Ledelsesbekendtgørelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ledelsesbekendtgørelsen"

Transkript

1 Ledelsesbekendtgørelsen Nye lovkrav til finansiel corporate governance Eftermiddagsseminar for Fondsmæglerselskaber, 5. maj 2015 Tine Walldén Jespersen, Partner, Advokat, LL.M.

2 Indledende Ændringerne kort fortalt: Grundlaget for ændring af ledelsesbekendtgørelsen er bl.a. dele af CRD IV, CCR, GL44, Rangvid udvalgets rapport samt input og høringssvar fra branchen. Ledelsesbekendtgørelsen fik væsentlige ændringer med ikrafttræden den 31. marts 2014, og ny bekendtgørelse med mindre ændringer pr. 9. december 2014 med ikrafttræden ved årsskiftet. Ændringerne i marts 2014 er de mest relevante for Fondsmæglerselskaberne. Følgende væsentlige ændringer er bl.a. foretaget ved bekendtgørelsen og disse vil blive behandlet i mit indlæg i dag: - Proportionalitetsprincip - Ordvalget - Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar - Nye risikostyrings- og compliancekrav - relevante for fondsmæglerselskaber? - Nye virksomheder omfattet af bekendtgørelsen - Lidt om udvalgte ændringer fra de enkelte bilag til bekendtgørelsen

3 Indledende Hvordan implementerer ledelsen den nye bekendtgørelse i virksomheden: Ændringerne er for længst trådt i kraft. Der er således vigtigt for virksomheder omfattet af bekendtgørelse at sikre, at ledelsen opererer i overensstemmelse med kravene. Følgende vil derfor blive behandlet kort - og til sidst - i mit indlæg i dag: - Konkret tilgang i implementeringsprocessen

4 Proportionalitetsprincip Ledelsesbekendtgørelsens 2, stk. 1: Bestyrelsen henholdsvis direktionen skal træffe foranstaltninger, der er tilstrækkelige til, at virksomheden drives betryggende. Bestyrelsen henholdsvis direktionen skal herunder tage stilling til, hvilke foranstaltninger, der er tilstrækkelige til, at bestemmelserne overholdes Bestemmelsen om proportionalitet er omformuleret for at undgå fortolkningstvivl og for at undgå tvivl om samspillet med bekendtgørelsens øvrige bestemmelser. Den er nu positivt formuleret, så den forpligter bestyrelse og direktion til aktivt at tage stilling til, hvad og hvor meget der i den konkrete virksomhed skal til for at opfylde bekendtgørelsens krav. Flere bestemmelser i resten af bekendtgørelsen og bilagene hertil er ikke længere så detaljerede der gøres plads til reel anvendelse af proportionalitetsprincippet.

5 Proportionalitetsprincip Ledelsesbekendtgørelsens 2, stk. 1: Det anføres, at følgende bl.a. kan tillægges vægt: virksomhedens størrelse, struktur af koncern, forretningsmæssige og geografiske områder, de finansielle tjenesteydelser, og de finansielle produkter. Der kan således for nogle virksomheder nu være hjemmel til ikke at træffe så mange foranstaltninger som hidtil, hvorimod det for andre kan være modsat. Det er bestyrelsens vurdering på baggrund af en helhedsbetragtning af den konkrete virksomhed.

6 Ordvalget Fortolkningstvivl - rent formelt - er blevet mindre: Den gamle bekendtgørelse opererede med mange værdiladede og skønsmæssige udtryk f.eks. tilstrækkelig, fornøden, betryggende, forsvarlig. For juridiske øjne giver dette ikke er klart billede af, hvad der rangordnes som mest vigtigt, m.v. Det har medført store usikkerheder i fortolkningen af bekendtgørelsen. Flere fra den finansielle branche har fremført dette overfor Finanstilsynet, og i flere af høringssvarene bifaldes det, at man har valgt at ændre i ordvalget. Brugen af værdiladede og skønsmæssige udtryk er nu blevet indskrænket, og der er sket en præcisering af de udtryk, der anvendes. F.eks.: Væsentligt anvendes mere konsekvent til at afgrænse det pågældende område, som ledelsen skal forholde sig til. Betryggende/betrygge anvendes i de situationer, hvor ledelsen skal forholde sig til, om kvaliteten af en given opgave/område, f.eks. en rapportering, er god nok til at opfylde formålet.

7 Ordvalget Fortolkningstvivl - rent formelt - er blevet mindre: Beslutte/beslutning anvendes i de situationer, hvor bestyrelsen har pligt til at handle. Beslutningen ligger her hos bestyrelsen, men at grundlaget for beslutningen godt kan være tilvejebragt af direktionen. I enkelte høringssvar efterspørges stadig, at Finanstilsynet kommer en nærmere definition af de begreber (som nu anvendes mest). Herunder f.eks. betryggende Fortolkningstvivlen er blevet mindre, men den er der stadig. Dette specielt henset til den langt større vurdering og frihed, man har tillagt ledelsen i den nye bekendtgørelse. Herom nærmere på de følgende slides.

8 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Lad det være sagt med det samme Det er ikke Finanstilsynets hensigt, at der med den nye bekendtgørelse skal lempes i kravene til god styring af finansielle virksomheder. Der var ud over visse behov for visse implementeringer - bl.a. behov for at skabe mere klarhed om bestyrelsens rolle og tydeliggøre dens ansvar.

9 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Fra tjekliste til principbaseret tilgang, jf. 2 og udlugningen : Bestyrelsen henholdsvis direktionen skal træffe foranstaltninger, der er tilstrækkelige til, at virksomheden drives betryggende. Bestyrelsen henholdsvis direktionen skal herunder tage stilling til, hvilke foranstaltninger, der er tilstrækkelige til, at bestemmelserne overholdes Der er i stort omfang sket ændring af den tidligere tjekliste tilgang til en principbaseret tilgang. Dette ses igen ved, at flere af de tidligere mere detaljerede tjeklister er fjernet. Der er indsat oplysning om, hvilke typer vurderinger, der skal foretages, herunder også i forbindelse med virksomhedens styring af sine risici i praksis. Da reglerne nu i stort omfang er principbaserede, er det således forskelligt, hvilke konkrete tiltag ledelsen i en virksomhed skal udføre, for at virksomheden overholder reglerne i ledelsesbekendtgørelsen.

10 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Proportionalitetsprincippet og den principbaserede tilgang medfører

11 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Mere frihed Bestyrelsen og direktionen har mere frihed i deres indretning af virksomheden. Bestyrelsen og direktionen skal således inden for rammerne af deres respektive ansvarsområder selv vurdere, hvad der er nødvendigt for at have en god risikostyring og at overholde reglerne.

12 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Mere ansvar - generelt Bestyrelsen og direktionen har fået et langt større ansvar, idet de skal foretage meget mere aktiv, individuel, løbende og konkret stillingtagen til virksomheden, dens risici og nødvendige tiltag. Bestyrelsen og direktionen skal for at kunne gøre dette have et indgående kendskab til og overblik over virksomheden og dens risici. Et stærkt ønske i henhold til Rangvid rapporten. Udmøntet i bekendtgørelsen 3, stk. 1, nr. 6.

13 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Mere ansvar - bestyrelsens beslutningsgrundlag For at få et indgående kendskab til og overblik over virksomheden og dens risici, skal bestyrelsen modtage den nødvendige information. Bestyrelsen er nu selv forpligtet til at sikre, at dens beslutningsgrundlag er tilstrækkeligt. Det er altså bestyrelsen, der skal sørge for, at den modtager tilstrækkelig information. Det fremgår af bekendtgørelsen, at Bestyrelsen skal træffe beslutning om frekvensen for og omfanget af direktionens rapportering til og information af bestyrelsen, således at bestyrelsen har et indgående kendskab til og overblik over virksomheden og dens risici. Dette skal medføre, at bestyrelsen har et indgående overblik over virksomheden og dens risici, og at rapporteringen i øvrigt er fyldestgørende for bestyrelsens arbejde.

14 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Mere ansvar - bestyrelsens beslutningsgrundlag Bestyrelsens opgave omkring definering af rapporteringsfrekvens indenfor diverse områder synes at kunne være vanskelig. Den vil være konkret afhængig af virksomhedens virke og risici. Fejlskøn i denne vurdering kan muligvis tænkes at give lettere anledning til, at et evt. skyldsspørgsmål kan placeres hos bestyrelsen.

15 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Mere ansvar bestyrelsens vurderinger skal ske løbende Bestyrelsen skal løbende og mindst én gang årligt vurdere virksomhedens enkelte og samlede risici, og tage stilling til, om risiciene er acceptable for bestyrelsen, jf. 3, stk. 1, nr. 3. Bestyrelsen skal løbende vurdere om virksomhedens politikker samt retningslinjer til direktionen er betryggende i forhold til virksomhedens aktiviteter, organisation samt ressourcer og markedsforhold, som virksomhedens aktiviteter drives under, jf. 5, stk. 1. Altså ikke som hidtil kun når der skete væsentlige ændringer, mindst én gang om året, osv. Den usikkerhed, der kan have været herom i branchen, er herved fjernet. At der skal ske løbende vurderinger, kræver igen, at bestyrelsen sørger for at få det nødvendige beslutningsgrundlag, jf. forrige side. Der kræves yderligere også her et stort overblik og indgående kendskab til virksomheden for bestyrelsen.

16 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Mere ansvar bestyrelsens vurdering af offentliggørelses- og kommunikationsprocedurer Bestyrelsen skal vurdere, om virksomheden har betryggende offentliggørelses- og kommunikationsprocedurer. Der er herved indført en ny kategori af procedurer. Det er ikke nærmere anført, hvad der ligger i denne kategori. I flere høringssvar til bekendtgørelsen har man oplyst, at man det var ønskeligt, om det blev uddybet, hvad der mentes hermed.

17 Bestemmelser om bestyrelsens og direktionens yderligere frihed og ansvar Mere ansvar - direktionen Enkelte steder er der lagt pligter og beføjelser fra bestyrelsen til direktionen. Dette gælder f.eks. vedrørende it-beredskabsplanen. Bestyrelsen skal ikke længere tage stilling til hele beredskabsplanen - det skal direktionen - men principperne for beredskabsplanen vil skulle indgå i den it-sikkerhedspolitik, bestyrelsen skal beslutte. Direktionen er pålagt et eksplicit dokumentationskrav. Direktionen skal sikre fornøden dokumentation af virksomheden aktiviteter. Denne skal foreligge skriftligt eller elektronisk. Bemærk her, at bestemmelsen i ledelsesbekendtgørelsen ikke udgør et selvstændigt dokumentationskrav, men medfører, at direktionen har ansvaret for, at sikre, at fornøden dokumentationen er til stede. De selvstændige dokumentationskrav fremgår af andre regler, herunder f.eks. investorbeskyttelsesreglerne og anti-hvidvaskningsreglerne.

18 Nye risikostyrings- og compliancekrav - gælder de for fondsmæglerselskaber? Ikke et direkte krav i ledelsesbekendtgørelsen: Udgangspunktet er ledelsesbekendtgørelsens 18, som medfører at bestemmelserne om risikostyringsfunktion og compliancefunktion ikke gælder for fondsmæglerselskaber. Husk dog at bekendtgørelsen om de organisatoriske krav til og betingelser for drift af virksomhed som værdipapirhandler stadigvæk gælder for fondsmæglerselskaber. Der forefindes krav om compliance og risikostyring i 4 og 5. I denne bekendtgørelse er der tillige indbygget et proportionalitetsprincip. Dette skal naturligvis fortsat anvendes. Der er ikke som sådan nyt til denne bekendtgørelse. Der kan evt. søges inspiration i ledelsesbekendtgørelsens bestemmelser om compliance og risikostyring, og herunder specielt hvor der er hjælp til anvendelse af proportionalitetsprincippet i ledelsesbekendtgørelsens 2.

19 Nye virksomheder omfattet af bekendtgørelsen Finansielle holdingvirksomheder: Finansielle holdingvirksomheder er nu også omfattet af ledelses- og organisationsbestemmelserne, og finansielle holdingvirksomheder er konkret nævnt i ledelsesbekendtgørelsen 1 som værende omfattet af bekendtgørelsen. Stk. 2 i den generelle proportionalitetsbestemmelse medfører, at virksomheder, der har datterselskaber, skal træffe foranstaltninger, der er tilstrækkelige til, at koncernen drives på betryggende vis. Bestemmelsen sikrer at er tilstrækkelig og konsistent styring i hele koncernen, og mindsker således risikoen for at koncernselskaber kan lide utilsigtede tab, hvor de er kunder hos hinanden, outsourcer funktioner til hinanden, m.v.

20 Lidt om udvalgte ændringer til de enkelte bilag til bekendtgørelsen De væsentligste ændringer til bilagene - kort: Bilag 1 om Kreditområdet: Mange af bestemmelserne om forretningsgange er nu udformet som principbestemmelser, og oplistningen skal ses som anvisninger på, hvad der almindeligvis vil skulle indgå. Det samme gælder for rapporteringsbestemmelserne til bestyrelsen, som således nu også er principbaserede. Bilag 2 om Markedsrisiko: Virksomheden skal have systemer til at identificere, vurdere og styre risikoen som følge af ændringer i rentesatser, kurser, priser, og øvrige mål og værdier på markedsrisikoområdet, inkl. virksomhedens ikke handelsmæssige aktiviteter. Bilag 3 om operationelle risici: Bilaget er forenklet i overensstemmelse med de tidligere nævnte generelle ændringer for ledelsesbekendtgørelsen. Bilag 4 om likviditetsrisici: Bilaget er ændret fra meget præskriptivt til principbaseret. Igen er et proportionalitetsprincip indsat. Proportionalitetsprincipper anvendt ifbm bilag 4 relaterer sig både til virksomhedens størrelse og kompleksitet generelt, jf. det generelle princip, og til virksomhedens likviditetsmæssige kompleksitet og risici. Stresstests er et godt eksempel.

21 Lidt om udvalgte ændringer til de enkelte bilag til bekendtgørelsen De allermest væsentlige ændringer til bilagene - kort: Bilag 5 om it-sikkerhed: Ændringer foretaget for at afspejle proportionalitetsprincippet i bilaget. Bestyrelsen skal således ikke længere tage stilling til hele beredskabsplanen, men principperne for beredskabsplanen vil skulle indgå i den it-sikkerhedspolitik, bestyrelsen skal beslutte. Bilag 6 om tilrettelæggelse af arbejdet i bestyrelsen: Tilpasninger i overensstemmelse med de overordnede og indledende principper, jeg har gennemgået tidligere.

22 Konkret tilgang til implementeringsprocessen Anvend den nye bekendtgørelses kapitel 2 og 3 aktivt: Virksomhedens forretningsmodel, herunder virksomheden målsætninger Bestyrelsen På baggrund af forretningsmodellen: virksomhedens politikker, dvs. overordnede strategiske mål for risikoområderne, virksomheden ønsker at påtage sig, samt anvisninger på, hvordan de strategiske mål nås. På baggrund af politikkerne og løbende risikovurdering: skriftlige retningslinjer til direktionen. Hvad kan direktionen selv beslutte og hvor med efterfølgende orientering af bestyrelsen Direktionen Forretningsgange til implementering af politikker og retningslinjer

23 Kontaktoplysninger

Forsikringstilsynet har reduceret antallet af politikker i forhold til den danske bekendtgørelse.

Forsikringstilsynet har reduceret antallet af politikker i forhold til den danske bekendtgørelse. Tórshavn 17. juli 2017 Journalnr.: 16/00163-2 Til organisationer og myndigheder nævnt på vedlagte høringsliste Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Forsikringstilsynet

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet har i dag sendt udkast til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. i høring. Bekendtgørelsen

Læs mere

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Made simple Solvens II udgør den mest omfattende reform af de fælleseuropæiske regler for forsikringsselskaber,

Læs mere

Kommissorium for risikoudvalget i Hvidbjerg Bank

Kommissorium for risikoudvalget i Hvidbjerg Bank Kommissorium for risikoudvalget i Hvidbjerg Bank 1. Konstituering, formål I henhold til lov om finansiel virksomhed 80 b og bestyrelsens forretningsorden har bestyrelsen nedsat et udvalg under bestyrelsen

Læs mere

SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE

SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE Risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelsespolitik I henhold til kapitalbekendtgørelsens 60 bilag 20, er det sparekassen pålagt at offentliggøre

Læs mere

Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter.

Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter. 1. Indledning og resume: Til bestyrelsen i Fælleskassen Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter. Formålet med denne rapportering er

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

Kommissorium for Kredit- og risikoudvalget Danske Bank A/S CVR-nr. 61 12 62 28

Kommissorium for Kredit- og risikoudvalget Danske Bank A/S CVR-nr. 61 12 62 28 Kommissorium for Kredit- og risikoudvalget Danske Bank A/S CVR-nr. 61 12 62 28 1 Anvendelsesområde og formål 1.1 I dette kommissorium fastsættes Danske Banks Kredit- og risikoudvalgs opgaver og beføjelser.

Læs mere

I det følgende vil de væsentligste ændringer, samt hvilke virksomheder loven omfatter, blive gennemgået.

I det følgende vil de væsentligste ændringer, samt hvilke virksomheder loven omfatter, blive gennemgået. 7. august 2017 N Y H V I D V A S K N I N G S L O V E R T R Å D T I K R A F T Indledning Folketinget implementerede den 2. juni 2017 den sidste del af det fjerde EU-direktiv om forebyggende foranstaltninger

Læs mere

Politik for mangfoldighed i bestyrelsen. Februar 2016

Politik for mangfoldighed i bestyrelsen. Februar 2016 Politik for mangfoldighed i bestyrelsen Februar 2016 Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. GENERELT... 3 3. MANGFOLDIGHED... 3 4. KRAV TIL BESTYRELSENS KOMPETENCER, VIDEN OG ERFARING... 4 5. UDDANNELSE... 5 6.

Læs mere

Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF)

Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF) Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF) FAIF-reglerne og fortolkningen af dem 14. maj 2014 Johanne Daugaard Risbjerg, Vicekontorchef Kontor for Kollektive Investeringer Implementeringen

Læs mere

Finansiel regulering set fra et bestyrelsesperspektiv. Direktør Ulrik Nødgaard 3. december 2013

Finansiel regulering set fra et bestyrelsesperspektiv. Direktør Ulrik Nødgaard 3. december 2013 Finansiel regulering set fra et bestyrelsesperspektiv Direktør Ulrik Nødgaard 3. december 2013 Udgangspunktet for Finanstilsynets syn på bestyrelsen Tostrenget ledelsessystem Bestyrelsen har det endelige

Læs mere

Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav

Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav Finanstilsynet Mai-Brit Campos Nielsen Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav Finansrådet og Børsmæglerforeningen har modtaget Finanstilsynets

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber Baggrund Danske skadesforsikringsselskaber stilles i disse år overfor en række udfordringer. Blandt de

Læs mere

Solvensbehov og Solvensoverdækning

Solvensbehov og Solvensoverdækning Solvensbehov og Solvensoverdækning Sparekassen Koncern Sparekassens solvens på. 20,86% 19,77% opfylder solvensbehovet på 8,60% 8,41% med. 242,56% 235,08% Basel II Søjle III (Virksomhedens oplysningsforpligtelse)

Læs mere

Lønpolitik for PenSam A/S

Lønpolitik for PenSam A/S Lønpolitik for PenSam A/S Målsætninger og Strategi PenSam A/S er ikke er en finansiel virksomhed, men der stilles krav om, at PenSam A/S som leverandør til de øvrige selskaber i koncernen, skal være underlagt

Læs mere

Advokat (H), partner Anders Aagaard. Ledelsesansvar for IT-sikkerhed

Advokat (H), partner Anders Aagaard. Ledelsesansvar for IT-sikkerhed Advokat (H), partner Anders Aagaard Ledelsesansvar for IT-sikkerhed 1 AGENDA Ledelsens opgaver og ansvar Persondataforordningen Cases 2 Ledelsens opgaver og ansvar Selskabsloven hard law: SL 115: I kapitalselskaber,

Læs mere

Bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1)

Bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1) Bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1) I medfør af 65, stk. 2, 70, stk. 7, 71, stk. 2, 152, stk. 5, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 182

Læs mere

Bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS 1)

Bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS 1) UDKAST 06/05/2014 Bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS 1) I medfør af 70, stk. 7, 71, stk. 2, 101, stk. 5, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Lønpolitik for PenSam A/S

Lønpolitik for PenSam A/S Lønpolitik for PenSam A/S Indledning Politikken gælder for bestyrelse, direktion og alle medarbejdere i PenSam A/S. Målsætninger og Strategi PenSam A/S er ikke er en finansiel virksomhed, men der stilles

Læs mere

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1 Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1 I medfør af 71, stk. 4, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 174 af 31. januar 2017, som ændret ved lovforslag nr. 156

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1 I bekendtgørelse nr. 1026 af 30. juni 2016 om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl., som ændret ved

Læs mere

Kommissorium for Risikoudvalget. August 2016

Kommissorium for Risikoudvalget. August 2016 Kommissorium for Risikoudvalget August 2016 Indholdsfortegnelse 1. KONSTITUERING, FORMÅL... 3 2. MEDLEMMER... 3 3. RISIKOUDVALGETS OPGAVER... 3 4. MØDER... 4 5. RESSOURCER... 5 6. ADGANG TIL INFORMATION...

Læs mere

Accountability Hvad kan vi lære af den finansielle sektor

Accountability Hvad kan vi lære af den finansielle sektor Accountability Hvad kan vi lære af den finansielle sektor Databeskyttelsesdagen 28. januar 2016 Forordningens krav til accountability Article 5(2) The controller shall be responsible for and be able to

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 3. juni 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31.03.2012 0 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 10. december 2014. Bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1) 9. december 2014. Nr. 1289.

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 10. december 2014. Bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1) 9. december 2014. Nr. 1289. Lovtidende A 2014 Udgivet den 10. december 2014 9. december 2014. Nr. 1289. Bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1) I medfør af 65, stk. 2, 70, stk. 7, 71, stk. 2, 152, stk. 5,

Læs mere

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer 1)

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer 1) BEK nr 922 af 29/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0003 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Notat om ændringer af bestemmelserne om ledelse og styring af finansielle virksomheder - L 175

Notat om ændringer af bestemmelserne om ledelse og styring af finansielle virksomheder - L 175 Erhvervsudvalget 2009-10 L 175 Bilag 4 Offentligt 27. april 2010 /SNI-ft/cmp-dep Notat om ændringer af bestemmelserne om ledelse og styring af finansielle virksomheder - L 175 Den 13. april 2010 blev L

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 31. marts 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

# et godt sted at være. Lovpligtig redegørelse angående væsentlige ledelseskrav

# et godt sted at være. Lovpligtig redegørelse angående væsentlige ledelseskrav # et godt sted at være Lovpligtig redegørelse angående væsentlige ledelseskrav Lovpligtig redegørelse angående væsentlige ledelseskrav iht. FIL 80 c I medfør af Lov om finansiel virksomhed (LBK nr. 911

Læs mere

Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012

Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012 Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte vestjyskbanks individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v.

Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Til organisationer og myndigheder nævnt på vedlagte høringsliste 20. november 2015 Ref. cne J.nr. 162-0023 Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Finanstilsynet sender

Læs mere

Bestyrelsens selvevaluering 2012

Bestyrelsens selvevaluering 2012 MIDDELFART SPAREKASSE Bestyrelsens selvevaluering 2012 1. Beskrivelse af forretningsmodellen i relation til evaluering af bestyrelsens kompetencer 2. Beskrivelse af risici knyttet til forretningsmodellen

Læs mere

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger Dansk Aktionærforening FinansDanmark Forbrugerrådet Tænk Fondsmæglerforeningen Investeringsfondsbranchen 24. januar februar 2017 Ref. MEST J.nr. Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s

Læs mere

Sparekassen Thy. CVR-Nr. 24 25 58 16

Sparekassen Thy. CVR-Nr. 24 25 58 16 Sparekassen Thy CVR-Nr. 24 25 58 16 Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital pr. 30. juni 2014 Risikorapport 30. juni 2014 - Sparekassen Thy Indholdsfortegnelse Indledning 3 Solvensbehov

Læs mere

Temaundersøgelse på aflønningsområdet

Temaundersøgelse på aflønningsområdet Finanstilsynet 20. april 2016 J.nr. 6252-0330 6652-0182 6852-0038 /GOVN, FIRA Temaundersøgelse på aflønningsområdet Finanstilsynet har gennemført en temaundersøgelse om 17 større finansielle virksomheders

Læs mere

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr Indledning og baggrund

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr Indledning og baggrund Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.12 2009 Indledning og baggrund Som led i implementering af Bankpakke I blev det politisk aftalt, at der i lovgivningen skulle indsættes et krav

Læs mere

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af investeringsforeninger m.v.

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af investeringsforeninger m.v. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Marianne Knudsen København, den 26. maj 2011 Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af investeringsforeninger m.v.

Læs mere

Politik for mangfoldighed i bestyrelsen i Foreningen Nykredit

Politik for mangfoldighed i bestyrelsen i Foreningen Nykredit Politik for mangfoldighed i bestyrelsen i Foreningen Nykredit November 2016 1 Indledning 1.1 Baggrund I Foreningen Nykredit betragter vi mangfoldighed som en vigtig forudsætning for nytænkning og udvikling

Læs mere

Bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS 1)

Bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS 1) BEK nr 865 af 02/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 141-0016 Senere ændringer til

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Baggrund Danske livsforsikringsselskaber og pensionskasser stilles i disse år over for

Læs mere

Finanstilsynet. Høringssvar til vejledning om alternative investeringer.

Finanstilsynet. Høringssvar til vejledning om alternative investeringer. Finanstilsynet kwa@ftnet.dk; cvp@ftnet.dk Høringssvar til vejledning om alternative investeringer vil gerne takke for muligheden for at afgive bemærkninger til Finanstilsynets udkast til vejledning om

Læs mere

Interessekonfliktpolitik for PFA-koncernen

Interessekonfliktpolitik for PFA-koncernen Interessekonfliktpolitik for PFA-koncernen Bestyrelsen for PFA Bank A/S tiltræder hermed vedhæftede opdaterede Interessekonfliktpolitik for PFAkoncernen, som blev godkendt af PFA Holdings bestyrelse på

Læs mere

Lønpolitik. for. Dragsholm Sparekasse

Lønpolitik. for. Dragsholm Sparekasse Lønpolitik for Dragsholm Sparekasse 1 1. Indledning og formål I medfør af Lov om finansiel virksomheds bekendtgørelse om lønpolitik, CRR forordningen samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle

Læs mere

Sådan kan I leve op til Finanstilsynets ledelsesbekendtgørelse om it-sikkerhed

Sådan kan I leve op til Finanstilsynets ledelsesbekendtgørelse om it-sikkerhed Sådan kan I leve op til Finanstilsynets ledelsesbekendtgørelse om it-sikkerhed Den finansielle sektor er i dag 100% afhængig af, at it-løsninger er kørende og herudover er sikret i tilfælde af, at noget

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 19. august 2010) Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af solvensbehovsmodel m.m.,

Læs mere

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013 Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013 Indledning Den interne proces for vurdering og opgørelse af solvensbehovet ( ICAAP Internal Capital Adequacy Assessment Proces) er udgangspunktet

Læs mere

Tillæg til risikorapport. i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen

Tillæg til risikorapport. i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2010 Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Solvensbehov 2.1 Beskrivelse af solvensbehovsmodel

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26.

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26. Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26. oktober 2011) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 2. december 2016

Lovtidende A Udgivet den 2. december 2016 Lovtidende A 2016 Udgivet den 2. december 2016 29. november 2016. Nr. 1424. Bekendtgørelse om grundkursus for medlemmer af bestyrelsen i pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Camilla Neuenschwander. Høringssvar vedr. udkast til ledelsesbekendtgørelse

Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Camilla Neuenschwander. Høringssvar vedr. udkast til ledelsesbekendtgørelse Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Camilla Neuenschwander Høringssvar vedr. udkast til ledelsesbekendtgørelse 04.12.2015 takker for at få mulighed for at komme med kommentarer til udkast

Læs mere

Sikkerhed og Revision 2015

Sikkerhed og Revision 2015 Sikkerhed og Revision 2015 Erfaringer fra It-tilsynet med virksomhedernes brug af risikovurderinger REAL kontoret 3. sep. 2015 Velkommen til Århusgade! Fra Finanstilsynets hjemmeside Agenda Hjemmel It-tilsynets

Læs mere

Hvad er væsentligt for et IT- tilsyn med ambitioner? Sikkerhed og Revision 2013 Stream B Governance, Risk og Compliance

Hvad er væsentligt for et IT- tilsyn med ambitioner? Sikkerhed og Revision 2013 Stream B Governance, Risk og Compliance Hvad er væsentligt for et IT- tilsyn med ambitioner? Sikkerhed og Revision 2013 Stream B Governance, Risk og Compliance Facts om Finanstilsynet og den finansielle sektor Finanstilsynets opgave er at medvirke

Læs mere

Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision

Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision Eksempel på funktionsbeskrivelse for intern revision Version 1.0 Indhold Forord... 3 Funktionsbeskrivelse for intern revision... 4 1. Arbejdets formål

Læs mere

Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011

Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011 Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte vestjyskbanks individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Lønpolitik for PenSam Bank A/S

Lønpolitik for PenSam Bank A/S Lønpolitik for PenSam Bank A/S Indledning Politikken gælder for bestyrelse, direktion og alle medarbejdere i PenSam Bank A/S Målsætninger og Strategi Politikken afspejler en målsætning om en ordentlig

Læs mere

Langå Sparekasse. Solvensbehov (Basel II Søjle III)

Langå Sparekasse. Solvensbehov (Basel II Søjle III) Langå Sparekasse Solvensbehov 1.1. 2012 (Basel II Søjle III) 1 Oplysninger om solvensbehov Kapitalbekendtgørelsens 64 stiller krav om at pengeinstitutterne skal offentliggøre oplysninger om solvensbehovet

Læs mere

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering.

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering. Solvensbehovsrapport Beskrivelse af sparekassens interne proces til opgørelse af den tilstrækkelige basiskapital Sønderhå-Hørsted Sparekasses bestyrelse har halvårlige drøftelser omkring fastsættelsen

Læs mere

Individuelt solvensbehov 30. september 2012

Individuelt solvensbehov 30. september 2012 Individuelt solvensbehov 30. september 2012 Solvensbehov og den tilstrækkelige basiskapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte BankNordik s Individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Lønpolitik for PenSam Liv

Lønpolitik for PenSam Liv Lønpolitik for PenSam Liv Indledning Politikken gælder for bestyrelse, direktion og alle medarbejdere i PenSam Liv Målsætninger og Strategi Politikken afspejler en målsætning om en ordentlig governance

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 3. december 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 3. december 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 3. december 2010 1. december 2010. Nr. 1325. Bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1) I medfør af 65, stk. 2, 70, stk. 5, 71, stk. 2, 152, stk. 4,

Læs mere

Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante

Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante 10. marts 2014 Standarder for god selskabsledelse Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante standarder for god selskabsledelse. Nedenfor redegøres for hvordan

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i kreditinstitutter

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i kreditinstitutter Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i kreditinstitutter Ledelsens rolle i kreditinstitutter under finanskrisen Der er mange pengeinstitutter, som er kommet i vanskeligheder

Læs mere

Lønpolitik for PenSam Forsikring A/S

Lønpolitik for PenSam Forsikring A/S Målsætninger og Strategi Formålet med en lønpolitik for PenSam Forsikring A/S der modsvarer reglerne om aflønning i lov om finansiel virksomhed samt Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelse

Læs mere

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering.

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering. Solvensbehovsrapport Beskrivelse af sparekassens interne proces til opgørelse af den tilstrækkelige basiskapital Borbjerg Sparekasses bestyrelse har halvårlige drøftelser omkring fastsættelsen af solvensbehovet.

Læs mere

Bekendtgørelse om grundkursus for medlemmer af bestyrelsen i pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber

Bekendtgørelse om grundkursus for medlemmer af bestyrelsen i pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber Bekendtgørelse om grundkursus for medlemmer af bestyrelsen i pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber I medfør af 64 b, stk. 3, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 30 august 2011) Opmærksomhedens henledes på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S

Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S Lønpolitik Opdateret pr. 27. marts 2015 MS/MAS med retningslinjer for tildeling af variabel løn, retningslinjer for fratrædelsesgodtgørelse og

Læs mere

Lønpolitik for PenSam Bank A/S

Lønpolitik for PenSam Bank A/S Lønpolitik for PenSam Bank A/S Målsætninger og Strategi Formålet med en lønpolitik for PenSam Bank A/S, der modsvarer reglerne om aflønning i lov om finansiel virksomhed samt Bekendtgørelse om lønpolitik

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder I medfør af 71, stk. 2, 77 a, stk. 8, 77 d, stk. 4, og

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010 15. december 2010. Nr. 1576. Bekendtgørelse om ledelse og styring af Lønmodtagernes Dyrtidsfond I medfør af 4 b, stk. 5, 4 c, stk. 2 og 14 a, stk. 2, i lov

Læs mere

Erhvervsstyrelsen og EY. 1. oktober Ex ante måling af de administrative konsekvenser. om ledelse og styring af forsikringsselskaber

Erhvervsstyrelsen og EY. 1. oktober Ex ante måling af de administrative konsekvenser. om ledelse og styring af forsikringsselskaber Erhvervsstyrelsen og EY 1. oktober 2015 Ex ante måling af de administrative konsekvenser ved forslag til udkast til bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 side 1 af 5 Indledning Nærværende tillæg til risikorapport, der offentliggøres på www.sparekassenfaaborg.dk,

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest

Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Juni 2016 Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Sparinvest handler værdipapirer og finansielle instrumenter for danske og

Læs mere

Kontorchef Cecile Christensen, Center for sikkerhed og systemforvaltning. 5. november 2014 1

Kontorchef Cecile Christensen, Center for sikkerhed og systemforvaltning. 5. november 2014 1 Tilgængelighed, fortrolighed og integritet. Høj kvalitet i informationssikkerhed og dokumentation Hvilken betydning har principper og anbefalinger i sikkerhedsstandarden ISO 27001 for kvaliteten af dokumentationen?

Læs mere

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4 3. september 218 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 3. september 218...4

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik for

IT-sikkerhedspolitik for Norddjurs Kommune IT-sikkerhedspolitik for Norddjurs Kommune Overordnet IT-sikkerhedspolitik 1.0 Politik 14-11-2006 Side 2 af 7 Overordnet IT-sikkerhedspolitik Indledning Dette dokument beskriver Norddjurs

Læs mere

Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser. 7. september 2012 Torben Nielsen

Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser. 7. september 2012 Torben Nielsen Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser Torben Nielsen Baggrund 25 år i finansielle sektor 15 år i Danmarks Nationalbank Bestyrelsesposter i sektorselskaber (VP-securities, NETS, BKS) Professionelt bestyrelsesmedlem

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2019

Læs mere

Individuelt solvensbehov pr. 31. marts 2011

Individuelt solvensbehov pr. 31. marts 2011 Individuelt solvensbehov pr. 31. marts 2011 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte vestjyskbanks individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering

Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Sendt til governance@ftnet.dk Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering Høringssvar Resumé

Læs mere

1.3 Formålet med denne politik er at forhindre, at en interessekonflikt bliver udnyttet af Selskabet eller dets medarbejdere til skade for kunden.

1.3 Formålet med denne politik er at forhindre, at en interessekonflikt bliver udnyttet af Selskabet eller dets medarbejdere til skade for kunden. 1. Indledning 1.1 Denne politik ( Politik for håndtering af interessekonflikter ) definerer og skitserer retningslinjerne for Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ( Selskabet ) i relation til interessekonflikter.

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 1 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 30. juni 2019

Læs mere

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D hvornår: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2018 eller senere Juni, 2018 årsregnskabslovens

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010 15. december 2010. Nr. 1578. Bekendtgørelse om ledelse og styring af Arbejdsmarkedets Tillægspension I medfør af 23, stk. 12, 23 b, stk. 2, og 32 a, stk.

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 31. marts 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 2016 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport

Læs mere

Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015. GER-nr.

Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015. GER-nr. Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015 GER-nr. 80050410 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Salling Bank gør opmærksom på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen Finanstilsynet 18. maj 2017 OPRI J.nr.132-0013 /SUM Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen 1. Indledning Der er tale om en ændring af bekendtgørelse nr. 1113 af 9. oktober 2014 om tjenesteydelser,

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 25. oktober 2017) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport 2. kvartal 2014 vestjyskbank Tillæg til Risikorapport Indledning Denne risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag

Læs mere

Revisionsudvalgets mandat

Revisionsudvalgets mandat ECB-PUBLIC November 201 7 Revisionsudvalgets mandat Et revisionsudvalg på højt niveau oprettet af Styrelsesrådet i henhold til artikel 9b i forretningsordenen for ECB styrker de allerede eksisterende interne

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. HVEM: Virksomheder i regnskabsklasse D med 500 eller flere medarbejdere HVORNÅR: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2016 eller senere November,

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 5. august 2015) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere