Orienteringssager til Det administrative Kontaktforum. Oktober 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Orienteringssager til Det administrative Kontaktforum. Oktober 2012"

Transkript

1 Orienteringssager til Det administrative Kontaktforum Oktober 2012

2 1. Elektronisk kommunikation mellem kommuner og praktiserende fysioterapeuter Sagsfremstilling Samarbejdsudvalget for Fysioterapi drøftede på møde den 21. juni 2012 samarbejdet mellem kommuner og praktiserende fysioterapeuter herunder status og muligheder for elektronisk kommunikation. Udvalget besluttede gennem en orientering til Det administrative Kontaktforum at sætte fokus på udviklingsmulighederne indenfor den elektroniske kommunikation. Praksisplan for Fysioterapiområdet i Region Syddanmark indeholder en målsætning om Forbedring af den systematiske elektroniske kommunikation mellem kommune og praktiserende fysioterapeut. Kommunerne er i maj-juni 2012 blevet bedt om en status til Samarbejdsudvalget for Fysioterapi på bl.a. denne målsætning. I praksisplanen (kap. 3.6) er formuleret et ønske om at udvikle og forbedre den elektroniske kommunikation. Formålet hermed er at understøtte det sammenhænge borgertilbud, understøtte kommunikation mellem samarbejdspartnere i sundhedsvæsnet, tidsbesparelse ved kommunikation og dermed optimering af ressourceanvendelsen samt forbedring af dokumentationen af samarbejdet. På spørgsmålet: Kommunikerer kommunen elektronisk med de praktiserende fysioterapeuter? Og i så fald hvordan? ser besvarelserne således ud: Nej Ja (gennem MedCom standarder) Ja pr. mail Ved ikke 9 kommuner 8 kommuner 3 kommuner 1 kommune Teknisk er det i dag muligt at kommunikere elektronisk mellem kommune og praktiserende fysioterapeut via MedCom-standarderne korrespondancemeddelelse og genoptræningsplan. Konkret kræver det, at kommunen og den praktiserende fysioterapeut/klinikken udveksler lokationsnumre. Indstilling At Det administrative kontaktforum tager orientering om udviklingsmulighederne indenfor den elektroniske kommunikation mellem kommuner og praktiserende fysioterapeuter til efterretning.

3 2. Regionale ekstraspørgsmål sundhedsprofilen Sagsfremstilling På møde i Det Administrative Kontaktforum den 26. juni 2012 var der blandt kommunerne en diskussion om, hvorvidt det var hensigtsmæssigt at erstatte nye ekstraspørgsmål med de gamle ekstraspørgsmål i sundhedsprofilens spørgeskema i Emnet blev af hensyn til sundhedsprofilens tidsplan lagt op på mødet i formandskabet for Sundhedsstrategisk Forum den 22. august Her blev det besluttet, at Region Syddanmark ville kontakte hver enkelt kommune med henblik på en tilkendegivelse af, hvilket spørgeskema kommunen ønsker. Denne henvendelse var med udgangspunkt i, at Region Syddanmark finansierer såvel det obligatoriske spørgsmålsbatteri som ekstraspørgsmålene. Det er således regionen, der formelt træffer den endelige beslutning om spørgsmålssammensætningen. For at imødekomme kommunernes interesse for at beholde ekstraspørgsmålene fra første runde, har regionen formuleret følgende ramme for Sundhedsprofil 2013: De foreslåede tre nye temaer omsættes til spørgsmål ud fra den prioritering kommuner og region er blevet enige om på arbejdsmødet den 29. marts 2012, og kommer sammen med de obligatoriske nationale spørgsmål til at udgøre den regionale sundhedsprofil Dette spørgeskema finansieres som i første sundhedsprofilrunde af Region Syddanmark. De kommuner, der ønsker det, kan supplere de nye ekstraspørgsmål med de gamle ekstraspørgsmål, som ikke indgår i det regionale spørgeskema. Dette spørgeskema finansieres af kommunerne. Deadline for kommunens tilbagemelding om spørgeskematype til regionen var den 14. september Kommunerne fik på samme tid opstillet de udgiftsposter, der ville være forbundet med denne type skema. Ingen kommuner har tilkendegivet interesse i at beholde de gamle ekstraspørgsmål. Sundhedsprofilens spørgeskema i 2013 vil derfor udgøre et sæt af nationale spørgsmål og et sæt af regionale spørgsmål, som i prioriteret rækkefølge vil tage udgangspunkt i emnerne trivsel og livskvalitet, fysisk aktivitet og økonomiske afsavn. Indstilling Til orientering.

4 3. Evaluering af Region Syddanmarks rådgivning til kommunerne Resumé Regionen tilrettelægger rådgivningen ud fra Region Syddanmarks rådgivningsstrategi for årene Det fremgår af rådgivningsstrategien, at regionen forelægger Det Administrative Kontaktforum en årlig status for rådgivningsaktiviteterne, og at regionen i efteråret 2012 udarbejder en kort midtvejsevaluering af regionens rådgivning Det Administrative Kontaktforum orienteres hermed om tilrettelæggelsen af midtvejsevalueringen. Evalueringsmetoderne, som forventes anvendt, inkluderer en status for de gennemførte aktiviteter vedrørende rådgivningen svarende til den årlige statusrapportering til DAK, og gennemførelsen af en spørgeskemaundersøgelse blandt regionens kommuner. Regionen har inviteret 2-3 kommuner til at deltage i en følgegruppe om evalueringen. Sagsfremstilling Region Syddanmark tilbyder kommunerne i regionen rådgivning om deres indsats inden for forebyggelse og sundhedsfremme jævnfør Sundhedslovens 119, stk. 3. Regionen tilrettelægger rådgivningen ud fra en rådgivningsstrategi for årene , der er udarbejdet i dialog mellem regionen og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat og godkendt i Det Administrative Kontaktforum den 26. august 2010 og i Sundhedskoordinationsudvalget den 11. november De overordnede mål med rådgivningen er 1. at bidrage til at understøtte god planlægning og praksis inden for borger- og patientrettet forebyggelse i kommunerne i Region Syddanmark, 2. at udvikle samspillet mellem Region Syddanmark og kommunerne i regionen om den patientrettede forebyggelse. Det fremgår af rådgivningsstrategien, at regionen forelægger Det Administrative Kontaktforum en årlig status for rådgivningsaktiviteterne. Dette er sket senest i januar Det er tillige fastlagt i strategien, at regionen i efteråret 2012 udarbejder en kort evaluering af regionens rådgivning, der danner udgangspunkt for at drøfte en eventuel justering af de prioriterede temaer for den resterende periode af den indeværende strategi. Det Administrative Kontaktforum orienteres hermed om tilrettelæggelsen af midtvejsevalueringen. Formålet med evalueringen er at undersøge nødvendigheden af og evt. komme med forslag til justering af rådgivningsstrategien frem mod Mere konkret gøres dette ved at følge op på afholdte aktiviteter i forhold til de aftalte temaer i rådgivningsstrategien. at belyse den nuværende rådgivningsfunktion i forhold til opfyldelsen af rådgivningsstrategiens to målsætninger. De overordnede evalueringsspørgsmål, som evalueringen skal besvare, er følgende: 1. I hvilken grad spiller de afholdte aktiviteter sammen med de aftalte temaer i rådgivningsstrategien?

5 2. I hvilken grad bidrager rådgivningen til at understøtte god planlægning og praksis inden for borgerog patientrettet forebyggelse i kommunerne i Region Syddanmark? 3. I hvilken grad bidrager rådgivningen til at udvikle samspillet mellem Region Syddanmark og kommunerne i regionen om den patientrettede forebyggelse? Evalueringsmetoderne, som forventes anvendt, inkluderer en status for de gennemførte aktiviteter vedrørende rådgivningen svarende til den årlige statusrapportering til DAK og gennemførelsen af en spørgeskemaundersøgelse blandt regionens kommuner. Regionen har inviteret 2-3 kommuner til at deltage i en følgegruppe om evalueringen. De kommunale deltagere er udpeget i formandskabet for Sundhedsstrategisk Forum, mens gruppen fra regional side har deltagere fra Afdelingen for Sundhedssamarbejde og Kvalitet. Følgegruppens opgave er dels at udarbejde de spørgsmål, der skal indgå i spørgeskemaet, dels at kommentere resultater af spørgeskemaundersøgelsen. Hensigten med følgegruppen er at sikre svar på evalueringsspørgsmålene, som er klare og relevante i forhold til evt. at justere strategien. Evalueringen vil foregå i efteråret De samlede resultater for evalueringen forventes at foreligge på et møde i DAK i januar Indstilling Til orientering Bilag Strategi for Region Syddanmarks rådgivningstilbud om forebyggelse og sundhedsfremme til kommunerne

6 Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: 10/1085 Dato: 8. juli 2010 Udarbejdet af: Specialkonsulent Arne Gårn Telefon: (direkte) eller (mobil) Strategi for Region Syddanmarks rådgivningstilbud til kommunerne om forebyggelse og sundhedsfremme Strategiens baggrund og indhold Denne strategi omhandler Region Syddanmarks tilbud om rådgivning til de 22 kommuner i regionen inden for forebyggelse og sundhedsfremme. Strategien er udarbejdet i fællesskab mellem Region Syddanmark og kommunerne i regionen og lægges op til godkendelse i Det Administrative Kontaktforum den 26. august 2010 og i Sundhedskoordinationsudvalget den 6. oktober Strategien gælder i perioden den 1. januar 2011 den 31. december 2014 og følger dermed perioden for sundhedsaftalerne mellem kommunerne og regionen. Strategien følges op undervejs og tilpasses efter behov. Rådgivningens kontekst Region Syddanmark tilbyder kommunerne i regionen rådgivning om deres indsats inden for forebyggelse og sundhedsfremme. Denne rådgivningsfunktion er en udmøntning af Sundhedslovens 119. Således omhandler Region Syddanmarks rådgivningstilbud både kommunernes rammetiltag for sund levevis og kommunernes forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgere og patienter. Rådgivningstilbuddet er desuden tilrettelagt inden for rammerne af Sundhedsstyrelsens Regionernes forebyggelsesopgaver en vejledning til sundhedslovens 119, stk. 3. I øvrigt kan rådgivningsfunktionen bidrage til at udmønte regionens forpligtigelse til udviklings- og forskningsarbejde jævnfør Sundhedslovens 194. Rådgivningen indgår som et element i en større sammenhæng for forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet (figur 1). Fælles sundhed Sundhedsaftaler Sund By Netværket, Sundhedsstyrelsen, forskningsinstitutioner etc. Sunde rammer Sundhedsloven 119, stk. 3 om rådgivningen og Sundhedsstyrelsens vejledning 119, stk. 3 om patientrettet forebyggelse og Sundhedsstyrelsens vejledning Region Syddanmarks rådgivningstilbud 22 kommuner sundhedspolitik og prioriterede indsatsområder Region Syddanmark sygehuse og almen praksis Borgerrettede tilbud Patientrettede tilbud Sunde borgere og mere sundhed for pengene Figur 1. Rådgivningens sammenhæng med forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet generelt. De markerede rammer indikerer målet for regionens rådgivningstilbud, nemlig at bidrage til at understøtte kommunernes arbejde med at skabe sunde rammer og tilbud, der kan øge borgernes sundhed. Ud over det lovmæssige grundlag følger rådgivningen de rammer, der er givet dels i sundhedsaftalerne mellem regionen og de 22 kommuner i Region Syddanmark, dels i visionen Fælles Sundhed, der er en politisk kommunal-regional vision for det fælles sundhedsvæsen. I sundhedsaftalerne fremgår det blandt andet, at rådgivningen både er efterspørgsels- og udbudsstyret, samt at Region Syddanmark tilrettelægger rådgivningstilbuddet under hensyn til kommunernes behov.

7 Det fremgår af Fælles Sundhed, at kommunerne og regionen prioriterer forebyggelse og rehabilitering. I den forbindelse fremhæves kommunernes virkemidler for at skabe sunde rammer. Sundhedsaftalerne og Fælles Sundhed er således væsentlige rammer for regionens rådgivningstilbud til kommunerne. Region Syddanmarks rådgivningstilbud er målrettet kommunernes planlægning på forebyggelsesområdet. Her er regionen én blandt mange andre aktører som f.eks. Sundhedsstyrelsen, Sund By Netværket, forskningsinstitutioner etc. Rådgivningen kan sammen med disse øvrige aktører indirekte bidrage til kommunernes arbejde med at skabe bedre rammer for borgernes sundhed og at etablere forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgere og patienter. Kommunernes arbejde med disse overordnede områder følger af Sundhedslovens 119, stk. 1-2 og kan desuden være inspireret af Fælles Sundhed mv. Sygehusene og almen praksis bidrager jævnfør Sundhedsloven sammen med kommunerne til den patientrettede forebyggelsesindsats. Gennem arbejdet med sunde rammer og borger- og patientrettede tilbud arbejdes der hen mod et fælles kommunalt-regionalt mål om sundere borgere og mere sundhed for pengene. Figuren illustrerer endvidere, at kommunerne og regionen har et vist samspil om deres indsats på forebyggelsesområdet. Dette sker eksempelvis i form af visionen Fælles Sundhed, sundhedsaftalerne, kronikerstrategien og patientforløbsprogrammerne. Endelig kan Region Syddanmarks rådgivning, selvom den er målrettet kommunerne, også påvirke den fælles regionale-kommunale patientrettede indsats med baggrund i den viden, der skabes om tværsektorielle forløb i forbindelse med projekter og temamøder mv. Region Syddanmarks særlige forudsætninger for at yde rådgivning Kommunerne kan hente viden og inspiration om forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet hos en række aktører, som komplementerer hinanden og bidrager til at understøtte kommunernes arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme. Region Syddanmark har nogle særlige forudsætninger for at yde rådgivning til kommunerne i regionen. Et væsentligt aspekt er, at regionen i sygehusvæsenet og praksissektoren har særlige sygdomsog sundhedsfaglige kompetencer inden for såvel det somatiske som det psykiatriske område, som kan bringes i spil i rådgivningen. Et andet væsentligt aspekt er, at Region Syddanmark har lokalkendskab til kommunerne på grund af de mange fælles samarbejdsflader, ligesom regionen har kendskab til strukturelle vilkår i Syddanmark. Tilsvarende har regionen i kraft af arbejdet med den regionale sundhedsprofil et indgående kendskab til sundhedsproblemer i de syddanske kommuner. Regionen har på denne baggrund en særlig mulighed for at sætte fokus på lokale og fælles problemstillinger og kan bidrage til at sprede viden på tværs af kommunerne. En anden forudsætning er, at regionen og kommunerne er ligeværdige parter i et fælles sundhedsvæsen og arbejder for sammenhæng mellem sektorerne, eksempelvis i form af en sammenhængende indsats inden for den patientrettede forebyggelse. Rådgivningen til kommunerne og den fælles patientrettede forebyggelsesindsats skaber en synergieffekt, idet der er delvist overlappende metoder i den borger- og patientrettede forebyggelse. Endvidere har regionen som medvirkende aktør i sundhedsvæsenet en særlig mulighed for at bidrage med at samle og sprede viden på forebyggelsesområdet. Dette gælder særligt inden for kronisk sygdom, patientuddannelse mv., hvor regionen har egne indsatser og understøtter nationale initiativer fra eksempelvis Sundhedsstyrelsen og følger op på dem regionalt og lokalt. Endelig har regionen en lang tradition for forskning og samarbejde med forskningsinstitutioner. Side 2 af 7

8 Rådgivningens mål Den overordnede vision for Region Syddanmarks rådgivning til kommunerne om forebyggelse og sundhedsfremme er at bidrage til at øge borgernes og patienternes sundhed. De overordnede mål er: 1. At bidrage til at understøtte god planlægning og praksis inden for borger- og patientrettet forebyggelse i kommunerne i Region Syddanmark 2. At udvikle samspillet mellem Region Syddanmark og kommunerne i regionen om den patientrettede forebyggelse For at arbejde hen imod disse mål er det et mere konkret delmål for rådgivningen at bidrage til, at kommunerne har den bedst tilgængelige viden til rådighed for deres arbejde. Dette skal ske ved, at regionen i rådgivningsfunktionen bidrager til at producere ny viden samt at sprede såvel ny som eksisterende viden. Det centrale omdrejningspunkt er i den sammenhæng forebyggelses- og sundhedsfremmefaglig viden, hvilket er den viden, der er nødvendig for god kommunal planlægning og praksis på området og for det kommunale-regionale samspil om den patientrettede forebyggelse. Det omfatter særligt viden om metoder i forebyggelses- og sundhedsfremmearbejdet samt viden om forebyggelsesog sundhedsfremmeindsatsers effekt, organisering og implementering. Inden for den patientrettede forebyggelse og sundhedsfremme er det yderligere vigtigt med et særskilt fokus på viden om tværsektoriel organisering og implementering. Rådgivningen kan med disse fokusområder understøtte kommunernes udfordring med at øge evidensgrundlaget for forebyggelsesarbejdet og styrke dokumentationen. Målet om at understøtte god kommunal planlægning og praksis kan potentielt implicere rådgivning i tilknytning til flere elementer af det kommunale forebyggelses- og sundhedsfremmearbejde. Disse elementer kan sammenfattes i to overordnede processer, nemlig arbejdet med at komme fra data til mål og fra mål til indsats. Dette omfatter bl.a. processer med at skabe og omsætte viden om borgernes sundhedstilstand og sundhedsadfærd f.eks. data fra den regionale sundhedsprofil til planlægning og udmøntning af politikker og konkrete indsatser. Regions Syddanmarks tilgang i rådgivningen er, at en række af de forebyggelses- og sundhedsfremmefaglige processer og metoder er sammenlignelige på tværs af forskellige indsatsområder og er anvendelige i både den borger- og patientrettede indsats. Region Syddanmarks tilstræber at have en høj faglighed og kvalitet i rådgivningen. Således er det ambitionen, at involverede kommunale medarbejdere bliver inspireret af rådgivningen og at de oplever, at rådgivningen understøtter deres arbejde med forebyggelsesområdet. Rådgivningstilbuddet Et centralt princip er, at rådgivningen er både efterspørgsels- og udbudsstyret. Dette indebærer, at Region Syddanmark tilrettelægger rådgivningstilbuddet og søger at afstemme rådgivningen med kommunale behov. Målgruppe for rådgivningen For at understøtte god kommunal planlægning og praksis er rådgivningen primært rettet mod planlæggerniveauet i kommunen; dvs. eksempelvis sundheds- og forebyggelseskonsulenter, der har at gøre med både politik- og strategiprocesser og udmøntning af politikker i indsatser. Prioriterede temaer i rådgivningen I perioden er Region Syddanmark og de 22 kommuner enige om, at følgende temaer prioriteres i rådgivningen: Regional sundhedsprofil Region Syddanmark offentliggør primo 2011 den regionale sundhedsprofil Hvordan har du det? som en del af en national sundhedsprofilundersøgelse. Region Syddanmark ønsker at tilbyde kommunerne at anvende sundhedsprofilen som led i den kommunale planlægning. Dette er i tråd med den fælles Side 3 af 7

9 kommunale-regionale vision Fælles Sundhed, hvoraf det fremgår, at kommuner og region ønsker at anvende viden fra sundhedsprofilen som grundlag for prioritering og planlægning af den forebyggende indsats. Region Syddanmark giver dels mulighed for, at kommunerne får adgang til data fra profilen til egne analyser, tilbyder dels kommunerne formidling af profilen samt rådgivning om analyse, tolkning og anvendelse af data. Patientrettet forebyggelse Region Syddanmark ønsker at skabe mere viden om indhold, pædagogiske virkemidler, effekt og organisering af patientuddannelsestilbud samt at formidle denne viden. Yderligere ønsker regionen at bringe den viden, der udvikles på kronikerområdet, i spil. I regi af rådgivningen er Region Syddanmark involveret i projekterne Kommunal patientuddannelse på tværs af diagnoser (herunder med fokus på sundhedspædagogiske metoder), Egenomsorg som led i patientuddannelse samt Nyt liv, nye vaner om overvægt og graviditet. Den viden, der i rådgivningen produceres inden for det patientrettede område, vil regionen søge at koble til det øvrige regionale arbejde med den patientrettede forebyggelse for at understøtte dette. Fysisk aktivitet Region Syddanmark tilbyder rådgivning inden for indsatser med fysisk aktivitet for børn og unge. Denne rådgivning er særligt knyttet til forskningsprojektet Space rum til fysisk aktivitet og de resultater og erfaringer, projektet genererer. Mental sundhed Rådgivningen skal med udgangspunkt i et folkesundhedsperspektiv, hvor der arbejdes med at fremme befolkningens mentale sundhed bidrage til i tæt dialog med kommunerne at dagsordensætte og indkredse temaet mental sundhed i relation til den kommunale forebyggelsesindsats. Region Syddanmark kan understøtte dette ved at bidrage til at præsentere den nyeste viden og dokumentation. Endelig ønsker regionen at facilitere udviklingen af et konkret tværkommunalt projekt inden for temaet. Hygiejne Håndtering af dette tema i rådgivningen afklares i nærmere dialog internt i regionen og med kommunerne. Andre temaer Region Syddanmark tilbyder desuden kommunerne rådgivning om andre temaer efter den enkelte kommunes behov. Dette sker med udgangspunkt i den enkelte kommunes udfordringer, sundhedspolitik, indsatsområder, organisering mv. Her kan eksempelvis den regionale sundhedsprofil bidrage til at give retning for den enkelte kommunes forebyggelsesarbejde og dermed for den konkrete rådgivning, der efterspørges og ydes, ligesom rådgivningen kan være afstedkommet af temaer, som Sundhedsstyrelsen sætter fokus på. Rådgivningsformer Region Syddanmark udmønter sit tilbud til kommunerne om rådgivning i flere former. Regionen ønsker uanset formen at give kommunerne mulighed for at bidrage til rådgivningsaktiviteterne. Tanken bag bredden i rådgivningsformer er at give gode forudsætninger for, at rådgivningen bidrager til at producere og sprede viden samt at rådgivningen er fleksibel i forhold til de enkelte kommuners behov. Regionen anser dialog som et helt centralt aspekt af rådgivningen. Således er regionens tilgang, at formidling af viden forudsætter flervejskommunikation. Rådgivningen tilbydes i nedenstående former. Forsknings- og udviklingsprojekter Region Syddanmark faciliterer større tværkommunale forsknings- eller udviklingsprojekter i samarbejde med relevante forskningsinstitutioner. Projekterne skal bidrage til at udvikle ny viden om forebyggelses- og sundhedsfremmeindsatsers effekt, organisering eller implementering. Projekterne udvikles og gennemføres med et mindre antal kommuner og kræver normalt medfinansiering fra de deltagende kommuner samt ekstern finansiering. Side 4 af 7

10 Temamøder og seminarer Region Syddanmark arrangerer årligt en række temamøder primært målrettet planlæggerniveauet i kommunerne. Afhængig af emnet og indholdet af temamødet kan også det praktiske, udførende niveau eller lederniveauet være målgrupper. Endelig kan sygehuspersonale, almen praksis m.fl. indgå som en del af målgruppen i forbindelse med patientrettede emner. Yderligere afvikler regionen regionale seminarer i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. Formålet med temamøderne er at give deltagerne ny viden, rum til refleksion over egen praksis samt mulighed for udveksling af erfaringer. Temamøderne kan eksempelvis omhandle sundhedsfaglige emner, metodiske emner og andre emner af relevans for kommunal planlægning og praksis på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Temamøderne udvikles i dialog med kommunerne og planlægges med input fra én eller flere kommuner. Regionen søger at involvere eksperter fra relevante faglige miljøer som oplægsholdere på temamøderne. Individuel rådgivning Region Syddanmark tilbyder rådgivning i den enkelte kommune inden for områder, der er knyttet til kommunal planlægning og praksis på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet, eksempelvis inden for de prioriterede temaer. Rådgivningstilbuddet kan foregå per telefon, mail eller ved ét eller flere møder i kommunen og sker med udgangspunkt i en indledende dialog og aftale mellem kommunen og regionen om den konkrete opgave. Dialog om Forebyggelse og Dialog-Net Region Syddanmark udgiver halvårligt tidsskriftet Dialog om Forebyggelse for at understøtte formidlingen af viden om bl.a. de prioriterede temaer. På hjemmesiden Dialog-Net.dk formidler Region Syddanmark aktiviteterne i rådgivningstilbuddet samt erfaringer og viden opnået i de konkrete rådgivningsaktiviteter. Dialog-Net.dk er også et socialt medie til vidensdeling, udvikling af idéer mv. i forbindelse med faglige temaer. Således indeholder Dialog-Net.dk eksempelvis interessegrupper for medarbejdere involveret i tværkommunale projekter mv., og viden og erfaringer samles i biblioteket viden om, hvor kommunerne har mulighed for at videregive deres erfaringer om best practice. Kompetenceudvikling Region Syddanmark tilbyder i mindre omfang at udvikle og gennemføre kompetenceudviklingskurser om forebyggelses- og sundhedsfremmefaglige emner og metoder målrettet det kommunale planlæggerniveau, hvis dette efterspørges af flere kommuner. Regionen vil involvere den nødvendige faglighed internt og eksternt inden for det konkrete emne. Kombination af rådgivningsformerne Region Syddanmark anvender forskellige rådgivningsformer inden for de samme faglige temaer. Eksempelvis kan viden, som regionen og nogle få kommuner skaber fælles i et projekt, gøres bredt tilgængelig på et temamøde om emnet, hvor regionen tilbyder alle kommuner at deltage. Tilsvarende kan temaet formidles i Dialog om Forebyggelse og på Dialog-Net.dk. Vil enkeltkommuner arbejde videre med temaet, tilbyder regionen individuel rådgivning f.eks. i form af et eller flere møder hos kommunen, hvor yderligere formidling eller procesbistand kan finde sted. Fordelen ved denne kombination af rådgivningsformerne er dels, at kommunerne kan få rådgivning, der passer til deres forskellige ønsker og behov, dels, at viden og erfaringer når ud til flere i målgruppen, at rådgivningen går mere i dybden med de prioriterede temaer, og at der dermed opnås en synergieffekt af rådgivningsaktiviteterne. Vederlag for rådgivningen Det er vederlagsfrit for kommunerne at benytte rådgivningstilbuddet. Der forekommer dog deltagerbetaling f.eks. i forbindelse med kompetenceudviklingskurser og seminarer med overnatning. Medvirken i forsknings- og udviklingsprojekter kræver medfinansiering, og størrelsesordenen af denne afhænger af udgifterne i det enkelte projekt og den eksterne finansiering, der tilvejebringes. Side 5 af 7

11 Samarbejde med kommunerne og andre aktører Flere niveauer af samarbejde med kommuner Et centralt princip i rådgivningstilbuddet er, at flest mulige kommuner skal få gavn af rådgivningsaktiviteterne. For at håndtere dette bygger rådgivningstilbuddet på en fleksibel model, hvor kommunerne afhængig af egne prioriteringer kan tage imod rådgivningstilbuddet i større eller mindre grad inden for de forskellige temaer og altså kan deltage med forskelligt ressourceforbrug. Således er der aktiviteter, hvor regionen arbejder tæt sammen med nogle få kommuner, men hvor de øvrige kommuner efterfølgende tilbydes formidling af den viden og de erfaringer, aktiviteten har genereret. Populært sagt handler det om, at nogle få kommuner inden for et givet tema investerer på fællesskabets vegne. Princippet er illustreret i figur 2. Ny viden Eksisterende viden Figur 2. Forskellig grad af kommunal involvering i rådgivningsaktiviteter inden for et prioriteret tema Inderst er illustreret den samlede mængde af viden og erfaringer, rådgivningsfunktionen bidrager til at producere og sprede inden for et prioriteret tema. Nogle få kommuner kan være involveret i et tæt samarbejde med regionen og forskningsinstitutioner om udvikling og gennemførelse af et konkret projekt, der genererer ny viden inden for temaet. Samtidig besidder andre kommuner en særlig lokal viden eller erfaring inden for temaet af interesse for de øvrige kommuner, ligesom der eksisterer national viden om temaet. Et større antal kommuner deltager på temamøder, hvor den nye og eksisterende viden om temaet formidles. Andre kommuner prioriterer temaet mindre og har adgang til viden i tidsskriftet Dialog om Forebyggelse og på Dialog-Net. Endelig kan enkeltkommuner efter behov supplere med individuel rådgivning om temaet. Samarbejde med forskningsinstitutioner Målet om at producere ny viden samt at sprede ny og eksisterende viden kræver et tæt samarbejde med forskningsinstitutioner. Region Syddanmark ønsker derfor at styrke det nuværende samarbejde med Syddansk Universitet, det kan eksempelvis være Statens Institut for Folkesundhed, Institut for Idræt og Biomekanik samt Institut for Sundhedstjenesteforskning, og andre relevante forskningsinstitutioner som f.eks. Dansk Sundhedsinstitut. Region Syddanmark og Syddansk Universitet vil i konkretisere samarbejdet i en pilotfase, hvor parterne i fællesskab med kommuner i regionen dels beskriver en samarbejdsmodel for forskning inden for forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet, dels udvikler to konkrete forskningsprojekter, der kan igangsættes under eller i forlængelse af denne periode. Samtidig er det parternes intention undervejs at styrke spredningen af eksisterende viden til kommunerne i regionen. Et væsentligt element i rådgivningsfunktionen er således at samarbejde med kommuner og forskningsinstitutioner om at gennemføre forsknings- og udviklingsprojekter, der skaber ny viden om forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Regionen prioriterer her at facilitere større tværkommunale projekter, der vanskeligt kan varetages af kommuner enkeltvis. Regionen ønsker samtidig at involvere forskningskompetencer i rådgivningen i øvrigt og har derfor bl.a. en samarbejdsaftale med SDU om en fælles adjunktstilling. Regionen har således i rådgivningen kompetencer inden for eksempelvis projekt- og evalueringsdesign, forskningssamarbejde mv. Side 6 af 7

12 At bidrage til at skabe ny viden følger den fælles kommunale-regionale vision Fælles Sundhed: Vi skaber ny viden gennem samarbejde mellem region, kommuner og forskningsinstitutioner. - Der etableres samarbejder mellem kommuner, region og forskningsinstitutioner med henblik på at udvikle den forebyggende indsats i Syddanmark - Vi sætter udviklingsprojekter i gang om den patientrettede forebyggelse Sundhedsstyrelsen Region Syddanmark ønsker at understøtte Sundhedsstyrelsens aktiviteter, herunder Sundhedsstyrelsens decentrale vidensformidling. Således tilbyder Region Syddanmark Sundhedsstyrelsen at deltage på temamøder med oplæg om styrelsens arbejde inden for de emner, der tages op i rådgivningen. Region Syddanmark bidrager desuden gerne til at udbrede og facilitere brugen af Sundhedsstyrelsens publikationer, til at afvikle regionale seminarer i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, og til at understøtte temaer, som Sundhedsstyrelsen sætter fokus på. Opfølgning på strategien Statusrapporter til Det Administrative Kontaktforum Region Syddanmark udarbejder årlige statusrapporter, som kort beskriver de gennemførte aktiviteter i relation til rådgivningsstrategien. Statusrapporternes formål er løbende at formidle fremdriften i rådgivningen. Statusrapporterne forelægges Det Administrative Kontaktforum til orientering på årets første ordinære møde. Evaluering Midtvejs i aftaleperioden udarbejder Region Syddanmark en kort evaluering, som sammenholder de afholdte aktiviteter med de aftalte temaer i strategien. Evalueringen er et udgangspunkt for at drøfte en eventuel justering af temaerne i strategien. Midtvejsevalueringen forelægges Det Administrative Kontaktforum til orientering medio Forud for udarbejdelsen af et generelt udkast til grundaftaler i sundhedsaftalerne for perioden udarbejdes en samlet evaluering af rådgivningen. Evalueringen skal dels sammenholde afholdte aktiviteter med strategiens temaer, dels vurdere, om rådgivningstilbuddet har levet op til strategiens mål. Formålet med evalueringen er at tilvejebringe et grundlag for udarbejdelse af en ny grundaftaletekst om regionens varetagelse af sin rådgivningsforpligtelse i sundhedsaftaleperioden samt en fornyet fireårig rådgivningsstrategi. Evalueringen forelægges Det Administrative Kontaktforum og Sundhedskoordinationsvalget til drøftelse. Side 7 af 7

13 4. Evaluering af implementeringsindsatsen for samarbejdsaftalen på demensområdet Sagsfremstilling Region Syddanmark modtog i 2011 sammen med regionens kommuner kr. fra Servicestyrelsen (nu Socialstyrelsen) til implementering af demensaftalen. Implementeringsindsatsen forløb i perioden 1. maj 2011 til 1. juni Samlet set blev der brugt kr. De resterende midler er tilbageført til Socialstyrelsen. Implementeringsindsatsen indeholdt følgende aktiviteter: Implementeringsmøder for ledere og mellemledere Pixi-udgave af samarbejdsaftalen Kurser i samarbejde om demens for frontpersonale Regional demensdag konference Kurser til almen praksis om demens og samarbejde om demens. Alle fem indsatser blev gennemført med succes. Der var god deltagelse på alle møder, kurser og konference. Endvidere viser tilbagemeldingerne, at deltagerne oplevede stort udbytte af aktiviteterne. Især kurserne for frontpersonale fik gode tilbagemeldinger. Kursisterne oplevede det meget positivt at møde og være en hel dag sammen med de nærmeste samarbejdspartnere. Den regionale demensdag ligger i regi af den tværsektorielle følgegruppe for demens, og der er planer om afholdelse af endnu en dag i efteråret Hvad angår kurserne til almen praksis, har der været rimelig god tilslutning. Ved udgangen af 2012 har halvdelen af de kommunale PLO er haft arrangeret eftermiddagsmøde omkring demens med oplægsholder fra de lokale regionale demensenheder. Vedlagt er en kort evaluering af indsatserne og de opnåede resultater. Indstilling Til orientering. Bilag Rapport vedr. evaluering af implementeringsindsatsen.

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 5. Audit på genoptræningsplaner Sagsfremstilling Følgegruppen for genoptræning skal, ifølge Grundaftalen om kvalitet og opfølgning, én gang i aftaleperioden gennemføre en kvalitativ audit af indholdet i udarbejdede genoptræningsplaner, og ultimo 2012 skal jf. ovenstående aftale desuden gennemføres en audit af tidspunktet for påbegyndelsen af det ambulante genoptræningsforløb. Denne audit skal være ledsaget af en patienttilfredshedsundersøgelse, som afdækker den patientoplevede kvalitet. Der foreslås igangsat et pilotprojekt, som forsøger at indeholde alle tre temaer i et projektdesign: o o o Kvalitativ indholdsaudit Patienttilfredshedsundersøgelse, som afdækker patientoplevet kvalitet Påbegyndelsestidspunktet for det ambulante genoptræningsforløb Pilotprojektet har til hensigt at udvikle og teste metoder og værktøjer, herunder om det er muligt at få dataindsamling til at fungere sikkert og ukompliceret. Projektet udvikles og afprøves i tæt samarbejde med Region Syddanmarks Center for Kvalitet. Ved den kvalitative indholdsaudit udvikles der et spørgeskema til de kommunale terapeuter, som på baggrund af konkrete genoptræningsplaner, skal vurdere, om der er tilstrækkeligt med informationer til, at der med rimelig varsel kan igangsættes et alment genoptræningsforløb. Udviklingen af en patienttilfredshedsundersøgelse forventes at kunne bidrage som et første skridt mod at få udviklet en model for patientoplevet kvalitet i tværsektorielle patientforløb, som er et af de fire fokusområder i den tværsektorielle kvalitetsstrategi. Vedr. påbegyndelsestidspunktet for det ambulante genoptræningsforløb er tanken at sammenholde formelle SKS-registreringer med patienternes oplevelse og definitioner af påbegyndt genoptræning. Pilotprojektet foreslås at omhandle patienter > 18 år fra ortopædkirurgisk og geriatrisk afdeling, som sendes videre til genoptræning i en eller flere kommuner. Det forventes på den måde, at der kan testes på ca. 100 genoptræningsplaner. Projektgruppen vil undersøge, om det er muligt at undersøge alle tre temaer på de samme patientforløb. Det kræver, at der udvikles en metode til at koble terapeuternes vurdering af en specifik genoptræningsplan med den konkrete patients vurdering af tilfredsheden. Det forventes, at projektdesignet udvikles over vinteren, således at selve pilotprojektet kan afvikles i løbet af foråret Det endelige projektdesign forventes at kunne forelægges DAK på mødet i januar Muligheden for at inddrage studerende fra bl.a. professionshøjskoler og SDU undersøges både i forbindelse med udviklingen af selve designet og i forbindelse med gennemførslen af pilotprojektet. Målet er, at pilotprojektet kan udvikle metoder, som kan generere data, som både kan bruges til monitorering og ikke mindst til læring og udvikling i det tværsektorielle samarbejde om genoptræning. Projektgruppen forventer ikke, at pilotprojektet vil kræve ressourcer fra andre end projektgruppedeltagerne, men der vil være behov for finansiering af patienttilfredshedsundersøgelses-delen. Ressourcebehov og budget forelægges sammen med det endelige projektdesign. Indledende projektbeskrivelse vedlægges.

43 Indstilling Til orientering. Bilag Indledende projektbeskrivelse.

44 Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: Dato: 4. oktober 2012 Udarbejdet af: Annette Lunde Stougaard Telefon: Notat Audit på genoptræningsområdet Indledende forslag til projektbeskrivelse og -organisering Baggrund Følgegruppen for genoptræning skal, ifølge Grundaftalen om kvalitet og opfølgning, én gang i aftaleperioden gennemføre en kvalitativ audit af indholdet i udarbejdede genoptræningsplaner, og ultimo 2012 skal jf. ovenstående aftale desuden gennemføres en audit af tidspunktet for påbegyndelsen af det ambulante genoptræningsforløb. Denne audit skal være ledsaget af en patienttilfredshedsundersøgelse, som afdækker den patientoplevede kvalitet. Der foreslås igangsat et pilotprojekt, som forsøger at indeholde alle tre temaer i et projektdesign: Kvalitativ indholdsaudit Patienttilfredshedsundersøgelse, som afdækker patientoplevet kvalitet Påbegyndelsestidspunktet for det ambulante genoptræningsforløb I den netop vedtagne tværsektorielle kvalitetsstrategi, er et af fire fokusområder, at der skal udvikles en metode, der kan måle patientoplevet kvalitet på tværs af sektorerne. Den del, i dette pilotprojekt, som omhandler udvikling af patienttilfredshedsundersøgelses-model, vil kunne udgøre et første skridt mod at få udviklet en sådan metode, og erfaringerne herfra vil kunne indgå i det videre arbejde med at udvikle metode til at måle patientoplevet kvalitet i det tværsektorielle patientforløb. Formål Projektet har til formål at udvikle og afprøve metoder, der kan medvirke til fremtidig kvalitetsmonitorering og kvalitetsudvikling af genoptræningsområdet, med særlig fokus på det sammenhængende patientforløb. Det skal ske ved at undersøge muligheden for at sammenkoble de tre ovenstående temaer i en fælles auditproces, så det dermed bliver muligt at sammenholde udvikling og kvalitet i flere aspekter af det tværsektorielle forløb på en gang. Pilotprojektet skal tage udgangspunkt i den tidligere gennemførte kvalitative audit på genoptræningsplaner i Region Syddanmark 1, samt i eventuelle lokale erfaringer med forskellige typer af audit på genoptræningsområdet. 1 Se

45 Design Pilotprojektet vil foregå mellem udvalgte kommuner og en eller flere ortopædkirurgiske og geriatriske afdelinger. Udvælgelse sker i regi af DAK og/eller i de enkelte lokale samordningsfora. Der vil inden denne fase, blive udviklet nærmere kriterier for udvælgelse af afdelinger og kommuner, der kan indgå i pilotprojektet I pilotprojektet indgår genoptræningsforløb for patienter over 18 år fra de to typer af afdelinger. Patienterne, der skal indgå i pilotprojektet, skal findes inden for de udvalgte kommuner, de skal være over 18 år, og genoptræningsforløbet skal være påbegyndt inden for en nærmere angivet periode. Der vil blive udvalgt et nærmere defineret antal GOP, som identificeres via cpr.nr. Derved er det hensigten, at det skal blive muligt at undersøge indsatser i et sammenhængende tværsektorielt forløb. Det betyder, at det undersøges, hvorvidt det er muligt at koble de enkelte respondenter i tilfredshedsundersøgelsen direkte til både den kvalitative audit og til påbegyndelsestidspunktet for det ambulante almene genoptræningsforløb. Konkret forestiller projektgruppen sig, at der skal udvikles tre forskellige metoder til dataindsamling: Den kvalitative audit, hvor der skal udvikles et spørgeskema til de kommunale terapeuter, hvor de bliver bedt om, på baggrund af konkrete genoptræningsplaner, at forholde sig til, om der er tilstrækkelige informationer til, at der uden unødigt ophold og hindringer, kan igangsættes det relevante genoptræningsforløb. Vedr. påbegyndelsen for det ambulante almene genoptræningsforløb, ønskes det undersøgt, om det er muligt at sammenholde de formelle SKS-registreringer med terapeuternes definitioner af påbegyndt genoptræning samt patienternes oplevelse af samme. Patienttilfredshedsundersøgelse som en form for spørgeskema, som blandt andet skal indeholde spørgsmål om påbegyndt genoptræning Proces for audit/evaluering Der udvælges, på baggrund af nærmere fastsatte kriterier, et antal GOP. Projektgruppen forventer, at der vil indgå ca 100 GOP i pilotprojektet. Patienter, der matcher inklusionskriterierne, vil ved udarbejdelsen af genoptræningsplanen, blive spurgt til, hvorvidt de ønsker at medvirke i pilotprojektet. Projektgruppen undersøger, om der er juridiske barrierer for at følge et specifikt genoptræningsforløb som er identificeret via cpr.nr. Det skal undersøges, om der er juridiske barrierer for at gennemføre denne form for meta -audit, hvor flere sektorer skal have adgang til samme data på forskellige tidspunkter i projektperioden. Skal der f.eks. indhentes eksplicitte samtykkeerklæringer fra de involverede patienter og i så fald, i hvilket omfang? Hvis vores nuværende oplæg ikke i praksis lader sig udføre fx på grund af ovennævnte problemer med at koble den faglige audit af GOP med patienternes tilbagemelding på CPR-niveau, må designet for den del af undersøgelsen ændres. Side 2 af 4

46 Næste skridt bliver at følge GOP en videre i kommunen. Der vil blive udsendt et skema, som terapeuterne skal udfylde på baggrund af den konkrete GOP. Skemaet vil primært fokusere på, om der er tilstrækkelige og relevante informationer til at terapeuten kan igangsætte genoptræningsindsatsen. Endelig vil den formelle SKS-registrering for påbegyndelse af genoptræningsforløb, blive sammenholdt med svarene fra spørgeskemaer til hhv. patient og terapeut. Indledende metodiske overvejelser Implicit audit følger kvalitetscirklen, selvom kvalitetsvurderingen ikke bygger på en formuleret (eksplicit) standard. Det er en forudsætning ved implicit audit, at det er fagfolk, der bedømmer kvaliteten (gerne støttet af en retningslinje). Pilotprojektet vil kunne medvirke til at etablere en forståelse for det praktiske arbejde og erfaringer med GOP, som på længere sigt kan understøtte en egentlig kvalitetsudvikling af de tværsektorielle genoptræningsforløb, men det er vigtigt at gøre opmærksom på, at det primære formål med pilotprojektet er at udvikle og teste metoder og redskaber til dataindsamling, både for at vurdere, om det er praktisk muligt, hvad det kræver at ressourcer og indsatser og naturligvis for at vurdere om validiteten af de indsamlede data er af en kvalitet, som gør det muligt at anvende til et fortløbende arbejde med kvalitetsudvikling af genoptræningsforløb. Indledende procesplan Efterår/vinter 2013: Det endelige projektdesign udvikles. I den forbindelse undersøges muligheden for at inddrage studerende fra bl.a. professionshøjskoler og SDU, både i forbindelse med udviklingen af design for undersøgelsen og i forbindelse med selve gennemførslen af pilotprojektet. F.eks. vil det være muligt at inddrage studerende i arbejdet med at udvikle og afholde eventuelle fokusgruppeinterview som element i arbejdet med at udvikle spørgeskema til patienter og terapeuter. Januar 2013: Det endelige design, inkl. metoder og værktøj præsenteres for DAK. 1. Februar 1. Maj 2013: Pilotprojektet afvikles 1. Maj 1. juli Data bearbejdes, projektet evalueres og anbefalinger præsenteres for DAK, bl.a. med henblik på at beslutte, hvorvidt metoderne egner sig til udbredelse, herunder om patienttilfredshedsundersøgelsen kan anvendes til evalueringer af andre tværsektorielle typer af pateintforløb. Forventet ressourceforbrug Projektgruppen forventer ikke, at pilotprojektet vil kræve særlige ressourcer fra andre end de nuværende projektdeltagere. Følgegruppen for genoptræning vil fungere som reference og sparringsgruppe undervejs i udviklingen af design for auditmetoden. Side 3 af 4

47 I forbindelse med selve pilotprojektet vil terapeuterne skulle bruge tid på at udfylde skemaer som led i den kvalitative audit, men der vil ikke skulle afholdes egentlige tværfaglige/-sektorielle auditmøder, som ved forrige kvalitative audit. Det forventes, at der vil være behov for finansiering af patienttilfredshedsundersøgelsen. Projektgruppen undersøger muligheden for at anvende IT-teknologi til denne del, så man undgår udgifter til print og porto. Endeligt ressourcebehov og budget forelægges sammen med det færdige projektdesign på DAKmødet i januar. Projektgruppen Projektgruppen er udpeget af Følgegruppen for Genoptræning og Center for Kvalitet, Region Syddanmark og består af: Fra kommunerne: Asger Kudahl, Lene Gram Herborg Fra Center for Kvalitet: Peter Qvist, Birthe Rosenkrantz Lindegaard Fra Region Syddanmark, Arne Vesth Pedersen, Annette Lunde Stougaard Side 4 af 4

Strategi for Region Syddanmarks rådgivningstilbud til kommunerne om forebyggelse og sundhedsfremme

Strategi for Region Syddanmarks rådgivningstilbud til kommunerne om forebyggelse og sundhedsfremme Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: 10/1085 Dato: 8. juli 2010 Udarbejdet af: Specialkonsulent Arne Gårn E-mail: arne.gaarn@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631281

Læs mere

Sundhedsaftaler

Sundhedsaftaler Sundhedsbrugerrådet 2. juni 2014 Sundhedsaftaler 2015-18 Chefkonsulent Annette Lunde Stougaard, Afd. Sundhedssamarbejde og kvalitet, annette.stougaard@rsyd.dk Sundhedsloven om samarbejdet 3 Regioner og

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS NOVEMBER 2016 CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS STRATEGI STRATEGI 2 Center for forebyggelse i praksis - Strategi INDLEDNING Med denne strategi for Center for Forebyggelse

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. maj 2019

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. maj 2019 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering maj 2019 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. august 2019

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. august 2019 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering august 2019 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb

Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb Baggrund Ønsket om feedback fra borgere i kontakt med sundhedsvæsenet på tværs af sektorer

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS APRIL 2019 CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS STRATEGI STRATEGI 2 INDLEDNING Center for Forebyggelse i praksis er en faglig enhed etableret i KL s Kontor for Sundhed og

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Afdeling: Faaborg Midtfyn kommune Udarbejdet af: Ulrik Christensen Journal nr.: E mail: uschr@rfmk.dk Dato: 7. februar 2017 Telefon: 7353 6087 Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt:

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Referat af møde i Følgegruppe for genoptræning Torsdag 6. september Regionshuset Vejle

Referat af møde i Følgegruppe for genoptræning Torsdag 6. september Regionshuset Vejle Referat af møde i Følgegruppe for genoptræning Torsdag 6. september 2012 10.00 15.00 Regionshuset Vejle Deltagere: Kommunale deltagere Asger Kudahl, Odense Kommune (medformand) Lene Gram Herborg, Sønderborg

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober 2011 Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Krav til sundhedsaftaler Der skal som minimum indgås sundhedsaftaler vedr.: Indlæggelse og udskrivningsforløb Genoptræning Behandlingsredskaber

Læs mere

Samarbejdet på sundhedsområdet i Region Syddanmark i korte træk

Samarbejdet på sundhedsområdet i Region Syddanmark i korte træk Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: Dato: 16. august 2010 Udarbejdet af: Niels-Erik Aaes E-mail: Niels-Erik.Aaes@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631319 Samarbejdet

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Mandag den 10. oktober 2016 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M6, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Birthe Mette Pedersen, Programchef,

Læs mere

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget 5. september 2014 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Afdeling: Faaborg Midtfyn kommune Udarbejdet af: Ulrik Christensen Journal nr.: E mail: uschr@rfmk.dk Dato: 26. september 2017 Telefon: 7353 6087 Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt:

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: Dato: Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt: Den 8. december 2017, kl. 11.30 14.30 Sted: Teglgårdsparken 26, mødelokale 203 Deltagere: Susanne Lauth, sygeplejefaglig

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj Følgegruppen for forebyggelse Arbejdsgruppen: Arbejdet med udvikling af Nye rammer for nye rammer for kronisk kronisk sygdom sygdom og udviklingen af

Læs mere

Sammenhæng mellem sundhedsaftalerne og e-kommunikation

Sammenhæng mellem sundhedsaftalerne og e-kommunikation Sammenhæng mellem sundhedsaftalerne og e-kommunikation 27. februar 2013 Sundhedsaftalerne Sundhedskoordinationsudvalg udarbejder generelt udkast til sundhedsaftalerne Sundhedsaftaler fastsætter rammerne

Læs mere

Møde i Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: 15/40526 Dato: 12. januar 2016. Udarbejdet af: Arne Vesth Pedersen E-mail: arne.vesth.pedersen@regionsyddanmark.dk Telefon: 29201104 Referat Møde i Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommune hilser høringsversionen af Sundhedsaftalen 2015-2018 for Region Syddanmark velkommen og anerkender det

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 17. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Frederikssund

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2019-2023 Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage

Læs mere

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Den rehabiliterende tilgang beskrevet i Sundhedsaftalen 1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Vi skal møde borgeren som en ansvarlig samarbejdspartner, der bidrager til og er medbestemmende

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN HILLERØD KOMMUNE 18. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Hillerød Kommune

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Referat af drøftelserne under det enkelte dagsordenspunkt er anført i kursiv.

Referat af drøftelserne under det enkelte dagsordenspunkt er anført i kursiv. Referat af møde i Følgegruppe for genoptræning Torsdag 5. september 2013 kl. 10.00 15.00 Regionshuset Vejle, mødelokale 6 Kommunalt formøde kl. 9.00-9.45 Deltagere: Kommunale deltagere Asger Kudahl, Odense

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2019-2023 Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Fælles Sundhed opfølgning og operationalisering

Fælles Sundhed opfølgning og operationalisering Fælles Sundhed opfølgning og operationalisering Grøn = vi er i mål Gul = vi er i gang, men ikke i mål Rød = vi er endnu ikke i gang (de røde indsatsområder er uddybet) Visionsindsats Succeskriterium Status

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Referat af møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt

Referat af møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt Journal nr.: 16/10940 Dato: 13. februar 2017. Udarbejdet af: Helle Marie Sejr Bentsen og Morten Jessen-Hansen E-mail: helle.marie.sejr.bentsen@rsyd.dk mjh@aabenraa.dk Telefon: 51709731 Referat af møde

Læs mere

Kontakt. Gratis rådgivning

Kontakt. Gratis rådgivning Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle regionsyddanmark.dk Kontakt Ring og få en uforpligtende snak om dine muligheder for rådgivning med chefkonsulent Anne Smetana på tlf. 2920 1203 eller skriv en mail

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 Punkt 6. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 2019-001411 Sundheds- og Kulturudvalget, Beskæftigelsesudvalget, og Ældre- og Handicapudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen 2019. Møde den

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Til lederne på sygehuset Indhold DU HAR SOM LEDER EN VIGTIG OPGAVE Hvem tager sig af hvad i forebyggelsesforløbet Lederens opgaver Lederens

Læs mere

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Visioner for Sundhedsaftalen

Visioner for Sundhedsaftalen Visioner for Sundhedsaftalen 2019-2023 I Syddanmark har vi udviklet et solidt samarbejde om patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Udgangspunktet for samarbejdet er vores

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet UNDERUDVALGET FOR SUNDHED Torsdag den 20. september 2007 Kl. 18.00 21.00 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H4 Møde nr. 7 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Sundhed i Nordjylland. - Fælleskommunale fokusområder

Sundhed i Nordjylland. - Fælleskommunale fokusområder Sundhed i Nordjylland - Fælleskommunale fokusområder Sundhedspolitisk Dialogforum 2017 Forord De senere år er der både kommunalt og regionalt arbejdet hårdt med at indfri Sundhedsaftalen 2015-2018 og

Læs mere

Følgegruppen for behandling og pleje Oversigts- og prioriteringsskema

Følgegruppen for behandling og pleje Oversigts- og prioriteringsskema og pleje Oversigts- og prioriteringsskema Grøn: Det går som det skal og arbejdet fortsætter Rød: Korrigerende handling nødvendig evt. fra DAK Gul: Behov for opmærksomhed Lilla: Afsluttet Blå: Afventer

Læs mere

Høring over rapport om evaluering af kommunalreformen

Høring over rapport om evaluering af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K. Høring over rapport om evaluering af kommunalreformen Danske Fysioterapeuter har med interesse læst rapporten om evalueringen af

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Implementeringsplan for fysioterapipraksis 2017

Implementeringsplan for fysioterapipraksis 2017 Implementeringshandleplan for 2017, november 2016 Center for Sundhed Region Hovedstaden Center for Sundhed Implementeringsplan for fysioterapipraksis 2017 Implementeringsplan for 2017 (for Praksisplan

Læs mere

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 Status fra: Koordineringsgruppe for indlæggelse og udskrivning Kontaktperson: Regional tovholder for sundhedsaftalen om indlæggelse og udskrivning Ole

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. August 2018

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. August 2018 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering August 2018 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave)

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Center Sundhed 27.02.14 Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Baggrund Ifølge lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om status for implementering af Bekendtgørelse om genoptræningsplaner

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes

Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes Sagsfremstilling: Det Administrative Kontaktforum besluttede på mødet d. 21. september 2016 at igangsætte udviklingen af det tværsektorielle

Læs mere

Grundaftale om kvalitet og opfølgning

Grundaftale om kvalitet og opfølgning Grundaftale om kvalitet og opfølgning 1. Formål Grundaftalen om kvalitet og opfølgning har til formål at bidrage til at sikre sammenhæng og koordinering af indsatsen i de patientforløb, som går på tværs

Læs mere

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:15 Mødelokale 2, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:15 Mødelokale 2, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 10.04.2008 kl. 16:15 Mødelokale 2, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 67. Forslag til grundaftaler... 3 68. Patientrettetforebyggelse

Læs mere

Notat - oplæg til proces 3. generations sundhedsaftaler

Notat - oplæg til proces 3. generations sundhedsaftaler Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Sundhedskoordinationsudvalget Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat - oplæg til proces 3. generations sundhedsaftaler

Læs mere

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Læsevejledning: Nærværende kommissorium er udarbejdet med udgangspunkt i udkast til generisk kommissorium for samordningsfora, godkendt på DAK-mødet

Læs mere

NOTAT. Eksempel på organisering af kommunernes regional IT-strategi på sundhedsområdet Region Syd

NOTAT. Eksempel på organisering af kommunernes regional IT-strategi på sundhedsområdet Region Syd NOTAT Eksempel på organisering af kommunernes regional IT-strategi på sundhedsområdet Region Syd Den 13. december 2007 Jnr 09.06.00 A09 Sagsid 000185087 Indledning Der stilles i dag i stigende krav til,

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 22. december 2014 Sundhedsaftale 2015-2018 mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen 1. Resume Region Midtjylland og de

Læs mere

Genoptræningsplaner til kræftpatienter

Genoptræningsplaner til kræftpatienter Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: Dato: 7. april 2015 Udarbejdet af: Morten Jakobsen/Annette Lunde Stougaard E mail: Morten.Jakobsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631365

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom)

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Dato: 26. november 2013 Brevid: 2208309 Tværsektorielle indsatser i 2014 Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Baggrund Optimal håndtering af multisygdom er

Læs mere

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Sjælland og kommunerne

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Sjælland og kommunerne Til Regionsrådet i Region Sjælland Kommunalbestyrelserne i Faxe Kommune, Greve Kommune, Guldborgsund Kommune, Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune, Køge Kommune, Lejre Kommune, Lolland Kommune, Næstved Kommune,

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland Kommunalbestyrelsen Horsens kommune Regionsrådet Region Midtjylland modtog den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Midtjylland og

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Handleplan 2010 praksiskonsulentordningen for fysioterapi

Handleplan 2010 praksiskonsulentordningen for fysioterapi Handleplan 2010 Koncern Praksis Handleplan 2010 praksiskonsulentordningen for fysioterapi Handleplan 2010 praksiskonsulentordningen for fysioterapi Marts 2010 Koncern Praksis Handleplan 2010 Indledning

Læs mere

Budget 2016 Social og Sundhedsudvalget

Budget 2016 Social og Sundhedsudvalget Side 1 af 1 Beskrivelse af sundheds- og forebyggelsesområdet: Rammebetingelser Rammer og målsætninger for monitorering og opfølgning af indsatser på sundhedsområdet tager udgangspunkt i 5 hovedområder:

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Mandag den 8. oktober 2018 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M4, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Eva Nielsen, Sygeplejefaglig

Læs mere

Sundheds it under sundhedsaftalen

Sundheds it under sundhedsaftalen Sundheds it under sundhedsaftalen Et sammenhængende og borger nært sundhedsvæsen forudsætter hurtig præcis kommunikation mellem de forskellige aktører. Målsætningen i sundhedsaftalen for 2008 2010 (Gl.

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

OVERSIGT OVER SAMARBEJDSAFTALER OG INDSATSER I SUNDHEDSAFTALEN

OVERSIGT OVER SAMARBEJDSAFTALER OG INDSATSER I SUNDHEDSAFTALEN SAMARBEJDSAFTALER Indgået/senest revideret - Utilsigtede hændelser i sektorovergange - IV-behandling med antibiotika i eget hjem - IV-behandling med væske i eget hjem - Lavpotent kemoterapi i eget hjem

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Forelæggelsesnotat til forslag til sundhedsaftale

Forelæggelsesnotat til forslag til sundhedsaftale Forelæggelsesnotat til forslag til sundhedsaftale 2011-14 Med grundlag i sundhedslovens 205 skal der indgås en sundhedsaftale mellem Region Syddanmark og hver af de 22 kommuner i regionen. Tilvejebringelsesprocessen

Læs mere

Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat

Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat ÅRSRAPPORT 2015 Side 1 af 5 Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Fælleskommunalt Sundhedssekretariat har primære formål og opgaver for de 22 medlemskommuner at: 1. Understøtte Sundhedsstrategisk

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum Sundhed en fælles opgave Sundhedsaftalen 2010-2014 Indledning Kommunalbestyrelserne i de 17 kommuner og Region Sjælland ønsker med denne aftale at sætte sundhed som en fælles opgave på dagsordenen i såvel

Læs mere

Samarbejde mellem forskning og praksis

Samarbejde mellem forskning og praksis 20. januar 2015, KL s sundhedskonference, Kolding Samarbejde mellem forskning og praksis Chefkonsulent Kurt Æbelø, kae@rsyd.dk Afdelingen for Sundhedssamarbejde og Kvalitet Rammer for samarbejde om forskning

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Afdeling: Faaborg Midtfyn kommune Udarbejdet af: Ulrik Christensen Journal nr.: E mail: uschr@rfmk.dk Dato: 7. februar 2017 Telefon: 7353 6087 Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt:

Læs mere

Monitorering af nationale indikatorer, pejlemærker og indsatser

Monitorering af nationale indikatorer, pejlemærker og indsatser Monitorering af nationale indikatorer, pejlemærker og indsatser Sundhedsaftalen -2018 Monitorering af de nationale indikatorer De nationale indikatorer er udviklet af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

Informationsark. Formandskab Overordnede mål: Planlægning af og opfølgning på møder i projektgruppen Planlægning af punkter til DAS og SKU

Informationsark. Formandskab Overordnede mål: Planlægning af og opfølgning på møder i projektgruppen Planlægning af punkter til DAS og SKU Version 19.04.18 Formandskab Planlægning af og opfølgning på møder i projektgruppen Planlægning af punkter til DAS og SKU Gruppen koordinere opgaver i forbindelse med projektgruppen, samt vejleder indsatsområderne,

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune. Regionsrådet Region Hovedstaden

Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune. Regionsrådet Region Hovedstaden Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune Regionsrådet Region Hovedstaden j.nr. 7-203-05-79/25 modtog den 29. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i

Læs mere

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Journal nr.: Dato: 30. november 2015 Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Grundlæggende principper for samarbejdet I oktober 2014

Læs mere

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE Indledning Fagprofilen for ergo- og fysioterapeuter i Ikast-Brande Kommunes træningsområde er et samarbejdsredskab. Den danner

Læs mere