MathType 6.7e og 6.8 for elever og lærere på HAKA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MathType 6.7e og 6.8 for elever og lærere på HAKA"

Transkript

1 MathType 6.7e og 6.8 for elever og lærere på HAKA Med årene er der blevet større og større behov for i gymnasiet at kunne skrive formler ind i elektroniske dokumenter, fx når der skal udfærdiges rapporter eller skriftlige opgaver i naturvidenskab. I Word 007 og den nye Word 010 er der indbygget en formeleditor. I disse versioner af Word kan man indsætte formler i sit Word dokument ved at vælge fanebladet Indsæt og derefter klikke på knappen Ligning: Derved fremkommer en ekstra fane med følgende bånd (som det ser ud i Word 007): Her kan man indskrive formler. Selv om Word således har fået en ny formeleditor, har skolen alligevel besluttet at investere i et andet program til at lave formler, nemlig MathType. Fordelen ved dette program er, at det er meget avanceret, laver meget fine formler, og så kan det benyttes i mange andre programmer også; for eksempel kan man ved hjælp af det indsætte formler i Powerpoint præsentationer, bare for at nævne et eksempel. Formeleditoren MathType ser således ud:

2 Erik Vestergaard Haderslev Katedralskole har investeret i en licens til MathType 6.8 til Windows og MathType 6.7e til MacIntosh. Licensen gælder til hele skolen, således at alle elever og lærere på skolen kan bruge MathType lovligt på såvel skolens computere som på deres hjemmecomputere og bærbare computere. Bemærk, at der er to versioner til MacIntosh alt efter om man benytter OS eller OS Så kontroller lige først hvilken version du har af OS, hvis du er Mac bruger! 1. Installering af MathType Man får programmet på følgende måde: 1. Gå ind på siden og find siden med MathType Windows eller MathType Mac, alt efter hvilket system du bruger. Download der en 30-day trial. Husk at det er MathType 6.8 (Windows) og MathType 6.7e (Mac), som vi har licenser til, så hvis hjemmesiden pludseligt indeholder MathType med et højere versionsnummer, skal du i stedet hente programmet på Skolens S-drev under Fag > Naturvidenskab > Computerprogrammer > MathType.. Dobbeltklik på program-filen, så vil programmet blive installeret. Under installationen vil du blive spurgt, om du ønsker en prøve-version (Trial) eller du vil indsætte en registreringskode, så du kan bruge programmet ubegrænset. Du skal vælge det sidste. Her skal du have fat i registreringskoden. Den findes i en selvstændig fil på skolens S-drev sammen med installationsfilerne: MathType registreringskoder 013. Her kan du også finde denne note i elektronisk form. Når du har fundet koden, kopierer du den ind i ovennævnte dialogboks under installationen. Hvis du ikke lige har koden klar, kan du altid vælge at installere som en prøveversion og så senere inden 30 dage taste koden ind.. MathType-formler i Word Hvis du allerede har Word installeret på din computer, så vil installeringen af MathType betyde, at der automatisk indsættes en genvej til formeleditoren i Words interface. Det ser lidt forskellig ud, alt efter hvilken version af Word, du har: Gammel version af Word (version 97 til og med 003) På skærmbilledet nedenfor kan du se de nye værktøjer på værktøjslinjen. Denne nye del af værktøjslinjen kan dockes lodret ude til venstre, om ønskeligt! Der skabes desuden automatisk et nyt menupunkt MathType, som også er markeret på billedet. Jeg vil i afsnit 6 give et eksempel, hvor man får brug for denne menu.

3 Erik Vestergaard 3 Du kan selvfølgelig aktivere MathType ved at klikke på en af ikonerne. Her er der flere muligheder: En formel midt i en linje med tekst (Inline Equation) eller en formel på en linje for sig selv (Display Equation), hvor sidstnævnte enten kan vises uden nummerering, med venstre nummerering eller med højre nummerering. De fleste brugere har ikke brug for at nummerere formler, eller det kan være, at brugeren vil gøre det selv manuelt. I dette tilfælde kan man vælge altid at bruge en Inline Equation. Og skulle man ønske en formel centreret på en linje for sig kan man jo bare anbringe den på linjen og bruge Words centrering! Word 007 og Word 010 Når MathType installeres i den nye version af Word, dvs. Word 007, så ser det lidt anderledes ud. På skærmbilledet nedenfor kan du se, at der er blevet oprettet et nyt faneblad med navnet MathType. Hvis du klikker på det, kommer der et helt bånd frem, fyldt med MathType-godter. For det første er MathType kommet med en rigtig behændig nyskabelse: Hvis man blot skal indsætte et simpelt symbol i Word, så kan det gøres via Symbols: I Math kan du få alverdens matematiske symboler frem. Bemærk, at de er arrangeret i grupper, som kan fås frem via pilen i den øverste linje. Til venstre er gruppen Grundlæggende matematik vist.

4 4 Erik Vestergaard Herudover er der andre symboler under Other. Her kan du igen finde et væld af symboler og de mest brugte ligger lige for, såsom gradtegn, ulighedstegn m.m. Nu til den vigtigste del i MathType. De fleste matematiske formler er for komplekse til, at de kan stå under symboler. Det er her vi får brug for en speciel editor, hvori man kan skrive og redigere formler. Der er flere måder, hvorpå man kan aktivere formeleditoren. Der er punkterne Inline, Display, Right-numberedLeft-numbered. Den første kan anvendes, hvis man gerne vil skrive en formel et sted i en tekstlinje i Word. Display anvendes, hvis man vil anbringe en formel på en linje for sig. Man kan dog i alle tilfælde benytte Inline, og så bare centrere formlen på sin egen linje via Words centrering. Den tredje mulighed kan anvendes, hvis man ønsker at lade MathType nummerere ens formel... Jeg vil ikke gennemgå alle funktionerne i båndet. Dog skal det nævnes, at Format Equations er vældig smart. Antag, at man har lavet et langt dokument med mange formler, og man pludseligt fortryder, at man ikke har anvendt en større skriftstørrelse eller en anden font, etc. Så kan man indstille formeleditoren til de ønskede nye indstillinger og så lade programmet lynhurtigt løbe alle formlerne igennem automatisk for at foretage ændringerne til de nye indstillinger! Vigtig bemærkning! På figuren ovenfor har jeg ladet musen glide hen over værktøjet Inline. Her kan du se den forklarende kommentar, der dukker op. Den viser også, at der er en tastaturgenvej: Formeleditoren kan åbnes med tastekombinationen Ctrl+Alt+Q (Hold Ctrl- og Alttasten nede samtidigt, mens du trykker på Q). Det sparer tid. På samme måde kan formeleditor vinduet lukkes igen med tastekombinationen Alt+F4. I næste afsnit er vi klar til at se på, hvordan man fremstiller formler i formeleditoren! Man kan som nævnt komme ind i formeleditoren ved at klikke på Inline (eller benytte tastaturgenvejen Ctrl+Alt+Q).

5 Erik Vestergaard Brug af formeleditoren Når man i formeleditoren vil have indsat et symbol i en formel, kan det ske ved at benytte en af de øverste linjer under menulinjen: Symbol paletten og Template paletten. Brugen af disse er indlysende. Under disse to barer findes tre barer, hvor der er en række symboler, man ofte kan få brug for, og som derfor er placeret mere tilgængelige. Der er på disse barer også mulighed for selv at placere sine egne ofte anvendte symboler eller større udtryk på disse barer. Lad os se på et eksempel. Lad os sige, at en fysiker ofte får brug for deludtrykket A sin( ω t+ϕ ) i sine formler i et dokument. Han vil gerne have den anbragt som en fast template i samlingen med trigonometri. Klik da på fanebladet Trig. Skriv formlen på normal vis i formeleditoren, marker den og træk udtrykket op på en fri plads i trigonometrisamlingen, mens du holder venstre musetast nede. Figuren nedenfor viser hvordan. Herefter vil formlen blive vist på den plads, hvor den er anbragt, og kan altid aktiveres ved et klik! Hvis du ønsker at slette en template, kan du højreklikke på den og vælge Delete. På helt tilsvarende vis kan du sætte dine egne symboler tilgængelige på de små barer... Der er en lang række ting man kan justere, tilpasse og ændre i MathType. Jeg vil i det følgende tage fat i nogle få udvalgte vigtige aspekter. Formler med flere linjer Når du har at gøre med formler med flere linjer og du ønsker, at lighedstegnene skal stå under hinanden kan du klare dette med Format > Align at =. Du kan endvidere justere afstanden mellem linjerne via Format > Define Spacing... og sætte en procent. På næste side et eksempel, hvor disse to faciliteter er anvendt med Line spacing sat til 00%.

6 6 Erik Vestergaard ( x+ ) f ( x) = 3x+ 3 x( x 1) + ( x+ ) = 4x + x+ 4 = Ekstra mellemrum Selv om MathType er god til automatisk at justere afstande osv. i formler, så formlerne fremstår harmoniske, kan man undertiden forbedre formlernes udseende ved at tilføje små mellemrum. For eksempel kan man i ovenstående formel synes, at der er lige lovlig lille afstand omkring lighedstegnene. Her skal du have fat i følgende symboler: Der er mellemrum med forskellige længder. Lad os prøve at tilføje to mellemrum af den type, som er i. række i midten. Hvis du i formeleditoren lige sikrer dig, at View > Show All er afmærket, så vil du være i stand til også at se de mellemrum, du indføjer. På figuren herunder er de markeret med nogle røde mærker før og efter lighedstegnene. Du kan se resultatet af tilføjelsen af disse mellemrum på formlen på næste side. Den fremstår nu mere harmonisk. I næste afsnit om tastaturgenveje vil jeg i øvrigt vise dig, at der er tastaturgenveje til disse mellemrum.

7 Erik Vestergaard 7 ( x+ ) f ( x) = 3x+ = = 3 x( x 1) + ( x+ ) 4x + x+ 4 Finjustering I nogle få tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at flytte et symbol eller et helt udtryk lidt op, ned eller til en af siderne. Dette gøres ved at markere symbolet/udtrykket og bruge piletasterne på tastaturet, mens Ctrl-tasten holdes nede! Tekst og variable I grafikerkredse er der den konvention, at variable skrives med kursiv (Italic) og funktionsnavne og enheder skrives med normal skrift. Dette er også sat som default i Math- Type. De græske symboler bliver dog ikke altid pæne, når de skrives i kursiv, som de er sat til som default. Derfor kan det anbefales læseren at gå op og ændre det i formeleditoren via Style > Define... og vælge Advanced og ud for Symbol fjerne afmærkningen i Style Italic, som vist på figuren herunder.

8 8 Erik Vestergaard Hvis du forsøger at skrive Boyle-Mariottes lov fra fysikken i formeleditoren, kommer den til at se således ud: P V = kons tan t Dette skyldes, at formeleditoren hvis ikke andet er valgt vil opfatte de bogstaver, du skriver, som variable, med mindre den genkender nogle funktionsnavne. Derfor ar alt, undtagen tan skrevet i kursiv. tan er i normalskrift, da MathType har opdaget at det er et funktionsnavn (tan for tangens!). Du kan dog nemt få skrevet det korrekt ved i editoren at markere teksten til højre for lighedstegnet og vælge menuen Style > Text: P V = konstant Husk dog at gå tilbage til Style > Math når du igen skal skrive matematik! Hvis du får brug for at anvende en funktion med et navn, som ikke er i MathTypes liste over reserverede funktionsnavne i forvejen, kan du tilføje den til listen. Dette gøres via menuen Preferences > Functions Recognized. I det fremkomne vindue skriver du det nye funktionsnavn i feltet New function og klikker på Add og dernæst OK. Størrelse af formel Som default bruger MathType 1 punkt for normalskrift, ligesom Word. Dette er normalt fint, men det kunne være, at man ønsker en anden størrelse, for eksempel i powerpoint præsentationer. Da kan man i formeleditoren vælge Size > Define... og ændre Full til en anden punktstørrelse. Bemærk, at hvis de øvrige felter står anført i % vil hævet skrift, sænket skrift etc. blive forstørret tilsvarende. Du behøver altså kun ændre punktstørrelsen i Full. Her et eksempel, hvor størrelsen er ændret til 0 punkt: Bemærk, at du også kan ændre, hvor stor hævet skrift skal være i % af normalskrift. Her er en formel i størrelse 0 punkt: f ( x) = 3x 7x+ 8 MathType vil huske denne nye størrelse i de kommende formler, indtil du igen ændrer den til en ny punktstørrelse! Hvis du med tilbagevirkende kraft ønsker at opdatere størrelsen af nogle formler du har skrevet længere tilbage i dokumentet kan det gøres via Format Equations i MathType-båndet i Word! Det blev omtalt side 4.

9 Erik Vestergaard Tastaturgenveje i formeleditoren Man kan spare megen tid og mange klik, hvis man lærer sig selv tastaturgenveje til de mest anvendte symboler/udtryk/operationer i formeleditoren. Der er en række default tastaturgenveje i MathType, men editoren giver også mulighed for at man selv definerer passende tastaturgenveje - endda til udtryk man har trukket op på en værktøjslinje. Det overlades til læseren at kigge nærmere på dette via menuen Preferences > Customize Keyboard... Nedenfor en række af ofte brugte tastaturgenveje (default): CTRL+F CTRL+R CTRL+H CTRL+L CTRL+SHIFT+K,. CTRL+MELLEMRUM CTRL+SHIFT+MELLEMRUM CTRL+ALT+MELLEMRUM CTRL+K,4 Brøk (F for Fraction) Kvadratrod (R for Root) Potens (H for High) Indeks (L for Low) Gangetegn Smalt mellemrum Bredt mellemrum 1 punkts mellemrum Meget bredt mellemrum Bemærkning! Kombinationen for et gangetegn er lidt tricky: Tryk først Ctrl- og Shift-- tasten ned samtidigt og hold dem nede, mens du kort trykker på tasten K, slipper Ctrlog Shift-tasten og endelig trykker på tasten for et punktum. Du kan selv lave din egen genvej, hvis du ønsker! En god idé er det at huske et forholdsvist begrænset sæt af tastaturgenveje udenad, nemlig for de mest anvendte, og så ellers have de næstmest anvendte stående som symboler eller templates... Husk desuden at gøre flittigt brug af piletasterne, når du bevæger dig rundt i formlerne! Bemærk i øvrigt, at du kan undgå at klikke på symboler og templates i værktøjslinjerne, hvis du går op på bjælkerne med henholdsvis F, F6, F7, F8 og F9 og derefter bevæger dig hen af bjælken med piletasterne! 5. MathType i Powerpoint og andre programmer Det faktum, at MathType producerer formler i form af grafiske objekter gør, at det kan anvendes i flere andre programmer. For det første bliver der ved installeringen af Math- Type automatisk indsat et faneblad MathType i Microsoft Powerpoint 007 og hvis man har dette program installeret på forhånd. Så her er det uhyre enkelt at indsætte MathType formler i sine Powerpoint præsentationer. Hvad angår Excel, så bliver der ikke automatisk lavet et faneblad her. Alligevel kan man indsætte formler i Excel. Det kan gøres ved at følge denne procedure i versionen Excel 007 og 010: Klik på fanebladet Indsæt. I det bånd der vises vælges Objekt. Herved fremkommer en dialogboks med navnet Objekt. Heri figurerer en række af de programmer, som du har installeret på din computer. Hvis du har MathType 6.0 installeret, skal du kunne finde MathType 6.0 Equation. Marker det og klik på OK.

10 10 Erik Vestergaard Efter at have klikket på OK, vil formeleditoren blive åbnet, og du kan skrive en formel. Efter at have lukket formeleditoren vil formlen blive indsat som et grafisk objekt i dit Excel dokument. Man kan selvfølgelig blive træt af at følge denne procedure hver gang man skal skrive en formel i Excel. Her kan man lave makroer, som går dette nemmere. Den avancerede læser opfordres til at undersøge dette på egen hånd. Hvad angår andre programmer, så er der en vis sandsynlighed for, at MathType formler også kan indsættes i disse. Man kan forsøge at indsætte et objekt på en måde som ligner den med Excel. Endelig kan man anvende MathType til at indsætte en formel på en hjemmeside i form af et GIF-billede. Dette kan gøres inde fra MathType ved at vælge File > Save Copy As... Detaljerne overlades til læseren.

11 Erik Vestergaard MathType til gymnasieelever Nedenstående opgaver kan træne gymnasieelever i brugen af MathType. I praksis viser det sig, at en ganske kortvarig introduktion, for eksempel 1 lektion, er tilstrækkelig til, at mange elever begynder at bruge formeleditoren i skriftlige opgaver i naturvidenskabelige fag eller i tværfaglige forløb. Enkelte elever begynder endda at benytte Math- Type i forbindelse med matematikafleveringer. Opgave 1 Skriv nedenstående matematikformler i formeleditoren. Bemærk, at hvis cursoren er indenfor et kvadratrodstegn kan man hoppe ud af denne ved at bruge piletasterne. Har man at gøre med en brøk, kan piletasterne også bruges til at bevæge sig foran, op i tælleren, ned i nævneren eller bagved brøken. a) f ( x) = x 3x+ 7 b) f ( x ) = 5,3 1,76 x c) d) 3( x y )(x+ 6) x ( x 4) 3z+ 7 5x f ( x) = x y + 7 9x 3 e) a= 35 sin(47 ) Opgave Forsøg at fremstille nedenstående fysikformler i formeleditoren. a) U = R I b) E= P t c) P = R I y x y x d) 1 a= 1 e) T = Tslut Tstart f) R= R0 +α T T0 g) R =ρ l A (1 ( )) Bemærkning! Hvis du får græske bogstaver i kursiv og ikke kan lide dette, kan du læse om, hvordan du ændrer dette i underafsnittet Tekst og variable i afsnit 4. I dette underafsnit kan du også se, hvordan indekset slut i opgave e) skrives med normalskrift.

12 1 Erik Vestergaard Opgave 3 I denne opgave skal du skrive inline equations, dvs. formler, som står midt i en tekstlinje i Word. Skriv følgende sætning, som indeholder både tekst og formler: Sammenhængen mellem en tråds modstand R og dens længde l og tværsnitsareal A er givet ved formlen R =ρ l, hvor ρ er den såkaldte resistivitet. A Opgave 4 Skriv nedenstående udregninger i en formel med flere linjer, idet du anvender passende ekstra mellemrum og sørger for at lighedstegnene står pænt under hinanden. Se underafsnittet Formler med flere linjer i afsnit 4. f ( x) 1 = x+ 1 x x ( x+ 1) = x( x+ 1) = x( x+ 1) Opgave 5 (Avanceret) Her er en opgave for de lidt mere avancerede. Det handler om matematik, som mest bliver anvendt i g og 3g. Først er der vektorer. Du skal frembringe følgende: u1 a) u =, AB = 4, a b = 0 u i 8 Bemærk, at der er to forskellige vektorpile: En til enkeltsymboler og en til en hel blok. Da u er et enkeltsymbol, bør du benytte vektorpilen fra 3. gruppe i symbolpaletten. Derimod indeholder AB to symboler, så du skal her benytte vektorpilen til en blok fra 6. gruppe i templatepaletten. Opskrivningen af koordinaterne sker ved at vælge parenteser fra 1. gruppe i templatepaletten og dernæst de to kasser over hinanden fra 9. gruppe i templatepaletten. Som den sidste del af opgaven skal du skrive grænseværdier op, samt summer og integraler. Prøv og se, om du kan lave følgende: b) x 1 1 π n= 1 n 6. 0 lim e = 0, =, A= x dx x

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Excel tutorial om lineær regression

Excel tutorial om lineær regression Excel tutorial om lineær regression I denne tutorial skal du lære at foretage lineær regression i Microsoft Excel 2007. Det forudsættes, at læseren har været igennem det indledende om lineære funktioner.

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 I denne note skal vi behandle data fra CD-rommen Samfundsstatistik 2008, som indeholder en mængde data, som er relevant i samfundsfag. Vi skal specielt analysere

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Om tastaturgenveje i Noter

Om tastaturgenveje i Noter Om tastaturgenveje i Noter Lad os starte med at præcisere, hvad det er vi har I tankerne: Tastaturgenveje er genveje til at frembringe særlige symboler, særlige skabeloner, særlig layout og særlige handlinger

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Introduktion til TI-Nspire 1. Dokumentformat

Introduktion til TI-Nspire 1. Dokumentformat 1 Dokumentformat Åbn TI-Nspire. Første gang man åbner programmet vises som regel et skærmbillede fra en håndholdt lommeregner. Denne visning skiftes til Computer i menuen eller ved ALT-Shift-C. Denne indstilling

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER I dette kapitel gennemgås de almindelige regnefunktioner, samt en række af de mest nødvendige redigerings- og formateringsfunktioner. De øvrige redigerings- og formateringsfunktioner

Læs mere

Graph brugermanual til matematik C

Graph brugermanual til matematik C Graph brugermanual til matematik C Forord Efterfølgende er en guide til programmet GRAPH. Programmet kan downloades gratis fra nettet og gemmes på computeren/et usb-stik. Det betyder, det også kan anvendes

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje.

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje. Maple Dette kapitel giver en kort introduktion til hvordan Maple 12 kan benyttes til at løse mange af de opgaver, som man bliver mødt med i matematiktimerne på HHX. Skærmbilledet Vi starter med at se lidt

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Du skal gemme kalenderen på din computer, før du åbner den, ellers virker makroerne ikke.

Du skal gemme kalenderen på din computer, før du åbner den, ellers virker makroerne ikke. Makroer Når du åbner kalenderen, bliver du sikkert spurgt, om du vil åbne med eller uden makroer (om boksen med valgmulighederne dukker op afhænger af, hvilket niveau sikkerheden i Excel er indstillet

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

1. Installere Logger Pro

1. Installere Logger Pro Programmet Logger Pro er et computerprogram, der kan bruges til at opsamle og behandle data i de naturvidenskabelige fag, herunder fysik. 1. Installere Logger Pro Første gang du installerer Logger Pro

Læs mere

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE z x y z=exp( x^2 0.5y^2) CAS er en fællesbetegnelse for matematikprogrammer, som foruden numeriske beregninger også kan regne med symboler og formler. Det betyder: Computer

Læs mere

Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk.

Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk. Stifinder Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk. Den bruges også til at Oprette, Slette, Flytte og Omdøbe, samt sortere i dem. Den traditionelle

Læs mere

Introduktion til TI-Interactive!

Introduktion til TI-Interactive! Introduktion til TI-Interactive! TI-Interactive! er et program, som befinder sig i grænseområdet mellem almindelig tekstbehandling, regneark og egentlige tunge matematikprogrammer. Man kan gøre mange af

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Matematik i Word. En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links. Kom godt i gang med Word Matematik. At regne i Word Matematik

Matematik i Word. En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links. Kom godt i gang med Word Matematik. At regne i Word Matematik Matematik i Word En manual til elever og andet godtfolk. Indhold med hurtig-links Kom godt i gang med Word Matematik At regne i Word Matematik Kom godt i gang med WordMat Opsætning, redigering og kommunikationsværdi

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls 20-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Praktiske Maple kommandoer og arbejdsmåde

Praktiske Maple kommandoer og arbejdsmåde Praktiske Maple kommandoer og arbejdsmåde Options: I menuen "Tools" findes "Options". Under fanebladet "Interface" bør man vælge Default format for new worksheets = Worksheet Det bevirker, at man kan skelne

Læs mere

Når du er færdig Efter vejledningen er gennemlæst kan dit Word ende med at se således ud:

Når du er færdig Efter vejledningen er gennemlæst kan dit Word ende med at se således ud: Fejlretter Smarte tricks til tilpasning af værktøjslinjen Hurtig adgang Følgende vejledning beskriver, hvordan du kan optimere din brug af Fejlretter, således at rettearbejdet bliver endnu mere effektivt

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Word tips til skriftlig eksamen

Word tips til skriftlig eksamen Word tips til skriftlig eksamen Indhold Word tips til skriftlig eksamen... 1 Forord...2 Sidehoved...3 Sidefod...3 Sidetal og side x af y...4 Gem som skabelon...5 Indsæt sideskift...6 Vis koder...6 Tekstformatering...7

Læs mere

Indstillinger. 1. Built-in viewer 2. Built-in viewer embedded 3. Ekstern viewer

Indstillinger. 1. Built-in viewer 2. Built-in viewer embedded 3. Ekstern viewer TeXMaker guide TeXMaker er den editor, som vi anbefaler til at skrive LaTeX i. Det er en såkaldt cross-platform editor og kan benyttes til både Windows, Mac og Linux. TeXMaker er en ret almindelig editor

Læs mere

OPGAVER 1. Approksimerende polynomier. Håndregning

OPGAVER 1. Approksimerende polynomier. Håndregning OPGAVER 1 Opgaver til Uge 4 Store Dag Opgave 1 Approksimerende polynomier. Håndregning a) Find for hver af de følgende funktioner deres approksimerende polynomiumer af første og anden grad med udviklingspunkt

Læs mere

5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER 5.1 TRIN

5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER 5.1 TRIN 5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER Under fanen Dok. skabeloner kan du arbejde med de skabeloner som du har i systemet, eller du kan oprette nye. I denne vejledning kigger vi på hvordan du kan tilrette selve

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400 UNI-Login Installation af SkoleKom og ændring af kodeord SkoleKom er et udbredt mail- og konferencesystem i skoleverdenen i Danmark. For at komme på SkoleKom, skal du oprettes som bruger, hvor du får 3

Læs mere

Kingos tekstdokumenter

Kingos tekstdokumenter Kingos tekstdokumenter Via sagskortkomponenten Dokumenter kan der arbejdes med dokumenter på en sag. I Kingo oprettes tekstdokumenter i systemets indbyggede teksteditor, der åbnes ved at vælge Opret dokument.

Læs mere

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse 1 ordpad er en grundlæggende tekstbehandlingsprogram, der er inkluderet i Windows W (siden Windows 95, hvor det

Læs mere

Kom i gang med... Kapitel 11 Math: Formelredigering med OpenOffice.org. OpenOffice.org

Kom i gang med... Kapitel 11 Math: Formelredigering med OpenOffice.org. OpenOffice.org Kom i gang med... Kapitel 11 Math: Formelredigering med OpenOffice.org OpenOffice.org Rettigheder Dette dokument er beskyttet af Copyright 2005 til bidragsyderne som er oplistet i afsnittet Forfattere.

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING KOMMANDOOVERSIGT TIL BRUG PÅ WINDOWS COMPUTERE MED JAWS INTRODUKTION: Brailliant displays har indbygget BlueTooth og USB. BlueTooth anvendes til at forbinde

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Kapitel 13 Arbejde med Typografier:

Kapitel 13 Arbejde med Typografier: Kom i gang med Kapitel 13 Arbejde med Typografier: Introduktion til Typografier OpenOffice.org Rettigheder Dette dokument er beskyttet af Copyright 2005 til bidragsyderne som er oplistet i afsnittet Forfattere.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S Instruktion og nyheder i TAL Automatisk ro Ny forbedret udtalebog Automatisk ro ScanDis A/S ViTre version 91 opdatering Side 1 Ny indstilling af oplæsning med funktionen

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med.

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med. Tastaturet er et input værktøj til computeren. Et standard tastatur har 102 taster, men samtidig med at Windows95 blev offentliggjort, blev der lavet et 105 tasters tastatur med 2 ekstra Windows funktioner.

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Åbn Word. bunden af skærmen vises her: (hold musen stille mens der peges på tekstboks, og der fremkommer en lille tekst: Tekstboks) klik på tekstboksikonet

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Hvordan starter man ActivBoard op og tilslutter PC mv... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til ActivBoard?... 4

Hvordan starter man ActivBoard op og tilslutter PC mv... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til ActivBoard?... 4 ACTIVBOARD Table of Contents Hvordan starter man op og tilslutter PC mv.... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til?... 4 Promethean s i samspil med andre programmer... 6 Samspil med Office pakken

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Manual til CD-ORD. Randers Realskole

Manual til CD-ORD. Randers Realskole Randers Realskole CD-ORD Læs og skriv på computeren CD-ORD er et pc-værktøj, der hjælper dig med at læse og skrive hvad enten du har brug for støtte i undervisningen, har svært ved at læse eller skrive

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Excel-1: kom godt i gang!!

Excel-1: kom godt i gang!! Excel-1: kom godt i gang!! Microsoft Excel er et såkaldt regneark, som selvfølgelig bliver brugt mest til noget med tal men man kan også arbejde med tekst i programmet. Excel minder på mange områder om

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for effektive måder til at indtaste data på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Bliv en haj til. Opret det første dokument

Bliv en haj til. Opret det første dokument Bliv en haj til Opret det første dokument Microsoft Word 2007 Uddrag af: Bliv en haj til grundlæggende tekstbehandling Microsoft Word 2007 Specialudgave til Facebook gruppen officekonsulenterne 1. udgave,

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

Excel light. Grundlæggende talbehandling med Excel til matematik

Excel light. Grundlæggende talbehandling med Excel til matematik Excel light Grundlæggende talbehandling med Excel til matematik Forfatter: Thorkil S. Hansen, CFV Redigeret af Claus Larsen, VUC Århus Version til Windows Vista LEKTION 1 I denne lektion skal du: - have

Læs mere

Advanced Word Template Brugermanual

Advanced Word Template Brugermanual Advanced Word Template Brugermanual Forord: Advanced Word Template er et værktøj, der anvendes sammen med Microsoft Word til at opbygge ensartet beskrivelser på en mere intelligent måde end Copy and Paste

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Kom i gang med DANBRO

Kom i gang med DANBRO 1 Indhold... 1 Generelt...2 DANBRO...2 Forkundskaber for at anvende DANBRO...2 Krav til pc...2 Starte DANBRO...2 Installation...3 DANBRO-Manualer...4 Manualer...4 DANBROs Brugergrænseflade...5 Valg af

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Informationsteknologi

Informationsteknologi Råd og vejledning ved rapportskrivning Indhold: 1. Start på rapport oprettelse af forside:... 2 1.1 Oprettelse... 2 1.2 Margener... 2 1.3 Skrifttype... 3 2. Øvrige dele af opgaven... 4 3. Sidehoved og

Læs mere

Huskesedler. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Indhold Absolutte cellereferencer... 2 Beskyttelse... 3 Fejlkontrol... 5 Flyt og kopiér... 6 Flyt og kopier med musen... 7 Formatering... 8 Formatering - Placering... 9 Formatering Kanter og

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

FORMATERING AF REGNEARK

FORMATERING AF REGNEARK FORMATERING AF REGNEARK Indtil nu har vi set på, hvordan du kan udføre beregninger i dit regneark, og hvordan du kan redigere i regnearket, for hurtigt at få opstillet modellerne. Vi har derimod overhovedet

Læs mere

Computerundervisning

Computerundervisning Frederiksberg Seminarium Computerundervisning Koordinatsystemer og Funktioner Lærervejledning 12-02-2009 Udarbejdet af: Pernille Suhr Poulsen Christina Klitlyng Julie Nielsen Indhold Introduktion... 3

Læs mere

Vejledning til WordMat på Mac

Vejledning til WordMat på Mac Installation: WordMat på MAC Vejledning til WordMat på Mac Hent WordMat for MAC på www.eduap.com Installationen er først slut når du har gjort følgende 1. Åben Word 2. I menuen vælges: Word > Indstillinger

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd 1 af 5 Nogle funktioner til tekstbehandling i Meningen med vejledningen her er at kursisterne i forbindelse med større skriftlige opgaver f.eks. Historieopgaven, Mini SSO, Større Skriftlig Opgave (SSO)

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 5 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 7 AFSPIL... 7 STOP... 7

Læs mere

Kapitel 8 Tilpasning af OpenOffice.org:

Kapitel 8 Tilpasning af OpenOffice.org: Migreringsvejledning Kapitel 8 Tilpasning af OpenOffice.org: OpenOffice.org Rettigheder Dette dokument er beskyttet af Copyright 2005 til bidragsyderne som er oplistet i afsnittet Forfattere. Du kan distribuere

Læs mere

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Find det du skal bruge Klik på en fane på båndet for at

Læs mere

Matematikbanken.dk WORDMAT - VEJLEDNING - TILRETTET 6. KLASSE.

Matematikbanken.dk WORDMAT - VEJLEDNING - TILRETTET 6. KLASSE. WordMat er en udvidelse til Microsoft Word, som kan køre både på Windows og Mac. Windows-versionen kræver mindst Office 2007, og mac-versionen kræver mindst Office 2011. Du downloader WordMat her: http://goo.gl/wubvvo

Læs mere

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer.

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer. Startvejledning Microsoft Excel 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Føje kommandoer til værktøjslinjen Hurtig

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender Huskesedler til Microsoft Outlook ELAR april 2017 Side 1 E-mail, modtagelse og behandling... 3 E-mail, oprettelse... 4 Mapper i Outlook... 6 Kalender, kategorier... 7 Kalender, helligdage... 8 Kalender

Læs mere