LUNGEPATOLOGI. Anvendelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LUNGEPATOLOGI. Anvendelse"

Transkript

1 LUNGEPATOLOGI Anvendelse Lungepatologien omfatter diagnostik af medicinske og neoplastiske lungesygdomme. Lungecancer diagnostikken udgør den volumenmæssige største andel, og hovedvægten er lagt på denne. Særlige forhold vedrørende de medicinske sygdomme omtales i separat afsnit For begge sygdomsgrupper er det multidisciplinære samarbejde afgørende og optimeres af MDT konferencerne samt ved direkte kontakt i særlige situationer. Materiale til udredning af infiltrater Det er en stor udfordring at få materiale til diagnostik, og det tilvejebragte materiale er begrænset og skal udnyttes maksimalt. Det er nødvendigt at prioritere materialet til at 1. fastslå malignitet 2. karakterise typen 3. udføre undersøgelse af prædiktive markører Det cytologiske materiale kan præpareres på mange måder, og der er glidende overgang mellem cytologiske og histologiske teknikker. Prøvetagning, metode og præparering varierer mellem de forskellige afdelinger og den optimale håndtering aftales med de udredende kliniske afdelinger. CYTOLOGISK MATERIALE bronkieskyllevæske bronkoalveolærlavage børsteprøve pleuravæske finnålsaspiration (FNA) o med EBUS eller EUS o transbronkial (TBNA) o transthorakal (TTNA) o andre organer dup eller imprint ekspektorat Exfoliativ cytologi Exfolierede celler fra pleura har en begrænsning i manglende mulighed for at afgøre invasiv vækst ved diagnostik af malignt mesoteliom. Der kræves biopsi til histologisk påvisning af invasion. Exfolierede celler fra bronkieslimhinden kan ikke sikkert skelne mellem in situ eller invasivt planocellulært karcinom.

2 Bronkieskyllevæske kan enten være direkte opsug eller fremskaffes ved at skylle bronkierne med saltvand og opsamle væsken. BAL med indkiling i lille bronkie og gentagne skylninger med saltvand ophenter materiale fra perifere lungeafsnit, men anvendes sjældent til tumordiagnostik (se udredning af medicinsk sygdom) Børsteprøve opsamles med børste fokalt i bronkieslimhinden. Materialet udstryges direkte på glas eller børsten skylles i væske til væskebaseret cytologi. Pleuravæske op koncentreres med centrifugering til fremstilling af udstrygninger, væskebaserede aftryk eller koagler. Ekspektorat anvendes sjældent. Finnålsaspiration Finnålsaspiration kan foretages direkte i bronkoskopisk forandring eller med vejledning af ultralyd (EBUS, EUS eller tranthorakalt), røntgen eller CT-scanning. Cellerne udstryges direkte på glas og/eller sprøjtes i rør til fremstilling af koagel. Præparation Præpareringsmetoder: udstrygning koagel væskebaseret teknik skrabekoagel Præpartionsmetoderne bruges hver for sig eller i kombination afhængig den lokale erfaring og ekspertise. Udstrygninger lufttørres og farves med May-Grünwald-Giemsa eller kan fikseres og farves med Papanicolau. Der kan eventuelt laves rutinefarvning af 1-2 glas, og ved påvisning af malignitet kan der laves immunfarvning direkte på resterende udstrygninger. Materialet på udstrygningsglassene er velegnet til genbrug efter fjernelse af dækglasset: 1. Skrabekoagel 2. FISH. Det kan anbefales først at lave foto af materialet til hjælp til at identificere de relevante områder ved FISH analysen alternativt markeres velegnet område på glasset. 3. PCR: DNA oprenses fra de afskrabede celler. Diagnostik Inden svarafgivelse anbefales det, at en cytologisk malignitetsdiagnose sammenholdes med evt. samtidig foreliggende bronkiebiopsi for at undgå inkongruens i rapporteringen, hvad angår tumorklassifikationen.

3 Ved akut diagnostik eller hastesvar baseret på Quick-Dip eller rutinefarvet udstrygning ved mistanke om småcellet karcinom er det velkendt, at differentialdiagnostikken overfor malignt lymfom og basaloidt planocellulært karcinom kan være vanskelig. Akut diagnostik er mulig med en hurtig farvningsmetode (Quick dip) og umiddelbar mikroskopi, evt. ved tilstedeværelse ved prøvetagningen (Rapid On Site Examination, ROSE). Denne metode kan anvendes til vurdering af repræsentativitet og derved undgå gentagne undersøgelser. Metoden er ressourcekrævende og bør anvendes i begrænset omfang, da den ikke giver bedre diagnostik. Cytologisk materiale kan for-screenes af cytobioanalytikere, som markerer og kommenterer relevante områder. Der kan laves aftale om besvarelse af normale og uegnede prøver. Egnethed Repræsentativitet. Vurdering af repræsentativitet er afgørende ved undersøgelse af stationslymfeknuderne. Da disse lymfeknuder ofte er dominerede af histiocytose, fibrose og antrakose kan det være vanskeligt at få lymfocytter i større mængder. Fragmenter af fibrotisk væv med antrakose sammen med et mindre antal lymfocytter kan være tilstrækkeligt til at være repræsentativt. Kvaliteten af cytologisk materiale påvirkes af autolyse, kvæstning, indtørring og koagulation før udstrygning. Det anbefales at være tilbageholdende med kategorisk diagnose ved suboptimalt materiale. HISTOLOGISK MATERIALE bronkiebiopsi transbronkiel biopsi (TBB) o med EBUS (P-EBUS) grovnålsbiopsi, tru-cut biopsi af mediastinale lymfeknuder pleurabiopsi excisionsbiopsi Bronkiebiopsier og grovnålsbiopsier indeholder ikke sjældent sparsomt materiale, som bedst udnyttes ved skæring af ufarvede snit i et antal, som forventes at være tilstrækkeligt til evt. immunfarvning i de fleste tilfælde. Rutinefarvning med HE kan evt. suppleres med slimfarvning, der dog ofte er negative selv ved adenocarcinomer. De små biopsier kan have begrænsninger som følge af sparsomt materiale, samplings-problematik og klemningsartefakter. Mediastinoskopisk biopsi af de mediastinale lymfeknuder foretages i begrænset omfang i lungecancerudredningen. Alt indstøbes, og det anbefales at lave trinsnit. Pleurabiopsier undersøges for det meste for, om malignitet i biopsierne repræsenterer metastase/direkte indvækst af adenokarcinom eller malignt mesoteliom med et panel af immunfarvninger. Immunprofilen kan vise proliferation af mesotelial type, men diagnose af malignt mesoteliom er afhængig af påvisning af inva-

4 siv vækst udenfor pleura i brystvæg eller lunge. Der henvises til Sundhedsstyrelsens Pakkeforløb for lungehindekræft Excisionsbiopsi modtages frisk og perfusionsfikseres til udskæring følgende hverdag. Makroskopien omfatter forandringens størrelse, karakter, relation til pleura og resektionskant. Mikroskopisk vurderes Infiltrater mht. repræsentativitet ofte i forhold til PET-positivt fund. I nogle tilfælde kan rester af pneumoni eller organiserende pneumoni være det eneste fund pga. svind af forandringen i tiden mellem PET-scanning og kirurgisk biopsi. Akut diagnostik er mulig med frysemikroskopi og kan bruges på udvalgte tilfælde i forbindelse med operation. De diagnostiske muligheder er begrænsede af denne suboptimale metode og kan være behæftet med forbehold. Metoden bør ikke udføres på små biopsier. Ved frysemikroskopi eller hastesvar på basis af et rutinefarvet snit ved mistanke om småcellet karcinom gælder samme forhold som for cytologien mht. differentialdiagnostik overfor malignt lymfom og basaloidt planocellulært karcinom. Materiale ved operativ behandling af lungecancer Resektat Lobektomi Pneumektomi Modtagelse Vævet modtages frisk med mindst mulige transporttid, optimalt < 15 min. Frys på resektionsrande eller fokale forandringer udføres på anmodning af operatør. Hvis der udtages væv til Biobank gøres dette umiddelbart efter modtagelse af præparatet med snit af normalt væv og tumorvæv i nævnte rækkefølge. Afstand mellem de to udtagningssteder noteres og tidspunkt for dette. Der udtages ikke væv til Biobank, hvis tumoren er lille (<2 cm), eller hvis proceduren forhindrer vurderingen af fx resektionskanter ved efterfølgende udskæring. Fiksering: præparatet perfusionsfikseres med indsprøjtning af formalin forskellige steder i lungevævet med anvendelse af grov kanyle med forsigtigt tryk, indtil alt væv er perfunderet. Ved åbne, ikke-staplede bronkier kan det uopklippede bronkietræ fyldes med formalin med 60 ml sprøjte uden kanyle forud for indsprøjtning i resektatet. Præparater med staplede bronkier og små resektater perfusionsfikseres med sprøjte- og kanylestørrelse afhængig af præparatets størrelse. Herefter fikserer præparatet i rigeligt formalin til udskæring den følgende hverdag. Fremsendelse af præparatet i formalin kan ikke anbefales. Makroskopi Makroskopisk undersøgelse og udskæring Hovedformålet er en vurdering af TNM og radikalitet. Desuden beskrives eventuelle andre forandringer. Makroskopi Det noteres, om præparatet er modtaget frisk eller fikseret.

5 Beskrivelse: præparattype, størrelse, pleura (diffuse og fokale forandringer), hilusforhold (+/- staplede bronkier, lymfeknuder), evt. udtagelse af væv til Biobank. Ved centrale tumorer kan bronkietræet opklippes, og tumors relation til bronkier og resektionskant noteres. Ved perifere tumorer er det vanskeligt/umuligt at vurdere bronkierelationen, og opklipning bør udelades. Præparatet opskæres i ca. 1 cm skiver enten vinkelret på eller parallelt med hilus. Beskrivelse: tumors størrelse nøjagtig i mm, udseende, lokalisation med afstand til pleura og hilus/resektionskant. Ved heterogenitet, fx kavitet eller formodning om komponent af in situ adenokarcinom, anføres mål for dette udover et samlet mål. Ved flere tumorer beskrives de enkeltvist og med indbyrdes afstand. Øvrige forandringer beskrives: obstruktiv pneumoni, emfysem, fibrose, inflammation, absces, nekrose, infarkt, atelektase. Pulmonale lymfeknuder. Udskæring af snit til mikroskopi skal belyse følgende: Tumor: mange lungecancere er heterogene, og derfor udtages flere snit til klassifikation. Ved små tumorer (< 2 cm) indstøbes hele tumoren. For større tumorers vedkommende udtages minimum 4 snit fra ikkenekrotiske områder, gerne med overgang til normalt væv. Ved kendskab til eller mistanke om adenokarcinom in situ/lepidic adenokarcinom udtages et større antal snit til vurdering af evt. invasive områder. Resektionsrand: den bronkiale resektionrand indstøbes (den kan være to-benet). Det anføres, hvis der er fjernet en staplet kant. Tumorvæv i den peribronkielle resektionsflade er ensbetydende med ikke-radikal operation. På resektater vil der ofte være tale om en pulmonal resektionskant indenfor en afklippet staplet resektionskant. Ved tumorvækst i medtaget væv fra thoraxvæg, pleura eller mediastinum illustreres resektionsranden med snit fra disse områder, gerne med tuschmarkering. Pleura: der udtages mindst et snit til belysning af tumors relation til pleura. Ved kontakt med pleura suppleres med elastinfarvning til vurdering af relation til pleuras elastiske membran. Lymfeknuder: alle lymfeknuder (pulmonale, hilære og separat fremsendte lymfeknuder) deles i 3 mm skiver og alt medtages, medmindre der er oplagte metastaser. Der skæres trinsnit til mikroskopi. Øvrigt lungevæv: Der udtages minimum 1 2 snit af eventuelle andre forandringer i lunge/pleura, eller mindst et snit af lungevæv uden tumor. Mikroskopi Ved den mikroskopiske diagnostik, inkl. TNM beskrives følgende i det omfang, at præparatet indeholder det relevante væv: Tumor, inkl. T stadium histologisk type, Ved adenokarcinom skal den dominerende undertype anføres i % og evt. andre typer skal anføres i 5% intervaller. Planocellulære karcinomer anføres som keratiniserende, non keratiniserende eller basaloide. Størrelsen skal i nogle tilfælde korrigeres på basis af mikroskopien. lokalisation pleuraengagement karinvasion indvækst i mediastinum eller thoraxvæg resektionskanter

6 obstruktiv pneumoni eller atelektase af hele lungen N stadium lymfeknuder i lungen og hilus andre stationslymfeknuder M stadium kontralateral lunge eller separat tumor i pleura fjernmetastaser Ad tumor: klassifikation se senere afsnit Celle- og kernemorfologi, mitoser, lymfovaskulær og perineural indvækst kan beskrives, men indgår ikke stadiebestemmelsen. Ved karcinoide tumorer er proliferationsraten bedømt ved antal mitoser pr. 2 mm 2 tumor samt nekroser afgørende for differentiering mellem typisk og atypisk karcinoid. NB. synsfeltets areal varierer mellem mikroskoper og skal beregnes nøjagtigt. Ved flere tumorer bør disse sammenlignes og diskuteres i forhold til flere primære, synkrone eller metastatiske, men kategorisk skelnen er ofte ikke mulig. Dette gælder i særdeleshed ved flere pulmonale adenokarcinomer Forandringer i det øvrige lunge- og bronkievæv beskrives, inkl. præmaligne forandringer. Ad lymfeknuder: der kan være tvivl, om tumor i en lymfeknude er metastase eller direkte indvækst, men disse skal klassificeres som metastase. Vær opmærksom på, hvis der præoperativt er fundet N1-metastase, at denne indgår i operationspræparatet. Ad pleura: vækst gennem pleuras elastiske membran har betydning for stadiet for de små tumorer. Bemærk at pleura viscerale ikke er en resektionsflade. Separat tumor i pleura klassificeres som metastase. ptnm klassifikation Bedømmelse af stadium udføres i henhold til gældende TNM klassifikation N-stadium opsummeres med hensyn til lymfeknuder, som er undersøgt på anden rekvisition. M: oftest ikke aktuel. TNM angives ikke ved neoadjuvant behandlet tumor. Forslag til kodning: T-kode for lungetopografi M-kode for cancer: der skal anvendes én af de obligatoriske koder, som herefter yderligere kan specificeres. Se Kodning af lungecancer. T-kode lymfeknuder. Der er specifikke koder for alle thorakale lymfeknuder, og de skal anvendes så specifik som mulig. M-kode for lymfeknuder (husk.6 som sidste ciffer ved metastaser) T29000 pleura (kun ved indvækst) M-kode karcinom, direkte spredning/metastase Æ-kode pt Æ-kode pn T26000 bronchus M-kode for +/- frie resektionskanter

7 P-kode resektat, ektomi Klassifikation WHO klassifikation marts 2015 anvendes som standard for klassifikation. Der henvises til definitioner og anbefalinger i denne. Bemærk vedr. adenokarcinom: Ny begreb: STAS: spread through air spaces (forslag til dansk terminologi: spredning til alveolespatier). STAS angiver invasiv vækst i lepidic adenokarcinom og adskiller det fra AIS og MIA Prognostisk betydning af vækstmønster i adenokarcinom: low grade intermediate grade high grade lepidic acinær, kribriform papillær *selv mindre komponent har betydning, især i ekscisionsbiopsier mikropapillær* solid Immunfarvninger Der kan ikke anbefales et fast panel af immunfarvninger, men valget afhænger af den aktuelle problemstilling. Småcellet karcinom: synaptofysin, CD56. Evt. P40, CD45, cam5.2, TTF1, Ki67 eller MIB1, Planocellulært karcinom: P40, evt. CK5. Immunfarvning er ikke nødvendig ved oplagt morfologi. Adenokarcinom: TTF1, CK7, ALK. Hvis der klinisk er mistanke om, at der kan foreligge metastase eller pt. tidligere har haft adenokarcinom i andet organ, er det nødvendigt at udelukke metastase ved brug af andre organrelaterede markører, fx PAX8, GATA3, ER/PSA, CDX2. Der gøres opmærksom på at 15-20% af primære pulmonale adenocarcinomer er TTF-1 negative. Det skal i denne forbindelse overvejes, om der er tilstrækkeligt materiale til molekylær patologiske undersøgelser, hvis der skulle foreligge primært pulmonalt adenokarcinom. Prioritering gøres i henhold til dette. Det er afgørende at skelne mellem adenokarcinom og planocellulært karcinom af hensyn til den onkologiske behandling. På nuværende tidspunkt anbefales TTF1 og P40 til at skelne mellem disse. På karcinoider vil der ofte blive efterspurgt farvning for somatostatinreceptor 2 (SSTR2) til brug ved opfølgning. Andre behandlingsrelaterede markører EGFR og EML4-ALK mutationsundersøgelse udføres ved primær diagnostik af adenokarcinom og nonsmåcellet karcinom af ikke-planocellulær type som anbefalet af Udvalg for molekylær patologi, DPAS hjemmeside, men kan summeres som følger: EGFR: PCR-baseret undersøgelse på alle typer af cytologisk og histologisk materiale, dog med undtagelse af afkalket væv. For at optimere tumorprocenten kan der laves (laser-)dissektion af biopsier.

8 EML4-ALK: der er nu immunfarvning til undersøgelse for ALK-mutation i lungecancer. I tvivlstilfælde og ved positiv IHC anbefales, at der laves FISH-undersøgelse. ROS1 bliver af og til efterspurgt, men er en FISH-undersøgelse, som kun laves få steder og kun på højselekterede patienter. Der kodes for resultatet af disse undersøgelser jf. Kodning af lungecancer på DPAS hjemmeside. Kodning Alle patoanatomiske undersøgelser indberettes til Patobanken, hvorfra bl.a. Dansk Lungecancer Register (DLCR) indhenter oplysninger. Da mange lungecancere diagnosticeres på metastaser, er det afgørende for datafangsten at anvende koden for udgangspunkt i lungen. Desuden skal M kodens sidste ciffer være 6. VIGTIGT: ÆF4100 udgangspunkt i lunge ved alle diagnoser udenfor lunger og bronkier. Det skal tilstræbes, at diagnoserne kodes så ensartet og så specifikt som muligt mht. til topografi og morfologi. Se Kodning af lungecancer på DPAS hjemmeside. For både cytologiske og histologiske præparater gælder anvendelsen af én af de obligatoriske M-koder. Vær opmærksom på, at visse diagnoser ikke kan stilles på biopsi, men kræver undersøgelse af hele tumoren. Det drejer sig om storcellet karcinom, adenoskvamøst karcinom, sarkomatoidt karcinom, typisk og atypisk karcinoid. Adenokarcinom in situ kan heller ikke stilles på biopsi, men kodes som adenokarcinom. I tilfælde af malignitetsmistanke uden kategorisk malignitetsdiagnose anbefales brug af den nye variation af 5. ciffer i SNOMEDs maligne diagnosekoder, fx suspekt for adenokarcinom: M8140X adenokarcinom OBS PRO Tidligere separat anvendelse af obs pro- koden i forbindelse med cancer frarådes, da en forudgående cancerkode fejlagtigt vil blive fanget i databasesøgningerne. Se DPAS informatikudvalg. Svartider Svartiden for et rutinefarvet udstrygningspræparat er 1 dag. Ved behov for supplerende metoder er svartiden 3 dage. Dog er svartiden for cytologi for Hoved-hals-området blevet ændret fra 1 til 3 dage, og det forventes, at samme regel også vil blive gældende for andre områder. Svartiden for de små biopsier (simpel histologi) er 3 dage. Svartiden for excisionsbiopsier, resektater og ektomier (kompleks histologi) er 6 dage DPAS svartider MDT konference Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinier er det obligatorisk, at alle cancerdiagnoser skal på MDT-konference til beslutning om behandling. Patienter med småcellet karcinom eller udbredt dissemineret sygdom kan dog henvises til onkologisk afdeling uden at afvente MDT-konferencen.

9 På konferencerne diskuteres også udredningsproblemer, bl.a. med prøvetagningsmetode. I begge tilfælde kan patologen bidrage væsentligt i diskussion om uklarheder, tvivlsspørgsmål og krav til materiale. Det er tidskrævende og stiller krav om effektiv gennemførelse. DMCG er ved at lave retningslinier til optimering af MDT-konferencerne Kvalitetskontrol Nordiqc anbefales til kvalitetskontrol af immunfarvninger. EQA European Society of Pathology tilbyder årlig kvalitetskontrol af aktuelle markører, for nuværende EGFR, EML4-ALK og ROS1. Det anbefales at deltage regelmæssigt. Udredning af medicinsk lungesygdom BAL (bronkioalveolær lavage) Det er en metode, som kan anvendes til forskellige formål: medicinsk lungesygdom mikrobiologi bronkialtoilette cancerdiagnostik Ved gentagne skylninger med saltvand ophentes materiale fra de perifere lungeafsnit. Materialet måles, filtreres og undersøges som minimum mht. totalcelletal, differentialtælling og CD4/CD8.Ved >5 % epitelceller er materialet ikke repræsentativt for det perifere lungevæv. Metoden har begrænsninger med vide grænser for normalværdier og uspecifik sammensætning ved mange tilstande. BAL undersøgelsen indgår i Dansk Lungemedicinsk Selskabs retningslinier for udredning af interstitiel lungesygdom og kan støtte diagnostikken af sarkoidose moderat lymfocytose, høj CD4/CD8 allergisk alveolitis udtalt lymfocytose, meget lav CD4/CD8 eosinofil sygdom eosinofili Andre spefikke fund kan forekomme: proteinose, cancer, pneumocyster, svamp, B-lymfom, Langerhans histiocytose. Det anbefales at være tilbageholdende med tolkning af blandede resultater, men udelukkende holde sig til beskrivelse af sammensætningen. Det bemærkes, at ukarakteristisk sammensætning ikke udelukker sarkoidose. Transbronkiel biopsi Disse er gode til diagnostik af ikke nekrotiserende granulomatøs reaktion, som kan være sarkoidose, men bidrager sjældent ved andre medicinske lungesygdomme, da vævsmængden ikke er tilstrækkelig til vurdering af mønster og udbredning. Der laves trinsnit. Det kan være en hjælp med specialfarvninger, fx PAS, elastin,bindevævsfarvning, CK7, Congo, jern. EBUS-TBNA og EUS-FNA af mediastinale lymfeknuder

10 Metoden har høj sensitivitet ved diagnostik af ikke nekrotiserende granulomatøs reaktion. Her er sarkoidose en mulighed. men granulomer kan ses ved andre tilstande herunder ved visse infektioner, ved visse interstitielle lunge sygdomme samt som reaktion på malign tumor i regionen. Exscisionsbiopi Med tilkomst af differentierede og specifikke behandlinger af medicinsk lungesygdom bliver der med stigende hyppighed foretaget ekcisionsbiopsi til diagnostik. Det er afgørende, at kirurgen tager biopsien på ønsket lokalisation med aktiv sygdom. Vævet modtages frisk og perfusionsfikseres grundigt, men forsigtigt. Ved udskæringen er der ikke fokale forandringer, og alt væv indstøbes. Hvis det er et stort resektat, kan hver anden eller tredje skive indstøbes. Ved mikroskopi vurderes behov for specialfarvninger, fx PAS, elastin, bindevævsfarvning, CK7, Congo, jern, CD1a. Diagnostik Diagnostik af medicinsk lungesygdom er tværfaglig med deltagelse af lungemediciner, radiolog og patolog. Det anbefales at være tilbageholdende med beskrivelse og karakteristik af de transbronkielle biopsier, medmindre der er tale om granulomer. Beskrivelse af fx fibrose kan overfortolkes i den kliniske sammenhæng, og diagnose af UIP (fibroserende alveolitis) kan IKKE stilles på disse biopsier. I nogle tilfælde er histopatologien éntydig i ekscisionsbiopsier, men oftest er der et blandet morfologisk billede. Forandringerne beskrives systematisk: arkitektur (bevaret, cyster, emfysem) lokalisation (subpleuralt, diffust, alveolært, interstitielt, bronkier, kar) celletyper aktivitetsgrad (aktiv, organiserende, fibrose) andet: fx granulomer, amyloid, asbestlegemer Der kan gives forslag til diagnose, gerne på basis af klinik og billeddiagnostik, men endelig diagnose må ofte afvente tværfaglig konference. Ved spørgsmål om UIP (fibroserende alveolitis) foreligger retningslinier for klassifikation af sandsynligheden for diagnosen: definite, probable, possible, not UIP. Referencer Skov BG, Kiss K, Ramsted J, Linnemann D. A technique to improve diagnostic information from fine-needle aspirations: immunohistochemistry on cytoscrape. Cancer Apr 25;117(2):120-7 Omland SH, Henrik H, Olsen EK, Birthe T, Guldhammer SB.Subtyping of nonsmall cell lung cancer on cytology specimens: reproducibility of cytopathologic diagnoses on sparse material.diagn Cytopathol Feb;42 Van der Heijden et al. Guideline for the acquisition and preparation of conventional and endobronchial ultrasound-guided transbronchial needle aspiration specimens for the diagnosis and molecular testing of patients with known or suspected lung cancer. Respiration. 2014;88(6):

11 WHO Classification of Tumours of the Lung, Pleura, Thymus and Heart The 2015 World Health Organization Classification of Lung Tumors. Impact of Genetic,Clinical and Radiologic Advances Since the 2004 Classification. Travis et al. JTO, 2015, vol 10(9); th edition of TNM in lung cancer. IASLC Staging in Thoracic Oncoclogy 2009 Travis et al. An Official American Thoracic Society/European Respiratory Society Statement: Update of the International Multidisciplinary Classification of the Idiopathic Interstitial Pneumonias. Am J Respir Crit Care Med, 2013; vol 188, iss 6: Thunnissen et al: The challenge of NSCLC diagnosis and predictive analysis on small samples. Practical approach of a working group. Lung Cancer 2012;76:1-18. Pakkeforløb for lungehindekræft. Sundhedsstyrelsen 2015 Raghu et al. Idiopathic pulmonary fibrosis: evidence-based guidelines for diagnosis and management. AJ- RCCM 2011; 183: Oktober 2015 Birgit Guldhammer Skov, Patologiafdelingen, Rigshospitalet Karen Ege Olsen, Afdeling for Klinisk Patologi, Odense Universitetshospital

PATOLOGI. Materiale... 1. Cytologi:... 1. Exfoliativ:... 1. Nåleaspiration:... 1. Svartiden... 3. Histologi:... 2

PATOLOGI. Materiale... 1. Cytologi:... 1. Exfoliativ:... 1. Nåleaspiration:... 1. Svartiden... 3. Histologi:... 2 PATOLOGI Materiale... 1 Cytologi:... 1 Exfoliativ:... 1 Nåleaspiration:... 1 Svartiden... 1 Histologi:... 2 Materiale ved operativ behandling af lungetumor... 2 Svartiden... 2 Diagnostik... 2 Metoderne...

Læs mere

HISTOLOGISK UNDERSØGELSE AF RESEKTATER

HISTOLOGISK UNDERSØGELSE AF RESEKTATER Retningslinier for god standard af patoanatomisk undersøgelser for lungecancer HISTOLOGISK UNDERSØGELSE AF RESEKTATER Kliniske oplysninger Præparater skal ledsages af rekvisition med relevante kliniske

Læs mere

Serøse væsker. Serøse væsker. Serøse væsker. Fra. pleura perikardium Peritoneum, inkl. tunica vaginalis testis. Ekssudat.

Serøse væsker. Serøse væsker. Serøse væsker. Fra. pleura perikardium Peritoneum, inkl. tunica vaginalis testis. Ekssudat. Serøse væsker Serøse væsker Fra pleura perikardium Peritoneum, inkl. tunica vaginalis testis Serøse væsker Ekssudat højt protein indhold cellerig ofte fibrin kan være hæmoragisk Inflammationer Malignitet

Læs mere

Retningslinjer for god standard af pato-anatomiske undersøgelser for lungecancer CYTOLOGISKE UNDERSØGELSER

Retningslinjer for god standard af pato-anatomiske undersøgelser for lungecancer CYTOLOGISKE UNDERSØGELSER I CYTOLOGISKE UNDERSØGELSER Bronkial sekret Bronkial skyllevæske (Bronkoalveolær lavage (BAL)) Ved bronkoskopi som led i cancerudredning kan der opsuges : Bronkial sekret med det formål at undersøge for

Læs mere

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER Rekommandationer Ved pt1 tumorer bør frekvensen af lav differentieringsgrad ikke overstige 20 procent pt1 tumorer skal stages a.m. Haggitt eller a.m. Kikuchi Patienter med pt1 tumorer med høj risiko eller

Læs mere

Diagnostik og behandling af væskeansamling i pleura

Diagnostik og behandling af væskeansamling i pleura Diagnostik og behandling af væskeansamling i pleura Niels-Chr. G. Hansen Lungemedicinsk afdeling J Odense Universitetshospital René Laennec 1781-1826 Opfandt stetoskopet i 1816 Røntgen af thorax - i to

Læs mere

HISTOLOGISK UNDERSØGELSE AF BIOPSIER. Bronkiebiopsi

HISTOLOGISK UNDERSØGELSE AF BIOPSIER. Bronkiebiopsi HISTOLOGISK UNDERSØGELSE AF BIOPSIER Bronkiebiopsi Anvendelse Tang-biopsi fra bronkieslimhinden er - i kombination med bronkial skyllevæske og bronkial børstebiopsi - blandt de fundamentale undersøgelser,

Læs mere

Stadieinddeling af lungekræft

Stadieinddeling af lungekræft Stadieinddeling af lungekræft En nøje beskrivelse af tumors udbredelse er nødvendig for at afgøre kurabilitet og herunder operabiliteten. Stadieinddeling anvendes også ved bedømmelsen af prognosen, og

Læs mere

Biopsi. Søren Schou. Sektion for Kæbekirurgi og Oral Patologi Institut for Odontologi, Aarhus Universitet

Biopsi. Søren Schou. Sektion for Kæbekirurgi og Oral Patologi Institut for Odontologi, Aarhus Universitet Biopsi Søren Schou Sektion for Kæbekirurgi og Oral Patologi Institut for Odontologi, Aarhus Universitet Definition Biopsi: Bios (gr.): Liv Opsis (gr.): Syn Vævsprøve taget fra en levende organisme m.h.p.

Læs mere

Kodevejledning for vulvacancer

Kodevejledning for vulvacancer Kodevejledning for vulvacancer Version: 1 Dato: 01-03-2017 Af: Anni Grove Else Mejlgaard Iben Johnsen Lotte Nedergaard Thomsen Vibeke Ravn Skovlund Doris Schledermann 1 Indledning Alle patoanatomiske diagnoser

Læs mere

Blærecancer og urincytologi. Astrid Petersen Patologisk Institut Aalborg acp@rn.dk

Blærecancer og urincytologi. Astrid Petersen Patologisk Institut Aalborg acp@rn.dk Blærecancer og urincytologi Astrid Petersen Patologisk Institut Aalborg acp@rn.dk Blærecancer Klassifikationer Tumortyper med fokus på urotellæsioner gammel (Bergkvist) og ny (WHO 2004) klassifikation

Læs mere

Derfor anbefales det, at alle patoanatomiske undersøgelser med peniscancer kodes på følgende måde:

Derfor anbefales det, at alle patoanatomiske undersøgelser med peniscancer kodes på følgende måde: Kodning af neoplastiske penislæsioner Alle patoanatomiske diagnoser fra patienter med peniscancer overføres fra patobanken til peniscancerdatabasen, som er en del af den fælles uroonkologiske database

Læs mere

Registrerede indlæggelsesdato i LPR for den kontakt hvor den registrerede operation er tilknyttet.

Registrerede indlæggelsesdato i LPR for den kontakt hvor den registrerede operation er tilknyttet. Kirurgi: Ad 1: Ad 2: Ad 3: Ad 4: Ad 5: Dato for modtaget henvisning i kirurgisk afdeling. Registrerede indlæggelsesdato i LPR for den kontakt hvor den registrerede operation er tilknyttet. Hvis der i LPR

Læs mere

Karen Ege Olsen Afd. for Klinisk Patologi Odense Universitetshospital

Karen Ege Olsen Afd. for Klinisk Patologi Odense Universitetshospital Serøse væskerv Cytologisk årsmøde 2010 Karen Ege Olsen Afd. for Klinisk Patologi Odense Universitetshospital Serøse væskerv Pleura Peritoneum Perikardium Pleura Peritoneum Perikardium Pleura: tynd hinde

Læs mere

Hvis afdelingen foretager diagnostiske indgreb inden stillingtagen til behandling Svares der ja bedes formularen supplerende udredning udfyldes.

Hvis afdelingen foretager diagnostiske indgreb inden stillingtagen til behandling Svares der ja bedes formularen supplerende udredning udfyldes. Spørgsmål: Alle spørgsmål skal besvares Ad 1.: Dato for modtagelse af ekstern henvisning. Vedrørende udredende afdeling, skal her vælges /anføres den afdeling, der oprindeligt har varetaget patientens

Læs mere

DaTeCadata. (Dansk Testis Cancer database) Datadefinitioner

DaTeCadata. (Dansk Testis Cancer database) Datadefinitioner DaTeCadata (Dansk Testis Cancer database) Datadefinitioner Version 1.0 Januar 2013 DaTeCadata (Dansk Testis Cancer database) Postadresse: Kompetencecenter for Klinisk Kvalitet og Sundhedsinformatik Vest

Læs mere

Faglige Opdateringer

Faglige Opdateringer Faglige Opdateringer Opdateret vejledning vedr incidentale pulmonale noduli Ny TNM fra 1. Januar 2018 Mediastinoskopi før operation ved negativ EUS/EBUS hos patienter med patologiske mediastinale eller

Læs mere

Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007

Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007 Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007 Normale celler og prøvens egnethed Billeder fra: http://nih.techriver.net/atlas.php Anvendte cytologiske klassifikationer

Læs mere

Kodning af nyrecancer

Kodning af nyrecancer Kodning af nyrecancer Alle patoanatomiske diagnoser fra patienter med nyrecancer overføres fra Landsregister for patologi til nyrecancerdatabasen DaRenCaData, som er en del af den fælles uroonkologiske

Læs mere

Logbog: Hoveduddannelse, medicinsk ekspert

Logbog: Hoveduddannelse, medicinsk ekspert Logbog: Hoveduddannelse, medicinsk ekspert PRÆDIAGNOSTISKE FORUDSÆTNINGER SAMT KLINISKE KOMPETENCER 4.3.1 Indhente og vurdere kliniske og parakliniske data, som er nødvendige for endelig patoanatomisk

Læs mere

Derfor anbefales det, at alle patoanatomiske undersøgelser med prostatacancer kodes på følgende måde

Derfor anbefales det, at alle patoanatomiske undersøgelser med prostatacancer kodes på følgende måde Kodning af prostatacancer. Alle patoanatomiske diagnoser fra patienter med prostatacancer overføres fra patobanken til prostatacancerdatabasen, som er en del af den fælles uroonkologiske database i regi

Læs mere

UDREDNING AF LUNGECANCER Pia Holland Gjørup Afdelingslæge. Den 2. og 3. juni 2014

UDREDNING AF LUNGECANCER Pia Holland Gjørup Afdelingslæge. Den 2. og 3. juni 2014 UDREDNING AF LUNGECANCER Pia Holland Gjørup Afdelingslæge Den 2. og 3. juni 2014 Lungekræft > 80% skyldes rygning Rammer typisk i mellem 50 og 70 års-alderen 3900 ny tilfælde årligt 1800 kvinder 2100 mænd

Læs mere

DASPYTCA 2002. En registreringsdatabase 18.04.02 ONKOLOGISKE CENTRE:

DASPYTCA 2002. En registreringsdatabase 18.04.02 ONKOLOGISKE CENTRE: En registreringsdatabase 18.04.02 DASPYTCA 2002 ONKOLOGISKE CENTRE: Rigshospitalet KAS Herlev/Gentofte Odense Universitetshospital Århus Universitetshospital Ålborg Sygehus Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Bruk av PET/CT i diagnostisk pakkeforløp. Overlæge Karin Hjorthaug Nuklearmedicinsk afd & PET center Århus Universitetshospital

Bruk av PET/CT i diagnostisk pakkeforløp. Overlæge Karin Hjorthaug Nuklearmedicinsk afd & PET center Århus Universitetshospital Bruk av PET/CT i diagnostisk pakkeforløp Overlæge Karin Hjorthaug Nuklearmedicinsk afd & PET center Århus Universitetshospital Bruk av PET/CT i utredning av uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom Er

Læs mere

Kodevejledning for cervixcancer

Kodevejledning for cervixcancer Kodevejledning for cervixcancer Version: 1 Dato: 01-03-2017 Af: Anni Grove Else Mejlgaard Iben Johnsen Lotte Nedergaard Thomsen Vibeke Ravn Skovlund Doris Schledermann 1 Indledning Alle patoanatomiske

Læs mere

Test'af'EML4.ALK'fusion'i'lungeadenokarcinom.

Test'af'EML4.ALK'fusion'i'lungeadenokarcinom. Test'af'EML4.ALK'fusion'i'lungeadenokarcinom. Anbefalingerne udarbejdede af: Overlæge,Dr.Med.BirgitGuldhammerSkov.BispebjergHospital,PatologiskAfdeling. Professor,overlægeMogensVyberg.AalborgUniversitetshospital,PatologiskInstitut.

Læs mere

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER Rekommandationer Alle kolorektalcancer resektater bør fotograferes Alle makroskopiske fund skal beskrives standardiseret Kvaliteten af resektionsplanerne skal vurderes i alle rectum- og colon cancerresektater

Læs mere

Har patienten modtaget neo-adjuverende behandling. Hvis Ja - udfyld venligst formularen Supplerende udredning.

Har patienten modtaget neo-adjuverende behandling. Hvis Ja - udfyld venligst formularen Supplerende udredning. Kirurgi CPR: Fornavn: Mellemnavn: Efternavn: 1. Henvisning: Angiv dag/md/år 2. 3. 4. 5. 6. 7. Udredende afdeling: Indlæggelse: Neo-adjuverende behandling: Diagnostiske indgreb: Øget ventetid: Terapeutiske

Læs mere

CPR: Angiv dag/md/år. Angiv dag/md/år. Har patienten modtaget neo-adjuverende behandling

CPR: Angiv dag/md/år. Angiv dag/md/år. Har patienten modtaget neo-adjuverende behandling Kirurgi CPR: Navn: 1. Henvisning: Angiv dag/md/år 2. Indlæggelse: Angiv dag/md/år 3. Neo-adjuverende behandling: Har patienten modtaget neo-adjuverende behandling Nej: Ja: Uoplyst: 4. Øget ventetid: Nej:

Læs mere

Herlev og Gentofte Hospital. The influence of different fixatives and preparation methods on morphology, immunohistochemistry and molecular analyses

Herlev og Gentofte Hospital. The influence of different fixatives and preparation methods on morphology, immunohistochemistry and molecular analyses Herlev og Gentofte Hospital The influence of different fixatives and preparation methods on morphology, immunohistochemistry and molecular analyses Problem Rutinemæssigt bruges 10% neutralbuffet formalin

Læs mere

Dansk Lunge Cancer Register. Årsmøde Erik Jakobsen, Leder DLCR

Dansk Lunge Cancer Register. Årsmøde Erik Jakobsen, Leder DLCR Dansk Lunge Cancer Register Årsmøde 2017 Erik Jakobsen, Leder Tak til Og tak til Og tak til Lungekræft i DK Lungekræft i DK 4700 nye tilfælde / år Lungekræft i DK 4700 nye tilfælde / år 7,8 % af alle

Læs mere

Lungecancer Diagnostik og Pakkeforløb

Lungecancer Diagnostik og Pakkeforløb Lungecancer Diagnostik og Pakkeforløb Torben Riis Rasmussen overlæge, klinisk lektor, ph.d. Lungemedicinsk afd., Aarhus Universitetshospital 1 Eks. på Gammeldags Diagnostisk Pakke LEUKÆMI, DIAGNOSE Bestil:

Læs mere

Udredning af ukendt primær tumor generelt

Udredning af ukendt primær tumor generelt Udredning af ukendt primær tumor generelt Temadag i Dansk Cytologiforening Lone Duval, Afdelingslæge, Ph.d. Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital Fredag d 4.3.16 Tilbagevendende spørgsmål Almen

Læs mere

Fælles svartider. Dansk Patologiselskab Revideret 2013

Fælles svartider. Dansk Patologiselskab Revideret 2013 Fælles svartider Dansk Patologiselskab Revideret 2013 Biopsimateriale som indgår i planlagte patientforløb 3 hele arbejdsdage DAG 0 Modtages Inden kl. 13.30 Fikseres (mindst 12 timer) Anbringes i kapsel

Læs mere

wilms tumor Børnecancerfonden informerer

wilms tumor Børnecancerfonden informerer wilms tumor i wilms tumor 3 Sygdomstegn De fleste børn med Wilms tumor viser fra starten kun udvendige sygdomstegn i form af stor mave med synlig og/eller følelig svulst i højre eller venstre side. Svulsten

Læs mere

AUDIT Cervixcancer Helle Lund, Preben Sandal, Jette Christensen, Anni Grove Patologisk Institut

AUDIT Cervixcancer Helle Lund, Preben Sandal, Jette Christensen, Anni Grove Patologisk Institut AUDIT Cervixcancer 2010-12 Helle Lund, Preben Sandal, Jette Christensen, Anni Grove Patologisk Institut Formål med audit Sikre den diagnostiske kvalitet af hele patientforløbet og derved nedsætte forekomsten

Læs mere

Faldgruber og Fif. Prøver fra Ålborg, Randers, Næstved, Århus, Odense, Herlev

Faldgruber og Fif. Prøver fra Ålborg, Randers, Næstved, Århus, Odense, Herlev Faldgruber og Fif Prøver fra Ålborg, Randers, Næstved, Århus, Odense, Herlev 48 årig kvinde kryobehandlet i 1987 pga moderat dysplasi. Kontrolleret med normale celler i 1987, 2 x 1989, 1991,

Læs mere

DMG 2003 KIRURGI. Dansk Melanom Gruppe DMG 2003 KIRURGI. Kirurgisk behandling af patienter med kutant malignt melanom. Januar 2003.

DMG 2003 KIRURGI. Dansk Melanom Gruppe DMG 2003 KIRURGI. Kirurgisk behandling af patienter med kutant malignt melanom. Januar 2003. Dansk Melanom Gruppe DMG 2003 KIRURGI Kirurgisk behandling af patienter med kutant malignt melanom Januar 2003 Side 1 af 8 INDHOLD 1. FORMÅLET MED UNDERSØGELSEN... 3 2. PATIENTUDVÆLGELSE... 3 3. DIAGNOSTISK

Læs mere

Dansk Lungemedicinsk Selskab

Dansk Lungemedicinsk Selskab 1 Dansk Lungemedicinsk Selskab Emne: Stadieinddeling af lungecancer med fokus på endoskopisk ultralyd. Dato: Juli 2014 Retningslinje nummer: Udarbejdet af: Paul Frost Clementsen, Torben Riis Rasmussen.

Læs mere

Finnålsdiagnostik i hoved-hals. Afdelingslæge, phd. Tina Klitmøller Agander Patologi afdelingen, Rigshospitalet

Finnålsdiagnostik i hoved-hals. Afdelingslæge, phd. Tina Klitmøller Agander Patologi afdelingen, Rigshospitalet Finnålsdiagnostik i hoved-hals Afdelingslæge, phd. Tina Klitmøller Agander Patologi afdelingen, Rigshospitalet Dansk Cytologiforening, temadag og årsmøde 2015 Hoved-hals Cytologi på Rigshospitalet = fra

Læs mere

CEREBROSPINALVÆSKER: KLINIK OG MORFOLOGI

CEREBROSPINALVÆSKER: KLINIK OG MORFOLOGI Årsmøde Dansk Cytologiforening 2015 CEREBROSPINALVÆSKER: KLINIK OG MORFOLOGI Ved Helle Broholm Overlæge Patologiafd. Rigshospitalet CSV -CSF cerebro spinal væske (rygmarvsvæske) Hvad er cerebrospinalvæske?

Læs mere

Hoveduddannelsen Mål for læger i hoveduddannelse. Marts 2011

Hoveduddannelsen Mål for læger i hoveduddannelse. Marts 2011 Cytodiagnostik for yngre læger Programmet og tjeklisten er udarbejdet med udgangspunkt i målbeskrivelsen for speciallægeuddannelsen i patologisk anatomi og den beskriver minimumskravene. Introduktionsuddannelsen

Læs mere

Kodevejledning for corpuscancer og atypisk hyperplasi

Kodevejledning for corpuscancer og atypisk hyperplasi Kodevejledning for corpuscancer og atypisk hyperplasi Version: 1 Dato: 01-03-2017 Af: Anni Grove Else Mejlgaard Iben Johnsen Lotte Nedergaard Thomsen Vibeke Ravn Skovlund Doris Schledermann 1 Indledning

Læs mere

Anbefalinger for molekylærbiologisk analyse for EGFR mutationer i lunge karcinomer.

Anbefalinger for molekylærbiologisk analyse for EGFR mutationer i lunge karcinomer. Anbefalinger for molekylærbiologisk analyse for EGFR mutationer i lunge karcinomer. Anbefalingerne er baseret på guidelines foreslået af European Society of Pathology (ESP) og er udarbejdet som samarbejde

Læs mere

KOMPETENCELISTE I HOVEDUDDANNELSEN

KOMPETENCELISTE I HOVEDUDDANNELSEN KOMPETENCELISTE I HOVEDUDDANNELSEN De overordnede kompetencer i målbeskrivelsen danner basis for kompetencelisten, hvor der findes en detaljeret beskrivelse af den viden, de færdigheder og holdninger,

Læs mere

Månedens case Oktober 2012

Månedens case Oktober 2012 Månedens case Oktober 2012 B R O N K O A L V E O L Æ R L A V A G E ( B A L ) U D L Å N T A F : D O R T H E E J E R S B O A F D E L I N G F O R K L I N I S K P A T O L O G I, O D E N S E U N I V E R S I

Læs mere

ANALKANALEN OG DENS SYGDOMME. Ovl. Jill Langhoff Herlev Hospital TS-Kursus Jan Herlev

ANALKANALEN OG DENS SYGDOMME. Ovl. Jill Langhoff Herlev Hospital TS-Kursus Jan Herlev ANALKANALEN OG DENS SYGDOMME Ovl. Jill Langhoff Herlev Hospital TS-Kursus Jan. 2018 Herlev Anatomi / Normal histologi Ikke-neoplastiske forandringer Neoplastiske forandringer Zone 3: Anoderm http://www.dccg.dk/03_publikation/ret_analcancer.pdf

Læs mere

Patoanatomisk undersøgelse af lokalresektater med adenokarcinom

Patoanatomisk undersøgelse af lokalresektater med adenokarcinom Rekommandationer Patologibeskrivelsen af lokalresektater med adenokarcinom bør være synoptisk Diagnosekodning skal ske i henhold til de Nationale retningslinjer Lokalresektater af kolorektalcancer Lokalresektion

Læs mere

EBUS-TBNA: MARIANNE SCHOU MARTINY Cytologisk Årsmøde 3. marts Aarhus Universitetshospital Dansk cytologi forening

EBUS-TBNA: MARIANNE SCHOU MARTINY Cytologisk Årsmøde 3. marts Aarhus Universitetshospital Dansk cytologi forening EBUS-TBNA: CYTOBIOANALYTIKERNES DELTAGELSE VED ROSE OG PRESCREENING SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE MARIANNE SCHOU MARTINY Cytologisk Årsmøde 3. marts 2017 Aarhus Universitetshospital Dansk cytologi forening INTRODUKTION

Læs mere

Minimal invasiv stadieindeling/diagnostik. Mark Krasnik

Minimal invasiv stadieindeling/diagnostik. Mark Krasnik Minimal invasiv stadieindeling/diagnostik Mark Krasnik Lungekræft 5 års prognose efter kirugi stage IV stage IIIb stage IIIa stage IIb stage IIa stage Ib stage Ia 0 20 40 60 80 Udredningsmetoder Udredningsmetode:

Læs mere

Tips og tricks i thoraxradiologi. Anna Kalhauge Rigshospitalet

Tips og tricks i thoraxradiologi. Anna Kalhauge Rigshospitalet Tips og tricks i thoraxradiologi Anna Kalhauge Rigshospitalet Hvordan fremkommer et thorax-billede Røntgenstrålerne passerer forskellige væv, strålerne svækkes i forskellig grad og billedet udgøres af

Læs mere

Dansk Lunge Cancer Register. Årsmøde Erik Jakobsen, Leder DLCR

Dansk Lunge Cancer Register. Årsmøde Erik Jakobsen, Leder DLCR Dansk Lunge Cancer Register Årsmøde 2018 Erik Jakobsen, Leder Tak til Tak til Og tak til Og tak til 2017 66.212 patienter med lungekræft 52 % mænd, 48 % kvinder Medianalder 71 år (steget fra 68 år) Periode

Læs mere

Eksamensopgavesæt KLADDE

Eksamensopgavesæt KLADDE Eksamensopgavesæt KLADDE Skriftlig eksamen i kandidatuddannelse molekylær medicin i faget patologisk anatomi, fredag den 09.10.2015. Til hver eksaminand udleveres ét eksamensopgavesæt (kladde, som kan

Læs mere

FAKTA OM OG REHABILITERING VED LUNGEKRÆFT OG LUNGEHINDEKRÆFT

FAKTA OM OG REHABILITERING VED LUNGEKRÆFT OG LUNGEHINDEKRÆFT FAKTA OM OG REHABILITERING VED LUNGEKRÆFT OG LUNGEHINDEKRÆFT DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE Udarbejdet af Carina Nees, Rikke Daugaard og Jette Vibe-Petersen Sundhedscenter for Kræftramte, januar 2010

Læs mere

DMG 2003 PROCEDUREVEJLEDNING TIL SENTINEL NODE BIOPSI

DMG 2003 PROCEDUREVEJLEDNING TIL SENTINEL NODE BIOPSI Dansk Melanom Gruppe DMG 2003 PROCEDUREVEJLEDNING TIL SENTINEL NODE BIOPSI Sentinel node biopsi fra patienter med kutant invasivt malignt melanom med klinisk TNM-stadium Tx,T1b T4, N0, M0 Januar 2003 Side

Læs mere

Elektronisk canceranmeldelse som tillægskoder til diagnosekode i MiniPas

Elektronisk canceranmeldelse som tillægskoder til diagnosekode i MiniPas Side 1 Vejledning til Canceranmeldelse via MiniPas Elektronisk canceranmeldelse som tillægskoder til diagnosekode i MiniPas Med skæringsdato 1. januar 2004 er blanketbåren anmeldelse af kræft til Cancerregisteret

Læs mere

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser.

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. ! ""# $ % $ &'% Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. Med Hospitalsplan for Region Midtjylland er det besluttet, at der

Læs mere

Diagnostik og teori vedr. udredning af gynækologisk cancer

Diagnostik og teori vedr. udredning af gynækologisk cancer Diagnostik og teori vedr. udredning af gynækologisk cancer Overlæge Doris Schledermann Afdeling for klinisk patologi Odense Universitetshospital 45 min med... Baggrundsviden Har peritoneal cytologi overhovedet

Læs mere

Landsregisteret for Patologi 1997 - Sammenholdt med Cancerregisteret og Landspatientregisteret.

Landsregisteret for Patologi 1997 - Sammenholdt med Cancerregisteret og Landspatientregisteret. Landsregisteret for Patologi 1997 - Sammenholdt med Cancerregisteret og Landspatientregisteret. Kontaktpersoner: Afdelingslæge Kirsten Møller-Hansen, lokal 6204 Fuldmægtig, Cand.scient Ole Kleist Jeppesen,

Læs mere

ved malignt lymfomt Karin Hjorthaug, Nuklearmedicinsk afd & PET center AArhus Universitets Hospital

ved malignt lymfomt Karin Hjorthaug, Nuklearmedicinsk afd & PET center AArhus Universitets Hospital 18 F-FDG-PET/CT ved malignt lymfomt Karin Hjorthaug, Nuklearmedicinsk afd & PET center AArhus Universitets Hospital DRS årsmøde jan 2012 18F-Fluoro Fluoro-Deoxy-Glukose (18F-FDG) FDG) K Hjorthaug 2 18

Læs mere

CT skanning som ny indgang til pakkeforløbet for lungekræft

CT skanning som ny indgang til pakkeforløbet for lungekræft CT skanning som ny indgang til pakkeforløbet for lungekræft Program Billeddiagnostik i pakkeforløbet Tidligere standard Hvad indeholder de nye retningslinjer for pakkeforløbet CT vs konventionelt røntgen

Læs mere

Dansk Lunge Cancer Register. Årsmøde Erik Jakobsen, Leder DLCR

Dansk Lunge Cancer Register. Årsmøde Erik Jakobsen, Leder DLCR Dansk Lunge Cancer Register Årsmøde 2013 Erik Jakobsen, Leder Årets Highlights 1.Markant stigende overlevelse totalt 2.Markant stigende overlevelse efter kirurgi 3.Patobank nu med data 4.Forløbstider

Læs mere

Nyhedsbrev fra Cancerregisteret Så er vi oppe på over 1000 registreringer!

Nyhedsbrev fra Cancerregisteret Så er vi oppe på over 1000 registreringer! Nyhedsbrev fra Cancerregisteret Så er vi oppe på over 1 registreringer! Et nyt år og et nyt navn; Landbohøjskolen hører nu officielt under Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin

Læs mere

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på følgende ændringer i beskrivelsen af specialfunktionerne:

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på følgende ændringer i beskrivelsen af specialfunktionerne: TIL REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL GENERELT GODKENDELSESBREV Ansøgning om varetagelse af specialfunktioner i intern medicin: lungesygdomme Hermed følger s afgørelse vedr. ansøgning om varetagelse af specialfunktioner

Læs mere

Rekommandationer for Vævs- og cellehåndtering ved lymfomdiagnostik. Dansk Lymfomgruppe 2009

Rekommandationer for Vævs- og cellehåndtering ved lymfomdiagnostik. Dansk Lymfomgruppe 2009 Rekommandationer for Vævs- og cellehåndtering ved lymfomdiagnostik Dansk Lymfomgruppe 2009 Senest revideret november 2009 1 Vævs- og cellehåndtering ved lymfomdiagnostik Dette notat beskriver fælles rekommandationer

Læs mere

Referat af repræsentantskabsmøde for Dansk Melanom gruppe 5. marts 2014, Rigshospitalet, konferencerummet afsnit 2102. Kl 1330-1530.

Referat af repræsentantskabsmøde for Dansk Melanom gruppe 5. marts 2014, Rigshospitalet, konferencerummet afsnit 2102. Kl 1330-1530. Referat af repræsentantskabsmøde for Dansk Melanom gruppe 5. marts 2014, Rigshospitalet, konferencerummet afsnit 2102. Kl 1330-1530. 1. Beretning fra formanden I 2013 har forretningsudvalget afholdt møde

Læs mere

Forandringer i pladeepitelet

Forandringer i pladeepitelet Forandringer i pladeepitelet Klassifikationer Præmaligne og maligne forandringer Udredning og behandling Bioanalytikerunderviser Dorthe Ejersbo Afdelingen for Klinisk Patologi, OUH At klassificere betyder

Læs mere

NEUROENDOKRINE TUMORER hvad er det og hvordan stilles diagnosen

NEUROENDOKRINE TUMORER hvad er det og hvordan stilles diagnosen NEUROENDOKRINE TUMORER hvad er det og hvordan stilles diagnosen Ulrich Knigge Kirurgisk Klinik C, Rigshospitalet ENETS Neuroendocrine Tumor Center of Excellence Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns

Læs mere

Tumorklassifikation og histologisk klassifikation

Tumorklassifikation og histologisk klassifikation Side 1 af 9 Tumorklassifikation og histologisk klassifikation Anbefaling: Klinisk TNM- stadium bør bestemmes på diagnosetidspunktet for alle patienter med kolon- eller rektumcancer. Klinisk TNM- stadium

Læs mere

Vejledning af 25. oktober 1999 om diagnostisk udredning af patienter med symptomer på eller hvor der er rejst mistanke om brystkræft 2.

Vejledning af 25. oktober 1999 om diagnostisk udredning af patienter med symptomer på eller hvor der er rejst mistanke om brystkræft 2. Vejledning af 25. oktober 1999 om diagnostisk udredning af patienter med symptomer på eller hvor der er rejst mistanke om brystkræft 2. reviderede udgave Sekretariatet Islands Brygge 67 Postboks 1881 2300

Læs mere

Relevante vejledninger

Relevante vejledninger Relevante vejledninger Titel Type akut astma akut iltbehandling af voksne Alfa-1 antitrypsin-mangel allergisk alveolitis allergisk bronkopulmonal aspergillose Anlæggelse af pleuradræn Arbejdsbetinget KOL

Læs mere

8 Konsensus om medicinsk behandling

8 Konsensus om medicinsk behandling DBCG-retningslinier 009 8 Konsensus om medicinsk behandling 8. Resumé af DBCG s anbefalinger Formål At sikre alle patienter med operabel brystkræft tilbud om en optimal systemisk behandling. Metode Anbefalingerne

Læs mere

Dansk Lungemedicinsk Selskab

Dansk Lungemedicinsk Selskab Dansk Lungemedicinsk Selskab Emne: Interstitielle Lungesygdomme Dato: 15.1.2007 Retningslinje nummer: Udarbejdet af: Martin Iversen, Elisabeth Bendstrup, Helle Dahl Madsen, Jesper Rømhild Davidsen Revision:

Læs mere

Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007

Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007 Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007 Low-Grade Squamous Intraepithelial Lesion (LSIL) Billeder fra: http://nih.techriver.net/atlas.php Anvendte cytologiske

Læs mere

A-kursus: Lever Tumorer. Alastair Hansen

A-kursus: Lever Tumorer. Alastair Hansen A-kursus: Lever Tumorer Alastair Hansen Klassifikation Benigne: Fokal Nodulær Hyperplasi (FNH) Von Meyenburg komplex Galdegangs adenom Hepatocellulær adenom Præmaligne : Dysplastiske levercelle noduli

Læs mere

Bilag til Kræftplan II

Bilag til Kræftplan II Bilag til Kræftplan II Bilag 8.3 A Diagnostisk udredning på sygehus - radiologi Adm. overlæge Jens Karstoft Radiologien i kræftdiagnostik og behandling Radiologien (røntgendiagnostikken) spiller en central

Læs mere

Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007

Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007 Bethesda klassifikation Oversat af Preben Sandahl og Marianne Lidang december 2007 Endometrie adenokarcinom og Extrauterine metastaser Billeder fra: http://nih.techriver.net/atlas.php Endometrie adenokarcinom

Læs mere

Lever Cases til MDT. MDT Agreement on resectability. Case 1. 66-årig mand. 14 år tidligere opereret for coloncancer. Ingen adjuverendekemoterapi.

Lever Cases til MDT. MDT Agreement on resectability. Case 1. 66-årig mand. 14 år tidligere opereret for coloncancer. Ingen adjuverendekemoterapi. Lever Cases til MDT Torsten Pless & Henning Overgaard Nielsen Kirurgisk afd. A Odense Universitetshospital MDT Agreement on resectability Wadeed M et al HPB 2012;14:291-297 66-årig mand Case 1 14 år tidligere

Læs mere

Mastocytomer hos hunden

Mastocytomer hos hunden Cancerregistret, nyhedsbrev. Mastocytomer hos hunden Hund Mastocytomer er en af de mest almindelige tumorer på verdensplan i huden hos hunden og tidligere studier har fundet at de repræsenterer ca. 20%

Læs mere

Revideret specialevejledning for patologisk anatomi og cytologi (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for patologisk anatomi og cytologi (version til ansøgning) 25-11-2015 Revideret specialevejledning for patologisk anatomi og cytologi (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens

Læs mere

Herlev, den 3.12.09. Teoretisk specialespecifikt kursus vedr. cervixcytologi og histologi Februar 2010. Kære kursister.

Herlev, den 3.12.09. Teoretisk specialespecifikt kursus vedr. cervixcytologi og histologi Februar 2010. Kære kursister. Herlev, den 3.12.09. Teoretisk specialespecifikt kursus vedr. cervixcytologi og histologi Februar 2010. Kære kursister. Hermed kursuskasse med 15 cases. Der er 8 cervixcytologiske prøver (8 konventionelle

Læs mere

Tumor klassifikation i henhold til UICCs/AJCCs TNM-klassifikation, 8. Udgave

Tumor klassifikation i henhold til UICCs/AJCCs TNM-klassifikation, 8. Udgave Tumor klassifikation i henhold til UICCs/AJCCs TNM-klassifikation, 8. Udgave Lisbet Rosenkrantz Hölmich Ansvarlig Lisbet Rosenkrantz Hölmich; udarbejdet december 2017. Rekommandationer Klinisk TNM-klassifikation

Læs mere

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER Patoanatomisk undersøgelse af tarmpolypper

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER Patoanatomisk undersøgelse af tarmpolypper Ansvarlig Peter Ingeholm, overlæge, Patologiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital Polyp- og adenomdiagnostikken er grundlaget for allokeringen af patienterne til videre kontrolforløb og behandling, og

Læs mere

VISITATION, DIAGNOSTIK & STADIEINDELING

VISITATION, DIAGNOSTIK & STADIEINDELING VISITATION, DIAGNOSTIK & STADIEINDELING Indholdsfortegnelse Visitering & Diagnostik i Primærsektoren... 3 Hvilke symptomer bør give mistanke om lungekræft?... 3 Hoste... 3 Åndenød... 3 Thoraxsmerter...

Læs mere

Præciseringsnotat vedrørende dokumentation på overholdelse af bekendtgørelsen om maksimal ventetid til behandling for kræft mv.

Præciseringsnotat vedrørende dokumentation på overholdelse af bekendtgørelsen om maksimal ventetid til behandling for kræft mv. Afdeling: Direktionssekretariatet Udarbejdet af: Charlotte Lykke Palmus/Helle Bøgh Jørgensen/Pia Hansen/Mette Høvsgaard Sagsnr.: 11/9816 E-mail: Dato: 1. maj 2012 Telefon: Præciseringsnotat vedrørende

Læs mere

Diagnostik af pneumonier - og hvad med den kolde

Diagnostik af pneumonier - og hvad med den kolde Diagnostik af pneumonier og hvad med den kolde Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Odense Universitetshospital Pneumoni Diagnosen: HOSPITAL: Stilles på klinik og bekræftes af røntgenundersøgelse af thorax

Læs mere

DBCG-retningslinier Indholdsfortegnelse

DBCG-retningslinier Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 DBCG... 1-1 1.1 Indledning... 1-1 1.2 DBCG s organisation... 1-1 1.2.1 Repræsentantskab... 1-1 1.2.2 Forretningsudvalg... 1-2 1.2.3 Amtsudvalg... 1-2 1.2.4 Videnskabelige udvalg...

Læs mere

Udredning ved mistanke om kræ1 Lægedage 2015

Udredning ved mistanke om kræ1 Lægedage 2015 Udredning ved mistanke om kræ1 Lægedage 2015 Claus Larsen Felto. Diagnos2sk Enhed, Medicinsk Afd O Herlev Hospital Organisering af kræ.udredning Kræ.plan I (2000) Kræ.plan II (2005) Kræ.plan III (2011):

Læs mere

Forløbsbeskrivelse. Skærpet mistanke om cancer thyreoidea forud for operation. Sygehusene i Vejle, Fredericia og Kolding

Forløbsbeskrivelse. Skærpet mistanke om cancer thyreoidea forud for operation. Sygehusene i Vejle, Fredericia og Kolding Forløbsbeskrivelse Skærpet mistanke om cancer thyreoidea forud for operation Sygehusene i Vejle, Fredericia og Kolding 1. Rammer 1.1. Aktører Endokrinologisk ambulatorium, Vejle (ovl Cramer Christensen),

Læs mere

Uddannelsesprogram. Region Syddanmark. Patologisk anatomi og cytologi. Sønderborg Odense - Sønderborg. På basis af Målbeskrivelse april 2012

Uddannelsesprogram. Region Syddanmark. Patologisk anatomi og cytologi. Sønderborg Odense - Sønderborg. På basis af Målbeskrivelse april 2012 Uddannelsesprogram Region Syddanmark Patologisk anatomi og cytologi Sønderborg Odense - Sønderborg På basis af Målbeskrivelse april 2012 1 Uddannelsesprogram juni 2013 Indhold 1. Indledning... 3 2.1 Uddannelsens

Læs mere

Specialevejledning for Patologisk anatomi og cytologi

Specialevejledning for Patologisk anatomi og cytologi Specialevejledning for Patologisk anatomi og cytologi Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler organiseringen og varetagelsen

Læs mere

DBCG-retningslinier Indholdsfortegnelse

DBCG-retningslinier Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 DBCG...1-1 1.1 Indledning...1-1 1.2 DBCG s organisation...1-1 1.2.1 Repræsentantskab...1-1 1.2.2 Forretningsudvalg...1-2 1.2.3 Amtsudvalg...1-2 1.2.4 Videnskabelige udvalg...1-2 1.2.5

Læs mere

Den kirurgiske behandling af nyrecancer. Erik Højkjær Larsen DaRenCa

Den kirurgiske behandling af nyrecancer. Erik Højkjær Larsen DaRenCa Den kirurgiske behandling af nyrecancer Erik Højkjær Larsen DaRenCa 63% 56% 42% 33% 80 65 60 50 RCC call for action Br J Cancer 2009; 101, s110-s114 Hvad har svenskerne så gjort anderledes? Mere aktiv

Læs mere

Introduktion til 8. udgave af UICC s TNM klassifikation

Introduktion til 8. udgave af UICC s TNM klassifikation Den Nationale Danske TNM Komite under DMCG.dk Introduktion til 8. udgave af UICC s TNM klassifikation Forfattere: Peter Ingeholm Version: 1.0 Publiceret: 6.3.2017 Introduktion til 8. udgave af UICC s TNM

Læs mere

Uddannelsesprogram. Syddanmark. Patologisk anatomi og cytologi. Vejle Odense - Vejle. På basis af Målbeskrivelse april 2012

Uddannelsesprogram. Syddanmark. Patologisk anatomi og cytologi. Vejle Odense - Vejle. På basis af Målbeskrivelse april 2012 Uddannelsesprogram Syddanmark Patologisk anatomi og cytologi Vejle Odense - Vejle På basis af Målbeskrivelse april 2012 1 Indhold 1. Indledning...3 2.1 Uddannelsens opbygning...3 2.2 Præsentation af uddannelsens

Læs mere

S022_KRC_KIRU, variabelliste til forskningsudtræk per

S022_KRC_KIRU, variabelliste til forskningsudtræk per Side 1 af 16 S022_KRC_KIRU, variabelliste til forskningsudtræk per 01.11.2015 02. Tidsperiode Diagnosedato 02. Tidsperiode År 02. Tidsperiode Kvartal 02. Tidsperiode Måned 03. Basisinformation CPR status

Læs mere

LUNGECANCER VISITATION, DIAGNOSE & STADIEINDDELING. Hvilke symptomer bør give mistanke om lungekræft?... 3. Lungerelaterede symptomer:...

LUNGECANCER VISITATION, DIAGNOSE & STADIEINDDELING. Hvilke symptomer bør give mistanke om lungekræft?... 3. Lungerelaterede symptomer:... LUNGECANCER VISITATION, DIAGNOSE & STADIEINDDELING Indholdsfortegnelse Visitering & Diagnostik i Primærsektoren... 3 Hvilke symptomer bør give mistanke om lungekræft?... 3 Lungerelaterede symptomer:...

Læs mere

Vejledning til Canceranmeldelse via - MiniPas. Elektronisk canceranmeldelse som tillægskoder til diagnosekoder i MiniPas

Vejledning til Canceranmeldelse via - MiniPas. Elektronisk canceranmeldelse som tillægskoder til diagnosekoder i MiniPas Vejledning til Canceranmeldelse via - MiniPas Elektronisk canceranmeldelse som tillægskoder til diagnosekoder i MiniPas Oktober 2017 Kolofon Titel: Elektronisk canceranmeldelse som tillægskoder til diagnosekoder

Læs mere

BEHANDLING AF TUMOR ORBITAE

BEHANDLING AF TUMOR ORBITAE BEHANDLING AF TUMOR ORBITAE Kliniske retningslinier Udarbejdet af: Dansk Oftalmo-Onkologisk Gruppe, November 2006 Fra øjenafdelingen Rigshospitalet Jan Ulrik Prause, overlæge, professor Peter Toft, overlæge

Læs mere