Velkommen til Lægedage

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til Lægedage"

Transkript

1 Velkommen til Blodprøvetagning og kvalitetskontrol i praksis for begyndere.

2 2

3 Dagens Program Præsentation af kursus, undervisere og deltagere samt deltagernes forventninger Demonstration af venepunktur og kapillærprøvetagning Teori Praktiske øvelser PAUSE Opsamling på de praktiske øvelser Kvalitetssikring i praksis Akkreditering Hvad går I hjem med?

4 Blodprøvetagning Ved blodprøvetagning i praksis anvendes udelukkende vener og kapillærer, ALDRIG arterier. De mindste blodårer kaldes kapillærer. Kapillærernes vægge er så tynde, at ilt og andre stoffer let kan passere igennem dem. Så det er her, blodet afgiver ilten og næringsstofferne til cellerne.

5 5

6 Kapillærblodprøvetagning foregår typisk i fingrene, alternativt i ørerne. Arterierne - pulsårerne - er de blodårer der fører blodet fra hjertet til kapillærerne. Venerne er de blodårer, der fører blodet den anden vej fra kapillærerne til hjertet.

7 Det blod, der befinder sig i arterierne, indeholder meget ilt, mens blodet som regel er iltfattigt i venerne. Hvis man ved et uheld kommer til at perforere en arterie fjernes kanylen og indstikssted komprimeres indtil blødning er ophørt (anbefales minimum 10 minutter).

8 Klargøring til venepunktur. Prøvetagningsblanket. Prøverør, tjek holdbarhed på glassene Cuvetter, kapillærrør, tjek holdbarhed også efter pakning er åbnet. Kanylesæt.

9 Swab. Staseslange. Vat, tape. Kanyleboks

10 10

11 Hvis der er brugt Emla-plaster skal dette fjernes 20 min før prøvetagning, da det får venerne til at trække sig sammen. PdfFileServlet? formulationid=506&lang=da

12 Venepunktur Det mest benyttede sted til venepunktur er albuebøjningen. Her er venerne som regel let tilgængelige og generne, for patienten, mindst. Hvis flere af venerne i albuebøjningen er tilgængelige, bør den mest centrale vene vælges, da det her gør mindst ondt på patienten, hvis venen er spændstig.

13 13

14 Følgende steder skal undgås ved venepunktur: Arm i samme side som mastektomi (fjernelse af bryst) Arm med drop Arm med fistel

15 Følgende steder bør undgås ved venepunktur: Områder med ødemer Områder med hæmatomer

16 Systemet består af: En kanyle med adapter eller en kanyle med slange og holder (sommerfugl). Diverse prøvetagningsrør Er venerne i albuebøjningen ikke anvendelige, kan venerne på underarmen og ikke mindst håndens overside bruges, men disse steder er mere følsomme end albuebøjningen, og det gør derfor mere ondt at få foretaget venepunktur her.

17 Ved brug af prøvetagningsrør med vacuum suges blodet ud af venen, hvorved der kan anvendes mindre eller slet ingen stase til selve blodprøvetagningen samtidig med, at systemet er hygiejnisk. De øvrige vener på underarmen kan også benyttes. Her er det specielt vigtigt med et godt greb på arm og vene på grund af venernes tendens til at rulle under huden.

18 1. Kanylen/sommerfuglen er klar til brug efter udpakning. 2. Sørg for at patienten sidder eller ligger bekvemt. Evt.beklædning rulles op over albuen, men må ikke stramme (stase) om armen. I så fald skal beklædningsstykket fjernes.

19 3. Anbring armen i en passende position, så den kan holdes strakt og lidt nedad, således at antikoagulans i prøvetagningsrørene ikke kan berøre bagkanylen, og dermed overføres til andre prøvetagningsrør.

20 4. Albuebøjningen aftørres med en spritserviet, eller en vattampon fugtet med hospitalssprit. Al alkohol skal være fordampet, inden indstikket foretages, da der ellers i nogle tilfælde vil kunne føles en svie fra indstiksstedet. Alkoholrester på huden kan også bevirke, at noget af blodet hæmolyserer. Brug aldrig alkohol til aftørring ved blodprøvetagning.

21 5. Der lægges en let stase med et stasebånd, eller en gummislange. Sørg for at der er stof mellem arm og gummislange, da det ellers virker generende på patienten. Stasen skal anlægges lige før prøvetagning og være så kortvarig som mulig, og patienten må ikke knytte hånden, da begge dele kan influere på analyseresultatet.

22 Er venen svær at lokalisere,undersøges den anden arm. Giver det ikke bedre resultat, kan det hjælpe at opvarme huden ved en forsigtig massage af armen fra håndleddet mod albuebøjningen. Lad være med at knipse på venen det er ubehageligt for patienten, når der samtidig er staset op. Sker venepunkturen ikke umiddelbart efter at stasen er anlagt løsnes stasen og anlægges først igen, når man er klar til at foretage indstikket.

23 6. Vær sikker på venen: Mærk altid med pegefinger i venens længderetning. Føl efter puls og sitren (arterie/fistel), der må ikke stikkes hvis dette mærkes. Der findes i stedet en vene. 7. Hætten fjernes fra kanylen/ sommerfuglen. Uden at berøre kanylespidsen kontrolleres om den er i orden, dvs. med blank slibeflade og uden bøjet spids.

24 8. Hold med et fast greb om patientens arm, så venen fikseres med tommelfingeren. Med den anden hånd stikkes kanylen/sommerfuglen ind i venen; - i venens retning - med spidsens slibeflade opad og - en indstiksvinkel på 20-30

25 Undgå at stikke kanylen/sommerfuglen ved siden af venen, da det kan være svært at få kanylen ind i venen fra siden. Man kan evt. fiksere sommerfuglen med et stykke tape, så kanylen ikke rykker sig i forbindelse med skift af prøverør.

26 9. Så snart kanylen/sommerfuglen er på plads i venen, føres prøvetagningsrøret ind i holderen, hvor proppen perforeres af bagkanylen. Ved brug af kanyle: For at kanylen ikke skubbes længere ind i patientens vene, ved påføring af prøvetagningsrør, bruges den anden hånd til at støtte holderen og derved holde igen på kanylen

27 27

28 Blodprøvetagningsglassene bør fyldes i følgende orden: Gule og røde: Tørglas og geltørglas Blå: Glas til koagulations- analyser Øvrige glas Tiden under blodprøvetagningen bruges til at vende de prøveglas, der indeholder antikoagulans. Glas med antikoagulans og gel-glas vendes langsomt 8 10 gange straks efter blodprøvetagning.

29 29

30 10. Hvis der udelukkende udtages et citratglas (blåt) eller et sænkningsglas (SR, langt tyndt glas med sort prop) og der anvendes sommerfugl, skal der tages et spildglas først, for at fjerne den luft der er i slangen. Hvis ikke dette gøres, kommer der for lidt blod i glasset. Der er kun vakuum til at suge den mængde blod der skal være i glasset. Hvis der bliver suget luft ned i glasset, kan glasset ikke fyldes korrekt, og dette vil påvirke analysesvaret

31 11. Når blodet holder op med at løbe, fjernes prøvetagningsrøret ved forsigtigt at trække det bagud. Ved brug af kanyle: Sørg hele tiden for at holde kanylen i ro, da det er ubehageligt for patienten, når den bevæges i venen. Næste prøvetagningsrør kan nu fyldes på samme måde.

32 Ved brug af sommerfugl: Ved succesfuld venepunktur, vil blodet være synligt i den første transparente del af sommerfuglen

33 33

34 12. Når blodprøvetagningen er udført, fjernes stasen og glasset trækkes ud af holderen. En ren vattampon holdes parat over indstiksstedet. Kanylen fjernes hvorefter vattet presses hårdt mod indstiksstedet. Det er vigtigt, at disse to ting sker forskudt med meget kort interval, da venen ellers kan læderes. Går der for lang tid før vattet presses på, får patienten et hæmatom.

35 13. Kanylen/sommerfuglen sikres med det samme, den bliver taget ud af patienten. Sikring af kanyle: Straks efter nålen er fjernet fra venen udføres følgende procedurer for at aktivere skjoldet og undgå stikskader.

36 a) Skjoldet presses over nålen evt. mod en stabil overflade. Aktivering med tommelfingeren er også mulig, man skal dog sørge for at tommelfingeren altid holdes bag sikkerhedsskiltet. b) Der høres et klik når skjoldet er aktiveret korrekt, hvorved risiko for stikskader elimineres.

37 Sikring af sommerfugl: Aktivering af sikkerhedsmekanismen skal ske i samme bevægelse, som når sommerfuglen tages ud af armen på patienten. a) Aktiver sikkerhedsmekanismen ved at trykke på begge sider af muffen med én hånd for at udløse låsen.

38 b) Skub muffen bagud. c) Der høres et tydeligt klik, når sikkerhedsmekanismen er aktiveret korrekt. Kanylen trækkes fuldstændigt ind i sommerfuglens beskyttelse.

39 14. Hvis man ikke får sikret kanylen/ sommerfuglen i forbindelse med at den fjernes fra patientens arm, kasseres kanylen i kanylebeholderen - uden beskyttelseshætten. 15. Kanyle/sommerfugl kasseres i kanylebeholderen.

40 16. Få patienten til at bøje armen, så der klemmes sammen om vattet. Undtaget herfra er patienter, der har en blødersygdom, da den normale procedure her vil kunne forårsage en blodansamling i albueleddet. Patientens arm løftes i stedet i vejret, samtidig med at en vattampon presses let mod indstiksstedet, indtil blødningen er standset.

41 17. Hvis prøverørene ikke er fyldt helt, er det nødvendigt at udligne det resterende vakuum i rørene for at undgå hæmolyse af blodet. Vakuum udlignes ved at lette låget på prøverøret. Glas tilsat natriumcitrat til koagulationsanalyser (blå glas) og til sænkningsanalyser (tyndt glas med sort prop) skal dog altid være fyldt fuldstændigt. Derfor må koagulations- og sænkningsanalyser ikke tages som det første, hvis sommerfugl anvendes til prøvetagning pga. luft i slangen.

42 18. Spildt blod på ydersiden af glas eller på bord tørres af med vand og sæbe og derefter med sprit. Blod på patienten tørres af med tørt vat eller en serviet fugtet med vand. Blod på tøj tørres af med en serviet fugtet i koldt vand.

43 19. Inden patienten forlades, skal man sikre sig, at blødningen er standset. Der sættes plaster over vattet, med mindre patienten er allergisk overfor plaster

44 Anvendelse af handske Handsker skal benyttes ved procedurer, som kan medføre forurening af hænderne med blod. Handsker skal tages af direkte efter endt procedure, og hænderne vaskes

45 Blodprøvetagning i vene i hånd/ håndled Det er tilladt at tage blod fra alle tilgængelige vener på hånden og håndleddets overside.der anvendes samme fremgangsmåde som ved blodprøvetagning i albuebøjningen.

46 Vanskelig venepunktur Dårlig perifer blodfylde gør, at venerne kan være vanskelige at se eller mærke. Det kan skyldes dårligt kredsløb og/eller kolde ekstremiteter. En anden grund kan være for kraftig eller svag stase. Med lidt tålmodighed kan problemet løses ved at massere ekstremiteten og anlægge en passende stase.

47 Ved tynde og rullende vener er det specielt af betydning, at der foretages fiksering af den valgte vene med den frie hånd. Selv om det lykkes at opnå nogle dråber blod fra en mislykket venepunktur, kan kvaliteten af blodprøven være ringe (f.eks. tilblanding af vævsvæske). En sådan prøve kasseres.

48 Ved mislykket venepunktur forsøges med et nyt indstik med ny kanyle. Det er bedst at anvende den anden arm, da en opstasning i samme arm som regel giver hæmatom ved indstiksstedet. Mislykkes indstikket også 2. gang, bør evt. videre forsøg overlades til en kollega eller man kan sende patienten til RHEL (tidl.kpll) Kilde: Frederiksberg Hospital Klinisk biokemisk afdeling.

49 Kapillær blodprøvetagning i øre 1. Masser/opvarm øreflippen grundigt, til den er varm og rød. 2. Desinficer indstiksstedet (øreflippen) med sprit. Spritten skal være fordampet inden indstik.

50 3. Pege-og tommelfinger på den ene hånd anbringes på patientens ørekant. Den anden hånds lille- eller ringfinger anbringes under øreflippen og danner herved en trekant, hvor huden er stram. Dette er vigtigt, da huden ikke må give efter, når indstikket foretages.

51 4. Foretag punktur med lancetten i den ene hånd. 5. Afskaf lancet i kanyleboks. 6. Blodet malkes forsigtigt frem.

52 7. Hvis den første dråbe skal tørres væk, afhængig af analysen, gøres dette nu. OBS! Den første dråbe SKAL benyttes ved analysering af INR. 8. Husk at give slip mellem dannelse af hver dråbe, således at nyt blod kan løbe til.

53 9. For at opnå korrekte analyseresultater benyttes en god spændstig bloddråbe. Der må ikke være luftbobler på teststrimmel eller i målekuvette. 10. Vær opmærksom på patienter i antikoagulansbehandling med øget blødningstendens. 11. Anbring en lille vat tot på indstiksstedet. Kilde: Frederiksberg Hospital Klinisk biokemisk afdeling.

54 Kapillær blodprøvetagning i finger 1. Masser punkturstedet før indstik og rens med en spritserviet. Spritten skal være fordampet inden indstik. 2. Af hensyn til patienten skal indstikket finde sted på siden af pulpa på 3. eller 4. finger.

55 3. Foretag punktur med lancetten. 4. Bortkast lancet i kanyleboks. 5. Blodet malkes forsigtigt frem. 6. Hvis den første dråbe skal tørres væk, afhængig af analysen, gøres dette nu. OBS! Den første dråbe SKAL benyttes ved analysering af INR.

56 7. Husk at give slip mellem dannelse af hver dråbe, således at nyt blod kan løbe til. 8. For at opnå korrekte analyseresultater benyttes en god spændstig bloddråbe. Der må ikke være luftbobler på teststrimmel eller i målekuvette.

57 9. Vær opmærksom på patienter i antikoagulansbehandling med øget blødningstendens. 10. Anbring en lille vat tot på indstiksstedet. Kilde: Frederiksberg Hospital Klinisk biokemisk afdeling.

58 58

59 Kvalitetssikring i praksis Hvorfor kvalitetssikring: Patienten forventer korrekte resultater. Lægen ønsker at stille den rigtige diagnose og at behandle på det rigtige grundlag. Samfundet ønsker sikkerhed for, at pengene gives ud til det rigtige.

60 Hvordan kvalitetssikrer vi: Parallelanalysering. Vedligeholdelse af apparatur. Besøg af konsulenttjeneste med 1-årligt besøg af laboratoriekonsulenter fx fra RHEL ( tidl.kpll).

61 Rent praktisk: 1 gang om måneden skal der foretages vedligeholdelse af apparatur i praksis samt indsendelse af parallelanalyser. Via WebReq. på CRP nr bestilles de relevante analyser under WebQuality.

62 Efter rekvisition af analyser klikkes der på Oplysninger og man udfylder hvilket apparat man har i praksis og resultatet man har målt. Send og udskriv herefter rekvisitionesseddel og tag venepunktur på patienten.

63 De mærkede prøverør indsendes/ afhentes sammen med de øvrige prøver fra klinikken. Alt apparatur i praksis skal ligeledes rengøres og vedligeholdes. 1 gang om måneden kan man fx plotte parallelanalysering og vedligeholdelse ind i den elektroniske kalender og afsætte den nødvendige tid, alt efter hvor mange apparater man har i praksis. Læs mere her:

64 Man skal desuden også kvalitetsteste autoklave/tørsterilisator efter retningslinjerne fra SSI. Fx.: %20Diagnostica/Produkter%20fra%20SSI %20Diagnostica/Indikatorer/Biologiske %20indikatorer%20til%20toervarme.aspx

65 Akkreditering. Almen praksis skal akkrediteres over de næste par år. De første bliver akkrediteret 1/1-16 og man forventer at alle klinikker er akkrediteret senest 1/1-19. Praksis vil blive honoreret ifm. akkreditering. Der blivet givet et implementeringsbidrag på kr pr. lægekapacitet. Og ved gennemført akkreditering gives der yderligere kr

66 Hvorfor: - fremme den faglige, organisatoriske og patientoplevede kvalitet i almen praksis. - fremme patientsikkerheden. - måle kvaliteten og sikre, at den forbedres, hvor den findes utilstrækkelig. - fremme samarbejdet på tværs af det danske sundhedsvæsen. - synliggøre kvaliteten i sundhedsvæsenet.

67 Hvordan: Se på hvor man under almen praksis finder akkrediteringsstandarderne, hvilke krav der stilles og hvad procedurene (mundtlig/skriftlige) skal indeholde. Man kan desuden finder hjælp og vejledning på DAK-E. hvor man under almen praksis og akkreditering finder en udførlig vejledning.

68 Øvelse gør mester Gå ned i praktikværkstedet og få afprøvet teorierne. Kommentarer og spørgsmål kan sendes til buchholtz@122.dk TAK FOR I DAG

170005-08 Region Hovedstadens Elektive Laboratorium

170005-08 Region Hovedstadens Elektive Laboratorium 2.1 Prøvetagning Prøvetagning fra vene Blodprøvetagning, hvor kanyle og sikkerhedsholder samles umiddelbart inden prøvetagning Varenr. L33001 Varenavn: Kanyle uden holder, GRØN, lang nål Varenr. L33002

Læs mere

Blodprøvetagning - Venepunktur

Blodprøvetagning - Venepunktur Blodprøvetagning - Venepunktur Klargøring til venepunktur Følgende genstande skal være tilgængelige inden prøvetagning: Prøvetagningsblanket (PTB) (Manuel rekvisitionsblanket benyttes kun ved nedbrud af

Læs mere

PRØVETAGNING. Kontrol af patientforberedelse Nogle analyser kræver, at patienten er fastende inden prøvetagningen.

PRØVETAGNING. Kontrol af patientforberedelse Nogle analyser kræver, at patienten er fastende inden prøvetagningen. PRØVETAGNING Identifikation af patienten Identifikation følger Region Hovedstadens vejledning: Identifikation af patienter [1] Bed patienten om at oplyse fulde navn og CPR-nr. Det er ikke tilladt at bede

Læs mere

Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018

Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018 Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018 Program Vejledning til blodprøvetagning Kapillærprøvetagning Mulige årsager til skæve parallelanalyse HemoCue QuikRead go CRP and

Læs mere

mhtml:file://c:\users\piaandersen\appdata\local\microsoft\windows\temporary Int...

mhtml:file://c:\users\piaandersen\appdata\local\microsoft\windows\temporary Int... Side 1 af 10 OUH - Klinisk Biokemi, OD - 2 KERNEYDELSER - 2.01 Almene forløb - 2.01.16 Prøvetagning - 2.01.16.01 Instrukser Klinisk Biokemi, OD Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Dokumentbrugere:

Læs mere

SÅDAN GØR DU, NÅR DU KOMMER HJEM

SÅDAN GØR DU, NÅR DU KOMMER HJEM Du skal i gang med at måle CRP på apparatet Quik Read Go. Det er fødeafdelingen, der fortæller dig, hvor ofte du skal foretage CRP-måling og lave de øvrige undersøgelser, som du skal gennemføre på dig

Læs mere

Laboratorieanalyser hvad går galt?

Laboratorieanalyser hvad går galt? Laboratorieanalyser hvad går galt? Kvalitetsvurdering ved blodprøvetagning håndtering af materialer utilsigtede hændelser ved parakliniske prøver Hvordan sikrer vi prøvematerialets kvalitet? Hvem skal

Læs mere

PRÆANALYSE. i PRAKSIS

PRÆANALYSE. i PRAKSIS PRÆANALYSE i PRAKSIS... en kort vejledning i prøvetagning, håndtering og forsendelse Udleveres til praksis f.eks. i forbindelse med undervisning af praksispersonale Klinisk Biokemisk Afdeling, Svendborg

Læs mere

PRØVETAGNING. i PRAKSIS

PRØVETAGNING. i PRAKSIS PRØVETAGNING i PRAKSIS... en kort vejledning i prøvetagning, håndtering og forsendelse Udleveres til praksis f.eks. i forbindelse med undervisning af praksispersonale Klinisk Biokemisk Afdeling, Svendborg

Læs mere

Produktinformation. Brugervejledning. Blodprøvetagning / aflæsning Opbevaring Sikkerhedshensyn Rengøring af stativer. Vedr.: VT+ESRV og RA+ESRV

Produktinformation. Brugervejledning. Blodprøvetagning / aflæsning Opbevaring Sikkerhedshensyn Rengøring af stativer. Vedr.: VT+ESRV og RA+ESRV Blodprøvetagning / aflæsning Opbevaring Sikkerhedshensyn Rengøring af stativer 1 Blodprøvetagning: Følg trin for trin vejledning på side 3 Ved brug af sommerfugle tages evt. andre rør eller dummy først

Læs mere

iv-adgang NAS-princip Brug NAS - og få PVK på plads N - Ned A - Afsøg S - Stas

iv-adgang NAS-princip Brug NAS - og få PVK på plads N - Ned A - Afsøg S - Stas iv-adgang Brug NAS - og få PVK på plads NAS-princip N - Ned A - Afsøg S - Stas Brug NAS og få PVK på plads - Punkt for punkt Identificér patienten med navn og CPR-nummer. Sprit hænder og stil frem. Valg

Læs mere

Anlæggelse af Perifert Venekateter

Anlæggelse af Perifert Venekateter Anlæggelse af Perifert Venekateter Indhold Håndhygiejne Indikationer / kontraindikationer PVK kanylens anatomi Venflonstørrelse, punktursted Anlæggelse og aseptisk teknik Observation, forbindingsskift

Læs mere

Præanalytiske fejlkilder ved brug af POC udstyr

Præanalytiske fejlkilder ved brug af POC udstyr Præanalytiske fejlkilder ved brug af POC udstyr LKO temadag 2012 POC udstyr hvor der anvendes Kuvette/Kasette/Strips/Kapillærrør Fyldning af kuvetter/strips/kapillærrør Skal fyldes helt op, der må ikke

Læs mere

Fyraftensmøde for Almen Praksis

Fyraftensmøde for Almen Praksis Fyraftensmøde for Almen Praksis Opgaver Praktiske ting Laboratoriekonsulent Tina Skov Larsen og Hanne Lise Pedersen Klimaskab Global 8 C Leveres ultimo september af firmaet Vibocold Datoer er tilsendt

Læs mere

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter Vejledning til pleje- og tømning af Tunneleret Pleura Kateter (TPK) Vigtigt! Inden I starter at udtømme væske og skifte forbinding skal I læse instruktionen.

Læs mere

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter Hvis drænage kateteret har en ventil, magen til den der vises på billedet nedenfor (A), kan du bruge Rocket IPC drænposer og vakuumflasker.

Læs mere

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter Patient vejledning Hickmann-kateter central venekateter 2 Vejledning til patienter med hickmann-kateter Hygiejne og opbevaring... side 4 Forbindskift... side 7 Indledning Mennesker, som af en eller anden

Læs mere

WebQuality. Parallelanalyse på patientnært udstyr i almen praksis. Aarhus Universitetshospital

WebQuality. Parallelanalyse på patientnært udstyr i almen praksis. Aarhus Universitetshospital WebQuality Parallelanalyse på patientnært udstyr i almen praksis EXAM Reg. nr. 450 Kræft- og Inflammationscentret Praksis-teamet på KBA AUH Overlæge Birgitte Brock Afdelingsbioanalytiker Laboratoriefaglig

Læs mere

Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter

Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter Du har fået anlagt et centralt venekateter, nærmere bestemt et Hickmann-kateter. Et Hickmann-kateter bruges til at give medicin, væske eller blodprodukter

Læs mere

Vejledning til patienter med Hickmann kateter

Vejledning til patienter med Hickmann kateter Da du ikke kan optage tilstrækkelig ernæring, vitaminer og mineraler gennem tarmen, skal du have ernæringsvæske direkte ind i en blodåre. Du får ernæringsvæsken gennem et Hickmann kateter. Kateteret er

Læs mere

Vejledning til Blodprsvetagning. Annie Bentzen, Anne Glad, Christine Madsen. Marianne Storgaard. Ar) ly,?o 2c'/ c,

Vejledning til Blodprsvetagning. Annie Bentzen, Anne Glad, Christine Madsen. Marianne Storgaard. Ar) ly,?o 2c'/ c, W Rlgshcspitclet Blodprovetagning Udgave 10 sop00s Vejledning til Blodprsvetagning Initialer Navn Dato Udarbejdet af: AB, AG, CM Annie Bentzen, Anne Glad, Christine Madsen Novemb er 2007 Sidst revideret

Læs mere

Faglig ansvarlig: Joan Fischer Back Jakobsen 07-04-2015

Faglig ansvarlig: Joan Fischer Back Jakobsen 07-04-2015 Faglig ansvarlig: Joan Fischer Back Jakobsen 07-04-2015 Blodprøvetagning Klinisk Biokemi Indhold Beskrivelse... 2 1. Patientens rettigheder... 2 1.1. Identifikation af patient... 2 1.2. Identifikationsprocedure...

Læs mere

INTRODUKTION AF MYCLIC 50 mg Enbrel (etanercept) INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I EN FYLDT PEN

INTRODUKTION AF MYCLIC 50 mg Enbrel (etanercept) INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I EN FYLDT PEN INTRODUKTION AF MYCLIC 50 mg Enbrel (etanercept) INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I EN FYLDT PEN Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel 1 1. Produktresumé og indlægsseddel for

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651. Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter

Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651. Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651 Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter Fordi mikroorganismerne er overalt! Man kan ikke se dem, men de er over alt! Både i miljøet omkring os og

Læs mere

Elektronisk kopi INDHOLDSFORTEGNELSE. Klinisk Biokemisk Afdeling, KB 3-01-1 Diagnostisk Center Blodprøvetagning Udgave 12

Elektronisk kopi INDHOLDSFORTEGNELSE. Klinisk Biokemisk Afdeling, KB 3-01-1 Diagnostisk Center Blodprøvetagning Udgave 12 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORMÅL OG BAGGUND... 4 2 HYGIEJNE OG SIKKERHED... 4 2.1 Håndhygiejne... 4 2.1.1 Hånddesinfektion... 4 2.1.2 Håndvask... 4 2.1.3 Handsker... 5 2.2 Anden sikkerhed... 5 3 IDENTIFIKATION

Læs mere

Information til patienten. Udmalkning. Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro

Information til patienten. Udmalkning. Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro Information til patienten Udmalkning Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro Udmalkning - hvornår og hvor ofte? Hvis dit barn ikke har suttet, indenfor de første 6 timer efter fødslen,

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Du er blevet opereret i skulderen, hvor dit knoglebrud er blevet opereret med en aluminiumsskinne, en såkaldt Philosskinne.

Læs mere

CVK central vene kateter

CVK central vene kateter CVK central vene kateter Gældende for: Sygeplejersker i Pleje og Omsorg Formål: Forebygge infektion ifm. pleje og håndtering af centralt vene kateter Definition: Anvendes til parenteral ernæring og infusion.

Læs mere

Anlæggelse af perifer venekanyle

Anlæggelse af perifer venekanyle Vejledning Anlæggelse af perifer venekanyle LAKK - August 2012 Afdeling for Operation og Anæstesiologi Primær anvendelse af perifer venekanyle 1 Indikation og forberedelse Indikation Når patienten har

Læs mere

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation.

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

PICC-LINE. Patientinformation. Vejledning til skift af forbinding. Onkologisk Ambulatorium

PICC-LINE. Patientinformation. Vejledning til skift af forbinding. Onkologisk Ambulatorium Patientinformation PICC-LINE Vejledning til skift af forbinding Onkologisk Ambulatorium En PICC-line (perifert indsat central kateter) er et tyndt polyuretan-kateter der sidder i en vene i overarmen. Kateteret

Læs mere

Vejledning i anlæggelse af insuflon

Vejledning i anlæggelse af insuflon Vejledning i anlæggelse af insuflon Regionshospitalet Viborg Børneafdeling Børneambulatorium Insuflon indstikkes i underhuden i en vinkel på 45. Det anbefales at bruge mave eller baller, hvor insuflon

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

PROCEDURE Nefrostomikateter

PROCEDURE Nefrostomikateter Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01-08-2010 af: HLE Sidst revideret d. 23.04.2014 af: TS Nefrostomikateter Godkendt d. 23.04.2014 af: HLE/IAB Skal revideres d. 23.04.2016 af KIG Formål: At sikre korrekt

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje. Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje. Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg Patientinformation AV fistel/graft Dialyseadgangsveje Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om AV fistler

Læs mere

Brug og pleje af Port a Cath

Brug og pleje af Port a Cath Patientinformation Brug og pleje af Port a Cath Kvalitet døgnet rundt Onkologisk Ambulatorium Noter 2 Port a Cath En port a cath (port) er en lille beholder med gummimenbran, der opereres ind under huden

Læs mere

Vejledning om Trachealkanyle

Vejledning om Trachealkanyle Patientinformation Vejledning om Trachealkanyle - skift, rengøring mv. Velkommen til Vejle Sygehus Øre - næse - halsafdelingen Rev. apr. 2009 Vejledning til patienter med trachealkanyle Skift af inder-

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

Trakeostomi. Trakealkanyler

Trakeostomi. Trakealkanyler Trakeostomi At være trakeostomeret vil sige, at du får indsat et rør (en trakealkanyle) fra forsiden af halsen ind i luftrøret. Der kan være flere årsager til, at man er trakeostomeret. Den primære årsag

Læs mere

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter Vejledning til pleje- og tømning af Tunneleret Peritoneal Kateter (TPK) Vigtigt! Inden I starter at udtømme væske og skifte forbinding skal I læse

Læs mere

Pep-fløjte/ Pep-maske

Pep-fløjte/ Pep-maske Til patienter og pårørende Pep-fløjte/ Pep-maske Information og øvelser Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Ergo- og Fysioterapien Kontakt Udleveret til: Dato: Udleveret af: Tlf.: 2 Formål med behandling

Læs mere

Patientvejledning. Hickmann-kateter central venekateter. Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling

Patientvejledning. Hickmann-kateter central venekateter. Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling Patientvejledning Hickmann-kateter central venekateter Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling 1 VEJLEDNING TIL PATIENTER MED HICKMANN KATETER Hygiejne og opbevaring... 4 Forbindskift... 7 Dropstart... 12

Læs mere

Brug og pleje af PICC-line

Brug og pleje af PICC-line Patientinformation Brug og pleje af PICC-line En PICC-line (perifert indsat centralt kateter) er et tyndt polyurethan kateter der sidder i en vene i overarmen. Katetret lægges vha. ultralyd og bruges til

Læs mere

Gastroskopi. Undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm.

Gastroskopi. Undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Gastroskopi Undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Gastroskopi Du bedes møde til undersøgelse af: a. spiserør, b. mavesæk c. tolvfingertarm Du bedes møde den... /... / 20... kl... Informeret

Læs mere

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne armen, så du holder armens bevægelighed og styrke ved

Læs mere

INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel

INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel Indlægssedlen indeholder vigtige oplysninger, som du bør læse, inden du bruger Enbrel.

Læs mere

Til patienter og pårørende. Håndledsbrud. Behandlet med ekstern fiksation. Vælg farve. Vælg billede. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Håndledsbrud. Behandlet med ekstern fiksation. Vælg farve. Vælg billede. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Håndledsbrud Behandlet med ekstern fiksation Vælg farve Vælg billede Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken 2 Gode råd Du har fået stabiliseret dit håndled med et udvendigt

Læs mere

Brugsanvisning til Depend GelLack

Brugsanvisning til Depend GelLack Depend GelLack En ny generation af neglelak, der hærder i LED-lampe og giver et lakresultat, som holder i 2-3 uger. Depend GelLack er et nyt revolutionerende produkt, der er lettere at påføre end almindelig

Læs mere

Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen hele tiden, dog ikke under træning eller ved bad og påklædning.

Læs mere

Øvelsesvejledning til håndtræning

Øvelsesvejledning til håndtræning Øvelsesvejledning til håndtræning Tak for din interesse for PROcare Det er med stor fornøjelse, at PROcare kan tilbyde en samlet træningsvejledning til vores mest populære håndtræningsprodukter; PROcare

Læs mere

Til patienter og pårørende. Skulderøvelser. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Skulderøvelser. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Skulderøvelser Træningsprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Skulderøvelser UDLEVERET AF: Tlf.nr.: 79 97 61 63 Formålet med øvelserne er: At øge bevægeligheden

Læs mere

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Peritoneal Kateter med adapter

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Peritoneal Kateter med adapter Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Peritoneal Kateter med adapter Hvis drænage kateteret har en ventil, magen til den der vises på billedet nedenfor (A), kan du bruge Rocket IPC drænposer og vakuumflasker.

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

Kanyler og sommerfugle

Kanyler og sommerfugle Kanyler og sommerfugle Maj 2016 Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø www.fa.rm.dk Denne guide indeholder tips og tricks til, hvordan du anvender kanyler og sommerfugle, så du belaster dine hænder og arme mindst

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren KURSUS Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren 2 BESLUTNINGSTRÆ EFTERBYRD, INFEKTION Afstand fra kælvning Almenbefindende Fra 12 til + 72 timer Koen har ikke kælvet eller er mere end

Læs mere

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter Stockflethsvej 4, 2000 Frederiksberg Telefon: 38 21 54 75 FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER Udarbejdet af

Læs mere

Hvordan du passer din. trakeostomi. derhjemme. Regionshospitalet Viborg. Øre-, næse-, halsafdeling Ø

Hvordan du passer din. trakeostomi. derhjemme. Regionshospitalet Viborg. Øre-, næse-, halsafdeling Ø Hvordan du passer din trakeostomi derhjemme Regionshospitalet Viborg Øre-, næse-, halsafdeling Ø Hvordan du passer din trakeostomi derhjemme Her er nogle råd om, hvordan du passer din trakeostomi-kanyle

Læs mere

2. Samling af IONSYS

2. Samling af IONSYS Oplysninger til læger og sundhedspersonale: Instruktioner til anvendelse og bortskaffelse Lampe Doseringsknap Visning af tilført dosis IONSYS (transdermalt system til fentanyl 40 mikrogram pr. dosis op

Læs mere

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne skulderen, så du holder skulderens bevægelighed og styrke

Læs mere

Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre.

Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre. S blodtryk og din puls Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre. Blodtryk kan måles både siddende og stående. A al med din sundhedsfaglige,

Læs mere

Centralvenøst kateter på hund og kat

Centralvenøst kateter på hund og kat INSTITUT FOR MINDRE HUSDYRS SYGDOMME, DET BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET, KØBENHAVNS UNIVERSITET Centralvenøst kateter på hund og kat Adjunkt Bo Wiinberg, Dyrlæge, PhD & Gitte Wagner Hansen, Veterinærsygeplejerske

Læs mere

Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006

Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006 Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006 2 Hygiejnevejledning... 1 Teknik ved håndvask... 4 Hjemmeplejen:... 6 Rengøring... 7 Dokumentation... 15 3 OM MRSA Hvad er MRSA? MRSA står for: Methicillin Resistent

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

Hjælp til WebQuality i WebReq

Hjælp til WebQuality i WebReq INDHOLD Hjælp til WebQuality i WebReq WEBQUALITY 02 Indledning 03 Åbning af WebQuality 04 Bestilling af analyser 05 Indsendelse af prøvemateriale Hjælp 07 Hvor findes WebReq manualen 08 Hvor kan man få

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

E 10: Fremstilling af PEC-solceller

E 10: Fremstilling af PEC-solceller E 10: Fremstilling af PEC-solceller Formål Formålet med forsøget er at fremstille PEC (Photo Electro Chemical) solceller ud fra vinduesruder, plantesaft, hvid maling og grafit fra en blyant. Apparatur

Læs mere

Brugervejledning, drift og vedligehold

Brugervejledning, drift og vedligehold Brugervejledning, drift og vedligehold Triplan fuldglasvægge (TP Lite, TP Lite Twin, TP Acoustic) MATERIALER OG OVERFLADER Vægtype: Glas: Fuldglasvæg. Glas monteret i aluminiumsprofiler fuget eller samlet

Læs mere

RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1)

RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1) PLEJE AF IV ADGANGE RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1) https://pri.rn.dk/sider/16238.aspx Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravebenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet EFTER DIN OPERATION Denne pjece er til dig, der har fået fjernet en knude i brystet. Heri finder du information, råd og øvelser,

Læs mere

Brugervejledning, drift og vedligehold

Brugervejledning, drift og vedligehold Brugervejledning, drift og vedligehold Triplan systemvægge (FLEXICA, FLEXICA LINE, VENTURA/OPEN) MATERIALER OG OVERFLADER Vægtype: Systemvæg. Stolpekonstruktion bestående af galvaniserede stålprofiler

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Du har brækket overarmen, og bruddet er fundet egnet til konservativ behandling. Derfor er det ikke nødvendigt at foretage en operation. Bruddet vil

Læs mere

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelse skal du bruge armslyngen hele tiden, men når smerterne aftager, kan du bruge slyngen

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Ledskred i skulderen

Ledskred i skulderen Ledskred Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Genoptræning Det er vigtigt, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen af din skulder. På den måde kan du undgå

Læs mere

Hvordan er det at blive bedøvet?

Hvordan er det at blive bedøvet? Hvordan er det at blive bedøvet? Information til børn og forældre fra Anæstesiafsnittet Regionshospitalet Viborg Anæstesi- og Operationsafdelingen Anæstesiafsnittet ANÆSTESIAFSNITTET Det er hospitalets

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

Sådan genoptræner du din hånd efter en. efter en skade på et af tommelfingerens sideledbånd

Sådan genoptræner du din hånd efter en. efter en skade på et af tommelfingerens sideledbånd Sådan genoptræner du din hånd efter en skade på et af tommelfingerens sideledbånd Du skal i gang med at genoptræne din hånd, efter at du har haft en skade på et at af tommelfingerens sideledbånd. Efter

Læs mere

Patientvejledning. Blodfortyndende behandling i graviditeten. Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten

Patientvejledning. Blodfortyndende behandling i graviditeten. Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten Patientvejledning Blodfortyndende behandling i graviditeten Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten innohep Patientinformation om forbyggende behandling med

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Et godt liv- med diabetes

Et godt liv- med diabetes Et godt livmed diabetes Sukkersyge hos kat Diabetes mellitus eller sukkersyge er en almindelig stofskiftelidelse hos katte, som skyldes en relativ eller fuldstændig mangel på insulin. Kroppen har brug

Læs mere

Grundforløb obligatorisk del Serigrafi

Grundforløb obligatorisk del Serigrafi Checkliste: Brug nedenstående checkliste for at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Indstillingsparametre: 1) X- & Y-akserne (nulstil) 2) Paletten (tekstilklæber). 3) Kontakttryk (juster om nødvendigt).

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

3.4 Anskaffelse, opbevaring og bortskaffelse af utensilier

3.4 Anskaffelse, opbevaring og bortskaffelse af utensilier 3.4 Anskaffelse, opbevaring og bortskaffelse af utensilier At sikre at vi har de nødvendige utensilier og lægemidler/vacciner Forebygge at patienter og pårørende og personale pådrager sig infektioner i

Læs mere

Sunde og smukke hænder

Sunde og smukke hænder Sunde og smukke hænder DEN INTELLIGENTE KROP Introduktion De fleste mennesker tager det for givet, at have sunde og velfungerende hænder. Hænder og fingre bruges dagen lang - og først når skaden er til

Læs mere

OUH - Klinisk Biokemi, OD - 2 KERNEYDELSER Almene forløb Prøvetagning Instrukser. Blodprøvetagning

OUH - Klinisk Biokemi, OD - 2 KERNEYDELSER Almene forløb Prøvetagning Instrukser. Blodprøvetagning OUH - Klinisk Biokemi, OD - 2 KERNEYDELSER - 2.01 Almene forløb - 2.01.16 Prøvetagning - 2.01.16.01 Instrukser Dokumentbrugere: OUH /OD/Biokemi Læseadgang: Alle Klinisk Biokemi, OD Udskrevet er dokumentet

Læs mere

UDMALKNING KAN VÆRE HÅRDT AR- BEJDE I STARTEN

UDMALKNING KAN VÆRE HÅRDT AR- BEJDE I STARTEN I mange situationer er det en god idé, at du malker ud. Det gælder både lige efter fødslen og senere i ammeperioden. For eksempel hvis: du er adskilt fra dit barn dit barn har brug for ekstra ernæring

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Du er blevet opereret i skulderen, hvor dit knoglebrud er blevet opereret med en aluminiumsskinne, en såkaldt Philosskinne.

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i armhulen Du har fået fjernet lymfeknuder i din armhule. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter operationen.

Læs mere

Hygiejne ABC. Kæbekirurgisk Afdeling

Hygiejne ABC. Kæbekirurgisk Afdeling Hygiejne ABC Kæbekirurgisk Afdeling Indledning En sygehusafdeling skal være så ren som overhovedet muligt for at minimere risikoen for sårinfektioner. Derfor er der visse forholdsregler, som skal overholdes.

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Du har fået syet supraspinatus-senen og må nu ikke bruge din skulder aktivt i 6 uger. Selvom du skal holde skulderen i ro, er det vigtigt,

Læs mere

Ascensia Diabetes Care DAGBOGEN

Ascensia Diabetes Care DAGBOGEN Ascensia Diabetes Care DAGBOGEN CONTOUR XT system til måling af blodsukker med CONTOUR NEXT teststrimmel Exceptionel nøjagtighed, der giver resultater, du kan stole på Blodsukkerapparatet er klar til brug,

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere