Samarbejde. Kom godt i gang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samarbejde. Kom godt i gang"

Transkript

1 Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til, være sammen og dele vores liv og oplevelser med nogen. Det ligger i vores natur, at vi ikke kan klare alt alene og har brug for andre. Samarbejde er en naturlig del af det at leve i fællesskab med andre. Men fordi mennesker er forskelligt anlagt og har forskellige holdninger, kan samarbejde både være udfordrende og styrkende, krævende og givende. Forfatter: Carsten Hansen Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet Formålet med dette tema er, at du selv bliver i stand til at fungere i forskellige samarbejdssituationer.

2 Målet med temaet er: At du kender forskellige typer samarbejde og kan forklare, hvilke samarbejdsprocesser der findes. At du ved, hvilke udfordringer der kan opstå i samarbejdet, og kender de forskellige redskaber, du kan bruge til at løse dem. At du har kendskab til Adizes og Belbins rolleteorier og selv bliver i stand til at samarbejde med andre. Brainstorming [Foto udeladt] Tænk på sidste gang, du skulle arbejde sammen med nogen. Hvem var det? Hvad arbejdede I sammen om? Hvordan gik det? Var der noget, der var svært? Hvad og hvorfor? VØL-skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL-skemaet Samarbejde. Udfyld kun første og anden kolonne i VØL-skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet.

3 Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug et ordkendskabskort, eller forklar ordene i din egen ordbog. Temaets vigtigste begreber Samarbejde Tværfagligt samarbejde Dialog Rolletyper Gruppedynamik Samarbejde Samarbejde betyder helt enkelt at arbejde sammen med nogen. Næsten uanset hvor du er, om det er i skolen eller på arbejdet, skal du kunne samarbejde med andre. Samarbejde kan være en rigtig god oplevelse, fordi man oplever, at man klarer tingene bedre som gruppe. Men det kan også være en udfordring, fordi vi har forskellige måder at løse opgaverne på. Formålet med at læse denne tekst er, at du ved, hvad der skal til, før man kan kalde noget for et samarbejde og at du får redskaber til at forstå, hvad der sker i et samarbejde. Læsemål At du ved, hvad en samarbejdsproces er. Når du ved det, kan du også forklare hvad der skal til før man kalder det et samarbejde. At du ved, i hvilke situationer vi samarbejder, og hvad der rent faktisk kræves for at få et samarbejde til at lykkes.

4 At du kender de roller, der kan være i et samarbejde. Samarbejde hvor? Vi samarbejder i mange forskellige situationer både privat, i skolen og på arbejdet. At samarbejde handler om at arbejde sammen mod et fælles mål og finde en løsning. De mål kan være meget forskellige. På arbejdspladsen skal man kunne samarbejde med sine kollegaer. Ansatte i en børnehave skal f.eks. samarbejde med kollegaer om børnene. De skal samarbejde med børnene om lege, og de skal samarbejde med forældrene og fortælle, hvordan det går med børnene. Der findes mange type opgaver, som kun kan løses, hvis man er flere om dem. Det kan være opgaver, der kræver flere personer, fordi det ikke er fysisk muligt at klare dem alene. Det kan også være opgaver, der kræver forskellige fagpersoner, som har forskellig viden eller kompetencer inden for et bestemt område. En tjener på en restaurant har f.eks. brug for en kok, der laver maden; ellers er der jo ikke noget at servere. Samarbejde kan også foregå med folk uden for ens egen arbejdsplads. For eksempel skal plejepersonalet på et hospital også samarbejde med pårørende til en patient, ligesom en kontormedarbejder skal samarbejde med en ekstern leverandør, som bidrager til at udvikle et produkt eller afvikle en service. Derhjemme kan man samarbejde om de praktiske, huslige opgaver som f.eks. at købe ind eller at tage opvasken. Du har sikkert også samarbejdet med dine venner om at få noget hyggeligt ud af en fredag aften.

5 I skolen samarbejdes der ofte om løsning af forskellige opgaver i grupper. I klassen kan man f.eks. samarbejde om konkrete opgaver, der skal afleveres, men man kan også samarbejde om at skabe en god stemning i klassen. [Foto udeladt] Gruppearbejde kan være en virkeligt god proces, hvis alle bidrager. Når flere bidrager til arbejdsprocessen, kan man løse en opgave meget bedre, end hvis man var alene, fordi der kommer flere input, og fordi man får anskuet opgaven fra flere vinkler. Men gruppearbejde kan også være ret tungt. Der kan være forskellige faktorer eller forhold, der gør, at gruppearbejdet ikke fungerer, f.eks. fordi kun få i gruppen bidrager, eller fordi der er én, der gerne vil styre det hele. Hvis et gruppearbejde skal lykkes, er det derfor vigtigt: at alle er enige om målet at alle giver plads til hinanden at alle lytter til hinanden at alle får mulighed for at sige deres mening at alle får mulighed for at bidrage at alle viser respekt for hinanden. Tværfagligt samarbejde Tværfagligt samarbejde er, når medarbejdergrupper med forskellige faglige baggrunde arbejder sammen mod et fælles mål. Ideen med tværfagligt samarbejde er, at hver faggruppe bidrager med det, som de kan og ved noget om. Det kan være en stor styrke, fordi man her tilfører forskellig viden til samarbejdet og derfor får forskellige bidrag til løsningen af opgaven. På et plejecenter kan

6 der f.eks. være ansat social- og sundhedshjælpere, der samarbejder med sygeplejersker eller ergoterapeuter. Men det kan også være en udfordring at arbejde tværfagligt, fordi de forskellige faggrupper enten ser forskelligt på tingene, har forskellige arbejdsmetoder eller måske har fordomme om hinandens arbejde. [Foto udeladt] Hvis et samarbejde skal lykkes, kræver det, at ansvaret for at nå det fælles mål bliver fordelt. Det betyder, at der ikke kun er én, der bestemmer eller styrer det hele, men at alle får mulighed for at bidrage. Dette sikres bedst gennem en god dialog. Dialog er et vigtigt redskab, når der skal samarbejdes, fordi det kan bidrage til, at alle føler, at de bliver hørt og forstået rigtigt, og kan mærke, at de bidrager til opgaveløsningen. Gode råd til en god dialog Stil åbne spørgsmål Åbne spørgsmål er dem, der starter med hv-ord, f.eks. Hvordan kan det være, at du har det sådan? Lyt til svaret Ofte har vi travlt med at tænke på, hvad vi selv skal sige, frem for at lytte til andre. Det kræver øvelse at blive en god lytter. Tænk på, hvordan du selv vil have det, hvis ingen lyttede til det, du sagde. Undgå at afbryde Det er ikke rart at blive afbrudt, og når du afbryder den anden, mister du muligheden for at forstå hele budskabet.

7 Vær sikker på, at du har forstået, hvad der blev sagt Ord og udsagn kan forstås på forskellige måder. Det kan derfor være en god ide at følge op med et åbent spørgsmål, hvis du er i tvivl. For eksempel kan du spørge: Når du siger sådan, hvad mener du så? Sig, hvad du mener, men vær åben for spørgsmål Det er vigtigt, at du siger, hvad du mener, men vær også åben for, at de andre ikke har forstået det, som du mente det, og derfor kan finde på at spørge kritisk ind til det. Undgå at komme med personlig kritik God kritik handler om det, den anden siger eller gør, ikke om, hvordan vedkommende er. Undgå derfor sætninger som: Du er irriterende, når du og sig i stedet: Jeg kan godt forstå, at du ikke synes, det er en god ide, men jeg synes, at Roller i en gruppe Har du tænkt over, at der er forskel på, hvordan deltagere i en gruppe opfører sig? Nogle er meget aktive og taler meget, mens andre er mere stille. Du bidrager også på en bestemt måde i en gruppe. I en gruppe kan det netop være en styrke at have forskellige roller repræsenteret. Hvis et samarbejde skal lykkes, er det ikke kun vigtigt at fordele ansvaret. Det er også vigtigt, at alle bidrager med det, de er bedst til. Derfor er det godt at være bevidst om de forskellige dynamikker og roller, der findes i en gruppe. Adizes rolleteori Der findes en teori, som kan hjælpe til at forstå de forskellige roller, man kan have i et gruppearbejde. Den kaldes Adizes rolleteori og er opkaldt efter en amerikansk professor, der hed Ichak Adizes.

8 De fire roller er: producenten, integratoren, entreprenøren og administratoren. Eva Wulff / Bent Nielsen Åbn billedet Adizes rolleteori (hotspot) for mere information Ifølge Adizes er det bedst, hvis alle fire roller er repræsenteret i en gruppe. På den måde kan man supplere hinandens stærke og svage sider. Belbins teamroller En anden måde at anskue de forskellige roller på er ved at bruge Belbins beskrivelse af teamroller. På en arbejdsplads bruger man ofte betegnelsen team frem for grupper, men ideen er den samme. Et team er en gruppe, der arbejder sammen om løsning af en eller flere opgaver. Ligesom man kan tale om roller i gruppearbejde, kan man også tale om roller i et team. Ifølge Belbin bør der i alle teams være ni forskellige teamroller til stede for at sikre kvaliteten og forskelligheden i gruppen. Det betyder ikke, at det altid er nødvendigt med ni personer i et team, for de fleste personer vil naturligt påtage sig flere roller. Men det siger noget om, at det fungerer bedst, når teamet er sammensat af forskellige typer personligheder.

9 De ni roller er: Eva Wulff Åbn billedet Ni roller (hotspot) for mere information Idéskaberen vil typisk være meget på i starten og komme med mange forslag til, hvordan opgaven kan løses. Kontaktskaberen vil typisk være den, der påtager sig opgaver, der handler om kontakt til andre mennesker. Skal der ringes til nogen, vil denne person typisk melde sig frivilligt. Koordinatoren sørger for, at der bliver prioriteret og måske ryddet lidt op i de mange ideer, som Idéskaberen er kommet med. Koordinatoren sørger for, at de opgaver, der skal løses, bliver fordelt. Organisatoren sørger for, at gruppen får prioriteret rigtigt; personen er ofte praktisk anlagt og kan se, hvilke muligheder der er realistiske at arbejde med. Organisatoren er typisk også den, der siger: Vi skal sørge for at have skrevet spørgsmålene ned, eller hvad der nu er vigtigt at huske.

10 I et hvilket som helst samarbejde løber man ofte ind i udfordringer, enten fordi man går i stå, eller fordi man ikke selv kan løfte eller løse opgaven. Her træder Indpiskeren ofte til og sørger for, at man finder en løsning på de problemer, man står over for. Når man først er i gang med gruppearbejdet, kan det være nemt at miste overblikket. Her kan man få stor glæde af Analytikeren, der er god til at skabe og bevare overblikket. Det er også rigtigt vigtigt at have en Specialist, der har specialviden om emnet, eller som er dygtig til at sætte sig ind i opgaverne. Formidleren taler ofte med alle i gruppen og sikrer sig, at alle er med, og har typisk heller ikke noget imod at sige mest ved en fremlæggelse. Når gruppearbejdet nærmer sig sin afslutning, træder Afslutteren til. Det er typisk ham eller hende, der tjekker for fejl eller mangler, og som sørger for, at opgaven bliver afsluttet på en god måde. Hvilken rolle plejer du selv at påtage dig? Opsummering Samarbejde handler om at arbejde sammen om fælles mål. For at et samarbejdet kan lykkes, kræver det, at ansvaret bliver fordelt, og at man taler åbent om måden at løse opgaven på. Tværfagligt samarbejde er samarbejde mellem forskellige faggrupper om løsning af en opgave. En god og åben dialog er vigtig for et godt samarbejde. God dialog medvirker til, at alle kan blive lyttet til og opleve sig forstået. Man kan have forskellige roller i samarbejdet. Man kan se på rollerne i en gruppe ud fra Adizes teori om de fire rolletyper eller Belbins teori om de ni teamroller.

11 Case [Foto udeladt] Anne, Jasmin og Kasper skal lave gruppearbejde i skolen. Det starter godt, for emnet, de arbejder med, er noget, de alle brænder for, og de første par gange, de mødes, får de virkelig lavet meget. Men nu er det hele gået lidt i stå, og de skændes mere og mere. Specielt Jasmin har trukket sig ud af gruppen. Da de startede, var hun ellers meget begejstret og havde mange gode ideer, men nu har hun lidt mistet interessen for det hele. Hun sidder mest bare ved sin computer og chatter på Facebook. Det irriterer Kasper, der råber til hende, at hun skal tage sig sammen og komme i gang. Jasmin svarer, at hun synes, emnet er superfedt, men at hun ikke rigtigt føler, at de andre lytter til hendes mange ideer. Især ikke dig, Anne, siger hun. Du er altid så kritisk og har ikke noget godt at sige om mine ideer. Anne svarer, at det er, fordi hendes ideer er tåbelige og urealistiske. Vi kan slet ikke nå alle de ting, du foreslår, siger hun. Fuck dig, siger Jasmin. Undskyld mig, svarer Anne, men jeg synes nu virkeligt ikke dine ideer er gode, og i øvrigt skal du ikke sige fuck til mig, din nar. Jasmin rejser sig og skal til at gå, men siger så til Anne: Hvad med dig? Du vil altid bestemme det hele. Vi andre har ikke en skid at skulle have sagt! Anne får tårer i øjnene og siger så: Hvis det skal være på den måde, kan jeg bare lave det selv. Det er alligevel mig, der ved, hvad der skal gøres

12 Nøgleordsstafet Hvilke samarbejdsord er de vigtigste, og ved I, hvad de betyder? I denne opgave skal I konkurrere mod hinanden og samtidig øve nogle af ordene fra grundteksten, så I får delt jeres viden med hinanden og trænet begreberne. [Foto udeladt] Opgave Inddel klassen i to hold, og inddel tavlen i to kolonner. Stil jer op på en række i hver sin side af lokalet, og giv den første elev i hver række et stykke kridt. Læreren siger nu et ord baseret på grundteksten Samarbejde, og de forreste elever skal nu løbe op til hver deres del af tavlen og skrive det ord, som de forbinder med det, læreren sagde. Derefter giver eleven kridtet videre til den næste på holdet, som gentager øvelsen. Det hold, der har flest ord på tavlen efter fem minutter, har vundet! Afslut med at forklare, hvorfor I kom i tanke om netop de ord. Gruppearbejde en udfordring Belbin beskriver ni roller i et team. I denne opgave skal I prøve at se, om I kan genkende nogle af disse roller i jeres egen klasse, og tale om, hvilke udfordringer der kan være forbundet med gruppearbejde. [Foto udeladt]

13 Opgave Gå sammen i grupper á højst fire elever, og læs om Belbins ni teamroller i grundteksten og derefter casen om Anne, Jasmin og Kasper. Diskutér følgende spørgsmål: Hvilke roller passer på Jasmin, Kasper og Anne? Hvilken indflydelse har disse roller på gruppens uenigheder? Hvilke udfordringer kan det give, at der er forskellige roller i en gruppe? Hvilke fordele er der ved de forskellige roller? Den gode dialog Samarbejde kan hurtigt give uenigheder, som ender i et skænderi. I denne opgave skal I arbejde med, hvordan man kan sikre en god dialog. [Foto udeladt] Opgave 1 Gå sammen i grupper på højst fire elever, og læs casen om Anne, Jasmin og Kasper. Hvad gør Anne og Jasmins skænderi til en dårlig dialog? Hvad kunne de have gjort for at undgå at komme op at skændes? Opgave 2 Lav en tegneserie med Anne og Jasmin, hvor I viser, hvordan en god dialog om de problemer, de skændes om, kunne være foregået. Brug evt. programmet Pixton. Præsentér jeres tegneserie for klassen, og forklar, hvad der gør dialogen i tegneserien god.

14 Adizes roller Adizes rolleteori giver god anledning til at tænke over, hvad man selv kan bidrage med i et gruppearbejde. Det skal du arbejde med i denne opgave. [Foto udeladt] Opgave 1 Tænk på sidste gang, du lavede gruppearbejde, og skriv fem-seks sætninger, der beskriver din rolle i det samarbejde. Det kunne f.eks. være: Jeg er god til at fremlægge, men det kan også være: Jeg er ikke så god til at organisere. Mindst tre af sætningerne skal være noget, du er god til. Opgave 2 Læs om Adizes rolleteori i grundteksten, og kig på dine sætninger igen. Hvilke roller synes du, du minder mest om? Gå sammen to og to, og fortæl hinanden, hvad I har skrevet, og hvilken rolle I synes, passer bedst til jer. Er I enige i hinandens betragtninger? Opsamling Jeopardy om samarbejde Du skal nu have et samlet overblik over, hvad et samarbejde går ud på, og hvordan du selv agerer i gruppearbejde. OBS! Opgaven tager udgangspunkt i, at du har løst en eller flere af de andre opgaver og har arbejdet med de forskellige begreber om samarbejde.

15 [Foto udeladt] Opgave Inddel klassen i fem grupper, som hver får én af kategorierne: Typer af samarbejde Tværfagligt samarbejde Belbins teamroller Adizes rolleteori God dialog. Hver gruppe udformer nu fem spørgsmål og svar, der giver 100 til 500 point. Husk, at i Jeopardy formuleres spørgsmålene som svar og svarene som spørgsmål. Aflevér spørgsmål og svar til jeres lærer, og skriv dem derefter ind her: jeopardylabs.com Spil Jeopardy i klassen, og test jeres paratviden om samarbejde. Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået og overvejer hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL-skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært. Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville?

16 Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL-skemaet. Anvend VØL-skemaet Samarbejde. Quiz I evalueringen kan også indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. I denne opgave skal du teste din viden om samarbejdsbegreberne, så du bliver bedre til at bruge dem rigtigt.

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Innovativt arbejde. Kom godt i gang

Innovativt arbejde. Kom godt i gang Innovativt arbejde En mobiltelefon på fire kilo, lyder det som en vittighed? Det var det ikke i 1987. Dengang kunne man kun ringe op til andre i Danmark, Norge og Sverige. Hvad gemte der sig ellers af

Læs mere

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse

Læs mere

Velfærdsledelsesværktøj 5

Velfærdsledelsesværktøj 5 Velfærdsledelsesværktøj 5 Brug hånd, mund og fod og få kvalitet og effektivitet Ledere og medarbejdere på de borgernære områder oplever i stigende grad, at der er stort fokus på effektivitet. Mange oplever,

Læs mere

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Planlægning af eget arbejde

Planlægning af eget arbejde Planlægning af eget arbejde I alle virksomheder består det daglige arbejde af et antal opgaver, som skal løses. Opgaverne vil selvfølgelig være meget forskelligartede og afhænger af, hvilken virksomhed

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Den kreative proces og idegenering

Den kreative proces og idegenering Den kreative proces og idegenering Alle mennesker er kreative. Nogle er mere kreative end andre og måske endda i stand til at leve af det som forskere eller kunstnere. Mange forbinder kreativitet med kunst

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

STYR TIDSRØVERNE. 1 Styr tidsrøverne

STYR TIDSRØVERNE. 1 Styr tidsrøverne 1 Styr tidsrøverne 9 1 Styr tidsrøverne Hverdag i kontormiljøet Fred og ro! Det er nu du tager en større sag frem som vil kræve et par timers koncentreret arbejdsindsats. Måske en sag hvor du skal sætte

Læs mere

Succeskriterier og mål for projektet

Succeskriterier og mål for projektet Page 1 of 5 Succeskriterier og mål for projektet Individuelle Lasse Bager: Min personlige målsætning med det her projekt er først og fremmest at lave et projekt at jeg og hele gruppen i sidste ende vil

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Ansvar. Arbejdet med ansvar betyder, at eleverne har tilegnet sig kompetencer, der sætter dem i stand til at: Efter 2. klassetrin

Ansvar. Arbejdet med ansvar betyder, at eleverne har tilegnet sig kompetencer, der sætter dem i stand til at: Efter 2. klassetrin INDSKOLINGEN På Toftevangskolen skal det være rart at gå i skole Vi ønsker, at eleverne udvikler kompetencer indenfor følgende områder: Ansvar Empati personlig integritet Selvkontrol Ansvar Arbejdet med

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Mine samarbejdskompetencer og roller

Mine samarbejdskompetencer og roller Ark 1 Elevark Navn: Mine samarbejdskompetencer og roller Formidler -Jeg kan fremlægge Humor - Jeg skaber god stemning Jeg kan modtage kritik Engagement - Jeg går op i at løse opgaven Analysator - Jeg kan

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Samarbejde. Fokusgruppeinterview. Drejebog til lederen og intervieweren. Forbedringsafdelingen

Samarbejde. Fokusgruppeinterview. Drejebog til lederen og intervieweren. Forbedringsafdelingen Samarbejde Fokusgruppeinterview Forbedringsafdelingen Drejebog til lederen og intervieweren Fakta Mål: Varighed: At få et mere dybtgående kendskab til et tema og evt. ideer til forbedringer At få synliggjort

Læs mere

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er I Netwerks lærervejledning kan du læse om forberedelse, refleksioner og tilgange til den første indledende samtale med en elev. Dette dokument er et supplement til lærervejledningen, og giver dig nogle

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Kender du nogle politikere, og kan du huske en lov, der har betydning for din hverdag?

Kender du nogle politikere, og kan du huske en lov, der har betydning for din hverdag? Det politiske system [Foto udeladt] Hvem bestemmer mest hjemme hos dig? Så længe du bor hjemme, er det formentlig dine forældre, der bestemmer mest, men hvor meget de bestemmer, er forskelligt fra familie

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Overvejer du at blive en del af teamet på Aabybro Efterskole?

Overvejer du at blive en del af teamet på Aabybro Efterskole? Overvejer du at blive en del af teamet på Aabybro Efterskole? så skal du vide, at vi søger intet mindre end idealet på efterskolelærer, der forbinder det bedste fra hvordan det var engang, da mor var dreng

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat)

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) København den 2.4.2014. Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) Af lektor Albert Astrup Christensen På Handelsskolen Learnmark i Horsens lykkedes det ikke altid at skabe

Læs mere

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog'

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog' Empatisk kommunikation 'Girafsprog' En vej til åben & ærlig dialog Materialet er udarbejdet af Erhverspykologisk Rådgiver og konflikthåndteringsekspert Sebastian Nybo fra SEB Gruppen A/S, skrevet på baggrund

Læs mere

Forældrefernisering - et alternativ til det traditionelle skole/hjem-samarbejde Trine Knudsen og Helle Bruun Sophienborgskolen

Forældrefernisering - et alternativ til det traditionelle skole/hjem-samarbejde Trine Knudsen og Helle Bruun Sophienborgskolen WORKSHOP 11 Forældrefernisering - et alternativ til det traditionelle skole/hjem-samarbejde Trine Knudsen og Helle Bruun Sophienborgskolen Mail: foraeldrefernisering@gmail.com Interview med elever Fernisering

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Evaluering & indikatorer på god inklusion - Odense 2015 -

Evaluering & indikatorer på god inklusion - Odense 2015 - 11/05/15 Evaluering & indikatorer på god - Odense 2015-1 Program Introduk2on & baggrund 10.15 10.45 Eksempler fra praksis tegn på god i Vordingborg kommune 10.45 11.05 10 minuaers pause Case & refleksion

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Elevens alsidige personlige udvikling

Elevens alsidige personlige udvikling Elevens alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Mål Tegn 0.-3. klasse Tegn 4.-7. klasse Tegn 8.-9. (10.)klasse kan samarbejde kan arbejde i grupper á 3-4. arbejder sammen med en makker om opgaver.

Læs mere

DIALOG # 10 DE FÆLLES REGLER BRYDES HVAD ER KONSEKVENSEN?

DIALOG # 10 DE FÆLLES REGLER BRYDES HVAD ER KONSEKVENSEN? DIALOG # 10 DE FÆLLES REGLER BRYDES HVAD ER KONSEKVENSEN? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig

Læs mere

Hvordan søger jeg en praktikplads?

Hvordan søger jeg en praktikplads? Hvordan søger jeg en praktikplads? En del af din uddannelse foregår i en virksomhed, hvor du får mulighed for at arbejde med det, du har lært på skolen. Derfor skal du hurtigt i gang med at søge en praktikplads.

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag 2: Uddrag af transskriberet interview Uddrag af interview vedrørende Ugeskema gennemført d. 01.04.2016 R= Praktikant (Intervieweren) D= læreren. R: Hvad er så de største

Læs mere

Bilag 2 interview IP2

Bilag 2 interview IP2 Bilag 2 interview IP2 Projekttitel: Supervision & Flow - A Relation? Overvågning & Flow - En Sammenhæng? Gruppenr: 11 Hus: SAMBACH 20.1 Semester: 2 Årstal: 2016 Udarbejdet af: Jakob Aagaard Hansen - Studienr.:

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig

Læs mere

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring Indledende niveau - ALKOHOL DIALOG SIGER.DK HVAD SIGE D OM DU ALKOHOL? Indledende niveau Indledende niveau Indledende niveau Vores klasse... 20 Festen... 24 Alkoholdialog.dk 1919 19 Alkoholdialog.dk Vores

Læs mere

Gode Fodboldforældre er et oplæg og en dialog, klubben kan tage med fodboldforældrene i jeres klub.

Gode Fodboldforældre er et oplæg og en dialog, klubben kan tage med fodboldforældrene i jeres klub. FORMÅL Gode Fodboldforældre er et oplæg og en dialog, klubben kan tage med fodboldforældrene i jeres klub. Oplægget indleder en dialog mellem forældre og klub, der bringer forventningerne frem, som klub

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på:

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på: Velkommen til Dag 2 Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forskning viser en stor sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring uanset alder Aktiviteterne skal

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Fabulous Fiction gennemførelsen

Fabulous Fiction gennemførelsen Fabulous Fiction gennemførelsen Lektionsplan Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Mine samarbejdskompetencer og roller

Mine samarbejdskompetencer og roller Ark 1 Elevark Navn: Mine samarbejdskompetencer og roller Formidler -Jeg kan fremlægge Humor - Jeg skaber god stemning Jeg kan modtage kritik Engagement - Jeg går op i at løse opgaven Analysator - Jeg kan

Læs mere

Værdi-Type-MUS på Arbejdsmarkedsområdet

Værdi-Type-MUS på Arbejdsmarkedsområdet BILAG 1 - Værdier Forståelsen af GK s værdier tager afsæt i arbejdet fra Fællesuddannelsen, hvor der i skemaet herunder er hentet eksempler som fortæller hvad vi ønsker omkring vores adfærd på arbejdet.

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills Trivsel og Bevægelse i Skolen Idrætsundervisning Skills Læringsmål Skills Begrebsboks Eleverne kan selv udforme og beskrive eget træningsforløb. Eleverne kan være medbestemmende på opøvelse af en specifik

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Projekt Hverdagsrehabilitering evaluering af projekt på Plejecenter Kildevældet, Hedensted Kommune

Projekt Hverdagsrehabilitering evaluering af projekt på Plejecenter Kildevældet, Hedensted Kommune Projekt Hverdagsrehabilitering evaluering af projekt på Plejecenter Kildevældet, Hedensted Kommune Beskrevet efter et år Det første halvår med fokus på oprettelse af hverdagsrehabiliteringsmål - og ugentlig

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

udfordrer kristne fællesskaber

udfordrer kristne fællesskaber 101 Mennesker med autisme og Aspergers syndrom udfordrer kristne fællesskaber Det er ikke særlig kaffehyggeligt, når der er en med, som hele tiden ødelægger det kaffehyggelige fællesskab, siger Henrik

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Indhold Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Del I Eksperimentet 16 Kapitel 1 Forudsætninger for fællesskab 17 Kapitel 2 Et spørgsmål om metode 31 Kapitel 3 Fællesskabets tavse stemme

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN ELEVVEJLEDNING INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN Nu skal I i gang med innovationsopgaven. Richard Palmer opfandt et produkt med smart gele, der løste hans problem med dårligt beskyttelsesudstyr. Nu skal

Læs mere

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø.

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø. Modul 1: Klassekontrakt Kilde: bidrag fra lektor Solvejg Andersen og lektor Anne Dalgas Bjerre, Taarnby Gymnasium og HF: Demokrati i skolen del 1 i 19 veje til bedre trivsel på ungdomsuddannelserne,dcum,

Læs mere

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Herning HF & VUC LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Ideer til lektieinkluderende undervisning Stine Aaen Dürr Idéer og øvelser Læsestrategier Formålet med læsestrategierne er at variere læsestrategierne og

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Hjælp en kollega i konflikt Dias 1/15? Hjælp en kollega i konflikt Formålet med denne lektion er at lære hvordan vi kan hjælpe en kollega i konflikt at hjælpe, når kollegaen ikke selv tager initiativ

Læs mere

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse Idékatalog til MX - Forslag til rekruttering og fastholdelse 1 Hvad forstås ved frivilligt arbejde? På både Strategiseminaret (september 2012) og Klublederseminaret (november 2012) blev der diskuteret

Læs mere

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads?

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Spiller du tit spil? Det kan være computerspil eller ludo, kortspil som f.eks. 500 eller Rommy. Hvad enten du ofte spiller eller nærmest aldrig, ved du sikkert,

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Evaluering II af virtuel undervisning Marts 2008 Side 1 af 5 1v Helsingør Gymnasium

Evaluering II af virtuel undervisning Marts 2008 Side 1 af 5 1v Helsingør Gymnasium Marts 2008 Side 1 af 5 1v Helsingør Gymnasium Evaluering af virtuel undervisning 2 i 1v den 3. marts 2008 Nedenstående er sammenfatning af en evaluering af eleverne i forbindelse med deres anden virtuelle

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere

Relationsarbejde på Vejrup skole

Relationsarbejde på Vejrup skole Relationsarbejde på Vejrup skole Trædesten på vejen Vision og værdier Klasseledelse Konstruktiv konflikthåndtering Relationer Gøre det synligt for forældre og elever Afspejler klasseregler Værdierne er

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Tilsynsrapport 2016/17

Tilsynsrapport 2016/17 Tilsynsrapport 2016/17 Langsø Friskole Haugårdsvej 4, Vammen 8830 Tjele Skolekode: 791027 Tilsynsførende: Karin Hyldebrandt Jeg, som den forældrevalgte eksterne tilsynsførende fører tilsyn med følgende:

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE April: To børn øver sig i at tale og - lytte til hinanden Esbjerg Kommune 80 TEMA: OMSORG FOR DET ENKELTE BARN OG ARBEJDET MED DANNELSE Hver måned har

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb. Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere

Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb. Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere Studieunit Maj 2019 Formål med praktik 3 opgave At eleven kan koordinere, formidle og

Læs mere