Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed."

Transkript

1 Forløbet har til formål at arbejde med kompetenceområdet sundhed og trivsel. Øvelserne i forløbet tager udgangspunkt i kompetencemålet Eleven kan fremme egen og andres sundhed med udgangspunkt i demokrati og rettigheder. Færdigheds- og vidensmålene der er knyttet til kompetencemålet er: o Eleven kan vurdere sundsfaktorer i relation til eget liv. o Eleven har viden om sundhedsfaktorer, som er særligt relevante for unge. Forløbet er bygget op af nedenstående øvelser og dertilhørende bilag. Strukturen i øvelserne er den samme, hvilket gør det let at komme i gang. Vi anbefaler at se filmene over nogle dage eller uger.tidsangivelserne er cirka tider, og det er selvfølgelig op til læreren eller pædagogen hvor meget I vil gå i dybden, og eventuelt lave jeres egne øvelser til filmene. En rundtur i sundhedsstjernen // 30 minutter. Film med Viktor Axelsen og er du enig eller uenig? // 30 minutter. Film med Tine overballe og er du enig eller uenig? // 30 minutter. Film med Line Søholm og er du enig eller uenig? // 30 minutter. Film med Daniel Harris og er du enig eller uenig? // 30 minutter. Film med Dorthe Korsgaard og er du enig eller uenig? // 30 minutter. Terning-evaluering // 30 minutter.

2 Overordnet Det er vigtigt at eleverne får en rundtur i sundhedsstjernen inden de skal arbejde med filmene. Sundhedsstjernen giver eleverne et indblik i livsstilsfaktorer der er vigtige for at man kan være og føle sig sund og rask, og samtidig en forståelse for hvad levevilkår er. En rundtur i sundhedsstjernen skal give eleverne en forståelse af, at sundhed ikke bare handler om, hvad man spiser eller hvor aktiv man er, men også hvor vigtigt det er fx at have venner og være en del af et fællesskab. Læringsmål Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed. Materialer Lærervejledning 1: Sundhedsstjernen. Bilag 7: De fem ark med Sundhedsstjernens livsstilsfaktorer. Der kan anvendes kridt i stedet for de 5 ark med Sundhedsstjernens livsstilsfaktorer. Forberedelse og organisering Læreren/pædagogen beslutter, om han/hun vil anvende de 5 ark, der ligger ved bilag 3, eller om Sundhedsstjernen skal tegnes op med kridt. Hvis de 5 ark anvendes, skal de placeres i en stor cirkel. Hvis der er tid, kan læreren/pædagogen få det til at ligne en stjerne. På den måde bliver overførbarheden større fra Sundhedsstjernen på tavlen til figuren på gulvet. Det vurderes, om øvelsen skal laves i en aula, sal eller lign., eller om øvelsen skal finde sted udenfor. Fremgangsmåde Alle elever placerer sig uden for Sundhedsstjernen (eller arkene, der danner en cirkel). Læreren/pædagogen forklarer, at de nu står i det, der hedder levevilkår, og at det kan være svært at ændre på ens levevilkår.

3 Eleverne går sammen to og to og fortæller hver især om deres levevilkår. Læreren/pædagogen kan benytte følgende hjælpespørgsmål: o Hvordan bor du? Bor du i lejlighed, hus eller andet? o Har du nogle muligheder for at gå til sport i din fritid? Læreren/pædagogen gør opmærksom på, at man kan vise interesse ved at spørge nysgerrigt ind til hinanden. Når eleverne er færdige, går de i makkerpar videre ud til et af livsstilsområderne (Sundhedsstjernens spidser). Her skal de fortælle om hinandens liv. Eksempler: o Hvis et makkerpar står i Andet?, kan de fortælle hinanden, hvor mange timer de fx sover om natten, hvornår de sidst har været syge osv. o Hvis et makkerpar står i Følelser og selvværd kan de fortælle hinanden, hvad de gør, når de synes, at noget er svært enten i skolen eller derhjemme. o Hvis et makkerpar står i Venner og fællesskaber, kan de fortælle, hvem de leger med, enten i skolen eller derhjemme. o Hvis et makkerpar står i Leg, bevægelse og motion, kan de fortælle om deres fritidsinteresser, om de går eller cykler til skole eller andet. o Hvis et makkerpar står i Mad og måltider, kan de fortælle om, hvad de får at spise til aftensmad derhjemme, hvad de godt kan lide at have med i madpakken, om de godt kan lide at spise sammen med andre eller alene osv. På lærerens/pædagogens signal går alle elever ind i midten af Sundhedsstjernen. Her finder de en ny makker og forsøger at gå ud til et nyt livsstilsområde. Dette fortsætter indtil alle elever har været omkring alle 5 livsstilsområder. Variationer Læreren/pædagogen kan vælge, at eleverne ikke skifter makker undervejs. På den måde bliver det nemmere at holde styr på, at alle elever når ud til alle livsstilsområder.

4 Læringsmål Eleverne kan danne sig en mening og træffe et individuelt valg på baggrund af filmen om Viktor og hans livsstil. Eleverne kan vurdere deres egen livsstil ud fra sundhedsfaktorer der er særligt relevante for unge. Forberedelse og organisering Find filmen om Viktor Axelsen på styrpåsundheden.dk. Filmen varer 3 minutter og 20 sekunder. Læreren/pædagogen læser bilag 1: Er du enig eller uenig?, og vurderer om udsagnene skal ændres, så de passer bedre ind i klassens kontekst. Læreren/pædagogen medbringer bilag 1: Er du enig eller uenig?. Fremgangsmåde Læreren/pædagogen læser indledningen til filmen: Det I skal se nu er en kort film, der handler om at være ung og elitesportsudøver. Filmen er optaget i 2011 da Viktor Axelsen var 17 år og allerede levede som en professionel badmintonspiller. Viktor er tilknyttet Team Danmark og er lige flyttet fra fødebyen, Odense, og alene til København. Her skal han have et meget hektisk liv til at gå op i en højere enhed for at nå sit mål. Han vil være verdens bedste badmintonspiller. Eleverne ser filmen. Er du enig eller uenig? Læreren/pædagogen forklarer, at klasseværelset er inddelt i 2 fiktive rum. Den ene endevæg betyder ENIG, den anden endevæg betyder UENIG. Læreren/pædagogen forklarer: I skal tage stilling til nogle forskellige udsagn om Viktors og jeres egen livsstil. I har sikkert mange forskellige bud på, hvad der er vigtigt for jeres livsstil. Sundhed er meget individuelt, så I er helt sikkert ikke enige i alt ting, og det er også sådan det skal være. Om et øjeblik vil jeg læse nogle udsagn op for jer. I skal tage stilling til, om I er enige eller uenige i det, jeg læser op. I skal placere jer i det rum, der passer til det, som I vil svare. Når I har placeret jer i det fiktive rum stiller jeg et tillægsspørgsmål som I skal snakke

5 om med enten en fra det samme eller det andet rum. Det styrer jeg. Det bliver spændende at se, hvad vi er enige eller uenige om. Læreren/pædagogen læser første udsagn op. Eleverne reflekterer over udsagnet, mens de finder hen til det fiktive rum, som passer til deres svar. Når alle er placeret siger læreren fx: Nu skal I finde en makker, som står i det samme eller modsatte fiktive rum som jer. Snak kort om, hvorfor I er enige eller uenige. I bilaget er der tillægsspørgsmål, men I kan selvfølgelig også lave jeres egne. Læreren/pædagogen læser næste udsagn op, osv. Læreren/ pædagogen vurderer om der er tid til at snakke sammen to og to efter alle spørgsmål. Nogle af spørgsmålene kan komme lidt tæt på, så man skal være opmærksom på at der kan være noget opfølgningsarbejde under og efter øvelsen. Variationer Der kan udarbejdes andre udsagn af enten lærer/pædagog eller elever. Øvelsen har den sidegevinst for læreren/pædagogen, at den kan give indblik i elevernes sociale handlemønstre. Vælger de det samme som deres bedste klassekammerat, eller kan de stå ved deres egne holdninger. Tal evt. med eleverne om dette. Læringsmål Eleverne kan danne sig en mening og træffe et individuelt valg, der har fokus på forholdet til deres egen krop, på baggrund af filmen om Tine og hendes livsstil. Eleverne kan vurdere deres egen livsstil ud fra sundhedsfaktorer der er særligt relevante for unge. Forberedelse og organisering Find filmen om Viktor Axelsen på styrpåsundheden.dk. Filmen varer 4 minutter og 11 sekunder. Læreren/pædagogen læser bilag 2: Er du enig eller uenig?, og vurderer om udsagnene skal ændres, så de passer bedre ind i klassens kontekst. Læreren/pædagogen medbringer bilag 2: Er du enig eller uenig?

6 Fremgangsmåde Læreren/pædagogen læser indledningen til filmen: Det I skal se nu er en kort film, der handler om hvordan Tine Overballe træf en nem, men kortsigtet beslutning, for at få det bedre med sin krop. Eleverne ser filmen. Er du enig eller uenig? Det er samme fremgangsmåde som øvelsen, er du enig eller uenig med Viktor Axelsen. Læringsmål Eleverne kan danne sig en mening og træffe et individuelt valg, der har fokus på forholdet til deres egen krop, på baggrund af filmen om Line. Forberedelse og organisering Find filmen om Line Søholm på styrpåsundheden.dk. Filmen varer 3 minutter og 22 sekunder. Læreren/pædagogen læser bilag 3: Er du enig eller uenig?, og vurderer om udsagnene skal ændres, så de passer bedre ind i klassens kontekst. Læreren/ pædagogen medbringer bilag 3: Er du enig eller uenig? Fremgangsmåde Læreren/pædagogen læser indledningen til filmen: Det I skal se nu er en kort film der handler om hvordan Line Søholm træf en svær beslutning for at få et bedre selvværd. Eleverne ser filmen. Er du enig eller uenig? Det er samme fremgangsmåde som øvelsen, er du enig eller uenig med Viktor Axelsen.

7 Læringsmål Eleverne kan danne sig en mening og træffe et individuelt valg, på baggrund af filmen om Daniel Harris. Forberedelse og organisering Find filmen om Daniel Harris på styrpåsundheden.dk. Filmen varer 4 minutter og 18 sekunder. Læreren/pædagogen læser bilag 4: Er du enig eller uenig?, og vurderer om udsagnene skal ændres, så de passer bedre ind i klassens kontekst. Læreren/ pædagogen medbringer bilag 4: Er du enig eller uenig? Fremgangsmåde Læreren/pædagogen læser indledningen til filmen: Det I skal se nu er en kort film der handler om hvordan Daniel Harris. Han er dværg og ligner derfor ikke flertallet. I filmen fortæller han om hvorfor han dyrker konditions- og styrketræning. Eleverne ser filmen. Er du enig eller uenig? Det er samme fremgangsmåde som øvelsen, er du enig eller uenig med Viktor Axelsen. Læringsmål Eleverne kan danne sig en mening og træffe et individuelt valg på baggrund af filmen om Dorthe og hendes livsstil. Eleverne kan vurdere deres egen livsstil ud fra sundhedsfaktorer der er særligt relevante for unge. Forberedelse og organisering

8 Find filmen om Dorthe Korsaard på styrpåsundheden.dk. Filmen varer 5 minutter og 57 sekunder. Læreren/pædagogen læser bilag 5: Er du enig eller uenig?, og vurderer om udsagnene skal ændres, så de passer bedre ind i klassens kontekst. Læreren/ pædagogen medbringer bilag 5: Er du enig eller uenig? Fremgangsmåde Læreren/pædagogen læser indledningen til filmen: Det I skal se nu er en kort film der handler om hvordan Dorthe Korsgaard. Hun har valgt en livsstil, der gør at hun lever i ekstremt faste rammer. Eleverne ser filmen. Er du enig eller uenig? Det er samme fremgangsmåde som øvelsen, er du enig eller uenig med Viktor Axelsen. Overordnet Øvelsen er en opsamling og evaluering på forløbet om livsstil og kropsidentitet. Læringsmål Eleverne kan evaluere forløbet og italesætte deres viden om livsstil og kropsidentitet, som er særlig relevant for unge. Materialer Medbring de tre terninger fra Sundhedskassen. Medbring bilag 6: Terning-evaluering. Forberedelse og organisering Et område hvor der er plads til, at eleverne kan stå i tre cirkler. Fremgangsmåde Eleverne inddeles i tre cirkler og hver cirkel får en terning. Læreren/pædagogen udvælger en elev fra hver cirkel som får bilag 4 og skal læse spørgsmålene op under øvelsen. Den elev, som læreren/pædagogen har valgt til at læse spørgsmålene op, starter med terningen.

9 Eleven kaster terningen stille og roligt ud til en tilfældig klassekammerat i sin egen cirkel. Det tal, som højre tommelfinger lander på, når terningen gribes, siges højt. Fx tallet 5. Oplæseren læser spørgsmål 5 højt. Eleven, der greb terningen, svarer så godt han/hun kan og kaster terningen videre til en ny elev, som svarer på det spørgsmål som højre tommelfinger lander på. Eleven, der læser op, må gerne stille uddybende spørgsmål. På bilaget fremgår eksempler på uddybende spørgsmål. Øvelsen fortsætter på denne måde. Eleverne skal sørge for, at alle inkluderes og får terningen. Variationer Læreren/pædagogen og/eller eleverne laver deres egne spørgsmål. Hvis der er flere elever, der gerne vil læse spørgsmålene højt, kan der indlægges byt undervejs.

10 Forløb: Livsstil og kropsidentitet Klassetrin: klasse. Som lærer/pædagog vurderer du: Hvor meget du vil gå i dybden med at spørge ind til elevernes refleksioner. Om du eller eleverne vil lave andre eller flere spørgsmål, der passer til læringsmålene. Er du enig eller uenig? 1. Jeg vil som 17-årig gerne leve et liv som Viktor Axelsen. o Hvorfor/ hvorfor ikke er du enig eller uenig? 2. Jeg mener at Viktor lever et sundt liv - tænk på livsstilsfaktorerne i Sundhedsstjernen. o Hvorfor er du enig eller uenig? 3. Jeg ville gerne træne 4-5 timer om ugen, hvis du selv kunne bestemme hvilken sport det skulle være. o Hvad laver du i din fritid? 4. Jeg mener det er vigtigt at have venner eller veninder som man kan snakke med om alt muligt. o Hvad snakker du om med dine venner eller veninder? 5. Det er sundt at tage til fest. o Hvorfor er du enig eller uenig i at det er sundt at tage til fest? 6. Viktors motivation for at blive verdens bedste badmintonspiller er nærmest umenneskelig. o Hvad er du motiveret for at blive dygtig til?

11 Forløb: Livsstil og kropsidentitet Klassetrin: klasse. Som lærer/pædagog vurderer du: Hvor meget du vil gå i dybden med at spørge ind til elevernes refleksioner. Om du eller eleverne vil lave andre eller flere spørgsmål, der passer til læringsmålene. Er du enig eller uenig? 1. Jeg forstår godt, hvorfor Tine tog beslutningen om at få foretaget en fedtsugning, ud fra den viden vi fik i filmen. o Hvorfor er du enig eller uenig? 2. Det er vigtigt at have viden om skønhedsoperationer og disses konsekvenser før man får dem lavet. 3. Hvis man gerne vil tabe sig kan man forsøge at ændre sin livsstil. o Hvorfor er det svært at ændre sin livsstil? 4. Jeg sammenligner min krop med mine veninder og venner. 5. Virkningen af Tines fedtsugning fortog sig efter nogen tid. o Hvorfor fortog virkningen sig mon? (Tine havde ikke ændret livsstil og hun tog derfor på igen. 6. Det er et godt råd at være mere fysisk aktiv og spise sundt og varieret, hvis man gerne vil tabe sig. o Hvilke livsstilsfaktorer har indflydelse på om du har mere energi til at være fysisk aktiv? Få inspiration fra Sundhedsstjernen.

12 Forløb: Livsstil og kropsidentitet Klassetrin: klasse. Som lærer/pædagog vurderer du: Hvor meget du vil gå i dybden med at spørge ind til elevernes refleksioner. Om du eller eleverne vil lave andre eller flere spørgsmål, der passer til læringsmålene. Er du enig eller uenig? 1. Jeg forstår godt, hvorfor Line tog beslutningen om at få foretaget en brystforstørrende operation ud fra den viden vi fik i filmen. o Hvorfor er du enig eller ueing? 2. Jeg synes medierne er med til at skabe et forvrænget billede af kropsidealer. o 3. At have selvtillid i forhold til sit udseende er en del af det at være og føle sig sund. o Hvorfor er du enig eller uenig? 4. Jeg har prøvet at blive mobbet eller mobbe en anden person med personens udseende. o Hvordan var det at blive mobbet eller hvordan var det at mobbe? 5. Jeg har før skulle træffe en beslutning som jeg synes var svær. (Behøver ikke handle om emnet). o Hvad var det for en beslutning og hvordan var det? 6. At føle sig fri og turde være sig selv er en del af at være og føle sig sund. o Hvornår føler du dig fri? o Hvornår føler du at du kan være dig selv?

13 Forløb: Livsstil og kropsidentitet Klassetrin: klasse. Som lærer/pædagog vurderer du: Hvor meget du vil gå i dybden med at spørge ind til elevernes refleksioner. Om du eller eleverne vil lave andre eller flere spørgsmål, der passer til læringsmålene. Er du enig eller uenig? 1. Daniel Harris virker til at leve et godt og sundt liv ud fra de oplysninger vi fik i filmen. o Hvorfor er du enig eller uenig? 2. Jeg føler en indre tilfredsstillelse efter jeg har været fysisk aktiv. o Hvornår og hvordan er du fysisk aktiv? 3. Jeg dyrker fysisk aktivitet fx konditions- og styrketræning for at få eller bevare et flot udseende. o Hvem definere hvad et flot udseende er? 4. Jeg kan godt lide at svede. o Hvornår sveder du mest? 5. Jeg er fysisk aktiv fordi jeg gerne vil forbrænde kalorier. o Hvad motiverer dig til at være fysisk aktiv? 6. At være en del af et aktivt fællesskab er vigtigt for min sundhed. o Hvilke(n) forening, hvor du kan være fysisk aktiv på den ene eller anden måde, er du medlem af? o Hvordan er I fysisk aktive?

14 Forløb: Livsstil og kropsidentitet Klassetrin: klasse. Som lærer/pædagog vurderer du: Hvor meget du vil gå i dybden med at spørge ind til elevernes refleksioner. Om du eller eleverne vil lave andre eller flere spørgsmål, der passer til læringsmålene. Er du enig eller uenig? 1. Dorthe lever et godt og sundt liv ud fra de oplysninger vi fik i filmen. o Hvorfor er du enig eller uenig? 2. Jeg synes de store muskler var pænt til Dorthe. o Det er meget forskelligt, hvad vi synes der er pænt. Hvad synes du er pænt? 3. Det er sundt at leve efter en kostplan. o Hvorfor er du enig eller uenig? 4. Jeg har nemmere ved at motivere mig til at være fysisk aktive og/ eller spise sundt og varieret, hvis jeg et tydeligt mål. o Hvad er du motiveret for? 5. Jeg bliver motiveret af konkurrence. o Hvad bliver du motiveret af? Fx at udvikle mig, at se jeg bliver bedre, af meningsfulde opgaver eller noget helt andet. 6. Jeg elsker at udfordre mig selv. o Hvad udfordre du dig selv med?

15 Forløb: Livsstil og kropsidentitet. Klassetrin: klasse. Som lærer/pædagog vurderer du: Hvor meget du vil gå i dybden med at spørge ind til elevernes refleksioner. Om du eller eleverne vil lave andre spørgsmål, der passer til læringsmålene. Efter hvert spørgsmål er der et bud på et uddybende spørgsmål, som eleverne kan stille hinanden. 1. Hvad har du lært? Kan du give nogle konkrete eksempler? 2. Hvad var sjovt? Kan du komme med nogle konkrete eksempler? 3. Hvad var svært? Hvorfor var det svært? 4. Hvad kunne du tænke dig at lære mere om? Hvorfor kunne lige netop dét være interessant at lære noget mere om? 5. Hvad kan du huske fra forløbet? Hvorfor tror du, at du husker lige præcis dét bedst? 6. Hvad vil du fortælle dine forældre om? Snakker I tit om, hvad I laver i skolen? 7. Har du nogle mål som du kæmper for at opnå? Hvordan gør du? 8. Hvad motiverer dig til at være fysisk aktiv? 9. Hvem definerer hvad et flot udseende er? 10. Hvornår føler du dig fri til at være dig selv? Hvorfor? 11. Hvorfor er det svært at ændre sin livsstil? Er der noget du kunne tænke dig at ændre? 12. Hvad laver du i din fritid?

16

17

18

19

20

21 Sundhedsstjernen er en model (se nedenfor), som du kan anvende i din undervisning, når du skal vise dine elever, hvad der kan påvirke deres sundhed. Modellen favner det brede og positive sundhedsbegreb. I den yderste kreds, rundt om stjernen, har vi levevilkår. I midten af stjernen, og som centrum for det hele, er individet. Hver spids i stjernen symboliserer en livsstilsfaktor, fx leg, bevægelse og motion, som har betydning for individets sundhed. Når vi taler om et individs sundhed, er det afgørende at forstå, at der er flere livsstilfaktorer, der spiller ind og gensidigt påvirker hinanden, for at man kan være og føle sig sund og rask. Sundhedsstjernens ben samles i centrum og hænger på den måde sammen. De fem livsstilsfaktorer er: Leg, bevægelse og motion, der handler om, hvad der sker i vores krop, når vi bevæger os. Venner og fællesskaber, der handler om, hvordan vi har det med hinanden. Mad og måltider, der handler om, hvad vi spiser og drikker alene eller sammen med andre. Følelser og selvværd, der handler om, at vi skal have det godt med os selv for at være sunde. Andet? Dette felt indeholder de livsstilsfaktorer, som ikke kan placeres i nogle af de andre, fx søvn og hygiejne. Som individ har man mulighed for at ændre på disse livsstilfaktorer, men det kan være svært. Det er især som barn og ung, at man grundlægger gode livsstilsvaner. En af de mange årsager til, at det kan være svært at ændre livsstilsvaner, er de levevilkår, som man lever med. Levevilkårene, som er rundt om Sundhedsstjernen, symboliserer individets udgangspunkt eller fundament. Disse er altså grundlæggende for vores sundhed, og det kan være svært at ændre disse. Tager vi eksemplet med bopæl og lokalområde kan det som barn være svært at have indflydelse på, hvor ens forældre er bosat. Som bekendt er nogle boligområder, i et sundhedsperspektiv, bedre at bo i end andre, fordi de generelle leveforhold er gode. Det kunne fx være adgang til rent drikkevand eller muligheder for at

22 dyrke fritidsinteresser. De attraktive boligområder er de dyreste, og derfor spiller ens forældres økonomi en rolle for et barns sundhed. I Danmark er den økonomiske ulighed mellem mennesker mindre end i andre lande, fordi vi lever i et demokratisk samfund, hvor alle betaler skat. Dette har igen betydning for vores velfærdsydelser og hermed muligheden for at benytte læger, hospitaler osv., hvilket gør det nemmere at opretholde vores fysiske og mentale sundhedstilstand. I andre lande, hvor uligheden er større, kan de økonomiske forskelle og samfundsstrukturer betyde, at nogle børn ikke går i skole, og hermed ikke lærer om sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse. Disse levevilkår, som lægger uden for individets kontrol, kommer hermed direkte eller indirekte til at påvirke individets livsstilfaktorer.

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for følelser og selvværd eller sundhed. Det er

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Elevernes forforståelse skal aktiveres og de skal finde ud af, at de allerede ved meget om, hvad det vil sige at være sund.

Elevernes forforståelse skal aktiveres og de skal finde ud af, at de allerede ved meget om, hvad det vil sige at være sund. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundhed kan være mange

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse.

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundheden både vedrører

Læs mere

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse.

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundheden både vedrører

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

FØLELSER OG SELVVÆRD

FØLELSER OG SELVVÆRD FØLELSER OG SELVVÆRD Forløbet om følelser og selvværd kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for følelser og selvværd

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

Overordnet. Læringsmål

Overordnet. Læringsmål I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet Ud i naturen er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav

Læs mere

Materialer. Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 (se Sundhedsmappen under introforløbet kl.). Forberedelse og organisering

Materialer. Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 (se Sundhedsmappen under introforløbet kl.). Forberedelse og organisering I introforløbet arbejdede eleverne med, at begrebet sundhed kan være mange ting jf. Sundhedsstjernen. I forløbet om leg og bevægelse legede eleverne bevægelseslege og lavede bevægelseshistorier for at

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Sundhedsmapperne er en del af Sundhedskassen. Mapperne er grundstenen i materialet. Sundhedsmapperne indeholder følgende forløb:

Sundhedsmapperne er en del af Sundhedskassen. Mapperne er grundstenen i materialet. Sundhedsmapperne indeholder følgende forløb: Formålet med dette materiale er at bidrage og inspirere til en kvalificeret sundhedsundervisning, der tager udgangspunkt i de enkelte færdigheds- og vidensmål på tværs af kompetenceområderne inden for

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Odense - Klassetrin (4,5,6) - Antal besvarelser: 3390

Sammenligningsniveau 1: Odense - Klassetrin (4,5,6) - Antal besvarelser: 3390 RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2016/2017 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Mellemtrin UNDERSØGELSE Mellemtrinnet 2017 GRUNDLAG Åløkkeskolen - Klassetrin (4,5,6) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 115 Sammenligningsniveau

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Mellemskolen

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Mellemskolen RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Mellemtrin UNDERSØGELSE Mellemskolen GRUNDLAG Tingløkkeskolen - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 33 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018

Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018 Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018 Årstal: 2017/2018 Område: GRUNDSKOLE Rapportniveau: Institution - Kommune Skolesundhed.dk Rapport udarbejdet for Odense Kommune Genereret d. 07-02-2018 Valg

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning GRUNDLAG Den Lille Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Anonym ungeprofilundersøgelse for GRUNDLAG Horsens

Læs mere

Fag, fællesskab og frisk luft

Fag, fællesskab og frisk luft Fag, fællesskab og frisk luft En skole for alle med plads til forskellighed En fælles bestræbelse Indhold i skolen Mellemtrinnet på Ørkildskolen er 4.- 6. årgang. På hver årgang er der fire eller fem klasser

Læs mere

FællesskabsDiagrammer

FællesskabsDiagrammer 1a - Drejebog - Fællesskabsdiagrammer - s1 FællesskabsDiagrammer Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Fællesskabsdiagrammer Indhold Fælles Mål Denne øvelsesrække handler om fællesskaber og deres

Læs mere

Elevark. Line Line udtrykker, at der aldrig er nogen, der har talt med hende om hendes overvægt. Hvad tror du er grunden til det?

Elevark. Line Line udtrykker, at der aldrig er nogen, der har talt med hende om hendes overvægt. Hvad tror du er grunden til det? Individuelt arbejde Besvar så mange spørgsmål, som du kan nå. Du kan vælge de mest interessante spørgsmål først det er ikke vigtigt, at du når alle spørgsmålene, men at du får tænkt over, hvad filmen betyder

Læs mere

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Sundhed og sundhedsfremmende aktiviteter 4 Hygiejne og arbejdsmiljø 6 Kommunikation 7 Uddannelsesafklaring

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet. Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1

Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet. Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1 Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1 2 Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet Indhold 1 Introduktion 4 2 Runde

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

identifikation & Fa Ellesskab O M

identifikation & Fa Ellesskab O M identifikation & Fa Ellesskab D A O M K E T R I Indhold Dette er en legende vurderingsøvelse, hvor eleverne på kort og i forhold til forskellige identifikationsmarkører skal bevæge sig rundt i forskellige

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål Kompetenceområde Efter 3. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Sundhed og trivsel Eleven kan forklare,

Læs mere

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9.

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelse GRUNDLAG Glostrup - Klassetrin (7,8,9)

Læs mere

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT Afsluttende opgave Navn: Lykke Laura Hansen Klasse: 1.2 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Fag: Kommunikation/IT Opgave: Nr. 2: Undervisningsmateriale Afleveres: den 30. april 2010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD Kære forældre I modtager denne folder, fordi I har et eller flere børn i folkeskolen i Frederiksberg Kommune En folkeskole, som vi

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Evaluering af TeenFit, foråret 2015

Evaluering af TeenFit, foråret 2015 Evaluering af TeenFit, foråret 2015 TeenFit er et forløb udbudt af Rebild Ungdomsskole, hvor fokus er at øge motivationen til en sund livsstil, der giver mening for den enkelte, samt støtte vedkommende

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Et æble i madkassen - event for 2. klasse

Et æble i madkassen - event for 2. klasse Et æble i madkassen - event for 2. klasse Introduktion Ideen med Et æble i madkassen er at sætte fokus på, hvordan en sund madpakke er skruet sammen. Eleverne skal i eventugen arbejde med fødevarestyrelsens

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

At have det godt. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk At have det godt. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Hvordan har de det?

At have det godt. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk At have det godt. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Hvordan har de det? ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk At have det godt Her kan du lære danske ord, som beskriver, hvordan du selv og andre har det. Du kan også få viden

Læs mere

Skriv de rigtige ord under billederne. Der er flere ord under hvert billede. Nogle af ordene kan passe flere steder.

Skriv de rigtige ord under billederne. Der er flere ord under hvert billede. Nogle af ordene kan passe flere steder. Sundhedsdansk At have det godt Her kan du lære danske ord, som beskriver, hvordan du selv og andre har det. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for, at du og andre får det godt. NYE ORD Hvordan har

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Tingløkkeskolen - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 114 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet PTSD Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

Lærervejledning til MindTalk

Lærervejledning til MindTalk Lærervejledning til MindTalk Lærervejledning til MindTalk 1 Lærervejledning - MindTalk MindTalk-workshop og undervisningsmateriale er udviklet med støtte fra Det Obelske Familiefond og har som formål at

Læs mere

SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL

SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL 22. NOVEMBER 2013 SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL OVERVÆGT OG FEDME? EMMA BROHOLM CHRISTENSEN OG ANNA JAKOBSEN KRAGH SKØRPING SKOLE [Firmaadresse] Indholdsfortegnelse

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Sundhed, krop og stil November 2014 Indledning Faget Sundhed, krop og stil som valgfag, er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse. Eleverne

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål

Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter Efter 5 Efter 6. 5 Efter 9. 5 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Notat vedr. udvalgte data fra BørnUngeLiv skoleåret 2018/19

Notat vedr. udvalgte data fra BørnUngeLiv skoleåret 2018/19 Notat vedr. udvalgte data fra BørnUngeLiv skoleåret 2018/19 Indledning I Odense Kommune har børn og unge siden 2011 hvert år deltaget i en spørgeskemaundersøgelse om deres sundhed og trivsel. Sundhedsprofilundersøgelsen,

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø.

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø. Modul 1: Klassekontrakt Kilde: bidrag fra lektor Solvejg Andersen og lektor Anne Dalgas Bjerre, Taarnby Gymnasium og HF: Demokrati i skolen del 1 i 19 veje til bedre trivsel på ungdomsuddannelserne,dcum,

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 4. klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 4. klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Mellemtrin UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 4. klasse GRUNDLAG Den Lille Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb lægges vægt på, at eleverne udvikler et nuanceret fagsprog, hvor de bruger ord og begreber

Læs mere

Interviewguide Evaluering af reformen forår 2016

Interviewguide Evaluering af reformen forår 2016 Interviewguide Evaluering af reformen forår 2016 Problemformulering: Dragør skolevæsen er i gang med at finde gode måder at implementere folkeskolereformens forskellige hensigter og elementer, for at sikre

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS

SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS BAGGRUND Skolen skal være et rart sted at være. Og klassen skal være et fællesskab, hvor alle elever kan lære noget og udvikle sig og hvor alle kan bidrage til at finde

Læs mere