Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti"

Transkript

1 Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti 15. oktober Indledning Det danske arbejdsmarked har overordnet set været i stand til at håndtere den øgede globalisering uden, der er opstået øgede lønforskelle eller øget ledighed. En årsag kan være, at tendens til relativt højere efterspørgsel efter uddannet arbejdskraft er blevet mødt med et stigende uddannelsesniveau og dermed et relativt større udbud af uddannet arbejdskraft. Det tyder på, at Danmark har kunnet opnå gevinster i form af øget velstand ved globaliseringen samt ny teknologi og automatisering uden modsvarende omkostninger for lavt uddannede på arbejdsmarkedet. Den øgede globalisering indebærer blandt andet øget samarbejde og samhandel på tværs af lande, og den afspejles i, at der generelt har været en markant stigning i den samlede verdenshandel siden 196 erne. Samhandel med udlandet udgør en betydelig del af den samlede danske økonomi, og der har siden 198 erne været en kraftig stigning i den danske eksport og import. Globaliseringen og den øgede samhandel har også medført øget konkurrence, hvilket blandt andet afspejler sig i lavere priser og højere produktivitet for internationalt konkurrenceudsatte service. De danske eksportpriser er generelt steget hurtigere end de danske importpriser, hvilket giver sig udslag i en vedvarende stigning i bytteforholdet siden 196 erne, som betyder, at der for den samme mængde eksport kan købes en større mængde import. Globaliseringen har blandt andet på denne måde bidraget til en velstandsstigning. Velstandsgevinsterne af globalisering er ikke kun kommet de højtuddannede og højest lønnede til gode. Velstandsgevinsterne er i Danmark opnået uden stigende lønforskelle. De relative lønninger har over to årtier været stabile, og over det seneste årti har faglærte indhentet en smule i lønforskellen til de højtuddannede. Tendensen til øget efterspørgsel efter uddannet arbejdsarbejdskraft er blevet mødt af et tilsvarende stigende uddannelsesniveau i befolkningen. Tilsvarende er andelen af ufaglærte blandt de, der kommer ind på arbejdsmarkedet, reduceret, og de ufaglærte har derfor ikke oplevet et fald i de relative lønninger eller højere ledighed. Den samlede ledighed er tværtimod på et historisk lavt niveau. Velstandsgevinsterne ved globalisering skal derfor ses i lyset af, at der ikke er tegn på en negativ virkning på den strukturelle ledighed. Gode strukturer på arbejdsmarkedet og et stigende uddannelsesniveau har derfor understøttet, at den øgede globalisering ikke har medført større lønforskelle eller større ledighed i Danmark.

2 Side 2 af 1 2. Øget international handel Globaliseringen indebærer blandt andet øget samarbejde og samhandel på tværs af lande, hvilket samtidigt også skaber øget afhængighed mellem landene. At der generelt er øget samhandel kan fx ses ved, at der generelt har været en stor stigning i den samlede verdenshandel siden 196, jf. figur 2.1. Den globale handel er steget fra at udgøre knap 25 pct. af det samlede BNP i 196 til at udgøre knap 6 pct. i Danmark tager del i globaliseringen Den øgede samhandel, der ses internationalt, kan også ses i Danmark. Den danske samhandel med andre lande er over de sidste tre årtier steget markant, jf. figur 2.2. Figur 2.1 Udvikling i verdenshandlen siden 198 Figur 2.2 Stigende handelsintensitet i Danmark af BNP af BNP Indeks (198=) Indeks (198=) BNP Import Eksport Anm.: Figur 2.1 viser summen af import og eksport af varer og tjenester som andel af BNP og er aggregeret som et vægtet gennemsnit. Kilde: Verdensbanken, Danmarks Statistik og egne beregninger. Handelsintensiteten er steget kraftigt i dansk økonomi siden 198 erne, og både importen og eksporten er vokset betydeligt hurtigere end BNP, jf. figur 2.2. Den øgede danske samhandel med udlandet skal ses i lyset af, at sammensætningen af den anvendte arbejdskraft til importerede og eksporterede varer har ændret sig. Den danske eksport har siden 198 indeholdt et stadig stigende uddannelsesniveau, jf. figur 2.3.

3 Side 3 af 1 Den danske import har haft et stigende antal årsværk både af ufaglærte og personer med lange videregående uddannelser. Modsat er den danske eksport udgjort af et faldende antal ufaglærte og et stigende antal personer med lange videregående uddannelser, jf. figur 2.4. Sammenholdes det anvendte antal årsværk i eksport og import, er Danmark i 27 nettoimportør af ufaglært arbejdskraft og nettoeksportør af højtuddannet arbejdskraft, hvorimod det i 198 var omvendt. Det betyder, at den øgede eksport i højere grad end tidligere er uddannelsestung, og at der i højere grad end tidligere importeres varer produceret af lavt uddannet arbejdskraft. Figur 2.3 Udviklingen i udannelsesniveauet i dansk eksport, Figur 2.4 Antal årsværk i Danmarks handel med udlandet på tværs af uddannelsesniveau, 198 og personer 1. personer Ufaglærte Faglærte KVU MVU LVU 1 Ufaglært LVU Ufaglært LVU Import Eksport Anm.: Figur 2.3 er en gengivelse af dele af tabel 2.3 i Danmarks Kvalifikationsbalance, 211. Figuren viser uddannelsessammensætningen for den del af produktionen, der har eksport som endelig anvendelse. Figur 2.4 er en gengivelse af dele af tabel 2.6 i Danmarks Kvalifikationsbalance, 211. Kilde: Rockwool Fondens Forskningsenhed, Danmarks Kvalifikationsbalance, Gevinster ved globaliseringen De positive effekter af globaliseringen og den teknologiske udvikling er også kommet Danmark til gode. Den øgede liberalisering af handel har blandt andet medført stigende konkurrence, hvilket har bidraget til lavere produktionspriser og højere produktivitet i de internationalt konkurrenceudsatte erhverv. Det afspejles blandt andet ved en sammenligning mellem produktivitetsudviklingen i de internationalt konkurrenceudsatte og hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv, jf. figur 2.5. Priserne på tjenester, der er udsat for international konkurrence, er steget langsommere end priserne på tjenester, der typisk kun udbydes på hjemmemarkedet, jf. figur 2.5. De lavere forbrugerprisstigninger på internationalt konkurrenceudsatte goder har medført en øget realløn og købekraft for danskerne.

4 Side 4 af 1 Figur 2.5 Lavere pris og højere produktivitet for internationalt konkurrenceudsatte services Figur 2.6 Bytteforholdet er forbedret siden ,5 2,5 Indeks (1966=) Indeks (1966=) 1,4 1,4 2, 2, 1,3 1,3 1,5 1,5 1,2 1,2 1, 1, 1,1 1,1,5,5 1, 1,, Internationalt konkurrenceudsatte Produktivitetsstigning Hjemmemarkedsorienterede Prisstigning,,9, Bytteforhold Bytteforhold ekskl. energi Anm.: Figur 2.5 viser den årlige stigning i timeproduktiviteten og den gennemsnitlige prisstigning i perioden i internationalt konkurrenceudsatte og hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv. For opdeling af henholdsvis hjemmemarkedsorienterede og internationalt konkurrenceudsatte serviceerhverv, se Finansredegørelse 214. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. En måde, hvorpå købekraften af internationale varer kan opgøres, er ved at betragte bytteforholdet. Bytteforholdet måler eksportpriser i forhold til importpriser, og et stigende bytteforhold afspejler derfor, at der kan købes mere import for fastholdt eksport, hvilket giver en velstandsgevinst. I Danmark har der været en vedvarende forbedring af bytteforholdet siden slutningen af 196 erne, jf. figur 2.6.

5 Side 5 af 1 3. Uddannelse, relative lønninger og ledighed At Danmark har været i stand til at håndtere den øgede globalisering og den teknologiske udvikling skyldes blandt andet, at udbuddet af højtuddannet arbejdskraft til rådighed for arbejdsmarkedet er stegt i takt med efterspørgslen. Det fremgår ved at betragte uddannelsessammensætningen for beskæftigede. Uddannelsestilbøjeligheden er over en årrække steget i Danmark, hvilket har resulteret i et højere uddannelsesniveau i befolkningen og for beskæftigede. 3.1 Uddannelsessammensætningen for beskæftigede Beskæftigedes uddannelsesniveau er steget betydeligt over perioden 2-215, jf. figur 3.1. Andelen af beskæftigede med en lang videregående uddannelse er omtrent fordoblet over perioden fra knap 16. personer i 2 til godt 31. personer i 215. I 2 var andelen af beskæftigede med en lang videregående uddannelse ca. 6 pct. og i 215 var den ca. 12 pct. Modsat er andelen af beskæftigede, som udgøres af ufaglærte, faldet fra ca. 79. personer til 585. personer, svarende til 29 pct. i 2 og knap 22 pct. i 215. Ud af den samlede beskæftigelse er andelen med en videregående uddannelse steget med ca. 11 pct.point fra 2 til 215 med en andel på 24 pct. i 2 og en andel på 35 pct. i 215. Det skal også ses i lyset af, at udbuddet af højtuddannet arbejdskraft er steget over de seneste to årtier, jf. figur 3.2. Figur 3.1 Uddannelsessammensætningen for beskæftigede, Figur 3.2 Udviklingen i antallet af universitetskandidater til rådighed for beskæftigelse, personer 1. personer Grundskole Gymnasial Erhvervsfaglig KVU MVU LVU Offentlig beskæftigelse Til rådighed for privat beskæftigelse Anm.: I figur 3.1 fremgår den samlede beskæftigelse for privat og offentlig beskæftigelse. Kilde: Egne beregninger på regsiterdata fra Danmarks Statistik.

6 Side 6 af Relativ lønudvikling på det danske arbejdsmarked En måde at undersøge, hvorvidt den øgede globalisering har begunstiget særlige grupper på det danske arbejdsmarked, er ved at betragte de relative lønninger. Den relative lønudvikling mellem faglærte og øvrige uddannelsesgrupper over perioden viser en forholdsvis stabil udvikling fra forskellige lønniveauer, jf. figur 3.3. Velstandsgevinsterne er i Danmark dermed opnået uden stigende lønforskelle. I perioden har der været et mindre fald i den gennemsnitlige lønforskel mellem faglærte og personer med lang videregående uddannelse. Da personer med en lang videregående uddannelse i gennemsnit har det højeste lønniveau, bevirker det, at lønspredningen er faldet en anelse i denne periode, jf. figur 3.4. Over det seneste årti har faglærte dermed indhentet en smule i lønforskellen til de højtuddannede. For de øvrige uddannelsesgrupper ses en uændret eller tendens til svagt stigende relativ lønudvikling i forhold til den gennemsnitlige lønudvikling for faglærte. Figur 3.3 Relativ lønudvikling på tværs af uddannelsesgrupper, Figur 3.4 Stabil relativ lønudvikling for alle uddannelsesgrupper, Indeks (faglært =) Indeks (faglært =) Indeks (faglært=) 2 1 Grundskole mv. Indeks (faglært=) 2 1 KVU MVU LVU Grundskole mv. KVU MVU LVU Anm.: Lønindkomsten er inkl. pensionsindbetalinger og opgjort for årige fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Indekset er udregnet som den gennemsnitlige personlige erhvervsindkomst for den enkelte uddannelsesgruppe ift. den gennemsnitlige personlige erhvervsindkomst for faglærte. Personer med en gymnasial uddannelse som højest fuldførte uddannelse er udeladt. Kilde: Beregninger på lovmodellens datagrundlag. At udbuddet af højtuddannet arbejdskraft er steget markant uden at have resulteret i et markant fald i de relative lønninger kan pege på, at det øgede udbud er blevet mødt af en nogenlunde tilsvarende stigning i efterspørgslen efter højtuddannet arbejdskraft.

7 Side 7 af 1 Udviklingen i de relative lønninger på tværs af uddannelsesgrupper ses også for aldersgruppen 3-4 årige. Det antyder, at udviklingen er robust overfor alderssammensætningen af personer med lange videregående uddannelser, jf. figur 3.5 og 3.6. Figur 3.5 Relativ lønudvikling for 3-4-årige med lang videregående uddannelse ift. alle faglærte Figur 3.6 Relativ lønudvikling for 3-4-årige med en LVU ift. 3-4-årige faglærte Indeks (faglært=) Indeks (faglært=) Indeks (faglært=) Indeks (faglært=) LVU LVU Anm.: Se anmærkning til figur 3.3 og figur 3.4. Figur 3.5 viser udviklingen i de relative lønninger for 3-4-årige LVU ere for fastholdt faglært lønudvikling, dvs. hvor den faglærte lønudvikling er fastholdt for alle aldersgrupper. Lønindkomsten er opgjort for fuldtidsbeskæftigede og dækker arbejdsindkomst samt pensionsindbetalinger. Figur 3.6 viser den relative løn for LVU ere ift. faglærte i aldersgruppen 3-4 år. Kilde: Beregninger på lovmodellens datagrundlag. 3.3 International sammenligning af den relative lønudvikling over uddannelsesniveau Opgøres lønforskelle fordelt over uddannelsesgrupper i en international sammenligning er lønspredningen større i en del andre vestlige lande som fx USA, Tyskland og Storbritannien end i Danmark. Mens lønnen for personer med en lang videregående uddannelse i Danmark er ca. 1½ gang højere end faglærtes gennemsnitsløn, så er forholdet i USA knap 2½ gang højere, i Tyskland og i Storbritannien knap 2 gange højere, mens lønforskellen i Sverige er knap 1½ gang højere. For ufaglærte er lønniveauet tættere på faglærtes i Danmark end i USA, Tyskland og Storbritannien, mens lønniveauet for ufaglærte i forhold til faglærte omtrent er på samme niveau som i Sverige, jf. figur 3.7 og figur 3.8.

8 Side 8 af 1 Figur 3.7 International sammenligning af relative lønninger (24-64-årige) på tværs af uddannelsesgrupper, 216 Figur 3.8 International sammenligning af relative lønninger (24-64-årige) for alle videregående uddannelsesgrupper, 216 Indeks (faglært =) Indeks (faglært =) 2 2 Indeks (faglært =) Indeks (faglært =) SWE DK UK DEU USA SWE DK UK DEU USA Grundskole mv. KVU MVU LVU Anm.: De internationale sammenligninger bygger på OECD-opgørelser, som kan afvige fra de nationale opgørelser. De anvendte internationale arbejdsindkomster dækker både fuldtids- og deltidsbeskæftigede. I de internationale sammenligninger er faglærte opgjort inkl. gymnasial uddannelse (svarende til upper secondary education). Kilde: OECD Education at a Glance, Den strukturelle ledighed er historisk lav Den strukturelle ledighed er et centralt mål for strukturerne på arbejdsmarkedet. Den strukturelle ledighed er det ledighedsniveau, der er foreneligt med en stabil pris- og lønudvikling på nogle års sigt, jf. Finansredegørelse 214. Det svarer til det ledighedsniveau, som vil forekomme i en normal eller neutral konjunktursituation. En mulig risiko er, at det stabile forhold mellem de relative lønninger over en årrække kan være forårsaget af, at særlige grupper på arbejdsmarkedet, herunder de lavest lønnede, er blevet skubbet ud af arbejdsmarkedet. Betragtes den strukturelle ledighed er der imidlertid ikke tegn på, at det skulle være tilfældet.

9 Side 9 af 1 Figur 3.9 Ledighed i pct. af arbejdsstyrken (v. akse) og i 1. personer (h. akse), Figur 3.1 Relativ ledighed på tværs af uddannelsesgrupper, af arbejdsstyrken 1. personer Indeks (faglært=) Indeks (faglært=) Strukturel bruttoledighed Faktisk bruttoledighed Ufaglært KVU MVU LVU Anm.: I figur 3.1 er den relative ledighed opgjort i forhold til ledigheden for faglærte, og ændringer i den relative ledighed over tid afspejler dermed også, at der kan være forskelle i, i hvilken grad de givne uddannelsesgrupper er konjunkturfølsomme. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Den faktiske og strukturelle ledighed er på et historisk lavt niveau både i antal personer og i pct. af arbejdsstyrken, jf. figur 3.9. Samtidig viser den relative ledighed, at forskellen i ledighed er blevet mindre over det sidste årti, jf. figur 3.1. Det bemærkes, at den relative ledighed for gruppen med lange videregående uddannelser ligger over faglærtes ledighed i perioden Denne stigning ses ikke, når den relative ledighed betragtes for årige. Yderligere er den relative ledighed for ufaglærte i samme periode også steget. En årsag til dette kan være, at andelen af integrationsydelsesmodtagere, som indgår i bruttoledigheden, er steget. Denne stigning er sket som følge af, at flygtninge som udgangspunkt nu mødes som jobparate i modsætning til tidligere, hvor integrationsydelsesmodtagere i langt højere grad blev visiteret som aktivitetsparate. Ændringen fandt sted med indgåelse af trepartsaftalen i 216 med implementering fra 1. oktober 216. Aktivitetsparate indgår ikke i opgørelsen af bruttoledigheden Stabil beskæftigelsesfrekvens Udover at betragte ledigheden, kan man også betragte beskæftigelsen som andel af befolkningen. Derved kan beskæftigelsesfrekvensen vise, hvorvidt de stabile relative lønninger kan være drevet af, at særlige grupper på arbejdsmarkedet trækker sig ud af arbejdsstyrken. Det er der som udgangspunkt ikke tegn på, jf. figur 3.11 og figur 3.12.

10 Side 1 af 1 Figur 3.11 Beskæftigelse i pct. af befolkningen, 2-64-årige Figur 3.12 Beskæftigelse i pct. af befolkningen på tværs af uddannelsesniveau, 2-64-årige Ufaglært Faglært KVU MVU LVU Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Beskæftigelsesandelen ud af befolkningen i den erhvervsaktive alder har samlet set været nogenlunde stabil, jf. figur Dette billede ses også, når beskæftigelsesandelen opgøres på uddannelsesgrupper, jf. figur Dog skal det bemærkes, at der for gruppen af ufaglærte er et fald i beskæftigelsen fra 6 pct. i 28 til 53 pct. i 216. Det skal ses i lyset af den økonomiske krise i 29, og den lavere beskæftigelsesandel kan derfor skyldes en større konjunkturfølsomhed blandt ufaglærte end blandt andre uddannelsesgrupper. En anden mulig forklaring er, at faldet i beskæftigelsesandelen kan være drevet af en udtyndingseffekt, idet sammensætningen i gruppen af ufaglærte ændrer sig. Overordnet set er der dermed ikke tegn på, at den øgede globalisering har skubbet særlige grupper ud af arbejdsmarkedet, selvom de relative lønninger har været nogenlunde stabile over to årtier. I Danmark ser det derfor ud til, at det er lykkedes at opbygge et arbejdsmarked med sunde strukturer, stabile relative lønninger og lav strukturel ledighed, således at velstandsgevinsterne ved globaliseringen og den teknologiske udvikling tilfalder alle uddannelsesgrupper, jf. figur 3.1.

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen Samlet er der i dag knap. arbejdsløse unge under 3 år. Samtidig er der næsten lige så mange unge såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, som

Læs mere

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig Over hver femte ung uden uddannelse er ledig I løbet af den økonomiske krise er ledigheden steget for alle aldersgrupper, men med en klar tendens til, at den er steget mest for de unge. De nyeste tal viser,

Læs mere

Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark

Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark De Økonomiske Råd pegede i deres efterårsrapport 2016 på, at forskellene i erhvervsindkomsterne har været stigende, særligt i årene efter krisens start i 2008.

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen Kortlægning af beskæftigelsesudviklingen under krisen De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen Der har tidligere i debatten været fokus på, at højtuddannede skulle være blevet særlig hårdt ramt

Læs mere

Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet

Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt alle grupper, og stort set alle brancher har oplevet markante beskæftigelsesfald. Beskæftigelsen er faldet

Læs mere

Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs

Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs I løbet af den økonomiske krise har ledigheden ramt de unge hdt. Blandt de 1-9-ige er ledigheden over fordoblet, hvor arbejdsløsheden for de unge er

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 26. august 21 Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne Af Kristian Thor Jakobsen Ligestillingen i forhold til køn og uddannelse har gennemgået markant udvikling de seneste

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Studenterhuen giver ingen jobgaranti

Studenterhuen giver ingen jobgaranti Studenterhuen giver ingen jobgaranti Uddannelse er et utroligt vigtigt parameter for, hvordan man klarer sig i livet. Analysen viser, at de unge der afslutter en gymnasial uddannelse, men som ikke kommer

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere Statsministerens nytårstale 213 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 1 år er blevet næsten 2 procent ringere Helle får inspiration fra Økonomisk Redegørelse August 212 Beskæftigelsesudviklingen

Læs mere

MANGEL PÅ UDDANNET ARBEJDSKRAFT I FREMTIDEN

MANGEL PÅ UDDANNET ARBEJDSKRAFT I FREMTIDEN af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 1. september 2008 Resumé: MANGEL PÅ UDDANNET ARBEJDSKRAFT I FREMTIDEN Med en fortsættelse af de historiske tendenser i virksomhedernes efterspørgsel efter

Læs mere

Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen

Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen De mindst uddannede har betalt en stor del af kriseregningen. De ufaglærte med grundskolen som højest fuldførte uddannelse har den højeste ledighed

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Ambitiøst løft i VEU-aktivitet øger beskæftigelsen

Ambitiøst løft i VEU-aktivitet øger beskæftigelsen Ambitiøst løft i VEU-aktivitet øger beskæftigelsen En af de helt store udfordringer, som dansk økonomi står overfor, er, at den teknologiske udvikling stiller stadig større krav til medarbejdernes kompetencer.

Læs mere

Andelen af lønmodtagere med lang anciennitet falder

Andelen af lønmodtagere med lang anciennitet falder Andelen af lønmodtagere med lang anciennitet falder Andelen af private lønmodtagere med over eller års anciennitet på deres arbejdsplads er faldende. Tendensen til, at en mindre procentdel har samme arbejde

Læs mere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere Analysen er udarbejdet for IDA Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere I 215 er der ca. 89. med en IDA-uddannelse i befolkningen. For at få et større datavolumen

Læs mere

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights:

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights: Økonomisk analyse 8. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring

Læs mere

Uddannelse blandt energibeskæftigede

Uddannelse blandt energibeskæftigede Sune Thorvildsen og Astrid Gram Nielsen sunt@di.dk og asgn@di.dk APRIL 19 Uddannelse blandt energibeskæftigede I Energiindustriens virksomheder er der relativt mange medarbejdere med en videregående uddannelse.

Læs mere

Ufaglærte og unge har størst risiko for at blive arbejdsløse

Ufaglærte og unge har størst risiko for at blive arbejdsløse Ufaglærte og unge har størst risiko for at blive arbejdsløse Det er forholdsvis stor forskel på ledigheden mellem de forskellige uddannelsesgrupper i Danmark. Ledigheden er næsten pct. blandt ufaglærte,

Læs mere

Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet

Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet I de seneste godt 10 år er der sket en forholdsvis markant stigning i erhvervsdeltagelsen blandt de ældre i aldersgruppen -64 år. Særligt bemærkelsesværdigt

Læs mere

Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år

Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at analysere udviklingen i arbejdsstyrken for personer over 60 år i lyset af implementeringen

Læs mere

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 FEBRUAR 219 4. personer under 65 år har mindst 4 år bag sig på arbejdsmarkedet Der er 4. personer mellem 55 og 64 år, som har været mindst 4

Læs mere

RAR Østjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet

RAR Østjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet Marts 2015 Beskæftigelsen i RAR Østjylland Finanskrisen resulterede i et væsentligt fald i beskæftigelsen fra 2008 til 2009 på 13.953 lønmodtagere målt i 3.

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017

McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017 McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017 Sammenfatning McKinsey vurderer, at ca. 40 procent af arbejdstiden i Danmark potentielt kan automatiseres ud fra den

Læs mere

Hovedtræk ved globaliseri ge for

Hovedtræk ved globaliseri ge for Hovedtræk ved globaliserige for Daark Disruptionrådets sekretariat Juni 2017 Executive summary Globalisering er en proces, der indebærer øget samarbejde, samhandel og investeringer på tværs af lande. Gennem

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008.

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008. A nalys e Udviklingen i beskæftigelsesfrekvensen for personer i pensionsalderen Af Nadja Christine Andersen En række politiske tiltag har de sidste ti år haft til hensigt at få flere ældre i pensionsalderen

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Opsving i Danmark, men ikke for de ufaglærte

Opsving i Danmark, men ikke for de ufaglærte Opsving i Danmark, men ikke for de ufaglærte Siden 213 har dansk økonomi nydt godt af en massiv jobfremgang. Det er dog ikke alle grupper på arbejdsmarkedet, som har vundet på opsvinget. Beskæftigelsen

Læs mere

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 16-11-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland November 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-2. kvartal 2015

Læs mere

Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede

Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede AE s arbejdsmarkedsfremskrivning til 22 viser, at efterspørgslen efter personer med en videregående uddannelse stiger med hele 28. personer i de næste

Læs mere

Uddannelse går i arv fra forældre til børn

Uddannelse går i arv fra forældre til børn Uddannelse går i arv fra forældre til børn Der er en meget stærk sammenhæng mellem forældrenes uddannelse og den uddannelse, deres børn får. Jo højere et uddannelsesniveau ens forældre har, jo mindre er

Læs mere

Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel

Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel De fleste mellem 18 og 29 år er enten under uddannelse eller i arbejde, men 14 pct. er offentligt forsørgede. Der er særlige udfordringer knyttet til det

Læs mere

Udviklingen i indkomstforskelle

Udviklingen i indkomstforskelle PRK ISL CHE SVK SWE NOR CZE HUN CAN DNK SVN TUR DEU NZL AUT POL LVA EST NLD FIN BEL AUS ISR LUX ITA FRA LTU GBR MEX ESP PRT GRC IRL Udviklingen i indkomstforskelle Disruptionrådets sekretariat Januar 18

Læs mere

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Hvem er københavnerne? I denne analyse er der udarbejdet en karakteristik af københavnerne, hvor der bl.a. er set på befolkningsudvikling, familietyper,

Læs mere

Ledighed blandt nyuddannede sætter dybe spor i samfundsøkonomien

Ledighed blandt nyuddannede sætter dybe spor i samfundsøkonomien Ledighed blandt nyuddannede sætter dybe spor i samfundsøkonomien Selvom nye tal viser, at stigningen i ledigheden blandt nyuddannede med en videregående uddannelse er bremset, så ligger andelen af nyuddannede,

Læs mere

Færre ufaglærte job trods fremgang i beskæftigelsen

Færre ufaglærte job trods fremgang i beskæftigelsen Færre ufaglærte job trods fremgang i beskæftigelsen Siden starten af 2013 har vi oplevet en fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen. AE har undersøgt, hvilke uddannelsesgrupper der har draget fordel af beskæftigelsesfremgangen.

Læs mere

af Forskningschef Mikkel Baadsgaard 6.september 2011

af Forskningschef Mikkel Baadsgaard 6.september 2011 Mangel på kvalificeret arbejdskraft og målsætninger for uddannelse Fremskrivninger til 22 viser, at der bliver stor mangel på personer med erhvervsfaglige og videregående uddannelser. En realisering af

Læs mere

Analyse. Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten. 8. maj Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks

Analyse. Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten. 8. maj Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks Analyse 8. maj 2018 Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks Befolkningsudviklingen på tværs af Danmark er en vigtig del af diskussionen

Læs mere

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Arbejdsmarkedet fortsætter de flotte takter vi har været vidner til siden foråret 213. I august måned voksede beskæftigelsen med 3.9 personer og siden

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Hver tiende mellem og 9 år var inaktiv i Ugens tendenser Uændret lønudvikling i de to første kvartaler af Faldende produktion og ordreindgang i industrien

Læs mere

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA pct. 8. april 2013 Faktaark til Produktivitetskommissionens rapport Danmarks Produktivitet Hvor er problemerne? Servicesektoren halter bagefter Produktivitetsudviklingen har gennem de seneste mange år

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2015

Status på udvalgte nøgletal januar 2015 Status på udvalgte nøgletal januar 215 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Reviderede tal for væksten i 3. kvartal viser en BNP-stigning på,4 pct. ift.

Læs mere

Topindkomster i Danmark

Topindkomster i Danmark Topindkomster i Danmark Thomas Piketty har med bogen Capital in the Twenty-First Century sat fokus på udviklingen i toppen af i de vestlige lande. Bogen viser, at topindkomsterne er steget markant i USA,

Læs mere

Sundhed i de sociale klasser

Sundhed i de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse er der fokus på sundhedstilstanden i de sociale klasser. Der er stor forskel

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Industrieksport og lønkonkurrenceevne

Industrieksport og lønkonkurrenceevne 43 Industrieksport og lønkonkurrenceevne Kamilla Kristensen, Johanne Dinesen Riishøj og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark er en meget åben økonomi, hvor omtrent hvert

Læs mere

Forsikring mod ledighed

Forsikring mod ledighed Forsikring mod ledighed Et fleksibelt arbejdsmarked hviler blandt andet på, at der er økonomisk tryghed i tilfælde af ledighed. Dagpengesystemet er derfor et væsentligt element i den danske model, som

Læs mere

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 Ud af 30 OECD-lande har haft den 5. laveste vækst i BNP i tiårsperioden fra 1996 til 2006. Årsagen til dette er i høj grad, at danske

Læs mere

Incitamenter til beskæftigelse

Incitamenter til beskæftigelse Incitamenter til beskæftigelse Dansk økonomi er kendetegnet ved, at mange deltager aktivt på arbejdsmarkedet. Langt de fleste i de erhvervsaktive aldre er således i job. Der er dog også mennesker, som

Læs mere

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise N o t a t 13-17-årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise April 19 Resume Denne deskriptive analyse ser på udviklingen i antallet af 13-17-årige i beskæftigelse. Hovedkonklusionerne

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE

ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE 6. juni 2006 ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE Dette notat forsøger at give et billede af de personer på arbejdsmarkedet, som ikke er forsikret i en A-kasse. Datagrundlaget er Lovmodelregistret, der udgør

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 33 Indhold: Ugens tema Lille fald i ledigheden i juni 13 Ugens tendens I 16.1 nye jobannoncer i juli 13 Ugens tendens II Internationalt

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

STIGENDE IMPORT FRA KINA

STIGENDE IMPORT FRA KINA 15. september 5/TP Af Thomas V. Pedersen Resumé: STIGENDE IMPORT FRA KINA Den relativ store og voksende import fra Kina samt et handelsbalanceunderskud over for Kina på ca. 1 mia.kr. fører ofte til, at

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Flere ældre i den danske arbejdsstyrke, men færre unge. Dansk inflation er betydeligt lavere end EU-gennemsnittet

Flere ældre i den danske arbejdsstyrke, men færre unge. Dansk inflation er betydeligt lavere end EU-gennemsnittet Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 35 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Flere på lange videregående uddannelser, men færre på erhvervsuddannelser

Læs mere

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Denne analyse ser nærmere på den værdi, virksomhederne skaber i forskellige dele af landet, og deres produktivitet. Analysen understøtter en positiv fortælling om

Læs mere

Knap hver fjerde unge mand har kun gået i folkeskole

Knap hver fjerde unge mand har kun gået i folkeskole 28. unge mangler skompetencerne til at begå sig på arbejdsmarkedet Knap hver fjerde unge mand har kun gået i folkeskole 28. eller hvad der svarer til 3 pct. af de 16-29-årige er ikke i gang med eller har

Læs mere

Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse

Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation ved Metal- og Maskinindustriens Nytårskur på A-V-N Maskin AS, Odense, d. 17. januar

Læs mere

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Danmarks lønkonkurrenceevne er blevet styrket betydeligt i de senere år. Det hænger især sammen med en forholdsvis afdæmpet dansk lønudvikling

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark og andre lande

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark og andre lande Udenlandsk arbejdskraft i Danmark og andre lande Udenlandsk arbejdskraft har i høj grad bidraget til fremgangen på det danske arbejdsmarked gennem de seneste år. En analyse i Økonomisk Redegørelse, december

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Det bornholmske arbejdsmarked. 30. marts Videnscafé.

Det bornholmske arbejdsmarked. 30. marts Videnscafé. Det bornholmske arbejdsmarked 30. marts 2017. Videnscafé. Det bornholmske arbejdsmarked Udvikling i beskæftigelsen 21.000 20.500 20.000 19.500 19.000 18.500 18.000 17.500 17.000 16.500 16.000 1996 1997

Læs mere

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene I dag bor der over en million enlige i Danmark. Udviklingen siden viser, at andelen af singler blandt de --årige er steget fra knap procent til knap

Læs mere

BESKÆFTIGELSESBAROMETER

BESKÆFTIGELSESBAROMETER BESKÆFTIGELSESBAROMETER 1 Udgivelse: Maj 2014 Udarbejdelse: Data udarbejdet af CEBR for DEA Redaktion: Forskningschef Martin Junge, DEA Design: Jacob Birch og Finn Wergel Dahlgren ISBN: 978-87-90772-77-2

Læs mere

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID 16. oktober 28 ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID Hovedudfordringen de kommende par år bliver ikke generel mangel på arbejdskraft i den private sektor, men nærmere mangel på job. Opgørelser

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K 197 1974 1978 1982 1986 199 1994 1998 22 26 21 214 CEPOS Notat: Frygt for robotter er ubegrundet : Flere maskiner og automatisering er ledsaget af flere i job siden 1966 19-5-217 Af Mads Lundby Hansen

Læs mere

Stor risiko for mangel på uddannet arbejdskraft

Stor risiko for mangel på uddannet arbejdskraft 3 KAPITEL Stor risiko for mangel på uddannet arbejdskraft På baggrund af de historiske tendenser og de nyeste uddannelsesmønstre er der stor risiko for mangel på uddannet arbejdskraft i 22. Fremskrivninger

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 1: Langsigtede udviklingstræk fra industri til service og fra land til by Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konferencen Industrien til

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 2015 VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 2015 87 23 VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 MAJ 2019 Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Forskellen i levetid mellem ufaglærte og akademikere reduceres betydeligt, når man ser på

Læs mere

Dansk produktivitet i front efter krisen

Dansk produktivitet i front efter krisen 23. november 2016 Dansk produktivitet i front efter krisen Med Danmarks Statistiks store datarevision medio november 2016 giver det ikke længere mening, at tale om et særligt dansk produktivitetsproblem.

Læs mere

Dagpenge til nyuddannede

Dagpenge til nyuddannede Dagpenge til nyuddannede Mange nyuddannede har allerede fundet et job, når de afslutter deres uddannelse. Måske har de haft kontakt til en eller flere arbejdspladser i løbet af deres uddannelse eller har

Læs mere

Danmarks fremtid set fra Finansministeriet. LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 2018

Danmarks fremtid set fra Finansministeriet. LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 2018 Danmarks fremtid set fra Finansministeriet LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 18 Dansk økonomi i højkonjunktur BNP-vækst på 1,8 pct. i 18 og 19 Privatforbrug

Læs mere

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat set nærmere på udviklingen i beskæftigelsen i den private- og offentlige sektor, og fandt i den forbindelse

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 25 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 25 Offentligt Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 25 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 31. januar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 25 (Alm. del) af 11. oktober 2017

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE 8. oktober 27 af Kristine Juul Pedersen VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 26 MEN DE BESÆTTES AF UNGE Resumé: UNDER UDDANNELSE Umiddelbart ser det ud som om, den gunstige udvikling har gavnet bredt på arbejdsmarkedet,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema 6. grænsearbejdere i 3. kvartal 11 Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Stigende aktiveringsgrad for dagpengemodtagere

Læs mere

Kvartalsstatistik nr. 1 2014

Kvartalsstatistik nr. 1 2014 nr. 1 2014 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

Befolkningsudviklingen og dekomponering af Theilindekset

Befolkningsudviklingen og dekomponering af Theilindekset d. 10.11.2016 Marie Møller Kjeldsen (DORS) Befolkningsudviklingen og dekomponering af Theilindekset I notatet beskrives, hvordan Theil-indekset kan dekomponeres, og indekset anvendes til at dekomponere

Læs mere

Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner

Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner Ufaglærte mister en stor del af deres livsindkomst på grund af fravær fra arbejdsmarkedet. I gennemsnit er ufaglærte fraværende i en tredjedel af

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere

Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere Siden 14 har flere unge med ufaglærte forældre fået en uddannelse. Stigningen skyldes især, at flere indvandrere og efterkommere med ufaglærte

Læs mere

Jylland og Fyn trækker det halve af joblokomotivet de kommende år

Jylland og Fyn trækker det halve af joblokomotivet de kommende år Jylland og Fyn trækker det halve af joblokomotivet de kommende år Frem mod 219 forventer AE, at beskæftigelsen stiger med ca. 68. personer. Geografisk er det især København og Østjylland, der driver joblokomotivet,

Læs mere

Analyse 15. juli 2014

Analyse 15. juli 2014 15. juli 14 Kvinder er mere veluddannede end deres partner, men tjener mindre Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Gennem de senere årtier er der sket et markant løft i kvinders sniveau i

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

16. november 2017 Pres på arbejdsmarkedet i Europa

16. november 2017 Pres på arbejdsmarkedet i Europa ØKONOMISK ANALYSE 16. november 017 Pres på arbejdsmarkedet i Europa Op til finanskrisen opstod der flaskehalse på det danske arbejdsmarked, og det førte til, at arbejdskraft fra andre særligt østeuropæiske

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden. AMK Øst 19. juni 2015

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden. AMK Øst 19. juni 2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden AMK Øst 19. juni 2015 Juni 2015 1 Udvikling i beskæftigelsen og rekrutteringssituationen på arbejdsmarkedet Fig. 1. Udvikling i fuldtidsbeskæftigelsen for

Læs mere