Overgangsordning i forbindelse med BR 18 bør forlænges

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overgangsordning i forbindelse med BR 18 bør forlænges"

Transkript

1 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Ref.: IME/ime 7. juni 2018 Overgangsordning i forbindelse med BR 18 bør forlænges I dag, under en måned før BR 18 bliver obligatorisk, er der på det område, der er under størst forandring, nemlig brand, stadig så godt som ingen vejledninger på området, dog er der nu udsigt til, at der kommer nogle. Det, der gør brandområdet særligt vigtigt, er, at brand danner grundlaget for mange beslutninger i byggeriet. Vi har drøftet udfordringerne med de øvrige organisationer og FRI s brandrådgivere og giver nedenfor først en beskrivelse af de generelle udfordringer og derefter en række eksempler på de udfordringer, som det manglende overblik over det samlede brandregelkompleks giver i praksis. Det er vores overbevisning, at en forlængelse af overgangsordningen for BR 15 med seks måneder vil betyde: at sikkerhedsniveauet ikke bliver dårligere, at vejledningerne og regelsættet i det hele taget kan implementeres i et tempo, der giver byggeriets professionelle parter mulighed for at forholde sig til kravene på en lødig og konstruktiv måde, at bygherrer undgår unødige omkostninger til at imødegå usikkerhederne i tolkning, at der ikke opstår et unødigt pres på den kommunale byggesagsbehandling i forhold til både rådgivning og sagsbehandling, at man undgår spildt arbejde, som er udført, inden helheden i bygningsreglementet er kendt, og at der ikke er øgede omkostninger for det offentlige. Samlet set mener vi, at man ved at presse BR 18 s ikrafttræden igennem pr 1. juli vil påføre byggeriet usikkerhed og øgede omkostninger. Målene: Mere ens byggesagsbehandling og bedre effektivitet Et af hovedproblemerne, som revisionen af BR skulle løse, var at begrænse tilfældigheder/vilkårligheder i den kommunale byggesagsbehandling og dermed øge forventeligheden af, hvordan kravene skal opfyldes. Altså at man får det svar man forventer uanset hvor der bygges. I overgangen fra BR 15 til BR 18 er vejledningsteksterne BR 15 fjernet for at blive flyttet over i vejledningerne, således at kravene i BR 18 står entydigt som krav. P.t.

2 Side 2 af 7 er status, at man på brand har fjernet vejledningstekster og ikke erstattet dem med separate vejledninger, der er nødvendige for at forstå indholdet. Et andet hovedformål med revisionen er effektivisering af byggeriet. Et middel til dette er de præaccepterede løsninger hvis disse følges, så overholder man de facto BR. Disse vil også være udgangspunktet i de mere komplekse byggerier, hvor man med udgangspunkt i disse løsninger kan regne videre. Uden præaccepterede løsninger vil der kræves udarbejdelse af mere teknisk dokumentation, og der skal bruges flere kræfter, både i kommunerne og hos byggeriets parter. Vejledninger er nøglen til at kunne opfylde kravene Vejledningstekster er ikke krav, det er grundforudsætningen. Men ifølge formuleringen i BR, så SKAL der projekteres og installeres i forhold til vejledningen eller tilsvarende. BR 18 90: Bygningers brandtekniske installationer og brandslukningsmateriel skal projekteres og installeres efterfølgende eller på anden måde, som på tilsvarende vis dokumenterer, at de brandtekniske installationer fungerer efter hensigten: 1) Automatisk brandalarmanlæg: Bygningsreglementets vejledning om brandtekniske installationer At vælge en tilsvarende måde er dog ikke muligt, hvis man ikke kender udgangspunktet i vejledningen. Tilsvarende formulering om, at vejledningtekst er obligatorisk, er brugt mange gange i hele kapitel 5, se fx herunder: 134: Før ibrugtagning af en bygning skal der gennemføres en funktionsafprøvning og kontrol af de brandtekniske installationer og brandslukningsmateriel i bygningen, der viser, at den enkelte brandtekniske installation og det enkelte brandslukningsmateriel fungerer efter hensigten. Stk. 2. Funktionsafprøvning og kontrol udføres efter Bygningsreglementets vejledning om brandtekniske installationer P.t. er kravet til funktionsafprøvning ikke kendt, det kan være meget omfattende eller det omvendte. I praksis er der tale om et krav, der forud for byggeriet sendes i udbud som en del af en entreprise. Hvordan skal bygherren budgettere? Hvordan skal rådgiver beskrive kravet? Og hvordan skal den udførende kunne afgive tilbud? I sit høringssvar til BR 18 i juni 2017 skrev FRI: Vejledningsmaterialet er ikke tilgængeligt, så helhedsperspektivet på det nye BR 18 har ikke været tilgængeligt. Mange detaljer ligger begravet heri, og vi er bekymrede for deres kvalitet og indhold. I forbindelse med ovenstående problematisering, er det dog vigtigt at pointere, at der støttes fuldt op om, at vejledningerne er obligatoriske, da dette forventes at give bedre teknisk afklaring.

3 Side 3 af 7 Brug af eksempelsamlingen og overgangsordning I en overgangsordning, indtil de officielle brandvejledninger er tilgængelige, kan man, hvor det passer, anvende eksempelsamlingen. For visse typer byggerier kan dette være en løsning, men for mange større eller moderne byggerier er dette ikke tilstrækkeligt. Desuden forholder Eksempelsamlingen sig IKKE til samtlige brandkrav i BR 18 og heller ikke bygningstyper. Det vil være meget risikofyldt for et projekt at arbejde efter eksempelsamlingen. Hvis der pludselig dukker en ny vejledning op, som enten forholder sig anderledes end eksempelsamlingen til nogle emner, eller som forholder sig til emner, som eksempelsamlingen ikke har forholdt sig til, så skal den nye vejledning anvendes uden overgangsordning. Det betyder i praksis, at brandrådgiverens og myndighedens råderum for faglige vurderinger i en periode indskrænkes, indtil der har indfundet sig en ny praksis. Men i en periode vil det koste for projekterne, fordi igangværende projekteringsforløb kan risikere at skulle rulles tilbage som følge af nye vejledninger. Branchen har naturligvis interesse i at kende vejledningerne så hurtigt som muligt, men en drypvis implementering er risikofyldt. Når branchen ikke kender frigivelsesdatoerne og disse vil kunne komme hen over natten. Og herefter vil eksempelsamlingen ikke kunne bruges. Man vil kunne risikere at skulle bruge både henvisninger til ny BR 18-vejledning og til eksempelsamlingen, der er skrevet til et andet reglement og har en helt anden opbygning. Ingen svar til bygherrerne Som bygherre vil man gerne kunne forudse, hvilke ændringer der kommer i fremtiden. Fleksiblitet til at ændre funktion (fra bolig til kontor eller institution) og ændre arealer (fx opdele i større eller mindre kontorarealer) er nødvendigt for at kunne få bedst mulig økonomi i sit byggeri. I dag beder bygherren om rådgivning, men hverken rådgiver eller kommune kan give et svar, der holder længere end et par måneder. I forhåndsdialogen skal kommunen vejlede men man risikerer, at kommunen næste dag ikke længere kan stå ved sin vejledning, fordi vejledningsteksten er udkommet og enten tillader andre muligheder eller indskrænker de muligheder, som man forventede at have. Hvad er indsatsteknisk traditionelt? I forhold til BR 18 introduceres en vejledning om indsatsteknisk traditionel, hvor formålet er at give et niveau for, hvor meget plads og råderum brand og redning skal have til deres rådighed. Formålet med vejledningen er, at man som bygherre/rådgiver ikke skal forhandle individuelle løsninger fra gang til gang. Denne vejledning mangler, og dermed er hvert enkelt byggeri ikke i kategorien indsatsteknisk traditionel og dermed til forhandling.

4 Nogen ved noget hovedparten gør ikke Der ligger en konkurrenceforvridning i, at de, der udarbejder de nye vejledninger, har noget mere føling med, hvad de nye regler kommer til at være, især hvis der ikke kommer en passende overgangsperiode. Udover vejledningerne var der også tale om, at TBST skulle udarbejde eksempler på start- og sluterklæringer og mere vigtigt: hvor omfattende bliver kontrolplanerne: niveauerne skal være kendte også med en rimelig overgangsperiode. Side 4 af 7

5 Side 5 af 7 Bilag A Eksempler på konkrete og faglige usikkerheder Vi har samlet et udpluk af eksempler, hvor garvede brandrådgivere er i tvivl om de nye regler. De har i mange år arbejdet som brandrådgivere og kender tankegangen bag kravene i BR 15, men er i tvivl om fortolkningerne af BR 18: Når vi taler brandteknisk dimensionering, risikoanalyse eller andre omfattende analyser, som bygger på acceptkriterier og rådgiverens vurderinger samt aftalte forudsætninger med myndigheder, så kan det blive et stort problem, hvis der undervejs kommer nye regler, som konflikter med det allerede igangsatte. En ting er, at det kan koste nye simuleringer, men det kan også koste tid i kalenderen, og så kan det endda være, at løsninger må forkastes. Forestil jer, at der i morgen kommer en vejledning: - som fortæller os, hvad vi skal mene om størrelsen af indeliggende rum for personophold uden udsyn. - som fortæller os, at der i alle flugtvejstrapperum i en bygning med øverste gulv > 22 m over terræn skal være sikkerhedstrapper, medmindre man kan dokumentere, at noget andet er lige så godt (dette er jo så i øvrigt tæt på umuligt, dvs. vejledningen bliver et de facto-krav). - som siger, at i bygninger mellem 22 og 45 m må man trods BR18-kravet godt udelade sprinkleranlæg, hvis det f.eks. er en boligejendom. En sådan lempelse kunne man have skrevet i BR 18, men det gjorde man ikke. Så måske kommer lempelsen ikke? Måske gør den? - som fortæller os, at en indsatstaktisk traditionel bygning er en bygning, hvor samtlige redningsåbninger højst ligger 19 m over terræn, fordi nogle brandvæsener har oplevet, at deres drejestige, som skulle kunne nå 23 m, kun kunne nå 19 m ved en bestemt facadegeometri. - som fortæller os, at et sprinkleranlæg skal udføres med flowswitch pr m². Hver eneste gang de nye vejledninger forholder sig til noget, så kan det betyde, at igangværende projekter bliver tvunget til at omprojektere. Og jo kortere periode branchen har kendskab til vejledningerne, INDEN de bliver obligatoriske, jo større er problemet. I 144 om drifts-, kontrol- og vedligeholdelseskravene (DKV) står, at Eksisterende bygninger i risikoklasse 2-4, hvor der ikke inden ibrugtagningstilladelsen er udarbejdet en drifts-, kontrol- og vedligeholdelsesplan, skal drift, kontrol og vedligehold ske i henhold til Bygningsreglementets vejledning om drift, kontrol og vedligehold. Det er meget uhensigtsmæssigt, at man skal følge en vejledning, hvis man ikke har udarbejdet sin DKV-plan efter selvsamme vejledning, jf. 146 ( En drifts-, kontrolog vedligeholdelsesplan, som er udarbejdet i henhold til Bygningsreglementets vejledning om drift, kontrol og vedligehold, anses for at opfylde bestemmelserne i dette afsnit. ). Altså bygherrer for eksisterende og alle byggerier, der får byggetilladelse efter 1. juli 2018, og indtil vejledningen om DKV udkommer, ender i et limbo. Bygherrens

6 Side 6 af 7 udfordring er her, at man ikke kan prisfastsætte driften, herunder økonomien, til de periodiske systemintegrationstest, som er et krav i BR 18. Netop driftsøkonomien har stor betydning for valg af modernisering, ombygning og renovering af bygninger Der er modstrid mellem eksempelsamlingen og BR 18. Ifølge BR 18 skal der sprinkles i bygninger med over 22 m, mens man i eksempelsamlingen kan undlade at sprinkle, hvis man kan argumentere for dette på anden måde. Spørgsmålet har meget stor økonomisk konsekvens, da opstartsomkostninger for vandforsyningen til sprinkling er på ca. 1 mio. kr., hvortil kommer en øget omkostning pr. m2 på flere hundrede kroner og øgede driftsomkostninger. Måden brandsikkerheden håndteres på i dag er, at man typisk opdeler byggeriet i mindre brandsektioner, fx i lejlighedsbyggeri. Er det en mulighed i BR 18 også? I hvilke typer byggerier kan man bruge eksempelsamlingen? Kan man bruge principperne i andre anvendelseskategorier (fx 2, 3, 5 og 6)? Vi ser i øjeblikket en trend i samfundet med blandede byggerier fx Generationernes Hus, hvor boligbyggeri blandes med plejeboliger og børneinstitutioner. Usikkerheden om kravene betyder, at sådanne byggerier enten får væsentligt øgede omkostninger, eller at de ikke opføres. Der er i BR 18 kommet en række nye krav, fx 99 stk. 2 pkt. 3. Redningsberedskabet har forsvarlig mulighed for afsøgning og redning af personer og mulighed for at gennemføre det slukningsarbejde, som er nødvendigt for afsøgning og redning samt begrænsning af brandspredning. Her kan man som garvet brandrådgiver genkende noget fra tidligere, men ikke hvordan det skal fortolkes. Kravet Redningsberedskabet har forsvarlig mulighed for afsøgning og redning af personer og mulighed for at gennemføre det slukningsarbejde, som er nødvendigt for afsøgning og redning samt begrænsning af brandspredning står under krav til bærende konstruktioners brandmodstandsevne. Men sammenhængen er svær at se. Specielt for træbyggeri vil dette krav være en showstopper, indtil vejledningsteksterne er kendte.

7 Side 7 af 7 Bilag B Eksempler på konkrete byggeprojekter, hvor usikkerheden har konsekvenser En rådgiver har oplevet, at en af landets større kommuner direkte har anmodet et projekt om at fremskynde projekteringen og indsende byggeandragende inden 1. juli 2018, således at sagen kan behandles efter BR 15. Det er meget sigende, at end ikke myndighederne er trygge ved situationen og ikke ved, hvilket ben de skal stå på fra den 1. juli Et andet eksempel er i forbindelse med projektering af en kontorbygning, hvor gulvet i øverste etage ligger mere end 22 m over terræn. Det er en stor bygning med fire flugtvejstrapperum. Projekteringen er i fuld gang, men der kan ikke indsendes byggeandragende inden 1. juli For en effektiv udnyttelse af bygningen har arkitekten som noget af det første behov for at vide, hvor mange af flugtvejstrapperummene der skal udføres som sikkerhedstrapper? BR 18 indeholder ingen konkrete anvisninger. Den nuværende eksempelsamling beskriver sikkerhedstrapper, men da begrebet sikkerhedstrapper oprindeligt var en løsning til boligejendomme, hvor der for hver beboer kun er adgang til én trappe, forholder eksempelsamlingen sig ikke til, hvor mange sikkerhedstrapper der skal være i høje bygninger, hvor personerne har adgang til flere trapper. Hvis en af de nye vejledninger giver anvisninger om denne situation, så må man forvente, at projektet skal tilpasses efter vejledningen med store konsekvenser for hele den del af designet, der nu er kommet langt. I øjeblikket er der to principielle muligheder: Alle fire trapper indrettes som sikkerhedstrapper, hvilket er både pladskrævende, fordyrende og arkitektonisk uattraktivt. Eller skal vi følge vores faglige vurdering og nøjes med en, to eller måske slet ingen sikkerhedstrapper og risikere en meget omfattende omprojektering? Hvis overgangsordningen forlænges, så kan vi projektere efter BR 15, eksempelsamlingen og den praksis, vi kender. Det giver mere tryghed for projekteringsprocessen for bygherre, arkitekt, ingeniører, entreprenør og myndigheder. Envejskommunikationsanlæg i høje bygninger. Det står ingen steder i BR 18 og er noget, som står som en bør overvejes i Eksempelsamlingen. Der mangler afklaring af kravet, og rådgivere oplever, at kravet stilles vilkårligt. Der er p.t. ikke nogen vejledninger i, hvad kravene skal være, og det er et vilde vesten for leverandørerne. Til orientering er der tale om dyre foranstaltninger en nylig pris lød på ca kr. pr. lejlighed.

BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer

BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer BR18 OG VEJLEDNINGER SIDEN 1. JULI 2018 GÆLDER KUN BR18 OVERGANG MED TEKNISK BYGGESAGSBEHANDLING OG CERTIFICERINGSORDNING

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Annemarie Poulsen og Anne-Sofie Bang Lassesen Onsdag den 17. januar 2018 Program Generelt

Læs mere

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 11. oktober 2017 STATUS PÅ BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Høring over BR18 og certificeringsordningen: 5.

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement Skabelon til kommentering Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Inge Ebbensgaard ime@frinet.dk Tel 60776094 Generelle

Læs mere

NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE. Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden

NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE. Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden Disposition Ny struktur i Bygningsreglementet helt overordnet Ny måde at inddele byggeri

Læs mere

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri TILLÆG 1 TIL EKSEMPELSAMLINGEN OM BRANDSIKRING AF BYGGERI 1 Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri Til side 9, forord, sidste afsnit ændres meget høje bygninger, hvor der er mere end

Læs mere

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner BR18 vejledning om indplacering i Brandklasse Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner Til såvel intern som ekstern anvendelse (efter den enkelte kommunes ønske og skøn) Version 1.0, versionsdato

Læs mere

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil??

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Dansk Forening for Passiv Brandsikring ROCKWOOL Jakob Andersen Afdelingsleder Århus Brandvæsen Funktionsbaserede brandkrav Nye

Læs mere

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 HVEM ER DBI? DBI er Danmarks førende videncenter for brandsikkerhed og sikring. Vi kombinerer

Læs mere

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius,

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius, Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand Thomas Cornelius, tch@cornel.dk PROGRAM 19.00 19.10 Velkomst Civilingeniør Thomas Cornelius, syn og skønsmandforeningen. 19.10 19.30 Certificeringsordningen

Læs mere

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål Den gode ansøgning Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål 1 Byggesagsprocessen 2 Forhåndsdialog Afklaring af projektet i en tidlig fase Kræver det dispensation Kræver det tilladelse fra andre

Læs mere

Har du styr på brand...? rambøll arkitektur landskab og proces

Har du styr på brand...? rambøll arkitektur landskab og proces Har du styr på brand...? Hvem er jeg? Hans Bang Munkholt Bygningskonstruktør 2006 Fire Protection Manager CFPA Ansættelser: KPF Arkitekter, WITRAZ & Rambøll Arbejdsområder: Brandteknisk rådgiver Projektering

Læs mere

Version: Revision 1. Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand

Version: Revision 1. Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand Version: 29-01-2019 - Revision 1 Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand Kapitel 1: Generelt om sikkerhed ved brand 1.1.0. Bygningsreglementets brandkrav... 2 1.2.0. Brandteknisk byggesagsbehandling...

Læs mere

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 NYT FRA STYRELSEN Generelt Serviceeftersyn af byggeskadeforsikringsordningen Genbrugte

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Indholdsfortegnelse Formål... 2 Brandteknisk dokumentation indhold:... 2 Indledning... 2 Lovgivning:... 2 Lovhjemmel...

Læs mere

I denne vejledning gennemgås de opgaver og minimumskrav, der er knyttet til den certificerede brandrådgivers virke.

I denne vejledning gennemgås de opgaver og minimumskrav, der er knyttet til den certificerede brandrådgivers virke. Udkast til vejledning til certificeret brandrådgivers virke for byggeri i brandklasse 2 KAP 34 545-551 Certificeret brandrådgivers virke I denne vejledning beskrives den certificerede brandrådgivers virke

Læs mere

Træ som brandgodt byggemateriale. InnoByg gå-hjem møde

Træ som brandgodt byggemateriale. InnoByg gå-hjem møde Træ som brandgodt byggemateriale InnoByg gå-hjem møde Træ som byggemateriale Træ har gennem alle tider været et brandgodt byggemateriale: Hvorfor er brandreglerne Typiske spørgsmål: Hvorfor bygger vi ikke

Læs mere

BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver)

BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver) BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver) Status BR18 Ikrafttrædelse den 1. januar 2018 Certificeringsbekendtgørelse for brand- og statik-områderne Overgangsperiode mellem BR15 og BR18

Læs mere

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar)

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Trådte i kraft 1. januar 2018 Overgangsperiode indtil 1. juli 2018 Det nye Kommunen skal

Læs mere

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Januar 2010 Denne vejledning har til hensigt at beskrive opbygningen og funktionen af et brandmandspanel Lovgivning Med indførelsen af det funktionsbaserede

Læs mere

Hvordan ser byggesagsbehandling ud fra bygherres/rådgivers side?

Hvordan ser byggesagsbehandling ud fra bygherres/rådgivers side? byggesagsbehandling ud fra bygherres/rådgivers side? Frederikke Ekstrand Schmidt COWI Fire 1 24 SEPTEMBER 2014 HVORDAN SER BYGGESAGSBEHANDLING UD Frederikke Ekstrand Schmidt Akademiingeniør og Master i

Læs mere

Orientering om BR

Orientering om BR Certificeringsordningen for Konstruktioner og Brand Hvordan påvirker det byggeriets parter Emne: De udførendes syn på den nye ordning Sted: IDA Syn og Skøn. Dato: 22. februar 2018 v. /Niels Strange Om

Læs mere

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Brian Vestergård Jensen, DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / BR 08 Historik Bygningsreglement 1995 Tillæg 1-15, heraf Tillæg 8 og 14 (nye

Læs mere

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen.

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. BYGNINGSREGLEMENT 2018 KAPITEL 28 141 og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. 496 Dokumentation for de bærende konstruktioner for bygværker, som er

Læs mere

Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard,

Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard, DOKNR-xx-xxxx Ref.: IME E-mail: ime@frinet.dk 2. maj 2019 Til: Fra: Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard, ime@frinet.dk BR18 Dokumentation af bygningsreglementets krav Summary

Læs mere

Der er på nuværende tidspunkt udarbejdet 2 foldere til støtte for den kommunale brandtekniske byggesagsbehandling:

Der er på nuværende tidspunkt udarbejdet 2 foldere til støtte for den kommunale brandtekniske byggesagsbehandling: Sagsgangen ved brandteknisk dimensionering December 2004 Side 1 FORORD Nærværende folder er et resultat af et samarbejde mellem: Dansk Bygningsinspektørforening Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) I medfør af 15 B og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

H Ø RI NGSSVAR T I L ÆNDR I NGERNE AF B R oktober Høringssvar fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Regelforenklinger.

H Ø RI NGSSVAR T I L ÆNDR I NGERNE AF B R oktober Høringssvar fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Regelforenklinger. H Ø RI NGSSVAR T I L ÆNDR I NGERNE AF B R 10 16. oktober 2012 J.nr. Ref. Høringssvar fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Ændringsforslaget Kommentar til ændringsforslaget Regelforenklinger Ombygninger

Læs mere

Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre

Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre [Den politiske kandestøber, Holberg] Lidt om mig Uddannelse: Civilingeniør, Byggeri og Anlæg (Energi og Indeklima) AAU 2007 Master i brandsikkerhed DTU

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1 1. ------IND- 2017 0432 DK- DA- ------ 20170921 --- --- PROJET Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1 I medfør af 15 B, og 30, stk. 2, i byggeloven,

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav

DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav Jørgen Larsen Chefingeniør TopCenter i Ballerup Udstillings- og informationscenter for skadeforebyggelse og sikring. Demonstration af aktive og passive sikringsforanstaltninger.

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) 1 I bekendtgørelse nr. 1601 af 14. december 2015 om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15), som

Læs mere

Nye håndbøger fra DBI

Nye håndbøger fra DBI Nye håndbøger fra DBI Torsdag d. 3. november 2011 Brian V. Jensen bvj@dbi-net.dk Tlf. 61201663 Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / 2011 / Passiv Brandsikring Ny håndbog om småhuse Behov,

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

Funktionsbaseret brandteknisk byggesagsbehandling i Lejre Kommune

Funktionsbaseret brandteknisk byggesagsbehandling i Lejre Kommune Funktionsbaseret brandteknisk byggesagsbehandling i Lejre Kommune Lejre Brandvæsen, Lejre Kommune Vintapperbuen 2, 4070 Kr. Hyllinge. Brandst., Syd: Horseager 6, 4330 Hvalsø. Brandst. Nord: Vintapperbuen

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

Infrastruktur for brandtekniske installationer

Infrastruktur for brandtekniske installationer Infrastruktur for brandtekniske installationer IDA - møde, 27-10-2016 Anders Frost-Jensen, DBI Dias 1 / 27-10-2016 / AFJ / Møde Lovgivning Brandtekniske installationer Bygningsreglementet (uddrag) Tillæg

Læs mere

Fremtidens Byggesagsbehandling

Fremtidens Byggesagsbehandling Fremtidens Byggesagsbehandling Kompetent og Ubureaukratisk Hvordan? Regeringens lovforslag om certificering betyder følgende: Teknisk sagsbehandling skal ikke længere foretages af kommunerne, men skal

Læs mere

Vejledning om brandsikring af højhusbyggeri

Vejledning om brandsikring af højhusbyggeri 2013 Vejledning om brandsikring af højhusbyggeri Denne vejledning er udarbejdet i samarbejde mellem Aalborg, Odense, Aarhus og Københavns brand- og byggemyndigheder og omfatter principper og inspiration

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Bygherreforeningen Borgergade 111 1300 København K Henrik L. Bang Mobil 4042 5575 hlb@bygherreforeningen.dk

Læs mere

Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking

Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking Økonomi- og erhvervsminister i Bendt Bendtsen offentliggjorde 23. maj 2007 en ny handlingsplan for byggeriet - 24 konkrete initiativer: Højere kvalitet og forbrugerbeskyttelse

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) BEK nr 1616 af 13/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2018 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bilag 9 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand. Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med garageanlæg

Bilag 9 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand. Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med garageanlæg Bilag 9 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med garageanlæg Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen Version: 01-02-2019 Bilag 9 til

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet I medfør af 15 B, og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

Notat. A. Enggaard A/S DLG TÅRNET Overordnet brandstrategi INDHOLD. 1 Indledning Bygningsbeskrivelse... 2

Notat. A. Enggaard A/S DLG TÅRNET Overordnet brandstrategi INDHOLD. 1 Indledning Bygningsbeskrivelse... 2 Notat A. Enggaard A/S DLG TÅRNET Overordnet brandstrategi 27. juni 2016 Projekt nr. 217465 Dokument nr. 1220210666 Version 1 Udarbejdet af HHi Kontrolleret af Godkendt af INDHOLD 1 Indledning... 2 2 Bygningsbeskrivelse...

Læs mere

Version: Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand. Kapitel 2: Evakuering og redning af personer

Version: Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand. Kapitel 2: Evakuering og redning af personer Version: 25-02-2019 Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand Kapitel 2: Evakuering og redning af personer 2.1.0 Generelt... 2 2.1.1 Strategi for evakuering... 3 2.2.0 Tiltag til at gøre opmærksom

Læs mere

Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet

Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet BRANDTEKNISK DOKUMENTATION Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet Akademiingeniør Svend Poulsen A/S Industriparken 7, Valsgaard 9500 Hobro Tlf. 9851 0866 Rådgiver : Akademiingeniør Svend Poulsen A/S Side

Læs mere

Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg

Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg 2013 Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg Denne Vejledning er udarbejdet i samarbejde mellem Aalborg, Odense, Aarhus og Københavns beredskaber. Anders Brosbøl Beredskabscenter Aalborg 31-05-2013 18.

Læs mere

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15?

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15? Fra: [mailto:pjen@solrod.dk] Sendt: 11. april 2017 13:36 Til: Jens Bendix Emne: VS: Diverse spørgsmål om annekser og dobbelthuse. Hej Jens Til orientering. Jeg vedhæfter lige mine oprindelige

Læs mere

Bygningsreglementet 2015

Bygningsreglementet 2015 Bygningsreglementet 2015? BR15 Hvad sker der, hvad betyder det Peter Noyé Ekspertisechef, Bæredygtighed, Indeklima og Energi NIRAS Hvad laver vi indenfor indeklima og energi April 2015 Nyt BR15 2 STATUS

Læs mere

En guideline for myndigheder

En guideline for myndigheder Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Forebyggende afdeling En guideline for myndigheder Funktionsbaseret brandteknisk byggesagsbehandling Guideline nr. 1 1. udgave juli 2009 Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Vagtcentral

Læs mere

Undersøgelse af brandsikkerhed i plejeboliger

Undersøgelse af brandsikkerhed i plejeboliger Undersøgelse af brandsikkerhed i plejeboliger Status 31. januar 2019 Side 1 Forløb for undersøgelsen Brand på Farsøhthus den 3. august 2018. Den 11. september 2018 igangsættes en undersøgelse af brandsikkerheden

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Love og vedtægter mv. Love og vedtægter vedr. byggeri Brandkrav til jordbrugserhvervets avls- og driftsbygninger Bygninger Teknik Miljø Arkivnr. 95.02-01 Udgivet 01.02.2008 Revideret

Læs mere

Bilag 2 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand. Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med etageboligbyggeri

Bilag 2 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand. Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med etageboligbyggeri Bilag 2 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med etageboligbyggeri Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen Version: 20-12-2018 Bilag

Læs mere

REDEGØRELSE FOR BRANDFORHOLD

REDEGØRELSE FOR BRANDFORHOLD REDEGØRELSE FOR BRANDFORHOLD LANDVEJEN 84; 8543 HORNSLET SAG: 1451 Udført af: CONSULT-ING Rådgivende ingeniørfirma Bjørnkærvej 7 8471 Sabro den 31.07.2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning Side 1 2. Bygningens

Læs mere

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking BR 08 De vigtigste ændringer Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking Bygningsreglement 2008 BR 08 erstatter: BR 95 + 15 tillæg BR-S 98 + 12 tillæg Ikrafttræden 1. februar Overgangsperiode til 1.

Læs mere

Aktuelle emner fra Energistyrelsen. Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen

Aktuelle emner fra Energistyrelsen. Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen Aktuelle emner fra Energistyrelsen Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen Dagen i dag: 1. Lovliggørelse 2. Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri 3. Frokost 4. Midlertidige

Læs mere

Energistyrelsen er blevet informeret om, at der kan være problemer med overholdelse af reglerne for røg- og varmeudsugningsventilatorer.

Energistyrelsen er blevet informeret om, at der kan være problemer med overholdelse af reglerne for røg- og varmeudsugningsventilatorer. 25. januar 2013 Side 1 Energistyrelsen informerer om brandventilation Energistyrelsen er blevet informeret om, at der kan være problemer med overholdelse af reglerne for røg- og varmeudsugningsventilatorer.

Læs mere

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri Til overskriften er der tilføjet "VEJLEDNING OM BRANDSIKKERHED I HØJE BYGNINGER". Flere af afsnittene i tillæget indeholder vejledning, der kan

Læs mere

Vejledning. for udførelse af brandmandspaneler:

Vejledning. for udførelse af brandmandspaneler: Vejledning for udførelse af brandmandspaneler: Københavns Brandvæsen Forebyggelse og Indsats Bag Rådhuset 3 1550 København V Tlf.: 33 66 33 66 www.brand.kk.dk Juli 2013 Side 2 af 8 Denne vejledning har

Læs mere

Bilag 3 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand. Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med kontorer mv.

Bilag 3 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand. Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med kontorer mv. Bilag 3 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med kontorer mv. Side 1 af 85 Version: 06-12-2018 Bilag 3 til Bygningsreglementets

Læs mere

5. Bygningsreglement 2015 (Brandforhold af )

5. Bygningsreglement 2015 (Brandforhold af ) MØLLER & ROSENØRN Byggerådgivning Logistik Arkitektgruppe 5. Bygningsreglement 2015 (Brandforhold af 01.01.2016) 5.1 Generelt 5.2 Flugtveje og redningsforhold 5.3 Konstruktive forhold 5.4 Brandtekniske

Læs mere

Luftsluser. Åben luftsluse Varm luftsluse. Sikkerhedstrappe Luftsluse (Røgudluftning kontra Brandventilation)

Luftsluser. Åben luftsluse Varm luftsluse. Sikkerhedstrappe Luftsluse (Røgudluftning kontra Brandventilation) Luftsluser Åben luftsluse Varm luftsluse Sikkerhedstrappe Luftsluse (Røgudluftning kontra Brandventilation) What to do! Mulige løsninger iht. Eksempelsamling om brandsikring af byggeri 2012 2. udgave 2016

Læs mere

Krav: Bedre brandsikring af bygninger. Løsning: Brandsikring skal være en del af bygningens grundkonstruktion!

Krav: Bedre brandsikring af bygninger. Løsning: Brandsikring skal være en del af bygningens grundkonstruktion! Passiv brandsikring Effektiv passiv brandsikring er grundlaget for en optimal brandsikring af vores bygninger og dermed fundamentet for, at menneskeliv reddes, og samfundsøkonomiske aktiver sikres og bevares

Læs mere

Indretning af faste arbejdsplader i transportable konstruktioner henføres til anvendelseskategori 1.

Indretning af faste arbejdsplader i transportable konstruktioner henføres til anvendelseskategori 1. Notat Version: 1 Init.: AVE E-mail: ave@dbi-net.dk Dir.tlf.: 61220663 Antal sider: 6 Indretning af faste arbejdspladser i transportable konstruktioner, opsat i forbindelse med udførelse af byggearbejde

Læs mere

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST BR18 og Ecodesign - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november 2015. LOVFORSLAG

Læs mere

BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig?

BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig? BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig? Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Indeklimaets Temadag 2018 2018-09-25 Hvad skal vi snakke om? Bygningsreglement, vejledninger

Læs mere

5.5.2 Brand- og røgspredning i den bygning, hvor branden opstår eller til bygninger på samme grund

5.5.2 Brand- og røgspredning i den bygning, hvor branden opstår eller til bygninger på samme grund Page 1 of 18 Bygningsreglementet (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00/0/42)» 5. Brandforhold (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00_id76/0/42) 5. Brandforhold 5.1 Generelt 5.2

Læs mere

Eksempelsamling. 2. udgave 2016. Eksempelsamling. om brandsikring af byggeri. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S

Eksempelsamling. 2. udgave 2016. Eksempelsamling. om brandsikring af byggeri. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S beskriver formålet med at gennemføre forskellige brandsikkerhedsforanstaltninger, og hvordan dette formål kan opnås i praksis. Eksempelsamlingen dækker først og fremmest det mere traditionelle byggeri.

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål CS og CT om brand på plejehjem. Samrådsspørgsmål

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål CS og CT om brand på plejehjem. Samrådsspørgsmål Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1414 Offentligt TALEMANUSKRIPT Side 1 af 9 Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål CS og CT om brand på plejehjem Samrådsspørgsmål

Læs mere

Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner

Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner MK 6.00/017 8. udgave Januar 2014 Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax

Læs mere

Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og

Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og Beredskabsstyrelsen den 1. juni 2007 Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og foderstofvirksomheder, fremstilling og oplagring

Læs mere

Fordelingsgangene 1.05 og 2.06 udføres med udgang direkte til terræn i det fri. Fordelingsgang 1.05 udføres med udgang via multirum benævnt 0.01.

Fordelingsgangene 1.05 og 2.06 udføres med udgang direkte til terræn i det fri. Fordelingsgang 1.05 udføres med udgang via multirum benævnt 0.01. William Tolstrup - Arkitekt Ap isegårdsvej 4, Lov 4700 Næstved William Tolstrup 2010-03-30 Jour.: D30912543-8 ag: E10044-2 Init.: L/WJ E-mail: lvr@dbi-net.dk Dir.tlf.: 20 21 89 01 Hald ø Lejren enovering

Læs mere

Vejledning af 27. september 2011.

Vejledning af 27. september 2011. Vejledning af 27. september 2011. Krav til fugtteknisk dokumentation samt fugtsagkyndiges kompetencer og virke v/jens Bendix, Slagelse 09.05-2012 Krav til fugtteknisk dokumentation samt fugtsagkyndiges

Læs mere

IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING

IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING Brandstrategi, brandteknisk dokumentation og brandteknisk udførelse Revision : Revisionsdato : Dato : 15.08.2019 Sagsnr. : 19.04.076 Udarbejdet af :

Læs mere

Notat - Serviceniveauet nu og i fremtiden i Hovedstadens

Notat - Serviceniveauet nu og i fremtiden i Hovedstadens BM01 2017 Bilag 1 pkt. 4 Notat - Serviceniveauet nu og i fremtiden i Hovedstadens Beredskab Serviceniveauet på myndighedsområdet i dag Byggesager mv. med operative bindinger Bygningsreglementet 2015 med

Læs mere

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse CFPA Brandteknisk diplomuddannelse CFPA Brandteknisk diplomuddannelse Virksomhedens brandsikkerhed fra A til Z Har du som sikkerheds- eller arbejdsleder ansvar for, at brandsikkerheden altid er i orden?

Læs mere

Bygningsreglementet og funktionsafprøvning. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen

Bygningsreglementet og funktionsafprøvning. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen Bygningsreglementet og funktionsafprøvning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen 2018 2018-09-25 Hvad skal vi snakke om? Bygningsreglement, vejledninger og standarder

Læs mere

ALLOKERING AF RISIKO I OPP- KONTRAKTER

ALLOKERING AF RISIKO I OPP- KONTRAKTER Alene til undervisningsbrug, kan ikke benyttes som selvstændig retskilde ved Henrik Fausing Nogle væsentlige juridiske begreber: - Hændelighed: Fravær af skyld; der er ingen at bebrejde. (I det indbyrdes

Læs mere

Indhold. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Brandsikkerhed i plejeboliger mv. Spørgeskemaundersøgelse, resultater

Indhold. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Brandsikkerhed i plejeboliger mv. Spørgeskemaundersøgelse, resultater 18. marts 2019 Notat Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Brandsikkerhed i plejeboliger mv. Spørgeskemaundersøgelse, resultater Projekt nr.: 10403180 Indhold Udarbejdet af FBS Kontrolleret af KDTH/CHA Godkendt

Læs mere

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse Brandteknisk diplomuddannelse Brandteknisk diplomuddannelse Virksomhedens brandsikkerhed fra A til Z Har du som sikkerheds- eller arbejdsleder ansvar for, at brandsikkerheden altid er i orden? Arbejder

Læs mere

Velkommen til. bips beskrivelsesværktøj til renovering

Velkommen til. bips beskrivelsesværktøj til renovering Velkommen til Session 1D, bips beskrivelsesværktøj til renovering Indlægsholder: Arkitekt Ole Andersen 1 bips beskrivelsesværktøj til renovering Udviklingen af bips beskrivelsesværktøj til også at understøtte

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) FRI s høringssvar til BR18 Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Vesterbrogade 1E 1620 København V Kontaktperson: Inge

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3.

Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3. Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3. Vejledning Brandveje og brandredningsarealer Indhold 1. Formål... 2 2. Lovhjemmel... 2 3. Anvendelsesområde... 2 4. Regler for arealer til redning og slukning...

Læs mere

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, nfa@tbst.dk Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 ÆNDRINGER: 1. Kommunalbestyrelsen blev tildelt hjemmel til at henlægge nærmere

Læs mere

Invitation til at afgive tilbud på teknisk bistand vedr. forbedret brandregulering

Invitation til at afgive tilbud på teknisk bistand vedr. forbedret brandregulering Invitation til at afgive tilbud på teknisk bistand vedr. forbedret brandregulering Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk Notat 1. Formål Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET Principper og rammer for implementering v. Martin Barnkob Lindgreen, vicedirektør i Trafik- og Byggestyrelsen oktober 2016 Formålet med certificeringsordningen

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Netværk for bindingsværk

Netværk for bindingsværk Brandsikring i teori og praksis Netværk for bindingsværk Træ i dansk byggetradition er det brandsikkert? Skal brandsikring vurderes, er der 3 vigtige begreber vi skal kende Reaktion på brandgenskaber brandbeskyttelsesevne

Læs mere

Myndigheds dokumentation Brand og statik forhold ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Myndigheds dokumentation Brand og statik forhold ETAGEBOLIGER BORGERGADE Myndigheds dokumentation Brand og statik forhold Indhold INDLEDNING... 2 BYGNINGSBESKRIVELSE... 2 BRANDSEKTIONER... 4 BRANDCELLEVÆGGE... 4 BYGNINGENS INDRETNING... 4 BYGNINGSDEL KLASSER... 4 BYGNINGENS

Læs mere

Notat vedrørende planlægning og gennemførelse af anlægsprojekter, herunder forhold der kan påvirke tid og pris.

Notat vedrørende planlægning og gennemførelse af anlægsprojekter, herunder forhold der kan påvirke tid og pris. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomistaben NOTAT 29-11-2011 Notat vedrørende planlægning og gennemførelse af anlægsprojekter, herunder forhold der kan påvirke tid og pris. Følgende

Læs mere

Bilag 7 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand

Bilag 7 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand Bilag 7 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit, hvor personer ikke kan bringe sig i sikkerhed ved egen hjælp Trafik-, Bygge- og

Læs mere