Godstransportens knudepunkter i Danmark i dag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Godstransportens knudepunkter i Danmark i dag"

Transkript

1 Godstransportens knudepunkter i Danmark i dag Af Afdelingsleder, cand.scient.oecon Carsten Vædele Madsen, Institut for Transportstudier 1. Baggrund I dette indlæg redegøres for resultaterne af et udredningsarbejde gennemført af Institut for Transportstudier for Trafikministeriet om godstransportens knudepunkter i Danmark i dag. Godstransportens knudepunkter kunne udpeges på grundlag af infrastrukturen, men det er imidlertid ikke alene infrastrukturen, der betinger tilstedeværelsen af knudepunkter. Erhvervsforhold og historiske forhold kan også have betydning for, at knudepunkter for godstransporten opstår. Endvidere kan markedsforholdene og transportkøbernes krav til effektive og miljørigtige transporter berettige eksistensen og etableringen af godstransportknudepunkter. En nødvendig forudsætning for et bedre samspil mellem transportformerne er gode omladningsmuligheder, herunder ensartede standarder/procedurer for materiel, håndtering og organisering mellem lastbil-, bane-, fly- og søtransport, således at de respektive transportformers stærke sider kan udnyttes. Herved vil der være mulighed for at opnå synergieffekter. I regeringens trafikplan Trafik pointeres det, at der bør sikres en effektiv fysisk og funktionel sammenhæng mellem de enkelte trafiksystemer i knudepunkter. 1.1 Formål Formålet med projektet var at kortlægge og karakterisere godstransportens knudepunkter i Danmark. Det er undersøgt, hvor knudepunkterne er beliggende, og de forskellige knudepunkters funktioner og størrelse er beskrevet. Projektet tog ikke sigte på at hierarkisere godstransportens knudepunkter. Kortlægningen skulle give beslutningstagere inden for anlæg og drift i transportsektoren et begrebsapparat, og med udgangspunkt heri en beskrivelse af dagens situation. 1 "Trafik Trafikpolitisk redegørelse ", Trafikministeriet. København, december 1993.

2 Der blev ikke fundet nogen officielle standarder, der entydigt fastsætter, hvad et godstransportknudepunkt er. Derfor tog projektet sigte på at diskutere begrebet, og der blev opstillet en definition på et knudepunkt for godstransporten. 1.2 Metode Projektet blev baseret på en spørgeskemaundersøgelse suppleret med tilgængelig statistik. Der blev udpeget 7 respondentgrupper, og til hver af de 7 grupper blev der udarbejdet et spørgeskema. Det blev tilstræbt, at flest mulige spørgsmål blev stillet til alle respondenter, og kun i forbindelse med spørgsmål om særlige forhold hos den enkelte respondentgruppe blev der stillet særskilte spørgsmål. De respondenter, som blev inddraget i undersøgelsen, var: alle medlemmer af Dansk Speditørforening samt visse større eksportvognmandsfirmaer alle trafikhavne, statshavne, private industrihavne (bortset fra kraftværkshavnene) lufthavne alle DSB s godstrafikterminaler alle fragtcentraler visse udvalgte (større) dagligvarekæders terminaler De 4 danske medlemmer af Europlatforms på tidspunktet for undersøgelsen. Ikke alle deltagerne i undersøgelsen returnerede det tilsendte spørgeskema. Derudover var det ikke alle transportvirksomheder i knudepunkterne, som blev inddraget i undersøgelsen. Det betyder selvfølgelig, at rapportens resultater ikke giver et fuldstændigt dækkende billede af de danske knudepunkter og det gods, der håndteres her. Men det vurderes, at de indsamlede oplysninger kombineret med det opstillede begrebsapparat giver et første samlet overblik over de væsentligste knudepunkter i den danske transportinfrastruktur. Desuden beskrives forskellige knudepunkter og hermed knudepunkternes forskellige roller i den danske godstransport. Der blev nedsat en følgegruppe til at støtte arbejdet med projektet og kommentere de opnåede resultater. Følgegruppen havde repræsentanter for alle transportformer, og både transportører og transportkøbere var repræsenteret. 2. Definition af et knudepunkt Der findes og anvendes mange betegnelser for godshåndteringssteder, men der er ikke fundet nogen officiel definition på et godstransportknudepunkt. I projektet anvendtes følgende definition på et knudepunkt:

3 Et godstransportknudepunkt er et fysisk sted, hvor der sker værditilvækst i transportkæden. Værditilvæksten finder sted ved aktiviteter, der knytter sig til logistik, ved ombrydning, oplagring af gods samt ved omladning og omlæsing. Ved omladning af gods forstås, at der foretages et skift i transportform, uden at godset håndteres. Herved er det kun lastbæreren, der håndteres. En omlæsning er udtryk for, at gods læsses fra en lastbærer til en anden. Under ombrydning af gods brydes paller eller emballeret gods ned i mindre enheder. I forbindelse med aktiviteter, der knytter sig til logistik, forstås i denne definition eksempelvis emballering, etikettering, fakturering mm. Derudover kan der tilbydes en række serviceydelser knyttet til logistikaktiviteterne i knudepunktet. En ombrydning af gods medfører, at varepartierne tilpasses kundens ønsker om leveringens størrelse og sammensætning, hvorigennem der kan opnås en værditilvækst. Oplagring kan medføre en værditilvækst ved at varerne modnes til salg. Modning af frugt og grønt er eksempler herpå. Omladning og omlæsning indebærer muligheder for at effektivisere og rationalisere godstransporten. Herigennem er der mulighed for at opnå synergieffekter. Et knudepunkt er derfor et sted eller et anlæg, hvor der foretages godshåndtering, og som er ejet af en eller flere virksomheder. Der skal håndteres gods enten til eller fra mere end en virksomhed, og stedet eller anlægget skal således være åbent for andre virksomheder og deres gods. Et knudepunkt er således karakteriseret ved: hvilke godstyper og mængden heraf, der håndteres i knudepunktet arten af aktiviteter, som foregår i knudepunktet de serviceydelser, som udbydes i knudepunktet de typer virksomheder, der er lokaliseret i knudepunktet de transportformer, mellem hvilke der kan ske omladning af gods. 3. Datagrundlag Der blev rettet henvendelse til i alt 552 terminaler/virksomheder. Af de 552 kontaktede virksomheder deltog de 205 i undersøgelsen ved at returnere spørgeskemaet. Antal virksomheder/terminaler kontaktet og antal respondenter fremgår af tabel 3.1. Den samlede svarprocent var 37, men besvarelsen inden for de syv kategorier af respondenter var forskellig. Således var svarprocenten lav (14%) blandt speditionsvirksomhederne, og kun knap hver anden fragtcentral valgte at besvare henvendelsen. Fra de øvrige respondentgrupper var der en meget høj besvarelsesprocent.

4 Det er DSB gods, der har indsamlet spørgeskemaerne fra de enkelte godstrafikterminaler. Det blev her valgt at indsamle oplysningerne på de enkelte terminaler inden for hver produkttype: kombigods, stykgods, vognladningsgods samt DSB s lagerhoteller, i alt 77 enheder. Det skal bemærkes, at alle DSB-terminaler har returneret skemaet. Tabel 3.1 Antal virksomheder kontaktet og antal respondenter Respondentgruppe Antal kontaktede virksomheder og terminaler Antal respondenter Besvarelsesprocent Speditionsvirksomheder % Havne % Lufthavne % DSB-terminaler % Fragtcentraler % Dagligvareterminaler % Transportcentre % I alt % Den lave svarprocent blandt speditionsvirksomhederne betyder, at der potentielt kan være skævheder i det modtagne materiale i forhold til den samlede population. Det kan derfor være problematisk at generalisere ud fra det foreliggende datamateriale. På den anden side udgjorde speditionsvirksomhederne den største population (363 af de i alt 552 kontaktede respondenter), og der er set i forhold til det samlede materiale også modtaget relativt mange besvarelser fra speditionsvirksomhederne (50 svar af i alt 205 modtagne svar). Det er derfor forudsat, at datamaterialet om speditionsvirksomhederne har kunnet danne grundlag for indikatorer om specielt håndteringen af lastbilgods i de identificerede knudepunkter. Der er foretaget en sammenligning af de godsmængder, som er registreret i besvarelserne, med de officielle opgørelser fra Danmarks Statistik. Resultatet af sammenligningen er: Ca. 84% af den indenlandske søværts godstransport er indeholdt For den indenlandske og grænseoverskridende jernbanetransport er alt stykgods og ca. 94% af vognladningsgodset indeholdt

5 Mere end 90% af den skibs- og flytransporterede import og eksport er indeholdt Ca. 40% af den grænseoverskridende landevejstransport opgjort i mængder er indeholdt Ca. 1% af det nationale vejgods er omfattet af undersøgelsen. Den danske udenrigshandel er i betydelig udstrækning indeholdt i talmaterialet, der ligger til grund for analyserne i rapporten. Den indenlandske vejgodstransport er derimod kun i begrænset omfang indeholdt i datamaterialet. 4. Identifikation af knudepunkter Godstransportens knudepunkter blev udpeget på grundlag af den samlede population af kontaktede virksomheder/terminaler og de returnerede spørgeskemaer. Virksomhederne blev inddelt efter postnummer, hvorved de naturligt sammenhørende områder kunne udpeges. Hele Hovedstadsområdet (Københavns og Frederiksberg kommuner samt Københavns Amt), Herning/Ikast, Fredericia/Taulov/Vejle samt Kolding/Christiansfeld betragtes således som et område. Det blev valgt at medtage knudepunkter, hvor der findes 15 eller flere virksomheder/terminaler. Herved blev der identificeret følgende 9 godstransportknudepunkter i Danmark: Hovedstadsområdet, Odense, Kolding/Christiansfeld, Padborg, Esbjerg, Fredericia/Taulov/Vejle, Herning/Ikast, Århus og Aalborg. Det blev herudover valgt at medtage Billund Lufthavn som knudepunkt, hvilket skyldes, at lufthavnen som den eneste danske lufthavn ud over Københavns Lufthavn varetager international luftfragt. Derudover blev Bornholm medtaget, idet virksomhederne/terminalerne på Bornholm har betydning for den regionale godstransport. Der er i de 11 udpegede knudepunkter i alt 363 virksomheder/terminaler. Heraf valgte 111 at deltage i undersøgelsen. 5. Karakteristik af knudepunkterne I figur 5.1 er gengivet en summarisk karakteristik af de 9 danske godstransportknudepunkter. Figuren, som ikke må betragtes som en rangordning af knudepunkterne, er baseret på følgende indikatorer:

6 Godstyper Nationale eller internationale vareforsendelser Transportformer Lagertyper. Der skelnes mellem mørke og lyse markeringer. Førstnævnte angiver særlige karakteristika ved knudepunkterne, og sidstnævnte indikerer, hvilke aktiviteter/ydelser der tilbydes. Såfremt mere end 20% af det i undersøgelsen registrerede gods udgøres af en given godstype, er der anført en mørk markering. Udgør en varekategori mindre end 20% af den samlede håndterede godsmængde i et knudepunkt, er der angivet en lys markering. Derudover kan det aflæses, hvilke 3. parts logistikydelser respondenterne i knudepunkterne tilbyder. Der er af hensyn til overskueligheden foretaget en aggregering af forskellige ydelser. Såfremt alle de angivne ydelser tilbydes i knudepunktet, er dette angivet ved en mørk markering, mens den lyse markering angiver, at mindst en af ydelserne tilbydes. Som det fremgår, synes der at være en sammenhæng mellem beliggenhed af godstransportens knudepunkter og den overordnede infrastruktur i Danmark. Eneste undtagelse synes at være Herning/Ikast.

7 Figur 5.1 Summarisk karakteristik af knudepunkterne Aalborg Varetype Højværdi/ Temperaturgods Stykgods/ pakker National/ International Transportform Lagertyper Logistikydelser Eksport Lastbil Temperatur Varedistribution Import Jernbane/ kombi Tørgods Oplagring/ lagerhotel Bulk Transit Skib Tankgods Emballering/ etikettering Farligt gods National Fly Forarbejdning af produkter Herning/Ikast Ordremodtagelse/ Dokumentbehandling/ Fakturering Århus Knudepunktet er karakteriseret herved Kolding/ Christiansfeld Fredericia/Vejle/Taulov Varetages i knudepunktet Knudepunkterne kan ikke rangordnes på grundlag af Knudepunkterne er analyseret enkeltvis, hvorfor der er relative opgørelser. Derfor kan den abolutte betydning af markering være større end den absolutte betydning af en markering. Esbjerg Odense Hovedstadsområdet Padborg

8 I det følgende gives en kort karakteristik af de 9 udpegede knudepunkter, der er blevet identificeret i undersøgelsen. Det kan generelt af datamaterialet udledes, at alle knudepunkter i større eller mindre omfang er i stand til håndtere alle typer af gods. På tilsvarende måde råder tilnærmelsesvis alle knudepunkter over kapacitet til oplagring af alle typer gods. I det efterfølgende gennemgås forhold, der særligt karakteriserer de enkelte knudepunkter. Virksomhederne i Hovedstadsområdet er særligt karakteriseret ved at håndtere stykgods og bulk, hvor sidstnævnte varetype understreger havnens betydning for Hovedstadsområdet. Virksomhederne arbejder særligt med import- og transittransporter, mens eksportgods og det nationale gods udgør en mindre del af den samlede godsmængde. Alle transportformer anvendes, men den forholdsvis store betydning af Københavns Havn i datamaterialet bevirker imidlertid, at skibstransport fremstår som et karakteristikum for Hovedstadsområdet. Der kan påvises en betydelig lagerkapacitet til opbevaring af tørgods og tankgods. Af figur 1 fremgår det yderligere, at virksomhederne i Hovedstadsområdet kan levere alle de nævnte former for 3. parts logistik. I Århus håndteres især stykgods og bulkvarer, ligesom en stor del af det håndterede gods er import- og transitforsendelser. Århus er endvidere vigtig i forbindelse med den danske eksport af varer i containere til oversøiske markeder. Dog gælder det, at eksportmængderne er relativt beskedne set i forhold til mængderne af import- og transitgods. I Århus anvendes især skibstransport, hvilket viser havnens betydelige rolle i knudepunktet. Undersøgelsen har yderligere kunnet påvise en betydelig oplagringskapacitet til tankgods. Virksomhederne i Århus udfører en række 3. parts logistikydelser. Dog er der ikke i undersøgelsen fundet respondenter, der kan færdiggøre produkter for kunder, ligesom der ikke er fundet virksomheder, der tilbyder at foretage faktureringer for kunderne. Det skal yderligere bemærkes, at havnene i Århus og København har status som basishavne. I Fredericia/Vejle/Taulov ekspederer virksomhederne primært bulkvarer. Der er især tale om grænseoverskridende transporter med skib. Derudover kan det antages, at også lastbiltransport i forbindelse med baglandstransporter har betydning for virksomhederne i Fredericia/Vejle/Taulov. Der er i undersøgelsen identificeret en betydelig kapacitet til oplagring af tørgods, ligesom der i området findes en betydelig tankkapacitet på Shellraffinaderiet i Fredericia. Som følge af at Shell-raffinaderiet ikke indgik i undersøgelsen, kan kapaciteten ikke dokumenteres/beregnes. Undersøgelsen har påvist, at virksomhederne i Fredericia/Vejle/Taulov tilbyder de fleste former for 3. parts logistik. Ingen af respondenterne har givet udtryk for, at de kan emballere gods for kunderne, ligesom ingen i knudepunktet har angivet, at der udføres faktureringer. Knudepunktet tilbyder endvidere lagerkapacitet til temperaturregulerede varer, hvilket ikke fremgår af direkte af

9 undersøgelsen. Det skyldes, at en stor virksomhed med speciale i oplagring af temperaturreguleret gods ikke har deltaget. I Aalborg håndteres især bulkvarer. Virksomhederne arbejder med import- og eksportforsendelser samt nationale transporter. Der anvendes primært skibs- og lastbiltransport. I Aalborg rådes der over en betydelig kapacitet til oplagring af tørgods. Alle de i figur 1 nævnte former for 3. parts logistikydelser udføres af respondenterne. Dog er der ikke i undersøgelsen fundet virksomheder, der foretager faktureringer for deres kunder. I knudepunktet Herning/Ikast håndteres primært nationale forsendelser og importforsendelser. Der er overvejende tale om håndtering af stykgods, der transporteres med lastbil og jernbane. Undersøgelsen har påvist en betydelig kapacitet til oplagring af tørgods. Alle 3. parts logistikydelser udover færdiggørelse af produkter kan leveres af virksomhederne i knudepunktet. I Kolding/Christiansfeld udbydes de samme 3. parts logistikydelser som i Herning/Ikast. Derudover arbejder virksomhederne i Kolding/Christiansfeld i meget høj grad med importforsendelser. Undersøgelsen har ikke kunnet påvise, at der håndteres betydelige mængder farligt gods, men der er dog flere virksomheder i området, der har specialiseret sig inden for denne varekategori. Det er særligt temperaturreguleret gods og bulkvarer, der håndteres i knudepunktet. Der anvendes især lastbiltransport og skibstransport til og fra godstransportknudepunktet. Undersøgelsen har kunnet påvise betydelige kapaciteter til oplagring af tørgods. Knudepunktet i Esbjerg er karakteristeret ved håndtering af nationalt gods samt import- og eksportgods. Der er især tale om skibstransporter, og den vigtigste varetype synes at være bulk. Undersøgelsen har kunnet dokumentere, at virksomhederne i Esbjerg håndterer temperaturregulerede varer. Dog udgør mængderne inden for denne varekategori kun en mindre del af de samlede varemængder. Der er ikke identificeret væsentlig oplagringskapacitet til tankgods eller temperaturreguleret gods, hvorimod der forefindes en betydelig kapacitet til oplagring af tørgods. Respondenterne i knudepunktet tilbyder derudover oplagring af varer, lagerhoteller samt varedistribution. Padborg udgør et væsentligt knudepunkt for den danske eksport af temperaturregulerede varer, ligesom knudepunktet er vigtigt i forbindelse med Danmarks import. I forhold til hvad nærværende undersøgelse dokumenterer, vurderes Padborg at spille en rolle i forbindelse med transitforsendelser til/fra Norge. Eksempelvis håndteres fersk og frossen fisk fra Norge. Der håndteres især temperaturregulerede varer og stykgods. Virksomhederne i Padborg anvender hovedsageligt landevejstransport. Undersøgelsen har kunnet bekræfte tilstedeværelsen af en væsentlig oplagringskapacitet til tørgods og temperaturreguleret gods. Hertil kommer, at Padborg kan tilbyde samtlige logistikydelser, som denne undersøgelse omfatter.

10 Ligesom i Padborg og i Hovedstadsområdet har respondenterne fra Odense tilkendegivet, at de kan levere de nævnte former for 3. parts logistik. Odense udgør et vigtigt knudepunkt for den indenlandske godstransport. En meget stor andel af de transporterede varer består af bulk, ligesom der findes en væsentlig oplagringskapacitet til tankgods og temperaturreguleret gods. En stor del af det registrerede gods befordres med skib. Skibstransport varetager især transport af store mængder bulkvarer, der i høj grad udgøres af kul til Fynsværket. Som følge af knudepunktets regionale betydning antages lastbiltransport at spille en væsentlig rolle. 6. Forventninger til fremtiden Respondenterne fik forelagt spørgsmål om forventningerne til den fremtidige udvikling i godstrafikken frem til år Resultatet fremgår af figur 6.1. Figur 6.1 Forventninger til udviklingen i godsomsætningen frem til år 2000 opgjort på knudepunkter. Væksten er op givet i % Bornholm Aalborg Århus Herning/Ikast Billund Fredericia/Vejle/Taulov Esbjerg Padborg Kolding/Christiansfeld Odense Hovedstaden 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Fordeling i % Mere end 20% Op til 20% Uændret Nedgang Der er størst optimisme blandt respondenterne i Billund, der alle forventer en stigning i godsomsætningen på mere end 20% over de følgende 5 år. Virksomhederne i Fredericia/Vejle/Taulov, Kolding/Christiansfeld og Århus er også meget optimistiske i deres skøn over udviklingen i det fremtidige aktivitetsniveau. Sammenlagt forudser respondenterne fra Aalborg, Herning/Ikast, Esbjerg, Padborg og Hovedstadsområdet en pæn stigning i den fremtidige godsomsætning, mens virksomhederne/terminalerne på Bornholm og i Odense er mere forsigtige med hensyn til den fremtidige udvikling.

11 Litteratur 1. Godstransportens knudepunkter i Danmark i dag, Institut for Transportstudier. Padborg, februar Danmarks Statistik. 3. "Trafik Trafikpolitisk redegørelse", Trafikministeriet. København, december 1993

Copyright, Grontmij A/S 2011. Godsstrømmene med relation til Region Hovedstaden

Copyright, Grontmij A/S 2011. Godsstrømmene med relation til Region Hovedstaden Godsstrømmene med relation til Region Hovedstaden Agenda - Indledning 2 - Infrastrukturen - Godsstrømmene - Samlet billede Indledning 3 Denne præsentation er baseret på Grontmijs rapport Godsstrømmene

Læs mere

Handlemuligheder for at fremme intermodale transporter til - og fra Danmark. Trafikdage 28/

Handlemuligheder for at fremme intermodale transporter til - og fra Danmark. Trafikdage 28/ Handlemuligheder for at fremme intermodale transporter til - og fra Danmark Bedre samspil mellem vej og søtransport: Havne med intermodalitet Trafikdage 28/29.08.06 Nr. 1/MH/26-2-98 Fokusområder Fokus

Læs mere

Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK

Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK September 2013 Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Identifikation af socialøkonomiske virksomheder 3 Forskellige typer af socialøkonomiske

Læs mere

Godsstrømme. - Kortlægning af godsstrømme til og fra Danmark

Godsstrømme. - Kortlægning af godsstrømme til og fra Danmark Godsstrømme - Kortlægning af godsstrømme til og fra Danmark Godsstrømme - kortlægning af godsstrømme til og fra Danmark september 2005 Udgivet af: Transport- og Energiministeriet Frederiksholms Kanal 27

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 2 2018 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 1 2018 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 4 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 2 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Notat HAVNENES BETYDNING FOR OPLANDETS ERHVERVS- UDVIKLING. Sammenfatning af analyser for Randers, Horsens, Kolding og Vejle Havne. 23.

Notat HAVNENES BETYDNING FOR OPLANDETS ERHVERVS- UDVIKLING. Sammenfatning af analyser for Randers, Horsens, Kolding og Vejle Havne. 23. Notat NIRAS Konsulenterne A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4711 Fax 4810 4712 E-mail niraskon@niraskon.dk CVR-nr. 20940395 HAVNENES BETYDNING FOR OPLANDETS ERHVERVS- UDVIKLING Sammenfatning

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr. 2 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 4 8 For yderligere information David Hedegaard Meyer Danske Advokater Telefon: +45 33 43 7 Email: dhm@danskeadvokater.dk Danske Advokaters Konjunkturbarometer Konjunkturbarometeret

Læs mere

VENTETIDSUNDERSØGELSE, NOVEMBER 2018

VENTETIDSUNDERSØGELSE, NOVEMBER 2018 VENTETIDSUNDERSØGELSE, NOVEMBER 2018 AFRAPPORTERING AF SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE BLANDT YDERNUMMERPSYKOLGER Indhold Indledning... 2 Indsamling og distribution... 2 Overordnede konklusioner... 3 1. Henvisningskategori

Læs mere

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT Side 1/14 Dato J. nr. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus tjener som formål at beskrive den seneste udvikling i transportsektoren. Indledningsvis sammenfattes seneste

Læs mere

Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland

Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Studiets baggrund Mulighederne for en dry port terminal i Høje Tåstrup for containertransport til europæiske containerhavne

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 1 2017 Om konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Delrapport 2 - Trafikken mellem Skandinavien og Kontinentet - et tilbageblik

Delrapport 2 - Trafikken mellem Skandinavien og Kontinentet - et tilbageblik Startside Forrige kap. Næste kap. Delrapport 2 - Trafikken mellem Skandinavien og Kontinentet - et tilbageblik Konsekvenserne af en fast forbindelse for erhvervslivet på Fyn og i Syd- og Sønderjylland

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 4 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT Side 1/14 Dato J. nr. 29. oktober 212 21-3373 Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus tjener som formål at beskrive den seneste udvikling i transportsektoren. Indledningsvis

Læs mere

Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr 1 2016 Velkommen til Danske Advokaters Konjunkturbarometer Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks

Læs mere

GODSTRANSPORTSTATISTIK - ET SMERTENSBARN?

GODSTRANSPORTSTATISTIK - ET SMERTENSBARN? GODSTRANSPORTSTATISTIK - ET SMERTENSBARN? MULIGHEDER OG ERFARINGER FRA ARBEJDET MED AT BRUGE STATISTIK Lars Dagnæs Institut for Transportstudier Hærvejen 11 C 6330 Padborg, Baggrund Uden måling er alt

Læs mere

Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund

Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund - Transportformernes samarbejde v/cheføkonom Ove Holm Dansk Transport og Logistik Medlemmer 2.900 Lastbiler 17.000 Godslokomotiver 50 Ansatte 20.000 11-05-2010

Læs mere

Dry Port på Sjælland? Trafikdage i Aalborg 28. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland

Dry Port på Sjælland? Trafikdage i Aalborg 28. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Dry Port på Sjælland? Trafikdage i Aalborg 28. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Studiets baggrund Mulighederne for en dry port terminal i Høje Tåstrup for containertransport til europæiske

Læs mere

MANAGEMENTRÅDGIVERNES. Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017

MANAGEMENTRÅDGIVERNES. Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017 MANAGEMENTRÅDGIVERNES Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017 Velkommen til Managementrådgivernes (MR) analyse af det danske konsulentmarked 2017. Vi er glade for i år at kunne præsentere en analyse

Læs mere

Data om international lastbiltrafik i Danmark

Data om international lastbiltrafik i Danmark Data om international lastbiltrafik i Danmark August 06 Lars Dagnæs Lars Dagnæs Uddannelse: Civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet IA s lederuddannelse: Ledelse af teknologisk forandring Egen

Læs mere

Danske Havne. Fremtidige konkurrencemuligheder

Danske Havne. Fremtidige konkurrencemuligheder Danske Havne Fremtidige konkurrencemuligheder Den Danske Banekonference 2015 5. maj 2015 Danske Havne Brancheorganisation, etableret i 1917 Organiserer de danske erhvervshavne og har 68 medlemmer Foreningen

Læs mere

Dansk havnestrategi 2025 Belyst i relation til mindre og mellemstore havne. Middelfart 18. september 2025 Fuldmægtig Jess Nørgaaard

Dansk havnestrategi 2025 Belyst i relation til mindre og mellemstore havne. Middelfart 18. september 2025 Fuldmægtig Jess Nørgaaard Dansk havnestrategi 2025 Belyst i relation til mindre og mellemstore havne Middelfart 18. september 2025 Fuldmægtig Jess Nørgaaard Hvor ligger de danske havne (121 havne og de 25 største) Side 2 Fakta

Læs mere

Temadag nr. 72. Kombilogistik Optimeret samspil mellem transportformerne

Temadag nr. 72. Kombilogistik Optimeret samspil mellem transportformerne Temadag nr. 72 Kombilogistik Optimeret samspil mellem transportformerne 3 besøg i knudepunkter for godstransport 11. marts, 24. marts og 14. april 2010 Arrangør: Forum for Logistik og E handel i samarbejde

Læs mere

Digitaliseringsbarometer 2018

Digitaliseringsbarometer 2018 Digitaliseringsbarometer 2018 Særkørsel. Effektmåling af beskæftigelse og omsætning. Baseret på datagrundlag fra Digitaliseringsbarometer 2018 med effektberegning af Danmarks Statistik. November 2018 Indledning

Læs mere

Konjunkturundersøgelse af vognmandserhvervet i Danmark 2013

Konjunkturundersøgelse af vognmandserhvervet i Danmark 2013 Konjunkturundersøgelse af vognmandserhvervet i Danmark 2013 Indhold Indledning Konklusioner Kendetegn og udvikling i: 1. Strukturer i branchen 2. Regnskabstal 3. Udviklingen i 2012 og forventningerne til

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Miljørigtig godstransport og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green

Læs mere

Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren. Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland

Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren. Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland TØF Godskonference 2011 Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren Krav til fremtidens

Læs mere

Transportministeriet. Havneinfrastruktur. Trafikdage - den 24. august 2010 Specialkonsulent Søren Clausen

Transportministeriet. Havneinfrastruktur. Trafikdage - den 24. august 2010 Specialkonsulent Søren Clausen Havneinfrastruktur Trafikdage - den 24. august 2010 Specialkonsulent Søren Clausen Side 1 Organiseringen af infrastruktur i Danmark Hvem investerer i anlæg Infrastruktur Hvem foretager regulering af infrastrukturen?

Læs mere

Transport- og energiministeriet Planlægningskontoret. Fremtidens godsstrømme. Delprojekt 1 Kortlægning af godsstrømme og knudepunkter

Transport- og energiministeriet Planlægningskontoret. Fremtidens godsstrømme. Delprojekt 1 Kortlægning af godsstrømme og knudepunkter Transport- og energiministeriet Planlægningskontoret Fremtidens godsstrømme Delprojekt 1 Kortlægning af godsstrømme og knudepunkter September 2005 Transport- og energiministeriet Fremtidens godsstrømme

Læs mere

Referat af workshoppen Nordic Transportpolitical Network

Referat af workshoppen Nordic Transportpolitical Network Referat af workshoppen Nordic Transportpolitical Network Af Jimmy Lukassen I det følgende er workshoppen Nordic Transportpolitical Network refereret, idet der både er givet en gennemgang af de enkelte

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse for PBA i international handel og markedsføring. Årgang 2009-2011 pr. 1. februar 2012

Beskæftigelsesundersøgelse for PBA i international handel og markedsføring. Årgang 2009-2011 pr. 1. februar 2012 Beskæftigelsesundersøgelse for PBA i international handel og markedsføring Årgang 2009-2011 pr. 1. februar 2012 Udarbejdet af Gitte Damgaard, Erhvervsakademi Aarhus, April 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren

Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren : : : : 16. februar 2006 Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren 1 Indledning Transport er en hovedhjørnesten i den handel og produktion, som giver hele grundlaget

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

,, 34 procent har. ,, Danskere står for. ,, I de første fem. Hotellerne går frem. oplevet en omsætningsfremgang. på mindst 6 procent

,, 34 procent har. ,, Danskere står for. ,, I de første fem. Hotellerne går frem. oplevet en omsætningsfremgang. på mindst 6 procent Økonomisk analyse fra HORESTA juli 2006,, 34 procent har oplevet en omsætningsfremgang på mindst 6 procent Hotellerne går frem De danske hoteller har oplevet en positiv udvikling i såvel omsætning som

Læs mere

Transport i det kompetente og innovative Danmark

Transport i det kompetente og innovative Danmark Transport i det kompetente og innovative Danmark Fra transport- til forsynings- og værdikæder Ved chefrådgiver Michael Henriques, TetraPlan A/S m. fl. (Dette indlæg baserer sig på vigtige dele af det arbejde

Læs mere

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør Railion Scandinavia A/S 1 Status og perspektiv Finanskrise godsmængderne under pres Krisen er også mulighedernes vindue Ledig kapacitet Projekter der ikke tidligere

Læs mere

FUTURE FOOD INNOVATION

FUTURE FOOD INNOVATION SPETEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND FUTURE FOOD INNOVATION TILLÆG TIL SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER 2016

Læs mere

transeco 2 Demonstrationsprojekter: Miljømæssige og økonomiske benefits ved miljøstyring i godstransport. En samling af Best Practice eksempler.

transeco 2 Demonstrationsprojekter: Miljømæssige og økonomiske benefits ved miljøstyring i godstransport. En samling af Best Practice eksempler. transeco 2 Demonstrationsprojekter: Miljømæssige og økonomiske benefits ved miljøstyring i godstransport. En samling af Best Practice eksempler. v. Sektionsleder Erik Boeshave, Institut for Transportstudier

Læs mere

Notat om trafikudvikling til URS.

Notat om trafikudvikling til URS. 6. oktober 2008 /Lad Notat om trafikudvikling til URS. Baggrund Udviklingsråd Sønderjylland, URS, har anmodet Lars Dagnæs, FORCE Technology, om belysning af følgende to spørgsmål: 1. Den regionale fordeling

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT DEPARTEMENTET Dato Dok.id J. nr. - 3373 Center for Erhverv og Analyse Britt Filtenborg Hansen og Mads Prisum BFH@TRM.dk MPR@TRM.dk Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus

Læs mere

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll Udviklingen er synlig for enhver. Den hektiske aktivitet, der var for bare 10 år siden på mange af landets større

Læs mere

Afgiftsnedsættelser er næsten stagneret i 2016

Afgiftsnedsættelser er næsten stagneret i 2016 Notat Februar 2016 Afgiftsnedsættelser er næsten stagneret i 2016 En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at de positive takter med at sænke og afskaffe dækningsafgiften i kommunerne næsten er gået i stå

Læs mere

Virksomheder får afgiftsnedsættelser i rekordmange kommuner

Virksomheder får afgiftsnedsættelser i rekordmange kommuner Notat Maj 2015 Virksomheder får afgiftsnedsættelser i rekordmange kommuner En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at Halsnæs, Silkeborg, Sorø og Sønderborg Kommune har valgt afskaffe dækningsafgiften i

Læs mere

Der er modtaget data fra alle amter og kommuner undtagen Blåvandshuk, Dianalund, Løkken-Vrå, Marstal, Sallingsund, Sydfalster.

Der er modtaget data fra alle amter og kommuner undtagen Blåvandshuk, Dianalund, Løkken-Vrå, Marstal, Sallingsund, Sydfalster. NYHEDSBREV Fraværsstatistikken for den (amts)kommunale sektor 2006 er nu tilgængelig i en onlineversion med mulighed for selv at danne diverse rapporter over fraværet. Desuden udgives Fraværsstatistikken

Læs mere

Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale

Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale Forfatter: Udviklingschef Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier Resume Transporterhvervet har historisk haft stor betydning

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Totalt ansvar og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green Cargo (S)

Læs mere

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR SAMMENLIGNET MED 5 ANDRE NORDEUROPÆISKE REGIONER 2014 Hovedstadsregionen er en international metropol med afgørende betydning for væksten i Danmark Stor befolkningstilvækst

Læs mere

Godsomsætning i danske havne set i et udviklingsperspektiv

Godsomsætning i danske havne set i et udviklingsperspektiv Korsbæk Kommune 1 Godsomsætning i danske havne set i et udviklingsperspektiv Præsentation på Trafikdage i Aalborg august 2006 www.tetraplan.dk 2 Korsbæk Godsomsætning Kommune i danske havne set i et udviklingsperspektiv

Læs mere

Profil af den økologiske forbruger

Profil af den økologiske forbruger . februar 1 Profil af den økologiske forbruger Af A. Solange Lohmann Rasmussen og Martin Lundø Økologiske varer fylder markant mere i danskernes indkøbskurve. Fra 3 pct. af forbruget af føde- og drikkevarer

Læs mere

Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse?

Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse? Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse? Forfatter: Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier Emneplacering: Godstransport og Logistik, transportknudepunkter Indledning

Læs mere

Genåbning af Tønder-Niebüll banen

Genåbning af Tønder-Niebüll banen Genåbning af Tønder-Niebüll banen Af Afdelingsleder, cand.scient.oecon Carsten Vædele Madsen, Institut for Transportstudier 1. Baggrund I dette indlæg redegøres for resultaterne af et dansk-tysk udredningsarbejde

Læs mere

Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget

Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget Disposition: Havnenes rolle i transportsystemet Havnenes udvikling siden år 2000 Havneloven i dag

Læs mere

Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009

Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009 Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009 Af Anne Mette Byg Hornbek 10 pct. af eleverne i grundskolen er af anden etnisk herkomst end dansk. Det absolutte antal efterkommere og indvandrere i folkeskolen

Læs mere

Trafikministeriet Tredje kontor. Banegods i Danmark. med relation til Femern Bælt

Trafikministeriet Tredje kontor. Banegods i Danmark. med relation til Femern Bælt Trafikministeriet Tredje kontor Banegods i Danmark med relation til Femern Bælt Maj 2005 Trafikministeriet Banegods i Danmark med relation til Femern Bælt Maj 2005 Dokument nr.: 1100741_001 Revision nr.:

Læs mere

TRAFIK OG INFRASTRUKTUR - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

TRAFIK OG INFRASTRUKTUR - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN TRAFIK OG INFRASTRUKTUR - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Region Midtjylland April 2007 Trafik og Infrastruktur I et regionalt udviklingsperspektiv

Læs mere

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål L om gods

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål L om gods Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål L om gods Samråds spm. L: Ministeren bedes oplyse, hvor meget ekstra gods der vil komme på vejene, hvis Railion opgiver sine aktiviteter i Danmark, hvad ministeren

Læs mere

Jyllands Korridoren porten til Europa - facts, visioner, udfordringer og udviklingsmuligheder

Jyllands Korridoren porten til Europa - facts, visioner, udfordringer og udviklingsmuligheder Jyllands Korridoren porten til Europa - facts, visioner, udfordringer og udviklingsmuligheder UdviklingsRåd Sønderjylland (URS) er et offentligt-privat partnerskab, der arbejder for at skabe vækst og udvikling

Læs mere

Trafik ind og ud af danske havne. Trafikdage, Aalborg Universitet 23. august 2010 Jakob Svane, Danske Havne

Trafik ind og ud af danske havne. Trafikdage, Aalborg Universitet 23. august 2010 Jakob Svane, Danske Havne Trafik ind og ud af danske havne Trafikdage, Aalborg Universitet 23. august 2010 Jakob Svane, Danske Havne jks@danskehavne.dk Havnen som transportcenter Tegning: Jens Hage Danske Havne Vi ved hvad der

Læs mere

LOLLAND ERHVERVSHAVNE

LOLLAND ERHVERVSHAVNE LOLLAND ERHVERVSHAVNE Strategi 2025 FORORD FORORD I nærværende Strategi 2025 for Lolland Erhvervshavne opstiller vi vision og mål for de næste 10 års udvikling af vores erhvervshavne i Nakskov og Rødby.

Læs mere

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Erik Ørskov Afdeling: Direktørområdet E-mail: Erik.Oerskov@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/731 Telefon: 76631989 Dato: 6. marts 2009 Notat Opfølgningsstrategi

Læs mere

undersøgelsen indgår under betegnelsen børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, være vanskelig at foretage i praksis.

undersøgelsen indgår under betegnelsen børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, være vanskelig at foretage i praksis. Baggrund Ved opstart af projektet Hvervning af og støtte til plejefamilier til børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund viste en opgørelse fra Danmarks Statistik, at en lidt større andel af børn og unge

Læs mere

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT DEPARTEMENTET Dato Dok.id J. nr. - 3373 Center for Erhverv og Analyse Britt Filtenborg Hansen og Mads Prisum BFH@TRM.dk MPR@TRM.dk Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus

Læs mere

Jernbanetransport af farligt gods i Danmark

Jernbanetransport af farligt gods i Danmark Jernbanetransport af farligt gods i Danmark Af N.O.Jørgensen IVTB Danmarks Tekniske Universitet. Baggrund Dette konferencebidrag resumerer en delrapport inden for et projekt, som har haft til formål at

Læs mere

Stor spredning i resultat

Stor spredning i resultat Konjunkturundersøgelse 2019: Regnskabstal Stor spredning i resultat Efter flere års fremgang er væksten i resultatet pr. beskæftiget¹ nu for alvor brudt med et fald for andet år i træk. Spredningen er

Læs mere

EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV

EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV Regional Udviklingsplan EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV Virksomheder Beskæftigelse Omsætning Udvikling SYDDANSKE EKSPORTVIRKSOMHEDER VIDEN TIL VÆKST EKSPORTEN I TAL er et initiativ

Læs mere

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Profilanalyse 2017 Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Forord... 3 1: Hovedresultater fra Profilanalyse 2017... 4 1.1 De lokalt

Læs mere

Udvikling og resultater af nyt tællekoncept til måling af international vejgodstransport

Udvikling og resultater af nyt tællekoncept til måling af international vejgodstransport Udvikling og resultater af nyt tællekoncept til måling af international vejgodstransport Forfattere: Richard Kristensen, International Transport Danmark (ITD) Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Erhvervslivet og Femer. Startside Forrige Næste

Indholdsfortegnelse. Erhvervslivet og Femer. Startside Forrige Næste Startside Forrige Næste Erhvervslivet og Femer Forventninger hos erhvervslivet i Storstrøms amt til en fast forbindelse over Femer Bælt Copyright Dansk Industri og Idé-komiteen vedr. infrastruktur i Storstrøms,

Læs mere

Udenrigshandel. Grønlands eksport 1. kvartal :3

Udenrigshandel. Grønlands eksport 1. kvartal :3 Udenrigshandel :3 Grønlands eksport 1. kvartal Den samlede eksportværdi var 373 mio. kr. i mod 427 mio. kr. i 1. kvt., et fald på 53 mio. kr. hvilket svarer til 12,5 pct. Det fremgår af denne publikation

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse Hovedrapport for hjemmeplejen

Brugertilfredshedsundersøgelse Hovedrapport for hjemmeplejen Brugertilfredshedsundersøgelse 2015 Hovedrapport for hjemmeplejen Brugertilfredshedsundersøgelse 2015 Hovedrapport for hjemmeplejen Indhold 1. Baggrund for undersøgelsen... 1 Undersøgelsens omfang... 1

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007 STATISTIK OM ISOLATIONSFÆNGSLING I forlængelse af ændringen af reglerne om varetægtsfængsling i isolation i 2000 er det besluttet, at der skal gennemføres

Læs mere

Undersøgelse af kommunale udgifter til overvågning efter servicelovens 95 Analysenotat

Undersøgelse af kommunale udgifter til overvågning efter servicelovens 95 Analysenotat Undersøgelse af kommunale udgifter til overvågning efter servicelovens 95 Analysenotat August 2017 1 Indhold 1 Executive summary 3 1.1 Scenarie 1 3 1.2 Scenarie 2 4 2 Overvågning efter servicelovens 95,

Læs mere

Formålet er at belyse de mulige erhvervsmæssige konsekvenser af en fast forbindelse over Femer Bælt for Fyns, Ribe, Sønderjyllands og Vejle amter.

Formålet er at belyse de mulige erhvervsmæssige konsekvenser af en fast forbindelse over Femer Bælt for Fyns, Ribe, Sønderjyllands og Vejle amter. Konsekvenserne af en fast Femer Bælt forbindelse for erhvervslivet på Fyn og i Syd- og Sønderjylland v/lars Dagnæs og Carsten Vædele Madsen, Institut for Transportstudier Formålet er at belyse de mulige

Læs mere

25,0 20,0 15,0 10,0 5,0. Antal gæster Omsætning 0,0

25,0 20,0 15,0 10,0 5,0. Antal gæster Omsætning 0,0 Medlemsanalyse Af Jonas Kjær & Benedikte Rosenbrinck TEMA: Branchens forventninger til 2009 og 2010 HORESTA har valgt gennem i alt fire analyser at sætte fokus på den aktuelle økonomiske afmatning og konsekvenserne

Læs mere

Statistisk analyse: Udviklingen i den internationale lastbiltrafik Lars Dagnæs, TransECO2

Statistisk analyse: Udviklingen i den internationale lastbiltrafik Lars Dagnæs, TransECO2 Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 16039696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Udenrigshandel. Grønlands eksport 4. kvartal :4

Udenrigshandel. Grønlands eksport 4. kvartal :4 Udenrigshandel 2004:4 Grønlands eksport 4. kvartal 2003 Faldende eksport i værdi Den samlede eksportværdi i 2003 faldt til 2.149 mio. kr. fra 2.389 mio. kr. i 2002. Dette svarer til et fald på 10,0 pct.

Læs mere

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien Udviklingen er synlig for enhver. Den hektiske aktivitet, der var for bare 10 år siden på mange af landets større banegårde,

Læs mere

Bilag. Metodenotat til undersøgelse gennemført i forbindelse med hæftet Tilbud til stærke elever på erhvervsuddannelserne

Bilag. Metodenotat til undersøgelse gennemført i forbindelse med hæftet Tilbud til stærke elever på erhvervsuddannelserne Bilag Metodenotat til undersøgelse gennemført i forbindelse med hæftet Tilbud til stærke elever på erhvervsuddannelserne Dette er et bilag til hæftet Tilbud til stærke elever på erhvervsuddannelserne.

Læs mere

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Boligmarkedet DANSKERNES FORVENTNINGER MAJ 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 1 2 Tabeloversigt... 1 3 Figuroversigt... 2 4 Sammenfatning... 3 5 Undersøgelsen

Læs mere

Grønlands eksport 2004 (foreløbige tal) Grønlands eksportværdi fordelt på måneder, i mio. kr. Udvalgte indikatorer Observationer Ændring

Grønlands eksport 2004 (foreløbige tal) Grønlands eksportværdi fordelt på måneder, i mio. kr. Udvalgte indikatorer Observationer Ændring Udenrigshandel 2005:3 Grønlands eksport 2004 (foreløbige tal) Sammenfatning Faldende eksport i værdi Størst reduktion Nyt produkt Den samlede eksportværdi i 2004 faldt til 2.146 mio. kr. fra 2.285 mio.

Læs mere

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU)

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Af Torfinn Larsen Vejdirektoratet 1. Indledning Den løbende, landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) startede i sin nuværende form i august 1992. Tidligere

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Jyllands korridoren porten til Europa - facts, visioner, udfordringer og udviklingsmuligheder

Jyllands korridoren porten til Europa - facts, visioner, udfordringer og udviklingsmuligheder Maj 2011 Jyllands korridoren porten til Europa - facts, visioner, udfordringer og udviklingsmuligheder UdviklingsRåd Sønderjylland er et offentligt-privat partnerskab, der arbejder for at skabe vækst og

Læs mere

Nyt Teknisk Forlag Logistik i virksomheden

Nyt Teknisk Forlag Logistik i virksomheden 1 2 3 4 5 6 7 8 Fig. 8.1 Eksempel på en lang distributionskæde. 1 2 3 Fig. 8.2 Eksempel på kort distributionskæde. Fig. 8.3 Eksempel på transportzoner. Transportmarked Traditionelt Moderne Indsatsområde

Læs mere

Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes

Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes Synlighed om resultater i sundhedsvæsenet ASU 27. feb. 21 Kort om: Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes Hovedkonklusioner Almen praksis er hyppigt i kontakt med patienter

Læs mere

1. Indledning og sammenfatning Dansk Industri offentliggjorde den 4. september 2013 deres årlige erhvervsklimaundersøgelse.

1. Indledning og sammenfatning Dansk Industri offentliggjorde den 4. september 2013 deres årlige erhvervsklimaundersøgelse. N OTAT DI's erhvervsklimaundersøgelse 2013 - kommentarer til undersøgelsesmetode og resu l- tater. 1. Indledning og sammenfatning Dansk Industri offentliggjorde den 4. september 2013 deres årlige erhvervsklimaundersøgelse.

Læs mere

Dansk Industri har den 3. september 2015 offentliggjort deres årlige erhvervsklimaundersøgelse.

Dansk Industri har den 3. september 2015 offentliggjort deres årlige erhvervsklimaundersøgelse. N OTAT DI's lokalt erhvervsklima 2015 - Sammenhæng mellem virksomheders vurderinger og statistiske rammevilkår Dansk Industri har den 3. september 2015 offentliggjort deres årlige erhvervsklimaundersøgelse.

Læs mere

Lønstatistik 2012 Privatansatte

Lønstatistik 2012 Privatansatte Lønstatistik 2012 Privatansatte Vester Voldgade 111, 1552 København V Tlf.: +45 33 36 41 50 Fax + 45 33 36 41 60 email: kf@kf.dk - www.kf.dk INDHOLD INDHOLD... 1 1. INDLEDNING... 3 2. LØNTABELLER... 3

Læs mere

Turisme. Flypassagerstatistikken 2004 2005:2. Sammenfatning

Turisme. Flypassagerstatistikken 2004 2005:2. Sammenfatning Turisme 2005:2 Flypassagerstatistikken 2004 Sammenfatning Antallet af turister steg med 6,1 pct. i 2004 Figur 1. Antallet af turister steg i 2004 med 1.812 personer. Det svarer til en stigning på 6,1 pct.

Læs mere

Udenrigshandel. Grønlands eksport 2002 (foreløbige tal) 2003:2

Udenrigshandel. Grønlands eksport 2002 (foreløbige tal) 2003:2 Udenrigshandel 2003:2 Grønlands eksport 2002 (foreløbige tal) Den samlede eksportværdi for 2002 var 2.248 mio. kr., hvilket er ca. 15 mio. kr. mere end i 2001, hvor der blev eksporteret varer til en værdi

Læs mere

Trafikken over Øresund

Trafikken over Øresund Jens Groth Lorentzen, COWI A/S Baggrund Øresundsforbindelsen åbnede for biler og tog den 1. juli 2000. DSB, Skånetrafiken, Scandlines og Øresundsbrokonsortiet har siden Øresundsbrons åbning gennemført

Læs mere

Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice De lokalt vejledte...

Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice De lokalt vejledte... Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse 2018... 4 1.1 Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice... 4 1.2 De lokalt vej... 4 1.3 De specialiserede vej... 7 Kapitel

Læs mere