Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger"

Transkript

1 22. september 2009 UKA 2009/98 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Naalakkersuisut s forslag til ændring af landstingslov om børnetilskud foreslår, at børnetilskuddet udbetales uden forudgående ansøgning og udbetales forskudsvist månedligt. Efter de nugældende regler udbetales børnetilskuddet kvartalsvis og efter ansøgning. Forslaget skal sikre, at alle der har ret til børnetilskud, også modtager børnetilskud. Børnetilskuddet er til gavn for barnet, og bør ikke afhænge af, om forældrene husker at søge om tilskuddet. Månedsvis udbetaling frem for kvartalsvis gør det lettere for tilskudsmodtagere at administrere beløbet til gavn for barnet. På Inatsisartut s forårssamling 2006 blev der fremsat et beslutningsforslag om at pålægge Naalakkersuisut at sørge for, at modtagere af børnetilskud ikke behøver at ansøge om dette hver gang (FM 2006/68). Begrundelsen herfor var, at mange kom for sent med deres ansøgning om børnetilskud, eller fejlagtigt antog, at tidligere modtaget ydelse automatisk ville medføre udbetaling de efterfølgende måneder. Derfor søgte de ikke på ny. Beslutningsforslaget fik opbakning fra flertallet af partierne. Endelig er der ved forslaget anvendt en mere hensigtsmæssig terminologi og en sproglig forenkling. Der redegøres for disse justeringer under bemærkningerne til de enkelte bestemmelser. 2. Forslagets hovedpunkter: Med forslaget om udbetaling af børnetilskud uden forudgående ansøgning lægges op til en sikring af, at alle berettigede får børnetilskuddet. Efter nugældende regler er det op til den enkelte kommune at tilbyde sine borgere børnetilskud uden forudgående ansøgning. Med forslaget skal alle kommuner yde denne service for borgere i kommunen.

2 Mange af de personer, der reelt har behov for ydelsen, er ofte også de personer, der ansøger for sent. De mister derved børnetilskuddet, hvilket går ud over barnet. En del personer fortaber således deres ret alene på grund af forglemmelse eller manglende kendskab til reglerne. Forslagets bestemmelse om månedsvis udbetaling frem for kvartalsvis er også en sikring af barnet, da en månedsvis udbetaling kan være lettere at administrere. Børnetilskuddet udregnes fortsat gradueret efter den skattepligtige indkomst, og det er derfor familier med lavere indkomster, der modtager børnetilskud. Jo lavere indkomst, jo sværere kan det være at fremskaffe det nødvendige til barnets forsørgelse. En tidshorisont på en måned frem for et kvartal kan være til gavn for barnet, selv om det er samme beløb, der modtages på årsbasis. Børnetilskuddet er endvidere hævet betydeligt pr. 1. juli 2008, hvilket også kan være et incitament til at udbetale månedsvis. Det er i henhold til forslaget ikke længere plejeforældrenes skattepligtige indkomst, der lægges til grund for børn, der er i privat formidlet familiepleje, men den skattepligtige indkomst hos forældrene, eller hvis forældrene ikke bor sammen, hos den forælder, hvor barnet senest var tilmeldt folkeregistret. Det har været op til de enkelte kommuner at vælge, om de ville lægge plejeforældrenes indkomst til grund ved privat formidlet familiepleje efter den nugældende ordning. Denne mulighed er der ikke efter forslaget. Begrundelsen er, at det er forældrene, der har forsørgelsespligten, også i forhold til et barn, der er privat plejeanbragt. Det er således mest korrekt at beregne børnetilskud ud fra forældrenes indkomst. 3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige: Økonomiske konsekvenser for det offentlige Der ændres ikke på bestemmelserne om, at børnetilskuddet udregnes gradueret efter den skattepligtige indkomst i senest kendte indkomstår. Børnetilskuddet skal fortsat udbetales på baggrund af den skattepligtige indkomst hos den eller de forældre, som barnet er tilmeldt folkeregistret hos, og indkomstgrundlaget inkluderer fortsat ægtefælle og samlever til forælderen. Det forventes, at i og med børnetilskuddet tildeles uden forudgående ansøgning, og ikke længere er afhængig af en aktiv handling fra borgeren, vil udgifterne til børnetilskuddet forøges. Samtidig forventes det, at man i forhold til den private familiepleje vil opleve en merudgift, da man ifølge lovforslaget ikke længere tager udgangspunkt i plejefamiliernes skattepligtige indkomst, men udelukkende i barnets biologiske forældres skattepligtige indkomst.

3 Det vurderes samlet, at lovforslaget vil medføre øgede udgifter for landskassen på mellem 5 og 10 %, svarende til mellem 2,5 og 5,0 mio. kr. De øgede udgifter til børnetilskud vil blive indarbejdet i finanslovsforslaget for Administrative konsekvenser for det offentlige Forslaget er tænkt som en forenkling af sagsbehandlingen på området, da kommunalbestyrelsen ikke skal behandle ansøgningerne, men udbetale børnetilskuddet på grundlag af dataindsamling. Kommunalbestyrelsen har fortsat mulighed for at udbetale børnetilskuddet til privat formidlede plejefamilier og til unge på skolehjem, efterskole og lignende. Forslaget fastslår i disse tilfælde, at det fortsat er forældrenes indkomst, der lægges til grund. Det er en forenkling af administrationen. I overgangsfasen vil det formentlig give ekstra arbejde, indtil kommunen får indarbejdet hensigtsmæssige rutiner, men derefter må de administrative konsekvenser være, at der spares tid ved udbetaling af børnetilskud, eller at arbejdsbyrden vil være den samme som i dag. 4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.: Forslaget har ikke økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v. 5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser: Forslaget har ikke miljø- og naturmæssige konsekvenser 6. Administrative konsekvenser for borgerne: Forslaget vil gøre det administrativt nemmere for de borgere, der er berettiget til børnetilskud, da børnetilskuddet fremover udbetales på kommunalbestyrelsens initiativ. Efter nugældende regler har det været nødvendigt at søge om børnetilskuddet én gang årligt. Modtager en borger, der er berettiget til børnetilskud, fejlagtig ikke tilskuddet, har borgeren krav på at få efterbetaling fra det tidspunkt, da retten til børnetilskuddet opstod. Denne regel er en forbedring af borgerens rettigheder. Ved flytning til en anden kommune, er det tilflytningskommunernes ansvar at indhente og sende de relevante sagsakter. Det er også en administrativ lettelse for borgeren.

4 7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre: Forslaget vurderes ikke at have betydning i forhold til Rigsfællesskabet og Selvstyret. 8. Høring af myndigheder og organisationer med videre: Forslaget har været sendt til høring hos følgende myndigheder og organisationer: KANUKOKA, Skattestyrelsen, Formandens Departement, det daværende Departement for Erhverv og Arbejdsmarked, det daværende Departement for Finanser og Udenrigsanliggender, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, det daværende Departement for Infrastruktur og Miljø, Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Det Sociale Ankenævn samt Plejefamilieforeningen. Der er indkommet høringssvar fra KANUKOKA, Skattestyrelsen, Formandens Departement ved KIMIK it, kommunal systemleverandør, det daværende Departement for Finanser og Udenrigsanliggender, det daværende Departement for Infrastruktur og Miljø og Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Departementet har anført sine bemærkninger til høringssvarene umiddelbart nedenfor. Departementets bemærkninger er anført med kursiv. Høringssvar: KANUKOKA: KANUKOKA har ingen særlige bemærkninger udover, at de anser det for at være en fordel for borger og kommune, at børnetilskuddet udbetales uden ansøgning, ligesom Qeqqata Kommunia medgiver fuld støtte til fremtidig månedsvis udbetaling af børnetilskud. Bemærkningerne tages til efterretning. Qaasuitsup Kommunia har sendt høringssvar direkte til Departementet. Qaasuitsup Kommunia giver også fuld støtte til lovforslaget og anfører, at det vil være til hjælp for mange familier. Skattestyrelsen:

5 Skattestyrelsen gør opmærksom på, at det kan være vanskeligt for kommunerne at få oplysninger over de enkelte familiers/husstandes skatteoplysninger, hvorfor disse skal indhentes hos de centrale skattemyndigheder og dette vil medføre større administrative opgaver for Skattestyrelsen. Skattestyrelsen anser desuden, at der vil ske en øgning i antallet af krav om tilbagebetaling med efterfølgende tvangsinddrivelse og dette vil ligeledes medføre et øget arbejdspres for Skattestyrelsen. Skattestyrelsen begrunder dette med, at borgeren kan kræve børnetilskuddet reguleret på baggrund af en forventet indtægtsnedgang og at tilskud modtaget på et urigtigt grundlag mod bedre vidende kan kræves tilbagebetalt, og dette vil medføre et større antal krav om tilbagebetaling, der i sidste ende skal tvangsinddrives. Registerloven giver mulighed for at indhente persondata. Ifølge oplysninger fra KIMIK it, kommunal systemleverandør, er der kommuner, der allerede nu anvender elektronisk informationsoverførsler til beregning af børnetilskud, jf. nedenfor. Departementet anser det derfor ikke for sandsynligt, at der vil ske en øgning i arbejdsbyrden for Skattestyrelsen, ligesom Departementet ikke mener, at der vil komme en øgning i antallet af krav om tilbagebetaling, da de nugældende regler for børnetilskud også giver mulighed for at kræve børnetilskuddet reguleret på baggrund af en forventet indtægtsnedgang. De nugældende regler giver ligeledes også mulighed for at tilskud, modtaget på et urigtigt grundlag, kan kræves tilbagebetalt. Skattestyrelsen foreslår, at første linje i 9, stk. 2 ændres til: Kommunalbestyrelsen kan indhente oplysninger ved skatteforvaltningen, om den Departementets vurdering er, at der ikke i lovforslaget skal ske en konkretisering af, hvilke instanser eller på hvilken måde kommuner indhenter de nødvendige data til beregning af børnetilskuddets størrelse, ligesom det ej heller bør konkretiseres i bemærkningerne. Formandens Departement ved KIMIK it, kommunal systemleverandør: KIMIK it oplyser, at det nuværende IT system, som anvendes af kommunerne til børnetilskud, ud fra en rent teknisk betragtning, vil kunne anvendes til det fremsatte forslag til Inatsisartutlov. KIMIK it anbefaler, at der i det nye forslag til Inatsisartutlov åbnes mulighed for at informationsoverførsel ved flytning til en anden kommune kan ske rent elektronisk, dvs. uden sagsbehandler medvirken i såvel tilflytnings- som fraflytningskommunen. Departementet mener, at registerloven giver adgang til at indhente data, men tager alligevel denne anbefaling til efterretning og tilføjer i 7, stk. 2,: Informationsoverførsel kan ske rent elektronisk i såvel tilflytnings- som fraflytningskommunen.

6 KIMIK it påpeger, at der i forslag til Inatsisartutlov savnes en stillingtagen til udbetaling via bank og anbefaler denne udbetalingsform frem for udbetaling via kasse eller via check. Departementet er af den opfattelse, at udbetalingsmåden ikke bør være lovbestemt, men alene op til kommunen at beslutte. Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender: Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender påpeger, at der er afsat for få midler på Finansloven til børnetilskud. Det er en betragtning, der tager udgangspunkt i, at der i bemærkningerne til forslag til Inatsisartutlov er kalkuleret med en stigning i udgifterne på mellem 2,5 5 mio. kr., hvis forslaget bliver vedtaget i Inarsisartut. Der har i år 2007 været et underforbrug på 6,8 mio. kr. til børnetilskud og i år 2008 et underforbrug på 9,3 mio. kr. Den stigning, der er kalkuleret med, er der således afsat midler til på Finansloven, da der budgetteres ud fra de antal børn, der er berettiget til tilskuddet. Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender påpeger, at der i de almindelige bemærkninger bør være en klar definition af begrebet automatisk i forhold til at børnetilskuddet fremover tildeles uden forudgående ansøgning. Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender påpeger, at det kan være svært at vide, om en udbetaling sker automatisk i relation til klienten eller tildelingen sker på baggrund af en automatisk klientbehandling på baggrund af de offentlige persondata. I lovforslaget anvendes begrebet automatisk ikke, men derimod ordene uden forudgående ansøgning. De få steder begrebet automatisk indgår i bemærkningerne vil blive skiftet ud med ordene uden forudgående ansøgning, som ikke giver anledning til tvivl. Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender er bekymret for, at antallet af fejludbetalinger vil stige, typisk hvor familie og lønforhold ændrer sig fra år til år og foreslår, at der i bemærkningerne indarbejdes fremtidig procedure for sagsbehandlingen ved tildeling af børnetilskud. Der anbefales, at der i bemærkningerne står, at sagsbehandlingen sker på baggrund af de offentliges dataregistre og ved, at en kommunal sagsbehandler vurderer klienten inden størrelsen af tilskuddet fastsættes. I lovforslaget er der i 6, stk. 5 indsat en bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler for udbetaling af børnetilskud. Er det nødvendigt med yderligere regler om udbetaling af børnetilskud, vil disse regler komme i bekendtgørelsesform. Departementet for Sociale Anliggender anser ikke det er nødvendigt at konkretisere sagsbehandlingen yderligere i bemærkningerne.

7 Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender forudsætter, at Departementet for Sociale Anliggender har sikret sig, at alle kommuner er i stand til at forvalte udbetalingerne af børnetilskud fra 1. januar 2010 og de bemærker, at lovforslaget skal fremsendes til høring i kommunerne med henblik på at få deres eventuelle bemærkninger med inden lovforslaget sendes til behandling i Naalakkersuisut. Lovforslaget har været til høring i kommunerne, jf. svar fra KANUKOKA. Departementet for Sociale Anliggender er af den klare opfattelse, at kommunerne er i stand til at administrere lovforslaget efter hensigten. Departementet for Infrastruktur og Miljø: Departementet for Infrastruktur og Miljø har en bemærkning i forhold til 5, stk. 1, hvor der står, at når forældrene bor sammen, udbetales børnetilskuddet til barnets mor og påpeger, det måske er udtryk for diskrimination. De gør opmærksom på, at det ikke fremgår af bemærkningerne, hvorfor moderen tillægges denne særlige lovbestemte ret, som forældrene tilsyneladende ikke kan aftale sig ud af, selv om forældre er enige om, at beløbet skal udbetales til faderen. Departementet er enig i, at 5, stk. 1 kan betragtes som en diskrimination i forhold til fædre. 5, stk. 1 vil blive udformet således: Bor forældre sammen og har de barnet boende hos sig, udbetales børnetilskuddet til barnets mor, medmindre det er aftalt, at børnetilskuddet udbetales til faderen. Det kan fortsat betragtes som en diskrimination, men så er muligheden til stede for, at forældre kan lade udbetalingen ske til faderen. Af praktiske grunde kan der ikke ske udbetaling til to personer. Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke: Departementet og Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke ønsker at knytte bemærkninger til 5, stk. 4 om kommunens mulighed for at udbetale børnetilskud til børn med ophold på skolehjem, efterskole o. lign. Her påpeges, at det i henhold til lovforslaget er muligt at udbetale børnetilskud til barnet, når barnet har ophold på skolehjem, efterskole og lignende og at der i bemærkningerne står, at det fortsat er muligt at udbetale noget af børnetilskuddet direkte til barnet, der har ophold på skolehjem, efterskole og lignende. Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke anfører, at adgangen til delvis udbetaling ikke følger af lovforslagets ordlyd. Departementet tager dette til efterretning og 5, stk. 4 vil blive udformet således: Har barnet ophold på skolehjem, efterskole eller lignende kan kommunen beslutte, at hele eller en del af børnetilskuddet skal udbetales til barnet. Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke anbefaler, at

8 opholdskommunen får mulighed for løbende udbetaling af passende beløb til dækning af barnets udgifter og anbefaler, at opholdskommunens adgang til at administrere børnetilskuddet bibeholdes. Departementet vil her oplyse, at det også i nugældende regler er hjemkommunen, der administrerer børnetilskuddet og ikke opholdskommunen. Med de nye storkommuner vil der være færre unge, der opholder sig uden for hjemkommunen, når de har ophold på skolehjem. Ved ophold på efterskoler er det som regel efterskolerne, der hjælper med at administrere de unges økonomi. Departementet for Sociale Anliggender anser derfor ikke, at der er behov for at have regler om, at opholdskommunen får adgang til at udbetale til barnet eller den unge. Bemærkninger til de enkelte bestemmelser, nr. 1. Til 1 Bestemmelsen, der svarer til gældende regler, fastslår, at retten til at få børnetilskud er betinget af, at barnet er under 18 år. I den nugældende forordning står endvidere: og ikke forsørges direkte af det offentlige. Dette er flyttet ned i nr. 4. og omformuleret til: eller i øvrigt forsørges af det offentlige., nr. 2 Kravet om at barnet har hjemkommune i Grønland er uændret. Det gælder også betingelserne om, at den der er berettiget til at få tilskuddet udbetalt, skal have fast bopæl og være tilmeldt folkeregistret i Grønland. Henvisningen til landstingsforordning om kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser er udeladt, da definitionen af hjemkommune kan findes i landstingsforordning nr. 2 af 12. juni 1995 om kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser, hvor der står, at børn og unge under 18 år, der ikke er gift, har hjemkommune fælles med forældremyndighedsindehaveren eller indehaverne. Bor barnet hos begge forældremyndighedsindehavere, har barnet hjemkommune med disse. Bor barnet sammen med den ene, har barnet hjemkommune sammen med denne. Bor barnet hos dem begge på skift, har barnet hjemkommune, hvor det er tilmeldt folkeregistret. Bor barnet i en anden kommune end forældremyndighedsindehaverne, har barnet fortsat hjemkommune, hvor forældremyndighedsindehaveren eller -indehaverne bor.

9 Er barnet privat anbragt og er forældrene rejst ud af Grønland, er opholdskommunen hjemkommune., nr. 3 Bestemmelsen er forsøgt opstillet klarere, men indholdet er uændret. Det er fortsat et krav, at barnet eller den, der er berettiget til at få børnetilskuddet udbetalt, har dansk indfødsret, eller at såvel barnet som den der er berettiget til at få tilskuddet udbetalt, har haft fast bopæl i Grønland i det seneste år. Opfyldes kravet om dansk indfødsret således ikke af hverken barnet eller den tilskudsberettigede, og er de ikke omfattet af internationale aftaler, herunder Nordisk Konvention, er det fortsat et krav, at både barnet og den tilskudsberettigede har boet i Grønland det seneste år. Det drejer sig om udenlandske statsborgere, der ikke er omfattet af hverken Nordisk Konvention eller af andre internationale aftaler, der giver ret til sikringsydelser., nr. 4 Bestemmelserne om, at barnet ikke må være anbragt uden for hjemmet af det offentlige i henhold til landstingsforordning om hjælp til børn og unge eller i øvrigt forsørges af det offentlige, er bevaret. Barnet forsørges i øvrigt af det offentlige, når det er forældreløst eller det offentlige udbetaler forsørgelseshjælp enten via reglerne om hjælp fra det offentlige eller via reglerne om hjælp til børn og unge., nr. 5 Er barnet gift, er det ikke berettiget til børnetilskud. Bestemmelsen er uændret og er begrundet med, at ægtefæller har gensidig forsørgelsespligt, jf. 2 i lov om ægteskabets retsvirkninger. Efter denne bestemmelse er kravet om, at barnet har hjemkommune i Grønland, ikke gældende for personer, der er berettiget til at modtage sikringsydelser i henhold til Nordisk Konvention om social sikring fra 1992 (revideret i 2004) eller andre internationale aftaler. Bestemmelsen vedrører en regel, der tidligere var indeholdt i 1, stk. 1, nr. 3 Til 2

10 Bestemmelsen om, at børnetilskuddet ydes til børns forsørgelse og tilkommer barnet, svarer til nugældende regler. Hensigten med forslaget er blandt andet at sikre, at denne bestemmelse efterleves. Månedsvis udbetaling og udbetaling uden ansøgning skulle gerne skabe en bedre sikring af, at barnet får gavn af børnetilskuddet. Reglerne om, at børnetilskuddet ikke kan gøres til genstand for kreditorforfølgning, er ligeledes med til at sikre, at børnetilskuddet kommer barnet til gavn. Bestemmelsen er uændret. Til stk. 3 Børnetilskuddet følger kalenderåret, det betyder, at tilskuddets størrelse fastsættes for ét år ad gangen. Til 3 Størrelsen af børnetilskuddet fastsættes fortsat for hvert kalenderår i finansloven og udbetales ud fra den skattepligtige indkomst i det senest kendte indkomstår, efter indkomstgrænser fastsat i finansloven. Indholdet i stk. 1 er ikke ændret. I forhold til den nugældende stk. 2 om udbetaling af børnetilskud på baggrund af forældrenes samlede skattepligtige indkomst, når forældrene bor sammen, fjernes medmindre barnet er plejeanbragt. Denne undtagelse skal ikke fortsat være gældende. Så selv om barnet er plejeanbragt i privat formidlet familiepleje, skal børnetilskuddet udbetales på baggrund af forældrenes skattepligtige indkomst, når forældrene bor sammen. Til stk. 3 Bestemmelsen omhandler regler om indkomstgrundlaget. Det er fortsat den forælders indkomst barnet bor hos, der danner grundlag for beregning af børnetilskuddets størrelse. Er denne forælder gift, eller har denne forælder en fast samlever, medregnes dennes indkomst. Disse bestemmelser svarer til nugældende regler. Til stk. 4

11 Bestemmelsen svarer til stk. 5 i nuværende forordning, dog med visse ændringer, idet bl.a. bestemmelsen om forældrenes betalingsbidrag til barnets underhold (tidligere stk. 5, 2. pkt.) fjernes. Underholdsbidrag til børn hører under det familieretlige område og kan aftales uden det offentliges mellemkomst. Betaling af underholdsbidrag er derfor ikke et egnet kriterium ved beslutning om, hvem der skal have børnetilskuddet udbetalt. Når barnet bor lige meget hos begge forældre, så udbetales børnetilskuddet på baggrund af den skattepligtige indkomst hos den forælder, hvor barnet er tilmeldt folkeregistret på tidspunktet for udbetalingen. Folkeregistertilmelding, som indikator, svarer til øvrig lovgivning og er håndterbar for kommunerne. Til 4 Det er fortsat muligt at få udbetalt børnetilskud på baggrund af den forventede indkomst. I de nugældende regler anvendes ordet nedsat. I lovforslaget er ordet nedsat skiftet ud med ændret for at præcisere, at den skattepligtige indkomst også kan ændres i opadgående retning, fx hvis et samlivsforhold har haft en varighed på mere end ét år og samlevers indtægt derfor skal indgå i beregningen. Andre eksempler på ændringer i indkomst kan være varig sygdom, pensionstildeling og længerevarende sygdom. Ovennævnte er kun eksempler og der kan være tilsvarende tilfælde, der kan begrunde ændring af børnetilskuddets størrelse. Indholdet i bestemmelsen er uændret, dog med den undtagelse, at der på grund af ændringen fra kvartalsvis til månedsvis udbetaling er foretaget en justering, hvor ordet kvartalet er skiftet ud med måneden. Ændringen betyder, at børnetilskud for fremtiden udbetales månedsvis. Bestemmelsen for personer, der flytter til Grønland og kan få udbetalt børnetilskud fra den første i måneden efter flytningen, er uændret. Til stk. 3 Forslaget indeholder fortsat en bemyndigelse til Naalakkersuisut til at fastsætte nærmere regler om, hvornår en indkomst må forventes varigt at være væsentlig nedsat. Til 5

12 Bor forældrene sammen udbetales børnetilskuddet fortsat til moderen, såfremt denne har barnet boende hos sig, men forældrene kan aftale, at tilskuddet udbetales til faderen. Tidligere var det kommunalbestyrelsen, der kunne beslutte, at børnetilskuddet skulle udbetales til faderen. I lovforslaget er det forældrene der skal indgå aftalen. Reglen gælder kun i de tilfælde, hvor forældrene bor sammen. Reglen om, at børnetilskuddet udbetales til den person, barnet bor hos, er uændret. Ligeledes reglen om, at hvis barnet bor lige meget hos begge forældre, så udbetales børnetilskuddet til den forælder, hvor barnet er tilmeldt folkeregistret. Til stk. 3 Ved privat plejeanbringelse vil det fortsat være muligt at udbetale børnetilskuddet til plejeforældrene, men med forslaget fastslås, at det sker på baggrund af forældrenes indkomster. Muligheden for at udbetale børnetilskuddet til plejefamilierne er begrundet med, at børnetilskuddet tilkommer barnet, og dette formål synes bedst sikret ved at udbetale til de, der har barnet hos sig. Til stk. 4 De nugældende bestemmelser i stk. 4 fjernes, da de vedrører udbetaling af børnetilskud på baggrund af plejeforældres indkomst. Nugældende bestemmelser i stk. 5 flyttes op i stk. 4 og er indholdsmæssigt ændret, således at det nu er muligt både at udbetale hele eller en del af børnetilskuddet. Efterskoler er dog for klarhedens skyld nævnt udtrykkeligt. Det vil sige, det er fortsat muligt at udbetale noget af børnetilskuddet helt eller delvist direkte til børn, der har ophold på skolehjem, efterskoler eller lignende i tilfælde, hvor barnet vurderes ansvarligt og selv kan administrere beløbet. Til 6 Bestemmelsen er ny og betyder, at børnetilskuddet vil blive udbetalt månedligt. En tidshorisont på en måned frem for et kvartal kan være til gavn for barnet, selv om det er samme beløb der modtages på årsbasis. Forslaget med månedsvis udbetaling er en sikring af, at børnetilskuddet kommer barnet til gode. For familier med lav indkomst, og det er disse familier, der modtager børnetilskud, må det anses for at være en hjælp med den månedlige udbetaling.

13 Bestemmelser om, hvornår betingelserne skal være opfyldte for at få børnetilskud, og hvornår de udbetales første gang, er ændret, fordi det nu sker månedsvis i stedet for kvartalsvis. Til stk. 3 Bestemmelsen er konsekvens rettet som følge af overgangen fra kvartalsvise til månedsvise udbetalinger. Til stk. 4 Bestemmelsen er uændret, da det anses for vigtigt for børnefamilier, at kommunen har mulighed for eventuelt at udbetale børnetilskud for en kortere periode end en måned. Derfor bevares bestemmelserne om delvis udbetaling i naturalier og reglerne om at kunne administrere børnetilskuddet efter kommunalbestyrelsens bestemmelser. Det kan være relevant for familier, der har svært ved at administrere økonomien og anvender børnetilskuddet på en for barnet uhensigtsmæssig måde. Til stk. 5 Her udskiftes ordet umyndige med ordet mindreårige. Ordet umyndige kan gælde personer, der er over 18 år, der er umyndiggjorte, hvorimod ordet mindreårige gælder personer under 18 år. Ellers er indholdet uændret. Til 7 Forslaget er nyt, da børnetilskuddet i forslaget udbetales uden ansøgning. Med det nye forslag er det kommunalbestyrelsen, der på eget initiativ skal udbetale børnetilskuddet. Derved imødegås problemet i forhold til de personer, der får ansøgt om børnetilskud for sent eller har misforstået reglerne og ikke tror, der skal ansøges hvert år. Mange af de personer, der reelt har behov for ydelsen på grund af lav indkomst, er ofte også de personer, der ansøger for sent. De mister derved børnetilskuddet, hvilket går ud over barnet. En del personer fortaber således deres ret alene på grund af forglemmelse eller manglende kendskab til reglerne. Forslaget anses for at være til gavn for denne gruppe.

14 Når der sker flytning til en anden kommune, har kommunalbestyrelsen i tilflytningskommunen behov for oplysninger til fortsat udbetaling af børnetilskud. Tilflytningskommunen kan rekvirere akter fra fraflytningskommunen. Det skal fremgå af disse akter, for hvilken måned der sidst er sket udbetaling. Der stilles således heller ikke krav om ansøgning ved flytning, men tilflytningskommunen skal sikre sig, at betingelserne for fortsat udbetaling af børnetilskud er opfyldt. Til 8 Bestemmelsen er ny og indeholder regler om, at hvis en kommune bliver bekendt med eller gjort opmærksom på, at et børnetilskud fejlagtigt ikke er kommet til udbetaling, skal der ske efterbetaling fra det tidspunkt, da retten til børnetilskuddet opstod, medmindre fejlen beror på den tilskudsberettigedes eget forhold. Der er ikke hjemmel til, at beregne renter af beløbet i forbindelse med efterbetaling af beløbet. Det anses også for nødvendigt at indsætte forældelsesregler, da det kan blive uklart, hvor langt tilbage en person kan kræve børnetilskud. Forslaget fastslår, at det er de almindelige forældelsesregler der er gældende, det vil sige den 5 årige forældelsesfrist, jf. lov nr. 274 af 22. december 1908 om forældelse af visse fordringer (1908-loven). Til 9 Indholdet er indholdsmæssigt uændret og omhandler regler om oplysningspligt for borgeren om forhold, der kan have betydning for beregning og udbetaling af børnetilskuddet. Ligeledes er bestemmelserne om, at kommunalbestyrelsen kan indhente oplysninger om den skattepligtige indkomst indholdsmæssigt uændret. Til stk. 3 Der er fortsat mulighed for at kræve tilbagebetaling af børnetilskud modtaget på forkert grundlag.

15 Til 10 Bestemmelsen om, at udgifter til børnetilskud afholdes af landskassen, er uændret. Bestemmelsen indeholder fortsat en bemyndigelse til Naalakkersuisut om at kunne udstede nærmere regler om refusion, regnskabsaflæggelse, revision og kontrol. Til 11 Indeholder bestemmelser om ankemuligheder og er indholdsmæssigt uændret. Til 12 Det foreslås, at Inatsisartutlov træder i kraft den 1. januar Landstingsforordning nr. 11 af 31. oktober 1996 om børnetilskud ophæves samme dato.

VEJLEDNING OM BØRNETILSKUD

VEJLEDNING OM BØRNETILSKUD VEJLEDNING OM BØRNETILSKUD 1. Indledning. Pr. 1. januar 1997 træder Landstingsforordning nr. 11 af 31. oktober 1996 om børnetilskud og en ny bekendtgørelse om børnetilskud i kraft. Landstingsforordningen

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning I 2017 blev der vedtaget reformer på området for beregning af boligsikring og børnetilskud. Dette skete på baggrund af, at der igennem

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

Vejledning om Børnetilskud

Vejledning om Børnetilskud Vejledning om Børnetilskud December 2017 Departementet for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen Indhold 1. Indledning 3 2. Formelle betingelser 3 3. Indkomster der lægges til grund

Læs mere

Modtagere af børnetilskud i december. Antal modtagere. Beløb (1.000 DKK)

Modtagere af børnetilskud i december. Antal modtagere. Beløb (1.000 DKK) Børnetilskud Modtagere af børnetilskud i december I nærværende statistik opgøres en person som børnetilskudsmodtager, hvis summen af betalinger på personens cpr-nummer i det kommunale regnskabssystem,

Læs mere

Vejledning om Børnetilskud

Vejledning om Børnetilskud Vejledning om Børnetilskud November 2012 Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling Indhold 1. Indledning 3 2. Formelle betingelser 3 3. Indkomster der lægges til grund for udbetaling af

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 12. april 2010 FM 2010/119 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger Dette forslag til Inatsisartutforordning fremlægges for at give førtidspensionister bedre økonomiske

Læs mere

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 20. maj 2015 EM 2015/XX Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf. dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde

Kapitel 1. Anvendelsesområde Landstingsforordning nr. 2 af 12. juni 1995 om kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser Kapitel 1. Anvendelsesområde 1. Forordningen regulerer kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser for hjælp

Læs mere

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 30-01-2019 FM 2019/19 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har dels til formål at bringe den grønlandske og den danske version af Inatsisartutlovens 6 i overensstemmelse

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 20 af 23. november 2015 0m alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes til 66 år fra den l. januar

Læs mere

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 3. juli 2014 EM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger til forslaget 1. Indledning Med vedtagelsen af landstingsforordning nr. 3 af 31. maj 2001 om boligsikring i lejeboliger har

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx. xxx 2017 EM 2017/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre, at husstande hvor den ene ægtefælle eller samlever afgår ved døden, eller

Læs mere

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 9. december 2016 FM2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning om revalidering er fra 2001 og senest ændret i 2006. Der pågår i øjeblikket en række

Læs mere

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 25. februar 2016 FM 2016/25 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Dette forslag skal ses i sammenhæng med 18, stk. 3, nr. 4, i forslaget til Inatsisartutlov om kommunernes og

Læs mere

I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978 for Grønland om arbejds og socialvæsenet fastsættes: Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978 for Grønland om arbejds og socialvæsenet fastsættes: Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. Landstingsforordning nr. 4 af 7. maj 2007 om førtidspension I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978 for Grønland om arbejds og socialvæsenet fastsættes: Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 20. september 2004 EM2004/29 Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn og unge er vedtaget på Forårssamlingen 2003. Anvendelsen

Læs mere

EM 2018/18. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

EM 2018/18. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 01-09-2018 EM 2018/18 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Med Inatsisartutlov nr. 40 af 23. november 2017 om ændring af Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension

Læs mere

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 19. marts 2014 FM2014/128 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingslov nr. 7 af 31. maj 2001 om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport (isog vandeksportloven)

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 15. august 2008 25. januar 2008 31.07.2007 EM 2008/10 FM 2008/39 EM 2007/39 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn

Læs mere

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 30. januar 2015 FM 2015/98 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk

Læs mere

Landstingets Familieudvalg har ved brev af 9. oktober 2009 anmodet om svar på en række spørgsmål vedrørende behandling af forslag EM 2009/98.

Landstingets Familieudvalg har ved brev af 9. oktober 2009 anmodet om svar på en række spørgsmål vedrørende behandling af forslag EM 2009/98. NAMMINERSORLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS SELVSTYRE Isumaginninnermut Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender Familieudvalget Landstingets Familieudvalg har ved brev af 9. oktober

Læs mere

15. maj 2015 EM 2015/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

15. maj 2015 EM 2015/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 15. maj 2015 EM 2015/XX Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger til forslaget 1. Indledning Med vedtagelsen af Landstingsforordning nr. 3 af 31. maj 2001 om boligsikring i lejeboliger har

Læs mere

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. august 2012 EM 2012/84 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Formålet med forslaget er at indsætte bestemmelse om gebyrer i fiskeriloven. Indføringen er reelt set ikke ny,

Læs mere

Kapitel l Almindelige bestemmelser

Kapitel l Almindelige bestemmelser Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om udbetaling af underholdsbidrag mv. til børn, samt adoptionstilskud Sammenskrivningen er ikke retligt

Læs mere

21. august 2015 EM 2015/161. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

21. august 2015 EM 2015/161. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. august 2015 EM 2015/161 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger til forslaget 1. Indledning Med vedtagelsen af Landstingsforordning nr. 3 af 31. maj 2001 om boligsikring i lejeboliger

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

FM 2017/141. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2017/141. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 14-03-2017 FM 2017/141 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for forslaget er, at Inatsisartut i efteråret 2016 vedtog beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 28. maj 2019 EM2019/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Ved EM 2018 vedtog Inatsisartut pkt. 106, Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at

Læs mere

x. x 2016 FM 2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger

x. x 2016 FM 2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger x. x 2016 FM 2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Med forslaget indføres en adgang for Naalakkersuisut til at fastsætte regler om krav til fakturering.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2013-14 Fremsat den 25. marts 2014 af Finn Sørensen (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL) Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 20 af 3. december 2012 om erhvervsfremme til landbaserede erhverv har til formål at styrke udviklingen af det grønlandske

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension

Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk indfødsret. Stk. 2. Dette gælder

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en børne- og ungeydelse

Bekendtgørelse af lov om en børne- og ungeydelse LBK nr 609 af 03/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-2907880 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af lov

Læs mere

Almindelige bemærkninger.

Almindelige bemærkninger. 11. marts 2004 FM 2004/23 Almindelige bemærkninger. Baggrunden for nærværende forslag til landstingslov er, at der på konto 20.11.50. FL 2004 er afsat 3 millioner kroner til det i forslaget skitserede

Læs mere

20. august 2015 EM2015/165. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM2015/165. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM2015/165 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Ændringerne foretages ud fra et ønske om at øge mulighederne for at søge mobilitetsfremmeydelser. For at

Læs mere

12. april 2012 FM 2012/44. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

12. april 2012 FM 2012/44. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 12. april 2012 FM 2012/44 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra Udvalget

Læs mere

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 11. august 2016 EM 2016/23 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, der blev 1. behandlet af Inatsisartut

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 3. august 2006 EM 2006/35 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landsstyremedlemmet for Familie og Justitsvæsens ændringsforslag skal skabe en klar hjemmel for bevilling

Læs mere

12. marts 2017 FM 2017/119. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

12. marts 2017 FM 2017/119. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 12. marts 2017 FM 2017/119 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning om revalidering er fra 2001 og senest ændret i 2006. Der pågår i øjeblikket en række

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under sin efterårssamling i 2010 som dagsordenspunkt 68 et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut pålægges at

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. september 2009 EM 2009/92 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Baggrunden for forordningsforslaget I forbindelse med Strukturudvalgets betænkning blev pædagogisk-psykologisk

Læs mere

30. april 2012 FM 2012/43. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger

30. april 2012 FM 2012/43. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger 30. april 2012 FM 2012/43 Bemærkninger til Lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre en strukturtilpasning for den del af den kystnære flådekomponent, som udøver

Læs mere

Landstingsforordning nr. 2 af 3. marts 1994 om udbetaling af underholdsbidrag, m.v. til børn, samt adoptionstilskud

Landstingsforordning nr. 2 af 3. marts 1994 om udbetaling af underholdsbidrag, m.v. til børn, samt adoptionstilskud Landstingsforordning nr. 2 af 3. marts 1994 om udbetaling af underholdsbidrag, m.v. til børn, samt adoptionstilskud I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978, om Arbejds og Socialvæsenet i Grønland

Læs mere

8. januar 2015 FM 2015/89. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

8. januar 2015 FM 2015/89. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 8. januar 2015 FM 2015/89 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Nærværende forslag blev fremsat i forbindelse med efterårssamlingen 2014, men på grund af udskrivelse af

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011 Bloktilskuddet til kommunerne i 2011 bliver på 741.037.000 kr. Bloktilskuddet bliver derved 48,3 mio. kr. mindre end i 2010. Det fremgår af bilag

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx om tilskud til udvekslingsophold

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx om tilskud til udvekslingsophold Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx. 2019 om tilskud til udvekslingsophold I medfør af 20 a i Landstingslov nr. 13 af 5. december 2008 om efterskoler, som ændret ved Inatsisartutlov

Læs mere

Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde. Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde

Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde. Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde September 2015 Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde med de ændringer, som er en følge af Landstingslov nr.

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger xx. februar 2018 EM 2018/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning På efterårssamlingen 2017 vedtog Inatsisartut Inatsisartutlov om beskatning af afkast af visse pensionskapitaler

Læs mere

Rettelsesblad. (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger.

Rettelsesblad. (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger. 23. april 2004 FM 2004/23 Rettelsesblad (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger. Baggrunden for nærværende forslag til landstingslov er, at der på Finansloven for

Læs mere

1. december 2014 FM 2015/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

1. december 2014 FM 2015/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 1. december 2014 FM 2015/XX Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 19 af 3. december 2012 om koncession til turistvirksomhed i udvalgte landområder trådte

Læs mere

31. maj 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

31. maj 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 31. maj 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under sin efterårssamling i 2010 som dagsordenspunkt 68 et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut

Læs mere

EM2016/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

EM2016/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 29-07-2016 EM2016/28 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingslov nr. 7 af 31. maj 2001 om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport (isog vandeksportloven)

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 21. august 2015 EM 2015/119 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er oprindeligt fremsat og 1. behandlet på forårssamlingen 2014, som en del af et lovforslag, der

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 14 af 7. december 2009 om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption

Inatsisartutlov nr. 14 af 7. december 2009 om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Inatsisartutlov nr. 14 af 7. december 2009 om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Kapitel 1 Formål 1. Formålet med denne lov er at sikre forældre ret til orlov i forbindelse med graviditet,

Læs mere

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 13. januar 2011 FM 2011/28 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Formålet med forslaget er at få en mere effektiv håndhævelse af reglerne i Inatsisartutloven om indhentning

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 22. september 2009 EM 2009/91 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Forslagets baggrund: Almindelige bemærkninger Det daværende landsråd vedtog i 1978 landsrådsvedtægt af 4. april 1978 om uddannelsesstøtte

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger xx. august 2016 EM 2016/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af en Inatsisartutbeslutning på efterårssamlingen i 2015. Det blev ved

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2009/1 LSF 56 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2009-0012398 Fremsat den 4. november 2009

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af justitsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af justitsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af justitsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om registreret partnerskab, lov om en børnefamilieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling

Læs mere

18. oktober 2011 EM2011/45

18. oktober 2011 EM2011/45 R E T T E L S E S B L A D Erstatter den danske version af udvalgets betænkning dateret 17. oktober 2011 (Rettelsesbladet korrigerer forslagsstillers titel) BETÆNKNING Afgivet af Kultur-, Uddannelse-, Forskning

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 27. december 2005 VM 2006/14 1. Indledning: Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Ud fra ønsket om, at kommunerne skal kunne anvende revalideringsordningen optimalt, fremsættes

Læs mere

11. oktober 2017 EM 2017/123. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

11. oktober 2017 EM 2017/123. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 11. oktober 2017 EM 2017/123 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Formandskabet har fundet behov for at udvide adgangen til familieledsagelse i forbindelse med Inatsisartut

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 11. juni 2018 EM2018/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for forslaget er, at der ved vedtagelse af Inatsisartutlov nr. 39 af 23. november 2017 om boligfinansiering

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 2 af 15. maj 2014 om arbejdsmarkedsydelse

Inatsisartutlov nr. 2 af 15. maj 2014 om arbejdsmarkedsydelse Inatsisartutlov nr. 2 af 15. maj 2014 om arbejdsmarkedsydelse Kapitel 1 Definitioner 1. Ved selvforskyldt ledighed forstås, at en person uden rimelig grund opsiger eller forlader sit arbejde eller bliver

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 72 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Forhøjelse af ydelsesloftet

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 17. marts 2006 FM 2006/21 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Baggrunden for forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Landstingsforordning nr. 6 af 14. november 2004, der trådte i kraft den 1.

Læs mere

29. marts 2019 EM2019/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

29. marts 2019 EM2019/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 29. marts 2019 EM2019/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning På efterårssamlingen 2018 blev der stillet et beslutningsforslag om, at ordensreglerne i bilag 4 til landstingsforordning

Læs mere

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 29. januar 2015 FM 2015/108 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Læs mere

16. maj 2017 FM 2017/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

16. maj 2017 FM 2017/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 16. maj 2017 FM 2017/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, som blev behandlet i og vedtaget af

Læs mere

4. maj 2017 EM 2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

4. maj 2017 EM 2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 4. maj 2017 EM 2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for forslaget er, at Inatsisartut i efteråret 2016 vedtog Forslag til Inatsisartutbeslutning om at

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap

Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap Sammenskrivningen er ikke retlig bindende. Sammenskrivningen

Læs mere

Hjælp til udgifter i forbindelse med særlig støtte forudsætter en trangsvurdering denne procedure beskriver:

Hjælp til udgifter i forbindelse med særlig støtte forudsætter en trangsvurdering denne procedure beskriver: Hjælp til udgifter i forbindelse med særlig støtte forudsætter en trangsvurdering denne procedure beskriver: 52a, stk. 1, nr. 1, følgeudgift i forbindelse med konsulentbistand 52a, stk. 1, nr. 2, udgifter

Læs mere

28. november 2013 FM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

28. november 2013 FM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 28. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af en Inatsisartutbeslutning på efterårssamlingen i 2013. Det blev besluttet,

Læs mere

Hvis nej, giver uddannelsen ret til optagelse i A-kasse?

Hvis nej, giver uddannelsen ret til optagelse i A-kasse? Sendes til Udbetaling Danmark Kongens Vænge 8 3400 Hillerød Familieydelser Ansøgning om supplerende børnetilskud eller særligt børnetilskud til forældre under uddannelse Dine oplysninger Navn Adresse Telefonnummer

Læs mere

24/ FM 2016/21. Ændringsforslag. Til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat.

24/ FM 2016/21. Ændringsforslag. Til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat. 24/5 2016 FM 2016/21 Ændringsforslag Til Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat Fremsat til 3. behandlingen af Naalakkersuisut. Til 2 1. I 2 indsættes

Læs mere

Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v.

Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v. Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v. 1. Frie grundskoler giver undervisning inden for 1. 10. klassetrin, som står mål med,

Læs mere

6. november 2017 FM 2018/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

6. november 2017 FM 2018/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 6. november 2017 FM 2018/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1. Den overordnede baggrund for forslaget Den overordnede baggrund for ændringsforslaget er et ønske fra

Læs mere

4. marts 2016 FM 2016/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

4. marts 2016 FM 2016/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 4. marts 2016 FM 2016/100 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under forårssamlingen 2015 et ændringsforslag til et beslutningsforslag (FM 2015/41).

Læs mere

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Fylgiskjal 3 Notat Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Ved lov nr. 729 af 25. juni 2014 om ændring af lov om dansk indfødsret (Erhvervelse af dansk indfødsret ved fødslen)

Læs mere

20. august 2015 EM2015/147. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM2015/147. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM2015/147 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Naalakkersuisut planlægger at oprette en landsdækkende jobportal til registrering og administration af arbejdssøgende

Læs mere

16. maj 2015 FM2015/71 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

16. maj 2015 FM2015/71 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutslov nr. xx af xx.xx.2015 om SIKUKI Nuuk Harbour A/S og anlæg af havn ved Nuuk. Fremsat af formanden for Naalakkersuisut Afgivet

Læs mere

10. juni 2014 EM 2014/XX. Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx.xxx 2014 om førtidspension. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

10. juni 2014 EM 2014/XX. Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx.xxx 2014 om førtidspension. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 10. juni 2014 EM 2014/XX Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx.xxx 2014 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk indfødsret.

Læs mere

8. marts 2008 EM2008/XX

8. marts 2008 EM2008/XX 8. marts 2008 EM2008/XX Forslag til: Landstingsforordning nr. x af xx 2008 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger (Øget tidsfrist for rettidig betaling. Mulighed for at indgå afdragsordning

Læs mere

Isumaginninnermut Inatsisinillu Atuutsitsinermut Naalakkersuisoqarfik/ 20. februar 2019 Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet

Isumaginninnermut Inatsisinillu Atuutsitsinermut Naalakkersuisoqarfik/ 20. februar 2019 Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet Isumaginninnermut Inatsisinillu Atuutsitsinermut Naalakkersuisoqarfik/ 20. februar 2019 Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet Børnetalsmandens høringssvar til Forslag til Selvstyrets

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2007 FM 2007/32 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund: Med nærværende forslag tages der højde for de ændringer af lovtitler med videre, som er sket

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx. xxx 2017 EM 2017/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre, at modtagere af højeste førtidspension kan oppebære en grundpension, svarende

Læs mere

28. januar 2015 FM 2015/92. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

28. januar 2015 FM 2015/92. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 28. januar 2015 FM 2015/92 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Grønland har på nuværende tidspunkt ikke en jobportal på internettet med et struktureret udbud af ledige jobs,

Læs mere

Socialudvalget L 167 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget L 167 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2013-14 L 167 Bilag 1 Offentligt Dato: 25. februar 2014 Familieret Ansvarlig: bgn Sagsnr. 2013-1221 Oversigt over høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om børns forsørgelse (Regelforenklinger

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx 2013 om tilskud til efterskoleophold i Danmark. Kapitel 1. Tilskudsformer og understøttende aktiviteter

Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx 2013 om tilskud til efterskoleophold i Danmark. Kapitel 1. Tilskudsformer og understøttende aktiviteter Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx 2013 om tilskud til efterskoleophold i Danmark I medfør af 20, stk. 2 i Landstingslov nr. 13 af 5. december 2008 om efterskoler som ændret ved Inatsisartutlov nr.

Læs mere

Børnetilskudslovens 19

Børnetilskudslovens 19 Børnetilskudslovens 19 Ikke fundet grundlag for at kritisere, at et amtsankenævn havde lagt en udtalelse fra statsamtet om muligheden for at pålægge en - da afdød - forsørger bidragspligt til grund for

Læs mere

Bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Tidspresset under Inatsisartutsamlingerne har i de senere år været stigende, ikke mindst under efterårssamlingerne. Dette vanskeliggør

Læs mere

10. juni 2014 EM 2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. juni 2014 EM 2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. juni 2014 EM 2014/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Grønland har på nuværende tidspunkt ikke en jobbank på internettet med et struktureret udbud af ledige jobs, hvor

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. x af x. xxxxxxxx 2013 om tilskud til udvekslingsophold

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. x af x. xxxxxxxx 2013 om tilskud til udvekslingsophold Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. x af x. xxxxxxxx 2013 om tilskud til udvekslingsophold I medfør af 20a, stk. 2 i landstingslov nr. 13 af 15. december 2008 om efterskoler som ændret ved Inatsisartutlov

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne Område Randers Kommune

Læs mere

L 146 Forslag 1 3 2 4 5

L 146 Forslag 1 3 2 4 5 Lovforslag nr. L 146 Folketinget 2009-10 Fremsat den 25. februar 2010 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag til Lov om ændring af lov om registreret partnerskab, lov om en børnefamilieydelse og lov

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 30. juni 2016 om førtidspension. Kapitel 1 Arbejdsevne

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 30. juni 2016 om førtidspension. Kapitel 1 Arbejdsevne Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 30. juni 2016 om førtidspension I medfør af 8, stk. 4, 13, stk. 6, 14, stk. 3, 19, stk. 4, 25, 29, stk. 5, 41 og 43, stk. 9 i Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december

Læs mere

Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 105 Offentligt

Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 105 Offentligt Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 105 Offentligt Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg FORSVARSMINISTEREN 8 Maj 2015 Folketingets Forsvarsudvalg har den 18. marts 2015

Læs mere

Ændringsforslag til 2. behandling af. Til 1

Ændringsforslag til 2. behandling af. Til 1 Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 224 Bilag 9 Offentligt Beskæftigelsesministeriet Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2013-0005891 Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om aktiv

Læs mere