Der burde nedsættes et nationalt transportudvalg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Der burde nedsættes et nationalt transportudvalg"

Transkript

1 DEBATINDLÆG KL. 06:00 Der burde nedsættes et nationalt transportudvalg Når først store nationale infrastrukturprojekter er blevet præsenteret af politiker ne, er de meget svære at få stoppet igen. Letbaneprojektets anden etape ved Aarhus kommer til at koste 4 mia. kr. lad os nu se om tiderne og budgettet holder, og om den kommer, skriver Jørgen Christensen. Billedet er taget ved en testkørsel i Tranbjerg. Arkivfoto: Aarhus Letbane JØRGEN CHRISTENSEN, TISETVEJ, SOLBJERG Da Helle Thorning-Schmidts røde regering sad på magten, fokuserede den meget på offentlig transport. Det gav sig bl.a. udslag i et forslag om en Betalingsring og en Togfond. Togfonden blev vedtaget af den daværende regering samt stemmer fra DF og Enhedslisten. Finansieringen af Togfonden skulle komme fra skatter på udenlandske selskaber, som hentede olie op fra Nordsøen. Beløbet, der skulle finansieres, var på 28,5 mia. kr. Skatterne skulle beregnes efter verdensmarkedsprisen på olie. Prisen på olie var beregnet ud fra en daværende pris på ca. 130 dollars på en tønde råolie og var beregnet med en stigende pris indtil Realiteten er, at prisen på råolie faldt efterfølgende og er blevet nede lige siden. Pengene er der ikke, og forligspersonerne bag Togfonden har nu delt Togfonden i to dele. Første del er der penge til ifølge partierne bag Togfonden bl.a. elektrificering af jernbanen fra

2 Fredericia til Aalborg og en ny jernbane over Vestfyn. Anden del er meget mere usikker og omhandler bl.a. en ny jernbanestrækning mellem Hovedgård og Hasselager og en ny bro over Vejle Fjord. Den vil Togfonds-forligspartierne først tage stilling til i 2019 om der er penge til det, og om det skal gennemføres. Den forrige blå Venstre-regering og nuværende VLAK-regering fokuserer på vejtransport og på Femern-Bælt jernbanen. Kongstanken på vejområdet er en midtjysk motorvej. På jernbaneområdet er der nu afsat 4,6 mia. kr. til Femern-Bælt-jernbanen, og det selv om projektet på nuværende tidspunkt ikke med sikkerhed bliver en realitet. Der mangler en tysk godkendelse, som først ventes i Tyske modstandere vil desuden køre en retssag mod byggeriet, for at få projektet stoppet. Den til enhver tid siddende regering har fremmet egne interesser på transportområdet og lavet en politik, der siger»stop«for modpartens og»go«for egne interesser. De 4,6 mia. kr., der på nuværende tidspunkt er afsat på finansloven til projektet, er langt mere, end det koster at lave projekteringen og VVM-undersøgelserne. Pengene er så spildte, hvis projektet ikke bliver til noget. Det nye signalsystem til togene bliver syv år forsinket og kommer til at koste 20 mia. kr. Et signalsystem for hele Danmark (ERTMS) og et andet for S-togene i København (CBTC). Letbaneprojektet Ring 3 ved København har et samfundsøkonomisk underskud på 6,8 mia. kr. Det dokumenterede Detektor på DR (05/04). Letbaneprojektets anden etape ved Aarhus kommer til at koste 4 mia. kr. lad os nu se om tiderne og budgettet holder, og om den kommer. Der er lavet VVM-undersøgelser af en Vejle-Fjord-bro og en jernbanestrækning fra Hovedgård til Hasselager, og nu er man gået i gang med at lave en ny VVMundersøgelse af en jernbane fra Vejle til Billund. Anlægspriserne er anslået til 4,85 mia. kr. for en Vejle- Fjord-bro, 3,5 mia. kr. for Hovedgård-Hasselager-strækningen, og det kommer nok op i ca. 1 mia. kr. for strækningen Vejle Billund. Alt dette er i forbindelse med Togfondens anden del, selv om man ikke ved, om den bliver til noget. Jernbanestrækningen Hovedgård-Hasselager er først på programmet i 2032 ifølge Trafik-, Bolig-, og Byggestyrelsens plan Trafikplan for statslige jernbane Til den tid er alle VVM-undersøgelserne forældede og skal genundersøges.

3 Der er i forbindelse med Togfonden også etableret to godsterminaler i Hirtshals og Esbjerg på tilsammen 133 mio. kr. Det, man lige havde glemt, var at spørge brugerne, om de nu også ville benytte disse terminaler. Der er nogle funktioner, der ikke kan bruges af brugerne, og nu står sporene og ruster og gror til i ukrudt, og terminalerne ligger ubrugte hen. Når først disse store nationale infrastrukturprojekter er blevet præsenteret af politikerne, er de meget svære at få stoppet igen, og politikerne har det med at kaste gode penge efter dårlige. Bare tænk på IC4-skandalen, hvor lang tid den trak ud, før den blev stoppet, og da var det allerede for sent. Der er kun en kasse til at betale for alle disse fejl nemlig skatteborgernes. De forskellige områder, der administrerer statens infrastruktur Trafikstyrelsen Banedanmark DSB/Arriva lufthavnene Letbanen Vejdirektoratet, for at nævne nogle af dem, har forskellige interesser, som ikke altid harmonerer. Der er brugerne bilister, cyklister, pendlere m.m., men betragt dem alle som mennesker, der har et transportbehov fra A til B. De vil selvfølgelig finde den nemmeste, billigste, hurtigste og mest behagelige transportform. Der har ikke været en fælles infrastrukturplan for hele landet i mange år. Den til enhver tid siddende regering har fremmet egne interesser på transportområdet og lavet en politik, der siger»stop«for modpartens- og»go«for egne interesser. Der bør nedsættes et nationalt transportudvalg bestående af eksperter fra alle transportområder: fly- tog- færge- og vejtrafik. Det skal prioritere alle de store trafikinvesteringer, der gøres nationalt i hele landet, så man undgår store fejlinvesteringer som en Risgaard Knudsen -motorvej, en blå Femern-Bælt, en Tullebane, en rød togfond, en blå midtjysk motorvej, en rød Kattegatforbindelse med vej og jernbane eller en blå Kattegatforbindelse med vej. Det kan godt være, at man finder disse projekter, som har forskellige partiers observans, øverst på listen, men det skal forpligte alle partier i Folketinget til at følge listen. Så kan folk kritisere den siddende regering for at bruge for få eller for mange penge på infrastruktur, men det vil altid være det, der er øverste på listen, der er til størst gavn for hele Danmark. Jeg er ikke så bange for eksperter og smagsdommere, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var det.

4 Det, der er en fordel, er, at den siddende regering ikke nedprioriterer modpartens forslag og fremmer egne, så projekterne skal genundersøges, fordi de er forældede og derved koster samfundet masser af skattekroner. De eneste, der tjener på den nuværende struktur, er de store rådgivende ingeniørfirmaer på transportområdet. Som infrastrukturdirektør Carsten Heine Lund fra det rådgivende ingeniørfirma Niras skriver i en kronik i JyllandsPosten 20/08/2016:»Når politikerne leger stop and go med store infrastrukturprojekter, er det dyrt på flere måder.«derfor skal der laves en national infrastrukturplan. Jyllandsposten har ikke haft plads til hele mit læserbrev. Her er det i sin fulde længde. Infrastruktur kaos Da Helle Thorning Schmidts røde regering sad på magten fokuserede de meget på offentlig transport. Det gav sig bl.a. udslag i et forslag om en Betalingsring og en Togfond. Togfonden blev vedtaget af daværende regering samt stemmer fra DF og Enhedslisten. Finansieringen af Togfonden skulle komme fra skatter på udenlandske selskaber, som hentede olie op fra Nordsøen. Beløbet, der skulle finansieres, var på 28,5 mia. kroner. Skatterne skulle beregnes efter verdensmarkedsprisen på olie. Prisen på olie var beregnet ud fra en daværende pris på ca. 130 dollars på en tønde råolie, og var beregnet med en stigende pris i indtil Realiteten er at prisen på råolie faldt efterfølgende og er blevet dernede lige siden. Pengene er der ikke og Togfonds-forligspartierne har nu delt Togfonden i to dele. 1. del er der penge til ifølge partierne bag Togfonden - bl.a. elektrificering af jernbanen fra Fredericia til Aalborg og en ny jernbane over Vestfyn. 2. del er meget mere usikker og omhandler bl.a. en ny jernbanestrækning mellem Hovedgård og Hasselager og en ny bro over Vejle Fjord. Den vil Togfonds-forligspartierne først tage stilling til i 2019 om der er penge til det, og om det skal gennemføres. Den forrige blå Venstre-regering og nuværende VLAK-regering fokuserer på vejtransport og på Femern-Bælt jernbanen. Kongstanken på vejområdet er en Midtjysk Motorvej. På jernbaneområdet er der nu afsat 4,6 mia. kr. til Femern-Bælt-jernbanen, og det selvom projektet ikke på nuværende tidspunkt er sikker på at blive en realitet. Der mangler en tysk godkendelse, som først ventes i Tyske modstandere vil desuden køre en retssag mod byggeriet, for at få projektet stoppet. Desuden var der lige det, at et af de tre firmaer, der fik anlægsopgaven, er et korrupt italiensk firma der er sat fra bestillingen, og der skal en ny udbudsrunde til. De 4,6 mia., der på nuværende tidspunkt er afsat på finansloven til projektet, er langt mere end det koster at lave projekteringen og VVM-undersøgelserne. Pengene er så spildte, hvis projektet ikke bliver til noget.

5 Det nye signalsystem til togene bliver 7 år forsinket og kommer til at koste 20 mia. Et signalsystem for hele Danmark (ERTMS) og et andet for S-togene i København (CBTC). Ritzau skriver: - Man har ikke noget erfaring med et så komplekst net som i Danmark. Og det må man have undervurderet hos Banedanmark. Letbane-projektet Ring 3 ved København har et samfundsøkonomisk underskud på 6,8 mia. Det dokumenterede Detektor på DR ( ). Letbaneprojektets 2. etape ved Aarhus kommer til at koste 4 mia. lad os nu se om tiderne og budgettet holder, og om den kommer. Der er lavet VVM-undersøgelser af en Vejle-Fjord-bro, af en jernbanestrækning fra Hovedgård til Hasselager, og nu er man gået i gang med at lave en ny VVM-undersøgelse at en jernbane fra Vejle til Billund. Anlægspriserne er anslået til 4,85 mia. for en Vejle-Fjord-bro, 3,5 mia. for Hovedgård-Hasselager-strækningen, og det kommer nok op i ca. 1 mia. for en strækning Vejle- Billund. Alt dette er i forbindelse med Togfondens 2. del, selvom man ikke ved, om den bliver til noget. Jernbanestrækningen Hovedgård-Hasselager er først på programmet i 2032 ifølge Trafik-, Bolig-, og Byggestyrelsens plan Trafikplan for statslige jernbane Til den tid er alle VVM-undersøgelserne forældede og skal genundersøges. Der er i forbindelse med Togfonden også etableret to godsterminaler i Hirtshals og Esbjerg på tilsammen 133 mill. Det man lige havde glemt var, at spørge brugerne om de nu også ville benytte disse terminaler. Der er nogle funktioner, der ikke kan bruges af brugerne, og nu står sporerne og ruster og gror til i ukrudt og terminalerne ligger ubrugte hen. Når først disse store nationale infrastruktur-projekter er blevet præsenteret af politikerne, er de meget svære at få stoppet igen, og politikerne har det med at kaste gode penge efter dårlige. Bare tænk på IC4 skandalen, hvor lang tid den trak ud, før den blev stoppet, og da var det allerede for sent. Der er kun en kasse til at betale for alle disse fejl nemlig skatteborgerne. De forskellige områder, der administrerer statens infrastruktur - Trafikstyrelsen Banedanmark DSB/Arriva lufthavnene Letbanen Vejdirektoratet for at nævne nogle af dem, har forskellige interesser, som ikke altid harmonerer. Der er brugerne - bilister, cyklister, pendlere m.m. men betragt dem alle, som folk der har et transportbehov fra A til B. De vil selvfølgelig finde den nemmeste, billigste, hurtigste og mest behagelige transportform. Der har ikke været en fælles infrastruktur-plan for hele landet i mange år. Den til enhver tid siddende regering har fremmet egne interesser i transportområdet, og lavet en politik, der siger Stop for modpartens- og Go for egne interesser. Der burde nedsættes et nationalt transportudvalg bestående af eksperter fra alle transportområder: fly- tog- færge- og vejtrafik. De skal prioritere alle de store trafik-investeringer, der gøres nationalt i hele landet. Så man undgår store fejlinvesteringer som: En Risgaard Knudsen-motorvej, en Blå -Femern- Bælt, en Tullebane, en Rød -Togfond, en Blå - Midtjysk motorvej en Rød Kattegatforbindelse med vej og jernbane eller en Blå - Kattegatforbindelse med vej.

6 Det kan godt være, at man finder disse projekter, som har forskellige partiers observans, øverst på listen, men det skal forpligte alle partier i Folketinget til at følge listen. Så kan folk kritisere den siddende regering for at bruge -for få eller -for mange penge på infrastruktur, men det vil altid være det, der er øverste på listen, der er til størst gavn for hele Danmark. Jeg er ikke så bange for eksperter og smagsdommere som Anders Fogh Rasmussen var det. Det, der er en fordel, er at den siddende regering ikke nedprioritere modpartens forslag og fremmer egne. Så projekterne skal genundersøges, fordi de er forældede og derved koster samfundet masser af skattekroner. I Norge og Sverige eksisterer der en national transportplan som prioriterer. De eneste der tjener på den nuværende struktur er de store rådgivende ingeniørfirmaer på transportområdet. Som infrastrukturdirektør Carsten Heine Lund i en kronik i Jyllands-Posten fra det rådgivende ingeniørfirma Niras skriver. (citater) Når politikerne leger stop and go med store infrastrukturprojekter, er det dyrt på flere måder. Derudover gælder tommelfingerreglen også om, at impulskøb er dyre, når politikerne shopper infrastruktur. At udarbejde beregninger, miljøvurderinger og forundersøgelser på projekter, der aldrig bliver realiseret, er lige så uhensigtsmæssigt som at købe et par smarte bukser, man aldrig kommer til at gå med det er bare et langt større spild af ressourcer. Når et projekt bliver taget frem fra glemslen, er der ofte så mange forudsætninger, der har ændret sig, at man reelt skal starte forfra med nye tilbudsrunder, der koster alle parter dyrt. Og skulle en skrinlagt bro, jernbane eller motorvej pludselig dukke op igen, jamen, så regner vi da gladeligt på de ændrede forudsætninger og får vores penge en gang til. Det er bare ikke en særlig smart fremgangsmåde rent samfundsøkonomisk. Netop togforbindelsen over Vejle Fjord er i øvrigt et godt eksempel på konsekvensen af politikernes stop-and-go for infrastrukturprojekter. Erfaringen viser, at de politiske ambitioner ikke fejler noget, hvorimod det mere er prioriteringen og eksekveringen, der halter: LAV EN NATIONAL INFRASTRUKTURPLAN!

Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Jernbane Matador

Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Jernbane Matador Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Jernbane Matador Ved spillets begyndelse modtager hver spiller 150 milliarder fra Banken = Statskassen.

Læs mere

Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Hvor er vi lige nu?

Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Hvor er vi lige nu? Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Fra Christiansborgs side er der tænkt valg. Men inden et valg: Hvor er vi lige nu? Togfondens del 1 er

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG

JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG DEBATINDLÆG 28.01.2016 KL. 06:00 Aarhus H anno 2025 Et tænkt fremtidsscenarium: en forretningsrejse for Pedersen og unge Jensen, der tager toget fra det nye Aarhus H til et møde i København. Det foregår

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Socialdemokratiet vil samle Danmark. Det kræver investeringer i veje, broer og jernbaner. Ligesom havne, lufthavne, ja selv cykelstier er en hel uundværlig

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17)

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Ny jernbanestrækning Hørning - Lyngby Togtiden vil blive væsentlig forbedret Sparet tid i forhold til Aarhus H: (23-7)min.

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde på Solbjerg Skole Torsdag den 25. juni 2015 Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde i Grumstrup forsamlingshus Onsdag den 24. juni 2015 Dagens program Kl. 19.00

Læs mere

Talemanuskript til brug for samråd vedrørende Limfjordsforbindelsen

Talemanuskript til brug for samråd vedrørende Limfjordsforbindelsen Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 228 Offentligt Side 1 af 9 Talemanuskript til brug for samråd vedrørende Limfjordsforbindelsen Spørgsmål R, S og T

Læs mere

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturprojekter i Danmark Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturfonden Aftale om investeringer i infrastruktur og transportsystemer i perioden 2009 2020 DKK

Læs mere

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Banedanmarks kommende projekter

Banedanmarks kommende projekter Banedanmarks kommende projekter Geoteknikerdag 2015 29.05.2015 Præsenteret for Geoteknisk Forening af Jimi Okstoft, Anlægsudvikling 1 Program Introduktion (3 min) Timemodellen (19 min) o 1. etape København-Odense

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland kører længst for at komme på arbejde i Danmark. Samtidig har Sjælland udviklet sig til Østdanmarks store trafikkryds, hvor øst-vestlig trafik møder nord-sydgående

Læs mere

Blev Østjylland taget på sengen?

Blev Østjylland taget på sengen? LÆSERBREVE 07.02.2014 kl. 03:00 Jernbaneskinnerne på vej ind mod Aarhus H kan passende genbruges som S-togsspor. Arkivfoto: Carsten Ingemann Blev Østjylland taget på sengen? AF JØRGEN CHRISTENSEN, TISETVEJ

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 1. november 2013 2013-3720 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 K Telefon 41

Læs mere

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Danmarks overordnede infrastruktur 2012 Side 2 Danmarks overordnede infrastruktur 2020 Korridor B : Øresund-Femern Timemodellens

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt MINISTEREN Transport- og Bygningsudvalget Folketinget Dato J. nr. 5. november 2015 2015-6435 Frederiksholms Kanal

Læs mere

Flere og flere siger nej tak til en ny jernbane i Østjylland

Flere og flere siger nej tak til en ny jernbane i Østjylland Flere og flere siger nej tak til en ny jernbane i Østjylland Mange østjyder er trætte af planerne om en ny højhastighedsbane gennem Østjylland. Det gælder også i landsbyen Tiset ved Solbjerg lidt uden

Læs mere

AARHUS REGIONALE LUFTHAVN

AARHUS REGIONALE LUFTHAVN Aarhus og Østjylland har brug for en ny regional lufthavn REGIONALE LUFTHAVN En regional lufthavn tæt på Aarhus og centralt i Østjylland vil gavne hele Midtjylland markant. Forslaget indeholder to placeringer.

Læs mere

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Vejdirektoratet De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Statsvejnettet 1/1-2017 Udgør 3.803 km* 1.205 km er motorveje Det svarer til ca. 5% af det samlede offentlige vejnet i Danmark (74.558 km)

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD. Projektleder, Vejdirektoratet

JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD. Projektleder, Vejdirektoratet JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD Rasmus Larsen Lars Hansen Projektleder, Vejdirektoratet Projektleder, Rambøll OPLÆGSHOLDERE RASMUS LARSEN Projektleder, Vejdirektoratet VVM- og forundersøgelser,

Læs mere

ª Politisk flertal klar til ny stor transportplan

ª Politisk flertal klar til ny stor transportplan Side 1 af 6 ª Politisk flertal klar til ny stor transportplan (/forfatter.aspx? id=4665) Hjalte Kragesteen (/forfatter.aspx?id=4665) 19. juli 2015 kl. 8:00 0 kommentarer (http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&username=altinget)

Læs mere

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 5 argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 1. Regeringen bryder en klar aftale om Aalborg Letbane noget lignende er aldrig før set i Danmark 2. Aalborg Letbane

Læs mere

Billundbanen skal afgøres til april

Billundbanen skal afgøres til april Letbaner.DK Helge Bay Østergade 16 8660 Skanderborg mobil: 30 34 20 36 mail: hb@letbaner.dk 21.02.14 opdat. 27.02.2014 Uddybende artikel Billundbanen skal afgøres til april Rhonexpress fungerer som lufthavnsbane

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

Niels Græsbøll Olesen. Trekantområdet Danmark

Niels Græsbøll Olesen. Trekantområdet Danmark Niels Græsbøll Olesen Trekantområdet Danmark Gennemførte analyser - i samarbejde med Hærvejsmotorvejskomiteen Trafikal analyse på baggrund af NIRAS rapport Trafikal opemering af linjeføringer og samfundsøkonomisk

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af Aktstykke nr. 50 Folketinget 2018-19 Afgjort den 29. juni 2017 Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni 2017. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30.11 2018. Transport-, Bygnings-

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Teknisk gennemgang af FFL19

Teknisk gennemgang af FFL19 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 217-18 TRU Alm.del Bilag 48 Offentligt Teknisk gennemgang af FFL19 3. september 218 Side 1 Bevillingsniveau FFL19, mio. kr. 3. 25.936 26.14 25.12 24.217 25. 4.328

Læs mere

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 Notat 06.11.2015 Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 1. Indledning Banedanmarks plan for udviklingsstrategi for jernbanen 2015-2020 er udarbejdet med henblik på at rammesætte

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Togfonden DK, svar på idéfase-høringer Omsorg Aarhus Kommunes svar til Banedanmark om idefasehøringer for elektrificering,

Læs mere

Opdatering af "Sjælland baner vejen frem"

Opdatering af Sjælland baner vejen frem Opdatering af "Sjælland baner vejen frem" Indledning Region Sjælland og kommunerne har siden 2007 i fællesskab arbejdet sammen for at fremme videreudviklingen og investeringer i den statslige trafikale

Læs mere

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen Perspektiver for udviklingen af den intermodale godstransport med bane i Danmark Kontorchef Tine Lund Jensen Side 2 Hvorfor skal vi overhovedet tale om intermodalitet? Samspillet mellem transportformerne.

Læs mere

Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016

Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016 Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016 Skagen Hvorfor en Hærvejsmotorvej? Hirtshals Frederikshavn Hanstholm Logik og sund fornuft Timing det haster!

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn 1 Udvidelse af den fynske motorvej E20 er hele Danmarks hovedfærdselsåre E20 er en nøglestrækning i den danske infrastruktur. 90% af personbiltrafikken og stort set al lastbiltrafik passere over Fyn. De

Læs mere

Hvorfor skal en linjeføring ved E45 ikke undersøges?

Hvorfor skal en linjeføring ved E45 ikke undersøges? DEBATINDLÆG 26.02.2016 KL. 06:00 Hvorfor skal en linjeføring ved E45 ikke undersøges? Banedanmark bruger 62,7 mio. kr. på VVM-undersøgelser af tre linjeføringer fra Hovedgård til Hasselager, hvoraf den

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen -1- AlsFynBroen i tal Afstand: 11 km kyst-til-kyst Trafik: Op til 17.100 biler i døgnet ved broafgift på 60 kr. Sparet rejsetid: 30 minutter mellem Odense og Hamburg

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

Møde nr.: 2 Mødedato: 05. februar 2013 Mødevarighed: Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet.

Møde nr.: 2 Mødedato: 05. februar 2013 Mødevarighed: Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet. REFERAT Økonomiudvalg Møde nr.: 2 Mødedato: Mødevarighed: 14.00-15.20 Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet.) Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 ØK Anlægsinvesteringer

Læs mere

Nuværende havneareal: 2.000.000 m2 Planlagte investeringer til 2015: 3.000.000.000 kr. Forventet havneareal i 2015: 3.000.000 m2

Nuværende havneareal: 2.000.000 m2 Planlagte investeringer til 2015: 3.000.000.000 kr. Forventet havneareal i 2015: 3.000.000 m2 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Telefon 3370 3137 Telefax 3370 3071 Giro nr. 200 30 31 FORSLAG TIL HAVNEPAKKE Ref JKS jks@danskehavne.dk Dir 3370 3137 www.danskehavne.dk 3. oktober 2008

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Borgernes holdning til trafik

Borgernes holdning til trafik Borgernes holdning til trafik Region Syddanmark Rapport Indholdsfortegnelse Indledning Side 3 Resumé af resultater Side 5 Borgerprioriteringer af trafikforbindelser Side 7 Kattegatbroens betydning Side

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Perspektiver for infrastruktur i Jyllandskorridoren

Perspektiver for infrastruktur i Jyllandskorridoren Perspektiver for infrastruktur i Jyllandskorridoren Chefkonsulent Annette Lokalt erhvervsklima 5124 virksomheder 4752 virksomheder 2186 virksomheder 2 Infrastruktur topper ønskesedlen Hvilke to områder

Læs mere

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik BILAG 5-1 Dato: 27. august 2014 Til: Hovedbestyrelsen på mødet 5. september 2014 Sagsbehandler: Ann Berit Frostholm, 31 19 32 28, abf@dn.dk Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej Sekretariatet

Læs mere

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør Railion Scandinavia A/S 1 Status og perspektiv Finanskrise godsmængderne under pres Krisen er også mulighedernes vindue Ledig kapacitet Projekter der ikke tidligere

Læs mere

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September Til: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Høring af Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 Den statslige banebetjening er vigtig for borgerne i Region Sjælland. Regionen har derfor stor fokus på

Læs mere

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet rafik Regional Udviklingsplan 2012 Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet På det kollektive transportområde har kommunerne og regionerne en vigtig rolle som trafikindkøber. Movia er Danmarks

Læs mere

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll Udviklingen er synlig for enhver. Den hektiske aktivitet, der var for bare 10 år siden på mange af landets større

Læs mere

Togfonden og Timemodellen

Togfonden og Timemodellen Togfonden og Timemodellen - fra vision til beslutning Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsen og Banedanmark Banekonferencen 14. maj 2014 28,5 mia. kr. til historisk modernisering

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Banedanmarks infrastrukturportefølje Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16

Banedanmarks infrastrukturportefølje Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16 Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 75 Offentligt Banedanmarks infrastrukturportefølje 2018-2023 Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16 1 Hovedprincipper i re-planlægning af strækninger

Læs mere

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 30-11-2012 Sag nr. 12/1766 Dokumentnr. 46640/12 Johan Nielsen Tel. 35298174 E-mail: Jon@regioner.dk

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Banebetjening af Billund Lufthavn

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Banebetjening af Billund Lufthavn Idéfasehøring - Debatoplæg Banebetjening af Billund Lufthavn Revideret tekst. Version af 16. oktober 2014 Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt MINISTEREN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Folketinget Dato J. nr. 3. februar 2017 2016-6274

Læs mere

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 ITD Brancheorganisation for den danske vejgodstransport ITD PADBORG FDE Center Padborg Lyren 1 6330 Padborg ITD KØBENHAVN

Læs mere

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger.

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt IDA Rail / NJS: Fremtidens jernbanetrafik i Danmark, 18.11.14,

Læs mere

TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET

TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 32 Offentligt 15. marts 2013 TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Argumenter for at Trekantområdet skal betjenes af timemodellens hurtige tog og for

Læs mere

Sag 6: Kommuneplantillæg og VVM, Bering-Beder vejen Forslag:

Sag 6: Kommuneplantillæg og VVM, Bering-Beder vejen Forslag: Sag 6: Kommuneplantillæg og VVM, Bering-Beder vejen Forslag: Så er det sager fra Teknik og Miljø. Sag nummer 6, Kommuneplantillæg og VVM, Bering-Beder vejen, og det er forslag til Kommuneplantillæg. Bemærkninger

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Mere gods på banen Mikkel Sune Smith, BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Grundlaget: Transportpolitiske aftaler og strategier Med aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 blev der afsat 97

Læs mere

Åbent brev til Trafikminister Flemming Hansen og Folketingets Trafikudvalg

Åbent brev til Trafikminister Flemming Hansen og Folketingets Trafikudvalg Miljøbevægelsen NOAH Nørrebrogade 39 2200 København N Tlf. 35361212 Fax. 35361217 noah@noah.dk www.noah.dk København den 20. februar 2007. Åbent brev til Trafikminister Flemming Hansen og Folketingets

Læs mere

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien Udviklingen er synlig for enhver. Den hektiske aktivitet, der var for bare 10 år siden på mange af landets større banegårde,

Læs mere

Danske Havne. Fremtidige konkurrencemuligheder

Danske Havne. Fremtidige konkurrencemuligheder Danske Havne Fremtidige konkurrencemuligheder Den Danske Banekonference 2015 5. maj 2015 Danske Havne Brancheorganisation, etableret i 1917 Organiserer de danske erhvervshavne og har 68 medlemmer Foreningen

Læs mere

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Idéer til udvikling af regionalbanerne Banebranchens konference 11. maj 2011 Tommy O. Jensen/Atkins Danmark Jernbanerne i Danmark Status 2011 140 km/t og derover 120

Læs mere

Bilag 3: Letbanen i Østjylland

Bilag 3: Letbanen i Østjylland Bilag 3: Letbanen i Østjylland Letbane i Århusområdet Der pendles mere og længere end nogensinde før, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I dag er store dele af vejsystemet i Østjylland overbelastet

Læs mere

Notat 18. december 2017 J-nr.: /

Notat 18. december 2017 J-nr.: / Notat 18. december 2017 J-nr.: 87091 / 2450495 Anlægsanalyse 2017 Når man ser på forventningerne på anlægsområdet fra 2014 og frem til 2025, så viser det, at aktiviteten, til dels, holdes oppe af enkelte

Læs mere

Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur

Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur Dansk-Tysk Handelskammer, maj 2016 1 Dansk-tysk infrastruktur er grundlaget for handelen mellem Tyskland og de nordeuropæiske lande. For virksomheder i Danmark,

Læs mere

Regionaltog i Nordjylland

Regionaltog i Nordjylland 1 Regionaltog i Nordjylland Banebranchen 5. maj Fremtidens passagertrafik Svend Tøfting Region Nordjylland LIDT HISTORIE 2 2000 Nordjyllands amt overtager Skagens- og Hirtshalsbanen 3 Juni 2004 Nye skinner

Læs mere

TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE

TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE 1. november 2006 af Frithiof Hagen direkte tlf. 3355 7719 Resumé: TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE Trafikforliget giver 700 mill.kr. ekstra til vejene pr. år mod kun knap 590 mill.kr. til jernbanen.

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Miljørigtig godstransport og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green

Læs mere

Vejdirektoratet. 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia. Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart)

Vejdirektoratet. 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia. Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart) Vejdirektoratet 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart) Vejdirektoratet Statens veje Planlægning og igangværende projekter Trafikken

Læs mere

Faktaark om En fast Kattegatforbindelse

Faktaark om En fast Kattegatforbindelse Faktaark om En fast Kattegatforbindelse Kattegatkomitéen Kattegatkomitéen blev etableret i oktober 2008, på initiativ af regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), formand for Kommunekontaktrådet

Læs mere

Vejdirektoratet. 8 maj 2017

Vejdirektoratet. 8 maj 2017 Vejdirektoratet 8 maj 2017 Vejdirektoratet Har ansvaret for statsvejnettet, som består af: Er en del af: Vores opgaver består primært af: Motorveje Motortrafikveje Hovedlandeveje Broer Planlægning Vi undersøger

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Besøg af Folketingets Transport- og Bygningsudvalg Den 16. november 2015

Besøg af Folketingets Transport- og Bygningsudvalg Den 16. november 2015 Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt Besøg af Folketingets Transport- og Bygningsudvalg Den 16. november 2015 Program Velkomst v/ Regionsrådsformand Jens Stenbæk Femern

Læs mere

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev Dato 13. marts 2017 Sagsbehandler Leif Hald Pedersen Mail LHP@vd.dk Telefon 7244 3606 Dokument 17/00417-1 Side 1/5 Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev I

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt Et trafikudspil fra Region Sjælland samt kommunerne på Sjælland, Lolland og Falster Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland

Læs mere

Analyse. Investeringsplan 2030 en god investering? 13. marts Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks

Analyse. Investeringsplan 2030 en god investering? 13. marts Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks Analyse 13. marts 2019 Investeringsplan 2030 en god investering? Af Jens Hauch, Sebastian Hørlück og Philip Henriks D. 13. marts 2019 fremlagde regeringen og Dansk Folkeparti Aftale for et sammenhængende

Læs mere

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 78 Offentligt 26. oktober 2006 Aftale om trafik for 2007 Der er mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre

Læs mere

TRAFIKSTØJ HVOR MEGET STØJER DET I DANMARK?

TRAFIKSTØJ HVOR MEGET STØJER DET I DANMARK? TRAFIKSTØJ HVOR MEGET STØJER DET I DANMARK? Allan Jensen, afdelingsleder, Rambøll Tlf. 51615812 aaj@ramboll.dk LYDEN AF TRAFIK Kontakten mellem dæk og vejbane Hastigheden Antallet af køretøjer En lastvogn

Læs mere

FREMTIDENS INFRASTRUKTUR I REGION SYDDANMARK

FREMTIDENS INFRASTRUKTUR I REGION SYDDANMARK FREMTIDENS INFRASTRUKTUR I REGION SYDDANMARK DEN KORTE VERSION: Efter Infrastrukturkommissionens betænkning skal der vedtages en investeringsplan. En plan, der omfatter statslige investeringer i fortrinsvis

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt. Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt. Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019 Opfølgning fra forligskredsmødet i november 2018 På forligskredsmødet den

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS DANMARKS VÆKSTCENTER NUMMER 2 ET POLITISK INTERESSEFÆLLESSKAB:

Læs mere

Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323

Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323 Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323 Analyse om infrastrukturprojekter fra Kraka I en ny analyse 1 har Kraka lavet en gennemgang af det samfundsøkonomiske afkast af en række større infrastrukturprojekter.

Læs mere

Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser

Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser Velkomst Velkommen til Transportens dag 2011. Jeg er glad for at se, at så mange af folketingets politikere, borgmestre, regionsformænd

Læs mere

Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen

Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen Bæredygtig trafikplan for Hovedstadsregionen Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen Miljøstrategisk årsmøde, 5. december 2016 Karl Vogt Nielsen, rådgiver for Enhedslistens Folketingsgruppe

Læs mere

Region Syddanmark Oplæg g v. Karsten Madsen. November 2011

Region Syddanmark Oplæg g v. Karsten Madsen. November 2011 Region Syddanmark Oplæg g v. Karsten Madsen November 2011 Det vil Region Syddanmark Styrkelse af timemodellen i det store H med ét stop i Trekantområdet og videreført til Esbjerg og grænsen. En hærvejsmotorvej

Læs mere