R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. Dog ændres der på rækkefølgen af nogle af punkterne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. Dog ændres der på rækkefølgen af nogle af punkterne."

Transkript

1 R E F E R A T fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 7. december 2015 Mødetid Mødested Regionshospitalet Herning Deltagere Elisabeth Brix Westergaard, Margit Andersen, Susanne Rystok, Lone Wiggers, Bente Møller Pedersen, Lene Møller Holm, Pia Møller, Peter Seebach, Elin Mogensen, Lene Holm, Ulla Svendsen, Birgitte Ostersen, Bodil Overgaard Akselsen, Pia Holland Gjørup, Gunna Estrid Andersen, Trine Bloch Hansen (ref.) Afbud Ida Götke, Grethe Riksted, Margrethe Povlsgaard Sagsbehandler Trine Bloch Hansen Direkte telefon E-post trine.bloch.hansen@rksk.dk Dato T00:00:00 Sagsnummer Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. Dog ændres der på rækkefølgen af nogle af punkterne. 2. Godkendelse af referat. godkendt.

2 3. Sundhedsaftalen kræft og rehabilitering. Indstilling: Opfølgning og evaluering af prøvehandlinger. Sagsfremstilling. To prøvehandlinger i henholdsvis kirurgisk afdeling og onkologisk afdeling er afviklet i efteråret med henblik på at optimere henvisninger til kommunerne. I Kirurgisk afdeling orienteres kommunerne via en korrespondancemeddelelse om, at patienten gerne vil kontaktes, og behovsvurderingen foretages i kommunen. Erfaringen herfra er, at det giver mening. I onkologisk afdeling har kommunerne været fysisk til stede i afdelingen og orienteret om kommunens tilbud til kræftpatienter. Til mødet ønskes en evaluering af prøvehandlingerne, derfor bedes kommunerne medbringe en tilbagemelding på antal henviste fra hospitalet. I de nye opfølgningsprogrammer for kræftsygdomme indgår en behovsafdækning i forhold til rehabiliteringsbehov, palliationsbehov og psykosocial støtte samt en vurdering af den videre opfølgning. I Urinvejskirurgisk afdeling bliver patienterne bedt om at udfylde behovsvurdering, hvorefter de i samarbejde og dialog med patienten og evt. pårørende afklarer det individuelle behov for opfølgning herunder rehabiliteringsbehovet. Herefter henvises patienten til kommunen via en elektronisk henvisning. I dialogen med patienten opleves det som en udfordring at skulle afdækket behovet, men ikke vide hvilket tilbud, der er efterfølgende. Ledende oversygeplejerske Bente Møller Pedersen deltager til dette punkt. Bente Pedersen fortæller, at erfaringerne fra Urinvejskirurgisk afdeling er, at sygeplejerskerne føler at deres rådgivning om kræftrehabiliteringstilbud bliver for ukvalificerede, når de ikke har kendskab til de konkrete tilbud i de enkelte kommuner, og efterspørger en samlet oversigt for alle kommuner hvor tilbuddene er præsenteret. Der er desuden tvivl om, i hvor høj grad patienternes problemer skal være afklaret ud fra behovsvurderingsskemaet. På Kirurgisk Afdeling har man efter aftale forsøgt med blot at spørge patienterne om kontaktoplysninger må videregives til kommunen, som så vil ringe til patienterne efter de er kommet hjem og fortælle om kommunens kræftrehabiliteringstilbud. Det er en forsøgsordning, som borgerne har været glade for. På mødet giver de kommunale repræsentanter udtryk for, at det er fint bare at få kontakten til patienten. De emner som indgår i behovsvurderingsskemaet indgår alligevel i den afklarende samtale. Den vigtigste information som hospitalet bør give til patienterne er, at der er mulighed for et kræftrehabiliteringsforløb i kommunen, når de kommer hjem.

3 Behovsvurderingsskemaet indgår som en del af sundhedsaftalen. Det oprindelige ønske var, at patienterne kunne forholde sig til nogle af emnerne, så de er mere forberedte inden de kommer til den afklarende samtale. Det er fint, at skemaet bare udleveres til patienterne, så de selv kan se på det inden den afklarende samtale. Det besluttes, at forsøgsordningen fra Kirurgisk udvides til fremover at gælde for både Kirurgisk og Urinvejskirurgisk afdeling. Opgaven for for disse afdelinger er således, at informere patienterne om, at der er et kræftrehabiliteringstilbud i kommunen og at de efter hjemvenden vil blive kontaktet mhp. et tilbud. Dette kræver, at patienten giver tilladelse til, at hospitalet videregiver kontaktoplysninger til kommunen. Behovsvurderingsskemaet udleveres sammen med vejledningen til borger.dk. Tilbagemeldinger fra kommunerne: Ikast-Brande: Der er netop afsluttet et kræftrehabiliteringsforløb med 10 deltagere. 4 var henvist fra sygehuset og 2 medbragte behovsvurderingsskema til den afklarende samtale. De 6, som ikke var henvist, vidste godt, at der var et behovsvurderingsskema. Ringkøbing-Skjern: Der er løbende optag på kræftrehabiliteringsholdet. Der har i år været 9, som er henvist fra hospitalet, 9, som er selvhenviste, og 8 som er henvist fra jobcentret. Lemvig: Der har i år været 18, som er startet på kræftrehabiliteringsforløb. 7 har haft en henvisning. Herning (eftersendt): Der har ikke været registrering vedr. henvisninger i 2015, men langt de fleste kommer elektronisk fra hospitalet, overvejende fra Herning men også nogle fra Århus. I KMD care har Herning Kommune fremover mulighed for afkrydsning af hvor henvisninger kommer fra. Holstebro: I Holstebro har der været 50 personer i kræftrehabiliteringsforløb i var henvist fra hospital, 22 var selvhenvist efter anbefaling fra hospital og 20 var henvist på anden vis. Struer (eftersendt): Sundhedscentret i Struer Kommune har fået 2 korrespondancemeddelelser i sommer fra henholdsvis Hæmatologisk og Kirurgisk Afdeling. I efteråret desuden 1 henvendelse fra kirurgisk afdeling. 2. prøvehandling på Onkologisk Afdeling:

4 Det har fungeret godt at kræftrehabiliteringsmedarbejderne fra kommunerne på skift har været på besøg på Onkologisk Afdeling, men det har nok i højere grad været personalet på Onkologisk end patienterne, der har fået et særligt udbytte af besøgene. Medarbejderne har givet udtryk for, at de nu har bedre indblik i, hvad de henviser til. Patienterne ville formentlig have haft en lige så god oplevelse af at tale med personalet på afdelingen. De fleste kommunale repræsentanter har været på et personalemøde og fortælle om kræftrehabiliteringstilbuddet, når de har været på besøg på Onkologisk Afdeling. De kommunale repræsentanter synes ikke, at ordningen skal fortsætte i formen, hvor der er en til stede hver måned, men vil gerne lave en form for f.eks. årlig event med besøg på personalemøder. I prøveperioden har der været 69 patienter forbi standen, dog også mange patienter, som ikke kom fra vestklynge-kommunerne. Der har været 21 medarbejdere forbi standen. 4. Sundhedsfremmende og forebyggende indsats for borgere med psykisk sygdom. Indstilling: Drøftelse Sagsfremstilling: Som grundlag for drøftelsen vil Udviklingskonsulent Elisabeth Brix Westergaard fra psykiatri og socialpsykiatriplanlægningen komme med et oplæg, som indeholder perspektiver på sammenhæng mellem psykiatrien og somatikken samt gennemgå differentieringsmodellens anvendelse i psykiatrien. Der er udarbejdet en generisk model for forløbsprogrammer for mennesker med psykisk sygdom. Den generiske model er et arbejdsredskab, der skal give inspiration til at udarbejde, implementere og følge op på forløbsprogrammer i kommuner og regioner. Psykiatri har søgt midler til udvikling og implementering af et forløbsprogram for med borgere med psykisk sygdom. Elisabeth vil orientere om den generiske model og det forløbsprogram, de arbejder med i psykiatrien. Bilag 2 Differentieringsmodellen dialogredskab til afklaring af samarbejdsintensiteten. Elisabeths oplæg: Blandt de psykisk syge er der en særlig overdødelighed på år, her af er 60 % relateret til somatik og livsstil. Nogle har op til 6 somatiske sygdomme ved siden af deres psykiske sygdom. De somatiske sygdomme prioriteres ikke af fagpersoner omkring de psykisk syge og nogle symptomer forveksles med symptomer for den psykiske sygdom.

5 Sygdomme som skitzofreni og depression giver i sig selv en større risiko for diabetes og disse patienter har ofte vanskeligt ved at bruge sundhedssystemet. I de kommunale indsatser er der ofte for lidt sundhedsfaglige øjne på de psykisk syge i hverdagen og man har i mange år haft en tendens til tænke, at de psykisk syge havde så mange andre problemer så det ikke gav mening at fokusere på livsstil. Men de psykisk syge vil lige så gerne eller i højere grad end andre, gerne gøre noget ved deres livsstil. Den største barriere er, hvis omgivelserne ikke tror de kan og hvis de selv er bange for at ryge ud af den smule fællesskab, de har omkring f.eks. rygning. Indførelse af rygeregler på f.eks. bosteder er gået fint. Se flere data mm. i rapporten Psykisk sygdom og ændringer i livsstil: Rapporten er udarbejdet af Vidensråd for Forebyggelse. I Randers har man forsøgt med fælles modtagelse for psykiske og somatiske patienter. Forsøget er gået bedre end forventet og tilbagemeldingerne fra personalet har været at det har været godt at blive sidemandsoplært vedr. de psykiske patienter, ved at se modtagelsen. Der er kun en meget begrænset viden om, hvilke metoder der virker i forhold til at ændre livsstil for de psykisk syge. Det har været forsøgt med ekstra information ved udskrivelse og med coach og gruppeforløb i 1 år efter udskrivning. Erfaringerne er, at det har fungeret fint i det år indsatsen har stået på, men ikke haft den store effekt efterfølgende. Det der ser ud til at virke bedst er meningsfulde fællesskaber. Derfor giver det god mening at fokusere på motion, som både kan give adgang til fællesskaber og være et skridt imod at være mere normal. Motion har desuden i sig selv en positiv effekt på mange af de metabolske problemer. De somatisk ambulante patienter med psykisk sygdom har større behov for fleksibilitet, f.eks. i forbindelse med udeblivelse fra aftaler. Dette gælde også ifht. de praktiserende læger og i forskellige kommunale sammenhænge. Det er derfor vigtigt med kommunikation om, hvilken type borger/patient der er tale om, så det bliver muligt at være fleksible. Et væsentlig punkt er også, om patienten er i stand til at samarbejde om et behandlingforløb. De kommunale arbejdsmarkedsafdelinger er vigtige samarbejdspartnere, fordi mange af de unge også kommer her. Arbejdsmarkedsafdelingerne er repræsenteret i Det Lokale Samarbejdsråd. I Psykiatri og Social har man søgt SATS-puljemidler til udarbejdelse og implementering af forløbsprogram for de borgere, som er i niveau 3 i den generiske model for forløbsprogrammer for mennesker med psykiske lidelser. Såfremt de får midlerne udarbejdes programmet i 2016 til implementering i 2017.

6 Det aftales, at selve opgaven for nuværende ligger i Det Lokale Samarbejdsråd og at der er mulighed for at kalde medlemmer fra Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer ind ved behov. Desuden følges de projekter, som er i gang forskellige steder, f.eks. i Ikast-Brande Kommune hvor Jobcentrets medarbejdere er blevet klædt på til at screene alle borgere, incl. de psykisk syge, for KRAM-faktorerne og Herning Kommune, hvor det netop er besluttet at påbegynde et projekt i Livsstilhuset Skovly. 5.Forløbsprogram for depression Indstilling: Drøftelse af implementering af forløbsprogrammet for depression og hvor det bedst forankres. Sagsfremstilling: Livstidsrisikoen for at få en depression er %, dvs. 2-3 % af den voksne danske befolkning i Danmark lider af depression. Depressive lidelser og sygdomme har store omkostninger for borgeren og pårørende samt samfundet. Borgere med kroniske sygdomme, angst, smerteproblematikker, misbrug, akut koronar sygdom, cancer m.fl. er i risiko for at udvikle depression. Der er et stort potentiale i at opspore depression tidligt, således at lidelsen ikke udvikler sig. Forløbsprogrammet for depression kommer med anbefalinger til opsporing, forebyggelse, behandling samt koordination og samarbejde på tværs af sektorgrænser. I de enkelte kommuner i Vestklyngen arbejdes der med indsatser for borgere med depression, men forløbsprogrammet er ikke fuldt implementeret. Silkeborg kommune har udarbejdet en implementeringsplan for depression, som evt. kan bruges til inspiration. Bilag 3. Forløbsprogram for depression Bilag 4. Samlet implementeringsplan for depression (Silkeborg Kommune) Mange af de borgere, som har depression, ses slet ikke i Regionspsykiatrien. Her kommer kun de meget alvorlige tilfælde, som f.eks. har høj selvmordsrisiko. En stor del er kun kendt hos praktiserende læge og de kommunale jobcentre pga. af lang tids sygemelding. I Ikast-Brande Kommune er der nedsat en implementeringsgruppe for forløbsprogrammet for depression, hvor der både er repræsentanter fra Jobcentret og Sundhedscentret. Der er bevidsthed om problemet men mangler, at personalet f.eks. bliver klædt bedre på, for at kunne komme videre. I Holstebro Kommune er man begyndt på at nedsætte en implementeringsgruppe i lighed med Ikast-Brande Kommune, men er endnu ikke kommet helt så langt.

7 I Herning og Lemvig er man ikke kommet så langt. I Ringkøbing-Skjern Kommune forløbsprogrammet lagt ind i strukturen med forpligtende samarbejde mellem Sundhedscentret, Beskæftigelse og Handicap & Psykiatri. Næste skridt er at finde ud af, hvad kommunerne konkret har behov for, f.eks. faglig påklædning af personalet. Hvis der er behov for Fælles Skolebænk vil Elisabeth gerne tage det med i Det Lokale Samarbejdsråd, hvor der også er repræsentanter fra drift og myndighed fra socialpsykiatrien og fra arbejdsmarkedsområdet fra kommunerne. Forankring af programmet er for størstedelen en kommunal opgave. 6. Diætistopgaver fremadrettet. Indstilling: Nedsættelse af faglig arbejdsgruppe. Sagsfremstilling: I klyngestyregruppen er der besluttet at nedsætte en faglig arbejdsgruppe, der skal kortlægge nuværende diætist, kost og ernæringstilbud samt fremkomme med forslag til hvordan opgaven kan løftes efter den regionale besparelse. Det er udarbejdet et kommissorium for arbejdsgruppen. Bilag 5. Kommissorium for arbejdsgruppe vedrørende diætistopgaver. Ernæringsenheden reduceres med 3 personer (34 %) fra 1. januar. Der skal nedsættes en arbejdsgruppe, som bl.a. skal undersøge hvilke tilbud der er i kommunerne, samt komme med forslag til hvordan opgaven ifht. diætist- og ernæringstilbud fremover kan løses. Deadline for arbejdsgruppens produkt er d. 1. maj 2016, således at det kan nå at blive præsenteret på Klyngestyregruppemøde d. 18. maj. Fra HEV deltager overlæge Jan Eriksen fra Medicinsk afdeling, en fra Børneafdelingen, og ernæringschef Lone Viggers og kliniske diætist Kirstine Guld Frederiksen fra Ernæringsenheden. Der skal også findes en repræsentant fra de praktiserende læger. I gruppen deltager også tre kommunale repræsentanter, herunder formandsskabet. Fra kommunerne deltager fra Herning Kommune (formandskab) Elin Mogensen, fra Holstebro Jette Arnoldsen, fra Ringkøbing-Skjern Susanne Rystok. HEV tilbyder sekretærbistand. Gunna sørger for mødeindkaldelse. Første møde planlægges af Gunna og Elin. Hvis der er behov for det kan gruppen trække ad hoc på proceskonsulent fra HEV.

8 7. Henvisning til sundhedsfremmende og forebyggende tilbud i kommuner (KRAM faktorer) Indstilling: Drøftelse Sagsfremstilling. Den nye samarbejdsaftale for elektroniske henvisninger til sundhedsfremmende og forebyggende tilbud i kommunerne er taget i anvendelse. Udover forløbsprogrammer og sundhedsaftalen for kræft og rehabilitering gælder det henvisning vedrørende KRAM faktorer. Det har affødt spørgsmål fra personalet i hospitalsregi om, hvilke patientkategorier det omfatter, således af de rette patienter henvises til kommunale forebyggelsestilbud. De elektroniske henvendelser fra HEV til kommunerne er blevet sendt ud til de enkelte afdelinger og er i gang med at blive implementeret. Fra de afdelinger, som allerede er i gang, har der rejst sig spørgsmål ifht. hvilke patienter, som kan henvises til tilbud om f.eks. motion. Svaret fra kommunerne er, at der generelt ikke er selvstændige motionstilbud i kommunerne. Motion indgår i forløb for f.eks. diabetes, hjerte- og KOL, men er ikke et selvstændigt tilbud. Hvis man ikke har nogle af ovenstående sygdomme kan der for særligt sårbare eller komplekse borgere henvises til en afklarende samtale, hvor det kan drøftes med borgeren, hvilke tilbud der er i lokalområdet, som borgeren selv kan gå til. Det er under alle omstændigheder uanset hvilken KRAM-faktor, der tales om vigtigt, at borgerne ikke bliver lovet et bestemt forløb. Det afgøres ved den afklarende samtale, hvad der evt. er relevant for borgeren. Der er behov for at få gennemgået den regionale retningslinje ifht. hvem gør hvad på HEV vedr. KRAM-faktorerne og hvilke patienter, der skal have særlig opmærksomhed. 8. Status på forløbsprogrammer for hjerte. Indstilling: Orientering og nedsættelse af faglig arbejdsgruppe. Sagsfremstilling: Sundhedsstyregruppen har godkendt det reviderede Forløbsprogram for hjertesygdom herunder en overdragelse af den non-farmakologiske del af fase 2 hjerterehabilitering fra hospitaler til kommuner. Forløbsprogrammet godkendes politisk i sundhedskoordinationsudvalget til december. Forløbsprogrammet for hjerte er nu vedtaget. Der arrangeres en kickoff konference d. 29. februar. Birgitte har fået invitationen og sørger for, at den videreformidles i Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer.

9 Arbejdsgruppen nedsættes ikke i dag, men alle får til opgave at tænke over forslag til repræsentanter. Forslag til kommunale repræsentanter drøftes på Klyngestyregruppemøde d. 3. februar. I gruppen er der behov for deltagere fra sundhedsfremme og træningsområdet og fra alle kommuner. 9.Status på forløbsprogrammer for diabetes og KOL Indstilling: Orientering. Sagsfremstilling Godkendelse af Forløbsprogrammer for KOL og diabetes er udskudt. I forhold til forløbsprogrammet for KOL ønskes en yderligere afdækning af de økonomiske konsekvenser for det reviderede program. Med hensyn til type 2 diabetes ønsker kommunerne en yderligere drøftelse af programmet. Bilag 6. Faglige arbejdsgrupper. Forløbsprogrammerne for diabetes og KOL er ikke godkendt. Der er fortsat nogle økonomiske perspektiver, som ikke er godt nok belyst. De to forløbsprogrammer kommer på møde igen d. 8. februar, hvor de forventes at blive godkendt. Der planlægges fortsat KOL-temadag og diabetes-temadag i Næste møder. 8.marts kl i Holstebro 22.juni kl i Herning. Evt. er fra Temagruppen: Ulla spørger til hvem referat fra temagruppen sendes til i de enkelte kommuner. Svaret er at referater kan sendes til medlemmer af implementeringsgruppen, som så vil videreformidle. Dagsordenspunkter: Gunna sender en mail til hele implementeringsgruppen ca. 4 uger før det kommende møde vedr. om nogen har punkter til dagsordenen. Mødedeltagerne sender svar tilbage hurtigst muligt, således at dagsordenen kan tilstræbes at blive sendt ud 14 dage inden mødet.

Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer.

Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer. Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer. Lægårdvej 12 N DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter de foreløbige resultater af monitoreringen.

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter de foreløbige resultater af monitoreringen. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 15. marts 2017 Mødetid Kl. 13 Mødested Regionshospitalet, Herning Deltagere Birgitte Ostersen, Ulla Svendsen,

Læs mere

Sagsfremstilling: Ifølge Sundhedsaftalen er styrket forebyggelse for unge et særligt udviklingsområde.

Sagsfremstilling: Ifølge Sundhedsaftalen er styrket forebyggelse for unge et særligt udviklingsområde. R E F E R A T fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 22. juni 2016 Mødetid Kl. 13 15.30 Mødested Regionshospitalet Herning Deltagere Ulla Svendsen, Birgitte Ostersen,

Læs mere

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. 2. Godkendelse af referat Referat godkendt.

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. 2. Godkendelse af referat Referat godkendt. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 2. oktober 2015 Mødetid Kl. 12-14 Mødested Regionshospitalet Holstebro Deltagere Margit Andersen, Peter

Læs mere

Indstilling: At gruppen drøfter oplægget til implementering af det reviderede forløbsprogram for diabetes

Indstilling: At gruppen drøfter oplægget til implementering af det reviderede forløbsprogram for diabetes R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 15. december 2016 Mødetid Kl.13-15 Mødested Regionshospitalet Holstebro Deltagere Ulla Svendsen, Ida

Læs mere

Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN & UNGE, SOMATIK

Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN & UNGE, SOMATIK Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN

Læs mere

Lene orienterede kort der er desværre ikke meget der tyder på at LÆ-blanketter i nærmeste fremtid kan

Lene orienterede kort der er desværre ikke meget der tyder på at LÆ-blanketter i nærmeste fremtid kan Til medlemmerne af Implementeringsgruppen Sundheds-IT og Digitale arbejdsgange Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Tid: Onsdag

Læs mere

Indstilling: At gruppen drøfter de oplistede opmærksomhedspunkter vedrørende hjerterehabilitering.

Indstilling: At gruppen drøfter de oplistede opmærksomhedspunkter vedrørende hjerterehabilitering. R E F E R A T fra møde Implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 18. december 2017 Mødetid Kl. 9-11 Mødested Sundhedscenter Struer Deltagere Pia Møller, Susanne Rystok, Jane

Læs mere

R E F E R A T. 1. Godkendelse af dagsorden. Dagsorden godkendt.

R E F E R A T. 1. Godkendelse af dagsorden. Dagsorden godkendt. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 15. september 2016 Mødetid Kl. 13-15 Mødested Regionshospitalet Herning Deltagere Ulla Svendsen; Ida

Læs mere

Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter

Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter v. Jens Bejer Damgaard, kontorchef, Nære Sundhedstilbud www.regionmidtjylland.dk Disposition Kort oprids af grundlaget for det tværsektorielle samarbejde

Læs mere

Indledning. Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen og udfordringerne herved. 2 www.regionmidtjylland.dk

Indledning. Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen og udfordringerne herved. 2 www.regionmidtjylland.dk Statusrapport 2013 for Sundhedsaftalen 2011-2014 Per Adelhart Christensen, Randers Kommune Helle Vadmand Jensen, Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Indledning Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen

Læs mere

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 8. februar 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 8. februar 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1. REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 8. februar 2017 kl. 15.00-17.00 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.65 DELTAGERE Kommuner Mette Søndergaard Robl, chef, Odense

Læs mere

Temagruppen for voksenpsykiatri. Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri

Temagruppen for voksenpsykiatri. Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen for voksenpsykiatri DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri Tid:

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

1. Ny samarbejdsstruktur for det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Målet med den nye struktur:

1. Ny samarbejdsstruktur for det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Målet med den nye struktur: Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk 1. Ny samarbejdsstruktur for det tværsektorielle samarbejde

Læs mere

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppens sammensætning Delt formandsskab og sekretariatsfunktion mellem region og kommuner:

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 16. juni 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 16. juni 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1. REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 16. juni 2017 kl. 10.00-12.00 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.46 DELTAGERE Kommuner Mette Søndergaard Robl, forløbschef,

Læs mere

Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer. Referat

Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer. Referat Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl. 8.30 11.30 Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 N DK-7500 Holstebro Tel.

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Kræftrehabilitering. Samarbejdsaftale under Sundhedsaftalen. Region Midtjylland, de 19 midtjyske kommuner og PLO-Midtjylland

Kræftrehabilitering. Samarbejdsaftale under Sundhedsaftalen. Region Midtjylland, de 19 midtjyske kommuner og PLO-Midtjylland Kræftrehabilitering Samarbejdsaftale under Sundhedsaftalen Region Midtjylland, de 19 midtjyske kommuner og PLO-Midtjylland 9. september 2019 Indholdsfortegnelse 1. Formål med samarbejdsaftalen... 3 2.

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012 Samarbejdsgrupper i Regionalt Regi Sundhedskoordinationsudvalget: Sundhedskoordinationsudvalget har til formål at understøtte sammenhængende behandlingsforløb på tværs af det regionale og det kommunale

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Indledning Med baggrund i kræftplan III og Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse

Læs mere

Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland. Torsdag den 2. oktober 2014 kl

Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland. Torsdag den 2. oktober 2014 kl Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland Torsdag den 2. oktober 2014 kl. 10.00 12.00 Regionshospitalet Holstebro, Sal 3 ved foredragssalene, Indgang U Hospitalsenheden Vest

Læs mere

Lige sund i Region Syddanmark et samarbejde mellem sektorer.

Lige sund i Region Syddanmark et samarbejde mellem sektorer. Lige sund i Region Syddanmark et samarbejde mellem sektorer. Formål og disposition Formål: Give en kort status på implementering af strategien, herunder præsentere resultaterne fra forskellige analyser

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning

Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning Udvalget for det nære sundhedsvæsen, 1. april 2019 Psykiatri- og socialudvalget, 23. april 2019 Sundhedsudvalget, 23. april 2019 Baggrund Aftaleparterne har i budgetforliget

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Udviklingen i kroniske sygdomme

Udviklingen i kroniske sygdomme Forløbsprogrammer Definition Et kronikerprogram beskriver den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerede indsats for en given kronisk sygdom, der sikrer anvendelse af evidensbaserede anbefalinger

Læs mere

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet.

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune Møde i Sundhedsstyregruppen 27. marts 2019 Opgaven Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Opfølgning på Sundhedsaftalen på psykiatriområdet

Opfølgning på Sundhedsaftalen på psykiatriområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Opfølgning på Sundhedsaftalen på psykiatriområdet - status på arbejdet i klyngerne Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk

Læs mere

At Fokusgruppen tager orienteringen til efterretning. Side 1/13

At Fokusgruppen tager orienteringen til efterretning. Side 1/13 Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling fra møde i Fokusgruppe Sundhed for Voksne. Tid: 4. september 2018 kl. 8.30 11.30 Sted: Mødelokale 5, Indgang K, Regionshospitalet Herning. Lægårdvej

Læs mere

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Deltagere:

Læs mere

Temagruppen Børn og Unge Somatik. Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik

Temagruppen Børn og Unge Somatik. Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen Børn og Unge Somatik DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik

Læs mere

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 7. april. Tid: Torsdag den 7. april 2016 kl Sted: F1, stuen, Regionshuset Viborg

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 7. april. Tid: Torsdag den 7. april 2016 kl Sted: F1, stuen, Regionshuset Viborg Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 7. april Tid: Torsdag den 7. april 2016 kl. 13.30 16.30 Sted: F1, stuen, Regionshuset Viborg Deltagere Birgitte Haahr Mette Andreassen Vibeke Brønnum

Læs mere

Opfølgning på sundhedsaftalerne hvordan ved vi om, de virker?

Opfølgning på sundhedsaftalerne hvordan ved vi om, de virker? Opfølgning på sundhedsaftalerne hvordan ved vi om, de virker? Vicedirektør Kjeld Martinussen, Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk De fem regioner Region Nordjylland 579.800 Aalborg Viborg Region

Læs mere

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj Følgegruppen for forebyggelse Arbejdsgruppen: Arbejdet med udvikling af Nye rammer for nye rammer for kronisk kronisk sygdom sygdom og udviklingen af

Læs mere

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland 1. Indledning Cirka 50 procent af de borgere, som rammes af kræft (herefter kræftpatienter eller patienter), bliver i dag helbredt

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 29. august Kære alle. Hermed fremsendes referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 29. august 2013.

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 29. august Kære alle. Hermed fremsendes referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 29. august 2013. Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 29. august 2013 Kære alle Hermed fremsendes

Læs mere

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Referat Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Dato: Torsdag den 3. december 2015, kl. 14.00-16.00 Dato: 16.

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 13-02-2017 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere fremdriften til den administrative styregruppe.

Læs mere

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter status på forløbsprogrammet for hjertesygdom.

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter status på forløbsprogrammet for hjertesygdom. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 12. juni 2017 Mødetid Kl. 13-15 Mødested Hospitalsenhed Vest, Holstebro Deltagere Gunna Estrid Andersen,

Læs mere

Sundhedsfremmecentret Det kommunale Sundhedscenter

Sundhedsfremmecentret Det kommunale Sundhedscenter Hvad stræber vi efter? Vision: Borgere i Skanderborg kommune lever et sundt og aktivt hverdagsliv trods kronisk sygdom og skavanker Mission: Vi bevæger til sundhed KRAMS 1 bedre sundhedsadfærd og sundhedsstatus

Læs mere

Sundhedscenter Haderslev

Sundhedscenter Haderslev Sundhedscenter Haderslev Planen fra kl. 14.00 14.45 Kl. 14.00-14.15 Kl. 14.15-14.25 Kl. 14.25-14.40 Kl. 14.40 14.45 Rundvisning Præsentation Spørgsmål i grupper Opsamling Tankerne bag samarbejdet om Sundhedscenter

Læs mere

Kort præsentationsrunde og velkomst til de to suppleanter. Charlotte Søndergaard overtager punkt 3 i Mariannes fravær.

Kort præsentationsrunde og velkomst til de to suppleanter. Charlotte Søndergaard overtager punkt 3 i Mariannes fravær. Til medlemmerne af Implementeringsgruppen Børn og Unge, Somatik Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse

Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse Psykiatrisk Dialogforum den 7. maj 2015 Livsstilsstrategien og livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse Hvad er fakta Psykiatriske patienter har: - større overdødelighed 3 Forventet levetid

Læs mere

Følgegruppen for forebyggelse, d Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Følgegruppen for forebyggelse, d Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj 1 Følgegruppen for forebyggelse Opdatering af den Følgegruppen for forebyggelse godkendte eksisterende regionale på møde d 11/10 2018 igangsættelse af

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Strategi og Planlægning

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Strategi og Planlægning Samarbejdsaftale om brug af elektroniske henvisninger fra hospitaler til kommunale sundhedsfremme- og forebyggelsestilbud i Region Midtjylland (December 2015) Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Strategi

Læs mere

Referat. Svendborg Kommune

Referat. Svendborg Kommune Referat Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 23. februar 2018 kl. 9.00-11.00 Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd Deltagere Kommuner: Mette Søndergaard Robl, chef, Odense Kommune (næstformand)

Læs mere

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning.

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning. FAKTA OM: 7. Sundhed Beskrivelse af brugere Ved kommunalreformen i 2007 fik kommunerne nye opgaver inden for genoptræning/rehabilitering samt indenfor sundhedsfremme og forebyggelse. Regionerne har ansvaret

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Et fælles fokusområde for region og kommunerne i Region Midtjylland

Et fælles fokusområde for region og kommunerne i Region Midtjylland Hvad skal der til for at bedre de socialt udsattes helbred og modgå for tidlig død. Et fælles fokusområde for region og kommunerne i Region Midtjylland samt praktiserende læger. www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Tids- og aktivitetsplan

Tids- og aktivitetsplan Tids- og aktivitetsplan Tid Aktivitet opgaver Inden første møde i temagruppe Opgaver: - oversigt over opgaver/aftaleområder -tjekliste - screening af nuværende aftale Uge 4-7 1. møde i temagruppen -arbejdsform/proces

Læs mere

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Delegation i en kommunal kontekst KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Hvorfor er delegation relevant? Og hvad betyder det i en kommunal

Læs mere

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd.

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd. Referat Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl. 9.00-11.00 Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd Deltagere Kommuner: Mette Søndergaard Robl, chef, Odense Kommune (næstformand)

Læs mere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere 1. Baggrund Regeringen og Danske Regioner har siden 2011 i økonomiaftalerne aftalt, at der løbende skal

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

REFERAT. KSS Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse. Mandag d. 8. maj 2017, kl Slagelse Sygehus, Foredragssalen, Ingemannsvej 20

REFERAT. KSS Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse. Mandag d. 8. maj 2017, kl Slagelse Sygehus, Foredragssalen, Ingemannsvej 20 REFERAT KSS Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Mandag d. 8. maj 2017, kl. 11.00-12.30 Slagelse Sygehus, Foredragssalen, Ingemannsvej 20 Mødedeltagere: Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse: Trine

Læs mere

Referat fra møde i Ernæringsrådets Styregruppe, mandag den 1. oktober, 2012, kl. 16.00-17.00, Regionshospitalet Herning. Deltagere

Referat fra møde i Ernæringsrådets Styregruppe, mandag den 1. oktober, 2012, kl. 16.00-17.00, Regionshospitalet Herning. Deltagere Hospitalsenheden Vest Strategi og Plan Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 7843 0000 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra møde i Ernæringsrådets Styregruppe, mandag den 1. oktober, 2012, kl.

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 14-12-2016 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere

Referat Møde i Økonomi- og opfølgningsgruppen 2. marts 2016 kl Mødelokale F1, Regionshuset Viborg

Referat Møde i Økonomi- og opfølgningsgruppen 2. marts 2016 kl Mødelokale F1, Regionshuset Viborg Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat Møde i Økonomi- og opfølgningsgruppen 2. marts 2016 kl. 10.00-12.30.

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Fokusgruppe Sundhed og Voksne Mødetid: 28. februar kl Mødested: Sal 2, Indgang U, Regionshospitalet Holstebro

Fokusgruppe Sundhed og Voksne Mødetid: 28. februar kl Mødested: Sal 2, Indgang U, Regionshospitalet Holstebro Fokusgruppe Sundhed og Voksne Mødetid: 28. februar kl. 13-16 Mødested: Sal 2, Indgang U, Regionshospitalet Holstebro Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 N DK-7500

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Mødedeltagere Psykiatrien, Region Nordjylland: Jan Mainz (mødeleder), Malene Vejby, Anne Kristine Hvitfeldt

Mødedeltagere Psykiatrien, Region Nordjylland: Jan Mainz (mødeleder), Malene Vejby, Anne Kristine Hvitfeldt Budget og Planlægning Mølleparkvej 10 9000 Aalborg Specialkonsulent Anne Kristine Hvitfeldt +4530682225 ankrh@rn.dk REFERAT Møde i Samarbejdsforum Nord Den 12. december 2018, kl. 13.00 15.00 Mødested:

Læs mere

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune.

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. R A P P O R T Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. Sundhed og Omsorg Faglig drift og udvikling 2017 S i d e 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Indledning side 3 2. Definition af den

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. august 2019

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. august 2019 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering august 2019 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00 Hospitalsenheden Vest Strategi og Plan Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra møde i Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland Onsdag den 26. september

Læs mere

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration I samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri er anført: I alle kommuner skal medarbejdere, der arbejder med

Læs mere

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om status for implementering af Bekendtgørelse om genoptræningsplaner

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar

Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar Birgitte Holm Andersen Regionalt Sundhedssamarbejde Folkesundhed og kronikerindsats www.regionmidtjylland.dk Kroniske udfordringer! Udviklingen i sygdomsmønstret

Læs mere

1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14: Orientering - Udspil til indhold i Sundhedsaftalen - kl.

1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14: Orientering - Udspil til indhold i Sundhedsaftalen - kl. Dagsorden Handicapråd Mødedato: 20. september 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 4, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14:45 2 2 Orientering

Læs mere

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer NOTAT Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer Dette notat beskriver en model for den fremtidige organisatoriske forankring af forløbsprogrammerne i regionen. Der er i dag ikke en ensartet organisering

Læs mere

Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011

Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011 KOSU KOmmunal SUndhedsstyregruppe Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011 v. Christine Kousholt, Sundhedschef, Århus Kommune Formand for Sund By Netværket i DK KOSU KOmmunal SUndhedsstyregruppe

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Torsdag den 9. november

Arbejdsgruppen vedr. patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Torsdag den 9. november REFERAT Møde i: Dato: Kl.: 13-15 Sted: Deltagere: Afbud: Arbejdsgruppen vedr. patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Torsdag den 9. november Bispebjerg Hospital, mødelokale 20D.S.1, Indgang 20D,

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. August 2018

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. August 2018 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering August 2018 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Side 1 af 5 Mødedeltagere: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital (Afbud) Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Aarhus

Læs mere

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 15. december 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 15. december 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1. Referat Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 15. december 2017 kl. 9.00-11.00 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.65 Deltagere Kommuner: Anne Marie Hedegaard, leder af sundheds-

Læs mere

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Sundhedsaftalen skal ses som et supplement til forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse kræft og som en tillægsaftale

Læs mere

Kombinationsstillinger

Kombinationsstillinger Kombinationsstillinger -et eksempel fra Viborg-klyngen på et konkret samarbejde mellem hospital og kommuner fra projekt til permanent ordning Forløbskoordinator, sygeplejerske Else Holm Regionshospitalet

Læs mere

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010 Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar

Læs mere

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Bedre sammenhæng i tværsektorielle forløb Faglig udvikling Aktiv styring og planlægning Fokus og målgruppe (sundhedspolitikken) Fokus:

Læs mere

Modelprojekter for nye samarbejdsformer 4. kvartal 2016 sep-16 i udvalgte samordningsudvalg/kommuner fra 1. kvartal

Modelprojekter for nye samarbejdsformer 4. kvartal 2016 sep-16 i udvalgte samordningsudvalg/kommuner fra 1. kvartal For perioden frem til og med 2. kvartal 2018 Hvilke indsatser forventes at lande hvornår i DAS og Samordningsudvalgene - Sundhedsn 2015-2018 Opdateret 07.09.2017 Indsats 6 Nye samarbejdsformer Udvælge

Læs mere

Ledelsesprincipper og organisatoriske faktorer, der styrker sammenhæng i patientforløb

Ledelsesprincipper og organisatoriske faktorer, der styrker sammenhæng i patientforløb Ledelsesprincipper og organisatoriske faktorer, der styrker sammenhæng i patientforløb Kontorchef Steen Vestergaard-Madsen, Region Midtjylland 14. Januar 2011 Hotel Nyborg Strand www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2015

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2015 Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666111 Mail planogudvikling@r egionh.dk Dato: 23. april 2014 Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere