Nyheder fra Kystdirektoratet 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyheder fra Kystdirektoratet 2011"

Transkript

1 Nyheder fra Kystdirektoratet 2011 Ny hjemmeside i luften for kystplanlæggere omkring Nordsøen 18. januar 2011 En gruppe af kystplanlæggere fra en række lande omkring Nordsøen lancerer i dag deres egen hjemmeside på adressen der er en forkortelse af North Sea Coastal Manager Group (NSCMG). Gruppen består af kystteknikere, rådgivere og øvrige myndighedsfolk fra offentlige myndigheder, og gruppen skal gennem internationalt samarbejde forbedre bl.a. effektiviteten af kystbeskyttelse og udvikle metoder til at hindre oversvømmelse og erosion. Disse mål opnås ved at udveksle erfaringer, dele viden til løsning af fælles problemer og gennem samarbejde om forskning og forbedring af den offentlige bevidsthed. Aktuelt har nogle af medlemmerne fokus på sandfodringer, som er den mest almindelige kystbeskyttelse mod erosion i berørte lande. Effekten af denne indsats og dets påvirkninger på miljøet er blevet undersøgt over mange år, og den samlede viden skal nu deles på tværs af landene. Også EU s oversvømmelsesdirektiv er blevet taget op af NSCMG. Her udveksles og drøftes de måder hvorpå arbejdet med risikovurderinger og risikostyring for oversvømmelser udføres. Medlemslandene i North Sea Coastal Manager Group udgør Storbritannien, Holland, Belgien, Frankrig, Tyskland og Danmark, og sekretariatet samt hjemmesiden ledes hos Kystdirektoratet i Danmark af kystteknisk chef Per Sørensen. Hvide Sande Sluse får ny hjemmeside 27. januar 2011 Hvide Sande Sluse nye hjemmeside er nu online som officiel hjemmeside under Kystdirektoratet. På hjemmesiden hvidesandesluse.dk kan du finde informationer om fjorden, afvandingsslusen, indsejlingen, følge dagligdagen på slusen, slusens nyheder. Her kan du også tilmelde dig slusens nyhedsbrev, og få tilmeldt nyheder og nyeste pejling af indsejlingen tilsendt pr. mail. Redaktør på hvidesandesluse.dk vil være slusemester Henning Yde, og han kan kontaktes på hyde@kyst.dk

2 Thorsminde Havn går online i ny udgave 17. februar 2011 Thorsminde Havn er i dag gået i luften med en ny og bedre hjemmeside. På hjemmesiden kan du finde informationer om havnen, slusen, indsejlingen, og de andre områder, som Danmarks sidste statshavn administrerer. Her kan du også følge nyheder fra havnen og tilmelde sig RSS, så du modtager nyhederne helt automatisk. Redaktør på thorsmindehavn.dk vil være havnechef Leif Jensen, som kan kontaktes på lkj@kyst.dk Hvad sker i nærheden af dig? 24. februar 2011 På Kystdirektoratets hjemmeside kan alle borgere i Danmark nu via et kort finde oplysninger om, hvilke sager eller andre projekter Kystdirektoratet har i høring eller på anden vis har offentliggjort. Det sker ved at sætte et flueben i 'Offentliggørelser' i listen over mulighederne på det interaktive kort kyst.dk online. Herefter viser et ikon hvor i landet, der er offentliggørelser fra Kystdirektoratet. Klik på ikonet og få alle oplysningerne frem. I de fleste tilfælde har en offentliggørelse en eller flere vedhæftede filer, der naturligvis er mulig at downloade fra en liste. På samme måde er det muligt at se alle Kystdirektoratets nyheder gennem det interaktive kort. Her sættes blot et flueben i 'Nyheder', og herefter vises ligeledes en række ikoner placeret efter nyhedens geografiske forankring. Kystplanlæggeren et nyt screeningsværktøj 7. marts 2011 Videncenter for Klimatilpasning har i samarbejde med Københavns Universitet og Kystdirektoratet udviklet et nyt screeningsværktøj for kystområdet. Værktøjet kan bruges til kystplanlægning under hensyn til fremtidens forventede klimaudvikling. Med værktøjet kan du f.eks vælge højvandshændelserne lavt, middel, høj og meget høj, og se hvilken højvandstand, som statistisk set vil forekomme et givent sted hvert 20, 50 eller 100 år for år 2050 og år Du kan også få information om terrænhøjder og få tegnet højdekurver på kortet.

3 Endelig kan du få adgang til forskellige data for de danske kyster herunder bølgeenergi, kysttyper, sedimenttransportretning og kystbeskyttelse. Værktøjet er skabt til at skabe et indledende overblik, som kan bruges til at understøtte beslutningsgrundlaget for, om der er behov for en mere detaljeret analyse af de fysiske forhold. Værktøjet vil altså alene være vejledende for et givent område eller projekt. Kystplanlæggeren ligger på Videncenter for Klimatilpasnings hjemmeside Sandfodring har givet brede sandstrande på Nordfyn 14. marts 2011 I projektet COADAPT støttet af Det Strategiske Forskningsråd arbejder Kystdirektoratet med at udvikle den kystbeskyttelse, som kan bruges til at imødegå klimaforandringernes effekt på de danske kyster. En væsentligt del bliver at kunne imødegå kysterosion ved at tilføre sand til kysterne som erstatning for det tabte. Optimeringen af sandtilførslen, den såkaldte sandfodring, er et væsentligt element i COADAPT. Siden 1999 har Det Nordfynske Kystsikrings-, Dige- og Pumpelag valgt sandfodring som den bedste løsning på de erosionsproblemer de har. Løsningen er foreslået at det rådgivende ingeniørfirma Cowi og indbefatter indpumpning af i gennemsnit m3 sand på en 11,4 km lang strækning på udvalgte steder. På strækningen er der nogle steder høfder eller bølgebrydere for at sikre sandstrand alle steder. Kystdirektoratet har anmodet Cowi om at evaluere effekten af sandfodringen på Nordfyen, og Cowis konklusion er, at sandfodringen er den bedste løsning på erosions problemet på den 11,4 km lange strækning på Nordfyn støttet at bølgebrydere/høfder på specifikke strækninger. Den samlede kystbeskyttelse er finansieret af grundejerne, og hver grundejer betaler 1500 kr. pr år. Læs hele statusrapporten her For yderligere oplysninger: Kystdirektoratet, seniorkysttekniker John Jensen, tlf eller jj@kyst.dk

4 Sandmotor leverer kystbeskyttelse 18. marts 2011 Kystdirektoratet har i mange år anvendt sandfodring til at beskytte den jyske vestkyst mod erosion og oversvømmelse. Gennem årene har vi arbejdet med at optimere indsatsen. I starten af 1990 deltog vi i EU projektet Nourtec, hvor vi sammen med de hollandske og tyske søsterorganisationer for første gang prøvede at fodre på den yderste revle. Det viste sig at være en så stor succes, så vi og hollænderne i dag pumper 60% af sandet ud på den yderste revle og 40% ind på stranden. I projektet COADAPT, støttet af det Strategiske Forsknings Råd, arbejder vi sammen med Københavns Universitet og Dansk Hydraulisk Institut om at øge forståelsen for processerne i kystzonen og derved forhåbentligt kunne videreudvikle sandfodringen endnu mere til gav for beskyttelsen af de danske kyster mod fremtidens klimaændringer. I den forbindelse tog tre kystteknikere ned for at besøge vores hollandske samarbejdspartnere i Rikzwaterstaat for at udveksle den seneste viden om sandfodring. Efter en spændende dag på kontoret, var vi efterfølgende ude at se realiseringen af den ultimative sandfodring, sandmotoren. Det er et koncept, som vi har ønsket i mange år, fordi en sandmotor løser mange problemer. Sandmotoren virker i al sin enkelthed ved, at mange års fodringsbehov placeret ét sted, og at bølger og strøm efterfølgende selv fordeler sandet ned langs kysten. Hermed opnås flere fordele bla. en meget lav sand pris og en minimal miljøbelastning. Sandmotoren i Holland er på 21,5 mio m3 sand. Sandet vil blive langt ud i en form som en krumodde. Yderligere information hos Kystdirektoratet: Per Sørensen, kystteknisk chef, telefon el. pso@kyst.dk Kommunerne høres om oversvømmelsesrisiko 25. marts 2011 I forbindelse med implementering af oversvømmelsesdirektivet, er der udarbejdet forslag til udpegning af risikoområder i Danmark. Disse forslag er udpeget på baggrund af en foreløbig vurdering af oversvømmelsesrisikoen fra vandløb, søer, havet og fjorde. Høringsmaterialet er udarbejdet i fællesskab af Kystdirektoratet under Transportministeriet og Naturstyrelsen under Miljøministeriet. Det skal danne baggrund for en dialog med kommunerne om de foreløbige udpegninger og arbejdet frem mod næste fase i implementeringen af oversvømmelsesdirektivet.

5 Materialet er nu sendt til høring hos kommunerne, der har frist den 25. juni På baggrund af høringssvar fra kommunerne vil Transportministeriet og Miljøministeriet senest 22. december 2011 foretage den endelige udpegning af risikoområder. Læs mere om oversvømmelsesdirektivet og download det fælles høringsmateriale her Ny vejledning om maritim sikring 31. marts 2011 Kystdirektoratet har udarbejdet en todelt vejledning om udarbejdelse af havnefacilitetssårbarhedsvurderinger og sikringsplaner samt havnesårbarhedsvurdering og -sikringsplaner. Hensigten med vejledningerne er at give den havnefacilitets- sikringsansvarlige og havnesikringsansvarlige en konkret og praktisk anvendelig vejledning i udarbejdelse af sårbarhedsvurderinger og sikringsplaner for havnefaciliteter og havne. Disse vil naturligvis skulle tilrettes til hver enkelt havns konkrete forhold, hvorfor nogle af vejledningens punkter kan udgå visse steder, mens andre må supplere med yderligere materiale efter behov. Læs vejledningerne samt bilag på Maritim Sikrings hjemmeside her Kerteminde og Bandholm på vandstandskortet 6. april 2011 Kystdirektoratet har etableret og igangsat driften af to nye vandstandsmålere i henholdsvis Kerteminde Havn på Fyn og Bandholm Havn på Lolland. Vandstandsmålerne skal blandt andet bruges i forbindelse med udvikling af kystbeskyttelse og Stormrådets arbejde efter stormfloder. Vandstandene måles ved hjælp af en tryksensor i forhold til Dansk Vertikal Reference (DVR90). Men ved den metode kan eventuelle bølger påvirke det tryk, der måles. For at få den rigtige vandstand uden bølger måles der derfor over fire minutter, og en middelværdi benyttes som den korrekte vandstand. De to nye vandstandsmålere er to ud af en række på 10 nye vandstandsmålere, som Kystdirektoratet i fællesskab med DMI har opsat.

6 Læs mere om opmåling af vandstande her eller klik på kyst.dk online og find de to nye vandstandsmålere på kortet. Evaluering af stormflodsøvelsen DanGer Flood Ex april 2011 Vadehavsdigerne ved Ribe og Tønder er nogle af de stærkeste diger i Danmark. Selvom sandsynligheden ikke er stor, kan en stormflod gennembryde digerne og oversvømme baglandet. For at imødegå konsekvenserne af de mest ekstreme stormfloder, er der etableret stormflodsberedskaber i både Danmark og Tyskland. Beredskaberne skal afprøves og evalueres, og derfor afholdt Kystdirektoratet i samarbejde med en række beredskaber i det syd- og sønderjyske, samt tilsvarende enheder på den tyske side af grænsen, en stormflodsøvelse den 3. november Øvelsen skulle afprøve beredskabet i Danmark og samarbejdet med de tyske kolleger syd for grænsen. Øvelsen, der fik navnet DanGer Flood Ex 2010, var én af de større øvelser, hvor en lang række aktører var samlet for at gennemføre en fiktiv øvelse på ledelsesniveau - udformet af en såkaldt indspilsgruppe. Hele øvelsen er nu evalueret, og der er udfærdiget en slutrapport af Kystdirektoratet og Syd- og Sønderjyllands Politi, som kan downloades og læses via nedenstående link. Link til evaluering af DanGer Flood Ex 2010 Bundforholdene i Thyborøn Kanal skal undersøges 29. april 2011 Kystdirektoratet har nu igangsat en undersøgelse af geologien i Thyborøn Kanal. Det sker som et led i arbejdet med at undersøge mulighederne for en uddybning af besejlingsforholdene til haven på op mod 10 meters dybde. Undersøgelsen skal i førsteomgang fastlægge, hvor der er sand og ler og til hvilken dybde. Der undersøges til over 12,5 meter DVR90. Til undersøgelsen vil der blive benyttet en række teknikker med bl.a. mutibeam, seismik, sidescan samt Vibrocore prøver. Undersøgelserne vil blive udført i de kommende uger af firmaet GEO og med skibet RV Madog fra Nord Marine ApS. Efter undersøgelseskampagnen vil der blive beregnet på fire forskellige mulige sejlrender. Det sker for at

7 finde den mest optimale sejlrende i forhold til de mængder af sand og ler, der evt. skal fjernes. Det er dermed ikke fastlagt, at en evt. ny sejlrende på 10 meter vil følge de nuværende fyrlinjer men i stedet afmærkes med nye bøjer. Projektet og undersøgelsen er en del af regeringens Havnepakke II, hvor Kystdirektoratet har fået bevilliget 1 mio. kr. til at gennemføre undersøgelser angående uddybning af Thyborøn Kanal. Projektet vil i øvrigt blive koordineret med en igangværende større undersøgelse af betydningen af udviklingen af Thyborøn Kanal. Kontrakt om kystfodringen på Vestkysten for 2011 i hus 6. maj 2011 Arbejdet med at kystfodre med sand på Vestkysten i 2011 har netop været i EU-udbud. Der kom ved åbning af tilbuddene den 12. april 2011 i alt seks tilbud; et dansk og fem udenlandske firmaer bød på opgaven, og det billigste tilbud kom fra det danske entreprenørfirma Rohde Nielsen A/S fra København. Arbejdet var udbudt sammen med Hvide Sande Havn og delt op i to dele: En nordlig del og en sydlig del. Kystdirektoratet har nu indgået kontrakt med Rohde Nielsen A/S om kystfodringen på den nordlige del af vestkysten. Her skal der kystfodres på to strækninger: Ud for Agger Tange og mellem Langerhuse og Vrist. Begge steder sker fodringen som såkaldt strandnær fodring. Det vil sige, at sandet pumpes fra en sandpumper ud på havbunden ca. 200 m fra kysten. På denne måde opbygges havbunden og revlesystemet foran kysten, og kysten bliver mere solid og modstandsdygtig under en storm. Kystfodringen på den sydlige del af Vestkysten vil ske i samarbejde med Hvide Sande Havn. Havnen skal netop nu til at begynde et stort projekt med at bygge og ombygge moler omkring indsejlingen, og i den forbindelse skal der fjernes over 1 mio. m3 sand fra havbunden og stranden lige nord for indsejlingen. Det sand vil blive genbrugt og anvendt til kystfodring på Sdr. Holmsland Tange i En del af arbejdet med kystfodringen på Sdr. Holmsland Tange skal udføres af Rohde Nielsen A/S, mens det endnu ikke er afgjort hvem, der skal udføre den sidste del. Der skal i løbet af 2011 leveres i alt ca. 1,8 mio. m3 sand på Vestkysten til en samlet værdi af ca. 70 mio. kr. Læs mere om- og følg årets kystfodringer på Vestkysten her

8 Kystdirektoratet rådgiver visionært kystbeskyttelsesprojekt på Sjællands nordkyst 19.maj 2011 Kystdirektoratet har den 13. og 14. maj deltaget ved borgermøder i forbindelse med et større sandfodringsprojekt på den nordsjællandske kyst i Gribskov Kommune. Møderne er gået forud for en vejledende afstemning blandt grundejere i området om projektet. Afstemningen forløber i perioden 14. til den 22. maj, og hvis grundejerne stemmer ja, kommer de til at danne landets største kystbeskyttelseslag, der kan beskytte kysten mod erosion i fremtiden: Målet er retablering af hele kystprofilet og fremrykning af kystlinjen med ca. 25 meter. På borgermøderne deltog blandt andre kystteknisk chef Per Sørensen fra Kystdirektoratet, hvor han fortalte om kystens udvikling og om direktoratets syn på situationen i Nordsjælland og projektet. - Dette projekt er, hvad der er behov for i Gribskov. Der er ikke noget alternativ. Så kort kan det siges. Kysten lider under et massivt underskud af sand den mængde, der forsvinder hvert år er m3 større end den mængde, der kommer til. Sådan har det været i mange år. Ikke blot bliver strandene eroderet bort, men den eksisterende kystbeskyttelse får fjernet fundamentet og vil på sigt skride sammen, siger Per Sørensen. Visionær helhedsløsning - Projektet er visionært, fordi det tager udgangspunkt i en helhedsbetragtning for en meget lang kyststrækning, hvilket giver mulighed for at reducere omkostningerne for grundejerne. Og det tager fat om at løse det grundlæggende problem, med at sandet forsvinder. Det er kort og godt et mønstereksempel på den tankegang, vi gerne ser praktiseret på alle landets kyster, fortæller Per Sørensen. Projektet går ud på at genoprette kysten ved at tilføre m3 sand - lige så meget sand som der forsvinder på 15 år fra Gribskovs kyst. Derefter skal kysten vedligeholdes med gennemsnitligt m3 om året. Projektets initiativtagere er grundejerforeninger i Gribskov med to formænd i front, Birgit Lund og Jakob Wandall. De har arbejdet med projektet i godt to år, og nu foreligger et gennemarbejdet projekt og en ny og utraditionel model for et kystlag, der alene beskæftiger sig med sandfodring. Kommunen har arbejdet tæt sammen med initiativtagerne, og COWI har udarbejdet et skitseprojekt og dermed leveret et velegnet beslutningsgrundlag. Et nej vil få konsekvenser Kystdirektoratet blev på borgermøderne spurgt om, hvad der vil ske, hvis dette projekt ikke bliver vedtaget. - Hvis et flertal stemmer nej ved den vejledende afstemning og kommunalbestyrelsen følger dette flertal, så må grundejerne se i øjnene, at deres problemer bliver værre og værre. Mange strande vil blive eroderet bort i de nærmeste år, og den hårde kystbeskyttelse vil falde sammen. Problemet kan ikke løses med hård

9 kystsikring med sten, for det grundlæggende problem er, at der ikke er nok sand til at disse kan fungere. Det vil også betyde, at de enkelte kystsikringslag selv skal starte lignende projekter op for deres kyststrækning med et øget ressourceforbrug for dem og andre til følge, siger Per Sørensen. Hent COWIs skitseprojekt her Se initiativtagernes hjemmeside her Yderligere oplysninger kan fås hos: Per Sørensen, Kystteknisk chef, Kystdirektoratet, tlf el. Ole Navntoft, Kommunikationschef, Kystdirektoratet, tlf el. Sandfodring gavner bundmiljøet 27. maj 2011 Kystdirektoratet har gennem Fællesaftalen med kystkommunerne om beskyttelse af den jyske Vestkyst analyseret effekten af sandfodring på bundmiljøet. Vestkysten er et vigtigt opvækstområde for bl.a. fladfisk. Fladfiskenes føde består primært af børsteorm, og derfor har Kystdirektoratet undersøgt effekten af sandfodring på antallet af børsteorm. Gennem optælling og analyser af antallet af børsteorm ved Agger og Fjaltring er konklusionerne på undersøgelsen, at sandfodring forøger antallet af børsteorm på høfdebeskyttede strækninger som ved Agger og Thyborøn. Dette skyldes at sandfodring medvirker til at gøre kystprofilet fladere, og at middelstørrelsen af fodringssandet er mindre end den naturligt forekommende sandstørrelse. Begge dele forbedrer forholdene for børsteorme. Alle former for sandfodring er gunstige for børsteormene, og af disse er revlefodring den mest gunstige. Ved revlefodring sandfodres der umiddelbart søværts den yderste revle. Hele rapporten kan ses her Få yderligere oplysninger hos Kystdirektoratet: Per Sørensen, kystteknisk chef, el.

10 Strategisk godt at sandfodre ved Nordsjællands kyst 30. juni 2011 Kystdirektoratet fortsætter rådgivningen og samarbejdet med kommunen og grundejerne langs den nordsjællandske kyst i Gribskov Kommune. Byrådet valgte den 20. juni ikke at fremme et borgerfremsat ønske om et sandfodringsprojekt over hele kyststrækningen. Kystdirektoratet har gennem hele projektet været med som rådgiver siden dets start i Kystdirektoratet har gennem hele perioden støttet projektet, idet projektet set med direktoratets øjne er et rigtigt godt projekt, der vil sikre den fortsatte effektivitet af den nuværende kystbeskyttelse, samt højne kystens samfundsmæssige værdi, ved at få strandene tilbage. Muligheden for at fremme en strategisk helhedsorienteret og økonomisk løsning for strækningen er dog stadig til stede, mener kystteknisk chef ved Kystdirektoratet, Per Sørensen. - Det grundlæggende problem med at der mangler sand på kysten på Sjællands Nordkyst, er der stadig, så vi vil fortsat rådgive grundejerne om at få sandfodret på kysten og hjælpe dem i processen. Nu følger det lange og seje træk, for at grundejerne og kommunen får beskyttet kysten i fremtiden. Kystbeskyttelsen skal stadig ses ud fra et helhedsperspektiv og med anvendelse af så få ressourcer som muligt, siger Per Sørensen. Gribskov Kommunes afgørelse skete i øvrigt på baggrund af en afstemning blandt de grundejere, som skulle betale til projektet. Grundejerne var efter kommunens vurdering positiv overfor sandfodringsprojektet, men ønskede ikke den foreslåede betalingsmodel. Fodringen ved Agger og Vrist er afsluttet 8. juli 2011 Fodringen med sand foran kysten ud for Agger Tange blev afsluttet den 29. juni Sandsugerne havde da leveret de planlagte m3 sand på havbunden umiddelbart foran stranden på Agger Tange. Sandet til den sidste halvdel af fodringen ved Agger blev suget op fra havbunden i Thyborøn Kanal lige ud for indsejlingen til Thyborøn havn. Da opgaven ved Agger var vel overstået, sejlede sandsugeren Freja R tilbage til Vrist for en kort bemærkning for at levere ca m3 ekstra sand, som manglede på denne strækning. Læs meget mere om årets kystfodringer langs Vestkysten her

11 Danmarks sidste statshavn bliver kommunal 7. september 2011 Kystdirektoratets direktør Jesper Holt Jensen overdrager Danmarks sidste statshavn, Thorsminde Havn, til Holstebro Kommune. Overdragelsesaftalen underskrives af Holstebro Kommunes borgmester H.C. Østerby fredag den 9. september 2011 kl ved et arrangement på Strandingsmuseet St. George, men med officiel overdragelsesdato pr. 1.januar Staten har i årene overdraget en række statshavne til de respektive kommuner, men Thorsminde Havn forblev i statens regi og siden administreret af Kystdirektoratet i Lemvig. Nu overdrages havnen vederlagsfrit til Holstebro Kommune, dog således, at yderværker og sluser fortsat er Kystdirektoratets ejendom og drift - inklusive oprensningsforpligtelsen i indsejling og havnebassiner. Holstebro Kommune vil herefter råde over havnens øvrige aktiver som arealer og bygninger, og kommunen vil fremover ligeledes stå for havnens drift og fremtidige investeringer. Overdragelsen sker på foranledning af henvendelse fra Holstebro Kommune, der ser havnen som et vigtigt aktiv i forbindelse med udviklingen af Thorsminde som erhvervs- og turistområde. - Både hvad angår fiskeriet og turismen, er der store muligheder for udvikling i Thorsminde. Sammen med virksomheder, organisationer og borgerne i Thorsminde vil vi være med til at gøre havnen og områder i tilknytning til havnen mere attraktive. Med ejerskiftet er der mulighed for at sætte nye initiativer i værk, som ikke er naturlige for staten at varetage. Som en forløber til overtagelse af havnen har vi udarbejdet et katalog over projekter, som vi under overskriften Fremtidens landsby med afsæt i fiskeri og turisme ønsker gennemført over de næste tre år i Thorsminde. Så vi er godt forberedte til at tage over efter staten, siger Holstebros borgmester, H. C. Østerby. Yderligere oplysninger: Borgmester H. C. Østerby, Holstebro Kommune, tlf Ole Navntoft, kommunikationschef, Kystdirektoratet, tlf Så er der fokus på de danske kyster 16. september 2011 Forventningerne er store, når lige knap 200 fagfolk og interesserede i de danske kyster mødes til den hidtil største kystkonference på dansk jord. Det sker onsdag den 21. og torsdag den 22. september på Comwell Kolding, hvor Kystdirektoratet med Dansk Kystkonference 2011 byder indenfor til to dages spændende oplæg, diskussioner og en ekskursion til

12 det nærliggende projekt, Kolding Fjordby. Emnerne på konferencen drejer sig i høj grad om, hvordan vi i fremtiden sikrer anvendelsen af de mange værdier og interesser, der er for de mere end km danske kyster. For hvordan skal kysterne se ud i fremtiden set i lyset af ny viden, en ny national kystbeskyttelsesstrategi, implementering af EU s oversvømmelsesdirektiv og klimaforandringerne? Presset på kysterne er store, og udfordringerne er mange. Det kræver planlægning og koordination, når private grundejere, stat og kommuner skal tænke i helheder for kysterne over en lang tidshorisont. Derfor vil omdrejningspunktet for konferencen i vid udstrækning også være Kystdirektoratets nye nationale kystbeskyttelsesstrategi, der vil blive præsenteret. Den har til formål, at sætte kysterne i fokus og bidrage til koordinerede helhedsløsninger med bæredygtig udvikling af kysterne. Konferencens oplægsholdere og ordstyrere er en række spændende personer med stor og bred faglig indsigt i emnerne. Derudover vil repræsentanter fra Kolding Kommune, Kolding Havn og DesignCity vise rundt og fortælle om erfaringerne med fjord- og havnenær byudvikling i Kolding, herunder visionerne om at etablere en fjordby. Dansk Kystkonference 2011 arrangeres af Kystdirektoratet i samarbejde med Dancore, Kommunernes Landsforening og Kolding Kommune. Læs mere om Dansk Kystkonference 2011 her Læs mere om kystbeskyttelsesstrategien her Yderligere oplysninger: Ole Navntoft, kommunikationschef, Kystdirektoratet, tlf eller ona@kyst.dk Morten Harder Hougaard, afdelingsleder, Kolding Kommune, tlf eller mohh@kolding.dk Ny strategi velmodtaget 4. oktober 2011 Kystdirektoratets nye nationale strategi for kystbeskyttelse på de danske kyster blev godt modtaget på Dansk Kystkonference 2011, der foregik på Comwell Kolding den 21. og 22. september Her kunne ca. 190 veloplagte deltagere for første gang stifte nærmere bekendtskab med Kystbeskyttelsesstrategien og efterfølgende debattere dets indhold og visioner.

13 Dansk Kystkonference 2011 var i det hele taget en succes, hvor godt 20 spændende og inspirerende oplæg fra en lang række interessenter på kysterne, gav deltagerne ny viden, delte erfaringer og satte gang i diskussion og debat omkring forholdende på de godt km danske kyster. Emnerne på konferencen berørte blandt meget andet også EU s oversvømmelsesdirektiv samt de klimaforandringernes påvirkning af kysterne. Læs mere om Danmarks nye nationale kystbeskyttelsesstrategi her Læs mere om EU s oversvømmelsesdirektiv her Oksbydiget stærkt 14. oktober 2011 Kystdirektoratet har flere stedet i landet en række kystbeskyttelsesanlæg, som vi hvert år besøger for en teknisk og sikkerhedsmæssig gennemgang. Et af årets rutinemæssige eftersyn er digerne ved Blåvand by og Oksby, og denne gennemgang viser klart, at de diger, der beskytter de store sommerhusområder og byerne bag er stærke. Ved besøget er det dog konstateret, at klitrækken mellem høfderne 8, 9, 10 og 10a på nabostrækningen Hvidbjerg Strandvej nu er så smal, at der ved en storm er risiko for et gennembrud. Tidligere på året blev selve høfderne 1 til 10a underlagt en teknisk gennemgang. Her viste det sig, at høfde 9, 10 og 10a ind mod land ikke har tilstrækkelig hæfte i klitten, hvorfor høfden vil blive forlænget ind mod baglandet, den dag høfden bliver bagskåret altså når vandet kan passere bag om høfden. Det vil kun ske for de høfder, hvor der er en klit. Disse forhold er ikke ukendte for hverken Kystdirektoratet, lodsejere eller Varde Kommune, da forholdene allerede er nævnt i strategien for området, Blåvand I strategien er det beskrevet, hvorledes høfderne 7 til 10a efter behov forlænges ind i landet, og at der alene sandfodres ved høfderne 1 til 6. Kystdirektoratet har udført en strandfodring i 2010 på mere end m3 og har forslået lodsejere og Varde Kommune et samarbejde om hele strækningen til og med høfde 10a, men det har lodsejere og kommunen indtil videre ikke ønsket at indgå i. Beredskabet for Varde Kommune er blevet orienteret om risikoen for gennembrud af klitten og en evt. oversvømmelse af vejen umiddelbart bag klitten. Få yderligere oplysninger hos Kystdirektoratet: Carl-Christian Munk-Nielsen, souschef, el. ccmn@kyst.dk

14 Så kystbeskyttes der ved Skagen 15. oktober m3 sand så meget fordeles der lige nu i Skagen ved Damstederne, Grå Fyr Nord og Grå Fyr Syd. Sandet bliver indvundet fra et fællesområde tæt ved Grenen og bliver suppleret med sand fra indsejlingen ved Hirtshals. Idet der ikke længere er tilladelse til at køre med lastbiler fra Grenens nordstrand, forsøges det i år for første gang at sandfodre med sandsugeren MAGNI R. Rohde Nielsen har fået entreprisen og VG er underentreprenør. Skawboerne har taget godt imod den nye metode. Førhen skulle omkring lastbillæs køres frem og tilbage med sand i området, og selvom arbejdet normalt blev udført i slutning af året, undgik man ikke helt at forstyrre borgere og turister. I disse dage foregår indpumpningen ved Damstederne, og der arbejdes ved Grå Fyr Syd. Projektet er færdigt om to uger og har en samlet pris på 3,2 mio. kr. Landbevægelser i Danmark 26. oktober 2011 Kystdirektoratet har i samarbejde med DTU-Space og Kort- og Matrikelstyrelsen udarbejdet og offentliggjort foreløbige kort over de lodrette landbevægelser i Danmark ved at sammenholde vandstandsmålinger, præcisionsnivellementer og satellitmålinger fra faste GPS-målestationer. Resultaterne er blandt andet blevet præsenteret på Storm Surges Congress 2010 i Hamborg og senest på Dansk Kystkonference i september i år, hvor 200 deltagere fra kommuner, universiteter, rådgivende ingeniører mv. mødtes for at debattere udfordringerne langs Danmarks kyster. Der ses generelt en landhævning i Danmark, mest mod nord og øst, men resultaterne viser også, at der er lokale områder med betydelige landsænkninger. Lokale landsænkninger kan have en stor betydning i kystbyer, når risikoen for fremtidige oversvømmelser skal vurderes, idet de vil forstærke en fremtidig havspejlsstigning grundet klimaændringer. Læs meget mere om landbevægelser her Få flere oplysninger hos Kystdirektoratet: Carlo Sørensen, kysttekniker, el. cas@kyst.dk

15 Kysten klarede gårsdagens storm godt 28. november 2011 Ligesom resten af det danske beredskab var Kystdirektoratet godt forberedt på den varslede storm den 27. november, som kulminerede søndag eftermiddag. DMI havde varslet forhøjet vandstand i både Vadehavet og langs den centrale del af Vestkysten fra Thyborøn til Hvide Sande. Kystdirektoratets stormflodsberedskab fulgte derfor udviklingen i vandstandene tæt fra kontoret i Lemvig. Kystdirektoratet havde to biler med stormflodspatruljer ude at køre på kysten mellem Blåvand og Thyborøn fra morgenen og til det blev mørkt, mens stormen kulminerede på Vestkysten. Patruljerne meldte tilbage om meget voldsomt vejr ude på kysten, men de observerede ingen faretruende erosion i klitterne på de strækninger, som de patruljerede. Selv om der blev målt middelvindhastigheder langs Vestkysten på knap 30 m/s, dvs. stærk storm, så nåede vandstanden dog kun lige over to meter ved Thorsminde og 3 meter ved Brøns i Vadehavet. Da kysten er stærk på grund af den kontinuerlige fodringsindsats, som Fællesaftalen med Kystkommunerne varetager, var der ikke risiko for gennembrud af digerne og klitter. Kystdirektoratets vagthavende var under hele stormen i tæt kontakt med Midt- og Vestjyllands Politi for at holde politiet orienteret om eventuelle steder på kysten, som kunne udvikle sig kritisk. Her mandag morgen er Kystdirektoratets teknikere kørt ud for at besigtige Vestkysten, for at se hvordan klitterne har klaret den kraftige storm. Se video fra Vestkysten her For yderligere information kontakt Kystteknisk chef Per Sørensen, pso@kyst.dk eller Vestkysten led kun forventeligt sandtab under stormen 30. november 2011 Kystdirektoratets teknikere var mandag på besigtigelse langs Vestkysten mellem Agger og Hvide Sande efter den kraftige storm søndag den 27. november 2011 for at konstatere, hvordan kysten har modstået efterårets første storm. Besigtigelsen har vist, at der som forventet er sket nogen erosion af sandet på strandene og på lokale kortere strækninger har vandet også været oppe og tage nogle meter af klitterne, men overordnet set er der ikke sket skader på kysten. Der er således ingen strækninger langs Vestkysten, hvor vi vurderer, at sikkerheden mod oversvømmelse er reduceret efter stormen, så vi kan konkludere, at kysten er godt rustet til at modstå de måske kommende storme i vinter. Stormen den 27. november 2011 gav meget kraftig vind, men stormen var ikke særlig voldsom mht. vandstanden på Vestkysten. Da vandstanden toppede ved Hvide Sande og Thorsminde om eftermiddagen nåede vandstanden op på hhv. 2,04 og 2,18 meter, og det er vandstande, som vi oplever næsten hvert år på Vestkysten. Det er en helt naturlig proces, at der forsvinder sand fra Vestkysten under en storm.

16 For at modvirke den kontinuerlige nedbrydning af Danmarks Vestkyst har Kystdirektoratet på vegne af Staten siden 1983 indgået 5-årig aftaler med vestkystkommunerne. Det er den såkaldte Fællesaftale, og her er det aftalt, at Kystdirektoratet udfører kystbeskyttelse langs Vestkysten. Kystbeskyttelsen har siden 1990 erne hovedsageligt bestået af kystfodring med sand, dvs. der tilføres kysten store mængder sand med sandpumpere om sommeren netop for at kompensere for det sand, som naturen eroderer bort om vinteren. For spørgsmål om stormflodsberedskabet, Fællesaftalen og kystbeskyttelse generelt kontakt kystteknisk chef Per Sørensen på eller To nye rapporter om digerne i Vadehavet 7. december 2011 Kystdirektoratet har i en nylig udgivet rapport Opdatering af digestyrker, foretaget en opdatering af digestyrker for de diger i Vadehavet, som indgår i det Syd- og Sønderjyske stormflodsberedskab. Den forrige digestyrkeberegning er fra Opdateringen er sket på baggrund af den seneste opdatering af højvandstandsstatistikker fra 2007 og nye målinger af digekronen. I forhold til den foregående beregning af digestyrkerne fra 2000 kan det konstateres, at digestyrken rent beregningsmæssigt er mindre med få undtagelser. At digestyrken rent beregningsmæssigt er lavere end tidligere er ikke ensbetydende med, at styrken for digerne ikke er tilstrækkelig. Kystdirektoratet vurderer, at alle de undersøgte diger har en tilstrækkelig styrke set i forhold til de værdier, der beskyttes. Samtidig er rapporten Digeoversigt, Syd- og Sønderjylland blevet opdateret. Rapporten har til hensigt at give et let og hurtig overblik over alle etablerede havdiger ved Vadehavet i forhold til geometri, tekniske installationer såvel som digernes historie. Se mere om oversvømmelsesbeskyttelse og digerne i Vadehavet her For spørgsmål til rapporterne kontakt senior kysttekniker John Jensen på jj@kyst.dk eller Stormflodsberedskabet er klar til storm 8. december 2011 Kystdirektoratets stormflodsberedskab holder hele året øje med vandstande og kystens tilstand og er klar til at indføre beredskab, når en potentielt truende vandstand er nært forestående.

17 Stormflodsberedskabet opererer med tre grader af beredskab, der kan igangsættes under en stormflodshændelse: Almindeligt beredskab, forhøjet beredskab og alarmberedskab. Beredskaberne fokuserer på information, varsling og eventuel evakuering af befolkningen under truende situationer, hvor den forhøjede vandstanden sammen med bølgerne nedbryder klitter og diger, og som i yderste konsekvens medfører oversvømmelse af de lave områder bag kysten. Ude på kysten vil stormflodspatruljer følge udviklingen og blandt andet se på, hvilke konsekvenser stormfloden har for klitter og digers fortsatte evne til at beskytte mod oversvømmelse. Yderligere oplysninger om stormflodsberedskaberne for vestkysten og for Syd- og Sønderjylland findes på Kystdirektoratets hjemmeside. For yderligere information om udvikling i vandstand og vejr, og om beredskaberne henvises til: Carl-Christian Munk-Nielsen på tlf Stormen var hård ved Vestkysten 12. december 2011 Den centrale del af Vestkysten blev hårdt ramt af stormen fredag den 9. december Stormen ramte Vestkysten fredag morgen med vindstyrker op til 30 m/s i middelvinden (stærk storm) og den kraftige vind medførte forhøjet vandstand, som sled hårdt på strandene og klitterne langs Vestkysten. Vandstanden nåede op på ca. 2,30 m i Hvide Sande og ca. 2,5 m ved Thorsminde. Det svarer til en såkaldt 5 års vandstand, hvilket betyder, at vandstanden forekommer statistisk set en gang hvert 5. år. Men på den nordlige del af kysten blev der i Thyborøn havn målt en vandstand på helt op til 1,91 cm, hvilket er på højde med vandstanden under stormen i november 1981 og orkanen i januar Kystdirektoratets stormflodsberedskab var i aktion fra tidlig fredag, og ved middagstid var kriteriet for at indføre beredskabsgraden Almindeligt Beredskab nået. KDI besluttede derfor at indføre beredskab for Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn. Senere på eftermiddagen udviklede vandstanden i Thyborøn Havn sig yderligere, således at KDI besluttede at indføre Forhøjet Beredskab i Thyborøn-området. Alle beredskabsgraderne kunne afvikles sent fredag aften og tidligt lørdag morgen, da vandet efterhånden havde trukket sig tilbage igen. KDI havde under stormen tre patruljer på kysten for at observere, hvordan erosionen i klitterne udviklede sig. Tilbagemeldingerne fra patruljerne under stormen var, at havet eroderede i klitterne på forskellige strækninger, men at der ingen steder var umiddelbar risiko for gennembrud af digerne og klitterne. Lørdag morgen, da stormen var løjet af, blev endnu tre biler med teknikere fra KDI sendt ud på kysten for at besigtige strækningen fra Nymindegab til Thyborøn og observere, hvor omfattende erosion stormen havde forvoldt.

18 Der er forsvundet meget sand fra strandene og klitterne efter denne storm. Strandene er generelt blevet lavere, og på flere lokale men kortere strækninger har havet taget op mod 5-10 meter af klitten. Skråningsbeskyttelserne af granit og beton, som er anlagt flere steder på kysten bl.a. ved Badevej i Søndervig og ved Strandgården er de fleste steder nu blotlagt for sand. Ved Krogen og Krylen i Houvig har havet også taget et stykke af klitterne. Klitten er i forvejen forholdsvis smal ved Krogen, så her har KDI skærpet opmærksomhed under og efter en storm. Foreløbige opmålinger lørdag viser, at der under stormen ved Krogen er taget 6-8 meter af klitten. Kystdirektoratets teknikere er nu ved at analysere indberetningerne fra besigtigelserne på kysten. Den umiddelbare vurdering er dog, at sikkerhedsniveauet i forhold til risikoen for oversvømmelse langs Vestkysten fortsat er højt. Slusen i Thorsminde 20. december 2011 Når nytårsklokkerne ringer, overtager Holstebro Kommune Thorsminde Havn fra Kystdirektoratet. Afvandingsslusen fra Nissum Fjord vil fortsat være en statslig opgave, men de to parter har besluttet at samarbejde om opgaverne. Det er således aftalt, at havnens ansatte vil betjene slusen indenfor deres arbejdstid. Ansvaret for slusedriften i Thorsminde vil fremover ligge hos slusemesteren i Hvide Sande, der i forvejen har ansvaret for driften af den store afvandingssluse fra Ringkøbing Fjord. Når havnen i Thorsminde ikke er bemandet, vil slusen i Thorsminde blive betjent af de vagter, der er ansat i Hvide Sande. De er udstyret med radar, radio, kamera mv., så de kan give den samme gode betjening, som gives i Thorsminde i dag. Fra 1. januar 2012 kan spørgsmål om slusepraksis i Thorsminde rettes til Slusemester Henning Yde i Hvide Sande. Spørgsmål vedr. ændringer i ejerskab og drift af funktionerne i Thorsminde kan rettes til afdelingschef Herluf E. Mørch, Kystdirektoratet (tlf ). Aftale om kystbeskyttelse ved Blåvand 22. december 2011 Varde Kommune og Kystdirektoratet indgår aftale om kystbeskyttelse for 2,5 mio. kr. Både kommunen og lodsejere bidrager. Blåvandkysten bliver næste år tilført ekstra kubikmeter sand for at sikre udsatte sommerhuse og veje. Det sker som led i en ny aftale mellem Varde Kommune og Kystdirektoratet og med bidrag fra enkelte lodsejere.

19 - Det er bydende nødvendigt, at vi gør noget. Ellers varer det ikke mange år, før hele kyststrækningen langs Fyrvej er væk, og det kan få alvorlige konsekvenser for både sommerhuse og vejen ud til fyret. Vi ser, hvordan kystlandskabet eroderer, og det er i 11. time, vi kommer i gang, siger borgmester i Varde Kommune Gylling Haahr (V). Kommune og grundejere betaler 1,5 mio. kr. Varde Kommunes andel er i alt 1,5 mio. kr. over tre år, og politikerne lagde op til, at grundejere i området skulle betale kr. om året. Det lykkedes ikke at få alle med, men grundejerforeningen Grønningen og Hvidbjerg Strand Feriepark betaler i alt over tre år kr., og Varde Kommune de resterende 1,2 mio. kr. Staten bidrager med en mio. kr. Kystdirektoratet har sandfodret i 2010 på strækningen mellem høfde 1 og 6. Med den nye aftale bliver der i 2012 tilført kubikmeter sand i området høfde 10-10a og kubikmeter ved høfde Aftalen gælder til og med Derefter bliver der ny forhandling om indsatsen og fordelingen af udgifterne. Kystdirektoratet glad for fællesaftale Kystdirektoratet er meget tilfredse med, at det er lykkedes at indgå en fællesaftale for Blåvand-området. - Der har været drøftelser gennem lang tid, og vi er glade for, at aftale nu er indgået, så der kan fodres i Vi mener, det er vigtigt, at kystbeskyttelse i området udføres i samspil med de lokale parter, siger afdelingschef for Strategi og Udvikling, Anne Lund.

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten DMI-brugermøde om varsling af forhøjet vandstand, Karup 6.9.2017 Michael Rasmussen Mig selv uddannet jernbaneingeniør i

Læs mere

Christian Helledie Projektleder og kystspecialist CEL@cowi.dk

Christian Helledie Projektleder og kystspecialist CEL@cowi.dk Christian Helledie Projektleder og kystspecialist CEL@cowi.dk Evaluering af sandfodring på Nordfyn Status efter 20 år (1995-2014) Evalueringsrapport udarbejdet af COWI for KDI 2011 (COADAPT) Agenda: Kystteknisk

Læs mere

Kystbeskyttelse ved Gl. Skagen. Side 1

Kystbeskyttelse ved Gl. Skagen. Side 1 Kystbeskyttelse ved Gl. Skagen Side 1 Program Velkommen og præsentation af program Grundejerforeningen for Gl. Skagen præsenterer baggrunden for deres ansøgning Sagens historik Kort om processen Hvordan

Læs mere

Offentlig høring om Kystbeskyttelse

Offentlig høring om Kystbeskyttelse Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 124 Offentligt Offentlig høring om Kystbeskyttelse Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Landstingssalen d. 23. nov. 2016 Erosion og oversvømmelse valg

Læs mere

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø NOTAT Ref. JBC Den 11. december. 2017 Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø Baggrunden for ny kystbeskyttelse Kystdirektoratet har i september 2017 færdiggjort en ny kystbeskyttelsesløsning ved etablering

Læs mere

Fællesaftalestrækningen Lønstrup

Fællesaftalestrækningen Lønstrup Fællesaftalestrækningen Lønstrup Bilag til fællesaftale mellem staten og Hjørring Kommune om kystbeskyttelsen for perioden 2014-18 Foto: Hunderup Luftfoto, Hjørring. Lønstrup 2008 September 2013 Højbovej

Læs mere

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Hvorfor skal Ishøj Kommune kystsikres? Klimaforandringer vil sandsynligvis medføre stigende havvandstand og flere kraftige storme.

Læs mere

KYSTBESKYTTELSESSTRATEGI

KYSTBESKYTTELSESSTRATEGI KYSTBESKYTTELSESSTRATEGI - en strategisk indsats for smukkere kyster Åben Land Konference 9. 10. juni 2011 Vicedirektør Carl-Christian Munk-Nielsen, Kystdirektoratet Fremtidens jernkyst? Hele kysten Nutidens

Læs mere

Evalueringsrapport Nørlev Strand

Evalueringsrapport Nørlev Strand Evalueringsrapport Nørlev Strand Trykudligning sammenlignet med sandfodring 1 SIC Skagen Innovations Center Dr. Alexandrinesvej 75 9990 Skagen Tlf. 98445713 Mob 40401425 web www.shore.dk Mail sic@shore.dk

Læs mere

SIC Skagen Innovations Center

SIC Skagen Innovations Center Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 300 Offentligt OMTRYK SIC Skagen Innovations Center Dr. Alexandrinesvej 75 - DK- 9990 Skagen - Phone 45 98445713 Mail: sic@shore.dk. Mail: sic@shore.dk Besigtigelse

Læs mere

Der meddeles samtidig påbud om, at kystbeskyttelsen, som allerede er etableret i form af udlagte sten, fjernes senest fredag den 16. oktober 2015.

Der meddeles samtidig påbud om, at kystbeskyttelsen, som allerede er etableret i form af udlagte sten, fjernes senest fredag den 16. oktober 2015. Kystdirektoratet J.nr. 15/00574-15 Ref. Heidi Søgaard Madsen 23-09-2015 Afslag på ansøgning om lovliggørelse og påbud om fjernelse af sten ud for matr. nr. 14m, 14b, 14c, 14d, 14e, 14f Dalby By, Kirke-Helsinge,

Læs mere

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2 ROSENDAL OG MARGRETHELUND GODSER A/S KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KYSTTEKNISK NOTAT TIL KDI INDHOLD

Læs mere

KYSTTEKNISK SKITSEPROJEKT

KYSTTEKNISK SKITSEPROJEKT NORDKYSTENS FREMTID KYSTTEKNISK SKITSEPROJEKT NOVEMBER 2016 Rådgiverne anbefaler/vurderer Kronisk og akut erosion på Nordkysten. Strandfodring og skråningsbeskyttelse. Initialfodring med 1,7 mio m3 sand

Læs mere

Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Kaija Jumppanen Andersen, Kystdirektoratet Kerteminde, 11. juni 2016

Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Kaija Jumppanen Andersen, Kystdirektoratet Kerteminde, 11. juni 2016 Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Kaija Jumppanen Andersen, Kystdirektoratet Kerteminde, 11. juni 2016 Kystdirektoratets ansvarsområder Statslige myndighed angående: Strand- og klitfredningslinjen Konstruktioner

Læs mere

Møde om den danske kystbeskyttelsesindsats d. 16. nov. 2015, Aalborg

Møde om den danske kystbeskyttelsesindsats d. 16. nov. 2015, Aalborg Møde om den danske kystbeskyttelsesindsats d. 16. nov. 2015, Aalborg Teknisk begrundelse for helhedsorienterede løsninger Præsenteret af: Karsten Mangor, chefingeniør i DHI s kystafdeling Udfordringer

Læs mere

Strækningen Lodbjerg - Nymindegab. Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen. September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig

Strækningen Lodbjerg - Nymindegab. Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen. September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig Strækningen Lodbjerg - Nymindegab Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen for perioden 2014-18 September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Strækningen Lodbjerg - Nymindegab Bilag

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 139 Offentligt. Notat om konsekvenser af klimaændringer på de danske. 1. Baggrund

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 139 Offentligt. Notat om konsekvenser af klimaændringer på de danske. 1. Baggrund Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 139 Offentligt Dato: 11. april 2007 Notat om konsekvenser af klimaændringer på de danske kyster Dette notat forholder sig til klimaændringers konsekvenser

Læs mere

Klimatilpasningsportalen Viden og værktøjer Louise Grøndahl Videncenter for klimatilpasning

Klimatilpasningsportalen Viden og værktøjer Louise Grøndahl Videncenter for klimatilpasning Klimatilpasningsportalen Viden og værktøjer Louise Grøndahl Videncenter for klimatilpasning Opgaven for portalen Portalen skal levere viden, der kan bruges af kommuner, borgere og erhverv til at træffe

Læs mere

Sandfodring i Gribskov - Baggrund og status

Sandfodring i Gribskov - Baggrund og status Raageleje og Udsholt Strand Grundejerlav & Klitgaarden grundejerforening Sandfodring i Gribskov - Baggrund og status Oplæg v/jakob Wandall til landliggersammenslutningens forårsmøde - 12.maj 2010 Raageleje

Læs mere

Opfølgning SIC Projektet Skodbjerge Juli 2012

Opfølgning SIC Projektet Skodbjerge Juli 2012 Opfølgning SIC Projektet Skodbjerge Juli 2012 Anlægget overgik til permanent drift i januar 2008 og besigtiges her af Trafikudvalget igen d. 28 februar 2009 SIC Skagen Innovations Center Dr. Alexandrinesvej

Læs mere

WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND

WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND Status Udarbejdelse af skitseprojekt Formøde, Borgermøde og Projektmøde Planlægning og gennemførelse af geoteknisk boring

Læs mere

Når Kystdirektoratet træffer afgørelse i sager om kystbeskyttelse, skal vi varetage en række hensyn jf. kystbeskyttelseslovens 1, hvori der står:

Når Kystdirektoratet træffer afgørelse i sager om kystbeskyttelse, skal vi varetage en række hensyn jf. kystbeskyttelseslovens 1, hvori der står: Grundejerforeningen Nørlev Strand af 1986 v/ Christian Hartmass Sendt som E-mail Kystdirektoratet J.nr. 15/00839-23 Ref. Anni Lassen 20-11-2015 Afslag på ansøgning om lovliggørelse og påbud om fjernelse

Læs mere

Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet Køge, 9. juni 2016

Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet Køge, 9. juni 2016 Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet Køge, 9. juni 2016 Kystdirektoratets ansvarsområder Statslige myndighed angående: Strand- og klitfredningslinjen Konstruktioner

Læs mere

Repræsentanter fra digelauget er inviteret til dialog med udvalget på mødet.

Repræsentanter fra digelauget er inviteret til dialog med udvalget på mødet. Sidenr. 1 Kystsikring Binderup-Grønninghoved-Bjert Sagsid.: 14/19442 Resumé Det er Kystdirektoratet, der er myndighed på kystbeskyttelsesloven, men når et kystsikringsprojekt omfatter mange grundejere,

Læs mere

Rambøll Danmark A/S v. Henrik Mørup-Petersen Englandsgade 25 5000 Odense C. Kystdirektoratet J.nr. 14/00128-9 Ref. Marianne Jakobsen 06-11-2014

Rambøll Danmark A/S v. Henrik Mørup-Petersen Englandsgade 25 5000 Odense C. Kystdirektoratet J.nr. 14/00128-9 Ref. Marianne Jakobsen 06-11-2014 Rambøll Danmark A/S v. Henrik Mørup-Petersen Englandsgade 25 5000 Odense C Kystdirektoratet J.nr. 14/00128-9 Ref. Marianne Jakobsen 06-11-2014 Afslag på ansøgning om kystbeskyttelse ud for Fløjelsgræsset

Læs mere

Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København

Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Natur & Park Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 7994 6800 Varde Kommunes høringssvar i forbindelse med Statens Forslag til udpegning

Læs mere

1 Indledning Handlingsplanens opbygning og revision Økonomiske og tekniske oplysninger Resumé

1 Indledning Handlingsplanens opbygning og revision Økonomiske og tekniske oplysninger Resumé 1 Indledning Handlingsplanens opbygning og revision Økonomiske og tekniske oplysninger Resumé 2 Agger Tange 3 Harboøre Tange 4 Vrist - Ferring 5 Bovbjerg Klint 6 Trans - Thorsminde 7 Thorsminde - Husby

Læs mere

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG BILAG 1 PROJEKT INTRODUKTION HASLØV & KJÆRSGAARD Sag nr. HØR 37.5 25. oktober 2017 INDHOLD 1.0 Projekt Introduktion 1.1 Projektets formål 1.2 Eksisterende

Læs mere

Flerårig aftale om kystbeskyttelse på strækningen Lodbjerg til Nymindegab (Fællesaftalestrækningen) for perioden 2009-2013

Flerårig aftale om kystbeskyttelse på strækningen Lodbjerg til Nymindegab (Fællesaftalestrækningen) for perioden 2009-2013 Flerårig aftale om kystbeskyttelse på strækningen Lodbjerg til Nymindegab (Fællesaftalestrækningen) for perioden 2009-2013 - kystteknisk fundament og teknisk/økonomisk beskrivelse September 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Redegørelse/indstilling

Redegørelse/indstilling Sagsnr.: 2009/13909 Dato: 23-06-2010 Sag: Redegørelse for fælles kystsikringsprojekt Sagsbehandler: Jørgen Krog Teksten i kursiv er identisk med teksten i sagsfremstillingen Sagens kerne Der har på møder

Læs mere

Begreber. Erosion sker, når bølger transporter materiale fra havbunden og stranden og aflejrer det længere nede ad kysten.

Begreber. Erosion sker, når bølger transporter materiale fra havbunden og stranden og aflejrer det længere nede ad kysten. Kystanalysen Baggrund Kystbeskyttelsen af de danske kyster er kommet i fokus de senere år især på grund af en række kraftige storme; Bodil, Dagmar, Egon m.fl. Stormene har haft konsekvenser for grundejere

Læs mere

TEKNIK & MILJØ 2016, Temamøde: Kystbeskyttelse. Ole Ørnbøl, Formand Teknik- og Miljøudvalget. Hjørring Kommune

TEKNIK & MILJØ 2016, Temamøde: Kystbeskyttelse. Ole Ørnbøl, Formand Teknik- og Miljøudvalget. Hjørring Kommune TEKNIK & MILJØ 2016, Temamøde: Kystbeskyttelse Ole Ørnbøl, Formand Teknik- og Miljøudvalget Hjørring Kommune Kysterne i Hjørring Kommune 62 km kystlinie Overvejende naturlig kyst med meget stor rekreativ

Læs mere

TIL MIT BIDRAG TIL DAGENS EMNE

TIL MIT BIDRAG TIL DAGENS EMNE DN s ØNSKER TIL MIT BIDRAG TIL DAGENS EMNE Hvorfor har den eksisterende kystbeskyttelse ikke virket? Skader som følge af den individuelle kystbeskyttelse på kystens udvikling og æstetik? Erfaringer med

Læs mere

HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE

HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE Kolding Kommune Marts 2017,opdateret 7. april 2017, 5. maj 2017 og 16. maj 2017 HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE Drifts- og vedligeholdelsesplan PROJEKT Hejlsminde kystbeskyttelse Drifts- og vedligeholdelsesplan

Læs mere

Vestkysten 2008. August 2008. Højbovej 1 DK 7620 Lemvig. www.kyst.dk kdi@kyst.dk

Vestkysten 2008. August 2008. Højbovej 1 DK 7620 Lemvig. www.kyst.dk kdi@kyst.dk Vestkysten 2008 August 2008 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Vestkysten 2008 August 2008 Indhold Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 2. Resumé... 7 3. Vestkysten... 10 Kysten og de

Læs mere

NORDKYSTENS FREMTID. Præsentation af Forundersøgelser og Myndighedsprojekt Borgermøder

NORDKYSTENS FREMTID. Præsentation af Forundersøgelser og Myndighedsprojekt Borgermøder NORDKYSTENS FREMTID Præsentation af Forundersøgelser og Borgermøder JUNI 2018 - CHRISTIAN HELLEDIE (NIRAS) OG PETER F. KLAGENBERG (NIRAS) Nordkysten er en erosionskyst Kronisk erosion Nettotransport langs

Læs mere

Kystanalysen Konklusioner, udfordringer og løsningsmuligheder. Informationsmøde den 5. november 2016

Kystanalysen Konklusioner, udfordringer og løsningsmuligheder. Informationsmøde den 5. november 2016 Kystanalysen Konklusioner, udfordringer og løsningsmuligheder Informationsmøde den 5. november 2016 Baggrund Kystbeskyttelsen af de danske kyster er kommet i fokus de senere år især på grund af en række

Læs mere

Kystanalysen Konklusioner, udfordringer og løsningsmuligheder. Kommunemøde november 2016

Kystanalysen Konklusioner, udfordringer og løsningsmuligheder. Kommunemøde november 2016 Kystanalysen Konklusioner, udfordringer og løsningsmuligheder Kommunemøde november 2016 Baggrund Kystbeskyttelsen af de danske kyster er kommet i fokus de senere år især på grund af en række kraftige storme;

Læs mere

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej 27. august 2018 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl Strandvej. Forslag til bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229469966 Version 1 Revision 1 Udarbejdet af SSC Kontrolleret

Læs mere

RÅGELEJE GENERALFORSAMLING

RÅGELEJE GENERALFORSAMLING RÅGELEJE GENERALFORSAMLING NORDKYSTENS FREMTID Præsentation af Forundersøgelser og Myndighedsprojekt JULI 2018 - PETER F. KLAGENBERG (NIRAS) MEDFORFATTER CHRISTIAN HELLEDIE Foto: Christian Helledie Nordkysten

Læs mere

Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling. Notat

Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling. Notat 16. januar 2019 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229492403 Version 2 Revision 1 Udarbejdet af SSC

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN NØRLEV STRAND

GRUNDEJERFORENINGEN NØRLEV STRAND GRUNDEJERFORENINGEN NØRLEV STRAND NOTAT OM KYSTENS TILBAGERYKNING VED NØRLEV STRAND OG VED NABOAREALER AUGUST 2015 Sag 1100018185 NOTAT Projekt Kysterosionen ved Nørlev strand Kunde Grundejerforeningen

Læs mere

Miljøvenlig kystbeskyttelse på vestkysten. Skodbjerge/Søndervig

Miljøvenlig kystbeskyttelse på vestkysten. Skodbjerge/Søndervig Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 371 Offentligt Projektbeskrivelse Miljøvenlig kystbeskyttelse på vestkysten Skodbjerge/Søndervig Vestkysten kan sikres mere Effektivt og Miljøvenligt med SIC metoden

Læs mere

Eksempler på bidragsfordeling

Eksempler på bidragsfordeling Eksempler på bidragsfordeling Bilag C Vejledning til bidragsfordeling i forbindelse med etablering og vedligeholdelse af kystbeskyttelsesforanstaltninger 2 Eksempler på bidragsfordeling. Indhold Case 1

Læs mere

Skråningsbeskyttelse. Bilag 3. 1 Strækninger. 2 Påvirkning

Skråningsbeskyttelse. Bilag 3. 1 Strækninger. 2 Påvirkning Skråningsbeskyttelse 1 Strækninger Nedenfor gives en oversigt over udbygningen af skråningsbeskyttelsen på de forskellige strækninger på Vestkysten. Tabel 1 Skråningsbeskyttelse Lokalitet Linjenr. Længde

Læs mere

SIC Skagen Innovationscenter

SIC Skagen Innovationscenter Trafikudvalget L 127 - Bilag 6 Offentligt SIC Skagen Innovationscenter Dr. Alexandrinesvej 75-9990 Skagen - Tlf 98 44 57 13 - Mail: sic-denmark@mail.tele.dk Hr. Transport og Energiminister Flemming Hansen

Læs mere

Mash Holding v/ Mads Koch Jensen Frederiksborgvej Roskilde. Kystdirektoratet J.nr. 16/ Ref. Lone Dupont

Mash Holding v/ Mads Koch Jensen Frederiksborgvej Roskilde. Kystdirektoratet J.nr. 16/ Ref. Lone Dupont Mash Holding v/ Mads Koch Jensen Frederiksborgvej 201 4000 Roskilde Kystdirektoratet J.nr. 16/02406-5 Ref. Lone Dupont 17-10-2016 Afslag på ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse på matrikel nr. 5ch

Læs mere

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne 1. Intro Først en række afstemninger for at lære udstyret at kende. Dernæst en runde ved bordene, hvor I lærer

Læs mere

Informationsmøde vedr. mulighed for kystsikring/sandfodring på strækningen nord for Nørlev til syd for Lønstrup, 16. marts 2013

Informationsmøde vedr. mulighed for kystsikring/sandfodring på strækningen nord for Nørlev til syd for Lønstrup, 16. marts 2013 1 Informationsmøde vedr. mulighed for kystsikring/sandfodring på strækningen nord for Nørlev til syd for Lønstrup, 16. marts 2013 Pkt. 1: Velkomst og kort introduktion til mødet ved medlemmer af arbejdsgruppen,

Læs mere

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Bilag 2 (Teknisk notat: 13. dec. 2011) Refereres som: Knudsen, S.B., og Ingvardsen, S.M., 2011. Thyborøn kanal etablering og opretholdelse

Læs mere

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave Referat af møde 27. januar 2018. Smålandshavet, Karrebæksminde. Dagsorden 1. Velkomst 2. Processen for kystbeskyttelsesprojektet. 3. Det tekniske projekt, herunder linjeføring

Læs mere

Notat med sammenfatning af kommentarer og fotos vedrørende kystens tilstand februar 2015

Notat med sammenfatning af kommentarer og fotos vedrørende kystens tilstand februar 2015 1 Marts 2015 Notat med sammenfatning af kommentarer og fotos vedrørende kystens tilstand februar 2015 Efter stormene i januar rettede formanden en henvendelse til foreningerne og bad dem melde tilbage

Læs mere

DebatoplægKystbeskyttelse. på strækningen LodbjergNymindegab. Kom med ideer og forslag til miljøkonsekvensrapporten. November 2018

DebatoplægKystbeskyttelse. på strækningen LodbjergNymindegab. Kom med ideer og forslag til miljøkonsekvensrapporten. November 2018 DebatoplægKystbeskyttelse på strækningen LodbjergNymindegab Kom med ideer og forslag til miljøkonsekvensrapporten November 2018 Debatoplæg Kystbeskyttelse Lodbjerg - Nymindegab 2 Indhold Vi vil gerne høre

Læs mere

Dansk Kyst. Konference. Kolding, 21. og 22. september. Invitation. Højbovej 1 DK 7620 Lemvig

Dansk Kyst. Konference. Kolding, 21. og 22. september. Invitation. Højbovej 1 DK 7620 Lemvig Dansk Kyst Konference 2011 Kolding, 21. og 22. september Invitation Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Dansk Kyst Konference 2011 Kolding, 21. og 22. september Invitation til Dansk Kystkonference

Læs mere

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej 27. februar 2019 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229492403 Version 4 Revision 1 Udarbejdet af SSC

Læs mere

Gitte Retbøll /Foreningen For Kystsikring Lønstrup Vest (sendt pr. mail:

Gitte Retbøll /Foreningen For Kystsikring Lønstrup Vest (sendt pr. mail: Gitte Retbøll /Foreningen For Kystsikring Lønstrup Vest (sendt pr. mail: gitte8240@hotmail.com) Kystdirektoratet J.nr. 16/00002-15 Ref. Ilse Gräber 28-04-2016 Afslag på ansøgning om kystbeskyttelse ud

Læs mere

DebatoplægKystbeskyttelse. ved Skagen. Kom med ideer og forslag til miljøkonsekvensrapporten. Januar Debatoplæg Kystbeskyttelse Skagen 2

DebatoplægKystbeskyttelse. ved Skagen. Kom med ideer og forslag til miljøkonsekvensrapporten. Januar Debatoplæg Kystbeskyttelse Skagen 2 DebatoplægKystbeskyttelse ved Skagen Kom med ideer og forslag til miljøkonsekvensrapporten Januar 2019 Debatoplæg Kystbeskyttelse Skagen 2 Indhold Vi vil gerne høre din mening 2 Kystbeskyttelse ved Skagen

Læs mere

Klitsyn i Hjørring Kommune 2015

Klitsyn i Hjørring Kommune 2015 Vendsyssel J.nr. NST-4129-000-00001 Ref. ckjae 10. juli 2015 Klitsyn i Hjørring Kommune 2015 Mårup Kirke, d. 12. maj kl. 9.00 (Lokalnr. 350024) Repræsentant fra grundejerforeningen Strandgården Repræsentant

Læs mere

Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand

Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand På vejene af Nørlev Strand grundejerforening af 1986 Grundejerforeningen Strandgården Grundejerforeningen

Læs mere

Øget vandstand - Ved Thyborøn Havn forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit 10 cm.

Øget vandstand - Ved Thyborøn Havn forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit 10 cm. Bilag 3 Konsekvens i 2060 ved fortsættelse af nuværende udvikling - ekskl. havspejlsstigning Øget vandstand - I Nissum Bredning og Krik Vig forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit

Læs mere

Sandfodring på vestkysten virker reelt ikke Alle sandfodringer er skyllet i havet og bølgerne har taget 481 kubikmeter pr. meter over 28 år Det

Sandfodring på vestkysten virker reelt ikke Alle sandfodringer er skyllet i havet og bølgerne har taget 481 kubikmeter pr. meter over 28 år Det Sandfodring på vestkysten virker reelt ikke Alle sandfodringer er skyllet i havet og bølgerne har taget 481 kubikmeter pr. meter over 28 år Det svarer til en tilbagerykning på 41 meter over de sidste 28

Læs mere

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS.

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. 03/10/2013 PRÆSENTATION AF HØJVANDSSIKRING I KORSØR 1 Enestående

Læs mere

GroundPlug Biologisk Kystsikring

GroundPlug Biologisk Kystsikring Præsentation af Biologisk Kystsikring Udviklet af GroundPlug Kystsikring i samarbejde med PileByg GroundPlug Biologisk Kystsikring Hvem er GroundPlug International ApS: Etableret i Denmark i 2004. Udvikler,

Læs mere

Det Nordfynske Kystsikrings-, Dige- og Pumpelag.

Det Nordfynske Kystsikrings-, Dige- og Pumpelag. Det Nordfynske Kystsikrings-, Dige- og Pumpelag. Administration: Thygesensvej 2, 5450 Otterup www.nordfynskyst.dk - tlf.: 64 87 14 89 mail info@nordfynskyst.dk Ansøgning om tilladelse til sandfodring Kystdirektoratet

Læs mere

Omkostningseffektiv kystbeskyttelse Definition og beregning af omkostningseffektiv kystbeskyttelse

Omkostningseffektiv kystbeskyttelse Definition og beregning af omkostningseffektiv kystbeskyttelse Omkostningseffektiv kystbeskyttelse Definition og beregning af omkostningseffektiv kystbeskyttelse Kystdirektoratet Maj 2016 Redaktion: Kystdirektoratet Tekst: Kystdirektoratet Grafiker/bureau: Kystdirektoratet

Læs mere

Mødenotat fra beredskabsmøde for arbejdsgrupper, digegrupper og digelag i Slagelse Kommune

Mødenotat fra beredskabsmøde for arbejdsgrupper, digegrupper og digelag i Slagelse Kommune Center for Miljø, Plan og Teknik Natur, Vej og Trafik Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Mødenotat fra beredskabsmøde for arbejdsgrupper, digegrupper og digelag

Læs mere

B 9 Forslag til folketingsbeslutning om kystbeskyttelse.

B 9 Forslag til folketingsbeslutning om kystbeskyttelse. B 9 Forslag til folketingsbeslutning om kystbeskyttelse. Af Pia Kjærsgaard (DF), Jørn Dohrmann (DF), Mikkel Dencker (DF), Anita Knakkergaard (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Peter Skaarup (DF), Walter

Læs mere

Nyheder fra Kystdirektoratet 2012

Nyheder fra Kystdirektoratet 2012 Nyheder fra Kystdirektoratet 2012 Årets første storm - den tredje på godt en måned 6. januar 2012 Kystdirektoratets Stormflodsberedskab var endnu engang i aktion, da stormen natten til i onsdag ramte især

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden åben Mødedato 14. august 2014 Mødetidspunkt 17.02 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget

Læs mere

Kystanalysen Teknisk gennemgang

Kystanalysen Teknisk gennemgang Kystanalysen Teknisk gennemgang Miljø- og Fødevareudvalget den 21. september 2016 Kystdirektoratet SIDE 1 Danmarks kyster 7.300 km kystlinje 1,5 m pr. indbygger En af de længste kystlinjer i verden Højeste

Læs mere

Der meddeles samtidig påbud om, at stenkastningen, som allerede er etableret, fjernes senest fredag den

Der meddeles samtidig påbud om, at stenkastningen, som allerede er etableret, fjernes senest fredag den Den Danske Diakonissestiftelse Kystdirektoratet J.nr. 14/00961-14 Ref. Marianne Jakobsen 30-01-2015 Afslag på ansøgning om lovliggørelse af etableret kystbeskyttelse på matr.nr. 87z Gilleleje By, Gilleleje

Læs mere

SIC Skagen Innovations Center

SIC Skagen Innovations Center SIC Skagen Innovations Center Dr. Alexandrinesvej 75 - DK- 9990 Skagen - Phone 45 98445713 Mail: sic@shore.dk. www.shore.dk Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig Skagen d. 23 maj 2011. Our. Ref pj/cp.

Læs mere

Høringssvar til Odsherred kommune vedr. Forslag til Klimastrategi

Høringssvar til Odsherred kommune vedr. Forslag til Klimastrategi Høringssvar til Odsherred kommune vedr. Forslag til Klimastrategi I forbindelse med Odsherred kommunes Forslag til Klimastrategi har FSNR især hæftet sig ved to områder: Den øgede CO2 påvirkning fra tvangskloakering

Læs mere

Højvandsdige ved Lungshave og Enø. Oplæg til højvandssikring

Højvandsdige ved Lungshave og Enø. Oplæg til højvandssikring Højvandsdige ved Lungshave og Enø Oplæg til højvandssikring April 2014 1 INDLEDNING Lodsejere på den højvandstruede Lungshave og vestlige del af Enø ønsker at sikre deres ejendomme mod oversvømmelser fra

Læs mere

Velkommen til møde om kystbeskyttelse Ordstyrer: Trine Holmberg, direktør Velkommen Thomas Lykke Pedersen, borgmester

Velkommen til møde om kystbeskyttelse Ordstyrer: Trine Holmberg, direktør Velkommen Thomas Lykke Pedersen, borgmester Velkommen til møde om kystbeskyttelse Ordstyrer: Trine Holmberg, direktør 17.00 Velkommen Thomas Lykke Pedersen, borgmester 17.05 Dagens program og hvorfor er vi her? Lars Simonsen, udvalgsformand 17.10

Læs mere

Korsør højvandssikring - Betalingsprincipper Møde i digegrupper 03.04.2014. v/ Kim Boye - kbo@niras.dk

Korsør højvandssikring - Betalingsprincipper Møde i digegrupper 03.04.2014. v/ Kim Boye - kbo@niras.dk Korsør højvandssikring - Betalingsprincipper Møde i digegrupper 03.04.2014 v/ Kim Boye - kbo@niras.dk Hvem er NIRAS og jeg? Multi-diciplinær rådgivende virksomhed 1.400 ansatte Årlig omsætning: 1.000 mio.kr

Læs mere

Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren og Folketinget

Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren og Folketinget Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 11-12-2015 - Fil nr. 5 opdateret) MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt Sandheden om kystbeskyttelse på vestkysten Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren

Læs mere

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på?

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Vand i Byer 21. januar 2015 Fra plan til handling eller? Vigtigt at have en plan Men lige så vigtigt,

Læs mere

D. Projektets indvirkning på miljøet. Postnr. By Kommune 4000 Roskilde Kommune Roskilde Kommune. Himmelev By, Himmelev

D. Projektets indvirkning på miljøet. Postnr. By Kommune 4000 Roskilde Kommune Roskilde Kommune. Himmelev By, Himmelev C. Projektets placering Hvis projektet strækker sig over flere matrikler, skal disse nævnes under punkt O Andre oplysninger Hvis ejendommen, hvorpå projektet ønskes etableret, ikke udelukkende ejes af

Læs mere

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand April 2017 ØLSTED NORDSTRAND Ideer til renovering af stranden UDKAST PROJEKT Ølsted Nordstrand, Renovering af strand Ideer til renovering af stranden Grundejerforeningen

Læs mere

Kystsikring ved Grønninghoved, Binderup og Bjert

Kystsikring ved Grønninghoved, Binderup og Bjert «Navn» «CO» «Adresse» «Udvidet_adresse» «Postnr by» By- og Udviklingsforvaltningen Service og Udvikling Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 EAN 5798005310105 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk

Læs mere

Dialogmøde e,er Bodil 29. januar 2014

Dialogmøde e,er Bodil 29. januar 2014 Dialogmøde e,er Bodil 29. januar 2014 Indlæg fra Samvirket af Nordsjællandske Dige- og Kystsikringsanlæg v/ Nils Viebjerg medlem af forretningsudvalget Agenda Hvad og hvem er Samvirket Konsekvenser af

Læs mere

Der meddeles samtidig påbud om, at sten samt slæbested som allerede er udlagt, fjerens senest torsdag den 22. september 2016.

Der meddeles samtidig påbud om, at sten samt slæbested som allerede er udlagt, fjerens senest torsdag den 22. september 2016. Søren Reeh Langelinie 41 5230 Odense M Kystdirektoratet J.nr. 16/02095-17 Ref. Sanne Fanøe Zimmer 28-07-2016 Afslag på ansøgning om lovliggørelse af eksisterende kystbeskyttelse samt slæbested ud for matr.

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Miljøvenlig kystbeskyttelse Gl. Skagen

Miljøvenlig kystbeskyttelse Gl. Skagen Miljøvenlig kystbeskyttelse Gl. Skagen 1 Høfderne ved Gl. Skagen ligger generelt passive inde på stranden efter stranden blev trykudlignet igen efter en periode hvor rørene var rykket op. SIC Skagen Innovations

Læs mere

Evalueringsrapport Gl. Skagen August 2014

Evalueringsrapport Gl. Skagen August 2014 Evalueringsrapport Gl. Skagen August 2014 1 Stranden er nu 50-60 meter bred syd for Gl. Skagen og der dannes nye klitter Som vi ser på side 3 henviser kommunen nu badegæsterne til SIC stranden SIC Skagen

Læs mere

SIC systemet har stoppet kysterosionen ved Skodbjerge

SIC systemet har stoppet kysterosionen ved Skodbjerge 3 års resultat er baseret på uvildige opmålinger udført af ingeniørfirmaet Carl Bro A/S Af Ingeniørerne Poul Jakobsen og Claus Brøgger SIC- Skagen Innovationscenter. SIC systemet har stoppet kysterosionen

Læs mere

SIC Skagen Innovationscenter

SIC Skagen Innovationscenter SIC Skagen Innovationscenter Dr. Alexandrinesvej 75-9990 Skagen - Tlf 98 44 57 13 - Mail: sic@shore.dk web: www.shore.dk Frederikshavn Byråd Rådhuset 9900 Frederikshavn Skagen d. 5 maj 2014 Our ref.pj/cp.

Læs mere

Fredensborg Kommune BIDRAGSFORDELING TIL KYSTBESKYTTELSE

Fredensborg Kommune BIDRAGSFORDELING TIL KYSTBESKYTTELSE Fredensborg Kommune BIDRAGSFORDELING TIL KYSTBESKYTTELSE Dagsorden: 1. Velkommen og formål med mødet 2. Gennemgang af oplæg til ny bidragsfordeling og justeringer af projektet ved Niras 3. Orientering

Læs mere

SIC Skagen Innovationscenter Dr. Alexandrinesvej 75-9990 Skagen - Tlf 98 44 57 13 - Mail: sic@shore.dk web: www.shore.dk

SIC Skagen Innovationscenter Dr. Alexandrinesvej 75-9990 Skagen - Tlf 98 44 57 13 - Mail: sic@shore.dk web: www.shore.dk Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 11-12-2015 - Fil nr. 5 opdateret) MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt SIC Skagen Innovationscenter Dr. Alexandrinesvej 75-9990 Skagen - Tlf 98 44 57 13 - Mail:

Læs mere

Vestkysten Midtvejsrapport. December 2011 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig

Vestkysten Midtvejsrapport. December 2011 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig Vestkysten 2011 Midtvejsrapport December 2011 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Vestkysten 2011 Midtvejsrapport Kystdirektoratet, december 2011 Gr. 150-48-2011 Indholdsfortegnelse Afsnit

Læs mere

Kap. 1 a sager efter kystbeskyttelsesloven

Kap. 1 a sager efter kystbeskyttelsesloven Kap. 1 a sager efter kystbeskyttelsesloven Den 20. november 2013 Anne Binderup Sørensen 1 Ansøgninger om kystbeskyttelse Hvis der er enighed blandt borgerne kan man søge om tilladelse til kystbeskyttelse

Læs mere

Kystdirektoratet kan meddele påbud om at fjerne kystbeskyttelsesanlæg, jf. 19 a, nr. 1 i kystbeskyttelsesloven.

Kystdirektoratet kan meddele påbud om at fjerne kystbeskyttelsesanlæg, jf. 19 a, nr. 1 i kystbeskyttelsesloven. Jens Poulsen Hellehuse 33 4174 Jystrup Midtsjælland Kystdirektoratet J.nr. 14/00168-46 Ref. Ilse Gräber 27-04-2015 Afslag på ansøgning og påbud om fjernelse af forstærket kystbeskyttelse ud for matr. nr.

Læs mere

Rågeleje d 20 august 20008. Møde med Kystdirektoratet og Gribskov Kommunes teknikere

Rågeleje d 20 august 20008. Møde med Kystdirektoratet og Gribskov Kommunes teknikere Rågeleje d 20 august 20008 Møde med Kystdirektoratet og Gribskov Kommunes teknikere Mødestedet var pladsen for enden af Klitgårdsvænget vest for Heatherhill. Herfra gik vi ned på stranden for at besigtige

Læs mere

Helhedsorienteret kystplanlægning

Helhedsorienteret kystplanlægning Helhedsorienteret kystplanlægning Højvandsbeskyttelse af Korsør og Halskov bydel 18/03/2014 PRÆSENTATION AF HØJVANDSSIKRING I KORSØR 1 Planlægning og gennemførelse af Klimatilpasset kyst- og højvandbeskyttelse

Læs mere

Nordkystens fremtid. Rådgiver: Kystteknisk skitseprojekt COWI. i samarbejde med: NIRAS DHI HASLØV & KJÆRSGAARD. PROJEKTLEDER: Christian Helledie, COWI

Nordkystens fremtid. Rådgiver: Kystteknisk skitseprojekt COWI. i samarbejde med: NIRAS DHI HASLØV & KJÆRSGAARD. PROJEKTLEDER: Christian Helledie, COWI Rådgiver: COWI i samarbejde med: NIRAS DHI HASLØV & KJÆRSGAARD PROJEKTLEDER: Christian Helledie, COWI PROJEKTDIREKTØR: Ole Juul Jensen, COWI 1 Skitseprojektet skal overordnet svare på: Hvilken kysttekniske

Læs mere

Vestkysten Statusrapport. December 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig

Vestkysten Statusrapport. December 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig Vestkysten 2013 Statusrapport December 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Vestkysten 2013 Statusrapport Kystdirektoratet, december 2013 Gr. 150-48-2013 Indholdsfortegnelse Afsnit

Læs mere

Beretning 2015 for Rågeleje Kystsikringslag Vest

Beretning 2015 for Rågeleje Kystsikringslag Vest Beretning 2015 for Rågeleje Kystsikringslag Vest Status Vort lille kystlag med en strækning på 770 m. kan fortsat ikke alene ændre den store dagsorden, som handler om det fælles projekt mellem de 3 Nordkystkommuner.

Læs mere

Kystsikring Halsskov Ideer og visioner

Kystsikring Halsskov Ideer og visioner Kystsikring Halsskov Ideer og visioner Program Præsentation: Merete Hvis Dalnæs Projektleder Merete startede mødet med at byde velkommen, til de fremødte. Mødet omhandlede ideer og udformning af disse.

Læs mere

Nyheder fra Kystdirektoratet 2010

Nyheder fra Kystdirektoratet 2010 Nyheder fra Kystdirektoratet 2010 Flere borgere føler sig trygge 15. december 2010 Godt 75 procent af borgere i området langs den jyske vestkyst føler sig trygge eller meget trygge i forhold til risikoen

Læs mere