Geovidenskab 2017 Råd og vink til den skriftlige prøve

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Geovidenskab 2017 Råd og vink til den skriftlige prøve"

Transkript

1 Geovidenskab 2017 Råd og vink til den skriftlige prøve September 2017 Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet 1. Indledende bemærkninger Ved den skriftlige prøve i geovidenskab A sommeren 2017 er der stillet et opgavesæt, som er tilgængelige på Materialeplatformen: Opgavekommissionen bag opgavesættet til årets skriftlige prøve i geovidenskab bestod af Philip Kruse Jakobsen (formand), Niels Vinther, Christian B. Skipper, Jesper Munk Jensen, Tim Nielsen. Fagkonsulent Kim Bertelsen og Lars Andersen har været tilknyttet opgavekommissionen. Opgavesættet indeholder 15 spørgsmål. 2. Censorernes bedømmelse af kvaliteten af årets opgaver På censormødet diskuterer censorerne opgavesættet som helhed inden karakterfastsættelsen for de enkelte besvarelser. Hensigten er dels at etablere det bedst mulige grundlag for en ensartet bedømmelse af besvarelserne, dels at rådgive opgavekommissionen med hensyn til det fremtidige arbejde. Drøftelsen sker på basis af censorernes indberetning af deres umiddelbare bedømmelse af et antal besvarelser. Under rettearbejdet indberetter censorerne deres umiddelbare bedømmelse af et antal besvarelser. Hvert af de 15 spørgsmål tildeles her et pointtal mellem 0 og 10. Det skal bemærkes, at der ikke er nogen centralt fastsat rettenorm, som fastlægger pointfradraget for bestemte fejltyper. Pointtallene kan alt andet lige benyttes til at vurdere sværhedsgraden af de enkelte spørgsmål. Spørgsmål med pointtal 8-10 må således opfattes som umiddelbart lette, pointtal 5-8 svarer til mere sammensatte spørgsmål, mens spørgsmål med pointtal under 5 kræver, at eksaminanden kan bruge eller opstille mere komplicerede modeller for den foreliggende situation. Pointtallene for denne prognose er i det følgende angivet som elevscore.

2 Frekvens (%) 3. Statistik På censormødet foretages en opgørelse af resultaterne, som er sammenfattet i nedenstående statistik. I alt var 1156 eksaminander til prøve. I nedenstående tabel mangler 13 karakterer. Karakterer I alt Antal Frekvenser 0 13,0 17,4 14,5 21,7 26,1 7,2 100 Karaktergennemsnittet blev 5,9 for disse eksaminander; gennemsnittet af de beståede karakterer var 6,8. 35,0 30,0 Geovidenskab ,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0, Karakter

3 4. Censorernes overordnede bemærkninger til elevbesvarelserne 69 elever var til eksamen i opgavesættet. Censorerne vurderede generelt opgavesættet som passende i omfang og sværhedsgrad. Følgende punkter giver dog anledning til kommentarer: a) Opgaver, som indbefatter et billede eller et kort som eleverne skal fortolke/beskrive (eks. 3b og 5a), giver anledning til at eleverne forfalder til for meget lærebogsstof frem for en egentligt analyse af billedet/kortet som er det der efterspørges i opgaven. b) Det skal indskærpes overfor en del elever, at en opgavebesvarelse indeholder beskrivelse af metode og antagelser. c) Elever har generelt vanskeligheder med angivelse af et rimeligt antal betydende cifre. d) For nogle elever virker det uvant at benytte regneark med mere end 10 datapunkter. (eks. 4c). e) En del elever er ikke fortrolige med at tegne et tværprofil (5c) eller grafisk aflæse en log (2b). f) Det indskærpes at eleverne ikke må have adgang til Google Earths servere via nettet. De må gerne bruge Google Earth i opgaveløsning som et atlas. Men elever må ikke kunne tilgå data via nettet - heller ikke via Google Earth. Man skal således lukke af for den del af nettet, hvis elever skal have lov til at bruge Google Earth. Det betyder også at elever ikke kan tegne elevationsprofiler.

4 5. Censorernes bemærkninger til de enkelte opgaver Ved hver opgave er det gennemsnitlige antal point eleverne har fået per opgave angivet som elevscore. Opgave 1: Åmose Å Spørgsmål 1a (Elevscore: 5,8) Et forholdsvist svært a)-spørgsmål når man ser på elevscoren. Det springende punkt er om eleven kender begreberne: vandføring og topografisk opland (samt vandbalanceligningen). Et eksempel på en god besvarelse: Nogle elever har kun angivet vandføringen pr. sekund, hvilket ikke giver fuldt point. Spørgsmål 1b (Elevscore: 4,3) Nogle elever har haft vanskeligheder ved at håndtere energienheden kwh. De fleste har kunnet bestemme energien forbundet med fordampning. Nogle har fejlagtigt antaget at vandet først

5 skulle opvarmes til 100 inden det kan fordampe. Ingen elever har specifikt gjort rede for deres antagelser om at al energien går til fordampning. En god besvarelse: Eleven skulle have afrundet til tre betydende cifre: 24,2% samt redegjort for antagelser. Spørgsmål 1c (Elevscore: 6,7) Eleverne har generelt haft svært ved at beskrive graferne tilstrækkelig præcist. Eksempelvis har næsten ingen elever hæftet sig ved at vandføringen har maksimum i februar. Hermed mangler de også et vigtigt element i deres efterfølgende forklaring. Der skal i den forbindelse skelnes mellem grundvandsmagasin og jordvandsmagasin. Førstnævnte er sat til nul, mens sidstnævnte skal inddrages for at forklare den store vandføring i februar. De fleste elever har helt korrekt fanget at fordampning frem for nedbør er hovedårsagen til variation i vandføring. Det skal i den forbindelse præciseres, at der er en indbygget progression i sværhedsgraden af delspørgsmål. Spørgsmål c) er således tænkt sværere end spm a). Derfor forventes det at eleverne har en tilstrækkelig præcision i analysen og argumentationen.

6 En god besvarelse: Opgave 2: Gammalog ved Lautrup Spørgsmål 2a (Elevscore: 7,4) Ukompliceret spørgsmål. Nogle elever har ikke husket * der markerer den exciterede kerne i Radon-isotopen. Et eksempel på en korrekt elevbesvarelse: Spørgsmål 2b (Elevscore: 6,2) Udgangspunktet for at løse denne opgave er at lave en geologisk tolkning af gammalog. For få elever har lavet en grafisk besvarelse. Nogle kommer med lange forklaringer i tekst frem for at bruge grafen. Det anbefales at elever trænes i grafisk tolkning.

7 Eksempel på en grafisk analyse i en elevbesvarelse:

8 Spørgsmål 2c (Elevscore: 4,6) En del elever glemmer at omregne halveringstiden til sekunder inden omregning til henfaldskonstant. Desuden fejler eleverne især i den sidste halvdel af beregningerne. Eksempel på god elevbesvarelse inklusiv afrunding til betydende cifre:

9 Opgave 3: Opmåling af iskappe Spørgsmål 3a (Elevscore: 5,2) a) Mange har fejl i denne opgave. Især har eleverne ikke forstået, at de skulle dividere tiden radarsignalet har bevæget sig med to for at få tykkelsen. Der er dog en formel i formelsamlingen Geovidenskab A i overblik 1 til løsning af netop denne opgavetype. Det anbefales at de benytter denne formelsamling. Eksempel på en korrekt besvarelse: Nedenfor ses en besvarelse med den fejl de fleste har lavet: 1 Fysikforlaget?sek_id=26&con_id=&pgrp=0&prod_id=123&pgrp_id=18

10 Spørgsmål 3b (Elevscore: 4,6) Denne opgave er meget kompleks og kan besvares på mange forskellige niveauer. Der er meget få der har fået maksimumpoint selvom vi har justeret pointtallet i forhold til kompleksiteten af opgaven. Vi har diskuteret om begrebet isbalancen er forklaret godt nok i opgaveformuleringen nogle har forstået opgaven som en opgave om global opvarmning og andre som en opgave om isbalancen over et år. Elever i geovidenskab bør kunne forholde sig til denne type komplekse kort. Vi er dog opmærksomme på, at der kan være for mange forhold, man skal forholde sig til: tid, sted, højde, indflydelse fra mange forskellige typer omgivelser (hav, vinde, gletsjere, læ fra fjelde osv.). Fremadrettet anbefales det at eleverne trænes i at beskrive og forklare tematiske kort. Det tydeligste mønster er, at højden hænger sammen med isbalancen, og at højden er maksi- mal langt inde i landet. Det vil sige, at de højeste områder har en positiv isbalance og omvendt ved de lavere områder. Det giver god mening af flere årsager. For det første aftager tempera- turen i takt med højden, det vil sige, at det naturligt er koldere i højere luftlag, hvorfor isen har tendens til at og vokse og ikke afsmelte. Derudover vil isen altid være højere midt inde i landet. Det skyldes, at når isen smelter på grund af tryk og varmt vejr, bevæger den sig ud mod kysten, og skaber en form for selvforstærkende effekt. Ydermere vil klimaet ofte være varmere omkring havet, hvorfor af- smeltning omkring kysten og de lave områder vil være størst. Principielt vil de områder hvor isen er smeltet helt væk have en meget lav albedo og derfor absorbere mere energi, som gør det svært at skabe en positiv isbalance. Eksempel på et elevsvar: Spørgsmål 3c (Elevscore: 5,3) Opgaven er den i opgavesættet med mest spredning i besvarelserne ikke bare rigtig og forkert, men i tilgangen til at løse opgaven. Nogle har arbejdet med tre lag, nogle har arbejdet med materialerne som trykket i en væskesøjle og andre har bare regnet den som de skulle ved opdrift. Der findes forskellige teorier for isostasi (Airy og Pratt). Skitsen burde afklare at der er tale om Airy, hvis elever har været undervist i flere forskellige teorier. Nedenfor et eksempel på en besvarelse, hvor eleven både regner rigtigt og fint forklarer sine antagelser undervejs:

11

12 Opgave 4 Stigende havniveau og satellitter Spørgsmål 4a (Elevscore: 8,1) Rimelig uproblematisk spørgsmål. En del elever har dog sjusket og glemt at sætte farten i anden potens. Eller glemt omregning mellem km/s til m/s. Eleverne skal mindes om at dobbelttjekke også ved de lette spørgsmål. Eksempel på korrekt elevbesvarelse inklusiv afrunding til betydende cifre: Spørgsmål 4b (Elevscore: 3,7) Dette delspørgsmål har en lav elevscore. Opgaven er tydelig nok formuleret. Dog kunne det hjælpe eleverne med en tegning af raketten. Det er velkendt fra fysik A skriftlig eksamen at regning med kræfter (med fortegn) er et problem. Geovidenskabselever får måske ikke så meget træning indenfor dette område i den daglige undervisning. Kun 5 af 69 har løst denne rigtigt. Ikke nødvendigvis de dygtige. Herunder ses en korrekt besvarelse:

13 Spørgsmål 4c (Elevscore: 6,8) For få elever har lavet en pæn graf med aksetitler osv. For få elever har forholdt sig præcist nok til selve grafen på et beskrivende niveau. Mange har kommenteret på at det usikre om fremtidens klimaudvikling pga. usikkerhed på CO2-udslip, tilbagekoblingsmekanismer osv. For få elever har forholdt sig til selve grafens udseende - er det en lineær udvikling? Næsten ingen har kommenteret det statistisk problematiske i at lave en lineær prognosemodel på baggrund af en kort tidsserie. Eksempel på god elevbesvarelse:

14

15 Opgave 5 Vanuatu Spørgsmål 1a (Elevscore: 9,3) Det centrale i denne opgave er, at eleven observerer og beskriver vulkanen på fotoet, figur 1, for derefter at analysere sig frem til en fortolkning. Et bud på klassifikation af vulkanen formuleres på baggrund af observationerne og beskrivelsen. Dernæst bør eleven på eget initiativ bruge atlas til at søge yderligere information om de pladetektoniske forhold i området ved Vanuatu, og inddrage sin generelle geofaglige viden om sammenhængene mellem det pladetektoniske miljø, magmatype og vulkantype. Denne viden skal eleven bruge til kort og præcist at understøtte observationerne fra figur 1 og udbygge argumentationen for klassificeringen af vulkanen. Eleven skal formulere sig selvstændigt og skal undgå blot at referere afsnit fra lærebogen eller kopiere tekst fra egne afleveringsopgaver om vulkaner. Mange elever går ikke systematisk til værks med at beskrive deres observationer i et klart eksplicit sprog. Mange elever springer fx direkte til tolkningen og klassificere vulkanen som en stratovulkan/keglevulkan, uden at redegøre for de observationer, der ligger til grund for denne tolkning. Det er vigtigt at eleverne tager udgangspunkt i det konkrete foto, der præsenteres i opgaven. Det anbefales at elever trænes i at udføre konkrete observationer, som beskrives, analyseres og fortolkes, og først derefter at søge yderlige information, som kan inddrages. Et eksempel på en rimelig god besvarelse: Note: Det fænomen eleven beskriver som jordskred er ikke korrekt fortolket. Det er i virkeligheden størknet lavastrømme fra et eller flere nylige vulkanudbrud. Ældre lavastrømme er helt eller delvist dækket med vegetation. Note: Andesitisk magma/lava vil være dominerende, men under afkøling i magmakammeret kan magmaet udvikle sig ved fraktioneret krystallisation til at blive rhyolitisk, og derved skubbe rhyolitisk lava (vulkansk glas/obsidian) op af vulkankrateret. Det vil være de færreste elever, som kan redegøre for sådan en udvikling, og denne note er kun medtaget for at vise, at eleven er korrekt i sin besvarelse. Elever kan opnå 10 point uden at kende til ovenstående processer.

16 Spørgsmål 1b (Elevscore: 4,0) Forholdsvis uproblematisk spørgsmål på trods af den lave elevscore. Det lader til at ikke alle elever er fortrolige med denne del af kernestoffet. En god elevbesvarelse ses nedenfor.

17 Spørgsmål 5c (Elevscore: 5,7) Forholdsvis mange elever kan ikke tegne et profil korrekt og de fleste inddrager ikke de informationer, der er tilgængelige på kortet figur 3, hvor fx dybhavsgraven kan ses. Nogle elever misforstår opgaven og tegner et elevationsprofil i Google Earth, hvilket kun kan lade sig gøre, hvis de har fri adgang til internettet.. En del elever kan ikke orientere deres profil i forhold til verdenshjørnerne. Det anbefales at der fokuseres mere på sådanne kompetencer i den daglige undervisning. Det indskærpes at eleverne ikke må have adgang til Google Earths servere via nettet. De må gerne bruge Google Earth i opgaveløsning som et atlas. Men elever må ikke kunne tilgå data via nettet - heller ikke via Google Earth. Man skal således lukke af for den del af nettet, hvis elever skal have lov til at bruge Google Earth. Det betyder også at elever ikke kan tegne elevationsprofiler. Hvis der er lukket korrekt af for Google Earth skal man få følgende fejlmeddelelse, hvis man forsøger at tegne et elevationsprofil. Hvis man forsøger at søge efter byer og steder skal man få følgende fejlmeddelelse.

18 Eksempel på en god elevbesvarelse ses herunder. Note: Eleven inddrager også observationer fra figur 3, men har desværre ikke lagt mærke til dybhavsgraven, som også er et vigtigt tegn på at hendes fortolkningsmodel er korrekt.

Fysik Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Maj 2017

Fysik Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Maj 2017 Fysik 2017 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Maj 2017 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet September 2017 Indhold 1. Indledende bemærkninger... 3 2. Censorernes

Læs mere

Geovidenskab A 2015 Evaluering af den skriftlige prøve Geovidenskab A, htx og stx Maj-juni 2015

Geovidenskab A 2015 Evaluering af den skriftlige prøve Geovidenskab A, htx og stx Maj-juni 2015 Geovidenskab A 2015 Evaluering af den skriftlige prøve Geovidenskab A, htx og stx Maj-juni 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Kontor for Prøver, Eksamen og Test April 2016 Indhold

Læs mere

Fysik 2018 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj-juni 2018

Fysik 2018 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj-juni 2018 Fysik 2018 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj-juni 2018 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 2018 1. Indledende bemærkninger Ved den skriftlige prøve i fysik

Læs mere

Geovidenskab A 2018 Råd og vink til den skriftlige prøve

Geovidenskab A 2018 Råd og vink til den skriftlige prøve Geovidenskab A 2018 Råd og vink til den skriftlige prøve August 2018 Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Indholdsfortegnelse 1. Indledende bemærkninger... 2 2. Censorernes

Læs mere

Fysik 2014 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2014

Fysik 2014 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2014 Fysik 2014 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2014 Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen December 2014 1. Indledende bemærkninger Ved den skriftlige prøve i fysik (stx)

Læs mere

Fysik Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Juni 2018

Fysik Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Juni 2018 Fysik 2018 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Juni 2018 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 2018 Indhold 1. Indledende bemærkninger... 3 2. Censorernes bedømmelse

Læs mere

Fysik 2015 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2015

Fysik 2015 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2015 Fysik 2015 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2015 Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen August 2015 1. Indledende bemærkninger Ved den skriftlige prøve i fysik (stx)

Læs mere

Fysik 2016 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016

Fysik 2016 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016 Fysik 2016 Evaluering af den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet 1. Indledende bemærkninger Ved den skriftlige prøve i fysik (stx) sommeren

Læs mere

Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Maj juni 2016

Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Maj juni 2016 Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik htx Maj juni 2016 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Indhold 1. Indledende bemærkninger... 2 2. Censorernes bedømmelse

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kemi 219 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 219 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 219 Hermed udsendes evalueringsrapporten fra den skriftlige eksamen

Læs mere

I år afvikles den skriftlige prøve i fysik A onsdag, den 1. juni. Tiden til censorernes bedømmelse af besvarelserne er kort.

I år afvikles den skriftlige prøve i fysik A onsdag, den 1. juni. Tiden til censorernes bedømmelse af besvarelserne er kort. Kære censor i skriftlig fysik på htx 21. maj 2016 I år afvikles den skriftlige prøve i fysik A onsdag, den 1. juni. Tiden til censorernes bedømmelse af besvarelserne er kort. Censuren og håndteringen af

Læs mere

Kemi 2015. Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 2015

Kemi 2015. Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 2015 Kemi 2015 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet August 2015 Hermed udsendes evalueringsrapporten

Læs mere

Biologi A Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx. Maj Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Biologi A Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx. Maj Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Biologi A 2017 Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx Maj 2017 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juni 2017 Evalueringsrapport Biologi A skriftlig prøve stx 2017 Hermed

Læs mere

Eksaminanderne på hf tilvalg forventes ikke at kunne udnytte grafregnerens muligheder for regression.

Eksaminanderne på hf tilvalg forventes ikke at kunne udnytte grafregnerens muligheder for regression. Bilag 3: Uddrag af Matematik 1999. Skriftlig eksamen og større skriftlig opgave ved studentereksamen og hf. Kommentarer på baggrund af censorernes tilbagemeldinger HF-tilvalgsfag (opgavesæt HF 99-8-1)

Læs mere

I år afvikles den skriftlige prøve i fysik tirsdag, den 30. maj Tiden til censorernes bedømmelse af besvarelserne er kort.

I år afvikles den skriftlige prøve i fysik tirsdag, den 30. maj Tiden til censorernes bedømmelse af besvarelserne er kort. Kære censor i skriftlig fysik på htx 30. maj 2017 I år afvikles den skriftlige prøve i fysik tirsdag, den 30. maj 2017. Tiden til censorernes bedømmelse af besvarelserne er kort. Censuren og håndteringen

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Kemi 2014 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 2014 Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen August 2014 Hermed udsendes evalueringsrapporten fra den skriftlige eksamen i

Læs mere

Kære censor i skriftlig fysik på stx 21. maj 2106

Kære censor i skriftlig fysik på stx 21. maj 2106 Kære censor i skriftlig fysik på stx 21. maj 2106 I år afvikles den første skriftlig prøve i fysik onsdag, den 25. maj, mens den anden prøve først er placeret onsdag, den 1. juni. Som censor vil du normalt

Læs mere

Kære censor i skriftlig fysik på stx 19. maj 2017

Kære censor i skriftlig fysik på stx 19. maj 2017 Kære censor i skriftlig fysik på stx 19. maj 2017 I år afvikles den første skriftlig prøve i fysik fredag den 19. maj 2017, mens den anden prøve først er placeret tirsdag den 30. maj 2017. Flertallet af

Læs mere

24. maj 2013. Kære censor i skriftlig fysik

24. maj 2013. Kære censor i skriftlig fysik 24. maj 2013 Kære censor i skriftlig fysik I år afvikles den første skriftlig prøve i fysik den 27. maj, mens den anden prøve først er placeret den 3. juni. Som censor vil du normalt kun få besvarelser

Læs mere

24. maj 2015. Kære censor i skriftlig fysik

24. maj 2015. Kære censor i skriftlig fysik 24. maj 2015 Kære censor i skriftlig fysik I år afvikles den første skriftlig prøve i fysik den 26. maj, mens den anden prøve først er placeret den 2. juni. Som censor vil du normalt kun få besvarelser

Læs mere

Biologi A, Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx Maj juni, Undervisningsministeriet

Biologi A, Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx Maj juni, Undervisningsministeriet Biologi A, 218 Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx Maj juni, 218 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juni 218 Hermed udsendes evalueringsrapporten fra den skriftlige

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kemi 18 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 18 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 18 Hermed udsendes evalueringsrapporten fra den skriftlige eksamen i

Læs mere

Kemi 2015. Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 2015

Kemi 2015. Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 2015 Kemi 2015 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet August 2015 Hermed udsendes evalueringsrapporten

Læs mere

Evaluering. Matematik A HTX 2018

Evaluering. Matematik A HTX 2018 Evaluering af Matematik A HTX 2018 Hermed en evaluering af den skriftlige prøve i matematik A ved HTX, sommeren 2018. Opgavesættet kan hentes på Materialeplatformen. Emnet for årets forberedelsesmateriale

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 2016

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 2016 Kemi 2016 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 2016 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 2016 Hermed udsendes evalueringsrapporten

Læs mere

Opgaverne dækkede et bredt udsnit af de faglige mål og centralt kernestof i sociologi, økonomi, politik og international politik.

Opgaverne dækkede et bredt udsnit af de faglige mål og centralt kernestof i sociologi, økonomi, politik og international politik. 02.10.2014 NYT FRA FAGKONSULENTEN I SAMFUNDSFAG, NYHEDSBREV NR. 24 SKRIFTLIG PRØVE I SAMFUNDSFAG 2014 1. Karakteristik af eksamenssæt Der blev stillet fire sæt til skriftlig prøve i samfundsfag 2014: 26.

Læs mere

Bioteknologi Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx. Maj juni 2016

Bioteknologi Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx. Maj juni 2016 Bioteknologi 216 Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx Maj juni 216 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 216 Hermed udsendes

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 2016

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 2016 Kemi 2016 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 2016 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 2016 Hermed udsendes evalueringsrapporten

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Kemi 2014 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 2014 Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen August 2014 Hermed udsendes evalueringsrapporten fra den skriftlige eksamen i

Læs mere

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver.

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver. Til matematiklæreren Dette er en rapport omtaler prøven med hjælpemidler maj 2016. Rapporten kan bruges til at evaluere dit arbejde med klassen og få ideer til dit arbejde med kommende klasser i overbygningen.

Læs mere

Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014.

Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014. Dansk A i htx Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar 2014 Kære danskkolleger, Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014. Mange efterlyser tidligere opgavesæt til brug for

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen

Læs mere

Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A

Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Samfundsfag A Ministeriet for Børn og Undervisning Center for Kvalitetsudvikling, Prøver og Eksamen August 2013 1. Karakterfordeling Karakterfordelingen til den

Læs mere

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/vurderingsgrundlag-b-niveau2004-8- 2og2004-8-2-sf.pdf?menuid=150560

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/vurderingsgrundlag-b-niveau2004-8- 2og2004-8-2-sf.pdf?menuid=150560 http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/vurderingsgrundlag-b-niveau2004-8- 2og2004-8-2-sf.pdf?menuid=150560 Vurderingsgrundlag ved Skriftlig studentereksamen i matematik 2004. Det betyder

Læs mere

Bioteknologi Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx. Maj juni 2017

Bioteknologi Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx. Maj juni 2017 Bioteknologi 217 Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx Maj juni 217 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juni 217 Evalueringsrapport Bioteknologi A skriftlig

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018 Formativ brug af folkeskolens prøver Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018 1 Til matematiklæreren i 9. klasse Dette er en rapport om den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler

Læs mere

Råd og vink 2011 om den skriftlige prøve i Samfundsfag

Råd og vink 2011 om den skriftlige prøve i Samfundsfag Råd og vink 2011 om den skriftlige prøve i Samfundsfag Undervisningsministeriet Eksamenskontoret August 2011 1. Karakterfordeling Karakterfordelingen til den skriftlige prøve i 2011 blev som vist i tabel

Læs mere

Samfundsfag. Råd og vink 2009 om skriftlig studentereksamen

Samfundsfag. Råd og vink 2009 om skriftlig studentereksamen Samfundsfag Råd og vink 2009 om skriftlig studentereksamen Undervisningsministeriet Afdelingen for gymnasiale uddannelser August 2009 1. Karakterfordeling Karakterfordelingen til den skriftlige prøve i

Læs mere

Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016

Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016 Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Indhold 1. Indledende bemærkninger... 3 2. Censorernes bedømmelse

Læs mere

Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016

Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016 Fysik 2016 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2016 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Indhold 1. Indledende bemærkninger... 3 2. Censorernes bedømmelse

Læs mere

Skriftlig prøve i samfundsfag 2012

Skriftlig prøve i samfundsfag 2012 Skriftlig prøve i samfundsfag 2012 af Bent Fischer-Nielsen 1. Karakterfordeling Karakterfordelingen til den skriftlige prøve i 2011 blev som vist i tabel 1. Gennemsnittet blev på 6,3, og 2,4 % bestod ikke

Læs mere

Vejledning til matematik A htx Maj 2018

Vejledning til matematik A htx Maj 2018 Vejledning til matematik A htx Maj 2018 Censorkorpset skriftlig matematik, htx Denne skrivelse skal tjene til almindelig orientering og vejledning for censorerne om forhold vedrørende skriftlig eksamen,

Læs mere

Biologi A Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx. Maj juni 2016

Biologi A Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx. Maj juni 2016 Biologi A 2016 Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx Maj juni 2016 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet August 2016 Hermed udsendes evalueringsrapporten

Læs mere

Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar 2014. Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, hhx, maj 2014.

Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar 2014. Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, hhx, maj 2014. Dansk A i hhx Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar 2014 Kære danskkolleger, Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, hhx, maj 2014. Mange efterlyser tidligere opgavesæt til brug for

Læs mere

Samfundsfag. Råd og vink 2010 om skriftlig studentereksamen

Samfundsfag. Råd og vink 2010 om skriftlig studentereksamen Samfundsfag Råd og vink 2010 om skriftlig studentereksamen Undervisningsministeriet Afdelingen for gymnasiale uddannelser August 2010 1. Karakterfordeling Karakterfordelingen til den skriftlige prøve i

Læs mere

Eksempel på besvarelse af spørgeordet Hvad kan udledes (beregn) inkl. retteark.

Eksempel på besvarelse af spørgeordet Hvad kan udledes (beregn) inkl. retteark. Eksempel på besvarelse af spørgeordet Hvad kan udledes (beregn) inkl. retteark. Denne opgavetype kan tage sig ud på forskellig vis, da det udleverede materiale enten kan være en tabel eller en figur. Nedenfor

Læs mere

Biologi A, Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx Maj juni, Undervisningsministeriet

Biologi A, Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx Maj juni, Undervisningsministeriet Biologi A, 219 Evaluering af skriftlig eksamen biologi A stx Maj juni, 219 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juni 219 Hermed udsendes evalueringsrapporten fra den skriftlige

Læs mere

Fysik Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj-juni 2018

Fysik Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj-juni 2018 Fysik 2018 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj-juni 2018 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 2018 Indhold 1. Indledende bemærkninger... 3 2. Censorernes

Læs mere

Fysik 2015 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2015

Fysik 2015 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2015 Fysik 2015 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj juni 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Indhold 1. Indledende bemærkninger side

Læs mere

Fysik Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj 2017

Fysik Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj 2017 Fysik 2017 Råd og vink til den skriftlige prøve Fysik stx Maj 2017 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet September 2017 Indhold 1. Indledende bemærkninger... 3 2. Censorernes

Læs mere

Evaluering af skriftlig eksamen i spansk A (hhx) maj/juni 2017

Evaluering af skriftlig eksamen i spansk A (hhx) maj/juni 2017 Evaluering af skriftlig eksamen i spansk A (hhx) maj/juni 2017 Oktober 2017 1. Evaluering af skriftlig eksamen i spansk A (hhx) 2017 Sommer 2017 var der to opgavesæt til den skriftlige prøve i spansk A,

Læs mere

Evaluering af den skriftlige prøve i fysik A, htx, d. 4. juni 2008

Evaluering af den skriftlige prøve i fysik A, htx, d. 4. juni 2008 Peter Snoer Jensen, Ph.d. Fagkonsulent f. Fysik Htx, Afdelingen for gymnasiale uddannelser Indholdskontoret Frederiksholms Kanal 26 1220 København K. Direkte Tlf. 2565 9209 E-mail: peter.s.jensen@uvm.dk.

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kemi 2017 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, htx Maj juni 2017 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 2017 Evalueringsrapport Kemi A skriftlig prøve Htx 2017 Hermed udsendes

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018 Formativ brug af folkeskolens prøver Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018 1 Til matematiklæreren i 10. klasse Dette er en rapport om den skriftlige prøve i matematik maj 2018.

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kemi 2018 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 2018 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 2018 Evalueringsrapport Kemi A skriftlig prøve Stx 2018 Hermed udsendes

Læs mere

Skriftlig prøve i bioteknologi A maj 2013

Skriftlig prøve i bioteknologi A maj 2013 Skriftlig prøve i bioteknologi A maj 2013 Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Center for Kvalitetsudvikling, Prøver og Eksamen August 2013 Skriftlig prøve i bioteknologi A maj 2013

Læs mere

Niveau Gennemsnit (ikke beståede i %) Begyndersprog A 3,5 (26,0) Begyndersprog A med netadgang 5,26 (3,5) Fortsættersprog A 4,3 (5,3)

Niveau Gennemsnit (ikke beståede i %) Begyndersprog A 3,5 (26,0) Begyndersprog A med netadgang 5,26 (3,5) Fortsættersprog A 4,3 (5,3) Uddannelsesaftaler Evaluering af skriftlig eksamen i fransk A (hhx) maj/juni 2017 Oktober 2017 1. Evaluering af skriftlig eksamen i fransk A (hhx) 2017 Sommer 2017 var der tre opgavesæt til den skriftlige

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen

Matematik B. Studentereksamen Matematik B Studentereksamen 2stx111-MAT/B-24052011 Tirsdag den 24. maj 2011 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

EVALUERING AF DEN SKRIFTLIGE PRØVE I FYSIK (STX), MAJ-JUNI 2009

EVALUERING AF DEN SKRIFTLIGE PRØVE I FYSIK (STX), MAJ-JUNI 2009 EVALUERING AF DEN SKRIFTLIGE PRØVE I FYSIK (STX), MAJ-JUNI 009 1. Indledende bemærkninger Ved den skriftlige prøve i fysik (stx) sommeren 009 er der stillet et opgavesæt, som er tilgængelig på ministeriets

Læs mere

Uden netadgang, begyndersprog A: Karakter Procent 0,7 8,7 16,2 22,3 24,9 16,8 10,7

Uden netadgang, begyndersprog A: Karakter Procent 0,7 8,7 16,2 22,3 24,9 16,8 10,7 Evaluering af skriftlig prøve i fransk A (stx) maj/juni 2017 Oktober 2017 1. Evaluering af skriftlig eksamen i fransk A (stx) 2017 Sommer 2017 var der seks opgavesæt til den skriftlige prøve i fransk A

Læs mere

Sammendrag af censorberetning for dansk som andetsprog, skriftlig fremstilling D, Maj termin 2013

Sammendrag af censorberetning for dansk som andetsprog, skriftlig fremstilling D, Maj termin 2013 Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail ktst@ktst.dk www.ktst.dk CVR nr. 29634750 Sammendrag af censorberetning for dansk som andetsprog,

Læs mere

Evaluering. Matematik A på htx. Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Center for Prøver, Eksamen og Test September 2014

Evaluering. Matematik A på htx. Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Center for Prøver, Eksamen og Test September 2014 Evaluering af Matematik A på htx Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Center for Prøver, Eksamen og Test September 2014 Indhold Censorernes vurdering af opgavesættene... 3 Forberedelsesmaterialet...

Læs mere

TANKERNE BAG DE NYE VEJLEDENDE SÆT I MATEMATIK

TANKERNE BAG DE NYE VEJLEDENDE SÆT I MATEMATIK TANKERNE BAG DE NYE VEJLEDENDE SÆT I MATEMATIK De foreliggende vejledende sæt i matematik er gældende fra sommeren 2012 på matematik B og sommeren 2013 på matematik A. Der er en del ændringer i forhold

Læs mere

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Kemi Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kemi 18 Evaluering af skriftlig eksamen kemi A, stx Maj juni 18 Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Juli 18 Evalueringsrapport Kemi A skriftlig prøve Stx 18 Hermed udsendes

Læs mere

Fordeling af karakterer

Fordeling af karakterer Sammendrag af censorberetning for dansk som andetsprog D skriftlig fremstilling Maj termin 2015 Der er indgivet beretning af 26 beskikkede censorer på grundlag af 606 besvarelser Besvarelserne fordeler

Læs mere

Bioteknologi Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx. Maj juni Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen

Bioteknologi Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx. Maj juni Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Bioteknologi 214 Evaluering af skriftlig eksamen bioteknologi A htx og stx Maj juni 214 Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen August 214 Evalueringsrapport Bioteknologi A skriftlig prøve

Læs mere

Matematik B. Højere forberedelseseksamen. Skriftlig prøve (4 timer) Fredag den 11. december 2009 kl. 9.00-13.00 HFE093-MAB

Matematik B. Højere forberedelseseksamen. Skriftlig prøve (4 timer) Fredag den 11. december 2009 kl. 9.00-13.00 HFE093-MAB Matematik B Højere forberedelseseksamen Skriftlig prøve (4 timer) HFE093-MAB Fredag den 11. december 2009 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-5

Læs mere

Skriftlig dansk 2018 STX. Karakter- og opgavestatistik

Skriftlig dansk 2018 STX. Karakter- og opgavestatistik Skriftlig dansk 2018 STX Karakter- og opgavestatistik INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 Opgaveformuleringer... 4 25.05.2018 (Ordinær)... 4 31.05.2018 (Ordinær)... 5 25.05.2018 (Netadgang)... 5 31.05.2018

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen 1 Til matematiklæreren

Læs mere

TERMINSPRØVE APRIL 2018 MATEMATIK. Kl

TERMINSPRØVE APRIL 2018 MATEMATIK. Kl TERMINSPRØVE APRIL 2018 1p MATEMATIK tirsdag den 10. april 2018 Kl. 09.00 12.00 Opgavesættet er delt i to dele: Delprøve 1: 1 time kun med den centralt udmeldte formelsamling. Delprøve 2: 2 timer med alle

Læs mere

Niveau Gennemsnit (2017) Ikke beståede i % (2017) Begyndersprog A uden 5,12 (3,5) 14,63% (26%) Fortsættersprog A 6,13 (4,3) 00% (5,3%)

Niveau Gennemsnit (2017) Ikke beståede i % (2017) Begyndersprog A uden 5,12 (3,5) 14,63% (26%) Fortsættersprog A 6,13 (4,3) 00% (5,3%) Evaluering af skriftlig eksamen i fransk A, hhx, maj/juni 2018 August 2018 1. Overblik Sommer 2018 var der tre opgavesæt til den skriftlige prøve i fransk begynder- og fortsættersprog A, hhx. En prøve

Læs mere

Fordeling af karakterer

Fordeling af karakterer Dansk som andetsprog niveau D skriftlig fremstilling - maj termin 2016 Der er indgivet beretning af 18 beskikkede censorer på baggrund af 316 besvarelser. De 316 besvarelser fordeler sig som følger på

Læs mere

Evaluering af skriftlig eksamen, maj 2012 Dansk A hhx

Evaluering af skriftlig eksamen, maj 2012 Dansk A hhx Evaluering af skriftlig eksamen, maj 2012 Dansk A hhx Det var tredje gang, at skriftlig eksamen i dansk på hhx var i udtræk. Som bekendt skal eleverne til eksamen i dansk enten skriftligt eller mundtligt

Læs mere

Råd og vink om skriftlig prøve i biologi A 2015

Råd og vink om skriftlig prøve i biologi A 2015 Råd og vink om skriftlig prøve i biologi A 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Oktober 2015 Side 1 Råd og vink på baggrund af skriftlig prøve

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleår 2014/2015, eksamen maj-juni 2015 Institution Kolding HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Matema10k. Matematik for hhx C-niveau. Arbejdsark til kapitlerne i bogen

Matema10k. Matematik for hhx C-niveau. Arbejdsark til kapitlerne i bogen Matema10k Matematik for hhx C-niveau Arbejdsark til kapitlerne i bogen De følgende sider er arbejdsark og opgaver som kan bruges som introduktion til mange af bogens kapitler og underemner. De kan bruges

Læs mere

HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN AUGUST 2007 MATEMATIK B-NIVEAU. Tirsdag den 14. august Kl HFE072-MAB

HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN AUGUST 2007 MATEMATIK B-NIVEAU. Tirsdag den 14. august Kl HFE072-MAB HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN AUGUST 2007 MATEMATIK B-NIVEAU Tirsdag den 14. august 2007 Kl. 09.00 13.00 HFE072-MAB Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-5 med i

Læs mere

Opgavesættets tema er KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion).

Opgavesættets tema er KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion). Sammendrag af censorrapporter for matematik D maj 2013 Opgavesættets tema er KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion). Opgave 1: Kost Opgaven inddrager de 4 regningsarter, brug af regneark, fremstilling

Læs mere

EVALUERING AF DEN SKRIFTLIGE PRØVE I FYSIK (STX), MAJ JUNI 2011

EVALUERING AF DEN SKRIFTLIGE PRØVE I FYSIK (STX), MAJ JUNI 2011 EVALUERING AF DEN SKRIFTLIGE PRØVE I FYSIK (STX), MAJ JUNI 2011 1. Indledende bemærkninger Ved den skriftlige prøve i fysik (stx) sommeren 2011 er der stillet to opgavesæt, som er tilgængelig på ministeriets

Læs mere

Vejledning til matematik A og B hhx Maj 2016

Vejledning til matematik A og B hhx Maj 2016 Vejledning til matematik A og B hhx Maj 2016 Censorkorpset skriftlig matematik, hhx Denne skrivelse skal tjene til almindelig orientering og vejledning for censorerne om forhold vedrørende skriftlig eksamen,

Læs mere

Vejledning til bedømmelse af eksamensopgaver i matematik

Vejledning til bedømmelse af eksamensopgaver i matematik Vejledning til bedømmelse af eksamensopgaver i matematik I Læreplanen for Matematik stx A og Matematik stx B er der i afsnit 4.3 angivet en række bedømmelseskriterier, som alle lægges til grund for vurderingen

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Digital eksamensopgave med adgang til internettet

Matematik A. Studentereksamen. Digital eksamensopgave med adgang til internettet Matematik A Studentereksamen Digital eksamensopgave med adgang til internettet frs111-matn/a-405011 Tirsdag den 4. maj 011 kl. 09.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøve 1: timer med autoriseret

Læs mere

Forside. Nationale test. information til forældre. Januar Titel 1

Forside. Nationale test. information til forældre. Januar Titel 1 Forside Nationale test information til forældre Januar 2017 Titel 1 Nationale test information til forældre Tekst: Fokus Kommunikation og Undervisningsministeriet Produktion: Fokus Kommunikation Grafisk

Læs mere

Geologi 2009 Bogen Geografi C s Hvad hedder teorien om universets dannelse og hvornår menes det at have fundet sted?

Geologi 2009 Bogen Geografi C s Hvad hedder teorien om universets dannelse og hvornår menes det at have fundet sted? Geologi 2009 Bogen Geografi C s. 9 27 Spørgsmål til teksten besvares under læsningen. Jordens dannelse og sporene efter liv 1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg?

Læs mere

fagkonsulentens sammenfatning

fagkonsulentens sammenfatning : fagkonsulentens sammenfatning Forbemærkning... 2 Karaktergennemsnit og normalfordeling for skriftlig eksamen i engelsk 2012... 3 Karaktergennemsnit for skriftlig eksamen i engelsk på niveauerne stx A,

Læs mere

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 2. Vejledende opgavesæt nr. 2

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 2. Vejledende opgavesæt nr. 2 Geovidenskab A Vejledende opgavesæt nr. 2 Vejledende opgavesæt nr. 2 Forår 2013 Opgavesættet består af 5 opgaver med tilsammen 16 spørgsmål. Svarene på de stillede spørgsmål indgår med samme vægt i vurderingen.

Læs mere

Evaluering af den skriftlige prøve i musik A-niveau studentereksamen maj/juni 2010

Evaluering af den skriftlige prøve i musik A-niveau studentereksamen maj/juni 2010 Evaluering af den skriftlige prøve i musik A-niveau studentereksamen maj/juni 2010 September / Fagkonsulent Claus Levinsen Evalueringen indeholder et kort afsnit om censorernes kommentarer til årets opgavesæt

Læs mere

Kommentarer til matematik B-projektet 2015

Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Mandag d. 13/4 udleveres årets eksamensprojekt i matematik B. Dette brev er tænkt som en hjælp til vejledningsprocessen for de lærere, der har elever, som laver

Læs mere

1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg?

1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke eftervises i laboratorium forsøg? Grundbogstekst: Tomas Westh Nørrekjær m.fl.: " Naturgeografi C, s. 8-27 Spørgsmål til teksten besvares under læsningen. Jordens dannelse og sporene efter liv 1. Hvorfor kan de geologiske processer ikke

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx /gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Fysik-stx

Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Fysik-stx Råd og vink 2013 om den skriftlige prøve i Fysik-stx Ministeriet for Børn og Undervisning Center for, Prøver. Eksamen og Test februar 2014 1. Indledende bemærkninger Ved den skriftlige prøve i fysik (stx)

Læs mere

Geovidenskab A Forsøgslæreplan htx, december 2011

Geovidenskab A Forsøgslæreplan htx, december 2011 Geovidenskab A Forsøgslæreplan htx, december 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Det naturvidenskabelige fag geovidenskab omhandler menneskets forsøg på at udvikle beskrivelser, tolkninger og forklaringer

Læs mere

Undervisningsevaluering Kursus

Undervisningsevaluering Kursus Undervisningsevaluering Kursus Fag: Matematik A / Klasse: tgymaauo / Underviser: Peter Harremoes Antal besvarelser: ud af = / Dato:... Elevernes vurdering af undervisningen Grafen viser elevernes overordnede

Læs mere

Colofon. Udgivet af Inerisaavik 2009 Udarbejdet af fagkonsulent Erik Christiansen Redigeret af specialkonsulent Louise Richter Elektronisk udgave

Colofon. Udgivet af Inerisaavik 2009 Udarbejdet af fagkonsulent Erik Christiansen Redigeret af specialkonsulent Louise Richter Elektronisk udgave Colofon Udgivet af Inerisaavik 2009 Udarbejdet af fagkonsulent Erik Christiansen Redigeret af specialkonsulent Louise Richter Elektronisk udgave Indhold Evaluering af matematik 2008 2 Tekstopgivelser 2

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Sommer 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx/gsk

Læs mere

Residualer i grundforløbet

Residualer i grundforløbet Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Residualer i grundforløbet I dette lille tillæg til grundforløbet, skal vi kigge på begreberne residualer, residualplot samt residualspredning. Vi vil se, hvad

Læs mere

Skriftlig prøve i bioteknologi A maj 2012

Skriftlig prøve i bioteknologi A maj 2012 Skriftlig prøve i bioteknologi A maj 2012 Ministeriet for Børn og Undervisning Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Center for Kvalitetsudvikling, Prøver og Eksamen Juli 2012 Indhold Skriftlig prøve i bioteknologi

Læs mere

HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN MAJ 2009 MATEMATIK B-NIVEAU. Mandag den 11. maj Kl HFE091-MAB

HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN MAJ 2009 MATEMATIK B-NIVEAU. Mandag den 11. maj Kl HFE091-MAB HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN MAJ 2009 MATEMATIK B-NIVEAU Mandag den 11. maj 2009 Kl. 09.00 13.00 HFE091-MAB Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-5 med i alt 5 spørgsmål.

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen

Matematik B. Studentereksamen Matematik B Studentereksamen 2st101-MAT/B-01062010 Tirsdag den 1. juni 2010 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere