Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling."

Transkript

1 Læreplan for institutionen Bøgen - afd. Spirerne. Aldersgruppe: Førskolegruppe. Lavet med udgangspunkt i de seks læreplanstemaer og SMITTE-modellen. Juni 2018 Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling. - At børnene udvikler sig og udfolder sig som selvstændige, stærke og alsidige individer, der kan og tør tage initiativ. - At børnene aktivt indgår i fællesskabet og lærer at tage del i det kollektive ansvar. - Skabe grundlaget for at børnene finder sig til rette i skoleregi, og lærer hvad det vil sige at være et skole-barn. - At børnene lærer at mærke efter og ytre egne behov og grænser, med respekt og anerkendelse for deres omgivelser. - At de voksne møder børnene ud fra vores værdigrundlag: Børn kan - sund læring. Vi tror på at alle børn har værdi og vi vil være med til at styrke deres selvværd og selvtillid. - Tage udgangspunkt i det enkelte barn Dets kompetencer og udviklingsområder. - Skræddersyet og tydeliggjort struktureret hverdag, der hjælper det enkelte barn med at finde sin plads og identitet i de nye rammer. - Vi vægter den gode dialog med hjemmet højt. Dette grunder i at respekten for forældrenes unikke viden om netop deres barn, kombineret med vores faglige viden, kan støtte barnets positive udvikling. - Vi hjælper med at etablere legegrupper før opstart i 0. klasse. - At vi ser glade børn i lege og relationer med hinanden. - At vi ser trygge børn der kan og tør tage initiativ. - At vi ser børn der kan håndtere udfordringer og frustrationer. - At vi ser børn der rummer og giver plads til forskellighed i børnegruppen. - At vi ser børn der øver sig i at være i fokus. - At vi oplever børn der trygt henvender sig til de voksne. - Vi tror på at børn med hver deres muligheder og unikke personligheder kan bidrage positivt til fællesskabet. - Vi tror på et kollektivt ansvar for børnenes indbyrdes positive relationer. Hvorfor?: - Vi vil skabe grobund for trygge og hele børn, der kan begå sig i relationer med både børn og voksne. - Når man starter i skole, begynder for alvor det liv, hvor man skal kunne modtage kollektive beskeder, begå sig i relationer på kryds og tværs af skolen, og beherske den selvdisciplin det er, at sidde stille, lytte og lære. I førskolen har Vi muligheden for at øve disse kompetencer og stille og roligt udvikle denne identitet hos børnene.

2 Punkt 2: Sociale kompetencer. - At udvikle og styrke evnen til at indgå i og etablere fællesskaber med andre. - At udvikle og styrke evnen til at føle og udtrykke empati og respekt for andre. - At støtte børnene i at lære de sociale spilleregler at kende, der er grundlæggende for at kunne begå sig i vores samfund. - At lære børnene at skelne imellem, hvornår de har frihed til at træffe egne valg, og hvornår hensynet til fællesskabet kræver enten fælles ansvar eller voksen ansvar. - At alle børn har stabile og trygge relationer med voksne og børn. - At børnene får positive oplevelser af at spise sammen i skolens kantine. - Vi vil være forbilleder for børnene vha. en positiv omgangstone og ved at vise interesse for det enkelte barn. - Vi har fokus på vigtigheden af den frie legs muligheder for udvikling af sunde og naturlige hierarkier, samt det enkelte barns erfaring af egen rolle i forskellige relationer. - Vi arbejder med rammelege hvor børnene lærer at følge voksen- og regelstyrede aktiviteter, f.eks. som i boldspil eller sanglege. - Vi har bevidsthed om den voksnes rolle ifht. legen: Guidende/Foran, Deltagende/Ved siden af, Observerende/Bagved. - Sætte tid af til dialog med børnene om det der sker og det der kan være svært i leg og relationer. Hermed øver vi samtidig at sætte ord på vores følelser. - Snakke med børnene om det kollektive sociale ansvar og lave klasseregler sammen med børnene. - De voksne laver løbende relationsanalyser af hvert enkelt barn, der følger op på og sikrer at børnene har stabile og trygge relationer. Disse analyser hjælper os, de voksne, til at vide hvor der skal understøttes sociale relationer. - Alle måltider spises i fællesskab i skolens kantine, hvor de voksne går foran som positive rollemodeller. - At vi ser børn der rummer hinanden, inviterer samt bliver inviteret til leg. - At vi ser børn der har forståelse for og indlevelse i hinanden. - Hjælpsomme børn. - At vi ser fællesskaber hvor børnene har øje for hinanden. - At vi ser børn der kender de sociale spilleregler. - At vi ser børn der har trygge relationer til både voksne og børn. - At vi ser børn der sætter pris på at være en del af et fællesskab. - At vi ser børn der har forståelse for hvordan man sidder sammen og spiser. - Vi vil vise at alle er unikke og har stor betydning for fællesskabet. - Vi tilfører ekstra til de børn der har behov for det.

3 - Vi vil skabe grobund for trygge og hele børn, der kan begå sig respektfuldt i relationer med både børn og voksne. - Sociale spilleregler og fællesskaber. Vi vil støtte børnenes udvikling til at forstå og begå sig i de sociale spilleregler og de fællesskaber de vil møde. En grundlæggende forståelse for dette vil hjælpe børnene til at blive selvstændige og robuste individer, både i deres videre skolegang, men også når de skal videre ud i samfundet. - De sociale kompetencer og barnets personlige udvikling er tæt forbundet, da man spejler sig i sine omgivelser og relationer, hvilket er med til at præge de alsidige personlige udviklingstrin. Punkt 3: Sprog. - At udvikle og styrke børnenes sproglige udvikling, gennem leg og dagligdags aktiviteter. - At støtte børnenes kreative sprogbrug gennem rim, remser, lege og sanglege. - At støtte og udvikle børnenes ordforråd således de trygt kan udtrykke følelser, holdninger og behov, og samtidig føle sig forstået. - At børnene tør øve sig på tal, bogstaver og nye ord i klassen. - At lære børnene hvordan vi her på stedet taler om, til og med hinanden. Vi ønsker et ordentligt sprogbrug og positiv kommunikation. - Vi vil være nærværende og lyttende voksne, der hjælper børnene med at sætte ord på følelser og oplevelser. - Vi taler med børnene, svarer på deres spørgsmål og spørger ind. - Vi udfordrer børnene med rim, remser og rytmer. - Vi synger med børnene, leger med børnene og benytter dialogisk oplæsning. - Vi vil præsentere børnene for bogstaver og tal. - Vi vil benytte os af gentagelser og struktur, så børnene trygt kan lære og udvikle sig i deres tempo. - Vi vil være de gode rollemodeller, og benytte os af positiv kommunikation, samt tale med børnene og sætte ord på vores samtalekultur. - At vi ser børn der leger med og øver sig på sproget. - At vi ser børn der tør snakke på klassen og tale med på rim og remser. - At vi ser børn der øver sig i at sætte ord på ønsker, meninger, følelser og behov. - At vi ser børn der føler sig hørt og forstået - både i fællesskabet og af de voksne. - At vi ser børn der reflekterer over samtalekulturen og øver sig i denne. - Børn og deres nærmeste udviklingszoner er individuelle. Børn udvikler sig selv og deres sprog i forskellige tempi. Dette anerkender vi og vil skabe rum og forståelse for forskellighed i fællesskabet. - Vi har opmærksomhed på børnenes sproglige udfordringer og søger hjælp/indsætter ekstra hjælp hvis der er behov for det.

4 - Vi vil skabe en positiv samtalekultur. - Sproget giver mulighed for at udtrykke meninger, følelser og behov. Sproget er vigtigt for at kunne indgå i relationer. Jo flere sproglige nuancer man behersker, des bedre kan man udtrykke sig. Børnene skal udfordres til at udvide deres ordforråd, begrebsforståelse; hele deres sprogforståelse. Punkt 4: Krop og bevægelse. - At børnene lærer at beherske og praktisere fin- og grovmotoriske bevægelser gennem leg og planlagte aktiviteter. - At børnene finder glæde ved at bruges deres krop ved fysiske aktiviteter. - At børnene finder accept af og forståelse for deres egen krop og dennes muligheder og begrænsninger. - At børnene lærer at finde ro nok i kroppen til at kunne sidde stille på en stol i undervisningssituationer. - At børnene får kendskab til sund ernæring og god hygiejne. - Vi øver os på grovmotoriske bevægelser i både den frie leg, og i de planlagte aktiviteter i løbet af skoledagen hvor både musik og gymnastik er på programmet. - Vi øver os på finmotoriske bevægelser igennem leg med bl.a. perler, og igen i de planlagte aktiviteter i løbet af skoledagen, hvor bla. blyantsgreb øves, og i billedkunst øves der også med sakse og lim. - Vi taler med børnene om vores kroppe og vores forskelligheder, både på klassen og i rammelege, hvor det kan være svært hvis man har svært ved noget. - Vi øver os i klassen på at sidde stille på en stol og lytte og lave opgaver. Vi benytter os af piktogrammer dagen igennem, for at skabe overskuelighed. - Vi har kantineordning på skolen, og børnene får derfor alle måltider serveret. Vi snakker med børnene om maden i spisesituationer, og vi sørger for at snakke om og øve os på god hygiejne i denne sammenhæng. - Vi er gode rollemodeller for børnene og deltager aktivt i aktiviteterne. - At vi ser børn der er har lyst til at bevæge sig og deltage i aktiviteterne. - At vi ser børn der udfordrer sig selv og øver sig på det der er svært. - At vi ser børn der udvikler deres fin- og grovmotorik, i deres tempo. - At vi ser børn der accepterer sig selv og de andres forskelligheder og udfordringer. - At vi ser børn der øver sig på at finde ro og sidde stille i undervisningssituationer - selvom det kan være svært. - At vi ser børn der tør smage på forskellige madvarer og bidrager til en positiv spisesituation. - At vi ser børn der har kendskab til og øver sig på god hygiejne. - Børn er ikke ens. Deres fysiske og kropslige udvikling er på forskellige stadier og dette skal deres være rum og forståelse for i børnenes omgivelser. - Det er vigtigt for os at skabe et rart miljø omkring måltidet, så børnene har lyst til at spise deres mad og der kan blive muligheder for gode snakke om maden vi spiser. - Vi inddrager hjælpemidler ved behov.

5 - I en tid og et samfund hvor der er meget fokus på kroppen og sundhed, vil vi være med til at støtte op om et sundt kropsbillede og sundhedsideal, uden at det skal blive fanatisk. Vi ønsker at børnene skal føle sig godt tilpas i lige netop deres krop, samtidig med de lærer at alle mennesker er og ser forskellige ud. Derudover ønsker vi at de lærer om sund kost og bevægelse, nøjagtig som børn skal i skolen. Punkt 5: Naturen og naturfænomener. - At give børnene et bredt kendskab til vores omkringliggende naturs udfoldelses muligheder. - At give børnene en glæde ved at være ude i den friske luft hver dag. - At give børnene en oplevelse af at kunne være kreative i og med naturen. - At give børnene oplevelser, der udvikler respekt og forståelse for og glæde ved at være ude i naturen. - At børnene bruger deres sanser når de er i naturen. - Vi vil tage børnene med på gåture i den omkringliggende natur, hvilket også giver rig mulighed for dialog om det vi oplever. - Vi vil have legetimer både ude og inde der udfordrer børnenes kreativitet og fantasi. - Vi er udenfor hver dag i den første tid af SFO en, stort set uanset vind og vejr, hvilket gør børnene opmærksomme på naturfænomenerne, årstidernes skiften og giver dem en fornemmelse af nødvendig påklædning. - Vi vil bruge naturen til at være kreative i og med. Dette bl.a. i billedkunsttimerne hvor vi vil ud og benytte naturen. - Vi vil tage på bondegårdsbesøg hvor vi ser på både dyr og afgrøder i naturen. - Vi vil gribe de interesser, forundringer og spørgsmål som børnene er optaget af og hjælpe dem på vej med at undersøge og finde viden omkring disse emner. - Vi vil skabe forståelse og respekt for naturen og vores miljø, hvor vi som voksne selv går foran, eks. ved ikke at smide affald. - Vi vil stimulere børnenes sanser ved at dufte til naturen, lytte til naturen og lave mad som vi smager på i det fri. Bl.a. i vores bålhytte. - At vi ser børn der har initiativ og selv går i gang med at udforske naturen, deres egne evner og mulighederne for udfoldelse og leg. - At vi ser børn der viser glæde ved naturen og at være ude i den friske luft. - At vi ser børn der tør være kreative i og med naturen, og selv finder på kreative påfund. - At vi ser børn der får ny viden om naturen og naturfænomener. - At vi ser børn der er opmærksomme på vejret, fornemmer nødvendigt tøjvalg, og børn der ser årstidernes skiften. - At vi ser børn der nyder at sanse naturen og lave mad over bål. - I naturen er der god plads til leg, og der skal være plads til alle. Vi ønsker at skabe en kultur for at børnene frit kan vælge aktiviteterne til og fra udenfor i det fri rum.

6 - Som en del af den sunde læring, mener vi også at naturen, dens fænomener og dens muligheder skal være en naturlig del af hverdagen, både i skole og fritid. Der skal være plads til og accept af, at børnene oplever og sanser på forskellig vis. Vi ønsker at gøre udelivet spændende og noget børnene selv vælger til. Punkt 6: Kulturelle udtryksformer og værdier: - At børnene bliver præsenteret for de forskellige danske og kristne traditioner, værdier og måder at udtrykke sig på. - at børnene får mulighed for at møde og afprøve sig selv i forhold til et bredt spektre af kulturelle udtryksformer. - At børnene lærer om kulturen og miljøet vi ønsker at have på lige netop vores skole. - At børnene benytter forskellige kulturelle udtryksformer (maler, tegner, synger, laver skuespil osv.) - At børnene har adgang til materialer, redskaber og moderne medier, som kan give oplevelser og bidrage til børn skabende og kreative aktiviteter. - Vi vil skabe et miljø, hvor børnene skal respektere forskelligheder og hvor vi tager udgangspunkt i det enkelte barn. - Vi taler om vores familier, os selv, hvor vi bor osv., som vi tegner, og fortæller om. - Vi præsentere børnene for de forskellige traditioner, helligdage mm. som de forskellige trosretninger repræsenterer og snakker om disse på klassen, som vi møder dem i årets gang. - Vi får besøg af May-Britt Drews, der underholder og udfordrer børnenes kulturelle udtryksformer, gennem sang, skuespil og dukketeater. - Vi læser historier og fortællinger gennem dialogisk oplæsning. - Vi har musik og hører/synger forskellige sange, samt lærer forskellige sanglege. - Vi snakker med børnene og sætter ord på de værdier og det miljø vi her på skolen ønsker. - At vi ser børn der udforsker og bruger forskellige udtryksformer. (Maler, tegner, synger osv). - At vi ser børn der lærer om, forstår og indgår i den kultur vi har på vores skole. - At vi ser børn der afprøver sig selv og tør være en del af fællesskabet og kulturen. - At vi ser børn der er nysgerrige på og ved noget om traditioner og værdier. - Nøgleordet er forskellighed. Børnene skal lære om forskellighed for at rumme og acceptere ikke blot andre, men også dem selv. Ved at afprøve sig selv i forhold til forskellige kulturelle udtryksformer i fællesskab med andre, får man øjnene op for ikke blot sine egne, men også de andres, værdier, muligheder og ressourcer. Hvorfor?: - Vi er alle forskellige og udtrykker os forskelligt, er kreative på hver sin måde og har alle en rygsæk med personlige værdier. Denne individualitet skal hvert barn have med og udvikle på i den kultur og det fællesskab de kommer til at indgå i, på lige netop deres skole. Ved at være oplyst om forskellighed fra andre, bliver der netop plads til forskelligheden i fællesskabet.

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup Generel pædagogisk læreplan Slangerup Indholdsfortegnelse Indhold Personlige kompetencer... 3 Sociale kompetencer... 3 Sproglige kompetencer.... 4 Krop og bevægelse... 4 Kultur og kulturelle udtryksformer....

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

LÆREPLANERNE HOS ÆLLINGERNE

LÆREPLANERNE HOS ÆLLINGERNE April 2015 Udarbejdet af: Stine, Marianne, Connie og Inger NYBORG KOMMUNE LÆREPLANERNE HOS ÆLLINGERNE Sproglig udvikling I forhold til vores børns alderstrin har vi fokus på at understøtte det enkelte

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 Værdigrundlag - Menneskesyn Det er vores ansvar at skabe en kultur, hvor børn, forældre og personale oplever glæde, humor, anerkendelse, tillid og empati. Vi gir omsorg, varme,

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på.

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på. Mål og indholdsbeskrivelse Overordnet målsætning for Saltum SFO. Der er taget udgangspunkt i børnehavernes læreplaner, for at skabe helhed og sammenhæng i børnenes dagligdag med fokus på sammenhæng mellem

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Gruppe Krop og bevægelse I Skanderborg vil vi understøtte at børn gives mulighed for at vælge sunde livsvaner sikre at der er fokus på kost og bevægelse. Den bedste start

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

LÆREPLANER I DAGPLEJEN

LÆREPLANER I DAGPLEJEN LÆREPLANER I DAGPLEJEN Sådan sikrer vi børnene en god start på livet Sociale kompetencer Vi støtter børnene i at føle tilhørsforhold og være en værdifuld deltager i fællesskabet, i både den store og den

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

kreativitet venskab natur bevægelse

kreativitet venskab natur bevægelse Børnehaven Columbus D a g i n s t i t u t i o n M u n k e b o Barnets Læreplan Overleveringsskema i Columbus Dato: Fra gruppe: til gruppe: Barnets navn: Udfyldt af: kreativitet venskab natur bevægelse

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har Lærerplaner Siden 2004 har der været et lovkrav om, at alle dagtilbud skal udarbejde pædagogiske læreplaner, som forholder sig til seks temaer: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2016

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2016 VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2016 Udarbejdet juni 2016 Værdigrundlag - Menneskesyn Det er vores ansvar at skabe en kultur, hvor børn, forældre og personale oplever glæde, humor, anerkendelse, tillid, empati,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere