Versatil ledelse sådan opnår ledere effekt i en VUCA-verden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Versatil ledelse sådan opnår ledere effekt i en VUCA-verden"

Transkript

1 ARTIKEL Af Niels-Henrik Sørensen og Rasmus Thy Grøn 24. sep Kl. 13:01 Versatil ledelse sådan opnår ledere effekt i en VUCA-verden I en verden, hvor kompleksiteten øges med raketfart på alle fronter, er ledere tvunget til at tage deres ledelseskompetencer op til revision. Det, der fungerede i går, fungerer ikke i dag, hvor dagsordner er flydende og organisationers udfordringer ikke kan rummes på en klassisk to do-liste. Niels-Henrik Sørensen og Rasmus Thy Grøn forklarer i deres artikel, hvorfor ledere i en VUCA-verdenen kun kan lykkes, hvis de mestrer et bredt og alsidigt ledelsesrepertoire. Eksklusivt for kunder RELATERET INDHOLD Niels-Henrik Sørensen og Rasmus Thy Grøn Foto: VUCA (Volatilility, Uncertainty, Complexity og Ambiguity) et et forsøg på at sætte ord på oplevelsen af, at verden i stigende grad er præget af omskiftelighed, usikkerhed, kompleksitet og tvetydighed. VUCA-begrebet har vundet stor genklang i den internationale forretningsverden. Billedserie VUCA-begrebet er en voksende erkendelse af, at paradokser, dilemmaer, krydspres, voldsomt stigende hastighed og kompleksitet er en del af nutidens organisatioriske grundvilkår, som gælder for alle (Stacey: 2001, 2012, Cameron & Quinn: 2007 Mintzberg: 2005, Majgaard: 2013, Lerborg, 2013)., Ser man på offentlige virksomheder, skal de sikre en fejlfri opgaveløsning, der lever op til servicelov, bureaukratiske spilleregler, retfærdig og lige behandling af borgernes rettigheder og pligter, samtidig med at de gentænker, innoverer og eksperimenterer med nye opgaveløsninger, der skaber bedre velfærd for færre midler. Samme virksomheder skal implementere stadig større besparelser, holde sygefraværet lavt og medarbejdermotivationen høj. Private virksomheder oplever til gengæld, at deres værste trussel ikke længere er deres sædvanlige og synlige Artikler 12. jun. 12. jun. Topledere er ikke cirkusartister Effektive ledergrupper fra magtkamp til sikkerhedsnet Links Artikel: Effektive ledergrupper FAKTA

2 konkurrenter i markedet. Det er snarere den usynlige nørd i en kælder, som med en APP fejer virksomhedens forretningsgrundlag væk over natten eller den velformulerede aktivist, som med få posteringer på de sociale medier rejser en storm og undergraver firmaets renommé. At mestre komplementære ledelseskompetencer Men hvordan lykkes man som leder i en VUCA-verden? Og hvordan skal man som organisation indrette sig for at kunne håndtere en omverden, der ikke længere kan sættes på formel, men ændrer kurs fra dag til dag? Vi mener, at versatil ledelse er en del af løsningen. Ledelsestilgangen versatil ledelse er udviklet af én af verdens mest anerkendte ledelsesforskere, Robert Kaplan, og nok den mest kendte leadership pipeline-forsker, Rob Kaiser, på baggrund af over 30 års forskning og konsulentpraksis. En lang række af verdens største virksomheder, heriblandt Google, Metlife og Motorola (Kaplan & Kaiser 2006), har taget versatil ledelse til sig med det formål at nedbryde kompleksiteten i deres virksomhed. At lede versatilt betyder, at man som leder kan anvende ledelsesdimensioner, der umiddelbart fremstår som hinandens modsætninger. Det vil sige, at den versatile leder mestrer hele ledelsesrepertoiret fra strategiudvikling til implementering og fra understøttende ledelse til kontrol og styring. Kaplan og Kaiser derfinerer versatilitet som: "(...) evnen til at læse og respondere på skiftende vilkår og omstændigheder med et fuldt ledelsesrepetoire; evnen til ubesværet at benytte modsatrettede tilgange til ledelse, uden at være begrænset af personlige præferencer for en bestemt ledelsesstil og uden fordomme for den modsatte ledelsesstil". (Kaplan & Kaiser, 2003, s. 34, forfatternes oversættelse) Niels-Henrik Sørensen Erhvervspsykolog, ekstern lektor i forandringsledelse ved CBS og chefkonsulent i LEAD Enter next level. Niels-Henrik har gennem de seneste 10 år arbejdet med ledelse og organisationer, dels i LEAD, dels som konsulent i Rambøll Management Attractor og dels som selvstændig og som associeret partner i konsulenthuset Coachpartners International. Typiske kunder er større private og offentlige organisationer. Niels-Henrik arbejder intensivt med executive coaching med udgangspunkt i 360 graders testen "Lederens Versatilitets Index LVI360". Rasmus Thy Grøn Erhvervspsykolog og ledelseskonsulent i LEAD Enter next level. Rasmus' primære arbejdsområde er ledelsesudvikling på organisations-, gruppe- og individniveau med udgangspunkt i bl.a. Leadership Pipeline, Competing Values Framework samt den nyeste ledelsesforskning og viden om trivsel og motivation. Rasmus har tidligere bl.a. arbejdet som coach ved Center for Coaching på Aalborg Universitet.

3 Den versatile ledelsesmodel Hvordan tager versatil ledelse sig konkret ud? Den versatile ledelsestilgang bygger på en antagelse om, at ledelsesrepertoiret som udgangspunkt indeholder to overordnede dimensioner (Kaiser, Overfield & Mcginning, 2012; Kaiser, Overfield & Kaplan, 2014): Hvordan du leder Hvad du leder Begge dimensioner består af komplementære, men samtidig modsatrettede ledelseskompetencer. Hvordan du leder dækker over ledelsekompetencerne Forceful og Enabling leadership, mens Hvad du leder dækker over ledelseskompetencerne Strategic og Operational leadership. Figur 1. Den versatile ledelsesmodel En versatil leder mestrer alle fire områder af ledelsesrepertoiret lige stærkt. Ikke et fravalg, men et tilvalg Nogle ledere vil måske opfatte versatil ledelse som en neutral midterposition, der tvinger dem til at nedtone eller helt opgive deres særpræg og kant. Men det er en unødig bekymring. Versatilitet handler for lederen ikke om at opgive noget, men derimod om at lære at anvende de samlede kompetencer mere selektivt og situationstilpasset. Versatilitet handler netop om at være bevidst om sit særpræg og sin kant og samtidig mestrer de komplementære ledelsesdimensioner med samme styrke og præcision.

4 Ubalanceret ledelse er reglen Forskning viser, at ledere ofte foretrækker en særlig tilgang til både hvordan der ledes hvad der ledes. Nogle ledere foretrækker at sidde med hovedet helt nede i driften og formår ikke at anlægge et overordnet strategisk blik på deres ansvarsområde eller at udvikle deres afdeling. Andre ledere er så dybt optaget af det strategisk arbejde med udvikling og udtænkning af planer og strategier, at de ikke formår at få den daglige drift til at fungere og måske heller ikke fi nder den interessant. At én ledelsesdimension overgøres og overprioriteres medfører en dobbelt ubalance (Kaiser, 2015): Ikke blot overgøres en dimension, men den overgøres på bekostning af den komplementære dimension. Ubalance er et udbredt og veldokumenteret problem. Kun 9 pct. af alle testede ledere formår at balancere de to dimensioners komplementære kompetencepar i en grad, at de kan betegnes som versatile (Kaiser, 2014). Argumenter og udbytte Hvad kan danske organisationer og virksomheder opnå ved at arbejde med versatilitet? Her er to vægtige argumenter for at gå i gang: I en analyse af over top- og mellemledere blev kun 9 pct. betegnet som versatile. Det vil sige, at kun 9 pct. var i stand til at anvende hele ledelsesrepertoiret i form af begge ledelsesdimensioner og tilhørende kompetencepar (Kaiser, 2015). Hvad kunne danske organisationer og virksomheder ikke udrette, hvis deres ledere havde en mere ubesværet adgang til fl ere ledelseskompetencer? Forskning viser, at versatile ledere også er mere effektive ledere (Kaiser & Kaplan, 2003, s.35). Versatilitet vækker stor international interesse, fordi det ikke kun giver sig til udtryk i høj ledelseseffektivitet, men også fremmer: Medarbejderengagement, produktivitet, lav medarbejdergennemstrømning, høj team moral, sammenhængskraft, højt ejerskab og tiltro til at kunne eksekvere organisationens strategier (Kaplan & Kaiser,2006) (Kaiser & Overfield, 2014). NB: dette er en forkortet version af den originale artikel. Hele artiklen kan læses på: saadan_opnaar_ledere_effekt_i_en_vuca-verden.html Videre læsning Cameron, K. S., & Quinn, R. E. (2007). Diagnosing and changing organizational culture: Based on the competing values framework. Reading, MA: Addison-Wesley.

5 Kaiser, R. B., & Kaplan, R. E. (2009). When strengths run amok. In R. B. Kaiser (Ed.), The Perils of Accentuating the Positives (pp ). Tulsa, OK: Hogan Press. Kaiser, R. B. (2015, March). Assessing and Developing Versatile Leaders for a VUCA World. Keynote address delivered at the Association of Test Publishers Innovations in Testing Conference, Palm Springs, CA. Dahl og Molly-Søholm (2013) Offentlig Leadership Pipeline Kaplan & Kaiser (2003) Developing versatile leadership. MIT Sloan Management Review Kaplan & Kaiser (2013) Fear your strengths what you are best at could be your biggest problem Kaplan & Kaiser (2006) The Versatile Leader (Pfeifer/Wiley) Kaiser, R. (2015) præsentation "The Dark Side of Engagement", Symposium at the 30th Annual Conference of the Society for Industrial Organizational Psychology, April, 2015, Philadelphia, PA. Kaiser & Overfield (2014) LVI v5.0 Facilitator s Guide Kaiser, Overfield & McGinnis (2012), The How and What of leadership, Lerborg (2013) Styringsparadigmer i den offentlige sektor. Jurist- og økonomiforbundets forlag. Majgaard (2013) Offentlig styring. Hans Reitzel. Mintzberg, Ahlstrand & Lampel (2005) Strategy bites back. Pearson Prentice Hall, New Jersey. Overfield, D. & Kaiser, R. (2012) One out of Every two managers is terrible at Accountability, HBR blog. Stacey, R. D. (2011). Strategic management and organisational dynamics: The challenge of complexity (6th ed.). Essex: Pearson Education. Stacey, R. D. (2012). Tools and techniques of leadership and management: Meeting the challenge of complexity. Oxon: Routledge.

Ledelse i en VUCA- verden

Ledelse i en VUCA- verden Ledelse i en VUCA- verden Af Niels- Henrik Sørensen, Erhvervspsykolog, ekstern lektor i forandringsledelse CBS og chefkonsulent i LEAD ENTER NEXT LEVEL og Rasmus Thy Grøn, Erhvervspsykolog og ledelseskonsulent

Læs mere

Versatil ledelse sådan opnår ledere effekt i en VUCA-verden

Versatil ledelse sådan opnår ledere effekt i en VUCA-verden Versatil ledelse sådan opnår ledere effekt i en VUCA-verden Foto: Colourbox LEDELSE & ORGANISATION 24. sep. 2015 Af Niels-Henrik Sørensen og Rasmus Thy Grøn Eksklusivt for kunder I en verden, hvor kompleksiteten

Læs mere

Versatil ledelse balanceret anvendelse af modsatrettede ledelsesdimensioner er vejen til effektiv ledelse

Versatil ledelse balanceret anvendelse af modsatrettede ledelsesdimensioner er vejen til effektiv ledelse Versatil ledelse balanceret anvendelse af modsatrettede ledelsesdimensioner er vejen til effektiv ledelse Skrevet af: Niels-Henrik Sørensen Erhvervspsykolog, ekstern lektor i forandringsledelse, CBS, og

Læs mere

Versatil ledelse er der ubalance i din ledelse?

Versatil ledelse er der ubalance i din ledelse? 5 min. 2,781 9/7/2018 Versatil ledelse er der ubalance i din ledelse? Er du for strategisk, for styrende eller for støttende i din ledelse? Versatil ledelse handler om at kunne skifte mellem forskellige

Læs mere

Ledelse af ledergrupper en særlig ledelsesdisciplin

Ledelse af ledergrupper en særlig ledelsesdisciplin Ledelse af ledergrupper en særlig ledelsesdisciplin De seneste år har mange organisationer fået øjnene op for vigtigheden af at have velfungerende ledergrupper fra top til bund. Samtidig oplever vi ofte,

Læs mere

Forløbsbeskrivelse Erfarne ledere i staten

Forløbsbeskrivelse Erfarne ledere i staten Forløbsbeskrivelse Erfarne ledere i staten Indledning en del af PLUS Erfarne ledere i staten er en del af det samlede Program for Ledelsesudvikling i Staten (PLUS), der har som mål at øge ledelseskvaliteten

Læs mere

Thorkil Molly-Søholm, Claus Elmboldt, Niels-Henrik Sørensen og Rasmus Thy Grøn (maj 2015):

Thorkil Molly-Søholm, Claus Elmboldt, Niels-Henrik Sørensen og Rasmus Thy Grøn (maj 2015): Personlig lederskab Thorkil Molly-Søholm, Claus Elmboldt, Niels-Henrik Sørensen og Rasmus Thy Grøn (maj 201): Effektive ledergrupper Disciplinen at sætte, drive og udvikle effektive ledergrupper Denne

Læs mere

Implementering hvad er min rolle? JobFirst STAR, 3. oktober 2017

Implementering hvad er min rolle? JobFirst STAR, 3. oktober 2017 Implementering hvad er min rolle? JobFirst STAR, 3. oktober 2017 Profil Torsten Conrad Chefkonsulent MA in Leadership & MA in Theol., Folkeskolelærer. Ekstern lektor AAU. Forsker i implementering & ledelse.

Læs mere

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen.

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2013, 2. semester, foråret 2014 LEDELSE Læseplan 25. november 2014 Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef

Læs mere

Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012.

Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012 Læseplan LEDELSE Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen,

Læs mere

Executives. Changing. the Game. Mannaz Lederudviklingsprogram. www.mannaz.com

Executives. Changing. the Game. Mannaz Lederudviklingsprogram. www.mannaz.com Changing Executives the Game Mannaz Lederudviklingsprogram www.mannaz.com i forandring. Verden er Er du? Som en del af virksomhedens øverste ledelse oplever du i højere grad end nogensinde, hvordan de

Læs mere

Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet &

Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet & Kristian Dahl Ledelsesforsker Ålborg Universitet & Medstifter LEAD enter next level A/S. Cand.psych Thorkil Molly-Søholm Studielektor i ledelse, Ålborg Universitet & Medstifter LEAD enter next level A/S.

Læs mere

Har du viljen og modet til at lede? Er du blandt de modigste 3 pct.?

Har du viljen og modet til at lede? Er du blandt de modigste 3 pct.? Har du viljen og modet til at lede? Er du blandt de modigste 3 pct.? Foto: Colourbox STRATEGI Af Thomas Gedde Højland, Resonans 17. nov. 2017 Kl. 11:03 Hvilke orienteringspunkter har du som leder i en

Læs mere

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2015, 2. semester 10. december 2015 Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Underviser:

Læs mere

Styringsparadigmer V. Leon Lerborg

Styringsparadigmer V. Leon Lerborg Styringsparadigmer V. Leon Lerborg Inspiration til MED-samarbejdet Fredericia - Juni 2011 IFOS Institut for Offentlig Styring Chefkonsulent Efteruddannelse af topledere i den offentlige sektor Ejer Analyser

Læs mere

LEDELSE OG STYRING KB-TEMAMØDE MARTS 2018

LEDELSE OG STYRING KB-TEMAMØDE MARTS 2018 LEDELSE OG STYRING KB-TEMAMØDE MARTS 2018 Undertemaer 1. Historisk rids af styring og ledelse i den kommunale sektor 2. Ledelseskommissionens anbefalinger 3. Ledelse og styring i Dragør Historisk rids

Læs mere

At lede sig selv i en VUCA-verden del 2. Niels-Henrik Sørensen. Rob Kaiser. -Eller Hvordan undgår jeg at blive skizofren i en modsatrettet verden?

At lede sig selv i en VUCA-verden del 2. Niels-Henrik Sørensen. Rob Kaiser. -Eller Hvordan undgår jeg at blive skizofren i en modsatrettet verden? At lede sig selv i en VUCA-verden del 2 -Eller Hvordan undgår jeg at blive skizofren i en modsatrettet verden? Niels-Henrik Sørensen Partner, LEAD - enter next level Rob Kaiser global strategisk partner

Læs mere

Effektive ledergrupper

Effektive ledergrupper Effektive ledergrupper Kort præsentation af Claus Claus har gennem 15 år arbejdet med forskning og udvikling indenfor ledelses- og organisationspsykologi, dels som lektor og professor ansat på Aalborg

Læs mere

Personligt lederskab: Hvor godt kender du dit?

Personligt lederskab: Hvor godt kender du dit? Personligt lederskab: Hvor godt kender du dit? 28.03.18 Hvis du er bevidst om dine værdier, styrker og svagheder, og hvad der er din personlige teori om god ledelse, kan du bedre udvikle dig som leder.

Læs mere

Ledelse af implementering. LEADERSHIP PIPELINE som perspektiv på ledelsesroller i implementeringsprocesser v/ Jannie Højer, CSU

Ledelse af implementering. LEADERSHIP PIPELINE som perspektiv på ledelsesroller i implementeringsprocesser v/ Jannie Højer, CSU Ledelse af implementering LEADERSHIP PIPELINE som perspektiv på ledelsesroller i implementeringsprocesser v/ Jannie Højer, CSU Ledelse af implementering - oplæggets indhold Hvem er jeg Leadership pipeline

Læs mere

New Public Leadership Fra Strategi til Effekt. Effektbaseret styring i den offentlige sektor

New Public Leadership Fra Strategi til Effekt. Effektbaseret styring i den offentlige sektor New Public Leadership Fra Strategi til Effekt Effektbaseret styring i den offentlige sektor Indledning Indledning New Public Leadership strategi, styring og ledelse New Public Leadership strategi, styring

Læs mere

Strategisk Lederforum Høje-Taastrup Kommune 18.08.2014

Strategisk Lederforum Høje-Taastrup Kommune 18.08.2014 Strategisk Lederforum Høje-Taastrup Kommune 18.08.2014 Kilde: Decision Dynamics Leadership Role Styles by Management Level Most Successful 20% 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00-0,50-1,00-1,50-2,00 Supervisor Manager

Læs mere

HD alumni: Transformation

HD alumni: Transformation Klik på ikon for at indsætte billede HD alumni: Transformation Indsæt klient-logo i midten af denne ramme. Klientlogo må ikke gå ud over rammen. 8. maj 2019 kl. 08:00-08:30 TOPLEDELSENS RÅDGIVER REAL VALUE.

Læs mere

POTENTIALELEDELSE. Søren Barlebo Rasmussen

POTENTIALELEDELSE. Søren Barlebo Rasmussen POTENTIALELEDELSE Søren Barlebo Rasmussen Velfærdstatens udvikling Ressourcekurven knækker! Vækstdagsordenen i den offentlige sektor er afløst af stagnation. Internationalt konkurrencepres I dag Forventninger

Læs mere

Paradokser og kompleksitet

Paradokser og kompleksitet Paradokser og kompleksitet At håndtere kompleksitet Hvordan mestrer den gode leder den stigende grad af kompleksitet? Hvorfor ikke bare forsimple og forenkle? Skal det absolut gøres så svært? Hvorfor er

Læs mere

Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag

Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag Efterår 2016 Beskrivelse af fagene: Human resource management Strategisk kommunikation Innovationsledelse (undervises på engelsk) Business Performance Management

Læs mere

VL90 - Executives Changing the Game

VL90 - Executives Changing the Game VL90 - Executives Changing the Game Lederudvikling - opgradér til Leadership 2.0 Som en del af virksomhedens øverste ledelse oplever du i højere grad end nogensinde, hvordan de ændrede spilleregler medfører

Læs mere

Fra best practice til next practice: Projektledelse 2.0

Fra best practice til next practice: Projektledelse 2.0 Fra best practice til next practice: Projektledelse 2.0 PIN Meeting Christian Thuesen DTU Management Engineering Engineering Systems Group 1 DTU Management Engineering, Sachabada.com: Mamika Project Characteristics

Læs mere

Grænsekrydsende ledelse i gymnasiet

Grænsekrydsende ledelse i gymnasiet Grænsekrydsende ledelse i gymnasiet V/ Claus Elmholdt, Ph.d., Lektor i ledelsespsykologi, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, Partner, LEAD enter next level A/S, mail: elmholdt@id.aau.dk Agenda

Læs mere

INNOVATION RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING. Vi skal blive bedre til at finde alle de sprækker og muligheder, der faktisk findes allerede i dag.

INNOVATION RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING. Vi skal blive bedre til at finde alle de sprækker og muligheder, der faktisk findes allerede i dag. Vi skal blive bedre til at finde alle de sprækker og muligheder, der faktisk findes allerede i dag. Klaus Majgaard RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING INNOVATION Lars Munch Svendsen Manager, Attractor Nordic

Læs mere

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse (MMT) Torben Andersen direktør, cand.merc. og ph.d. Torben Andersen Team Copenhagen efterår 2007 1 Indhold Talent management en af tidens buzz words Den større eksterne

Læs mere

Den Professionelle Proceskonsulent

Den Professionelle Proceskonsulent Den Professionelle Proceskonsulent Få fremtidssikrede metoder og redskaber til udviklingsopgaverne i din organisation Konsulenten skal både kunne skabe begejstring og udvikling, levere benhårde resultater

Læs mere

Tværgående ledelsessamarbejde i praksis - Hvad skal der til for at lykkes?

Tværgående ledelsessamarbejde i praksis - Hvad skal der til for at lykkes? Tværgående ledelsessamarbejde i praksis - Hvad skal der til for at lykkes? Tre skift i forståelsen af, hvad kerneopgaven er - med store konsekvenser for chefens arbejde med det tværgående Kerneopgaven

Læs mere

Styringsparadigmer i staten V. Leon Lerborg

Styringsparadigmer i staten V. Leon Lerborg Styringsparadigmer i staten V. Leon Lerborg FLIS konference 23 marts 2015 Min baggrund COWI Institutional planner 1986-7 SDU Adjunkt 2006-09 Finansministeriet Modernisering af den offentlige sektor 1987-95

Læs mere

Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan

Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan Syddansk Universitet Master of Public Management Forårssemesteret 2008 Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan Underviser: Ekstern lektor, Cand.Psych. Aut. og MPM Hanne Klinge/Chefpsykolog LifeQuality

Læs mere

BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE

BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE..og hvordan I kommer i gang Den nyeste forskning inden for organisationsudvikling og psykologi viser stærke resultater med hensyn til, hvorfor en anderledes tilgang

Læs mere

STYRKEBASERET LEDERUDVIKLING

STYRKEBASERET LEDERUDVIKLING STYRKEBASERET LEDERUDVIKLING Styrkebaseret Lederudvikling Dit største potentiale for succes ligger i at fokusere på dine talenter og udvikle dem til styrker Gallups forskning påviser at den bedste mulighed

Læs mere

Når evalueringen skal skabe værdi med mere end blot evalueringsresultatet - Dansk Evalueringsselskabs Årskonference 2017

Når evalueringen skal skabe værdi med mere end blot evalueringsresultatet - Dansk Evalueringsselskabs Årskonference 2017 Når evalueringen skal skabe værdi med mere end blot evalueringsresultatet - Dansk Evalueringsselskabs Årskonference 2017 Kort præsentation af Stephanie Bäckström, S. (2017). Øg din svarprocent i næste

Læs mere

Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret LEDELSE Læseplan

Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret LEDELSE Læseplan Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret 2012 LEDELSE Læseplan Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen,

Læs mere

Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet

Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet Overskrifter Forskningsprojektet interesser og baggrund Inspirationen fra Relationel Koordination Next step Følg med på vores nye Blog Følg

Læs mere

Har du modet til agil ledelse? v/ Claus Elmholdt, lektor, Aalborg Universitet, Faglig direktør, LEAD,

Har du modet til agil ledelse? v/ Claus Elmholdt, lektor, Aalborg Universitet, Faglig direktør, LEAD, Har du modet til agil ledelse? v/ Claus Elmholdt, lektor, Aalborg Universitet, Faglig direktør, LEAD, ce@lead.eu Styrk modet til agil ledelse Hvad er galt? For mange ledere lukker sig om deres ledelsesrum,

Læs mere

Tina Schilling Hansen Leder i udvikling

Tina Schilling Hansen Leder i udvikling Tina Schilling Hansen Leder i udvikling udvikling ledelse Udviklingen brøler derudad i disse år, og det stiller endnu større krav til lederne: Vi skal agere mere situationsbestemt og ikke bruge en one-size-fits-all

Læs mere

Half Double Master Class

Half Double Master Class Half Double Master Class Intensivt kursus med personlig sparring. Få hurtigere og større gevinst i dine projekter Half Double kombinerer den bedste erfaring fra agil udvikling og klassisk projektledelse

Læs mere

Marketing brochure - CV

Marketing brochure - CV EXECUTIVE CV Marketing brochure - CV Hvad er formålet med en brochure / CV? Identifikation af hvilke værdier produktet / personen kan tilføre en given virksomhed. forretningsmæssig værdiforøgelse Budskabet

Læs mere

Fra konsensus- til performancekultur

Fra konsensus- til performancekultur Fra konsensus- til performancekultur Erfaringer med at udvikle en organisation November 2012 Forretningsområder Parallelimport af medicin i EU Salg af generiske lægemidler i EU Orifarm - en international

Læs mere

LEDELSE SOM DET 18. VERDENSMÅL. Tina Moe M.Sc., Ph.D., C-level leader in tech board member, executive coach, speaker

LEDELSE SOM DET 18. VERDENSMÅL. Tina Moe M.Sc., Ph.D., C-level leader in tech board member, executive coach, speaker LEDELSE SOM DET 18. VERDENSMÅL Tina Moe M.Sc., Ph.D., C-level leader in tech board member, executive coach, speaker VERDENS STØRSTE UDFORDRINGER - SKAL LØSES INDEN 2030 HVAD ER DEN STØRSTE FORHINDRING

Læs mere

Mindfulness. En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse

Mindfulness. En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse Mindfulness En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse Energiregnskabet Mindfulness i forsikringsvirksomhed Resultater 100 % har fået anvendelige redskaber til håndtering af

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 45, København, 2016-2017 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker

Læs mere

Skub, puf og bevæg ledelse i kompleksitet Morgenmøde, 22. og 25. september 2015

Skub, puf og bevæg ledelse i kompleksitet Morgenmøde, 22. og 25. september 2015 Skub, puf og bevæg ledelse i kompleksitet Morgenmøde, 22. og 25. september 2015 Programoversigt 08:30 Kaffe, the og brød 09:00 Velkommen til morgenmøde Kort præsentation formål og ambitioner Kompleksitet

Læs mere

Personligt lederskab: Hvor godt kender du dit?

Personligt lederskab: Hvor godt kender du dit? 9 min. 6,442 Personligt lederskab: Hvor godt kender du dit? Hvis du er bevidst om dine værdier, styrker og svagheder, og hvad der er din personlige teori om god ledelse, kan du bedre udvikle dig som leder.

Læs mere

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Arbejdsfællesskaber Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Praksisfællesskaber i organisationer Communities of practice are everywhere. We all belong to communities of practice. At home,

Læs mere

PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION. Aalborg, Efteråret 2019 (h6)

PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION. Aalborg, Efteråret 2019 (h6) PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION Aalborg, Efteråret 2019 (h6) MODUL 1: Digital transformation nye rammer for det digitale arbejde Dag 1: Den 30. oktober 2019 9.00 9.45 Velkomst og præsentationsrunde

Læs mere

Brugerdreven innovation

Brugerdreven innovation Brugerdreven innovation Hvad vil det sige at inddrage brugerne? Kristina Risom Jespersen Aarhus Universitet 11/11/2008 Dansk Design Center Kick-off 1 11/11/2008 Dansk Design Center Kick-off 2 1 11/11/2008

Læs mere

OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol.

OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol. OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol. og MSc i anvendt positiv psykologi fra University of East London Erfaringer

Læs mere

- fortid og fremtid V. Leon Lerborg

- fortid og fremtid V. Leon Lerborg Styringsparadigmer - fortid og fremtid V. Leon Lerborg Konsulentprogrammet Konference, Middelfart 12. august 2013 Min baggrund COWI Institutional planner 1986-7 SDU Adjunkt 2006-09 Momentum Direktør 2003-06

Læs mere

Ledelse og kompetencer når organisationen skifter retning. Helle Havgaard

Ledelse og kompetencer når organisationen skifter retning. Helle Havgaard Ledelse og kompetencer når organisationen skifter retning Helle Havgaard Når forandringer rammer Når forandringens vinde blæser, bygger nogle læhegn, og andre bygger vindmøller. Skiftende tider betyder

Læs mere

Ledelse i TDC. Casebeskrivelse Conmoto A/S Human Business Development. DMR Konsulentprisen 2006 TDC A/S

Ledelse i TDC. Casebeskrivelse Conmoto A/S Human Business Development. DMR Konsulentprisen 2006 TDC A/S Ledelse i TDC Casebeskrivelse Conmoto A/S Human Business Development DMR Konsulentprisen 2006 TDC A/S November 2005 Indledning Nedenstående case er en beskrivelse af samarbejdet mellem TDC Koncern HR og

Læs mere

Et todimensionelt perspektiv på ledelse

Et todimensionelt perspektiv på ledelse Et todimensionelt perspektiv på ledelse Ledere skal være til stede og performe både foran og bag scenetæppet - i og uden for de formelle rammer. Sådan lyder logikken i det todimensionelle perspektiv på

Læs mere

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Comentor Lounge April 2015 1 Comentor A/S Fakta Stiftet i 2002 og dermed Nordjyllands ældste og mest toneangivende konsulenthus 17 medarbejdere i hjertet af

Læs mere

PARADOKSLEDELSE VOL. 2

PARADOKSLEDELSE VOL. 2 NY UDDANNELSE PARADOKSLEDELSE VOL. 2 HVORDAN DU KAN BRUGE PARADOKSLEDELSE I DET STRATEGISKE OG PERSONLIGE LEDERSKAB Clavis ApS Klostergade 60 8000 Århus C Tlf.: 2426 1611 Kontakt@clavis.dk 2 www.clavis.dk

Læs mere

Kulturmåling nøglen til ønsket udvikling

Kulturmåling nøglen til ønsket udvikling Kulturmåling nøglen til ønsket udvikling Af Erhvervspsykolog Niels Svendsen Det er almindeligt kendt at mange strategier og planer for en organisation strander, fordi man ikke har taget den aktuelle kultur

Læs mere

VL89 Executives Changing the Game

VL89 Executives Changing the Game VL89 Executives Changing the Game VL89 Executives Changing the Game Opgradér til Leadership 2.0, den nye virkelighed "What got you here, won t get you there" Hvad er din virksomheds eksistensberettigelse

Læs mere

Manifest for Project Half Double

Manifest for Project Half Double TITEL: Manifest Dette manifest er forfattet af: Christina Sejr Pedersen (Läntmannen Unibake), Flemming Hedegaard (Grundfos) og Niels Ahrengot (Implement Consulting Group) fra Project Half Double netværket.

Læs mere

Ledelse af og med social kapital?

Ledelse af og med social kapital? Ledelse af og med social kapital? Hvordan kan lederen arbejde med social kapital, så de sikrer et godt psykisk arbejdsmiljø og lavt sygefravær? V. Signe Pihl-Thingvad Lektor og leder af Public Administration

Læs mere

Indholdsfortegnelse 3

Indholdsfortegnelse 3 HR SURVEY 2015 udvikling, prioritering og udfordringer Executive Summary 2 De kommunale HR opgaver løses primært centralt og HR cheferne forventer i fremtiden, at HR området vil få flere opgaver. Opgaveområder

Læs mere

Lederudvikling og talentudvikling

Lederudvikling og talentudvikling Individuel leder- og talentudvikling Coachingpakke Den 12. marts 2019 Lederudvikling og talentudvikling Stærk og balanceret ledelse på alle niveauer giver de bedste resultater både på forretningsmæssige

Læs mere

EXECUTIVE FORUM 2018

EXECUTIVE FORUM 2018 EXECUTIVE FORUM 2018 Executive Forum 2018 Velkommen til programmet for Executive Forum 2018, hvor du kan glæde dig til hele fem fremragende arrangementer. Fem muligheder for dig til at hente inspiration

Læs mere

Uddrag af artikel trykt i Offentlig Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Uddrag af artikel trykt i Offentlig Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Offentlig Ledelse Uddrag af artikel trykt i Offentlig Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og

Læs mere

Få Succes med dit salg!

Få Succes med dit salg! Breaking Rules Få Succes med dit salg! Challenger Sale & Rule Breaking Strategy Lise Grevenkop-Castenskiold og Nicolai Jacques Sørensen hos BrainsBusiness 11/2/2015 Sådan får du succes med dit salg 09.00-09.45

Læs mere

Introduktion til proces og projektarbejde

Introduktion til proces og projektarbejde Introduktion til proces og projektarbejde HK Fag og fremtid 9. oktober 2018 Chefkonsulent: Henrik Schelde Andersen hsa@cok.dk, 21560156 Jeg er. Henrik Schelde Andersen Chefkonsulent COK Tlf.nr 21 56 01

Læs mere

Anne-Dorte Wæver UDVIKLINGSCOACHING & SPARRING

Anne-Dorte Wæver UDVIKLINGSCOACHING & SPARRING COACHING SOM DEL AF DET MODERNE LEDERSKAB Netværk 1 INDLEDNING HVEM ER JEG? Life- og business coaching Overgade i Odense + ude på virksomheder HVAD JEG VIL PRÆSENTERE 1: Kort om life- og business-coaching

Læs mere

Certificering i MPI Management of Paradox Indicator.

Certificering i MPI Management of Paradox Indicator. Certificering i MPI Management of Paradox Indicator. Hvad er MPI? MPI er et værktøj til at arbejde med nogle af de ledelsesmæssige paradokser, som kan være hensigtsmæssige at forholde sig til i ledergrupper.

Læs mere

Mangler du som leder kompetencer til at skabe resultater sammen med andre?

Mangler du som leder kompetencer til at skabe resultater sammen med andre? Leadership Program PLP II When business gets personal! Mangler du som leder kompetencer til at skabe resultater sammen med andre? Leadership Program PLP II Acuity World Fortsæt Our field of expertise din

Læs mere

Debatarrangement CBS Den 25. november 2014. Søren Barlebo Rasmussen (sbr@cbs simi.dk)

Debatarrangement CBS Den 25. november 2014. Søren Barlebo Rasmussen (sbr@cbs simi.dk) Debatarrangement CBS Den 25. november 2014 Søren Barlebo Rasmussen (sbr@cbs simi.dk) Program 17:30: Velkomst 17:40: Præsentation af bogen "Potentialeledelse strategisk ledelse i fagprofessionelle organisationer"

Læs mere

Diplomlederuddannelse

Diplomlederuddannelse Diplomlederuddannelse 1 Diplomlederuddannelse Hannie van der Windt Ledelseskonsulent Ledernes Kompetencecenter hw@indranet.dk Uddannelser: Sprog & Kommunikation HR Ledelse MBA Facilitator Bæredygtig ledelse

Læs mere

Det udspændte offentlige lederskab hvor svært kan det være?

Det udspændte offentlige lederskab hvor svært kan det være? MEMO korte indlæg til inspiration og overvejelse Indlæg nr. 5: Styring gennem lederskab i praksis Det udspændte offentlige lederskab hvor svært kan det være? Af Mia Rosa Hartmann * 1. Indledning Der synes

Læs mere

Anvendelse af ny viden i de fem kommuner

Anvendelse af ny viden i de fem kommuner Anvendelse af ny viden i de fem kommuner Af Peter Sørensen Lektor, mag.art og ph.d.-studerende University College Lillebælt & Aalborg Universitet Der er generelt gode forudsætninger for at bringe ny viden

Læs mere

Ledelse af organisationskultur

Ledelse af organisationskultur Ledelse af organisationskultur Brug kulturen som løftestang for forandringer De fleste ledere har oplevet, at uanset hvor god en strategi er, kan organisationskulturen vise sig at være en kraftfuld størrelse,

Læs mere

Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle

Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle Strategiimplementering: Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle - Evaluering og udvikling af virksomhedens strategiimplementerings kompetencer Klaus Lund & Partnere Bernstorff Slot Jægersborg

Læs mere

Ledelsesprofiler for direktion, områdeledelser og center-/sekretariatsledelser

Ledelsesprofiler for direktion, områdeledelser og center-/sekretariatsledelser 2016 Ledelsesprofiler for direktion, områdeledelser og center-/sekretariatsledelser Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy Organisation og Ledelse INDLEDNING TIL LEDELSESPROFILER

Læs mere

1.Omstilling af velfærd 2.Herning- diagnosen 3.Direktionens bud og Herning twistet 4.HR rolle 5.Spørgsmål

1.Omstilling af velfærd 2.Herning- diagnosen 3.Direktionens bud og Herning twistet 4.HR rolle 5.Spørgsmål 1.Omstilling af velfærd 2.Herning- diagnosen 3.Direktionens bud og Herning twistet 4.HR rolle 5.Spørgsmål Globalisering Store forventninger mod kerneopgaven Risikominimering Teknologi udvikling Herning

Læs mere

Mentoring. Hvad, hvorfor, hvordan 12. juni 2012 for TALENT-DK

Mentoring. Hvad, hvorfor, hvordan 12. juni 2012 for TALENT-DK Mentoring Hvad, hvorfor, hvordan 12. juni 2012 for TALENT-DK v/kirsten M. Poulsen, KMP+ Business Partner of the International Cross-Mentoring Program www.kmpplus.dk Hvordan defineres mentorskabet? Sage

Læs mere

Ledelsesbaseret coaching

Ledelsesbaseret coaching Ledelsesbaseret coaching Styrk dine ledelsessamtaler, og opnå bedre resultater. Bliv en stærkere kommunikerende leder Ledere, der arbejder med ledelsescoaching, fastholder ikke en bestemt idé, metode eller

Læs mere

Certificering i MPI Management of Paradox Indicator

Certificering i MPI Management of Paradox Indicator Certificering i MPI Management of Paradox Indicator Hvad er MPI? MPI er et værktøj til at arbejde med nogle af de ledelsesmæssige paradokser, som kan være hensigtsmæssige at forholde sig til i ledergrupper.

Læs mere

Lektor, cand. pæd. Peter Rod

Lektor, cand. pæd. Peter Rod Lektor, cand. pæd. Peter Rod Det frie valg i velfærdsydelsen NPM - DRP I det postmoderne samfund flyder den liberale økonomis principper om de frie markedskræfter udover den offentlige sektor. Strukturreformen

Læs mere

Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter

Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter Strategisk relationel ledelse, hold 5, Aarhus, 2016 Strategisk relationel ledelse forandringsledelse for erfarne ledere og konsulenter Strategi er alt for vigtigt til kun at være noget ledere beskæftiger

Læs mere

NÅR HR SKABER BUNDLINJE

NÅR HR SKABER BUNDLINJE NÅR HR SKABER BUNDLINJE Mennesker & forretning Netværks- og kompetenceudviklingsforløb for HR chefer og erfarne HR-konsulenter HR spiller en central rolle i opnåelsen af de nordjyske virksomheders forretningsmæssige

Læs mere

FREMTIDENS OFFENTLIGE TOPLEDER

FREMTIDENS OFFENTLIGE TOPLEDER AARHUS UNIVERSITET FREMTIDENS OFFENTLIGE TOPLEDER Lotte Bøgh Andersen www.col.au.dk Organisationerne skal lykkes (endnu) bedre med at nå deres målsætninger og dermed skabe værdi for borgere og samfund

Læs mere

Ledelse starter med dig!

Ledelse starter med dig! Ledelse starter med dig! Ledelse starter med dig! af Christian Dinesen, cd@danskcoachinginstitut.dk, Dansk Coaching Institut, Center for Inner Leadership Denne artikel fokuserer på hvordan vi i større

Læs mere

SBH, d. 4. okt v/janne Seemann, Aalborg Universitet

SBH, d. 4. okt v/janne Seemann, Aalborg Universitet SBH, d. 4. okt. 2018 v/janne Seemann, Aalborg Universitet Der findes ikke én sektor eller én Afdeling for Menneskebehandling. Vores velfærdsorganisationer er præget af specialisering og arbejdsdeling,

Læs mere

Offentlig ledelse på alle niveauer. Leadership Pipeline af Kristian Dahl og Thorkil Molly-Søholm

Offentlig ledelse på alle niveauer. Leadership Pipeline af Kristian Dahl og Thorkil Molly-Søholm Offentlig ledelse på alle niveauer Leadership Pipeline af Kristian Dahl og Thorkil Molly-Søholm Forskningsprojektet i DK Artiklen: Målgruppen er den offentlige sektor En forskningsbaseret og praktisk gennemprøvet

Læs mere

Certificering i MPI - Management of Paradox Indicator

Certificering i MPI - Management of Paradox Indicator Certificering i MPI - Management of Paradox Indicator MPI er et testredskab der bygger på kendte teorier om paradoksledelse og konkurrerende værdier i din organisation. Certificeringsseminar Formålet med

Læs mere

Velfærd er ikke en hyldevare og moderne velfærd er håndholdt

Velfærd er ikke en hyldevare og moderne velfærd er håndholdt Velfærd er ikke en hyldevare og moderne velfærd er håndholdt Det handler om at skabe et bæredygtigt velfærdssamfund. Men velfærdssamfundet handler ikke kun om de svageste. Velfærdssamfundet handler om

Læs mere

SAMMEN SKABER VI VÆRDIFULDE FORANDRINGER I DIN VIRKSOMHED

SAMMEN SKABER VI VÆRDIFULDE FORANDRINGER I DIN VIRKSOMHED INTRODUKTION TIL 4IMPROVE SAMMEN SKABER VI VÆRDIFULDE FORANDRINGER I DIN VIRKSOMHED VI HJÆLPER DIG MED AT SKABE FORANDRING Kunder, medarbejdere og netværkspartnere oplever en intensiv og stejl læringskurve

Læs mere

Sådan bliver din ledergruppe effektiv

Sådan bliver din ledergruppe effektiv www.lederne.dk Ledelseidag.dk nr. 4, april 2015 Indholdsfortegnelse Sådan bliver din ledergruppe effektiv Ledergrupper ender alt for ofte som blindgyder og stopklodser for organisationers udvikling, og

Læs mere

Essential Skills for New Managers

Essential Skills for New Managers Essential Skills for New Managers Poynter Institute 7.-12. december 2014 1 Overskrifterne for kurset var: How to establish your credibility as a leader, even if you are new in your role. How to provide

Læs mere

Effektivitet med glæde

Effektivitet med glæde Effektivitet med glæde Jon Kjær Nielsen j n.dk Tag handling Beslut dig for 1 til 3 ting du vil gøre i hverdagen Små ting! Start en vane Jon Kjær Nielsen - Foredragsholder & Forfatter Civilingeniør,

Læs mere

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer GOD LEDELSE LEADERSHIP PIPELINE I SUNDHEDS-, ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGEN SAMT BORGERSERVICE TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer for samarbejdet i Hjørring Kommune Dette er

Læs mere

Ledelse og stress - En farlig cocktail

Ledelse og stress - En farlig cocktail Ledelse og stress - En farlig cocktail Perspektiver fra forskning og praksis Janne Skakon, Organisationspsykolog, Ph.d. 23/01/2018 2 Ledere er stærke, fejlfri og effektive! Gør det vanskeligt at opdage

Læs mere

CL AUS ELMHOLDT, HANNE DAUER KELLER OG LENE TANGGA ARD LEDELSES PSYKOLOGI

CL AUS ELMHOLDT, HANNE DAUER KELLER OG LENE TANGGA ARD LEDELSES PSYKOLOGI CL AUS ELMHOLDT, HANNE DAUER KELLER OG LENE TANGGA ARD LEDELSES PSYKOLOGI Claus Elmholdt, Hanne Dauer Keller og Lene Tanggaard Ledelsespsykologi Claus Elmholdt, Hanne Dauer Keller og Lene Tanggaard Ledelsespsykologi

Læs mere