Greenfoot En kort introduktion til Programmering og Objekt-Orientering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Greenfoot En kort introduktion til Programmering og Objekt-Orientering"

Transkript

1 Greenfoot En kort introduktion til Programmering og Objekt-Orientering Greenfoot er et computer-program, som kan benyttes til at skrive andre computer-programmer, i et programmeringssprog kaldet Java. Java er et meget populært programmeringssprog, og er et medlem af den familie af programmeringssprog, man kalder for Objekt-Orienterede programmeringssprog, Andre medlemmer af denne familie er sprogene C++ og C# - vi skal benytte C# i undervisningen på 1. og 2.semester. Java og C# minder meget om hinanden, måske på samme måde som dansk og norsk. Med disse sprog kan man specificere stort set alt omkring hvordan et computer-program skal opføre sig. Omvendt skal man så også kende en hel del af sproget, før man kan lave programmer som f.eks. viser noget grafisk på skærmen. Greenfoot gør det muligt at lære nogle grundlæggende ting om programmering og objekt-orientering, på en måde hvor man ser noget der er visuelt, og endda også selv kan ændre/tilføje kode (instruktioner om hvordan programmet skal opføre sig, skrevet i sproget Java), som ændrer på programmets opførsel. Derfor benytter vi Greenfoot som en (ganske kort) introduktion til programmering og objekt-orientering, inden vi skifter over til et andet værktøj kaldet Visual Studio, som er meget større og meget mere generelt. Vi skal bruge Visual Studio til at skrive programmer i sproget C#. Installation af Greenfoot Før vi går i gang, skal du have installeret Greenfoot, og et såkaldt scenario kaldet Wombats. Dette er beskrevet separat i noten Greenfoot installation (se denne). Så altså: Få installeret Greenfoot Hent scenariet Wombats Start Greenfoot Åbn scenariet Wombats Nu er du klar til at komme i gang.

2 I gang med Wombats-scenariet Det første vi skal få styr på, er de elementer man kan se i Greenfoot-vinduet. Det er delt op i nogle områder, som har hver sin betydning. Menu: Her kan man vælge forskellige handlinger, f.eks. at åbne/lukke et scenario, lukke Greenfoot helt, osv. Det fungerer helt som en menu i andre programmer. Kontroller: Her kan man sætte forskellige handlinger i gang, som har at gøre med det scenario, vi arbejder med lige for øjeblikket. Vi vender tilbage til, hvad disse kontroller bruges til. Verden: Et Greenfoot-scenario er (næsten) altid en eller anden form for model af en verden. Denne verden kan så se ud på forskellige måder, og opføre sig på forskellige måder, alt efter hvilket scenario vi arbejder med. Det markerede område er her hvor vi kan se, hvad der foregår i Wombats-verdenen lige nu (ikke så meget til at starte med ) Klasser: Dette er et overordnet billede af, hvordan vores model af verdenen ser ud i dette specifikke scenario. Hver kasse repræsenterer et del-element i vores verden. Det kommer vi til at tale en del mere om, da det har meget at gøre med begrebet objekt-orientering. Her til at starte med ser det lidt kedeligt ud Der sker ingenting, og selv hvis vi vover at klikke på knappen Run, ser der ikke ud til at ske noget (bemærk dog, at knappen skifter til Pause. Klik på den igen, så vender den tilbage til Run). Lige nu er vores verden øde. Vi skal have sat noget ind i verden, før der sker noget. Vi kan starte med at sætte en wombat ind i vores verden. Dette gøres på følgende måde:

3 Højreklik på kassen i Klasser-området med navnet Wombat. I den lille menu som fremkommer, vælges new Wombat() den plejer at være øverst i menuen. Nu ændrer muse-cursoren (som normalt er en hvid pil) sig til et wombat-ikon. Før cursoren hen over Verden-området (ind i det sandfarvede område opdelt i kvadrater), og klik på et af kvadraterne. Nu bliver der indsat et wombat-ikon i det valgte kvadrat. Udfør det ovenstående nogle gange, så du får indsat nogle wombatter i din verden. Nu ser din verden nok ud nogenlunde som dette: Prøv nu at klikke på Run-knappen, og se hvad der sker. Klik på knappen igen (den hedder Pause nu), når du vil sætte din verden på pause igen. Opgave 1: Prøv at notere dig så mange detaljer som muligt om, hvordan en wombat helt specifikt opfører sig. Ingen detaljer er for små! Sammenlign dine observationer med din sidemands observationer. Fik han/hun noget med, som du ikke fik med (eller omvendt)? Vi har således nu observeret, at en wombat ser ud til at have en eller anden opførsel, d.v.s. den foretager sig noget bestemt, når den er i en bestemt situation. Med andre ord; dens opførsel er ikke altid den samme, men afhænger af hvilken tilstand den er i. Med tilstand menes der lidt mere formelt en samling af enkelte værdier, som tilsammen fortæller noget om hver individuel wombat. En værdi kan f.eks. være den position, som wombatten befinder sig på i verden. Vi har jo set, at en wombat gør noget forskelligt, alt efter om den er ved kanten af verdenen eller ej. Denne position må derfor være vigtig, når programmet skal finde ud af, hvad wombatten nu skal gøre.

4 Lad os prøve at summere vores første tanker om vores observationer: En verden kan rumme et antal wombats. Hver wombat er et individ, på den måde at der er forskel på, hvad hver wombat gør på et givent tidspunkt. Vi kalder det som en wombat foretager sig for dens opførsel. Der må være nogle værdier der er afgørende for, hvordan den enkelte wombat opfører sig på et givent tidspunkt. Dette kan f.eks. være wombattens position i verdenen. Vi kalder samlingen af disse værdier for en tilstand. Det ser ud til, at alle wombatter opfører sig ens, når de kommer i den samme situation. Med det mener vi mere specifikt: når en wombat kommer i en specifik tilstand, vil den altid opføre sig på samme måde. Det kunne tyde på, at de regler som definerer hvordan en wombat opfører sig, er fælles for alle wombatter. Det sidste er faktisk en meget vigtig observation. Man kan også udtrykke det ved hjælp af en figur: Man kan forstille sig, at disse generelle regler har en eller anden logisk struktur, som siger noget i stil med hvis denne wombat er ved kanten af verden, og går i en retning der fører den ud af verden, skal den, og så videre. Opgave 2: Se tilbage på de observationer omkring en wombats opførsel, som du og dine klassekammerater gjorde i Opgave 1. Prøv at formulere dem på en så logisk og præcis måde som muligt. En idé kan være at stille dem op på formen: Hvis (noget som kan være sandt eller falsk, og som afhænger af den enkelte wombats tilstand) -> så (en handling, som wombatten skal udføre)

5 Klasser og objekter De regler, som vi efterhånden har fået opstillet for, hvordan en wombat skal opføre sig, må jo findes inde i Wombat-scenariet et sted. Det må også gælde for de værdier, som vi under et kalder for tilstand. Det gør de også, nærmere bestemt inde i Wombat-klassen. En klasse er et helt centralt begreb i objekt-orienteret design og programmering, og er det sted, hvor vi definerer både tilstand og opførsel for et eller andet begreb, som er relevant for os. I Greenfoot-vinduet er der jo et område som vi kaldte for Klasser; dette område viser, hvilke klasser der er defineret som en del af Wombat-scenariet. Hver kasse i området svarer til en klasse, som har den titel der er angivet i kassen. Det ser således ud til, at der er fem klasser i Wombatscenariet: Vi har allerede fået en fornemmelse af Wombat-klassen, idet vi har set at vi kan højre-klikke på kassen kaldet Wombat, og skabe så mange wombats vi har lyst til. Med andre ord kan vi skabe så mange objekter vi har lyst til, af en given klasse. Begrebet objekt er også et helt centralt begreb i objekt-orienteret design og programmering (deraf navnet ), og dækker altså over noget konkret (så konkret det nu kan blive i et computer-program ) vi kan skabe, på baggrund af en klasse-definition. Så altså: givet et eller andet begreb, som er relevant for vores verden, vil vi gøre følgende: Tænke os godt om, og finde ud af, hvad der er relevante værdier i forhold til at definere tilstand, og hvad der er relevante handlinger i forhold til at definere opførsel. Lave én klasse-definition, som specificerer alle detaljer omkring tilstand og opførsel Lave et antal objekter, som hver især opfører sig som specificeret i vores klasse-definition Det er sådan set alt, hvad objekt-orienteret design og programmering går ud på! Med denne viden kan vi prøve at kigge lidt nærmere på, hvad der er inde i et objekt. Prøv at føre musecursoren hen over et wombat-ikon inde i verdenen (altså ikke Wombat-kassen i Klasser-området!), og højreklik på ikonet. Nu skulle der fremkomme en menu som denne:

6 Det ser nok lidt forvirrende ud, men der er system i sagerne. Vi ignorerer det øverste punkt for nu, og ser på den store del i midten (fra act til turnleft). Prøv nu at vælge menupunktet move, og se hvad der sker Du så sandsynligvis, at den wombat du klikkede på, bevægede sig et skridt (det kommer dog an på den position, din wombat står på!). Alle menupunkterne fra act til turnleft er navne på forskellige handlinger, som vi kan få et wombat-objekt til at udføre. Alle disse handlinger definerer således en wombats opførsel. Opgave 3: Prøv at eksperimentere med at vælge nogle af de forskellige handlinger. Prøv at vælge dem på forskellige wombat-objekter. Nogle af handlingerne f.eks. canmove ser ikke ud til at få wombatobjektet til at gøre noget. I stedet kommer der et vindue op med noget information. Giver noget af den information nogen mening for dig? Hvad siger din sidemand? Kan du se om de handlinger hvor der sker noget, har noget tilfælles i forhold til hvordan de står beskrevet i menuen (Hint: se på ordet der står foran navnet på handlingen). Hvad med de handlinger, hvor der kommer et vindue frem? Vi kan altså få et wombat-objekt til at udføre forskellige handlinger, men selve handlingen kan være forskellig, alt efter hvilken tilstand det enkelte wombat-objekt er i. Vi kan overordnet set opdele handlingerne i to grupper: Handlinger, som får objektet til at gøre noget, f.eks. tage et skridt. Handlinger, som giver os noget information om objektet, f.eks. dets position i verdenen. Man kan også lave denne opdeling i forhold til objektets tilstand. Vi har: Handlinger, som ændrer objektets tilstand Handlinger, som giver os information om objektets tilstand Den sidste gruppe af handlinger giver noget information tilbage, som kan have forskellig type. Hvis vi valgte getleaveseaten, fik vi en talværdi tilbage (indtil videre altid 0 ), mens valg af canmove gav os en værdi, som altid er enten true (sand) eller false (falsk). Det er faktisk sådan, at ordet der står foran navnet på handlingen, fortæller noget om typen af information, vi får tilbage. I vores tilfælde forekommer ordene int, boolean og void.

7 Disse tre ord angiver en type for en bid information (det vil vi kalde data fra nu af): int: data som altid er et helt tal, f.eks. 0, 17, 42, -4, osv.. boolean: data som er enten true eller false void: intet data kommer tilbage Den sidste type (void) er lidt speciel, og benyttes når man har med en handling at gøre, som ikke giver noget data tilbage. Det er typisk de handlinger, som får objektet til at gøre noget, hvad du nok også så i opgave 3. Vi er således nu kommet et spadestik dybere i forhold til opførsel: det er åbenbart defineret som et antal navngivne handlinger, som kan få et objekt til at gøre noget og/eller give os noget data om objektet. Så langt, så godt. Hvordan nu med tilstand? Prøv igen at højreklikke på et wombat-objekt, og vælg nu menupunktet Inspect (næstnederst). Nu kommer der et nyt vindue frem: Det kan også se noget forvirrende ud, men igen er der system i det. Vi ser i første omgang kun på de fem første linjer, og beder dig om at ignorere ordene private og int indtil videre. Med de briller på, kan det være at du kan begynde at se en sammenhæng mellem ordet i hver linje, og den talværdi der står i den tilsvarende kasse, f.eks. ordet y og værdien 2. Mon ikke det betyder, at denne wombat står på en position, som har y-koordinat 2? Og x-koordinat 0? Hvad med rotation? Kan det have noget at gøre med, hvad vej denne wombat vender? Opgave 4: Eksperimentér med at benytte Inspect på forskellige wombat-objekter. Prøv at lade et objekt udføre nogle handlinger, og prøv så at benytte Inspect igen. Fortsæt, indtil du synes du har en god forståelse for, hvad de enkelte værdier betyder. Drøft dine observationer med din sidemand. Nu har vi faktisk meget godt styr på Wombat-klassen. Hvad med Leaf-klassen? Gad vide hvad den kan benyttes til?

8 Opgave 5: Tilføj nogle Leaf-objekter til din verden, på samme måde som du tilføjede Wombat-objekter (Tip: Hvis du holder Shift nede efter at have valgt new Leaf(), kan du sætte flere Leaf-objekter ind, uden at skulle vælge fra menuen hver gang). Prøv derefter at eksperimentere med, hvordan Wombat-objekter opfører sig i forhold til Leaf-objekter. Hvad sker der, når et Wombat-objekt møder et Leaf-objekt? Hvordan ændrer det tilstanden af et Wombat-objekt (Tip: Husk Inspect) Et kig ind i noget Java-kode Efter at have fået en forståelse for, hvordan et Wombat-objekt hænger sammen, skal vi prøve at kaste et blik ind i det indre af Wombat-klassen, hvilket vil sige ind i den Java-kode, som definerer klassens tilstand og opførsel. Da det jo ikke forventes at du kan forstå Java-kode, skal du ikke blive for frustreret over ikke at forstå koden i detaljer. Vi håber blot at du får et indtryk af, hvordan kode kan være struktureret, og hvordan man overordnet set formulerer f.eks. regler for et objekts opførsel. Det er meget nemt at finde frem til selve Java-koden for en klasse-definition. Dobbelt-klik på kassen Wombat i Klasser-området i Greenfoot. Nu skulle et nyt vindue gerne åbne sig: Dette vindue rummer i sig selv næsten lige så mange funktioner som selve Greenfoot-vinduet, og vi kommer ikke i denne introduktion ind på alle funktionerne. Det vigtigste at bemærke er, at det centrale område i vinduet (der hvor der står import greenfoot.* i toppen) rummer den Java-kode, der definerer Wombat-klassen. Prøv at scrolle lidt op og ned i vinduet, for at danne dig et indtryk af, hvor meget kode der skal til for at definere klassen Wombat.

9 Som sagt vil vi ikke her komme ned i detaljen omkring selve koden. Vi kigger lidt på et par interessante stykker kode for klassen, og prøver at få en fornemmelse af, hvad der foregår. En ret vigtig stump kode er denne (NB: de første tre linjer er ikke Java-kode. Det er en såkaldt kommentar, som er noget som den der har skrevet koden har indsat, for at gøre det nemmere for andre at forstå koden): /** * Do whatever the wombat likes to do just now. */ public void act() if (foundleaf()) eatleaf(); else if (canmove()) move(); else turnleft(); Sådan en stump kode er ved første øjekast en sær blanding. Nogle ting giver nok en vis mening, såsom ordene eatleaf, move og turnleft. Disse ord er jo netop nogle af de ord, vi kunne få frem ved at højreklikke på en wombat. Valgte vi et af disse ord, udførte wombatten en handling. Når vi i koden skriver f.eks. move(), betyder det faktisk udfør handlingen move. Andre ting ser mere kryptiske ud, såsom symboler som, og ;, ordene if og else, og koden har også en speciel formatering, hvor der står meget lidt på hver linje. Alle disse elementer har naturligvis en veldefineret betydning. For eksempel betyder de krøllede parenteser (også kaldet tuborg-parenteser), at det som står mellem dem skal betragtes som en form for enhed. Lad os se nærmere på en lille bid: if (foundleaf()) eatleaf(); Hvordan var det nu med foundleaf? Det var en handling, som gav os noget data tilbage om Wombatobjektet. Mere specifikt får vi en værdi tilbage, som er enten true (sandt) eller false (falsk). Navnet antyder lidt, hvad det drejer sig om: hvis vi udfører foundleaf(), får vi nok at vide, om denne wombat har fundet et blad (et Leaf-objekt) eller ej. Dette vil jo netop være enten sandt eller falsk. Kodestumpen her skal derfor læses som: hvis (wombatten har fundet et blad), så Spis bladet;

10 Lidt mere generelt skal denne stump kode som kaldes for en betinget sætning således læses som: if (det som står i parentesen er sandt) Gør det, som står mellem de to Tuborg-parenteser Med den viden kan meningen med hele kode-stumpen nok begynde at fremgå. Her er kode-stumpen igen, med nogle forklarende kommentarer: public void act() if (foundleaf()) // Hvis wombatten har fundet et blad, så eatleaf(); // Spis bladet else if (canmove()) // Ellers (d.v.s. intet blad fundet): Hvis wombatten kan flytte sig, så move(); // Flyt til en ny position else // Ellers (d.v.s. intet blad fundet OG kan ikke flytte sig): turnleft(); // Drej mod venstre Hele koden-stumpen beskriver således, hvordan en wombat interagerer med sin omverden. En wombat kan åbenbart gør tre ting i sit liv: Spise et blad Flytte sig Dreje mod venstre Disse handlinger udføres, hvis bestemte betingelser er opfyldt. På diagram-form er dette en wombats liv:

11 Det er nok ikke en helt realistisk model af en wombat, men nok til, at vi kan se principperne i definition af en opførsel. Opførslen er her sat sammen af forskellige handlinger, som afhænger af wombattens tilstand. Hvis vi endnu en gang kaster et blik på den oprindelige kode-stump, kan vi se at hele denne definition af opførsel er pakket ind i et endnu mere overordnet niveau: public void act() // Gør det, som vi har beskrevet i diagrammet Hele koden-stumpen er nemlig en definition af handlingen kaldet act. I Greenfoot er act det højeste niveau opførsel kan defineres på. Når vi klikker på Run-knappen, vil Greenfoot igen og igen udføre handlingen defineret i act, for hvert objekt som befinder sig i verden. Bemærk, at dette er noget specielt for Greenfoot. Det er ikke en integreret del af objekt-orienteret programmering i sig selv. Det gør det dog ret nemt at komme i gang med at definere opførsel. Et naturligt spørgsmål vil nu være: Jamen, hvad så med f.eks. eatleaf? Er det så en del af selve sproget Java? Svaret er nej! Hvis man scroller lidt mere rundt i koden for Wombat-klassen, vil man finde denne kode-stump: public void eatleaf() Actor leaf = getoneobjectatoffset(0, 0, Leaf.class); if (leaf!= null) getworld().removeobject(leaf); leaveseaten = leaveseaten + 1; Selve koden er ikke så vigtig, men det er altså her, vi finder definitionen af handlingen eatleaf. Koden for eatleaf benytter selv nogle handlinger, men hvis vi prøver at lede efter en definition af f.eks. getone- ObjectAtOffset, leder vi forgæves! Denne handling er en integreret del af Greenfoot, men ikke af sproget Java som sådan. Dette er en meget typisk måde at organisere kode på: vi definerer overordnede handlinger ved hjælp af mindre handlinger, som igen er defineret ved endnu mindre handlinger, osv.. Til sidst når vi ned til handlinger, som er så små og specifikke, at de er en integreret del af Greenfoot. Inde i Greenfoot vil disse handlinger selv være defineret, indtil man når ned til handlinger, der er en integreret del af selve sproget Java. Det kan måske lyde meget indviklet at kode er organiseret på denne måde, men det er jo ikke så forskelligt fra, hvordan almindelig tekst er organiseret. Vi kan skrive en meget kompleks tekst (f.eks. om wombats ), men teksten består jo af sætninger, som igen består af ord (der er en del af et sprog vi skriver teksten på), og selv de enkelte ord kan brydes ned i bogstaver, som er den mindste enhed for tekst.

12 Afrunding Denne note giver kun en lille smagsprøve på, hvad det vil sige at designe og programmere objekt-orienteret. Design og programmering handler i høj grad om at få et overblik over, hvad det egentlig er man vil modellere i sit program, og hvor mange detaljer vi skal have med. Vi kunne godt have taget mange flere detaljer om wombats med (vægt, farve, osv.), men de detaljer er ikke relevante i denne specifikke sammenhæng. I et andet program kunne de måske være relevante. Når vi har et rimeligt overblik, kan vi prøve at organisere alt det, vi gerne vil have med. I objekt-orienteret design og programmering vil man som regel organisere tingene i klasser, sådan at alt som har med et begreb at gøre, er samlet i en tilsvarende klasse. Ofte vil de forskellige klasser interagere med hinanden, som vi så det for Wombat og Leaf. Endelig må vi finde ud af, hvordan vi skal udtrykke alt det vi gerne vil have med, i et bestemt programmeringssprog. Alt dette kan tage fra nogle få minutter til adskillige år. Hvis du gerne vil arbejde mere med Greenfoot, kan man finde en del materiale online, og specielt ligger der på adskillige andre scenarier, som man kan downloade og eksperimentere med. God fornøjelse!

Forelæsning Uge 2 Torsdag

Forelæsning Uge 2 Torsdag Forelæsning Uge 2 Torsdag Java syntax og style guide Sætninger Simple sætninger (assignment, interne og eksterne metodekald) Sammensatte sætninger (blok, selektion, gentagelse) Udtryk og operatorer Brug

Læs mere

Fundamentale sprogbegreber

Fundamentale sprogbegreber Fundamentale sprogbegreber Sætninger og udtryk Niveauer af programbeskrivelse (statisk versus dynamisk syn) Oversigt Sætninger simple sætninger (assignment, metodekald) sammensatte sætninger (selektion,

Læs mere

Indledning. Hvorfor det forholder sig sådan har jeg en masse idéer om, men det bliver for meget at komme ind på her. God fornøjelse med læsningen.

Indledning. Hvorfor det forholder sig sådan har jeg en masse idéer om, men det bliver for meget at komme ind på her. God fornøjelse med læsningen. Indledning...2 Variabler...13 Eksempel: 1...13 Eksempel 2:...13 Eksempel 3:...15 Eksempel 4:...16 Metoder...17 Metode (intet ind og intet ud)...17 Metode (tekst ind)...18 Metode (tekst ind og tekst ud)...19

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk PowerPoint Intro 2010 7 Arbejde med objekter Formål Udover at arbejde med almindelig tekst og punktopstillinger, kan du i PowerPoint indsætte diverse objekter. Med objekter menes der fx; billeder, figurer,

Læs mere

Arbejde med 3D track motion

Arbejde med 3D track motion Arbejde med 3D track motion Gary Rebholz I sidste måneds Tech Tip artikel gennemgik jeg det grundlæggende i track motion. Selv om vi ikke gennemgår alle værktøjer i Track Motion dialog box vil du alligevel

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

02101 Indledende Programmering Introduktion til Eclipse

02101 Indledende Programmering Introduktion til Eclipse 02101 Indledende Programmering Introduktion til Eclipse Version 2018 1 Introduktion I dette kursus lægger vi op til at man bruger det integrerede udviklingsmiljø Eclipse. Basalt set er et integreret udviklingsmiljø

Læs mere

Lad os prøve GeoGebra.

Lad os prøve GeoGebra. Brug af Geogebra i matematik Programmet Geogebra er et matematisk tegneprogram. Det findes i øjeblikket i flere versioner. Direkte på nettet uden download. http://www.geogebra.org/cms/ Klik på billedet.!

Læs mere

Kom godt i gang med internettet

Kom godt i gang med internettet Kom godt i gang med internettet Hver udgave af Kom godt i gang med internettet introducerer til et nyttigt eller interessant sted på internettet eller en lidt mere avanceret funktionalitet på dukapc en.

Læs mere

Kapitel 3 Betinget logik i C#

Kapitel 3 Betinget logik i C# Kapitel 3 i C# er udelukkende et spørgsmål om ordet IF. Det er faktisk umuligt at programmere effektivt uden at gøre brug af IF. Du kan skrive små simple programmer. Men når det bliver mere kompliceret

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Programmering. Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen

Programmering. Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen Programmering Det rent og skært nødvendige, det elementært nødvendige! Morten Dam Jørgensen Oversigt Undervisningen Hvad er programmering Hvordan er et program organiseret? Programmering og fysik Nobelprisen

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje.

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Windows Fil Struktur I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Hvad er et drev Et drev, er en afgrænsning af fil strukturen. Når du går ind på et drev vil du stå i roden

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Kursusgang 11. Oversigt: Sidste kursusgang Værktøjer til udvikling og implementering af HCI-design Oversigt over Java Swing

Kursusgang 11. Oversigt: Sidste kursusgang Værktøjer til udvikling og implementering af HCI-design Oversigt over Java Swing Kursusgang 11 Oversigt: Sidste kursusgang Værktøjer til udvikling og implementering af HCI-design Oversigt over Java Swing Design af brugerflader 11.1 Samme sted Forskellige steder Sidste kursusgang Samtidigt

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Elementær Matematik. Mængder og udsagn

Elementær Matematik. Mængder og udsagn Elementær Matematik Mængder og udsagn Ole Witt-Hansen 2011 Indhold 1. Mængder...1 1.1 Intervaller...4 2. Matematisk Logik. Udsagnslogik...5 3. Åbne udsagn...9 Mængder og Udsagn 1 1. Mængder En mængde er

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Visualiseringsprogram

Visualiseringsprogram Visualiseringsprogram Programmering C - eksamensopgave Rami Kaddoura og Martin Schmidt Klasse: 3.4 Vejleder: Karl Bjarnason Roskilde Tekniske Gymnasium Udleveringsdato: 02-03-2012 Afleveringsdato: 11-05-12

Læs mere

How to do it on screen - 5

How to do it on screen - 5 TEGNINGER OG CLIPART Illustrationer kan bruges til at skabe grafisk brud i en tekst, men det er sjældent nødvendigt ved præsentationer, da tekstmængden på det enkelte dias børe være lille. Desuden kan

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

Få det bedste fra Windows 10

Få det bedste fra Windows 10 PRØV TO NYE, FANTASTISKE FUNKTIONER: Få det bedste fra Windows 0 Windows 0 byder på en perlerække af nye og spændende funktioner. Vi har fundet to smarte programmer, der giver dig en forsmag på det nye

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: Outlook Side 1 Microsoft Outlook 2010 Hvordan skriver og sender jeg en e-mail? Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk.

Læs mere

Tips til siden Slægtstræ

Tips til siden Slægtstræ Tips til siden Slægtstræ Indholdsfortegnelse Indledning 1 Kom godt i gang 1 Kildecitater og links til online arkivalier: 5 Familier 9 Export, import og backup: 10 Folketællinger: 10 Om noter og rapporter

Læs mere

Andengradsligninger. Frank Nasser. 11. juli 2011

Andengradsligninger. Frank Nasser. 11. juli 2011 Andengradsligninger Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Active Builder - Brugermanual

Active Builder - Brugermanual Active Builder - Brugermanual Version: Release 2.0 Sprog: Dansk Copyright 2014 - Talk Active ApS INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. HURTIGT OVERBLIK... 4 1.1 Vælg URL:... 4 1.2 Vælg en skabelon:...

Læs mere

Andengradsligninger. Frank Nasser. 12. april 2011

Andengradsligninger. Frank Nasser. 12. april 2011 Andengradsligninger Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

Kom i gang med Course Tool 1.2

Kom i gang med Course Tool 1.2 Kom i gang med Course Tool 1.2 Indhold Indledning...2 Pris beregning...2 Anvendelse...2 Open Source...2 Anbefalinger...2 Installation...3 USB-Pen...3 Download Libre Office (Draw)...3 Indstil makrosikkerhed...4

Læs mere

E-MAIL WINDOWS LIVE MAIL

E-MAIL WINDOWS LIVE MAIL E-MAIL WINDOWS LIVE MAIL Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: Live Mail Side 1 Windows Live Mail Hvordan skriver og sender jeg en e-mail? Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail

Læs mere

Lav video til nettet med din smartphone

Lav video til nettet med din smartphone Lav video til nettet med din smartphone Guide til SINDs lokalafdelinger, regioner og aktiviteter Sådan kan du nemt skabe korte videoer med undertekster til Facebook Indhold Sådan optager du video:... 3

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om...

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS6, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Manual til Kundekartotek

Manual til Kundekartotek 2016 Manual til Kundekartotek ShopPlanner Customers Med forklaring og eksempler på hvordan man håndterer kundeoplysninger www.obels.dk 1 Introduktion... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Anvendelse... 3 2 Referencer...

Læs mere

Vejledning til CD-ORD 10

Vejledning til CD-ORD 10 Vejledning til CD-ORD 10 Indhold 1. Download programmet... 2 2. Værktøjslinjen... 2 3. Profiler... 3 4. LÆS med CD-ORD... 3 4.1 Læs op... 3 4.2 Stemmer og læsehastighed... 3 4.3 Slå oplæsning fra, når

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2012 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 15. marts, 2012 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Egenskaber ved Krydsproduktet

Egenskaber ved Krydsproduktet Egenskaber ved Krydsproduktet Frank Nasser 23. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Database for udviklere. Jan Lund Madsen PBS10107

Database for udviklere. Jan Lund Madsen PBS10107 Database for udviklere Jan Lund Madsen PBS10107 Indhold LINQ... 3 LINQ to SQL og Arkitektur... 3 O/R designere... 5 LINQ Den store introduktion med.net 3.5 er uden tvivl LINQ(udtales link): Language-INtegrated

Læs mere

//Udskriver System.out.println("Hej " + ditfornavn + " " + ditefternavn + "."); System.out.println("Du er " + dinalder + " aar gammel!

//Udskriver System.out.println(Hej  + ditfornavn +   + ditefternavn + .); System.out.println(Du er  + dinalder +  aar gammel! Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Brugerinput i Java Denne her artikel gennemgår diverse ting ved brug af brugerinput i Java. Den starter med det simple og fortæller derefter skridt for

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Modul 8: Clouds (Lagring af filer)

Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Del I Christoph Schepers Studieskolen 8/2012 Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Installer Dropbox (punkt 1-3).. 3 Åbn Dropbox

Læs mere

Skriftlig eksamen i Datalogi

Skriftlig eksamen i Datalogi Roskilde Universitetscenter side 1 af 9 sider Skriftlig eksamen i Datalogi Modul 1 Vinter 1999/2000 Opgavesættet består af 6 opgaver, der ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1 5% Opgave 2

Læs mere

Omskrivningsregler. Frank Nasser. 10. december 2011

Omskrivningsregler. Frank Nasser. 10. december 2011 Omskrivningsregler Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Kvik guide: GT-Command Mobile

Kvik guide: GT-Command Mobile GamesOnTrack A/S, Uhresoevej 35, DK 7500 Holstebro, Denmark, www.gamesontrack.com Tel: +45 3070 3777, email: nb@gamesontrack.com, CVR and VAT number: DK 3105 3013 Kvik guide: GT-Command Mobile I version

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om...

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS5, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Trin for trin guide til Google Analytics

Trin for trin guide til Google Analytics Trin for trin guide til Google Analytics Introduktion #1 Opret bruger #2 Link Google Analytics til din side #3 Opret konto #4 Udfyld informationer #5 Gem sporings id #6 Download WordPress plugin #7 Vent

Læs mere

Lineær Programmering i GeoGebra Side 1 af 8

Lineær Programmering i GeoGebra Side 1 af 8 Lineær Programmering i GeoGebra Side 1 af 8 Grundlæggende find selv flere funktioner, fx i GG s indbyggede hjælpefunktion. Vær opmærksom på at grænsefladen i GeoGebra ændrer sig med tiden, da værktøjet

Læs mere

Beskæring af et billede med Vegas Pro

Beskæring af et billede med Vegas Pro Beskæring af et billede med Vegas Pro Gary Rebholz Event Pan / Crop værktøj, som du finder på alle video begivenhed i dit projekt giver dig masser af power til at justere udseendet af din video. Du har

Læs mere

BRUGERMANUAL FLEXSCREEN

BRUGERMANUAL FLEXSCREEN BRUGERMANUAL FLEXSCREEN INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Login...3 Ændre password for en infoskærm...4 Ret tekst på siden...5 Indsæt et billede på siden...6 Opdel skærmen i kasser/bokse...8 Tilføj slide...10

Læs mere

Manual til Statistik. ShopStatistics. Med forklaring og eksempler på hvordan man håndterer statistik. Consulo ApS 20-03-2009

Manual til Statistik. ShopStatistics. Med forklaring og eksempler på hvordan man håndterer statistik. Consulo ApS 20-03-2009 2012 Manual til Statistik ShopStatistics Med forklaring og eksempler på hvordan man håndterer statistik Consulo ApS 20-03-2009 1 Introduktion... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Anvendelse... 3 2 Referencer... 4

Læs mere

10 SUPER-BRUGER TIPS TIL FACEBOOK

10 SUPER-BRUGER TIPS TIL FACEBOOK 10 SUPER-BRUGER TIPS TIL FACEBOOK (223) Kommentarer21. maj 2012 Denice Brun underfacebook, Sociale medier Vi bruger i gennemsnittet 6 timer om måneden på Facebook, derfor kender de fleste nok de gængse

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Introduktion for studerende på diplomuddannelserne Kom godt i gang med Fronter Introduktion for studerende på diplomuddannelserne Sådan logger du på Først skal du hente dit

Læs mere

1c. Udfyld felterne for Opret en gratis konto det er meget vigtigt at skrive mailadresse samt adgangskoden KORREKT Klik på den blå knap (Opret.

1c. Udfyld felterne for Opret en gratis konto det er meget vigtigt at skrive mailadresse samt adgangskoden KORREKT Klik på den blå knap (Opret. DROPBOX vejledninger: 1 oprettelse af konto 2 installation 3 afinstallation 4 deling af mapper 5 deling via link 1a. For at oprette en konto skal du først notere på et stykke papir: - Mailadressen, som

Læs mere

ActiveBuilder Brugermanual

ActiveBuilder Brugermanual ActiveBuilder Brugermanual Forfatter: TalkActive I/S Dato: Juni 2004 Version: R. 1.01 Sprog: Dansk Copyright 2004 - Talk Active - all rights reserved. Indhold: 1. INDLEDNING...2 2. QUICK-START...3 3. OPBYGNINGEN

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Forelæsning Uge 2 Torsdag

Forelæsning Uge 2 Torsdag Forelæsning Uge 2 Torsdag Niveauer af programbeskrivelser Statiske / dynamiske beskrivelser Klassevariabler og klassemetoder Variabler og metoder der et tilknyttet klassen (i stedet for at være tilknyttet

Læs mere

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login Introduktion Elevintra er et samarbejdsværktøj for skolens elever og lærere. Det er web-baseret, hvilket betyder at du kan logge dig på hvilken som helst pc, bare der er Internet-adgang. I denne vejledning

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Kapitel 4 Løkker i C#

Kapitel 4 Løkker i C# Kapitel 4 Løkker i C# Løkker en vigtig del af alle programmeringssprog, og C# er ikke andeles. En løkke er en måde at udføre en del af koden gentagne gange. Ideen er at du fortsætter med at udføre en opgave

Læs mere

AO Værktøjer. Installationsvejledning. Version 3. Version 1.0

AO Værktøjer. Installationsvejledning. Version 3. Version 1.0 AO Værktøjer Version 3 Installationsvejledning Version 1.0 28. oktober 2006 AO Værktøjer 3.2 Installationsvejledning Side 2 Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Værktøjsvalg...3 Forudsætninger...4 Hvad er.net

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen Anvendelse af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen mine, og tryk på Tilføj Tryk på Skriv

Læs mere

Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv

Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv Egedal Gymnasium og HF september 2014 Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv Dette dokument beskriver, hvordan du kan opnå adgang til nogle resurser i skyen og hente ny software. Hvordan

Læs mere

ElevIntras værktøjer. En gennemgang af udvalgte værktøjer. Version: August 2012

ElevIntras værktøjer. En gennemgang af udvalgte værktøjer. Version: August 2012 ElevIntras værktøjer En gennemgang af udvalgte værktøjer Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Værktøjer i ElevIntra...4 Læsekontrakt...4 Motionskontrakt...7 Faglig læsning...10 Tip en tekst...12 Gæt

Læs mere

AFSLUTTENDE PROJEKT KOM/IT

AFSLUTTENDE PROJEKT KOM/IT 5/5-2017 AFSLUTTENDE PROJEKT KOM/IT Daniel & Frederik Klasse 1.1 Indledning Vi startede med at få valget stillet om vi ville lave noget med e-learning, databehandling og præsentation eller vi kunne lave

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVELSE ] [ Dette smarte skærmtastatur med en virtuel musekliksfeature og taleoutput lader dig skrive hurtigt og arbejde med

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for nye måder at arbejde med Diagrammer på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra

Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra Klaus Frederiksen & Christine Hansen Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra - Dynamisk geometriundervisning www.bricksite.com/ckgeogebra 01-03-2012 Indhold 1. Intro til programmets udseende...

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS4, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

Michael Jokil 11-05-2012

Michael Jokil 11-05-2012 HTX, RTG Det skrå kast Informationsteknologi B Michael Jokil 11-05-2012 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Teori... 3 Kravspecifikationer... 4 Design... 4 Funktionalitet... 4 Brugerflade... 4 Implementering...

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Vejledning til ny brugergrænseflade i Navision 7.0

Vejledning til ny brugergrænseflade i Navision 7.0 Vejledning til ny brugergrænseflade i Navision 7.0 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Brugergrænsefladen... 4 Forsiden... 4 Søgning i brugergrænsefladen... 6 Handlingsbåndet... 6 Faktabokse... 7 Oversigtspaneler...

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Gary Rebholz Du har sikkert allerede ved, at Sound Forge Pro software kan bruges til en imponerende række af audio opgaver. Alt fra

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

PowerPoint Præsentation

PowerPoint Præsentation Tavlhøjcenteret PowerPoint Præsentation Brugen af de simple funktioner i PowerPoint 2007 Præsentation i forbindelse med slægtsforskning Opret en præsentation med dias tekster Oprettelse af animationer

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

Hjemmeside på SkoleKom

Hjemmeside på SkoleKom Hjemmeside på SkoleKom 1 Om vejledningen Har din lærer givet tilladelse, kan du nu lave din helt egen personlige hjemmeside på SkoleKom. En hjemmeside på SkoleKom er let at gå til, og har du arbejdet lidt

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Introduktion for studerende på diplomuddannelse, området Pædagogik Kom godt i gang med Fronter Introduktion for studerende på Pædagogisk diplomuddannelse Sådan logger du

Læs mere

Outlook 2010 opsætning

Outlook 2010 opsætning Outlook 2010 opsætning Personlig Workflow Nå mere og arbejd mindre Personlig Workflow www.personligworkflow.com kontakt@personligworkflow.com Introduktion til Outlook 2010 guide Microsoft Outlook 2010

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Installation af DATABOKS online backup manager

Installation af DATABOKS online backup manager Installation af DATABOKS online backup manager For at kunne tage fjern-backup skal du installere en online backup manager på din maskine. Den skal bl.a. bruges til at bestemme hvilke filer, databaser og

Læs mere