Svanemærkning af Trykkerier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svanemærkning af Trykkerier"

Transkript

1 Svanemærkning af Trykkerier Version december marts 2012 Nordisk Miljömärkning

2 Hvad er et Svanemærket trykkeri? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvem kan ansøge om licens? 4 Hvordan ansøger man? 4 Hvad kræves der for at blive Svanemærket? 6 1 Generelle krav 7 2 Leverandører 7 3 Miljøkrav Trykmateriale Kemikalier og materialer Side- og trykformfremstilling rero Trykrocessen Energiforbrug i trykrocessen Affald Miljømærkede rodukter Sammentælling af oint 18 4 Øvrige krav Særlige krav når Svanelogoet laceres å tryksager 21 Efterkontrol 22 Miljømærkets udformning 22 Hvor længe gælder licensen? 24 Ordforklaring og definitioner 24 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Bilag 6 Bilag 7 Kemikalier og materialer (O4) Affaldslan for trykkeriet (O4) Rutiner og instruktioner (M1-M5) Erklæring fra leverandører af efterbehandling (O3) Erklæring om markedsføring (M6) Erklæring om markedsføring af Svanemærkede tryksager (M7-M10) Beregninger 041 Trykkerier, version 4.3, 10. februar 2009 Adresser Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig og ositiv miljømærkning i Norden. Virksomheden ledes af Nordisk Miljømærkenævn, der bl.a. træffer beslutning om, hvilke roduktgruer der kan miljømærkes og kriteriernes endelige udformning. Hvert land har et sekretariat og en styrelse/et nævn, der er ansvarlige for arbejdet. Sekretariaternes adresser er ogivet her: Danmark Miljømærkning Danmark Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 CHarlottenlund Telefon Fax E-ost: info@ecolabel.dk Sverige SIS Miljömärkning AB SE Stockholm Telefon Fax E-ost: svanen@ecolabel.se Norge Miljømerking Tordenskiolds gate 6 B NO-0160 Oslo Telefon Fax E-ost: info@ecolabel.no Finland SFS Miljömärkning Box 116 FI Helsingfors Telefon Fax E-ost: joutsen@sfs.fi Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Telefon Fax E-ost: audurj@ust.is Dette dokument må kun koieres i sin helhed og uden nogen form for ændring. Citat fra dokumentet kan benyttes ved at nævne kilden, som er Nordisk Miljømærkning.

3 Hvad er et Svanemærket trykkeri? Et Svanemærket trykkeri er et trykkeri der har fået Svanelicens til trykkeriets roduktion af tryksager. Trykkeriet har vist at de ofylder en række miljøkrav, der gør, at trykkeriets roduktion er blandt de mindst miljøbelastende af trykkerier. Dette gælder i hele leverandørkæden. Kravene omfatter i første omgang trykrocessen og det air og de kemikalier, som trykkeriet anvender. Svanen remierer også roduktion, der gør genanvendelse af tryksagerne lettere. Et Svanemærket trykkeri ser sin miljøbelastning som en helhed. Det handler om at udnytter ressourcerne bedst muligt og udskifte forurenende og sundhedsskadelige stoffer med bedre alternativer. Gennem Svanens miljøkrav får trykkeriet vejledning til, hvordan de kan bidrage til en bæredygtig udvikling. Hvorfor vælge Svanemærket? l Miljøsørgsmål er ofte komlekse, som det kan tage lang tid at sætte sig ind i. Svanemærket kan bruges som en guide til dette arbejde. l En virksomhed, der har fokus å miljøarbejdet, vil også kunne mindske økonomiske omkostninger for affald og air (i form af mindre makulatur). l Svanemærket er et omkostningsffektivt og enkelt redskab til at kommunikere virksomhedens miljøarbejde. l Trykkeriet kan anvende Svanemærket i sin markedsføring. l Svanemærket er et kendt miljømærke med stor troværdighed. Hvad kan Svanemærkes? Svanemærkningen omfatter trykkeriets* roduktion af tryksager. Trykmaterialet som trykkeriet bruger, skal i hovedsag være air. Trykkeriet kan frit vælge hvilke tryksager som Svanemærkes (se dog krav i afsnit 4.1). Trykkerier kan efter aftale undtage enkelte trykmetoder, hvis de udgør en marginal del af roduktionen (f.eks. røvetryk) og hvis man i markedsføringen ikke kan misforstå, at hele trykkeriet er Svanemærket. Trykkerier kan efter aftale med Nordisk Miljømærkning også undtage roduktion af visse tyer tryksager, som har særlige krav til roduktionen (f.eks. sikkerhedstryk). *rød betyder forklaret i ordlisten Svanemærkning af Trykkerier (28)

4 Hvem kan ansøge om licens? Alle tyer trykkerier kan søge om licens. Også andre virksomheder, som til eksemel forlag og aviser, kan efter aftale med Nordisk Miljømærkning søge om licens. En koncern med to eller flere trykkerier å forskellige lokaliteter kan også søge om licens. Trykkerier i koncernen skal ofylde kravene hvert for sig, se kaitel 3.8. Hvordan ansøger man? Kriterierne for trykkerier består af en kombination af obligatoriske krav og muligheder for at onå oint. De obligatoriske krav markeres med O + nummer og skal altid ofyldes. Øvrige krav, som skal sikre at miljømærkekravene overholdes efter licensen er tildelt, markeres med M + nummer og er ligeledes obligatoriske. Der, hvor man kan onå oint, er det markeret med P + nummer. Pointene regnes sammen og for at få licens, skal man onå en vis mængde oint afhængig af hvilke trykmetoder som bliver brugt. I overskriften er der angivet det maksimale antal oint (f.eks. 10 oint), man kan onå. Observer, at det er frivilligt at vælge hvilke områder, man vil samle oint å. I sidste afsnit Ordforklaring og definitioner findes definitioner og ordforklaring til de begreber som anvendes i dokumentet. De ord, som findes forklarede, er i dokumentet markerede med rød første gang de forekommer i teksten. Ansøgning Ansøgning sker nemmest ved at benytte den elektroniske ansøgningshjæl å den Nordiske tryksagsortal. Man kan også benytte kriteriedokumentet som checkliste. For at lette dokumentationen af kravene findes der flere standardformularer som bilag i kriteriedokumentet. Hele ansøgningen består af en udfyldt ansøgningsblanket, udfyldt checkliste, dvs. kriteriedokumentet eller den elektroniske ansøgningshjæl, og tilhørende dokumentation. Fra den elektroniske ansøgningshjæl kan man rinte ud en raort, som sammenstiller de data man har lagt ind. Ansøgningen sendes til Nordisk Miljømærkning i det land trykningen sker (se adresser å side 2). Ansøgninger fra trykkerier udenfor Norden sendes til et af de nordiske lande efter aftale. Ansøger angiver å ansøgningsskemaet, hvilken tye tryksager han forventer at tilbyde (f.eks. bøger, brochurer, blokke) og hvilken tye trykkeri (f.eks. ark-offset) det drejer sig om. Ansøgere som ikke er trykkerier, f.eks. et forlag, angiver tryksagernes navn i ansøgningsskemaet (f.eks. Dagbladet Avisen, Den Store Kogebog). Svanemærkning af Trykkerier (28)

5 Nordisk Tryksagsortal og den elektroniske ansøgningshjæl Adgang til den Nordiske Tryksagsortal kan fås via de internetadresser, som fremgår af side 2 i dette dokument eller via I ortalen findes følgende: l Elektronisk ansøgningshjæl l Liste over kemikalier der er godkendte, kemikaliers VOC-indhold og oint hvis relevant l Liste over godkendte airkvaliteter l Liste over godkendte leverandører af efterbehandling l Standarddokumenter som erklæringer m.m. Med den elektroniske ansøgningshjæl kan man bl.a. beregne totaloint og: l Vælge godkendte/miljømærkede airkvaliteter fra en liste og angive mængder => så beregner den oint for godkendt/miljømærket air. l Indtaste makulatur som ostår å trykkeriet og andel ekstern bogbinding => så beregner den oint for makulatur. l Vælge kemikalier fra en liste og angive mængder => så laver den en kemikalieliste, beregner oint for tye kemikalier og flygtige organiske forbindelser - VOC. l Udfylde affaldslan (bilag 2) og udfylde rutiner og instruktioner (bilag 3). Ansøgere kan få tildelt et midlertidigt kodeord til tryksagsortalen, så den elektroniske ansøgningshjæl og olysningerne kan anvendes i forbindelse med ansøgningen. Licenshavere får automatisk tildelt et kodeord til tryksagsortalen, når licensen træder i kraft. Symboler i teksten For hvert krav er det beskrevet, hvordan kravet skal dokumenteres. Der findes også forskellige symboler, der anvendes for at lette arbejdet. Symbolerne er: Betyder at Nordisk Miljømærkning kontrollerer dette krav ved kontrolbesøg. ( Fortæller hvad man skal sende ind som dokumentation. Svanemærkning af Trykkerier (28)

6 Kontrol å stedet I forbindelse med at der bevilliges licens, kontrollerer Nordisk Miljømærkning å stedet, at kravene ofyldes. Ved kontrollen skal man kunne fremvise materiale for beregninger, teknologiske løsninger, indkøbsstatistik og lignende, som støtter at kravene ofyldes. Ved kontrolbesøget kan der tyisk blive tale om at kontrollere følgende: l fakturaer og indkøbsstatistik til grund for årsogørelsen (M4) l at teknologi å trykkeriet er det, som er olyst i ansøgningen (f.eks. P14 - P16). l rutiner og instruktioner hos udøveren for at sikre at miljømærkekravene overholdes (M2) l at kemikalierne, å trykkerier er dem, som er olyst i ansøgningen (O4) l at der findes sikkerhedsdatablade (M1) l at affald bortskaffes i henhold til myndighedernes regler, at heatsettrykkerier ikke udleder mere VOC end myndighederne tillader, at dybtryk ikke udleder mere Toluen, Chrom og Kobber end myndighederne tillader mv. (M1) Omkostninger Et ansøgningsgebyr betales i forbindelse med at virksomheden søger licens. Derudover betales et brugergebyr. Gebyrerne er beskrevet å Nordisk Miljømærknings hjemmesider. Sørgsmål Hvis der er sørgsmål til kravene eller til ansøgningen, svarer vi gerne. Kontakt venligst Nordisk Miljømærkning (se adresser å side 2). Hvad kræves der for at blive Svanemærket? For at få Svanelicens kræves det at: l Samtlige obligatoriske krav ofyldes: O + nummer og M + nummer. l Udøveren tildeles oint å baggrund af trykkeriets miljøræstationer (P + nummer) og skal onå et minimum-niveau for at få tildelt licens. Tabellen i afsnit 3.8 Sammentælling af oint skal anvendes til at beregne den totale ointsum. Den endelige ointsum afrundes til hele oint: 71,4 => 71 oint og 71,5 => 72 oint. Svanemærkning af Trykkerier (28)

7 1 Generelle krav Obligatorisk krav O1 Tye trykkeri Trykmaterialet som udøveren anvender skal hovedsagelig være air. Hvor stort airforbrug (ton/år) har udøveren? Hvor mange ton andet trykmateriale foruden air anvendes hos udøveren/år (kan skønnes ved hjæl af økonomiske olysninger)? ( En kort redegørelse af antal trykmaskiner, maskinernes tye (f.eks. heatsetress, flexotrykmaskine), størrelse (f.eks. antal farve- og lakværker) og format (f.eks. 48 sider) samt tye af andet trykmateriale som bliver brugt. Kravet ofyldes? 2 Leverandører Obligatoriske krav O2 Trykkerileverandører Mindst 50% af trykningen å air internt og trykning hos leverandører skal ske å Svanemærkede trykkerier. Procentandelen beregnes ud fra samlet ton airforbrug internt og ton airforbrug hos leverandører å årsbasis eller ud fra et skøn ved hjæl af økonomiske tal. Hvor stor andel af den samlede roduktion sker hos Svanemærkede leverandører? ( Udfyld unkt 5 i bilag 3 (liste over Svanemærkede trykkerier). Den elektroniske ansøgning indeholder bl.a. mulighed for at orette en liste over Svanemærkede trykkerier og angive andel trykning der sker å Svanemærkede trykkerier. Kravet ofyldes? O3 Efterbehandling Mindst 85% af den samlede efterbehandling internt å trykkeriet og eksternt med limning, lakering, rægning med metalfolier eller kaschering, skal være godkendt (regnet samlet for alle kategorier efterbehandling). Eksterne leverandører skal godkendes ved hjæl af bilag 4. Procentandelen beregnes ud fra ton airforbrug å årsbasis eller ud fra et skøn ved hjæl af økonomiske tal (se eksemel i bilag 7). Hvor stor andel af roduktionen limes, lakeres, ræges med metalfolier eller kascheres internt og hos eksterne godkendte leverandører? ( Udfyld unkt 5 i bilag 3 (liste over godkendte efterbehandlere). Den elektroniske ansøgning indeholder bl.a. mulighed for at orette en liste over godkendte efterbehandlere og angive andel godkendt efterbehandling. Svanemærkning af Trykkerier (28)

8 3 Miljøkrav 3.1 Trykmateriale Pointmuligheder for valg af air (25 oint totalt) Point onået: Ansøger kan maximalt tildele 25 oint samlet for brug af godkendt/miljømærket air (P1) og genbrugsair (P2). P1 Godkendt/miljømærket air Brug følgende formel til at beregne rocentandelen af det samlede airforbrug som er godkendt/miljømærket air å årsbasis: oint = 0,333 x andel godkendt/miljømærket air maksimalt 25 oint Eksemel: Hvis man har 35 % godkendt/miljømærket air bliver beregningen: 0,333 x 35 = 11,55 oint Tabel P1 Eksemel å oint (afrundet) Andel godkendt/miljømærket air 75 % eller mere % % 8 10 % 3 Point Hvis trykkeriet i løbet af et år har lav andel godkendt/miljømærket air kan trykkeriet bruge et gennemsnit for de 3 seneste år (andelene fra de enkelte år fås fra resektive års årsogørelser). Hvor mange ton godkendt/miljømærket air anvendes å trykkeriet/år? ( Beregning som omfatter ogørelse over godkendte/miljømærkede airkvaliteter og mængder. Godkendte og miljømærkede airkvaliteter fremgår af den Nordiske Tryksagsortal. Den elektroniske ansøgningshjæl kan beregne andelen godkendt/miljømærket air. P2 Genbrugsair Hvor mange ton genbrugsair udover det godkendte/miljømærkede air anvendes å trykkeriet/år? Andel genbrugsair udover godkendt/miljømærket air å årsbasis? 50% eller mere % % % % 1 Point ( Beregning som omfatter ogørelse over indkøbte kvaliteter og mængder. Genbrugsairkvaliteter fremgår af den Nordiske Tryksagsortal. Den elektroniske ansøgningshjæl å ortalen kan beregne andelen genbrugsair. Svanemærkning af Trykkerier (28)

9 Pointmulighed for makulatur (10 oint totalt) Point onået: Ansøger kan maximalt tildele 10 oint for makulatur. Point tildeles å baggrund af makulaturrocenten hos udøveren og å eksterne bogbinderier i forhold til airforbruget å årsbasis. P3 Makulatur ogjort å baggrund af vejning af makulaturen Beregn makulaturen å trykkeriet å baggrund af vægtolysninger å faktura fra modtager af makulatur eller ved vejning å trykkeriet. Hvis trykkeriet ikke har egen efterbehandling, skal trykkeriets makulatur multiliceres med 2 for at få den totale makulatur, med mindre trykkeriet kan vise et andet tal for makulatur ostået å eksterne bogbinderier. Hvis trykkeriet, både har egen og ekstern bogbinding, skal kun den makulatur som kommer fra den del af roduktionen som går til ekstern bogbinding multiliceres med 2. Delen til ekstern bogbinding kan være ogjort å basis af airforbrug for den del af roduktionen som behandles eksternt eller økonomiske tal. Makulatur (ton/år): Makulatur i % i forhold til trykkeriets samlede airforbrug å årsbasis: Brug følgende formel til at beregne oint: oint = 11- (0,275 x andel makulatur) maksimalt 10 oint Eksemel: Hvis man har 25 % makulatur bliver beregningen: 11 (0,275 x 25) = 4,125 oint Se også eksemel å beregning af makulatur i de tilfælde trykkeriet har ekstern bogbinding i bilag 7. Tabel P3 Eksemel å oint (afrundet) Makulaturrocent 5 % eller mindre % 8 20 % 6 30 % 3 40 % 0 Point Hvis trykkeriet har vanskeligt ved at udregne makulaturen å ovenstående måde kan ogørelsen ske ved hjæl af ordrekalkulationen, se bilag 7. I bilaget er der også olyst hvordan trykkerier med ark-offset kan korrigere makulaturberegningen for startmakulatur. ( Beregning som viser hvordan makulaturen beregnes. Svanemærkning af Trykkerier (28)

10 3.2 Kemikalier og materialer Obligatorisk kemikalie- og materialekrav O4 Kemikalier og materialer Kravet omfatter kun følgende kategorier: trykfarver, metalfolier, kascheringsfolier, lakker, lim, toner, blæk, afvaskningsmidler, fugtevandstilsætninger (f.eks. alkohol) og algemidler som anvendes i roduktionen af tryksager og som er indkøbte under året skal være kontrollerede af Nordisk Miljømærkning og ofylde kravene i bilag 1. Mindst 95 vægt % af den under året indkøbte mængde kemikalier/materialer i kategorien skal ofylde kravene. Trykfarver, toner og blæk kan regnes som en samlet kategori. Alternativt skal indkøbte mængder over 10 kg er år og er kategori klare kravene. Bagatelgrænsen å 10 kg gælder dog ikke for algemidler, metal- og kascheringsfolier, toner og blæk. Man kan justere for lagerdifference. Hvis man regenererer afvaskere å trykkeriet (ikke recirkulering), kan man for afvaskere tilføje den regenererede mængde til den indkøbte mængde. Produkter som købes searat og som tilsættes disse kemikalier å trykkeriet regnes også med. Toner og blæk som bruges i rero-delen samt blæk som bruges i forbindelse med adressering er ikke omfattet. På den Nordiske Tryksagsortal kan man finde de kemikalier og materialer, der er godkendte. For at få et kemikalie oført i den Nordiske Tryksagsortal skal leverandøren eller roducenten af kemikaliet udfylde og indsende erklæringen som findes i Bilag 1. Den udfyldte erklæring kan med fordel indsendes direkte til Nordisk Miljømærkning. ( Liste over nævnte kemikalier og materialer som anvendes i roduktionen af tryksager og som er indkøbte under året. Den elektroniske ansøgning indeholder bl.a. mulighed for at orette en kemikalieliste, indtaste mængder og beregne andel ikke godkendte kemikalier i de enkelte kategorier. Kravet ofyldes? Svanemærkning af Trykkerier (28)

11 Pointmuligheder for tye kemikalier (20 oint totalt) Point onået: Ansøger kan maksimalt tildele 20 oint samlet, P4-P8, baseret å, hvilke kemikalier omfattet af O4 der anvendes i roduktionen af tryksager hos udøveren. P4 Genanvendelighed mv. trykfarver, lakker, toner og blæk Anvendes vegetabilske/vandbaserede trykfarver eller lakker som har dokumenteret, at de ikke skaber roblemer i genanvendelsesrocessen i henhold til røvemetoder i bilag 1 (strålehærdenede farver og lakker, f.eks. UV-farve/lak, må ikke være miljøfareklassificerede for at få oint) Anvendes øvrige vegetabilske farver eller lakker Anvendes øvrige ikke strålehærdende vandbaserede farver eller lakker Anvendes mineraloliebaserede farver eller lakker Anvendes blæk, våd eller tør tonere som har dokumenteret at de ikke skaber roblemer i genanvendelsesrocessen i henhold til røvemetoder i bilag 1 Anvendes øvrige strålehærdende farver eller lakker (f.eks. UV-farve/lak) som har dokumenteret at de ikke skaber roblemer i genanvendelsesrocessen i henhold til røvemetoder i bilag 1. Anvendes øvrige strålehærdende vandbaserede farver eller lakker (f.eks. UVfarve/lak) som ikke er miljøfareklassificerede Anvendes blæk Anvendes øvrige strålehærdende farver eller lakker (f.eks. UV-farve/lak, hybridfarver), våd og tør toner Vegetabilske farver og lakker har maksimalt 2,0 vægt% oløsningsmiddel som er mineraloliebaseret. Mineraloliebaseret betyder at trykfarvens olie- eller oløsningsmiddel-indhold har sin orindelse i mineralolie. Anvendes der flere tyer beregnes oint ud fra en vægtning af indkøbte mængder (vægt å årsbasis). F.eks. hvis man har 80% vegetabilske farver og 20% mineralske bliver oint 0,8x10+0,2x7= 9,4 oint. ( Vægtet beregning hvis forskellige tyer. Den Nordiske Tryksagsortal indeholder olysninger om oint for kemikalierne og den elektroniske ansøgningshjæl å ortalen kan udføre beregningerne. 12 oint 10 oint 9 oint 7 oint 7 oint 7 oint 6 oint 4 oint 1 oint P5 Metaller som tørremidler i trykfarver og lakker Anvendes trykfarver og lakker uden metaller som oxiderende bindemiddel (strålehærdenede farver, f.eks. UV-farve/lak, må ikke være miljøfareklassificerede for at få oint): Anvendes farver og lakker med metaller som oxiderende bindemiddel uden coboltsikkativ: 2 oint 2 oint Anvendes der flere tyer beregnes oint ud fra en vægtning af indkøbte mængder (vægt å årsbasis). ( Vægtet beregning hvis forskellige tyer. Den Nordiske Tryksagsortal indeholder olysninger om oint for kemikalierne og den elektroniske ansøgningshjæl å ortalen kan udføre beregningerne. Svanemærkning af Trykkerier (28)

12 P6 Lim Point for lim gælder lim som anvendes å trykkeriet og eller anvendes hos leverandører til efterbehandling omfattet af krav O3. Anvendes ikke lim: Anvendes lim som ikke giver roblemer i genanvendelsesrocessen i henhold til røvemetoder i bilag 1: Anvendes varmlim (hotmeltlim) eller PUR-lim (olyurethanlim): Anvendes vandoløselige lim (f.eks. disersionslim): Anvendes selvhæftende lim: 3 oint 3 oint 2 oint 1 oint 0 oint Anvendes der flere tyer beregnes oint ud fra en vægtning af indkøbte mængder lim (i vægt å årsbasis). Den del af roduktionen som ikke limes (regnet ud fra airforbrug) skal vægtes med 3 oint, hvis man ønsker oint for dette. Vægtning mellem efterbehandlere sker ved hjæl af mængde tryksager (airforbrug) som bliver sendt til de forskellige efterbehandlere. ( Vægtet beregning hvis forskellige tyer. Den Nordiske Tryksagsortal indeholder olysninger om oint for lim og den elektroniske ansøgningshjæl å ortalen kan udføre beregningerne. P7 Afvaskere Anvendes ikke afvaskningsmidler: Anvendes afvaskere som ikke er flygtige (damtryk < 0,01 kpa): Anvendes flygtige afvaskere (damtryk 0,01-0,05 kpa): Anvendes flygtige afvaskere (damtryk 0,06-0,20 kpa): Anvendes flygtige afvaskere (damtryk 0,21-0,30 kpa): Anvendes flygtige afvaskere (damtryk 0,31 5,0 kpa): Anvendes flygtige afvaskere (damtryk > 5,0 kpa): 3 oint 2,5 oint 2 oint 1,5 oint 1 oint 0,5 oint 0 oint Flygtigheden er afhængig af de indgående komonenters damtryk (se bilag 1). Anvendes der flere tyer afvaskere beregnes oint ud fra en vægtning af indkøbte mængder (i vægt å årsbasis). Den del af roduktionen (f.eks. digitaltryk) hvor man ikke bruger afvaskere (regnet ud fra airforbrug) skal vægtes med 3 oint, hvis man ønsker oint for dette. ( Vægtet beregning hvis forskellige tyer. Den Nordiske Tryksagsortal indeholder olysninger om oint for afvaskere og den elektroniske ansøgningshjæl å ortalen kan udføre beregningerne. P8 Fugtevandstilsætninger Anvendes ikke noget fugtevandtilsætning: Anvendes fugtevandstilsætning som ikke er klassificeret allergifremkaldende (risikosætningerne R42 eller R43) eller som i henhold til roducentens anbefalede dosering skal fortyndes så meget ved brug at den stærkeste brugsløsning ikke ville kunne klassificeres som allergifremkaldende: 2 oint 1 oint Anvendes der forskellige tyer beregnes oint ud fra en vægtning af indkøbte mængder (vægt å årsbasis). Den del af roduktionen hvor man ikke bruger fugtevandstilsætninger (regnet ud fra airforbrug) skal vægtes med 2 oint, hvis man ønsker oint for dette. ( Vægtet beregning hvis forskellige tyer. Den Nordiske Tryksagsortal indeholder olysninger om oint for fugtevandstilsætninger og den elektroniske ansøgningshjæl å ortalen kan udføre beregningerne. Svanemærkning af Trykkerier (28)

13 3.3 Film- og trykformfremstilling rero Pointmulighed for teknologi i rero (5 oint totalt) Point onået: P9 Film- og trykformfremstilling å trykkeriet Anvendes teknologi uden brug af film og trykform (f.eks. digitaltryk og fotokoiering): Anvendes teknologi uden brug af film (f.eks. Comuter to late): 5 oint 3 oint Hvis der anvendes flere tyer teknologi hos udøveren, får man oint for den dårligste teknologi. Alternativt kan man vægte oint i forhold til airforbrug knyttet til de forskellige rero-teknologier å årsbasis. Hvis udøveren ikke anvender egen rero, kan man tildele oint for den eksterne rero-leverandør, man bruger mest. Kontrolleres å stedet. ( Eventuelt vægtet beregning. 3.4 Trykrocessen Pointmulighed for flygtige organiske forbindelser - VOC (30 oint) Point onået: Udøveren kan maximalt tildele 30 oint i forhold til indkøb af kemikalier omfattet af O4 (afvaskere, trykfarver, alkohol, øvrige fugtevandstilsætninger og så videre), der består af eller indeholder flygtige organiske forbindelser (VOC). Point beregnes ud fra airforbrug og VOC-forbrug. Information om kemikaliernes VOC-indhold findes i Nordisk Tryksagsortal. P10 Flygtige organiske forbindelser - VOC Beregn oint for VOC i kg er ton airforbrug å årsbasis: oint = 30 x (10 - brugt VOC)/10 maksimalt 30 oint Eksemel: Hvis man bruger 5 kg VOC er ton air bliver beregningen: 30 x (10 5) / 10 = 15 oint Tabel P10 Eksemel å oint (afrundet) VOC (kg/ton air) Point Svanemærkning af Trykkerier (28)

14 Indkøbt mængde VOC (kg/år): Evt. lager rimo året (kg): Evt. lager ultimo året (kg): Brugt mængde VOC (kg VOC/t airforbrug å årsbasis): Trykkerier som f.eks. heatsettrykkerier, der destruerer sin VOC ved hjæl af en efterbrænder kan korrigere sit VOC-forbrug for dette (se bilag 7). Som alternativ til at ogøre udledningen af VOC er airforbrug kan trykkeriet anvende værkberøringsareal (se bilag 7). ( Beregning af VOC-forbrug. Den Nordiske Tryksagsortal indeholder olysninger om VOC-indhold i kemikalierne og den elektroniske ansøgningshjæl å ortalen kan udføre beregningerne. 3.5 Energiforbrug i trykrocessen Pointmuligheder for energiforbrug i trykrocessen (5 oint totalt) Point onået: Ansøger kan maximalt tildele 5 oint samlet, P11 P13, for energi hos udøveren. P11 El Andel elforbrug fra vedvarende energikilder 90% eller mere % % % % 1 Point ( Beregning af forbrug af el fra vedvarende energikilder som årligt gennemsnit å baggrund af secificeret faktura eller anden dokumentation fra leverandør. Secifikationen kan bestå af olysning om miljømærket el i et uafhængigt og livscyklusbaseret miljømærkesystem. P12 Varme Andel varmeforbrug fra vedvarende energikilder 90% eller mere % % % % 1 Point ( Beregning af forbrug af varme fra vedvarende energikilder som årligt gennemsnit å baggrund af secificeret faktura eller anden dokumentation fra leverandør. Svanemærkning af Trykkerier (28)

15 P13 Energieffektivisering Anvendes teknologi der genvinder varme fra forbrænding af røggas (f.eks. til forvarmning før ovnen eller salg af varme som fjernvarme): Anvendes frekvensstyrede komressorer, umer eller lignende: Anvendes varmevekslere å ventilationsluft: Er der indført andre energieffektiviserende foranstaltninger som har mindsket energiforbruget: Findes en kortlægning af el- og varme forbrug i MWh og en lan for energi effektivisering med målbare mål som der måles å hvert år (kortlægningen skal omfatte ogørelse af varmeforbrug og strømforbrug for de mest strømforbrugende aktiviteter, f.eks. trykmaskiner, ventilation og blæsere, belysning, elektronisk udstyr): 5 oint 3 oint 3 oint 2 oint 2 oint ( Kortlægning og lan for energieffektivisering eller beskrivelse af energieffektiviserende foranstaltning som ikke er nævnt ekslicit herover. Kontrolleres å stedet. 3.6 Affald Obligatorisk krav O5 Affaldslan For at lette kildesortering og forsvarlig bortskaffelse skal der udarbejdes en affaldslan for udøveren med angivelse af affaldsfraktioner og hvem der aftager affaldet i stil med skemaet i bilag 2. Dokumentation for bortskaffelse skal forefindes å trykkeriet. ( Affaldslan for virksomheden, brug gerne affaldsskemaet i bilag 2. Hvis trykkeriet er miljøcertificeret (ISO 14001, EMAS) eller har miljøgodkendelse fra myndighederne, er det tilstrækkeligt at fremsende affaldslanen fra systemet sammen med miljøledelsescertifikatet/miljøgodkendelsen. Kravet ofyldes? Pointmuligheder for affaldsminimering (15 oint totalt) Point onået: Ansøger kan maximalt tildele 15 oint samlet, P14 P17, for minimering af fast og flydende affald. Hvis udøveren har flere trykmetoder og bruger ointgrænsen i afsnit 3.8 for den metode med størst roduktion, får man kun oint for teknologier der bruges i forbindelse med den største metode. P14 Skyllevand i rero Anvendes lukket skyllevandssystem i film- eller trykformfremstillingen inklusive evt. recirkulering: Recirkuleres og genanvendes skyllevand i film- eller trykformfremstillingen i et åbent skyllevandssystem: 2 oint 1 oint Lukket betyder at alt brugt skyllevand (efter evt. recirkulering) anvendes til olanding af f.eks. fixer og at der kun er brugte filtre og slam til bortskaffelse. Et åbent system indebærer at brugt skyllevand ikke bliver genbrugt i film- eller trykformfremstillingen. Trykkerier uden fremstilling af film og trykform får oint i P9. Kontrolleres å stedet. Svanemærkning af Trykkerier (28)

16 P15 Farvesild Anvendes en af følgende teknologier til minimering af farvesild i roduktionen af tryksager; automatisk umning fra tank, tromle eller lignende, kammerrakel eller automatisk overførsel fra farveatroner (dog ikke toner- eller blækatroner). Hvis man også bruger farvedåser vægtes disse med 0 oint i forhold til indkøbt vægt: Udgør det samlede farvesild eller sild af toner og blæk o til 5 vægt-% beregnet å årsbasis: Udgør det samlede farvesild eller sild af toner og blæk mellem 5-10 vægt-% beregnet å årsbasis: 5 oint 5 oint 3 oint I beregningen af farvesild kan brugt farve som afleveres til ekstern genbrugsvirksomhed for oarbejdning til ny farve trækkes fra. Man behøver ikke regne med farve, der bliver oløst af afvaskningsmidler eller farve der ender i fugtevand. ( Beregning af farvesild med beskrivelse af hvordan farvesild er ogjort (man kan bruge gennemsnitlige olysninger om restmængder fra leverandøren for at ogøre sild i farveatroner, tromler, tanke osv.). Kontrolleres å stedet. P16 Afvasker- og fugtevandsaffald og lignende Anvendes teknologi for at genvinde brugt afvaskervand eller fugtevand der ikke længere kan recirkuleres (f.eks. inddamer): Genbruges afvaskervand/skyllevand til osædning af ny trykfarve (f.eks. system for afvaskervand til osædning af ny vandbaseret trykfarve): Anvendes øvrig teknologi som gør at der ikke ostår fugtevandsaffald og/eller afvaskervandaffald (f.eks. omfattende filterering af fugtevand eller trykmaskiner uden recirkulerende fugtevand - digitaltryk): Filtreres fugtevand og eller afvaskervand inden det udledes til kloak (f.eks. med kulfilter eller artikelfilter): Recirkuleres afvaskervandet (f.eks. automatisk afvaskning eller recirkulering af afvasker ved rammevask): Kontrolleres å stedet. 5 oint 5 oint 5 oint 2 oint 1 oint P17 Fast affald Udgør blandet affald (usorteret affald som går til forbrænding eller deoni) mindre end 10 kg er ton airforbrug å årsbasis: 3 oint ( Beregning af blandet affald ved hjæl af bilag 2. Svanemærkning af Trykkerier (28)

17 3.7 Miljømærkede rodukter Pointmulighed for miljømærkede rodukter (5 oint totalt) Point onået: Ansøger kan maximalt tildele 5 oint for brug af miljømærkede rodukter (varer eller serviceydelser) der anvendes i roduktionen af tryksager. Kravet er med for at øge bevidstheden omkring grøn indkøbsolitik. P18 Miljømærkede varer og serviceydelser i roduktionsrocessen Er mindst 10 % af airforbruget å årsbasis miljømærket med Svanen eller Blomsten (under 10% giver 0 oint): Bliver klude eller arbejdstøj vasket å et Svanemærket vaskeri: Anvendes der mindst 90 vægt % miljømærket industrielt aftørringsair (tissue aer) i trykrocessen (gælder f.eks. ikke håndtørring å toiletter og lignende): Anvendes der mindst 50 vægt-% Svanemærkede afvaskningsmidler i trykrocessen: Anvendes der Svanemærket koimaskine eller Svanemærkede tonerkassetter for at roducere trykkeriets tryksager: Anvendes der mindst 50 vægt-% Svanemærket lim for at roducere trykkeriets tryksager: Anvendes der Svanemærkede komressorer i roduktionsrocessen: Anvendes der miljømærket arbejdstøj eller klude (Svanen eller Blomsten): Anvendes andre Svane- eller Blomstenmærkede varer eller serviceydelser i roduktionen: 5 oint 2 oint 2 oint 2 oint 1 oint 1 oint 1 oint 1 oint 1 oint ( Liste med navn og roducent å de miljømærkede rodukter/serviceydelser. Svanemærkning af Trykkerier (28)

18 3.8 Sammentælling af oint Udøveren skal onå et antal oint for den eller de trykmetoder som anvendes. Udfyld og tæl sammen de oint som onås. Brug derefter ointsummen for at se om trykkeriet overholder minmumsointen for den trykmetode som anvendes i tabel 3.8 herunder. Proces Trykkeriets oint: Point for valg af air (overfør oint fra unkt P1-P2) Point for makulatur (P3) Point for tye af kemikalier (P4-P8) Point for teknologi i rero (P9) Point for VOC (P10) Point for energi (P11-P13) Point for affald (P14-P17) Point for miljømærkede varer og ydelser (P18) Samlet ointsum: I nedenstående tabel angives det krævede antal oint, som skal onås for forskellige trykmetoder. Marker i tabellen hvilke trykmetoder som anvendes og overfør den totale ointsum fra tabellen herover. Tabel 3.8 Point for forskellige trykmetoder Trykmetode Minimumsoint Anvendes metoden Trykkeriets oint Arkoffset 56 Avistryk 89 Blankettryk 56 Coldset rotation (undtagen avis- og blankettryk) 56 Heatset rotation 71 Dybtryk 60 Flexotryk (undtagen avistryk) 59 Serigrafitryk 46 Digitaltryk og fotokoiering 84 Bogtryk 59 Hvis det er tale om en koncern med flere geografisk adskilte trykkerier, skal man regne oint og ofylde kravene for hvert trykkeri searat. En undtagelse fra dette er beregning af andel godkendt/ miljømærket air: beregningen kan ske samlet for koncernen, hvis air indkøbes centralt. Svanemærkning af Trykkerier (28)

19 Hvis der er tale om flere forskellige trykmetoder å et trykkeri, skal man bruge enten ointgrænsen for den metode, som står for den største andel af den samlede roduktion eller en vægtning af ointgrænserne fra de aktuelle trykmetoder (f.eks. ogjort å basis af airforbrug eller omsætning af tryksager fra de forskellige trykmetoder å årsbasis). I begge tilfælde skal alle metoder dokumenteres. F.eks. hvis et trykkeri køber 45% af airet til arkoffset og 55% til heatset bliver det: 45%*56+55%*71=64,25 altså 64 oint. Alternativt kan man bruge ointgrænsen for hver enkelt trykmetode searat. I givet fald skal man kunne adskille kemikalier og materialer omfattet af O4, teknologier som giver oint brugt i de forskellige metoder og i det mindste kunne ogøre airforbrug og forbrug af flygtige organiske forbindelser (VOC-forbrug) å årsbasis for hver metode searat..alternativt kan man bruge ointgrænsen for hver enkelt trykmetode searat. I givet fald skal man kunne adskille kemikalier og materialer omfattet af O4, teknologier som giver oint brugt i de forskellige metoder og i det mindste kunne ogøre airforbrug og forbrug af flygtige organiske forbindelser (VOC-forbrug) å årsbasis for hver metode searat. Svanemærkning af Trykkerier (28)

20 4 Øvrige krav Kravet ofyldes? For at sikre at Svanekravene ofyldes, skal følgende rutiner være imlementeret. Kravene å miljøledelse skal ofyldes ved at udfylde og følge anvisningerne i Bilag 3 eller have tilføjet tilsvarende i virksomhedens interne rutiner. Hvis ansøger ønsker at justere rutinerne (uden at ændre indhold) i bilag 3 for at få en bedre tilasning, kan de rekvireres elektronisk i redigérbart format fra Nordisk Miljømærkning. M1 Lovgivning og myndighedskrav Ansøger skal sikre at gældende lovgivning, herunder bestemmelser, vedrørende sikkerhed, arbejdsmiljø, ydre miljø og eventuelle myndighedstilladelser for roduktionen og håndteringen af tryksager, overholdes. ( Underskrevet ansøgningsskema. M2 Organisation og ansvar Ansøger skal have rutiner og en organisationsstruktur, som sikrer, at kravene i miljømærkningskriterierne løbende overholdes. En kontrol- eller kvalitetsansvarlig samt en kontakterson for miljømærkningen skal udeges. ( Udfyldt og underskrevet Bilag 3. Hvis man har certificeret miljø- eller kvalitetsledelse (ISO 9001/14001 eller EMAS) og hvis rutiner svarende til dem i bilag 3 er en del af det certificerede system, er det nok med koier af de relevante rutiner. M3 ( Se M2. Dokumentation af ansøgning Ansøger skal sørge for at al dokumentation vedrørende ansøgningen og den løbende kontrol af kravene er samlet å et sted. Det kan både være i fysisk form eller elektronisk M4 Journalføring og årsogørelse Udøveren skal sikre en form for journalføring af dokumentation, der ligger til grund for at miljømærkekravene overholdes. Journalføringen skal sikre, at udøveren en gang om året kan lave en årsogørelse af forbrug af f.eks. alkohol, airforbrug, energi- og varmeforbrug, brug af leverandører m.m. og lave en ointberegning å baggrund af disse olysninger (udfylder den elektroniske ansøgningshjæl eller dette dokument). Dokumentationen kan for eksemel udgøres af ogørelser fra leverandører, fakturaer fra indkøb, leverandørlister eller udskrifter fra regnskabssystem. Den kan også udgøres af olysninger lagret i elektronisk form, hvis der løbende bliver taget sikkerhedskoiering. Dokumentationen skal obevares gennem hele licensens gyldighedstid. Nogle gange er der krav om, at man skal korrigere for lagerdifference. I givet fald skal dokumentationen også omfatte resultater af lagerotællinger. Årsogørelse skal laves ved ansøgningstilfældet og derefter hvert år senest i juni så længe licensen er gyldig. Ved ansøgningstilfældet benyttes olysninger fra seneste år eller for en eriode å mindst tre måneder. Hvis der er nyere ændringer kan man med fordel tage det med i ansøgningen. Hvis udøveren har certificeret miljøledelsessystem (ISO eller EMAS) som dækker den trykning, der skal miljømærkes, kan olysninger fra en miljøgennemgang eller miljøredegørelse derfra bruges som journal. Dette gælder, hvis måden at ogøre data å er den samme som i dette dokument. Det samme gælder, hvis virksomheden har et grønt regnskab, miljøraorter eller lignende. Svanemærkning af Trykkerier (28)

21 ( Se M2. Årsogørelsen indsendes ved ansøgningstilfældet og derefter å forlangende af Nordisk Miljømærkning: brug den elektroniske ansøgningshjæl eller vedlæg dette dokument med udfyldt højremargen. M5 ( Se M2. Uddannelse Alle som deltager i den daglige drift skal få den nødvendige viden for at sikre at Svanens krav ofyldes. M6 Markedsføring Markedsføring og brug af mærket skal ske i henhold til afsnittet om miljømærkets udformning og Regler för nordisk miljömärkning 12. december 2001 eller senere versioner. ( Udfyldt og underskrevet Bilag Særlige krav når Svanelogoet laceres å tryksager For tryksager, som skal bære miljømærket, gælder følgende krav M7-M10. Indstik i f.eks. tidsskrifter og dagblade skal kun overholde kravene, hvis Svanelogoet også skal sidde å indstikket. Kravet ofyldes? M7 Pair Minimum 90 % af den Svanemærkede tryksags samlede vægt skal bestå af godkendt/miljømærket air. For bøger, kataloger, maer, ringbind, blokke, hæfter og blanketter er kravet 80 %. Se godkendte og miljømærkede airkvaliteter å den Nordiske Tryksagsortal. Pair, som med udgangen af december 2006 var dokumenteret overfor Nordisk Miljømærkning at overholde kravene i henhold til version 2 af kriterierne for Svanemærket trykair, kan frem til også bruges i Svanemærkede tryksager for at ofylde kravet. Kravet kan også dokumenteres å basis af årsroduktionen. ( Udfyldt og underskrevet Bilag 6 og Bilag 3. M8 ( Se M7. PVC Den Svanemærkede tryksag eller dens emballage må ikke indeholde PVC. M9 ( Se M7. Trykkerier og trykmetoder Alle trykkerileverandører, som bliver brugt til roduktion af tryksager, der skal bære Svanemærket, skal have licens til Svanemærket. Undtaget er trykkerier som bliver brugt til at trykke å andre dele af tryksagen end det godkendte/miljømærkede air (se M7). Tryksager, der skal bære Svanemærket og hvortil der ikke er benyttet eksterne trykkerier som leverandører, skal være roducerede med en trykmetode, som er omfattet af licensen. M10 ( Se M7. Sorbarhed Ordrer, der skal have Svanemærket åtrykt, skal mærkes tydeligt så de kan adskilles fra andre ordre. Svanemærkning af Trykkerier (28)

22 Efterkontrol Efterkontrollen kan omfatte alle krav i kriteriedokumentet og gennemføres i større eller mindre omfatning. Ansvaret for at gennemføre en sådan kontrol ligger hos miljømærkningsorganisationen. For trykkerier og leverandører kan der tyisk være tale om at: l anmode trykkeri om at indsende den seneste årsogørelse (M4) l kontrollere at ansvarsfordelingen er odateret (M2) og relevante medarbejdere har fået den nødvendige uddannelse (M5) l kontrollere hos tilsynsførende myndigheder om trykkeriet/leverandøren har udeståender i forhold til at overholde lovgivningen. l kontrollere at air er godkendt/miljømærket i ordrer, der skal Svanemærkes. l kontrollere at emballage og materialer der indgår i Svanemærkede ordrer ikke består af PVC. Miljømærkets udformning Miljømærket og tildelt licensnummer samt tillægstekst (i figuren angivet som XY) skal have følgende udformning: licensnummer XY Licensnummeret og tillægsteksten kan også følge underkanten å logoet eller skrives et andet sted i tilslutning til logoet. Overteksten kan også udelades eller skrives et andet sted i tilslutning til logoet. Overteksten er forskellig fra land til land. Se Regler för nordisk miljömärkning 12. december 2001 eller senere versioner, for korrekte overtekster å forskellige srog og for farvevalg. Miljømærket, tillægsteksten og licensnummer skal være af en størrelse, så det samlet fremstår tydeligt og læsbart. Svanemærkning af Trykkerier (28)

23 Svanemærket trykkeri Trykkerier med licens har mulighed for at angive at trykkeriet er Svanemærket og markedsføre hele virksomheden med Svanen. Trykmetoder som ikke er en del af licensen, må dog ikke nævnes secifikt og man må ikke kunne misforstå at hele trykkeriet er miljømærket. Hvis trykkeriet ønsker at angive at trykkeriet er Svanemærket, kan miljømærket benyttes å skilte, lakater eller lignende ved trykkeriet. I givet fald skal tillægsteksten være en af følgende (anden betegnelse kan bruges efter aftale med Nordisk Miljømærkning): Dansk: Svensk: Finsk: Norsk: Islandsk: Engelsk: Trykkeri Tryckeri Painolaitos Trykkeri Prentsmiðja Printing comany Derudover kan licenshavere markedsføre trykkeriet og rodukterne med annoncer og reklamer i forskellige medier og i forbindelse med salgsmateriale. Uagtet anvisningerne i Regler för nordisk miljömärkning 12. december 2001 eller senere versioner skal tillægsteksten også fremgå ved markedsføring. Det er tilladt, dog uden at bruge logoet, at å tryksager, som er roduceret å et trykkeri med Svanemærkelicens at referere til Svanemærket i forbindelse med trykkeriets navn, hvis man samtidig tilføjer trykkeriets licensnummer. F.eks. kan man skrive Svanemærket trykkeri eller lignende og tilføje licensnummer for trykkeriet. Man må dog ikke referere til Svanemærket i forbindelse med trykkeriets navn å kuverter. Det er også tilladt for tryksager lavet af miljømærket air, at gøre omærksom å at tryksagen er lavet af Svane- eller blomstenmærket air, hvis man samtidig angiver airets licensnummer og ikke bruger logoet. F.eks. kan man skrive Svanemærket air og tilføje licensnummer for det aktuelle air. Svanemærkede tryksager Hvis trykkeriet eller trykkeriets kunder ønsker at angive at tryksagen er Svane mærket, skal miljømærket sidde å tryksagen eller å tryksagens emballage. Bemærk at der er secielle krav til alle tryksager, som skal bære miljømærket (se afsnit 4.1). Tillægsteksten (i figuren angivet som XY) skal være en eller flere af følgende: Dansk: Svensk: Finsk: Norsk: Islandsk: Engelsk: Tryksag Trycksak Painotuote Trykksak Prentgriur Printed matter Hvis licenshaveren ønsker at bruge Trykkeri eller tilsvarende å andre srog sammen med miljømærkelogoet å tryksagen, er det også tilladt, hvis kravene i afsnit 4.1 er ofyldt. Hvis licenshaveren ønsker at bruge en anden betegnelse end tryksag som tillægstekst eller et andet srog end de nævnte, skal dette godkendes å forhånd af Nordisk Miljømærkning. Svanemærkning af Trykkerier (28)

24 Hvor længe gælder licensen? Nordisk Miljømærkning vedtog kriterierne for trykkerier den 13. december 2005 og de er gyldige til 31. marts Miljømærkelicensen er gyldig så længe kriterierne er ofyldt og så længe kriterierne er gyldige. Kriterierne kan forlænges eller justeres. I givet fald forlænges licensen automatisk og licensindehaveren får besked. På sekretariatsledermødet den 9. november 2006 blev det vedtaget at ændre å kravet til algemidler og bagatelgrænsen for kemikalier samt at lave sroglige justeringer. Ændringerne åvirkede krav O4 og medførte kriterieversion 4.1. På sekretariatsledermødet den 6. februar 2007 blev det vedtaget at ændre å kravet til air i Svanemærkede tryksager. Ændringen åvirkede krav M7 og medførte kriterieversion 4.2. På sekretariatsledermødet den 10. februar 2009 besluttedes det at forlænge kriteriernes gyldighedstid med 2 år. Den nye versionen hedder 4.3 og er gyldig til den 31. marts Senest 1 år før kriterierne udløber, meddeler Nordisk Miljømærkning hvilke kriterier, som skal gælde efter udløbsdatoen. Licensindehaveren får derved mulighed for at forny licensen. Ordforklaring og definitioner Ord Affald Afvaskervand Afvaskningsmidler Algemidler Forklaring eller definition Alt flydende og fast affald, som forlader trykkeriet. Færdige tryksager og halvfabrikat er ikke affald. Dette betyder at f.eks. alle væsker, som afhentes til kontrolleret bortskaffelse eller genvinding og genbrug, sildevand fra rocessen, brugte trykforme, makulatur, blandet affald osv., betragtes som affald. Væske i form af afvaskningsmidler eller en blanding af disse med vand. Eller afvaskere. Alle flydende kemikalier, der bruges til at vaske trykforme, både searate (eng. off-ress) og integrerede (eng. in-ress), og trykresse fri for trykfarve, airstøv og lignende. For eksemel drejer vask af en trykresse til offset sig om afvask af gummiduge, farvevalser, farvekasser m.m. Der kan både være midler til manuel eller automatisk afvask. Farvefjerner ved afvask af indtørret farve å f.eks. trykressen betragtes også som et afvaskningsmiddel. Det gør f.eks. laderens til afvask af offset-tryklader også og midler til afvaskning af farve og stencil, skyggefjerner samt affedtningsmidler til serigrafirammer. Rengøringsmidler til rengøring af andre dele af trykmaskinen (f.eks. affedtningsmidler for at fjerne smøreolie) eller til andre maskiner end trykmaskiner regnes ikke som afvaskningsmidler. Kemikalier, der skal forhindre vækst af alger og lignende i recirkulerende systemer i trykroduktionen. Svanemærkning af Trykkerier (28)

25 Alkylfenoler og derivater af disse En grue af kemiske stoffer (f.eks. alkylfenoletoxilater) som kan findes i kemikalierne og som danner det hormonforstyrrende stof alkylfenol ved nedbrydning i naturen. Aromatiske forbindelser BCF Blæk Bøger EDTA og dets salte Energi Farvesild Ftalater Fugtevandstilsætninger Genbrugsair Aromatiske forbindelser kan forekomme i mindre udstrækning i kemikalierne å trykkerier. Aromatisk angiver måden forbindelsen er bygget o å kemisk. Står for Bio Concentration Factor. Et biologisk mål å evnen for et kemisk stof at ohobe sig i fødekæden. Det samme som et stofs bioakkumulerbarhedsotentiale. Hvis BCF er 100 eller over er det otentielt bioakkumulerbart. Alle kemikalier, undtagen toner, som bliver brugt til at overføre et billede eller tekst til trykmediet ved digitaltrykning. Ved beregning af vægt af blæk kan man inkludere vægten af beholderen som bliver monteret i trykressen. Man kan også benytte antal blækbeholdere i stedet for vægt. Garnbundne og/eller limbundne tryksager med hårdt eller blødt omslag, som skal have en lang levetid, f.eks. skolebøger, skønlitteratur, faktabøger, raorter, kalendere med omslag, håndbøger og aerbacks. Tryksager, som ikke er bøger, er tidsskrifter, brochurer, magasiner, kataloger og årsberetninger. Disse tryksager har kort levetid. En grue kemiske forbindelser som kan forekomme i kemikalierne å trykkeriet. Forkortelsen står for ethylen-diamin-tetra eddike syre (engelsk: ethylene-diamine-tetra acetic acid). Energi omfatter al forbrug af el, varme, rocesenergi osv. å trykkeriet. Al trykfarve, toner eller blæk som ikke havner i tryksagen undtagen trykfarve som afvaskes med afvaskningsmidler, trykfarver som sidder å makulatur og trykfarve som ender i fugtevand. F.eks. omfatter farvesild farverester som sidder tilbage i tonereller blækbeholderen, i farve-dåsen/beholderen, -atronen, tromlen eller tanken, farverester fra farvekar og trykfarverester som bortskaffes å anden måde. Dette kan ogøres ved vejning eller med olysninger om restmængder fra leverandøren. En grue kemiske forbindelser som kan findes i kemikalierne å trykkeriet. Kemisk er ftalater estere af hthalsyre (1,2-benzendicarboxylsyre). Kemikalier, der tilsættes fugtevandet. Det er f.eks. alkohol (IPA, isoroylalkohol) eller andre kemikalier som har lignende funktion. Det er også kemikalier, som er blevet tilsat fugtevandet som blødgøringsmidler. Består af 100 % genbrugsfibre med en tolerance å 5 %. Det vil sige af fibre udvundet fra air indsamlet fra konverterings- og konsumleddet. Birodukter (eng: broke) fra egen eller andre airfabrikker er nyfiber, hvis fiberråvaren er nyfiber og genbrugsfiber, hvis råvaren er genbrugsfiber. F.eks. air mærket med det tyske Blå Engel-mærke. Svanemærkning af Trykkerier (28)

26 Godkendt/miljømærket air Miljømærket air er Svane- eller Blomstenmærket koi- eller trykair samt kuverter med Svanemærkelicens. Godkendt air har dokumenteret overfor Nordisk Miljø mærkning at airet overholder gældende krav til Svanemærket trykair. På den Nordiske Tryksagsortal er der en odateret liste over de airkvaliteter, der har dokumenteret at de overholder kravene til svanemærket trykair. Listen indeholder også informationer om airkvaliteter, der har onået licens til svanemærket. Halogenerede oløsningsmidler Kemikalier LAS Leverandør Lim LogKow Makulatur Metalfolier NTA og dets salte Overtrykslakker Pair Organiske oløsningsmidler (f.eks. trikloretan) som indeholder halogener. Disse kan eller har tidligere forekommet i kemikalierne å trykkeriet. Halogener er f.eks. klor og brom. Et oløsningsmiddel er her et flydende kemisk stof, som har til ogave at holde et andet kemisk stof i oløsning. Organisk betyder at stoffet indeholder kulstof samt brint og eller halogener. Kemiske rodukter eller kemiske stoffer. Myndighederne har klassificeringsregler for kemiske rodukter og stoffer. En grue kemiske forbindelser som kan forekomme i kemikalierne å trykkeriet. Forkortelsen står for lineære alkylbenzen-sulfonater. Virksomhed som leverer rodukter (varer eller serviceydelser) til trykkeriet. Definitionen bygger å definitionen i ISO 9000:2000. Lim i ren form men også lim som leveres å f.eks. ræfabrikerede omslag eller å metal- eller kascheringsfolier. Oktanol-vand fordelingskoefficienten. Et fysisk mål å evnen for et kemisk stof at ohobe sig i fødekæden. Det samme som et stofs bioakkumulerbarhedsotentiale. Hvis logkow er større end eller lig med 3,0 er det otentielt bioakkumulerbart. K står for koefficient og ow står for octanol-water. Alt air fra roduktionen i trykkeriet som ikke ender i de færdige tryksager, som kunden modtager eller som leveres til midlertidig obevaring å et lager (f.eks. å trykkeriet). Makulatur omfatter såner eller skæresild, indkøringsmakulatur i trykkeri og i bogbinderi (f.eks. indkøring i forbindelse med falsning, limning, hæftning) makulatur under trykning og bogbinding, makulatur fra airlager (kasseret utrykt air) og airrester å ruller eller andet ubrugt air til trykning. Emballageaffald og brugte airruller er ikke makulatur. Trykkeriet kan i beregningen undtage kassation, som ostår å baggrund af kundens ændringer i den afgivne ordre. Trykkeriet kan også undtage makulatur, som ostår, hvis trykkeriet laver bogbinderiarbejde for andre trykkerier. En folie med f.eks. metallisk udseende eller hologram-effekt å et bæremateriale. Folien stanses ud og overføres å trykmaterialet i secielle maskiner. Processen kaldes rægning. En grue kemiske forbindelser som kan forekomme i kemikalierne å trykkeriet og forkortelsen står for nitrilo-tri-acetat. Kemisk set offset-trykfarver uden igment. I dette dokument regnes overtrykslak som lak og ikke som trykfarver. Et fiberbaseret materiale fremstillet af træfibre, fibre fra andre lanter eller fra returair. F.eks. trykair, koiair, avisair, karton osv. Svanemærkning af Trykkerier (28)

Svanemærkning af Trykkerier og tryksager 1. april 2011 - Høringsudkast til version 5.0

Svanemærkning af Trykkerier og tryksager 1. april 2011 - Høringsudkast til version 5.0 Svanemærkning af 1. april 2011 - Høringsudkast til version 5.0 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanemærket. Nedenstående organisationer/virksomheder

Læs mere

Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter

Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter Svanemærkning af Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter Version 5.9 15. december 2011 31. december 2017 Nordisk Miljømærkning Hvad er et svanemærket trykkeri/tryksag?... 1 Hvorfor

Læs mere

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016 Gebyrregler for Svanemærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket på vegne

Læs mere

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Retningslinier for brug af Svanemærket Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen? Kontrolrapporten for 2012 Kontrol af den europæiske Blomst og den nordiske Svane Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes, at det er

Læs mere

Svanemærkning af Tømiddel

Svanemærkning af Tømiddel Svanemærkning af Tømiddel Version 2.1 18. Marts 2004 31. December 2011 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig og positiv miljømærkning i Norden. Virksomheden

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Hensyn til sundhed Blomsten og Svanen er din garanti, når det gælder kemikalier og sundhed. Med miljømærker er der tjek på det, der

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Vil du gerne bidrage til et bedre miljø? Er du træt af at bekymre dig om kemikalier? Og går du efter kvalitet? Så se efter Blomsten

Læs mere

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk Energiledelse hos Formula A/S Beregningsmetodefor CO 2 udslip www.formula.dk Energi og Miljøledelse forankret i EMAS Certficering Licens til Svanemærkning af tryksager Licens til FSC mærkede tryksager

Læs mere

1. Terminologi...4. 2. Generelt om kravspecifikation...5 3. Generisk minimumskrav til samtlige tryksager (MK)...6 4. Miljø...7

1. Terminologi...4. 2. Generelt om kravspecifikation...5 3. Generisk minimumskrav til samtlige tryksager (MK)...6 4. Miljø...7 Kontraktbilag 1B Side 1 af 28 Kravspecifikationer vedrørende trykkeriydelser 1. Terminologi...4 1.1 Minimumskrav (MK)...4 1.2 Prioriterede Krav (PK) og Krav (K)...4 2. Generelt om kravspecifikation...5

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Dig og de andre fordele

Dig og de andre fordele Indkøb med omtanke Skal vi passe på miljøet samm en? Dig, mig & miljøet Vi har alle et fælles ansvar for at passe på naturen, miljøet og ressourcerne, og derfor har vi udviklet konceptet Indkøb med omtanke.

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten? Kontrolrapporten for 2011 Kontrol af den nordiske Svane og EU Blomsten Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes at det er vigtigt for

Læs mere

Vejledning til elektronisk ansøgning

Vejledning til elektronisk ansøgning Vejledning til elektronisk ansøgning Miljømærkning Danmark er gået over til elektronisk arkivering, og derfor ønsker vi fremover at modtage materiale elektronisk både når det gælder, nye ansøgninger, fornyelser,

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 1.4 13. december 2007 31. oktober 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvilke levende lys kan Svanemærkes?

Læs mere

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Hvem er Miljømærkning Danmark? Svanemærket og EU-Blomsten Danmarks officielle miljømærker 1) YouGov kendskabsmåling, jan.

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanen og Blomsten Etableret i 1989.

Læs mere

SVANEMÆRKNING AF DANSKE DAGLIGVAREBUTIKKER

SVANEMÆRKNING AF DANSKE DAGLIGVAREBUTIKKER SVANEMÆRKNING AF DANSKE DAGLIGVAREBUTIKKER HVORFOR ER MILJØMÆRKNING AF DAGLIGVAREBUTIKKER VIGTIGT Det giver god mening at lade sin dagligvarebutik miljømærke. Med Svanen er der ikke tale om grønvask, men

Læs mere

Miljøredegørelse 2005

Miljøredegørelse 2005 Miljøredegørelse 2005 NORDISK MILJØMÆRKNING 541 TRYKSAG 395 Tryksagen er mærket med det nordiske miljømærke, Svanen. Der er i produktionen anvendt vegetabilske farver og godkendte afvaskere. Tryksagen

Læs mere

Kontrolrapporten for 2018

Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Kontrol er en af Miljømærkning Danmarks vigtigste opgaver. Certificerede produkter og serviceydelser skal leve

Læs mere

Kontrolrapporten for 2016

Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Miljømærkning skaber tillid. Med vores kontrol sikrer vi, at miljømærkede produkter lever op til kriterierne for

Læs mere

Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007. Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Kolding Kommune

Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007. Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Kolding Kommune Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007 Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Organisation Indkøbsafd. Miljøafdelingen Erfa-gruppe Brugergrupper 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indkøbsansvarlige

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter / Lene Møldrup Svanen og Blomsten

Læs mere

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Regler for Svanemærkning af produkter Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder

Læs mere

Miljøredegørelse 2007

Miljøredegørelse 2007 Miljøredegørelse 2007 prinfoholbækhedehusene-køge - ét komplet grafisk hus NORDISK MILJØMÆRKNING 541 TRYKSAG 395 Tryksagen er mærket med det nordiske miljømærke, Svanemærket. 2 Indholdsfortegnelse Miljøredegørelse

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016 Nordisk Miljømærkning Innehåll Adresser 2 Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet. Adresser

Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet. Adresser Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet Adresser Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet Som en større produktionsvirksomhed, er det vores pligt og ansvar at forholde os til miljøet. Vi arbejder derfor i Damgaard-Jensen

Læs mere

Kontrolrapporten for 2017

Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Svanemærket og EU-Blomsten er i sig selv bevis for, at et produkt eller en service er blandt de mest miljøvenlige

Læs mere

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice.

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice. INDKØBSMÅL Partnerskabet medlemmer har forpligtet sig til: At følge de fælles konkrete indkøbsmål At have en indkøbspolitik, hvoraf det fremgår, at miljøhensyn er en væsentlig parameter i forbindelse med

Læs mere

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 Økologisk bomuld er ikke nok for os. Vi vil hellere tale om bæredygtighed. Hvordan træffer du et godt valg for miljøet, når det gælder bomuldstekstiler? Som privatperson er miljømærkninger

Læs mere

Svanemærket & EU- Blomsten. Ingrid Elmedal,

Svanemærket & EU- Blomsten. Ingrid Elmedal, Svanemærket & EU- Blomsten Ingrid Elmedal, 04-09-2018 Svanemærket Nordens officielle miljømærke EU-Blomsten EU s officielle miljømærke Miljømærkning Danmark Opgaver: Behandling af miljømærkeansøgninger

Læs mere

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Svanemærkning af Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Version 1.5 13. oktober 2005 30. juni 2014 Nordisk Miljømærkning Innehåll Hvad er et Svanemærket rengøringsmiddel til levnedsmiddelindustrien?

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring. Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA

Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring. Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA CSR status i den danske grafiske branche Bred anvendelse af ledelsessystemer Mere end

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4:

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4: Bilag 5 Kontrolleret papir (P1) Bilag 5 skal bruges af papirproducenter for at ansøge Nordisk Miljømærkning om at få kontrolleret papiret, til brug som trykmateriale i Svanemærkede trykkerier. Bilag 5A

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE

KOMMISSIONENS AFGØRELSE 21.8.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 223/55 AFGØRELSER KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 16. august 2012 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU's miljømærke til tryksager (meddelt under nummer

Læs mere

Digital fotofremkaldelse

Digital fotofremkaldelse Svanemærkning af Digital fotofremkaldelse Version 2.0 19 oktober 2007 31 december 2012 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærket digital fotofremkaldelse? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad

Læs mere

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi)

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi) Hvad vil vi opnå? Et renere miljø Bedre beslutningsgrundlag Vide hvordan vi måler på miljøet Vide hvad vi får ud af det m.h.t. miljø, arbejdsmiljø og økonomi Styr på vores processer og forbrug Minimere

Læs mere

MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015

MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015 MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015 Vores papirarbejde er i orden - også når det handler om miljøet Johnsen Graphic Solutions A/S har gennem mere end 20 år ført en dokumenteret og målrettet miljøpolitik til gavn

Læs mere

NOVOZYMES A/S. Grønt regnskab for 2010

NOVOZYMES A/S. Grønt regnskab for 2010 NOVOZYMES A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 26 04 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

Miljømærkning. Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016

Miljømærkning. Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016 Miljømærkning Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016 Danmarks officielle miljømærker Svanemærket Nordens officielle miljømærke Stiftet af Nordisk Ministerråd i 1989

Læs mere

Miljøredegørelse 2008

Miljøredegørelse 2008 Miljøredegørelse 2008 prinfoholbækhedehusene-køge -ét komplet grafisk hus NORDISK MILJØMÆRKNING 541 TRYKSAG 395 Tryksagen er mærket med det nordiske miljømærke, Svanemærket. 2 Indholdsfortegnelse Miljøredegørelse

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI DIT BÆREDYGTIGE VASKERI BÆREDYGTIGE LØSNINGER Vi har fokus på bæredygtige løsninger. Vores produktionsanlæg er optimeret, tekstilerne er nøje udvalgt og vaskeprocessen skånsom og PH-neutral. Vi vil gerne

Læs mere

Grafisk Tekniker. Introduktion til digitaltryk Avanceret digitaltryk Studietur 2013 - PANTONE 659

Grafisk Tekniker. Introduktion til digitaltryk Avanceret digitaltryk Studietur 2013 - PANTONE 659 PANTONE 659 SpecialeFAG 2013-2016 Offsettrykning og materialer Kvalitetskontrol og -styring Grafisk teknologiudvikling Introduktion til storformatprint Produktion af storformatprint Introduktion til digitaltryk

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

SUSTAINGRAPH projektet vil udvikle information og værktøjer, som jeres virksomhed kan anvende uden omkostninger:

SUSTAINGRAPH projektet vil udvikle information og værktøjer, som jeres virksomhed kan anvende uden omkostninger: SUSTAINGRAPH PROJECT Kære NAVN Vi beder jer om at bidrage til et europæisk projekt, der fokuserer på europæiske grafiske SME ers (Små og mellemstore virksomheder) miljøpræstationer gennem deres produktlivscyklus,

Læs mere

Rens af væskeskadet elektronik

Rens af væskeskadet elektronik Svanemærkning af Rens af væskeskadet elektronik Version 1.0 datum datum Udkast til brug for høring Indhold Hvad er Svanemærket rens af væskeskadet elektronik?... 3 Hvorfor vælge Svanemærkning?... 3 Hvad

Læs mere

Puri-Line. Din vej til svanemærket rengøring

Puri-Line. Din vej til svanemærket rengøring Puri-Line Din vej til svanemærket rengøring Svanemærket hele Nordens superbrand Siden 1989 har Svanemærket guidet den nordiske forbruger i at vælge miljøstærke løsninger. Svanemærkets formål er at mindske

Læs mere

EUROPÆSIK UNDERSØGELSE AF SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER OG MILJØET

EUROPÆSIK UNDERSØGELSE AF SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER OG MILJØET EUROPÆSIK UNDERSØGELSE AF SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER OG MILJØET Velkommen til den europæiske undersøgelse af små og mellemstore virksomheder og miljøet. Det tager 5-10 minutter at besvare spørgeskemaet.

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - Fritz Hansen Møbelproducenten Fritz Hansen, som er kendt for sine designmøbler, har længe arbejdet

Læs mere

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret Grønne regnskaber 2001/2002 1 Esbjerg afdelingen Miljøledelse på afdeling Esbjerg Der er i løbet af regnskabsåret ansat en miljømedarbejder der skal være»tovholder«i indførelse af miljøledelse på afdeling

Læs mere

Svanemærkning af Genopladelige batterier

Svanemærkning af Genopladelige batterier Svanemærkning af Genopladelige batterier Version 4.3 7. december 2010 30. juni 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket genopladeligt batteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

Miljømarkedsføring af hoteller

Miljømarkedsføring af hoteller RESUME Miljømarkedsføring af hoteller Resume Om miljømærkning af hoteller i Danmark I forbindelse med klimatopmødet i København i december 2009, er flere hoteller begyndt at markedsføre sig som grønne

Læs mere

Miljø- og klimaredegørelse 2009

Miljø- og klimaredegørelse 2009 Miljø- og klimaredegørelse 2009 prinfoholbækhedehusene-køge - ét komplet grafisk hus NORDISK MILJØMÆRKNING t bedre klima! å tryksager som produceres på papirkvaliteter fra Map er uden Map Danmarks webadresse

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

Miljømærker Fup eller fakta

Miljømærker Fup eller fakta Miljømærker Fup eller fakta Grakom Dagen 5. april 2019 Carsten Bøg, cb@grakom.dk Grakom Er miljømærker fup eller fakta? Fup, hvis der ikke er overensstemmelse mellem mærkets effekt og markedsføring Fakta,

Læs mere

Novozymes A/S. Grønt regnskab for 2010

Novozymes A/S. Grønt regnskab for 2010 Novozymes A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 18 04 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

Vald. Birn A/S Grønt regnskab for 2005/2006

Vald. Birn A/S Grønt regnskab for 2005/2006 Vald. Birn A/S Grønt regnskab for 25/26 CVR-nr. 26 68 11 11 1 Indholdsfortegnelse side Virksomhedsoplysninger. 2 Ledelsens redegørelse. 4 Mængdebalance.. 6 2 Virksomhedsoplysninger Virksomheden Tilsynsmyndighed

Læs mere

EMAS-Miljøredegørelse

EMAS-Miljøredegørelse EMAS-Miljøredegørelse 2013 1 EMAS-redegørelsen for Rosendahls A/S verificeres og påtegnes af: DS Certificering A/S med akkrediteringsnummer DK V 6003. Denne redegørelse dækker perioden: 01.01 2013 til

Læs mere

Obligatoriske krav - Grøn Salon

Obligatoriske krav - Grøn Salon Dato: Initialer: 0 Grøn Salon Salon: 0 Obligatoriske krav - Grøn Salon Grøn Gul Rød Følgende otte krav skal opfyldes af salonen for at blive certificeret Den daglige leder har viden om kemi og sundhed

Læs mere

Rapport for miljøtilsyn hos Novagraf A/S, Lyngvej 3, 9000 Aalborg

Rapport for miljøtilsyn hos Novagraf A/S, Lyngvej 3, 9000 Aalborg Aalborg Kommune, Miljø, MEF Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby Rapport for miljøtilsyn hos Novagraf A/S, Lyngvej 3, 9000 Aalborg Overordnede oplysninger Tilsynsdato 24.05.2017 Baggrund for tilsynet Basistilsyn

Læs mere

Regler for nordisk miljømærkning af produkter. 22. juni Nordisk Miljømærkning

Regler for nordisk miljømærkning af produkter. 22. juni Nordisk Miljømærkning Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder

Læs mere

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONM VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE...VI LÅNER DEN AF VORES BØRN DET GØR VI... HÅG har en gennemgribende idé om, at alle virksomheder har et ansvar ud over

Læs mere

Vejledning: AMUUDBUD.DK

Vejledning: AMUUDBUD.DK Vejledning: AMUUDBUD.DK Henvendt til uddannelsesinstitutioner Websiden amuudbud.dk bruges af uddannelsesinstitutioner til at ansøge om godkendelse til at udbyde AMU. Du skal have modtaget en e-mail med

Læs mere

Fugtevandskoncentrater, afvask kemikalier

Fugtevandskoncentrater, afvask kemikalier 3-1 & Fugtevandskoncentrater, afvask kemikalier Fugtevandskoncentrater, afvask og kemikalier Disse produkter er vigtige i forhold til at opnå og opretholde en stabil produktion på trykmaskinerne. Fugtevandskoncentratet

Læs mere

Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften

Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften 28. oktober 2010 Hver tredje virksomhed skal have miljøtilladelse til driften Miljøtilladelser. Hver tredje virksomhed i Region Midtjylland skal have en driftstilladelse fra miljømyndighederne. Det er

Læs mere

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Primærbatterier Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Primærbatteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan

Læs mere

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Deadline for ansøgning: 29. oktober 2013 kl.12:00 1. Hvad kan der søges om? Har du en idé til en ny grøn forretningsmodel? Og tror du,

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023157 (Søren Holm Seerup, Kent Petersen, Thomas Grønkær) 17. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023157 (Søren Holm Seerup, Kent Petersen, Thomas Grønkær) 17. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023157 (Søren Holm Seerup, Kent Petersen, Thomas Grønkær) 17. august 2011 K E N D E L S E Konsortiet PrinfoDenmark PrinfoHolding A/S (selv) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund

Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund 4. marts 2013 LICW/TS Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund I DI mener vi, at det forslag til kriterier for Svanemærkning af bagerier og brød, der er sendt

Læs mere

Indholdsfortegnelse Basisoplysninger... 2 Ejere og interessenter... 2 Væsentligste aktiviteter... 2 Antal medarbejdere... 2 Væsentligste miljømæssige

Indholdsfortegnelse Basisoplysninger... 2 Ejere og interessenter... 2 Væsentligste aktiviteter... 2 Antal medarbejdere... 2 Væsentligste miljømæssige Miljøregnskab 2018 Indholdsfortegnelse Basisoplysninger... 2 Ejere og interessenter... 2 Væsentligste aktiviteter... 2 Antal medarbejdere... 2 Væsentligste miljømæssige forhold... 3 Miljøpolitik... 3 Miljømål...

Læs mere

Hvordan kommer vi videre og får alle med?

Hvordan kommer vi videre og får alle med? Hvordan kommer vi videre og får alle med? 1. Gennemfør handlingsplanerne 2. Sikre at miljøarbejdet fortsætter 3. Information og dialog 4. Nye input til den næste handlingsplan Gennemførelse af handlingsplanen

Læs mere

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S Grønt regnskab 2012 Verdo Hydrogen A/S VERDO Agerskellet 7 8920 Randers NV Tel. +45 8911 4811 info@verdo.dk CVR-nr. 2548 1984 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 3 1.1 Navn, beliggenhed og ejerforhold...

Læs mere

Aftale om tilslutning til ordningen

Aftale om tilslutning til ordningen MELLEM ANSØGER/FORHANDLER (i det følgende kaldet virksomheden) Navn på virksomhed (står på certifikatet) CVR nr. for virksomhed Adresse på virksomhed Postnr. By, land Kontaktperson Tlf./ mobil nr. Mail

Læs mere

Erritsø-Hallen, Miljømål

Erritsø-Hallen, Miljømål Erritsø-Hallen, Miljømål Miljøpolitikkens punkt 1: Vedligeholde og udbygge indsatsen på miljøområdet ved at gennemføre besparelsesprojekter på energi- og vandforbruget. Det samlede elforbrug aflæses mindst

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version oktober oktober Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version oktober oktober Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.1 13. oktober 2005 31. oktober 2010 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

Din Miljømærkning Trin for Trin.

Din Miljømærkning Trin for Trin. Din Miljømærkning Trin for Trin. Bedre Bundlinje gennem Mere Miljø. Hvorfor miljømærke Fordi en dokumenteret miljøindsats er en fremtidssikring af din virksomhed. Så kort kan det siges. Fordi uanset hvilke

Læs mere

Miljømærker Fup eller fakta

Miljømærker Fup eller fakta Miljømærker Fup eller fakta Grakom Dagen 5. april 2019 Carsten Bøg, cb@grakom.dk Grakom Er miljømærker fup eller fakta? Fup, hvis der ikke er overensstemmelse mellem mærkets effekt og markedsføring Fakta,

Læs mere

Miljø- og klimaredegørelse 2010

Miljø- og klimaredegørelse 2010 Miljø- og klimaredegørelse 2010 prinfoholbækhedehusene-køge - ét komplet grafisk hus NORDISK MILJØMÆRKNING t bedre klima! å tryksager som produceres på papirkvaliteter fra Map er uden Map Danmarks webadresse

Læs mere

Miljømærkning Danmark Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund

Miljømærkning Danmark Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Miljømærkning Danmark Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Att.: Projektleder Karen Dahl Jensen Århus 29.04.2008 Svanemærkning af vinduer og yderdøre Høringsforslag af 10. marts 2008 Høringssvar

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Svendborg Kraftvarme Miljøberetning for 2014 1) Miljøpolitik Gældende for strategiplan 2013-2016 og virksomhedsplan 2014. Svendborg

Læs mere

Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse

Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse A. Ansøger og ejerforhold 1) Ansøgerens navn, adresse, telefonnummer. Jørgen Lund Petersen Smedevej 2 4520 Svinninge Mobiltelefon: 24 23 80 65 2) Virksomhedens

Læs mere

Grafisk Uddannelsesudvalg. Nr. Målpind Gyldighedsperiode

Grafisk Uddannelsesudvalg. Nr. Målpind Gyldighedsperiode Side 1 af 14 Elevtypesamling: Ungdom og EUV3 Fag på specialet/trinnet Grafisk tekniker Grundfag: 10806 Engelsk F Grundfag -, 7-trinsskala, Delkarakter. -, 7-trinsskala, Eksamen. 1 Kommunikation: 2 Eleven

Læs mere

TOELT LOSSEPLADS. Grønt regnskab for 2010

TOELT LOSSEPLADS. Grønt regnskab for 2010 TOELT LOSSEPLADS Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 24 05 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

Malgodt.dk. CSR Strategi. En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling.

Malgodt.dk. CSR Strategi. En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling. Malgodt.dk CSR Strategi En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling. 2 Malgodt.dk CSR Strategi OM OS Malgodt.dk er en moderne detailforretning der sælger maling, malertilbehør samt

Læs mere

Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker

Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker Green Key ønsker at følge principper og procedure for type 1 miljømærker, som er opstillet i Dansk Standards DS/EN ISO 14.024 vedr. principper og procedure

Læs mere

Korrekt vedligeholdelse af mopper og klude forlænger levetiden markant

Korrekt vedligeholdelse af mopper og klude forlænger levetiden markant Korrekt vedligeholdelse af mopper og klude forlænger levetiden markant En stor del af slitagen på mopper og klude forekommer under vask. Husk derfor altid følgende vedligeholdelsesråd for at sikre at mopper

Læs mere

Scion DTU. Velkommen til Scion DTU. Miljøpolitik. Hørsholm. Serious about Innovation. Serious about Innovation

Scion DTU. Velkommen til Scion DTU. Miljøpolitik. Hørsholm. Serious about Innovation. Serious about Innovation Scion DTU Miljøpolitik Velkommen til Scion DTU Hørsholm Miljøpolitik for Scion DTU Scion DTU a/s værner om sine omgivelser, sine kunder og sine medarbejdere ved kontinuerligt at have fokus på miljø- og

Læs mere

Statoil Refining Denmark A/S. Grønt regnskab for 2010

Statoil Refining Denmark A/S. Grønt regnskab for 2010 Statoil Refining Denmark A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 27 06 2011. Side 1 / 7 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece Du kan gøre en forskel for naturen få gode råd i denne pjece Rent vand er en forudsætning for alt Vi drikker naturens vand, og derfor skal det være helt rent og fri for gift. Næsten Vi drikker naturens

Læs mere

Årlig ISO-rapport til gronet for 2016 (perioden 2015/16) ISO-rapport 2015/16. ISOrapport

Årlig ISO-rapport til gronet for 2016 (perioden 2015/16) ISO-rapport 2015/16. ISOrapport Årlig ISO-rapport til gronet for 216 (perioden 215/16) ISO-rapport 215/16 Kopi af certifikat (ISO 141:24) Årlig ISO-rapport til gronet for 216 (perioden 215/16) Basisoplysninger Virksomhedens navn Adresse

Læs mere

Anvendt Miljøvurdering. Rådgivning som gavner miljøet og understøtter en bæredygtig erhvervsudvikling

Anvendt Miljøvurdering. Rådgivning som gavner miljøet og understøtter en bæredygtig erhvervsudvikling Anvendt Miljøvurdering Rådgivning som gavner miljøet og understøtter en bæredygtig erhvervsudvikling Anvendt miljøvurdering I FORCE Technologys afdeling for Anvendt Miljøvurdering arbejder vi med en bred

Læs mere

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb

Grønne og bæredygtige indkøb. Bæredygtige indkøb. v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 21-06-2012 Grønne og bæredygtige indkøb Bæredygtige indkøb v. Rikke Dreyer Chefkonsulent for CSR i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb 1 Grønne og bæredygtige indkøb 2 Program Hvad er bæredygtige

Læs mere