opgaveskyen.dk Vandets kredsløb Navn: Klasse:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "opgaveskyen.dk Vandets kredsløb Navn: Klasse:"

Transkript

1 Vandets kredsløb Navn: Klasse:

2 Mål for forløbet Målet for dette forløb er, at du: ü Kender til vandets nødvendighed for livet på Jorden ü Har kendskab til vandets opbygning som molekyle. ü Kender til vandets tre tilstandsformer. ü Kender til forskellen på grundvand og spildevand. ü Kender til vandets kredsløb fra regn til vandhane ü Kender til forskellige metoder til rensning af vores drikkevand. ü Ved, hvad der sker i et rensningsanlæg. ü Selv kan lave forsøg, der viser vandets kredsløb og forskellige rensningmetoder.

3 Det er van(d)vittigt vigtig Du ved det sikkert allerede: Uden vand ville der ikke være liv på Jorden. Rent drikkevand er livsnødvendigt for både os mennesker, men også for dyr og planter. Faktisk er den vigtigste bestanddel i alle levende væsner vand. Det vand, vi levende væsner skal bruge, er ferskvand, altså vand, som ikke indeholder så meget salt. Fisk i havene kan filtrere saltet fra saltvandet, så de på den måde kan få ferskvand. Det kan vi mennesker ikke. Derfor kan vi ikke drikke saltvand. Et menneske kan overleve en hel måned uden mad, men kan kun overleve en uge uden vand. Vi skal drikke 2 liter vand om dagen, for at leve sundt, men vores krop kan faktisk også blive forgiftet, hvis vi drikker for meget vand alt for hurtigt. Det er fordi for meget vand fortynder saltindholdet i blodet, og det giver ubalance i hjernen. 75% af jordklodens overflade er dækket af vand, og det er over 1000 trillioner liter vand. Det er dog kun 2,5% af alt vandet på jorden, der er ferskvand. Resten er saltvand i havene på Jorden. Over halvdelen af ferskvandet er stivnet som is på polerne og som isdække på bjerge. Ca. 1/3 af ferskvandet findes som grundvand, altså i jorden og kun en meget lille del findes som vand i søer. Alt det vand vi har på Jorden i dag, er det samme vand, som var her for millioner år siden. Jorden får aldrig nyt vand og mister aldrig noget af det vand, den har nu. Det hele kører i et lukket system. Vores krop består af ca. 72% vand. Selv i vores hårde knogler er der vand. Herunder kan du se, hvor meget vand, de forskellige kropsdele ca. består af: - Hjerne: 75% vand - Blod: 83% vand - Hjerte: 79% vand - Muskler: 75% vand - Lunger: 80% vand - Knogler: 22% vand Fordeling af saltvand og ferskvand på Jorden. Til højre ses, hvor ferskvandet er.

4 Vandets kemi Alle ting i universet er opbygget af atomer. Atomer er en slags byggeklodser, og de kan samle sig på alle mulige forskellige måder. Der findes ca. 100 forskellige atomer, og når atomerne samler sig på forskellige måder, kan de danne forskellige ting. Hvis man bruger kemisprog, kaldes vand for H2O. Det er fordi vand er et molekyle, som er bygget af 2 H-atomer (hydrogen) og 1 O-atom (oxygen, som også kaldes for ilt). Når disse atomer sidder sammen på en bestemt måde, bliver det til vand. I en vanddråbe er der mange, mange små vandmolekyler. H O Sådan ser et vandmolekyle ud. H Vand er det eneste stof, som findes naturligt i 3 former på Jorden. Det kan skifte form efter temperaturen. Når vandet har forskellige former, opfører molekylerne sig forskelligt. De tre former kalder vi vandets tilstandsformer. Fast form: Is: Når vand får en lav temperatur, dvs. under 0 grader, fryser det til is. Når vandet fryser til is, kan molekylerne ikke bevæge sig frit mellem hinanden. Så sidder de nærmest i bestemte positioner, og det er derfor isen bliver hård og danner krystaller. Flydende form: Væske: Når vand har en temperatur mellem 0 og 99 grader er det i flydende form, ligesom vandet i vandhanen. I denne tilstand kan molekylerne bevæge sig mere frit. De er dog bundet til hinanden med kræfter, som gør at vandet bliver samlet som én masse. Gas: Damp: Når vand får en temperatur over 99 grader eller får tilført energi fx fra solen, fordamper det. I dampen kan molekylerne bevæge sig frit overalt. Derfor er vandet ikke længere samlet, og det kan sprede sig rundt i rummet frit. varme kulde varme kulde

5 Vandets kredsløb Som tidligere beskrevet, er alt vandet på Jorden det samme nu, som det, der var her for millioner af år siden. Jorden mister ikke vand og får ikke nyt vand. Derimod kører vandet på Jorden i et evigt kredsløb, og vandet er derfor aldrig i ro. Vandet kører i et cirkulært kredsløb, og det vil sige, at der ikke er et af punkerne, som kommer først. Herunder kan du se vandets kredsløb kort beskrevet: Solens energi får vandet fra havets overflade, søer og vandløb til at fordampe så det stiger op i luften I himlen samler vandet sig til skyer, og når skyerne bliver stoer nok, giver de regn. Det brugte vand ledes til et renseanlæg, hvor det renses, og bagefter bliver ledt direkte ud i havet. Når regnen rammer jordens overflade, trænger det ned i undergrunden, hvor det bruger mange år på at synke ned til grundvand. I hjemmene kommer vandet ud som drikkevand. Efter brug sendes det videre via kloakkerne til et rensningsanlæg. På et vandværk pumpes grundvandet op. Her bliver det renset og sendt ud til os i vores huse. Hvis man kigger på kredsløbet ovenover, er det tydeligt, at menneskerne har haft stor indvirkning på det. Derfor er det nok heller ikke så svært, at forestille sig, at kredsløber ikke altid har set sådan ud. På næste side kan du læse mere om de forskellige punkter.

6 Meget af vandet i kredsløbet findes i havene. Vandet fordamper når energien fra solens stråler rammer havoverfladen. Vandet fordamper ikke, fordi det bliver over 100 grader på havets overflade. Fordampningen sker, fordi energien fra solen kan bryde de bånd, som holder vandmolekylerne samlet. Når vandet fordamper stiger det til vejrs. Et vandmolekyle er ca. i luften i 10 dage. Herefter falder de til jorden som nedbør, enten over vand eller over land. Når vanddampen stiger til vejrs, bliver det afkølet og samler sig derfor til vand i væskeform, dette kaldes fortætning. Vandmolekylerne binder sig til små partikler af støv, salt og røg i luften, og der dannes dermed små skydråber, som binder sig til hinanden og der opstår skyer. Vinden får skyerne til at flytte sig, så de bl.a. kommer ind over land. I skyen samler de små skydråber sig til større og større dråber, og når disse dråber er store nok, falder de ned som nedbør. En del af det vand, som falder til jorden som nedbør, vil sive ned i jorden. Noget af det vil blive i de øverste jordlag, og senere sive ud i en sø eller flod. En anden del af vandet vil sive dybere ned i jorden og ende i grundvandet. Grundvandet er vand, som er deponeret i jorden. Vandet ligger dybt i jorden, hvor der er hulrum mellem jordpartiklerne. Det tager lang tid for vandet at sive helt ned til grundvandet. Vandet vi drikker kan være 50 år gammelt nedbør. På et vandværk hentes grundvandet op fra undergrunden ved hjælp af boringer i jorden. Når vandet kommer til vandværket bliver det iltet og filtreret, før det bliver sendt ud til os i husene. Man ilter vandet, for at give det en mere frisk smag og for at fjerne fx jern i vandet. Nar vandet er iltet og filtreret, er det blevet til rent drikkevand, og anbringes derefter i en stor beholder. Heri ligger det, indtil det bliver sendt ud til forbrugerne. Af alt det vand, som bliver sendt ud til forbrugerne, bruges størstedelen til landbrug og fiskeri, dernæst husholdningen (som er vores huse) og resten bliver brugt på industri (fabrikker osv.) I husene bruges over halvdelen af vandet på bad og toilet. Når man tager et brusebad, bruger man ofte over 100 liter vand. Derudover bruges der også meget vand i køkkenet og til tøjvask. Når vi er færdige med vandet, sendes det ud som spildevand i kloarkerne. Spildevandet kommer til et rensningsanlæg, før det sendes videre i kredsløbet. I vores spildevand er der mange stoffer, som ville ødelægge naturen, hvis vandet bare blev sat direkte ud i havet igen. På et rensningsanlæg bliver spildevandet derfor renset, så forurenende stoffer nedbrydes og fjernes, og vandet ikke kan skade omgivelserne. Det rensede spildevand udledes til vandløb, søer eller i havet, hvorfra kredsløbet fortsætter.

7 Grundvand Når det regner og vandet rammer jorden, vil noget af det fordampe igen, noget vil blive optaget af planter og træer, noget vil løbe ned i søer, hav eller vandløb og noget af vandet vil sive ned i jorden. Det vand, der siver ned i jorden, bliver til grundvand. Under jordoverfladen findes forskellige jord- og sandlag. Vandet siver langsomt ned gennem de mange forskellige lag af sand, jord, kalk og ler, men det bevæger sig ikke med samme hastighed gennem de forskellige jordlag. Fx har vandet svært ved at komme igennem et lag af ler, men det kan nemt komme gennem et lag af sand. Sand- og jordlagene i undergrunden består af en masse mikroskopiske korn af sand og ler. Disse ligger ikke helt tæt, så der er nogle små hulrum mellem kornene. Der er disse hulrum, vandet kan flyde igennem og ophobe sig i. På et tidspunkt når vandet et sted i jorden, som det har meget svært ved at komme igennem, og så ophober det sig. Det kan tage mange år for vandet, at synke ned i jorden. De fleste steder i Danmark tager det omkring år fra at vandet rammer jorden som regn til vi hiver det op igen som drikkevand. I andre lande kan denne proces tage helt op til år. Vandet bliver renset, når det løber gennem de mange jordlag. Efter ca år vil vandet været renset, så vi kan drikke det. Desværre er det ikke kun vandet, som siver ned gennem jordlagene. Når vi bruger sprøjtegift eller hælder andre kemikalier ud i jorden (fx maling, opvaskesæbe osv.), kan vi være med til at forurene det grundvand, vi selv skal drikke. Selvom vandet bliver renset på vej ned gennem de mange jordlag, er det ikke alt, det fjerner. Hvis vandet er for forurenet, bliver man nødt til at lukke for vandboringerne i det område.

8 På vandværket I Danmark har vi 2670 vandværker fordelt i hele landet. Nogle vandværker er bare små huse uden vinduer, mens andre er store højteknologiske vandværker. På vandværkerne pumper de vandet op, og sender det videre ud til os forbrugere. Ved hjælp af forskelligt udstyr, kan man måle, hvor der er nok grundvand til at det kan blive pumpet op. Som regel borer man ca. 50 meter ned i jorden med et bor, som kan trække vandet op gennem et filter. Når vandet kommer til vandværket er det ikke helt klar til at drikke endnu, selvom det er blevet renset på sin vej ned gennem de mange jordlag. Der er fortsat nogle ting i vandet, man gerne vil have ud. Fx jern og dem orange farve okker. Hvis man ikke fjerner okkeret fra vandet, vil orange. Først det ilter være man vandet, for at tilføre ilt og gøre det mere friskt. Det kan man gøre, ved at lade vandet løbe ned over en slags vand-trappe. Vandtrappe til iltning af vandet Når vandet er blevet iltet sendes det gennem et filter af sand, som sikrer at vandet er helt rent, når det kommer ud. Her fjerner sandfilteret bl.a. jern og okker. Herefter er det klar til at komme ud til vores vandhaner. Vandet kommer ud til husene gennem vandrør, men inden det kommer helt ud til husene, pumper man det ofte op i et vandtårn, som gør, at vandet får tryk nok på, til at komme ud til alle huse. Birkerød vandtårn

9 I hjemmet Vi bruger vand til rigtig mange ting i vores hjem. Vi bruger det til at drikke, bad, toilet, madlavning, rengøring osv. Vandet kommer ud af vores vandhaner gennem de rør, der kommer fra vandværkerne. Vandet er meget rent, når det kommer ind i huset faktisk noget af det reneste vand i verden, men når vi er færdige med at bruge det, er det ikke så rent mere. Vi putter sæbe i, når vi vasker op, vi skyller vores madrester ud, vi tisser i det og vasker vores snavs af med det. Faktisk er det så beskidt, at det skal renses, inden det må komme ud i naturen igen. En dansker bruger i gennemsnit 107 liter vand om dagen, så på blot 10 dage har én dansker ca. bruget 1 ton vand. Når vi har brugt vandet kaldes det spildevand, og spildevandet kommer ned i kloakken og herefter til et rensningsanlæg. Tøjvask 13% Vandforbrug Andet 7% Mad og drikke 7% Opvask og rengøring 10% Bad og hygiejne Tøjvask Mad og drikke Toiletskyl 27% Toiletskyl Bad og hygiejne 36% Opvask og rengøring Andet På rensningsanlægget Når vandet kommer til et rensningsanlæg, er det fyldt med alt muligt. Der er både flydende ting i som fx sæbe og malingrester, der kan opløses i vandet, og så er der også ting, som ikke kan opløses i vandet. Det kan fx være toiletpapir, vatpinde og sand. På et rensningsanlæg renses vandet på 3 forskellige måder: 1: Mekanisk Den mekaniske rensning er maskiner, der renser vandet fra de store ting. Lige inden vandet kommer ind i rensningsanlægget, kommer det gennem en stor rist. Risten

10 stopper toiletpapir og vatpinde, så det ikke kommer med videre. På risten er der fundet mange mærkelige ting, som er kommet med spildevandet, man har endda fundet dyr i risten. Efter risten skrabes fedtet af overfladen (fedt er lettere end vand, og flyder derfor ovenpå) og sandet filtreres ud i bunden. (Sand er tungere end vand, og ligger derfor på bunden). 2: Biologisk Når alle de store ting er fjernet fra vandet, skal de flydende ting i vandet som urin, sæbe, rengøringsmidler osv. fjernes. Det sker i den biologiske rensning. Her tilføjes bakterier, som spiser dette. 3: kemisk rensning I den kemiske rensning tilsætter man jern, for at fjerne det sidste fosfat i vandet. Når vandet har passeret alle tre, er det klart til at blive pumpet ud i naturen igen, så det kan indgå i kredsløbet på ny. Vandet udledes i havet eller vandløb.

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND Vand er liv brug det med omtanke Renhed Vand er liv Energi Fællesskab Velvære Leg Lyst Ansvar Omtanke Behov For millioner af år siden var hele kloden dækket af vand.

Læs mere

Det bedste vand kommer fra hanen

Det bedste vand kommer fra hanen Det bedste vand kommer fra hanen Hvor kommer vandet fra? Vand er i konstant bevægelse. Den måde, det bevæger sig på, hedder vandets kredsløb. Når det regner eller sner, kommer der vand på jorden. Vandet

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

For vandnørder i 5.-6. klasse

For vandnørder i 5.-6. klasse For vandnørder i 5.-6. klasse Indhold Stikord side 3 Vejen til Vandnørd side 4 Billedjagt side 5 Vandkemi side 6 Vandets overflade side 6 Vand-termometer side 7 Kan I smage forskel? side 7 Vandets kredsløb

Læs mere

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 1. 3. klasse

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 1. 3. klasse Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 1. 3. klasse 1 Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 1.-3. klasse 8 lektionsopgaver: a. Vandet i Hillerød...................................... 3 b. Hvor findes vandet?..................................

Læs mere

Besøg. Fredensborgværket

Besøg. Fredensborgværket Besøg Fredensborgværket Indhold Historien om Fredensborgværket 3 Data på vandværket 4 Vandets kredsløb 6 Fra grundvand til drikkevand 8 Kontrol af dit drikkevand 11 Historien om Fredensborgværket Fredensborgværket

Læs mere

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ Fra spildevand... -til til badevand Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Mr. Flush Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om spildevandet 1. Både boliger og virksomheder

Læs mere

Pumpestation. Hjem/Industri. Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse.

Pumpestation. Hjem/Industri. Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse. Hjem/Industri Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse. Pumpestation Da spildevandet ikke altid kan løbe den lige vej ned til renseanlægget,

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Smager vand ens alle steder? Hvor kommer drikkevand fra? Kan jeg lave vand? Foto: Emil Thomsen Drikkevand i fremtiden. Baggrund for hæftet og konkurrencen.

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET BADEVÆRELSET Badeværelset er det sted, hvor næsten to tredjedele af hjemmets vandforbrug foregår. Vi skyller ud i toilettet, tager varme bade om vinteren

Læs mere

»Sådan får De bedre vand-vaner«

»Sådan får De bedre vand-vaner« »Sådan får De bedre vand-vaner«danske Vandværkers Forening Det forventer vi af drikkevandet: Det er billigt Det er ikke sundhedsfarligt at drikke Det smager godt Det er klart Det er køligt Det lugter ikke

Læs mere

Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen!

Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen! Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen! Vand kommer hverken fra EU eller Out of Space... Det vand, du drikker og bruger, er i et evigt kredsløb, der tager fra blot fem til flere tusinde

Læs mere

Opgave 1. Vand og vandforsyning (fase 3) Vandets fordeling! Forholdet mellem saltvand og. Ferskvand. Ferskvandets fordeling

Opgave 1. Vand og vandforsyning (fase 3) Vandets fordeling! Forholdet mellem saltvand og. Ferskvand. Ferskvandets fordeling Opgave 1 Vandets fordeling! Hvor stor en del af jordens overflade er dækket af vand (brug bøger eller internettet)? % af jordens overflade er vand. Forholdet mellem saltvand og ferskvand Hvor mange % er

Læs mere

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn.

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. SAMN FORSYNING DRIKKEVAND Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. VAND - EN VIGTIG RESSOURCE Samn Forsyning varetager årligt indvindning, behandling

Læs mere

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn.

SAMN FORSYNING DRIKKEVAND. Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. SAMN FORSYNING DRIKKEVAND Samn passer vi på dit drikkevand og renser dit spildevand til gavn for dig og dine børnebørn. Version 31-05-2018 VAND - EN VIGTIG RESSOURCE SAMN FORSYNING APS Samn Forsyning varetager

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner?

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner? Opgave 1a.01 Geologiske kredsløb Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksterne omkring Vulkaner & jordskælv fra Geologisk Museum 1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? Oceanbundspladerne

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Vand og vandforsyning

Vand og vandforsyning Af Erland Andersen og Jens O. Mortensen Udgave: 11-10-2004 Indledning Vand og vandforsyning er det 3. undervisningsforløb i det folkeskoleprojekt Vvs-branchens uddannelsesnævn startede i efteråret 2002.

Læs mere

HORSENS VAND VANDVÆRKER

HORSENS VAND VANDVÆRKER HORSENS VAND VANDVÆRKER Vand - en vigtig ressource Horsens Vand A/S sikrer, sammen med en række private vandværker, vandforsyningen i Horsens Kommune. Drikkevandet i forsyningsområdet for Horsens Vand

Læs mere

Vand og grundvand. Niveau: 8. klasse. Varighed: 5 lektioner

Vand og grundvand. Niveau: 8. klasse. Varighed: 5 lektioner Vand og grundvand Niveau: 8. klasse Varighed: 5 lektioner Præsentation: Vand og grundvand i Danmark handler om vandkredsløbet med dets fordampning, nedbør, afstrømning og grundvanddannelse, som det foregår

Læs mere

For vandnørder i 5.-6. klasse LÆRERVEJLEDNING

For vandnørder i 5.-6. klasse LÆRERVEJLEDNING For vandnørder i 5.-6. klasse LÆRERVEJLEDNING Vand-Akademiet Vand-Akademiet for vandnørder i 5.-6. klasse Kærer lærer Undervisningsmaterialet Vand-Akademiet for vandnørder i 5.-6. klasse er udviklet af

Læs mere

Sønderborg Forsyning vil opdrage teenagere Fem gode teenager-råd

Sønderborg Forsyning vil opdrage teenagere Fem gode teenager-råd Sønderborg Forsyning vil opdrage teenagere På den internationale Vandets Dag den 22. marts inviterer Sønderborg Forsyning til åbent hus i byens gamle vandtårn. Men samtidig skyder Sønderborg Forsyning

Læs mere

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 4. 6. klasse

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 4. 6. klasse Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 4. 6. klasse 1 Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 4.-6. klasse 7 lektionsopgaver: a. Vandet i Hillerød...........................................3 b. Et lille vandkredsløb.......................................5

Læs mere

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Spildevandscenter Avedøre Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Øvelse I Formål: På renseanlægget renses et mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget benyttes

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Spildevand Undervisningsmateriale. - Oplæg til elevdialog

Spildevand Undervisningsmateriale. - Oplæg til elevdialog Spildevand Undervisningsmateriale - Oplæg til elevdialog Spildevandets historie Natpotten, lokummet og natmanden I Danmark havde man indtil i slutningen af 1800-tallet de fleste steder ikke noget toilet.

Læs mere

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg Nedsivningsanlæg I et nedsivningsanlæg bortskaffes spildevandet ved, at vandet siver ned gennem jordlagene til grundvandet. Spildevandet pumpes fra bundfældningstanken over i selve nedsivningsanlægget,

Læs mere

AFKØLING Forsøgskompendium

AFKØLING Forsøgskompendium AFKØLING Forsøgskompendium IBSE-forløb 2012 1 KULDEBLANDING Formålet med forsøget er at undersøge, hvorfor sneen smelter, når vi strøer salt. Og derefter at finde frysepunktet for forskellige væsker. Hvad

Læs mere

det vand, du har brugt...

det vand, du har brugt... Velkommen på dit renseanlæg Sig pænt farvel til det vand, du har brugt... Når regnvandet rammer jorden, siver det langsomt ned til grundvandet - alt efter jordbundsforholdene tager denne proces mellem

Læs mere

Hjælp med at passe på det rene drikkevand

Hjælp med at passe på det rene drikkevand drikkevandet Hjælp med at passe på det rene drikkevand Hej! Ved du, hvor det krystalklare drikkevand kommer fra? Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om vandet 1. Når vejret er varmt, fordamper

Læs mere

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Grønne planter bruger vand og kuldioxid til at producere oxygen og opbygge organiske stoffer ved fotosyntese. Sæt kryds ved det

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE - fra klasse (Udskolingen)

UNDERVISNINGSMATERIALE - fra klasse (Udskolingen) UNDERVISNINGSMATERIALE - fra 7. - 9. klasse (Udskolingen) Lærervejledning Lærervejledning til Fra lokum til slam om spildevandsrensning Spildevandet er en del af vandets kredsløb og en væsentlig del af

Læs mere

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand GRØNT TEMA Fra nedbør til råvand Her findes temaer om grundvand, kildeplads, indsatsplanlægning (grundvandsbeskyttelse), boringer, undersøgelser og oversigt over støtteordninger, landbrugets indsats m.m.

Læs mere

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK Ved du, hvad der sker med vandet, der løber ud i køkkenvasken? Eller vandet fra toilet, bad eller vaskemaskine? Her i brochuren finder du gode råd om afløb og kloak. Ved at følge

Læs mere

DRIKKEVAND TIL OS ALLE SAMMEN

DRIKKEVAND TIL OS ALLE SAMMEN DRIKKEVAND TIL OS ALLE SAMMEN - Et scienceforløb om drikkevand til indskolingen Sammen gør vi det bedre 2 [ DRIKKEVAND ] INDLEDNING Walk the Science er et projekt, hvor Helsingør Kommune arbejder sammen

Læs mere

Drikkevand til os allesammen

Drikkevand til os allesammen Drikkevand til os allesammen LÆRERVEJLEDNING Sammen gør vi det bedre Generelt Al forskning viser, at besøg uden for skolen skal underbygges af aktiviteter før og efter besøgene for at sikre optimalt læringsudbytte.

Læs mere

ALT OM AFLØB OG KLOAK

ALT OM AFLØB OG KLOAK GO ENERGI TIL LIVET ALT OM AFLØB OG KLOAK www.ke.dk el gas vand varme afløb Københavns Energi er din multiforsyner af el, gas, vand, varme og afløb. Vi sørger for energien i dit hjem, men du kan også få

Læs mere

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand Øvelse B Version 7.0 Biologisk rensning Fjern sukker fra Formål: På renseanlægget renses spildeet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning bruges bakterier og mikroorganismer til at nedbryde

Læs mere

Polære og ikke polære væsker

Polære og ikke polære væsker Viborg Private Realskole 10. årgang Polære og ikke polære væsker Side -1- En model af et vandmolekyle SIDE 2 1021 At forstå et vandmolekyles opbygning Blyant/kuglepen Molekylesæt Teori Vi ser på en tegning

Læs mere

Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand

Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand 1 fersk grundvand salt grundvand Vi er privilegerede i Danmark Vi kan åbne for vandhanen og drikke vandet direkte fra den. Sådan skal det gerne blive ved med

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Helsingør Kommune er i øjeblikket ved at gennemgå

Helsingør Kommune er i øjeblikket ved at gennemgå Spildevand i det a bne land En oversigt over de forskellige løsninger til håndtering af spildevand i Helsingør Kommune Helsingør Kommune er i øjeblikket ved at gennemgå spildevandsrensningen på alle ejendomme

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

På det rene med spildevandet

På det rene med spildevandet På det rene med spildevandet Hvem er VandCenter Syd? VandCenter Syd tager hånd om spildevandsrensningen i både Odense Kommune og Nordfyns Kommune, efter vi den 1. januar fusionerede med Nordfyns Spildevand.

Læs mere

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst 2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst GULD I SYDAFRIKA: 1. fugtigt og varmt langs kysten 2. Indre del, ligger højt 3. Stort område med industri guldminer: 50 grader og 3

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Temperatur. Termometer

Temperatur. Termometer Elevark Klimakassen Klimakassen er udviklet af ONITOs Klimaambassade og betalt af midler fra Klimapuljen, som administreres af Departementet for Natur og Miljø. Forløb 1: Vind og vejr Temperatur Temperaturen

Læs mere

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand?

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? En undervisningsavis fra og vand 2004 Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? Volmer Vandhunds Store Vandvids-Quiz Hvad sker der,når vi trækker ud i toilettet?

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele Atomets bestanddele Indledning Mennesket har i tusinder af år interesseret sig for, hvordan forskellige stoffer er sammensat I oldtiden mente man, at alle stoffer kunne deles i blot fire elementer eller

Læs mere

De tre tilstandsformer

De tre tilstandsformer digital Tema De tre tilstandsformer Noter til læreren: Forsøg til slowmotionfilm og elev-fremlæggelser - samt lidt teori 2013 Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever laver forsøg,

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Individuelle renseanlæg

Individuelle renseanlæg Individuelle renseanlæg Det er forholdene på din ejendom der afgør, hvilke typer af renseanlæg, du må etablere. Der kan være forskel på forholdene imellem dig og din nabo, således at du skal opfylde én

Læs mere

LYNETTEFÆLLESSKABET I/S Vi giver vandet tilbage til naturen

LYNETTEFÆLLESSKABET I/S Vi giver vandet tilbage til naturen Bilag til pkt. 7 STORYLINE Præsentationsfilm til Lynettefællesskabet I/S LYNETTEFÆLLESSKABET I/S Vi giver vandet tilbage til naturen Følgende er storyline udgør den overordnede ramme for fortællingen.

Læs mere

Naturvidenskabsfestival VAND

Naturvidenskabsfestival VAND Naturvidenskabsfestival VAND Tekst: Margrethe Marstrand Musik: Ukendt Det regner, det regner Det regner, det regner den hele dag, Hvor kommer dog alle de dråber fra? Dryppe, dryp, dryp, dryp, dryppe, dryp,

Læs mere

Brug gratis regnvand i din have, dit toilet og din vaskemaskine det er enkelt og godt for miljøet

Brug gratis regnvand i din have, dit toilet og din vaskemaskine det er enkelt og godt for miljøet Brug gratis regnvand i din have, dit toilet og din vaskemaskine det er enkelt og godt for miljøet Brug dit regnvand det er nemt, gratis og godt for miljøet Vi besluttede, vi ville bygge et nulenergihus.

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Øvelse E Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Formål: På renseanlægget renses spildevandet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget benyttes mikroorganismer

Læs mere

Pilefordampningsanlæg

Pilefordampningsanlæg DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Pilefordampningsanlæg Installationsadresse : Dato : Pilefordampningsanlægget er dimensioneret for personer Pilefordampningsanlæg: Husets spildevand/afløb afledes til

Læs mere

Pilefordampningsanlæg med hævertpumpe

Pilefordampningsanlæg med hævertpumpe DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Pilefordampningsanlæg med hævertpumpe Installationsadresse: Dato: Pilefordampningsanlægget er dimensioneret for personer Pilefordampningsanlæg: Husets spildevand/afløb

Læs mere

Fra saltvand til ferskvand

Fra saltvand til ferskvand Månestenen #07 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 4 lektioner Fra saltvand til ferskvand I denne opgave skal I tale om vandets betydning for livet på Jorden. Eleverne bliver introduceret til

Læs mere

Undgå kloakproblemer Sådan gør du

Undgå kloakproblemer Sådan gør du Undgå kloakproblemer Sådan gør du Undgå kloakproblemer Du ejer selv en del af kloakken, som du har ansvaret for at holde i stand. Er du fx husejer, ejer du den del af kloaksystemet, der ligger på din grund.

Læs mere

Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 2 Skole: Navn: Klasse:

Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 2 Skole: Navn: Klasse: Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 kapitel 2 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 I planternes blade foregår fotosyntesen, hvor planter forbruger vand og kuldioxid for bl.a. at danne oxygen. 6 H 2 O C 6

Læs mere

Grundvandet på Agersø og Omø

Grundvandet på Agersø og Omø Grundvandet på Agersø og Omø Drikkevand også i fremtiden? Grundvandet skal beskyttes Drikkevandet på Agersø og Omø kommer fra grundvandet, som er en næsten uerstattelig ressource. Det er nødvendigt at

Læs mere

Årsplaner for undervisning i fysik/kemi, biologi og Geografi

Årsplaner for undervisning i fysik/kemi, biologi og Geografi Søg i emner Årsplaner for undervisning i fysik/kemi, biologi og Geografi 6. - 7. klasse 2017/2018 Geografi Biologi Fysik/kemi August 32 33 Den livgivende Jord mineraler, humus og kulstof i kredsløb med

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG

BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG 1 GAVNLIGT FOR ØKONOMIEN, MILJØET OG DIN DAGLIGDAG HOFOR vil trække kalken ud af vandet gøre det blødt fordi forbrugerne ønsker det. Blødt vand indebærer nemlig store fordele

Læs mere

BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG

BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG 1 2 GAVNLIGT FOR ØKONOMIEN, MILJØET OG DIN DAGLIGDAG HOFOR vil trække kalken ud af vandet gøre det blødt fordi forbrugerne ønsker det. Blødt vand indebærer nemlig store fordele

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

Din årsplan er gemt

Din årsplan er gemt 2018-2019 Din årsplan er gemt Geografi Biologi Fysik/kemi August 33 34 Lost at bruge, læse og lave kort Dyrenes verden tilpasninger og forskellighed En verden af atomer grundstoffer, atomer og molekyler

Læs mere

Pandekager og hjemmelavet is, på tøris. Velkomst Dagen i dag 10.15 10.30. Forsøg med tøris - Lav tåge - Sluk et lys - Flyvende sæbebobler 10.30 10.

Pandekager og hjemmelavet is, på tøris. Velkomst Dagen i dag 10.15 10.30. Forsøg med tøris - Lav tåge - Sluk et lys - Flyvende sæbebobler 10.30 10. Pandekager og hjemmelavet is, på tøris Tidspunkt Aktivitet 10.15 10.30 10.30 10.50 10.50 12.00 Velkomst Dagen i dag Forsøg med tøris - Lav tåge - Sluk et lys - Flyvende sæbebobler Klargøring af råvarer

Læs mere

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand Øvelse B Biologisk rensning Fjern sukker fra Formål: På renseanlægget renses spildeet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget bruges bakterier og mikroorganismer til at

Læs mere

information om tømning af samletanke og bundfældningstanke

information om tømning af samletanke og bundfældningstanke information om tømning af samletanke og bundfældningstanke 1 Tanken tømmes for at skåne miljø og grundvand I områder, der ikke har offentlig kloak i Gribskov Kommune, findes der typisk to forskellige slags

Læs mere

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning?

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandstønde Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandsopsamling er et enkel og billigt system til vandbesparelser. Du behøver nemlig ikke nødvendigvis at bruge rent drikkevand til toiletskyl,

Læs mere

MINDRE KALK I VANDET. Blødere vand til forbrugerne

MINDRE KALK I VANDET. Blødere vand til forbrugerne MINDRE KALK I VANDET Blødere vand til forbrugerne 2 Mindre kalk i vandet betyder lavere energiforbrug til husholdningsapparater og varmeanlæg. Det giver fx en årlig besparelse på 18,3 mio. kwh for hele

Læs mere

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND BØRKOP KOMMUNE Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND Jan 2004 Hvorfor skal spildevandet på landet renses? Gennem de sidste mange år har der været fokus på at fjerne forureningen i vores

Læs mere

Effektiv rensning af spildevand med SBR

Effektiv rensning af spildevand med SBR Effektiv rensning af spildevand med SBR 14 19 6 5 18 17 16 15 20 11 13 22 21 7 9 12 3 4 8 1 2 18 1 > Indløbsbygværk 2 > Modtagestation 1 3 > Ristehus 4 > Sandfang 5 > Modtagestation 2 (perkolat) 6 > Perkolatlager

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER Mere information: Du kan finde yderligere informationer, herunder vejledninger og retningslinjer for de forskellige typer af rensningsanlæg på kommunens hjemmeside: www.silkeborgkommune.dk ( > Borger >

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med efterfølgende nedsivning : Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank og

Læs mere

Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand

Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand Regler for hygiejne Når du arbejder med drikkevand Version 01 december 2018 2 Hvor finder du hvad? Generelle regler for hygiejne... 4 Når du arbejder på produktionsanlæg... 6 Arbejde med vandledninger...

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Indhold Spildevandet skal renses bedre... 3 Sådan skal spildevandet renses... 4 Oversigtskort... 5 Hvem, hvor og hvornår?...

Læs mere

Bedre vandmiljø i Knolden's sø

Bedre vandmiljø i Knolden's sø Bedre vandmiljø i Knolden's sø Søens tilstand Søen er 15 x 25 meter. Dybeste sted er måske 1½-2 meter. Søer er vokset til med vandplanten hornblad. Der er også et 20-40 centimeter tykt lag næringsrigt

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Hvem er VandCenter Syd as? Hold øje med dit vandforbrug

Hvem er VandCenter Syd as? Hold øje med dit vandforbrug VandFakta Hvem er VandCenter Syd as? VandCenter Syds hovedopgave er at sikre rent drikkevand af høj kvalitet og i tilstrækkelig mængde. Samtidig skal vi sørge for at levere det brugte vand spildevandet

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Rent vand til alle. Eleverne skal have kendskab til simpel mekanisk vandrensning.

Rent vand til alle. Eleverne skal have kendskab til simpel mekanisk vandrensning. Side 1/10 Fag/klassetrin: N/T, 2.4. klasse Omfang: Ca. 6 lektioner Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Målet er, at eleverne aktivt indkredser forskellige muligheder for bedst

Læs mere

100 år med rent vand 1906-2006. 100 år med rent vand I/S Mammen Bys Vandværk 1

100 år med rent vand 1906-2006. 100 år med rent vand I/S Mammen Bys Vandværk 1 I/S Mammen Bys Vandværk 100 år med rent vand 1906-2006 100 år med rent vand I/S Mammen Bys Vandværk 1 Vandets evige kredsløb Model af vandets kredsløb i naturen. Tallene angiver hvor lang tid vand befinder

Læs mere

vand, varme & energi

vand, varme & energi vand, varme & energi 1 vand, varme & energi Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til formidlingsaktiviteten Vand, varme og energi. Aktiviteten er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen

Læs mere

Spildevandsrensning. landet

Spildevandsrensning. landet Spildevandsrensning på landet 2 Nu også spildevandsrensning på landet En del vandløb og søer er trods en stor indsats stadig forurenet. Derfor har Folketinget besluttet, at spildevandet fra ejendomme på

Læs mere

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen det handler om Hvad gør du i GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen Om at have... have Vi kender det alle sammen. Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet alle tilløb

Læs mere

Slide 1-10: Den første del af slideshowet er stemningsbilleder, der viser vand, som eleverne kender det fra deres hverdag og eventuelt ferier.

Slide 1-10: Den første del af slideshowet er stemningsbilleder, der viser vand, som eleverne kender det fra deres hverdag og eventuelt ferier. Noter til slideshow Dette slideshow sætter scenen og introducerer temaet vand. Idéen er at få elevernes sanser i spil og tankerne i gang. Det anbefales at lade billederne tale for sig selv, så det er elevernes

Læs mere

KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD

KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD DU EJER SELV EN DEL AF KLOAKSYSTEMET De færreste boligejere er klar over, at kloaksystemet faktisk er en del af boligen, ligesom fx døre og vinduer er det. Derfor

Læs mere

KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD

KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD KLOAKHJÆLP REPARATION - RENSNING - GODE RÅD DU EJER SELV EN DEL AF KLOAKSYSTEMET De færreste boligejere er klar over, at kloaksystemet faktisk er en del af boligen, ligesom fx døre og vinduer er det. Derfor

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning Installationsadresse: Dato: Det beplantede filter er dimensioneret for personer og opfylder SO krav. Det beplantede filter med aktiv beluftning (Forced Bed Aeration, FBA ): Bundfældningstank pumpebrønd

Læs mere

Hvad er drivhusgasser

Hvad er drivhusgasser Hvad er drivhusgasser Vanddamp: Den primære drivhusgas er vanddamp (H 2 O), som står for omkring to tredjedele af den naturlige drivhuseffekt. I atmosfæren opfanger vandmolekylerne den varme, som jorden

Læs mere

Vand. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: VAN D 8. Når du arbejder med dette afsnit, berøres følgende trinmål:

Vand. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: VAN D 8. Når du arbejder med dette afsnit, berøres følgende trinmål: VAN D 8 Vand Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik Når du arbejder med dette afsnit, berøres følgende trinmål: Trin 1: give eksempler på resurser, der indgår i dagligdagen, herunder vand, fødevarer,

Læs mere