Artikel fra Muskelkraft nr. 6, Voksne drenges fædre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Artikel fra Muskelkraft nr. 6, Voksne drenges fædre"

Transkript

1 Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 1997 Voksne drenges fædre I artiklen Voksne drenges mødre i sidste nummer af Muskelkraft så Birthe Svendsen og Birthe Nielsen tilbage på deres liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra. Her fortæller fædrene om deres liv og roller Af Jørgen Jeppesen Drengene er taget på langtur i morges, 14 dage til Spanien med hjælperne ved rattet i kassevognene. Bruno Svendsen og Kjeld Overvad Nielsen regner ud, at de må være på den anden side af Hamborg nu - hvis de da er kommet ud af fjerene og afsted til tiden. På søndag ringer de hjem og melder alt vel, har de lovet. I dag er det fredag, hvor Kjeld har tidligt fri fra jobbet på Gøl Pølsefabrik. Vi sidder i hans parcelhusstue i Øster Hornum og snakker om Columbine, hoppen han har på stald på en gård udenfor byen. Den folede i foråret og er allerede bedækket igen; men om parringen gav resultat er uvist indtil klokken fire i eftermiddag, hvor dyrlægen kommer og scanner hende. Kjeld er spændt, for det koster immervæk kr. at låne sådan en avlshingst. Jeg tager en del overarbejde for at få råd til hesten, siger han. Det er en gammel drøm, der er gået i opfyldelse. Det er drømmen om at bo på et nedlagt landbrug med plads til dyr og dyrkning af lidt afgrøder til gengæld ikke, så derfor passer han tre køkkenhaver på én gang. Den herhjemme, en herovre og en deroppe, siger han og peger ud i Øster Hornum med pibespidsen. Kjeld, 51 år, er vokset op på en lille landejendom oppe i Vokslev ved Nibe. Vi er nok blevet her i huset for at Gert nemmere kunne komme rundt, mener han. Der har været forskel Har der været forskel på at være far og mor til jeres muskelsvinddrenge? Bruno: Det har der for vores vedkommende. Birthe gik jo hjemme og passede Martin i syv år. Hun tog slæbet om dagen, kan man sige. Der har været forskel, helt sikkert. Når jeg så kom hjem fra arbejde, var jeg ligeså meget med; der deltes vi om tingene. Og... det ved du også Kjeld... vi skulle jo op firefem-seks gange om natten for at vende Martin. Det var lige så tit mig, der stod op.

2 Men jeg været heldig med en forstående arbejdsgiver, som godt har kunnet se lidt løst på tingene, når jeg havde brug for at komme lidt senere om morgenen. Man kunne nemt få et minus på et par timer i løbet af sådan en nat. Og sjovt nok har jeg det stadigvæk i baghovedet. Jeg vågner stadig en tre-fire gange hver nat, fordi jeg har været vant til det i alle de år. Bruno, 46, er vagtmester på Danmarks Biblioteksskole i Aalborg. Der har han været i 19 år, lige siden han og Birthe flyttede fra Rødovre, men hovedstadsaccenten hænger ved endnu. Selv om han faktisk er født i Aalborg og boede der sine fem første år, ind til familien flyttede til København, for at faren kunne få arbejde. Han er uddannet som elektromekaniker og reparerede engang fotokopimaskiner for Rex Rotary. Nu styrer han varelager og trykkeri og passer på bygningerne på biblioteksskolen, og det er en rigtig god arbejdsplads, siger han og kan kun komme i tanke om at beklage sig over sommerheden, der stiger til grader under skolekompleksets store glaspartier. Så er det slemt at gå i uniform, forsikrer han. Bruno: Vi har godt kunnet diskutere, hvis tur det var. Men det har ikke været grelt, bare en del af hverdagen. Vi havde en bestemt rytme. Stod op samtidig, og mens Birthe ordnede det med morgenmaden, var jeg inde og ordne Martin. Bade ham og give ham tøj på. Det var jeg bedst til, for selv om han havde en kran i loftet, så brugte jeg altså armene til at løfte ham. Det var meget nemmere, men det har også kostet en dårlig ryg. Så kørte Birthe mig på arbejde og Martin i skole i invalidebilen. Det var en meget god måde, synes jeg. Han sagde altid mor Kjeld: Det har godt nok altid været Birthe, der stod op om natten. Det har jeg sovet for hårdt til. Man kan godt sige, at det har været forkert, men jeg hørte ham sgu næsten aldrig. Det var kun, hvis Birthe var i byen. Så kunne jeg høre ham, så lå det i baghovedet. Dengang kørte jeg med øl. Det var lange dage med et par bajere oveni, og jeg var som regel træt, når jeg kom hjem. Men det var hårdt for Birthe, for dengang gik hun også på ergoterapeutskolen. Hun har sådan set taget sig mest af Gert. Han kaldte altid på Birthe, han sagde altid mor. Og jeg kunne godt blive lidt sur, hvis han kaldte alt for tit - det kan jeg godt se i dag, at det var forkert. Kjeld var ølkusk på et Tuborgdepot i 23 år. Vi har heller aldrig sådan rigtig været uvenner. Birthe har heller aldrig klaget sig. Det er nok også derfor, det er gået. Bruno og Kjeld og deres koner, Birthe og Birthe, har kendt hinanden siden deres muskelsvinddrenge var små. De tog på familiekurser i Muskelsvindfonden og var med i den samme forældregruppe. Nu ses de sjældent, men har kontakt via sønnerne, der er nære venner.

3 Har I været misundelige på andre familiers lette liv? Kjeld: Man har været meget bundet. Hvis man skulle noget og ikke kunne få en til at passe Gert, så var man tvunget til at blive hjemme. Jeg kan huske engang, vi skulle med Tuborg til Sverige, det måtte vi aflyse. Sådan har det nok været flere gange. Og der har været ting, man på forhånd har valgt ikke at deltage i, fordi vi vidste, at Gert så skulle passes. Bruno: Det var svært, når Martin blev syg. Han fik let en forkølelse, som hurtigt kunne sætte sig på lungerne, og så var man virkelig bundet. Så skulle man banke slim op i fire timer om dagen. Det kunne man ikke få andre til. Har I nogensinde tænkt, at det var nemmere, hvis jeres drenge havde boet på en institution? Bruno: Det kunne jeg ikke drømme om. Kjeld: Nej, det kunne jeg sgu heller ikke. Det ville være synd at sende ham derhen. Det tror jeg aldrig, jeg har haft i tankerne. Bruno: Vi fik at vide engang, at hvis han skulle på institution, ville det blive på et plejehjem sammen med ældre mennesker. Det kunne jeg aldrig nogensinde drømme om; at sende Martin sådan et sted hen. Ikke at give op på halvvejen Bruno: Men selv om vi snakker om, at det har været en belastning, så har der været mange dejlige oplevelser. Det er også dem, man husker. Og jeg ville ikke undvære det i dag. Jeg tror, vi er blevet nogle andre mennesker. Kjeld: Ja, vi er blevet stærkere. Hvordan stærkere? Kjeld: Nok ved at vi selv har passet ham. Ved at vi har set, at han havde det godt. Det har da været hårdt at have ham, men han har haft det godt. Hvis vi havde sendt ham ud, så havde vi nok spekuleret på, om de nu passede ham ordentligt. Bruno: Det er det, man er glad for i dag. At se, hvor godt de har det. Man er glad for, at man ikke har givet op på halvvejen. Hvad er det, I ikke vil undvære? Bruno: For eksempel den lejlighed, vi boede i før - ja, det er måske en lille ting at sige her - men der havde vi en fodboldbane ved siden af, og alle drengene fra Martins klasse kom over og spillede fodbold, og Martin var altid med. Han var altid målmand. Han kørte rundt der og spillede faktisk lige så godt som en almindelig målmand, for han fyldte jo godt i målet. Det fik de masser af timer til at gå med. Det er bare sådan en lille ting, som varmer en om hjertet Kjeld: Ja. Ja, at han måtte være med. Bruno: Ja, og at han havde alle de kammerater.

4 Bruno giver sig til at fortælle om Martins 18-års fødselsdag, hvor 50 af de 70 gæster ved den store fest var unge mennesker fra Martins omgangskreds. Man skulle altid tage hensyn Naboens børn, klassekammerater, en strøm af skiftende hjælpere. Der var næsten altid liv i huset, og Kjeld og Bruno siger begge, at det har betydet meget for deres sønner. De har ikke været alene og næppe kedet sig mere, end andre børn må finde sig i. Men de mange hjælperes konstante tilstedeværelse skulle også tåles af husets øvrige beboere. Det var ikke kære gæster, man havde inviteret, men mennesker, der først og fremmest var der af nødvendighed. Både for Kjeld og Bruno var det en lettelse endelig at kunne ånde frit derhjemme, da sønnerne flyttede, og hjælperne fulgte med. Kjeld: Det kunne være hårdt, at der altid var nogen her. Til sidst døjede jeg med at tage, at der altid var nogen, når man kom hjem. Man kunne ikke sådan sidde og snakke, for man skulle altid tage hensyn. Vi kunne ikke snakke, ligesom vi ville, og så kunne man godt komme til at sidde og surmule lidt. Birthe kunne bedre tage det, men jeg syntes, det var meget svært. Jeg sagde tit til Birthe, at det er altså træls, at alle de unge mennesker er her hele tiden. Bruno: Ja, det har nok været noget af det værste, tror jeg. Det kunne også være svært ægteskabeligt set. Vi kommer vel alle sammen op at toppes en gang imellem, men det følte man, at man ikke rigtig kunne tillade sig, når der var andre mennesker til stede. Når der var nogen, der hørte det. Kjeld: Nej, så var man nødt til at bide det i sig. Hvad gjorde I ved det, I måtte bide i jer? Bruno: Vi gjorde nogle gange det, at når Martin var ude til et eller andet en aften, åbnede vi en flaske rødvin. Så viste det sig, at meget egentlig allerede var glemt igen, for det var bare en lille ting, der var sket en eller anden dag, men hvor man på det tidspunkt havde tænkt: Det skal jeg huske at sige til hende. På den måde med et glas rødvin til kom det ud på en mere rar måde. Man var ikke så ophidset og fik en mere fornuftig diskussion. Sur på hjælperen Kjeld: Man kunne heller ikke bare vade ud under bruseren. Og man kunne ligefrem føle, at nogle snagede i ens privatliv. Når man skulle ringe for eksempel. Jeg sagde nogle gange til hjælperne, om de ville gå ind på værelset, mens jeg ringede. De behøvede jo ikke vide alt. Bruno: Da Heidi flyttede hjemmefra, lavede jeg hendes værelse om til hjælperne og installerede et kaldeanlæg fra Martins værelse, som lå i

5 den anden ende af lejligheden. Men når hjælperne så skulle have en kop kaffe eller en smøg, satte nogle af dem sig altid ude ved køkkenbordet; de kunne ikke fatte, at de skulle bruge værelset! Der kunne jeg godt blive sur en gang imellem, og jeg sagde til hjælperen: Du har et værelse derinde, sæt du dig derind, det her er mit område! Men nogle gange kunne de ikke rigtig forstå det. Var I bange for, at det ville gå ud over jeres dreng, hvis I gik for hårdt til hjælperne? Bruno: Jo, det har jeg tænkt, og derfor har man set gennem fingre med mere, end man normalt ville have gjort. Men omvendt har mange hjælpere været rigtig flinke til at hjælpe med madlavning og andre ting, og vi har haft med mange dejlige unge mennesker at gøre. Nogen af hjælperne stikker stadigvæk hovedet indenfor. Hvert år holdt Martin en fest for hjælperne, og Bruno og Birthe skulle med, syntes både Martin og hjælperne. Så kunne der godt - efter lidt øl og vin - komme noget kritik op til overfladen, fortæller Bruno, men uden et ondt ord. På den måde blev nogle konflikter mildnet. Hønemødre Jeres koner siger, at drengene var blevet for afhængige af deres mødre. For uselvstændige, da de skulle flytte hjemmefra. Synes I det samme? Kjeld: Det har altid været moren, der har gået og puslet om ham. Når han kaldte, så var det altid på moren. Når han skulle have en arm flyttet for eksempel. Det var hun bedst til. Og i forhold til de andre søskende stod Gert altid i første række, for de andre kunne jo klare sig selv. Bruno: Jeg tror, mødrene var lidt kede af det, da drengene flyttede hjemmefra. De havde en større bundethed end vi mænd, tror jeg. Vi kunne bedre acceptere det. Birthe kunne ikke vænne sig til det i starten, mens jeg tog det mere afslappet. Hun rettede på hjælperne, og til sidst sagde jeg, at nu skulle hun fandeme holde op med at blande sig! Men måske har hun på en eller anden måde følt, at hjælperne tog hendes arbejde. Hun havde jo været derhjemme og var nok blevet lidt en hønemor. Faktisk har jeg et eksempel lige nu og her. Birthe sagde forleden, at nu da de tager 14 dage til Spanien, så tror jeg lige, jeg tager ind og gør hovedrent hos Martin. Hov, hov, sagde jeg, du spørger da lige først! Det kunne hun godt se. Det kan man jo ikke. Tænk, hvis nogen kom i vores hjem uden at spørge først. Det var som om, hun ville give ham en lille overraskelse, til han kom hjem. Men selvfølgelig ville Martin gerne have det.

6 Kjeld: De har haft godt af at komme ud på egen hånd. Nu skal de handle ind og stå for det hele selv; før i tiden var det altid moren, der skulle sørge for alt. Selv når de skulle ringe, så var det også moren, der skulle gøre det. Inderst inde var man bange Har I nogensinde været rigtigt bange? Bruno: Ja! Det har jeg i hvert fald. Kjeld: Det har jeg sgu også. Når Gert har været syg. Bruno: Når de fik de lungebetændelser, hvor feberen steg hurtigt. Og de var så lang tid om at komme over det. Kjeld: Jeg var bange, da Gert lå tre måneder med lungebetændelse. Sygeplejersken var her, jeg ved ikke hvor mange gange, og banke ham, for at få slimet løs. Der hang han sgu i en tynd tråd. Der var man godt nok ræd, også på arbejdet, hvor man gik og tænkte på det. Bruno: Når Martin var syg, snakkede jeg nogle gange med kolleger om det. Fik det lidt ud. Min arbejdsplads var meget forstående. Kjeld: På Tuborgdepotet var der også tit nogen, der spurgte til Gert. De vidste jo godt, at det var en grim sygdom. Kunne de perioder med sygdom være en ekstra belastning for ægteskabet? Bruno: Jo, der kunne man lettere ryge i totterne på hinanden. Kjeld: Men inderst inde var man jo bange. Bruno: Omvendt kunne man også lettere stå sammen i nogle af de situationer. Det ville have været meget værre, hvis Martin pludselig var blevet handicappet efter en ulykke. Gennem kurser i Muskelsvindfonden var vi blevet forberedt på, hvad der ville komme. Kjeld: Ja, vi kunne vænne os til tanken. Men det har sommetider været svært, det man fik at vide på de kurser. Bruno: Ja, kan du huske det møde, hvor de to kvinder fortalte om dengang, de mistede deres drenge. Drengene døde i årsalderen, det var inden respiratoren. De to kvinder fortalte i detaljer; hvordan de havde siddet der ved sengen. Der var ikke noget, de kunne gøre. Det var barsk. Kjeld: Ja, puha! Bruno: Men der blev vi altså også skidefulde den aften, Kjeld! Kjeld griner bekræftende og mindes, at det var et kvantum julebryg, der blev trøstedrukket. De genopfrisker også lige hjemturen med bankende tømmermænd dagen efter. Det var nødvendigt at gøre holdt i Hobro. Kjeld: De kurser var gode. Vi fik meget at vide, og vi mødte andre familier. Men nogle af dem var hårde. Bruno: Ja, specielt det kursus, hvor de fortalte om deres drenges død. Det tog hårdt på mig. Jeg tænkte: Skal man også gennem det?

7 Kjeld: Egentlig havde man nok skubbet den tanke væk. Men her fik man det banket lige ind i hovedet. Man kan ikke gøre en skid, vel! Jeres koner synes ligesom I, at drengene har et fint liv, men de siger, at der er nogle frustrationer omkring piger og kærester? Kjeld: Ja, man tænker på, hvad de egentlig tænker, når de ser andre unge mennesker gå med deres kæreste. Bruno: Faktisk er det en af de ting, jeg har været mest ked af. En hjælper kom engang grædende ind til os, efter at hun og Martin havde været til en fest, hvor Martin var blevet lidt fuld. I sin brandert fortalte han hjælperen, at han aldrig ville få en pige, og så videre. Dér blev jeg sgu også ked af det. Man kan ikke gøre en skid ved det, vel! Men jeg tror, at han snakker meget med sine hjælpere om det. Kjeld: Det er også nemmere at snakke med andre unge mennesker om. Det snakker de ikke med forældrene om. Bruno: Vi har bestemt at det, snakker vi ikke med Martin om. Det er ligesom at blande sig for meget. Men det er en ting, jeg spekulerer over. Kjeld: Det gør jeg også. Man kan jo sagtens huske, da man var ung, og de andre havde en kæreste. Det var som om, man blev holdt lidt udenfor. Vi driller sommetider Gert, om han har fået en kæreste, hvis der kommer en pige og besøger ham. Så griner han. Men hvor meget han spekulerer over det, ved jeg ikke. At være i offentligheden I gamle dage var det en skam, når man havde et handicappet barn. Har I følt sådan? Kjeld: Dengang Gert kom i kørestol, var det ligesom om, man var lidt flov over at have en til at sidde i en kørestol. Det behøvede man jo ikke, men folk kigger efter en, og de kan jo ikke se, hvad han fejler. Han kunne måske være åndssvag eller sådan noget. Bruno: Ja, man skulle vænne sig til, at folk kiggede efter en. Men jeg syntes nu hurtigt, det gik over. Kjeld: Nu er det også mere almindeligt med kørestole. Bruno: Da Martin fik respirator, var jeg nede i Århus på Kommunehospitalet. Det var første gang, Martin skulle ud, og midt på gaden skulle Martin lige pludselig suges, og jeg tænkte: Det kan man da ikke! Men hjælperen begyndte at hive alt grejet op, slangen af, lige midt på fortovet, folk kiggede, og jeg må indrømme at dér, blev jeg mærkelig. Jeg følte, at det kunne man ikke, men selvfølgelig kan man det. Vi havde bare ikke prøvet før at være i offentligheden med alt det apparatur.

8 Kjeld: Folk kiggede godt nok noget dengang med respiratoren. Men nu er det også snart blevet helt almindeligt. Bruno: Ja, de er blevet en del af bybilledet.

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Alder, erfaring og åbenhed er med til at gøre sexlivet naturligt og afslappet, mener ægtepar

Alder, erfaring og åbenhed er med til at gøre sexlivet naturligt og afslappet, mener ægtepar Artikel fra Muskelkraft nr. 8, 2001 Det skete i saunaen Alder, erfaring og åbenhed er med til at gøre sexlivet naturligt og afslappet, mener ægtepar Af Jane W. Schelde Tal er ikke ligegyldige. For Susanne

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

At klare sig selv giver respekt

At klare sig selv giver respekt Artikel i Muskelkraft nr. 7, 2002 At klare sig selv giver respekt Det var en stor omvæltning for Jens Jørgen Knudsen at flytte hjemmefra, men det har givet et større selvværd Af Jane W. Schelde Lejligheden

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991. Da Gert fik luft

Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991. Da Gert fik luft Artikel i Muskelkraft nr. 7, 1991 Da Gert fik luft - Gert var nødt til meget snart at finde ud af, om han ville have den trakeostomi. Om han ville leve eller ikke leve. Det er barsk, det er store krav...

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Vi laver hule og kommer i biografen

Vi laver hule og kommer i biografen 9. DECEMBER Vi laver hule og kommer i biografen Hej Peter! Det er tvillingerne, der råber. Jeg står på trappen ind til Brugsen og er på vej hjem med varer til mor. Hun manglede kaffe og margarine, og så

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

En anden familie og ferie

En anden familie og ferie Mit navn er Timon Mader. Jeg er 14 år gammel og blev født den 11.01.2002 i Flensborg, hvor vi boede indtil jeg var 2 år gammel. Med 2 år flyttede jeg til Danmark, hvor jeg så gik i tysk børnehave. Vi boede

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL 2016 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 Nu sad de der så igen. Det var det samme sted. Men det var så også det

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Københavnerdrengen 2

Københavnerdrengen 2 19. DECEMBER Københavnerdrengen 2 Nu er der stille på mejeriet. Det er søndag, jeg har lige hørt Ønskekoncerten og jeg tror, far sover til middag. Jeg ved ikke, hvor Frederik er, han er nok ovre hos Niels

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

(Oskar med sin farfar)

(Oskar med sin farfar) Mit navn er Oskar Habeck. Jeg er født den 20.6.2002 i Flensborg. Jeg boede syv år i en lille landsby som hedder Store Vi (Großenwiehe i nærheden af Flensborg). Jeg har en relativ stor familie, 3 brødre

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

havde mæslinger og han er meget flink og rar, men det er jo lige meget, når det kommer til at gøre ondt. Niels Kresjans storebror, Knud var i Højrup

havde mæslinger og han er meget flink og rar, men det er jo lige meget, når det kommer til at gøre ondt. Niels Kresjans storebror, Knud var i Højrup 10. december Polio 10. DECEMBER Det bliver en dårlig dag, jeg ved det. Det bliver en rigtig, rigtig dårlig dag. I dag skal vi til Højrup og stikkes. Vaccineres mod børnelammelse, eller polio som nogen

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Halvfemserne gik. Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen

Halvfemserne gik. Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 2000 Halvfemserne gik Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen Af Jørgen Jeppesen Ødsted ligner næsten sig selv med Brugsen på den ene side og mejeriet på den anden

Læs mere

Lige efter Helle var død, var der ikke det, jeg ikke syntes, jeg havde gjort forkert

Lige efter Helle var død, var der ikke det, jeg ikke syntes, jeg havde gjort forkert Artikel fra Muskelkraft nr. 3, 1994 Et helt andet liv nu Lige efter Helle var død, var der ikke det, jeg ikke syntes, jeg havde gjort forkert Af Jørgen Jeppesen Han skal bare væk. Væk fra hospitalet, ud

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

SCENE 2 - Institution

SCENE 2 - Institution SCENE 2 - Institution Vuggestuens garderobe. Lisbeth roder i glemmekassen. Pædagogen Paula kommer ind med en kande vand. Hun taler med engelsk accent. PAULA - Hej Lisbeth. LISBETH - Hej Paula, undskyld

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Bilag A: Interview med Annette

Bilag A: Interview med Annette Bilag A: Interview med Annette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 I: Da du valgte at du skulle igennem det her forløb valgte du så at benytte dig af en anonym eller en

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 1 Historien om Speedy En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 2 Hejsa Tamara. Ja, jeg synes lige jeg ville skrive og fortælle dig lidt om

Læs mere

Vi må tage de skæve rygge, de skæve tæer og de skæve seksualiteter, som de kommer

Vi må tage de skæve rygge, de skæve tæer og de skæve seksualiteter, som de kommer Artikel fra Muskelkraft nr. 2, 2002 Sønners seksualitet Vi må tage de skæve rygge, de skæve tæer og de skæve seksualiteter, som de kommer Af Jørgen Jeppesen Denne artikel handler om to mødres tanker om

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 14. D E C E M B E R Spøgelsestoget 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 1 Jeg kan snart 7-tabellen, jeg skal bare øve mig lidt mere. Det er bare så flovt

Læs mere

Bilag 1: Interview med Søren

Bilag 1: Interview med Søren 1 0 1 0 1 Bilag 1: Interview med Søren Søren, år. Søren er en dreng på år, som har boet på Birkedalen i to og et halv år. Søren oplevede, ligesom sin lillebror, at være i klemme mellem forældrene efter

Læs mere

Tilfredshed med plejehjemmet alt i alt:

Tilfredshed med plejehjemmet alt i alt: Tilfredshed med plejehjemmet alt i alt: Tilfreds/Meget tilfreds med plejehjemmet alt i alt "Vi bliver behandlet godt og korrekt, og får meget kærlighed" "Jeg er jo glad for at bo her - at være her" "Jeg

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Bilag 2 - Interview med Peter 21/4-2016

Bilag 2 - Interview med Peter 21/4-2016 Mathias Frantsen (Interviewer): I1 Mikkel Toldam (Interviewer): I2 Peter(Interviewperson): P I1: Godt. Sådan, vi kører, der er lyd på, yes. Øhh hej med dig P: Hej, I1: Hvem er vi? Vi er begge to RUC studerende,

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere