Hydrogen Implementing Agreement (HIA)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hydrogen Implementing Agreement (HIA)"

Transkript

1 EUDP 2010, Journalnr.: , Bilag til afslutningsskema 2011 rapport vedr. deltagelse i 24. januar 2012 Hydrogen Implementing Agreement (HIA) Jan K. Jensen, DGC Formål Formålet med EUDPprojektet er deltagelse i IEA Hydrogen Implementing Agreement (HIA) for derved at koordinere den danske og den internationale F&U indsats på brintområdet. Herunder at tilbyde danske aktører deltagelse i internationale F&U samarbejder. Indledning DGC varetager det danske medlemskab af HIA på vegne af Energistyrelsen, som sammen med de danske gasselskaber støtter DGC s deltagelse i arbejdet. Forskningssamarbejdet i det Internationale Energi Agentur (IEA) er organiseret i en række samarbejdsaftaler (Implementing Agreements). Danmark deltager i en del af de i alt 41 Implementing Agreements herunder Hydrogen Implementing Agreement (HIA). I regi af HIA gennemføres en række samarbejdsprojekter om produktion, lagring, transport og anvendelse af brint, hvori interesserede virksomheder, universiteter og organisationer fra medlemslandene deltager. Formålet med HIA er via internationalt F&U samarbejde at accelerere implementeringen af brint i energisystemet. Ialt 23 lande og internationale organisationer deltager aktivt i brintsamarbejdet. Den daglige administration af HIA varetages af HIAsekretariatet, som er placeret i Washington DC, USA. RisøDTU, inano, Haldor Topsøe AS, H2logic og DGC er aktive danske deltagere i HIA s samarbejdsprojekter, hvoraf der pt. er 11 aktive. På HIA s hjemmeside: er det muligt at finde newsletters, årsrapporter, projektrapporter, kontaktoplysninger mm blev et meget aktivt år for Danmark i HIA sammenhæng i det 35 deltagere fra 20 lande deltog i HIA s Executive Committee møde i juni København med Energistyrelsen og DGC som værter, mens Task 22 Hydrogen lagring, havde 65 deltagerne til ekspert møde med Århus Universitet som vært. På Executive Committee mødet blev Jan K. Jensen, DGC valgt til ny formand for HIA.

2 iteter i Executive Committee (ExCo) Der afholdes to Executive Committee møder per år med deltagelse af alle Operating Agents og observatører. I 2011 er ExCo møderne afholdt i hhv. København og Fukuoka. Der foreligger separate notater fra møderne. HIA er en af de større Implementing agreements med 23 fuldgyldige medlemmer: Australien, Canada, Danmark, EU, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Island, Italien, Japan, Korea, Litauen, Holland, New Zealand, Norge, Spanien, Sverige, Schweiz, Tyrkiet, Storbritannien, UNIDO, USA. De væsentligste aktiviteter i Executive Committee er: Igangsættelse af nye taskssamarbejder Formidling af resultater Koordinering af hydrogenarbejdet med interessenter på området Nye medlemmer og sponsorer Administration af HIA samarbejdet Status for HIA Annexes IEAHIA. Dansk deltagelse Igangsættelse af nye tasksamarbejder Network for Testing Facilities Et forslag vedr. Network for Testing Facilities in Hydrogen Technology blev fremlagt i København af Carolina Garcia, Spanish Centro Del Hidrogeno. Pt. undersøges potentielle deltageres interesse via spørgeskemaundersøgelse. RisøDTU er forespurgt og er positive overfor initiativet. ExCo har bedt forslagsstillerne om at målrette forslaget samt besluttet, at forslaget skal være klar til vedtagelse på det kommende ExCo møde. Industrial Task Såvel blandt deltagerne i Task 23 Small Scale Reformers, som i ExCo er der interesse for at fortsætte det tætte samarbejde industrielle samarbejde inden for brint og FC området, idet der i takt med kommercialiseringen af hydrogenteknologierne er behov for yderligere indsats indenfor fx standardisering og myndighedsbehandling. Hydrogen storage Lagring af hydrogen er et af HIA`s vigtigste arbejdsområder og forberedelserne til en efterfølger for Task 22 er påbegyndt, selvom der er et år til denne tasks afslutning.

3 I forbindelse med Task 22 mødet i København (65 deltagere!) blev der d. 5. september holdt en workshop om det fremtidige F&U samarbejde vedr. Hydrogen storage i HIA regi og der var stor opbakning til at videreføre dette. Et oplæg til fortsættelse af arbejdet blev præsenteret for ExCo i Fukuoka og et endeligt forslag skal foreligge til godkendelse ved det kommende ExCo møde. Formidling af resultater HIA udgiver sin egen årsrapport (2010 på hjemmesiden) samt nyhedsbreve og specialrapporter. HIA er via sekretariat og Executive Committee medlemmer repræsenteret på væsentlige internationale energikonferencer med indlæg og stand ligesom HIA deltager i IEAarrangementer. HIA får sit eget spor på WHEC2012 (Toronto), med præsentationer af de enkelte task. Hjemmesider På HIA s hjemmeside: er det muligt at finde newsletters, årsrapporter, projektrapporter, kontaktoplysninger mm. ligesom oplysninger om samarbejdsprojekterne og de danske deltagere findes på: Generelle præsentationer Udover deltagelse på fagkonferencer præsenteres HIA samarbejdet med relevante indlæg af især sekretariat og formand. I 2011 med bl.a. følgende præsentationer: World Hydrogen Technology Convention, August, Glasgow ASME conference, September, Washington Task 22 workshop, september, København Præsentation for Energinet.dk, september, Ballerup Gasdagarne, oktober, Ystad World Low Carbon Conference, oktober, Dalian IEA CERT Energy System Workshop, november, Paris End of Task Workshops Der er planlagt 2 End of Task workshops for hhv.: Task 19 Safety: 2 dages workshop om resultaterne fra Task 19 afholdt i hhv. USA og i Paris (IEA) i april Task 23 Small Scale Reformers: 1dags workshop i Paris d. 24. april 2012 (IEA) Koordinering af hydrogenarbejdet med interessenter på området RIAB (Renewable Industry Advisory Board) HIA har foretaget nomineringer og deltaget i møde i juli 2011.

4 IEA Energy Efficiency workshop HIA deltog i IEA workshop om Energy Efficiency d november i Paris, med kombineret indlæg fra chairman og tasks. Der foreligger notat fra mødet. Global Hydrogen Systems Analysis. En særlig indsats har været samarbejde med IEA sekretariatet i Paris om den Globale tilgængelighed af brint, hvilket er forankret i samarbejdet i task 30: Global Hydrogen Systems Analysis. Energy Technology Perspectives HIA (både via ExCO og via især task 28 Large Scale Hydrogen Infrastructure) givet input til IEA sekretariatet via indhold og udformning af ETP om Hydrogen teknologi. HIA skal ligeledes deltage i ETP høringsprocessen, der forventes påbegyndt i januar Nye medlemmer og sponsorer Nye medlemmer I 2011 er der sendt officiel invitation til Kina vedr. medlemskab ligesom der har været interesse fra bl.a. Saudi Arabien og Brasilien. Nye samarbejdspartnere Der er indgået aftaler om samarbejde med IPHE (International Partnership for Hydrogen Economy) vedrørende bidrag til task 30 Global Hydrogen Systems Analysis og med det Internationale Atomenergi Agentur, IAIE om gensidig deltagelse i relevante projekter. Også NOW (Nationale Organisation Wasserstoff und Brennstoffzellentechnologie, Tyskland) har udtrykt ønske om et tættere samarbejde med HIA og mulighedere for dette undersøges. NOW inviteres formentlig til ExCo mødet i juni Sponsorer Der er efterhånden præcedens for anvendelse af sponsorer i IA`s og der er også et ønske i HIA om dette. Sponsorater kan variere fra egentlige HIA medlemskaber til tilskud til møder og konferencer. På ExCo mødet i København blev der nedsat en arbejdsgruppe med det formål at udarbejde forslag til hvorledes sponsorer kan deltage i HIA arbejdet. Arbejdsgruppen har holdt et tlf.møde og udarbejdet et indleden forlsag til ExCo mødet i Fukuoka.

5 Der er allerede indgået aftale om at Air Liquide bidrager som sponsor til End of Task workshops i Paris i april 2012 ligesom DONG Energy har givet sponsorbidrag til task 22 mødet i København i september Yderligere brug af sponsorer skal sammenholdes med de mere strategiske overvejelser og spørgsmålet tages op igen på både interimmødet og på det kommende ExCo møde i Toronto i juni Administration af HIA samarbejdet Sekretariat HIA har siden 2006 haft selvstændigt kontor (sekretariat) i Washington. Sekretariatet varetager den løbende drift af HIA, herunder mødeplanlægning, IEA kontakt og support, publikationer, tovholder for operating agents, nyhedsbreve samt udstillings og konferencedeltagelse. Sekretariatet har i løbet af de sidste par år forestået opbygningen af en velfungerende hjemmeside som også fungerer som medlemsarkiv. IEA HIA secretariat: MaryRose de Valladares (mvalladares@ieahia.org) 9650 Rockville Pike, Suite 3500 Bethesda, MD 20814, USA Tel: Budget og kontingent Kontingentet for HIA deltagelsen betales direkte af Energistyrelsen, og det udgjorde i USD, hvilket er uændret siden Det samlede sekretariatsbudget for 2011 er USD. Budgettet for HIA er uændret i 2012 i forhold til 2011, hvorfor HIA kontingentet også er fastsat til USD for Budgettet for 2012 blev godkendt af ExCo på mødet i Fukuoka. HIA Handbook Arbejdet med at revidere det interne regelsæt (HIA handbook) pågår, ligesom HIA drøfter selve mødestrukturen er. Baggrunden er, at HIA task aktiviteten de sidste år har været så omfattende, at det er vanskeligt at afvikle ExCo møderne både mht. logistik og tid. En revision af HIA s administrative procedurer (HIA Handbook) blev behandlet på en workshop med deltagelse af Operating Agents forud for ExCo mødet i København. En adhoc arbejdsgruppe havde forud for workshoppen forberedt de områder der primært trænger til opdatering og input fra workshoppen vil blive brugt ved opdateringen.

6 Denne afventer dog pt. ledige ressourcer i sekretariatet, idet opgaven er omfattende, da HIA håndbogen skal passe til de generelle IEA retningslinjer for IA arbejdet. Status for HIA Annexes Task 16 Hydrogen from Carbon Containing Materials ( ), Afsluttet Operating Agent: Norsk Hydro v. Elisabeth Fjernested Hagen. Tre subtasks, hvoraf der har været dansk deltagelse i en ved Haldor Topsøe/Jan Bøgild Hansen. Slutrapporterne er færdiggjort ultimo 2006 og Tasken er afsluttet i Task 17 Solid and liquid state Storage ( ), Afsluttet Operating Agent: Gary Sandrock, USA (Betalt af DoE) Afsluttet i 2006 med mange delprojekter og deltagere. Ingen dansk deltagelse i Task 17, men i efterfølgeren hertil (Task 22) er der god dansk deltagelse) Task 18 Integrated systems Evaluations ( ), Afsluttet Operating Agent: Susan Schoenung, Longitude 122, West, Inv. (Betalt af DoE). To subtasks, hvori der er dansk deltagelse ved DGC/Henrik Iskov. Fase II er afsluttes ultimo Der er udviklet modeller til brug for analyse af brintsystemer, samt en lang række case stories, som kan downloades fra HIA hjemmesiden af alle interesserede. Task 19 Safety, afsluttet (videreført i task 31) Task leader: Bill Hoagland, WHA, Inc., USA. bill@hoagland.us Arbejdet gennemføres i de 3 subtasks: A: Quantitative Risk Management B: Testing C: Information. Arbejdet er afsluttet og resultaterne rapporteres på en 2 dages workshop, som planlægges afholdt i hhv. USA (IEA sekretariat) og i Paris (IEA kontoret) i April Yderligere information: og

7 Task 20 Hydrogen from Waterphotolysis ( ), Afsluttet Operating Agent: Andreas Luzzi, SFOE. Ingen dansk deltagelse. Tasken har afsluttet sit arbejde i 2007 med den erkendelse, at der er behov for en mere grundlæggende indsats på materialeområdet. Den endelige taskrapportering udestår. En ny tast som tager fat i dette er igangsat i 2008 (task 26) Task 21 Biohydrogen ( , ) Task 21: Biohydrogen. Den redefinerede task med Michael Seibert, NREL, Golden, CO, USA som Operating Agent kom godt fra start i 2011 og fik inddelt projektet i såvel subtasks som geografiske områder, for derved at reducere rejseaktiviteten. Der er opstået problemer med DOE finansieringen af OA via NREL, hvilket kan gøre det nødvendigt at finde en ny OA (og ny finansiering) til aktiviteten. Subtasks: A B C D E Bioinspired Systems Dark BioHydrogen Fermentation Systems Basic Studies for Lightdriven BioHydrogen Production Biological Electrochemical Systems Overall Analysis Arbejdet er planlagt til 5 år. Det er ikke lykkedes at engagere dansk deltagelse i arbejdet. Task 22 Fundamental and Applied Hydrogen Storage Materials Development ( ) Operating Agent: Bjørn Hauback, IFE (Norge) (støttet af Norges Forskningsråd) (ExCo har i 2009 godkendt en fase 2, således at Task 22 har fået forlænget mandatet til 2012). Der er forsat stor interesse for deltagelse i task Task 22, som organiserer taskmøderne som workshops, hvorpå de ca. 50 igangværende projekter femlægges og diskuteres. I 2011 blev der holdt taskmøde i København med inano som vært og ca. 65 deltagere. DONG Energy for økonomisk støtte til task 22 mødet. Indledende forslag til en efterfølgende tast drøftet på en separat workshop og besluttet på ExCo mødet i Fukuoka. Der er dansk deltagelse i Task 22 ved:

8 T. Jensen, inano, Aarhus Universitet, og Tejs Vegge, Risø, Samarbejdet er det største internationale samarbejde indenfor brintlagring. Yderligere oplysninger på: Task 23 Small Scale reformers for on site Hydrogen Supply ( ) Operating Agent: Ingrid Schjøberg, SINTEF Tasken har som hovedmål at skabe basis for en harmonisering af den teknologi, som anvendes ved onsite produktion af hydrogen fra hydrocarbons såvel fossile som vedvarende. Der er stor industriel deltagelse og pt. 19 aktive medlemmer, herunder dansk deltagelse ved J. B. Hansen, Haldor Topsøe Tarsken har nu afsluttet sit arbejde og der foreligger en draft slutrapport. Resultater fra arbejdet fremlægges bl.a. på en End of Task workshop, som holdes i Paris d. 24. april 2012 på IEA kontoret. Task 24 Wind and Hydrogen Integration ( ) Operating agent: Luis Correas, Spanien. Arbejdsprogrammet indeholder bl.a. state of the art for vindmøller, elektrolyse og power elektronik samt systemanalyser og forretningsudvikling. Programmet indeholder fire subtasks: State of the art Needed improvements & system integration Business concept development Applications Samarbejdet har dansk deltagelse ved Claus Ekman, RisøDTU og Allan Schrøder Pedersen, Risø DTU. Det afsluttende taskmøde er afholdt i ultimo 2011 og der foreligger 3 ud af 4 subtask reports, mens final report forsat udestår. Task 25 High Temperature Production of Hydrogen ( ) Operating Agent: Gilles Radriquez, CEA, Frankrig.

9 Arbejdsprogrammet omfatter: Termokemisk produktion af hydrogen i området 600 C 2000 C; Højtemperatur elektrolyse samt forskellige former for dekomponering af vand. Fact sheets vedr. de forskellige processer er lang på task 25 hjemmesiden. Det afsluttende møde er afholdt i september 2011 i Spanien, men slutrapporteringen ventes ikke at foreligger før i Strategiske anbefalinger ventes i et separat paper. Der er dansk deltagelse i arbejdet ved Sune Ebbesen, RisøDTU. Task 26 Advanced Materials from Hydrogen form waterphotolysis ( ) Operating Agent: Eric Miller, Hawaii University, USA Målet med denne task er at finde fotoelektriske materialer, som vha. sollys kan splitte vand og producere brint. Konkret er målet at øge virkningsgraden i denne proces fra de nuværende 4 % til 10 %, hvilket vil kræve udvikling af nye materialer. ExCo gav på mødet i Fukuoka et års forlængelse af arbejdet, idet der pt. er stor aktivitet i både Korea og USA, som berettiger en øget dokumentation af aktiviteterne. Udsættelsen har ingen økonomiske eller organisatoriske konsekvenser for tasken. Der er ikke dansk deltagelse i denne task. Task 27 NearTerm Market Routes to H 2 via CoGasification with Biomass ( ) Operating Agent: JanErik Hanssen, Norge Hovedformålet er at fremme udviklingen af biomassebaseret brintproduktion. De væsentligste tekniske problemer er identificeret til forbehandling af biomasse og gasreforming. Projektet gennemgår alle eksisterende pilotanlæg og projekter, som er dedikeret til biomasse. Der er ikke dansk deltagelse i arbejdet, som er under afslutning. Task 28 LargeScale Hydrogen Infrastructure and Mass Storage ( ) Operating agent: Marcel Weeda, ECN, Holland Der er tale om et modelstudie med følgende subtasks: A Coordinating

10 B C D E F G Definition Tools for design and analysis of hydrogen delivery infrastructure Boundary conditions and key attributes Analysis H2 delivery routes, concepts and components Knowledge management Dissemination Der er betydelig industriinteresse for denne task, som vedrører storskale transport og distribution af hydrogen, hvilket bl.a. har væsentlig interesse i forhold til transportsektoren. Der blev afholdt task møde i Berlin i oktober 2011 med god deltagelse fra industrisiden, ligesom NOW (Nationale Organisation Wasserstoff und Brennstoffzellentechnologie) deltog. Arbejdsprogrammet kan fås hos Mikael Slot, H2logic eller Henrik Iskov, DGC (his@dgc.dk), som begge deltager i arbejdet. Task 29 DISCOH2 Distributed and Community Hydrogen ( ) Task leder: F. Villatico, Unido Arbejdsprogram: 1) Urban communities 2) Rual and islands 3) Industrial distriuted H2 applications Efter en langsom start er der nu 11 deltagere i tasken. Møderne i derne forsøges af holdt on location, således at gruppen får mulighed for at besøge en række demonstrationsanlæg. Yderligere info: Arbejdsprogram kan fås hos Jan Jensen (jkj@dgc.dk) Task 30 Global Hydrogen Systems Analysis ( ) Operating agents (deles) er: Dr. Susan Schoenung, President of Longitude 122 West (US DOE), og Mr. Jochen Linssen, Recherch Center Jurlich. Formålet er at skaffe pålidelige data om nuværende og forventede kilder til hydrogen, som kan anvendes i forbindelse med udarbejdelse af officielle vurderinger og prognoser af teknologi og forsyning indenfor brintområdet.

11 Herunder input til IEA rapporter, opdatering af IEA Prospects for hydrogen and Fuel Cells, input til World Energy Outlook og til Energy Technology Perspectives etc. Der arbejdes tæt sammen med HIA sekretariatet (WEO) om data. Endvidere er der indgået aftale om dataudveksling med IPHE. Der er forsat behov for flere ressourcer (deltagere) i task arbejdet og især flere date bidrag det blev efter langt tilløb besluttet, at deltagelse kan ske via limited participation. [DGC deltager i denne kategori og leverer DKdata til arbejdet]. Arbejdsprogrammet kan fås hos Jan Jensen (jkj@dgc.dk) Task 31 Hydrogen Safety ( ) Task leder: B. Hoagland Task 31 vil fokusere forskrifter og standarder, som ikke er (alt) for restriktive mht. hydrogen, men baseret på velkendte tekniske facts. Ideen er, at arbejdet skal lette praktisk arbejde mht. fx godkendelser og forsikringsmæssige forhold. Medlemmerne af Task 31 har været meget aktive både fagligt og organisatorisk i ICHS4 (2011 International Conference on Hydrogen Safety), som blev afholdt i september i San Francisco, hvorfor der kun er udført begrænset taskarbejde i Der er ikke dansk deltagelse

12 IEAHIA. Dansk deltagelse Status Task nr. Danske medlemmer NPL Status 18 Evaluation of Integrated systems 19 Safety 20 Hydrogen from Waterphotolysis 21 BioInspired and Biological Hydrogen, Rev Hydrogen storage materials development 23 Small scale Reformers 24 Wind Energy and Hydrogen Integration 25 High Temperature Produktion of Hydrogen 26 Advanced Materials for waterphotolysis 27 Near Term Market Routes via Cogasification 28 Large Scale Hydrogen Delivery Infrastructure 29 Distributed and Community Hydrogen 30 Global Hydrogen System Analysis 31 Hydrogen Safety Henrik Iskov, DGC Torbjørn Jensen, inano og Tejs Vegge, Risø John Bøghild Hansen, Haldor Topsøe Clavs O.E. Jørgensen, Risø Sune Ebbesen, Risø Mikael Sloth, H2Logic og Henrik Iskov, DGC DK deltagelse i begrænset omfang (DGC) DK deltager søges Ja Ja, Ja Nej Ja Ja Nej Nej Afsluttet 2009 Afsluttet 2010 Afsluttet 2008 Afsluttet 2011 Afsluttet 2011 Under afslutning Under afslutning N Network for Testing Laboratories N Industrial network (Small Scale Reformers) N Applied Storage DK deltagelse overvejes DK deltagelse forventes DK deltagelse forventes NPL: National participation Letter

Fra mødet i Fukuoka refereres vedr.:

Fra mødet i Fukuoka refereres vedr.: DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, Fukuoka, oktober 2011 1/14 IEA samarbejde om brint http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee i Fukuoka d. 13.-14. oktober 2011 Jan

Læs mere

http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Essen d. 21. maj 2010 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC)

http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Essen d. 21. maj 2010 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, Essen, maj 2010 1/11 IEA samarbejde om brint http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Essen d. 21. maj 2010 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC)

Læs mere

http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee d. 18.-19. november 2009 i Sevilla Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC)

http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee d. 18.-19. november 2009 i Sevilla Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, Sevilla, november 2009 1/10 IEA samarbejde om brint http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee d. 18.-19. november 2009 i Sevilla

Læs mere

http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Istanbul d. 11.-12. november 2010 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC)

http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Istanbul d. 11.-12. november 2010 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, Istanbul, November 2010 1/11 IEA samarbejde om brint http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Istanbul d. 11.-12. november 2010 Jan K. Jensen, Dansk

Læs mere

http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee d. 28.-29. maj 2009 i San Francisco Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC)

http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee d. 28.-29. maj 2009 i San Francisco Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, San Francisco maj 2009 1/13 IEA samarbejde om brint http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee d. 28.-29. maj 2009 i San Francisco

Læs mere

IEA samarbejde om brint Hydrogen Implementing Agreement (HIA) 23.-24. maj 2007, Rapperswil, Schweiz. Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC)

IEA samarbejde om brint Hydrogen Implementing Agreement (HIA) 23.-24. maj 2007, Rapperswil, Schweiz. Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, Rapperswil 2007 1/10 IEA samarbejde om brint Hydrogen Implementing Agreement (HIA) Møde i Executive Committee 23.-24. maj 2007, Rapperswil, Schweiz Jan K.

Læs mere

Møde i Executive Committee, Toronto, 7.-9. juni 2012 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC)

Møde i Executive Committee, Toronto, 7.-9. juni 2012 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, Toronto, juni 2012 1/17 IEA samarbejde om brint http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee, Toronto, 7.-9. juni 2012 Jan K. Jensen,

Læs mere

Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC)

Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, møde London 2004 1/6 IEA samarbejde om brint Møde i Hydrogen Implementing Agreement (HIA) Executive Committee, 11.-12. oktober, Dept. of Trade and Industry,

Læs mere

Møde i Executive Committee i København d. 15.-17. juni 2011 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) Fra mødet i København refereres vedr.

Møde i Executive Committee i København d. 15.-17. juni 2011 Jan K. Jensen, Dansk Gasteknisk Center (DGC) Fra mødet i København refereres vedr. DGC-notat IEA Hydrogen Implementing Agreement, København, juni 2011 1/18 IEA samarbejde om brint http://www.ieahia.org og www.h2-info.dk Møde i Executive Committee i København d. 15.-17. juni 2011 Jan

Læs mere

Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet

Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet Brint Brintproduktion, Elektrolyseanlæg Praktisk anvendelse af brint Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet Brint Brint 1 uge 0,1 kg 3,5 kwh 2,5 time 12 km ¾ af universets

Læs mere

Can renewables meet the energy demand in heavy industries?

Can renewables meet the energy demand in heavy industries? Sune Thorvildsen Can renewables meet the energy demand in heavy industries? Senior Advisor Sune Thorvildsen DI Energy Confederation of Danish Industry 2 Strong sector associations 3 4 5 Top 10 Receiving

Læs mere

Møde med EFK-udvalget

Møde med EFK-udvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 57 Offentligt Møde med EFK-udvalget 8. november 2018 Thea Larsen, Bestyrelsesformand, EUDP Indhold Siden sidst EUDP s strategi 2017-2019

Læs mere

Cleantech Dag 2010. - Efter COP15 og Finanskrisen. 15. Marts 2010 v/lars Rohold. Cambi Danmark A/S Rådvadsvej 15 DK-2400 København NV

Cleantech Dag 2010. - Efter COP15 og Finanskrisen. 15. Marts 2010 v/lars Rohold. Cambi Danmark A/S Rådvadsvej 15 DK-2400 København NV Cambi Danmark A/S Rådvadsvej 15 DK-2400 København NV Tel +45 7020 3666 Fax +45 3880 8235 Email cambi@cambi.dk Cleantech Dag 2010 - Efter COP15 og Finanskrisen 15. Marts 2010 v/lars Rohold FORSKELLIGE STØTTEORDNINGER

Læs mere

England: Hvad er Carbon Trust?

England: Hvad er Carbon Trust? England: Hvad er Carbon Trust? Jørn Scharling Holm, Technology Development Manager, DONG Energy Power Medlem af styregruppen for Carbon Trust Offshore Wind Accelerator MEGAVIND konference den 15. marts

Læs mere

Dansk Deltagelse i IEA HPT projekter. Varmepumpedagen 2016 Eigtveds Pakhus Svend Pedersen, Teknologisk Institut

Dansk Deltagelse i IEA HPT projekter. Varmepumpedagen 2016 Eigtveds Pakhus Svend Pedersen, Teknologisk Institut Dansk Deltagelse i IEA HPT projekter Varmepumpedagen 2016 Eigtveds Pakhus Svend Pedersen, Teknologisk Institut Dansk deltagelse i IEA Heat Pumping Technologis Program Baggrund: Danmark har siden pr. 1.

Læs mere

Internationalt overblik over industrielle varmepumper. Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35

Internationalt overblik over industrielle varmepumper. Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35 Internationalt overblik over industrielle varmepumper Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35 Indhold Projektet Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex

Læs mere

Vätgas och Bränsleceller

Vätgas och Bränsleceller Vätgas och Bränsleceller Jan de Wit (jdw@dgc.dk) Henrik Iskov (his@dgc.dk) Mikael Näslund (mna@dgc.dk) Dansk Gasteknisk Center A/S www.dgc.dk Disposition 1 : Vätgas og brændselscelle aktiviteter i Danmark

Læs mere

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Varmeplan Hovedstaden Workshop, January 2009 Udfordringen er enorm.. Global generation European generation 34,000 TWh 17,500 TWh 94% 34% 3,300 TWh 4,400

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Den danske brint- og brændselscelledag 2017

Den danske brint- og brændselscelledag 2017 Den danske brint- og brændselscelledag 2017-1 Kategorier, partnere og nøgletal Projektet er støttet af EUDP i perioden Oktober 2016 til Oktober 2019 Projektpartnere: Stofa Aalborg universitet Hydrogen

Læs mere

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse Organisation for erhvervslivet December 2009 Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse AF KONSULENT CAMILLA DAMSØ PEDERSEN, CDP@DI.DK Der er et stort potentiale for at sænke verdens CO2-udslip

Læs mere

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PR. 1. JANUAR 2014 Alle priser er i DKK. Prisen beregnes ud fra den vægt, der er højest af fysisk vægt og volumenvægt (faktureret vægt). Sådan

Læs mere

HYDROGEN i fremtidens energisystem

HYDROGEN i fremtidens energisystem HYDROGEN i fremtidens energisystem Gastekniske Dage 2015 12.-13. maj, Hotel Legoland, Billund Jan K. Jensen, DGC Kilde: Andreas Züttel, EMPA, Dübendorf, Switzerland Hvorfor? Fordi: CO2 fri Fleksibel -

Læs mere

Afslutningsskema. 1. Projekttitel Muligheder for anvendelse af Compressed. 2. Projektidentifikation Energinet.dk projektnr. 6567

Afslutningsskema. 1. Projekttitel Muligheder for anvendelse af Compressed. 2. Projektidentifikation Energinet.dk projektnr. 6567 Dato: Afslutningsskema 1. Projekttitel Muligheder for anvendelse af Compressed Air Energy Storage for ellagring i fremtidens elsystem 2. Projektidentifikation Energinet.dk projektnr. 6567 3. Projektperiode

Læs mere

Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014

Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014 Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014 Intro Formålet med analysen er, at undersøge om der er erhvervsmæssige områder i relation

Læs mere

Skalerbare elektrolyse anlæg til produktion af brint i forbindelse med lagring af vedvarende energi

Skalerbare elektrolyse anlæg til produktion af brint i forbindelse med lagring af vedvarende energi Skalerbare elektrolyse anlæg til produktion af brint i forbindelse med lagring af vedvarende energi Dato: 26.8.2013 Kontaktoplysninger: Kirsten Winther kwi@greenhydrogen.dk Tel.: +45 21 66 64 25 GreenHydrogen.dk.

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende ældrebyrde, stigende sundhedsudgifter,

Læs mere

Oversigt over resultaterne i PISA Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA

Oversigt over resultaterne i PISA Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA Oversigt over resultaterne i PISA 2015 Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA Formålet med PISA Måle, om unge har kompetencer, der kan bruges

Læs mere

træpillemarkedet Status og udviklingsperspektiver for i Danmark og udlandet Biomassekedler og brændeovne - Fagligt seminar 2018 Teknologisk Institut

træpillemarkedet Status og udviklingsperspektiver for i Danmark og udlandet Biomassekedler og brændeovne - Fagligt seminar 2018 Teknologisk Institut Status og udviklingsperspektiver for træpillemarkedet i Danmark og udlandet Biomassekedler og brændeovne - Fagligt seminar 2018 Teknologisk Institut Morten Tony Hansen Ea Energianalyse Indhold Træpilleundersøgelsen

Læs mere

EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis. Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU

EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis. Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU Center for polare aktivtiter (Polar DTU) To hovedformål: At styrke de polarrelaterede

Læs mere

H2 Logic brint til transport i Danmark

H2 Logic brint til transport i Danmark H2 Logic brint til transport i Danmark Gas Tekniske Dage Maj 4, 2016 Side 1 Om H2 Logic en del af NEL Ejerskab: Produkter: Erfaring: Referencer: Fordelen: Foretrukken: H2 Logic A/S er en del af NEL ASA

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde i DeIC 5. september 2013

Referat af Bestyrelsesmøde i DeIC 5. september 2013 Sekretariatet 15. september 2013 Gitte Kudsk Referat af Bestyrelsesmøde i DeIC 5. september 2013 Dato: 5 september 2013 Tid: 10.00 17.00 Sted: KU Konsistoriums mødelokale Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg

Læs mere

Energi i fremtiden i et dansk perspektiv

Energi i fremtiden i et dansk perspektiv Energi i fremtiden i et dansk perspektiv AKADEMIERNAS ENERGIDAG 27 august 2010 Mariehamn, Åland Afdelingschef Systemanalyse Risø DTU Danmark Verden står overfor store udfordringer Danmark står overfor

Læs mere

Velkommen til Teknologisk Institut AVANCERET ENERGILAGRING

Velkommen til Teknologisk Institut AVANCERET ENERGILAGRING Velkommen til Teknologisk Institut AVANCERET ENERGILAGRING 2017 2017-11-30 Frank Elefsen, Centerchef Transport og Elektriske Systemer, Teknologisk Institut Hvorfor er der behov for energilagring? VE er

Læs mere

PRODUKTION & SALGSSELSKABER

PRODUKTION & SALGSSELSKABER Globalt salg og service Danfoss sælger produkter med tilhørende service over hele verden i et globalt netværk med 118 salgsselskaber og 72 forhandlere og distributører. Salgsselskaberne ledes fortrinsvist

Læs mere

Præsentation af 4DH Workshop om brug af meteorologiske forudsigelser ved optimal drift og produktionsplanlægning på fjernvarmeværker

Præsentation af 4DH Workshop om brug af meteorologiske forudsigelser ved optimal drift og produktionsplanlægning på fjernvarmeværker Præsentation af 4DH Workshop om brug af meteorologiske forudsigelser ved optimal drift og produktionsplanlægning på fjernvarmeværker Fjernvarmens Hus, 18. januar 2016 Hvem er 4DH Hvad er begrebet 4DH Baggrunden

Læs mere

VE-Net. Et højteknologisk energi-netværk. VE-Net

VE-Net. Et højteknologisk energi-netværk. VE-Net Et højteknologisk energi-netværk Hvad er? Kan man samle den danske forsknings- og udviklingsindsats indenfor vedvarende energi? Eva Ryberg M. Sc. Sekretariatsleder Fra central til decentral energiproduktion

Læs mere

Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse

Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse Prof. (mso) Dr. rer. nat., Sektionsleder Anvendt Elektrokemi Program Modul Program 1 Introduktion

Læs mere

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen Udvikling og produktion Per Langaa Jensen Out-sourcing til udlandet Sammenligning 2001-2006 Antal Job 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Danmark Finland Norge Holland Sverige Danmarks Statistik, Erhversstatistik

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet orienterer 3. Bestyrelsens arbejde i 2015 4. Årsrapport 5. Symposium 2015 6. Kendskab

Læs mere

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning Gå-hjem-møde Oversigt over resultaterne i PISA 2015 Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2013-2014 Udskrevet: 2015.02.16 Fødevareklyngen 2013 2014 2013 2014 Samlet eksport 144.523 139.955 Fødevarer 7.564.247 7.741.997

Læs mere

Innovationsanalyser på energiområdet

Innovationsanalyser på energiområdet Innovationsanalyser på energiområdet Præsentation for delegation Norges Forskningsråds RENERGI program 5. November 2010, DTU v. Mads Borup mabo@man.dtu.dk Bred vifte af innovationsstudier Socio-tekniske

Læs mere

Oplæg til fremtidig dansk. Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller

Oplæg til fremtidig dansk. Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller 10. juli 2007 Oplæg til fremtidig dansk Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller Baggrund Den nuværende danske godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling

Læs mere

og designkonkurrence, der inviterer tværdisciplinære

og designkonkurrence, der inviterer tværdisciplinære LAGI2014 International kunst- og energikonkurrence Land Art Generator Initiative (LAGI) er en stor international kunst- og designkonkurrence, der inviterer tværdisciplinære teams til at designe kreative,

Læs mere

Co-Management of Energy and Transport Systems (COMETS)

Co-Management of Energy and Transport Systems (COMETS) Co-Management of Energy and Transport Systems (COMETS) Kenneth Karlsson Head of Energy System Analysis Group DTU Management Engineering Project leader of COMETS Aalborg Trafikdage 2015 Modellering af transport

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro Den grønne omstilling kræver integration

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

Hvordan kommer Forskningen i spil. Lars Martiny Afdelingschef, Afdelingen for Strålingsforskning Formand for koordineringsgruppen for innovation

Hvordan kommer Forskningen i spil. Lars Martiny Afdelingschef, Afdelingen for Strålingsforskning Formand for koordineringsgruppen for innovation Hvordan kommer Forskningen i spil Lars Martiny Afdelingschef, Afdelingen for Strålingsforskning Formand for koordineringsgruppen for innovation Klimaudfordringer 2 Tid til handling! 3 Klima-spørgsmålet

Læs mere

Introduktion til vindkraft

Introduktion til vindkraft DANSIS-møde 4. oktober 2006 Niels Raben DONG Energy Project Manager, M. Sc. E.E. Section Renewables Disposition DONG Energy og vindkraft Vindkraft et situationsbillede Vindkraft udfordringerne 2 DONG Energy

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser 2008 Cirkulære af 16. december 2008 Perst. nr. 078-08 J.nr. 08-5411-6 Indholdsfortegnelse Cirkulære...3 Bilag 1. Transportgodtgørelse pr.

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

2 VIDENSDELING AKTIVITETER I 2012/2013. Møder, seminarer, kurser og konferencer

2 VIDENSDELING AKTIVITETER I 2012/2013. Møder, seminarer, kurser og konferencer 2 VIDENSDELING AKTIVITETER I 2012/2013 2.1 Møder, seminarer, kurser og konferencer I det andet år af GeoEnergi projektet blev der afholdt en række møder og seminarer om jordvarmeboringer i regi af projektet,

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2008 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2008 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2008 for tjenesterejser 2007 Cirkulære af 19. december 2007 Perst. nr. 103-07 J.nr. 07-5411-3 Indholdsfortegnelse Cirkulære...3 Bilag 1. Transportgodtgørelse pr.

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro 4. april 2016 tog energi-, forsynings- og klimaminister

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.dk 7. august 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat

Læs mere

Velkomst og praktiske informationer

Velkomst og praktiske informationer Security & Risk Management Update Velkomst og praktiske informationer Klaus Kongsted Aarhus, 13. juni 2013 Dubex A/S - Profil Specialister i og laver kun it-sikkerhed siden 1997 Ca. 50 medarbejdere i København

Læs mere

29. maj 2015. Årsrapport 2014

29. maj 2015. Årsrapport 2014 29. maj 215 Årsrapport 214 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

G E N E R A L F O R S A M L I N G REFERAT

G E N E R A L F O R S A M L I N G REFERAT G E N E R A L F O R S A M L I N G REFERAT Selskabets ordinære generalforsamling blev afholdt tirsdag den 10. juni 2014, kl. 15:00-15:30 hos Energistyrelsen, Amaliegade 44, 1256 København K. Dagsorden i

Læs mere

Studie- og praktikophold i udlandet. Anne Mette Ditlev Det internationale Kontor

Studie- og praktikophold i udlandet. Anne Mette Ditlev Det internationale Kontor Studie- og praktikophold i udlandet Anne Mette Ditlev Det internationale Kontor Overvejelser Hvorfor rejse ud? Nye kompetencer på flere plan: fagligt sprogligt personligt praktisk internationalt erhvervserfaring

Læs mere

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein VL døgn 1 Nationalbankdirektør Nils Bernstein 1. Aktuel krise. Lav vækst i produktiviteten 3. Uholdbare offentlige finanser V E L S T A N D 1 Velstand, Danmark og udlandet BNP pr. indbygger, købekraftskorrigeret

Læs mere

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen Klima Globale drivhusgasemissioner COP21 The Emissions GAP Report 2015 Kilde:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: december 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2015-2016 Udskrevet: 2017.01.09 Fødevareklyngen 2015 2016 2015 2016 Samlet eksport 131.412 128.801 Fødevarer 7.546.562 7.129.230

Læs mere

Kernekraft - i dag og i morgen. Bent Lauritzen Risø DTU 20. september 2011

Kernekraft - i dag og i morgen. Bent Lauritzen Risø DTU 20. september 2011 Kernekraft - i dag og i morgen Bent Lauritzen Risø DTU 20. september 2011 DTU og Risø DTU Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 7000 studerende, 4200 ansatte, omsætning 3,2 mia. kr. Risø DTU er nationallaboratorium

Læs mere

Lolland CTF. Leo Christensen, LOLLAND KOMMUNE 22 september 2009

Lolland CTF. Leo Christensen, LOLLAND KOMMUNE 22 september 2009 Lolland CTF Leo Christensen, LOLLAND KOMMUNE 22 september 2009 Vision: Lolland CTF skal være et af Danmarks første innovative partnerskaber, der i konstruktivt samarbejde forener målsætningerne for dansk

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 10. december 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Dette notat sammenligner marginalskatten

Læs mere

GreenLab Skive - en unik erhvervspark

GreenLab Skive - en unik erhvervspark GreenLab Skive - en unik erhvervspark GreenLab Skive er en unik erhvervspark for virksomheder, der aktivt arbejder med energilagring og ressourceeffektivitet. Erhvervsparken er placeret i krydset mellem

Læs mere

Orienteringsmøde om mulighederne

Orienteringsmøde om mulighederne Orienteringsmøde om mlighederne for deltagelse i IEA HEV TCP (Hybrid Electric Vehicles) Onsdag den 8. november kl. 12.30-13.50 Energistyrelsens lokaler i Amaliegade 14, 1256 København K, Heerpsalen Forslag

Læs mere

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Fremtidens godstransport Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Godstransportens betydning: Danmark - blandt de bedste til transport og logistik Godstransport forbinder

Læs mere

100% VE i EU med eksempler Towards 100% Renewable Energy Supply within the EU, examples. Gunnar Boye Olesen

100% VE i EU med eksempler Towards 100% Renewable Energy Supply within the EU, examples. Gunnar Boye Olesen Community Power and Renewable Energy Storage in Denmark and in the EU Community power og vedvarende energi lagring i Danmark og i EU Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, 7760 Hurup, Denmark, 12.12.2016

Læs mere

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet Jørgen M. Schultz, BYG DTU Kirsten Engelund Thomsen, By og Byg Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-02-13 2002 ISSN

Læs mere

7 Overnatningsprognose for Danmark 2014-2017 Marked 2011 2012 2013 2014* 2015* 2016* 2017* Udlandet 4,6% 0,5% -0,3% 2-4 % 1½ - 3½ % 1-3 % 1-3 % Danmark 2,5% 0,0% 0,9% 1-3 % ½ - 2½ % 0-2 % 0-2

Læs mere

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg 18. marts 2009 Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg Dagsordenspunkt 1a Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten - Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser 2010 Cirkulære af 20. december 2010 Perst. nr. 049-10 J.nr. 10-5411-10 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære...5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2007 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2007 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2007 for tjenesterejser 2006 Cirkulære af 21. december 2006 Perst. nr. 068-06 PKAT nr. J.nr. 06-5411-6 Indholdsfortegnelse Cirkulære... 3 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned August 2015, samt udvikling i forhold til august 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct.

Læs mere

Skat, konkurrenceevne og produktivitet

Skat, konkurrenceevne og produktivitet Skat, konkurrenceevne og DI Østjyllands erhvervstræf Aarhus 18. juni 2013 Sydkorea Polen Slovakiet Irland Tjekkiet Ungarn Island Grækenland Sverige USA Portugal Finland Japan Storbritannien Østrig Australien

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juni 2015, samt udvikling i forhold til juni 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juli 2015, samt udvikling i forhold til juli 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

Dansk Cleantech til Kina Myndigheds- til myndighedssamarbejde

Dansk Cleantech til Kina Myndigheds- til myndighedssamarbejde Dansk Cleantech til Kina Myndigheds- til myndighedssamarbejde Ole Odgaard og Helle Momsen, Energistyrelsen, d. 8.3.2018 Partner lande Bioenergi i samarbejdslande Scenarieanalyser Teknologikataloger Roadmaps

Læs mere

Cirkulære om satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser

Cirkulære om satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser CIR nr 9016 af 20/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 23. november 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 12-5411-18 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: november 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2012-2013 Udskrevet: 2013.12.09 Fødevareklyngen 2012 2013 2012 2013 Samlet eksport 109.421 117.382 Fødevarer 5.724.769 6.112.287

Læs mere

Mødereferat. Sted: Center for Electric Power and Energy, DTU Lyngby Campus, bygning 329, rum 135

Mødereferat. Sted: Center for Electric Power and Energy, DTU Lyngby Campus, bygning 329, rum 135 23. november 2015 CEE-CK-0461-v1-RE Mødereferat Referat fra centerkomitemøde nr. 44 Tid: 17. november 2015 kl. 10:00 14:00 Sted: Center for Electric Power and Energy, DTU Lyngby Campus, bygning 329, rum

Læs mere

Fjerde Generation Fjernvarme

Fjerde Generation Fjernvarme Dansk Fjernvarmes 56. landsmøde Aalborg Kongres & Kultur Center, 30-31. oktober 2014 Fremtidens fjernvarmesystem Fjerde Generation Fjernvarme Professor Henrik Lund, Aalborg Universitet 4DH Forskningscenter

Læs mere

KIC Project on Raw Materials

KIC Project on Raw Materials KIC Workshop, Grønlands Arbejdsgiverforening Nuuk, Greenland, May 1, 2013 KIC Project on Raw Materials Life expectancy HDI Education and training Sustainable Exploitation of Raw Materials in the Arctic

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - april 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juni 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: april

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Oktober 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle. Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller

Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle. Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller Partnerskabet for brint og brændselsceller - indsatsområder Integration

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Forskningsdokumentation og kommunikation

Forskningsdokumentation og kommunikation Afrapporteringsskema til DEFF-projekter, oktober 2015 Projekttitel Kontaktperson & -email: Kort beskrivelse af projektet Status i forhold til tidsplan - Hvornår er projektet startet op, og hvornår forventes

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: August 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Godkendt 7. juni Årsrapport 2017

Godkendt 7. juni Årsrapport 2017 Godkendt 7. juni 2018 Årsrapport 2017 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale...

Læs mere