Jesper Bergs talepunkter ved Folketingets høring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jesper Bergs talepunkter ved Folketingets høring"

Transkript

1 Finanstilsynet 22. november 2018 Jesper Bergs talepunkter ved Folketingets høring om Danske Bank Finanstilsynets direktør Jesper Bergs talepunkter til præsentationen ved høringen om Danske Bank i Folketingets Erhvervsudvalg mandag 19. november Det talte ord kan have afveget fra talepunkterne. Hvidvask: Omfang og udfordringer (slide 1) Tak for invitationen. Jeg har stor forståelse for den interesse, som emnet har. Jeg forstår også den følelse af manglende retfærdighed, som nogle af de seneste begivenheder, og før da finanskrisen, giver anledning til. Jeg har længe ønsket at få mulighed for at fortælle jer, hvad Finanstilsynet gør på dette område. Det gælder både i relation til hvidvask generelt og den konkrete sag om Danske Bank. Den globale situation er også vores (slide 2) Rusland er den største risikofaktor i relation til hvidvask i vores del af verden. De baltiske lande er særlig udsatte. Vi kan ikke ændre på vores geografiske placering. Der er rigtig mange penge, der gerne vil ud af Rusland. For 2018 er det IMFs vurdering, at Rusland har et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 100 mia. USD. De penge skal placeres i udlandet. Nogle placeres legitimt, andre mindre legitimt. Der er stadig mange non-resident kunder i Baltikum (slide 3) Figuren her viser udviklingen i såkaldte non-resident kunders indskud i: Danske Bank Estland (de lyseblå søjler) I Estland i alt (de mørkeblå) Og i Baltikum i alt (de grå) Non-resident kunder er de kunder, hvor der er størst risiko for hvidvask. Det er kunder, der ikke er bosiddende i de pågældende lande.

2 2/7 Altovervejende må det formodes at være kunder forbundet med Rusland. Bemærk, at tallene er for indlån ultimo året og ikke for transaktioner i løbet af året. Derfor er de meget mindre end de 200 mia. euro, som strømmede gennem Danske Banks filial i årene fra Det skal også understreges, at vi ikke kender forholdet mellem indeståender og transaktioner for andre banker end Danske Bank. Der er fire budskaber i tallene: 1. Danske Bank overtog en del af disse kunder, da den købte den finske Sampo Bank og dermed dens baltiske filialer, jf. størrelsen af den lyseblå søjle i Forretningsområdet voksede over årene, men blev lukket ned i 2015, jf. udviklingen i den lyseblå søjle. 3. Selvom Danske Bank havde en meget stor markedsandel af disse kunder i Estland, op mod 50 pct., havde den kun en lille andel af det samlede marked i Baltikum, mindre end 10 pct. på toppen. 4. Der er fortsat mange af den slags kunder i Baltikum. Hvorvidt der er hvidvask forbundet med disse konti, ved jeg ikke. Hvad er hvidvask? Hvidvasklovens definition (slide 4) Definitionen af hvidvask følger af hvidvaskdirektivet. Det interessante i relation til banker er primært det andet punkt: Banker må ikke hjælpe kriminelle med at skjule, opbevare eller transportere midler fra forbrydelser. I såvel tilsynet som den kriminelle efterforskning er terrorfinansiering et lige så vigtigt område, men her holder vi os til hvidvask. Det gælder om, at forbryderne bliver stoppet, når de prøver at få deres penge ind i bankerne. Politiet skal i den situation inddrages, så de kan gå efter forbryderne og deres penge. Bankernes rolle i overvågningen (slide 5) Hvordan sikrer man sig, at kriminelle ikke kommer ind i det finansielle system? Bankerne har i hovedtræk fem opgaver: 1. Identifikation: Når en bank får en ny kunde, skal den sikre sig, at kunden er den, som vedkommende udgiver sig for at være. 2. Kend din kunde: Banken skal fastslå formålet med kundeforholdet, forventet transaktionsomfang og transaktionsformer. 3. Overvågning: Banken skal på baggrund af sit kendskab til kunden overvåge kundens transaktioner. 4. Reaktion på en mistanke: Hvis en transaktion vækker mistanke, skal den undersøges nærmere. 5. Underretning: Hvis mistanken ikke kan afkræftes, skal banken underrette SØIK.

3 3/7 De fleste af os stifter bekendtskab med identifikation, når banken beder os om at indsende en kopi af vores pas. Der er mange ansatte ude i linjen i bankerne, der yder en kæmpe indsats på dette område, som de fortjener mere tak for, end de får. Forebyggelsen og strafforfølgelsen sker i en kæde (slide 6) Det er således bankerne, der har til opgave at overvåge deres kunder og indberette mistænkelige transaktioner til politiet. Finanstilsynets opgave er at føre tilsyn med, at bankerne udfører denne opgave. Finanstilsynets opgave er ikke at overvåge kunderne eller den enkelte pengeoverførsel. Hvidvasksekretariatet ligger i SØIK. Der er andre myndigheder, der påser, at andre virksomhedstyper end banker, der skal leve op til hvidvaskloven, også overholder lovgivningen. I sidste ende er det domstolene, der skal afgøre, om regler er overtrådt. Tilsynsrollen på hvidvaskområdet (slide 7) Hvad gør Finanstilsynet så i praksis? Finanstilsynet har en trestrenget strategi: 1. Vi forebygger. Det sker bl.a. gennem at informere om reglerne. For nylig har vi udsendt en vejledning på 150 sider, der er udviklet i samarbejde med bankerne. Længden afspejler områdets kompleksitet. 2. Vi fører tilsyn med, at bankerne overholder loven. 3. Vi reagerer ved overtrædelser af lovgivningen. I yderste fald anmelder vi banken til politiet. Mange virksomheder under tilsyn (slide 8) Finanstilsynet fører hvidvasktilsyn ikke alene i relation til banker, men også i relation til mange andre virksomheder. Der er over virksomheder under hvidvasktilsyn af Finanstilsynet. Senest har vi også fået ansvar for valutavekslingsvirksomheder. Der er også rigtig mange transaktioner, der går gennem det finansielle system. Alene de betalinger, der går gennem den fælles betalingsinfrastruktur, udgjorde i mia. kr. pr. bankdag. Finanstilsynets tilsyn kan derfor aldrig blive et tilsyn på transaktionsniveau. Det er det heller ikke i andre lande. Overvågningen af transaktioner må ske i bankerne. Det risikobaserede tilsyn (slide 9) Finanstilsynet fører et risikobaseret tilsyn. Det gør alle finanstilsyn. Hvad betyder det?

4 4/7 Det betyder, at Finanstilsynet kaster flest resurser efter de områder, hvor vi vurderer, at der er den farligste kombination af risiko og konsekvens, hvis det går galt. Det gælder også på hvidvaskområdet. Vi kan tage fejl i vores vurdering af risiciene. Mindre sandsynlige udfald kan selvfølgelig også forekomme. Det kan få os til at virke uopmærksomme i offentlighedens øjne, når det går galt på et sådant område. I tilfældet Danske Bank havde vi dog kastet mange resurser efter tilsynet med banken. Det afspejler, at konsekvenserne ved fejl i Danske Bank er store, og at Danske Banks mere komplekse forretningsmodel indebærer større risici. Jeg vender tilbage hertil om lidt. Hvordan fører vi tilsynet? (slide 10) Hvad gør vi så, når vi fører tilsyn? Finanstilsynet fokuserer, sammenlignet med finanstilsynene i andre lande, meget på at være ude i bankerne. I mange andre lande foregår tilsynet i stor udstrækning fra et skrivebord i de respektive tilsyn. Der er fem trin i vores tilsyn på stedet: 1. Vi indkalder materiale på forhånd og gransker det. 2. Vi tager ud og interviewer de ansvarlige i banken. 3. Vi udfører stikprøvekontrol af kunder mhp. at efterprøve bankens oplysninger. 4. Vi rapporterer tilbage til virksomheden. 5. Vi udsender en redegørelse til offentligheden om forløbet. Redegørelsen til offentligheden er en usædvanlig ting for et finanstilsyn. Vores udenlandske kollegaer benytter sig ikke heraf. Folketinget indførte et krav herom efter finanskrisen. Det har vist sig at være et meget effektivt instrument med henblik på at få bankerne til at rette ind. Finanstilsyn, både os i Danmark og i andre lande, er - trods stikprøver - afhængige af, at bankerne giver os korrekte informationer. Det gælder ikke alene for de finansielle tilsyn, men også for de fleste andre typer tilsyn. Fælleserklæringen fra det estiske og det danske tilsyn (slide 11) Et af mine vigtigste budskaber i dag er, at hvidvasktilsyn er en værtslandsopgave. Det fremgår af EU-reglerne og det andet punkt i den fælleserklæring, som de estiske og danske finanstilsyn udsendte i maj efter megen forvirring i pressen. Hvad betyder det? Konkret betyder det, at det er det estiske finanstilsyn, der fører hvidvasktilsyn med Danske Banks estiske filial. Estland er værtsland for Danske Banks estiske filial. På tilsvarende vis fører vi tilsyn med Nordeas danske filial.

5 5/7 Arbejdsfordelingen på hvidvaskområdet er anderledes end på de fleste andre tilsynsområder. På de fleste andre områder er der hjemlandstilsyn. Det vil sige, at tilsynsforpligtigelsen for en bank og dens filialer ligger i det land, hvor banken har hovedsæde. Det giver god mening, at der er værtslandstilsyn på hvidvaskområdet. Det gør det nemmere, at tilsynsmyndigheden er fra det samme land som den politimyndighed, som den skal samarbejde med. Al erfaring tilsiger også, at en klar ansvarsfordeling er den bedste løsning. Overlappende ansvar ender hyppigt med, at den ene myndighed tror, den anden er på bolden, og omvendt. Hvidvaskinspektioner i Danske Bank: Estland og Danmark (slide 12) Ansvarsfordelingen afspejler sig også i de mange inspektioner, som både vi og det estiske tilsyn har udført over de sidste godt ti år. Esterne har været på hvidvaskinspektion i Danske Banks estiske filial i 2007, 2009 og Vi har været på hvidvaskinspektion fire gange i Danske Bank i Danmark, fem gange, hvis en kortere inspektion i 2012 medregnes. I tillæg har vi kørt en stor governance-undersøgelse i relation til hvidvask i De gange, det estiske tilsyn har udtrykt bekymring om forhold i filialen, har vi fulgt op på konklusionerne med den danske ledelse og rapporteret tilbage til vores estiske kollegaer. Det estiske tilsyns observationer om hvidvask i Danske Banks estiske filial i 2007 var sammenlignet med den samtidige henvendelse fra den russiske centralbank mindre kritiske og i 2009 ikke kritiske. Modsat var det estiske tilsyn meget kritisk i Det danske finanstilsyn blev informeret om de estiske myndigheders kritik tidligt i Vi fulgte op på kritikken senere i 2015, som afspejlet i en endelig inspektionsrapport fra marts Alt dette fremgår også af Bruun & Hjejles rapport, der blev udarbejdet til Danske Bank. Afgørelse om ledelse og styring i estisk filial (slide 13) Finanstilsynet startede i september 2017 en undersøgelse af ledelse og styring, på engelsk governance, i relation til hvidvasksagen i den estiske filial. Undersøgelsen blev startet op, fordi nogle dygtige journalister i Berlingskes gravergruppe havde fået adgang til informationer, der viste, at der var gennemført mistænkelige transaktioner i den estiske filial. I tillæg til pointen om værtslandstilsyn har jeg et andet centralt og tæt forbundet budskab. Det er, at afgørelsen ikke vedrørte hvidvask i Estland. Afgørelsen vedrørte ledelsen i Københavns reaktion på oplysninger om hvidvask i Estland.

6 6/7 I og med, at vi ikke har til opgave at føre tilsyn med hvidvask i Estland, kunne vi heller ikke træffe en afgørelse om hvidvask i Estland. Derimod var og er det meget vigtigt for os, at ledelsen reagerer på oplysninger om problemer. Det gælder ikke alene i relation til hvidvask, men også i relation til alle andre problemer. Hvis en ledelse ikke reagerer på problemer, så har vi for alvor et stort problem. Konklusionen i vores afgørelse var de fem punkter, der fremgår på slidet. Det er en usædvanlig hård kritik af en stor bank. Vores primære opgave som Finanstilsyn er at få stoppet blødningen. Det vil sige at få banken til at rette op på de sårbarheder, der har vist sig. Det gjorde vi gennem en række påbud. Banken skulle bl.a. sætte mere kapital til side, så den kunne håndtere de problemer, som manglerne i forsvarslinjerne kunne resultere i. Finanstilsynets reaktionsmuligheder (slide 14) Afgørelsen afspejler nogle af de reaktionsmuligheder, som Finanstilsynet har. Vi gav således 8 påtaler, der afspejlede overtrædelser, der var rettet op på. Oven i gav vi 8 påbud, der afspejlede overtrædelser, som der skulle rettes op på. Der var andre påbud end mere kapital. Der var et påbud om at ansætte en compliance-officer på direktionsniveau, så problemer på området blev løftet til direktionsniveau. Der var også et påbud om at vurdere ledelsen i den estiske filial, som endte med en afskedigelse af direktøren i filialen. Finanstilsynet kan også politianmelde en bank, afsætte ledelsesmedlemmer og inddrage bankens tilladelse. En politianmeldelse kunne have været indgivet enten med udgangspunkt i ledelsessvigt eller videregivelse af forkerte oplysninger til Finanstilsynet. Finanstilsynet vurderede på det foreliggende grundlag, at det ikke var muligt at foretage en politianmeldelse af banken eller at afsætte ledelsesmedlemmer. Finanstilsynets bestyrelse har mulighed for at inddrage eksterne eksperter. Bestyrelsen benyttede sig af denne mulighed i forbindelse med afgørelsen som følge af afgørelsens vigtighed. Modsat vores svenske kollegaer kan Finanstilsynet ikke give bøder på hvidvaskområdet og kun forholdsvis små bøder på andre områder. De seneste eksempler på hårde afgørelser (slide 15) Finanstilsynet har reageret kontant på hvidvask i Danmark. De to største banker i landet, Danske Bank og Nordea, blev politianmeldt i Begge sager vedrørte overtrædelser af hvidvaskloven i Danmark. Danske Bank har fået en bøde som konsekvens heraf. Nordeas sag verserer forsat hos SØIK. Det kan afspejle, at anmeldelsen af Nordea var mere omfattende.

7 7/7 Senest har Finanstilsynet anmeldt Københavns Andelskasse for flere overtrædelser af hvidvaskloven. Andelskassen blev efterfølgende af Finanstilsynet sendt til afvikling. Finanstilsynets tiltag siden 2016 (slide 16) Finanstilsynet har siden 2016 øget fokus på at bekæmpe hvidvask. Kampen mod hvidvask blev et af syv indsatsområder i den strategi frem mod 2020, der blev offentliggjort i Der blev i forlængelse heraf ansøgt om øgede bevillinger til tilsynsindsatsen mod hvidvask. Da midlerne blev bevilget i sommeren 2017, oprettede Finanstilsynet et dedikeret hvidvaskkontor, der i dag med 15 normeringer er klart det største i Norden. Den danske indsats mod hvidvask blev evalueret i sommeren 2017 af den internationale overvågningsmyndighed FATF. Resultatet var en hård, men berettiget kritik af Danmark. Det har ledt til en række tiltag på tværs af landet. Derfor opgraderede FATF i oktober i år vurderingen af Danmark på en række områder. Hvad kan vi så konkludere? (slide 17) De to centrale pointer er: Hvidvasktilsyn er en værtslandsopgave, og praksis har også afspejlet dette i relation til Danske Banks estiske filial. Derfor var vores afgørelse fra maj også om ledelse og ikke hvidvask. Afgørelsen fanger det centrale, at problemerne ikke blev eskaleret i Danske Banks organisation. Herudover har vi genåbnet vores arbejde med governance-spørgsmålet. Jeg forstår, at Erhvervsministeren vil tage en drøftelse med jer, når han har fået redegørelsen, og vi har afsluttet vores genåbning af sagen. Hvis jeg må give jer et input, så bør I i jeres videre arbejde tænke over tre ting i relation til sagen om Danske Bank: 1. Er I enig i vores beskrivelse af det faktiske forløb? Hvis nej, så vend endelig tilbage til mig. Vi har endnu ikke selv fundet nogen fejl, men vi er ikke ufejlbarlige og evaluerer selvfølgelig hele forløbet. 2. Er I enige i vores beskrivelse og anvendelse af juraen? Også her er synspunkter velkomne. For os har det været meget vigtigt at tackle og drible med respekt for lovgivningen. 3. Selvom I måtte være enige i punkt 1 og 2, så er det legitimt stadig at være utilfreds med konsekvenserne. Hvis det er tilfældet, så har I mulighed for gennem lovgivning at ændre på den jura, der vil ligge til grund for vores ageren i fremtidige sager. Tak for ordet.

Hvidvask: Omfang og udfordringer. Jesper Berg Direktør, Finanstilsynet

Hvidvask: Omfang og udfordringer. Jesper Berg Direktør, Finanstilsynet Hvidvask: Omfang og udfordringer Jesper Berg Direktør, Finanstilsynet Den globale situation er også vores Rusland er en risikofaktor Danske Bank afviklede non-resident kunderne i 2014-15, men der er stadig

Læs mere

Høring om hvidvask i Folketingets Skatteudvalg og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg

Høring om hvidvask i Folketingets Skatteudvalg og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Høring om hvidvask i Folketingets Skatteudvalg og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Finanstilsynets indsats i relation til hvidvask og terrorfinansiering Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU

Læs mere

Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre. Finanstilsynet Den 8. maj 2019

Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre. Finanstilsynet Den 8. maj 2019 Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre Finanstilsynet Den 8. maj 2019 Sammenfatning Ressourcerne til hvidvasktilsynet er i de seneste par år blevet øget, senest med den politiske aftale fra

Læs mere

Samråd i ERU den 25. september 2018 Spørgsmål BB-BE stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Rune Lund (Enhedslisten).

Samråd i ERU den 25. september 2018 Spørgsmål BB-BE stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Rune Lund (Enhedslisten). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 356 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 4. oktober 2018 Samråd i ERU den 25. september 2018 Spørgsmål

Læs mere

Konklusioner på undersøgelserne vedrørende Danske Banks estiske filial

Konklusioner på undersøgelserne vedrørende Danske Banks estiske filial Pressemeddelelse Holmens Kanal 2 12 DK-1092 København K 19. september 2018 Konklusioner på undersøgelserne vedrørende Danske Banks estiske filial Undersøgelserne vedrørende Danske Banks estiske filial,

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER 5. april 2017 17/02708-6 ama-dep Samråd i ERU den 7. april

Læs mere

Hvidvask hvad har det med forsikring at gøre? 29. november 2017

Hvidvask hvad har det med forsikring at gøre? 29. november 2017 Hvidvask hvad har det med forsikring at gøre? 29. november 2017 Program Det overordnede formål Den nye hvidvasklov rammen er blevet bedre Risikovurdering - livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser

Læs mere

Berettiget tillid. 31. maj 2018 Jesper Berg

Berettiget tillid. 31. maj 2018 Jesper Berg Berettiget tillid 31. maj 2018 Jesper Berg Visioner skal være ambitiøse, noget at stræbe efter Land a man on the moon before the end of the decade skal ikke nødvendigvis være nemt 2 Berettiget tillid Borgere

Læs mere

Ansvarsfordelingen mellem tilsynsmyndigheder. på hvidvaskområdet

Ansvarsfordelingen mellem tilsynsmyndigheder. på hvidvaskområdet Bilag 2 4004116 HED Ansvarsfordelingen mellem tilsynsmyndigheder i hjemland og værtsland på hvidvaskområdet 1. INDLEDNING, BAGGRUND OG KONKLUSION Finanstilsynet har til brug for en redegørelse til Erhvervsministeriet

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 4. januar 2017 Sag X16-BH-43-FG Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 8. december 2016 et uanmeldt kontrolbesøg hos. Kontrolbesøget skete

Læs mere

Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3.

Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3. Talepapir Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3. december 2018 **DET TALTE ORD GÆLDER** Kære gæster, Velkommen til Finans

Læs mere

Hvidvasksekretariatet og Sporingsgruppen. Aktiviteter i tal 2014

Hvidvasksekretariatet og Sporingsgruppen. Aktiviteter i tal 2014 Hvidvasksekretariatet og Sporingsgruppen Aktiviteter i tal 2014 Underretninger og transaktioner Antallet af underretninger om mistænkelige transaktioner er tilsvarende tidligere år også steget i 2014.

Læs mere

I det følgende vil de væsentligste ændringer, samt hvilke virksomheder loven omfatter, blive gennemgået.

I det følgende vil de væsentligste ændringer, samt hvilke virksomheder loven omfatter, blive gennemgået. 7. august 2017 N Y H V I D V A S K N I N G S L O V E R T R Å D T I K R A F T Indledning Folketinget implementerede den 2. juni 2017 den sidste del af det fjerde EU-direktiv om forebyggende foranstaltninger

Læs mere

Svær start på året trods udlånsvækst Resultat på 3,0 mia. kr. efter skat i årets første kvartal. Egenkapitalforrentning på 7,7 pct.

Svær start på året trods udlånsvækst Resultat på 3,0 mia. kr. efter skat i årets første kvartal. Egenkapitalforrentning på 7,7 pct. Pressemeddelelse Holmens Kanal 2-12 1092 København K Telefon 45 14 14 00 30. april 2019 Svær start på året trods udlånsvækst Resultat på 3,0 mia. kr. efter skat i årets første kvartal. Egenkapitalforrentning

Læs mere

Samrådet i dag handler om fit and properreglerne samt om mulighederne for at gøre et ledelsesansvar gældende ved overtrædelse af hvidvaskreglerne.

Samrådet i dag handler om fit and properreglerne samt om mulighederne for at gøre et ledelsesansvar gældende ved overtrædelse af hvidvaskreglerne. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 11. oktober 2018 Samråd i ERU den 11. oktober 2018 Spørgsmål

Læs mere

INFORMATION OM GRUPPESØGSMÅLET MOD DANSKE BANK A/S m.fl.

INFORMATION OM GRUPPESØGSMÅLET MOD DANSKE BANK A/S m.fl. INFORMATION OM GRUPPESØGSMÅLET MOD DANSKE BANK A/S m.fl. Til de nuværende eller tidligere aktionærer i Danske Bank A/S, der har lidt tab på grund af hvidvask-skandalen i Danske Bank A/S. 1. Indledning

Læs mere

Sådan undgår du at medvirke til hvidvask

Sådan undgår du at medvirke til hvidvask Sådan undgår du at medvirke til hvidvask Quick-guide om hvidvaskloven for bogholdere og virksomhedsoprettere December 2018 Kære læser Vi har skrevet denne quick-guide til dig, der er bogholder. Måske hjælper

Læs mere

Panama Papers. Finanstilsynets rolle

Panama Papers. Finanstilsynets rolle Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 170 Offentligt Panama Papers Finanstilsynets rolle Baggrund Mere end 11 mio. lækkede dokumenter viser fonds-og selskabskonstruktioner i Panama, som har været brugt

Læs mere

1. Skærpelse af ledelsesmedlemmernes egnetheds- og hæderlighedskrav

1. Skærpelse af ledelsesmedlemmernes egnetheds- og hæderlighedskrav 21. juni 2017 Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om styrket indsats

Læs mere

Fordeling af de 103 kontrollerede ikke-finansielle virksomheder

Fordeling af de 103 kontrollerede ikke-finansielle virksomheder Hvidvaskloven: Hvilke fejl laver revisorer? 15 revisionsvirksomheder er blevet kontrolleret af Erhvervsstyrelsen vedrørende hvidvask i 2016. RevisorJura har fået adgang til ikke-offentliggjort materiale

Læs mere

Danske Banks opfølgning på Finanstilsynets afgørelse i Estland-sagen den 3. maj 2018

Danske Banks opfølgning på Finanstilsynets afgørelse i Estland-sagen den 3. maj 2018 Bestyrelsen og direktionen for Danske Bank A/S Sendt pr. e-mail cc. bankens revisorer 4. oktober 2018 J.nr. 529-0002 Danske Banks opfølgning på Finanstilsynets afgørelse i Estland-sagen den 3. maj 2018

Læs mere

Marts Rigsrevisionens notat om. tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens foranstaltninger mod hvidvask og finansiering

Marts Rigsrevisionens notat om. tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens foranstaltninger mod hvidvask og finansiering Marts 2019 Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme Tilrettelæggelsesnotat til Statsrevisorerne 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere

National strategi til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering Deres sagsnr

National strategi til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering Deres sagsnr Justitsministeriet Strafferetskontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K Pr. e-mail: strafferetskontoret@jm.dk 11. april 2018 National strategi til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering 2018 2021.

Læs mere

Den nye hvidvasklov Fondsmæglerforeningen 15. maj 2017

Den nye hvidvasklov Fondsmæglerforeningen 15. maj 2017 Den nye hvidvasklov Fondsmæglerforeningen 15. maj 2017 Tobias Thygesen & Jette Kristiansen Kontor for Governance, Hvidvaskforebyggelse og Betalingstjenester Emner Hvad skal finansielle virksomheder være

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven.

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. Vekselkontoret 28. april 2015 Sag 2015-1946 /KAD Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø 1. Indledning. Erhvervsstyrelsen aflagde

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AI fra Folketingets Skatteudvalg den 15. juni 2016

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AI fra Folketingets Skatteudvalg den 15. juni 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 520 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dok.: 1997654 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AI fra Folketingets

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 41 endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 41 endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVSMINISTEREN 1. februar 2017 Besvarelse af spørgsmål 29

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. februar 2014 (J.nr. 2013-0035150) Ansøgning om begrænset

Læs mere

har eller har haft tilknytning til hvidvask eller finansiering af terrorisme.

har eller har haft tilknytning til hvidvask eller finansiering af terrorisme. Til vekselkontoret 10. december 2013 Sag 2013-0033723 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 15. august 2013 og 5. september 2013 tilsynsbesøg hos, CVR-nr..

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 8. maj 2015 Sag 2015-4197 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 9.

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af. forslag til lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (L 41) Til 2

Ændringsforslag. til 2. behandling af. forslag til lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (L 41) Til 2 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 Bilag 15 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 Bilag XX Offentligt Februar 2017 Ændringsforslag til 2. behandling af forslag til

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 27. marts 2015 Sag 2015-2249 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 26. februar 2015 et kontrolbesøg hos Formålet med besøget var at føre

Læs mere

Vejledning til Hvidvaskforretningsgang

Vejledning til Hvidvaskforretningsgang Finanstilsynet 3. marts 2015 J.nr. /mal Vejledning til Hvidvaskforretningsgang For at forebygge og forhindre hvidvask og terrorfinansiering skal virksomheder omfattet af hvidvaskloven have tilstrækkelige

Læs mere

Formålet med besøget var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven.

Formålet med besøget var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven. 27. april 2015 Sag 2015-1454 Vekselkontoret ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Tlf. 35 29 10 00 Fax 35 29 10 01 CVR-nr 10 15 08 17 E-post erst@erst.dk www.erst.dk Afgørelse

Læs mere

2. Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 32, stk. 5 i hvidvaskloven afgørelse om, at

2. Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 32, stk. 5 i hvidvaskloven afgørelse om, at Vekselkontoret 28. maj 2015 Sag 2015-1913 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 20. februar 2015 et kontrolbesøg hos. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 25. april 2014 (J.nr. 2013-0035447) Afslag på ansøgning

Læs mere

1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 12. marts 2014 et tilsynsbesøg i henhold til hvidvasklovens 32, stk. 1, hos...

1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 12. marts 2014 et tilsynsbesøg i henhold til hvidvasklovens 32, stk. 1, hos... Vekselkontoret 8. april 2014 Sag 2014-0037052 Tilsyn i henhold til hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 12. marts 2014 et tilsynsbesøg i henhold til hvidvasklovens 32, stk. 1, hos...

Læs mere

Revisionsvirksomhed. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning. Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med.

Revisionsvirksomhed. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning. Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med. Revisionsvirksomhed 20. april 2015 Sag 2015-1923 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AK og AL fra Folketingets Skatteudvalg den 29. juni 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AK og AL fra Folketingets Skatteudvalg den 29. juni 2017 Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 667 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 28. juni 2017 Kontor: Sikkerhedskontoret Sagsbeh: Christian Fuglsang Sagsnr.: 2017-0035-0428

Læs mere

Små og mellemstore pengeinstitutter hvidvaskområdet

Små og mellemstore pengeinstitutter hvidvaskområdet Finanstilsynet 30. januar 2015 JURA J.nr. 6919-0035 kar/pan Små og mellemstore pengeinstitutter hvidvaskområdet 1. Indledning Denne rapport beskriver Finanstilsynets overordnede vurdering af de småog mellemstore

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S). Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 427 Offentligt [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 21. april 2016 Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen

Læs mere

Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession

Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession Finanstilsynet 2. november 2018 Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession Den fælleseuropæiske stresstest viser, at de fire største danske banker vil opretholde en positiv kapitaloverdækning

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Oktober 2016

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Oktober 2016 Oktober 2016 Nyhedsbrev Bank & Finans Regeringen har fremsat forslag om ny hvidvasklov Regeringen fremsatte den 13. oktober 2016 forslag til en ny lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering

Læs mere

Politianmeldelse af [udeladt] for overtrædelse af hvidvaskloven

Politianmeldelse af [udeladt] for overtrædelse af hvidvaskloven Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V 17. september 2015 Ref. [udeladt] J.nr. [udeladt] Politianmeldelse af [udeladt] for overtrædelse af hvidvaskloven

Læs mere

Indhold. Introduktion 3. Hvidvasklovens krav i en nøddeskal 7. Fra regelbaseret til risikobaseret tilgang 8

Indhold. Introduktion 3. Hvidvasklovens krav i en nøddeskal 7. Fra regelbaseret til risikobaseret tilgang 8 1 Den nye hvidvasklov Den nye hvidvasklov er i dag blevet vedtaget i Folketinget og træder i kraft den 26. juni. Loven indebærer en række større og mindre ændringer i den nuværende regulering, herunder

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 41 endeligt svar på spørgsmål 71 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 41 endeligt svar på spørgsmål 71 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 endeligt svar på spørgsmål 71 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVSMINISTEREN 27. marts 2017 Besvarelse af spørgsmål 71 ad

Læs mere

xxx fremover skal legitimere sine kunder, herunder deres navn, adresse, CVR-nr. og reelle ejere, jf. hvidvasklovens 12, stk. 3.

xxx fremover skal legitimere sine kunder, herunder deres navn, adresse, CVR-nr. og reelle ejere, jf. hvidvasklovens 12, stk. 3. xxx 20. december 2016 Sag X16-BF-35-CM /xxx Brevet er sendt med digital post til xxx Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 26. oktober 2016 et anmeldt kontrolbesøg

Læs mere

2. Afgørelse Tilsynsbesøget den 20. juni 2013 giver Erhvervsstyrelsen anledning til, i medfør af hvidvasklovens 32, stk. 5, at give påbud om, at:

2. Afgørelse Tilsynsbesøget den 20. juni 2013 giver Erhvervsstyrelsen anledning til, i medfør af hvidvasklovens 32, stk. 5, at give påbud om, at: Vekselkontor 1. juli 2013 Sag 2013-0031924 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 20. juni 2013 et tilsynsbesøg hos, CVR-nr.... Vekselkontoret var under

Læs mere

Formålet med tilsynsbesøget var at føre tilsyn med virksomhedens overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1.

Formålet med tilsynsbesøget var at føre tilsyn med virksomhedens overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1. Vekselkontor S ApS 12. februar 2013 Sag 2013-0033123 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 31. januar 2013 tilsynsbesøg hos S ApS, CVRnr. (udeladt). Formålet

Læs mere

oplyste, at det var styrelsens opfattelse, at alle de nævnte kundeforhold skulle legitimeres i henhold til lovens 12.

oplyste, at det var styrelsens opfattelse, at alle de nævnte kundeforhold skulle legitimeres i henhold til lovens 12. Revisionsselskab Revisor 29. oktober 2013 Sag 2013-0035462 Afgørelse vedrørende S, CVR-nr.... og registreret revisor... overholdelse af hvidvaskloven. Erhvervsstyrelsen aflagde tilsynsbesøg i henhold til

Læs mere

Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R 18. juli 2013 Sag 2012-0033489 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Styrelsen var den 20. juni 2013 på et tilsynsbesøg hos S1, CVR-nr.

Læs mere

INTERNE REGLER FOR ADVOKATFIRMAET XX VEDRØRENDE FO- REBYGGENDE FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASK AF UDBYTTE

INTERNE REGLER FOR ADVOKATFIRMAET XX VEDRØRENDE FO- REBYGGENDE FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASK AF UDBYTTE INTERNE REGLER FOR ADVOKATFIRMAET XX VEDRØRENDE FO- REBYGGENDE FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASK AF UDBYTTE 1. Reglernes formål Hvidvaskloven pålægger blandt andet advokater og advokatvirksomheder at indhente

Læs mere

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt EU-note Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-Kommissionen vil styrke Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds

Læs mere

National strategi til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering

National strategi til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering Dato: 14. marts 2018 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Christian Nikolaj Søberg Sagsnr.: 2017-730-0092 Dok.: 669871 National strategi til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering 2018-2021 Indledning

Læs mere

1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 13. marts 2014 et tilsynsbesøg i henhold til hvidvasklovens 32, stk. 1, hos...

1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 13. marts 2014 et tilsynsbesøg i henhold til hvidvasklovens 32, stk. 1, hos... Vekselkontoret 4. april 2014 Sag 2013-0035985 Tilsyn i henhold til hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 13. marts 2014 et tilsynsbesøg i henhold til hvidvasklovens 32, stk. 1, hos...

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 4. maj 2015 Sag 2015-1895 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 6. februar 2015 et kontrolbesøg hos. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at Burak ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed

Ansøgning om tilladelse til at Burak ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed Direktionen for Burak ApS 17. september 2018 Ansøgning om tilladelse til at Burak ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed 1. Finanstilsynets afgørelse Finanstilsynet giver hermed afslag på tilladelse

Læs mere

Formålet med besøgene var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1.

Formålet med besøgene var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1. Vekselkontoret 24. marts 2015 Sag 2015-1917 /CSJ Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 12. november 2014 og 28. november 2014 tilsynsbesøg hos Formålet

Læs mere

SF s ønsker til forhandlinger om styrket regulering og tilsyn af den finansielle sektor

SF s ønsker til forhandlinger om styrket regulering og tilsyn af den finansielle sektor SF s ønsker til forhandlinger om styrket regulering og tilsyn af den finansielle sektor SF har række en ønsker til en styrket regulering af den finansielle sektor, specielt med fokus på et styrket myndighedstilsyn.

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Kontorhotellet 10. december 2015 Sag 2015-13527 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 25. november 2015 et varslet kontrolbesøg hos. Kontrolbesøget skete

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 17. april 2015 Sag 2015-2680 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 9. marts 2015 et kontrolbesøg hos Formålet med besøget var at føre tilsyn

Læs mere

Den nye hvidvasklov. Fondsmæglerforeningen d. 15. maj

Den nye hvidvasklov. Fondsmæglerforeningen d. 15. maj Den nye hvidvasklov Fondsmæglerforeningen d. 15. maj L 41 Forslag til lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansering af terrorisme ( Lovforslaget ) 2. Kort om FCG og mig Peter Rosenmeyer

Læs mere

Sagsbehandling i Finanstilsynet - overtrædelsessager

Sagsbehandling i Finanstilsynet - overtrædelsessager 2017 Sagsbehandling i Finanstilsynet - overtrædelsessager FINANSTILSYNET KORT FORTALT Finanstilsynets opgave er at medvirke til finansiel stabilitet og tillid til den finansielle sektor hos borgere og

Læs mere

Hvidvaskloven. Generelle bemærkninger. 24. august Finanstilsynet Cc.

Hvidvaskloven. Generelle bemærkninger. 24. august Finanstilsynet Cc. Finanstilsynet hoeringer@ftnet.dk Cc. belhvl@ftnet.dk 24. august 2016 Finanstilsynets høring af udkast til forslag om lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Læs mere

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test)

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) Finanstilsynet 26. oktober 2014 Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) 1. Indledning Finanstilsynet har efter anbefaling fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed

Læs mere

INTERNE REGLER KONTROL FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASKNING AF PENGE

INTERNE REGLER KONTROL FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASKNING AF PENGE INTERNE REGLER OM KONTROL FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASKNING AF PENGE FOR H.C. Ørstedsvej 38, 2.th. 1879 Frederiksberg C CVR nr. 1693 63 08 1. januar 2016 1. Generelt. Lov om forebyggende foranstaltninger

Læs mere

Persondatapolitik: Hvidbjerg Banks politik for behandling af personlige oplysninger

Persondatapolitik: Hvidbjerg Banks politik for behandling af personlige oplysninger Persondatapolitik: Hvidbjerg Banks politik for behandling af personlige oplysninger Information om behandling af persondata i Hvidbjerg Bank Generel oplysningspligt Inden Hvidbjerg Bank agerer som dataansvarlig,

Læs mere

Skats plan for kontrol i 2017

Skats plan for kontrol i 2017 - 1 Skats plan for kontrol i 2017 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skat udarbejder hvert år en oversigt over de kontrolaktiviteter, som Skat har planlagt at gennemføre i løbet af året. Aktivitetsplanen

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Hvidvask i Danske Bank. Simon Bendtsen Fondsmæglerforeningen, januar 2019

Hvidvask i Danske Bank. Simon Bendtsen Fondsmæglerforeningen, januar 2019 Hvidvask i Danske Bank Simon Bendtsen Fondsmæglerforeningen, januar 2019 Er dette et domicil for et milliardforetagende? Er han direktør for et milliardfirma? Hvidvaskreglernes kerne: Banken skal kende

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 4. juni 2015 Sag 2015-2013 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen var den 26. november 2014 på kontrolbesøg hos..., CVR-nr. på selskabets adresse. På mødet var... repræsenteret

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 18. juni 2015 BILAG 1 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen

Læs mere

Rapport om non-resident porteføljen i Danske Banks estiske filial

Rapport om non-resident porteføljen i Danske Banks estiske filial Rapport om non-resident porteføljen i Danske Banks estiske filial 19. september 2018 R E F 5 301169 D O C 3 1 6 2 3 7 2 B R U U N & H J E J L E A D V O K A T P A R T N E R S E L S K A B N Ø R R E G A D

Læs mere

Udkast til ny hvidvasklov høringssvar

Udkast til ny hvidvasklov høringssvar Finanstilsynet Århusgade 110 2100 Østerbro Att. hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Den 24. august 2016 Udkast til ny hvidvasklov høringssvar Det er nødvendigt at sætte hårdt ind mod hvidvask og terrorfinansiering,

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at Euro Change kan udbyde valutavekslingsvirksomhed

Ansøgning om tilladelse til at Euro Change kan udbyde valutavekslingsvirksomhed Indehaveren af Euro Change 17. september 2018 Ansøgning om tilladelse til at Euro Change kan udbyde valutavekslingsvirksomhed 1. Finanstilsynets afgørelse Finanstilsynet giver hermed afslag på tilladelse

Læs mere

Tak fordi I er kommet i dag. Det er en vigtig sag vi skal drøfte, som også. den store bevågenhed i pressen bevidner. Jeg vil gerne starte med at give

Tak fordi I er kommet i dag. Det er en vigtig sag vi skal drøfte, som også. den store bevågenhed i pressen bevidner. Jeg vil gerne starte med at give Udenrigsudvalget 2014-15 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER UDENRIGSMINISTERIET Åbent samråd: status for det diplomatiske spor i udleveringssagen mellem Danmark og

Læs mere

xxx Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

xxx Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven xxx 1. december 2016 Sag X16-AV-58-VZ /YOL Brevet er sendt med digital post til xxx Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 23. september 2016 et anmeldt

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at Kronex ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed

Ansøgning om tilladelse til at Kronex ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed Sendt elektronisk til: Bestyrelse og direktion for Kronex ApS 26. september 2018 Ansøgning om tilladelse til at Kronex ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed 1. Finanstilsynets afgørelse Finanstilsynet

Læs mere

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015 Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015 FORMUEPLEJE A/S, FONDSMÆGLERSELSKAB ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER Betingelsernes anvendelsesområde Formuepleje A/S

Læs mere

Gældende fra 01.01-2018. Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Gældende fra 01.01-2018. Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Gældende fra 01.01-2018 Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter...2

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed Februar 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Finanstilsynets virksomhed (beretning nr. 17/04)

Læs mere

Status over danske bankers involvering i skatteunddragelsessagen

Status over danske bankers involvering i skatteunddragelsessagen Finanstilsynet 19. juni 2016 GOVN J.nr. 51-0655 /lbu Status over danske bankers involvering i skatteunddragelsessagen Panama-papers Opsummering Det er endnu for tidligt at afslutte Finanstilsynets undersøgelse

Læs mere

Jura. J.nr. M DBH. Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005

Jura. J.nr. M DBH. Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005 Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 294 Offentligt N O T A T MILJØSTYRELSEN Jura J.nr. M 1034-0389 DBH Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005 Håndhævelsespakken

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at DK-Exchange ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed

Ansøgning om tilladelse til at DK-Exchange ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed Til direktionen i DK-Exchange ApS 17. september 2018 Ansøgning om tilladelse til at DK-Exchange ApS kan udbyde valutavekslingsvirksomhed 1. Finanstilsynets afgørelse Finanstilsynet giver hermed afslag

Læs mere

SEMINAR. Forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

SEMINAR. Forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering SEMINAR Forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering 18. november 2019 Hvorfor holder Finanstilsynet konference? Vi har behov for en intensiv fælles indsats fra offentlige og private aktører, hvis vi

Læs mere

NOTAT VEDR. LOV OM FINANSIEL VIRKSOMHEDS 224 A, STK. 1, NR. 1.

NOTAT VEDR. LOV OM FINANSIEL VIRKSOMHEDS 224 A, STK. 1, NR. 1. Advokatpartnerselskab Kalvebod Brygge 39-41 DK - 1560 København V Telefon: +45 33 300 200 Fax: +45 33 300 299 www.les.dk CVR-nr. 32 28 39 34 Morten Schwartz Nielsen Partner, advokat (H) msn@les.dk Sagsnr.

Læs mere

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Finanstilsynet 26. oktober 2011 Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S I dette notat perspektiveres Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne

Læs mere

[Krav om dokumenteret opfølgning på henvendelser til virksomhedens whistleblowerordning] Til 14

[Krav om dokumenteret opfølgning på henvendelser til virksomhedens whistleblowerordning] Til 14 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 158 Bilag 7 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g Af [xxx], tiltrådt af [xxx]: Til 13 1) I stk. 1 indsættes som 3. pkt.:»virksomheden skal følge op på

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 2. februar 2012 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen for

Læs mere

Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende hvidvaskning: Forslag. til

Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende hvidvaskning: Forslag. til 2006/1 LSF 20 Offentliggørelsesdato: 04-10-2006 Økonomi- og Erhvervsministeriet Fremsat den 4. oktober 2006 af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende

Læs mere

Fokus - Hvidvask og terrorfinansiering

Fokus - Hvidvask og terrorfinansiering Kapitalmarked og finansielle virksomheder 24. juni 2013 Fokus - Hvidvask og terrorfinansiering I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på hvidvaskning og terrorfinansiering. I den forbindelse ser vi på, hvilke

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 31. oktober 2016 Sag X16-BE-47-DN Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 22. september 2016 et uanmeldt kontrolbesøg hos. Kontrolbesøget skete

Læs mere

Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed

Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed [Udeladt] 15. september 2015 Ref. [udeladt] J.nr. [udeladt] Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed 1. Finanstilsynets afgørelse Finanstilsynet

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at New Cash Company v/ayad Alawadi kan udbyde valutavekslingsvirksomhed

Ansøgning om tilladelse til at New Cash Company v/ayad Alawadi kan udbyde valutavekslingsvirksomhed Sendt elektronisk til: Indehaveren af New Cash Company 26. september 2018 Ansøgning om tilladelse til at New Cash Company v/ayad Alawadi kan udbyde valutavekslingsvirksomhed 1. Finanstilsynets afgørelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af XXX

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.5.2018 C(2018) 2716 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af XXX til supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 med reguleringsmæssige

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed

Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed I medfør af 34, stk. 3, og 54, stk. 2, i lov nr. 468 af 17. juni 2008 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven), som

Læs mere