Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret"

Transkript

1 Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

2 MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET

3

4 ADRESSE COWI A/S Åboulevarden Aarhus C TLF FAX WWW cowi.dk MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING - SYDHAVNSKVARTERET PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT Skitseforslag EATN HBP TOML

5

6 SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING - SYDHAVNSKVARTERET 5 INDHOLD 1 Baggrund 7 2 Forudsætninger for regnvandshåndtering 9 3 Terrænanalyse 10 4 Håndtering af regnvand op til serviceniveau Eksisterende forhold Fremtidig håndtering af regnvand op til serviceniveau Etablering af grøft/rør ved jernbanekrydsning 13 5 Håndtering af regnvand ved skybrud Eksisterende forhold Fremtidig skybrudshåndtering Etablering af skybrudsgrøft 16 6 Højvandssikring 18 7 Opsummering 18

7

8 1 Baggrund Sydhavnskvarteret i Aarhus C (Figur 1) skal udvikles i henhold til udviklingsplanen for området. Nærværende rapport beskriver på skitsemæssig niveau metoder til håndtering af regnvand i området for hhv. serviceniveau (daglig regn) og for skybrud (ekstrem regn). Serviceniveau: Serviceniveau beskriver gentagelsesperioden for den regnhændelse de fremtidige anlæg dimensioneres for. Serviceniveauet fastsættes til 5 år, svarende til at rør, kanaler, vandrender m.v. i gennemsnit overbelastes én gang hvert 5 år. Skybrud: Skybrudsbegrebet anvendes ved kraftigere regn end serviceniveau. I denne situation vil der ikke være kapacitet i de anlagte afvandingsløsninger, hvorfor regnvandet vil løbe frit på terræn og evt. samles i lavninger. Sydhavnskvarteret dækker et ca. 9,1 ha stort område i den centrale del af Aarhus C ved havnen. Området er i dag fælleskloakeret, men i takt med udviklingen af området skal der, jf. Spildevandsplanen for Aarhus Kommune, etableres et separat system til regnvand og spildevand. I nærværende skitseforslag beskrives kun afledning af regnvand. Aarhus Kommune ønsker ved omdannelsen af området, at der primært anvendes terrænbaserede løsninger i form af vandrender, kanaler mv. ved afvanding af regnvandet i området. På Figur 1 fremgår de fremtidige delområder, den rekreative forbindelse og det overordnede afvandingsprincip. Kun enkelte dele af de fremtidige delområder forudsættes ikke, at aflede deres regnvand via. terrænbaserede løsninger.

9 8 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET Figur 1 Områdeafgrænsning af Sydhavnskvarteret i Aarhus C samt delområder, rekreativ forbindelse og afvandingsprincip for området.

10 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 9 2 Forudsætninger for regnvandshåndtering I nærværende rapport fastlægges de afvandingsmæssige forhold på skitsemæssig niveau, idet strømningsveje for hhv. serviceniveau og skybrud angives på kortmateriale som senere ved detaildimensioneringen af byggemodningsaktiviteterne skal overholdes for de enkelte delområder. Den primære recipient for regnvandshåndtering, Aarhus Havnebassin, vil ikke blive hydraulisk belastet ved direkte udledning af overfladevand. Der vil derfor ikke være et krav at regnvandet skal forsinkes inden udledning hertil. Regnvand op til serviceniveau skal afledes igennem den offentlige kloak til havnebassinet. Tilslutningen til den offentlige kloak skal ske i nærmere fastlagte punkter, anvist af Aarhus Vand. Ved skybrud er det eksisterende regnvandssystem fyldt op med regnvand fra et større vandopland og kan derfor ikke aflede mere vand. Der er derfor udarbejdet en plan for afledning af skybrudsvand på terræn i tilfælde af overfyldte kloaker. Forudsætninger for regnvandshåndteringen: Serviceniveau for opstuvning på terræn fastsættes til 5 år. Regnvand til serviceniveau håndteres i rør/kanaler og afledes til offentlig kloak Regnvand ved skybrud håndteres på terræn/overfladen og ledes til havnebassinet Sokkelkote for bygninger etableres i minimum kote +3,0 Delområderne skal følge afvandingsprincippet på Figur 1 Afledning af regnvand skal ske på terræn i overensstemmelse med angivne strømningsretninger angivet på Bilag B. Det er bygherren på de enkelte matrikler/delområder, som er ansvarlig for at byggemodne grunden på en måde, der tilgodeser det fastlagte afvandingsprincip Ved dimensionering af anlæg ift. serviceniveau anvendes en 5 års regnhændelse. Sikkerhedsfaktor på 1,56 (klimafaktor 1,3 og modelusikkerhed 1,2) Ved dimensionering af skybrudsløsninger anvendes en 100 års regnhændelse. Sikkerhedsfaktor 1,68 (klima 1,4 og modelusikkerhed 1,2) Der etableres ingen forsinkelse for regnvand

11 10 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 3 Terrænanalyse På Figur 2 fremgår områdets topografi baseret på den seneste digitale højdemodel. Udviklingsområdet ligger mellem kote +1 og +5 DVR90. En eksisterende parkeringsplads i den nordøstlige del af udviklingsområdet udgør et lavpunkt i terrænet (ca. kote 1,6). Figur 2 Højdemodel for udviklingsområdet. Terrænet i Sydhavnskvarteret er forholdsvist fladt med et overordnet fald fra vest mod øst. Terrænbaserede afvandingsløsninger vil derfor være betinget af lokal terrænregulering for at kunne aflede regnvandet på terræn.

12 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 11 4 Håndtering af regnvand op til serviceniveau Den rekreative forbindelse, som består at et stisystem, løber igennem Sydhavnskvarteret fra syd mod nord, og vil være den primære vandhåndteringsvej for bebyggelsen der skal aflede deres regnvand på overfladen. 4.1 Eksisterende forhold Afledning af regnvand op til serviceniveau skal ske til det eksisterende regnvandssystem i området. I dialog med Aarhus Vand og Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, er der udvalgt tre afledningspunkter til den fremtidige afledning af regnvand. Udledningspunkterne er overordnet skitseret på Bilag A. Afledningspunkterne kan beskrives som følgende: Udledningspunkt 1: Udløb til eksisterende regnvandssystem i Kalkværksvej ejet af Aarhus Vand. Udledningspunkt 2: Udløb til eksisterende regnvandssystem i Jægergårdsgade ejet af Aarhus Vand. Udledningspunkt 3: Udløb til eksisterende regnvandssystem i Slipvej ejet af Aarhus Havn. Dette udledningspunkt skal drøftes med Aarhus Havn. Aarhus Vand har undersøgt de eksisterende byggesager, hvor den sydligste del af Sydhavnskvarteret under eksisterende forhold afleder regnvand til Aarhus Havns ledningssystem, hvorfor dette udledningspunkt fastholdes som fremtidigt afledningspunkt for nuværende. Udledning af regnvand til Aarhus Havns ledningssystem skal drøftes med Aarhus Havn.

13 12 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 4.2 Fremtidig håndtering af regnvand op til serviceniveau På Figur 3 fremgår den samlede afvandingsplan for Sydhavnskvarteret. Enkelte områder forventes ikke, at kunne aflede deres regnvand via terræn, hvorfor disse fortsat er tilkoblet det eksisterende kloaksystem. Størstedelen af alle de fremtidige byggegrunde i Sydhavnskvarteret vil kunne aflede regnvand på overfladen direkte til enten den rekreative forbindelse eller de fremtidige lokalveje. Afvandingsplanen skal danne grundlag for den fremtidige terrænregulering ved byggemodning af de enkelte delområder. Delområderne skal indrettes på en måde der tilgodeser afledning af regnvand på overfladen til de anviste løsninger. Figur 3 Afvandingsplan op til serviceniveau for Sydhavnskvarteret.

14 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET Etablering af grøft/rør ved jernbanekrydsning Den rekreative forbindelse skal føres under jernbanen, hvilket giver anledning til et nyt lavpunkt i terrænet. Lavpunktet skal afvandes via en ny grøft/rørledning til udløbspunkt 1, tracéet for den fremtidige grøft er vist på Figur 4. Der findes ingen faste afstandskrav til den eksisterende jernbane, hvorfor der skal rettes henvendelse direkte til Banedanmark om en konkret vurdering af et eventuelt afstandskrav til banen. Figur 4 Etablering af grøft/rør fra lavpunkt i den rekreative forbindelse til udløbspunkt 1.

15 14 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 5 Håndtering af regnvand ved skybrud Under skybrud vil rør og kanaler være fyldte, hvorfor regnvand herefter afledes via. terræn. 5.1 Eksisterende forhold I en eksisterende situation, under skybrud, vil størstedelen af alt opland i Sydhavnskvarteret aflede deres regnvand på terræn mod syd via Jægergårdsgade og Sydhavnsgade og jernbane skinnerne. På Figur 5 fremgår strømningsveje og vandopland for en skybrudssituation under eksisterende forhold. Regnvand fra Sydhavnskvarteret, samt et ca. 4,5 ha stort opland vest herfor vil aflede regnvand på terræn igennem Jægergårdsgade mod øst til Sydhavnsgade og videre herfra mod syd via. jernbane skinnerne. Figur 5 Vandopland ved Sydhavnsgade ved skybrud under eksisterende forhold jf. SCALGO.

16 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET Fremtidig skybrudshåndtering Byggeri i Sydhavnskvarteret skal i fremtiden aflede regnvand via terrænbaserede løsninger til den rekreative forbindelse og det fremtidige vejanlæg. Dette giver mulighed for at planlægge en hensigtsmæssig håndtering og afledning af regnvand under skybrud. På Figur 6 fremgår forslag til den fremtidige afledningsretning af skybrudsvand i Sydhavnskvarteret. Alt skybrudsvand vil i fremtiden blive afledt via. vejanlæg og den rekreative forbindelse mod nord. Figur 6 Håndtering af regnvand ved skybrud i Sydhavnskvarteret.

17 16 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 5.3 Etablering af skybrudsgrøft I fremtiden kan skybrudsvand kontrolleres mere hensigtsmæssigt ved at planlægge et forløb for afledning af regnvand ved skybrud på terræn. Dette gøres, ved at etablere en skybrudsgrøft fra Jægergårdsgade mod nord til udløbspunkt 1, se Figur 7. Skybrudsvand ledes til den nye grøft ved at foretage en mindre terrænregulering i krydset ved Jægergårdsgade og Sydhavnsgade, dermed afbrækkes den eksisterende strømningsvej for skybrud, og kontrolleres mod nord. Regnvand vil opstuve i grøften inden lavpunktet ved den rekreatives forbindelses krydsning med jernbanen fyldes, og der sker et kontrolleret overløb på terræn mod havnebassinet. Det skal derfor sikres, at havneområdet ved det skitserede overløbsområde indrettes på en hensigtsmæssig måde der tilgodeser overfladisk afstrømning samt oversvømmelse. Figur 7 Placering af skybrudsgrøft fra krydset mellem Jægergårdsgade og Sydhavnsgade mod nord.

18 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 17 Regnvand afledt på terræn ved skybrud dirigeres mod skybrudsgrøften som vil føre vandet mod nord. Under skybrud vil de eksisterende rør være fyldte, hvilket betyder, at regnvandet vil stuve op i grøften. Herefter vil regnvandet efter opstuvning blive afledt på terræn ved lavpunktet via. overløbsområdet skitseret på Figur 6. Figur 8 Principskitse af længdeprofil for skybrudsgrøft, udløbspunkt 1 (eksisterende kloak) og den fremtidige grøft der skal afvande lavpunktet i den rekreative forbindelse. Den praktiske udformning af afvandingssystemet fastlægges ikke på nuværende tidspunkt. Det vil derfor være muligt at indrette afvandingssystemet efter de givne forhold ved detaljeret projektering. Det kan evt. blive nødvendigt at rørlægge strækningen fra lavpunktet til udløbspunkt 1.

19 18 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 6 Højvandssikring Sydhavnskvarteret er placeret tæt på havnen, hvorfor tilbagestuvning som følge af ekstreme højvande kan være problematisk. Da regnvand primært håndteres på terræn, vil tilbagestuvning kun være et problem, for de byggegrunde der fortsat er tilkoblet det eksisterende kloaksystem. Problemet kan løses ved etablering af højvandslukke på det eksisterende kloaksystem ved udløb til havnebassinet. En anden løsning vil være, at sikre lokalt ved at etablere højvandsklapper på de enkelte grundes private rensebrønde. Det forudsættes, at de der i området højvandssikres ved etablering af højvandsklapper der sikrer imod tilbagestuvning fra opstigende havvand. Den optimale placering af højvandsklapper skal vurderes ved senere projektering. 7 Opsummering Regnvandshåndteringen i Sydhavnskvarteret vil i fremtiden foregå via. terrænbaserede løsninger. Derfor sættes der konkrete krav til den måde delområderne byggemodnes, da regnvandet skal afledes til de specificerede løsninger som er overordnet angivet i nærværende rapport. Sokkelkoter anlægges i minimum kote +3,0 m. Derudover skal delområderne terrænmæssigt indrettes så disse kan aflede vand via. terræn til hhv. den rekreative forbindelse eller fremtidige vejanlæg. I forbindelse med håndtering af regnvand til serviceniveau skal det afklares med Aarhus Havn om der fortsat vil være mulighed for at anvende deres ledninger til afledning af regnvand fra den sydlige del af Sydhavnskvarteret. Hvis ikke dette er en mulighed, skal den rekreative forbindelse anlægges på en måde der tilgodeser afvandingsmuligheder fra den sydlige del op til Jægergårdsgade. Aarhus Havn skal konsulteres mht. fremtidig udledning af regnvand til deres interne ledningssystem. I fremtiden vil regnvand blive ledt til et lavpunkt under kulbroen, hvor det herefter skal afledes til en eksisterende udløbsbrønd ejet af Aarhus Vand (Udløbspunkt 1). Afvandingsløsningen anlægges som en rørlægning eller åben grøft. I begge tilfælde skal BaneDanmark kontaktes for at afklare eventuelle afstandskrav til det nærliggende baneanlæg. Dette gælder endvidere også for den forslåede skybrudsgrøft fra krydset mellem Jægergårdsgade og Sydhavnsgade som føres mod nord til samme udløbspunkt. BaneDanmark skal konsulteres mht. fremtidige afvandingsløsninger som er placeret i nærhed af deres baneanlæg. Eventuelle afstandskrav skal aftales nærmere.

20 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 19 Bilag A Udledningspunkter aftalt i dialog Aarhus Vand og Aarhus Kommune (CME)

21 20 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET Bilag B Afvandingsplan Serviceniveau

22 SKITSEFORSLAG TIL REGNVANDSHÅNDTERING I SYDHAVNSKVARTERET 21 Bilag C Afvandingsplan Skybrud

Notat. ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi 1 INDLEDNING

Notat. ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi 1 INDLEDNING Notat ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi REVISION A 17. april 2015 Projekt nr. 220946 Dokument nr. 1215412340 Version 4 Udarbejdet af JHKR Kontrolleret af LLKR Godkendt af DPI 1

Læs mere

VANDFORVALTNINGSSTRATEGI LOKALPLAN 404 VED RODSKOVVEJ I RODSKOV

VANDFORVALTNINGSSTRATEGI LOKALPLAN 404 VED RODSKOVVEJ I RODSKOV VANDFORVALTNINGSSTRATEGI LOKALPLAN 404 VED RODSKOVVEJ I RODSKOV Dato: 17. marts 2017 revideret 2018.01.12. Udarbejdet af: JHC Sagsnr.: 45.525 Ingeniørfirmaet VIGGO MADSEN A/S Side 1 af 6 VANDFORVALTNINGSSTRATEGI

Læs mere

VANDFORVALTNINGSSTRATEGI LOKALPLAN 404 VED RODSKOVVEJ I RODSKOV

VANDFORVALTNINGSSTRATEGI LOKALPLAN 404 VED RODSKOVVEJ I RODSKOV VANDFORVALTNINGSSTRATEGI LOKALPLAN 404 VED RODSKOVVEJ I RODSKOV Dato: 17. marts 2017 Udarbejdet af: JHC Sagsnr.: 45.525 Ingeniørfirmaet VIGGO MADSEN A/S Side 1 af 6 VANDFORVALTNINGSSTRATEGI Introduktion:

Læs mere

VANDFORVALTNINGSSTRATEGI NYT LOKALPLANOMRÅDE I FORLÆNGELSE AF KASTANIEVEJ

VANDFORVALTNINGSSTRATEGI NYT LOKALPLANOMRÅDE I FORLÆNGELSE AF KASTANIEVEJ VANDFORVALTNINGSSTRATEGI NYT LOKALPLANOMRÅDE I FORLÆNGELSE AF KASTANIEVEJ Dato: 7. juli 2017 Udarbejdet af: JHC Sagsnr.: 45.508 Ingeniørfirmaet VIGGO MADSEN A/S Side 1 af 6 VANDFORVALTNINGSSTRATEGI Introduktion:

Læs mere

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 1.1 Konklusion

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

Indhold. Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet.

Indhold. Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet. 28. februar 2018 Notat Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet Projekt nr.: 10400523 Dokument nr.: 1226839196 Version 3 Revision

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE NOVEMBER 2017 GRIBSKOV KOMMUNE - KLIKOVAND REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE OPLANDSANALYSE - BEREGNING AF REGNVANDSMÆNGDER OG STRØMNINGSVEJE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF

Læs mere

Fremtidig afvanding af Springcenter og P-areal syd for Springcenter

Fremtidig afvanding af Springcenter og P-areal syd for Springcenter NÆRHEDEN Fremtidig afvanding af Springcenter og P-areal syd for Springcenter ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKSNISK NOTAT PROJEKTNR.

Læs mere

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 2 Fremtidige

Læs mere

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne.

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne. 1. BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE ALTERNATIV LØSNING 1.1. Baggrund for projektet Klimatilpasningsprojekt skal indgå i Ringsted Kommunes byfornyelsesprojekt Det Samlende Torv. Torvefornyelsen er en oplagt mulighed

Læs mere

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS FURESØ KOMMUNE KLIMATILPASNING SØNDERSØ - HYDRAULIK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

Tillæg nr. 7 til. Spildevandsplan Skybrudssikring af Kastellet September 2017

Tillæg nr. 7 til. Spildevandsplan Skybrudssikring af Kastellet September 2017 Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2008 Skybrudssikring af Kastellet September 2017 Fo l s r g a Indhold Indledning... 3 Plangrundlaget for tillægget... 4 2.1 Lovgrundlaget... 4 2.2 Københavns Kommunes Spildevandsplan

Læs mere

Medfinansiering Gl. Lyngevej

Medfinansiering Gl. Lyngevej Forsyningen Allerød Rudersdal Medfinansiering Gl. Lyngevej GENNEMGANG AF BEREGNINGER Rekvirent Forsyningen Allerød Rudersdal Skovlytoften 27 2840 Holte Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde

Læs mere

Vandets vej gennem Hvalsø

Vandets vej gennem Hvalsø Ind i maskinrummet Kirke Hvalsø gennem en vandplanlæggers øjne Christian Bjoljahn chb@envidan.dk 29 91 29 25 Vandets vej gennem Hvalsø Kirke Hvalsø Hydrologisk screening Hvalsø by har samlet ca 1000 parceller,

Læs mere

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser Notat Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 8. november 2012 REV.25-11-2012 Projekt nr. 211553 Dokument nr. 125590549 Version 3 Udarbejdet af MSt Kontrolleret af ERI Godkendt af MSt 1 BAGGRUNDEN

Læs mere

Notatet beskriver de forskellige anlægselementer samt projektøkonomien og skitsemæssige

Notatet beskriver de forskellige anlægselementer samt projektøkonomien og skitsemæssige NOTAT Projekt Oversvømmelse i Skovmose på Sydals Projektnummer 1431100020 Kundenavn Emne Til Fra Kvalitetssikring Sønderborg Kommune Grundlag for prioritering af projektforslag Hans Erik Jensen Ebbe Enøe

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken

Læs mere

Den ønskede løsning er scenarie 1. Der bedes derfor ses bort fra øvrige løsninger beskrevet i dette notat.

Den ønskede løsning er scenarie 1. Der bedes derfor ses bort fra øvrige løsninger beskrevet i dette notat. NOTAT Projekt Floodingberegninger til afhjælpning af oversvømmelser ved Gentofterenden Kunde Nordvand Notat nr. 2 Dato 13-06-2013 Til Fra Annette Kolte-Olsen, Nordvand Andreas Henriques, Rambøll Den ønskede

Læs mere

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012 Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Rev1 29. august 2012 Nordvand, Håndtering af vand fra Gladsaxe Idrætspark / Marielyst Forudsætningsnotat

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 6 Regnbetingede udløb Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Generelt 4 2 Regnvandsudløb fra separatkloakerede oplande 4 2.1 Regnvandsudledning

Læs mere

TILLÆG NR. 2 TIL SPILDEVANDSPLAN 2008

TILLÆG NR. 2 TIL SPILDEVANDSPLAN 2008 MAJ 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TILLÆG NR. 2 TIL SPILDEVANDSPLAN 2008 TILLÆG VEDR. OMLÆGNING AF KLOAKLEDNINGER I FORBINDELSE MED ETABLERING AF NORDHAVNSVEJ FORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R

REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R REGNVANDSHÅNDTERING I LOKALPLANLÆGNING V/ M I E S Ø G A A R D R A S M U S S E N B Y P L A N L Æ G G E R BELLINGE FÆLLED BELLINGE FÆLLED Bæredygtighed Bydel 45 Ha Ca. 500 boliger åben/lav Tæt/lav Beliggende

Læs mere

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning.

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. Niveau 1 Overordnet målsætning for spildevandsplanen. At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. At håndtere og behandle spildevand og regnvand i kommunen på en stabil,

Læs mere

ARKITEKTFIRMA ELITA Professionals in Architecture & Construction

ARKITEKTFIRMA ELITA Professionals in Architecture & Construction ARKITEKTFIRMA ELITA Professionals in Architecture & Construction Projekt nr.: 16-140 Nye rækkehuse for Voda Ejendomme ApS Udarbejdet af VT Dato d. 24.11.2017 Boligområde ved Tendrup Hovvej / Ravnhøjvej

Læs mere

Figur 1: Udsnit af den gældende spildevandsplan

Figur 1: Udsnit af den gældende spildevandsplan Notat Sofiendalsvej 94 9200 Aalborg SV Danmark T +45 9879 9800 F +45 8759 1611 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Separatkloak Sygehus Syd Aalborg Regnvandshåndtering Sygehus Syd, rev. 27.10.2011 16. september

Læs mere

TILLÆG NR. 171 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 171 TIL SPILDEVANDSPLAN VEDTAGET Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 171 TIL SILDEVANDSLAN For et erhvervsområde

Læs mere

Planlagt separatkloakering af Langholt

Planlagt separatkloakering af Langholt Bilag 1 Ændringsforslag Langholt Planlagt separatkloakering af Langholt Med vedtagelse af Spildevandsplan 2016-2027 den 13.06.2016 har Byrådet besluttet, at alle de fortsat fælleskloakerede dele af Langholt

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning!

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvadområdet Projektområdet udgøre et topopland, der oprindeligt har afvandet mod nord gennem Bagsværd Rende til Lyngby Sø. Overordnede visioner og mål for projektet

Læs mere

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning.

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Regn og husspildevand løber i hver sin ledning i de kloaksystemer, som anlægges i dag,

Læs mere

Klimatilpasning i Odense Kommune

Klimatilpasning i Odense Kommune Klimatilpasning i Odense Kommune Præsentation af Kontorchef Charlotte Moosdorf Industrimiljø Tour de Klimatilpasning d. 7. september 2011 1 Globale klimaforandringer : Giver lokale udfordringer: Temperaturstigninger

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm På mødet deltager følgende: Erik Mollerup, formand Daniel E. Hansen

Læs mere

DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE

DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE 1 INDHOLD RESUME Resume... 2 Baggrund...3 Lokal afledning af regnvand (LAR)...4 Baunebakken...5 I forbindelse

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup.

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup. TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 23 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Gødstrup (FORSLAG)

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold NOTAT Projekt Ændret afledning til Gentofterenden fra kommende projekt ved Mosegårdskvarteret Kunde Novafos A/S Notat nr. 2 Dato 22-06-2018 Til Fra Kopi til Jacob Dyrby Petersen, Novafos AOH, Rambøll 1.

Læs mere

LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud

LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud DANVA November 2013 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk Bæredygtig regnvandshåndtering Både normal afstrømning og skybrud Funktion samt økonomi i anlæg

Læs mere

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen Handleplan 1 Møde den 23. april 2012 Chefrådgiver Mogens Terkelsen Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen - Resumé Roskilde Kommunes handleplan, september 2011 2 TRIN 1 Gennemføre

Læs mere

* * ! " 14-11-2013. Sagsnr. 2013-0166127. Bilag 1 Rådgivernotat. Dokumentnr. 2013-0166127-12. Sagsbehandler Jens Trædmark Jensen

* * !  14-11-2013. Sagsnr. 2013-0166127. Bilag 1 Rådgivernotat. Dokumentnr. 2013-0166127-12. Sagsbehandler Jens Trædmark Jensen Bilag 1 Rådgivernotat 14-11-2013 Sagsnr. 2013-0166127 Dokumentnr. 2013-0166127-12 Sagsbehandler Jens Trædmark Jensen * *! "!! # Københavns Kommunes cykelstrategi Cykelbyen på vej har til formål at skabe

Læs mere

Vandopland: København Vest og Frederiksberg Vest

Vandopland: København Vest og Frederiksberg Vest Oversigt over skybrudsprojekter beliggende i Vanløse (fra 3 af de 7 vandoplande): Vandopland: København Vest og Frederiksberg Vest KV12 Slotsherrensvej Vest På strækningen fra Husumvej/Ålekistevej til

Læs mere

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn HYDRAULISK NOTAT Dato: 20. marts 2015 Udarbejdet af: Aske Kristensen Kvalitetssikring: Kim Skals/LAKN Modtager: Frederikshavn Forsyning (LAKN) Side: 1 af 10 Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet

Læs mere

Allerød Kommune. Marts Indledning. 1.2 Lovgrundlag

Allerød Kommune. Marts Indledning. 1.2 Lovgrundlag Allerød Kommune Tillæg V til Spildevandsplan 2013 for Allerød Kommune Præcisering af tidligere Tillæg II til Spildevandsplan 2013 for Allerød Kommune fsva. opland VasNOE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

Klimatilpasning og byudvikling i Lyngby- Taarbæk Kommune

Klimatilpasning og byudvikling i Lyngby- Taarbæk Kommune Klimatilpasning og byudvikling i Lyngby- Taarbæk Kommune Med fokus på Dyrehavegård og Traceet Thomas Hansen, Klima og Forsyning Hovedforløb fra ide til byggeri Beslutning om planlægning Kommuneplan Spildevandsplan

Læs mere

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktf@herning.dk www.herning.dk Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Åvænget og Silkeborgvej

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2008-2011 Tillæg nr. 1 til gl. Gedveds Spildevandsplan Servicemål, sikkerhedsfaktor og bassiner TEKNIK OG MILJØ 1 Indledning For at forebygge klimaændringernes påvirkning på det kommunale

Læs mere

Opgavebeskrivelse for Konkretisering af Skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande

Opgavebeskrivelse for Konkretisering af Skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Park og Natur 03-10-2012 Opgavebeskrivelse for Konkretisering af Skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande Baggrund Københavns Kommune

Læs mere

INDHOLD. Udlægning af kloakopland for Storbylandsby ll, Halmstadgade 11 (LP 1074) samt østligt tilstødende område.

INDHOLD. Udlægning af kloakopland for Storbylandsby ll, Halmstadgade 11 (LP 1074) samt østligt tilstødende område. Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2017-2020. Udlægning af kloakopland for Storbylandsby ll, Halmstadgade 11 (LP 1074) samt østligt tilstødende område. INDHOLD 1. INDLEDNING... 1 2. PLANLÆGNINGSFORHOLD...

Læs mere

Håndtering af regnvand i byens overflade AGENDA. Eksempel fra Aalborg Godsbaneareal ATV 26/4 2012. Jan Scheel NIRAS

Håndtering af regnvand i byens overflade AGENDA. Eksempel fra Aalborg Godsbaneareal ATV 26/4 2012. Jan Scheel NIRAS Håndtering af regnvand i byens overflade AGENDA Eksempel fra Aalborg Godsbaneareal Presentation of participants Presentation of NIRAS NIRAS Development Assistance Activities NIRAS International Infrastructure

Læs mere

Skybrudsikring af bygninger

Skybrudsikring af bygninger Skybrudsikring af bygninger Agenda: 1. Introduktion hvorfor individuel sikring af bygninger? 2. Indledende overvejelser: 1. Hvad skal jeg selv sørge for? 2. Sikringsniveau 3. Prioritering ud fra værdier

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning På grund

Læs mere

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Vandløb Sag nr.: Dato: 7.06.0 E-mail: cha@j-k-as.dk Bjarne Christensen Vindmøller i Måde Ansøgning om godkendelse efter

Læs mere

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune Natur og Miljø Februar 2018 sag nr. 17-27344 Tillæg 3 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune for boligområde øst for Gambøtvej og syd for Søndervej, Thurø. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning...

Læs mere

Tilladelser på strækning Helsinge - Tisvilde

Tilladelser på strækning Helsinge - Tisvilde Lokaltog A S Jættevej 50 4100 Ringsted Sag: 06.00.00-G01-100-18 10. april 2019 Tilladelser på strækning Helsinge - Tisvilde Rambøll har på Lokaltog A/S vegne ansøgt om tilladelse til afvanding af 4 delstrækninger

Læs mere

3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Plejecenter ved Snorrebakken

3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Plejecenter ved Snorrebakken 3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012 Plejecenter ved Snorrebakken Teknik & Miljø, December 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund...3 2. Lovgrundlag...3 3. Eksisterende forhold...3 4. Fremtidige

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 6 til Spildevandsplan Campus Køge

Forslag til Tillæg nr. 6 til Spildevandsplan Campus Køge Forslag til Tillæg nr. 6 til Spildevandsplan 2012-2016 Campus Køge Februar 2016 Resumé 1 Ændret belastning af recipienter og renseanlæg 1 Indledning 2 Plangrundlag 3 Lovgivning 3 Lokalplan 3 Miljøvurdering

Læs mere

Ishøj Kommune Tillæg 3 til Spildevandsplan

Ishøj Kommune Tillæg 3 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Tillæg 3 til Spildevandsplan 2014-2022 Klimatilpasning af Det Lille Erhvervsområde samt det grønne område mod syd 1. INDLEDNING 2 2. BAGGRUND 3 3. LOV- OG PLANGRUNDLAG 3 4. EJERSKAB OG ANSVAR

Læs mere

Datagrundlag Screeningen er udarbejdet med baggrund i eksisterende drænplaner for haveforeningen, samt en 0,4 m grid højdemodel for området.

Datagrundlag Screeningen er udarbejdet med baggrund i eksisterende drænplaner for haveforeningen, samt en 0,4 m grid højdemodel for området. NOTAT Projekt Regnvandshåndtering og dræning i H.F. Møllevang Projektnummer 3691600127 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring H.F. Møllevang Dræn HF Møllevan JSAN PVMA PVMA Revisionsnr. 1.0

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan Afledning af overfladevand fra Herlev Ringvej og Hovedstadens Letbane

Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan Afledning af overfladevand fra Herlev Ringvej og Hovedstadens Letbane Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2010-2019 Afledning af overfladevand fra Herlev Ringvej og Hovedstadens Letbane 28. august 2017 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 3 2. PLANLÆGNINGSGRUNDLAG 4 3. AFLEDNING

Læs mere

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Prioritering af indsatsen Prioritering i skybrudsplanen 1. Høj Risiko 2. Enkle løsninger 3. Andre anlægsaktiviteter

Læs mere

Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) Afledning af regnvand Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) 2019 Afledning af regnvand Indhold 1. Indledning... 2 2. Afledning af regnvand... 3 2.1 Grundejers ansvar... 3 2.2 Afledningsret

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan 2006-2015 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning

Læs mere

konkretisering af skybrudsplan østerbro

konkretisering af skybrudsplan østerbro Resumé konkretisering af skybrudsplan østerbro Skybrudsoplandene NH Brønshøj - Husum Bispebjerg ØSTERBRO Nørrebro Ladegårdså VanløseFrederiksberg Vest IndreBYby INDRE Frederiksberg Øst CH Vesterbro Valby

Læs mere

Kloaksystemets opbygning og funktion

Kloaksystemets opbygning og funktion Kloaksystemets opbygning og funktion Kommunens afløbssystem, eller i daglig tale kloaksystemet, kan være opbygget på to helt forskellige måder: enten som fællessystem eller som separatsystem. I Spildevandsplanen

Læs mere

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1,

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, 1 Tillæg nr. 002 Spildevandsplan 2012-2016 Hørsholm Kommune Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, Tagvand fra AB Opnæsgård og tag- og overfladevand fra 40 omkringliggende 2 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Baggrund for tillægget

Baggrund for tillægget TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 19 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Vildbjerg (FORSLAG)

Læs mere

Indhold. Kuben Management A/S Skanseparken Ebeltoft Vandforvaltningsstrategi. 1 Indledning 2

Indhold. Kuben Management A/S Skanseparken Ebeltoft Vandforvaltningsstrategi. 1 Indledning 2 17. december 2018 Notat Kuben Management A/S Skanseparken Ebeltoft Vandforvaltningsstrategi Projekt nr.: 10402812 Dokument nr.: 1230684584 Version 1 Revision Indhold 1 Indledning 2 Udarbejdet af MMRA Kontrolleret

Læs mere

Etablering af kombineret regnvandsbassin og kunstgræsbane ved Glostrup Idrætspark

Etablering af kombineret regnvandsbassin og kunstgræsbane ved Glostrup Idrætspark Projekt Kunstgræsbane ved Glostrup Idrætspark Dato 2017 05 02 Projektleder Navn Mette Tobiasen Mail mt@glostrupforsyning.dk Tlf. 43 20 80 20 Etablering af kombineret regnvandsbassin og kunstgræsbane ved

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG TIL SPILDEVANDSPLAN

FORSLAG TIL TILLÆG TIL SPILDEVANDSPLAN 2013-06-14 1. INDLEDNING 2 2. BAGGRUND 2 3. LOV- OG PLANGRUNDLAG 3 4. EJERSKAB OG ANSVAR 3 5. PROJEKTBESKRIVELSE OG AFVANDINGSFORHOLD 3 6. Forslag til opdateringer/ændringer til spildevandsplanen 5 Ændring

Læs mere

SKITSEFORSLAG TIL KLIMATILPASNING GF HØJMARK

SKITSEFORSLAG TIL KLIMATILPASNING GF HØJMARK SKITSEFORSLAG TIL KLIMATILPASNING GF HØJMARK 19.02.2016 Danshøjvej GF Højmark Projektområde Langagervej Skyggelundsvej Højbovej Højbovej Lundsfrydvej Danshøjvej Langagervej Højsagervej Højbovej Flidsagervej

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Kerteminde Kommune

Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Kerteminde Kommune Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2014-2017 Kerteminde Kommune Udvidelse af industriområde syd for Lindø Port of Odense September 2015 Side 1 af 1 PROJEKT Lindø Industripark A/S, Afvanding af havneudvidelse

Læs mere

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktf@herning.dk www.herning.dk Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Åvænget og Silkeborgvej

Læs mere

Ansøgning om nedsivning af vejvand

Ansøgning om nedsivning af vejvand Rebild Kommune Ansøgning om nedsivning af Rekvirent Anders Rye-Andersen Hobrovej 160 9530 Støvring Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Udgivet 28-04-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Placering og

Læs mere

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt.

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Tevandsbækken - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen

Læs mere

Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138. Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune

Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138. Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138 Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune Omdannelse af område ved Gudme Rådhus, Kirkegade 14 Vedtaget af Miljø,

Læs mere

Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød

Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød Banedanmark Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød September 2011 Revideret februar 2012 ATKINS/COWI JV Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S Telefon 52 5190 00 Telefax 52 5190 01 Banedanmark

Læs mere

KLAR Forsyning. Skensved Å. Hydraulisk robusthedsanalyse for Skensved Å

KLAR Forsyning. Skensved Å. Hydraulisk robusthedsanalyse for Skensved Å Hydraulisk robusthedsanalyse for April 2017 Hydraulisk robusthedsanalyse for Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave: [0] Ordrenummer:

Læs mere

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastellet Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Til: Martin Funch Strunge Jensen A/S Fra: Mathias Lassen Nørlem Kopi til: 1 Baggrund I forbindelse med en planlagt

Læs mere

SKITSEFORSLAG TIL KLIMATILPASNING GF SØHOLM

SKITSEFORSLAG TIL KLIMATILPASNING GF SØHOLM SKITSEFORSLAG TIL KLIMATILPASNING GF SØHOLM 03.03.2016 PRÆSENTATION 1. Vandets vej på overfladen og opstuvning ved kraftig regnhændelse Placering af forsinkelseselementer på baggrund af kortlægning af

Læs mere

Servicemål for kloaksystemer Alle nye kloakoplande og fuldt ud fornyede kloakoplande dimensioneres ud fra følgende servicemål.

Servicemål for kloaksystemer Alle nye kloakoplande og fuldt ud fornyede kloakoplande dimensioneres ud fra følgende servicemål. Dimensionering af kloaksystemer I Viborg Kommune dimensioneres Energi Viborgs Vands kloakanlæg i overensstemmelse med nyeste viden og anbefalinger fra Spildevandskomitéen, jf. skrift 27, 28 og 29. Yderligere

Læs mere

Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune

Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune 03. juli 2014 Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune Indhold Retningslinjer... 1 Generelle oplysninger om håndtering af regnvand... 2 Dimensionering... 2 Forundersøgelser... 2 Nedsivning af regnvand

Læs mere

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET I DEN ØSTLIGE DEL AF BALLERUP BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2.

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET I DEN ØSTLIGE DEL AF BALLERUP BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2. FORSYNING BALLERUP STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET I DEN ØSTLIGE DEL AF BALLERUP BYMIDTE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk POLITISK NOTAT

Læs mere

TILLÆG NR. 2 til Spildevandsplan 2013-2016

TILLÆG NR. 2 til Spildevandsplan 2013-2016 TILLÆG NR. 2 til Spildevandsplan 2013-2016 Side 1 af 10 Den 11. september 2014 Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-2016. Håndtering af regnvand fra skybrud på overfladen i Lystrup TEKNIK OG MILJØ Aarhus

Læs mere

LAR fra anlæg til opland og fra servicemål til skybrud

LAR fra anlæg til opland og fra servicemål til skybrud LAR fra anlæg til opland og fra servicemål til skybrud Overordnet vandhåndtering Vandet kommer fra Tag Vej Pladser Dræn Terræn Mulige recipienter Fælleskloak Separatkloak Lokal nedsivning Fordampning Lokal

Læs mere

PROCESPLAN KLIMATILPASNING I BARMARKSPROJEKTER

PROCESPLAN KLIMATILPASNING I BARMARKSPROJEKTER PROCESPLAN FOR KLIMATILPASNING I BARMARKSPROJEKTER Procesplan for klimatilpasning i barmarksprojekter er udarbejdet af COWI for Gribskov Kommune og den regionale Task Force for klimatilpasning, der er

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 1 Funktionspraksis og serviceniveau Indhold 1 Indledning... 2 2 Funktionspraksis og designkriterier... 2 3 Serviceniveau... 2 4 Sikkerhedstillæg...

Læs mere

Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge

Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge Forslag Vindinge Øst Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 2 1.1 Grundlag for tillægget 2 1.2 Omfang af tillægget 2 1.3 Lovgrundlag

Læs mere

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB På vegne af Lysabild-Skovby Landvindingslag søges der hermed om tilladelse

Læs mere

TILLÆG NR. 196 TIL SPILDEVANDSPLAN

TILLÆG NR. 196 TIL SPILDEVANDSPLAN Februar 015 Thyregod Give Vonge Givskud Gadbjerg Jelling Vandel Bredsten Vejle Jerlev Ødsted Brejning Hvidbjerg Skærup BørkopGårslev Egtved Smidstrup Gravens TILLÆG NR. 19 TIL SPILDEVANDSPLAN Nyt boligområde

Læs mere

Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand. Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk

Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand. Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke bæk Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk Projektnummer:

Læs mere

Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser

Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Bilag 1: Andre kommers serviceniveau Revision 1 8. september 2009 Indhold Hvidovre Kommune 2 Greve Kommune 2 Herlev kommune 3 Gribskov kommune

Læs mere

Kloakforhold i sommerhusområderne

Kloakforhold i sommerhusområderne Kloakforhold i sommerhusområderne Behov og mulighed for kloakering i sommerhusområderne undersøgt i 2015-2016 Det var en del af de gamle/nuværende spildevandsplan I undersøgelsen har vi kigget på: Badevand

Læs mere

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner Bilag 1 Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner i Furesø Kommune 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt

Læs mere

Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark

Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark Indhold Indhold... 1 Baggrund... 1 DEL 1: DIMENSIONERING AF LAR-ANLÆG VED HJÆLP AF REGNEARK... 2 LAR afløbsteknik eller bydesign...

Læs mere

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB På vegne af Lysabild-Skovby Landvindingslag søges der hermed om tilladelse

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune (Bilag til Spildevandsplan 2004-2008) 1 Faskiner Hvorfor nedsive regnvand? Nedsivning af regnvand

Læs mere

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende...

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende... Notat VASP Kunde Helsingør Kommune Projektnr. 01217 Projekt Hetlands Å Dato 2016-06-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer THKN Indhold 1 Baggrund... 2 2 Data... 2 2.1 Manningtal... 2 2.2 Opland... 2

Læs mere

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse Beregningsforudsætninger Her beskrives hvilke beregningsforudsætninger NK-Spildevand A/S anvender ved dimensionering af nye kloakanlæg eller renovering af eksisterende anlæg. NK-Spildevand A/S vil løbende

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Køge Jorddepot og Unitterminal

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Køge Jorddepot og Unitterminal Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2016 Køge Jorddepot og Unitterminal Maj 2017 Indholdsfortegnelse Resumé... 1 Belastning af recipienter og renseanlæg... 1 Indledning... 2 Plangrundlag... 3 Lovgivning...

Læs mere

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2. 3 Området 3. 4 Eksisterende forhold 3

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2. 3 Området 3. 4 Eksisterende forhold 3 FORSYNING BALLERUP STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk POLITISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1

Læs mere