Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008"

Transkript

1 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008

2 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester er der mange forskellige instrumenter nogle instrumenter er der mange af, og nogle instrumenter er der kun ét af. Man kan dele orkestrets instrumenter op i forskellige grupper: strygere, træblæsere, messingblæsere og slagtøj. De forskellige grupper indeholder hver især flere forskellige instrumenter. Nogle af orkestrets instrumenter, som violinerne, spiller med ved alle koncerterne. Andre instrumenter, såsom harpen eller klaveret, spiller kun med ved nogle af koncerterne. Det kommer helt an på, hvilken musik orkestret skal spille. På de næste sider kan du se tegninger af de forskellige instrumenter prøv selv at placere dem i de forskellige instrumentgrupper. Er der nogle af instrumenterne, der ikke passer i grupperne? Hvilket af instrumenterne tror du, der er flest af i orkestret?

3 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 3

4 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 4 Dirigenten Når symfoniorkestret spiller, bruger de en dirigent. Dirigenten bestemmer, hvornår orkestret starter. Han eller hun bestemmer også, hvordan musikken skal lyde. Når musikerne spiller, kigger de op på dirigenten han viser, om musikken skal være svag eller kraftig, og om tempoet skal være hurtigt eller langsomt. Det er, som om dirigenten og musikerne taler et helt særligt sprog, når de laver musik sammen. Dirigenten svinger med armene, når han vil have musikerne til at spille på en bestemt måde. Men han bruger også resten af kroppen og ansigtet og øjnene. Med ansigtet og øjnene kan man udtrykke forskellige stemninger. Hvis musikken skal være glad og let, så skal man smile og se glad ud; og hvis musikken er trist eller vred og voldsom, kan man på samme måde vise det med sit ansigt og sit kropssprog. Dirigentøvelse Måske har du før set, hvordan en dirigent bevæger sine arme, når han dirigerer kan du dirigere? Prøv evt. at dirigere hinanden i klassen find en sang, I alle sammen kender rigtig godt. I kan synge sangen på la-la-la, så teksten ikke betyder noget. Den, der er dirigenten, skal stå sådan, at hele klassen kan se ham eller hende. Nu er det dirigenten, der bestemmer, hvornår sangen begynder. Dirigenten må ikke sige noget kun vise det. Det er også dirigenten, der bestemmer, hvordan stemningen i sangen er. Prøv at skifte stemningen undervejs i sangen. Reagerer klassen på dirigenten? Dirigenten, I skal opleve ved prøven og koncerten med DR SymfoniOrkestret, hedder John Storgårds. John Storgårds er fra Finland og har flere gange været på besøg hos orkestret. Han er både dirigent og violinist, men ved denne koncert skal han dirigere. John Storgårds

5 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 5 Komponisten Tjajkovskij Ved koncerten med DR SymfoniOrkestret skal orkestret spille et musikværk. Dette musikværk er skrevet af den russiske komponist Peter Tjajkovskij ( ). Musikværket er en symfoni. Ved du, hvad en symfoni er? En symfoni er et musikværk, der er skrevet til et symfoniorkester. En symfoni består som regel af flere forskellige musikstykker. Man kalder dem for satser, og de forskellige satser lyder tit forskelligt f.eks. med forskelligt tempo eller stemning. Tit er de også i forskellige tonearter. Den symfoni, som du skal høre ved koncerten, var den femte symfoni, som Tjajkovskij skrev. Derfor kalder man den for Tjajkovskijs 5. symfoni. Peter Tjajkovskij Tjajkovskij levede for omkring 150 år siden. Han skrev meget forskellig musik, blandt andet operaer, balletmusik og symfonier. Tjajkovskijs musik handler tit om følelser. Om at være vred, ked af det eller om at blive trøstet. Alle hans symfonier, på nær en, er skrevet i mol. Hans femte symfoni er også skrevet i mol, E-mol. Ved du, hvad mol er? Hvilken stemning kommer man tit i, når man hører musik, der er skrevet i mol? Kan du spille en mol-akkord på klaveret? Tjajkovskij var selv meget følsom. Men på hans tid var det ikke almindeligt for folk at vise deres følelser over for andre mennesker. Især ikke for mænd. Tjajkovskij kunne i stedet bruge musikken til at udtrykke sine følelser igennem.

6 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 6 Den femte symfoni Tjajkovskij skrev sin 5. symfoni i Da han arbejdede med symfonien, blev han ved med at have én bestemt melodi i hovedet. Det var en melodi, som han havde hørt i en opera af en anden russisk komponist. Tjajkovskij blev ved med at vende tilbage til melodien, da han skrev sin symfoni. Derfor findes den i alle symfoniens 4 satser. Men hver gang er den anderledes end før. Stemningen eller følelsen er en anden. Melodien lyder sådan her: Lad først læreren eller en elev spille melodien på klaveret. Syng derefter melodien sammen i klassen. Lyt til musikken Nu skal I lytte til nogle af de steder, hvor melodien findes i Tjajkovskijs 5. symfoni. Først skal I lytte til begyndelsen af symfoniens første musikstykke (1. sats indtil ca. 3:00). Kan I genkende melodien, som I lige har sunget? Hvor mange gange fandt I melodien i stykket, som I lyttede til? Hvilke instrumenter spillede melodien? Hvordan var stemningen i musikstykket? Prøv at beskrive stemningen med ord, og skriv dem op på tavlen. Tror I, melodien var i mol eller dur? Nu skal I lytte til symfoniens sidste sats (4. sats indtil ca. 3:00). Kan I genkende melodien her? Hvor mange gange fandt I melodien i det stykke, som I nu lyttede til? Var melodien her i mol eller dur? Hvilke instrumenter spillede melodien denne gang? Hvordan var stemningen i musikstykket? Var den anderledes end i det første musikstykke? Prøv at beskrive stemningen med ord, og skriv dem op på tavlen ved siden af de andre.

7 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 7 Lyt til musikken Nu skal I lytte til symfoniens 3. sats (hele satsen). Mens I lytter til musikken, skal I hver tegne en tegning. Du må selv bestemme, om den skal forestille noget bestemt, eller om den skal være abstrakt. Du må meget gerne bruge flere farver og forskellige blyanter. Snak derefter i klassen om, hvorfor I har tegnet, som I har. Hvordan er farverne? Er stregerne bløde eller skarpe, lange eller korte? Lagde du mærke til noget specielt i afslutningen af musikstykket? Kunne du genkende noget i melodien? Fik musikstykket dig til at tænke på noget bestemt? Måske en bestemt person, en historie eller noget helt tredje?

8 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 8 Musikeren Når du skal med klassen på besøg i Radiohuset, skal I møde en musiker, der spiller i DR SymfoniOrkestret. Arbejdet som musiker i et symfoniorkester er ikke et helt almindeligt job. Som musiker i DR SymfoniOrkestret bruger man mange timer på at øve og spille på sit instrument. Når man starter med at øve et nyt musikstykke, øver man sig først alene. Man øver sig på, at tonerne og rytmen i musikken bliver rigtig. Senere skal man til prøver med hele orkestret. Nu er det vigtigt, at man ikke kun lytter efter sit eget instrument. Man skal også lytte efter, hvordan de andre musikere spiller. Og man skal lytte og se, hvordan dirigenten viser, at musikken skal lyde. Nu er orkestret næsten færdig med at øve sig, og alle detaljer er kommet på plads. Som det allersidste inden koncerten spiller orkestret musikstykket sammen en sidste gang dette kaldes for generalprøven. Og så skal musikstykket opføres til koncerten. Når du med klassen skal møde en musiker fra orkestret, vil I høre lidt om, hvordan det er at være musiker i DR SymfoniOrkestret. Du og dine klassekammerater kan også selv stille spørgsmål til musikeren. Forbered 3 spørgsmål, som du vil stille musikeren du kan skrive dem på linjerne herunder:

9 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 9 Anmeldelse Når du har været med klassen i Koncerthuset og høre DR SymfoniOrkestret, kan du skrive en anmeldelse af din oplevelse. Når man skriver en anmeldelse, skal man tænke grundigt over alle de forskellige dele af oplevelsen. Det er også vigtigt, at man tænker over, hvorfor man synes, som man synes, og at man skriver en god begrundelse både om det, man synes var godt, og om det, man synes var dårligt. Nogle gange kan det være meget svært at forklare, hvorfor man synes, som man synes men prøv alligevel at sætte ord på, hvordan du oplevede koncerten. Når du skal i gang med at skrive en anmeldelse, kan du f.eks. stille dig selv spørgsmål som: Hvordan lød musikken? Hvordan så orkestret ud? Synes du, det var spændende, eller kedede du dig indimellem? Hvordan var stemningen? Synes I mon det samme? Spillede orkestret godt? Var der nogle af musikerne, der var særligt gode? Er der nogle, der mener noget helt andet end de andre? 2008 Skoletjenesten Foto forside og s. 2 og 3: Agnete Schlichtkrull Foto side 4: Marco Borggreve Redaktion og tekst: Ulla Hahn Ranmar/ Musikken i Skoletjenesten

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Symfoniorkestrets verden

Symfoniorkestrets verden Symfoniorkestrets verden Til koncert med DR SymfoniOrkestret Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Orkestret, du skal høre spille, er et symfoniorkester. Ved du, hvad et symfoniorkester er?

Læs mere

Den tragiske Schuberts 4. symfoni

Den tragiske Schuberts 4. symfoni Den tragiske Schuberts 4. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Franz Schubert Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Beethoven I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Eroica. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikværket Eroica er skrevet

Læs mere

Saint-Saëns M U S I K K E N I S K O L E T J E N E S T E N

Saint-Saëns M U S I K K E N I S K O L E T J E N E S T E N Saint-Saëns M U S I K K E N I S K O L E T J E N E S T E N DR Radiosymfoniorkesteret Du skal til koncert med et stort orkester, der hedder DR Radiosymfoniorkesteret. I orkesteret er der næsten 100 musikere.

Læs mere

Komponisten Gustav Mahler

Komponisten Gustav Mahler Mahlers 8. symfoni På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Gustav Mahler Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du

Læs mere

Komponisten Gustav Mahler

Komponisten Gustav Mahler Mahlers 6. symfoni På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Gustav Mahler Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du,

Læs mere

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert.

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Violinkoncerten er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

Mozarts symfoni nr. 34

Mozarts symfoni nr. 34 Mozarts symfoni nr. 34 På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Mozart Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du,

Læs mere

Beethovens 9. symfoni

Beethovens 9. symfoni Beethovens 9. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Ved koncerten skal du høre en symfoni. Symfonien er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2

Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Komponisten Poul Ruders Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre orkestret spille et musikværk, der hedder Concerto in

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

En fauns eftermiddag. Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2

En fauns eftermiddag. Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 En fauns eftermiddag Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du blandt andet høre dem spille et musikstykke, der hedder En fauns

Læs mere

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Skabelsen Skabelsen I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Skabelsen. Gennem musikken fortæller værket den kristne skabelsesberetning fra Bibelen. Musikken

Læs mere

Roms fontæner og pinjer

Roms fontæner og pinjer Roms fontæner og pinjer På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille to forskellige musikværker.

Læs mere

Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps Le Sacre du Printemps m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Stravinskij Du skal arbejde med et musikværk, der hedder Le Sacre du Printemps. Navnet er fransk og betyder Forårets Helliggørelse en

Læs mere

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger C a r l N i e l s e n E d v a r d G r i e g J e a n S i be l i u s Nordiske fortællinger m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Nordiske fortællinger I dette hæfte skal du arbejde med tre nordiske

Læs mere

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden Det Klingende Museum på besøg i musikkens verden gok gok kling klang Babuuuuu athjuuuu bum suse rumle pip pip dyt! mijauuuuu hurraaaa! ding dong Lydene i og omkring os plim plim klap klap risle bøvs! knirke

Læs mere

Ild & vand. Billeder og historier i musikken

Ild & vand. Billeder og historier i musikken Ild & vand Billeder og historier i musikken m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Musikken er et flyvende tæppe Du skal høre et symfoniorkester spille to musikværker. Det ene musikværk hedder Roms

Læs mere

En aften i Hollywood

En aften i Hollywood En aften i Hollywood På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Med musikken ind i filmens verden Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Sammen med orkestret skal vi på en tur ind i filmens verden.

Læs mere

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys I dette hæfte skal vi beskæftige os med et musikværk, der hedder Feens kys. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikken er

Læs mere

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst!

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst! Kære lærere Vi glæder os til at spille koncerten Carls legende liv for jer i uge 17. Over hele landet i 2015 er Carl Nielsen 150 årsdag blevet fejret på alle mulige måder. Nu er det blevet så blevet tid

Læs mere

Klassisk musik og eventyr

Klassisk musik og eventyr Klassisk musik og eventyr Forberedelsesmateriale til 1. og 2.klasse instrumenttegninger Udstillingsbilleder af Mussorgskij Aarhus Symfoniorkester maj 2018 Indhold Om klassisk musik... elevark 1 Lyt lyt

Læs mere

Troldspejlet. Forberedelsesmateriale. skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester november Du skal til klassisk koncert.

Troldspejlet. Forberedelsesmateriale. skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester november Du skal til klassisk koncert. Troldspejlet Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester november 2016 Indhold Du skal til klassisk koncert. elevark 1 Gæt hvad du skal høre... elevark 2 Lyt efter musikalske virkemidler

Læs mere

Sigurd og Danmarkshistorien

Sigurd og Danmarkshistorien Sigurd og Danmarkshistorien Kære musiklærer i 3. 4. klasse Odense symfoniorkester glæder sig til at byde jer og jeres elever velkommen til skolekoncert i Carl Nielsen salen, i Odense koncerthus. Skolekoncerter

Læs mere

Peer Gynt en drømmerejse

Peer Gynt en drømmerejse Peer Gynt en drømmerejse m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Peer Gynt I dette hæfte skal du arbejde med musikken fra Edvard Griegs Peer Gynt Suite. Musikken bliver spillet af et stort symfoniorkester.

Læs mere

Én for Alle Alle for Én

Én for Alle Alle for Én Én for Alle Alle for Én 1 Palle spiller guitar Mathias spiller tromme og vibrafon 2 Sille spiller ukulele og guitar Her kan du se de instrumenter de 3 Musikterer spiller på: Vibrafon Ukulele Trommer Guitar

Læs mere

Musikforløb for 4. klasse

Musikforløb for 4. klasse Sønderjyllands Symfoniorkester Musikforløb for 4. klasse TEMA 2019: Carl Nielsen eller... Carl Nielsen-illustrationer tegnet af Kasper Lundsfryd ELEVMATERIALE Om Carl Nielsen Carl Nielsen, dansk komponist,

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

Rejs med os tilbage i musikhistorien!

Rejs med os tilbage i musikhistorien! Rejs med os tilbage i musikhistorien! Aarhus Symfoniorkester spiller klassisk musik. Noget af musikken er skrevet nu, men det meste af den klassiske musik er skrevet for flere hundrede år siden. I dette

Læs mere

Musikforløb for 4. klasse

Musikforløb for 4. klasse Sønderjyllands Symfoniorkester Musikforløb for 4. klasse TEMA 2019: Carl Nielsen eller... LÆRERMATERIALE Carl Nielsen-illustrationer tegnet af Kasper Lundsfryd KÆRE LÆRERE Nu er det snart tid til, at vi

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal lytte til et uddrag af satsen, der består af fire små kontrastfyldte afsnit. De skal parvis associere til musikken og finde frem til et handlingsforløb

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal indledningsvist møde komponisten Jeppe Just Christensen i sit værksted. Derefter skal de først lytte til Song no. 2 (varighed 6:33) og efterfølgende opleve

Læs mere

Symfomagisk mimeri. Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september Før koncerten. William Tell - lyt, læs og tegn

Symfomagisk mimeri. Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september Før koncerten. William Tell - lyt, læs og tegn Symfomagisk mimeri Forberedelsesmateriale skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester september 2018 Indhold Før koncerten William Tell - lyt, læs og tegn Polka - lyt og mim Superman - se, lyt og tegn Svanesøen

Læs mere

Mussorgskijs Udstillingsbilleder. med. Aarhus Symfoniorkester

Mussorgskijs Udstillingsbilleder. med. Aarhus Symfoniorkester Mussorgskijs Udstillingsbilleder med Aarhus Symfoniorkester Historien bag Udstillingsbilleder Komponisten Mussorgskij skrev dette musikstykke i 1874. Mussorgskijs nære ven maleren, arkitekten og designeren

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Musik. Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Musik. Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Musikfagets overordnede formål: At eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik. Desuden skal undervisningen give eleverne forudsætninger for aktiv deltagelse i

Læs mere

Opgaver: Melodi Grand Prix

Opgaver: Melodi Grand Prix Opgaver: Grand Prix Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort

Læs mere

MUSIK PÅ TVÆRS. Hanedans Lærervejledning til Elevlyt

MUSIK PÅ TVÆRS. Hanedans Lærervejledning til Elevlyt MUSIK PÅ TVÆRS Hanedans Lærerveledning til Elevlyt Musik på Tværs Lærerveledning til Elevlyt Carl Nielsen: Hanedans fra operaen Maskarade 1 Stykket varer 5 minutter og 5 sekunder. Besætningen er: Træblæsere:

Læs mere

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse MUSIK Forord Formålet med undervisningen i musik er at opelske børnenes naturlige evne og glæde ved at udfolde sig med sang, musik og bevægelse. Undervisningen skal bibringe børnene en livslang glæde ved

Læs mere

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand Introduktion til undervisningsmaterialet Min far og Vrede mand 1 Undervisningsmateriale til Min Far og Vrede Mand Kære lærer. Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen i indskolingen.

Læs mere

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 3 KOMPOSITION LAV DIN EGEN MELODI

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 3 KOMPOSITION LAV DIN EGEN MELODI Musikstafetten, Video 3: Komposition lav din egen melodi! Kære musiklærer! Video 3 er et oplæg til at børnene kommer i gang med at komponere små melodier eller rytmer selv. Vi introducerer farvekoder til

Læs mere

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 Musik på Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 1 Musik på Helsinge Realskole Vi vægter den daglige morgensang højt på vores skole. Her bliver to af vores kerneværdier tradition og

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Dmitrij Sjostakovitj:

Dmitrij Sjostakovitj: Dmitrij Sjostakovitj: Bureaukraten fra balletten Bolten 1 Stykket varer 2 minutter og 47 sekunder. Besætningen er: Træblæsere: 2 piccolofløjter, 2 oboer, engelskhorn, 2 klarinetter, es-klarinet, 2 fagotter,

Læs mere

Symfoniorkestrets instrumenter

Symfoniorkestrets instrumenter Symfoniorkestrets instrumenter Dette hæfte indeholder billeder af instrumenter, instrumentdele og musikere. Man kan printe billederne (måske i et andet størrelsesforhold), man kan hænge dem op, man kan

Læs mere

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin UVMs Trinmål synoptisk fremstillet: Musikudøvelse Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse deltage opmærksomt

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fællesmål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold - Teknik..side 3 - Indstudering side 4 - Musikalske udtryk..side 5 - Gehør/Improvisation side 6 - Hørelære/teori.side

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal give udtryk for deres oplevelse af musikken ved at tegne associativt, mens de lytter til Nu letter en kontrabas. De bliver på denne måde fortrolige med

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal give udtryk for deres oplevelse af sangen ved sammen at finde det stemningsbillede, som de synes passer til sangen. Sådan bliver de fortrolige med sangen,

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? (Dagtilbud)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? (Dagtilbud) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Har du hørt min lyd? (Dagtilbud) Introduktion (til pædagogen) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Har du hørt min lyd? giver dette

Læs mere

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben Musik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen

Læs mere

Sønderjyllands Symfoniorkester

Sønderjyllands Symfoniorkester Sønderjyllands Symfoniorkester Tema 2018 : Lærermateriale t r a z o M e k s i Mag Et musikforløb for 4. klasser 1 Indhold Kære lærer... Wolfgang Amadeus Mozart... Fællessang: Kom, Maj, du søde milde...

Læs mere

Lærermateriale - Forslag til undervisningen.

Lærermateriale - Forslag til undervisningen. Lærermateriale - Forslag til undervisningen. Kære lærer Vi glæder os til at se jer og jeres klasse til koncert i DR Koncerthuset. Vi har sammensat et elevmateriale, så eleverne kan forberede sig lidt før

Læs mere

Guidet Fællessang workshopark

Guidet Fællessang workshopark Guidet Fællessang workshopark Det gode program Vær opmærksom på rammen og formen - en rundkreds virker fx godt. Når du skal planlægge forløbet, kan det være fordelagtigt at vælge et tema for hver gang,

Læs mere

Hvad er opera kort fortalt?

Hvad er opera kort fortalt? Opera Hvad er opera kort fortalt? En opera er et teaterstykke med musik. I stedet for at sige ordene, synger man dem. Det er altså ikke skuespillere, men sangere, der optræder på scenen. De første operaer

Læs mere

Overordnet målsætning for instrumentalundervisning. Harmonika. Modullinje (4. klasse - ) Værkstedslinje (2.-3. klasse) Sololinje

Overordnet målsætning for instrumentalundervisning. Harmonika. Modullinje (4. klasse - ) Værkstedslinje (2.-3. klasse) Sololinje Overordnet målsætning for instrumentalundervisning at udvikle elevens tekniske og musikalske færdigheder på instrumentet at give eleven glæde ved at spille og lyst til at udforske såvel instrument og repertoire

Læs mere

MUSIK PÅ TVÆRS. UDSTILLINGSBILLEDER Elevlyt

MUSIK PÅ TVÆRS. UDSTILLINGSBILLEDER Elevlyt MUSIK PÅ TVÆRS UDSTILLINGSBILLEDER Elevlyt Musik på Tværs Elevlyt Indhold Gnomus...3 Tuileries...5 Bydlo...7 Kyllingernes dans i æggeskallerne fra Udstillingsbilleder 1...9 Kyllingernes dans i æggeskallerne

Læs mere

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan.

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Kommunikation At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Hvis du har været til en vild fest, er det sikkert

Læs mere

Jeg gi r dig ære. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Jeg gi r dig ære. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Om lovsang og tilbedelse Mål: At forklare børn, hvorfor og hvordan vi giver Gud ære igennem lovsang. At motivere børn til at deltage aktivt i lovsang og tilbedelse også når hele menigheden samles til at

Læs mere

Lav musik til særlige situationer

Lav musik til særlige situationer Elevopgaver MUSIK Start med at tale om opgaven i gruppen. 1. Drøft hvad der kendetegner den funktion, som I har fået. Hvordan kunne I tænke jer, at musikken så skal lyde? 2. Gå derefter i gang med at udforske

Læs mere

DESIGN DIT EGET CD-COVER!

DESIGN DIT EGET CD-COVER! ELEV DESIGN DIT EGET CD-COVER! Emil de Waal + Spejderrobot Det er ikke kun i selve musikken, at Emil de Waal + Spejderrobot kan lide at improvisere - det er nærmest et livsprincip! Så da deres første plade

Læs mere

De små solstrålehistorier bærer MusikUnik

De små solstrålehistorier bærer MusikUnik De små solstrålehistorier bærer MusikUnik Intensiv musikundervisning giver børn med særlige udfordringer selvtillid på Hendriksholm Skole i Rødovre. Tekst & foto: Jakob Kehlet - Leon, får du penge, når

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold - Teknik, Udtryk og viden..side 3 - Indstudering side 4 - Gehør/Improvisation side 5 - Hørelære/teori.side 6

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Sæt lyd til Mørkebarnet Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Sæt lyd til Mørkebarnet, giver dette materiale

Læs mere

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Sang og musik anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag for børn i alle aldre. På Sdr. Vium Friskole undervises i sang og musik en lektion ugentligt

Læs mere

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Baggrund lærer-elev Musikkens funktioner. Overalt i verden, til alle tider, og i alle samfundslag og aldersgrupper har vi mennesker

Baggrund lærer-elev Musikkens funktioner. Overalt i verden, til alle tider, og i alle samfundslag og aldersgrupper har vi mennesker lærer-elev MUSIK Overalt i verden, til alle tider, og i alle samfundslag og aldersgrupper har vi mennesker brugt musik. Det er ikke ligegyldigt, hvad der bliver spillet i hvilke sammenhænge. For musikken

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD.

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD. K AN LYD TÆL L E S? Tæt på lyd Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD. I skal undersøge, hvordan lyd bevæger sig, hvad vi bruger lyde

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL VIDEO 2 WOLFGANG, JEPPE OG CARL Jens Vejmand med fagter!!! Se også øve-video Tekst: Jeppe Aakjær, 1905 Melodi: Carl Nielsen, 1907 1. Hvem sidder der bag skærmen (hænder holdes op som skærm på hver side

Læs mere

Forberedelsesmateriale

Forberedelsesmateriale Forberedelsesmateriale til skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester oktober 2013 Musik flugt, drømme og håb s. 2 Lærerbrev s. 3 Elevark 1 om at skulle til koncert s. 4 Elevark 2 med øvelser om musik og

Læs mere

Violin 1. Hvor mange strenge er der på en violin? Hvem har skrevet en berømt violinkoncert? Elton John Felix Mendelssohn Madonna

Violin 1. Hvor mange strenge er der på en violin? Hvem har skrevet en berømt violinkoncert? Elton John Felix Mendelssohn Madonna Instrumentquiz side 3 Violin 1. Hvor mange strenge er der på en violin? 17 4 5 2. Hvad er violinen lavet af? Træ Nylon Kobber 3. Hvem har skrevet en berømt violinkoncert? Elton John Felix Mendelssohn

Læs mere

Så kom solen til Søften. Hanne Johnsen Område: Hinnerup

Så kom solen til Søften. Hanne Johnsen Område: Hinnerup Hanne Johnsen Område: Hinnerup Profil: Jeg er ny i Hinnerup - og glæder mig til at høre og skrive om hverdagen her. Jeg har job i en fagforening. Jeg er glad for min cykel, vild med musik og politik -

Læs mere

Jeg har lyst til at råbe fire sange om følelser

Jeg har lyst til at råbe fire sange om følelser Jeg har lyst til at råbe fire sange om følelser Ingrid Irgens-Møller, cand.mag. i musikterapi og musikvidenskab. Ansat ved Institut for Kommunikation og Handicap, Region Midtjylland. ingirg@ps.rm.dk På

Læs mere

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd Introduktion til undervisningsmaterialet Mørkeræd 1 Introduktion til undervisningsmaterialet Kære underviser Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen på mellemtrinnet. Alle

Læs mere

Den dag mit sovedyr blev væk

Den dag mit sovedyr blev væk At berette En personlig beretning Vi læser MÅL Du kan skrive om en oplevelse, du har haft med dit sovedyr. Tal om... Hvilke sovedyr har I været rigtig glade for? Fortæl hvorfor. Læs sammen og tænk Den

Læs mere

INFORMUSIK RAMMER. Do it! Mød Veronica AALBORG. Sådan er et orkester sammensat. Orkester Norden. Se side 2. februar 2015

INFORMUSIK RAMMER. Do it! Mød Veronica AALBORG. Sådan er et orkester sammensat. Orkester Norden. Se side 2. februar 2015 INFORMUSIK februar 2015 Orkester Norden RAMMER AALBORG Mød Veronica Do it! Sådan er et orkester sammensat DER FINDES KLASSISK MUSIK OVERALT OGSÅ I SPIL OG FILM Se side 2 INFORMUSIK februar 2015 Orkester

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

NANAZA PERCUSSION DUO

NANAZA PERCUSSION DUO NANAZA PERCUSSION DUO Jorden rundt i 45 minutter Koncert for mellemtrinnet I denne sæson kommer Nanaza Percussion Duo og spiller skolekoncert for mellemtrinnet. Med fascinerende energi, smittende spilleglæde

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal indledningsvist møde komponisten Lars Kynde i hans forskellige værksteder. Derefter skal de lytte til et uddrag af værket Elefanthjerte, der spilles på

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR

Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold..side 3 - Teknik..side 4 - Kor/ det at synge sammen side 5 - Indstudering side 6 - Musikalske udtryk side 7 - Gehør/Improvisation

Læs mere

Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole KROP OG INSTRUMENT. Kropsforståelse

Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole KROP OG INSTRUMENT. Kropsforståelse Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole Elevens navn: KROP OG INSTRUMENT Kropsforståelse At trække vejret dybt og styre mavemusklerne Trække vejret helt dybt og styre udåndingen Trække vejret

Læs mere

... ELEVAKTIVITETER KLASSE

... ELEVAKTIVITETER KLASSE ... ELEVAKTIVITETER 0.-3. KLASSE Indhold Er du klar? Velkommen side 3 Inden du går i gang Kan du finde svaret i bogen? Under læsning af bogen Find ud af mere Gå på nettet. MEGAFONEN side 4 side 4 side

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Mål Indhold Gode råd Materialer

Mål Indhold Gode råd Materialer På Tjørnegårdskolen Sang 0. 2, Mål Indhold Gode råd Materialer Glæden ved sang Kende et repetoire af nye, ældre danske sange og salmer Sange med flotte melodier, og tekster, der er sjove at synge. Forskellige

Læs mere

Følgere skaber ledere Af Claus Christensen & Christoffer Rude

Følgere skaber ledere Af Claus Christensen & Christoffer Rude Følgere skaber ledere Af Claus Christensen & Christoffer Rude Megen snak om lederskab fokuserer på lederen og dennes person og handlinger. Men hvad ser vi, hvis vi fokuserer på følgeskabet og forstår ledelse

Læs mere

Sønderjyllands Symfoniorkester

Sønderjyllands Symfoniorkester Sønderjyllands Symfoniorkester Elevmateriale Tema 2018 : Magiske Mozart Vi præsent erer vores i nstrumente r - et musikforløb for 4. klasser www.sdjsymfoni.dk / info@sdjsymfoni.dk 1 Indhold Vi spiller

Læs mere

Musik. Trin og slutmål for musik

Musik. Trin og slutmål for musik Musik Musikundervisningens opgave er at bidrage til elevernes alsidige udvikling. Frem for alt skal skolen igennem det musikalske arbejde hjælpe barnet til en harmonisk udvikling af vilje, tanke og følelsesliv.

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020 Undervisningen i faget Musik bygger på Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres og

Læs mere