Filmmusik for børn. Et inspirationsmateriale til komposition til film og andre visuelle forlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Filmmusik for børn. Et inspirationsmateriale til komposition til film og andre visuelle forlæg"

Transkript

1 Filmmusik for børn buster Et inspirationsmateriale til komposition til film og andre visuelle forlæg Af Oliver Laumann og Mija Milovic i samarbejde med CPH PIX / BUSTER og Rytmisk Center, september 2018 INTRODUKTION I efteråret 2017 løb musikworkshoppen Filmmusik for børn af stablen for første gang, hvor filmog musikglade børn og unge i alderen 9-14 år over tre dage komponerede og fremførte deres egen lyd og musik til korte stumfilmklassikere, i forbindelse med filmfestivalen CPH PIXs skole og familieprogram BUSTER i samarbejde med Rytmisk Center. Siden er projektet vokset til et sammenspilshold på Rytmisk Center, og workshop og koncert er blevet gentaget under festivalen i 2018 i både København og Roskilde. Den undervisningsmetode, som er blevet benyttet ifm. Filmmusik for børn, bygger overvejende på improvisation, på de deltagende børn og unges musikalske udgangspunkt, og på mødet mellem dem, os og det visuelle forlæg (f.eks. film, animation eller bevægelser). Derfor skal dette materiale heller ikke betragtes som en undervisningsskabelon, men som et inspirationsmateriale, der bygger på tanker, idéer og erfaringer, som er opstået og udviklet, siden grundstene til projektet blev lagt i I arbejdet med at komponere lyd og musik til film kan man opleve, at elevernes fokus flytter sig fra dem selv, og at de giver slip på lidt af selvbevidstheden omkring deres musikalske virke. Øvelserne i dette materiale fungerer derfor også rigtig godt for børn, som mest fokuserer på den fysiske fornemmelse ved at spille på et instrument og ikke lytter så meget til, hvordan samspillet rent faktisk lyder, og hvad der foregår udover hvad de selv spiller. En kollektiv visuel kobling giver nemlig et fælles fokus og åbner en anden dimension end den lydlige. Materialet her består af en række øvelser med og uden film, hvor målet er at være så musikalske som mulig på en måde, hvor det er muligt for alle at være med uanset instrumentalt kundskab og musikalsk erfaring. Inspirationsmaterialet indeholder derudover en gennemgang af, hvordan man kan arbejde specifikt med den animerede kortfilm Dråberne (5 min., Danmark, 2017), som er tilgængelig på Filmcentralen/Undervisning. FILMMUSIK FOR BØRN I UNDERVISNINGEN Materialet kan f.eks. benyttes som inspiration til musikundervisningen på grundskolens mellemtrin eller i det musikpædagogiske arbejde. Øvelserne er udviklet med øje for børn og unge i alderen 9-14 år, men mange af øvelserne kan versioneres til forskellige alderstrin og niveauer. Det er en fordel, hvis I har en projektor til rådighed, som kan skyde billede på en væg eller et lærred, hvor hele holdet kan se med. Alternativt kan en stor skærm, der placeres højt i lokalet, også benyttes.

2 buster FÆLLES MÅL: MUSIK Efter 4. klassetrin Kompetenceområde: Musikudøvelse (obligatorisk) Kompetencemål: Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan anvende musikinstrumenter i enkle sammenspilsarrangementer Eleven har viden om spilleteknik og sammenspil Kompetenceområde: Musikalsk skaben (obligatorisk) Kompetencemål: Eleven kan udtrykke sig skabende i musikalske aktiviteter Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan skabe lydillustrationer under anvisning Eleven kan skabe musik med udgangspunkt i rytme, sprog og stemmebrug Eleven har viden om stemmens udtryksmuligheder i rytme og sprog Eleven kan udføre enkle improvisationer med instrumenter Eleven har viden om musikalske udtryk i bevægelse Efter 6. klassetrin Kompetenceområde: Musikudøvelse (obligatorisk) Kompetencemål: Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan anvende notation og gehør i musikudøvelse Kompetenceområde: Musikalsk skaben (obligatorisk) Kompetencemål: Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan arrangere musik ud fra eksperimenter og egne idéer Eleven har viden om arrangementsteknikker Eleven kan skabe musik med udgangspunkt i instrumenter og digitale medier Eleven har viden om enkle musikstykkers formål og struktur og instrumenter og digitale mediers udtryksmuligheder Eleven kan improvisere i musikalske forløb Eleven har viden om opbygning i musikalsk improvisation

3 buster FØR I GÅR IGANG: UNDERSØGELSER AF LYD OG MUSIK Arbejdet med at komponere og skabe lyd og musik til film lader sig ikke begrænse til klassiske instrumenter eller musiklokaler med det nyeste eller mest avancerede udstyr. Tag udgangspunkt i de instrumenter og remedier I har til rådighed på skolen, i institutionen eller i klasselokalet. Undersøg lyd med forskellige instrumenter eller objekter. Se gerne ud over den almene rytmiske besætning. I kan f.eks. bruge en hydrofon (vandmikrofon), Filippinske bambusinstrumenter og boomwackers eller undersøge lyd og musik i hverdagens objekter som f.eks. borde, madkasser eller i penalhuset. Undersøg f.eks. guitarens mulighed for at lyde anderledes end lejrbålsguitaren : Hvordan kan man græde med en guitar? Hvordan laver man bobler med claves eller boomwackers? Eller hvordan kan man spille regn på trommer? Lad dem lave lyde med munden såsom vind-lyde, dronetoner osv. og lyt til åndedrættet. Udfordr gerne børnene til at spille på instrumenter, der er nye for dem. Få eksempelvis pigerne til at spille trommer eller el-guitar. Lad gerne eleverne bytte instrumenter undervejs, eller lad dem spille på mere end ét instrument, hvis de ønsker det. Tablets, computere og smartphones kan også tages i brug. Man kan f.eks. downloade en soundbox-app (eksempelvis Birds Sounds, InstantButtons eller HipHop Drums) og få eleverne til at bruge deres smartphone eller tablet på en musikalsk måde. Apps kan også være en rigtig god indgangsvinkel for børn og unge uden stærk musikalsk interesse eller forkundskaber, og det kan i mange tilfælde også være motiverende især for drengene at få lov til at spille computer. Lær eleverne at finde lyde overalt. Lær dem at lytte i skoven, på havet eller i skolegården. Arbejdet med musik og lyd til billede gør at en del af elevernes opmærksomhed bliver flyttet fra dem selv og hinanden til det visuelle. Spil derfor også gerne uden billede så de kun forholder sig til hinanden og lærer at lytte på, hvad hinanden spiller. Det kan fremme samspillet, give eleverne en band-følelse og lære dem at blive bedre til at lytte til hinanden. Idéer til små indledende opgaver Lad eleverne optage en lyd derhjemme, på f.eks. en smartphone eller en tablet, som de skal præsentere for resten af holdet. De andre elever kan efterfølgende få til opgave at gætte, hvad det er for en lyd eller lave associationer til, hvilken følelse eller stemning lyden minder dem om. Lad eleverne lave en lille melodi, sammensætning af få akkorder eller en lydkomposition, der kan passe til en følelse på en film. Det kan f.eks. være en sørgelig eller en uhyggelig scene eller lignende.

4 FILMMUSIK FOR BØRN: PRAKTISKE ØVELSER buster Foto: CPH PIX / Yann Houlberg Andersen Øvelse uden billede eller film Øvelser uden film har til formål at skabe opmærksomhed omkring, hvordan musik og lyd kan udtrykke følelser og stemninger, ved at lade eleverne arbejde med forestillede billeder og stemninger. Øvelserne kan også være med til at styrke samspillet og opmærksomheden på hinanden internt på holdet. Øvelse 1: Den fiktive filmscene Lav sammen en lydside til en fiktiv filmscene. Opfind enten en fiktiv scene fra en film sammen, eller forbered en fiktiv scene selv, som holdet skal finde på lyd til. Eksempel: En mand går ned ad gaden og falder, mens han spiser en hotdog. Han bliver kørt på sygehuset, hvor han falder i søvn og drømmer om en ristet hotdog. Øvelser i at omdanne visuel information film og bevægelser til lyd: Det primære udgangspunkt for at lave musik til film er at forstærke filmens følelser og stemninger. Er kvinden på skærmen ked af det? Så skal vi understøtte dette med sørgelig musik. Panorerer kameraet udover et hav eller et enormt landskab? Så skal vi måske have gang i symfoniorkestret med den helt store pallet. Filmens samlede udtryk er skabt af, hvordan musikkens stemning stemmer overens med, støtter op om eller udfordrer, hvad der visuelt foregår på skærmen. I de følgende øvelser forsøger vi at tage et lidt andet udgangspunkt, hvor vi i udgangspunktet ser bort fra, hvad der foregår rent følelsesmæssigt på skærmen. I stedet fokuserer vi på, hvilken grad af aktivitet, der er i billedet og hvor, dvs. indenfor hvilket defineret felt i billedet, der aktivitet. Øvelserne kan enten fungere løsrevet fra eller i kombination med ovennævnte metode. Alt afhængig af hvad man har til rådighed, temperament til eller bare synes passer godt til billederne, kan disse øvelse laves med alle slags instrumenter eller blot med stemmer. Man kan være mange eller få det er som man har lyst eller mulighed for. Til øvelserne skal i bruge nogle visuelle forlæg. Find f.eks. klip på YouTube I kan bruge. Alle øvelserne kan også laves analogt, uden film, hvor de spillende skiftes til agere skuespillere og til aflæse hinandens bevægelser.

5 buster Øvelse 2: Blink enkelt bevægelse Eksempel: En person sidder ved et bord og taler ind i kameraet. Alle spiller, når den talende person blinker. Der spilles ikke, når personen ikke blinker. Øvelse 3: Fodtrin-symfoni gentagen bevægelse Eksempel: Fire personer der går. Holdet, som skal spille, inddeles i fire grupper, f.eks. med hvert sit instrument. Der er fire gående personer på skærmen. Hver gruppe får tildelt en person og skal holde øje med personens fødder. Når personens fødder rammer jorden, spiller gruppen. Når de ikke gør, spiller man ikke. Øvelse 4: Gåturen bevægelse og placering Eksempel: En person bevæger sig fra venstre side, mod højre side af billedet. Alle kan spille, hvad de vil men volumen er defineret af, hvor på skærmen personen befinder sig. Det vil sige, at hvis personen befinder sig i yderste venstre del af billedet, spiller man meget stille på sit instrument. Når så personen bevæger sig mod højre i billedet, spiller man kraftigere og kraftigere, og når personen er yderst til højre i billedet, spiller man det kraftigste, man kan/vil spille. Man kan koble et hvilket som helst musikalsk parameter til venstre/højre-spektret, som man ønsker det, og ikke blot volumen. F.eks. tempo, tonehøjde/pitch, distortion, osv. Øvelse 5: Tæt på og langt borte dybde og bevægelse Eksempel 1: En person bevæger sig skiftevis tættere på og længere væk fra kameraet. Når personen er tæt på kameraet, spiller man lyse toner, og når personen bevæger sig længere væk, spiller man gradvist dybere toner. Eksempel 2: En person står foran kameraet og bevæger sig op og ned i knæ. Når personens hoved er højt oppe i billedet, spiller man lyst og gradvist dybere, idét hovedet bevæger sig mod jorden, når personen går i knæ. Man kan også have musikalske parametre koblet til flere akser (altså bredde, højde, dybde) samtidig. I så fald bliver det sværere at aflæse og giver et andet, måske mindre gennemskueligt resultat. Hvad der bevæger sig på skærmen er også et parameter, man kan udskifte og eksperimentere med. Det behøver altså ikke være en menneskekrop, der bevæger sig rundt i billedet. Det kan også være en bil, der kører forbi, snebolde der bliver kastet, dåser der stables, bolde der hopper og så videre... Der findes et utal af kombinationsmuligheder og variationer af, hvordan man kan og vil omsætte billedlig aktivitet til lyd.

6 ARBEJD MED KORTFILMEN DRÅBERNE buster Dråberne Instr: Karsten Kjærulf-Hoop og Sarah Joy Jungen, The Animation Workshop 5 min. Danmark, 2017 Filmen er tilgængelig på Filmcentalen/ Undervisning: Til arbejdet med kortfilmen, kan det være en fordel at dele eleverne op i hold. Til denne film anbefaler vi at arbejde i mindre konstellationer på højst 7. Vanddråbedrengen Philly fødes i en sky over Danmark og indgår for første gang i vandets livscyklus. Han lander og bliver levende blandt andre vanddråber. Philly møder dråbe-pigen Lilly, og sammen leger de og udforsker deres materialitet. Men regnen kan ikke vare evigt, og som solen viser sig bag skyen, spredes frygt blandt dråberne. Men Phillys naive nysgerrighed gør ham anderledes end de andre vanddråber. Sammen med Lilly sætter han sig for at finde ud af, hvad der sker, når man træder ud i solens stråler. I et lyrisk og fantasifuldt univers vækker animationsinstruktør Karsten Kjærulf-Hoop håndmalede akvarelmotiver til live og fortæller en finurlig og livsbekræftende historie om livets cyklus. Eksempel på fremgangsmåde Se først filmen med eleverne uden lyd. Grib derefter til instrumenterne og improvisér helt frit til filmen. Her vil eleverne opdage, at al lyd, de laver, på godt og ondt vil forholde sig til musikken, og du vil nok erfare og opleve, at de synes det er svært. Gentag eventuelt improvisationen og se derefter eventuelt filmen med filmens originale lydside. Herefter kan du tale med eleverne om, hvad der fungerer i filmen med dens originale lydside og hvorfor. Gå efterfølgende selv igang med at komponere lyd og musik til filmen. For at overskueliggøre opgaven for eleverne, kan du eventuelt starte med at udvælge en eller flere kortere scener at arbejde med. Der er intet rigtigt eller forkert og at lege sig frem, med erfaringen fra øvelserne i dette materiale, kan tilføre musikundervisningen en masse ny og sjov dynamik, hvor alle kan være med. På de næste sider følger et eksempel på, hvordan du og holdet kan gå til opgaven i arbejdet med den konkrete film.

7 EKSEMPEL: KOMPOSITION TIL DRÅBERNE buster Antal elever/grupper: 4 Instrumentering brugt i eksemplet: 1 sanger Et trommesæt 2 keyboards/eller klaverer 4 træ-xylofoner 1 hydrofon (vandmikrofon) i en kande med vand og et sugerør (det er også muligt at skabe den særlige lyd uden en hydrofon) Percussion Arbejd tematisk. f.eks. er solen i filmen spændingen, det uhyggelige, faretruende. Find derfor en faretruende lyd, som kan være den samme og komme tilbage, hver gang solen viser sig. Understøt det visuelle tempo ved at spille et tempo, når der danses/løbes osv. Spil til, når der er nogle klare markeringer i filmens visuelle side, som f.eks. når en karakter vælter, eller der er et pludseligt skift. Prøv at markere det og vær ikke bange for at spille højt. Scene 1: Åbningen (Tidskoder) I Filmens begyndelse ser vi en kort introduktionstekst og derefter skyer, hvor vi som seer bevæger os ned mod jorden gennem skyerne. Man kan fx lave vindlyde for at understøtte billedet. Vi laver vindlyde med munden, for så kan alle være med, men man kunne også få en til at spille det på et bækken eller på keyboard osv. Scene 2: Overskriften Alle spiller hurtigt på træ-xylofoner. Dette skaber en kontrastfyldt effekt, så overskriften får noget lydligt pondus med sig, og vi understøtter det visuelle klip fra skyer til overskrift med lydskiftet. Da træ-xylofoner er pentatoniske, lyder kaoset godt. Scene 3: Dråberne falder til jorden Et keyboard og en træ-xylofon spiller, når dråberne falder til jorden. Det andet keyboard fader nogle toner ind, og de tre improviserer lidt med dråbernes bevægelser, når de falder. Her følges billed- og lydsiden ad, så hver billedlig markering bliver understøttet af lyd. Scene 4: Dråberne løber Tre træ-xylofoner spiller et konstrueret beat, der passer til scenen. Her ser vi første gang et tempo visuelt (de løber), så derfor vil et lille kort beat, der indikerer noget tempo være godt. En elev/gruppe på keyboard spiller dråben, der falder over en sten, så faldet bliver understøttet lydligt, gerne kraftigt. Scene 5: Solen kommer (spænding) Alle stopper undtagen en elev/gruppe på keyboard, der spiller en dyb, faretruende bas med stærk lyd. Her skal musikken underbygge, at solen er farlig. I denne kortfilm er solen nemlig det uhyggelige. Trommeslageren spiller lidt bækken for at understøtte dronen, og maler på bækkenet.

8 buster Scene 6: Lilly hiver Philly med sig (Tempo) Tre træ-xylofoner og en på trommer spiller et tempo i fyldt forløb. Træ-xylofonerne kan spille samme beat som tidligere, forstærket af et trommebeat. På den måde bruger vi genkendelighedens glæde og arbejder tematisk. Scene 7: De danser Beatet fortsættes af trommeslager og en træ-xylofon spiller. 2 træ-xolofon spillere skifter instrument til keyboards i stedet for træ-xylofon. Det gør vi for at få en stærkere harmonisk lydside og for at understøtte udviklingen af dansen, der vises visuelt på billedsiden. Keyboardspillerne kan her spille et lille akkordforløb. Der kan også tilføjes en lille melodi, som eventuelt kan bruges senere i slutscenen. Én blæser i sugerøret og laver bobler i hydrofonen. Scene 8: Skyen forsvinder, solen kommer igen Beatet stopper brat og afløses af den dybe faretruende drone-tone fra keyboardspillerne. Det kan være den samme, som blev brugt under scene 5 (solen kommer). Bækkenet kommer ind igen og understøtter faren. Scene 9: Bedstefaren dør sørgelig scene Bækkenet fortsætter, og et keyboard fortsætter med at spille en dyb drone. Et andet keyboard spiller lyse toner med en stryger -lyd hen over drone-tonen. Den fjerde elev eller gruppe spiller percussion. Hvis I har en rainstick eller chimes, kan dette med fordel bruges her. Scene 10: Philly opmuntrer Lilly (Scene- og stemningsskift) Alle på træ-xylofon laver et beat ved kun at spille én tone ad gangen skiftevis. Man kan her starte med at spille langsomt for så at stige i tempo og derefter spille langsomt igen osv. Det er en øvelse, man kan gøre på alle instrumenter og derved også på keyboards/klaver eller trommer. På den måde understøttes Philly, som prøver at være sjov og ændre Lillys humør. Scene 11: Solen kommer, men vi er glade (Slutning) Vend tilbage til, at en keyboardspiller spiller en dyb og faretruende tone og stryg med et bækken. Imens fletter et andet keyboard langsomt en lille akkordsekvens ovenpå i to durakkorder (brug fx de samme som fra scene 7). Alternativt kan det andet keyboard spille en opløftende tematisk melodi. Trommerne fletter også et beat ind. Fortsæt til slutningen, til rulleteksterne starter eller fortsæt til rulleteksterne slutter. Lav igen vindlyde med munden, mens børnene spiller. På den måde slutter lydsiden der, hvor den startede, ligesom billedsiden gør. Rulletekster Hele gruppen improviserer.

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

Musik Fælles Mål 2019

Musik Fælles Mål 2019 Musik Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 2. klassetrin 5 Efter 4. klassetrin 6 Efter 6. klassetrin 7 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse Fagformål for faget musik Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Faget skal bibringe dem forudsætninger for

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre Fag: Kompetencemål Musik Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. / 10. klassetrin Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt

Læs mere

Årsplan for klasse Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser:

Årsplan for klasse Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser: Årsplan for 1-2-3. klasse. 2016-2017. Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser: I trinmålene for musik er undervisningens udvikling opdelt i 3 områder: Musikudøvelse Musikalsk skaben Musikforståelse I 1. klasse

Læs mere

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Musik. Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Musik. Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Musikfagets overordnede formål: At eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik. Desuden skal undervisningen give eleverne forudsætninger for aktiv deltagelse i

Læs mere

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse MUSIK Forord Formålet med undervisningen i musik er at opelske børnenes naturlige evne og glæde ved at udfolde sig med sang, musik og bevægelse. Undervisningen skal bibringe børnene en livslang glæde ved

Læs mere

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin UVMs Trinmål synoptisk fremstillet: Musikudøvelse Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse deltage opmærksomt

Læs mere

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17.

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17. Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17. Emne: We Are All Mad Tematisk tager vi af sæt i The Beatles album Stg. Pepper grundet i den surrealistiske musiske tilgang i musikken som komplimentere den verden

Læs mere

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden

Det Klingende Museum. på besøg i musikkens verden Det Klingende Museum på besøg i musikkens verden gok gok kling klang Babuuuuu athjuuuu bum suse rumle pip pip dyt! mijauuuuu hurraaaa! ding dong Lydene i og omkring os plim plim klap klap risle bøvs! knirke

Læs mere

UVMs Læseplan for faget Musik

UVMs Læseplan for faget Musik UVMs Læseplan for faget Musik Læseplanen er struktureret ud fra de tre centrale kundskabs- og færdighedsområder. Den indeholder en angivelse af undervisningens progression i den obligatoriske musikundervisnings

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge

Læs mere

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben Musik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/ 20 Kreativitet Dette materiale introducerer til musikforløbet Trut og Trommer, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den

Læs mere

Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17.

Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17. Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17. Emne: We Are All Mad Tematisk tager vi af sæt i The Beatles album Stg. Pepper grundet i den surrealistiske musiske tilgang i musikken som komplimentere den verden

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fællesmål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 13/14. Skolens del og slutmål følger folkeskolens "fællesmål" 2009. FAGPLAN. FAG: Musik KLASSE: 1 kl. ÅR:

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Fag formål Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg Akustisk guitar Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold - Teknik..side 3 - Indstudering side 4 - Musikalske udtryk..side 5 - Gehør/Improvisation side 6 - Hørelære/teori.side

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering

Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering 33 Velkommen til musik. Introduktion til musiklokalet og dets instrumenter. Regler og rutiner i musiklokalet.

Læs mere

Spil Smart Vol. II. ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog

Spil Smart Vol. II. ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog 1 Spil Smart Vol. II ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog Forfattere og koncept: Liv Beck og Tove Sørensen Medforfattere: Stepnote Publishing Logo og omslag designet af: Martin Sommer Flot Martin Layout:

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Sang og musik anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag for børn i alle aldre. På Sdr. Vium Friskole undervises i sang og musik en lektion ugentligt

Læs mere

Musikundervisningen på Ringsted Lilleskole

Musikundervisningen på Ringsted Lilleskole Musikundervisningen på Ringsted Lilleskole Det praktiske Sang/kor Sammenspil Rytmisk træning INDSKOLING (1., 2., 3.) Alle synger enten i grupper eller sammen. Kanonsangen anvendes. Der introduceres forskellige

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Læseplan for faget musik

Læseplan for faget musik Læseplan for faget musik Indledning Faget musik er et obligatorisk fag i Folkeskolen fra 1. til 6. klasse. Undervisningen er opdelt i tre trinforløb: 1 2. kl., 3. 4. kl. og 5. 6. klasse. I faget musik

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 I SMN: 97 907 06801 95 7 Pr odukt : SPNA1 1 1 1 607 Indholdsfortegnelse Del 1 Introduktion til Spil Smart Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06 Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 Spil

Læs mere

Musik (valgfag) Fælles Mål

Musik (valgfag) Fælles Mål Musik (valgfag) Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 7.-8. klassetrin 4 Fælles Mål Musik (valgfag) 2 1 Fagets formål Eleverne skal i faget musik udvikle

Læs mere

Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse

Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse Læseplan for MUSIK 0. til 7. klasse Musikken er en del af vores kultur og indtager en betydelig plads i børns og unges hverdag. Det er derfor naturligt, at musikundervisningen beskæftiger sig med såvel

Læs mere

Fagplan for musik 2018

Fagplan for musik 2018 Fagformål Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evner til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, derunder synge danske sange. Undervisningen skal bibringe dem

Læs mere

Vindblæs. Musikskole. Program

Vindblæs. Musikskole. Program Vindblæs Musikskole Program 2013/2014 Velkommen Velkommen til Vindblæs Musikskole! Det er en gave livet igennem at kunne spille på et instrument eller være god til at synge. At spille musik træner ens

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens Årsplan Skoleåret 2014/2015 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. 1 FAGPLAN. SIDE: AF: FAG: Musik KLASSE:

Læs mere

Mål Indhold Gode råd Materialer

Mål Indhold Gode råd Materialer På Tjørnegårdskolen Sang 0. 2, Mål Indhold Gode råd Materialer Glæden ved sang Kende et repetoire af nye, ældre danske sange og salmer Sange med flotte melodier, og tekster, der er sjove at synge. Forskellige

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 Musik på Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 1 Musik på Helsinge Realskole Vi vægter den daglige morgensang højt på vores skole. Her bliver to af vores kerneværdier tradition og

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Se, syng, lyt, læs Se Syng Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Trin 1: Se på billederne. Brug billederne uden tekst. Du kan selvfølgelig også bruge bogen med teksterne, f.eks. hvis man sidder med

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2019/2020 Undervisningen i faget Musik bygger på Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres og

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge profilfag:-) Profilfag er små fordybelsesområder på ca. 10 uger,

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag:Musik Klasse:1 A Lærer: CA Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag:Musik Klasse:1 A Lærer: CA Fagområde/ emne Sang Året Stemmepleje året fastholde lysten til at bruge stemmen og synge sammen enstemmigt Opvarmning Registre Klang stemmen Opmærksomhed omkring stemmepleje Hørelære året Indlære en sang gennem vokal

Læs mere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere den 27. februar 2012 på Vinde Helsinge Fri- og efterskole i samarbejde med Vestmus University College Sjælland Center for Undervisningsmidler Stenstuegade

Læs mere

Årsplan for musik på 1. årgang 2016/17 v/ musiklærer Bjørg Lindvang

Årsplan for musik på 1. årgang 2016/17 v/ musiklærer Bjørg Lindvang Årsplan for musik på 1. årgang 2016/17 v/ musiklærer Bjørg Lindvang Mål for undervisningen: Der arbejdes med udgangspunkt i Fællesmål med fokus på musikudøvelse, musikalsk skaben og musikforståelse. Link:

Læs mere

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V.

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. UNDERVISNINGSMATERIALE om forskellighed 0. 2. KLASSE og venskab HVEM BESTEMMER? UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. AKTØR TEATER HUND & CO. OM MATERIALET KÆRE UNDERVISER Det nærværende

Læs mere

ÅRSPLAN MUSIK 4. KLASSE 2016/17, EVA BAK NYHUUS

ÅRSPLAN MUSIK 4. KLASSE 2016/17, EVA BAK NYHUUS ÅRSPLAN MUSIK 4. KLASSE 2016/17, EVA BAK NYHUUS Form og indhold: Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange og øvelser ind i årsplanen. Klassen kommer ikke omkring alle aktiviteter,

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse

Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver

Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg Klaver Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold - Teknik, Udtryk og viden..side 3 - Indstudering side 4 - Gehør/Improvisation side 5 - Hørelære/teori.side 6

Læs mere

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder:

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder: Årsplan for musik i 1. klasse 2016-2017 Form og indhold: Nedenstående årsplan er blot en skitse der skal derfor tages forbehold for ændringer. Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange

Læs mere

Med udgangspunkt i The Biophilia Educational Project er tilrettelagt et tværfagligt forløb i N/T og musik om at svæve.

Med udgangspunkt i The Biophilia Educational Project er tilrettelagt et tværfagligt forløb i N/T og musik om at svæve. Biophilia - At svæve Introduktion Med udgangspunkt i The Biophilia Educational Project er tilrettelagt et tværfagligt forløb i N/T og musik om at svæve. Undervisningsforløbet er tænkt som et integreret

Læs mere

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder:

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder: Årsplan for musik i 3. klasse 2016-2017 Form og indhold: Nedenstående årsplan er blot en skitse der skal derfor tages forbehold for ændringer. Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til!

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Kære elever og forældre! I uge 15 vender musikskolen op og ned på, hvordan vi gør tingene. Den normale undervisning bliver

Læs mere

Slutmål og undervisningsplan for faget musik

Slutmål og undervisningsplan for faget musik Musikundervisningens formål: Musik er en del af vores kultur og indtager en betydelig plads i børns og unges hverdag. Det er derfor naturligt, at musikundervisningen beskæftiger sig med samtidens musik,

Læs mere

Musik i Tide skolekoncerter 2014-15

Musik i Tide skolekoncerter 2014-15 Frederiksberg Kommune Musik i Tide På denne liste kan du se, hvilke grupper der udbydes i din kommune den kommende sæson, og hvilke datoer, de er i området. Læs mere om grupperne på de følgende sider.

Læs mere

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Hvis jeg var en dreng: Sammenspilsmateriale for 3-5 klasse

Hvis jeg var en dreng: Sammenspilsmateriale for 3-5 klasse Om dette materiale Velkommen til Hvis jeg var en dreng: Sammenspilsmateriale for 3-5 klasse som udover dette hæfte og CD, består af et manuskript med tilhørende ekstra materiale. Materialet er lavet med

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 I SMN: 97 907 06801 95 7 Pr odukt : SPNA1 1 1 1 607 Indholdsfortegnelse Del 1 Introduktion til Spil Smart Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06 Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 Spil

Læs mere

Keyboard skiveskærer Ole Skou d.30.marts 2008 side 1

Keyboard skiveskærer Ole Skou d.30.marts 2008 side 1 Keyboard skiveskærer Ole Skou d30marts 2008 side 1 Keyboard skiveskærer Jeg har opfundet mig en keyboard skiveskærer I nudansk tekno programmerings sprog hedder det vistnok en slice- er Med den kan du

Læs mere

Evaluering af de praktisk musiske fag 2014/15

Evaluering af de praktisk musiske fag 2014/15 Evaluering af de praktisk musiske fag 2014/15 Evaluering af faget Håndværk 3.-5. kl. 2014-15 De fysiske forhold. Undervisningen i 3.-5. klasse dækker fagene billedkunst, håndarbejde og sløjd. Vi er de

Læs mere

Remixforløb 1. del: Introduktion til program, teknik og stil

Remixforløb 1. del: Introduktion til program, teknik og stil Remix Shock The Monkey Remixforløb 1. del: Introduktion til program, teknik og stil Analyse af originalen Peter Gabriel: Shock the Monkey + tre remix Vi brugte to moduler men kunne nok godt ha brugt lidt

Læs mere

Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk

Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk Et forløb om folkemusikeren Nikolaj Busk Folkemusikken oplever lige nu en stor opblomstring blandt Danmarks unge. Nikolai Busk har fra barnsben dedikeret sig til musik og folkemusik. Og nu som ung voksen

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR

Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold..side 3 - Teknik..side 4 - Kor/ det at synge sammen side 5 - Indstudering side 6 - Musikalske udtryk side 7 - Gehør/Improvisation

Læs mere

Fagplan for Musik. Sang. Instrumentalspil

Fagplan for Musik. Sang. Instrumentalspil Fagplan for Musik Formål Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve og fordybe sig i sang, musik og bevægelse, og til at udtrykke sig på disse områder. Gennem

Læs mere

DET DRAMATISKE MÅSKE:

DET DRAMATISKE MÅSKE: DET DRAMATISKE MÅSKE: Det dramatiske tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse.

I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse. Årsplan for musik med 6. Klasse 2011-2012 I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse. For at eleverne får et bredt repertoire af sange vil vi,

Læs mere

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

HUSET OVERFOR. Læs hele opgaven igennem, inden du åbner klippeprogrammet.

HUSET OVERFOR. Læs hele opgaven igennem, inden du åbner klippeprogrammet. HUSET OVERFOR Filminfo: Instruktør: Ask Hasselbalch, Four Hands Film / Filmværkstedet, 2009. Filmens historie: I 'Huset overfor' udfordrer to drenge hinanden til at gå på opdagelse i det uhyggelige hus

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Gold-MSI spørgeskema Juni 2014 Dansk (version 1.0)

Gold-MSI spørgeskema Juni 2014 Dansk (version 1.0) Sæt venligst ring om den mest passende kategori: 1 1. Jeg bruger meget af min fritid på musik-relaterede aktiviteter. Gold-MSI spørgeskema Juni 01 Dansk (version 1.0) Meget Uenig Hverken enig eller Enig

Læs mere

Klassisk musik og eventyr

Klassisk musik og eventyr Klassisk musik og eventyr Forberedelsesmateriale til 1. og 2.klasse instrumenttegninger Udstillingsbilleder af Mussorgskij Aarhus Symfoniorkester maj 2018 Indhold Om klassisk musik... elevark 1 Lyt lyt

Læs mere

Læseplan for valgfaget musik

Læseplan for valgfaget musik Læseplan for valgfaget musik Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Musikudøvelse 4 Musikforståelse 6 Indledning Faget musik som valgfag er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord.

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord. Sproglig intelligens (at være ord-klog ) Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord. tale, læse, skrive, fortælle og høre historier, stave, lege ordlege og diskutere. huske navne, steder,

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal børnenes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

EKSTREMT DEMOKRATISK RUNDVISNING I PROCESSEN

EKSTREMT DEMOKRATISK RUNDVISNING I PROCESSEN EKSTREMT DEMOKRATISK RUNDVISNING I PROCESSEN EN KORT TOUR Velkommen til en kort rundvisning i EKSTREMT DEMOKRATISK. Dette webbaserede dialogværktøj er en enkel, fleksibel proces, med fokus på godt og engagerende

Læs mere

Frivillig musikundervisning

Frivillig musikundervisning Frivillig musikundervisning Sct. Ibs Skole 2018-2019 Til forældrene Hermed information om frivillig musikundervisning på Sct. Ibs Skole for skoleåret 2018-2019. Undervisningen i alle instrumenter foregår

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal lytte til et uddrag af satsen, der består af fire små kontrastfyldte afsnit. De skal parvis associere til musikken og finde frem til et handlingsforløb

Læs mere

Workshopkatalog til Temauge i uge 6.

Workshopkatalog til Temauge i uge 6. Workshopkatalog til Temauge i uge 6. Videoworkshop 1. Mandag 15.00-16.45 Videoworkshop 2. Videoworkshop 3. Tirsdag 15.00-16.45 Videoworkshop 4. Tirsdag 17.15 19.00 Videoworkshop 5. Videoworkshop 6. Onsdag

Læs mere

Hvad er animation? 30 min: grupperne tegner storyboard, karakter- og elementdesign, fx en fisk, sky, figurer.

Hvad er animation? 30 min: grupperne tegner storyboard, karakter- og elementdesign, fx en fisk, sky, figurer. Hvad er animation? Animation er en ny genre i folkeskolen, som går ud på, at børnene selv skal skabe små fortællinger. Det er en sjov måde for børn at eksperimentere med historiefortælling, da børnene

Læs mere

LÆREPLANER FOR MUSIKSKOLER, 2014

LÆREPLANER FOR MUSIKSKOLER, 2014 LÆREPLANER FOR MUSIKSKOLER, 2014 INDHOLD Præambel... 2 Kompetencemål... 3 Kompetenceområder... 3 Progressionsinddeling... 4 Fag... 4 Læsevejledning... 5 Forslag til læreplaner for musikskoler... 6 Overordnede

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

Symfoniorkestrets verden

Symfoniorkestrets verden Symfoniorkestrets verden Til koncert med DR SymfoniOrkestret Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Orkestret, du skal høre spille, er et symfoniorkester. Ved du, hvad et symfoniorkester er?

Læs mere

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 Den åbne skole Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 1. Music Mind Games i 0. klasse 2. Stryg, strenge og Blæs i 2. klasse 3. Kor- og sangskole i 3. klasse 4. Blæserklasse

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

Undervisningsplan. I følgende to fag følger vi Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål uden ændringer:

Undervisningsplan. I følgende to fag følger vi Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål uden ændringer: Undervisningsplan Udarbejdelse af undervisningsplan for praktisk/musisk område på Iqra Privatskole: På Iqra Privatskole følger vi generelt Undervisningsministeriets 'Forenklede Fælles Mål', men der er

Læs mere

Årsplan. Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse

Årsplan. Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse Årsplan Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse 1 Årsplan for Linjefag musik FAG: Musik KLASSE: 7-9 klasse ÅR: 14/15 Lærer: MG August Oktober Opbygning af et fælles repertoire til Spil Dansk Dagen samt

Læs mere

VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011

VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011 VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011 Musikskole 2010-2011 Vi byder endnu engang alle hjertelig velkommen til endnu et år på Vindblæs musikskole. Vi ser frem til at møde eleverne i både sammenspil- og

Læs mere

Frivillig musikundervisning

Frivillig musikundervisning Frivillig musikundervisning Sct. Ibs Skole 2015-2016 Til forældrene Hermed information om frivillig musikundervisning på Sct. Ibs Skole for skoleåret 2015-2016. Undervisningen i alle instrumenter foregår

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget musik

Opdateret maj Læseplan for valgfaget musik Opdateret maj 2018 Læseplan for valgfaget musik Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Musikudøvelse 4 Musikforståelse 6 Indledning Faget musik som valgfag er etårigt og kan placeres

Læs mere

Undervisningsforløb til indskolingen

Undervisningsforløb til indskolingen Undervisningsforløb til indskolingen Grantræet Grantræet, der er frit baseret på H.C. Andersens eventyr, kan give eleverne i indskolingen kendskab til den danske skov og indblik i, hvordan en historie

Læs mere