Fra æble til cider. Sådan gør du!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra æble til cider. Sådan gør du!"

Transkript

1 Fra æble til cider Sådan gør du!

2 Indhold Klik dig frem til det, du har brug for! 1. En lille orientering inden du starter. 2. Brygningens logbog 3. Æbler til ciderfremstilling. Hvad kan jeg bruge? 4. Plukning og opsamling samt klargøring af æblerne. 5. Æblerne rives og presses. 6. Sukkermåling og primær gæring. 7. Første omstikning og fortsat gæring 8. Tilsætning af gær, svovl og sukker 9. Fortsat gæring og anden omstikning 10. Klaring og tredje omstikning 11. Tapning 12. Opbevaring

3 1. En lille orientering inden du starter. Der findes ikke blot én måde at fremstille cider på. I de forskellige ciderlande ser man nogle klassiske fremstillingsmåder, men indenfor de klassiske måder findes der nok lige så mange variationer, som der findes ciderbryggere. Opskriften, du finder i denne serie, er beskrivelsen af en grundlæggende proces, som kan hjælpe dig i gang, men det er vigtigt at understrege betydningen af, at du skal bruge dine høstede erfaringer og eksperimentere med din ciderfremstilling for at skabe din personlige cider. Vi kan også anbefale at søge på internettet og lære af andre bryggeres erfaringer. På siden Dansk cider vil vi viderebringe ideer og gode råd, vi har modtaget. Om Fra æble til cider sådan gør du! Serien viser punkt for punkt, hvordan du kan lave din egen cider. På siden Indhold (side 2) kan du dels få en oversigt og dels klikke dig frem til det, du netop har brug for. Hver side kan printes ud for sig selv printeren skal typisk have at vide, at det er den aktuelle side, den skal printe. På hver side er der to link. 1. Det ene link hedder Mere om Det fører dig frem til en anden serie, som uddyber netop temaet på den side, du klikker væk fra. 2. Det andet link hedder. Det fører dig tilbage til siden Indhold. Herfra kan du så igen klikke frem til det, du netop har brug for.

4 2. Brygningens logbog. Fremstillingen af denne cider er startet Dato: En logbog er et vigtigt redskab både for at følge processen og for at kunne relatere dit færdige produkt til en kendt proces. Æblesorter, som er anvendt (angives i kg). Ved maceration har pulpen stået i Antal liter most timer liter 10 9 Startmåling af most med Oechslevægt (OG) Dato: Oechsleværdi: Første omstikning: Dato: Oechsleværdi: Evt. påfyldning af: Dato: Tilsætning af: Gærtype: Mængde: Svovl: Mængde: Anden omstikning: Dato: Oechsleværdi: Tredje omstikning: Dato: Oechsleværdi: Evt. påfyldning af: Dato: 3 Måling før tapning: Dato: Oechsleværdi: Tapning: Dato: Smagsvurdering: Opbevaring: Opbevaringssted: Temperatur: Min vurdering af den cider. Marker på målestokken. 1 = ikke god. 5 = middel. 10 = supergod. 2 1

5 3. Æbler til ciderfremstilling. Hvad kan jeg bruge? Cideræbler inddeles i fire hovedgrupper: de søde de sure de bittersøde de bittersure Bland søde spiseæbler med syrlige madæbler og bitre æbler. Fx 30-70% spiseæbler, 10-20% madæbler og 10-50% cideræbler eller paradisæbler eller vilde æbler. Hvis du ikke har andre muligheder, er en blanding med ca. ¼ sure æbler (typisk madæbler) og ¾ søde æbler (typisk spiseæbler) være et afsæt. Suppler med lidt paradisæbler, som findes i mange haver og/eller vilde æbler, som findes i skove og levende hegn. Blandingen vil afhænge at den smag, du ønsker, din cider skal have kg æbler giver most nok til en vinballon på 25 l.

6 4. Plukning og opsamling samt klargøring. Baljer. Spande. Kost eller gulvskrubbe. Masser af vand. Calcineret soda til rengøring af udstyr. De fuldmodne æbler plukkes og nedfaldsæblerne samles. Sorter rådne, skadede, ormædte og meget beskidte æbler fra. Æblerne sorteres endnu engang og vaskes grundigt, så der kun anvendes rene æbler. Bland søde spiseæbler med syrlige madæbler og bitre cideræbler, som du ønsker.

7 5. Æbler rives og presses Rivejern med valser eller elektrisk kværn. Spande eller baljer til opsamling af pulpen. Frugtpresse. Check typer og mærker på internettet. Calcineret soda til rengøring af udstyr. Æblerne knuses eller rives forholdsvist fint uden dog at blive til mos. Rivningens grovhed og hastighed bestemmes af udstyret. Maceration (en mulighed). Lad pulpen stå i en balje i ca. 24 timer for at mørne. Læs mere i denne sides Mere om. Pulpen presses og mosten samles i en åben beholder. Gærspand / vinballon uden låg.

8 6. Sukkermåling og primær gæring Vinballon eller anden beholder med most. Oechslevægt til sukkermåling eller refraktormeter. Termometer. Calcineret soda til rengøring af udstyr. 1. Mål den friske most med Oechslevægt før gæring (OG). Prøve udtages med sterilt udstyr. Et målebæger fyldes med most og sættes i et 20 o varmt vandbad. Når mosten i målebægeret er 20 o varmt, sænkes Oechslevægten ned i måleglasset, og der aflæses på skalaen. Most har som regel en oechsleværdi på Skriv tallet ved OG i brygningens logbog. Læs mere om Oechslevægt og Refraktormeter og brugen af dem i denne sides Mere om 2. Lad mosten stå i fred og ro med et klæde over og skumme op i 8 10 dage. Et køligt sted ved ca. 10 o vil være optimal.

9 7. Første omstikning og fortsat gæring Beholderen med mosten. En vinballon eller anden beholder. Hævert til omstikning. Gærrør. Sukker Calcineret soda til rengøring af udstyr. 1. Der dannes et brunligt skum på overfladen og grovere partikler falder til bunds. 2. Første omstikning foretages efter en uges tid, mens der stadig er et flot brunt skum (hatten), og lige før hatten brækker. 3. Hæverten sænkes ned i beholderen med mosten mellem bundfaldet og det brune skum. Lad cideren løbe over i en rengjort vinballon 4. Hvis vinballonen ikke er fuld, fyldes der op med cider fra en anden beholder eller med lidt postevand.men ikke for meget. Der kan tilsættes et par kg sukker til omkring 25 liter most. Der skal være mindst mulig luft over cideren. 5. Fyld vand på gærrøret og sæt det i.

10 8. Tilsætning af gær, svovl og sukker Tørgær. Svovl som NaSO 2 eller KSO 2. Oechslevægt. 1. Der kan anvendes en beskeden dosering med svovl for at hæmme de naturligt forekommende mikroorganismer og opnå en balance i processen. Mange undlader helt at anvende svovl. Hvis du vil anvende svovl, skal den virke 1 2 døgn før tilsætning af gær! 2. En hvidvins-, champagne- eller cidergær kan tilsættes i forbindelse med gæringsstart. Et brev a ca. 11 g. 3. Smag på cideren. 4. Mål med Oechslevægten, når al sukkeret er opløst. 5. Den fyldte ballon skal nu stå i fred og ro et køligt. Omkring 10 o. 6. Lyt efter om det bobler i gærrøret. Det er et signal om, at der er gang i brygningen.

11 9. Fortsat gæring og anden omstikning. Vinballon med cider og en anden beholder til omstikning. Hævert til omstikning. Oechslevægt. 1. Gæringen fortsættes et ensartet køligt sted. Ca. 10 o er optimalt omstikning. Efter ca. 1 måned omstikkes anden gang. Når der er et blop i gærrøret ca. hvert halve minut. 3. Efter omstikningen skal der måske efterfyldes med cider fra en anden beholder eller med lidt vand. 4. Mål med Oechslevægten 5. Klaringen fortsættes et ensartet køligt sted. Ca. 10 o er optimalt. 6. Efter omstikningen vil intensiteten i gæringen gå lidt ned. Det ses/høres med langsommere boblen i gærrøret.

12 10. Klaring og tredje omstikning. Vinballon med cider og en anden beholder til omstikning. Hævert til omstikning. Oechslevægt. 1. Klaringen fortsættes et ensartet køligt sted. Ca. 10 o er optimalt omstikning. Efter ca. 1 måned, når der er dannet en passende mængde bundfald, omstikkes tredje gang. 3. Efter omstikningen skal der måske efterfyldes med cider fra en anden beholder eller med lidt vand. 4. Mål sukkerindholdet med Oechslevægten. 5. Klaringen fortsættes et ensartet køligt sted. Ca. 10 o er optimalt. 6. Hvis der dannes bundfald, kan cideren omstikkes igen. Det fjerner urenheder i cideren. Klaringen fjerner ikke sukkeret, men andet mad for de resterende gærceller, Klaringen sker i praksis samtidig med, at cideren tappes på flasker.

13 11. Tapning Oechslervægt. Calcineret soda til rengøring af udstyr. Hævert. Beholder til opbevaring af den færdige cider eller Champagneflasker. Propper. Propmaskine. Ståltråd. Ølflasker. Kapsler. Kapselværktøj eller. 1. Mål med Oechslevægten. Værdien vil ligge omkring Flasker eller beholder rengøres grundigt. Hav det hele parat, så hele beholderen kan tappes. 3. Sæt hæverten i, så du ikke får bundfald med. Hvis beholderen har bundhane, kan den anvendes. Undgå så vidt muligt lufttilgang under tapningen.

14 12. Opbevaring 1.

Æbletræer og de rette sorter. Plukkeudstyr og stiger. Kasser osv. Vaskeudstyr i form af kar og gulvskrubbe

Æbletræer og de rette sorter. Plukkeudstyr og stiger. Kasser osv. Vaskeudstyr i form af kar og gulvskrubbe Oversigt over fremgangsmåden til fremstilling af en ægte, smagfuld og perlende cider med tilføjelser om anvendelse af champagnemetoden og om fremstilling af æblevin. v. Per Kølster, Rødding, den 27. april,

Læs mere

Fra æble til cider. Sådan gør du!

Fra æble til cider. Sådan gør du! Fra æble til cider Sådan gør du! Indhold Klik dig frem til det, du har brug for! 1. En lille orientering inden du starter. 2. Hygiejne og rengøring. 3. Ciderfremstillingens logbog. 4. Æbler til ciderfremstilling.

Læs mere

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske Pressemeddelelse Mælkebøttevin Tap solens farve på flaske Almindelig Mælkebøtte (Taraxacum officinale) kaldes også Løvetand eller Fandens Mælkebøtte. Den er en to- eller flerårig urt, som danner en grundstillet

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Guld Øl til 20 liter, ca. 7% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en god Guldøl. (Skal den være rigtig stærk skal du "nøjes" med at brygge 17-18 liter) Sættet indeholder følgende:

Læs mere

Agenda 21 Grøn Nørrebro

Agenda 21 Grøn Nørrebro Agenda 21 Grøn Nørrebro 29. september 2008 Hjemmelavede fødevarer - et godt bidrag til bedre livskvalitet. Hjemmemosteri: Egen most og vin af havens frugter 2. Frugtmøllens enkeltdele: Bærestykket Lang

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Chili Øl til 20 liter, ca. 5 % alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en god chili øl. Sættet indeholder følgende: 3 kg. tørret maltekstrakt fra Muntons 500 gram valset maltblandning

Læs mere

Informationsblad. Ciderfremstilling Lav din egen æblecider

Informationsblad. Ciderfremstilling Lav din egen æblecider Informationsblad Ciderfremstilling Lav din egen æblecider Cider er en drik som først for alvor er blevet kendt i Skandinavien indenfor de seneste år som et mere eller mindre sukkerholdigt produkt med begrænset

Læs mere

Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg

Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg Vejledning i brug og rengøring af bryganlæg Vejledning i brug og rengøring af Hjemmebryggerens komplette 25 liters bryganlæg. Ud over de dele der følger med bryganlægget, har du brug for følgende: Ved

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen IPA til 20 liter, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god humlet Indian Pale Ale. Sættet indeholder følgende: 3 kg. tørret maltekstrakt fra Muntons. 500 gram

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Pilsner til 20 liter, ca. 4,5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en Pilsnerøl. Sættet indeholder følgende: 2½ kg Spraymalt fra Muntons 500 gram valset maltblandning 100 gram

Læs mere

Komme i gang ingredienser

Komme i gang ingredienser Komme i gang ingredienser Honning Honning er den første ingrediens som skal vurderes. Smagen og farven af det endelige produkt er afhængig af hvilken type honning som bliver brugt. Normalt vil en lys honning

Læs mere

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L)

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L) Ølbrygning Udarbejdet af Jacob Højgaard Thinggaard, Viborg Gymnasium og Hf for Aktuel Naturvidenskab. Se også artiklen: Ølbrygning avanceret bioteknologi i nr. 5 2016. http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/aktuel_naturvidenskab/nr

Læs mere

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder INSTRUKTIONER Inden du begynder Kombucha-moderen er tørret og skal aktiveres. Opbevar kombucha-moderen i køleskab indtil aktivering. Aktiveringsprocessen tager 10-28 dage. Se instruktionerne herunder.

Læs mere

Biavlerforeningen Vendsyssel. afholder i samarbejde med: Hjørring Amts Biavlerforening, Knivholt Bilaug & Aalborg Biavlerforening.

Biavlerforeningen Vendsyssel. afholder i samarbejde med: Hjørring Amts Biavlerforening, Knivholt Bilaug & Aalborg Biavlerforening. Biavlerforeningen Vendsyssel afholder i samarbejde med: Hjørring Amts Biavlerforening, Knivholt Bilaug & Aalborg Biavlerforening. Mjødbrygger aften tirsdag den 12. februar 2019 kl. 18:00 Kom og lær at

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Porter til 20 liter,, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god mørk porter. Sættet indeholder følgende: 2 kg. Ekstra Dark tørret maltekstrakt fra Muntons 1 kg.

Læs mere

Skrevet af Lars Holt, redaktør af fagligt stof Fredag, 10. januar :10 - Senest opdateret Søndag, 08. november :57

Skrevet af Lars Holt, redaktør af fagligt stof Fredag, 10. januar :10 - Senest opdateret Søndag, 08. november :57 Lav din første vin Det at lave vin af druer (vinificering) er en naturlig proces, der blot skal styres lidt. (Læs mere under litteratur, f.eks. Vinavl i Danmark). Denne side er tænkt som et supplement

Læs mere

Hjemmelavet Cider Spørgsmål og svar

Hjemmelavet Cider Spørgsmål og svar Hjemmelavet Cider Spørgsmål og svar Kære Ciderhelt! Siden du læser dette, er du interesseret i at omdanne mange af vores fantastiske æbler til cider. Tak. Af hjertet tak. Det er på en nobel og spændende

Læs mere

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS Alt vores øl er brygget ud fra egne opskrifter af udvalgte kvalitets råvarer, blandt andet malt fra Sophus Fuglsang i Haderslev, special malte fra Castle Malting i Belgien

Læs mere

Jeg har fået skaffet mig alle ting, honning har jeg en aftale en om 25kg spand til 25 kr. pr kg.

Jeg har fået skaffet mig alle ting, honning har jeg en aftale en om 25kg spand til 25 kr. pr kg. Min hjemme brygget mjød Så er jeg kommet i gang med min første bryg, den 091207. Jeg har fået skaffet mig alle ting, honning har jeg en aftale en om 25kg spand til 25 kr. pr kg. ellers havde jeg brugt

Læs mere

Informationsblad. Høsttid- Samletid

Informationsblad. Høsttid- Samletid Informationsblad Høsttid- Samletid Nye løsninger til den selvforsynende husholdning Fiskeskælfjerner Scalex Det perfekte redskab til lystfiskeren og andre der løbende renser fisk med skæl. Hurtig afskrabning

Læs mere

Most - Fagviden. hos traditionelle producenter.

Most - Fagviden. hos traditionelle producenter. Fremstilling af most UE1 Most - Fagviden Most eller frugtsaftkoncentrat? Frugtjuice fremstilles både som most og juice fra frugtkoncentrat. Begge typer har et 100 % ufortyndet indhold af frugt. For at

Læs mere

Foreningen Svend Gønge

Foreningen Svend Gønge Nyhedsbrev, SN 130, Januar 2018 Foreningen Svend Gønge Stiftet onsdag den 12. juni 2008 Pro honore patriae Foreningen Svend Gønge Svinøvej 42, 4750 Lundby Tlf.: 4074 1870 Skriv til formanden: jens@hallqvist.dk

Læs mere

Informationsblad. Birkesaft og Birkevin

Informationsblad. Birkesaft og Birkevin Informationsblad Birkesaft og Birkevin Kan man drikke birkesaft? Ja, og man kan ligefrem blive forfalden til det. Mindst to familiemedlemmer er allerede blevet det! Tapning af birkesaft er en gammel tradition

Læs mere

Oliven. www.hjemmeriet.dk

Oliven. www.hjemmeriet.dk Jeg er kommet på den ide at det kunne være interessant at fremstille sine egne oliven. Altså ikke at plante et træ for at dyrke oliven fra grunden af, men at sætte sig ind i og gennemføre forarbejdningen

Læs mere

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne Beer Machine Q/A Samling og test Problem Den store firkantede pakning hopper op i hjørnerne Holderne kan være svære at montere efter pakningen er monteret Beer Machine holder ikke trykket Beer Machine

Læs mere

Vineddike. Foruden alkohol og eddikesyrebakterier kræver processen ilt dvs. luft, med eddikesyre og vand som resultat.

Vineddike. Foruden alkohol og eddikesyrebakterier kræver processen ilt dvs. luft, med eddikesyre og vand som resultat. Eddike og vineddike er blandt de mest anvendte krydderier i vores mad. Til trods derfor, er der mange som ikke gør sig tanker om hvad eddike eller vineddike er eller hvor det kommer fra. Men når man finder

Læs mere

Mjød. ! Mjød kan værende mousserede. Dette kræver dog en sekundær gæring i flasker af champagnetypen.

Mjød. ! Mjød kan værende mousserede. Dette kræver dog en sekundær gæring i flasker af champagnetypen. Mjød Mjød kunst og videnskab At lave mjød er en århundred gammel kunst som kan nydes af enhver hjemmebrygger. Som ved fremstilling af god mad og drikkelse, så er fremstilling af mjød en blanding af videnskab

Læs mere

Gær, gærstartere, og genbrug af gær. Christian Rye Iversen

Gær, gærstartere, og genbrug af gær. Christian Rye Iversen Gær, gærstartere, og genbrug af gær Christian Rye Iversen Aalborg Håndbrygger laug, November 2011 Agenda Hvor får vi gær fra? Hvor meget gær skal man bruge? Anvendelse af tørgær Gærstarter Hvorfor og hvordan?

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE Dette apparat er i overensstemmelse med følgende direktiver: Fabrikanten forbeholder sig ret til ændring af maskinen eller indholdet af manualen, uden forudgående

Læs mere

Energi Til Livet Nu -Sundhed i en travl hverdag. Kombucha guide

Energi Til Livet Nu -Sundhed i en travl hverdag. Kombucha guide Dette skal du bruge Kombucha guide (Til 2 liter kombucha lavet på ActiGreen Grøn te ekstrakt Udstyr: Stort patentglas på 2 liter 1 stk. viskestykke klippet ud 2 elastikker 1 plastik si (scoby kan IKKE

Læs mere

Elkedler. Tænk anbefaler: Elkedler

Elkedler. Tænk anbefaler: Elkedler Elkedler 11.3.2013 Tænk har testet 18 elkedler i vidt forskelligt design, og fraråder 4 af kedlerne, hvor overfladetemperaturen kommer op på 95 grader. 1 kedel er god på alle punkter og vinder Bedst i

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

BRYGGE GUIDEN. Brugermanual

BRYGGE GUIDEN. Brugermanual BRYGGE GUIDEN Brugermanual Tillykke med din nye øl brygge maskine også kaldet The Beer Machine Når du brygger øl med The Beer Machine består det udelukkende af helt naturlige ingredienser: Vand, The Beer

Læs mere

En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave

En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave 29-10-2016 Beskrivelse af forløbet og foto fra aktiviteterne. På stuernes- og naturvejlederens blogs på www.brobækhus.dk kan du se flere beskrivelser

Læs mere

Flydende frugt og bær Sådan laver du frugtdrikke

Flydende frugt og bær Sådan laver du frugtdrikke Flydende frugt og bær Sådan laver du frugtdrikke Smoothie, shake, most og saft Frugt og bær er sundt både at spise og drikke. De sundeste drikke laves i blenderen, for her drikker man hele frugten. Smoothie

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Rengøring af huset. 1. Desinfektion af huset. 2. Tågedesinfektion 3. Vandsystemet. 4. Desinfektion af udenomsarealer..

Indholdsfortegnelse. Rengøring af huset. 1. Desinfektion af huset. 2. Tågedesinfektion 3. Vandsystemet. 4. Desinfektion af udenomsarealer.. Indholdsfortegnelse Rengøring af huset. 1 Desinfektion af huset. 2 Tågedesinfektion 3 Vandsystemet. 4 Desinfektion af udenomsarealer.. 5 Forrum. 6 Fodersiloer.. 7 Diverse opgaver. 8 Udregningsskema.. 9

Læs mere

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale.

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. Øl fra FUR Bryghus FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. 30,- Rolig og klar øl med farve som rødgyldent rav. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset.

Læs mere

Hindbær Hyldeblomst Jordbær. Appelsin Rabarber Sommerbær. Sådan syltes. og frugt

Hindbær Hyldeblomst Jordbær. Appelsin Rabarber Sommerbær. Sådan syltes. og frugt Hindbær Hyldeblomst Jordbær Appelsin Rabarber Sommerbær Sådan syltes sommerens bær og frugt Rabarber Nemt og hurtigt med Tørsleffs... Tørsleffs har i mere end 100 år deltaget ved syltningen af sommerens

Læs mere

1 ISMASKINE OXIRIA Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Sådan brygges allgrain

Sådan brygges allgrain Sådan brygges allgrain Trin 1 Valsning af malten Hvad skal jeg bruge?: Maltmølle Malten skal valses før der kan brygges øl af den, og dette bør gøres med en egnet maltmølle. Dette kan Maltbazaren hjælpe

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE - fra klasse (Udskolingen)

UNDERVISNINGSMATERIALE - fra klasse (Udskolingen) UNDERVISNINGSMATERIALE - fra 7. - 9. klasse (Udskolingen) Lærervejledning Lærervejledning til Fra lokum til slam om spildevandsrensning Spildevandet er en del af vandets kredsløb og en væsentlig del af

Læs mere

Fremstilling af rødvin med kulsyreudblødning (kulsyre-maceration, maceration carbonique MC, carbonic maceration)

Fremstilling af rødvin med kulsyreudblødning (kulsyre-maceration, maceration carbonique MC, carbonic maceration) Fremstilling af rødvin med kulsyreudblødning (kulsyre-maceration, maceration carbonique MC, carbonic maceration) Ved denne metode ønsker man at skabe en frugtsmagende og let rødvin med mange primære og

Læs mere

Informatiosnblad. April 2013. Lukkebøjle / klemme til henkogningsglas, universal, 10 stk. Så lykkedes det!

Informatiosnblad. April 2013. Lukkebøjle / klemme til henkogningsglas, universal, 10 stk. Så lykkedes det! Informatiosnblad April 2013 Lukkebøjle / klemme til henkogningsglas, universal, 10 stk Så lykkedes det! Efter forgæves at have støvet rundt i utallige antikvitetsforretninger og genbrugsbutikker, er det

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Bobler med ballade. Puste-leg VEJRTRÆKNING VEJRTRÆKNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Bobler med ballade. Puste-leg VEJRTRÆKNING VEJRTRÆKNING Nr.3418 Alder: 7-10 år - Tid: 5 min. Nr.2888 Alder: 5-6 år - Tid: 5 min. Bobler med ballade Enkeltvis Deltagern dykker ned på bunden og laver følgende: vanddybder alt efter deltagernes niveau. vejrtrækning,

Læs mere

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand Øvelse B Version 7.0 Biologisk rensning Fjern sukker fra Formål: På renseanlægget renses spildeet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning bruges bakterier og mikroorganismer til at nedbryde

Læs mere

Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans

Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans Hej Torben, Du er hermed tilmeldt som nr. 16 på håndbryggerlisten. Vi ved ikke hvordan det går med listen, men du skal nok ikke regne med at komme inde i "varmen"

Læs mere

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP)

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP) 16 GÆRING OG LAGRING 16.1 Procesidentifikation Denne procedure omhandler gæring og lagring af øl i konventionelle tanke og i cylindrokoniske tanke (CCTer). 16.2 Teknologi- og designbeskrivelse 16.2.1 Formål

Læs mere

03 oktober 2019 Stegte Ål

03 oktober 2019 Stegte Ål 03 oktober 2019 Stegte Ål Den, der tager ålen ved halen og kvinden på ordet, kan sige, at han ikke har haft hold på nogen af dem. Menu Hovedret Stegte ål m/flødestuvede kartofler Æblepeberrod Agurkesalat

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen.

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen. 7.12 Bagning med hjortetaksalt I skal undersøge, hvilke egenskaber bagepulveret hjortetaksalt har. Hjortetaksalt bruges i bagværk som kiks, klejner, brunkager m.m. Saltet giver en sprødhed i bagværket.

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE...

FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE... Indholdsfortegnelse FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE... 7 BEERKIT (DEN LETTE METODE)... 7 EKSTRAKTBRYGNING (DEN MELLEMSVÆRE METODE DE FLESTE STARTER HER)...

Læs mere

Masseeksperiment Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet

Masseeksperiment Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet Masseeksperiment 2018 Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet Protokol Trin for trin guide til selve eksperimentet Masseeksperimentet kan gennemføres i uge 38,

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere

Informationsblad April 2012. Manuel Oliepresse

Informationsblad April 2012. Manuel Oliepresse Informationsblad April 2012 NYHED I SKANDINAVIEN Manuel Oliepresse Efter flere års leden og søgen efter oliepressere på hele jordkloden og utallige opfordringer fra kunder, er det nu lykkedes Dansk Hjemmeproduktion

Læs mere

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG Sylvester Andersen Spiselige blomster muusmann FORLAG 2 3 Forord 4 5 Blomster. En raffineret tilføjelse til maden, der efterhånden er flittigt brugt i det professionelle køkken, ikke mindst på de finere

Læs mere

CIDERBAR. Få en smagsprøve på fransk, engelsk, spansk, dansk og italiensk cider.

CIDERBAR. Få en smagsprøve på fransk, engelsk, spansk, dansk og italiensk cider. CIDERBAR Man kan diskutere, hvem eller hvad der har været udsat for det største karaktermord i Danmark. Man kan også lade være og bare acceptere, at det er cideren. Nogle store bryggerier fandt ud af,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

Gær- Ekspert erimentet 2008/09. Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer

Gær- Ekspert erimentet 2008/09. Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer Gær- Ekspert erimentet 2008/09 Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer Et eksperiment bliver til Det har længe været et ønske i lauget om at gennemfører et gær forsøg under en eller anden form.

Læs mere

Banankage med lys cremeux og nibs

Banankage med lys cremeux og nibs Banankage med lys cremeux og nibs Glem alt om de banankager, du hidtil har smagt! Denne kage har den lækreste fugtige konsistens, der står rigtig godt til den lyse cremeux og den sprøde tekstur, som kakaonibsene

Læs mere

VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER

VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER ISMASKINE PRO 3000 Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

Sæbeboblevand. Du skal ikke piske i boblevandet, skum er noget skidt når man skal lave bobler.

Sæbeboblevand. Du skal ikke piske i boblevandet, skum er noget skidt når man skal lave bobler. Sæbeboblevand 1 liter destilleret vand 0,5 dl opvaskemiddel ( Fairy Ultra Original er det bedste) 1 spsk. Glycerin Boblevandet virker bedst, hvis du gemmer det i en lukket beholder i et døgn, inden du

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern.

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern. Mandag Omelet med ost, kartofler, porrer og salat af rødkål 8 æg 60 gram mælk 20 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 2 store håndfulde frisk persille 100 g kartofler 1-2 stk. porrer Vask

Læs mere

SURDEJS GUIDE. Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN

SURDEJS GUIDE. Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN SURDEJS GUIDE Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN Kom godt igang SURDEJSGUIDE SÅDAN LAVER DU DIN EGEN SURDEJ En surdej er et naturligt hævemiddel til dit bagværk. En surdej laves

Læs mere

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter Ismaskine Model nr. 1664 220-240V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter BRUGSANVISNING 1 Vigtige sikkerhedsforanstaltninger. Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger,

Læs mere

Animo 1. GENEREL BESKRIVELSE

Animo 1. GENEREL BESKRIVELSE Animo Denne instruktion er for brugere af Animo vandopvarmningsbeholder, type WKT-Dn. Læs denne instruktion omhyggeligt, da det bevirker bedst og mest sikker brug af maskinen. 1. GENEREL BESKRIVELSE Vandopbevaringsbeholderen

Læs mere

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold Indhold 1. Kalve - Råmælkstildeling... 1 2. Kalve - Der ikke drikker... 3 3. Kalve - Med lav temperatur eller feber... 4 4a. Kalve - Sødmælksfodring... 6 4b. Kalve - Fodring med mælkeerstatning... 8 5.

Læs mere

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke.

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke. Smagens Dag 2008 Smagens Kemi Intro På Smagens Dag skal du træne din smagssans. Du smager med tungen og i mundhulen, hvor der sidder sanseceller, der kan registrere de fem grundsmage: Sødt, surt, salt,

Læs mere

sunde muffins der smager magisk!

sunde muffins der smager magisk! Magic Muffin - sunde muffins der smager magisk! Hvem elsker ikke lækre hjemmebagte muffins? Nu kan nyde dem med virkelig god samvittighed - for de er uden kornprodukter, mælk og sukker. Til gengæld er

Læs mere

Menu. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum.

Menu. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum. Menu Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Opskrift

Læs mere

Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter.

Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter. Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter. Kejsbryg Setup: Mæskeudstyr: 2 stk. Coleman køle bokse af 5 gallon, monteret med 50 cm silikoneslange og en aftapningsventil på den udvendige side. Indvendig en

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 2 løg 3 dl mælk 30 g hvedemel 1 dl rasp Friskkværnet peber Kartoffelsalat 800 g små kartofler 1 dl hakket bredbladet persille 1 tsk. citronsaft

Læs mere

NIMAND A/S SINCE 1987

NIMAND A/S SINCE 1987 WMF model SCS spiritus kontrol- & doserings system. Bruger- & programmerings manual. Uden brug af nøgle (Tjener).: Aflæsning uden printer tilsluttet.: 1. Tag den flaske der ønskes aflæst i antal af solgte

Læs mere

Usødet, naturlig og op til 90% fortjeneste Særligt udviklet til kolde drikke bliver ikke bitter

Usødet, naturlig og op til 90% fortjeneste Særligt udviklet til kolde drikke bliver ikke bitter Usødet, naturlig og op til 90% fortjeneste Særligt udviklet til kolde drikke bliver ikke bitter Tilbyd dine gæster et forfriskende alternativ! Lipton lancerer en friskbrygget, usødet iste, som gør det

Læs mere

Usødet, naturlig og op til 90% fortjeneste Særligt udviklet til kolde drikke bliver ikke bitter

Usødet, naturlig og op til 90% fortjeneste Særligt udviklet til kolde drikke bliver ikke bitter Usødet, naturlig og op til 90% fortjeneste Særligt udviklet til kolde drikke bliver ikke bitter Tilbyd dine gæster et forfriskende alternativ! Lipton lancerer en friskbrygget, usødet iste, som gør det

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

Opskrifter. Vietnamesiske risruller med hakket svinekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 30. mesterslagterens

Opskrifter. Vietnamesiske risruller med hakket svinekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 30. mesterslagterens Vietnamesiske risruller med hakket svinekød 600 g hakket skinkekød 1 tsk. olie 3 spsk. soja sauce 1 lime 25 g palmesukker eller rørsukker 75 g risnudler 2 avocado ¼-½ icebergsalat Frisk mynte Frisk thaibasilikum

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen.

Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen. Torso/bryst kage Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen. Tirsdag Bunden laves og kommes på køl. (Mudcake bliver bedre når den står nogle dage) Torsdag Mousse er/skildpaddecreme

Læs mere

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C Molekyler af alkohol Byg molekylerne af forskellige alkoholer, og tegn deres stregformler Byg alkoholmolekyler med 1, 2 og 3 C atomer og 1 OH gruppe. Tegn deres stregformler her og skriv navnet ved. Byg

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

Quahwa.dk. Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super

Quahwa.dk. Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super 1 2 3 4 11 I II 5 6 7 8 9 10 1. Lampe 2. Manometer til tryk i kedel 3. Damp, hane til damp 4. Filterholder/portafilter 5. Termostat lampe 6. Manometer

Læs mere

Tilladelse til udledning af spildevand til den offentlige kloak Lyckebye Industrial A/S

Tilladelse til udledning af spildevand til den offentlige kloak Lyckebye Industrial A/S SOLRØD KOMMUNE Teknisk Administration Tilladelse til udledning af spildevand til den offentlige kloak Lyckebye Industrial A/S Lyckeby Industrial A/S CVR nr.: 11714218 Naurbjergvej 1, 4623 Lille Skensved

Læs mere

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle!

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! 150 g smør* 150 g sukker 2 dråber vaniljeekstrakt 2 æg** 150 g glutenfrit selvhævende hvidt mel fra Doves Farm (Self-raising White

Læs mere

Hjemmelavet ost. Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så...

Hjemmelavet ost. Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så... Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så... Her er lidt hjælp En skridt for skridt opskrift til en af de nemmeste

Læs mere

Think. Fødevaresikkerhed som topprioritet

Think. Fødevaresikkerhed som topprioritet Think Think Yellow Think Orange Think Red Think Green Think Blue Think Purple Fødevaresikkerhed som topprioritet Flere produkter i f lere farver end nogen andre Vægophæng Børster Koste Skrabere Spande

Læs mere

OPSKRIFTER STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27 MESTERSLAGTERENS STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS 1 kg flæsk i skiver Persillesovs: 2 spsk. smør 2 spsk. hvedemel 5 dl mælk 1/2 øko citron, saft og skal herfra 2 håndfulde persille, finthakket Salt Sort peber, friskkværnet

Læs mere

Indeks. Eksperimenter og opskrifter. Eksperimenter og opskrifter

Indeks. Eksperimenter og opskrifter. Eksperimenter og opskrifter Indeks Eksperimenter og opskrifter a) Opskrifter Opskrift 1. Ormeformet geléslik Opskrift 2. To smaget geléslik Opskrift 3. Juice geléslik Opskrift 4. Slikkepinde uden forme Opskrift 5. Lækre bolsjer!

Læs mere

MJØD MJØD. Indholdsfortegnelse:

MJØD MJØD. Indholdsfortegnelse: MJØD Indholdsfortegnelse: Hvad er MJØD? Mjødens egenskaber Fremstilling af mjød Opskrifter på mjød Opskrifter med mjød Suttungs mjød. Interessen for mjød er voksende. Redaktionen har fået nogle opfordringer

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Foredrag i DM Seniorklub Øst - 10. april 2013. Honning, mjød og mad - en kulinarisk rejse. Del 2 af 2. af Camilla J. Brødsgaard.

Foredrag i DM Seniorklub Øst - 10. april 2013. Honning, mjød og mad - en kulinarisk rejse. Del 2 af 2. af Camilla J. Brødsgaard. Foredrag i DM Seniorklub Øst - 10. april 2013 Honning, mjød og mad - en kulinarisk rejse Del 2 af 2 af Camilla J. Brødsgaard Burundi Hvad er mjød? Mjød er gæret honningvand - ikke øl! Mjøddrikning i Norden

Læs mere

Plastbrænderen En snedig måde at lave sprit på.

Plastbrænderen En snedig måde at lave sprit på. Plastbrænderen En snedig måde at lave sprit på. Dansk version af anden oplag 030131 Copyright 2002-2003, forfatteren gennem www.amazingstill.com, Malmø,Sverige Det er tilladt at sende denne bog videre

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken I denne måned har kokketeamet valgt at lave inspiration over temaet chokolade og lavet 3 opskrifter på dessertchokolade. November 2013 Chokoladens historie Dyrkning af

Læs mere

Klassiske lagkagebunde

Klassiske lagkagebunde Klassiske lagkagebunde 3 store eller 4 små 6 æg 200 gram rørsukker + 2 spsk 145 gram fint hvedemel 2 spsk vanilje sukker Tænd ovnen på varmeluft 175 grader Pisk de hele æg og sukkeret stift og luftigt.

Læs mere

Interview med Rémi Jobard

Interview med Rémi Jobard Interview med Rémi Jobard En af vores nye Bourgogne-producenter Rémi Jobard i Meursault - var på besøg i Danmark for nyligt, og i denne forbindelse stillede vi ham et par spørgsmål om Meursault generelt

Læs mere

Da siruppen kom til Danmark

Da siruppen kom til Danmark Da siruppen kom til Danmark I begyndelsen af 1900-tallet blev det meste sirup importeret fra udlandet fra England, Skotland og Holland. Under første verdenskrig steg den indenlandske produktion på grund

Læs mere