Hvordan begår man sig på en arbejdsplads?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvordan begår man sig på en arbejdsplads?"

Transkript

1 Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Spiller du tit spil? Det kan være computerspil eller ludo, kortspil som f.eks. 500 eller Rommy. Hvad enten du ofte spiller eller nærmest aldrig, ved du sikkert, at der i alle spil er nogle regler, som alle spillere skal overholde. Hvis disse regler brydes, og nogen snyder bliver du så sur? På en arbejdsplads er der også nogle (uskrevne) regler, som skal overholdes for at sikre et godt arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen. Et godt arbejdsklima kræver gode holdspillere. Er du en holdspiller? Forfatter: Gitte Stjernfeldt Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema, er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet Formålet med dette tema er, at du bliver klar over, hvad du skal være opmærksom på, så du kan begå dig godt på din kommende arbejdsplads. Målet med temaet er: At du får kendskab til de (uskrevne) spilleregler, der kan være på en arbejdsplads. At du kender begreber som arbejdspladskultur, moral, etik og normer, og ved, hvilke forskellige måder man kan være sammen på en arbejdsplads. At du bliver opmærksom på, hvilke forventninger der er til dig både mht. din personlige fremtræden og din opførsel i virksomheden.

2 Brainstorming Munksgaard Se på billedet, og vælg én af disse opgaver: Skriv de 10 ord, som du først kommer i tanke om, når du ser billedet. Hvorfor lige netop de ord? Drøft evt. ordene med en klassekammerat. Skriv en ny tekst til billedet. Læs den højt, og forklar dit valg til resten af klassen. VØL-skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL-skemaet Hvordan begår man sig på arbejdspladsen? Udfyld kun første og anden kolonne i VØL-skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet. Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug ordkendskabskortene, eller forklar dem i din egen ordbog.

3 Temaets vigtigste begreber Arbejdspladskultur Normer Moral Etik Omgangsformer Mødekultur Påklædning Hygiejne Grundtekst I dette tema vil du få viden om begreber, som bruges, når du skal beskrive kulturen på en arbejdsplads. Du kan læse om forskellige omgangsformer og måder at hilse på hinanden på, holde pauser på og gå til møder på. Du kan også læse, at det er vigtigt, at man behandler hinanden ordentligt på jobbet og overholder regler. Endelig kan du læse om vigtigheden af at være bevidst om sin personlige fremtræden, herunder valg af påklædning og personlig hygiejne. Formålet med at læse denne tekst er, at du ved, hvordan man opfører sig på en arbejdsplads, og hvorfor det er vigtigt, at du forholder dig til det. Læsemål At du ved, hvordan man kan skabe en god arbejdsplads, og kan forklare sammenhængen mellem, at de ansatte er effektive og samtidig har det godt sammen. At du ved, hvordan du selv kan påvirke arbejdspladskulturen på en arbejdsplads.

4 Arbejdspladskultur Du har sikkert allerede hørt begrebet kultur brugt i flere sammenhænge. Der findes flere forskellige måder at definere, hvad kultur er, og det kan være et svært begreb at forholde sig til. Kulturbegrebet bruges bl.a. til at sige noget overordnet om, hvordan folk lever, og hvilke værdier der er vigtige for dem. For eksempel kan man betragte et bestemt lands kultur, et områdes kultur, en religions kultur eller en gruppe af mennesker, der lever på en bestemt måde og har nogle bestemte vaner og hverdagsritualer til fælles. Kultur er summen af nogle normer, værdier og vaner og kan derfor være svær at ændre på. Ændringer sker gradvist over nogen tid. I dette afsnit kigger vi på kultur i forhold til arbejdspladser. Arbejdspladskultur består af et sæt regler for, hvordan man arbejder, opfører sig og behandler hinanden på en arbejdsplads. Reglerne kan både være skrevne og uskrevne og bliver bl.a. dannet på baggrund af virksomhedens opbygning, værdier, ledelse og personale. Arbejdspladskulturen kan være meget forskellig fra virksomhed til virksomhed, også selvom de er inden for samme branche, fordi den netop dannes af de mennesker, som arbejder der, og deres værdier. Når man starter med at arbejde i en ny virksomhed, kan det være svært at vide, præcist hvad og hvordan man skal gøre for at komme til at passe ind. Start derfor med at sætte dig grundigt ind i virksomhedens værdier, regler, mål osv., når du begynder på dit nye arbejde, og observér, hvordan de andre ansatte opfører sig. Moral og etik Moral og etik er med til at danne de værdier, som vi finder vigtige i livet, vores tro på ret og uret, rigtigt og forkert. Men det giver os også en forestilling om, hvordan verden skal være og livet skal leves i forhold til andre mennesker.

5 Moral og etik Er dannet på baggrund af, hvordan man plejer at opføre sig. Handler om, hvad der er normalt og ikke normalt at gøre eller rigtigt og forkert. Er forventninger til, hvordan vi som mennesker agerer over for hinanden. Arbejdspladskulturen i virksomheder afspejler bl.a. hvordan vores samfund værdimæssigt er opbygget, og derfor vil forventningerne til dig som ansat i virksomheden ligne de forventninger, du møder mange andre steder. Det kan være derhjemme, hvor dine forældre forventer, at du hjælper med pligter og rydder op efter dig selv, eller i skolen, hvor dine lærere forventer, at du laver lektier og deltager aktivt i timerne. I virksomheden er der forventninger til den rolle, du får som elev, bl.a. at du møder til tiden, løser dine opgaver i en god kvalitet, ser ordentlig ud, hjælper andre osv. Normer En norm er en regel eller en retningslinje for, hvordan det forventes, at vi opfører som mennesker. Normer hænger tæt sammen med etik og moral. På en arbejdsplads vil der ofte være nedskrevne regler, som skal overholdes af personalet. Disse skrevne regler kan også kaldes for formelle normer og er altså regler for, hvad du skal gøre, eller hvordan du skal opføre dig i en bestemt situation. De formelle regler på din kommende arbejdsplads vil i større virksomheder være beskrevet i en personalehåndbog, som bliver udleveret, når du starter, eller på et intranet. Det kan også være, at den, som er ansvarlig for din oplæring, sætter dig ind i reglerne. Det bliver straks lidt sværere for dig at lære de uformelle normer at kende, for det er de regler, retningslinjer eller forventninger til, hvordan du/man skal gøre, som ikke er skrevet ned. Disse er både baseret på værdier og vaner. Der må du lade tiden gå og observere, hvordan de andre i

6 virksomheden opfører sig. Uanset om normerne er formelle eller uformelle vil de være med til at påvirke den arbejdspladskultur, du kommer til at opleve. Hvis nogen bryder en norm, kan der opstå konflikter, som skal løses. Det er lederens opgave at mægle, hvis der er uoverensstemmelser mellem personalet, men som ansat kan du også gøre noget selv nemlig prøve selv at overholde normerne og reglerne og udvise tålmodighed over for dem, som har svært ved det, og måske endda prøve at hjælpe dem. Omgangsformer En del af kulturen på arbejdspladsen handler også om, hvordan man omgås hinanden. Måske har du allerede en forestilling om, hvordan man f.eks. opfører sig i forskellige typer af virksomheder. Prøv at tænke på en frisørsalon, et murerfirma, et kontor eller et ældrecenter her får du nok nogle forskellige billeder af, hvordan man taler sammen, og hvilke emner og sprogvalg der er i virksomhederne. Dine billeder er muligvis dannet på baggrund af mediernes fremstilling af stereotyper inden for de forskellige brancher, men det kan også være, at du kender nogen, som har fortalt om oplevelser i en bestemt virksomhed, hvor du så generaliserer. Når du starter i praktik i en virksomhed, vil du hurtigt fornemme, hvordan de andre på arbejdspladsen opfører sig over for hinanden. Her følger nogle eksempler på forskellige omgangsformer. Hilsen Hilser man højt og tydeligt med et stort hej, giver man hånd eller et kram eller blot et lille nik med hovedet? Nogle steder hilser man måske slet ikke og her kan der være noget at arbejde på for ledelsen, da det kan være tegn på manglende respekt, accept og samhørighed i personalegruppen.

7 Du kan til hver en tid vælge, at du vil hilse og smile venligt og imødekommende til alle, du møder. Derved kan du være med til at påvirke arbejdsmiljøet i positiv retning. Pauser Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang tid. Nogle virksomheder har formiddagspause og frokostpause, mens andre har frokostpause og eftermiddagspause. Det kan også være, der kun er en enkelt pause til middag. I private virksomheder skal du ofte selv betale for hele eller dele af din pause, hvilket betyder, at den tid, du holder pause, ikke tæller med i dine 37 timers arbejde. Inden for det offentlige eller i virksomheder, hvor du skal være til rådighed i din pause, kan pauserne være betalte, hvilket vil sige, at de tæller med i din arbejdstid. Spørg på arbejdspladsen, hvilke regler der gælder. I nogle virksomheder går man til pause på skift for at være til rådighed for kunder eller borgere på alle tider. I andre holder man fælles pause i hele afdelingen eller virksomheden. Hvordan pauserne forløber, vil være forskelligt; i nogle virksomheder går snakken på tværs af bordet, der bliver pjattet og grint, i andre foregår det mere i stilhed, hvor folk har fokus på at spise eller sidder i små grupper og snakker. Snakken kan være personlig eller faglig alt efter fokus og stemning. Ud over den formelt afsatte tid til pauserne kan der være nogle uformelle normer, som gælder. Det kan være, at man overholder tiderne til punkt og prikke, eller at man ind imellem eller ofte holder 5-10 minutters ekstra pause. Det, der følger med den ekstra pause, kan så være en forventning fra ledelsen om, at du til gengæld bliver længere på arbejde, når det er nødvendigt for at færdiggøre en opgave, du er i gang med.

8 Mødekultur Mødekultur siger noget om, hvordan man afholder møder i virksomheden, hvor ofte, og hvilket indhold der er på møderne. Afhængigt af branche og virksomhedens størrelse vil mødekulturen variere. Eksempler på forskellige mødekulturer Den lille håndværksmester holder ikke møder, men tager i stedet en snak med sine folk om morgenen eller ved fyraften. På restaurationer holdes ofte et kort møde for at planlægge dagen og/eller aftenens forløb. Det kan være, at tjenerne fordeler borde imellem sig og aftaler, hvem der passer selskaber. Efter lukketid kan der være et kort møde, hvor man snakker om, hvordan aftenen er gået, og deler evt. drikkepenge imellem sig. Inden for omsorg, sundhed og pædagogik er møder ofte hyppigere, da der diskuteres behandling og støtte af borgere, patienter, børn eller unge. I mellemstore og større virksomheder kan der være både planlægnings-, afdelings-, personale-, strategi-, udviklingsmøder osv.

9 Her ses et eksempel på, hvordan et møde kan være struktureret: Når der afholdes møde, er det en omkostning for virksomheden, da deltagerne skal have løn for den tid, de bruger på mødet. De kan jo heller ikke passe deres almindelige opgaver, mens de sidder i møde. Mange ledere har derfor fokus på, at møder foregår så effektivt som muligt. Effektive møder Du kan hjælpe med til at gøre møderne på din arbejdsplads effektive, når du: forbereder dig inden mødet ved at læse referat og dagsorden kommer til tiden, så starten af mødet ikke forsinkes lytter og er stille, når der er oplæg deltager aktivt, hvor det forventes ikke indleder længere diskussioner, hvor det ikke er nødvendigt.

10 Personlig fremtræden Hvad kigger du på, når du møder et nyt menneske? Hvor lang tid tager det, før du har en idé om, hvem personen er? De fleste danner sig lynhurtigt en forestilling på baggrund af personens fremtoning, tøj, hår, kropsudsmykning som piercinger og tatoveringer samt personens ansigtsudtryk eller stemme. Er du bevidst om, hvordan andre opfatter dig, og hvilke signaler du sender til din omverden? Påklædning og kropsudsmykning Vestis virum reddit er et latinsk ordsprog, der betyder 'Klæder skaber folk'. Citatet her har en vis sandhed indbygget. Din personlighed, dine værdier og kompetencer afgøres selvfølgelig ikke af dit tøjvalg, men tøj kan godt være med til at skabe et udtryk eller en rolle omkring din person, når du er på arbejde. Tænk på en frisør, en murer, en kontordame, en social- og sundhedsassistent. De bærer alle en form for uniform på arbejde, som er med til at definere deres fag og dermed den rolle, de har i deres job. Påklædningen har også betydning for den stemning og kultur, der er på arbejdspladsen. Når du får en praktikplads, bliver du en del af et bestemt miljø og kultur. Derfor bør du tænke over din påklædning og kropsudsmykning både til jobsamtalen, og når du starter. Har virksomheden en bestemt uniformspolitik og regler for, om du må have synlige tatoveringer og piercinger, skal du overholde den, for ellers vil du opleve sanktioner, som i sidste ende kan være en afslutning på dit ansættelsesforhold. Er der ikke krav om bestemt uniform, kan du bruge som tommelfingerregel, at du til at starte med skal vælge tøj, så du ligner gennemsnittet af de andre på din arbejdsplads. Så kan du senere eksperimentere lidt mere, når du kender mere til de andre personer og den kultur, der er i afdelingen eller virksomheden.

11 Hygiejne Din personlige hygiejne spiller også ind, når du skal indgå i et samarbejde med andre mennesker på din arbejdsplads. Sørg for at være ren og velsoigneret, når din arbejdsdag starter. Inden du tager afsted om morgenen, bør du vaske dig eller gå i bad, sætte dit hår, børste dine tænder, tage rent tøj på osv. Uanset om du skal på arbejde som murer eller på et sygehus, sender en god personlig hygiejne signaler til din omverden om, at du tager dit arbejde seriøst og gerne vil gøre en god indsats. Opsummering Arbejdspladskultur er et sæt skrevne eller uskrevne regler for, hvordan man arbejder, opfører sig og behandler hinanden på en arbejdsplads. Reglerne bliver bl.a. dannet på baggrund af virksomhedens opbygning, værdier, ledelse og personale. Måden, man opfører sig på over for hinanden, har betydning for den kultur, der er på arbejdspladsen. En norm er en regel eller en retningslinje for, hvordan det forventes, at vi opfører os. Der findes formelle og uformelle normer. Forskellige omgangsformer omfatter forskellige måder at hilse på hinanden, holde pauser og gå til møder på. Det er vigtigt, at du er bevidst om din personlige fremtræden, herunder valg af påklædning og personlig hygiejne.

12 Case Klokken 6:00 Det er tidlig morgen, da vækkeuret ringer. Camilla sætter uret på snooze og vender sig i søvne. Så kommer hun i tanke om, hvorfor hun satte uret så tidligt i går: Hun skal i praktik i dag! Camilla kæmper sig ud af sengen og går ud på badeværelset. Hun tager et bad og sætter håret. Hun tager tøj på og går i køkkenet, hvor hun får en portion havregryn. Camilla går på grundforløb 1 og skal i en uges praktik på et plejecenter. Nogle af de andre fra klassen skal ud i en børnehave, og der er også en, der skal i praktik hos en tandlæge. Der er 10 minutter på cykel til plejecenteret hun må hellere komme afsted. Hun tager jakke og sko på, snupper sin taske og låser af efter sig. Klokken 7:00 Camilla går ind af hovedindgangen til plejecenteret. Hun ser sig lidt omkring for at finde vej til afdeling B, hvor hun skal møde. Hun møder en medarbejder, som venligt siger godmorgen og tilbyder at følge Camilla over på afdelingen. På afdelingen bliver hun budt velkommen af Janus, som skal være hendes kontaktperson i praktikugen. Janus præsenterer hende for det øvrige personale, som skal i gang med et kort morgenmøde, hvor de også får en tår kaffe. Bagefter giver Janus hende noget arbejdstøj og viser hende, hvor hun kan klæde om. Mens Camila klæder om, når hun at tænke, at det virker som et rart sted, men at alt også virker fremmed for hende. Gad vide, hvad hun kommer til at opleve i denne uge? Hvordan er de gamle mon? Og bliver hun sat til noget, som er svært?

13 Klokken 7:30 Camilla skal følges med Janus til dagens opgaver. De går sammen ind til en ældre borger, Rasmus Holm, som virker ret frisk, men har brug for hjælp til morgenmaden. Han vil gerne spise i sin egen lejlighed, før han skal vaskes. Camilla har fået at vide, at hun bare skal se på og holde øje med, hvad Janus gør. Camilla lægger mærke til, at det virker hyggeligt med den måde, hr. Holm og Janus taler sammen på. Det virker, som om de kender hinanden godt. Senere skal Janus hjælpe Rasmus Holm med at blive vasket på badeværelset. Camilla for lov til at gå med og se, hvordan det foregår. Janus er god til at inddrage hende i arbejdet, så faktisk går hun også lidt til hånde. Klokken 10:30 På plejecenteret har personalet ikke kaffepauser for sig selv, men midt på formiddagen mødes både borgere og personale i fællesrummet. Nogle af borgerne er til forskellige aktiviteter, men de, som er tilbage, drikker en kop kaffe sammen og snakker lidt om løst og fast. I dag taler de bl.a. om den sommerfest, der skal afholdes på plejecenteret i næste uge. Opgave Kultur i klassen Det at tage en uddannelse kan godt sammenlignes med at have et arbejde. Som elev har du nogle forventninger til uddannelsen og skolen. Det kan være i forhold til lærere, klasse- og uddannelsesmiljø og nogle forventninger til, hvordan I skal have det sammen i klassen. På samme måde har dine lærere og klassekammerater nogle forventninger til dig omkring din opførsel, adfærd, arbejdsindsats osv. På en arbejdsplads vil du også have og møde forventninger omkring miljø, arbejdsforhold, relationer til kolleger og ledelse.

14 Formålet med denne opgave er at træne dig i at bruge begreberne om arbejdspladskultur fra grundteksten, ved at du bruger dem i praksis til at beskrive kulturen i din klasse. Opgave 1 Find sammen i grupper á tre til fire elever, og dan jer et overblik over begreberne i grundteksten 'Hvordan begår man sig på en arbejdsplads?'. Læs grundteksten igennem, og skriv stikord til de begreber, I mener, der kan bruges til at beskrive kulturen i klassen. Anvend arbejdsarket Kulturen i klassen. Opgave 2 Diskutér i gruppen, hvad der fungerer godt og skal bevares i jeres klassekultur. Er der noget, der kunne gøres bedre? Skriv fem eksempler på noget, som fungerer godt i klassen. Fortsæt sætningen Det gode ved vores klassekultur er, at Skriv bagefter tre eksempler på noget, som kunne være med til at skabe en bedre kultur i klassen. Fortsæt sætningen Vi kunne få det endnu bedre sammen i klassen, hvis vi Opgave 3 Præsenterer jeres forskellige forslag for resten af klassen. Hvilke værdier og normer kan klassen som helhed blive enige om at følge? Tip! Det, I bliver enige om, kan laves til en planche med leveregler, som hænges i klassen.

15 Opgave Begrebsbingo I denne opgave skal I træne de ord og begreber, I læste om i grundteksten Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Opgave Hver elev får et 'Begrebsbingoark'. Gå rundt mellem hinanden, og spørg hinanden om de begreber, I har læst om. Når I mødes, må I spørge hinanden om ét begreb. Hvis den, I spørger, kan svare, skriver vedkommende under i feltet. Dernæst går I videre til en ny. Det gælder om først at få fire på række enten vandret, lodret eller på tværs. Vinderen er den, som først får en række. Der spilles til, at fem elever har en række. Anvend printarket Begrebsbingo. Opgave Forskellige arbejdspladser forskellige kulturer Formålet med denne opgave er at få kendskab til forskellige arbejdspladskulturer. Opgave Undersøg, hvilken kultur der er på forskellige arbejdspladser, ved at interviewe ansatte og/eller ledelsen i forskellige virksomheder.

16 Opgaven kan løses på to måder. I kan enten besøge virksomheder i skolens nærmiljø og interviewe de ansatte eller ledelsen. Husk i så fald at lave en aftale først. I kan også spørge folk på gaden, hvordan arbejdsmiljøet er på deres arbejdsplads. Anvend printarket Vejledning til spørgeskema til at udfærdige jeres spørgeskema. Når I har gennemført interviewene, skal I samle jeres oplysninger og lave en konklusion, som I skal sætte op i en PowerPoint-præsentation og præsentere for klassen. Opgave Velkommen til nye medarbejdere Forestil dig, hvad der kunne være rart at vide som ny medarbejder i en virksomhed. Opgavens formål er, at I skal gøre jer nogle overvejelser om det at være ny i en virksomhed, og hvad der er vigtigt at vide som medarbejder for at man kan bidrage positivt til kulturen på arbejdspladsen. Opgave I kan vælge at løse opgaven som gruppe, par eller individuelt. I kan lave en brochure eller en kort video som løsningsforslag. Vælg en virksomhed, som I enten kender eller kan finde på nettet. Lav en præsentation af virksomheden, hvori I bl.a. fortæller: Er det en offentlig eller en privat virksomhed? Virksomhedens historie (kort fortalt) Værdier, mission, vision (hvis det kan findes) En beskrivelse af virksomhedens forventninger til nye ansatte En beskrivelse af, hvordan virksomheden værdsætter sine medarbejdere En beskrivelse af, hvordan en arbejdsdag kan forløbe.

17 Det kan være svært at finde svar på alt så i opgaven må I gerne opfinde eller gætte jer til nogle af svarene. Præsentér jeres svar for klassen. Opsamling - Beskrivelse af arbejdspladskultur I denne opgave skal du bruge det, du har lært om arbejdspladskultur, til at lave en beskrivelse af den kultur, du møder i casen 'En formiddag i praktik'. Formålet med opgaven er, at du viser en forståelse for begreberne og kan bruge dem i praksis. Opgave Dette er en skriftlig opgave, som skal opstilles som en rapport med forside og indholdsfortegnelse. I kan løse opgaven individuelt eller i grupper. Beskriv kulturen i virksomheden, som præsenteres i casen. Du skal bruge så mange begreber som muligt. Hvis du synes, kan du også inddrage elementer fra teksten Edgar Schein-organisationskulturledelse i din besvarelse. Anvend printarket Edgar Schein-organisationskultur-ledelse Giv dit bud på, hvordan virksomheden i fremtiden kan fastholde den gode kultur og sin succes. Hvad gør de godt? (her må også forudsættes/gættes) Hvad kan blive bedre?

18 Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået, og overvejer, hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL-skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært. Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville? Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL-skemaet. Anvend VØL-skemaet Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Quiz I evalueringen kan også indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. I denne opgave skal du teste din viden om, hvordan man begår sig på en arbejdsplads, hvorved du bliver bedre til at bruge begreberne rigtigt. Læs mere Her kan du finde forslag til videre læsning, dvs. henvisninger og links til mere materiale om emnet. Arbejdspladskultur Foreningen nydansker

19 Organisationskultur Dansk arbejdspladskultur Mødekultur Alt om ledelse Væksthus for ledelse

Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang

Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang Pauser Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang tid. Nogle virksomheder har formiddagspause og frokostpause, mens andre har frokostpause og eftermiddagspause.

Læs mere

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

Planlægning af eget arbejde

Planlægning af eget arbejde Planlægning af eget arbejde I alle virksomheder består det daglige arbejde af et antal opgaver, som skal løses. Opgaverne vil selvfølgelig være meget forskelligartede og afhænger af, hvilken virksomhed

Læs mere

Hvordan søger jeg en praktikplads?

Hvordan søger jeg en praktikplads? Hvordan søger jeg en praktikplads? En del af din uddannelse foregår i en virksomhed, hvor du får mulighed for at arbejde med det, du har lært på skolen. Derfor skal du hurtigt i gang med at søge en praktikplads.

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Erhvervspraktik. UU Brønderslev

Erhvervspraktik. UU Brønderslev Erhvervspraktik INFORMATION TIL ELEVER, FORÆLDRE OG VIRKSOMHEDER 1 Information om erhvervspraktik Indholdsfortegnelse Formålet med praktikken... 3 Til eleven/forældrene... 3 Før praktikken... 3 Når du

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer Kom godt i gang med arbejdsglæden 2 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi styrker arbejdsglæden hos os. Undervejs kommer der eksempler, øvelser og værktøjer til inspiration. Tre punkter

Læs mere

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø.

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø. Modul 1: Klassekontrakt Kilde: bidrag fra lektor Solvejg Andersen og lektor Anne Dalgas Bjerre, Taarnby Gymnasium og HF: Demokrati i skolen del 1 i 19 veje til bedre trivsel på ungdomsuddannelserne,dcum,

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Spørgeguide. I forbindelse med realkompetencevurdering af personlige kompetencer

Spørgeguide. I forbindelse med realkompetencevurdering af personlige kompetencer Spørgeguide I forbindelse med realkompetencevurdering af personlige kompetencer Forudsætninger Fortæl kort om, hvad du har lavet før du startede her - fritidsaktiviteter, job, højskoleophold - opgaver

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

ET TAL FOR ET BOGSTAV

ET TAL FOR ET BOGSTAV L6 ET TAL FOR ET BOGSTAV LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE Træning af tal og bogstaver på en hyggelig måde. NB! I alt findes der 5 emner: Skole Arbejde Krop & Tøj Mad & Drikke Bolig - Oplæsningsark

Læs mere

Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn for den enkelte og for fællesskabet

Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn for den enkelte og for fællesskabet Midtskolen Skolebestyrelsen Princip nr. 5 Dato for vedtagelse: 06.08.2017 Princip vedrørende: Ordensregler Formål: Det overordnede mål med skolens ordensregler er at skabe god adfærd i hverdagen til gavn

Læs mere

Innovativt arbejde. Kom godt i gang

Innovativt arbejde. Kom godt i gang Innovativt arbejde En mobiltelefon på fire kilo, lyder det som en vittighed? Det var det ikke i 1987. Dengang kunne man kun ringe op til andre i Danmark, Norge og Sverige. Hvad gemte der sig ellers af

Læs mere

STYR TIDSRØVERNE. 1 Styr tidsrøverne

STYR TIDSRØVERNE. 1 Styr tidsrøverne 1 Styr tidsrøverne 9 1 Styr tidsrøverne Hverdag i kontormiljøet Fred og ro! Det er nu du tager en større sag frem som vil kræve et par timers koncentreret arbejdsindsats. Måske en sag hvor du skal sætte

Læs mere

Trivselspolitik for Slangerup Skole. 1. Skolen. 2. Klassen. 3. Skole-hjem-samarbejde. Ordens- og samværsregler på Slangerup Skole

Trivselspolitik for Slangerup Skole. 1. Skolen. 2. Klassen. 3. Skole-hjem-samarbejde. Ordens- og samværsregler på Slangerup Skole Trivselspolitik for Slangerup Skole På Slangerup skole er trivsel en del af grundlaget for at sikre alle elever den bedst mulige læring. 1. Skolen Ordens- og samværsregler på Slangerup Skole Man kan sige,

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL OPGAVER TIL Jeg siger op NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES FÆLLES I KLASSEN Før I læser romanen Kig på bogens forside og bagside og kapitel-overskrifter. Hvad tror I, den handler om? Lav en brainstorm med alle

Læs mere

Edgar Schein, organisationskultur og ledelse Hvad er organisationskultur? Scheins definition af organisationskultur...

Edgar Schein, organisationskultur og ledelse Hvad er organisationskultur? Scheins definition af organisationskultur... Edgar Schein, organisationskultur og ledelse Arbejdet med organisationens kultur er en af de vigtigste opgaver, du har, som leder. Edgar Schein var i 1980 erne en af forgangsmændene i arbejdet med organisationskultur.

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Kompetencemål ved skolestart

Kompetencemål ved skolestart Kompetencemål ved skolestart Trivsel og læring hånd i hånd Vi vil gerne sikre, at børnehave og forældre kan arbejde i samme retning og at alle ved hvilke kompetencer, der kan e et skolebarn til at få en

Læs mere

Tryg base- scoringskort for ledere

Tryg base- scoringskort for ledere INSTITUTIONENS NAVN OG ADRESSE: INSTITUTIONENS LEDER: INSTRUKTØRENS NAVN: STARTDATO Tryg base- scoringskort for ledere Et værktøj til at evaluere din organisation før og efter jeres udviklingsarbejde med

Læs mere

FORORD AF DIREKTIONEN

FORORD AF DIREKTIONEN FORORD AF DIREKTIONEN Du vil se ordet BUSSEN optræde flere steder i denne værdihåndbog. Vi vil starte med at invitere de rigtige med i BUSSEN. Med de rigtige mener vi ansatte, som vi gerne vil være i familie

Læs mere

RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE Tilsyn med private opholdssteder og botilbud

RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE Tilsyn med private opholdssteder og botilbud Møde med: Ganerbo Klostervej 108 6900 Skjern Mødedato: Mandag den 12. december 2016 Mødedeltagere: Fra Ganerbo: Social- og sundhedsassistent Karina - ansat siden 2006. Fra Ringkøbing-Skjern Kommune: Rådgiver

Læs mere

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher Mødemateriale Anerkendende møde Formål Formålet med det anerkendende møde er at: 1. Indsamle ideer og ønsker til arbejde, trivsel og arbejdsmiljø med henblik på at få udarbejdet en handlingsplan 2. Skabe

Læs mere

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Hvilken afdeling arbejder du i? Hvad er din stilling? Psykisk arbejdsmiljø De følgende spørgsmål handler

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler Her får du en guide til, hvordan du kan forberede, gennemføre og følge op på en medarbejder-udviklingssamtale (MUS). Der findes et utal af skemaer og anbefalinger til, hvordan en MUS skal forløbe. Det

Læs mere

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb. Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere

Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb. Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere Studieunit Maj 2019 Formål med praktik 3 opgave At eleven kan koordinere, formidle og

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Workshop nr. 405 tirsdag den 20. november 2018 kl. 10:15-11:30 Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Oplægsholder: Henrik Dreyer-Andersen, HR-og arbejdsmiljøkonsulent, Region Sjælland, Koncern

Læs mere

CIRKEL TIL ELEV START

CIRKEL TIL ELEV START Kære elev. Herunder ser du en oversigt over, en oversigt over hele forløbet i SevenJob. Du kan følge med undervejs og samtidig følge med i, hvilke opgaver eller hvilke ting du skal huske. Rigtig god fornøjelse.

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

SFO/Tidlig SFO. Valhalla

SFO/Tidlig SFO. Valhalla SFO/Tidlig SFO Valhalla 2017-2018 Valhalla er: Et sted, hvor børnene har aktiv indflydelse på dagens indhold. Et sted, hvor børnene kan være aktive i leg, kan eksperimentere, slappe af, kede sig, alt efter

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

Raketten - indskoling på Vestre Skole

Raketten - indskoling på Vestre Skole Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 210 Offentligt Sådan hjælper du dit barn på vej I faget matematik Hjælp barnet til at blive opmærksom på alle de tal, der er omkring det i hverdagen

Læs mere

Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D

Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D Opgave A: Det psykiske arbejdsmiljø Det psykiske arbejdsmiljø i en personalegruppe kan enten være med til at skabe eller begrænse stress,

Læs mere

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads FOA Fag Og Arbejde Projektansvarlig politiker: Gina Liisborg køkken & rengøringssektoren Projektleder: Lea Groth-Andersen November 2005 1 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Relationsarbejde på Vejrup skole

Relationsarbejde på Vejrup skole Relationsarbejde på Vejrup skole Trædesten på vejen Vision og værdier Klasseledelse Konstruktiv konflikthåndtering Relationer Gøre det synligt for forældre og elever Afspejler klasseregler Værdierne er

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne...

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... Opgaven løses i makkerpar. Aftal interviews med hinanden inden for de næste 2 dage. Sæt 30 min. af, så I også når reflektionsopgaven. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Kragsbjergskolen, efteråret 2010 At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer

Læs mere

SFO/Tidlig SFO. Valhalla

SFO/Tidlig SFO. Valhalla SFO/Tidlig SFO Valhalla Revideret november 2014 Valhalla er: Et sted, hvor børnene har aktiv indflydelse på dagens indhold. Et sted, hvor børnene kan være aktive i leg, kan eksperimentere, slappe af, kede

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE April: To børn øver sig i at tale og - lytte til hinanden Esbjerg Kommune 80 TEMA: OMSORG FOR DET ENKELTE BARN OG ARBEJDET MED DANNELSE Hver måned har

Læs mere

Du tænker på fællesskabet

Du tænker på fællesskabet Du tænker på fællesskabet Kildehenvisning: Uddannelsesguiden.dk Lederevner Du tager ofte styringen i en gruppe og får alle deltagere inddraget. Andre lytter til dig og er tit med på dine idéer. De 24 styrker

Læs mere

KERNEOPGAVEN I CENTRUM

KERNEOPGAVEN I CENTRUM SPILLEVEJLEDNING KERNEOPGAVEN I CENTRUM 11 opgaver til opbygning af fælles forståelse af arbejdspladsens kerneopgave og målsætninger Social Kapital på Spil OVERBLIK OVER SPILLET Varighed: 10-12 uger MISSION

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle af

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

Forberedelsesskema UDVIKLINGSSAMTALE. til medarbejderen

Forberedelsesskema UDVIKLINGSSAMTALE. til medarbejderen Forberedelsesskema UDVIKLINGSSAMTALE 2014 til medarbejderen Leder: Medarbejder: Dato: 1 Velkommen til din udviklingssamtale I DEAS ønsker vi at have fokus på din trivsel og din udvikling både for din og

Læs mere

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder?

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder? Hvordan håndteres den svære samtale i mindre virksomheder? 1. Den svære samtale 2. Forberedelse til samtalen 3. Afholdelse af selve samtalen 4. Skabelon til afholdelse af samtalen 5. Opfølgning på samtalen

Læs mere

Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen

Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer noget. På skolen gør vi vores bedste

Læs mere

LURE BOG FOR TOSPROGEDE

LURE BOG FOR TOSPROGEDE Læring Undring Refleksion - Evaluering Velkommen til din LURE bog LURE er en forkortelse og står for: Læring Undring Refleksion Evaluering Hvorfor skal du bruge LURE? Der er i dag større og større krav

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Sammen om en bedre skole

Sammen om en bedre skole Sammen om en bedre skole Brug skolernes trivselsdag den 4. marts 2011 Skolernes primære opgave er elevernes læring og udvikling. Denne opgave løses bedst, hvis fundamentet er trivsel og tryghed for alle.

Læs mere

Kulturmøde i plejen og på arbejdspladsen. Kursusprogram. mhtconsult Juni 2011

Kulturmøde i plejen og på arbejdspladsen. Kursusprogram. mhtconsult Juni 2011 Kulturmøde i plejen og på arbejdspladsen Kursusprogram mhtconsult Juni 2011 Første kursusdag - fredag den 3. juni 2011 Kl. 09.10-09.25 Velkomst samt præsentations- og forventningsrunde: Hvem er kursuslederne?

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

MODTAGER KULTUR. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

MODTAGER KULTUR. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros MODTAGER KULTUR Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvordan tager vi godt imod? Hvor gode er vi egentlig til at få nye kolleger til at føle sig velkomne i vores afdeling eller på virksomheden?

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af Design dit måltid Smage Få energi Hygge Sanse Blive mæt Snakke Lade op Slappe af I skal bruge 1 Sanse- og smagskittet (fælles i klassen) Gruppens planche og klassens planche En hjerne til at tænke jer

Læs mere

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Kære forældre På Nørre Aaby skole har vi Tidlig SFO fra 1. marts. I daglig tale kalder vi det Mini SFO. I denne folder vil vi præsentere jer for vores intentioner

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Hjælp en kollega i konflikt Dias 1/15? Hjælp en kollega i konflikt Formålet med denne lektion er at lære hvordan vi kan hjælpe en kollega i konflikt at hjælpe, når kollegaen ikke selv tager initiativ

Læs mere

Opsamlingsark til gruppearbejde Trivselsspillet

Opsamlingsark til gruppearbejde Trivselsspillet Nr. 1 - Har du det godt med dine kolleger i afdelingen? Skriv en liste på 3-5 ting, som er vigtige for gode kollegiale relationer. Begrund og prioritér dem. Drøft og notér 2 konkrete eksempler på en situation,

Læs mere

Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen.

Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen. Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen. Når man som skole gerne vil samarbejde med en virksomhed, organisation eller forening fra lokalområdet er her et par bud på, hvordan man

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen

Restaurant Petit. Før du læser bogen OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 1. Læs teksten på bagsiden af bogen Hvor er Jacob og Lone henne? Hvad laver de? Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem? Snak om, hvad I synes

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING FOR MORSØ PRODUKTIONSSKOLE

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING FOR MORSØ PRODUKTIONSSKOLE UNDERVISNINGSMILJØVURDERING FOR MORSØ PRODUKTIONSSKOLE I Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø fastsættes det, at produktionsskolens ledelse skal sørge for, at der udarbejdes en skriftlig undervisningsmiljøvurdering

Læs mere

BIOANALYTIKERSTUDERENDE

BIOANALYTIKERSTUDERENDE FOR BIOANALYTIKERSTUDERENDE Danske Bioanalytikere OM MØDET MED DEN KLINISKE DEL AF UDDANNELSEN om denne pjece Nu skal du snart ud i laboratoriet og afprøve det, du har lært. På laboratoriet skal du også

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

Ny på job - Hvordan tager man godt imod nyuddannede psykologer

Ny på job - Hvordan tager man godt imod nyuddannede psykologer Dansk Psykolog Forening 2012 Ny på job - Hvordan tager man godt imod nyuddannede psykologer Mange nyuddannede står usikre over for at skulle begynde i deres første job som psykolog og har behov for svar

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Skole-hjemsamarbejde på Blågård Skole

Skole-hjemsamarbejde på Blågård Skole Skole-hjemsamarbejde på Blågård Skole Det skal være sjovt at gå i skole! Blågård Skole Hans Tavsens Gade 4 2200 København N Tlf. 38 77 34 34 mail@blg.kk.dk www.blg.kk.dk Forældrenetværket Brug Folkeskolen

Læs mere

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed 9 F ASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1.1 Opmærksomhedskurven "Vi lægger hårdt ud, og så øger vi undervejs." Sådan svarede den mangedobbelte

Læs mere

M e n t o r v e j l e d n i n g

M e n t o r v e j l e d n i n g indhold introduktion til vejledningen 2 ny på job 3 start & slut 4 pausen 5 instruktioner 6 sikkerhed 7 løn & ansættelse 8 1 Introduktion Vi lærer hele tiden også når vi arbejder. Men der er forskel på,

Læs mere

Spørgeskemaet er et samlet skema, der indeholder spørgsmål om din trivsel, det psykiske arbejdsmiljø og evaluering af din nærmeste leder.

Spørgeskemaet er et samlet skema, der indeholder spørgsmål om din trivsel, det psykiske arbejdsmiljø og evaluering af din nærmeste leder. VELKOMMEN TIL KLIMAMÅLING 2013 Kære medarbejder/leder Aalborg Kommune ser gennemførelsen af Klimamålingen som et væsentligt element i realiseringen af kommunens fælles personalepolitik og som et middel

Læs mere

Flyt på kulturen. Tilde Rye Andersen Mag. Art. i antropologi Konsulent, TeamArbejdsliv. 7. Oktober 2008 kl Fagligt træf

Flyt på kulturen. Tilde Rye Andersen Mag. Art. i antropologi Konsulent, TeamArbejdsliv. 7. Oktober 2008 kl Fagligt træf Flyt på kulturen Tilde Rye Andersen Mag. Art. i antropologi Konsulent, TeamArbejdsliv Programmet for workshoppen Præsentation af kulturbegrebet Hvad er kultur? Hvordan skabes den? Kan man ændre den? Hvordan

Læs mere

Skoleparathed. Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade København S Tlf

Skoleparathed. Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade København S Tlf Skoleparathed Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf. 32 57 17 06 www.den-flyvende-kuffert.dk SKOLEMODENHED- SKOLEPARATHED Hvad skal et 5-6 årigt barn kunne?

Læs mere

Den kreative proces og idegenering

Den kreative proces og idegenering Den kreative proces og idegenering Alle mennesker er kreative. Nogle er mere kreative end andre og måske endda i stand til at leve af det som forskere eller kunstnere. Mange forbinder kreativitet med kunst

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Projekt god start. Intro i 1.g på AG 2011 - nu med (endnu mere) fokus på klassekultur. Tutorerne får en udvidet rolle:

Projekt god start. Intro i 1.g på AG 2011 - nu med (endnu mere) fokus på klassekultur. Tutorerne får en udvidet rolle: Projekt god start Intro i 1.g på AG 2011 - nu med (endnu mere) fokus på klassekultur Tutorerne får en udvidet rolle: De deltager i planlægningen af makkerpar, laver en bordplan for første dag. De får et

Læs mere