Rent vandmiljø i Stenka Dam

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rent vandmiljø i Stenka Dam"

Transkript

1 Rent vandmiljø i Stenka Dam Sødoktoren Den 7. oktober 2006 udførte vi et tilsyn af Stenka Dam. I tilsynet deltog nogle af beboerne på Mosevej sammen med undertegnede, Benjamin Nielsen. Formålet var at tage pulsen på vandmiljøet og finde ud af, hvordan man fremover kan sikre og forbedre vandmiljøet i dammen. Tilsynet er kommet i stand ved at Kai Vagn Sørensen kontaktede mit firma Sødoktoren.. Hvordan bevare et rent vandmiljø Stenka Dam har i dag et rimelig rent vandmiljø. Bedre end de fleste gadekær og små søer i byer og landsbyer. For fem år siden var dammen plaget af andemad, som dækkede overfladen det meste af sommeren. Der var den gang en del ænder i dammen, og noget tyder derfor på, at det var andegødningen, der gav grobund for andemaden. På denne baggrund har jeg følgende råd til at bevare og forbedre vandmiljøet... Problem/Forbedring Løsning 1. Andegødning Lad være at fodre ænder eller opsætte andehuse 2. Blade fra store træer En del træer er fældet eller skåret ned. Sørg for at de ikke vokser op igen. Oprens blade fra søens østlig ende hver sommer. Det vil også gavne vandmiljøet at fjerne den lille ø i østenden af søen. 3. For mange fisk Udsæt ikke fisk - guldfisk og karper formerer sig, og de mange fisk ødelægger det vand, de selv svømmer rundt i. Vandet bliver simpelt hen grønt af alger. 4. Næring fra jorden Sørg for at holde jorden dækket med planter. Græs er bedst. Sumpplanter og pengefredløs kan bruges på den våde jord ved vandkanten. 5. Plant noget kønt (forbedring) 6. Belufte med kompressor (forbedring) 7. Udsæt flodkrebs (forbedring) Hold tagrør borte fra søen. Sørg for at dunhammere ikke breder sig. Brudelys og gul iris kan deles om foråret og plantes langs kanterne. Enkelte åkander (nøkkeroser) kan plantes i baljer i søens vestlige ende. Plantes bedst om foråret. Måske vil det tage sig godt ud med et stort parti hosta eller bregner ved bredden i søens østlige ende. Beluftning (iltning) forbedrer vandmiljøet. Nedbrydningen af slam og visne blade fremmes, fosfor bindes i bundslammet og der bliver mulighed for at flodkrebs kan leve i søen. Flodkrebs kan udsættes i stedet for ænder eller fisk. Krebs spiser planterester og blade. De optræder som "naturens skraldemænd", og kan på den måde være med til at forbedre vandmiljøet i deres sø.

2 Den store hængepil er et smukt element i Stenka Dam. Blade fra et enkelt træ kan blive nedbrudt og opløst i løbet af året. Men er der for mange blade, ophobes de på bunden som mudder, der giver et dårligt vandmiljø. Søens tilstand Størrelse 30 x 40 meter med 2,5 meters dybde på midten. For få år siden var der problemer med for meget andemad, som dækkede overfladen om sommeren. Andemad sætter pris på gødning, og er tegn på, at vandet er næringsrigt. Den gang var der også ænder i dammen, og det har nok været gødningen fra ænderne, som har givet grobund for andemaden. Andegødning er den alvorligste forureningskilde i de fleste små søer og damme i byerne, fuldt på højde med spildevand. I år har der ikke været andemad af betydning. Følgende punkter er tegn på, at Stenka Dam i dag er en sø med et rimelig rent vandmiljø: Sigtdybde omkring 1 meter. Der er meget lidt andemad og ingen trådalger. Der er kun mudder på midten, mens der er fast bund langs bredden. Tilsyneladende ingen fisk, hvilket er en fordel for både vandmiljø og padder. Ingen spildevandstilløb, men tilløb af tagvand i søens vestlige ende. Søen er fri for kraftig rørsump af tagrør og dunhammere. Der er græs omkring vandet. Bladfaldet er kraftigt mindsket efter at en del store træer nu er fældet eller skåret ned.

3 Gødning fra ænder gør vandet brunt af alger Hvordan bevare og forbedre vandmiljøet 1. Undgå at fodre ænder Det er vigtigt at begrænse tilførslen af næringsstoffer mest muligt. Derfor er det bedst at lade være at fodre ænder. Sæt heller ikke andehuse op. Andegødning er lige så slemt som spildevand til at forurene vandet. En voksen and kan forurene en kubikmeter vand om dagen med sin gødning, og ænder er i dag den største forureningskilde for mange små søer og gadekær i byerne.

4 Visne blade samler sig i den smalle ende af søen. Blade og mudder kan rives sammen og fjernes sidst på sommeren, når bunden er tørlagt. 2. Pas på blade fra store træer Begræns bladfaldet fra store træer. En del træer er for nylig blevet fældet eller skåret ned. Sørg for at de ikke vokser op igen. Man kan eventuelt overveje at save en stor udhængende gren af den store hængepil midt i søen. De fleste træer omkring søen er pil og birk, som ikke producerer den store vægtmængde af blade. Det er meget værre med træer som bøg, eg, ahorn, ask og kastanjetræer, som producerer mange og tunge blade, der hurtigt kan fylde en sø op med mudder. Hvis der kun er et enkelt stort piletræ kan bladene herfra blive nedbrudt og spist af mikroorganismer og smådyr på bunden, så der ikke ophobes mudder. Men alt har en grænse. Er der mange store træer tæt på en lille sø plejer det at ende med et tykt lag mudder, som giver iltsvind og næring til andemad og alger. Nedfaldne blade har det med at blæse sammen og samle sig i visse hjørner af søen. I Stenka Dam samler mange af bladene sig i den smalle ende af søen mod øst. Her er det faktisk muligt at fjerne bladene og mudderet manuelt med rive, skovl og greb, når bunden er tørlagt ved lav vandstand sidst på sommeren. Det er bedst at fjerne det opgravede mudder helt fra søen, så man undgår, at der siver næringsstoffer retur til søen fra mudderet, hvis det bliver lagt ved bredderne. Man kan eventuelt overveje at fjerne den lille ø, der ligger midt i søens østlige ende. Det er ikke godt for vandmiljøet i en lille sø, hvis der er en ø, som optager pladsen for vandet. Det er bedst, at vinden uhindret kan omrøre vandet. Om vinteren er det vigtigt, at der er en reserve af opløst ilt i vandet, så søen kan klare at være islagt nogle måneder uden at ilten slipper op. Dette er selvfølgelig især vigtigt i søer med fisk eller krebs, men har ikke den store betydning i søer uden..

5 Græs er effektivt til at optage næring fra jorden, så det ikke vaskes ud i vandet. I forgrunden vokser brudelys og gul iris. 3. Udsæt ikke fisk Udsæt ikke guldfisk eller andre fisk. Visse havebøger anbefaler ganske vist, at man udsætter guldfisk eller karper til at bekæmpe algevækster. Dette er et dårligt råd, som ikke har hold i virkeligheden. Fisk som guldfisk, karper og skaller fremmer faktisk alger, fordi fiskene ændrer den økologiske balance mellem smådyrene og algerne. Fiskene æder de smådyr, som er med til at holde algerne nede. Er der for mange fisk i en dam, bliver vandet typisk grønt af alger. I små søer kan der opformeres så mange alger, at der opstår iltsvind, så fiskene bliver kvalt. Fisk æder også haletudser og salamanderlarver. Skrubtudser kan leve sammen med fisk, fordi deres haletudser er giftige. Salamandere er de første til at forsvinde fra en sø, når der kommer fisk. Uden fisk, er der bedre mulighed for at få en sø med rent vand og et rigt dyreliv af frøer, salamandere, guldsmede og andre vandinsekter. 4. En bræmme af græs og sumpplanter En bræmme af græs omkring søen er med til at hindre, at næringsstoffer fra jorden udvaskes, og ender i vandet. Biologer i amt og kommune anbefaler, at der etableres en 5-10 meter bred bræmme af græs omkring nye vandhuller for at sikre vandmiljøet. Bræmmen har også den ekstra virkning, at træer og buske kommer på afstand af søen, så bladfaldet begrænses. Der er allerede græs omkring Stenka Dam, og plejen fremover består simpelt hen i at bibeholde græsset som hidtil. Der kan eventuelt plantes nogle eng- og sumpplanter i den våde del af græsset nærmest vandet, så de yderste 1-2 meter af bræmmen kan udvikle sig til en blomstereng.

6 5. Plant noget kønt Det er både selve vandet og det der vokser i søens nære omgivelser, som er med til at give helhedsindtrykket af en smuk sø. Derfor kan det være en god idé at se lidt på, hvad man kan gøre ved søens omgivelser. De store træer og buske og græsset er der allerede. På græsset ud mod vandet er der gode muligheder for at etablere smukke sumpplanter og engplanter. Brudelys og gul iris vokser allerede ved søen. De kan formeres ved at dele rødderne om foråret og plante de delte planter ud langs søbredden. Hvis der ikke allerede findes engkabbelejer, kan jeg kun anbefale at plante dem ud på fugtig jord nær vandet. Kabbelejerne blomstrer forår og forsommer og ofte igen om efteråret. Små planter, som plantes februar eller marts kan nå at blive store og blomstre samme sommer. Engkarse kan jeg også anbefale. Den kan købes i planteskoler. Man kan starte med at plante en halv snes planter ud forskellige steder. Undgå at klippe blomsterne af med plæneklipperen. Hvis de får lov at kaste frø vil de efterhånden brede sig. De kan også formere sig fra løsrevne blade, som kan slå rødder og udvikle sig til planter på samme måde som begonier. Andre engplanter kan indføres til søen på samme måde som engkarse. Af vandplanter har vi været inde på åkander (nøkkerose). Der findes flere sorter på samme måde som roser og æbler og meget andet. De kan købes i et plantecenter eller via. hjemmesiden Nøkkeroser plantes bedst om foråret, når vandtemperaturen i april er kommet op på 10 grader. De plantes i en balje eller netkurv, rødderne sættes i ler eller perlegrus. Jorden skal ikke gødes, planterne optager næring fra søvandet. Sæt kurven på en meters vanddybde. Hver plante skal have 2-4 meters plads at brede sig på.

7 Kildemos er en anden vandplante, jeg kan anbefale. Den giver skjul og levesteder til et mylder af smådyr, og er meget god i en krebsesø. Den er god som plantefilter til at suge næring ud af vandet, og på den måde udkonkurrere alger og andemad. Kildemos er kræsen, og kan kun leve i rent vand. Hvis vandet er næringsrigt, bliver den udkonkurreret af alger og andemad. Den plantes ved simpelt hen at smide totter af mosset ud på lavt vand ved bredden. Det gøres bedst efterår eller tidligt forår. Mosset synker til bunds, og begynder at vokse, hvis ellers planten føler sig hjemme. Jeg kan sende en papkasse med kildemos, hvis I vil prøve at plante den ud. Ved søens østlige ende, i skyggen fra træerne, kan eventuelt etableres et skovsø-miljø med bregner og hosta.

8 Iltning af sø med lavtrykskompressor og bobleslange 6. Beluftning sikrer gode iltforhold Beluftning (iltning) af vandet med en lille lavtrykskompressor er en løsning jeg klart anbefaler i søer med vanddybde på 2 meter eller derover. Iltningen forbedrer vandmiljøet betydeligt. Nedbrydningen af slam og visne blade fremmes, fosfor bindes i bundslammet og der bliver mulighed for at flodkrebs kan leve i søen. Prisen for en kompressor er 7000 kroner plus 1000 kroner til bobleslange. Elkabel og et lille stålkabinet til at beskytte kompressoren mod regn koster 1000 kroner. Strømforbruget er 5 kroner pr. døgn. Eventuelt kan man nøjes med at ilte om natten. Der skal kun iltes juli, august og eventuelt september måned. Resten af året kan maskinen godt være slukket. Maskinen er støjsvag, den lyder nærmest som et køleskab.

9 7. Udsætte flodkrebs Vandet i Stenka Dam er relativ rent, der er fast bund langs kanterne, og der er mindst 2 meters dybde. Disse forhold opfylder flodkrebsens krav til en sø. Derfor kan man overveje, om det vil være en god idé at udsætte krebs. Krebs spiser planterester og blade. De optræder som "naturens skraldemænd", og kan på den måde være med til at forbedre vandmiljøet i deres sø. Krebs kan sagtens leve sammen med frøer og salamandere, da de ikke forgriber sig på haletudser eller salamanderlarver. En bestand af krebs startes bedst med voksne sættekrebs. Udsæt 1 krebs pr. løbende meter bred i forholdet 3 hunkrebs : 1 hankrebs. Man kan også udsætte lidt flere krebs i forholdet 1 hun : 1 han. Overskuddet af hankrebs kan fiskes til køkkenet de næste år, mens man venter på, at de første generationer af unge krebs bliver store nok til spisekrebs. Dette tager 5-6 år. Krebsene udsættes august-september. Det er vigtigt kun at udsætte danske flodkrebs. Udsæt ikke signalkrebs, som er forbudt herhjemme. Sættekrebs kan købes via. Danmarks Krebseavlerforening, Prisen er omkring 15 kroner stykket. Man kan få tilskud til at udsætte krebs. Tilskuddet gives efter krone til krone princippet. Det vil sige, at man selv skal betale 50 pct. af prisen for krebsene. Fiskeridirektoratet betaler de øvrige 50 pct. Ansøgningsskema kan hentes på hjemmesiden Det udfyldes, og sendes til Danmarks Fiskeriundersøgelser, Vejlsøvej 39, 8600 Silkeborg. Udsæt ikke ænder eller fisk, da de vil ødelægge søen, så den bliver uegnet til krebs. 29. oktober 2006 Benjamin Nielsen

Vandmiljøet i Pennehavesøen

Vandmiljøet i Pennehavesøen Christian Strøbech Østre Pennehavevej 31 2960 Rungsted ciss@ofir.dk Vandmiljøet i Pennehavesøen Søens tilstand Søen er 17 x 22 meter målt på flyfoto fra Frederiksborg Amt. Største dybde 1,5 meter. Der

Læs mere

Bedre vandmiljø i Knolden's sø

Bedre vandmiljø i Knolden's sø Bedre vandmiljø i Knolden's sø Søens tilstand Søen er 15 x 25 meter. Dybeste sted er måske 1½-2 meter. Søer er vokset til med vandplanten hornblad. Der er også et 20-40 centimeter tykt lag næringsrigt

Læs mere

Bedre vandmiljø i Kohavedammen

Bedre vandmiljø i Kohavedammen Birte Reed Rasmussen Kohaven 4 2970 Hørsholm reedras@mail.dk Bedre vandmiljø i Kohavedammen Søens tilstand Søen er 50 x 100 meter målt på flyfoto fra Frederiksborg Amt. Du skriver at største dybde er cirka

Læs mere

Bedre vandmiljø på Hulsø Ege

Bedre vandmiljø på Hulsø Ege Bedre vandmiljø på Hulsø Ege Søens tilstand Søen er hjerteformet med en ø og lidt rørsump i midten. Hvert af de to bassiner er cirka 20 x 80 meter (1600 kvm.), eller samlet vandspejl i alt 3200 kvm. Dybden

Læs mere

Vandmiljø ved Kløvervang

Vandmiljø ved Kløvervang Hans Alsted Nielsen Kløvervang 22B 2970 Hørsholm hcalsted@tdcadsl.dk Vandmiljø ved Kløvervang Formål Du og din med-søejer ønsker at bruge søen som natursø. Det betyder vel sagtens, at I gerne vil have

Læs mere

Spildevand. Dræn og vandløb. Ænder

Spildevand. Dræn og vandløb. Ænder Løsninger til vandmiljøet Normalt er det for megen næring, der er årsag til et dårligt vandmiljø med mange alger, mudder og iltsvind. Næringsstoffer kommer fra spildevand, drænvand, vand fra grøfter, ænder

Læs mere

Hvordan sikre rent vand i en ny sø?

Hvordan sikre rent vand i en ny sø? Hvordan sikre rent vand i en ny sø? Dette spørgsmål blev jeg for nylig stillet af en søejer fra Djursland. Han havde gravet en ny 1,7 hektar stor og meter dyb sø, og ville nu gerne vide, hvordan han bedst

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Tag pulsen på vandmiljøet

Tag pulsen på vandmiljøet Tag pulsen på vandmiljøet Ved hjælp af en hvid skive, en pind, dit syn og din lugtesans kan du bestemme vandmiljøets sundhedstilstand. Denne artikel beskriver, hvordan du gennemfører et systematisk miljøtilsyn,

Læs mere

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af Vandhuller i Favrskov Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

Etablering og pleje af søer og vandhuller

Etablering og pleje af søer og vandhuller Etablering og pleje af søer og vandhuller Søer og vandhuller Søer og vandhuller er vigtige levesteder for mange planter og dyr. Søer og vandhuller giver også variation i landskabet. Desværre er mange mindre

Læs mere

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af vandhuller i Norddjurs Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

Dagbog fra min spejlsø

Dagbog fra min spejlsø Dagbog fra min spejlsø Undgå at forurene, og brug kun regnvand direkte fra skyerne. Det er rådet til at holde vandet rent i en ny sø. Efter det princip er min nye spejlsø bygget. Men der gik ikke lang

Læs mere

Bedre vandmiljø i Nysø

Bedre vandmiljø i Nysø Bedre vandmiljø i Nysø Nysø er en 7000 kvadratmeter stor sø mellem Jonstrup og Egebjerg i den nordlige del af Ballerup. Søen ejers af grundejerne, som også skal sørge for vedligehold af området og søen.

Læs mere

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Søens beliggenhed (adresse og evt. matrikelnummer) Undersøgelsesdato Fysiske forhold Sigtdybde (cm)? Hvor dyb er søen (cm)? Hvordan og hvornår er dybden

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af søer

Landzonetilladelse til etablering af søer Jesper Max Jensen Møller Dato: 02-09-2014 Sørningevej 33 Sørninge Sagsb.: Aso 4440 Mørkøv Sagsnr.: 14/40063 Dir.tlf.: 72 36 41 00 E-mail: EAN.nr 5 Natur@holb.dk Landzonetilladelse til etablering af søer

Læs mere

Etablering og pleje af vandhuller

Etablering og pleje af vandhuller Etablering og pleje af vandhuller Vandhuller er levested for mange dyr og planter, og kan være til stor glæde for mennesker. Det er derfor forståeligt, at mange jordejere ønsker at etablere et vandhul.

Læs mere

VANDHULLER. oprensning og nyanlæg ARHUS AMT NATUR OG MILJØ

VANDHULLER. oprensning og nyanlæg ARHUS AMT NATUR OG MILJØ VANDHULLER oprensning og nyanlæg O ARHUS AMT NATUR OG MILJØ VANDHULLER GIVER NYT LIV Et vellykket nyt eller oprenset vandhul pynter i landskabet, og beriger din ejendom med nyt liv. I sommerhalvåret går

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning Installationsadresse: Dato: Det beplantede filter er dimensioneret for personer og opfylder SO krav. Det beplantede filter med aktiv beluftning (Forced Bed Aeration, FBA ): Bundfældningstank pumpebrønd

Læs mere

Du har ansøgt om landzonetilladelse til lovliggørelse af sø på ca. 375 m² til på ovennævnte ejendom.

Du har ansøgt om landzonetilladelse til lovliggørelse af sø på ca. 375 m² til på ovennævnte ejendom. Teknik- og Miljøafdelingen Plan og Byg Paw Poulsen Ellingevej 50 5540 Ullerslev Sendt via mail: pawppoulsen@hotmail.com Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Stina

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Du har ansøgt om landzonetilladelse til etablering af en sø på ca. 200 m² på ovennævnte

Du har ansøgt om landzonetilladelse til etablering af en sø på ca. 200 m² på ovennævnte Teknik- og Miljøafdelingen Plan og Byg Tommy Sander Gertsen Odensevej 29 5540 Ullerslev Sendt via mail: tommysander@live.dk LANDZONETILLADELSE Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2014

Overvågning af padder Randers kommune 2014 Overvågning af padder Randers kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Du har ansøgt om landzonetilladelse til lovliggørelse af udvidelse af sø til ca. 500 m² på ovennævnte ejendom.

Du har ansøgt om landzonetilladelse til lovliggørelse af udvidelse af sø til ca. 500 m² på ovennævnte ejendom. Teknik- og Miljøafdelingen Plan og Byg Povl Jørgensen Stenhavevej 5 5853 Ørbæk Sendt via mail: povljorgensen@live.dk LANDZONETILLADELSE Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig:

Læs mere

Krebsedambrug med tysk grundighed. Krebseavlerforeningens sommertur til det nordtyske var en succes. Både hvad angår socialt samvær og det

Krebsedambrug med tysk grundighed. Krebseavlerforeningens sommertur til det nordtyske var en succes. Både hvad angår socialt samvær og det faglige. Vi var 15 medlemmer på bustur til Oeversee i Schleswig. Her har Helmut Jeske gennem mere end 30 år drevet et af de ganske få krebsedambrug i Tyskland. Krebseavl startede for Helmut s vedkommende

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

Gribskov Kommune giver hermed landzonetilladelse til at etablere en sø på ca. 550 m 2 på matrikel 9 m Holløse By, Vejby, Askemosevejen 30.

Gribskov Kommune giver hermed landzonetilladelse til at etablere en sø på ca. 550 m 2 på matrikel 9 m Holløse By, Vejby, Askemosevejen 30. Kim Wollf Fyrrebakken 26 3210 Vejby Sag: 2017/22641 005 Id: 016917 Afdelingsnavn Natur og Vand Postadresse Postboks 10, 3200 Helsinge 10. august 2017 Personlig henvendelse Rådhusvej 3 3200 Helsinge tlf:

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer og opfylder SO-krav. : Bundfældningstank pumpebrønd beplantet filter afløb Husets spildevand ledes til en bundfældningstank, hvor der foregår en

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2017

Overvågning af padder Randers kommune 2017 Overvågning af padder Randers kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste 1/22 Opgave 1 / 21 (Opgaven tæller 5 %) En sø vil hele tiden udvikle og forandre sig. Her er 5 tegninger af en sø på 5 forskellige udviklingstrin.

Læs mere

Planterne er søens bedste renseanlæg

Planterne er søens bedste renseanlæg vandspejlet, og deres grønne skud stikker op i luften. De vokser fra en halv meter over vandkanten til 1-2 meters dybde. Typiske repræsentanter er tagrør, dunhammer og iris. Flydebladsplanter har rødder

Læs mere

Der meddeles tilladelse til oprensning og udvidelse af søen på følgende vilkår: Søen må oprenses og udvides som angivet på nedenstående kort.

Der meddeles tilladelse til oprensning og udvidelse af søen på følgende vilkår: Søen må oprenses og udvides som angivet på nedenstående kort. Frederikssund Kommune Att: Troels Karlog, tkarl@frederikssund.dk Dato 5. september 2016 Sagsnr. 01.05.08-P25-2-16 BY OG LANDSKAB Postadresse: Torvet 2 3600 Frederikssund Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Michael Reich Tørslevvej 39B 3630 Jægerspris Sendt pr. mail til: michael@reich.dk BY OG LANDSKAB Dato 12. januar 2017 Sagsnr. 01.05.08-P25-12-16 Torvet 2 3600 Frederikssund Telefon 47 35 10 00 Telefax

Læs mere

Teknik og Miljø 2008. Vandløb. Træers betydning for de åbne vandløb

Teknik og Miljø 2008. Vandløb. Træers betydning for de åbne vandløb Teknik og Miljø 2008 Vandløb Træers betydning for de åbne vandløb Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande.

Læs mere

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis Parringshjul Foto af Erland Nielsen Grøn mosaikguldsmed Latinsk navn: Aeshna viridis I Gribskov Kommune er vi så heldige at have nogle af de områder, hvor man stadig kan finde de beskyttede guldsmede,

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring).

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring). FAQ OM VANDPLANERNE Hvor hurtigt virker planerne? Naturen i vandløbene vil hurtigt blive bedre, når indsatsen er sket. Andre steder kan der gå flere år. I mange søer er der akkumuleret mange næringsstoffer

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2010

Overvågning af padder Randers kommune 2010 Overvågning af padder Randers kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Vandhuller og søer - anlæg og pleje

Vandhuller og søer - anlæg og pleje Vandhuller og søer - anlæg og pleje En vejledning til når du vil anlægge et vandhul eller oprense eller pleje dit eksisterende vandhul Team Natur & Vand 2010 Forberedelse Når du har valgt et sted til

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med efterfølgende nedsivning : Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank og

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til at oprense sø på matr.nr. 15 dr Kirke Værløse By, Værløse.

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til at oprense sø på matr.nr. 15 dr Kirke Værløse By, Værløse. Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til at oprense sø på matr.nr. 15 dr Kirke Værløse By, Værløse. Natur og Miljø har modtaget en ansøgning om dispensation til at oprense en sø beliggende på de

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med fosforbrønd: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank med en fosforfældningsbrønd

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med hævert pumpe og efterfølgende nedsivning: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank

Læs mere

Adresser Esbjerg Kommune, Miljøcenter Ribe Fødevareregion Syd Lindet Statsskovdistrikt / Landsdelscenter Sydjylland, Oxbøl Statsskovdistrikt Indhold

Adresser Esbjerg Kommune, Miljøcenter Ribe Fødevareregion Syd Lindet Statsskovdistrikt / Landsdelscenter Sydjylland, Oxbøl Statsskovdistrikt Indhold Gode råd om anlæg og pleje af søer Indhold Gode råd om anlæg og pleje af søer............. 3 Udformningen af den nye sø................... 4 God vandkvalitet og gode omgivelser............ 6 Den nye sø..................................

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Drift, miljø og flora ved Rødding Sø. Det overordnede formål med projektet:

Drift, miljø og flora ved Rødding Sø. Det overordnede formål med projektet: Drift, miljø flora ved Rødding Sø Pumperne, der afdrænede et større landbrugsareal ved Rødding blev slukket i efteråret 2004. Her ligger den nu genskabte Rødding Sø på ca. 21 ha. De omkringliggende landbrugsarealer

Læs mere

Kommunen har ikke kendskab til, at der forekommer bilag IVa- eller bilag IVbarter på ejendommen, jf. vedlagte liste.

Kommunen har ikke kendskab til, at der forekommer bilag IVa- eller bilag IVbarter på ejendommen, jf. vedlagte liste. Lovliggørende dispensation til oprensning af sø. Afslag på ansøgning om dispensation til at anlægge forbindelse imellem søen og et kunstigt anlagt bassin på matr. nr. 17a Kirke Værløse samt påbud om at

Læs mere

I Lejre Kommune plejes gadekærene af borgerne

I Lejre Kommune plejes gadekærene af borgerne I Lejre Kommune plejes gadekærene af borgerne - i samarbejde med kommunen HÅNDBOG OM GADEKÆR 1 Indhold Gadekærs strategi...4 Biologi i og omkring gadekærene...4 Udtørring er naturligt for gadekær...4 Vandplanter

Læs mere

Vandhuller og små søer. - anlæg og pleje

Vandhuller og små søer. - anlæg og pleje Vandhuller og små søer - anlæg og pleje 1 Indhold 2. Det gode vandhul 3. Forberedelse 4. Tilladelse 4. Inden du graver og undervejs 6. Vandhullets form og bund 6. God vandkvalitet 8. Forbindelse til omgivelserne

Læs mere

Vandhuller og små søer. - anlæg og pleje

Vandhuller og små søer. - anlæg og pleje Vandhuller og små søer - anlæg og pleje Miljøafdelingen Maj 2017 1 1 Indhold 2. Det gode vandhul 3. Forberedelse 4. Tilladelse 4. Inden du graver og undervejs 6. Vandhullets form og bund 6. God vandkvalitet

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2015

Overvågning af padder Randers kommune 2015 Overvågning af padder Randers kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro Side 1/5 Skovdyrkerforeningen Vestjylland Nupark 47F 7500 Holstebro Att. Bo T. Simonsen Dato: 03-11-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-148-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805

Læs mere

Vejledning om vandhuller

Vejledning om vandhuller Vejledning om vandhuller Nyetablering, pleje og hvad du skal huske INDHOLD 1 Hvorfor grave et nyt vandhul? 3 2 Hvor skal vandhullet placeres? 4 Placering i landskabet 4 Hvor må du grave? 4 Drænrør og andet

Læs mere

Jakob Olsen Plejeltvej Hornbæk. Mail: Dispensation til etablering af sø i kanten af mose/eng.

Jakob Olsen Plejeltvej Hornbæk. Mail: Dispensation til etablering af sø i kanten af mose/eng. Jakob Olsen Plejeltvej 22 3100 Hornbæk Mail: ravnegaard@hotmail.com Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej 11 Skanderborg Sendt pr. mail til: Agnete Jørgensen, agjo@vd.dk Dato 19. Januar 2016 Sagsnr. 01.05.08-P25-15-15 BY OG LANDSKAB Torvet 2 3600 Frederikssund Dispensation

Læs mere

Ansøgning om landzonetilladelse efter planlovens 35 til lovliggørelse af sø på ca. 1.500 m² på ejendommen matr. nr. 1-p Lykkesholm Hgd., Ellested.

Ansøgning om landzonetilladelse efter planlovens 35 til lovliggørelse af sø på ca. 1.500 m² på ejendommen matr. nr. 1-p Lykkesholm Hgd., Ellested. Teknik- og Miljøafdelingen Byggeri og Fast Ejendom Vormosegård ApS Att.: Connie Vinther Harrekilde Søvejen 1 8660 Skanderborg Sendt via mail: connie@harrekilde.com Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen det handler om Hvad gør du i GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen Om at have... have Vi kender det alle sammen. Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet alle tilløb

Læs mere

Vejledning. i anlæggelse af vandhuller. Ringkøbing-Skjern Kommune

Vejledning. i anlæggelse af vandhuller. Ringkøbing-Skjern Kommune Vejledning i anlæggelse af vandhuller Bukkeblad er en smuk sumpplante i de lavvandede områder i vand- hullet. Den yder god beskyttelse for små dyr mod større fisk og fugle Side 16 Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Vejledning. i anlæggelse af vandhuller. Holstebro Kommune Natur og Miljø

Vejledning. i anlæggelse af vandhuller. Holstebro Kommune Natur og Miljø Vejledning i anlæggelse af vandhuller Holstebro Kommune Natur og Miljø Udgiver: Holstebro Kommune Kirkestræde 11 7500 Holstebro www.holstebro.dk Udgivelsestidspunkt: Februar 2008 Sideantal: 16 ISBN-nr.:

Læs mere

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen NORDISK MILJØMÆRKNING Grundlæg fremtiden Grundvand betyder meget i Danmark. I modsætning til andre lande er dansk drikkevand baseret på grundvand, der kun kræver en let rensning. Vi bor ovenpå vores drikkevand.

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til delvis oprensning af sø

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til delvis oprensning af sø Boligselskabet Rosenvænget Servicecenter Frederikssund Heimdalsvej 7 C 3600 Frederikssund Sendt på mail til Rikke Larsen, Grøn Formand ejdrl@domea.dk Dato 21. september 2015 Sagsnr. 01.05.08-P25-4-15 Matr.nr.

Læs mere

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 27. juni 2016 Tilladelse

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse

Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse Oversigtskort Forhistorie om plejen og områdets udvikling Området for fældning- og plejeplanen illustreres af kortudsnittet herover og omfatter

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Rød rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Sommeren er årets varme tid. Insekterne summer, blomstrene blomstrer og solen varmer. Vestvolden For enden af Brøndby Nord Vej

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Kollelev Mose. Vandets veje og tilstand MARTS 2018

Kollelev Mose. Vandets veje og tilstand MARTS 2018 Kollelev Mose Vandets veje og tilstand MARTS 2018 Disposition Historik og vandsystem Restaureringsforsøg Nuværende tilstand Åkanderne Bredzonen 2 Historik Søerne opstået ved tørveog lergravning i 1800-tallet

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter/biologisk sandfilter (Polonite)

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter/biologisk sandfilter (Polonite) Installationsadresse: Dato: Det beplantede filter er dimensioneret for personer. Det beplantede filter, SOP krav, med Polonite-fosforbrønd: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der

Læs mere

Retningslinjer for pleje af vegetation i Bagsværd Sø og Lyngby Sø Udarbejdet af Gladsaxe Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune. Version

Retningslinjer for pleje af vegetation i Bagsværd Sø og Lyngby Sø Udarbejdet af Gladsaxe Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune. Version Retningslinjer for pleje af vegetation i Bagsværd Sø og Lyngby Sø Udarbejdet af Gladsaxe Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune. Version 27.10.2015 Formål Retningslinjerne for pleje af vegetationen i Bagsværd

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Arealet, hvor de 3 nye søer ønskes etableret er mark. Det er i ansøgningen oplyst, at

Arealet, hvor de 3 nye søer ønskes etableret er mark. Det er i ansøgningen oplyst, at Side 1/7 Amphi Consult v/per Klit Christensen Vistelhøjvej 5 6933 Kibæk Per.klit@mail.tele.dk Dato:11-03-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-4-16 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611

Læs mere

Hareskov By BIRKEVANG LLE VBO SE A SKANDRUPS ALLE LINDEVEJ PPEL ALLE JE 82 SEVEJ83 78 T S 89 VILD P A IG L RINGVEJ B 4

Hareskov By BIRKEVANG LLE VBO SE A SKANDRUPS ALLE LINDEVEJ PPEL ALLE JE 82 SEVEJ83 78 T S 89 VILD P A IG L RINGVEJ B 4 Hareskov By 500 0 250 meter 89 89 89 89 89 89 89 89 89 88 88 88 88 88 88 88 88 88 90 90 90 90 90 90 90 90 90 62 62 62 62 62 62 62 62 62 64 64 64 64 64 64 64 64 64 66 66 66 66 66 66 66 66 66 80 80 80 80

Læs mere

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6 Ringsted Kommune Att: Berit Thøgersen NOTAT: Søer på Odinsvej Tilsyn/besigtigelse: Kåre Fog Tekst: Martin Hesselsøe og Kåre Fog Dato:. udgave 27. juni 20 Indhold:. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER...

Læs mere

Praksis for dispensationer til oprensning af søer. Orientering

Praksis for dispensationer til oprensning af søer. Orientering Praksis for dispensationer til oprensning af søer Orientering Naturbeskyttelseslovens 3 Søer over 100 m2 er beskyttede Søer under 100 m2 er beskyttede, hvis de støder op til eller indgår i arealer med

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Byg din egen krebsedam af folie

Byg din egen krebsedam af folie To almindelige hindringer for drømmen om en klarvandet sø er tør jord uden vand eller at der allerede er en sø, men at den er uegnet til krebs, fordi vandmiljøet er næringsrigt og iltfattigt. Mange mindre

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Dispensation til at pleje en sø på matr.nr. 15dr, beliggende i Værløse. Furesø Kommune påtænker at pleje en sø på et grønt

Læs mere

Tilladelsen/Dispensationen er meddelt på følgende vilkår: 1. Opgravet materiale skal fjernes eller jævnes ud på arealer, der er i omdrift.

Tilladelsen/Dispensationen er meddelt på følgende vilkår: 1. Opgravet materiale skal fjernes eller jævnes ud på arealer, der er i omdrift. POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Åge Andersen Kappelvej 6 7790 Thyholm Oprensning af sø Struer kommune har den 11. juli 2012 talt

Læs mere

Disp. oprensning af sø Breddam 4 1F Græsted By, Græsted

Disp. oprensning af sø Breddam 4 1F Græsted By, Græsted Disp. oprensning af sø Breddam 4 1F Græsted By, Græsted Sag: 01.05.08-P25-20-18 31. august 2018 Gribskov Kommune har d. 10. aug. 2018 modtaget ansøgning om dispensation til at oprense sø på ovenstående

Læs mere

Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com. Dispensation til oprensning af sø.

Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com. Dispensation til oprensning af sø. Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk

Læs mere

Soleksponerede arealer. 526 Klippet vegetation 3 Kort græs 1006,513128 690 Klippet vegetation 3 Holdes kort igennem sæsonen 269,607746

Soleksponerede arealer. 526 Klippet vegetation 3 Kort græs 1006,513128 690 Klippet vegetation 3 Holdes kort igennem sæsonen 269,607746 Vinterbiotop Linje 162 Vildtager 3 Afgrøden lades stå uhøstet igennem vinteren 15/16. Tages med i omdrift 16. 498,27353 163 Vildtager 3 Afgrøden lades stå uhøstet igennem vinteren 15/16. Tages med i omdrift

Læs mere

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Det finder du i folderen Drop sprøjtemidler i haven... 3 Fjern ukrudtet... 4 Ukrudt i køkkenhave og staudebed... 5 Græsplænen... 6 Mos i græsplænen...

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø Kim Rask Hansen Engmosevej 4A 7200 Grindsted Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø Du har ansøgt om dispensation til at oprense en ca. 1531 m² stor beskyttet sø beliggende på matrikel

Læs mere

Emdrup Sø. Kirkemosen. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010.

Emdrup Sø. Kirkemosen. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010. Emdrup Sø I forbindelse med det regelmæssige tilsyn i Emdrup Sø er der d. 5. august 2010 foretaget en screening af undervandsvegetationen. Bunden

Læs mere

Dato Sagsbehandler J.nr. 29. januar 2014 klars BYGGERI OG NATUR

Dato Sagsbehandler J.nr. 29. januar 2014 klars BYGGERI OG NATUR Berit Boserup Nakkedamsvej 83 4070 Kirke Hyllinge Dato Sagsbehandler J.nr. 29. januar 2014 klars 019370-2013 BYGGERI OG NATUR Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning af 2 mindre vandingsvandhuller

Læs mere

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro Side 1/6 Amphi Consult v/ Per Klit Christensen Vistelhøjvej 5, Skarrild 6933 Kibæk Dato: 28-09-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-117-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling

Læs mere

Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø

Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø Donslund Mølles Dambrug A/S Engvej 6 6690 Gørding Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947485 Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø Varde Kommune giver hermed tilladelse efter planloven til

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Efterår Brøndby kommune Naturbeskrivelse I løbet af efteråret skifter skoven karakter. Grønne blade skifter farve og gule, orange, røde og brune nuancer giver et fantastisk

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning og rydning af sø samt uddybning

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning og rydning af sø samt uddybning Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning og rydning af sø samt uddybning Du har ansøgt om dispensation til at oprense, uddybe og rydde krat i tre 3 beskyttede søer på henholdsvis ca. 1250

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere

Kompost er havens guld

Kompost er havens guld Kompost er havens guld - Vejledning i opstart og pasning af kompost i lukket kompostbeholder Ca. 1/3 af det affald vi producerer er grønt affald, der kan komposteres. 100 kg grønt affald giver 20-40 kg

Læs mere

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE DET HANDLER OM HVAD GØR DU I GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE Albertslund / Brøndby / Glostrup / Hvidovre København / Rødovre / Vallensbæk 20535_Folder_A5.indd

Læs mere

Henrik Sønderris Sønderrisvej Græsted. Dispensation til at fjerne træer og opvækst i 3 beskyttet mose

Henrik Sønderris Sønderrisvej Græsted. Dispensation til at fjerne træer og opvækst i 3 beskyttet mose Henrik Sønderris Sønderrisvej 4 3230 Græsted Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282504 amo55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 08.01.2016 Sagsnr. 15/25592

Læs mere

Dispensation til oprensning af vandhul

Dispensation til oprensning af vandhul Tønder kommune Wegners Plads 2 6270 Tønder Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929284 Mail: ln1@toender.dk Sags id.: 01.05.08-P25-58-18 Ks: LSJ 11-06-2019 Dispensation til oprensning af vandhul I forbindelse

Læs mere