Pædagogisk kontinuitet. Undersøgelse af forældres oplevelse af overgangen fra daginstitution til skole. Januar 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk kontinuitet. Undersøgelse af forældres oplevelse af overgangen fra daginstitution til skole. Januar 2010"

Transkript

1 GLADSAXE KOMMUNE Udviklingssekretariatet, Center for Personale og Udvikling. januar 00 Dorte Bjerregaard Jensen og Stine Trøjborg Thomsen Pædagogisk kontinuitet Undersøgelse af forældres oplevelse af overgangen fra daginstitution til skole Januar 00

2

3 INDLEDNING... 4 METODE.... SPØRGESKEMAET.... DELTAGELSE I UNDERSØGELSEN.... ANALYSE... 6 RESULTATER PÅ KOMMUNENIVEAU TILFREDSHED HOVEDTEMAER I FORÆLDRENES KOMMENTARER KENDSKAB TILFREDSHED AFHÆNGIGT AF HVOR BARNET HAR GÅET I INSTITUTION RESULTATER FOR HVER SFO/SKOLE BAGSVÆRD BUDDINGE EGEGÅRD ENGHAVEGÅRD GLADSAXE HØJE GLADSAXE MARIELYST MØRKHØJ STENGÅRD SØBORG SØNDERGÅRD VADGÅRD VÆREBRO... 6

4 Indledning 4 Gladsaxe Kommune besluttede i 006, at skoler og daginstitutioner i Gladsaxe Kommune skal arbejde ud fra en fælles ramme for overgangen fra daginstitution til skole, som i denne rapport omtales som pædagogisk kontinuitet. Formålet med indsatsen i pædagogisk kontinuitet er at sikre helhed og sammenhæng i børnenes hverdag og i overgangen fra daginstitution til SFO og skole. I efteråret 009 er der gennemført en brugerundersøgelse om pædagogisk kontinuitet. Alle forældre til børn i børnehaveklasserne i Gladsaxe Kommune er blevet spurgt til deres tilfredshed med deres barns overgang fra daginstitution til skole og SFO samt til deres kendskab til de fire elementer, der indgår i pædagogisk kontinuitet. Baggrunden for brugerundersøgelsen er følgende resultatkrav i budget 008: For at understøtte børn og forældres oplevelse af helhed og sammenhæng i overgangen fra daginstitution til skole, skal forældre til skolestartere i 007 og 008 have kendskab til de fire elementer i Gladsaxemodellen og udtrykke tilfredshed med elementernes anvendelse i forbindelse med deres barns skolestart. Opfølgningsmetode: Der foretages en rundspørge blandt forældre om tilfredsheden med anvendelsen af Gladsaxemodellens fire elementer. Undersøgelsen foretages via Skole-intra ultimo 008. Tilfredsheden må ikke ligge under målsætningen for den generelle tilfredshedsundersøgelse for kommunen, som er 79 %. ( Gladsaxemodellen er det samme som pædagogisk kontinuitet ) Undersøgelsen er blevet gennemført senere end ventet grundet strejke på daginstitutionsområdet i 008. Denne rapport er udarbejdet af Stine Trøjborg Thomsen og Dorte Bjerregaard Jensen, konsulenter i Udviklingssekretariatet, Center for Personale og Udvikling. Undersøgelsens udformning og metode er lave af en arbejdsgruppe bestående af ovennævnte samt Inger Nøddekær og Annette Quist Jeppesen, konsulenter i Børne- og Kulturforvaltningen. Nærværende rapport kan ses i sammenhæng med den kvalitative undersøgelse blandt personale på området, der blev afrapporteret juni 009 i rapporten Evaluering af udviklingsarbejdet pædagogisk kontinuitet. Den pågældende undersøgelse undersøger børnenes perspektiv ved at afdække tendenser i de fagprofessionelles oplevelser med børnene i overgangen mellem børnehaven, SFO en og skolen.

5 Metode. Spørgeskemaet Et spørgeskema blev umiddelbart efter efterårsferien 009 sendt til børnehaveklassebørnenes forældre via et link i forældreintra. I skemaet herunder ses undersøgelsens spørgsmål. Spørgsmål Svarmuligheder Mit barn har gået i... - Daginstitution i Gladsaxe Kommune - Daginstitution i en anden Kommune - Andet Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre - Meget tilfreds overgangen god for dit barn? - Tilfreds Hvor tilfreds er du med skolens/sfo ens indsats for at gøre - Hverken tilfreds eller overgangen god for dit barn? utilfreds - Utilfreds Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger - Meget utilfreds deres gamle daginstitution? Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? (Pædagogerne i barnets daginstitutionen og forældrene udfylder sammen barnets udviklingsskema i forbindelse med udviklingssamtalen) Kendskab til dit barns Her er jeg kuffert (Børn i Gladsaxe Kommune laver en her er jeg kuffert i overgangen fra daginstitution til skole) - Jeg har hørt om den Kendskab til gruppens her er vi skattekiste (Børn som skal på samme skole tager en her er vi skattekiste med fra daginstitutionen til den skole/sfo, hvor de skal starte) Kendskab til samarbejdsaftalen (Samarbejdsaftalen beskriver distrikts-samarbejdet mellem daginstitutioner og skoler i forbindelse med skolestart.) Du må meget gerne supplere med dine overvejelser om dit barns overgang til skole: - Jeg har set den (læst den) - Jeg har ikke hørt om den Åbent kommentarfelt I de tilfælde, hvor barnet ikke har gået i daginstitution i Gladsaxe Kommune, har forældrene fået at vide, at de kan springe de spørgsmål over, som ikke er relevante.. Deltagelse i undersøgelsen Undersøgelsen er blevet lanceret via forældreintra. Nogle elever har to forældre, der kan benytte forældreintra, mens det for andre elevers vedkommende kun er én forælder med adgang (forældremyndighedsindehaveren). Blot fordi en forælder har adgang, betyder det dog ikke, at vedkommende er aktiv i forældreintra. I forhold til denne undersøgelse har alle forældre med adgang til forældreintra modtaget et spørgeskema. I nogle familier har begge forældre således svaret, mens det i andre familier er en eller ingen, der har besvaret spørgeskemaet.

6 6 Første gang undersøgelsen blev lanceret overså mange forældre spørgeskemaet på forældreintra. Derfor blev svarfristen forlænget, og der blev gjort en indsats for at gøre forældre opmærksomme på undersøgelsen. Dette medvirkede flere besvarelser fra forældrene i anden runde. På Værebro Skole har der været en lav deltagelsesgrad. En nærmere undersøgelse har vist, at halvdelen af familierne ikke har benyttet forældreintra endnu, siden deres barn begyndte i børnehaveklassen. Antal elever i bh. klasse Antal besvarelser Bemærkning Bagsværd 47 Buddinge 4 Egegård 4 Enghavegård 7 68 Gladsaxe 48 4 Høje Gladsaxe 66 4 Marielyst 4 4 Mørkhøj 0 Stengård 74 7 Søborg 48 Søndergård 7 Vadgård 8 Værebro elevers forældre har benyttet forældreintra i efteråret 009. Halvdelen af familierne er således ikke aktive i forældreintra I alt Analyse Selvom der generelt er opnået et tilfredsstillende antal besvarelser i undersøgelsen, så er en nærmere procentvis angivelse af tilfredsheden fravalgt i præsentationen af undersøgelsens resultater til fordel for overskuelig grafik, der viser svarfordelingen for henholdsvis hele kommunen og for hver skole/sfo. Det skyldes dels, at det ikke er et primært sigte med undersøgelsen at sammenligne skoler/sfo er. Dels er det ikke kun skolernes/sfo ernes indsats, der spørges til, men også daginstitutionernes indsats. Det har ikke været muligt at identificere hvilken daginstitution, de enkelte forældre har været tilknyttet inden barnets skolestart. Ud over at undersøge, om resultatkravet er indfriet, er målet med analysen primært at tilbyde aktørerne på området forældrenes input som grundlag for videre udvikling af indsatserne i forhold til pædagogisk kontinuitet. Derfor er der i analysen lagt vægt på at uddrage de elementer af forslag, ros og udviklingsområder, som forældrenes besvarelser peger på. Både for Gladsaxe Kommune samlet betragtet og mere lokale tendenser fordelt på hver skole/sfo.

7 Resultater på kommuneniveau. Tilfredshed 7 Resultatkravet fra budget 008 om en overordnet forældretilfredshed på mindst 79 % er indfriet, målt på spørgsmålet Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? Som det fremgår af figuren herunder, er omtrent 90 % af forældrene i Gladsaxe Kommunen tilfredse eller meget tilfredse med deres barns overgang fra daginstitution til skole/sfo. Samtidigt peger svarfordelingen på, at besøgsdagen er et forhold, der er lavere forældretilfredshed med. Tilfredshed - Gladsaxe Kommune i alt 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 4 7 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds. Forældrenes kommentarer I alt 4 forældre har valgt at benytte spørgeskemaets kommentarfelt. Antallet af kommentarer svinger fra to til på de forskellige skoler. Således er der på nogle skoler et stort materiale at arbejde med, mens der på andre skoler kun er få kommentarer til at sætte ord på forældrenes oplevelser og holdninger. En række overvejelser og synspunkter fra forældrene går igen på tværs af skolerne, og de er ridset lidt længere nede som henholdsvis ros og udviklingstemaer. Først skal der dog knyttes en kommentar til sammenhængen mellem citaternes pointer og graden af tilfredshed. Et nærmere kig på datamaterialet viser eksempelvis, at der også blandt de meget tilfredse forældre er kommentarer, der rummer forslag, undren eller kritik. Det forholder sig derfor langtfra sådan, at en kritisk kommentar kommer fra en utilfreds forælder. Forældrene er i første omgang eksperter på deres egne oplevelser, og undersøgelsen kan først og fremmest give et indblik i dette. Undersøgelsen giver fingerpeg om, hvad forældrene har oplevet og lægger vægt på. De pædagogisk-faglige vinkler er ikke emnet for denne rapport.

8 . Ros 8 Der er ros til både forløbet omkring pædagogisk kontinuitet og til medarbejderne generelt. Og det afspejler sig også i netop det forhold, at over 90 % er enten tilfredse eller meget tilfredse. I forældrenes rosende kommentarer fremhæves følgende: Ros: Kommunens fokus på overgang En del forældre benytter lejligheden til at rose, at Gladsaxe Komme i det hele taget gør en indsats for og har fokus på overgangen til skole. Mange synes at det er nogle sjove og spændende elementer, og fremhæver at forberedelsen på overgangen og trygheden deri er vigtig for både børn og forældre. Ros: opmærksomhed og engagement Mange skoler/sfo er og daginstitutioner får rosende ord med på vejen for deres generelle engagement, men også mere specifikt når forældre oplever, at der i overgangen er opmærksomhed på børn som måske skiller sig lidt ud eller står i svære situationer..4 Udviklingstemaer Kommentarerne fra forældrene peger derudover på tre generelle udviklingstemaer: Udviklingstema: Besøgsdagen Mange kommentarer handler om, at besøgsdagen betyder, at forældrene må tage fri fra arbejde, fordi skolebørnene kun er inviteret til at være i daginstitutionen fra 8.0 til.00. Forældre fra flere skoler foreslår, at besøgsdagen forkorte kun er en formiddag, og at børnene så kan være i SFO en om eftermiddagen. Nogle forældre oplever besøgsdagen som en stresset dag i daginstitutionen. Der er mange børn og voksne i institutionen. Enkelte forældre savner at kunne se formålet med besøgsdagen. De børn, som er flyttet til en anden kommune eller er fortsat på privatskole, deltager ikke i besøgsdagen, så der mangler nogle af de gamle kammerater på besøgsdagen. Udviklingstema: Tilflyttere Besøgsdagen kan også være en knast for tilflyttede børn. Tilflyttede børn og forældre ønsker i god tid at have en afklaring om, hvordan barnet kan deltage i dagen og forberedelserne til denne. I forhold til elementerne Her er jeg kufferten, og Her er vi skattekisten har nogle familier selv fået lavet et tilsvarende materiale med deres barn. Nogle tilflyttede forældre efterlyser bedre information om hvor vigtige og gennemgående disse elementer er. Forældrene anbefaler derfor, at man husker at gøre noget for de tilflyttede børn, så de ikke føler sig anderledes. Udviklingstema: Opstarten i SFO Nogle forældre oplever, at børnene møder mange nye voksne i, og ikke oplever meget fast rytme ved opstarten i SFO. Det opleves som en stor omvæltning i forhold til daginstitutionen faste rammer. Det er først når sommerferien er slut, at tiden i SFO en bliver til fritid for børnene i kontrast til en struktureret skoledag.

9 9. Kendskab til elementerne i Pædagogisk Kontinuitet I resultatkravet i budget 008 er det formuleret, at forældre til skolestartere skal have kendskab til elementerne i pædagogisk kontinuitet. Som det fremgår af diagrammet herunder, har stort set alle forældre kendskab til barnets mest personlige overgangselement, nemlig den Her er jeg kuffert, som hvert barn i daginstitution i Gladsaxe Kommune laver. Over 80 procent af forældrene har set kufferten. Grupper af børn, som skal på samme skole, tager en Her er vi skattekiste med fra daginstitutionen til den skole/sfo, hvor de skal starte. Dette gruppe-element har de fleste forældre kendskab til, og omtrent halvdelen har set skattekisten. Samarbejdsaftalen, som beskriver distriktssamarbejdet mellem daginstitutioner og skoler i forbindelse med skolestart, har cirka to ud af tre forældre kendskab til det er dog de færreste, der har læste den. Det kan skyldes, at det er et element, der i høj grad retter sig mod de fagprofessionelle, der arbejder med børnene. Kendskab - Gladsaxe Kommune i alt 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 4 8 Kendskab til samarbejdsaftalen 6 Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den.6 Tilfredshed afhængigt af hvor barnet har gået i institution Ved at sammenligne de to diagrammer herunder (næste side) ses det, at forældre, hvis barn har gået i institution i Gladsaxe Kommune, alt i alt er lidt mere tilfredse med deres barns overgang fra daginstitution til skole, end forældre fra andre kommuner. I begge grupper er der dog en høj grad af tilfredshed. Forældre, hvis børn har gået i institution i Gladsaxe Kommune er mere tilfredse med besøgsdagen end forældre til børn, der har gået i institution i en anden kommune. Der er også en lidt højere tilfredshed med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god blandt forældre, hvis børn har gået i institution i Gladsaxe Kommune.

10 0 Barnet har gået i institution i en anden kommune 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 6 7 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Barnet har gået i institution i Gladsaxe Kommune 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 04 9 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds

11 4 Resultater for hver SFO/skole 4. Bagsværd Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrenes tilfredshed på Bagsværd skole svarer nogenlunde til den samlede tilfredshed for hele kommunen. Dog er der ingen forældre på Bagsværd skole, der angiver, at de alt i alt er utilfredse med overgangen fra daginstitutionen til skole. Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer ligeledes til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg kuffert og Her er vi skattekiste. Nedenfor er forældrenes svarfordeling gengivet i diagrammer. Tilfredshed - Bagsværd 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 4 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 7 6 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 7 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? 4 6 Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Bagsværd 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 6 9 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 7 6 Kendskab til samarbejdsaftalen 8 7 Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene ( kommentarer) Ros Forældrene er generelt glade for den måde, overgange er håndteret af daginstitutioner og skole. En forælder ligger fx vægt på sin oplevelse af at skole og SFO er rummelig, også i forhold til de børn, der skiller sig lidt ud. Der er ros til skoler, SFOer og børnehaver for at gøre en indsats for at lave en god overgang.

12 Stor forskel på hverdagen i SFO og daginstitution: Flere forældrene skriver, at de oplever overgangen til SFO som en stor omvæltning, Forældrene oplever, at der er meget frie rammer og at børnene er meget på egen hånd. Besøgsdagen i børnehaven Flere forældre skriver, at besøgsdagen er en god ide, men besøgsdagen er for kort i forhold til at hente og bringe, og den ligger sent på året børnene er kommet videre og ser sig selv som skolebørn. Nogle oplever, at børnehaven ikke er tilstrækkeligt engageret i dagen. Det er desuden kun et udsnit af de gamle børn, der kommer på besøgsdagen, og børnene savner de, der fx går i privatskole. Udvalgte citater: Jeg er meget tilfreds med ideerne omkring barnets kuffert og børnenes skattekiste. Personlig ser jeg ikke så meget mening i de forskellige samtaler man bliver inviteret til, med mindre der skulle være nogle problemer. Et kort feedback på skrift ville gøre det for mig. Besøgsdagen var rigtig god i børnehøjde men et problem for mig i det jeg var nød til at tage fri for at kunne hente og bringe inden for den angivne tid. konceptet er godt der skulle bare ikke være begrænsninger i åbnings tiden. Synes det er meget fint, at de starter i SFO inden de starter skole, så det hele ikke kommer på en gang. Synes der har været et flot samarbejde mellem skole (bagsværd skole) og børnehave (vævergården) Vi har været meget spændte på, hvordan en forsigtig pige skulle klare overgangen til skole. Men i Taxhøj integrerede institution har de haft en fantastisk forståelse for overgangen fra børnehave til skole. Det har været en stor og uvurderlig hjælp for vores datter. Overgangen til SFO har været svær for børnene - skolen mindre svær. Man kunne ønske sig lidt ekstra personale ressourcer i den første måned til halvanden, da det er svært for børnene pludselig at være så meget på "egen hånd" i forhold til børnehaven. Alle gør hvad de kan; men faktum er, at der pludselig er mange børn til få voksne. Overgangen til skole kunne på den måde være lidt blidere. Jeg oplevede at det var svært for min datter at være på SFO en i starten, da hun havde en forventning om at skulle i skole og SFO var jo næsten det samme som børnehaven. Det gav forvirring hos hende, det kunne måske være en god ide at lægge op til SFO i forberedelserne til skole også. Jeg synes ideen med at besøge daginstitution efter skolestart er supergod. Er desværre lidt trættende, at pædagogerne er mest optaget af, om og hvilke ressourcer, der følger med børnene. Selvfølgelig skal det hænge sammen og SFO ens personale må bidrage så godt de kan - men hovedformålet er jo at give børnene et succesoplevelse ved at komme tilbage som store skolebørn. Jeg har som mor til to nu for anden omgang oplevet, at børnene primært har passet sig selv. Det lider de ingen nød af - men får heller intet udbytte. Og så er det ikke umagen værd, at man først kan aflevere kl 9, en time senere end skoletid og skal hente senest. Jeg synes det er fint at man i Gladsaxe Kommune generelt forsøger at gøre overgangen mellem skolen og daginstitutionen mere glidende. Da vi kommer fra anden kommune oplevede jeg besøgsdagene som et lidt underligt tilbage skridt( ).

13 4. Buddinge Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrenes tilfredshed på Buddinge skole svarer nogenlunde til den samlede tilfredshed for hele kommunen. Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer ligeledes til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg - kuffert og Her er vi - skattekiste. Nedenfor er forældrenes besvarelse gengivet i diagrammer. Tilfredshed - Buddinge 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 8 0 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 8 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? 7 9 Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Buddinge 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 7 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 6 4 Kendskab til samarbejdsaftalen 8 Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene (8 kommentarer) Ros Kommentarer fra forældrene på Buddinge skole peger ligeledes på, at der er tilfredshed med børnenes overgang fra daginstitution til SFO/skole. Selvom det er en stor omvæltning for børnene at skulle starte i SFO og skole, så er der blevet taget godt i mod børnene. Besøgsdagen i daginstitutionen

14 4 Besøgsdagen opleves som en god ide. Enkelte forældre skriver, at besøgsdagen er så kort, at man som forældre er nødt til at tage en fridag for at hente og bringe barnet. Stor forskel på hverdagen i SFO og daginstitution Enkelte forældre skriver, at de oplever omvæltningen fra daginstitution til SFO som svær for børnene. Forældrene skriver, at de godt kunne tænke sig en længere indkøringsfase og flere planlagte aktiviteter for børnene. Børn som kommer fra et andet distrikt: En forælder skriver, at der er mere behov for viden i forhold til, hvad der er forberedt og skal ske, når barnet har gået i daginstitution i et andet distrikt. Udvalgte citater: Vi har været meget tilfreds med hele forløbet. Ang. Samarbejdsaftalen kunne jeg selv have søgt på det, hvis jeg ville høre mere om det :-) det ser jeg som mit eget ansvar. Jeg synes det var rigtig hårdt at skulle aflevere mit barn i SFO en allerede den anden dag, da jeg ikke kendte de nye voksne og det gjorde mit barn heller ikke. Måske en længere indkøringsfase fra institutionen til SFO en. Så vil både børn og forældre føle sig mere trygge. SFO-lederen lagde ved introduktionen vægt på, at SFO-tiden er børnenes fritid og at de selv skal bestemme meget her. Det er sikkert godt når børnene har været i skole hele dagen, men når vi taler om nystartede børn, som er der hele dagen, er det jf. ovenstående vores oplevelse, at der er brug for langt mere fokus på at danne nye relationer. Børnene er usikre og det kræver en god del voksen-styring at få dem til at indgå i lege og opgaver med nye kammerater. I vores øjne burde der i denne periode være sådanne aktiviteter flere gange dagligt (ud over spisning). Synes, at besøgsdagen i børnehaven, er en super god idé. Det eneste jeg var lidt ked af, er tiderne børnene kan være der på, det er næsten umuligt at nå når man skal på arbejde. Vores barn har ikke gået i en distriktsbørnehave og jeg kunne godt tænke mig bedre information når man kommer udenfor distriktet. Alt i alt godt. Dog synes jeg at daginstitutionen virkede stresset over besøgsdagen. Desuden er der, naturligt nok, mange dage hvor forældre er nødt til at tage fri pga. skolestarten, og derfor mener jeg at børnehaven på besøgsdagen burde være åben på lige fod med SFO en.

15 4. Egegård Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrenes tilfredshed på Egegård skole svarer nogenlunde til den samlede tilfredshed for hele kommunen, der er dog færre, der skriver, at de er meget tilfredse, end der generelt er i kommunen. I forhold til besøgsdagen i daginstitutionen er der også flere, der er skriver, at de hverken er tilfredse eller utilfredse samt utilfredse og meget utilfredse med besøgsdagen i børnene gamle institution. Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer ligeledes til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg - kuffert og Her er vi - skattekiste. Nedenfor er forældrenes besvarelser gengivet i diagrammer. Tilfredshed - Egegård 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 6 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 4 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 6 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? 9 Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? 9 Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Egegård 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 8 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 8 Kendskab til samarbejdsaftalen 6 Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene (8 kommentarer) Ros Kommentarerne fra forældrene peger på, at forældrene er tilfredse med deres børns overgang, og at forældrene oplever, at der er blevet taget god imod af SFO/Skole.

16 6 Besøgsdagen i daginstitutionen Sammenlignet med andre skoler, er der mange kommentarer i forhold til besøgsdagen. Flere forældre skriver, at de haft en dårlig oplevelse med børnenes besøgsdag i daginstitutionen. Forældrene oplever, at det ikke har været kendte pædagoger, som har været sammen med barnet på besøgsdagen. Samtidig har der været utilstrækkelig information og om hvorvidt de besøgende børn får mad eller ej. Flere forældre oplever, at pasningsbehovet ikke bliver dækket fordi besøgsdagen går fra Overgang til SFO Enkelte forældrene skriver, at de oplever det som en stor omvæltning for deres børn at skulle starte I SFO og at de ikke oplever, at SFO støtter tilstrækkeligt op omkring barnet. Flere skriver, at de synes, at det er problem, at SFO en har lagt sin hovedrengøring oveni i de nye børns opstart. Udvalgte citater: Vi er meget glade for skolestarten, hvor alle voksne har været imødekommende og deltagende. Mit barn går på Egegård skole, og jeg syntes det var alt for voldsomt for vores barn at skulle være på Lynet (SFOen for. 0g. klasse) pga hovedrengøring. Det er selvfølgelig dejligt der bliver gjort ordentligt rent, men mit barn reagerede voldsomt og følte sig lidt utryg over at være helt ny, ikke kende nogen og måtte være alle steder. Jeg er klar over at pædagogerne ikke kan være alle steder og de har virkelig været fantastiske. Men jeg syntes ikke det er hensigtsmæssigt at ligge en hovedrengøring, som gør at de helt nye ikke kan være der, hvor de lige havde vænnet sig til at være. Jeg havde regnet med at hente mit barn i børnehaven, hvor han var sammen med noget af det personale han kendte. Jeg kommer ind i et rum med tre fremmede voksne. Det viste sig, at de to af dem er pædagoger fra en SFO og den sidste tror jeg, er en ny pædagog i institutionen. Jeg undrer mig over, at de voksne som de kender ikke er der hele dagen sammen med børnene, men f.eks. skal gå ved middagstid. Jeg tror, mit barn har haft en fin dag, men jeg som voksen synes ikke, at børnehaven og kommunen arbejder efter samme mål. Jeg synes ikke, at børnehaven er ligeså interesseret i denne dag som kommunen. Jeg gav mit barn madpakke med, men da han bliver afleveret får vi besked på, at han får varm mad, hvis dette er rigtigt, så synes jeg, det skal stå i forældrebrevet. Da han bliver hentet fortæller han, at han ikke har fået varm mad, men skulle spise sin madpakke. Hvis de sidder sammen med de andre børn, der får varm mad, så synes jeg også, at de skal tilbydes den varme ret. Det er under al kritik, at børnene sendes tilbage i børnehave en dag - og at kommunen så kun kan tilbyde pasning fra 9 til. Det er trods alt et fåtal af forældrene, der har en så kort arbejdsdag - og vi betaler trods alt for at de kan blive passet fra 7 til 7 (et tidsrum, der jo i forvejen er skåret ned fra det oprindelige 6:0 til 7). Så en stor tommelfinger ned på det punkt! 4.4 Enghavegård Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrenes tilfredshed på Enghavegård skole svarer nogenlunde til den samlede tilfredshed for hele kommunen.

17 7 Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer ligeledes til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg - kuffert og Her er vi - skattekiste, og flere af forældrene angiver, at de ikke har kendskab til samarbejdsaftalen. Nedenfor er forældrenes besvarelser gengivet i diagrammer. Tilfredshed - Enghavegård 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 4 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 8 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 4 0 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? 6 Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Enghavegård 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 4 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 7 4 Kendskab til samarbejdsaftalen 8 0 Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene ( kommentarer) Ros Kommentarer fra forældrene viser, at de generelt synes, børnene har fået en god start med en god indkøring. Flere lægger vægt på, at deres børn indgår i nogle gode kammeratskaber og at børnene er glade for at gå i skole. Besøgsdagen i daginstitutionen Enkelte forældre skriver at de godt kunne tænke sig at besøgsdagen fulgte de almindelige tider for at hente og bringe, og at SFO pædagogerne deltager i dagen.

18 8 Tilflytterbørn: Kommentarerne fra tilflytterforældrene viser, at det er vigtigt for dem at vide, hvilke elementer, der indgår i forbindelse med overgangen fra daginstitution til skole/sfo i Gladsaxe Kommune. Udvalgte citater: Ros for at alt dette foregår. Det er meget bedre end i "gamle" dage, da dette pædagogiske arbejde ikke foregik. Flytning fra institution virker godt før ferien, men det er meget vigtigt at informere nye forældre om, at der i industriferien næsten ingen børn er på skolen. Hvis man har lagt sin ferie i andre uger og regner med at det nystartede barn skal være på skolen i disse uger er det ikke sikkert, at det går godt da stort set alle medarbejdere og børn er på ferie. Dette er ikke let, hvis man er fem år og lige har vænnet sig til at være sammen med sin nye klasse. Helt fantastisk indkøring i skolen - primærpædagoerne er helt unikke. Har mange gange fået personlig overlevering omkring, hvordan dagen er gået osv. Føler virkelig der bliver taget hånd om det enkelte barn og man er ikke i tvivl om, at den overlevering der er sket fra børnehaven er læst. Min søn har aldrig været gladere for at komme afsted om morgenen som han er nu. Mange tak!! Jeg synes det har været god start for mit barn, man den besøgsdag på daginstitution kan man måske planlægges bedre, så pædagogerne ikke står alene med alle børnene. Jeg kunne godt tænke mig der komme nogle pædagoger fra SFO og hjælper til den dag hvor børnene får en hyggelig oplevelse med hinanden og tidligere og voksne, i stedet for en store stress dag for pædagogerne og børnene. Kunne man måske udvide tidsrummet for hvornår man kan aflevere barnet i børnehaven på genbesøgsdagen, hvor de kommer som gamle børnehavebørn? Nogle forældre har ikke mulighed for at få fri netop denne dag for at følge sit barn der til kl. 9, eller hvor sent det nu var, man kunne aflevere. Selv om vi kommer fra anden kommune gjorde vi, som man gjorde i Gladsaxe kommune med udviklingssamtale, kufferter og børnehavedag, for at vores datter var på lige fod med de øvrige børn. Vi lavede begge kufferter, selv om hun kun var én fra den børnehave. Daginstitutionen havde desværre ikke styr på, hvordan de skulle tackle overgangen - kom alt for sent i gang med skolegruppen og informationsniveauet var nærmest ikke eksisterende. Vi fik først i sidste øjeblik en udviklingssamtale, fordi vi fandt ud af at det skulle der holdes og vi derfor pressede på for at få en sådan holdt. Jeg har en klar opfattelse at min datter føler sig vigtig, fordi hendes venner fra børnehaven har fortalt hende, hvad hun er god til og min datter har lagt mærke til at hendes nye kammerater i skolen er vigtige og er gode til andre ting end hun selv. Min kone og jeg er fantastisk glade for, at vi har børn i Gladsaxe! ( ) Lærer/ pædagogerne håndterede overgangen vild flot. Min datter elsker at gå på Enghavegård skole og det skyldes især lærerne og pædagogerne ( ). 4. Gladsaxe Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrenes tilfredshed på Gladsaxe Skole svarer nogenlunde til den samlede tilfredshed for hele kommunen.

19 9 Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer ligeledes til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg - kuffert og Her er vi - skattekiste. Nedenfor er forældrenes besvarelser gengivet i diagrammer. Tilfredshed - Gladsaxe Skole 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 9 7 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 8 8 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 9 9 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? 0 6 Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Gladsaxe Skole 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 0 7 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 9 6 Kendskab til samarbejdsaftalen Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene (7 kommentarer) Ros Forældrene udtrykker tilfredshed med den måde, de er blevet taget i mod af SFO og skole, og der opleves at der er god og glidende sammenhæng. En forælder fremhæver en ordning med venskabskammerater fra. klasserne. Besøgsdagen i daginstitutionen En forælder forslår, at man udvider besøgsdagen i daginstitutionen. Det er et problem, at man som forældre er nødt til at tage fri for at hente barnet tidligere end normalt. Børn som kommer fra et andet distrikt:

20 0 En forælder skriver, at hendes barn, der er tilflyttet fra en anden kommuner, nemt kan føle sig uden for, da barnet ikke har været igennem det samme forløb, og ikke har mulighed for besøgsdag. Udvalgte citater: Vi har generelt været fuldt ud tilfredse med overgangen fra daginstitution til skole/sfo. Jeg har været meget tilfreds med overgangen, der er blevet gjort så glidende som muligt. Især det med venskabskammeraterne fra. klasserne har været godt i intro perioden. Jeg synes det er en rigtig god idé med en besøgsdag i børnehaven men det er et problem at børnene tidligst må komme kl.8.0 og skal være hentet senest kl. 4.0 idet der er rigtig mange lukkedag osv. der gør at man må tage fri fra arbejde og så alle de andre ting der også gør at man bliver nød til at tage tidligere fri fra arbejde og dem har vi ikke brug for flere af. Vi er tilflytter til kommunen og vores datter har ikke gået i børnehave i Gladsaxe, mener startet direkte i SFO. I den forbindelse syntes jeg at der har været et problem mht. den skattekiste som man har i Gladsaxe kommune. Sådan en havde hun ikke med, og det gjorde hende ked af det da alle de andre sad med deres. Lige så var vi nød til at tage en fridag, den dag man skulle tilbage til sin gamle institution og snakke om skattekisten. Dette skulle hun heller ikke, så dette gør at man som barn godt kan føle sig udenfor hvilket jeg ikke syntes er rimeligt. Man må jo have taget højde for, at der er børn der tilflytter kommunen og ikke har en skattekiste med. Jeg syntes ærlig talt, at I skulle få gjort noget ved det.

21 4.6 Høje Gladsaxe Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrene på Høje Gladsaxe Skole gennemgående enten er tilfredse eller meget tilfredse. Det er kun i forhold til besøgsdagen og udviklingssamtalen, der er utilfredse forældre. Sammenlignet med kommunen overordnet betragtet, har forældrene til børn på Høje Gladsaxe Skole en høj grad af tilfredshed. Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg - kuffert og Her er vi - skattekiste, og flere af forældrene angiver, at de ikke har kendskab til samarbejdsaftalen. Tilfredshed - Høje Gladsaxe 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 6 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 4 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 7 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Høje Gladsaxe 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 4 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 7 Kendskab til samarbejdsaftalen 8 9 Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene (9 kommentarer) Ros Forældrene roser daginstitution, SFO og skolens håndtering af overgangen. Det fremhæves blandt andet, at der er styr på det praktiske og at SFO personale og den kommende.klasselærer hjælper i børnehaveklassen. Forældrene sætter pris på det skoleforberedende arbejde i daginstitutionen.

22 Besøgsdagen i daginstitutionen En forælder foreslår, at man korter besøgsdagen ned til en halv dag. Så kan børnene i følgeskab med SFO pædagogerne vende tilbage til SFO en og være der om eftermiddagen. Udviklingssamtalen: En forælder skriver, at de oplevede, at pædagogerne i daginstitutionen virkede, som om de ikke befandt sig godt med at afholde udviklingssamtalen, og at samtalen ikke virkede så velovervejet. Udvalgte citater: Jeg synes, at der bliver taget fint hånd om dem hele vejen igennem. Mit barn har ikke haft problemer med en måske ellers svær overgang. Stort bifald til personalet i både børnehave, skole og SFO med at få det hele til at fungere. Overgangen til SFO og skole har helt klart oversteget mine forventningen og har hele vejen igennem været en meget positiv oplevelse. Idéen med at SFO personalet hjælper i børnehaveklassen er genial og ligeledes er det dejligt at børnenes kommende. klasselærer også er hjælper i børnehaveklassen. Begge dele er meget tryghedsskabende både for børn og forældre. Der bliver brugt alt for mange ressourcer på overgangen fra børnehave til skole. Jeg har større børn, som fik en glimrende overgang uden alle de tiltag, som min lille dreng har været med i. Jeg er meget tilfreds. Det har været en fin overgang. Hold endelig fast i besøgsdagen i daginstitutionen. Det var til stor glæde! I forbindelse med besøgsdagen i den gamle børnehave var oplevelsen at eftermiddagen var meget lang - og pladsen trang. Måske kunne man overveje at gøre besøgsdagen til en halv dag, således at SFO børnene kommer tilbage til SFO efter frokost. Så flot at det kan lade sig gøre at sende skolebørnene i børnehave en dag. Dejligt at det blev meldt ud i god tid at de skulle hentes tidligt. Også godt for børnehavebørnene at se hvordan skolebørnene har det når de selv skal til at starte i skole snart. Overgangen føltes meget tryg for vores søn og os som forældre. Udskolingssamtalen i børnehaven var måske ikke så velovervejet og gennemført. Måske fordi pædagogerne ikke følte sig helt hjemme i situationen endnu. SFO en var meget professionel da børnene begyndte. Der var taget hånd om alle praktiske detaljer og mit barn følte sig meget velkommen.

23 4.7 Marielyst Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrenes tilfredshed på Marielyst skole svarer nogenlunde til den samlede tilfredshed for hele kommunen. Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer ligeledes til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg - kuffert og Her er vi - skattekiste. Nedenfor er forældrenes besvarelser gengivet i diagrammer. Tilfredshed - Marielyst 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 9 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 7 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 8 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? 9 8 Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? 4 Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Marielyst 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 9 4 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 8 Kendskab til samarbejdsaftalen Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene (9 kommentarer) Ros Kommentarerne viser nogle tilfredse forældre, som oplever, at deres børn er blevet taget godt i mod. Der er en positiv oplevelse af ideerne med skattekiste og besøgsdag. En forælder bemærker, at den store omvæltning er håndteret på god vis. Besøgsdagen i daginstitutionen

24 4 Enkelte forældre peger på, at daginstitutioner bør gør mere ude af dagen for skolebørnene, samt at man bør udvide tidsrummet for besøget, så forældrene kan nå at hente og bringe. Børn som kommer fra en anden kommune: Kommentarerne fra forældrene viser, at det er vigtigt at være opmærksom på de børn og forældre, der er tilflyttere fra andre kommuner. De forskellige elementer kan nemt få tilflytterbørnene til at føle sig udenfor. En forælder roser SFO og skoles indsats for involvere en tilflytterfamilie. Udvalgte citater: Det et jo en stor omvæltning både for barn og forældre men i gjorde det faktisk rigtig godt. Eneste minus fra vores synspunkt var den opdeling mellem garderober og værested der var. Noget som heldigvis ikke længere er aktuelt Jeg oplever at overgangen til de frie rammer og regler i SFO en er meget svært for mit barn at håndtere. Dette viser sig ved at mit barn afprøver grænser men desværre ikke, tror jeg, mærker konsekvens nok og tydelig respons på hvad man må/ikke må. Jeg savner mere støtte og voksenkontakt til de børn som har brug for enkle, letforståelige og få regler og rammer at færdes i. Denne nye ordning med at besøge SFO en, starte og så derefter gense den gamle daginstitution er et super godt tiltag. Det eneste negative, er dagen hvor de skal besøge deres gamle daginstitution. De kan først komme fra kl. 8.0 og senest hentes kl.. Hvorfor er tidsrummet ikke det samme som i skolen/sfo?. Vores barn kommer fra en børnehave i en anden kommune, men alligevel har vi været utrolig glade for overgangen fra børnehaven til skolen. På trods af at vi ikke har kunnet være med i "skatte-kiste" projektet på helt rigtig vis, er vi blevet inviteret med og involveret på bedst måde, hvilket har været rigtig dejligt. Vi er blevet meget positivt overraskede over engagementet både fra skole og SFO, og det skal de have stor ros for på Marielyst Skole! Ideen med skattekiste, besøgsdag mv. er rigtig god. Men den bliver problematisk for barnet der kommer fra en anden kommune, da der ikke laves eller arrangeres et alternativ. Min datter skulle "bare blive hjemme" den dag hendes klassekammerater besøgte deres gamle børnehave. Der var ikke pædagoger til at tage med til hendes gamle børnehave i en anden kommune, så hun følte sig lidt udenfor. Den følelse må børn ikke have, straks efter skolestart. Jeg er i tvivl om den individuelle samtale fra børnehavens leder om mit barns sociale udfordringer, er nået til personalet i SFO en og husket! Såfremt man skal fortsætte besøgsdagen i børnenes tidligere daginstitutioner, er det nødvendigt at hjælpe børnehaverne med at skabe de nødvendige rammer; hvad skal der ske på dagen og hvad vil man gerne have at alle parter får ud af besøget. Ikke alle børnehaver formår selv at løfte denne opgave. Der var ikke tænkt en eneste tanke i den børnehave vores barn skulle besøge - pædagogerne virkede næsten overraskede, og de besøgende skolebørn havde fri leg hele dagen, hvilket var fint men fuldstændig formålsløst. Vores barn var desuden ked af at skulle tilbage i sin børnehave, nu hvor hun endelig var startet i skole.

25 4.8 Mørkhøj Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrenes tilfredshed på Mørkhøjskole svarer nogenlunde til den samlede tilfredshed for hele kommunen. Der er dog flere forældre på Mørkhøj skole, der har skrevet, at de er meget utilfredse, utilfredse eller hverken tilfreds eller utilfreds med besøgsdagen og udviklingssamtalerne m.m. sammenlignet med resultaterne fra hele kommunen. Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer ligeledes til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg - kuffert og Her er vi - skattekiste. Tilfredshed - Mørkhøj 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? 4 4 Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 0 4 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 9 9 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? 6 6 Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Mørkhøj 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 4 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 9 9 Kendskab til samarbejdsaftalen 7 Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene ( kommentarer) Ros Kommentarer fra forældrene viser tilfredse forældre, der oplever, at overgangen i det store hele fungerer godt, og er glade for samarbejdet omkring skolestarten. Forældrene sætter pris på at møde et imødekommende og hjælpsomt personale, når deres barn starter i SFO og skole.

26 6 Besøgsdagen i daginstitutionen Flere af forældrene skriver, at det er et problem, at besøgsdagen er kortere end den almindelige åbningstid. Det foreslås, at børnene kommer tilbage til SFO en om eftermiddagen. En forælder oplever besøgsdagen som kaotisk, mens en anden bemærker, at det er en stor belastning for institutionen at få en stor skolegruppe på besøg. Udvalgte citater: Overgangen fra daginstitution til SFO/skole har været ualmindelig svær, men er blevet tacklet af SFO/skole til UG med kryds og bolle. Skole/SFO personalet har været meget imødekommende og hjælpsomme. Mht. "kuffert" og "skattekiste", har jeg både set og hørt om det. Dette er ikke ensbetydende med, at jeg synes arbejdet fra børnehavens side er udført med fuld tilfredshed. Tingene bæger meget præg af et hastværk, noget som skal overstås. ( ) Når man afleverer og henter sine børn [på besøgsdagen] dag, føler man fra børnehavens side, at det bare er en dag som helst skal overstås. Dette er ikke noget nyt. Sådan har det også været, da mine egne børn stadigvæk gik i børnehave. Altid en meget kaotisk dag for alle. ( ) Til sidst stort ros til SFO Mørkhøj og dens meget kompetente og arbejdsglade pædagoger. En institution, som har båret sin opgave fuld ud. Som forældre har besøgsdagen i oktober ikke været god, børnene må først møde kl. 9 og skal være hentet kl.. Og det passer ikke ind i en almindelig arbejdsdag. Skolegruppen i vores institution var stor, det kan godt være en belastning at få så mange børn "på besøg" når der i forvejen er fyldt op. Besøgsdagen i børnehaven kunne måske være kortere og derefter suppleret op med en eftermiddag i SFO.

27 4.9 Stengård 7 Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at forældrenes tilfredshed på Stengård skole svarer nogenlunde til den samlede tilfredshed for hele kommunen. Der er dog flere forældre på Stengård, der har skrevet, at de er meget utilfredse, utilfredse eller hverken tilfreds eller utilfreds med besøgsdagen og udviklingssamtalerne m.m. sammenlignet med resultaterne fra hele kommunen. Forældrenes kendskab til elementerne i Pædagogisk kontinuitet svarer nogenlunde til det generelle kendskab i kommunen. Ligesom i resten af kommunen angiver forældrene, at de har kendskab til deres barns Her er jeg - kuffert og Her er vi - skattekiste, mens en stor del af forældrene angiver, at de ikke har kendskab til samarbejdsaftalen. Tilfredshed - Stengård 0% 0% 40% 60% 80% 00% Hvor tilfreds er du alt i alt med dit barns overgang fra daginstitution til skole/sfo? Hvor tilfreds er du med daginstitutionens indsats for at gøre overgangen god for dit barn? 8 7 Hvor tilfreds er du med skolens/sfo'ens indsats for at gøre overgangen god for dit barn. 7 9 Hvor tilfreds er du med besøgsdagen, hvor børnene besøger deres gamle daginstitution? Hvor tilfreds er du med den udviklingssamtale, som har fundet sted i barnets daginstitution? Meget tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds Utilfreds Meget utilfreds Kendskab - Stengård 0% 0% 40% 60% 80% 00% Kendskab til dit barns "Her er jeg - kuffert" 6 4 Kendskab til gruppens "Her er vi - skattekiste" 0 Kendskab til samarbejdsaftalen 6 Jeg har set / læst den Jeg har hørt om den Jeg har ikke hørt om den Kommentarer fra forældrene ( kommentarer) Ros Forældrene er glade for ideerne og elementerne i pædagogisk kontinuitet, og at der er fokus på at sikre en god overgang. De oplever, at tiltagene er med til at skabe sammenhæng i overgangen for børnene. Daginstitutionens forberedelse af overgangen

Evaluering Forårs SFO 2017

Evaluering Forårs SFO 2017 Evaluering Forårs SFO 2017 August 2017 I Faaborg-Midtfyn Kommune blev det i efteråret 2016 besluttet, at der skulle være en Forårs SFO fra 1. april 2017. Forårs SFOen blev derefter planlagt i samarbejde

Læs mere

Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016

Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016 Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016 I dag har jeg fået broccoli til frokost, og det kan jeg faktisk godt li. Vi fik rugbrød igen i dag. Supperne smager godt, og så er der ærter i. Vi

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Børneinstitutionen Kildevænget Pjece om overgang fra børnehave til skole juli 2009. Om overgangen fra børnehave Til skole

Børneinstitutionen Kildevænget Pjece om overgang fra børnehave til skole juli 2009. Om overgangen fra børnehave Til skole Om overgangen fra børnehave Til skole 1 Kære forældre Nu er jeres barn ved at blive så stort, at I skal tage stilling til, om jeres barn skal begynde i skole. Det er en stor omvæltning for jeres barn og

Læs mere

Rapport Forældreinterview Søbjerggård

Rapport Forældreinterview Søbjerggård Rapport Forældreinterview Søbjerggård Hvor gammelt er dit barn? I hvor høj grad oplever du et godt samarbejde med personalet i dit barns dagtilbud? (du kan uddybe dit svar på næste side) Du kan evt. uddybe

Læs mere

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen 1. Den pædagogiske indsats Spørgsmålet med den højeste tilfredshedsprocent: Personalets indsats for at få dit barn til at føle

Læs mere

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Kære forældre Skolestarten

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2012

Brugertilfredshedsundersøgelse 2012 Brugertilfredshedsundersøgelse 2012 Dagplejen 2 Indholdsfortegnelse Baggrund s.4 Mål s.4 Metode s.4 Opfølgning s.5 Sammenligninger med andre kommuner s.5 Svarprocenten s.5 Undersøgelsens konklusioner s.5

Læs mere

Evaluering af Københavns Kommunes sommerferielukning af institutioner i uge 29 og 30, 2011

Evaluering af Københavns Kommunes sommerferielukning af institutioner i uge 29 og 30, 2011 Evaluering af Københavns Kommunes sommerferielukning af institutioner i uge 29 og 30, 2011 For Københavns Forældreorganisation (KFO) Den 4. oktober 2011 Evaluering for KFO 1 Indhold Baggrund Mål side 3

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv En forældrepjece om børns overgang fra dagtilbud til skole

gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv En forældrepjece om børns overgang fra dagtilbud til skole gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv En forældrepjece om børns overgang fra dagtilbud til skole 4. udgave 2017 Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra dagtilbud til skole Kære forældre

Læs mere

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre.

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Indledning Denne evaluering giver viden om anvendeligheden og relevansen af bogen 'Snak om angst og depression... med børn

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Pædagogisk kontinuitet. Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole

Pædagogisk kontinuitet. Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole Pædagogisk kontinuitet Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole Introduktion til Pædagogisk Kontinuitet Baggrund for opstart af projektet Pædagogisk kontinuitet siden 2006

Læs mere

Resultat af brugerundersøgelse maj 2006

Resultat af brugerundersøgelse maj 2006 Børnehuset Udsigten Christen Kolds Vej 14 6100 Haderslev Tlf. 74 22 27 05 23 36 33 35 E-mail. bdhje@haderslev.dk Hjemmeside. www.udsigten.com Resultat af brugerundersøgelse maj 2006 Her er resultatet af

Læs mere

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Center for Børn og Undervisning 2015 Indhold Indledning... 2 1. Mødeaktiviteter for ledere, pædagoger, børnehaveklasseledere

Læs mere

Skolestart- Skoleparat

Skolestart- Skoleparat Skolestart- Skoleparat Til: Forældre til børn der skal starte i børnehaveklassen Fra: Thurø Skole og Skolefritidsordning 1 Et nyt kapitel starter Med overgangen fra børnehave til børnehaveklasse og skolefritidsordning

Læs mere

Forældretilfredshedsundersøgelse 2011

Forældretilfredshedsundersøgelse 2011 Jægerspris Skole DEU Dokumentation - Evaluering - Udvikling Februar 2011 INFORMATION FRA SKOLEN FORÆLDREINTRA Jeg bruger skolens hjemmeside Jeg bruger ForældreIntra En eller flere gange om ugen 51% 152

Læs mere

Forældretilfredshed 2012

Forældretilfredshed 2012 Forældretilfredshed 2012 Antal svar: 34, svarprocent: 81% LÆSEVEJLEDNING TIL SIDER MED FREKVENSOVERSIGT Tema / Fokus Spørgsmål fra det givne tema Benchmark / sammenligning med alle institutioner i undersøgelsen

Læs mere

Hvor tilfreds er du med Meget tilfreds tilfreds hverken eller utilfreds meget utilfreds I alt Vægtet gennemsnit

Hvor tilfreds er du med Meget tilfreds tilfreds hverken eller utilfreds meget utilfreds I alt Vægtet gennemsnit SIDE Sp. Hvor tilfreds er du med..4..8..4..8 Meget tilfreds tilfreds hverken eller utilfreds meget utilfreds I alt Vægtet gennemsnit Aktiviteterne i dagligdagen 9,% 8,%,%,%,%, Omfanget af natur og skov

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Princip for forældres deltagelse og samarbejde omkring skolens liv og barnets skolegang

Princip for forældres deltagelse og samarbejde omkring skolens liv og barnets skolegang Princip for forældres deltagelse og samarbejde omkring skolens liv og barnets skolegang Formål: Forældrenes deltagelse i barnets skolegang skal sikre, at skolen og forældrene i samarbejde tager ansvar

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

"Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning".

Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning. Selvevaluering 2012 Sammenfatning og konklusion. Bestyrelsen for Skanderup Efterskole og skolens ledelse har i år besluttet at spørge forældregruppen om deres tilfredshed med skoleåret. Vi finder det meget

Læs mere

Brugerundersøgelse på Teaterskolen for Børn

Brugerundersøgelse på Teaterskolen for Børn Brugerundersøgelse på Teaterskolen for Børn Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning...3 Metode...4 Besvarelse fra de børn/unge der har benyttet Teaterskolen for Børn s fritidstilbud.5

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Helhed og sammenhæng i børns liv. i overgangen fra daginstitution til SFO og skole. gladsaxe.dk. Gå til side 1. Gå til side 1

Helhed og sammenhæng i børns liv. i overgangen fra daginstitution til SFO og skole. gladsaxe.dk. Gå til side 1. Gå til side 1 gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Kære forældre Skolestarten

Læs mere

En festlig opsang - Kommunens samarbejde med Mungo Park ligner et hit Gladsaxe Bladet,

En festlig opsang - Kommunens samarbejde med Mungo Park ligner et hit Gladsaxe Bladet, GLADSAXE KOMMUNE Kultur og Fritid Den 11. oktober 2011 Betina Louise Kimergård Lokalpressen skrev: En festlig opsang - Kommunens samarbejde med Mungo Park ligner et hit Gladsaxe Bladet, 4.10.2011 Kosmodrom

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2014 GLADSAXE KOMMUNE - SKOLE HOVEDRAPPORT

FORÆLDRETILFREDSHED 2014 GLADSAXE KOMMUNE - SKOLE HOVEDRAPPORT GLADSAXE KOMMUNE - SKOLE HOVEDRAPPORT 0 A INDHOLD 1 Baggrund og formål med undersøgelsen 2 2 Sammenfatning: Skoleområdet 3 3 Sammenfatning: SFO-området 4 4 Om dataindsamlingen 5 5 Læsevejledning 6 6 Skoleområdet

Læs mere

Troldehulen En ny verden for dig.

Troldehulen En ny verden for dig. Troldehulen En ny verden for dig. De ansatte i Troldehulen har lavet nedenstående tegning, hvor teksten i ballonerne illustrerer det, som man bestræber sig på, at børnene får ud af at gå i Troldehulen.

Læs mere

Pædagogisk kontinuitet

Pædagogisk kontinuitet Pædagogisk kontinuitet Helhed og sammenhæng i børnenes hverdag Præsenteret af Områdeleder Tina Hjortshøj og Pædagogerne Dorthe Hansen og Jeanette Nielsen Februar 2015 Rammen for samarbejdet mellem Dagtilbud

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Lilleskov

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Lilleskov De pårørende har ordet 2012 Kommentarsamling for pårørende til beboere på Indledning Denne kommentarsamling indeholder de kommentarer, som de pårørende har givet i forbindelse med gennemførelsen af pårørendeundersøgelsen

Læs mere

Bilag 4 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Overgange

Bilag 4 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Overgange I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? MÅL for indsatsen med sammenhæng i børns overgang fra hjemmet til dagtilbud, fra dagpleje til børnehaven og i mellem grupperne i 0-6 års

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

Overgang fra vuggestue til børnehave

Overgang fra vuggestue til børnehave Overgang fra vuggestue til børnehave Til forældre Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf.: 32571706 www.den-flyvende-kuffert.dk 1 Overgang fra vuggestue til

Læs mere

VELKOMMEN TIL MØLLEHUSET

VELKOMMEN TIL MØLLEHUSET VELKOMMEN TIL MØLLEHUSET Her kan du få svar på dine spørgsmål som ny forælder i Møllehuset Velkommen til Møllehuset Formålet med pjecen her er at besvare de spørgsmål, du som ny forælder måtte have til

Læs mere

Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse

Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse Evaluering af sommerferielukning i Dagplejen 2015 Udført af Dagplejekontoret og Dagplejens Forældrebestyrelse Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Forældrebestyrelsens evaluering... 4 Udførelse af undersøgelsen...

Læs mere

Opsamling på cafesamtalerne

Opsamling på cafesamtalerne Bilag 17 til pkt. 6 på mødet den 12. december 2013 Opsamling på cafesamtalerne 3. årgang. Lærere (9 personer) : Mest travlt mellem 18-19 Gennemsnit talt med 15 forældre dog en, der har talt med 31-35 forældre

Læs mere

Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015

Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015 Analyse af brugerundersøgelse på integrationsområdet 2015 I forbindelse med drifts- og udviklingsaftalen 2015 udarbejdes en brugerundersøgelse på integrationsområdet. Brugerundersøgelsen har til formål

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

Internt notatark. Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016

Internt notatark. Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016 Internt notatark Børne- og Uddannelsesforvaltningen Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016 Dato 29. september 2016 Sagsbehandler Asta Moldt Direkte telefon 79 30 28 07 E-mail abmo@kolding.dk

Læs mere

Velkommen til Småfolket / Regnbuen. Regnbuens vuggestue. Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: Telefon:

Velkommen til Småfolket / Regnbuen. Regnbuens vuggestue. Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: Telefon: Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: lagu@faxekommune.dk Telefon: 30 51 60 32 Velkommen til Småfolket / Regnbuen Daglig pædagogisk leder Line Stabell Jacobsen Mail: ljaco@faxekommune.dk Telefon:

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 2014: Tilfredshed

Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 2014: Tilfredshed Spørgeskemaundersøgelse mini-rol 04: Tilfredshed Vi har lavet undersøgelser: En som henvender sig til spillerne, og en som henvender sig til forældrene (se side 7). Samarbejdet med begge parter er vigtigt

Læs mere

Forbered dit barn. Ramme Skole og SFO Lomborg Børnehave. Ønsker og forventninger til børn og forældre der starter i Ramme Skole og SFO

Forbered dit barn. Ramme Skole og SFO Lomborg Børnehave. Ønsker og forventninger til børn og forældre der starter i Ramme Skole og SFO Forbered dit barn Ramme Skole og SFO Lomborg Børnehave Ønsker og forventninger til børn og forældre der starter i Ramme Skole og SFO Vi ønsker Glade, trygge børn der har selvtillid, og som er selvstændige

Læs mere

MDvuns-portalen Statistik brugertilfredshedsmålinger Marts 2017

MDvuns-portalen Statistik brugertilfredshedsmålinger Marts 2017 Svarværdi Tekst 1 I meget høj grad 2 I høj grad 3 I nogen grad 4 I ringe grad 5 I meget ringe grad Spørgsmål 222 undersøgelser 47 besvarelser/1 afslået Besvarelsesprocent 21,2 1,87 1,98 2,13 1,94 Der er

Læs mere

Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler.

Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Respondenter Procent 0D 4 5,3% 0E 5 6,6% 1E 3 3,9% 2D 6 7,9% 2E 2 2,6%

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelsen Mellemtrin. 1. Forberedelse inden overgang

Tilfredshedsundersøgelsen Mellemtrin. 1. Forberedelse inden overgang Tilfredshedsundersøgelsen Mellemtrin 1. Forberedelse inden overgang A. Mit barn vidste i god tid før sommerferien at han/hun skulle videre til 3. årgang i bygning 2 efter sommerferien Enig: 100% Delvist

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Odder Kommunale Musikskole

Odder Kommunale Musikskole Odder Kommunale Musikskole Brugerundersøgelse 2006 Denne undersøgelse er sat i gang på initiativ af Odder Kommunale Musikskole. Formålet er at måle tilfredsheden med musikskolens ydelser og holdningen

Læs mere

Fredensborg gæstelokale

Fredensborg gæstelokale Fredensborg gæstelokale Dagplejens karakteristika bibeholdes i det daglige Fra projektets start ønskede dagplejerne, at gæstelokalet skulle ligge i deres legestue, hvilket blev imødekommet. Det kan konstateres,

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden. 3. kvartal 2013

Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden. 3. kvartal 2013 Borgertilfredshedsundersøgelse Virksomheden 3. kvartal 2013 Magnus B. Ditlev Direkte tlf.: 20 14 30 97 MagnusBrabrand.Ditlev@silkeborg.dk Staben Job- og Borgerserviceafdelingen Søvej 1, 8600 Silkeborg

Læs mere

Mit barn er. Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen?

Mit barn er. Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen? Mit barn er Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen? Har du oplevet noget der har gjort at du har overvejet at melde dig ud? Har du oplevet noget der har gjort at du har overvejet at melde

Læs mere

Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give

Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give Vi vil med denne folder byde nye børn og forældre velkommen til Give Skoles SFO og ser frem

Læs mere

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet Retur Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet I perioden d.. september til 3. november har borgere, der har været til møde i rehabiliteringsteamet, fået udleveret et spørgeskema om deres oplevelser

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Forældremøde Vibeholm SFO d. 1. dec Forældre ideer til forbedringer. 130 forældre har bidraget med nedenstående ideer

Forældremøde Vibeholm SFO d. 1. dec Forældre ideer til forbedringer. 130 forældre har bidraget med nedenstående ideer Forældremøde Vibeholm SFO d. 1. dec.2010 Forældre ideer til forbedringer. 130 forældre har bidraget med nedenstående ideer Fællesaktiviteter om onsdagen kl. 14.00-15.30 - Hvordan kan vi samarbejde om at

Læs mere

Skolestart 2010. gladsaxe.dk

Skolestart 2010. gladsaxe.dk Skolestart 2010 gladsaxe.dk Kære Forældre Optagelse i børnehaveklasse Jeres barn kan nu begynde i skole i en børnehaveklasse fra august 2010. At starte i skole er en milepæl i barnets liv, som der ses

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 66 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 51% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Forældretilfredshedsundersøgelse 2012-2013. Svarprocent. Hvad er barnets køn? Hvilket klassetrin går dit barn på? Jægerspris Skole.

Forældretilfredshedsundersøgelse 2012-2013. Svarprocent. Hvad er barnets køn? Hvilket klassetrin går dit barn på? Jægerspris Skole. Jægerspris Skole Forældretilfredshedsundersøgelse 2012-2013 Svarprocent Ikke besvaret 45% 319 Ikke afsluttet 2% 16 Gennemført - svarprocent 53% 375 Hvad er barnets køn? Pige 51% 201 Dreng 49% 190 Hvilket

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2014

BRUGERUNDERSØGELSE 2014 Antal besvarelser: 635 Svarprocent: 85% BRUGERUNDERSØGELSE Brugerundersøgelse Om rapporten OM RAPPORTEN Rapportens opbygning 01 har i perioden februar - marts gennemført en tilfredshedsundersøgelse blandt

Læs mere

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart.

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart. Sammenhængskraft mellem dagtilbud og skole/sfo Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt.. Breve til kommende forældre Tidspunkt:

Læs mere

Brugerundersøgelse af Filurens Kursus og KompetenceCenter (KKC)

Brugerundersøgelse af Filurens Kursus og KompetenceCenter (KKC) Brugerundersøgelse af Filurens Kursus og KompetenceCenter (KKC) Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Filurens KKCs fritidstilbud:...

Læs mere

Den Røde Tråd - Skolestart

Den Røde Tråd - Skolestart Den Røde Tråd - Skolestart Natur og Udvikling Indledning I Halsnæs Kommune ønskes det, at børn og forældre oplever en god overgang mellem kommunens tilbud. Den røde tråd skal sikre en sammenhæng for børn

Læs mere

Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18

Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18 Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Metode... 3 1.2.1 Dataindsamling... 3 2. Analyse af spørgeskemaundersøgelsen...

Læs mere

Elev APV Indledning

Elev APV Indledning Indledning I undersøgelsen af elevernes undervisningsmiljø er programmet Termometeret blevet brugt. Vi vil i den efterfølgende bearbejdning af undersøgelsen skitsere de forskellige svar eleverne har givet,

Læs mere

Evaluering af Rullende skolestart på Ørum skole april 2015

Evaluering af Rullende skolestart på Ørum skole april 2015 Evaluering af Rullende skolestart på Ørum skole april 2015 I foråret 2012 startede Ørum skole forsøgsprojekt med Rullende skolestart og aldersintegreret undervisning. Målet med projektet var At skabe en

Læs mere

Forældretilfredshed og Indhold

Forældretilfredshed og Indhold Forældretilfredshed og Indhold Sammenfatning de vigtigste resultater 2 Baggrund 3 Svarprocenter og svarfordeling 4 Tilfredshed med skole, SFO og klub 5 Faglighed og læring i skolen 8 Trivsel og mobning

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2014

BRUGERUNDERSØGELSE 2014 Antal besvarelser: 482 Svarprocent: 85% BRUGERUNDERSØGELSE Brugerundersøgelse Om rapporten OM RAPPORTEN Rapportens opbygning 01 har i perioden februar - marts gennemført en tilfredshedsundersøgelse blandt

Læs mere

SKOLESTART Klar, Parat Skolestart!

SKOLESTART Klar, Parat Skolestart! SKOLESTART 2019 Klar, Parat Skolestart! Velkommen til 0. klasse! Kære forældre Kan du huske din første skoledag? Den dag du pakkede din første skoletaske, og gik af sted med dine forældre. Alle de mennesker

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2014

BRUGERUNDERSØGELSE 2014 Antal besvarelser: 538 Svarprocent: 84% BRUGERUNDERSØGELSE Brugerundersøgelse Om rapporten OM RAPPORTEN Rapportens opbygning 01 har i perioden februar - marts gennemført en tilfredshedsundersøgelse blandt

Læs mere

Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne:

Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne: Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne: Fokuspunkter Elevcentrering Informanternes svar -Føler du dig aktiv eller passiv i opgaverne - hvorfor? -Føler du mere eller mindre ejerskab over

Læs mere

Har du indenfor de seneste par år oplevet ændringer i åbningstiderne i dine børns daginstitutioner/sfo? 57% 22% 13%

Har du indenfor de seneste par år oplevet ændringer i åbningstiderne i dine børns daginstitutioner/sfo? 57% 22% 13% Notat Åbningstider i daginstitutioner Til: Dansk Erhverv Fra: MMM Børneforældre har brug for at få deres børn passet mens de er på arbejde. Imidlertid oplever mange, at indskrænkninger i daginstitutionernes

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO 1 INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Sammenfatning Side 05 Afsnit 03 Skoleresultater Side 07 Afsnit 04 SFO-resultater

Læs mere

Forældre evaluering 2015

Forældre evaluering 2015 Forældre evaluering 2015 Hvordan har det været at have sin daglige gang i Børnehaven Toftebo. En glæde at se hvor glad ens barn er hver eneste dag i Toftebo. Alle voksne kender ens barn, det gør forældrene

Læs mere

INFORMATIONSFOLDER INDSKOLINGEN PÅ NØRRE NISSUM SKOLE.

INFORMATIONSFOLDER INDSKOLINGEN PÅ NØRRE NISSUM SKOLE. INFORMATIONSFOLDER INDSKOLINGEN PÅ NØRRE NISSUM SKOLE. 1 Kære forældre Med denne informationsfolder håber vi at kunne give svar på nogle af de spørgsmål der opstår, når jeres barn starter i skole, og dermed

Læs mere

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM DAG TIL BUD SFO SKOLE Introduktion Denne inspirationsfolder er primært til dig, der arbejder i førskolegruppen i børnehaven, i SFOen eller børnehaveklassen.

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger Farsø Skole 2014 0.a 0.b 1.a 1.b 1.c 2.a 2.b 3.a 3.b 3.c 4.a 4.b 5.a 5.b 6.a 6.b 7.a 7.b 7.c 8.a 8.b 8.c 9.a 9.b 9.c A-klasser M-klasser A 3 M 1 A 4 M 2 A 5 M - 3 AKT+ 9 elever 690 elever 64 lærere 20

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2014

BRUGERUNDERSØGELSE 2014 Antal besvarelser: 469 Svarprocent: 81% BRUGERUNDERSØGELSE Brugerundersøgelse Om rapporten OM RAPPORTEN Rapportens opbygning 01 har i perioden februar - marts gennemført en tilfredshedsundersøgelse blandt

Læs mere

Kommentarsamling. Ambulante patienter. Fertilitetsklinikken. Kvindesygdomme og Fødsler Hospitalsenhed Midt. LUP Somatik 2017 DEFACTUM

Kommentarsamling. Ambulante patienter. Fertilitetsklinikken. Kvindesygdomme og Fødsler Hospitalsenhed Midt. LUP Somatik 2017 DEFACTUM LUP Somatik 2017 Kommentarsamling Ambulante patienter Fertilitetsklinikken Kvindesygdomme og Fødsler Hospitalsenhed Midt DEFACTUM Social, sundhed & arbejdsmarked LUP Somatik 2017 Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009. Skole og SFO

Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009. Skole og SFO Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009 Indhold 1 2 3 Introduktion 3 Læsevejledning 4 Skolen 6 4 SFO Bilag Rangering af samtlige spørgsmål 5 40 25 2 1. Introduktion Lyngby-Taarbæk Kommune har i løbet

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40

Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40 Sfo v/ Virum Skole Akvariet og Galaxen Parcelvej 167, 2830 Virum 45 28 44 40 Velkommen til Virum Skoles Sfo Med denne pjece ønsker vi børn og forældre velkommen til vores skolefritidsordning. Vi håber,

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Glidende overgang fra børnehave til SFO 2011

Glidende overgang fra børnehave til SFO 2011 Glidende overgang fra børnehave til SFO 2011 Sct. Michaels Skole, Sct. Michaels Gade 4, 6000 Kolding Hvad er glidende overgang? Sct. Michaels Skole har efter aftale med Kolding Kommune, mulighed for at

Læs mere

Børnehaven Filuren Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune

Børnehaven Filuren Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Indholdsfortegnelse Introduktion til undersøgelsen...3 Samlet tilfredshed...4 Barnets hverdag i institutionen...5 Kontakten og samarbejdet med personalet...6

Læs mere

Allerød Kommune Dagtilbud

Allerød Kommune Dagtilbud Udvidede åbningstider Allerød Kommune Dagtilbud 1 Indledning Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af kommissorium om Behov for dagtilbud med udvidede åbningstider. For at inddrage så mange forældre

Læs mere

Grævlingehulen Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune

Grævlingehulen Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Indholdsfortegnelse Introduktion til undersøgelsen...3 Samlet tilfredshed...4 Barnets hverdag i institutionen...5 Kontakten og samarbejdet med personalet...6

Læs mere

Skolestart gladsaxe.dk

Skolestart gladsaxe.dk Skolestart 2009 gladsaxe.dk Kære Forældre Optagelse i børnehaveklasse Jeres barn kan nu begynde i skole i en børnehaveklasse fra august 2009. At starte i skole er en milepæl i barnets liv, som der ses

Læs mere

Evaluering af folkeskolereformen

Evaluering af folkeskolereformen Evaluering af folkeskolereformen Det første halve år, hvor folkeskolereformen har været en realitet er ved at være gået. Med henblik på at evaluere og kvalitetssikre de politiske og pædagogiske beslutninger,

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere