DECEMBER 2014 COWI-analyse. En analyse af kommunernes potentiale for omstilling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DECEMBER 2014 COWI-analyse. En analyse af kommunernes potentiale for omstilling"

Transkript

1 DECEMBER 2014 COWI-analyse Elbiler vejen til økonomiske besparelser og grønne gevinster En analyse af kommunernes potentiale for omstilling til elbiler i Region Hovedstaden

2 INDHOLDSFORTEGNELSE 3 Indhold og baggrund 4 metode 5 Grønne potentialer i alle kommuner 6 Ikke to ens kommuner 7 Vi kører ikke så langt, som vi tror 7 Elbiler brander den grønne by 9 CASES 10 Fremtidige muligheder og udfordringer Billedet på forsiden er venligst udlånt af Clever A/S.

3 3 Indhold og baggrund Danmark skal ifølge klima- og energiministeren være fossilfrit i Grønne mål og regnskaber er allerede en vision i mange kommuner, men en del kommuner har svært ved at realisere målene inden for deres budgetter. En kortlægning af kommunernes bilflåder og køremønstre i Region Hovedstaden viser, at omstilling til elbiler kan være en let og omkostningsfri måde at gå foran som grøn kommune. Der er nemlig både miljømæssige og økonomiske gevinster ved at omstille til elbiler. COWI har i samarbejde med Designskolen Kolding og EVTest hjulpet Region Hovedstaden med at screene og analysere potentialet i omstilling til elbiler i 29 kommuner og på 12 hospitaler. De første erfaringer herfra viser, at det i 10 ud af 11 kommuner vil kunne betale sig både økonomisk og i CO ² -regnskabet at omstille dele af bilparken til elbiler. Mere end 25 procent af kommunernes biler kan omstilles til elbiler enten med økonomisk gevinst eller uden at føre til ekstra udgifter for kommunerne. Knap 50 procent af kommunens biler kan omstilles til elbiler og kan dermed bidrage med CO ² -gevinster. Dette white paper giver et indblik i de økonomiske besparelser og miljømæssige gevinster, der kan ligge i omstillingen til elbiler med udgangspunkt i resultaterne fra screeninger af 11 kommuners bilflåder i Region Hovedstaden med nedslag i cases fra tre forskellige kommuner: Gribskov, en større landkommune Gladsaxe, en mellemstor bykommune Dragør, en lille bynær kommune.

4 4 Metode COWI har vurderet potentialet for 11 kommuner i hovedstadsregionen. I hver kommune er der foretaget følgende: Kortlægning Kommunernes bilflåder er gennemgået bil for bil. Biltype, alder, brændstof samt ejerskab er fastlagt. Desuden er det kortlagt og beskrevet, hvor meget der køres, hvilke afdelinger i kommunen, der benytter bilen, og hvad den benyttes til. Muligheden for omstilling er først og fremmest betinget af: 1. At der findes elbiler, der svarer til indretning og anvendelse af den eksisterende bil. 2. At den daglige kørsel i bilen er under 100 km, som er den rækkevidde, en elbil cirka kører på en opladning. Analyse På basis af den overordnede kortlægning og de gennemsnitlige brændstofpriser i 2014 er totaløkonomien beregnet for en ny elbil i sammenligning med en ny diesel- eller benzinbil. Totaløkonomien omfatter alle kommunens omkostninger til køb og brug af bilen. Elbilen er typisk dyrere i anskaffelse, men vil efterfølgende have lavere løbende omkostninger end benzin- og dieselalternativerne. De meget lave oliepriser i december 2014 er dog ikke med i beregningerne. Handlingsplan For hver kommune er der lavet en handlingsplan, der giver et samlet overblik over de økonomiske og miljømæssige gevinster samt omkostninger ved omstilling til elbiler. Der peges på de konkrete biler, der kan anbefales til omstilling, og behovet for tilhørende ladeinfrastruktur beskrives. I tillæg hertil beregnes omkostninger til ladeinfrastrukturen. For at omstille til elbiler og for at sikre en uproblematisk anvendelse af elbilerne er det vigtigt at inddrage alle relevante aktører i kommunen. Dette er et særligt fokusområde i handlingsplanerne, der endvidere efter samråd med kommunen udpeger, hvem der skal tage ansvar for den videre omstillingsproces, hvis de ønsker at gå videre med planen. Grønne, gule og røde biler For at anskueliggøre potentialet for elbiler i kommunerne er analysens hovedresultater formidlet i grønne, røde og gule biler. Grønne biler: Biler, der teknisk set kan omstilles til elbiler og samtidig giver en besparelse i de samlede omkostninger. Gule biler: Biler, der teknisk set kan udskiftes med elbiler, men til en højere pris end konventionelle biler. Røde biler: Biler, der ikke kan omstilles til elbiler, enten på grund af tekniske forhold, eller fordi bilerne kører mere end 100 km om dagen.

5 5 Grønne potentialer i alle kommuner Samlet set er der et stort potentiale for omstilling til elbiler i Region Hovedstaden. I alle de kommuner, COWI har analyseret, med undtagelse af en enkelt er der fundet besparelsespotentiale i totalomkostningerne ved at vælge en elbil i stedet for en almindelig bil, når bilerne skal udskiftes. 46 % AF ALLE BILERNE I DE 11 ANALYSEREDE KOMMUNER KAN OMSTILLES TIL ELBILER I gennemsnit kan kommunerne i Region Hovedstaden spare kr. og ca. 29 tons CO ². Nedenstående figur viser, at 46 procent af bilerne i de analyserede kommuner med fordel kan udskiftes med elbiler. 15 % 54 % 31 % Biler, der kan omstilles og er billigere end konventionelle biler (grønne biler). Biler, der kan omstilles, men er dyrere end konventionelle biler (gule biler). Biler, der ikke kan omstilles (røde biler). Figur 1: Andelen af omstillingsparate biler i kommunerne i Region Hovedstaden. 69 % AF DE BILER, DER TEKNISK MULIGT KAN OMSTILLES, KAN OMSTILLES UDEN EKSTRA totalomkostninger Figur 2 på næste side viser potentialet for omstilling til elbiler med økonomiske besparelser eller uden ekstra totalomkostninger over bilens brugsperiode i de 11 analyserede kommuner. Tallene viser andelen af de biler i kommunen, der teknisk set kan erstattes med en af de elbiler, der findes på markedet. I fem af kommunerne er det tæt på 100 procent af bilerne, der kan udskiftes med elbiler, uden at det vil koste ekstra. kortlægning og analyse af 11 kommuner: Gladsaxe Glostrup Egedal Halsnæs Dragør Ishøj Gribskov Furesø Gentofte Rødovre Frederiksberg. Derudover ser COWI på bilerne i: Fredensborg Hvidovre Lyngby-Taarbæk Høje Taastrup Allerød Vallensbæk Herlev Helsingør København.

6 6 100 % 90 % 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 % GLADSAXE DRAGØR GENTOFTE GLODSTRUP ISHØJ EGEDAL GRIBSKOV FREDERIKSBERG RØDOVRE Figur 2: Omstilling til elbiler uden ekstra omkostninger. HALSNÆS FURESØ De grønne søjler viser andelen af grønne biler, dvs. biler, der teknisk set kan omstilles til elbiler og samtidig giver en besparelse set over bilens brugsperiode. De gule søjler viser gule biler, dvs. biler, der teknisk set kan udskiftes med elbiler, men til en højere pris end konventionelle biler. Sammenstillingen af de to søjler viser andelen af biler i kommunerne, der kan omstilles uden ekstra totalomkostninger over bilens brugsperiode. Den resterende andel op til 100 procent er biler, der teknisk set kan omstilles til elbiler, men vil føre til en samlet meromkostning for kommunen. Ikke to ens kommuner Kommuner, der har samme størrelse, befolkningstal, antal biler per kvadratmeter eller antal biler per indbygger, kan have meget forskellige potentialer for omstilling. Ofte er der en forestilling om, at elbiler ikke er egnede i store kommuner, der breder sig over større arealer. Det er der imidlertid ikke noget i analysen af de store landkommuner i Region Hovedstaden, der tyder på. Bilflåder i hovedstadsregionens kommuner De danske kommuner har i gennemsnit 97 biler* til rådighed til brug for hjemmeplejen, teknisk forvaltning, rengøring, børne- og ungeområdet m.m. Mindste bilflåde: 31 biler Største bilflåde: 206 biler. Der er ingen geografisk eller demografisk sammenhæng med antallet af biler i kommunerne. * Biler under 3,5 tons, som kan udskiftes til elbiler. Lastbiler og golfvogne er ikke inkluderet.

7 7 Vi kører ikke så langt, som vi tror Omstilling til elbiler bliver tit afvist med begrundelsen om, at de ikke kan køre mere end ca. 100 km på en opladning. Kigger man nærmere på den enkelte kommunes køremønstre, er langt de fleste ture imidlertid under 100 km i løbet af en dag og i de tilfælde er elbilen ofte et oplagt alternativ % af bilerne i de små og mellemstore kommuner kører mindre end 100 km om dagen % af bilerne i de store kommuner kører MIndre end 100 km om dagen.

8 8 Foto: Fredensborg Kommune Elbiler brander den grønne by Renere luft, mindre støj, mere sundhed, bedre biløkonomi der kan være mange grunde til at omstille til elbiler. Beregningerne fra de 11 kommuner viser, at der er betydelige CO ² -besparelser ved omstillinger til elbiler i kommunerne. Figuren nedenfor viser, at alle kommunerne vil kunne reducere deres CO ² -udslip ved at omstille til elbiler. FuresØ halsnæs rødovre frederiksberg gribskov egedal ishøj glostrup gentofte dragør gladsaxe Kg CO ² / år Figur 3: Kommunernes maksimale potentielle CO ² -besparelser ved omstilling til elbiler.

9 9 Hvornår er man omstillingsparat? Der kan være forskellige mål med omstillingen til elbiler. Nogle kommuner ønsker at gå over til elbiler af hensyn til miljøet og for at brande sig som en grøn kommune. Her er det som regel nok, at omstillingen er udgiftsneutral. Andre kommuner prioriterer omstillingen til elbiler ud fra de økonomiske besparelsespotentialer. I det følgende præsenteres tre cases fra kommuner i forskellige størrelser, med forskellige ejerforhold og med forskellige motiver for at få analyseret deres bilpark og omstille til elbiler.

10 10 CASES Vi har trukket tre cases frem, som afspejler de forskellige potentialer og motiver for omstilling til elbiler, som kommunerne kan have. De to første cases er eksempler på en lille og en mellemstor kommune nær hovedstaden. Den sidste case fra Gribskov Kommune afspejler potentialet for omstilling til elbiler i en større landkommune. DRAGØR KOMMUNE En øjenåbner for den økonomiske gevinst ved grøn omstilling Areal: 12,2 km² Indbyggere: Biler i alt: 31 Ejerskab: Leasing og eje. Grønne biler: 10 Gule biler: 8 I alt: 18 omstillingsparate biler. Årlig besparelse ved omstilling af grønne biler: kr. CO ² -besparelse ved omstilling af grønne biler: 26,8 tons CO ² Maksimal årlig CO ² -besparelse, hvis alle grønne og gule biler udskiftes til elbiler: 42,6 tons CO ². Dragør Kommune er en lille kommune med få biler. Kommunen har haft en stram økonomi og har stadigvæk stort fokus på rationaliseringer. For Dragør Kommune har analysen af deres potentialer for omstilling til elbiler vist, at grøn omstilling kan være en vej til besparelser frem for endnu en udgiftspost i kommunebudgettet. Analysen af Dragør Kommunes bilpark viste, at omstilling til elbiler kan give relativt store besparelser. Det har givet anledning til, at Kommunen nu har anskaffet sig en ny elbil og undersøger, hvor de næste elbiler i kommunen mest fordelagtigt kan indfases.

11 11 GLADSAXE KOMMUNE Udgiftsneutral omstilling Areal 24 km² Indbyggere Antal biler: 147 Ejerskab: Leasing og eje. Grønne biler: 25 Gule biler: 45 I alt: 70 omstillingsparate biler. Årlig besparelse ved omstilling af grønne biler: kr. CO ² -besparelse ved omstilling af grønne biler: 54,5 tons CO ² Maksimal årlig CO ² -besparelse, hvis alle grønne og gule biler udskiftes til elbiler: Mere end 177 tons CO ². Gladsaxe Kommune prioriterer miljøet højt. Kommunen ønsker derfor at foretage en løbende udskiftning af deres biler til elbiler der, hvor omstillingen er udgiftsneutral. Knap 80 procent af alle omstillingsparate biler kan udskiftes til elbiler, uden at totalomkostningerne øges. En del af de biler, som ikke kan omstilles, er minibusser til handikapkørsel, hvor det endnu ikke er muligt at få elbilalternativer. GRIBSKOV KOMMUNE Store afstande og store dobbeltgevinster Areal: 179,4 km² Indbyggere: Biler i alt: 72 Ejerskab: Leasing og eje. Grønne biler: 17 Gule biler: 20 I alt: 37 omstillingsparate biler. Årlig besparelse ved omstilling af grønne biler: kr. CO ² -besparelse ved omstilling af grønne biler: 33,5 tons CO ² Maksimal årlig CO ² -besparelse, hvis alle grønne og gule biler udskiftes til elbiler: 74,6 tons CO ². Gribskov Kommune er både i areal og indbyggertal en stor kommune med relativt store afstande. Kommunen er i gang med en gennemgribende rationaliseringsproces, og da de samtidig har et stort ønske om at være en miljøansvarlig kommune, er de meget bevidste om, at grøn omstilling skal tænkes med ind i de processer på alle områder. Gribskov kan sammenlignes med en mellemstor jysk kommune.

12 12 Fremtidige muligheder og udfordringer Elbiler koster mere at købe end benzin- eller dieseldrevne biler i samme størrelse i dag. Men de er langt billigere i drift og service*. For nogle kommuner kan der dog ligge nogle større anlægsinvesteringer i opsætning af ladestandere. Der er i øjeblikket forhold, der understøtter udviklingen. Kommunerne kan søge støtte via puljeordningerne, hvilket gør, at bilernes indkøbspriser nærmer sig de konventionelle bilpriser. Indtil videre er bilerne desuden afgiftsfritaget indtil udgangen af Regeringen har lovet at finde en fremtidig løsning, der kan understøtte målet om et fossilfrit Danmark i Region Hovedstaden har en målsætning om, at 25 procent af bilerne i kommunerne kan omstilles til elbiler. COWIs analyse viser, at knap 50 procent af bilerne kan omstilles til elbiler, og at 69 procent af disse biler kan omstilles uden ekstra totalomkostninger på bilerne. Det vil sige, at meget tyder på, at regionens målsætning kan nås uden væsentlige meromkostninger til selve bilerne. Skal kommunerne have realiseret handlingsplanerne og omstille de dele af deres bilparker, hvor det betaler sig, ligger der en vigtig formidlingsopgave i at få aflivet nogle af de mest udbredte myter om elbiler herunder forestillingen om, at vi kører mere end 100 km om dagen. Derudover vil der i nogle kommuner og regioner være behov for at skabe en endnu bedre ladeinfrastruktur. Analyserne af kommunernes bilflåder er foretaget for Regions Hovedstadens Elbilsekretariat Copenhagen Electric. Deres formål er at øge bestanden af elbiler i Region Hovedstaden gennem viden og information om de mange fordele, der er med elbiler, i forhold til økonomi, sundhed, miljø og støjniveauet i byen. Ved at arbejde målrettet med kommunerne og andre offentlige institutioner håber de, at kommunerne vil blive et forgangsbillede for borgere og virksomheder i hele regionen. * De tidsvarende elbiler er stadig så nye, at der ikke er nogen erfaringer med bilernes tilstand efter ti år.

13 ADRESSe COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby Danmark telefon cowi@cowi.dk www cowi.dk

Region Hovedstaden vil være førende elbilregion

Region Hovedstaden vil være førende elbilregion Region Hovedstaden vil være førende elbilregion Sekretariatschef Kåre Albrechtsen, Region Hovedstaden, Copenhagen Electric. Agenda - Baggrund - Aktiviteter - Erfaringer - Hvad gør I nu Baggrund Elpersonbiler

Læs mere

Kathrine Fjendbo Jørgensen, kjoe0193@regionh.dk, 24823732 Ole Kveiborg olek@cowi.dk, 26655532

Kathrine Fjendbo Jørgensen, kjoe0193@regionh.dk, 24823732 Ole Kveiborg olek@cowi.dk, 26655532 Kathrine Fjendbo Jørgensen, kjoe0193@regionh.dk, 24823732 Ole Kveiborg olek@cowi.dk, 26655532 Indhold Baggrund og status KFJ Erfaringer fra første kontakt med kommunen KFJ Resultater og erfaringer på tværs

Læs mere

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden Regeringens boligudspil vil have betydning for den bolig, boligejerne i Danmark skal betale. I denne oversigt præsenteres effekterne

Læs mere

Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde

Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde Serviceudgifter til 85 (botilbudslignende), 107 og 108 Udgifterne er i løbende priser, hvorfor en svag stigning svarer

Læs mere

Udbredelse af kommunikation mellem kommuner og private lægepraksis Region Hovedstaden

Udbredelse af kommunikation mellem kommuner og private lægepraksis Region Hovedstaden Udbredelse af kommunikation mellem kommuner og private lægepraksis Region Hovedstaden Opdateret november 2016 Statistikken kommune/læge udbredelse viser, hvor udbredt elektronisk kommunikation er mellem

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 48 20 50 66 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

Informationsfolder. Elbilsekretariatets rejsehold

Informationsfolder. Elbilsekretariatets rejsehold Informationsfolder Elbilsekretariatets rejsehold Indhold 2 Forord 3 Vi tager udgangspunkt i jeres behov 5 Hvad skal I gøre? 7 Rejseholdets værktøjer 8 Kontakt 9 Forord I Region Hovedstaden ser vi elbilen

Læs mere

Vækstbarometer. Greater Copenhagen. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Greater Copenhagen. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Greater Copenhagen Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden gennemfører

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler REGION HOVEDSTADEN CENTER FOR SUNDHED ENHED FOR TVÆRSEKTORIELT UDVIKLING Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler Det somatiske område: Færdigbehandlede dage Periode januar til juni 2018 Særudgave af data omkring

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 40 13 30 23 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

Kun hver anden virksomhed vil anbefale kommunerne

Kun hver anden virksomhed vil anbefale kommunerne September 2013 Kun hver anden virksomhed vil anbefale kommunerne i Region Hovedstaden Kun halvdelen af virksomhederne i Region Hovedstaden vil anbefale den kommune, de selv bor i til andre virksomheder.

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Kathrine Fjendbo Jørgensen Tlf: 24823732

Kathrine Fjendbo Jørgensen Tlf: 24823732 Kathrine Fjendbo Jørgensen Tlf: 24823732 Indhold Hvem er vi? Eksempler på projekter Partnerskaber for indkøb af elbiler Indkøbssamarbejde for elbiler Hvorfor et indkøbssamarbejde? Hvad har vi opnået? Næste

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 40 13 30 23 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen?

Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen? Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Dato: 10. september 2010 Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen? Der sættes i notatet fokus på, om manglende rettidighed i de enkelte jobcentre

Læs mere

Hovedstadsregionens byrådspolitikere gør ikke nok

Hovedstadsregionens byrådspolitikere gør ikke nok September 2013 Hovedstadsregionens byrådspolitikere gør ikke nok Byrådene i hovedstadsregionen har ikke været gode nok til at lytte til erhvervslivet og træffe beslutninger, der fremmer den private beskæftigelse

Læs mere

Analyse af prisudviklingen på de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde

Analyse af prisudviklingen på de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde Analyse af prisudviklingen på de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde Kommuner i hovedstadsregionen 2012 Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse og puljen til uddannelsesløft i kommunerne i RAR- Hovedstadens område

Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse og puljen til uddannelsesløft i kommunerne i RAR- Hovedstadens område Baggrundsmateriale til dialog om strategier og mål for brugen af Den regionale uddannelsespulje Det regionale arbejdsmarkedsråd 1. maj 2017 Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Konceptet er allerede udviklet bolden klar til at spille!

Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Konceptet er allerede udviklet bolden klar til at spille! Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Rigtig mange i hovedstadsregionen bruger allerede cyklen til den daglige transport mellem bolig og job med store gevinster for

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Styring og udvikling af det nære sundhedsvæsen. Jan Trøjborg KKR- hovedstaden nov. 2011

Styring og udvikling af det nære sundhedsvæsen. Jan Trøjborg KKR- hovedstaden nov. 2011 Styring og udvikling af det nære sundhedsvæsen Jan Trøjborg KKR- hovedstaden nov. 2011 En offensiv strategi for det nære sundhedsvæsen Få specialiserede sygehuse og hurtig udskrivning Demografi og kronikere

Læs mere

Vækstbarometer. Sund, kreativ, grøn og smart vækst. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Sund, kreativ, grøn og smart vækst. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Sund, kreativ, grøn og smart vækst Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

Miljøregnskab. Bus, lokalbane, Flextrafik og Movias administration

Miljøregnskab. Bus, lokalbane, Flextrafik og Movias administration Miljøregnskab 2014 Bus, lokalbane, Flextrafik og Movias administration Udledningsmål for Movia - indekseret Trafikplan 2013-2020 110 100 96 90 90 91 88 80 70 82 82 69 75 79 76 73 75 65 60 54 55 50 50 40

Læs mere

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11-06-2014 Forfatter: Steen Solvang Jensen

Læs mere

Evaluering af klinik på modul 1. Efterår (klinikperiode uge 39-40) DIA studerende

Evaluering af klinik på modul 1. Efterår (klinikperiode uge 39-40) DIA studerende Evaluering af klinik på modul 1 Efterår 2015 (klinikperiode uge 39-40) DIA studerende 1 Indholdsfortegnelse Gennemførelsesoversigt... 3 Gennemførelsesoversigt primær... 3 Gennemførelsesoversigt for psykiatri...

Læs mere

Lokaleportalen.dk. I disse kommuner vil de danske virksomheder bo!

Lokaleportalen.dk. I disse kommuner vil de danske virksomheder bo! Lokaleportalen.dk I disse kommuner vil de danske virksomheder bo! En årlig analyse foretaget af Lokaleportalen.dk, der undersøger hvilke kommuner de danske virksomheder finder mest attraktive som placering

Læs mere

Befolkningsudviklingen i Danmark

Befolkningsudviklingen i Danmark Notat 20. juni 2019 Befolkningsudviklingen i Danmark 2010-2019 Resume: I dette notat ser vi på befolkningsudviklingen i Danmark fra 2010 til 2019 i et geografisk perspektiv. Vi kan på baggrund af notatet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lægedækningsundersøgelse for Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling

Lægedækningsundersøgelse for Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling Lægedækningsundersøgelse for 2017 Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling Regionen fastsætter hvert år lægedækningen for det kommende år. Som udgangspunkt for denne fastsættelse skal regionen

Læs mere

Dagsorden. Punkter. Hovedstadsregionen i Danmark har visioner om at blive en førende elbilregion. Strategi og Organisering Aktiviteter og Status

Dagsorden. Punkter. Hovedstadsregionen i Danmark har visioner om at blive en førende elbilregion. Strategi og Organisering Aktiviteter og Status Dagsorden Hovedstadsregionen i Danmark har visioner om at blive en førende elbilregion Punkter Strategi og Organisering Aktiviteter og Status Strategi og Organisering Klimastrategi Udover klima også fokus

Læs mere

Vedtægter for. Væksthus Hovedstaden

Vedtægter for. Væksthus Hovedstaden Vedtægter for Væksthus Hovedstaden Rev. Oktober 2012 Navn og hjemsted Stk. 1. Institutionens navn er Væksthus Hovedstaden. Stk. 2. Fondens hjemsted er Region Hovedstaden Stk. 3. Fonden er stiftet af: Albertslund

Læs mere

Region Hovedstadens arbejde med fremme af elbiler. Punkter. - Baggrund. - Organisering. - Aktiviteter. - Erfaringer

Region Hovedstadens arbejde med fremme af elbiler. Punkter. - Baggrund. - Organisering. - Aktiviteter. - Erfaringer Region Hovedstadens arbejde med fremme af elbiler Sekretariatschef Kåre Albrechtsen, Region Hovedstaden, Copenhagen Electric Punkter - Baggrund - Organisering - Aktiviteter - Erfaringer Baggrund Klimastrategi

Læs mere

Lægedækningsundersøgelse for Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling

Lægedækningsundersøgelse for Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling Lægedækningsundersøgelse for 2018 Center for Sundhed Enhed for Tværsektoriel Udvikling Regionen fastsætter hvert år lægedækningen for det kommende år. Som udgangspunkt for denne fastsættelse skal regionen

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 125 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Ministeren Dato 14. januar 2019

Læs mere

Vækstbarometer. Arbejdskraft. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Arbejdskraft. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Arbejdskraft Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden gennemfører

Læs mere

Webtabel SR 7.1 Borgere på 35 år eller derover, som nogensinde har prøvet hash eller andre euforiserende stoffer

Webtabel SR 7.1 Borgere på 35 år eller derover, som nogensinde har prøvet hash eller andre euforiserende stoffer Webtabel SR.1 Borgere på 3 år eller derover, som nogensinde har prøvet hash eller andre euforiserende stoffer Hash Andre stoffer 201 20 201 20 Region Hovedstaden 3 34. 1.00 Køn Mand Kvinde 2 20..000 3

Læs mere

Eksempel på optageområder for obstetrik og pædiatri

Eksempel på optageområder for obstetrik og pædiatri Center for Sundhed Enhed for Hospitalsplanlægning BILAG 1 Direkte 38666080 Journal-nr.: 17013661 Ref.: CLUN Eksempel på optageområder for obstetrik og pædiatri Dato: 21. august 2018 Hvis der etableres

Læs mere

Regionsældreråd Hovedstaden

Regionsældreråd Hovedstaden Regionsældreråd Hovedstaden Ændringsforslag til : VEDTÆGTER FOR REGIONSÆLDRERÅDET I HOVEDSTADSREGIONEN. Gældende vedtægter 1. Grundlag Regionsældrerådet er et ældrepolitisk samarbejdsforum for regionens

Læs mere

Notat. Befolkningsudvikling og gennemsnitsindkomster i kommunerne. Bo Panduro

Notat. Befolkningsudvikling og gennemsnitsindkomster i kommunerne. Bo Panduro Notat Befolkningsudvikling og gennemsnitsindkomster i kommunerne Bo Panduro Befolkningsudvikling og gennemsnitsindkomster i kommunerne VIVE og forfatterne, 2017 e-isbn: 978-87-93626-25-6 Layout: 1508 Projekt:

Læs mere

Ballerup Benchmark R juni 2016 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen

Ballerup Benchmark R juni 2016 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen Ballerup Benchmark R2015 7. juni 2016 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen Email: ceja01@frederiksberg.dk J.nr.: 00.01.00-P05-3-16 Økonomi- og Adm Stab Sammenligning af udgifter på psykiatri- og voksenhandikapområdet

Læs mere

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018?

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Indhold Figur 1.0 - Opvarmning af danske boliger med varmepumpe 3 Figur 2.0 - Interesse for grøn energi 6 Figur 3.0 - Grønt Flag Grøn Skole 7 Figur 4.0 -

Læs mere

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 05-07-2018 Af Henrik Christoffersen (33456035) Bemærk: Den oprindelige CEPOS analyse, der blev offentliggjort 11. juni 2018,

Læs mere

Vedtægter for. Væksthus Hovedstadsregionen

Vedtægter for. Væksthus Hovedstadsregionen Vedtægter for Væksthus Hovedstadsregionen Vedtægter for den erhvervsdrivende fond Væksthus Hovedstadsregionen 1 Navn og hjemsted Stk. 1 Fondens navn er Den erhvervsdrivende fond Væksthus Hovedstadsregionen.

Læs mere

Rudersdal Lyngby-Taarbæk Gentofte. øbenhavn. cykelsuperstier Økonomi kr og potentiale 60.000. kr 460.000. kr 3.800.000. kr 160.000. kr 13.680.

Rudersdal Lyngby-Taarbæk Gentofte. øbenhavn. cykelsuperstier Økonomi kr og potentiale 60.000. kr 460.000. kr 3.800.000. kr 160.000. kr 13.680. 120.000 r 15.740.000 r 8.720.000 r 2.930.000 r 8.010.000 r 35.400.000 lbertslund lostrup røndby ødovre øbenhavn rederiksberg otal 15.860.000 3.440.000 18.740.000 38.160.000 kr 25.390.000 kr 12.490.000

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2011

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2011 REGION HOVEDSTADEN KONCERN PLAN, UDVIKLING OG KVALITET ENHED FOR KOMMUNESAMARBEJDE Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler Det somatiske område: 0-dagsindlæggelser Genindlæggelser Færdigbehandlede dage Periode

Læs mere

ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer

ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG MARKEDSCHEF JAKOB SCHARFF Nye tal omkring Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU) der måler hvor stor en del af de konkurrenceegnede

Læs mere

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune Sådan kommer din bolig til at se ud Det betyder regeringens bolig-udspil fordelt på kommune Kilde: Skatteministeriet Ejendomsværdi Albertslund Billigere hus 1800000 28400 30400 31200 30400 800 0 19900

Læs mere

Kontakt til almen praksis eller speciallæge... 3

Kontakt til almen praksis eller speciallæge... 3 F Forbrug af sundhedsydelser Indhold Planlægningsområdetabeller Kontakt til almen praksis eller speciallæge... 3 Hjertesygdom... 3 Apopleksi... 4 Astma... 5 Kræft... 6 Slidgigt... Rygsygdom... Knogleskørhed...

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Udviklingen i København i 217 Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 217 Indhold Datagrundlag Udviklingen i København i 217 Figur 1. Befolkningstillvækst i København, 199-217.

Læs mere

Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner

Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner ANALYSE Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner Graden af konkurrenceudsættelse stiger kun ganske langsomt, og der er store forskelle imellem kommuner, både overordnet set

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Sygefravær blandt ansatte i kommunerne

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Sygefravær blandt ansatte i kommunerne Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Sygefravær blandt ansatte i kommunerne Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 2. kvartal 2017 Indhold Datagrundlag Udviklingen i København i 2. kvartal 2017 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 2008-2.

Læs mere

Projektstatistik i Pleje.net

Projektstatistik i Pleje.net Projektstatistik i Pleje.net Indledende forklaring Projekt for national udbredelse af telemedicinsk sårvurdering Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening tog i juni 2012 initiativet til

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2017 Indhold Datagrundlag Udviklingen i København i 3. kvartal 2017 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 2008-3.

Læs mere

Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten

Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten Et særligt kendetegn ved Danmarks geografi er, at vi har en af verdens længste kystlinjer set i forhold til landets størrelse. Den lange danske kystlinje

Læs mere

Specifikation af forskel i busøkonomi imellem budget og regnskab 2015 på kommune og regionsniveau

Specifikation af forskel i busøkonomi imellem budget og regnskab 2015 på kommune og regionsniveau Til kommuner og regioner i Movias område Sagsnummer Sagsbehandler NBE Direkte +45 36 13 17 57 nbe@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 18. marts 2016 Specifikation af forskel i busøkonomi

Læs mere

Velkommen til politisk dialogmøde. Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune

Velkommen til politisk dialogmøde. Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune Velkommen til politisk dialogmøde Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune Program 16.00-16.05 Velkomst 16.05-16.10 Sundhedsaftalen som politisk dokument 16.10-16.20

Læs mere

Kun de 9 pct. rigeste betaler topskat i 2022

Kun de 9 pct. rigeste betaler topskat i 2022 Kun de 9 rigeste betaler topskat i 2022 Nye tal fra Skatteministeriet viser, at der i 2022 skønnes at være ca. 437.000 topskattebetalere. Det er mere end en halvering siden 2008, hvor godt 1 million danskere

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København 216 Indhold Datagrundlag Udviklingen i København i 216 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 28-216. Tabel 2. Befolkningsudviklingen

Læs mere

Vedtægter for. Væksthus Hovedstadsregionen

Vedtægter for. Væksthus Hovedstadsregionen Vedtægter for Væksthus Hovedstadsregionen juni 2010 Navn og hjemsted Stk. 1. Institutionens navn er Væksthus Hovedstadsregionen. Stk. 2. Fondens hjemsted er Københavns Kommune Stk. 3. Fonden er stiftet

Læs mere

Region Hovedstadens Vækstbarometer

Region Hovedstadens Vækstbarometer Region Hovedstadens Vækstbarometer Konjunkturer Udsigt 2015 Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

KOMMUNAL MEDFINANSIERING

KOMMUNAL MEDFINANSIERING KOMMUNAL MEDFINANSIERING KKR Hovedstaden den 10. september 2018, Morten Mandøe, KL Adgang til data afgørende Deling af data på tværs af den offentlige sektor har stor betydning for indsatsen med at styrke

Læs mere

STATISTIK FOR TELEMEDICINSK SA RVURDERING

STATISTIK FOR TELEMEDICINSK SA RVURDERING STATISTIK FOR TELEMEDICINSK SA RVURDERING AKTIVITETSSTATISTIK REGION HOVEDSTADEN MARTS 2014 Indhold Indledende forklaring... 1 KOMMUNESTATISTIK: Aktivitet i regionens kommuner... 1 KOMMUNESTATISTIK: Aktive

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt 13. november 2017 J.nr. 2017-7140 Til Folketinget Finansudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 33 af 18. oktober 2017 (alm.

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Flere elever går i store klasser November 2016 I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden

Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Udarbejdet af Fagudvalget for pension, boligstøtte, sygesikring, kontanthjælp og sygedagpenge under

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Kultur Metropol Øresund Styregruppemøde. 29. november 2011 Allerød Kulturhus

Kultur Metropol Øresund Styregruppemøde. 29. november 2011 Allerød Kulturhus Kultur Metropol Øresund Styregruppemøde 29. november 2011 Allerød Kulturhus Dagsorden 1. Velkomst 2. Deltagerkredsen i KMØ 2012-2015 3. Forhandling med Kulturministeriet 4. Projekter og økonomi 5. Evt.

Læs mere

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: /

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: / Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: 211808 / 2409759 Store ændringer i liggetiderne på boligmarkedet I store dele af landet var liggetiderne lavere i de første seks måneder af 2017 i forhold til sidste

Læs mere

Elektronisk henvisning til hospice: De fire hospicer i Region Hovedstanden

Elektronisk henvisning til hospice: De fire hospicer i Region Hovedstanden 1 Elektronisk henvisning til hospice: De fire hospicer i Region Hovedstanden - Arresødal Hospice, - Diakonissestiftelsens Hospice, - Sankt Lukas Hospice, - Søndergaard Hospice. modtager nu kun elektroniske

Læs mere

Rettidighed for alle kontant- og starthjælpsmodtagere

Rettidighed for alle kontant- og starthjælpsmodtagere for alle kontant- og starthjælpsmodtagere (kontant- og starthjælpsmodtagere) Jobsamtaler november 2009 Hovedstaden og Sjælland Kontant- og starthjælpsmodtagere Første aktiveringstilbud Gentagende tilbud

Læs mere

Grundbeskrivelse Almen Praksis i Region Hovedstaden. Praksisplan 2015-18 (Høringsversion)

Grundbeskrivelse Almen Praksis i Region Hovedstaden. Praksisplan 2015-18 (Høringsversion) Grundbeskrivelse Almen Praksis i Region Hovedstaden Praksisplan 2015-18 (Høringsversion) 1 Indholdsfortegnelse Ordforklaringsliste... 5 Særlige opmærksomhedspunkter... 7 Region Hovedstadens geografiske

Læs mere

Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere

Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere Fastfrysning af grundskylden til 2020 giver en markant skattelettelse til de boligejere, der har oplevet de største stigninger i

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 2. kvartal 2018 Indhold: Datagrundlag Udviklingen i København i 2. kvartal 2018 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 2008-2.

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt 10. januar 2017 J.nr. 16-1844169 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 135 af 13. december 2016

Læs mere

Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen

Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 15 Offentligt ANALYSENOTAT Oktober 2015 Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen Resumé af resultater - Den gennemsnitlige klassekvotient i

Læs mere

Udviklingen i unge ydelsesmodtagere

Udviklingen i unge ydelsesmodtagere Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Dato 17. august 2009 J.nr.: Udviklingen i unge ydelsesmodtagere Konklusion Udviklingen i antallet af unge ydelsesmodtagere under 30 år i Østdanmark fra juni

Læs mere

SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN. Operate A/S Side 1

SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN. Operate A/S Side 1 SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN Operate A/S Side 1 METODE Stikprøve og dataindsamling Målgruppe: 18-74 årige mænd og kvinder i Region Hovedstaden (minus Bornholm Kommune). Metode: Web-survey.

Læs mere

Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner

Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner NOTAT Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner HEW AffaldPlus-kommunerne har i deres (udkast til) affaldsplaner arbejdet med tanken om

Læs mere

Vejledende rådighedsbeløb 2018 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden

Vejledende rådighedsbeløb 2018 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Vejledende rådighedsbeløb 2018 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Revideret af Halsnæs kommune. Udsendt til kommunerne 7. juli 2017 med frist 1. oktober 2017. De sorte

Læs mere

Orientering fra. Velfærdsanalyse. Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal November 2016

Orientering fra. Velfærdsanalyse. Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal November 2016 Orientering fra Velfærdsanalyse November 2016 Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2016 I løbet af 3. kvartal 2016 steg folketallet i København med 6.913 fra 594.535 til 601.448 personer.

Læs mere

Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden

Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Udarbejdet af Fagudvalget for pension, boligstøtte, sygesikring, kontanthjælp og sygedagpenge under

Læs mere

BØRNEHUS HOVEDSTADEN

BØRNEHUS HOVEDSTADEN BØRNEHUS HOVEDSTADEN BØRNEHUS HOVEDSTADEN BØRNEHUS HOVEDSTADEN BISTÅR KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN MED UDREDNING I SAGER OM OVERGREB MOD BØRN OG UNGE. Børnehuset skal benyttes som led i kommunens børnefaglige

Læs mere

Region Hovedstaden. Kommune

Region Hovedstaden. Kommune Dan Yu Wang April 2017 Region Hovedstaden Albertslund 12 14 13 6,1 7,3 7,1-3% 150 152 144 1,9 2,2 2,2-3% Allerød 6 6 7 3,2 3,6 4,6 27% 77 75 93 0,9 0,9 1,2 26% Ballerup 17 14 14 5,0 4,4 4,4-2% 123 92 88

Læs mere

Befolkning og bevægelser i København i 2. kvartal 2015

Befolkning og bevægelser i København i 2. kvartal 2015 August 2015 Befolkning og bevægelser i København i 2. kvartal 2015 I løbet af 2. kvartal 2015 steg folketallet i København fra 583.349 til 583.525. Der blev i 2. kvartal 2015 født 2.387 børn og der døde

Læs mere

Profilmodel 2009 på kommuner fremskrivning af ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2009 på kommuner fremskrivning af ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 2009 på kommuner fremskrivning af ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Katja Behrens og Thomas Lange En ungdomsårgangs kommende uddannelsesniveau fremskrives under antagelse af, at uddannelsessystemet

Læs mere

Reduktion i topskatten går til Nordsjælland

Reduktion i topskatten går til Nordsjælland Reduktion i topskatten går til Nordsjælland Topskatten betales af de personer i Danmark med de højeste indkomster, og de bor i høj grad i kommunerne i Nordsjælland og omkring København. Hvis man vælger

Læs mere

Lægedækningsundersøgelse for Center for Sundhed Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen

Lægedækningsundersøgelse for Center for Sundhed Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen Lægedækningsundersøgelse for 2019 Center for Sundhed Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen Regionen fastsætter hvert år lægedækningen for det kommende år. Som udgangspunkt for denne fastsættelse skal regionen

Læs mere

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Bilag 1. Kommunefordelinger Tabel 1 Faglig trivsel, fordeling af trivselsscore, pct., opdelt på kommuner, 2017 1,0-2,0 2,01-3,0 3,01-4,0 4,01-5,0 Antal svar Aabenraa

Læs mere

ETNISK LEDIGHED - AKTUELT

ETNISK LEDIGHED - AKTUELT ETNISK LEDIGHED - AKTUELT BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND december 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE NIVEAU OG UDVIKLING FOR ETNISKE GRUPPER 1 STIGENDE LEDIGHED, ISÆR BLANDT IKKE-VESTLIGE NYDANSKE 2

Læs mere

ANTAL OMSORGSTANDPLEJEPATIENTER PR. KOMMUNE OG REGION ABSOLUTTE TAL OG I PROCENT. Målt i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefaling 2016

ANTAL OMSORGSTANDPLEJEPATIENTER PR. KOMMUNE OG REGION ABSOLUTTE TAL OG I PROCENT. Målt i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefaling 2016 ANTAL OMSORGSTANDPLEJEPATIENTER PR. KOMMUNE OG REGION ABSOLUTTE TAL OG I PROCENT Målt i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefaling 2016 Oversigt: antal omsorgstandplejepatienter pr. kommune og region, absolutte

Læs mere

LILLE HJÆLPER TILLÆG Få hurtigt svar på, hvad overenskomsten betyder for dig som lærling eller elev, som er ansat i staten, regionalt eller

LILLE HJÆLPER TILLÆG Få hurtigt svar på, hvad overenskomsten betyder for dig som lærling eller elev, som er ansat i staten, regionalt eller LILLE HJÆLPER TILLÆG Få hurtigt svar på, hvad overenskomsten betyder for dig som lærling eller elev, som er ansat i staten, regionalt eller kommunalt. 2 DANSK METAL LILLE HJÆLPER TILLÆG FÅ ET HURTIGT OVERBLIK

Læs mere

Socialtilsyn Hovedstaden

Socialtilsyn Hovedstaden Socialtilsyn Hovedstaden Hovedkonklusioner fra årsrapport 2015 samt takster for 2017 Magistraten den 6. juni 2016 Disposition Årsrapport 2015 og takster 2017 Socialtilsyn Hovedstadens Årsrapport 2015 Årsrapporten

Læs mere

Vi arbejder for. Vision Hovedstadsregionen er en førende elbilregion i Europa.

Vi arbejder for. Vision Hovedstadsregionen er en førende elbilregion i Europa. Vi arbejder for Vision Hovedstadsregionen er en førende elbilregion i Europa. Mission Copenhagen Electric medvirker til at skabe omstilling til elbiler i hovedstadsregionen via videndeling og kommunikation,

Læs mere

Udviklingsgruppen vedr. data om økonomi og aktivitet

Udviklingsgruppen vedr. data om økonomi og aktivitet Udviklingsgruppen vedr. data om økonomi og aktivitet 8. september 2014 Kommunal kompensation for økonomiske effekter af Enstrenget Visiteret Akutsystem (EVA) I dette notat beskrives metode til kommunal

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2011 på 101 København 237,5 3,5 234,0 253 19,0 147 Frederiksberg 246,0 0,0 246,0 253 7,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 253-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 253-155 Dragør 243,0 0,0

Læs mere

Cykelregnskab for Region Hovedstaden

Cykelregnskab for Region Hovedstaden Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Sæt din kommune på landkortet

Sæt din kommune på landkortet Sæt din kommune på landkortet Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K Tel: +45 33 22 02 22 www.copcap.com Projekt SPI er et samarbejde mellem kommuner i hovedstadsregionen og Copenhagen Capacity.

Læs mere