ROSKILDESYGE HOS KAT?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ROSKILDESYGE HOS KAT?"

Transkript

1 ROSKILDESYGE HOS KAT? Roskilde syge eller Omgangssyge er hos mennesker forårsaget af et calicivirus. Første gang isoleret i den amerikanske by Norwalk i Smittevejen er via fæces(afføring til mund). Kort sagt dårlig hygiejne. Norwalk Virus angriber ikke katte, men en af kattens almindeligste infektionssygdomme er også en calici infektion. Stort set alle dyrearter har deres egen calicivirus. Dyrenes calicivira betegnes populært som Ocean Virus, fordi de udviklingsmæssigt er knyttet til havvand. Dyr som hvaler, søløver, sæler, skaldyr, fisk, fugle og blæksprutter er ofte svært inficerede med calicvirrus. Én type calicicirus adskiller sig fra resten ved primært at leve sit liv på landjorden. Det er kattens calicivirus(fcv = Feline Calici Virus). At FCV trods alt stadig har en tilknytning til vand ses af det faktum, at FCV kan inficere både søløver og sæler. Alle calicivira besidder zoonotiske egenskaber. Det betyder de kan springe fra en dyreart til en anden. De er alle i stand til at gå på land og angribe mennesker og dyr. Caliciinfektioner ses i dag f.eks. hos alle kattearter, okser, mink, hunde, primater, svin, fugle og krybdyr. Det første diagnosticerede udbrud af calicivirus hos dyr så man i 30erne hos svin, der var fodret med fiskeaffald fra restauranter. Grisene udviklede en meget alvorlig hudlidelse med store betændte vesikler( blæner ). En stor gruppe calicivirus har efterfølgende fået betegnelsen Den Vesikulære Gruppe efter deres evne til at fremkalde blæner. Hertil hører kattens calicivirus(fcv). De klassiske calici-sår på tunge, læber og evt. næseplade starter altid som blæner(vesikler). FCV har minimum 2 naturlige værter nemlig hund og kat.. Normalt anses virus hos hunde for at være ikke sygdomsfremkaldende, men der er set alvorlige tilfælde af mundbetændelse, skedebetændelse og diarrhoe. Måske kan nogle hunde være raske udskillere af FCV? Muligvis er mennesker også en naturlig vært. I hvert fald er der fundet mennesker med antistofdannelse mod FCV. Det betyder, at de har været/er inficerede med FCV. Sandsynligvis uden at være syge. I de senere år har man også fundet store genetiske ligheder mellem primaters(menneskeaber) calicivirus og FCV. Retfærdigvis må det siges, at hverken menneskers eller hundes rolle som smittebærere er kendt, Men hvem ved? En kendsgerning er det derimod, at både katte og mennesker kan få influenza forårsaget af FCV og FHV(Feline Herpes Virus).

2 Egentlig er denne artikel inspireret af mange katteklienters ønsker om at vide mere om calicivirus, og den forvirring der hersker på virusområdet. Som artiklen skred frem, indså jeg, at emnet ikke kunne begrænses til calici, men også måtte indeholde facts om influenzakomplekset som helhed også influenza. Jeg er opmærksom på, at nogle katteejere kan misforstå artiklen og opleve en hvis grad af mismod og hjælpeløshed. Sådan er det ikke ment. Det er ikke min mening, at vi skal tilbage til FIP-mordene med masseudryddelser af viruspositive katte. Tværtimod. I skal, akkurat som med coronavirus, lære at leve med problemerne på en optimal måde uden panikhandlinger og overreaktioner. Det første skridt på vejen vil være at erkende problemernes natur. Det håber jeg, denne artikel kan bidrage til. Jeg vil gerne understrege, at artiklen er stærkt præget af mine holdninger, min mening, min viden og mangeårige erfaring på området. Der findes andre holdninger. KATTEINFLUENZA Hvad er katteinfluenza? Traditionelt betragtes katteinfluenza som et sygdomskompleks forårsaget af kattens herpesvirus(fhv) og kattens calicivirus(fcv). Katteinfluenza er et helt andet sygdomskompleks end influenza hos mennesker. Både vira og forløb er vidt forskellige. Kun symptomerne kan til en hvis grad sammenlignes. Faktisk er betegnelsen katteinfluenza meget uheldig, idet katteejere helt automatisk og helt naturligt drager sammenligninger mellem forløbet af menneskeinfluenza og katteinfluenza. De vigtigste forskelle er nok at kattens influenza altid er en livsvarig eller meget langvarig infektion, og man kan ikke vaccinere sig 100% ud af problemerne. Forståelsen af denne forskel er af afgørende betydning for forebyggelsen af katteinfluenza. Mennesker bliver som hovedregel raske efter en infektion med influenzavirus. Virus bekæmpes af kroppens immunsystem og neutraliseres fuldstændigt. Ønsker man at undgå influenza lader man sig vaccinere. Katte bliver generelt også klinisk raske, men de vil efterfølgende være langvarigt eller livsvarigt inficerede som klinisk raske smittebærere. Ikke kun influenzaramte katte kan bære virus livsvarigt. Det kan sunde vaccinerede katte også. Kroniske latente(skjulte) raske smittebærere er katteverdenens store problem også ved andre sygdomme. Hvad er FHV og FCV? FHV herpesvirus: Findes kun i 1 serotype. Det betyder, at inficerede katte kun skal danne antistoffer mod denne ene type virus for at være beskyttet.

3 FCV calicivirus: Findes derimod i mange serotyper. Antallet ændres konstant på grund af calicivirus evne til konstant at mutere - danne nye typer. P.t findes der vel varianter hos kat. Almindelige diagnostiske test skelner ikke mellem de forskellige undertyper men for hele gruppen calicivirus. Undertypen er klinisk set ligegyldig. Hvor findes FHV og FCV? Findes over alt på jorden og både tamkatte og eksotiske katte angribes. Virus findes i enhvert katteris hverdag. Hvor er den evige smittekilde? Klinisk syge katte vil selvfølgelig være en smittekilde, men det egentlige store problem er livslange eller kroniske smittebærere. Begrebet kroniske smittebærere dækker over et vidt spektrum af symptomer hos kattene. Lige fra meget alvorlige til ingen symptomer. En kronisk smittebærer kan være: 1. klinisk rask med øget risiko for opbrud ved stress 2. en kat med periodiske sygdomsudbrud 3. en kat med mere eller mindre tydelige kroniske symptomer på influenza f.eks. let øjenflåd, kroniske hornhindesår og kronisk næseflåd. 4. en rask vaccineret kat Det placerer jo en meget stor gruppe katte i gruppen mistænkelige og skjulte smittebærere. FHV: Katte inficeret med FHV vil udskille virus 2-3 uger efter en akut infektion. Efterfølgende vil de altid være livslange smittebærere. Virus skjuler sig for kattens immunsystem i store nerveceller i centralnervesystemet og i øjets slimhinde. Virus går i dvale, og dvale er jo en tilstand, man kan vågne op fra. Provokationen til et nyt aktivt liv er stress i enhver henseende. F.eks. fødsler, transport, udstilling, for mange katte, utryghed generelt, køb/salg, anden sygdom, dårlig fodring. Katten inficeres på ny, men det er vigtigt at notere sig, at kliniske symptomer først viser sig 1-3 uger efter stresssituationen. FCV: Inficerede katte vil oftest rense sig fuldstændig for virus efter 6-12 uger. Modsat FHV udskilles calicivirus konstant, så længe virus findes i systemet. Der findes imidlertid undertyper af FCV, som udskilles i flere år, og nogle få som udskilles livslangt. Uanset virustype er det efter min mening klogt, altid at betragte influenzakatte som livsvarigt inficerede. Hvilke katte angribes? Alle katte kan inficeres også vaccinerede katte, men det er først og fremmest unge katte, stressede katte og katte fra store kattehold der viser klinisk influenza. Pensions- og internatskatte er meget udsatte. Det kan måske være svært at forstå

4 forskellen mellem at være inficeret uden sygdomstegn og at være klinisk syg. At en kat er inficeret betyder i denne sammenhæng, at katten huser virus i kroppen uden at være syg. Akkurat som vi alle huser milliarder af mikroorganismer i vore kroppe uden almindeligvis at blive syge af det. Hvor almindeligt er FCV og FHV? Der er ikke foretaget undersøgelser i Danmark. Vores udsagn bygger på kliniske erfaringer. Der eksisterer imidlertid nyere undersøgelser fra UK, og der er ingen grund til at antage, de er anderledes i Danmark: 25% af alle katte i UK udskiller FCV og 80% bærer FHV med mulighed for opbrud og sygdom ved stress. 25% af alle sunde katte bærer FHV i øjets slimhinde % af sunde udstillingskatte udskiller FCV og 1-2% udskiller FHV. Det er dem der smitter % udstillingskatte bærer FHV med mulighed for opbrud. En del af undersøgte udstillingskatte var oven i købet testet for FCV og FHV og fundet negative. Det er procenter, som i Jeres verden bør give anledning til at overveje udstillingsprocedurer og en accept af influenzaproblematikkens evige tilstedeværelse - også i handels-/ købssituationer. Hvordan er smittevejen? Smitten sker først og fremmest via sekreter fra næse, svælg og mundhule. Syge katte udskiller ca. 1 million viruspartikel pr. gram sekret. Smitte forudsætter som hovedregel ret tæt kontakt. Luftbåren smitte i gængs forstand virus der svæver over længere distancer - er af mindre betydning. Katte der nyser spreder maksimalt smitten i en afstand på 1-2 m. Smitten spredes også via genstande, beklædning, fodtøj og personberøring. På udstillinger er både publikum, stewarder og dyrlægeborde alvorlige smittekilder. Milde dyrlægeøjne betyder, at disse smitteveje i dag spiller en ikke uvæsentlig rolle. FHV kan overleve timer uden for katten. FCV kan overleve helt op til 7 dage i omgivelserne. Hvad er inkubationstiden? 2-5 dage for begge vira. Inkubationstiden er tiden fra første viruskontakt til sygdomsudbrud Det kan være nyttigt at kende inkubationstiden, når tidspunktet for en evt. infektion søges fastlagt. Problemerne omkring smittetidspunkt opstår oftest i handelssituationer. Opstår problemet ved salg inden for de første 2 dage, er det rimeligt at antage, at sælger er ansvarlig. I virkeligheden findes der ingen skyldige/ ansvarlige for virus tilstedeværelse. I har det alle. Skyldspørgsmålet bør kun referere til ydre forhold i et givet katteri.

5 Opstår problemet senere, kan ingen med rimelig sikkerhed postulere, at sælger er ansvarlig. Problemet kan lige så godt være hos køber husk på at minimum 80% af Jeres katte er kronisk inficerede(ikke det samme som at være klinisk syg!) Typeundersøgelser af vira, som forårsager katteinfluenza i relation til udstillinger, viser i mange tilfælde overensstemmelse med de typer, der findes i eget katteri. I disse tilfælde har kattene haft virus med hjemmefra. Sovende virus i kattens krop aktiveres af udstillings-stress. Hvilke symptomer ser man? Ethvert udbrud af katteinfluenza kan skyldes enten en ny infektion eller et opbrud af en gammel infektion hos en rask smittebærer. De fleste infektioner forløber med milde kliniske symptomer, som kræver minimal behandling. Meget almindeligt opdager ejer ikke symptomerne. Almentilstanden er ok, og kattene spiser og drikker normalt. FHV og FCVoptræder meget hyppigt hos den samme kat. I katterier med alvorligere influenzaproblemer optræder FHV, FCV og chlamydia meget almindeligt på samme tid. Evt. ses der også bordetella(en luftvejsbakterie), som nok er en underdiagnosticeret sygdom i Danmark. Der testes ikke for det. Min personlige mening er, at FHV og FCV i de fleste tilfælde baner vejen for de andre infektioner. Vi har set det flere gange ved at gentage diagnostiske prøver i problemkatterier. Stil dig aldrig tilfreds med en chlamydia-diagnose alene, med mindre der foreligger gentagne prøver, som afkræfter andet. Et almindeligt scenario i praksis er, at man ved en øjenbetændelse tester og finder chlamydia. I minimum 9 ud af 10 test vil man ved gentagne prøver også finde calici, FHV og evt. bordetella i katteriet. I bund og grund et tegn på stress i katteriet. Et typisk forløb både ved FCV og FHV er let feber, øjenflåd, forkølelse og nedstemthed. Mere atypisk er det faktisk at se de meget alvorlige tilfælde. Et forløb der strækker sig over 7-10 dage. Lungebetændelser kan ses ved begge infektioner. Sjældnere ved herpesinfektion end ved calici - og oftest hos killinger. Begge vira kan i sjældne tilfælde være årsag til killingedød herpes oftere end calici. Den klassiske lidt alvorligere FCV infektion viser sig ved flåd fra næse og øjne, sår i mundhule, på tunge, på læber, på næseplade, kraftig savlen, feber og ophørt spiselyst Karakteren af symptomer ved en FCV infektion afhænger af, hvilken undertype af calici der forårsager infektionen samt hvorvidt kattene er beskyttede. Et par undertyper af FCV kan give atypiske forløb med ledinfektion i flere led. Sjældnere kan man se hudlidelser og diarrhoe.

6 Et eksempel på calicivirus evne til at mutere er et sygdomsudbrud i Californien(1998). Der opstod en helt ny variant, som gav en atypisk voldsom blodig diarrhoe, blodigt næseflåd, væskeansamlinger i poter og hoved, leverproblemer, betændelse i bugspytkirtel, hjertesækbetændelse og lungebetændelse. FHV infektioner er generelt lidt alvorligere end FCV infektioner. Typisk for herpes er, at man ser alvorlige hornhindesår, øjenlåg som er totalt sammenklistrede af betændelse, feber, nedstemthed og en alvorlig betændelse i næsen med tendens til at blive kronisk. FHV virus indeholder et enzym, som kan opløse de fine knoglestrukturer i næsen med kronisk uhelbredeligt næseflåd til følge. Det er vigtigt at understrege, at syge katte absolut ikke behøver at vise alle symptomer på én gang, og at de typiske læsioner ved FHV(hornhindesår) og FCV(sår på tunge) ikke altid er til stede. Eneste symptom kan være betændelse i det ene eller begge øjne. Den hyppigste kliniske præsentation af influenzakatte i konsultationen er netop katte med diverse øjenproblemer.vi får serveret mange gode mulige forklaringer på problemet. F.eks. træk, støv, røg, åbne vinduer i bilen og mange flere. De samme gode forklaringer som serveres for udstillingsdyrlæger. Mine damer og herrer sandheden er, at mere end 90% af tilfældene skyldes kronisk influenza - specielt herpesvirus. De resterende 10% skyldes andre infektiøse agens som chlamydia, bakterier, mykoplasmer, svamp og andre vira. De 90% burde måske stimulere katteejere til en øget fokusering på katte med øjenproblemer f.eks. på udstillinger og ved omgang med andre katte især parringer og køb/salg. Kronisk tandkødsbetændelse sættes ofte i forbindelse med influenza(calici). Sandheden er, at ingen med sikkerhed kan sige, om det er tilfældet. Virus kan isoleres fra mange katte med tandkødsbetændelse, men herfra og til at sige at virus er årsagen, er der en meget lang vej. Virus kan også isoleres fra mange skeløjede siamesere uden at det vel må betragtes som årsagen. Behandling? Til virusinfektioner findes der ikke nogen specifik behandling. Fra tid til anden dukker der succeshistorier op om vidundermedicin. Ronoxan i mange måneder, Zitromaxbehandling og Lysin for bare at nævne nogle eksempler på behandlingsforslag. Der findes ingen vidundermedicin mod virus, uanset hvad I hører. Det er ønsketænkning. Al antibiotika virker kun på tilstødende bakterielle problemer. Lysin har måske en virkning på opblussen af herpes hos kroniske smittebærere. Lysin er ikke helbredende eller fore-

7 byggende. Lysin gives i doser på mg dgl. for resten af kattens liv. De fleste syge katte bekæmper selv den kliniske infektion. Til trods herfor bliver de kroniske smittebærere. Behandling vil først og fremmest være rettet mod at støtte katten med væske og foder samt hindre tilstødende bakterielle infektioner. Spiser de ikke selv, kan forskellige former for tvangsfodring komme på tale. Katte tåler meget dårligt at undvære mad i mere en maksimalt 3 dage. Herefter optræder der leverdegeneration. Årsagen til at mange af de syge katte ikke spiser er, at de ikke kan lugte maden. Katte med næseflåd kan evt. - og skal ofte -behandles med næseskylninger. Alvorlige hornhindesår p.gr.a. herpes kan kræve operation i værste fald fjernelse af øjet. Diagnosen? FHV eller FCV er ikke svære kliniske diagnoser. Sygdomstegnene er ret klassiske. Er man i tvivl, kan man teste syge katte for udskillelse af virus. Alligevel kan det i nogle tilfælde være ønskeligt at få diagnosen bekræftet. Personligt finder jeg dyrkning af virus mest troværdigt. Der findes forskellige test metoder. Andre diagnostiske metoder er Imm unofluorescens(imf), Polymerase Chain Reaction. Måling af antistoffer er en meget lidt troværdig test. Dels fordi man mangler referencer til normalværdier, og dels fordi stort set alle katte har antistoffer fra vaccination. Måles indholdet af antistoffer flere gange, og der konstateres en stigning i titeren(mængden af antistoffer), kan det betyde en aktiv infektion. Dyrlægen tager til alle prøverne en svaberprøve fra mundhule/svælg evt. øjne. Et positivt svar er en sikker indikation på at virus er til stede. En negativ test på FHV og FCV betyder kun at virus ikke udskilles på tidspunktet for testen. Testen bør gentages 2-3 gange. Vi har i nogle tilfælde først fundet virus i 3 svaberprøve. Tester I samtidig for chlamydia og får et positivt svar, betyder det i 9 ud af 10 tilfælde, at I blot skal teste yderligere et par gange mere for at finde den egentlige årsag virus. Det oplever vi gang på gang i klinikken. Skal katte testes med bare et rimeligt sikkert resultat, skal man minimum teste 2 x med 8 dages mellemrum hvis første prøve er negativ. Positive test er altid troværdige. Der findes ingen test til at finde de kroniske raske smittebærere. Derfor kan I aldrig med sikkerhed teste Jer ud af problemet. I må leve med det. Forebyggelse? Enhver smitsom sygdom forebygges ultimativt ved at undgå kontakt med sygdommen. Da dette under praktiske forhold er umuligt, må man vaccinere. Vaccination betyder, at man påfører organis-

8 men sygdommen i ganske let grad, således at den danner antistoffer. Endvidere er sund management af afgørende betydning. Det vil være utopi at tro, I kan undgå kontakt med FHV og FCV, men I kan lære at leve godt med disse vira. Vaccination. Vaccination er et godt effektivt princip mod mange infektionssygdomme. Princippet er, at man ved at påføre et individ en sygdom i mild grad, får individet til at udvikle modstandskraft mod sygdommen. Både på et cellulært plan og ved dannelsen af antistoffer i blod. Den ideelle vaccine Den ideelle vaccination vil yde 100% beskyttelse og være helt uden bivirkninger. Denne vaccine findes ikke. Man tilstræber at producere en vaccine, der giver så stor beskyttelse som overhovedet muligt og så få bivirkninger som overhovedet muligt. Hvor ofte man skal vaccinere baseres på laboratorieforsøg, biokemiske undersøgelser og ikke mindst inden for den veterinære verden praktisk erfaring. En praktisk erfaring der baseres dels på observeret grad af beskyttelse, den tid dyret er beskyttet og graden af bivirkninger. Anvendelsen af levende virus i vacciner er ikke mulig risikoen er alt for stor. I stedet svækker eller dræber man virus, før den indgår i vaccineproduktionen. Heraf betegnelserne levende svækket og dræbt vaccine. Svækket levende vaccine: Virus svækkes ved gentagen vækst i udvalgte cellekulturer, men virus svækkes ikke mere end, at virus stadig kan dyrkes fra sådanne levende vacciner. Denne type yder katten god beskyttelse, men risikoen for udvikling af influenza i relation til vaccinationen er til stede. Har du en meget ung eller svækket kat, skal du derfor ikke vælge denne type. Dræbt vaccine: Ved forskellige kemiske processer dræbes viruspartiklerne. En god dræbt vaccine bør ikke indeholde levende viruspartikler. Dræbt vaccine giver dårligere beskyttelse. Derfor tilsættes der bærestoffer kemiske forbindelser der stimulerer kattens immunsystem til en ekstra indsats. Når vi ser bivirkninger efter vaccination med dræbt vaccine, er det oftest en reaktion mod disse bærestoffer. Dræbt vaccine anvendes til killinger, svækkede og evt. drægtige katte. Al influenzavaccine til kat fremstilles ud fra levende virus, der vokser i bestemte celletyper. Som vækstceller for FHV og FCV anvender man ofte nyreceller fra kattenyrer. Virus vil optage proteinstoffer fra disse celler, og det har været nævnt og postuleret i vaccinationsdebatten, at dette skulle disponere vaccinerede katte for immunologiske(allergiske) lidelser. Så sent som i januar 2005 har ophavsmanden til denne teori imidlertid selv udtalt, at der ikke forelig-

9 ger undersøgelser, som kan bekræfte dette. Jeg skal nævne, at der i flere andre lande findes en intranasalvaccine( næsevaccine) mod herpes og calici. Katte elsker ikke denne procedure, men det synes som om, den har en rimelig god virkning i forebyggelsen af FHV og FCV i større kattehold med virusproblemer. Specielt i beskyttelsen af killinger mod klinisk sygdom. Personligt har jeg i mange år undret mig over, at katteklubber ikke udøver pres på myndighederne for at få den registreret i Danmark. Alle vacciner i Danmark er kombinationsvacciner. Konstruktion og sammensætning har ikke ændret sig væsentligt de sidste år. Vaccinerne indeholder altid en vaccinedel mod FCV, FHV og FPV(kattesyge). Evt. indeholder de også en chlamydia- og FeLV(katteleukæmi)-komponent. Den eneste reelle forskel mellem vacciner fra forskellige producenter er, at de anvender forskellige undertyper af calici til fremstilling af FCV-delen i vaccinen. Hver især hævder de så, at netop deres type giver den bedste beskyttelse. En forskel som dog måske kan anvendes i hverdagen. Synes du ikke, dine katte beskyttes godt nok mod calicivirus med en given vaccine, er der en teoretisk mulighed for, at et vaccineskift indeholdende en anden undertype af calici vil gøre en forskel. Alle vaccineproducenterne er enige om anbefalingerne om vaccinationstidspunkter for killinger og intervaller mellem revaccinationerne. Man anbefaler 2 basisvaccinationer og derefter revaccination 1 x årligt. Som dyrlæger er vi juridisk og fagligt nødsaget til at følge disse anvisninger som minimumsforslag. Min erfaring og personlige mening er også at anbefalingerne er korrekte. Der skal beviser på bordet, om jeg skal ændre min opfattelse baseret på mere end 30 års erfaring som 100% smådyrsdyrlæge. Den senere tids debat om rimeligheden i at forlænge intervallerne mellem revaccinationerne udspringer af påstande om bivirkninger og en længere beskyttelse ved vaccination end hidtil antaget. Det skal jeg kort kommentere. Er der bivirkninger? Ja der er bivirkninger akkurat som ved alle andre vaccinationer, men bivirkningerne er få og små. Jeg har aldrig, i de mange år jeg har været katte-dyrlæge set et eneste tilfælde med dokumenterede alvorlige bivirkninger. Der kan evt. ses en let lokal ømhed på injektionsstedet. Enkelte katte specielt hvis der er anvendt levende vacciner - kan udvikle influenzalignende symptomer. Symptomerne forsvinder dog som hovedregel uden behandling i løbet af 24 timer. Killinger er generelt mest disponerede for bivirkninger. Disse bivirkninger er kendte og ac-

10 cepterede af dyrlæger i hele verden. Der er derimod andre bivirkninger, som giver anledning til diskussion. Specielt mellem nogle dyrlæger i U.S.A. og Europa. Når nogle dyrlæger i U.S.A. hævder, at sarkom(kræftknude) på vaccinationsstedet er et alvorligt problem, kan man selvfølgelig give dem ret i, at det er et problem, for den kat det rammer. At det skulle være et stort generelt problem i relation til vaccinationer, er i mine øjne helt misvisende. Sandheden om sarkomer er, at stort set enhver injektion på kat kan være årsag til udvikling af sarkom hvis man er meget uheldig. Det være sig antibiotika, rabies eller andre injektioner. Sandheden er også, at højest 1 ud af vaccinerede katte udvikler sarkom. Jeg har i mit dyrlægeliv vaccineret mellem 20 og katte uden at se ét tilfælde af dokumenteret sarkom efter vaccination. Det understreger alvoren i hvert fald under europæiske forhold. I øvrigt vil jeg tilføje, at placeringen af injektionsstedet har betydning for udvikling af lokale reaktioner. Der er undersøgelser, som siger, at vaccination virker bedst givet intramuskulært(i muskel), men de fleste vaccinerer subcutant(under hud) uden store problemer. Vaccinerer man subcutant, er det vigtigt, at placeringen er rigtig. F.eks.vil jeg p.gr.a. tilstedeværelsen af et stort antal sener/muskelhinder aldrig vaccinere i nakken. En anden årsag til den verserende vaccinedebat er påstanden om, at overvaccination af kat skulle være årsag til et øget antal immunologiske( allergiske) lidelser. Sandheden er, at der til dags dato på verdensplan ikke er dokumenteret én eneste vaccinebetinget immunologisk lidelse hos kat. Hos hund er der beskrevet 1! Sandheden er også, at det totale antal immunologiske lidelser efter min bedste overbevisning ikke er øget efter, at man for mange år siden indførte årlig vaccination. Hvor ofte skal vi så vaccinere? I de sidste år har praksis været at vaccinere killinger 2 x med 1 måneds mellemrum og voksne katte 1 x årligt. Uden alvorlige bivirkninger og med accepteret effekt. Disse anbefalinger anfægtes nu, fordi der på et lille antal forsøgskatte under laboratorieforhold foreligger forsøgsresultater, der kunne indikere en længere virkende effekt af vaccination mod katteinfluenza end hidtil antaget. Imidlertid er det sådan, at forsøgene alle er foretaget under helt urealistiske sterile betingelser. Da kattene blev testet for langtidsbeskyttelse efter vaccination, accepterede man en så lav grad af beskyttelse, at I og praktiserende dyrlæger aldrig ville godkende disse katte som beskyttede. Antallet af katte var urealistisk lille så vidt jeg husker17. Rent statistisk

11 kan man ikke bruge så lille et antal til noget som helst. Testperioden foregik også over en urealistisk kort periode. En anvendelig test for en vaccines virkning skal ideelt kører over mange år, med mange deltagende katte under fuld videnskabelig kontrol. Det er en undersøgelse, som desværre aldrig vil blive sat i værk af både praktiske og økonomiske årsager. At drage sammenligninger mellem en steril universitetsverden med dens laboratoriekatte og katte fra det virkelige liv er helt urealistisk. Derfor må vi stadig støtte os til sund fornuft og ikke mindst erfaringer fra dagligdagen. Jeg har oplevet flere epoker med forskellige vaccinationsrutiner, og jeg kan derfor drage sammenligninger. For mig er der ingen tvivl om, at vi så mange flere katte med alvorlig katteinfluenza i tiden, før det blev almindeligt at vaccinere 1 x årligt. På denne baggrund anbefaler jeg helt klart, at man stadig bør vaccinere killinger 2 x med en måneds mellemrum og herefter 1 x årligt. Efter min bedste overbevisning vil I få store problemer, om I ændrer gældende praksis inden for klubberne. Der kan også opstå situationer, hvor det vil være hensigtsmæssigt at ændre proceduren. F.eks. i problemkatterier med mange udbrud af katteinfluenza eller på steder med stor killingedødelighed. I enkelte sjældne tilfælde kan det anbefales at vaccinere katte kun 4-6 uger gamle og herefter hver 14 dag, indtil immunitet er opnået. Afslutningsvis på dette afsnit vil jeg gerne understrege, at jeg er meget villig til at lytte og blive overbevist om noget andet og noget nyt. Jeg ønsker blot seriøs dokumentation. Måske, sandsynligvis, tyder på og ukorrekte undersøgelser tæller ikke for mig. Heller ikke selv om de kommer fra universiteter eller andre veterinære uddannelsessteder. Kan I undgå kontakt til FHV og FCV? Min personlige mening er, at I alle lever med FHV og FCV. Det er kun et spørgsmål, om infektionen bryder ud % af Jeres katte er inficerede 8-9 ud af 10! Virusmængde, virustype, vaccinationsstatus og specielt god eller dårlig management er afgørende for, om I får problemer. Det er afgørende, at I realistisk indser og accepterer dette. Også selv om det måske måtte betyde en reduktion i antal katte og en nedsat aktivitet. I alt for mange år har man ført en bevidst eller ubevidst strudsepolitik omkring katteinfluenza. Man har søgt alle mulige andre forklaringer på influenzasymptomerne. Herunder introduktionen af chlamydiaspøgelset. Sandheden om chlamydia er, at der selv blandt eksperter hersker stor uenighed om betydningen. Chlamydia er i mange tilfælde selvhelbredende. Kliniske symptomer, vil være øjenbetændelse startende i ét eller begge øjne. Chlamydia lader sig i modsætning til katteinfluenza behandle og

12 udrydde. Min personlige mening er, at chlamydia kun spiller en sekundær rolle ved øjeninfektioner. At en øjenkat testes chlamydiapositiv er ikke ensbetydende med, at man har fundet den grundlæggende årsag til betændelsen. Der ligger som nævnt tidligere oftest alvorligere problemer bag % af alle øjeninfektioner hos kat skyldes vira. Face the problems kære venner. Hvilken type vaccine til hvilken kat(min mening)? Til voksne: Levende svækket vaccine Til killinger og drægtige: Dræbt vaccine. Hvordan er beskyttelsen? FHV: Der eksisterer som tidligere nævnt kun 1 type. Derfor er det rimeligt nemt at fremstille en rigtig god vaccine. Det er dog sådan, at vaccinationen ikke yder fuldstændig beskyttelse mod infektion eller reinfektioner hos skjulte raske smittebærere. Evt. symptomer vil oftest være meget milde og begrænset til slimhinder i øje og evt. næse. FCV: Der eksisterer som nævnt mange typer calicivirus. Virus muterer konstant til nye undertyper akkurat som menneskets influenza. Teoretisk set og ideelt kunne man designe nye vacciner efter kattens vekslende calicityper. Det er bare ikke praktisk og økonomisk muligt. Derfor har man udvalgt 3-4 undertyper af calicivirus som grundlag for vaccinen. Disse yder så en hvis krydsbeskyttelse mod andre typer calici. Indrømmet - det er ikke verdens bedste vaccine, men efter min bedste overbevisning og erfaring vil den yde en rimelig god beskyttelse mod alvorlige kliniske tilfælde af calicivirus infektion. Lad mig til sidst igen understrege en meget vigtig ting: Vaccinerede katte er ikke beskyttet mod infektion som sådan - kun mod alvorlig klinisk sygdom. Det betyder, at vaccinerede katte kan være raske smittebærere. MANAGEMENT Management er et stort emne som inkluderer både den daglige arbejdsgang, antallet af katte, køb af nye katte, håndtering af avlskatte, udstationeringer, tilstedeværelsen af karantæne og udstillinger. Som dyrlæge, der beskæftiger mig med både hunde og katte, ser jeg de fleste katterier skåret over samme læst som hundekenneler. Adfærd og reaktionsmønstre hos ejerne er de samme. Lovgivningen er også stort set ens for både katterier og kenneler. Det er sandsynligvis historisk baseret, eftersom hundekenneler har en meget længere historie end katterierne. Denne ensartethed er helt misforstået. I beskæftiger Jer med diametralt modsatte dyrearter. I hundekenneler kan man for den sags skyld have 100 hunde samlet på lidt plads uden smitterisiko. Det kan I ikke. Katte angribes af adskillige alvorlige infektionssygdomme, som vi aldrig ser hos hunde. Bl.a. influenza, FeLV,

13 FIV og FIP. Den daglige arbejdsgang: Ideelt er det at holde kattene i mindre adskilte grupper. Der bør være flere kattebakker, end der er katte. Hygiejnen bør være i top med daglig desinfektion af bakker og skåle til foder og vand(virkon-s kan anbefales). Er der syge katte i isolation, bør disse altid fodres, vandes og håndteres til sidst med efterfølgende desinfektion, tøjskift og et evt skift af fodtøj. Killinger bør altid håndteres først det reducerer en evt. smittefare for dem. Der bør ikke være kontakt til vildkatte. Det betyder, at der bør være dobbeltråd i kattegårde. Jeg ved, at mange af Jer elsker katte, og derfor ofte har en alm. udegående hygge-huskat i flokken. Det er ikke blot et liv på vulkaner. Det er et liv i krateret. For kort tid siden havde vi netop et sådant tilfælde, hvor en huskat bragte FeLV ind i flokken med 5 dødsdømte katte ud af 7 katte til følge. Har man været i byen hos kattefolk er det klogt med minimum en grundig rengøring ved hjemkomsten. Evt. skift af tøj og fodtøj. Antallet af katte: Som tidligere nævnt mener jeg, at mange af Jer har for mange katte. Kattene lever et for tæt liv med risiko for katte-stress og infektioner til følge. Med vilje skriver jeg katte-stress, idet symptomer og årsager er meget forskellige fra menneskers stress. Det rigtige antal? Det er selvfølgelig ikke et absolut tal, men jeg har tidligere udtalt, at intet dansk hjem egner sig til mere end 10 katte. 10 kan også være for meget, specielt hvis man har et par hankatte i flokken. Mange hankatte lever kummerlige isolerede tilværelser spærret inde i små rum. Som hovedregel bør der være et rum til hver kat. Det holder jeg fast ved med risiko for at blive skældt ud. Lad mig fortælle en historie fra det virkelige liv: I dag havde jeg besøg af en tidligere storopdrætter nu en fornuftig opdrætter af racekatte. Hendes kommentar til denne artikel var: Kan du huske tidligt i mit liv, da jeg konstant var omgivet af snottede killinger og tabletter, og vi krydsede fingre for, at alt gik godt, når vi solgte? Det var et helvede, og det blev jo ikke bedre, før vi reducerede antallet af katte og antallet af parringer. Vi ved det jo godt. Mit indtryk er, at mange erfarne kattefolk er kommet til denne erkendelse, men der kommer hele tiden nye til, og så er der de brådne kar. Disse grupper bør hjælpes og tilrettevises. Køb af nye katte: Køb katte fra steder uden tegn på sygdom overhovedet. Køber du en kat med øjenflåd, løber du allerede en stor risiko. Tag ingen chancer. Betydningsløse forkølede katte findes ikke. Test evt. for smitsomme sygdomme før køb minimum 2 x med 8-14 dages mellemrum. Det begrænser risikoen, men eliminerer den ikke. Nye katte

14 bør totalisoleres minimum 3 uger efter køb. Der findes ikke noget, der hedder forkølede katte! 99% af tilfældene er influenza i mild grad. Accepterer I køb af katte med bare små influenzategn, så er det Jeres egen skyld, om der kommer problemer. I relation til køb af kat ved jeg, at I på foreningsbasis har en Standardaftale ved køb af kat. I denne aftale står forbavsende lidt om smitsomme sygdomme(læs intet) måske klogt nok. Faktisk mener jeg jf. ovenstående, at der i en salgsaftale positivt burde stå, at der ikke gives garanti for, at katten er fri for FHV og FCV. Disse vira er så almindelige og så skjulte også hos vaccinerede katte - at de bogstavelig talt indgår i enhver handel. Man kan kun skrive under på, at der på handelstidspunktet ikke er synlige kliniske tegn på influenza igen - oftest kun øjenflåd. Stod dette nævnt i Jeres standardaftale kunne mange tvistigheder undgås. Lige præcis m.h.t. FHV og FCV mener jeg, at disse infektioner burde fritages fra Købeloven! Avlskatte: Anvend kun sunde katte i avlen. Test evt. hunkattene for FHV og FCV før de parres. Hunkatte med en historie om influenza bør ideelt ikke indgå i avl, men det vil være umuligt at efterleve i praksis. Så måske man skulle begrænse sig til at sige: undlad avl på katte med kroniske kliniske problemer - også kronisk øjenflåd og på hunkatte som ved gentagne parringer har givet killinger med influenzaproblemer. Anvend ikke hankatte fra problemkatterier eller lette symptomer. Vacciner den drægtige kat med en dræbt vaccine inden for de sidste 14 dage før fødsel ikke før. Det bør være muligt at totalisolere fødende katte og katte med små killinger, indtil de er vaccinerede. I enkeltstående tilfælde med store influenzaproblemer kan det være nødvendigt at fravænne og isolere killinger 4 uger gamle(beklager). Udstationeringer: Igen et vulkanproblem. I kan ikke være sikre nok tag ingen chancer selv om en evt. hankat skulle være guld værd. Succes kan være dyrekøbt. Ved hjemkomst bør katte fra udstationering minimalt isoleres i 3 uger og helst testes fri for smitsomme sygdomme ved afslutningen af karantænen. Udstillinger: Udstillinger udgør altid en risiko for efterfølgende influenzainfektion. Dels fordi Jeres katte ofte har en hvilende infektion med hjemmefra, som provokeres til et aktivt liv af stress, og dels fordi dyrlægekontrollen er for mild. Katte med f.eks. let øjenflåd lukkes ofte ind. Husk at % er inficeret med influenzavirus. Skulle man tilgodese de raske katte, burde alle mistænkelige katte bortvises.

15 Jeg kan kun opfordre til, at både katteejere, katteklubber og udstillingsdyrlæger tager disse risici alvorligt. I dag fornemmer jeg en hvis berøringsangst om dette emne. Denne angst burde erstattes med information. Sanering: I nogle tilfælde med alvorlige og kroniske infektioner kan det blive nødvendigt at sanere besætningen. Sanere vil primært betyde en reduktion i antal og en fraskilning af mistænkte kroniske smittebærere. Det er en alvorlig sag men det kan være den eneste løsning. Til sidst under dette punkt vil jeg nævne den mest undervurderede faktor i dansk kattemiljø: God ventilation - og det er meget mere end åbne vinduer KONKLUSION: I lever et liv med influenzavirus, uanset hvem I er, og hvor I er, og I lever livet i selskab med et af de mest besværlige dyr på denne jord, når det drejer sig om infektionssygdomme. I influenzaproblematikken findes der næppe infektionssyndere eller ofre på ejerbasis. Derimod er de fleste af Jeres katte ofre, i den forstand at minimum 90% bærer virus i sig. Kun et spørgsmål om uheld og stress bestemmer, om I ser kliniske symptomer. I kan hverken vaccinere, teste eller lovgive Jer ud af FHV/FCV-problematikken. Man kan isolere sig totalt ud af problemerne, men det er jo helt urealistisk. I må på ethvert plan erkende den specielle problematik knyttet hertil og handle derefter. Både i det forebyggende arbejde og i Jeres daglige omgang med kattene. Det er den eneste løsning. Sund fornuft på kattens præmisser. I stedet for at spørge hvem kan smittebæreren dog være, så spørg dig selv, hvad er der galt i mit miljø. Virus er der nemlig altid uanset om I står på 1 ben resten af livet, eller hedder Jensen, Olsen eller von Kattenberg. Til en hvis grad kan i bruge graden af influenzaproblemer både milde og alvorlige som en måde til at tage temperaturen på Jeres kattehold. Samtidig med at katten er verdens dejligste dyr, er det også verdens mest besværlige og anderledes dyr, når det drejer sig om infektionssygdomme. Der kommer en tid nu, hvor I må prioritere anderledes. I stedet for at fokusere så voldsomt på sygdomme som PKD, HCM, HD, GM1, GM 2, PRA, amyloidose, CMG, pyrovat kinase defekt er det tiden, hvor I må rette blikket mod Jer selv og spørge, om I grundlæggende byder kattene et godt beskyttet katteliv. K. Steensborg fagdyrlæge Abild Dyreklinik Århus Copyright Må anvendes med forfatters tilladelse.

ROSKILDESYGE HOS KAT?

ROSKILDESYGE HOS KAT? ROSKILDESYGE HOS KAT? Roskildesyge eller Omgangssyge er hos mennesker forårsaget af et calicivirus. Første gang isoleret i den amerikanske by Norwalk i 1972. Smittevejen er via fæces(afføring til mund).

Læs mere

Hvorfor skal hunden VACCINERES?

Hvorfor skal hunden VACCINERES? Hvorfor skal hunden VACCINERES? Derfor skal hunden vaccineres Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod alvorlige sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod, hvis den bliver smittet.

Læs mere

Øvre luftvejsinfektioner hos kat

Øvre luftvejsinfektioner hos kat Øvre luftvejsinfektioner hos kat Dyrlæge Stig Feldballe Dyreklinikken Skovlunde-Herlev DARAK Valby Medborgerhus 25. november 2014 Øvre luftvejsinfektioner hos kat Øvre luftveje: Næsehulen Bihuler/næsehule

Læs mere

Kan katte smittes på udstillinger etc.?

Kan katte smittes på udstillinger etc.? Katteleukæmi blev for første gang påvist i Skotland i 1964. Det er i dag en af de mest alvorlige infektionssygdomme måske den alvorligste blandt vore huskatte. Specielt hvor mange katte mødes eller lever

Læs mere

Øvre luftvejsinfektioner hos kat

Øvre luftvejsinfektioner hos kat Øvre luftvejsinfektioner hos kat Dyrlæge Stig Feldballe Dyreklinikken Skovlunde-Herlev Racekatten, Valby 14. november 2012 Øvre luftvejsinfektioner hos kat Calicivirusinfektion (FCV) Herpesvirusinfektion

Læs mere

Hvorfor skal hunden. vaccineres?

Hvorfor skal hunden. vaccineres? Hvorfor skal hunden vaccineres? Hvorfor skal hunden vaccineres? Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod. Hundesyge Hundesyge skyldes et

Læs mere

DIAGNOSTISKE TEST, infektioner og krybdyr.

DIAGNOSTISKE TEST, infektioner og krybdyr. DIAGNOSTISKE TEST, infektioner og krybdyr. Oprindelsen af ordet diagnose er svær at finde, men på græsk betyder det igennem kundskab. Dia = gennem og gnosis = kundskab. Deler man ordet di agnose kan det

Læs mere

Skal der gå længere tid mellem vaccinationerne af katte? Eller skal vi vaccinere oftere?

Skal der gå længere tid mellem vaccinationerne af katte? Eller skal vi vaccinere oftere? Skal katte vaccineres oftere? Skal der gå længere tid mellem vaccinationerne af katte? Eller skal vi vaccinere oftere? Diskussionen er både aktuel og rigtig gammel., men den er altid relevant. Når man

Læs mere

Vaccinering af kat Basis vaccinering af killinger

Vaccinering af kat Basis vaccinering af killinger Vaccinering af kat Af: Lis Dahlstrøm, Sundisk Abyssiniere Man vaccinerer for at beskytte mod infektion, for at begrænse sygdom og hindre/nedsætte smittespredning. KUN sunde og raske katte og killinger

Læs mere

Om katte er en blindgyde for udvikling af den meget alvorlige fugleinfluenza H5N1 kan kun tiden vise.

Om katte er en blindgyde for udvikling af den meget alvorlige fugleinfluenza H5N1 kan kun tiden vise. Katte nu som blindgyde. Århus den 12 marts 2006. Om katte er en blindgyde for udvikling af den meget alvorlige fugleinfluenza H5N1 kan kun tiden vise. At katten er fysiologisk et rigtigt virusdyr, er der

Læs mere

Vaccination af katte. Formålet med vaccination af katte?: Beskytte mod infektion Reducere kliniske tegn Hindre/reducere smittespredning/udskillelse

Vaccination af katte. Formålet med vaccination af katte?: Beskytte mod infektion Reducere kliniske tegn Hindre/reducere smittespredning/udskillelse Vaccination af katte Formålet med vaccination af katte?: Beskytte mod infektion Reducere kliniske tegn Hindre/reducere smittespredning/udskillelse Vaccination af katte Hvordan opnås effekten: Stimulering

Læs mere

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation Patientinformation Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion varskrivelse 131 praktiserende læg Et europæisk projekt for praktiserende læger LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Læs mere

Ti myter om influenza og forkølelse

Ti myter om influenza og forkølelse Ti myter om influenza og forkølelse Af: Malene Steen Nielsen Flagga, Cand.scient 25. oktober 2013 kl. 13:03 Myterne om influenza og forkølelse cirkulerer, ligesom sygdommene selv, lystigt rundt i vinterkulden.

Læs mere

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome)

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) Version af 2016 1. HVAD ER MKD 1.1 Hvad er det? Mevalonat kinase mangel er en genetisk sygdom.

Læs mere

KATTENS SUNDHED KORT FORTALT

KATTENS SUNDHED KORT FORTALT KATTENS SUNDHED KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Kattens sundhed - kort fortalt af fagdyrlæge Troels Dalgaard Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39 56 30 00, www.dyrefondet.dk

Læs mere

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni Patientvejledning Lungebetændelse/pneumoni Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni Lungebetændelse er en utrolig hyppig sygdom, der er skyld i op mod 20.000 indlæggelser hvert år i Danmark Lungebetændelse

Læs mere

Vaccination af mink. Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet.

Vaccination af mink. Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet. Vaccination af mink Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet. Hvad kan vi vaccinere mod Hvalpesyge. Virusenteritis. Smitsom lungebetændelse. Botulisme. Hvad kan vi ikke vaccinere

Læs mere

SMITTET HEPATITIS OG HIV

SMITTET HEPATITIS OG HIV 1 SMITTET HEPATITIS OG HIV 2 Facts om hepatitis C: Du kan godt blive testet for hepatitis B, C og hiv, selv om du er svær at stikke Hepatitis C smitter også seksuelt Det er ikke nødvendigt at lave en leverbiopsi

Læs mere

Immunologi- det store overblik. Dyrlæge Rikke Søgaard Teknisk rådgiver, Merial Norden A/S

Immunologi- det store overblik. Dyrlæge Rikke Søgaard Teknisk rådgiver, Merial Norden A/S Immunologi- det store overblik Dyrlæge Rikke Søgaard Teknisk rådgiver, Merial Norden A/S Hvem er jeg Rikke Søgaard Uddannet dyrlæge i 1998 Ansat 5 år i praksis både blandet og svinepraksis Ansat 5 år på

Læs mere

Vacciner din kat optimalt!!

Vacciner din kat optimalt!! Vacciner din kat optimalt!! Dyrlægen informerer om kattens vacciner Der er mange forskellige måder at holde kat på. Nogle har kæledyr, andre avlsdyr og så er der gårdkattene. Dog er det ens for dem alle,

Læs mere

Lyme Artrit (Borrelia Gigt)

Lyme Artrit (Borrelia Gigt) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Lyme Artrit (Borrelia Gigt) Version af 2016 1. HVAD ER LYME ARTRIT (BORRELIA GIGT) 1.1 Hvad er det? Borrelia gigt (Lyme borreliosis) er en af de sygdomme,

Læs mere

Værd at vide om. Mykoplasma. (Almindelig lungesyge) Literbuen 9 2740 Skovlunde Telefon: 44 54 69 00 Telefax: 44 53 19 55 www.intervet.

Værd at vide om. Mykoplasma. (Almindelig lungesyge) Literbuen 9 2740 Skovlunde Telefon: 44 54 69 00 Telefax: 44 53 19 55 www.intervet. Værd at vide om Breathe better. Grow better. Mykoplasma (Almindelig lungesyge) Introduktion Mykoplasmalungesyge, også kaldet almindelig lungesyge, er en lungebetændelse der optræder hos slagtesvin. Infektionen

Læs mere

Sygepolitik for Børnehaven Spiren

Sygepolitik for Børnehaven Spiren Sygepolitik for Børnehaven Spiren Vi har nu udformet en ny sygepolitik i Spiren. Hensigten med at lave en sygepolitik er at give forældre og personale nogle overordnede retningslinjer. Sygepolitikken vil

Læs mere

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza råd om vaccination mod influenza 2009 På den sikre side Information om vaccinerne Vaccination beskytter de fleste Vaccination mod influenza beskytter de

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Coronavirusinfektion hos kat (FIP) Dyrlæge Stig Feldballe Dyreklinikken Skovlunde-Herlev Racekatten 9.11.2011

Coronavirusinfektion hos kat (FIP) Dyrlæge Stig Feldballe Dyreklinikken Skovlunde-Herlev Racekatten 9.11.2011 Coronavirusinfektion hos kat (FIP) Dyrlæge Stig Feldballe Dyreklinikken Skovlunde-Herlev Racekatten 9.11.2011 Coronavirusinfektion Coronavirus giver i meget sjældne tilfælde FIP, som nok er den mest frygtede

Læs mere

BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA!

BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA! BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA! BORRELIOSE ER EN SYGDOM DER KAN DE. GIVE UBEHAGELIGE FØLGER FOR HUN N TAL MED DIN DYRLÆGE OM, HVORDA MOD D HUN DIN DU BEDST BESKYTTER FLÅTER OG SMITTE MED BORRELIA. HVAD ER

Læs mere

Møllevang januar Sygdomsfolder

Møllevang januar Sygdomsfolder Sygdomsfolder Møllevang januar 2018 Folderen er udarbejdet efter ønske fra forældre og personale i Møllevang og godkendt af Børnehuset Møllevangs forældrebestyrelse januar 2018. Vi ønsker et opslagsværk

Læs mere

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov.

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov. Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov. Der findes i dag en bred vifte af vacciner til hund. På

Læs mere

Dyrlægerne Bjarne Petersen og Søren Christiansen Vet- Team

Dyrlægerne Bjarne Petersen og Søren Christiansen Vet- Team Hvalpesyge oktober 2018 Dyrlægerne Bjarne Petersen og Søren Christiansen Vet- Team Hvalpesyge i udbrud Farmen Plads til 24 000 mink Ligger 500 meter inde på en blind grusvej 6 ens haller Fælles gang i

Læs mere

Influenza A - fakta og orientering

Influenza A - fakta og orientering Side 1 af 5 Børn og Ungdom > Opgaveløsning > Sundhed Influenza A - fakta og orientering Sundhedsstyrelsen forventer flere influenza A-tilfælde i løbet af efteråret, men vurderer samtidig, at der generelt

Læs mere

Skal du vaccineres mod influenza?

Skal du vaccineres mod influenza? Skal du vaccineres mod influenza? Efteråret er kommet, og vi går influenzaens årstid i møde. Men kan det betale sig at blive vaccineret? Hvad er bivirkningerne, og virker vaccinerne overhovedet? Af Malte

Læs mere

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn. Denne information er udarbejdet af personalet, vi har taget udgangspunkt i sundhedsstyrelsens vejledning:

Læs mere

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom.

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom. Dalby Børnehuse Vejledning i forbindelse med sygdom. Når jeres barn starter i institutionen: I den første periode jeres barn er i institutionen, kan I opleve, at jeres barn er mere modtageligt for sygdomme,

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis

Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis Version af 2016 2. DIAGNOSE OG BEHANDLING 2.1 Hvordan diagnosticeres sygdommen? Der findes ikke nogen specifik

Læs mere

Saneringer og smittebeskyttelse

Saneringer og smittebeskyttelse Saneringer og smittebeskyttelse Heidi Bundgaard Voss, Dyrlæge BVD-administrationen, Dansk Kvæg BVD Virus Dyret udvikler antistoffer Faren er smitte af fostre 0-5 måneder Udvikler tolerance overfor virus

Læs mere

Hygiejne. Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010

Hygiejne. Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010 Hygiejne Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010 Hygiejne Kommer fra den græske gudinde Hygieia, der var sundhedens gudinde. Hygiejne er en videnskab omkring menneskets

Læs mere

Anvendelse af vacciner (i soholdet) Lars Erik Larsen, dyrlæge, Ph.d, Dipl. ECPHM Professor i Veterinær Virologi

Anvendelse af vacciner (i soholdet) Lars Erik Larsen, dyrlæge, Ph.d, Dipl. ECPHM Professor i Veterinær Virologi Anvendelse af vacciner (i soholdet) Lars Erik Larsen, dyrlæge, Ph.d, Dipl. ECPHM Professor i Veterinær Virologi Indhold Lidt basalt om vacciner VACCINER HVILKE, HVORDAN, HVORNÅR, HVORFOR, HVOR MEGET, HVORFRA?

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser INFEKTIONS- SYGDOMME S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser Statens Serum Institut Artillerivej 5 2300 København S TIL DEN GRAVIDE Tel.:

Læs mere

Luftvejslidelser, hoste og nedsat præstation

Luftvejslidelser, hoste og nedsat præstation Luftvejslidelser, hoste og nedsat præstation Det er vigtigt at vide som hesteejer, at det som udgangspunkt altid er unormalt for hesten at have hoste eller bilyde i forbindelse med vejrtrækning, enten

Læs mere

Årsager til infektion Smittemåder og smitteveje. Hvordan undgås infektioner? Håndhygiejne. Hvornår må børn komme i dagpleje efter sygdom?

Årsager til infektion Smittemåder og smitteveje. Hvordan undgås infektioner? Håndhygiejne. Hvornår må børn komme i dagpleje efter sygdom? Årsager til infektion Smittemåder og smitteveje Hvordan undgås infektioner? Håndhygiejne Hvornår må børn komme i dagpleje efter sygdom? 2 Vi består alle af ca. 10 13 hudceller og 10 14 bakterier Vi mister

Læs mere

Hygiejne - håndhygiejne.

Hygiejne - håndhygiejne. Hygiejne - håndhygiejne. Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det. Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer

Læs mere

Dyrlægemøde ved Midtjysk Svinerådgivning. 14 december 2012. Pia R. Heiselberg Dyrlæge i HyoVet Specialpraksis i svinesygdomme

Dyrlægemøde ved Midtjysk Svinerådgivning. 14 december 2012. Pia R. Heiselberg Dyrlæge i HyoVet Specialpraksis i svinesygdomme Dyrlægemøde ved Midtjysk Svinerådgivning 14 december 2012 Pia R. Heiselberg Dyrlæge i HyoVet Specialpraksis i svinesygdomme 1 Agenda Introduktion Reproduktion 1. Data Poltealder ved løbning Polte rekruttering

Læs mere

Overvågning af den generelle sundhedstilstand blandt husdyr lov 432 af 9. juni 2004

Overvågning af den generelle sundhedstilstand blandt husdyr lov 432 af 9. juni 2004 Overvågning af den generelle sundhedstilstand blandt husdyr lov 432 af 9. juni 2004 Liste 1 - alvorlige smitsomme sygdomme Liste 2 mindre alvorlige smitsomme sygdomme Liste 1 Transmissible mink encephalopati

Læs mere

Ekstra sikkerhed. gælder livmoderhalskræft. er en god idé. også når det

Ekstra sikkerhed. gælder livmoderhalskræft. er en god idé. også når det Information til unge kvinder, der er født før 1993 Ekstra sikkerhed er en god idé også når det gælder Livmoderhalskræft en seksuelt overført sygdom er den næstmest udbredte kræftform i verden Hvis vi kombinerer

Læs mere

AVLSARBEJDET FREMOVER

AVLSARBEJDET FREMOVER AVLSARBEJDET FREMOVER Kennel Friis E. Friis Mikkelsen El-vej 13, Seest dk 6000 Kolding (45)61 66 83 03 ejfriism@gmail.com 1 Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El - vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf.

Læs mere

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer Mikroorganismer,

Læs mere

Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 9 Offentlig. Resumé

Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 9 Offentlig. Resumé Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 9 Offentlig Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse for Purevax RCPCh FeLV med stofferne

Læs mere

Antibiotika? kun når det er nødvendigt!

Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Brug af antibiotika kan føre til, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det kan dermed blive sværere at få bugt med en ny infektion. Antibiotika

Læs mere

Immunologi- det store overblik

Immunologi- det store overblik Immunologi- det store overblik Dyrlæge Rikke Søgaard Teknisk rådgiver, Merial Norden A/S Hvem er jeg Rikke Søgaard Uddannet dyrlæge i 1998 Ansat 5 år i praksis både blandet og svinepraksis Ansat 5 år på

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUME

BILAG I PRODUKTRESUME BILAG I PRODUKTRESUME 1. L GEMIDLETS NAVN Pentofel 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENS TNING Pr. dosis á 1 ml. Aktive indholdsstoffer Inaktiveret felint panleukopenivirus (stamme CU4) Inaktiveret felint

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Information til patienten. Infektioner. - hos nyfødte og for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Infektioner. - hos nyfødte og for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Infektioner - hos nyfødte og for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Infektioner hos nyfødte og for tidligt fødte Nyfødte børn kan få mange forskellige

Læs mere

Helbreds protokol for enkeltslag med unger

Helbreds protokol for enkeltslag med unger Helbreds protokol for enkeltslag med unger Af Ove Fuglsang Jensen Denne lille artikel, har Dr. Colin Walker lavet som en praktisk hjælp til dem der starter et enkeltslag med unger, og samtidig tager det

Læs mere

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort?

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort? Helbredt og hvad så? I foråret indledte vi tre kommunikationsstuderende fra Aalborg Universitet vores speciale, som blev afleveret og forsvaret i juni. En spændende og lærerig proces som vi nu vil sætte

Læs mere

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper HVIS DU VIL VIDE MERE OM INDLÆGGELSE AF DRÆN OG/ELLER FJERNELSE AF POLYPPER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det

Læs mere

Børnecancerfonden informerer. Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme

Børnecancerfonden informerer. Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme i Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme 3 SMITTEVEJE OG -KILDER De bakterier og svampe, der fremkalder alvorlig sygdom

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

Luftvejslidelser begynder i farestalden. Svinekongressen 2010 Dyrlæge Gitte Drejer, Danvet

Luftvejslidelser begynder i farestalden. Svinekongressen 2010 Dyrlæge Gitte Drejer, Danvet Luftvejslidelser begynder i farestalden Svinekongressen 2010 Dyrlæge Gitte Drejer, Danvet Disposition Motivation Luftvejslidelser årsager og forekomst Diagnostik Løsningsmodel Polterekruttering Vaccinationer

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel.

Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel. Omkring fødsel Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel. Selv gamle i gårde opdrættere, der mener de har oplevet alt, hvad der næsten kan gå galt i en fødsel, må ofte sande, at det

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Bilag Dansk Akvakultur Nyhedsbrev. Sammenligning af tre dypvacciner mod rødmundsyge

Bilag Dansk Akvakultur Nyhedsbrev. Sammenligning af tre dypvacciner mod rødmundsyge BILAG 3: RØDMUNDSYGE BILAG 3A Bilag Dansk Akvakultur Nyhedsbrev Sammenligning af tre dypvacciner mod rødmundsyge Sidhartha Desmukh*, Inger Dalsgaard**, Martin K. Raida*, Kurt Buchmann* *Fakultet for Biovidenskab,

Læs mere

AniPlan Forebyggende. sundhed for dit kæledyr Abonner på tryghed til din bedste ven

AniPlan Forebyggende. sundhed for dit kæledyr Abonner på tryghed til din bedste ven AniPlan Forebyggende sundhed for dit kæledyr Abonner på tryghed til din bedste ven AniPlan er en abonnementsordning, som gør det nemmere for dig at sikre det bedst mulige grundlag for, at din hund eller

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater. Kapitel 1 Anvendelsesområde

UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater. Kapitel 1 Anvendelsesområde Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 128 Offentligt Civil- og Politiafdelingen UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner

Læs mere

BARSEL og hvad deraf følger

BARSEL og hvad deraf følger BARSEL og hvad deraf følger Gode råd fra erfarne opdrættere, der selv har haft brug for dem! BARSEL OG HVAD DERAF FØLGER Gode råd er dyre, siger man især når man står og har brug for dem! Derfor har jeg

Læs mere

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER!

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER! TØR DU FODRE DIN HUND MED RÅ KOST? ELLER TØR DU VIRKELIG LADE VÆRE? DET HANDLER IKKE OM AT HELBREDE SYGDOMME, MEN OM AT SKABE SUNDHED LIVSSTIL OG IKKE LIVSSTILSSYGDOMME! DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Biologien bag epidemien

Biologien bag epidemien Biologien bag epidemien Af Niels Kristiansen, biologilærer, Grindsted Gymnasium Sygdomme kan smitte på mange måder. Enten via virus, bakterier eller parasitter. I det følgende vil vi koncentrere os om

Læs mere

Henoch-Schönlein s Purpura

Henoch-Schönlein s Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Henoch-Schönlein s Purpura Version af 2016 1. HVAD ER HENOCH- SCHÖNLEIN S PURPURA? 1.1. Hvad er det? Henoch-Schönleins purpura (HSP) er en tilstand med inflammation

Læs mere

Børnecancerfonden informerer HLH. Hæmofagocytisk lymfohistiocytose _HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/

Børnecancerfonden informerer HLH. Hæmofagocytisk lymfohistiocytose _HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/ HLH Hæmofagocytisk lymfohistiocytose 31429_HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/2017 14.46 HLH Hæmofagocytisk lymfohistiocytose 31429_HLH_Informationsbrochure.indd 2 16/05/2017 14.46 3 Fra de danske børnekræftafdelinger

Læs mere

Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA. Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S

Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA. Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S Disposition PED Historik Status på PED i Europa og USA Nyt vedr. overvågning og beredskab i DK Diagnostik, sygdomsforløb

Læs mere

Karantæne anbefalinger

Karantæne anbefalinger Karantæne anbefalinger Hvad kan man gøre for at nedsætte risikoen for sygdom hos katte specielt avlskatte? Indførsel af nye katte til et kattehold, indebærer altid en risiko for indførsel af smitte til

Læs mere

Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine

Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine Meningitis En alvorlig infektion i centralnervesystemet En betændelsestilstand i hjernehinderne og i det subaraknoidale rum Fig. 10.16 1 Årsag til meningitis

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

2. Ved erhvervsmæssig handel med katte forstås i denne bekendtgørelse erhvervelse af katte med videresalg for øje.

2. Ved erhvervsmæssig handel med katte forstås i denne bekendtgørelse erhvervelse af katte med videresalg for øje. Udkast til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater I medfør af 18, stk. 2, og 28, stk. 5, i dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1343

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

Virus infektioner. Virusinfektioner. Virusinfektioner. Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi

Virus infektioner. Virusinfektioner. Virusinfektioner. Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi Virus infektioner Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi Virusinfektioner Er en alm. årsag til hudsygdom Lokaliseret til huden Systemisk viræmi som viser sig i huden Virusinfektioner Virus

Læs mere

Hygiejne i daginstitutionerne

Hygiejne i daginstitutionerne Til dagplejen og daginstitutioner Hygiejne i daginstitutionerne Syg åh nej, ikke igen! De mindste børn i dagtilbud er de mest syge af alle. Tænk hvis de undgik godt en uges sygdom hvert år. DET ville være

Læs mere

Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO)

Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO) Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO) Generelt Lidelse PK-Def (Pyruvate Kinase Deficiency) Arvelig form for anæmi, dvs. en sygdom i blodet. Symptomerne

Læs mere

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheden hos kat kan varer mellem 54-71 dage, mens normalen ligger mellem 61-66 dage. Ægløsningen foregår først ca. 24 timer efter parringen, katten har

Læs mere

i Danmark HVAD UNDERSØGES BLODET FOR?

i Danmark HVAD UNDERSØGES BLODET FOR? i Danmark HVAD UNDERSØGES BLODET FOR? HVAD UNDERSØGES BLODET FOR? Nogle donorer opfatter donortapningen som et sundhedstjek. Det bør man imidlertid aldrig gøre, idet en tapning under ingen omstændigheder

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Vejledning i marsvineopdræt indenfor Dansk marsvineklub

Vejledning i marsvineopdræt indenfor Dansk marsvineklub Vejledning i marsvineopdræt indenfor Dansk marsvineklub Kære kommende marsvineopdrætter Du har nu ansøgt om et opdrætternavn til din marsvineavl og vil om et par måneder kunne opkalde unger af eget opdræt

Læs mere

Anvendelse af vacciner. Lars Erik Larsen, dyrlæge, Ph.d, Dipl. ECPHM Professor i Veterinær Virologi

Anvendelse af vacciner. Lars Erik Larsen, dyrlæge, Ph.d, Dipl. ECPHM Professor i Veterinær Virologi Anvendelse af vacciner Lars Erik Larsen, dyrlæge, Ph.d, Dipl. ECPHM Professor i Veterinær Virologi Indhold Lidt basalt om vacciner VACCINER HVILKE, HVORDAN, HVORNÅR, HVORFOR, HVOR MEGET, HVORFRA? Lidt

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Lungebetændelse/ Pneumoni

Lungebetændelse/ Pneumoni Lungebetændelse/ Pneumoni Information til patienter Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Sengeafsnit M1/M2/M3 Hvad er lungebetændelse? Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni, som er en

Læs mere

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense)

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense) Allergivaccination Allergivaccination 3 Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergi vaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere

Læs mere

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER I løbet af det seneste årti har vi fået langt mere viden om, hvordan kræft udvikler sig. På baggrund af denne viden

Læs mere

HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT

HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Hundehvalpens sundhed - kort fortalt af fagdyrlæge Finn Boserup Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39 56 30

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Majeed Version af 2016 1. HVAD ER MAJEED 1.1 Hvad er det? Majeed er en sjælden genetisk sygdom. Børn med denne sygdom lider af CRMO (kronisk rekurrent multifokal

Læs mere

Infektioner og antibiotika blandt småbørn

Infektioner og antibiotika blandt småbørn Herlev og Gentofte Hospital Infektioner og antibiotika blandt småbørn En bog med viden til forældre Indledning Virus og bakterier Børn bliver syge, og mange forældre oplever, at deres barn nærmest altid

Læs mere

FLÅTBÅRNE SYGDOMME. RISIKO FOR OVERFØRSEL AF SMITSOMME SYGDOMME MED SKOVFLÅT

FLÅTBÅRNE SYGDOMME. RISIKO FOR OVERFØRSEL AF SMITSOMME SYGDOMME MED SKOVFLÅT FLÅTBÅRNE SYGDOMME. RISIKO FOR OVERFØRSEL AF SMITSOMME SYGDOMME MED SKOVFLÅT Danmarks skove og natur besøges årligt ca. 150 mio. gange. Ud af disse mange besøg udvikler 6 7000 mennesker en behandlingskrævende

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere