SIKKERHEDSSTYRELSEN FYRVÆRKERIRAPPORT 2011/12

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SIKKERHEDSSTYRELSEN FYRVÆRKERIRAPPORT 2011/12"

Transkript

1 SIKKERHEDSSTYRELSEN FYRVÆRKERIRAPPORT 2011/12

2 25. oktober 2012 J. nr RBL/MKN Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2011/12 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Ulykker med personskade... 4 Datagrundlag... 4 Antal ulykker... 4 Køns- og aldersfordeling for de tilskadekomne... 6 Fyrværkeritype... 9 Skader Omkomne ved fyrværkeriulykker Redningsberedskabernes brandmæssige indsats i forbindelse med fyrværkeri Myndighedernes aktioner op til nytåret Kontrol med fyrværkeriarrangementer Markedskontrol med importerede artikler Tilsyn med oplag og detailsalg af fyrværkeri Risikovirksomheder Internationalt samarbejde Andre indsatser og undersøgelser vedrørende fyrværkeri 2011/ Evaluering af Fyrværkerikampagnen Indsatsen i skolerne Oversigt over figurer Oversigt over tabeller... 26

3 2/26 Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2011/12 Sammenfatning Nytåret 2011/12 registrerede Ulykkes Analyse Gruppen i alt 231 fyrværkeriulykker i de to nytårsdøgn 31. december og 1. januar. Dermed ligger antallet af skader fortsat på et lavt niveau, oven i købet pænt under gennemsnittet for de seneste 10 år (267 skader pr. år). Den samme positive udvikling ses for de alvorlige ulykker, hvor patienten indlægges eller henvises til egen læge eller speciallæge. Antallet af denne type ulykker er mere end halveret i forhold til sidste nytår og er nu nede på bare 24 ulykker: Det er det laveste i de seneste 10 år. Danskernes forbrug af fyrværkeri har tilsyneladende stabiliseret sig omkring tons per år. Der blev i 2011 importeret ca tons. Det er stadig især mænd, der kommer til skade med fyrværkeri. Opgørelsen fra Ulykkes Analyse Gruppen viser, at ca. 80 % af de tilskadekomne er mænd, og sådan har det været de seneste 10 år. Det er også mændene, som tegner sig for hovedparten af de alvorlige skader. Det skyldes dels, at det primært er mændene, som affyrer de kraftigere og mere risikobetonede typer fyrværkeri, men også at mænd ifølge Sikkerhedsstyrelsens undersøgelser har en mere risikobetonet adfærd end kvinder, når det drejer sig om fyrværkeri. De unge tegner sig også stadig for en meget stor andel af ulykkerne. Gruppen af drenge under 17 år tegner sig for mere end en tredjedel af ulykkerne. Aldersgruppen af årige står alene for halvdelen af ulykkerne i denne gruppe. Det er desværre også en stabil tendens. Knapt halvdelen af de tilskadekomne er tilskuere eller personer, der tilfældigvis kom forbi i affyringsøjeblikket. Batterier og raketter er de to kategorier af fyrværkeri, som forårsager flest ulykker, idet de til sammen står bag halvdelen af alle ulykkerne. Det er dog også nogle af de almindeligste typer nytårsfyrværkeri, så det er forventeligt, at der sker mange ulykker med disse typer. Der er dog sket en markant forbedring, idet batteriers andel af ulykkerne er faldet kraftigt og nu er den laveste i de forudgående 10 år. En af årsagerne kan være, at Sikkerhedsstyrelsens har haft fokus på batterier i de seneste år, men det er for tidligt at konkludere. Ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri tegner sig fortsat for omkring 10 % af ulykkerne. To personer omkom i 2011 på grund af fyrværkeri. De døde i en ulykke i forbindelse med ulovligt oplag og produktion af fyrværkeri. Redningsberedskaberne foretog i alt 182 udrykninger til fyrværkeribrande i nytårsdøgnet og yderligere 86 i resten af året. Det er noget højere end sidste år.

4 3/26 De kommunale redningsberedskaber udstedte 471 tilladelser til anvendelse af fyrværkeri i Der blev gennemført 97 kontroller, svarende til ca. 20 % af tilladelserne, som resulterede i 2 påbud. Det er en stor forbedring i forhold til 2010, hvor 10 % af kontrollerne endte med et påbud. De kommunale redningsberedskaber udstedte tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri i detailleddet i Der blev gennemført kontroller af disse. Der udstedes påbud i omkring 30 % af tilsynene. Herudover udstedte beredskaberne 92 tilladelser til opbevaring af fyrværkeri uden for detailleddet. Der er 48 kommuner, som slet ikke har udstedt denne type tilladelser, og der er fire kommuner, der har udstedt mere end 10 tilladelser hver, så engroslagrene synes at være koncentreret i relativt få kommuner. Der er gennemført 106 kontroller. Knapt halvdelen, 40 %, endte med et påbud. I 2011 undersøgte Sikkerhedsstyrelsens markedskontrol i alt 64 fyrværkeriartikler for korrekt mærkning samt funktion eller NEM-vægt og kemisk sammensætning. Kontrollen viste, at ca. 85 % af de kontrollerede artikler havde mærkningsfejl, ca. 50 % fejlede i funktionstesten, og ca % havde fejl relateret til kemisk sammensætning. Disse tal kan ikke tages som en umiddelbar indikator for sikkerheden på markedet, da Sikkerhedsstyrelsens inspektører ikke har udtaget artiklerne tilfældigt. De er tværtimod gået målrettet efter artikler, der vurderedes at ville fejle. Sikkerhedsstyrelsen er involveret i forskellige former for internationalt samarbejde, blandt andet Europakommissionens nyoprettede ADCO gruppe under det pyrotekniske direktiv. Gruppens formål er at fremme medlemsstaternes samarbejde om håndhævelsen af direktivet. Sikkerhedsstyrelsen deltager også i det fælles markedskontrolprojekt under PROSAFE kaldet Joint Action Projektet indeholder en aktivitet om fyrværkeri og har til formål at udvikle og dele metoder og viden om markedskontrol med fyrværkeri. Projektet løber frem til april Endelig har Sikkerhedsstyrelsen igen i 2011 støttet Fyrværkerikampagnen. Dens aktiviteter er koncentreret om information rettet mod de årige. Indsatsen handlede i 2011 om universet "Sprængfar & Søn, og drejede sig, lige som de foregående år, om respekt for, at fyrværkeri kan være farligt, og at det er mangel på respekt at udsætte sine venner for fare kampagnen adskilte sig herudover ved også at rette sig mod forældrene til de unge, som er den primære målgruppe. Kampagnen nåede de mål, den havde sat sig, og de, der deltog i evalueringen, gav alle udtryk for, at de ønskede at deltage i kampagnen igen i 2012.

5 4/26 Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2011/12 Ulykker med personskade Datagrundlag Sikkerhedsstyrelsens statistik over fyrværkeriulykker med personskade tager udgangspunkt i registreringer fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital. Ulykkes Analyse Gruppen hører under ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital. Gruppen har siden nytåret 1995/96 indsamlet oplysninger fra alle landets skadesstuer og skadesklinikker om fyrværkeriulykker i de to nytårsdøgn 31. december og 1. januar. Antal ulykker Antallet af ulykker i nytåret 2011/12 blev ca. 10 % lavere end sidste nytår, idet der blev registreret 231 ulykker med fyrværkeri i de to nytårsdøgn 31. december og 1. januar ifølge opgørelser fra Ulykkes Analyse Gruppen. Det skal sammenlignes med 262 ulykker sidste nytår. Se figur 1. Det totale antal skader ligger dermed fortsat på et lavt niveau en tredjedel under niveauet fra nytårene 2002/03 og 2003/04. Det gennemsnitlige antal skader i den betragtede 10-årsperiode er 267 (vist med den sorte streg på figuren), så antallet af skader ved årsskiftet 2011/12 ligger dermed pænt under gennemsnittet for perioden. Figur 1. Antal ulykker med fyrværkeri i nytårsdøgnet i tiårsperioden 2002/03 til 2011/12 Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Hvis man kun ser på de alvorligste ulykker, hvor patienten indlægges eller henvises til egen læge eller speciallæge, er billedet også meget positivt som vist på figur 2.

6 5/26 Figuren viser, at antallet af alvorlige ulykker er mere end halveret i forhold til sidste nytår, således at det nu er nede på bare 24 ulykker og dermed det laveste i den 10-årsperiode, der vises i figuren. Flertallet af de alvorlige ulykker er sket med lovligt fyrværkeri. Heldigvis har skadestuerne kunnet få oplyst mærker og fyrværkerityper af de skadelidte på en god del af de artikler, som forårsagede ulykkerne, så Sikkerhedsstyrelsen er i stand til at følge op over for importørerne. Figur 2. Antal alvorlige ulykker forårsaget af fyrværkeri i nytårsdøgnet i tiårsperioden 2002/ /12 Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Der antages at være en sammenhæng mellem mængden af fyrværkeri, der anvendes, og antallet af ulykker. Alt andet lige må antallet af ulykker stige, når anvendelsen af fyrværkeri stiger. Det er derfor interessant at se på, hvor meget fyrværkeri, der anvendes. Det findes der ikke opgørelser for, men Danmarks Statistik opgør mængden af importeret fyrværkeri. Dette antages at være en god tilnærmelse til de anvendte mængder af fyrværkeri, da der kun fabrikeres og eksporteres yderst beskedne mængder af fyrværkeri i Danmark. Figur 3 viser de importerede mængder fyrværkeri i tiårsperioden Figuren viser, at importen af fyrværkeri i 2011 var ca. 10 % lavere end i 2010, men nogenlunde på niveau med de fem foregående år. Importen toppede i 2004, hvor der blev importeret næsten dobbelt så meget fyrværkeri som i Tallet for 2004 skal tages med det forbehold, at fyrværkerikatastrofen i Seest i november 2004 medførte, at tons fyrværkeri gik til grunde og ikke blev udbudt til forbrugerne. Denne mængde indgår i importtallene, men skal retteligen trækkes fra for at finde forbruget af fyrværkeri det pågældende nytår.

7 6/26 Figur 3. Fyrværkeriimporten målt i mængder i perioden Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken Hvis man sammenligner udviklingen i antallet af ulykker (figur 1) med mængden af importeret fyrværkeri (figur 3), kan man se, at de to kurver i nogen grad "følges ad". Dette tyder på, at der må være en sammenhæng mellem mængden af solgt fyrværkeri og antallet af ulykker. Sammenhængen er dog ikke helt simpel. Der blev importeret næsten dobbelt så meget fyrværkeri i 2004 som i 2011, men antallet af ulykker er kun omkring 15 % lavere. Man kan også se, at antallet af ulykker er faldet i forhold til 2002 og 2003, selvom mængden af fyrværkeri er nogenlunde den samme, så der må være andre fakturer, som spiller ind, såsom mere sikker anvendelse af fyrværkeri, anvendelse af mindre farlige typer fyrværkeri, udbredelse af beskyttelsesudstyr som fyrværkeribriller, indførelse af obligatorisk godkendelsesordning for fyrværkeri, en generelt sværere adgang til fyrværkeri, begrænsninger i salgs- og anvendelsesperioder osv. Det er ikke muligt at afgøre, hvilken rolle hver af disse årsager spiller for faldet. Køns- og aldersfordeling for de tilskadekomne Det er hovedsageligt mænd, der kommer til skade med fyrværkeri. Figur 8 viser kønsfordelingen de seneste ti år baseret på registreringer fra Ulykkes Analyse Gruppen.

8 7/26 Figur 4. Kønsfordeling af de tilskadekomne Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Figuren viser, at ca. 80 % af de tilskadekomne er mænd, og at det har været tendensen i hele perioden. Supplerende registreringer hos Ulykkes Analyse Gruppen viser endvidere, at mændene tegner sig for langt hovedparten af de alvorlige skader, hvilket stemmer med resultaterne fra en tidligere evaluering af Fyrværkerikampagnen. Her blev der spurgt om befolkningens fyrværkerivaner. Svarene viste, at det især er mændene, som affyrer de kraftigere og mere risikobetonede typer fyrværkeri, men også at mænd generelt har en mere risikobetonet adfærd end kvinder, når det drejer sig om fyrværkeri. Aldersfordelingen af de tilskadekomne er vist i figur 5. Figur 5. Køns og aldersfordeling af de tilskadekomne i nytåret 2011/12 Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Figuren viser, at langt de fleste tilskadekomne er drenge op til 17- årsalderen. Denne gruppe tegner sig for 87 af de 230 ulykker eller mere end en tredjedel. Specielt aldersgruppen af årige tegner sig for

9 8/26 halvdelen af ulykkerne. Tallene bekræfter dermed, at det er "de unge mænd", som kommer til skade. På figur 6 ser man, at aldersfordelingen har været relativt stabil i de seneste 5 nytår. Andelen af 0-17-årige, som kommer til skade er faldet fra godt 50 % til ca. 45 % og har undervejs været under 40 %. I den modsatte ende af spektret har andelen af tilskadekomne på 36 år og derover varieret mellem ca. 20 og ca. 30 %. Udsvingene ser ud til at være tilfældige, og der er ingen entydig forskydninger mellem aldersgrupperne. Figur 6. Femårsoversigt over aldersfordeling af de tilskadekomne Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Registreringerne gør det også muligt at belyse i hvor høj grad, det er tilskuerne der udsættes for ulykkerne. Resultatet er vist i figur 7. Figur 7. Andelen af de tilskadekomne, der var tilskuere eller selv affyrede fyrværkeriet Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen

10 9/26 Grafen viser, at knapt halvdelen af de tilskadekomne ved nytåret 2011/12 var tilskuere eller personer, der tilfældigvis gik forbi fyrværkeriet og blev skadet af det. Ulykkes Analyse Gruppen har tidligere spurgt skadelidte om vedkommende var tilskuer eller selv skød fyrværkeriet af. Resultatet var: 2002/2003: Ca. 5 ud af 10 af de tilskadekomne er tilskuere. 2005/2006: Ca. 6 ud af 10 af de tilskadekomne er tilskuere. 2006/2007: Ca. 5 ud af 10 af de tilskadekomne er tilskuere. De to seneste nytår har tendensen været, at hver tredje mandlige tilskadekomne og to ud af tre kvindelige tilskadekomne var tilskuere. Samlet set peger alle registreringerne på, at cirka halvdelen af de tilskadekomne er tilskuere. Fyrværkeritype De tilskadekomne spørges på skadestuen, hvilken type fyrværkeri der har forårsaget ulykken. Derfor er det muligt at lave en fordeling mellem de forskellige typer. Figur 8 viser denne fordeling for 2011/12 sammenlignet med gennemsnittet af de foregående fire år.

11 10/26 Figur 8. Sammenligning af fordelingen af de typer fyrværkeri, der har forårsaget skaderne. Nytåret 2011/12 sammenlignes med gennemsnittet for de fire foregående år 2011/12 Gennemsnit 2007/ /11 Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Figuren viser, at to kategorier af nytårsfyrværkeri, "Batterier" og "Raketter", til sammen står bag halvdelen af alle ulykkerne. Dette mønster ses også i de foregående år. Batterier og raketter er nogle af de hyppigst anvendte typer nytårsfyrværkeri, så derfor er det forventeligt, at der sker mange ulykker med disse typer. Nytåret 2011/12 har skilt sig lidt ud fra de tidligere år i og med, at batterier har stået for en relativt lavere andel af ulykkerne end tidligere. En af årsagerne kan være Sikkerhedsstyrelsens fokus på batterier i den seneste årrække se også figur 10.

12 11/26 Figuren viser også, at ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri fortsat tegner sig for en beskeden andel af ulykkerne i 2011/12, nemlig omkring 10 %. Det skal dog tages med det forbehold, at det skadevoldende fyrværkeri ikke er oplyst i små 10 % af sagerne af sagerne, måske fordi skadelidte ikke har villet oplyse, at skaden er forvoldt af ulovligt fyrværkeri. Ulykkeshyppigheden kan i øvrigt ikke tages som udtryk for hvor meget ulovligt fyrværkeri, der anvendes til nytår, da det ulovlige og det hjemmelavede fyrværkeri formodes at være farligere eller kraftigere end det lovlige nytårsfyrværkeri og dermed forårsager flere skader. Forskydningen mellem de væsentligste fyrværkerityper er vist på figur 9. Figur 9. Antal fyrværkeriulykker for de væsentligste typer fyrværkeri for årene 2006/ /12. Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Af figuren fremgår, at antallet af ulykker med raketter og heksehyl er faldet i løbet af de fem år, om end antallet af ulykker steg fra sidste nytår til dette. Antallet af ulykker forårsaget af bomberør/romerlys og fontæner er faldende. Det samme gælder antallet af ulykker med ulovligt fyrværkeri, der dog stadig udgør relativt mange ulykker over 20 sidste nytår. Antallet af ulykker med batterier har været stigende i en årrække, men kurven er øjensynligt knækket dette nytår, og antallet af ulykker er halveret i forhold til 2010/11, så det nu er på niveau med antallet for 5 år siden. Antallet af ulykker med batterier har som nævnt været stigende i de seneste år. Da det totale antal ulykker er faldet samtidig, betyder det, at andelen af ulykker med batterier er steget kraftigt. Data fra Ulykkes Analyse Gruppen gør det muligt at belyse dette for en længere periode se figur 10. Figuren viser, at det samlede antal ulykker (søjlerne på figuren) har været svagt stigende i de ti år, idet det har varieret mellem 40 og 60 ulykker årligt, bort set fra 2010/11, hvor antallet steg til 86 og altså var markant højere end de foregående år. Figuren viser også, at andelen af ulyk-

13 12/26 ker med romerlys og batterier er steget fra ca. 10 % til over 30 % af det samlede antal ulykker (den blå streg på figuren). Heldigvis ændredes denne tendens i nytåret 2011/12, idet både antallet og andelen af ulykker er faldet for første gang i flere år. Det er selvsagt for tidligt at vurdere, om dette skyldes tilfældigheder, eller om forbedringen er varig. Figur 10. Tiårsoversigt over antallet af fyrværkeriulykker forårsaget af romerlys og batterier Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Ulykkes Analyse Gruppen har endvidere registreret antallet af alvorlige skader forårsaget af batterier siden nytåret 2006/07: 2006/2007: 11 af 40 alvorlige skader var forårsaget af batterier 2007/2008: 11 af 49 alvorlige skader var forårsaget af batterier 2008/2009: 15 af 33 alvorlige skader var forårsaget af batterier 2009/2010: 15 af 36 alvorlige skader var forårsaget af batterier 2010/2011: 17 af 56 alvorlige skader var forårsaget af batterier 2011/2012: 6 af 24 alvorlige skader var forårsaget af batterier Batterier er en af de mest udbredte artikler på det danske fyrværkerimarked og tegner sig for størsteparten af omsætningen af fyrværkeri i Danmark. Samtidig viser figur 10, at batterier gennem en lang periode har stået for en stor del af alle fyrværkeriulykker. Sikkerhedsstyrelsen har på denne baggrund valgt at have fokus på batteriers sikkerhed i de seneste års markedskontrol af fyrværkeri.

14 13/26 Skader Ulykkes Analyse Gruppen oplyser om øjenskader, håndskader og brandskader i sine pressemeddelelser. Disse registreringer gør det muligt at se udviklingen over de seneste 5 nytår. Det er vist i figur 11. Figur 11. Udviklingen i øjenskader, håndskader og brandskader i perioden 2007/ /12 Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen Ud over de på figuren viste skader, er der registreret en stor andel af blandede småsår alle årene. De udgør mørketallet, dvs. forskellen mellem det antal ulykker, der er registreret i figur 11 og i figur 1. Omkomne ved fyrværkeriulykker Sikkerhedsstyrelsen har registreret, at der skete 2 fyrværkerirelaterede dødsfald i De to personer døde i samme ulykke. Den skete i St. Andst i efteråret i forbindelse med ulovligt oplag og produktion af fyrværkeri. Det sidste dødsfald relateret til almindelige forbrugeres brug af nytårsfyrværkeri daterer sig tilbage til nytåret 2005/06. Redningsberedskabernes brandmæssige indsats i forbindelse med fyrværkeri Sikkerhedsstyrelsen har indsamlet oplysninger fra landets 98 kommuner om den brandmæssige indsats i forbindelse med fyrværkeri. Der er spurgt om indsatsen i forbindelse med nytåret og om indsatsen i den resterende del af året. Der er modtaget svar fra 68 kommuner svarende til en svarprocent på cirka 72 %. De kommuner, der ikke har svaret, er fordelt i hele landet. Det vurderes, at dette ikke skævvrider billedet, da der ikke synes at være afgørende forskelle mellem kommunernes rapporteringer, som kunne være begrundet i kommunens geografiske placering.

15 14/26 Resultatet er vist i tabel 1. Tabel 1. Antal udrykninger til brande i forbindelse med fyrværkeri i 2011 (data fra 68 kommuner) Nytåret 2011/12 Året 2011 i øvrigt Antal udrykninger i alt Gennemsnit pr. kommune Maksimum pr. kommune Antal kommuner uden udrykninger Kilde: Sikkerhedsstyrelsens egne registreringer. 2,7 1, Tallene viser, at der var 182 udrykninger i alt i nytårsdøgnet og 86 udrykninger til fyrværkeribrande i resten af året. Det svarer til 2,7 udrykninger pr. kommune i nytårsdøgnet og 1,3 i den resterende del af året. Antallet af udrykninger i nytårsdøgnet er på niveau med nytåret 2008/09 og en hel del højere end sidste år, hvor der blot registreredes 101 udrykninger i nytårsdøgnet. Antallet af udrykninger i den resterende del af året er også en hel del højere i 2011 end i 2010 (86 udrykninger i 2011 mod 60 i 2010). Stigningerne er så meget desto mere bemærkelsesværdige, da der var rapportering fra 10 kommuner mere sidste år. Se også figur 12, der viser udviklingen i antallet af udrykninger pr. kommune. Figur 12. Antal udrykninger til brande i forbindelse med fyrværkeri i Tallene er opgjort pr. kommune. Kilde: Sikkerhedsstyrelsens indsamlede oplysninger. Registreringerne viser også, at belastningen er ujævnt fordelt på kommunerne. Der er således en tredjedel af kommunerne, der ikke har haft no-

16 15/26 gen udrykninger i nytåret 2011/12, mens en kommune (Aarhus kommune) stod for en fjerdedel af nytårets udrykninger. Ser man på året i øvrigt, er der samme tendens. En tredjedel af kommunerne har slet ikke måttet rykke ud til brande, og en enkelt kommune (Brøndby) tegner sig for næsten en fjerdedel af brandene. Flere af kommunerne angiver udover antallet endvidere, om branden vurderes at være opstået som følge af et uheld eller om den vurderes at være påsat med hærværk for øje. Denne opdeling er gennemført for 228 af de 268 brande. Tallene viser, at 163 af disse brande svarende til næsten tre fjerdedele vurderes at være påsatte. Dette er et overraskende højt antal. Indberetningerne tillader desværre ikke, at tallene analyseres nøjere. Myndighedernes tilsyn og kontrol Tilsyn og kontrol med fyrværkeri foretages af redningsberedskaberne i kommunerne og Sikkerhedsstyrelsen. Disse myndigheder gennemførte en lang række kontroller i 2011 i samarbejde eller hver for sig: Kontrol med fyrværkeriarrangementer Det kræver tilladelse at anvende fyrværkeri før 1. december og efter 5. januar samt at anvende professionelt fyrværkeri (festfyrværkeri og scenefyrværkeri). Det er de kommunale redningsberedskaber, som har ansvaret for at udstede tilladelser. Det er også de kommunale redningsberedskaber, som har ansvaret for den efterfølgende kontrol med tilladelserne. Tabel 2. Antal tilladelser til anvendelse af fyrværkeri og kontrollen med disse (svar fra 68 kommuner) Udstedte tilladelser Antal kontroller Antal Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet statistikken i tabel 2 over denne aktivitet. Gennemsnit Maksimum Antal uden forekomster 471 6, , Antal påbud 2 0, Kilde: Sikkerhedsstyrelsens indsamlede oplysninger. Statistikken viser, at de kommunale redningsberedskaber i alt har udstedt 471 tilladelser til anvendelse af fyrværkeri i Figur 13 viser udviklingen i antallet af udstedte tilladelser pr. kommune til anvendelse af fyrværkeri i perioden Tallene viser, at niveauet har været nogenlunde stabilt i perioden med en stigning på ca. 10 % fra 2010 til Der er meget store forskelle mellem kommunerne,

17 16/26 idet 5 kommuner ikke har udstedt tilladelser, mens en enkelt kommune har udstedt 88 tilladelser. Det næsthøjeste antal i en kommune er 25 tilladelser. Figur 13. Antal tilladelser til anvendelse af fyrværkeri og kontrollen med disse i Tallene er opgjort pr. kommune. Kilde: Sikkerhedsstyrelsens indsamlede oplysninger. Et tilsvarende mønster ses for antallet af kontroller i de enkelte kommuner (det højre sæt søjler på figuren). Der er i alt gennemført 97 kontroller, hvilket svarer til, at der er udført kontrol med ca. 20 % af de udstedte tilladelser. Det er lidt lavere end sidste år. Det højeste antal kontroller i en kommune er 10, og der er 31 kommuner, der slet ikke har udført kontrol. Det betyder, at næsten 60 % af kommunerne har udført kontrol med de udstedte tilladelser. Seks kommuner har kontrolleret samtlige tilladelser. Udviklingen i andelen af tilladelser, der er blevet kontrolleret ses på figur 14. Figuren viser, at denne andel har ligget rimeligt stabilt på godt og vel 20 %, svarende til at mere end hver femte tilladelse kontrolleres. Figuren viser også, at festfyrværkerne er blevet gode til at overholde de udstedte tilladelser. Der blev i 2011 blot udstedt 2 påbud, svarende til 2 % af de udførte kontroller. Det er en stor forbedring i forhold til 2010, hvor 10 % af kontrollerne blev afsluttet med et påbud.

18 17/26 Figur 14. Andelen af kontrol med tilladelser til anvendelse af fyrværkeri og udstedte påbud i Kilde: Sikkerhedsstyrelsens indsamlede oplysninger. Markedskontrol med importerede artikler I 2011 har Sikkerhedsstyrelsens markedskontrol omfattet kontrol af 64 fyrværkeriartikler. Kontrollen omfatter en kontrol af artiklernes mærkning (64 artikler), funktion (54 artikler), samt om Netto Eksplosiv stof Mængden (NEM) og den kemiske sammensætning var i overensstemmelse med specifikationen (10 artikler). Omfanget er vist på figur 15. Figur 15. Antal artikler kontrolleret af Sikkerhedsstyrelsen i perioden Kilde: Sikkerhedsstyrelsens egne registreringer. Desuden er et antal artikler blevet analyseret for indhold af HCB (hexachlorbenzen) i samarbejde med Miljøstyrelsen. Formålet var at fjerne eventuelle farlige produkter fra markedet og at kontrollere, om artiklerne var produceret i overensstemmelse med type-

19 18/26 godkendelsen, herunder om de indeholder kemikalier, som ikke må findes i fyrværkeri. Resultatet af kontrollen er vist på figur 16, hvor det er sammenholdt med resultaterne fra tidligere år. Figur 16. Procentdel fejlende artikler i Sikkerhedsstyrelsens markedskontrol Kilde: Sikkerhedsstyrelsens egne registreringer. Figuren viser, at næsten alle de kontrollerede artikler (ca. 85 %) havde mærkningsfejl. Dette skal dog ikke umiddelbart tages som en indikator for sikkerheden på markedet, idet fejlene kan være mindre fejl, der ikke har sikkerhedsmæssig betydning. Figuren viser også de fejl, der er relateret til kemisk sammensætning eller afvigende NEM-vægt. Man kan man se, at ca. halvdelen af artiklerne havde en NEM-vægt, der afveg mere end tilladt fra specifikationen, ca. 25 % af de undersøgte artikler indeholdt bly, og ca. 25 % af de undersøgte artikler indeholdt HCB (hexachlorbenzen). Figuren viser, at disse andele på nær NEM-vægten er nogenlunde uændrede i perioden, idet tallene svinger omkring %. For NEMvægten er andelen betydeligt højere end de foregående 3 år. Tallene, at andelen af undersøgte artikler, der fejler i funktionstesten ligger omkring 50 %. Denne andel har ligget og svinget omkring dette niveau i hele perioden Funktionsafprøvningerne viste et bredt spektrum af fejl, også større fejl og kritiske fejl. Typiske fejl var: Forsagere Glødende nedfald

20 19/26 Artiklen vælter Eksplosion umiddelbart efter antændelse Effekten udløstes lavere end tilladt. For lang tid mellem effekterne For højt lydniveau Glødende nedfald For tungt nedfald (raketter) Lunten brændte for lang tid eller for kort tid. Luntebeskyttelsen var ikke på plads. Mange af artiklerne havde mere end en fejltype ved funktionstesten. Markedskontrollen resulterede i, at Sikkerhedsstyrelsen nedlagde påbud mod en stor del af artiklerne. For de farligste artikler er der tale om, at importøren bliver pålagt at trække artiklen tilbage fra markedet, mens mærkningsfejl ofte kan løses ved, at artiklerne ommærkes, eller importøren vejledes om den korrekte mærkning på fremtidige produktioner. Derudover gennemførte styrelsen en screening af sortimentsposer for at undersøge, hvor hyppigt de indeholdt børneappellerende artikler. Her viste undersøgelsen, at der var sådanne artikler i 2 af de 8 undersøgte poser. Endelig har Sikkerhedsstyrelsen i 2011 indledt kontrollen med CEmærkede fyrværkeriartikler. Der er trådt EU-lovgivning i kraft i form af det pyrotekniske direktiv, som på sigt vil medføre, at de nationale godkendelser skal erstattes af CE-mærkning af fyrværkeriartiklerne. Der er endnu ret få CE-mærkede artikler på det danske marked, men styrelsen er opmærksom på området og vil følge udviklingen de kommende år. Tilsyn med oplag og detailsalg af fyrværkeri Det er de kommunale redningsberedskaber, der udsteder tilladelse til salg og opbevaring af fyrværkeri i detailleddet og opbevaring af fyrværkeri andre steder dvs. hos importører, grossister osv. Det er også de kommunale redningsberedskaber, som har ansvaret for den efterfølgende kontrol. Tabel 3 viser antallet af udstedte tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri i detailleddet og den efterfølgende kontrol.

21 20/26 Tabel 3. Antal tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri i detailleddet og kontrollen hermed (svar fra 68 kommuner) Udstedte tilladelser Antal kontroller Antal Gennemsnit Maksimum Antal uden forekomster , , Antal påbud 384 5, Kilde: Sikkerhedsstyrelsens indsamlede oplysninger. Statistikken viser, at de kommunale redningsberedskaber i alt har udstedt tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri i detailleddet i Det er et fald på lidt mere end 10 % i forhold til Da antallet af indberetninger fra kommunerne imidlertid er faldet mere, er det gennemsnitlige antal tilladelser per kommune faktisk steget med ca. 4 % (fra 23,5 til 24,4 tilladelser). Dette er også vist på figur 17. Alle deltagende kommuner har angivet, at de har udstedt tilladelser i Det maksimale antal tilladelser i en kommune er 150 tilladelser. Figur 17. Tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri samt kontrollen med disse i Tallene er opgjort pr. kommune. Kilde: Sikkerhedsstyrelsens indsamlede oplysninger. Data for 2008 og 2009 indeholder også tilsyn med tilladelse til opbevaring andre steder end i detailleddet. Statistikken viser også, at de kommunale redningsberedskaber kontrollerer oplagene tæt, idet der er gennemført kontroller i detailleddet, hvilket er ca. 5 % højere end sidste året før (1.293 kontroller). Stigningen er så meget desto højere, når man tager højde for at antallet af indberet-

22 21/26 tende kommuner er faldet. Gennemsnittet pr. kommune er steget fra 16,4 til 20,0 kontroller pr. kommune eller godt og vel 25 %. Tallene viser, at kontrollen er intens. Kun en af de 68 kommuner, der har svaret, foretog ikke kontrol med salgs- og opbevaringstilladelser i Det højeste antal kontroller i en kommune er 136. Der er i alt udstedt 384 påbud, hvilket er en stigning på knapt 15 % i forhold til sidste år. Andelen er steget en smule siden 2010 og har ligget stabilt på et niveau omkring % de seneste 4 år (figur 18). Ti kommuner (ud af de 68) har udstedt påbud i mindst hvert andet tilsyn. Sidste år var andelen 11 ud af 79, altså lidt mindre. En kommune angiver, at alle tilsyn er endt med påbud. Dette er bedre end i 2010, hvor to kommuner udstedte påbud i alle tilsyn. Figur 18. Andel tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri, hvor reglerne blev overtrådt, i Kilde: Sikkerhedsstyrelsens indsamlede oplysninger. Data for 2008 og 2009 indeholder også tilsyn med tilladelse til opbevaring andre steder end i detailleddet. Statistikken vedrørende kontroller med oplag udenfor detailleddet er vist i tabel 4.

23 22/26 Udstedte tilladelser Antal kontroller Antal Tabel 4. Antal kontroller og udstedte påbud vedrørende øvrige opbevaringstilladelser. Gennemsnit Maksimum Antal uden forekomster 92 1, , Antal påbud 43 0, Kilde: Sikkerhedsstyrelsens indsamlede oplysninger. Statistikken viser, at de kommunale redningsberedskaber i alt har udstedt 92 tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri i Det er en stigning på mere end 10 % i forhold til 2010, når man tager højde for, at der kun er indberetninger fra 68 kommuner i år mod 79 i Der er 48 kommuner, som har angivet, at de ikke har udstedt denne type tilladelser. Der er fire kommuner, der har udstedt mere end 10 tilladelser, så engroslagrene synes at være koncentreret i relativt få kommuner. Statistikken viser også, at de kommunale redningsberedskaber også kontrollerer denne type oplag meget tæt. Der er gennemført 106 kontroller, flere end en kontrol pr. tilladelse. Her viser tallene, at der tilsyneladende stadig er problemer med at overholde reglerne, om end tingene er i bedring. Der er i alt udstedt 43 påbud. Det svarer til, at der udstedes påbud 40 % af tilsynene. En enkelt kommune har udstedt 14 påbud i 2 tilsyn. Risikovirksomheder Fyrværkerilagre, hvor der er tilladelse til opbevaring af mere end 10 tons NEM, er såkaldte risikovirksomheder. De skal godkendes i henhold til risikobekendtgørelsen, fordi der formodes at være så stor risiko forbundet med virksomheden, at myndighederne er nødt til at tage særlige hensyn i tilfælde af ulykker. Det betyder blandt andet, at der er særlige krav til placering, der skal udarbejdes VVM-redegørelser, virksomheden skal have planer for alarmering af myndighederne og evakuering af virksomheden i tilfælde af ulykker. Risikomyndighederne laver mindst en gang om året tilsyn på disse virksomheder. Der er p.t. fire fyrværkerivirksomheder i Danmark, som har en godkendelse efter risikobekendtgørelsen. Internationalt samarbejde Sikkerhedsstyrelsen er involveret i et internationalt samarbejde med andre markedskontrolmyndigheder, toldmyndigheder og politi. Samarbejdet

24 23/26 omfatter udveksling af erfaringer med kontrollerne og resultater fra myndighedernes markedskontrol med fyrværkeriartikler. Herudover deltager Sikkerhedsstyrelsen i Europakommissionens nyoprettede ADCO gruppe under Pyroteknikdirektivet. Gruppens formål er at fremme medlemsstaternes administrative samarbejde om håndhævelsen af direktivet. (ADCO er et akronym, der står for "ADministrative COoperation".) Sikkerhedsstyrelsen deltager også i det fælles markedskontrolprojekt kaldet Joint Action 2011, der indeholder en aktivitet om fyrværkeri. Dette projekt har til formål at udvikle og dele metoder og viden om praksis for markedskontrol med fyrværkeri. Projektet løber frem til april Andre indsatser og undersøgelser vedrørende fyrværkeri 2011/12 Evaluering af Fyrværkerikampagnen Fyrværkerikampagnen har til formål er at forebygge fyrværkeriskader. Bag kampagnen står TrygFonden, Sikkerhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen. Fyrværkerikampagnens aktiviteter er koncentreret om informationsaktiviteter og er rettet mod de årige. En stor del af kampagnens information køres på nettet, via apps til smartphones og via sociale medier som Youtube og Facebook. Herudover driver Fyrværkerikampagnen hjemmesiderne og Fyrværkerikampagnens indsats var i 2011 centreret omkring universet "Sprængfar & Søn, og drejede sig lige som de foregående år om respekt for at fyrværkeri kan være farligt, og at det er mangel på respekt at udsætte sine venner for fare kampagnen adskilte sig herudover ved også at rette sig mod forældrene til de unge, som er den primære målgruppe. Forud for kampagnen havde man opstillet en række mål for kampagnen, eksempelvis mål for antal visninger på nettet, antal gange kampagnens spil er blevet downloadet, antal visninger på hjemmesiderne osv. Målingerne viste, at kampagnen nåede eller overgik stort set alle sine mål. Eneste afvigelse var, at kampagnens Facebook side kun fik ca. 40 % af de "likes", man havde sat sig for. Derudover har Fyrværkerikampagnens sekretariat sendt et digitalt spørgeskema ud til alle de klubber, som deltog i kampagnen, i alt 500 respondenter. Der var kun 36 personer, der svarede tilbage, hvilket giver en svarprocent på ca. 7 %. Fyrværkerikampagnen ser dette som et tegn på, at kontaktpersonerne anvender mail i begrænset omfang, og bruger deres tid på andet end at besvare spørgeskemaer. Man vil derfor overveje en anden form for evaluering næste år. Respondenterne blev bedt om at forholde sig til i alt sytten spørgsmål, der dækkede følgende otte emner: a. Repræsenterer respondenten en klub eller en folkeskole?

25 24/26 b. Hvad har I gjort for at fortælle de unge om årets fyrværkerikampagne? c. Har I arbejdet med materialet (tegneserien, "arbejdsrummet" på nettet, rådene og de ekstra opgaver)? d. Havde I tilmeldt jer konkurrencen og spillet på nettet? e. Hvordan var jeres oplevelse af tilmeldingen til spillet, selve spillet samt præmierne? f. Hvad virkede bedst over for de unge? g. Hvad er det generelle indtryk af indholdet i kampagnen? Hvordan kan den forbedres? h. Forventer man at deltage i kampagnen 2011? Spørgsmålene var "semi-lukkede", idet respondenterne til hvert spørgsmål kunne vælge mellem en række forud definerede svarmuligheder. Desuden kunne man angive egne kommentarer til en del af spørgsmålene. Svarene udtrykte, at der fortsat er stor tilfredshed med kampagnen sådan at forstå, at næsten alle de, der besvarede spørgeskemaet, ønsker at deltage igen i kampagnen i Der er dog også et ønske om at se mere "action" og "sort satire" i kampagnen fremover, og gerne at involvere en kendis (eventuelt en stand up'er) i næste års kampagne. Indsatsen i skolerne Op til nytåret 2011/12 gennemførtes igen en informationsindsats i skolerne rettet mod tredjeklasserne. Indsatsen bestod af et opgavehæfte baseret på de seks gode fyrværkeriråd. Opgaverne kræver ingen forberedelse fra underviserens side, men kan bruges direkte i undervisningen. Opgavehæftet supplerer universet om Sprængfar & Søn. Fyrværkerikampagnen har også et samarbejde med SSP i lokalområderne. Kampagnen er en harmoniseret demonstration af farlighed ved anvendelse af fyrværkeri. SSP-konsulenterne deltager i en uddannelsesdag, hvor Sikkerhedsstyrelsen sammen med en konsulent fra Esbjerg kommune underviser konsulenterne, så de bliver klædt på til at demonstrere anvendelse af fyrværkeri for 5. klasses eleverne.

26 25/26 Oversigt over figurer Figur 1. Antallet af ulykker med fyrværkeri i nytårsdøgnet i tiårsperioden 2001/02 til 2011/ Figur 2. Antallet af alvorlige ulykker forårsaget af fyrværkeri i nytårsdøgnet i tiårsperioden 2001/ / Figur 3. Fyrværkeriimporten målt i mængder i perioden Figur 4. Kønsfordeling af de tilskadekomne... 7 Figur 5. Køns og aldersfordeling af de tilskadekomne i nytåret 2011/ Figur 7. Andelen af de tilskadekomne, der var tilskuere eller selv affyrede fyrværkeriet... 8 Figur 8. Sammenligning af fordelingen af de typer fyrværkeri, der har forårsaget skaderne. Nytåret 2011/12 sammenlignes med gennemsnittet for de fire foregående år Figur 9. Antal fyrværkeriulykker for de væsentligste typer fyrværkeri for årene 2006/ / Figur 10. Tiårsoversigt over antallet af fyrværkeriulykker forårsaget af romerlys og batterier Figur 11. Udviklingen i øjenskader, håndskader og brandskader i perioden 2007/ / Figur 12. Oversigt over antal udrykninger til brande i forbindelse med fyrværkeri i Figur 13. Statistik over antallet af tilladelser til anvendelse af fyrværkeri og kontrollen med disse i i Figur 14. Statistik over andelen af kontroller med tilladelser til anvendelse af fyrværkeri og udstedte påbud i Figur 15. Omfanget af Sikkerhedsstyrelsens markedskontrol i periode Figur 16. Andelen af fejlende artikler (procent) i Sikkerhedsstyrelsens markedskontrol Figur 17. Tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri samt kontrollen med disse tilladelser i Figur 18. Andelen af tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri, hvor reglerne blev overtrådt, i

27 26/26 Oversigt over tabeller Tabel 1. Oversigt over antal udrykninger til brande i forbindelse med fyrværkeri i 2011 (data fra 68 kommuner) Tabel 2. Statistik over antallet af tilladelser til anvendelse af fyrværkeri og kontrollen med disse (svar fra 68 kommuner) Tabel 3. Statistik over antallet af tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri i detailleddet og kontrollen hermed (svar fra 68 kommuner) Tabel 4. Antallet af kontroller og udstedte påbud vedrørende øvrige opbevaringstilladelser

fyrværkerirapport 2012/13

fyrværkerirapport 2012/13 fyrværkerirapport 2012/13 11. december 2013 J. nr. 430-70-00002 DHA/ Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2012/13 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Ulykker med personskade... 4 Datagrundlag... 4

Læs mere

sikkerhedsstyrelsen fyrværkerirapport 2009/10

sikkerhedsstyrelsen fyrværkerirapport 2009/10 sikkerhedsstyrelsen fyrværkerirapport 2009/10 7. januar 2011 J. nr. 441-33-00009 RBL/MKN Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2009/10 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Ulykker med personskade...

Læs mere

SIKKERHEDSSTYRELSEN FYRVÆRKERIRAPPORT 2010/11

SIKKERHEDSSTYRELSEN FYRVÆRKERIRAPPORT 2010/11 SIKKERHEDSSTYRELSEN FYRVÆRKERIRAPPORT 2010/11 2. december 2011 J. nr. 441-33-00010 RBL/MKN Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2010/11 Indholdsfortegnelse Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2010/11...

Læs mere

Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2008/09

Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2008/09 sikkerhedsstyrelsen Fyrværkerirapport 2009 11. august 2010 J. nr. 441-33-00006 CKR/DGR Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2008/09 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Ulykker med personskade... 4

Læs mere

Udarbejdet Overlæge Jens Lauritsen

Udarbejdet Overlæge Jens Lauritsen Afdeling: Ortopædkirurgisk afd. O Ulykkes Analyse Gruppen Udarbejdet Overlæge Jens Lauritsen af: Sagsnr.: E-mail: Jens.Lauritsen@rsyd.dk Dato: 17. december 18 Telefon: 6541 2293 Fyrværkeriskader - oversigtstabeller

Læs mere

SkoleKom brugerfeedback 2012

SkoleKom brugerfeedback 2012 SkoleKom brugerfeedback 2012 Resultat af spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejdere i grundskolen September 2012 Indhold 1 SkoleKom-facts... 3 2 Brugerundersøgelsens omfang... 5 1 Resume... 6 2 Brugernes

Læs mere

Respektér dine venner, respektér fyrværkeri

Respektér dine venner, respektér fyrværkeri Respektér dine venner, respektér fyrværkeri Fyrværkerikampagnen 2008/2009 for TrygFonden, Sikkerhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen Udviklet og gennemført af Mediasyd, sekretariat for Fyrværkerikampagnen

Læs mere

Informationsmøde 25. juni 2012

Informationsmøde 25. juni 2012 Informationsmøde 25. juni 2012 Dagsorden Velkommen Kommunernes kontrol i detailleddet Resultater af Sikkerhedsstyrelsens kontrol med artikler 2011 og planer for 2012 Kontrol af CE-mærkede artikler Ændrede

Læs mere

Arbejdsskadestyrelsen udarbejder årligt en statistisk opgørelse af Center for Private Erstatningssagers produktion og resultater.

Arbejdsskadestyrelsen udarbejder årligt en statistisk opgørelse af Center for Private Erstatningssagers produktion og resultater. Private erstatningssager 2014 Forord Arbejdsskadestyrelsens Center for Private Erstatningssager er en uvildig myndighed, som laver vejledende udtalelser på anmodning fra eksterne parter. Udtalelserne er

Læs mere

Status på fysiske skader som følge af fyrværkeri 1995-2005

Status på fysiske skader som følge af fyrværkeri 1995-2005 9. maj 6 Morten Wiberg Consult Status på fysiske skader som følge af fyrværkeri 1995-5 Indledning Siden 1989 har en kreds af nationale og regionale interessenter og aktører i samarbejde med en række NGO

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 GENTOFTE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 Til Økonomiudvalget, 22. april 2013 BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 INTRODUKTION... 3 Resume... 3 PROGNOSE 2013: Resultater... 4 Aldersfordeling... 4 TENDENSER: Befolkningsudvikling

Læs mere

Følgende tre brandårsagskategorier fra ODIN benyttes til at undersøge, hvor ofte brande er forårsaget af børn: leg med ild, hærværk og påsat brand.

Følgende tre brandårsagskategorier fra ODIN benyttes til at undersøge, hvor ofte brande er forårsaget af børn: leg med ild, hærværk og påsat brand. 1. ÅRGANG AUGUST 2006 NR. 1 Børn og brandulykker Redningsberedskabet (brandvæsenet) bliver i gennemsnit alarmeret til 17.0 brande om året. I 2005 blev de alarmeret til 16.551 brande. De kommunale redningsberedskaber

Læs mere

1. HVOR MANGE SKOLER, FORÆLDRE OG ELEVER DÆKKER UNDERSØGELSEN?

1. HVOR MANGE SKOLER, FORÆLDRE OG ELEVER DÆKKER UNDERSØGELSEN? Skole og Samfunds undersøgelse af Skolebestyrelsesvalget 2006 Indsamlingen af data er afsluttet pr. 4. april 2006. 1. HVOR MANGE SKOLER, FORÆLDRE OG ELEVER DÆKKER UNDERSØGELSEN? Antallet af skoleledere,

Læs mere

1 Problemformulering CYKELHJELM

1 Problemformulering CYKELHJELM 1 Problemformulering I skal undersøge hvor mange cyklister, der kommer til skade og hvor alvorlige, deres skader er. I skal finde ud af, om cykelhjelm gør nogen forskel, hvis man kommer ud for en ulykke.

Læs mere

Informationsmøde Fyrværkeriimportører. Sikkerhedsstyrelsen 14. maj 2009

Informationsmøde Fyrværkeriimportører. Sikkerhedsstyrelsen 14. maj 2009 Informationsmøde Fyrværkeriimportører Sikkerhedsstyrelsen 14. maj 2009 Dagsorden Resultater fra markedskontrol 2007/2008 Planer for markedskontrol 2009 Fyrværkeridirektivet / ny bekendtgørelse Krav til

Læs mere

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør FORORD Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager kommer hvert år med vejledende udtalelser om især mén og erhvervsevnetab. Udtalelserne bliver brugt i private erstatningssager, altså sager

Læs mere

Elevundersøgelse 2013-14

Elevundersøgelse 2013-14 Elevundersøgelse 13-14 Første del En undersøgelse af elevers oplevede pres i gymnasiet. Elevbevægelsens Hus Vibevej 31 2 København NV Indhold Indledning Datagrundlag 4 5 DEL 1: Profil på alle respondenter

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse. www.webstatus.dk DMI

Brugertilfredshedsundersøgelse. www.webstatus.dk DMI Brugertilfredshedsundersøgelse www.webstatus.dk DMI http://www.dmi.dk 13. september 2010 Om undersøgelsen Undersøgelsen er foretaget som en pop-up spørgeskemaundersøgelse på http://www.dmi.dk. Undersøgelsen

Læs mere

Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler

Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler Af Det pædagogiske personale i folkeskoler 1 og frie grundskoler talte godt 69.000 medarbejdere 2 i skoleåret 2009/10. Lærerne udgør langt den største

Læs mere

De centrale hovedpunkter i undersøgelsen af. naboskab og tryghed. i Vollsmose VOLLSMOSE. sekretariat for byudvikling

De centrale hovedpunkter i undersøgelsen af. naboskab og tryghed. i Vollsmose VOLLSMOSE. sekretariat for byudvikling De centrale hovedpunkter i undersøgelsen af naboskab og tryghed i Vollsmose VOLLSMOSE sekretariat for byudvikling GENNEMFØRT DEN 4. MAJ TIL 1. JUNI 2015 Undersøgelse af naboskab og tryghed i Vollsmose

Læs mere

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020 23. marts 9 Arbejdsnotat Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til Udarbejdet af Knud Juel og Michael Davidsen Baseret på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne er der ud fra køns- og

Læs mere

Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik

Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik 5. november 18 Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik I foråret 18 har Epinion gennemført en undersøgelse af den danske befolknings kendskab og tillid til Danmarks Statistik ved at spørge et repræsentativt

Læs mere

Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration

Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration Rapporten er udarbejdet af Analyse Danmark A/S 2015 1. Indhold 1. Indhold... 2 2. Figurliste... 3 3. Indledning... 4 4. Dataindsamling og

Læs mere

Effekt af nedsættelse af promillegrænsen

Effekt af nedsættelse af promillegrænsen Effekt af nedsættelse af promillegrænsen Inger Marie Bernhoft Civilingeniør Danmarks TransportForskning/Ermelundsvej Ermelundsvej 101, 2820 Gentofte, Danmark Baggrund Pr. 1. marts 1998 blev promillegrænsen

Læs mere

Kendskabsmåling af Væksthusene

Kendskabsmåling af Væksthusene Kendskabsmåling af Væksthusene Epinion for Erhvervsstyrelsen Runde 9, juni 2011 Juni 2012 Hovedkonklusioner & Anbefalinger Kendskab og brug 3 6 Brugeroplevelsen 9 Ikke-brugernes opfattelse 17 Væksthusets

Læs mere

Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen

Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen 2017 1 Indhold INDLEDNING... 3 UNDERSØGELSENS HOVEDKONKLUSIONER... 3 FRIVILLIGE ANTAL OG FUNKTIONER... 3 DELTAGERE I IT-AKTIVITETER... 3 UDBUDDET AF IT-AKTIVITETER...

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

Brugernes oplevelse af det præhospitale område i Region Nordjylland

Brugernes oplevelse af det præhospitale område i Region Nordjylland Brugernes oplevelse af det præhospitale område i Region Nordjylland Præhospitalt Beredskab Præhospital- og Beredskabsenheden Sdr. Skovvej 3E 9000 Aalborg Tlf. 9932 4449 flboj@rn.dk Maj 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse Kommunerapport April 2010 Netop at tage fat i trivselsarbejdet er et kodeord. For hvis undersøgelsen står alene og ikke bliver fulgt op på, er den stort set værdiløs. Derfor er der

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse. Undersøgelsens hovedkonklusioner. Kampagne og analyse 11. januar 2009

Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse. Undersøgelsens hovedkonklusioner. Kampagne og analyse 11. januar 2009 Kampagne og analyse 11. januar 2009 Det siger FOAs medlemmer om lederuddannelse FOA stillede i november 2009 en række spørgsmål til sine ledermedlemmer om deres lederuddannelse og ledelsesansvar. Undersøgelsen

Læs mere

Trivselsmåling 2012 Gladsaxe Kommune

Trivselsmåling 2012 Gladsaxe Kommune Økonomiudvalget 19.06.2012 Punktnr. 165, bilag 1 Trivselsmåling 2012 Gladsaxe Kommune J. nr. 87.15.00P20 Sag: 2011/08405 010 Indhold Indhold... 2 Trivselsmåling 2012... 3 Resume:... 3 Metode... 4 Svarprocent...

Læs mere

Foreløbige ulykkestal august 2016

Foreløbige ulykkestal august 2016 Dato 22. august 2016 Sagsbehandler Lartey G. Lawson Mail lal@vd.dk Telefon 7244 3027 Dokument 16/03107-8 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal august 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333

Læs mere

Dette nyhedsbrev fokuserer derfor på dette emne. I første omgang er det de ældre branddøde, der er udvalgt til analysen.

Dette nyhedsbrev fokuserer derfor på dette emne. I første omgang er det de ældre branddøde, der er udvalgt til analysen. 2. ÅRGANG AUGUST 27 NR. 5 Ældre og dødsbrande Antallet af branddøde ligger i gennemsnit på ca. 8 omkomne om året. Beredskabsstyrelsen analyserer løbende dødsbrandsstatistikken i Danmark og hvert år indgår

Læs mere

Danskerne er blevet mere demensvenlige.

Danskerne er blevet mere demensvenlige. Danskerne er blevet mere demensvenlige Undersøgelse af danskernes viden og holdning til demenssygdomme 16 1. Resumé... 1. Flere ved mere og færre ingenting om demens... 3. Flere ved hvordan de kan hjælpe

Læs mere

Forbrugerpanelet om privatlivsindstillinger og videregivelse af personlige oplysninger

Forbrugerpanelet om privatlivsindstillinger og videregivelse af personlige oplysninger Forbrugerpanelet om privatlivsindstillinger og videregivelse af personlige oplysninger Knap hver tredje respondent (29%) er ikke bekendt med, at de kan ændre på privatlivsindstillingerne i deres browser,

Læs mere

Statistik for. erhvervsgrunduddannelsen (egu)

Statistik for. erhvervsgrunduddannelsen (egu) Statistik for erhvervsgrunduddannelsen (egu) 2002 November 2003 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning og resumé... 2 2. Indgåede aftaler... 2 3. Gennemførte og afbrudte aftaler... 5 4. Den regionale aktivitet...

Læs mere

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER SLOTSHOLM A/S KØBMAGERGADE 28 1150 KØBENHAVN K WWW.SLOTSHOLM.DK UDARBEJDET FOR KL

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Evaluering af Materielgården Analyse gennemført blandt et repræsentativt udsnit af borgerne i Egedal Kommune

Evaluering af Materielgården Analyse gennemført blandt et repræsentativt udsnit af borgerne i Egedal Kommune Evaluering af Materielgården 2016 Analyse gennemført blandt et repræsentativt udsnit af borgerne i Egedal Kommune 1 Indhold 1. Metode 2. Konklusion 3. Snerydning, saltning og asfalt 4. Fejning, bekæmpelse

Læs mere

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Undersøgelsens resultater. 4 3. Vurdering af den telefoniske kommunikation..5 4. Vurdering

Læs mere

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Uafhængighed af andre og frihed til at tilrettelægge sit eget arbejde er de stærkeste drivkræfter for et flertal af Danmarks selvstændige erhvervdrivende. For

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2011 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET. Undersøgelse vedrørende perioden til

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2011 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET. Undersøgelse vedrørende perioden til JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2011 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET Undersøgelse vedrørende perioden 1.1.2012 til 31.12.2015. 1. Indledning I 2000 gennemførte Justitsministeriets Forskningskontor

Læs mere

Informationsmøde Fyrværkeriimportører. Lone Brose og Charlotte Kryger Sikkerhedsstyrelsen 15. april 2010

Informationsmøde Fyrværkeriimportører. Lone Brose og Charlotte Kryger Sikkerhedsstyrelsen 15. april 2010 Informationsmøde Fyrværkeriimportører Lone Brose og Charlotte Kryger Sikkerhedsstyrelsen 15. april 2010 Dagsorden Resultater fra markedskontrol 2009 Planer for markedsovervågning 2010 Det pyrotekniske

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre

Hjemmehjælp til ældre ÆLDRE I TAL 2016 Hjemmehjælp til ældre Ældre Sagen Juli 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Foreløbige ulykkestal september 2016

Foreløbige ulykkestal september 2016 Dato 27. oktober 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-9 Side 1/11 Foreløbige ulykkestal september 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Forbruget af sundhedsydelser København

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Forbruget af sundhedsydelser København Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Forbruget af sundhedsydelser København 1998-2000 Nr. 17. 30. juli 2003 Forbruget af sundhedsydelser i København Martha Kristiansen Tlf.: 33 66 28 93

Læs mere

BALANCE OG LIGESTILLING. RAPPORT Februar 2019

BALANCE OG LIGESTILLING. RAPPORT Februar 2019 BALANCE OG LIGESTILLING RAPPORT Februar 2019 BAGGRUND OG FORMÅL FORMÅL Epinion har i samarbejde med FH foretaget en bred undersøgelse af familie-arbejdslivs balancen og ligestilling blandt lønmodtagere

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2011

Medlemsundersøgelse 2011 Medlemsundersøgelse 2011 September 2011 1 Indhold Sammenfatning..3 Hvordan ser det typiske skolebestyrelsesmedlem ud?...4 Skolerne 5 Skolebestyrelsernes virksomhed.7 Bistand fra Skole og Forældre 9 Hvor

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Udviklingen i nervøse/stressrelaterede tilstande

Udviklingen i nervøse/stressrelaterede tilstande Sundheds- og Ældreudvalget 16-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 353 Offentligt Udviklingen i nervøse/stressrelaterede tilstande Udvikling blandt børn Der er få data på danske børn, som giver mulighed

Læs mere

Holdninger til Hjemmeværnet

Holdninger til Hjemmeværnet Holdninger til Hjemmeværnet 19 Forord Hjemmeværnskommandoen har bedt Danmarks Statistik om at kortlægge danskernes holdning til Hjemmeværnet. Undersøgelsen er et bidrag til Hjemmeværnets årsrapport og

Læs mere

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund Kortlægning af seksuelle krænkelser Dansk Journalistforbund Udarbejdet af: Flemming Pedersen og Søren Vejlstrup Grove Marts 2018 KORTLÆGNING AF SEKSUELLE KRÆNKELSER Udarbejdet af: Flemming Pedersen og

Læs mere

43 pct. mener at skattesystemet for lønmodtagere er enkelt, mod tidligere 48 pct. i 2010 og 50 pct. i 2088.

43 pct. mener at skattesystemet for lønmodtagere er enkelt, mod tidligere 48 pct. i 2010 og 50 pct. i 2088. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 155 Offentligt Notat Koncerncentret Borger og virksomhed Indsats og analyse 23. august 2012 Borgerne oplever øget risiko for at blive opdaget

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte

Seksuel chikane på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte Seksuel chikane på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte Juni 2018 Seksuel chikane på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology,

Læs mere

Tillæg til LEKS-Longitudinal

Tillæg til LEKS-Longitudinal 1 Tillæg til LEKS-Longitudinal En undersøgelse af uddannelsesforløb for unge, der i 2007 gik ud af 9. klasse i de københavnske folkeskoler Vibeke Hetmar, Peter Allerup og André Torre Institut for Uddannelse

Læs mere

Kapitel 10. Langvarig sygdom, kontakt til praktiserende læge og medicinbrug

Kapitel 10. Langvarig sygdom, kontakt til praktiserende læge og medicinbrug Kapitel 10 Langvarig sygdom, k o n t a k t t i l p ra k t i s e rende læge og medicinbrug Kapitel 10. Langvarig sygdom, kontakt til praktiserende læge og medicinbrug Andelen, der har en langvarig sygdom,

Læs mere

Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager vurderede i 2009 godt erstatningssager.

Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager vurderede i 2009 godt erstatningssager. FORORD Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager vurderede i 2009 godt 4.700 erstatningssager. Knap 1.400 af de 4.700 sager handlede om en vurdering af piskesmældsskader. I de sager var

Læs mere

Elever i søgekøen og deres oplevede barrierer i forhold til at finde en praktikplads

Elever i søgekøen og deres oplevede barrierer i forhold til at finde en praktikplads Elever i søgekøen og deres oplevede barrierer i forhold til at finde en praktikplads Som en del af udmøntningen af Aftale om en vækstpakke 2014 blev det besluttet at igangsætte en kvalitativ gennemgang

Læs mere

KOMMUNAL TRÆNING AF ÆLDRE 2009

KOMMUNAL TRÆNING AF ÆLDRE 2009 KOMMUNAL TRÆNING AF ÆLDRE 2009 En undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer, Ergoterapeutforeningen og Ældre Sagen Udarbejdet af Celia Paltved-Kaznelson

Læs mere

7.3 Alkohol. Trods forskelle i spørgemetoder mellem Sundhedsstyrelsens. Figur 7.7 Procent, som har prøvet at ryge e- cigaretter

7.3 Alkohol. Trods forskelle i spørgemetoder mellem Sundhedsstyrelsens. Figur 7.7 Procent, som har prøvet at ryge e- cigaretter Figur. Procent, som har prøvet at ryge e- cigaretter 5 Hvis man kigger på, hvor mange der har røget e-cigaretter inden for den sidste måned, gælder dette i gennemsnit for af de -5-årige. Igen stiger tallene

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08 Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 4- Studiestræde 47, 14 København K. Nedenstående gennemgås en række oplysninger om unge, der har været indskrevet i U-turn, Københavns Kommunes

Læs mere

- Mere end 80 pct. synes, at undervisningsmiljøet er godt. Og netto 15 procent mener, at det er blevet bedre, siden Knæk Kurven blev iværksat.

- Mere end 80 pct. synes, at undervisningsmiljøet er godt. Og netto 15 procent mener, at det er blevet bedre, siden Knæk Kurven blev iværksat. AN AL YS E NO T AT 15. maj 2012 Evaluering af inklusionsprojektet Knæk Kurven i Herning Danmarks Lærerforening har i samarbejde med Herningegnens Lærerforening gennemført en evaluering af inklusionsprojektet

Læs mere

Sygeplejersken. Undersøgelse om patienter med indvandrerbaggrund

Sygeplejersken. Undersøgelse om patienter med indvandrerbaggrund Sygeplejersken Undersøgelse om patienter med indvandrerbaggrund Den 22. september 2005 Udarbejdet af CATINÉT Research, september 2005 CATINÉT mere end tal og tabeller CATINÉT er en danskejet virksomhed,

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION

HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION BORGERPANELUNDERSØGELSE AUGUST 2015 Indholdsfortegnelse Indledning Side 3 Om undersøgelsen Side 4 Sammenfatning Side 5 Resultater fordelt på emnerne: Information om Holbæk

Læs mere

Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2014

Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2014 Resultater fra Lifs og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2014 August 2015 2 Indholdsfortegnelse 1. Formål og baggrund 3 2. Samlede konklusioner - Medlemmer af Lif og

Læs mere

CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE INDSATSER

CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE INDSATSER Forsorgshjemmene i Aarhus Kommune HVEM ER BRUGERNE og hvad får de ud af deres ophold? Pixi-rapport med hovedresultater for perioden 2009-2014 Socialpsykiatri og Udsatte Voksne CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET. Undersøgelse vedrørende perioden til

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET. Undersøgelse vedrørende perioden til JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET Undersøgelse vedrørende perioden 1.1.2016 til 31.12.2019. 1. Indledning I år 2000 gennemførte Justitsministeriets Forskningskontor

Læs mere

Unge og alkohol Spørgeskemaundersøgelse Unge på ungdomsuddannelser

Unge og alkohol Spørgeskemaundersøgelse Unge på ungdomsuddannelser Unge og alkohol Spørgeskemaundersøgelse Unge på ungdomsuddannelser Ærø Kommunes alkoholstyregruppe Oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund for undersøgelsen...2 2. Deltagerne i undersøgelsen...2 3.

Læs mere

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN Notat til: Syddjurs Kommune Marts 2017 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Metode og aktiviteter 3 2.1 Dataindsamling 3 2.2 Konstruktion af spørgeskema og interviewguide 3 3. Resultater

Læs mere

LUP Psykiatri Regional rapport. Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark

LUP Psykiatri Regional rapport. Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark LUP Psykiatri 2014 Regional rapport Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien Region Syddanmark 26-03-2015 Indledning I efteråret 2014 blev forældre til patienter i børneog ungdomspsykiatriens

Læs mere

Dimittendundersøgelse Laborantuddannelsen

Dimittendundersøgelse Laborantuddannelsen Dimittendundersøgelse 2013 Laborantuddannelsen Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Dimittendernes jobsituation 3 3.0 Overordnet tilfredshed med uddannelse 4 4.0 Arbejdsbelastningen på uddannelsen 4 5.0 Fastholdelse

Læs mere

HVEM ER GF1 ELEVERNE?

HVEM ER GF1 ELEVERNE? HVEM ER GF1 ELEVERNE? Statistik 2014-2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 DET NYE GRUNDFORLØB 1... 2 1.2 FÆRRE ELEVER PÅ GF1... 4 1.3 DRENGENE DOMINERER GF1... 5 1.4 10. KLASSE TOPPER... 6 1.5 HOVEDSTADEN LEVERER

Læs mere

Ældres anvendelse af internet

Ældres anvendelse af internet ÆLDRE I TAL 2014 Ældres anvendelse af internet Ældre Sagen Marts 2014 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

KORONARARTERIOGRAFI OG CT-SCANNING AF HJERTET 2008. 1. halvår 2011. Tal og analyse

KORONARARTERIOGRAFI OG CT-SCANNING AF HJERTET 2008. 1. halvår 2011. Tal og analyse KORONARARTERIOGRAFI OG CT-SCANNING AF HJERTET 2008 1. halvår 2011 2012 Tal og analyse Koronararteriografi og CT-scanning af hjertet 2008-1. halvår 2011 Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, 2012.

Læs mere

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål December 2005 Analysesektionen. Indholdsfortegnelse Baggrund og konklusioner s. 3 Spørgsmål om kompetenceudvikling og arbejdstilrettelæggelse

Læs mere

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014

TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014 TAL PÅ ANBRINGELSESOMRÅDET I KØBENHAVNS KOMMUNE KVARTALSSTATISTIK OKTOBER 2014 Center for Familiepleje / Videnscenter for Familiepleje Socialforvaltningen, Københavns Kommune Forord Denne kvartalsstatistik

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne

Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne Denne publikation er en del af Region s årlige uddannelsesindblik. I denne publikation beskrives

Læs mere

Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i foråret 2018 gennemført en undersøgelse

Læs mere

Advokatvirksomhederne i tal

Advokatvirksomhederne i tal Retsudvalget L 168 - Bilag 9 Offentligt Advokatvirksomhederne i tal Brancheanalyse maj 2005 ADVOKAT SAMFUNDET BRANCHEANALYSE 2005 Indholdsfortegnelse Advokatbranchens struktur...2 Advokatbranchens sammensætning...3

Læs mere

3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1998

3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1998 34 3. Personskader ved færdselsuheld belyst gennem skadestueregistreringer og politirapporter 1998 3.1 Baggrund Mørketal i uheldsstatistikken Den officielle færdselsuheldsstatistik har siden starten af

Læs mere

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsstatistik: Oktober 2012 Center for Familiepleje / Videnscenter for Familiepleje Forord Kvartalsstatistikken for oktober 2012 er en statistisk

Læs mere

Medlemmernes vurdering af arbejdsforholdene på skolerne

Medlemmernes vurdering af arbejdsforholdene på skolerne ANALYSENOTAT Februar 2014 Medlemmernes vurdering af arbejdsforholdene på skolerne I perioden november 2013 til januar 2014 har Danmarks Lærerforening gennemført en spørgeskemaundersøgelse om arbejdsforholdene

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

Befolkningsprognose Lolland Kommune

Befolkningsprognose Lolland Kommune Befolkningsprognose 217-229 Lolland Kommune Indhold Indledning... 2 Prognosens hovedresultater og forudsætninger... 2 Prognosen kontra faktisk udvikling i 216... 6 Fordeling på aldersgrupper... 7 Forventet

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte Mobning på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte September 2018 Mobning på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology, Engineering & Math) var der

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark

Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark Resultater fra Lif og Dansk Bioteks undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2012 2 September 2013 / Kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2012 September 2013 / Kliniske forskningsaktiviteter

Læs mere

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at det ikke er på de, befolkningen debatterer mere politiske emner men det varierer med bl.a.

Læs mere

Studievalgscentrenes samarbejde med de enkelte uddannelses institutioner 2006

Studievalgscentrenes samarbejde med de enkelte uddannelses institutioner 2006 Rapport vedr. Studievalgscentrenes samarbejde med de enkelte uddannelses institutioner 2006 1. Indledning I oktober og november blev de gymnasiale uddannelser, HF, HHX, HTX, STX, VUC og Studenterkurser

Læs mere

Børn, unge og alkohol 1997-2002

Børn, unge og alkohol 1997-2002 Børn, unge og alkohol 1997-22 Indledning 3 I. Alder for børn og unges alkoholdebut (kun 22) 4 II. Har man nogensinde været fuld? III. Drukket alkohol den seneste måned 6 IV. Drukket fem eller flere genstande

Læs mere

Sociale medier. Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier

Sociale medier. Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier Sociale medier Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier Lederne April 2014 Indledning Undersøgelsen belyser i hvilket omfang ledere bruger de sociale medier, og hvilke sociale medier

Læs mere

Evaluering af arrangementet Åbne Seniormøder 2018

Evaluering af arrangementet Åbne Seniormøder 2018 BBBBBBBBhghghgfhghgfhghg Evaluering af arrangementet Viden & Strategi 2018 1 Indledning og formål Ringkøbing-Skjern Kommune har for femte år i træk afholdt åbent seniormøde for alle borgere som er 65 år

Læs mere

Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune

Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Data og metode...2 Centerbyerne...3 Generel udvikling for alle centerbyerne...3 Vækst centerbyer...6

Læs mere

Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer November 2016

Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer November 2016 Rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer November 2016 Indledning Ventetidsundersøgelse I november 2016 udsendte Dansk Psykolog

Læs mere

Udviklingssamtaler og dialog

Udviklingssamtaler og dialog Udviklingssamtaler og dialog Undersøgelse om Lederudviklingssamtaler Medarbejderudviklingssamtaler Gruppeudviklingssamtaler Den daglige dialog Lederne Marts 215 Indledning Undersøgelsen belyser blandt

Læs mere

Redigeret af: Mette Rasmussen Trine Pagh Pedersen Pernille Due. Skolebørnsundersøgelsen. Statens Institut for Folkesundhed

Redigeret af: Mette Rasmussen Trine Pagh Pedersen Pernille Due. Skolebørnsundersøgelsen. Statens Institut for Folkesundhed Redigeret af: Mette Rasmussen Trine Pagh Pedersen Pernille Due Skolebørnsundersøgelsen 4 Statens Institut for Folkesundhed Skolebørnsundersøgelsen 4 Redigeret af Mette Rasmussen Trine Pagh Pedersen Pernille

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Transportklassificering / NEM Tidsperiode Salgssteder Opbevaring i bygning Opbevaring i container Anmeldelse/ansøgning Spørgsmål

Transportklassificering / NEM Tidsperiode Salgssteder Opbevaring i bygning Opbevaring i container Anmeldelse/ansøgning Spørgsmål Fyrværkeri Transportklassificering / NEM Tidsperiode Salgssteder Opbevaring i bygning Opbevaring i container Anmeldelse/ansøgning Spørgsmål Transportklassificering 1.1G Artikler, som frembryder fare for

Læs mere