Indtryk fra ISAAC Norges konference på Sundvollen d april 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indtryk fra ISAAC Norges konference på Sundvollen d. 13-15 april 2015"

Transkript

1 Indtryk fra ISAAC Norges konference på Sundvollen d april 2015 Af Emmy Kjelmann og Margit Grønkjær Dette var Emmys 5. konference i Norge og Margits første - stedet er et dejligt mødested for deltagerne - med en meget betagende natur lige udenfor døren - og ellers langt til nærmeste by. Her er højt til loftet og god mulighed for fordybelse, inspiration og faglig sparring. Leder af ISAAC Norge - Torunn Borgersen - bød velkommen til de ca. 220 deltagere - heraf også gæster fra Finland, Sverige og Danmark. Hun tog udgangspunkt i rettigheder til ASK - siden 2012 har det været indføjet, at i opplæringsloven at eleverne skal oplæres i brug af alternativ kommunikation, dersom de har behov for dette. ISAAC arbejder stadig for at intentionerne i opplæringsloven følges i praksis og ser gerne at der lovgivningsmæssigt følges op på børnehaveområdet. Thor Sandmel medlem af ISAAC bestyrelsen og bl.a. doktor i filosofi og antropologi, tog over - bl.a. med en bid af en James Bond film - License to kill. - Thor oversatte dette til ASK-verdenen, med: "Right - or License to learm". Han foreslog 2 commandments: to love and to learn - eller rettere: to learn, love and laugh - det var en festlig og anderledes indledning på en konference.

2 Thors indlæg var på engelsk af hensyn til de internationale gæster, Janice Murray og Juliet Goldbart, som begge kom fra Research Centre Health and Social Change på Manchester Metropolitan University. Både Janice Murray og Juliet Goldbart har lagt deres slides op på ISAAC Norges hjemmeside. De er meget detaljerede og indeholder links og referencer for specielt interesserede. Dagens hovedtaler var Janice Murray. Hun startede med at invitere os på Leeds University september, hvor Communication Matters afholder konference. Communication Matters svarer til et ISAAC chapter i UK. Hun holdt 2 oplæg. 1 om sprogudvikling, literacy (læse/skrive udvikling) og ASK. Det 2. om executive funktioner (hjernemæssige) og ASK. Literacy Selv om ordet literacy henviser til processen at komme til at læse og skrive skal begrebet forstås som omfattende alle grupper af ASK brugere. Janice talte om udfordringen i, at finde et kommunikationssystem, som er rigtigt for brugeren i dag, i morgen og i overmorgen. Hun adresserede vanskelighederne i at planlægge langsigtet, når man tager de mange miljøskift i betragtning. Hun talte om det, at tilegne sig symbolsprog, typisk og atypisk sprogudvikling og om strategier til at lære at læse og skrive. Hun sagde at nøglen til alle læse- skrive færdigheder ligger i læsning - at kunne forstå det talte ord, og afkode det skrevne ord. Når vi planlægger skal vi tænke på: Hvem, Hvor, Hvad og Hvordan Hvem er personen - hun delte målgruppen ind i 3 hovedgrupper: Expressive - udtryksmiddelgruppen - de, der forstår meget, men har svært ved at udtrykke det (f.eks. CP) Supportive - støttesproggruppen - som har brug for støtte noget af tiden - eller på vej mod det talte sprog Alternative - sprog alternativgruppen - de som har begrænset sprogforståelse. Når det er vigtigt at spørge sig selv om, hvilke grupper, en bruger falder ind under skyldes det, at kommunikationshjælpemidlet skal sigte mod i morgen også. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt hele tiden at holde øje med, om en bruger skifter fra en gruppe til en anden. Hvor Hvordan skaber vi et miljø til støtte for sprogindlæring - såvel i planlagte som ikke planlagte muligheder - i grupper og individuelt. Det bliver vigtigt med multimodalitet, der giver mulighed for at kommunikere i uplanlagte aktiviteter. Hvad skal kommunikeres - vi skal tage hensyn til hvordan en typisk sprogudvikling ser ud, og hvordan vi kan støtte den - vi ved faktisk ikke hvordan en atypisk sprogudvikling forløber - her mangler forskning. Hvordan vil vi repræsentere det vi har besluttet skal kunne kommunikeres, hvordan vil vi så repræsentere det?

3 Dialogisk højtlæsning defineret som shared reading blev understreget som en meget vigtig aktivitet for at udvikle sprogforståelse. Hun viste strategier til, hvordan man kan give mulighed for at kommentere under læsningen, og vi fik øvelser i, at tilrettelægge en højtlæsningsaktivitet med bogen de 3 bukkebruse. Det er vigtigt at planlægge ASK brugerens deltagelse i shared reading så vedkommende kan deltage aktivt. Her skal det være muligt at kommentere selve processen: vend siden, læs det igen osv. Samtidig skal der på forhånd udvælges ord som er vigtige i historien: ord med power, kerneord, og ord som peger fremad mod læseindlæring, dvs. lydrette ord og meget gængse ord, som skal læres som ordbilleder. Disse kan indtænkes i ASK hjælpemidlet. Executive Functioning and AAC I sit andet oplæg kom Janice ind på, hvilke kognitive funktioner, der har indflydelse på implementeringen af ASK. Især funktioner som opmærksomhed - specielt delt opmærksomhed og hukommelse har stor indflydelse. Hertil kommer evner til planlægning og problemløsning. At kunne holde styr på, hvad det er man gerne vil sige, og samtidig planlægge hvordan man tilnærmelsesvis kan sige det, med det ordforråd man har og endelig, hvordan man skal betjene sit udstyr for at nå dertil. Udfordringerne heri blev koblet til Janice Lights 4 kompetencer: Lingvistisk, sociale, operationelle og strategiske kompetencer. Men i bunden af tårnet med kompetencer er hukommelse og opmærksomhed og hvis de vakler, risikerer tårnet at vælte. Vi kræver ofte meget af ASK brugere når det gælder at skifte perspektiv mellem samtalepartner og ASK hjælpemiddel, det stiller krav til opmærksomhed. Når det gælder hukommelse skal vi tænke på, at børn op til 4 år mest tænker og husker i helheder, dvs. at f.eks. vil minspeak krævefor meget selektiv opmærksomhed. Studier af børn op til 4 år viser, at navneord er nemmere at huske end verber, måske fordi, det er dem vi mest stimulerer? Det er også sværere at finde symboler for verber. Opsummerende anbefalede hun til praksis: Følg strategier og udviklingsmønstre i den typiske sprogudvikling, når det gælder ASK brugere. Husk at ordforrådet ikke kun skal være verber. Det er vigtigt at stilladsere sprogudvikling og at skabe et læringsmiljø og rammer for dette. Her understreger hun vigtigheden af dynamiske systemer, som giver mulighed for problemløsning og lyst til at bruges, frem for statiske gentagelser. Sidst på eftermiddagen var der forhandler oplæg, hvor de fik mulighed for at præsentere deres produkter. Abilia præsenterede, at man nu kan købe færdige trykte PODD-bøger i 3 størrelser, og man kan selv redigere dem, så de bliver mere personlige. Tobii er nu fusioneret med Dynavox og de præsenterede en række nye produkter i den anledning. Dynavox har rettighederne til Mayer Johnson produkterne. De præsenterede Tobii Dynavox Compass, som er en app der kan bruges både på ipads og windowstablets, herunder Tobiis egne maskiner.

4 Margits indtryk fra generalforsamlingen Torunn Borgesen gik af som formand og blev erstattet af Hanne Pauline Jensen. Der var ca. 35 meget aktive deltagere i generalforsamlingen. En dages konferencen om voksne AAC brugere sidste år havde 35 deltagere. ISAAC Norge har fået fremstillet 4 film professionelt: Vil du vite hva jeg har at si De er ved forskellige støttemidler blevet produceret for De kan downloades fra ISAAC Norges hjemmeside. ISAAC har økonomisk prioriteret deltagelse af forældre og brugere i konferencen. Fremover arbejdes der på støtte af en master uddannelse. Allerede nu er det muligt at tage mastermoduler i Buskerud og Vestfold. Der blev vedtaget en paragraf om, at kun medlemmer, som har betalt kontingent, kan indtage tillidshverv. Der blev vedtaget et kr. honorar til formanden og et honorar til bestyrelsen. Der kom mange gode og ambitiøse indspil fra forsamlingen til handleplan. 2. dag blev indledt af en præsentation af konferencens hovedsponsor Tobii Dynavox. Herefter præsenterede Anne Kristine Larsen fra Uddannelsesdirektoratet, hvordan ændringerne fra 2012 bliver fulgt op, og om hvordan man kan få tilskud til at udvikle undervisningsmidler, der støtter udviklingen af ASK. Herefter holdt Signhild Skogdal en spændende præsentation "Læring gennem samhandling", der som titlen siger tog sit udgangspunkt i, at vi er er sociale væsner, vi udvikler os via samspillet og vi lærer i samspil med andre. Hermed gjorde hun op med mange specialpædagogiske tiltag, som i praksis kunne resultere i, at elever med særlige behov blev isoleret fra resten af klassen og fra kammerater. I Norge er der kun meget få specialskoler tilbage og ASK elever af alle grupper er ude i normalklasser. Signilds forskningsprojekt har vist, at der e er for ringe samarbejde mellem speciallærer og normallærer i klasserne, at ASK brugeren bliver pakket ind og ikke kommer i kontakt med deres jævnaldrende. Læring er en social aktivitet og alle har ret til at lære i et inkluderende miljø. Mennesker med funktionsnedsættelser skal have lige muligheder for personlig vækst, deltagelse og udvikling som alle andre. Specialpædagogikken kan bidrage til at løse disse udfordringer eller skabe forskelle og hermed svække demokratiet.

5 Signild gjorde rede for forskellige perspektiver på handicap: den medicinske model, den sociale model, og det hun kaldte den nordiske model som er en skole for alle. Hun gjorde også rede for de forskellige syn på læring: behaviouristiske, kognitive og sociale. Herefter fulgte den første parallelsession. Emmy valgte at høre Jenny Hysing, Randi Wist og Hanne Almås fortælle om de forskellige forudsætninger man må tage vare på i forhold til valg af ASKløsninger- de kom ind på hhv. de kognitive, de visuelle og de fysiske forudsætninger, som er nødvendige at tage højde for. Margit valgte at høre Juliet Goldbart tale om Evidence based Practice in Relation to Children with Communication Impairment Juliet Goldbart argumenterede for, at vi skal bruge evidensbaserede metoder, fordi vi skal bruge det mest effektive. Ineffektive metoder er uetiske i forhold til brugeren, og vi bliver alle steder også i højere grad stillet til ansvar fra myndighederne for at dokumentere vores praksis. Der er desuden behov for et fælles sprog i netværket omkring AAC brugeren. Hun påpegede det problematiske i, at forskning tit er finansieret af store firmaer, som har en speciel kommerciel interesse. Samtidig kan det være svært at få publiceret forskning, som ligger uden for det nuværende paradigme, eller som viser negativ evidens. Hun påpegede, at vores felt er en lille niche, hvor det er svært at få finansieret forskning fordi noget ikke er udforsket, betyder det jo ikke, at det ikke virker. Vi er selv eksperter og bør stole på vores egne vurderinger, men vi bør også have en vis ydmyghed over for forskningsresultater. De fleste af os er ekletiske og vi snupper lidt hist og her og drives ikke af en bestemt forskningsprotokol. Vi er desuden påvirkede af børnenes forældrepræferencer når det gælder AAC. Der er mange barrierer, når det gælder evidensbaseret viden: har vi tid og forudsætninger for at sætte os ind i den? Det er en lille gruppe, som det er vanskeligt at lave store studier om, hvert individ er så forskelligt i gruppen af børn med svære vanskeligheder. Hendes slides indeholder henvisninger til databaser, som hun trods alt mener, kan anvendes. Den britiske AAC Communication Matters hjemmeside har en gratis database. Herudover har hun adskillige andre henvisningerer, som I kan se, hvis I downloader slides fra dette oplæg.

6 Visuelle scener Efter frokost hørte vi Stephen von Tetzchner give en kritisk analyse af fænomenet "visuelle scener" i kommunikationshjælpemidler. Han tog udgangspunkt i det arbejde Janice Light og andre har gjort på området, hvor de anvender visuelle scener i tidlig sprogindsats. Det gør de ud fra en forestilling om, at børn tænker i helheder, og konkreter, ikke i felter og symboler. Tetzchner mener ud fra sprogudviklingsteorier, at vi risikerer at give børnene en omvej til sprogudvikling med denne tilgang. Konkrete billeder er for betydningsbærende til at kunne være fundament for sprogudvikling. Der ligger på nettet en udmærket introduktion af Janice Light om visuelle scener, hvis det har jeres interesse med tidlig intervention. Dagen sluttede med 2 omgange af miniseminarer med udstillere samt posterudstilling. Hele dagen var der udstilling ved i alt 9 forhandlere. Man havde valgt at servere frokost i udstillingslokalet (et stort kælderlokale), så det skulle være muligt at spise frokost og snakke med udstillere samtidig. Inden festmiddagen om aftenen var der filmfremvisning af 3 små film som ISAAC Norge har fået lavet. De henvender sig til hhv. børn, voksne og ældre som får behov for ASK Under festmiddagen var der taler - specielt til de afgående medlemmer af bestyrelsen. Især Torunn Borgesen fik mange fine ord med på vejen og tak for den store indsats, hun har gjort for ISAAC de sidste 6 år. Hun afløses på posten af Hanne Synnøve Jensen fra Tromsø. Den 3. og sidste dag blev indledt med en fælles præsentation af Juliet Goldbart fra Manchester. Hun fortalte om kommunikation før-kommunikation, og tidlig intervention. Preintentional/intentional communication. Early intervention Vi skal vælge en inkluderende definition af kommunikation: alle kommunikerer. Udvikling af intentionalitet er det vigtigste, man lærer i livet- ellers opnås tillært hjælpeløshed. I stedet forsøger man at gøre noget ved sig selv og stimulere sig selv for at opretholde arousal. Det kan udvikle sig til mere voldsom selvstimulering, som kan være vanskelig at stoppe. Således bliver kommunikationsproblemer ofte forbundet med psykiske problemer, og det er noget, der stresser familierne.

7 Reduktionen i handlemuligheder for det handicappede barn betyder samtidig kognitiv funktionsnedsættelse, fordi den kognitive udvikling bremses. Mennesker med funktionsnedsættelse kan være foran på det sociale felt i forhold til det kognitive. Hun anbefaler cause and effect (kontakter, computere, m.v.) som vejen til udvikling af intentionalitet. Der er forskningsresultater på dette område, som dokumenterer effekt, men i UK er der desværre for lidt praksis på dette område. Desuden anbefales kommunikationspas, så tidlig intentionalitet opfanges og besvares. I UK er der udviklet et program baseret på den tidlige kommunikation mellem baby og voksne, det hedder Intensive Interaction og kan studeres på Youtube. En fagperson blandt os var meldt på kursus i dette. Juliet anbefaler at give barnet oplevelser af intensitet, som de kan reagere på med like og dislike, men også at inddrage i narrative sammenhænge, lige som vi læser og opbygger småhistorier for det lille barn før vi ved, om det har opbygget indlevelsesevnen. Der findes i Juliets slides mange henvisninger til forskningsresultater og referencer for interesserede. Herefter var der 2 runder af Paperpræsentationer - af en halv times varighed. Emmy hørte Eirin Brænde og Anne-Kathrine Halvorson fortælle om bestræbelserne på, at få deres metodebog "Fra Vilje til Uttrykk tilgængelig på nettet. Margit hørte et oplæg om praktisk brug af ASK i skolehverdagen på Hauksåsen skole. Konferencen blev afsluttet med en brugerpræsentation, som handlede om erfaringer fra en børnesamling omkring ASK og øjenstyring. Mange som kom langvejs fra, gik dog glip af dette, herunder os to. Hele konferencen var præget af en god og hyggelig stemning. Netværksdannelsen blev i høj grad understøttet - f.eks. ved at opfordre forældre til at spise frokost sammen m.v.

isaac..nyt nr. 2 2015

isaac..nyt nr. 2 2015 isaac..nyt nr. 2 2015 Om ISAAC Danmark ISAAC-NYT Formand: Birgitte Brandt Børneterapien, Odense Tlf.: 23 30 42 15 e-mail: birb@odense.dk CVR nr. 29948445 Sekretær: Margit Grønkjær margit99@gmail.com Kasserer:

Læs mere

Praksiserfaringer med øjenstyring ISAAC 2015 Margit Grønkjær. foto

Praksiserfaringer med øjenstyring ISAAC 2015 Margit Grønkjær. foto Praksiserfaringer med øjenstyring ISAAC 2015 Margit Grønkjær foto Min baggrund for oplægget Lærer og IT vejleder ASK1 og ASK2 Dette oplægs indhold: Introduktion af elever som bruger øjenstyring Rett syndrom

Læs mere

NÅR DIT BARN IKKE TALER

NÅR DIT BARN IKKE TALER NÅR DIT BARN IKKE TALER HVORDAN SNAKKER I SÅ MED HINANDEN? Informationspjece til forældre om Alternativ og Supplerende Kommunikation - ASK Denne brochure er udarbejdet af: Anna Voss, IKT-gruppen, BUR,

Læs mere

Artikel, klippet fra.. isaac. ..nyt. nr. 1 2015. ISAAC nyt 2015 1

Artikel, klippet fra.. isaac. ..nyt. nr. 1 2015. ISAAC nyt 2015 1 Artikel, klippet fra.. isaac..nyt nr. 1 2015 Brugersamling.. v/emmy Kjelmann Første brugersamling for ASK-brugere I dagene 6. - 8. november 2014 var 14 brugere af alternativt kommunikationsudstyr (ASK-brugere)

Læs mere

AT SAMTALE SIG TIL VIDEN

AT SAMTALE SIG TIL VIDEN Liv Gjems AT SAMTALE SIG TIL VIDEN SOCIOKULTURELLE TEORIER OM BØRNS LÆRING GENNEM SPROG OG SAMTALE Oversat af Mette Johnsen Indhold Forord................................................. 5 Kapitel 1 Perspektiver

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE September 2014 Successen fortsætter - flere Fars køkkenskoler På rekordtid oplevede vi at få 5 fyldte køkkenskoler, som er startet op i august og september. Det er dermed

Læs mere

Brainfitness Hvordan kan vi træne og genoptræne vores hjerne?

Brainfitness Hvordan kan vi træne og genoptræne vores hjerne? Brainfitness Hvordan kan vi træne og genoptræne vores hjerne? Afholdes på MarselisborgCentret i Aarhus torsdag 19. marts 2015 kl. 8.30-12 Hvordan kan vi være med til at træne og genoptræne hjernen ved

Læs mere

Praktiske erfaringer med brug af Gayle Porters materiale

Praktiske erfaringer med brug af Gayle Porters materiale Praktiske erfaringer med brug af Gayle Porters materiale - Brug af øjepegetavle til 2 beboere på Behandlingscentret ØSTERSKOVEN i Danmark Isaac Norge 2006 Emmy Kjelmann, ergoterapeut Præsentation 18 år

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Hvordan bliver en læringshistorie til?

Hvordan bliver en læringshistorie til? Læringshistorier 1 Hvad er en læringshistorie? Læringshistorier er fortællinger om et barns eller flere børns læring i konkrete situationer. Læringshistorier er en metode til at dokumentere læring, som

Læs mere

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling Bakkeskolens læsefolder En forældre-guide til læseudvikling Indhold Hvorfor denne folder?...s 3 Hvad er læsning?... s 4 Daglig læsning er vigtig.. s 5 - Hvad kan jeg som forælder gøre?.... s 5 Begynderlæsning.

Læs mere

Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017

Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017 Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017 Indledning Børn er født til at lære. Gennem hele barndommen tilegner børn sig kompetencer, som gør, at de kan deltage i sociale fællesskaber og forstå sig selv og deres

Læs mere

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring S P R O G I S K Å D E D A G T I L B U D Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring I Skåde Dagtilbud er det en sprogvejleder og en sprogpædagog fra hver afdeling, der

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er:

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er: LÆSEPOLITIK Samuelsgaardens læsepolitik er den lokale implementering af Københavns kommunes læsepolitik, og skal derfor ses i sammenhæng med denne. Af Københavns kommunes læsepolitik fremgår det overordnet

Læs mere

Om at indrette sproghjørner

Om at indrette sproghjørner Om at indrette sproghjørner - og om lederarbejdet i sprogarbejdet Edith Ravnborg Nissen Forudsætninger for en god samtale den gode rollemodel Det sociale miljø har stor betydning for barnets deltagelse

Læs mere

Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Kan vi træne - og genoptræne - vores hjerne?

Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Kan vi træne - og genoptræne - vores hjerne? Temadage Forår 2014 Temadage: o Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Lær om apps til aktivitet/tidsfordriv, kognitiv træning og støtte, samt støtte ved læseog skrivevanskeligheder

Læs mere

Strategi for læring Daginstitution Torsted

Strategi for læring Daginstitution Torsted 2016-2017 SMTTE Pædagogisk læreplan via 2016-17 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus: Hjælpsomhed

Læs mere

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved Introduktion Fra oplæsning til dialogisk læsning Oplæsning: Opæs tidlige geundersøgelser desøgese har vist, s,at traditionel opæs oplæsning ger godt fordi der er samvær med voksne det skaber fælles opmærksomhed

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

for Dagtilbuddet Skovvangen

for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Sprogpjece for Dagtilbuddet Skovvangen Denne sprogpjece er udarbejdet af Dagtilbuddet Skovvangens sprogudvalg. Udvalget består af pædagoger og sprogvejledere fra

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Ichthyosis Support Group 2009 Connference

Ichthyosis Support Group 2009 Connference Ichthyosis Support Group 2009 Connference in Birmingham 15 18. maj 2009 Stort og flot Det har været en kæmpe inspiration og oplevelse at deltage i den engelske iktyosis forenings årsmøde. Ca. 75 medlemmer,

Læs mere

Kan vi få tid til ASK på et botilbud? Oplæg på ISAAC konferencen d. 21. marts 2017 Hanne Juul Jensen og Emmy Kjelmann Neurocenter Østerskoven, Hobro

Kan vi få tid til ASK på et botilbud? Oplæg på ISAAC konferencen d. 21. marts 2017 Hanne Juul Jensen og Emmy Kjelmann Neurocenter Østerskoven, Hobro Kan vi få tid til ASK på et botilbud? Oplæg på ISAAC konferencen d. 21. marts 2017 Hanne Juul Jensen og Emmy Kjelmann Neurocenter Østerskoven, Hobro Program for præsentation Præsentation af ØS og os Rammer

Læs mere

Baggrund Udfordringen i Albertslund Kommune

Baggrund Udfordringen i Albertslund Kommune Baggrund I dag har vi arrangeret børnenes liv sådan, at de befinder sig en stor del af tiden i institutioner og skoler sammen med andre børn og på den måde udgør børnene fundamentale betingelser for hinandens

Læs mere

Uge 1: Dyr. Vejledning til HippHopp guider. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Dyr side 1 HIPPY

Uge 1: Dyr. Vejledning til HippHopp guider. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Dyr side 1 HIPPY Uge 1: Dyr Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Dyr side 1 HIPPY HippHopp Denne vejledning er et supplement til aktivitetshæftet Særligt i denne uge...........................................................

Læs mere

Odder er en digital kommune, derfor var den analoge løsning ikke en mulighed. Selv ikke i sparetider.

Odder er en digital kommune, derfor var den analoge løsning ikke en mulighed. Selv ikke i sparetider. Odder satser digitalt i disse år. Ikke blot på skoleområdet, men også inden for andre sektorer. Skoleområdet har fået en del fokus, fordi vi er den første kommune i Europa, som indfører Ipads til både

Læs mere

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Indholdsfortegnelse Forord Forord 3 1. Samspil 4 2. Kommunikation 6 3. Opmærksomhed 8 4. Sprogforståelse 10 5. Sproglig bevidsthed 12 6. Udtale 14 7. Ordudvikling

Læs mere

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Egedal kommunale Dagpleje Ro til nærvær - Tid til udvikling Revideret jan 2016 SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Målgruppe: I dagplejen har vi børn fra 0-2,11 år Når de små børn starter i dagplejen, er deres

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Inklusion hvad skal vi, og hvad virker?

Inklusion hvad skal vi, og hvad virker? Inklusion hvad skal vi, og hvad virker? Denne klumme er en let bearbejdet version af artiklen Inklusion i grundskolen hvad er der evidens for? skrevet Katja Neubert i tidsskriftet LOGOS nr. 69, september

Læs mere

Oplæg mandag den 14. marts 2016

Oplæg mandag den 14. marts 2016 Oplæg mandag den 14. marts 2016 Handicapforståelse og kommunikationshandicap grundlæggende gennemgang Louise Bøttcher Uddannelse: 2009 Ph.D Institut for Psykologi, Københavns Universitet. 2003 Cand.Psych.

Læs mere

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge)

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Projektet af finansieret af Socialstyrelsen. Alle resultater og materialer kan downloades på www.boerneogungediplom.dk

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse 1 Indholdsfortegnelse: Naturen som pædagogisk læringsrum 3 Rytmik, bevægelse og kroppens udtryksformer 5 Understøttende undervisning 7 Det

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Fælles mål: Store Claus og Lille Claus: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Formål og fremgangsmåde I dette afsnit beskrives grundlaget for tilsynet, og hvordan tilsynsbesøget er blevet afviklet.

Formål og fremgangsmåde I dette afsnit beskrives grundlaget for tilsynet, og hvordan tilsynsbesøget er blevet afviklet. Indledning Der er gennemført tilsyn i Børnehaven i Skolen.Com d.3. februar 2014 kl. 09-12 og efterfølgende dialog med personalet og lederen. Tilsynet er foretaget af Jette Maksten. Ved første del af tilsynet

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Taleboblen på Næsbjerg Skole

Taleboblen på Næsbjerg Skole Taleboblen på Næsbjerg Skole Med fokus på sproget i samspil Taleboblen på Næsbjerg Skole Varde Kommune Taleboblen er en sproggruppe for 4-6 årige børn med svære tale/sprogvanskeligheder, hvor barnet deltager

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Min Mad. Sådan bruger du app en Min mad i en sundhedssamtale

Min Mad. Sådan bruger du app en Min mad i en sundhedssamtale Min Mad Sådan bruger du app en Min mad i en sundhedssamtale 1 Sådan bruger du Min mad Her kan du læse om, hvad du kan opnå ved at bruge Min mad i sundhedssamtalen, hvilke personer den egner sig til. Derudover

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune 2013-03-25 Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse 1. Præsentation og grundlag 2. Erfaringer og kompetencer 3. Mål med eksterne ydelser 4. Det kan

Læs mere

ForÆLDreFoLDer. De pædagogiske pejlemærker

ForÆLDreFoLDer. De pædagogiske pejlemærker ForÆLDreFoLDer De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune har en ambition om at sikre alle børn en barndom i trivsel, med lyst til læring og en plads i fællesskabet.

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

ASK - omfatter. Hvad er ASK 03-12-2015. Kommunikation er at dele og gøre fælles

ASK - omfatter. Hvad er ASK 03-12-2015. Kommunikation er at dele og gøre fælles Alternativ og supplerende kommunikation (ASK) Emmy Kjelmann Behandlingscentret Østerskoven Teknologiseminar dec 2015 Video: Eventyret om Janni TV2 - Nord Hvad kan teknologi og hvad kan teknologi ikke Kommunikation

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem FORLAG Et børnehjem Af Henriette Langkjær, Bredballe Privatskole Foto: Frank Productions ApS Introduktion Et børnehjem er en gribende animationsfilm, som bygger på en dokumentarisk radioudsendelse fra

Læs mere

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området vl Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området 1 Forord Strategi for sprog- og skriftsprog på 0-16 års området tager udgangspunkt i Fredensborg Kommunes Børne- og Ungepolitik og indeholder fire

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune

Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune 1. Hvad var problemstillingen/udfordringen som I gerne ville gøre noget ved? (brændende platform) Begrundet i gode erfaringer fra tidligere

Læs mere

Børn og digitale medier

Børn og digitale medier Esbjerg kommunes udmeldte indsatsområde for 2014-2016 er digital læring. Tanken er at implementere de digitale medier i hverdagen i daginstitutionerne. Indledning Dagtilbuddet ønskede mål for indsatsområdet

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Pædagogisk planlægnings- og evalueringsskema. SKEMA 1. Opstart af nyt projekt. Brainstorm over hvilken aktiviteter man evt. kunne lave.

Pædagogisk planlægnings- og evalueringsskema. SKEMA 1. Opstart af nyt projekt. Brainstorm over hvilken aktiviteter man evt. kunne lave. Deltager af personalet: Alle voksne på Haletudse stuen. Antal børn og alder: Børn fra Haletudse stuen i alderen 1-2,10 år Udarbejdelse af skema dato: 12 januar 2016 1 maj 2016 Planlægningsdel Tid En periode,

Læs mere

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Baggrund og lovgivning Herning Kommune ønsker et højt fagligt niveau på børne- og unge området, og har derfor også store ambitioner

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Sprogligt repertoire

Sprogligt repertoire Sprogligt repertoire Projektet Tegn på sprog i København at inddrage flersprogede børns sproglige resurser Lone Wulff (lw@ucc.dk) Fokus i oplægget Målsætninger Kort præsentation af pilotprojektet, baggrund

Læs mere

Viborg Kommune. Spurvehuset UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Spurvehuset UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Spurvehuset UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Barnet i centrum 3 2 Børn og unges udvikling og læring 4 3 Fællesskaber 5 4 Overgange mellem

Læs mere

Brugermøde og brugersamling er for dig, der bruger ASK

Brugermøde og brugersamling er for dig, der bruger ASK Brugermøde og brugersamling er for dig, der bruger ASK Her kan du møde andre ASK-brugere (brugere af alternativ og supplerende kommunikation). Med dem kan du drøfte emner og dele erfaringer, som er vigtige

Læs mere

Hvilken karakter på 13-skalaen vil du give skolens undervisning og læringsmiljø?

Hvilken karakter på 13-skalaen vil du give skolens undervisning og læringsmiljø? UNDERVISNINGSMILJØUNDERSØGELSE /min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Hvilken linje/værksted går du på? Er du: kvinde: 29 (59,2%) mand: 20 (40,8%) Hvor gammel er du?_gennemsnit: 20,4 år.

Læs mere

Projektarbejde med børn i daginstitutionen

Projektarbejde med børn i daginstitutionen Projektarbejde med børn i daginstitutionen Fra fascination til fordybelse Af Alice Kjær Indhold Forord................................................................... 5 Indledning..............................................................

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

Slagelse Kommune Sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede småbørn

Slagelse Kommune Sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede småbørn Slagelse Kommune Sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede småbørn Information til forældre Center for Dagtilbud Nordbycentret 2012 Sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede børn Hvorfor

Læs mere

Har du viden om eller interesse i et eller flere nævnte områder, vil det være en fordel. Commotio Demens Professionel hjernetræning

Har du viden om eller interesse i et eller flere nævnte områder, vil det være en fordel. Commotio Demens Professionel hjernetræning Logopæd til Kommunikation og Teknologi, CSV Vejle Kommunikation og Teknologi, CSV Vejle søger en logopæd med undervisningserfaring primært til området for erhvervet hjerneskade. Vi kan tilbyde at blive

Læs mere

Perlen - stedet med de gode og udviklingsstøttende relationer og rammer!

Perlen - stedet med de gode og udviklingsstøttende relationer og rammer! Perlens læreplan 2015 2016 Daginstitutionen Perlens læreplan for 2015 16 tager udgangspunkt i den situation Perlen stod i, i november 2014. Her havde institutionen sammen med en konsulent havde lavet en

Læs mere

BØRNS SPROGTILEGNELSE

BØRNS SPROGTILEGNELSE BØRNS SPROGTILEGNELSE Når vi ønsker at give børn mulighed og behov for at tilegne sig et stort sprog, skal vi i kommunikative sammenhænge udfordre dem sprogligt og ikke stimulere dem. Sprogtilegnelse er

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og

Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og der skal køres ned i gear. Desværre har vi oplevet at mange har ændret og slettet ferie, efter vi har lavet vores planlægning

Læs mere

LUF 2012 Rummer skolen sk alle børn?

LUF 2012 Rummer skolen sk alle børn? LUF 2012 Rummer skolen alle børn? Rummer skolen alle børn? Hvilke erfaringer har I med, at et barn flytter til jeres skole, kl ikke på grund af ændret tbolig, men fordi barnet ikke trivedesog hvor barnet

Læs mere

Er Bliss stadig i live i Danmark

Er Bliss stadig i live i Danmark B Er Bliss stadig i live i Danmark B God morgen sol b v J K Hvorfor vælge bliss Bliss er et sprog Hvorfor vælge bliss Bliss visualisere sprogets struktur Bliss kan anskueliggøre, at grafiske symboler kan

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Hukommelse. Neuropædagogisk efteruddannelse modul 3

Hukommelse. Neuropædagogisk efteruddannelse modul 3 Hukommelse Neuropædagogisk efteruddannelse modul 3 Refleksioner fra studiedagen Hvad gjorde størst fagligt indtryk? Læringsmål for undervisning Viden: Hukommelses- og opmærksomhedsformer i den normale

Læs mere

COMFORT DIGISYSTEM. Elevmikrofonsystem

COMFORT DIGISYSTEM. Elevmikrofonsystem COMFORT DIGISYSTEM Elevmikrofonsystem Hørelsen er vejen til information Hvorfor trådløse systemer med flere mikrofoner? I løbet af en skoledag kommer der mange informationer fra såvel lærer som elever.

Læs mere

Lærervejledning til. Vi læser om dinosaurer

Lærervejledning til. Vi læser om dinosaurer Lærervejledning til Vi læser om dinosaurer Vi læser om dinosaurer I dette undervisningsmateriale om dinosaurer lægger vi vægt på, at eleverne opnår kompetencer, der gør dem i stand til at hente viden fra

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Indledning Børne- og Ungestrategien er den overordnede strategiske ramme, der er retningsgivende for, hvordan alle medarbejdere

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills Trivsel og Bevægelse i Skolen Idrætsundervisning Skills Læringsmål Skills Begrebsboks Eleverne kan selv udforme og beskrive eget træningsforløb. Eleverne kan være medbestemmende på opøvelse af en specifik

Læs mere

Sprogindsatser - der styrker børns sprog

Sprogindsatser - der styrker børns sprog Sprogindsatser - der styrker børns sprog På de næste par sider kan du læse mere om de overordnende rammer for sprogarbejdet i Faxe Kommune, herunder hvilke sprogindsatser, der styrker og understøtter børns

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem.

Snak med dit 3 til 6 årige barn og leg sproget frem. 12 Husk! Giv barnet tid og lyt, lyt, lyt. Har du ikke tid, så vær ærlig og sig det, i stedet for at være fraværende og lytte med et halvt øre. Juni 2012 Hold pauser, så barnet kan svare. At give sprog

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvinder Herning er kommet godt fra start i dette nye år. Hvad kan lokke friske og aktive kvinder ud i sne, frost, kulde og... fra en håndboldkamp? - Det kunne

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

Fælles værdigrundlag. Inklusion viden til praksis

Fælles værdigrundlag. Inklusion viden til praksis Fælles værdigrundlag Inklusion viden til praksis Fælles værdigrundlag Inklusion viden til praksis Fælles værdigrundlag 3 Forfattere: Rune Hejlskov Schjerbeck, Camilla Dyssegaard, Michael Søgaard Larsen,

Læs mere

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Formålet for faget engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold

Læs mere

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen Alting starter et sted Hvis alle undervisere vidste, hvilken betydning børnehaveklasselederen kan have for børnenes senere succes i skolen med læsning

Læs mere

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Børnehuset Petra

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Børnehuset Petra Tilsynsnotat 2016 Institution: Børnehuset Petra Emne Kortlægningen T2 På tilsynsbesøget vil vi gerne drøfte resultatet af T2 og progressionen fra T1 samt jeres arbejde med de nye data Beskriv hvilke overvejelser

Læs mere

Inkluderende byggesten

Inkluderende byggesten Velkommen 1 Inkluderende byggesten 2 1 Opgaven 1. At give en praksisrelateret definition på fænomenet inklusion 2. At introducere IC3-modellen 3. At give redskaber til det videre arbejde 3 Basal inklusion/eksklusion

Læs mere