Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet"

Transkript

1 Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer os faktisk slet ikke. Men en del tyder på, at jo mere man ved om sin egen økonomi, desto bedre bliver man også til at styre den og kan dermed bedre få råd til det, man har mest lyst til. Måske drømmer du om at få råd til at købe lejlighed, eller måske drømmer du bare om ikke at løbe tør for penge sidst på måneden? Uanset hvad du drømmer om, handler privatøkonomi om at tage kontrol over sin økonomi, sådan at man så vidt muligt selv kan bestemme, hvordan man bruger sine penge. Forfatter: Carsten Hansen Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet Formålet med dette tema er, at du får viden om og redskaber til, hvordan du kan få styr på din egen økonomi.

2 Målet med temaet er: At du kan beskrive og forklare betydningen af de faktorer, der kan påvirke din privatøkonomi, dvs. løn, skat, huskøb og lejlighed. At du ved, hvordan du opstiller et budget og laver et regnskab. At du kender reglerne for beregning af skat. [Foto udeladt] Brainstorming Hvad drømmer du om? Brug et øjeblik på at tænke på, hvad du drømmer om at få råd til at købe eller gøre. Skriv de 10 ord, som du først kommer i tanke om, som beskriver dine drømme. Hvorfor lige netop de ord? Forklar og drøft ordene med en klassekammerat. VØL-skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL-skemaet Privatøkonomi. Udfyld kun første og anden kolonne i VØL-skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet.

3 Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug et ordkendskabskort, eller forklar ordene i din egen ordbog. Temaets vigtigste begreber Budget Regnskab Sort arbejde Skat Fradrag Moms Lån Privatøkonomi Din økonomi afgør, om du har råd til at gøre de ting, du gerne vil. Men det er ikke kun et spørgsmål om at have penge nok; du skal også vide, hvilke forhold der kan påvirke din økonomi i positiv og negativ retning. Bruger du for mange penge på fritidsaktiviteter, så du ikke har råd til dine faste udgifter? Får du et nyt job med en bedre løn, eller fik du betalt for lidt i skat? Uanset om du har en stor eller lille privatøkonomi, er det vigtigt, at du er i stand til at styre og tilpasse dit forbrug til din indtægt, så du ikke ender i en situation, hvor du ikke kan betale dine regninger. Formålet med at læse denne tekst er, at du kan få overblik over din egen økonomi.

4 Læsemål At du ved, hvad et budget er, og hvordan man stiller det op. Når du ved det, kan du også lave et regnskab, som giver et godt overblik over din økonomi. At du ved, hvad din løn består af, og hvilke forhold du skal være opmærksom på, når du får den. Dine lønforhold handler bl.a. om fradrag, skat og feriepenge, og det skal du kende til for at kunne styre din økonomi. At du har viden om forskellige typer boliger, og hvordan man finder en bolig. Budget En vigtig måde at få overblik over sin økonomi på er at lave et budget. Du kan lægge et budget, der dækker en måned, eller et, der dækker en længere periode, f.eks. et år frem. Det sidste er en god ide, hvis du vil have overblik over din økonomi langt ude i fremtiden. Indtægter-udgifter. Tabellen ovenfor viser, hvilke poster et budget indeholder. Indtægter er alle de penge, du får ind. Nogle af disse indtægter kommer hver måned. Det kan f.eks. være løn, SU/SU-lån eller andre indtægter, som kun kommer engang imellem, f.eks. feriepenge eller restskat.

5 Udgifterne er alt det, du skal betale til dine leveomkostninger, og man deler dem op i faste og variable udgifter. En fast udgift er noget, man betaler med faste mellemrum, f.eks. hver måned, og kan bl.a. være husleje, el, vand og varme. Det beløb, der er tilbage, kalder man også for et rådighedsbeløb. Det er det beløb, du har til rådighed til dine variable udgifter som f.eks. mad, tøj, fritidsaktiviteter og fornøjelser. Mit budget. Når du skal lave et budget, noterer du først alle dine indtægter og bagefter dine udgifter. Det er en god ide, at opdele udgifterne i faste og variable. Ud for udgifter skriver du, hvad du forventer at bruge på denne post. I slutningen af måneden kan det være en god idé at se, hvad du i virkeligheden endte med at bruge. Brugte du mere end det, du regnede med, har du overskredet dit budget. Dit budget vil naturligvis se forskelligt ud, afhængigt af om du stadig bor hjemme eller ej. De fleste, der stadig bor hjemme, har meget få faste udgifter. Det kan dog alligevel være en god idé allerede som hjemmeboende at lægge budget og forberede sig på, hvordan økonomien ser ud, når man flytter hjemmefra og får højere faste udgifter.

6 Løn, lønseddel og feriepenge De færreste af os går på arbejde, alene fordi vi synes, det er sjovt. Derfor er det også rart, når vi bliver belønnet for vores hårde slid med løn. Når du får din lønseddel, er det vigtigt at være opmærksom på, om den indeholder de oplysninger, den skal. Hvis ikke, risikerer du at blive snydt. Klik på billedet for at se, hvilke oplysninger der altid skal være på en lønseddel. Når du får din lønseddel, er det vigtigt at tjekke, at den har de oplysninger, den skal have. Bent Nielsen / Odd Design Åbn billedet Lønseddel (hotspot) for mere information

7 På din lønseddel fremgår det som regel også, hvor mange feriepenge du optjener hver måned og i løbet af året. Uanset om du er over eller under 18 år, har du ret til at få feriepenge, hvis du er fastansat. Beløbet udgør 12,5 % af den løn, du har tjent. Din arbejdsgiver kan altså ikke sige, at den løn, du får udbetalt, er med feriepenge. Derimod skal arbejdsgiverne indsætte pengene på en feriekonto eller et feriekort. Du optjener feriepenge hver måned, du arbejder i løbet af et kalenderår, men feriepengene kommer først til udbetaling i det efterfølgende ferieår. Feriepenge indbetalt fra januar til december ét år kan derfor først udbetales i ferieåret, der starter 1. maj året efter. Skat Inden du får din løn i hånden, skal du betale skat. Hvor meget du skal betale, afhænger af, hvor meget du tjener, hvilke fradrag du har, og hvilken kommune du bor i. Klik på billedet for at åbne. Åbn billedet Skattetræk (hotspot) for mere information

8 Forskudsopgørelse og årsopgørelse SKAT ved af gode grunde ikke, hvad du kommer til at tjene i det kommende år. Men hvert år laver de en forskudsopgørelse, som er deres bud på, hvad de tror, du kommer til at tjene. Den kommer i november, og det er en god ide at rette tallene, hvis de ikke passer. SKAT laver også en årsopgørelse, som kommer i marts. Det er en oversigt over, hvad du har tjent året før, hvilke fradrag du har, og hvor meget du har betalt i skat. Har du betalt for meget, får du pengene udbetalt, men hvis du har betalt for lidt, skal du betale restskat. Det er ulovligt at arbejde sort i Danmark. Colourbox Sort arbejde Sort arbejde betyder, at man arbejder uden at betale skat af det, man tjener. Det er altså sort arbejde, hvis du får tilbudt og accepterer et job, hvor hverken du eller din arbejdsgiver fortæller

9 SKAT om udbetalingen af din løn, altså uden regning og uden lønseddel. Det er ulovligt at arbejde sort. Lån og lånetyper Måske kommer du på et tidspunkt til at overveje at låne penge. Måske er der noget, du rigtigt gerne vil købe nu, men ikke har råd til, eller også har du måske brug for at låne penge til at købe en lejlighed. Men hvad er et lån egentlig? Et lån er en sum penge, der for en periode udlånes fra én part (en person eller et pengeinstitut) til en anden. Men det koster penge at låne penge. Prisen består af et startbeløb og de renter, du skal betale. Renterne består af en procentdel af det, du har lånt. Hvis du f.eks. låner kroner i et år, og renten er 50% pr. år, skal du ud over de også betale kroner tilbage. Det er altså vigtigt at tjekke, hvor høj renten er, når du vil låne penge. Renten er dog ikke det eneste, du skal tjekke. Det er især vigtigt at tjekke ÅOP, som betyder årlig omkostning i procent. Det er den vigtigste måde, du kan tjekke, hvor meget et lån reelt koster dig. Der findes forskellige typer lån. Her er de tre mest almindelige: Banklån. Det sværeste sted at låne penge er i banken. Det er der en god grund til. Banken vil nemlig gerne sikre sig, at de får pengene igen. Derfor vil de kigge på din økonomi og spørge til, hvad du vil bruge pengene til. I nogle banker kan man få en kassekredit, hvilket betyder, at man kan bruge lidt mere, end man har på kontoen. Man skal dog være opmærksom på, at man betaler renter, så længe kontoen er i minus.

10 Forbrugslån. Der findes en lang række firmaer, der tilbyder at låne penge, uden at de behøver vide, hvad pengene går til. Dette kaldes forbrugslån, og det er de populære smslån et eksempel på. Der er også tale om forbrugslån, hvis du køber et produkt på afbetaling. Disse lån er ofte meget dyre, fordi de har en høj ÅOP. Boliglån. De færreste har råd til at købe en bolig kontant, altså at lægge hele beløbet med det samme. Derfor er man nødt til at låne pengene. Hvis man køber en ejerbolig, kan man låne i et realkreditinstitut. Kredit er et andet ord for lån, og et realkreditinstitut lever af at låne penge ud til køb af bolig. Et realkreditinstitut er det billigste sted at låne penge, men man kan kun låne 80 % af købsprisen her. Resten må man låne i banken til en højere rente. Boligformer Danmark er det land i Europa, hvor de unge er hurtigst til at flytte hjemmefra. Men det kan være en dyr fornøjelse at flytte. De mest almindelige boformer i Danmark er ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig. En ejer- eller andelsbolig er en bolig, du ejer helt eller delvist. Mange unge har svært ved at få råd til at købe en bolig, så længe de er studerende. Derfor vil de ofte vælge andre måder at bo på, f.eks. en lejebolig eller på et kollegieværelse. En lejebolig er en bolig, man lejer, fx en lejlighed eller et værelse. Det kan man gøre enten gennem et firma, en privatperson eller en forening. Udgifter i forbindelse med en lejebolig er som regel: Depositum, der er et beløb der betales forud, og som dækker, hvis du ødelægger noget Tre måneders husleje (som du får igen, når du flytter) Månedlig leje Udgifter til vand og varme Andre udgifter, f.eks. fælles udgifter til tv-pakke.

11 Man kan få en lejebolig ved at skrive sig på venteliste i en boligforening eller ved at leje hos en privatperson. Mange boligforeninger har også en række ungdomsboliger til udlejning. Det er en lejebolig som du kan leje, hvis du er under en bestemt alder. Oftest skal du også være i gang med en uddannelse. [Foto udeladt] En del studerende vælger at bo på kollegie, der er et enkelt værelse i en ejendom med flere værelser. Kollegieværelser er små, og man skal ofte dele badeværelse og køkken med andre studerende. Desuden kan der være en del ventetid på at blive tildelt et værelse. Til gengæld er det som regel en meget billigere boligløsning. Man får fat i et kollegieværelse ved at skrive sig på venteliste der, hvor man gerne vil bo. Opsummering Et budget er en oversigt over indtægter og udgifter. Et budget giver dig mulighed for at holde regnskab og skabe overblik over din økonomi. Din lønseddel er dit bevis for at du får udbetalt løn og betaler din skat, som du skal. Af din lønseddel fremgår dine fradrag, og hvor mange feriepenge du optjener til det kommende ferieår. Skat er en procentdel, der trækkes fra din løn, og går til det offentlige. Der bliver trukket skat af det, der overstiger dit personfradrag. De tre mest almindelige former for lån er banklån, forbrugslån og boliglån. Husk altid at sætte dig ind i, hvad renten er på det lån, du optager, fordi den afgør, hvor mange penge du skal betale tilbage. Ejer-, andels- og lejebolig er de mest almindelige boligformer i Danmark, men mange studerende vælger at bo på kollegieværelse, som ofte er billigere.

12 Case [Foto udeladt] Signe på 17 år har besøg af sin veninde Carla. De sidder på Signes værelse og snakker. Signe: Gad godt snart flytte hjemmefra. Carla: Det gad jeg også godt. Mine forældre er så fucking nederen. (De griner) Signe: Mine er ok, men er bare så træt af at bo her. Men det er svært, synes jeg. Carla: Hvad? Signe: At finde et sted Kan jo ikke købe en lejlighed. Carla: Hvad med leje? Signe: Måske. Carla: Gad også godt flytte, men aner ikke, hvordan jeg skal få råd. Signe: Du tjener da også penge? Arbejder du ikke for ham med det der rengøringsfirma? Carla (griner): Jo, men jeg shopper og fester alt for meget Desuden tror jeg, min chef har snydt mig.

13 Signe: Ej, hvor nederen. Hvordan det? Carla: Arbejder som Askepot, og jeg får ikke en skid ud af det. Carla: Lønseddel? Signe: Fuck, hvor stramt. Hvad står der på din lønseddel. Signe: Ja, den seddel, hvor der står, hvad du har tjent. Carla: Det bruger han ikke. Signe: Din chef bruger ikke lønseddel? Carla: Nej, det er jo sort. Signe: Hvad er sort? Carla: Nej, sort. Signe: Arbejdet? Carla: Ja, hvad ellers? Signe: Men så kan han jo snyde dig?

14 Carla: Jah Men jeg er glad for jobbet og kan godt bruge pengene. Desuden får jeg mere, når det er sort. Signe: Også hvis han snyder dig? Carla: Det ved jeg faktisk ikke. Signe: Hvad siger han, når du spørger ham om det? Carla: Så siger han bare, at han ikke lige kan huske, hvor meget jeg har været der, men at jeg bare kan finde noget andet, hvis jeg ikke gider det. Signe: Så gør da det. Carla: Men hvad? Gider da ikke sidde i et fucking supermarked... Budget og bolig Det er vigtigt at have overblik over, hvordan ens økonomi ser ud, især hvis man overvejer at flytte hjemmefra. Der findes mange apps, der nemt kan hjælpe dig med at lave dit eget budget, og du kan også finde en del hjælpeværktøjer ved blot at google budgetskema. I denne opgave skal du lære at lægge et budget. [Foto udeladt] Opgave 1 Læs casen om Signe og Carla, og tænk over følgende spørgsmål, mens du læser.

15 Carla vil gerne flytte hjemmefra, men synes, det er svært at få det til at hænge sammen. Hvorfor? Synes du Carla har styr på sin økonomi? Hvorfor/Hvorfor ikke? Brug en app til at lave dit eget budget. Du kan enten bruge app en Lommebudget til telefonen eller Nykredits smartbudget online. Du skal i første omgang lave et budget for din nuværende situation. Husk, at der er forskel på variable og faste udgifter. Opgave 2 Når du har lagt et budget, er du klar til at kigge efter bolig. Undersøg, hvilke boliger der kunne være relevante i dit område. Du kan både søge efter boligforeninger og private boliger, der lejes ud, f.eks. viaboligportalen Find tre boliger, du synes, er interessante, og undersøg: Hvad er huslejen? Hvilke udgifter til el, vand og varme er der? Gå nu tilbage til budgettet, og udform et nyt budget med de udgifter, du fandt for en af boligerne. Hvis du flytter hjemmefra, skal du huske, at der kan komme en masse nye udgifter, som du måske ikke tidligere havde, f.eks. udgifter til mad, tøjvask, avis, internet, osv. Hvordan ser det ud? Har du råd til at flytte hjemmefra?

16 Skat for dummies Carla, som præsenteres i casen Signe og Carla, har droppet at arbejde sort. I stedet har hun fået job i det lokale supermarked. Det betyder også, at hun skal til at betale skat. Men hvad er det nu, skat er? Det skal I arbejde med i denne opgave. [Foto udeladt] Opgave 1 Læs casen om Signe og Carla. Lydspil Gå sammen i par, og optag to rollespil efter instrukserne nedenfor. I skal skiftes til at spille Carla og Signe. Situation 1: Carla spørger Signe, hvad det der med skat er. Spil situationen, hvor Signe fortæller Carla, hvad skat er. Husk at forklare noget om fradrag, og prøv så vidt muligt at forklare det med jeres egne ord. Situation 2: Carla vil også godt vide, hvad en årsopgørelse og forskudsopgørelse er. Spil situationen, hvor Signe forklarer det. Spil jeres optagelser for klassen. Var der nogle, der forklarede det rigtigt godt?

17 Unge og gæld Mange unge finder det fristende at optage et forbrugslån, ofte fordi det er nemt og hurtigt. Men det kan også blive rigtig dyrt at betale tilbage. Denne opgave tager udgangspunkt i casen Signe og Carla og handler om at give hinanden gode råd i forhold til at optage lån. [Foto udeladt] Mens Signe og Carla sidder og snakker sammen, går det op for Signe, at Carla har massive problemer med sin økonomi. Hun har lånt penge af sine forældre, og har også taget flere dyre sms-lån. Hun ved ikke hvad hun skal gøre og er meget ked af det. Hun skylder sine forældre 2000 kroner og har derudover taget 10 sms lån på hver 500 kroner. Hvert af disse lån har en rente på 39 % plus et gebyr på 500 kroner. Hun skal betale pengene tilbage inden 14 dage, ellers koster det en ekstra rente på 20 %. Opgave Gå sammen i grupper à 2-3 elever og gå en tur, mens I diskuterer disse spørgsmål: Hvor meget skylder Carla i alt? Hvor meget skylder hun, hvis ikke hun betaler inden for 14 dage? Hvorfor tror I, så mange unge bruger flere penge, end de har? Hvad er problemet med at skylde mange penge væk? Hvilke fordele og hvilke ulemper er der ved de hurtige forbrugslån? Hvilke tre gode råd ville I give Carla?

18 Dan bagefter nye grupper, denne gang à 4-5 elever. Prøv så vidt muligt at danne gruppe med nogen, som I ikke var sammen med før. I skal skiftes til at dele jeres svar på spørgsmålene og afslut med jeres tre gode råd. Sort arbejde Når man arbejder sort, tjener man penge, som man ikke betaler skat af. Det er ulovligt. I denne opgave skal I forholde jer til og diskutere sort arbejde som udfordring for samfundet. [Foto udeladt] Opgave I casen Signe og Carla fortæller Carla Signe, at hun arbejder sort. Samtidig fortæller hun, at hun ingen lønseddel får, og at hun ikke mener, at hun har fået den løn, hun skal have. Gå sammen i grupper à tre-fire elever, og se SKATs video om sort arbejde herunder: Diskuter følgende spørgsmål, og husk, at I skal begrunde jeres svar. Hvad er problemet med sort arbejde? Er det i orden, at Carla arbejder sort? Er det chefen eller Carla, der gør noget forkert? Er det et problem, at Carla ingen lønseddel får? Hvad ville I gøre i Carlas situation? Afslut jeres diskussion med at lave et udsagn om sort arbejde. Det kan f.eks. være Sort arbejde er en udfordring for samfundet, fordi Hæng alle udsagn op i klassen, så I kan kigge på dem og spørge ind til dem.

19 Quiz og byt Der er mange aspekter af din privatøkonomi, som du skal have styr på for at have orden i sagerne. Kan du f.eks. forklare, hvad ÅOP er, og kan du huske, hvad en fast udgift er? Det skal du teste dig selv i nu. [Foto udeladt] Opgave Alle elever får et spørgsmål hver og skal gå mellem hinanden i klassen, mødes to og to og stille hinanden spørgsmål fra printarket Quiz og byt. I skal skiftes til at stille spørgsmål og svare. Anvend printarket Quiz og byt Når alle elever har svaret på de stillede spørgsmål, finder man en ny makker. Læreren slutter øvelsen, når det er passende. Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået og overvejer hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL-skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært.

20 Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville? Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL-skemaet. Anvend VØL-skemaet Privatøkonomi. Quiz I evalueringen kan også indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. I de to nedenstående opgaver skal du teste din viden om privatøkonomi, så du gerne skulle blive bedre til at bruge begreberne rigtigt. Læs mere Her kan du finde forslag til videre læsning, dvs. henvisninger og links til mere materiale om emnet. Budgetter Find eksempler på unges budgetter. Find budget-apps i App store. Lån Læs mere om, hvad skattepengene går til, i temaet Det politiske system. I en låneberegner kan du tjekke, hvad et forbrugslån koster.

21 Bolig Find en oversigt over ungdomsboliger og kollegier. Leder du efter en lejebolig? Prøv Boligportalen.Young Enterprise Danmark har udviklet et online spil, der handler om at flytte hjemmefra. Her gælder det om at holde styr på privatøkonomien for at få råd til husleje, møbler og mad. Man skal holde godt øje med budgettet for at undgå at flytte hjem til mor igen. Skat og sort arbejde På SKATs hjemmeside, kan du i din skattemappe bl.a. se, hvor meget du skal betale i skat. Skats portal for unge Video om sort arbejde. Gode råd om økonomi og diverse Indgang til det offentlige. Jobpatruljen.

22

Tjek på kredit, lån og budget?

Tjek på kredit, lån og budget? Tjek på kredit, lån og budget? Hvad betyder det at købe på kredit? Og hvad er et forbrugslån? Lær om forbrugslån, hvor meget det koster og hvad det egentlig betyder, om man betaler kontant eller låner

Læs mere

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Velkommen som ung i Nykredit

Velkommen som ung i Nykredit Dig og dine penge Velkommen som ung i Nykredit Som ung i Nykredit har du en Ung Konto, som du kan beholde, indtil du fylder 36 år. Med den kan du få hjælp til at holde styr på økonomien, mens du er ung,

Læs mere

Få styr på dine penge

Få styr på dine penge DINE PENGE 1 Få styr på dine penge Alle har brug for en bankkonto. De fleste banker tilbyder en ungdomskonto. Du kan prøve at søge på ungdomskonto på nettet for at se mere. Når du har en bankkonto, kan

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

Tjek på kredit, lån og budget?

Tjek på kredit, lån og budget? Tjek på kredit, lån og budget? Hvad betyder det at købe på kredit? Og hvad er et forbrugslån? Lær om forbrugslån, hvor meget det koster og hvad det egentlig betyder, om man betaler kontant eller låner

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

EMNE UNDERVISER TID. Budget Michael January 10, 2017

EMNE UNDERVISER TID. Budget Michael January 10, 2017 Privatøkonomi EMNE UNDERVISER TID Budget Michael January 10, 2017 RESUME I skal i denne lektion, arbejde med budget. I skal prøve at bestemme hvad der er indtægter, og hvad der er udgifter. I kommer til

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt.

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt. Bilag 6: Spørgeguide inklusiv forskningsspørgsmål Intro: (5 min.) Velkommen og tusind tak, fordi du vil deltage i vores samtale om unge og økonomi. Jeg hedder XX. Vi er 5 studerende fra Roskilde Universitet,

Læs mere

Noget om lån. Lisbeth Lund-Hansen 2010. www.citykirken.dk

Noget om lån. Lisbeth Lund-Hansen 2010. www.citykirken.dk Noget om lån Der er mange forskellige priser på lån alt efter hvem du er, hvor meget du ejer, hvad pengene skal bruges til og hvem du låner af. Helt generelt afhænger prisen på et lån ofte af, hvor stor

Læs mere

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt.

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt. Bilag 7: Spørgeguide til brug for interview Intro: (5 min.) Velkommen og tusind tak, fordi du vil deltage i vores samtale om unge og økonomi. Jeg hedder XX. Vi er 5 studerende fra Roskilde Universitet,

Læs mere

Lærervejledning til oplæg om privatøkonomi - tjek på kredit, lån og budget

Lærervejledning til oplæg om privatøkonomi - tjek på kredit, lån og budget Lærervejledning til oplæg om privatøkonomi - tjek på kredit, lån og budget Denne vejledning er målrettet lærere og undervisere, som ønsker at undervise deres kursister om privatøkonomi, lån og budgetlægning.

Læs mere

CAKIs miniguide til skat

CAKIs miniguide til skat 1 CAKIs miniguide til Skat Kilde: Skat.dk Når du driver virksomhed, bør du orientere dig i de regler for beskatning, der findes i Danmark. Som selvstændig inden for de kunstneriske fag er der sandsynlighed

Læs mere

Begrebsliste Ugrow 2019

Begrebsliste Ugrow 2019 Begrebsliste Ugrow 2019 Afdrag Tilbagebetaling af gæld (se ydelse ) Afdragsfrihed Betyder at du, i en given periode efter at have lånt penge, ikke skal betale afdrag. Dette giver på den ene side mere luft

Læs mere

Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet

Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet Økonomien giver knas i næsten hvert andet parforhold. Vi bliver især irriterede, hvis partneren lukker øjnene for de økonomiske realiteter Af Louise Kastbjerg,

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende

Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende Bilag 13: Meningskondensering af interview 2 med ung pige, udeboende Overordnet kløft Viden Penge Konkret kløft Nutid hvordan bridger IP? Fortid hvilke erfaringer har IP med sig? Hvem kan IP tale økonomi

Læs mere

Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende

Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende Bilag 12: Meningskondensering af interview 1 med ung mand, udeboende Overordnet kløft Viden Konkret kløft Nutid hvordan bridger IP? Fortid hvilke erfaringer har IP med sig? Hvem kan IP tale økonomi med?

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

og en god boligrådgiver

og en god boligrådgiver Der er mange ting at tage stilling til, hvis man står over for at skulle købe sin første bolig. Man kan få mange gode råd især om det økonomiske i det lokale pengeinstitut. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Læs mere

5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje

5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje 5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje Planlægning er nøgleordet for at få det liv som pensionist, man drømmer om. Læs her, hvad du bør gribe fat i allerede nu. Livet som pensionist kan være

Læs mere

Snak penge med dit barn

Snak penge med dit barn Snak penge med dit barn Din forældreguide til dit barns privatøkonomi, herunder lommepenge, budget, opsparing og lån Kære forældre Du er en vigtig rollemodel, når det gælder dit barns økonomiske velvære.

Læs mere

I denne opgave skal du lægge et budget, der fortæller, hvor meget du ca. koster i din families budget om måneden.

I denne opgave skal du lægge et budget, der fortæller, hvor meget du ca. koster i din families budget om måneden. HVAD KOSTER DU? I denne opgave skal du lægge et budget, der fortæller, hvor meget du ca. koster i din families budget om måneden. De tal, du skal sætte ind i regnearket, er baseret på oplysninger om, hvor

Læs mere

Elevtekst til programmet Afbetal. Indhold af elevteksten

Elevtekst til programmet Afbetal. Indhold af elevteksten Elevtekst til programmet Afbetal Indhold af elevteksten 1. Køb på afbetaling 2. Rentefoden beregnes eller ydelsen beregnes 3. To andre beregninger 4. Pas på gebyrerne! 5. Opgaver 1. Køb på afbetaling Når

Læs mere

Unge pars økonomi 2014 parøkonomi for 18-29-årige. Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom

Unge pars økonomi 2014 parøkonomi for 18-29-årige. Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom Unge pars økonomi 2014 parøkonomi for 18-29-årige Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom Hver tredje unge lever i parforhold 25% 7% 36% Jeg bor alene Jeg er gift eller samboende med en partner Jeg bor hos

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL OPGAVER TIL Jeg siger op NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES FÆLLES I KLASSEN Før I læser romanen Kig på bogens forside og bagside og kapitel-overskrifter. Hvad tror I, den handler om? Lav en brainstorm med alle

Læs mere

Studerendes økonomi afhænger af studieby

Studerendes økonomi afhænger af studieby 23. august 2010 Studerendes økonomi afhænger af studieby I den kommende tid starter titusinder af unge på en videregående uddannelse. For mange betyder det også, at de unge flytter hjemmefra og til en

Læs mere

Vi vil gerne have fuld indsigt

Vi vil gerne have fuld indsigt Vi vil gerne have fuld indsigt For at yde en fyldestgørende rådgivning er det vigtigt, at vi kender alle de små detaljer omkring din økonomi. Med denne guide vil vi gerne give dig en forståelse af, hvorfor

Læs mere

DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN

DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN BLIV KLAR TIL DIT BOLIGKØB 2 HVORDAN LÅNER JEG PENGE TIL MIN BOLIG 3 Realkreditlån - 80% 4 Banklån - 15% 5 Udbetaling - 5% 5 HVILKEN TYPE BOLIGLÅN

Læs mere

Morten Kolberg. Lånene er dyre

Morten Kolberg. Lånene er dyre ABFnyt nr. 1, februar 2015: Morten Kolberg. Lånene er dyre Morten Kolberg minder meget om alle andre 41-årige danskere. Han er gift, far til to, og da han og hans hustru for seks år siden ventede deres

Læs mere

Regnetest B: Praktisk regning. Træn og Test. Niveau: 9. klasse. Med brug af lommeregner

Regnetest B: Praktisk regning. Træn og Test. Niveau: 9. klasse. Med brug af lommeregner Regnetest B: Praktisk regning Træn og Test Niveau: 9. klasse Med brug af lommeregner 1 INFA-Matematik: Informatik i matematikundervisningen Et delprojekt under INFA: Informatik i skolens fag Et forskningsprogram

Læs mere

Landsskatteretsafgørelse vedr. afdragsordning - opgørelse af betalingsevne - modregning i børne- og ungeydelse

Landsskatteretsafgørelse vedr. afdragsordning - opgørelse af betalingsevne - modregning i børne- og ungeydelse KEN nr 9366 af 04/11/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 11-03365 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretsafgørelse

Læs mere

Få fingre i de skattefri indtægter

Få fingre i de skattefri indtægter Få fingre i de skattefri indtægter Danskerne tjener hvert år milliarder af kroner, som ikke bliver beskattet. B PLUS giver dig overblikket over, hvor der er penge at hente. Juni 2012. Få fingre i de skattefri

Læs mere

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse Formål: Formålet med forløbet for 2. klasse er at give eleverne en guide til, hvad der er god etik omkring brugen af spil som apps og mobilen/tablet som både kommunikationsform,

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Forældrekøb. - når de unge flytter hjemmefra. home as oktober 2013. Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53

Forældrekøb. - når de unge flytter hjemmefra. home as oktober 2013. Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53 home as oktober 2013 Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53 Søg og du skal finde Det kan være svært at finde tag over hovedet, når man som ungt menneske skal

Læs mere

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3 BOLIG 3 I egen bolig Det er et stort skridt at flytte i egen bolig. Og der er mange ting at tænke på. Møbler, mad, rengøring, indretning og husleje. Indflytterfest, måske. Og alle de ting som man nu selv

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Planlægning af eget arbejde

Planlægning af eget arbejde Planlægning af eget arbejde I alle virksomheder består det daglige arbejde af et antal opgaver, som skal løses. Opgaverne vil selvfølgelig være meget forskelligartede og afhænger af, hvilken virksomhed

Læs mere

Forklar, hvad en indkomst er for noget, og hvor den kan komme fra.

Forklar, hvad en indkomst er for noget, og hvor den kan komme fra. Grøn opgave Salg og service, niveau F Kasper og Christina er lige flyttet sammen, og nu skal de have styr på privatøkonomien for det næste år. Økonomi er imidlertid noget, Kasper og Christina ikke har

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Hvorfor får man et skattesmæk?

Hvorfor får man et skattesmæk? Hvorfor får man et skattesmæk? Den klassiske fejl for unge som rammer flere hundrede tusind unge hvert år opstår fordi man kommer til at bruge sit fradrag to gange. Du kan imidlertid selv gøre noget for

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Vi vil gerne have fuld indsigt

Vi vil gerne have fuld indsigt Vi vil gerne have fuld indsigt For at yde en fyldestgørende rådgivning er det vigtigt, at vi kender alle de små detaljer omkring din økonomi. Det danske skattesystem betyder bl.a., at dansk økonomi er

Læs mere

Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet Professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet er tidligere overvismand og var formand for den kommission, den tidligere regering havde nedsat for at kule grave problemerne i det danske pensionssystem.

Læs mere

Test jeres klasse: Er du en god kammerat?

Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Testen kan bruges som oplæg til dialog mellem lærere og elever om svære situationer i skolen, og hvordan man som elev kan handle, for at gøre klassen og skolen

Læs mere

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab?

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab? Status på kapitalpension/aldersforsikring Hvad gør dit pensionsselskab? SEB Pension Spørgsmål Kan jeg betale skatten i 2014 på min kapitalpension på 37,3 procent? Kan jeg fortsat indbetale på aldersopsparingen

Læs mere

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public Penge- og Pensionspanelet Resultaterne og spørgsmålene i undersøgelsen om unges lån og opsparing, må ikke eftergøres uden udtrykkelig aftale med Penge- og Pensionspanelet. 2 Om undersøgelsen Undersøgelsen

Læs mere

Målsætning. Se hovedmål for scenariet og hovedmål for færdighedslæring her. Økonomi

Målsætning. Se hovedmål for scenariet og hovedmål for færdighedslæring her. Økonomi Målsætning Økonomiske beregninger som baggrund for vurdering af konkrete problemstillinger. Målsætningen for temaet Hvordan får jeg råd? er, at eleverne gennem arbejde med scenariet udvikler matematiske

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger Internt trænings- & repetitionsprogram Indvendinger En-til-en træning med indvendinger To kolleger træner sammen En af jer træner som kunden. En af jer træner som sælgeren. Næste gang I træner, bytter

Læs mere

SKAT & fradrag. En folder om de grundlaggende begreber

SKAT & fradrag. En folder om de grundlaggende begreber SKAT & fradrag En folder om de grundlaggende begreber Den frivillige retshjælp UNG RET har udarbejdet en folder, der skal hjælpe dig til at lære og forstå de grundlæggende regler om, hvad man skal betale

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Guide: Skift bank og spar op mod 40.000

Guide: Skift bank og spar op mod 40.000 Guide: Skift bank og spar op mod 40.000 Bankerne hæver udlånsrenten, selvom Nationalbanken gør det modsatte. BT guider dig her frem til at forhandle om prisen i banken og overveje bankskift Af Lisa Ryberg

Læs mere

M A T E M A T I K B A NK E NS E X C E L K O M P E ND I U M

M A T E M A T I K B A NK E NS E X C E L K O M P E ND I U M M A T E M A T I K B A NK E NS E X C E L K O M P E ND I U M Øvelser Dynamisk Celleforståelse Diagrammer Helle Fjord Morten Graae Kim Lorentzen Kristine Møller-Nielsen LÆRINGSMÅL 1. Eleverne kender og kan

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

Rente, lån og opsparing

Rente, lån og opsparing Rente, lån og opsparing Simpel rente og sammensat rente... 107 Nogle vigtige begreber omkring lån og opsparing... 109 Serielån... 110 Annuitetslån... 111 Opsparing... 115 Rente, lån og opsparing Side 106

Læs mere

Rentesregning. Dine drømme er kun et klik væk... Lån op til 25.000 kr. nu

Rentesregning. Dine drømme er kun et klik væk... Lån op til 25.000 kr. nu Rentesregning Vi skal kigge på hvordan en lille rente kan have stor betydning på den samlede gæld. Vi skal kigge på lånetyper og opsparings samt gældsformlerne. Version 2.1 Sct. Knud Henrik S. Hansen Dine

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Hvordan der kan skabes bedre balance mellem arbejdsliv og andet liv er og bør altid

Læs mere

Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra

Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Søg og du skal finde Det kan være svært at finde tag over hovedet, når man som ungt menneske skal begynde en længerevarende uddannelse. Skal man læse i fem år

Læs mere

Penge- og Pensionspanelet Undersøgelse om privatøkonomi

Penge- og Pensionspanelet Undersøgelse om privatøkonomi Penge- og Pensionspanelet Undersøgelse om privatøkonomi Målgruppe: Unge i alderen 18-25 år Grafikrapport København, oktober 2011 Udarbejdet af: Pernille Jønsson Marie Christiansen krøyer YouGov Public

Læs mere

Det gældende vedligeholdelsesreglement har du fået sammen med lejekontrakten i forbindelse med indflytningen.

Det gældende vedligeholdelsesreglement har du fået sammen med lejekontrakten i forbindelse med indflytningen. Velkommen i fsb fsb ønsker dig velkommen i din nye bolig. Denne pjece giver svar på mange af de spørgsmål, der kan opstå, når man flytter ind i en almen bolig. På fsb s hjemmeside www.fsb.dk kan du finde

Læs mere

Sp.1 Har du en eller flere opsparinger? *Du kan markere flere svar* Base (507)

Sp.1 Har du en eller flere opsparinger? *Du kan markere flere svar* Base (507) Analyseinstituttet YouGov har i 2017 gennemført en analyse for Finans Danmark. Analysen undersøger 16-25 åriges adfærd i forhold til opsparing, hvor velinformerede de unge er, samt deres holdning til investering

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper det at kende nogen der kender nogen?

Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper det at kende nogen der kender nogen? Hvad koster det at stå på ventelisten? Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Hvor lang er ventetiden? Er der to forskellige ventelister? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper

Læs mere

STÆRK TIL PRIVATØKONOMI

STÆRK TIL PRIVATØKONOMI STÆRK TIL PRIVATØKONOMI LÆRERVEJLEDNING TIL PENGEUGE PÅ ERHVERVSSKOLERNE, HÆFTE 1 GENERELT OM UNDERVISNINGSMATERIALET Dette er vejledningen til hæfte 1, "Stærk til privatøkonomi", som er tiltænkt elever

Læs mere

Din lærer skal spørge, hvordan du gjorde, og han skal bede dig gøre det igen. Du opdager din fejl og laver ikke fejl denne gang.

Din lærer skal spørge, hvordan du gjorde, og han skal bede dig gøre det igen. Du opdager din fejl og laver ikke fejl denne gang. Du giver op. Jeg kan ikke eller Jeg ved ikke, hvad jeg skal. Din lærer skal spørge, om han kan hjælpe dig, fx ved at låne dig sine fingre. Du skal give op igen. Du laver en fejl. Du tror, du kan svaret

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

DEN STORE GUIDE TIL FORÆLDREKØB GODE RÅD, TJEKPUNKTER, PRAKTISK INFORMATION OG SKØN INSPIRATION TIL INDRETNINGEN AF DEN FØRSTE LEJLIGHED

DEN STORE GUIDE TIL FORÆLDREKØB GODE RÅD, TJEKPUNKTER, PRAKTISK INFORMATION OG SKØN INSPIRATION TIL INDRETNINGEN AF DEN FØRSTE LEJLIGHED DEN STORE GUIDE TIL FORÆLDREKØB GODE RÅD, TJEKPUNKTER, PRAKTISK INFORMATION OG SKØN INSPIRATION TIL INDRETNINGEN AF DEN FØRSTE LEJLIGHED SKAL DINE BØRN FLYTTE HJEMMEFRA, OG VIL I GERNE HJÆLPE DEM GODT

Læs mere

Digital dannelse. Introduktion til 1g SR-lederne. Introduktionsforløb for 1g - 2013

Digital dannelse. Introduktion til 1g SR-lederne. Introduktionsforløb for 1g - 2013 Introduktionsforløb for 1g - 2013 Digital dannelse Introduktion til 1g SR-lederne I det følgende er der to forskellige muligheder for, at eleverne kan arbejde med digital dannelse. Dels kan man arbejde

Læs mere

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing.

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. 5 Først må du gerne lige fortælle dig navn, din alder, hvilken klasse du går i, og hvor du bor. Ja. Jeg hedder Line, og

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Innovativt arbejde. Kom godt i gang

Innovativt arbejde. Kom godt i gang Innovativt arbejde En mobiltelefon på fire kilo, lyder det som en vittighed? Det var det ikke i 1987. Dengang kunne man kun ringe op til andre i Danmark, Norge og Sverige. Hvad gemte der sig ellers af

Læs mere

Lær at få styr på og overblik over din økonomi Se vores hjemmeside: http://www.budgetprogrammet.dk/

Lær at få styr på og overblik over din økonomi Se vores hjemmeside: http://www.budgetprogrammet.dk/ Lær at få styr på og overblik over din økonomi Se vores hjemmeside: http://www.budgetprogrammet.dk/ Enhver ansvarlig person bør sikre sig et overblik over sin økonomi. Det er ikke hverken svært eller tidskrævende.

Læs mere

Hvordan søger jeg en praktikplads?

Hvordan søger jeg en praktikplads? Hvordan søger jeg en praktikplads? En del af din uddannelse foregår i en virksomhed, hvor du får mulighed for at arbejde med det, du har lært på skolen. Derfor skal du hurtigt i gang med at søge en praktikplads.

Læs mere

NEED TO KNOW: FORSIKRING

NEED TO KNOW: FORSIKRING NEED TO KNOW: FORSIKRING INDBO/ANSVARSFORSIKRING Indboforsikringen er to forsikringer samlet i én. Der er en indboforsikring, som dækker din boligs indbo, hvis der sker en brand, kortslutning, vandeller

Læs mere

Vejledning til LG s digitale anmeldelse

Vejledning til LG s digitale anmeldelse Vejledning til LG s digitale anmeldelse 1. Du finder LG s anmeldelse på borger.dk/lg. 2. Klik på Start. 3. Log ind med dit nøglekort NemID. 4. Klik Start en ny anmeldelse. 5. Udfyld anmeldelsen. 6. Klik

Læs mere

Hvordan får jeg penge til fartøjet?

Hvordan får jeg penge til fartøjet? Kapitel 3 side 35 Hvordan får jeg penge til fartøjet? Der skal bruges penge til at købe et fartøj. Og der skal bruges penge i det daglige - til driften. I det her afsnit skal vi se på, hvordan man kan

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER FORMÅL Denne øvelse fungerer som opvarmning til forløbet. Formålet med øvelsen er at skabe nysgerrighed omkring emnet, så eleverne føler det vedkommende og relevant

Læs mere

Bilag 3. Interview med Ole Christensen, d. 21.11.2013. Adam: I korte træk - hvad er din holdning dansk medlemskab i EU?

Bilag 3. Interview med Ole Christensen, d. 21.11.2013. Adam: I korte træk - hvad er din holdning dansk medlemskab i EU? Bilag 3 Interview med Ole Christensen, d. 21.11.2013 Adam: I korte træk - hvad er din holdning dansk medlemskab i EU? Ole: Jamen det har jeg en positiv holdning til. Altså de udfordringer vi står overfor

Læs mere

Arbejdsløshed og privatøkonomi oktober Penge- og Pensionspanelet

Arbejdsløshed og privatøkonomi oktober Penge- og Pensionspanelet Arbejdsløshed og privatøkonomi oktober 2014 Penge- og Pensionspanelet Sp.1 Har du inden for de seneste 12 måneder oplevet at miste dit arbejde? Ja 11 Nej 89 Base (6456) 2 Sp.1 Har du inden for de seneste

Læs mere

Andelsbolig - fra A til Z

Andelsbolig - fra A til Z Andelsbolig - fra A til Z Mulighederne er mange, når du skal beslutte dig for, hvilken type bolig du ønsker. Vi har samlet en masse nyttige oplysninger om andelsboliger, som du kan få god brug for, når

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 6-16 om uddannelseshjælp - kontanthjælp - integrationsydelse - formue - kassekredit - fast ejendom

Ankestyrelsens principafgørelse 6-16 om uddannelseshjælp - kontanthjælp - integrationsydelse - formue - kassekredit - fast ejendom KEN nr 9217 af 17/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-4024-36419 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

penge,rente og valuta

penge,rente og valuta brikkerne til regning & matematik penge,rente og valuta trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik penge, rente og valuta, trin 1 ISBN: 978-87-92488-13-8 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Side 1 af 5 Forældrekøb og -salg af lejlighed Sprog Dansk Dato for 15 jun 2011 08:26 offentliggørelse Resumé Denne vejledning handler om de mest almindelige skatteregler ved forældrekøb, - udlejning og

Læs mere

velkommen i fsb når du flytter ind mens du bor her her kan du få hjælp hvem er fsb?

velkommen i fsb når du flytter ind mens du bor her her kan du få hjælp hvem er fsb? velkommen i fsb når du flytter ind mens du bor her her kan du få hjælp hvem er fsb? indhold Når du flytter ind Syn og rapport ved indflytningen Mens du bor her At bo i en almen bolig Beboerne har indflydelse

Læs mere

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3 OVERBLIK: Lektionsplan 3 SUBRUTINER Alderstrin: 7-8 år Holdstørrelse: I hold af to Klargøringstid: 5 minutter Tid i alt: 100 minutter Aktiviteter: 4 LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG Aktivitet 1: KUBO tager på tur

Læs mere