L. L Fig. 1. Vinderød. J. F. Classens gravkapel fra 1795 (p. 1590). VINDERØD KIRKE STRØ HERBED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "L. L. 1971. Fig. 1. Vinderød. J. F. Classens gravkapel fra 1795 (p. 1590). VINDERØD KIRKE STRØ HERBED"

Transkript

1 Fig. 1. Vinderød. J. F. Classens gravkapel fra 1795 (p. 1590). L. L VINDERØD KIRKE STRØ HERBED 1389 henlagde Roskildebispen sognets bispetiende til S. Laurentii kapel i Roskilde var der 18 tiendeydere 2. Menigheden øgedes med anlægget af agatslibeværket ved den nye kanal mellem Arresø og Roskildefjord 1728 (sml. pulpitur) og navnlig efter, at dets afløser kanonværket 1756 var kommet i generalmajor J. F. Classens eje og navngivet Frederiksværk. Efter generalmajorens»udladelse på sit yderste«3 han døde 24. marts 1792 indkøbtes kirken (p. 1587) for hans fideikommis regning, men dog således at kongen beholdt kaldsretten 4, og på betingelse af, at kirken forsynedes med en passende og anstændig tilbygning 5. Skødet udfærdigedes først 7. febr , men allerede 1794 fik fideikommisset kirken overdraget og anmodede provsten om, at bygningen stilledes til rådighed for entreprenøren, hofarkitekt A. Kirkerup 7,»da den formedelst sin store brøstfældighed efter planen skulle nedtages og af ny opføres«8 efter tegninger af J. F. Classens broder, konferensråd P. H. Glassen 9. Imens skulle menigheden søge hovedkirken i Kregme juni 1794 sluttedes kontrakt med A. Kirkerup, hvorefter arbejdet skulle gøres inden udgangen af ; foruden om- og nybygning af den eksisterende kirke (p. 1586) skulle der opføres et kapel (p. 1601) til generalmajorens begravelsesmonument, som leveredes 28. nov af Johannes Wiedewelt på bekostning af konferensråd P. H. Classen 10.

2 1584 STRØ HERRED lod fideikommisset kirken erstatte af en ny, tegnet af professor O. Petersen under den udtrykkelige forudsætning, at Classens gravkapel bevaredes (p. 1592). Kirken var efter reformationen og indtil 1933 anneks til Kregme, men lagdes sidstnævnte år under den 1911 opførte kirke i Frederiksværk (p. 650); Vinderød kirkegård er fælles for de to kirker omtales lejeindtægt af kirkens tre udødelige stude 11. Sagn? Ifølge Hoffman sættes Kregme sogns tilnavn»tyrkeriet«(sml. p. 1559) i forbindelse med drabet på den første evangeliske præst på Præstekorsbakke 12. Kirken ligger lidt øst for byen og helt østligt i sognet på det skrånende terræn ned mod Arresø (fig. 16). Kirkegården er kraftigt udvidet, nogenlunde i takt med væksten af Frederiksværk by, der som nævnt stadig har begravelsesplads i Vinderød. På det fig. 3 afbildede maleri af J. T. Lundbye markerer den ældste kirkegård sig stærkt gennem sine hvidtede hegnsmure, mens en mere end dobbelt så stor udvidelse mod søen fra 1803 dølger sig bag et gråstensdige, der følger terrænets kurver. Relativt få år efter denne første udvidelse, der endnu karakteriseres af store træer, var der påny pladsmangel; mellem 1822 og øgedes 1803-udvidelsen i nordlig retning, og skete det samme med kirkegårdens ældste del, således at det samlede begravelsesareal blev et nogenlunde regelmæssigt rektangel. O inddroges et stort areal uden for sydmuren. De ældre udvidelser hegnedes først med kampestensdiger, men i løbet af den sidste snes år før 1887 udskiftedes de med hvidtede, teglhængte mure af kampe- og mursten, og i samme periode fornyedes en del af de ældre mure. Kun syd for porten ses munkestensmur, der kan stamme fra den ringmur på i alt 87 favne, som omsluttede kirkegården. Indgange. Den nuværende kirkegårdsport i vest, der har jerngitterfløje mellem fire murede piller, er opført af Ove Petersen i fortsættelse af kirkens ombygning; endvidere findes der en lille åbning i sydmuren. Den nuværende port afløste en ældre på samme plads (sml. fig. 3), opført af A. Kirkerup til 1795-kirken 9, og denne igen en muret portal, hvis bueslag forsvandt Et ligkapel nord for kirkebygningen er opført 1887 ved Ove Petersen Af en stråtækt kirkelade var den ene part udlejet ; den anden part var øde og forsvandt måske ret hurtigt efter. Laden, der lå i vest, forsvandt helt og materialerne: mursten, tømmer og halm solgtes; to år senere blev den del af lademuren, som indgik i kirkegårdens mur, brudt ned i højde med denne og en dør samt to vinduer tilmuret 15. Et kalkloft, omtalt , var måske indrettet på ladens loft. Et halsjern med tilhørende kæde er nævnt En solskive med pæl, hvorpå»den stander på kirkegården«, blev anskaffet 1609 og forsynet med ny»thegner«(viser) ; manglede kobberskiven sin pæl.

3 VINDERØD KIRKE 1585 Fig. 2. Vinderød. Kirken fra 1883, set fra nord. L.L KIRKEN FRA 1883 Den nuværende kirke er en nygotisk bygning fra 1883, opført for det Classenske fideikommis, efter tegning af arkitekt Ove Petersen 13 og i tilslutning til generalmajor J. F. Classens gravkapel fra 1795 (jfr. p. 1592). Kapellets historie er nøje knyttet til den 1883 nedrevne kirke og derfor beskrevet sammen med denne (p. 1601). Ved byggearbejderne 1883 fik kapellet en mere underordnet plads i forhold til kirkerummet end tilfældet var før, og dets klassicistiske ydre skalmuredes i stil med den nye kirke, mens interiørets klippegrotte med Classens sarkofag forblev urørt (fig. 1). I arkaden til skibet afløstes det oprindelige gitter (p. 1590) af en lav skranke med glatte, lodrette jernstænger 13. Kirken består af et rektangulært skib på fire fag med smallere, tresidet afsluttet kor i øst og på sydsiden et spirtækt tårn, hvis underetage tjener som våbenhus; på nordsiden ligger det nævnte gravkapel fra 1795.

4 1586 STRØ HERRED Bygningen står på et sokkelskifte af granitkvadre 13, der i et vist omfang stammer fra nedennævnte, middelalderlige kirke; derover findes flere profilerede sokkelskifter af røde mursten, som i øvrigt er benyttet til alt murværk. Bygningen er rigt udstyret med firkløverfriser og savskifter under gesimserne. Aftrappede støttepiller modsvarer den indre fagdeling med profilerede vægpiller som støtte for skibets krydshvælv og korets seksdelte hvælv. De spidsbuede, falsede vinduer har stavværksagtigt delte rammer med kulørt glas i toprosetten. Det indre står hvidt med hvælvpiller og korbue gråmalede som kapellets grotte. Gulvene i stolestaderne er af træ, i resten af kirken af cement. DEN MIDDELALDERLIGE KIRKE Den bygning, som det Classenske fideikommis erhvervede fra kongen 1794, bestod af kor, skib, sakristi, våbenhus og tårn; heraf var kor og skib formentlig opført i romansk tid og resten inden middelalderens slutning. Byggematerialet i den ældste del og noget af tårnet skal have været rå kampesten på en granitkvadersokkel, mens tilbygningerne i øvrigt var af munkesten 17. Koret var senere blevet overhvælvet, mens skibet havde bevaret sit flade loft, og på begge afsnit var gavlene blevet forsynet med kamme 18. Skibets sidste træloft var opsat 1747 og året efter malet rødt med gule stjerner af Hans Nielsen fra Ganløse 15 ; dette loft afløste et blåmalet af panelværk, opsat Ved ombygningen 1795 havde man planlagt at bevare koret, mens skibets langmure skulle væk (p. 1588). Sakristiet, der er nævnt første gang , blev nedbrudt 1794 (sml. p. 1588), og det samme var måske tilfældet med våbenhuset, hvis plads skønnes at have været foran skibets syddør; det er tidligst omtalt og eksisterede endnu Tårnet, der lå i vest, omtales fra over ombygningen 1795 frem til 1883, da de sidste rester forsvandt (p. 1588, 1592). Tårnrummet, der 1765 benyttedes til dåbskapel 15, var hvælvet og forsynet med dør. Klokkestokværkets glamhuller var pilledelte 22, og tårnet havde sadeltag med kamtakprydede gavle 23. Tagene på kor, skib og tårn var tækket med bly, som efter omstøbning benyttedes til tårnets spir (p. 1589). Blandt de større istandsættelser af kirken hæfter man sig især ved gentagne reparationer af sylden, bl.a. ved Hans Murmester af Roskilde , Hans Ibsen Brun af Nykøbing og Mikkel Hansen af Roskilde Kalkmalerier udførtes en marmorering af graterne, dvs. hvælvenes buer.

5 VINDERØD KIRKE 1587 Sophus Bengtsson 1922 Fig. 3. Vinderød kirken set fra sydvest. Efter maleri af J. Th. Lundbye På Statens Museum for Kunst. DEN CLASSENSKE GRAVKIRKE Umiddelbart efter at det Classenske fideikommis 2. maj havde betalt for kirken (p. 1583), anmodede det provsten om, at bygningen blev stillet til disposition for entreprenør A. Kirkerup; samtidig oplystes, at»da tårnet er lige så brøstfældigt som kirkens to mure ubrugelige, må Classens lig 25 indtil videre flyttes ind i koret og adgangen dertil spærres«7. Allerede 16. juni samme år forelå Kirkerups overslag til Vinderød kirkes»anbygning«med begravelseskapel o.a.»efter de af konferensråd Classen forfattede og mig tilstillede tegninger«. Kirkerups kontrakt om opførelsen af kirken efter tegning nr. 1 inden udgangen af 1795 er udfærdiget samme dato; den omfatter alt vedrørende byggearbejde og inventar med undtagelse af altertavlen, som fideikommisset selv ville levere. Den endelige opgørelse fra Kirkerup forelå 18. november og omfattede tillige arbejder uden for overslaget, dels uforudsete udgifter på grund af den gamle kirkes dårlige tilstand, dels enkeltheder som en ny dåb og seks doriske lisener ved indgang til kirke og kor. 30. april 1797 modtog Kirkerup den sidste udbetaling og havde da i alt fået 7100 rdl. mod overslagets Planen til den nye kirke, signeret P. H. Classen og mærket nr. 1, er bevaret

6 1588 STRØ HERRED Fig. 4. Vinderød. Tværsnit hørende til et forslag, hvorefter hele udvidelsen skulle ske mod nord (p. 1588). (fig. 5), men ikke de herpå omtalte facadetegninger. Et samtidigt, usigneret snit i nord-syd (fig. 4) må høre sammen med et af Classens andre forslag 27, men for gravkapellets og skibets vedkommende antyder det et lignende indre udstyr, som disse afsnit fik efter forslag nr. 1. Det kan fastslås, fordi kirken som helhed er veloplyst gennem et sæt opmålinger, der udførtes før nedrivningen (fig. 6 9), og bygningens placering i landskabet er fastholdt i Lundbyes p gengivne maleri. Sammenholdes disse tegninger med de nævnte dokumenter fra arkitekt Kirkerups hånd, får man et godt billede af arbejdets omfang Overslaget lød i første række på en tilbygning med gravkapel, men det er tydeligt, at den middelalderlige kirke næsten udslettedes. Sakristi, våbenhus og skibets langmure blev nedrevet, store dele af murværket i kor og tårn fornyet og deres hvælv nedtaget; endvidere udskiftedes tårn taget med et lanternespir, og de to afsnit omformedes i klassicistisk ånd, således at de stod til nybygningen, et stort tværskib, der udfyldte pladsen mellem kor og tårn. Udvendig fremtrådte tværskibets arme som kapeller, men i det indre var kun nordre korsarm udskilt som et selvstændigt rum, det i overslaget omtalte gravkapel for Classen. Rumligt set var søndre korsarm blot en udvidelse af det middelalderlige skib, hvis orientering herved ændredes fra øst-vestlig til nord-sydlig retning. Dette

7 VINDERØD KIRKE 1589 Fig. 5. Vinderød. Plan hørende til forslag»nr. 1«, sign. P. H. Classen. 1:300 (p. 1588). udvidede skib forsynedes med søjlebårne, fladloftede gallerier mod øst, syd og vest, mens rummets midterste del fik en rundbuet trætøndehvælving (fig. 8, ifølge overslaget skulle der have været fladt loft). Hele opbygningen såvel som møbleringen af skibet blev rettet mod nord, hvor dåb og prædikestol flankerede en stor, rundbuet arkade, der ikke førte til koret, men til grav lende midtpunkt. Det egentlige kor havde bevaret sin middelalderlige plads, men lå nu som en underordnet tilbygning øst for skibet, og uden at menigheden havde mulighed for at se hverken alter eller korrum. Det er tydeligt, at geheimerådens plan nr. 1 blev nøje fulgt, og det er vel sandsynligt, at det samme var tilfældet med hans façadetegninger. Derimod er det troligt, at detaljernes udformning har været overladt Kirkerup, som fra kunstakademiet var veltrænet i den klassicisme, der kom til at præge den færdige kirke. Ved byggearbejdets afslutning stod det ydre gråt med hvide pilastre, kordongesimser og vinduesindfatninger samt røde tegltage og blytækt lanternespir 28. Indvendig blev kirkerummet hvidtet og forsynet med»kulør«-dekorationer, mens inventaret holdtes i»lys«farve eller»marmor-kulør«med forgyldning 29. Bag altret udformedes et sakristi af panel og tremmeværk 9 (sml. fig. 8).

8 1590 STRØ HERRED Fig. 6. Vinderød kirken, nordfaçade. 1:300. Sml. fig Efter farvelagt opmåling ved Ove Petersen (p. 1588). Classens gravkapel blev bygget op som en klippehule, hvor væggene og den halvkuppelformede træhvælving ved gibserens hjælp formedes som klippesten, mens mureren leverede hugne kampesten til gulvet. Et ballustradeværk, malet i stenkulør, afgrænsede hulen mod kirkerummet (sml. p. 1601). Det bevarede materiale til belysning af Vinderød kirke efter overgangen til det Classenske fideikommis vidner om, at 1795-ombygningen ikke blot gennemførtes til forbedring af de kirkelige forhold for den stærkt voksende menighed. Det færdige resultat viser, at man først og fremmest skabte en gravkirke 30 for sejrherren fra Frederiksværk, kanon- og krudtværkets driftige leder, generalmajor J. F. Classen. Hans gravkapel og sarkofag indtog henholdsvis korets og altrets normale plads i forhold til menigheden. Det egentlige kor var ikke synligt for menigheden 31. Kun fra herskabsstolen i tårnet kunne man følge de hellige handlinger ved altret med dets usædvanlige alterbillede, dets sorte fløjlsklæde og præsten iklædt sort fløjlsmessehagel (fig. 10 og p. 1594). Kirkens senere skæbne. Den for brugen meget uheldige planløsning skulle hurtigt blive en anstødssten for menigheden og kirkelige myndigheder. En indberetning til kancelliet 1801 om den moderne og smagfulde bygning, dens skønne inventar og Classens prægtige mausoleum slutter:»tvende egentlige mangler måtte dog anmærkes, hvilke, siden de hidrører fra kirkens første grundanlæg, nu ikke kan forandres: dens indvendige indretning, så skøn og

9 VINDERØD KIRKE 1591 Fig. 7. Vinderød kirken, østfaçade. 1:300. Sml. fig. 6, 8 9. smagfuld den er i det hele betragtet som bygning, så uhensigtsmæssig og forkert er den qva kirke...«; den anden af de to mangler vedrørte både kirke og kirkegården, hvis arealer var alt for indskrænkede i betragtning af det til sognet hørende folkerige Frederiksværk 3. Mens kirkegården kort efter blev udvidet, måtte menigheden aflinde sig med kirken. Utilfredsheden fik fornyet næring i forbindelse med anbringelse af et orgel foreslog præsten instrumentet anbragt på herskabsstolens plads, hvilket dog ikke ansås for»sømmeligt«. Orglet var en gave fra fideikommisset og kun skænket på den betingelse, at kirken,»som gemmer salig generalmajor Gassens monument ikke herved vansires«32 ; ifølge synet endte orglet på en såre uheldig plads, hvor organisten var fuldstændig udelukket fra kirken, så han hverken kunne korrespondere med præst eller kirkesanger, hvorved idelige forstyrrelser fremkom 33. Striden om orglets dårlige placering stod på i et kvart århundrede, og den blev efterhånden til en kamp for altrets bedre placering i forhold til menigheden foreslog synet, at gravmonument og alter byttede plads, hvilket ikke blev imødekommet, fordi koret ikke kunne rumme kapellets klippegrotte. Talrige andre forslag om udvidelse af kirken i forskellige retninger 13, fremsat fra begge sagens parter, blev afvist af fideikommissets arkitekt, V. Tvede, 1880 med den motivering, at de var dyrere og dårligere end synets fra 1878, og lidt

10 1592 STRØ HERRED Fig. 8. Vinderød kirken, snit i skib og kor. 1:300. Sml. fig. 6 7, 9. opgivende foreslog han som en sidste udvej»at ombytte kirken med en ny og bedre«35. To år senere gik fideikommisset ind for tanken, idet et medlem af styret indså, at kirkens indre virkelig var»stygt og uhensigtsmæssigt, bl.a. fordi Classens monument er gjort til kirkens hovedpunkt på altrets bekostning«13. V. Tvede fik herefter besked på, sammen med arkitekt, professor Ove Petersen, at udarbejde forslag. Der var tale om to muligheder: 1) en kirke på samme plads, med kapel og monument som en integrerende del, 2) en kirke på et helt andet sted, og i så fald skulle den del af den gamle kirke, som udgjorde skibet, omdannes til en forhal til monumentet og bruges til»gravkapel, som på de københavnske kirkegårde«36. Samarbejdet mellem de to arkitekter kom ikke i gang; hver afleverede et projekt og fideikommisset foretrak 20. dec Petersens nygotiske mønsterkirke (p. 1585) for Tvedes langt grundigere arbejde, som tog hensyn til kapellets integrering. Fideikommissets fortsatte ønske om samarbejde de to arkitekter imellem afvistes 20. jan. og 10. febr af Tvede, der bl.a. mente, at det foretrukne projekts»udprægede spidsbuestil står dårligt til kapellet i romersk«35. Endnu samme år blev den gamle kirke nedrevet på nær gravkapellet, hvis»stilproblem«løstes (som nævnt p. 1585) med en udvendig skalmuring. I kirkens indre fik gravkapellet en underordnet plads i forhold til kor og menighed, men dets centrale stilling i kirkens historie har Ove Petersen dog understreget ved at flytte sit mod vest planlagte tårn med indgang om på sydsiden, således at den indtrædendes første blik møder generalmajor Classens forhenværende gravkor.

11 VINDERØD KIRKE 1593 Fig. 9. Vinderød kirken, sydfaçade. 1:300. Sml. fig Vindfløje. På lanternespiret har der været flere vindfløje, som efter tur har stået i forbindelse med et 1849 omtalt kompas 13 under kirkeloftet: 1) med forgyldt fløj, kugle og andre ornamenter, opsat 1791 ved kirkens ombygning 9. 2) Fornyet ) Fornyet ; fløjen var da to alen lang og een alen bred (sml. fig. 7). INVENTAR Oversigt. Den nuværende kirkes inventar, i nygotisk stil, er for størstedelens vedkommende samtidigt med nybygningen fra 1883 (p. 1585), der opførtes i tilslutning til generalmajor Classens gravkapel fra 1795 (p. 1601); heri står sarkofagen udført af Johannes Wiedewelt efter konferensråd J. F. Classens tegning. Fra den ældst kendte kirke (p. 1586) stammer det sydtyske dåbsfad og altersølvet fra 1771; den ene klokke er støbt af Oluf Kegge 1494, den anden omstøbt 1826 af en ældre fra Alterbordet fra 1884 er en fyrretræskasse. Alterklæde, nyere, af rødt fløjl med guldkors. Altertavlen er et maleri fra den 1883 nedrevne kirke (jfr. fig. 8) indsat i nygotisk ramme, der leveredes af snedkeren sammen med alterbordet 13. Stafferingen svarer til kirkens øvrige inventar; den er mørk egetræsmaling med sorte lister og for altertavlens vedkommende forgyldte detaljer, krabbeblade, Danmarks Kirker, Frederiksborg amt 101

12 1594 STRØ HERRED kors og kapitæler. Maleriet er signeret C. Schleisner 1858 og forestiller Kristus stående med kalken i højre hånd. Han er iklædt hvid kjortel og rød kappe; himlen bagved har en stærk blå farve, der falmer mod den landskabelige baggrund. Jordsmonnet, han står på med sine nøgne fødder, er som rødbrunt sand; bagved ses det olivengrønne græs. *Maleri (fig. 10) signeret C. A. Lorentzen 1796, ifølge kontrakten med Kirkerup bestilt af fideikommisset; det forestiller religionens sindbillede, efter Münsters mening»en temmelig fransk religion, men ellers godt malet«37. Olie på lærred, 172x86,5 cm, i bred profileret guldramme 38. Billedet viser en kvindeskikkelse, der træder frem fra en skyformation. I forgrunden en klippeblok, hvorpå der ligger en opslået bog med syv nedhængende segl. Kvinden, der har askeblondt hår og himmelvendte blå øjne, er iført et hvidt, klassisk gevandt, som under barmen sammenholdes af et gyldent bælte. Kun den ene, nøgne fod ses trædende på forgrundens grønsvær ved siden af den ovennævnte klippeblok. Over den grålige sky ses i midten et gyldent lysskær og mod begge sider en blånende himmel. Nu på Korselitse. Altersølv, Kalk, disk og oblatæske med mestermærke P T i rektangel, muligvis for Peter Nicolai Thrige (Bøje 647) 39. Kalken har glat, cirkelrund fod drevet op i afsæt; ved overgangen til den ovale, midtdelte knop et nyere, tunget bælte. Let svejet skaftled. Bægeret, som er forgyldt indvendigt, har svagt udsvejet mundingsrand. På den lodrette fodkant tre gange mesterstempel og to utydelige månedsmærker. 26,5 cm høj. Disken har graverede cirkelkors langs hele randen og under bunden tre mestermærker og eet guardeinmærke som kalkens. Den ovale oblatæske står på fire volutsvungne fødder med løvehoveder. Profileret låg hvorpå støbt krucifiks over graveret korstræ. På siden graveret skriveskrift:»vinderoed Kirke tilhørende«. Under bunden mestermærke, Københavns bymærke 1771, guardeinmærke for Fabritius og månedsmærke vædderens tegn. Desuden indprikket: 3 V 19 Lod 3 qt. Vinkande, , af kgl. porcelæn, sort med guldkors. Sygesæt, se Kregme (p. 1569) 40. Alterstager, nyere kopier efter Frederikssunds fra 1622 (p. 662). 39 cm høje. Messehagel, nyere, af guldindvirket, gylden silkedamask. Alterskranke, 1884, halvrund, med balustre af bronzeret træ og håndliste af mahogni 13. Døbefont. 1) 1884, af sandsten, leveret af E. Nielsen, svarende til Gørløse (Lynge-Frederiksborg hrd.). I skibets andet fag fra øst, ud for Classens gravkapel. Den afløste nedennævnte, hvis»barokstil«ikke stod til den nye kirke 13. 2) *Font (fig. 11) af træ, ifølge A. Kirkerups regning 1796 (p. 1587) leveret for 70 rdl., i»moderne facon, udskåret og malet i marmorkulør«9. Den stod over for prædikestolen, i skibets nordvest-hjørne, hævet to trin og med balustrade (sml. fig. 5). Nu i Nationalmuseets 3. afdeling.

13 VINDERØD KIRKE 1595 Fig. 10. Vinderød. *Altertavlemaleri, sign. C. A. Lorentzen Nu på Korselitse (p. 1594). Erik Skov 1971 Dåbsfad, sydtysk, o , af messing; i bunden drevet fremstilling af bebudelsen omtrent svarende til Veksø (Ølstykke hrd.), derudenom ulæselig minuskel- og majuskelindskrift. Dåbskande, 1800 rne, af messing, balusterformet. Krucifiks, nyere, figuren ca. 75 cm høj, på glat korstræ af eg. Over indgangen. Prædikestol, De fire fag, som hver har et glat, spidsbuet felt, adskilles af snosøjler. Staffering som altertavlen. I skibets nordøsthjørne. Stolestader, Staffering som altertavlen. Orgel, 1963, af Th. Frobenius, med to manualer og pedal, 10 stemmer. I kirkens vestende. Salmenummertavler, Lysekroner. 1 2) 1888, udført af zinkstøber Rasmussen af god bronze efter en smuk gammel 16-armet model 13 og ifølge graveret versalindskrift skænket kirken af gehejmerådinde F. Classen født Skeel. I skibet. 3) Skænket 24. marts 1942 af det Classenske Fideikommis, da det havde bestået i 150 år. I skibet. 101*

14 1596 STRØ HERRED To nyere lysearme hver med tre lys. På vestvæggen. Klokker. 1) 1494, støbt af Oluf Kegge. Indskrift med reliefminuskler mellem dobbelte rammestreger:»help Ihesus Maria Anna Olug Anno MXDIIII«. Tvm. 87 cm. Sml. Blistrup p ) Omstøbt af S. H. Hornhaver på Frederiksværk på det Classenske Fideikommis bekostning, efter at klokken fra 1649 ( klokke nr. 3) var spaltet og kneblen nedstyrtet, en mangel der var udsat af synet allerede DE NEDREVNE KIRKERS INVENTAR Oversigt. Om det middelalderlige inventar er der kun ganske få oplysninger, hvorimod vi er ganske godt underrettet om udseendet i 1700-tallet takket være Hoffmans efterretninger og de udførligere regnskabsnotitser. Heraf fremgår, at altertavlen fra 1594 var i brug og ligeledes prædikestolen, udført 1631 af Hans Barchmann. I løbet af 1700-årene rejstes pulpiturer til de mange funktionærer og arbejdere ved agatslibemøllen (p. 1599), og senere befolkedes kirken af arbejdere fra Classens Frederiksværk. Velbelyst er også kirkens nyindretning i forbindelse med ombygningen Udformningen og mobleringsplanen, der er beskrevet p. 1589, var i stil med tiden, men kirkelig set helt forkert, fordi det Classenske gravkapel havde indtaget korets plads, og fordi altret kun var synligt fra herskabsstolen. Alterklæder. De omtalte alterklæder var røde 54 undtagen det, man anskaffede til kirkens nyindretning efter ombygningen 1796; det var ligesom messehaglen sort 3. Altertavler. 1) Skænket 1594 af Jacob Trolle til Brødager, høvedsmand på Frederiksborg renoverede Casper maler tavlen 11 og 1739 blev en del lister fastsat af snedker Peder Christensen fra Kregme, hvorpå Hans Nielsen, Ganløse, året efter rensede den og»illuminerede den med nye farver«15. 2) På snittet fig. 8 ses altret at bestå af en arkitektonisk opbygning med to gange to søjler, der bærer gesimsen, hvorpå en strålekrans er anbragt. I midten ses Vinderød kirkes nuværende alterbillede (p. 1594), som anskaffedes 1858 til erstatning for et, der ifølge kontrakten med Kirkerup leveredes af fideikommisset 1795 (p. 1594). Altersølv blev en kalk og disk gjort større og forgyldt; foruden arbejdsløn fik guldsmeden sølv dertil og rosenobler til at forgylde med 11. En oblatæske af træ er nævnt i inventariet Alterstager. De ældre inventarier nævner to messingstager, 1801 er der tale om to forsølvede lysestager, 1829 og 1865 om to store metallysestager opregnes to træopsatser til kirkelysene 3. Et røgelsekar er sidste gang omtalt Messehagler. De nævnte er røde, undtagen 1801, da haglen var sort ligesom alterklædet 58.

15 VINDERØD KIRKE 1597 Fig. 11. Vinderød. *Døbefont af træ, 1796 (p. 1594). Ældre fot. i N. XI. Messeklokker. Inventariet 1620 opregner to små klokker over degnestolen 59. Alterskranke. 1) 1748 udførte smeden Rudolf Abraham i Skævinge en skranke, som Hans Nielsen, Ganløse, malede sort med gule knapper 15. 2) 1795, med balustre af træ 60. Font, en gammel»stendåb«kasseredes stod fonten i tårnet 15, antagelig på en konsol, som 1794 skulle fornys, hvis den ikke kunne få facon som på tegningen 9. Dåbsfad. Ifølge kirkeinspektionsprotokollen var der 1828 givet tilladelse til»at lade forfærdige et nyt messingdøbefad efter Vestburgs opgivelse 16 rdl., som var betalte«3. Prædikestol. 1) 1631, af Hans snedker i Kratmøllen, som er Hans Barchman, der bl.a. har udført den bevarede stol i Lillerød (Lynge-Frederiksborg hrd.). Poul smed leverede et jern til at fastgøre stolen med, og Knud murmester indhuggede den i muren, hvorefter Maties maler stafferede den satte snedker Peder Christensen fra Kregme en del lister fast på stolen og dens himmel, og 1745 blev der sat en ny udkilet, ottekantet pille under; den blev nedgravet i jorden og sat på en flad kampesten 15. Ifølge Hoffmans beskrivelse fra årene var stolen smykket med billedhuggerarbejde, hvori sås de fire evangelister forgyldte 61, sådan som det

16 1598 STRØ HERRED også er tilfældet på samme snedkers bevarede stol i Lillerød (Lynge-Frederiksborg hrd.). 2) 1795, med cirkelrund grundplan (jfr. de bevarede tegninger) og billedhuggerarbejde 9. I skibets nordøsthjørne. Et timeglas til 1 / 4, 1 / 2 og 3 / 4 time, malet og forgyldt, samt en lysearm dertil anskaffedes Stolestader fik Mads snedker af Slangerup 146 mk. for stole, han havde gjort; han fik fem mark for hver karlestol og fire mark for hver kvindestol 11, der åbenbart har haft mindre udsmykning end mandsstolene anskaffedes fem nye stole og en bænk ved fonten, samt et panel på siden af muren 11, og 1725 leverede Boye Nielsen, Slangerup, seks nye stole uden døre til tårnrummet 62. Efter at stolene var blevet repareret 1769, malede Thomas Møller, Esbønderup, alt det nye træ derpå efter den gamle kulør med berlinerblå oliefarve og zinnoberrøde lister gjorde snedker Jørgen Diderich Schmidt to nye»opstandere«mellem stoledørene i mandsstolene med gesimser og sirater efter de gamle anskaffedes ti»lukkede stole«med bænke, hylder og dørbeslag; de maledes i egekulør tillige med 20 mindre stole 9. Af planen fig. 5 fremgår, at de ti stole har stået midt på gulvet i skibet, mens de 20 har været anbragt langs væggene. I korets sydvesthjørne var skolelærerens stol. Skrifte- og degnestole leverede Johan snedker, Frederiksborg, en ny degnestol 11, og 1725 blev panelværket, som bestod af en ramme med 12 fyldinger, fornyet af snedker Boye Nielsen, Slangerup, der samtidig i sakristiet gjorde en ny skriftestol uden himmel fornyedes skriftestolen af Jens Christensen, Farum, ligesom den i Kregme 15. Ifølge overslaget 1795 skulle kirken have ny skrifte- og degnestol 9. Herskabsstol eller -tribune, som den benævnes på P. H. Classens plan fra o (fig. 5), indrettedes i tårnets anden etage; en dør i tårnets nordmur gav adgang til trappen, der førte op til et lille forværelse. Herskabsstolen havde paneler langs væggene, tre skydevinduer med blå silkegardiner mod kirken og gibsloft; 1829 var der en fast bænk, et gammelt fyrrebord, en lang skammel, fire stole med rørsæder og en»kommoditet«; på gulvet et rødt, flettet tæppe trængte døren op til prinsens stol 65 til reparation, og året efter var det galt med låsen på opgangen 3. Skab udførte Johan snedker, Frederiksborg, et nyt skab til at lægge messeklæderne i 11. Pengeblok, 1796, jernbeslagen 66. Dørfløj. Jens Christensen udførte 1746 en flammeret inderste dør i våbenhuset 15. Pulpitur, 1634, af Henrik snedker i Slangerup, fem år senere stafferet af

17 VINDERØD KIRKE 1599 Maties maler fra Helsingør var menigheden vokset, bl.a. på grund af slibeværket 67 (jfr. p. 1583), derfor byggedes et smukt, massivt, nyt pulpitur fra korbuen til det gamle tværpulpitur og med indgang fra det gamle; snedkermester Christian Jørgensen Smidt, Fredensborg, udførte det, hvorpå Hans Nielsen, Ganløse, 1740 malede begge pulpiturer måtte kirken igen bygge et nyt pulpitur, denne gang til mestrene på slibeværket, og 1752 opførtes en ny trappe med repos i stedet for den gamle, stejle 15. Ifølge Hoffmans beskrivelse stod på pulpituret 61 :»Sande Tilbedere skulle tilbede Faderen i Aand og Sandhed, og Faderen søeffter Saadanne, som Hannem tilbede; Gud er een Aand og de Hannem tilbede, Dem bor det at tilbede i Aand og Sandhed Joh: 4. « opsattes et pulpitur i den nye kirke, langs øst-, vest- og sydsiden mellem søjlerne og med brystlæn af afdrejede balustre (jfr. fig. 8). Der var bænke til»tilhørerne«68. Adgang fra trappe i tårnrum 9. Orgel. 1) 1854, af J. Gregersen, med seks stemmer, skænket af fideikommisset 69. Allerede få år efter anskaffelsen klagedes der over orglets umulige placering (jfr. p. 1591). Det stod over indgangen (dvs. tårnrummet), opstillet med den ene side i en åbning, der var brudt gennem muren til galleriet, og resten i et fra kirken helt aflukket rum, hvor organisten hverken kunne høre eller se, hvad der skete i kirken. Ved at åbne en lem kunne han se prædikestolen, men med altret havde han»mere Besvær, og kan da let komme til at slippe Tangenterne, men denne Lem kan ikke holdes åben på grund af en ulidelig Træk«33. 2) 1885, af Busch og Søn, som tilbød 150 kr. for det gamle; seks stemmer, et manual og anhangspedal. En del af piberne var ormstukne 70. Maleri. Et oliemaleri i ramme forestillende Pauli omvendelse er nævnt i inventariet ; om det er det vægmaleri bag dåben, der 1858 trængte til restaurering, kan ikke afgøres 13. Hatteknager gjorde Jørgen Diderich Schmidt i mandsstolene to nye opstandere mellem stoledørene med gesimser og zirater efter de gamle 64. Ligbåre anskaffedes Klokker. 1) En klokke på et skippund og et lispund afleveredes ved klokkeskatten ) 1635, omstøbt i Helsingør 72. 3) 1649, jfr. klokke nr. 2 p. 1596, omstøbt i Helsingør 11 antagelig af Hans Meyer, der samme år omstøbte hovedkirkens klokke (sml. p. 1576), hvis indskrift svarer nøjagtig til indskriften på Vinderøds forsvundne klokke, kendt fra indberetningen til Hoffman, kun kirkeværgerne er forskellige; i Vinderød hed han Jeppe Villumsen 73.

18 1600 STRØ HERRED Fig. 12. Vinderød. J. F. Classens gravmonument. Figurgruppen set fra vest, sml. fig. 13 (p. 1601). L. L. 1971

19 VINDERØD KIRKE 1601 GRAVMINDER J. F. Classens gravmonument (fig. 13) er opført 1796 i et dertil bygget gravkapel, hvis indre er udformet som en klippegrotte (p og fig. 1), der kun oplyses af en lys- eller solstribe, som trænger ind gennem en rund glug i hvælvingens vestside. Langs rummets vægge ligger»tilfældigt anbragte«, utilhugne granitblokke, der brydes af et to trin højt podie med generalmajorens glatslebne sarkofag; på dens låg ligger en platte, hvorpå er indhugget:»fratri«(broder), og foran den er der to legemsstore figurer, Argus og Saturnus. Johannes Wiedewelt, der udførte monumentet efter P. H. Classens»fuskertegning«(jfr. nedenfor), skriver i sine papirer 10, at han 28. nov leverede begravelsesmonumentet over Classen til opsætning i Vinderød kirke, i et kapel. Monument og kapel blev bekostet af J. F. Classens broder, konferensråd P. H. Classen. Wiedewelt beretter endvidere, at sarkofagen er af lys, norsk marmor, tiden og Argus af hvid, italiensk og fodstykket af norsk, agerhusisk marmor. Argus, til heraldisk venstre, er fremstillet som en yngling, kun overkroppen er synlig. Det bølgede hår hænger ned over højre skulder (fig. 14); oppe omkring panden er der anbragt tre øjne i håret muligvis henvisende til den græske heros Argus årvågne eller spejdende øjne, som opdager alt (sml. dog nedenfor, hvad Molbech siger herom). Nærmest tabt ud af hans venstre hånd, mellem klippeblokkene, ligger et sammenrullet stykke papir, hvorpå der forneden med graveret skriveskrift læses:»d. 22. August 1764«. Med højre hånd rækker han oldingen, som symboliserer tiden, et papir med påskriften:»general Major Classens Testament af 28. Januarii 1789 og Codicill af 23. Martii 1792«. Tiden (fig. 12) lader venstre hånd hvile på det, mens han med højre sætter punktum for sarkofagens indskrift med fordybede, forgyldte versaler i cirkulær ramme dannet af en slange, som bider sig selv i halen. Indskriften lyder:»suo Marte et mvnificentia patriam armavit ornavit«(»på egen hånd og ved gavmildhed bevæbnede og smykkede han fædrelandet«). Fra hælen på tidens højre fod vokser en vinge, den venstre hviler han på en bombe med årstallet Rag hans ryg, op ad sarkofagen står et kort, som er rullet delvis ud og viser en plan af generalmajor Classens anlæg ved Frederiksværk og Arresodal med Arresøen helt til højre. Foran kortet er anbragt en mortér med årstallet 1762 af Lilieskjoldsk marmor og på fodstykkets modsatte hjørne et kanonløb ligeledes med graverede versaler:»tandem bona cavsa trivmphat 1). XXIX maii MDCCLIX«(»endelig sejrede den gode sag 1). 29. maj 1771«). Molbech omtaler i sine Ungdomsvandringer 42 Vinderød kirke med Classens gravminde; det er blevet ham fortalt, at ynglingen skal være Argus, men han kan også være ædelmodighed eller klogskab, skriver Molbech, og ideen at beså hans hovedhår med øjne er måske»konstmæssig, dog næppe skjøn«.

20 1602 STRØ HERRED Ligesom Molbech foreslår Nyrop i sin bog om generalmajor F. C. Classen 43, at ynglingefiguren kan være konferensråden, der trods broderens løfter fra , højmodig lader enhver fordring falde og overrækker tiden de senere testamenter, hvorefter han ikke er universalarving. Øjnene skulle da antyde, at han nøje har set og kendt intrigerne, der udspilledes bag hans ryg. Konferensråd Classen, der bestilte monumentet, fortæller selv om det i et brev til statsminister Ove Høeg-Guldberg Han forklarer, at Argus forestiller publikum, der overrækker tiden, Saturnus, testamentet; sidstnævnte træder på en sprængt bombe med årstallet 1768,»dette var året at inkvisitions-kommissionen fejlede sit mål og fjenderne sit anlæg mod den afdøde«. Mortérens årstal 1771 bringer»det andet forfejlede anlæg«i erindring; kanonen på det modsatte hjørne henviser til den prøvekanon, hvortil»en Campus Martius skulle indhegnes uden for støberiet«på Frederiksværk 46, Videre beretter P. H. Classen, at Saturnus»er, efter min Fusker-Tegning, giort til et MesterStycke af Wiedewelt, som roeses ligesom den anbragte Dag [vindue eller glug] i Grotten, der oplyser ham«. At det ikke er Wiedewelt, der har komponeret monumentet fremgår som omtalt af konferensråd P. H. Classens brev til statsministeren, men den tanke er ikke urimelig, at konferensråden har rådført sig med tidens store billedhugger, der tidligere har arbejdet for familien bl.a. på Korselitse I de sidste år før broderens død opholdt konferensråden sig det meste af tiden i Paris, hvor Wiedewelt som ung havde modtaget inspiration. I nogle af sine arbejder til Fredensborg slotshave har han endog anvendt parisiske forlæg 47, og det er netop i disse arbejder, man sporer en hel del af den barok, han så gerne ville udrydde, men som også viser sig i gravmonumentet over generalmajor Classen 48. Hele arrangementet med et kapel i en klippehule leder tanken hen på de af samtiden så yndede kildegrotter, som netop Wiedewelt interesserede sig meget for og som han allerede i 1760 erne havde til hensigt at indrette i Fredensborg have. Også arkitekt Kirkerup, der ledede kirkens ombygning, har opført grotter f.eks. i Dronninggårds have ca og den endnu bevarede i Frederiksberg have fra o Såvel kildegrotten som gravhvælvingen rummer noget hemmelighedsfuldt og dystert; den tanke at forene disse to ting virker naturlig og rimelig. Kisteprydelse. Lille krans af forsølvede laurbærblade og bånd med graveret kursiv: Hs Excell Geheimekonferentsraad Kammerherre Peter Hersleb Classen. Formand i Direktionen for Det Classenske Fideicommis S K. Fra den Classenske Agerbrugsskole med taknemmelig Paaskjønnelse På skibets nordvæg øst for det Classenske gravkapel, sml. kirkegårdsmonument nr. 11. Kisteplade 49. Johan Friderich Classen født i Christiania i Norge 1725, gift

21 VINDERØD KIRKE 1603 Fig. 13. Vinderød. J. F. Classens sarkofag udført 1796 af Johannes Wiedewelt (p. 1601). Erik Skov med enkefrue baronesse Iselin født Fabritius, 24. marts 1792, 67 år gammel. Kisteplade af sølv med graverede versaler, foruden gravskriften et ligvers på latin. Kirkegårdsmomimenter. 1) O. 1804, Laurence Fensmark født Lund, født 10. sept. 1770, 26. maj Den»erkiendtlige«mand og tre efterladte børn satte denne marmorstele med to indfældede relieffer af hvid marmor; det øvre rektangulært med to symmetrisk anbragte overflødighedshorn på hver side af en kande; det nedre portalformet med slangeomvundet spyd og laurbærgren omkring et spejl (?). Stelen har postament af sandsten med gravskrift over justitsråd, stiftslandinspektør Ole Fensmark, født 12. okt. 1752, 7. marts Begge indskrifter er med fordybede versaler. Højde 213 cm. Syd for skibets vestende. 2) O Maria Tscherning født Lützow, 6. febr. 1830, 62 år gammel. Oval støbejernsplade 52 med reliefversaler; nordvest for kirken (sml. fig ). 3) O Dorothea Catharina Ravn født Schouboe, 4. dec. 1833, 62 år gammel og hendes dattersøn Michael Castberg, født 19. juli 1828, 4. marts Som nr. 2.

22 1604 STRØ HERRED Fig. 14. Vinderød. J. F. Classens gravmonument. Detalje, sml. fig (p. 1601). L.L ) O Niels Jensen, født i Bogense 17. okt. 1821, død på Frederiksværk 23. marts Som nr. 2. 5) (Sml. fig. 15) O Marie Sophie født Nielsen, enke efter bødkermester Martinsen, født 3. okt. 1786, 4. okt »Vaseformet«støbejernsplade med reliefversaler, nu nordvest for kirken. 6) O Krigsråd Ole Pedersen, smedemester og dannebrogsmand, 6. jan. 1856, 90 år. Rektangulær støbejernsplade med reliefversaler. Øst for kirken. 7) O Smedemester August Ferdinand Olsen, født 24. april 1811, 11. nov efterladende sig en sørgende enke og otte uforsørgede børn,»fem modtager ham i evigheden«. Oval støbejernsplade på volutprydet stang. Nu nordvest for kirken. 8) O Justitsråd Michael Castberg, født 21. febr. 1796, 8. febr. 1861, distriktslæge på Frederiksværk i 37 år. Som nr. 2. 9) O Birthe Oline Mathilde Mathisen, født 1. febr. 1845, 29. nov Som nr ) O Karen Mathisen, født 19. aug. 1820, 27. marts Som nr ) O Gehejmeråd Peter Uersleb Classen (sml. kisteprydelse p. 1602), formand i direktionen for det Classenske Fideicommis, storkors af Dannebrog, født 18. jan. 1804, 22. febr og hustru Clara Charlotte Fanny Classen født Skeel (sml. lysekroner nr. 1 2), født 20. nov. 1810, 10. nov Sort marmortavle med forgyldte versaler. Opsat af hustruen, i kapellets østmur ) O Forstander for Den Classenske højskole og skovkasserer for Tisvilde Frederiksværk distrikt Marius Morits Nissen, født 14. dec. 1845, 9. juli Som nr. 2.

23 VINDERØD KIRKE 1605 Fig. 15. Vinderød. Kirkegårdsmonumenter (p. 1603). Krik Skov ) O Emma Christine Nissen født Steiner, enke efter højskoleforstander og skovkasserer M. M. Nissen (jfr. nr. 12), født 23. sept. 1849, 26. juni Som nr. 2. KILDER OG HENVISNINGER LA. Kirkeinspektionsarkivet. Vinderød kirkes rgsk.bog 1( (5. Kregme-Vinderød sognekaldsarkiv , 1814 og Libri datici Kirkeinspektionsprotokol. Det Classenske fideikommis arkiv. II. 1 A. Indkomne sager 1794, nr , og 1795 f. Kopibøger o. udgåede breve A, b. Sager ang. Vinderød kirke II. 1 B. Kassebog Bilag til kassebøger 1797 f. Se i øvrigt arkivalier for Frederiksborg amt i almindelighed p. 30. Nationalmuseet. Cirkulære til biskopperne 1890 (vedr. kirkegården), indberetning af J. B. Løffler 1891 (bygning og inventar), suppleret 19(58 af Elna Møller og Henning Bender (bygning) og Marie-Louise Jørgensen (inventar) samt Erik Skov 1971 (altermaleri på Korselitse). Bygningsbeskrivelse ved Elna Møller, inventarbeskrivelse ved Marie-Louise Jørgensen, beskrivelse af orgel ved Ole Olesen. Fyldige udskrifter af arkivalier kirken vedr. findes i NM. 2. afd. Tegninger i NM. Seks blade opmåling af 1795-kirken af Ove Petersen 1883, indskrift på den lille klokke af C. F. Herbst s. å. Flere planer vedr. kirke og kirkegård samt udkast til den nye kirke 1883 findes i V. Tvedes efterladte papirer vedr. det Classenske fideikommis i NM. 1 Repert. nr Landebogen p LA. Kregme-Vinderød sognekaldsarkiv Kirkeinspektionsprotokol. 4 LA. Amter Breve og dok. vedr. kgl. kirker og skoler. 5 LA. Det Classenske fideikommis arkiv. Indkomne sager 1794 og 1795 f. 6 C. Nyrop: Johan Frederik Classen, 1887, p LA. Det Classenske fideikommis 5 arkiv. Kopibøger o. udgåede breve LA. Sjællands stiftsøvrigheds arkiv. Kommune sager Strø og Ølstykke hrdr. 9 LA. Det Classenske fideikommis arkiv. Bilag til kassebøger 1797 f. 10 Kgl. Bibl. NyKglSaml. 1396, 2.

24 1606 STRØ HERRED Fig. 16. Vinderød. Plan over kirkegården. Tegnet af El. M. (p. 1584). Johannes Wiedewelt. Dagbogsoptegnelser LA. Kirkeinspektionsarkivet. Vinderød kirkes rgsk.bog NM. 2. afd. Håndskrifter. Hans de Hoffman: Siellands Kirckers etc. Beskrivelse , sml. P. Severinsen, i KirkehistSaml. 5. rk. 2, p. 774 ff., hvor der udtrykkes tvivl om oplysningens rigtighed. 13 LA. Det Classenske fideikommis arkiv. Sager ang. Vinderød kirke RA. Rtk. Rev. rgsk. Kirkergsk Strø hrd.s kirkergsk. 15 RA. Rtk. Rev. rgsk Sjællandske rytterdistrikters kirkergsk. 16 RA. Rtk. Rev. rgsk. Kirkergsk Rgsk. for kgl. kirker på Sjælland uden for rytterdistrikterne. 17 Materialebestemmelsen hviler på oplysninger fra A. Kirkerup (note 9) og Ove Petersen (note 13). 18 Note 14, året Note 11, jfr. note 15, året RA. DaKanc. Seks års kirkergsk. 21 RA. Rtk. Sjællandske kontor Udskrift af kirkekassens rgsk. 22 Note 11, året Note 15, året LA. Det Classenske fideikommis arkiv. Kassebog Om Classens begravelse se Astrid Paludan-Müller: Generalmajor Classen, 1923, p. 207 ff. 26 Note 9, jfr. note Snittet må høre til et forslag, hvorefter det middelalderlige skibs sydflugt bevaredes, mens hele udvidelsen gik i nordlig retning. De to tegninger findes i LA. i det Classenske fideikommis arkiv: Sager ang. Vinderød kirke Se 1827, note 3. Spiret og gravkapellets frontispice skulle ifølge kontrakten have været dækket med kobber (note 9). 29 Note 9. Af dekorationer er senere (1858) nævnt vægmaleriet bag dåben (note 13). 30 Der findes adskillige eksempler på, at kongelige eller adelige personer efter reformationen indrettede deres»gravkapel«i en kirkes kor eller i en østforlængelse af dette (bl.a. kongesarkofagerne, der i 1700 rnes 1. halvdel indtog Roskilde domkirkes højkor, DK. Kbh. Amt p og korforlængelserne i Notmark 1564, DK. SJyll. p. 2490, og Højbjerg 1723, Viborg amt). Fælles for dem alle er imidlertid, at altrets plads i forhold til menigheden ikke ændres. Det skete derimod med Vinderød 1795, hvor gravmonumentet fortrængte altret til et for menigheden usynligt sted. Der findes vistnok ikke danske paralleller til en sådan gravkirke. 31 Jfr. C. Molbæch: Ungdomsvandringer i mit Fødeland, , p RA. Kultusministeriet. 1. dep Journalsager, året RA. Kultusministeriet, 1. dep Journalsager. 34 LA. Sjællands stiftsprovstearkiv Synsprotokoller for kirker og præstegårde. 35 NM. 2. afd. V. Tvedes papirer og tegninger vedr. Vinderød kirke, ca Se note 35 og , i Visitatsdagbøger , II, 235.

25 VINDERØD KIRKE Bag på rammen forskellige blyantspåskrifter:»lys Guld«,»Korselitze«og»Opforgyldt«(eller muligvis»omforgyldt«). 39 Han blev født 1748 og fik 1779 borgerskab i København som juvelér. 40 Udgiften dertil førtes på Vinderød kirkes regnskab (note 15, året 1731). 41 Uldall p. 203 og E. Gribsø, i ÅrbFrborg. 1934, p. 109 f., jfr. note C. Molbech: Ungdomsvandringer p. 217 ff. 43 p De blev ikke indfriet i det endelige testamente. 45 Gengivet i Astrid Paludan-Müller: Generalmajor Classen p. 252, bilag Om Frederiksværk som Classens ejendom, se C. Nyrop: Johan Frederik Classen p Fr. J. Meier finder, at hele anordningen ikke er fri for at minde mere om den franske skoles teatralske smag end ønskeligt er (Efterretninger om billedhuggeren Johannes Wiedewelt, 1877). 48 Den franske billedhugger Pigalles gravmæle fra 1775 over grev Henri-Claude d Harcourt i Notre Dame-kirken i Paris bar været nævnt som forbillede for Classens mindesmærke, men ligheden forekommer ikke slående. 49 Gengivet efter Astrid Paludan-Müller: Generalmajor Classen p. 250, bilag nr Skal være Da den nye kirke skulle opføres, meddelte V. Tvede og O. Petersen, at bl.a. Fensmarks gravsted fra 1805 var hjemfaldent og var i vejen (note 13). 52 Måske oprindelig i monument som nr. 1, 4, 5 eller 6 i Melby (p. 1632). 53 Professor Petersen lovede 1886 (note 13) at opsætte en tavle på kirkemuren og et jerngitter om gravstedet; begge dele er der endnu. 54 Inventariet 1865 opregner, foruden rød fløjlsbeklædning og knæleskammel med rødt fløjl, sort overtræk til altret og forskellige andre sorte dekorationer (note 35). De røde er nævnt 1631 (note 11), 1773 (note 15) og 1829 (note 3). 55 LA. Bispearkivet Historiske efterretninger, anført i noter til fundatser af Hoffman (note 20), 1764 (LA. Sjællands stiftsøvrigheds arkiv Kgl. kirkers inventarier), 1801 og 1829 (note 3) samt 1865 (note 35). 57 LA. Sjællands stiftsøvrigheds arkiv Kgl. kirkers inventarier (note 14), 1773 (note 15). 59 Note 20. Inventariet 1662 (note 14) omtaler dem også, men ikke det 1764 (note 57) overslaget regnes der med et jernrækværk, men synet 1797 (note 9) meddeler, at dåb og prædikestol har laet balustrade, og altret er opbygget af nyt. 61 NM. 2. afd. Håndskrifter. Hans de Hoffman: Siellands Kirckers etc. Beskrivelse Note 15; allerede 1637 købtes træ til en ny stol i tårnet (note 11). 63 Note 15; 1679 (note 11) var to stole malet blå. 64 RA. Rtk. Rev. rgsk. Kirkergsk Frederiksborg distrikts kirkergsk. m. bilag. 65 Frederiksværk testamenteredes til Prins Carl af Hessen, der 1804 skænkede værket til sin svigersøn, den senere Fr. VI. 66 En bliksparebøsse med hængelås til blokpengene manglede ved synet 1764 (note 57). 67 Jfr. Gerh. Hornemann: Frederiksværks Historie, 1911, og Carl Christensen: Frederiksværk, udg. af Frederiksborg Amts historiske Samfund, Se note 9, 1872 note 13; 1873 anskaffedes syv nye af mere hensigtmæssig facon, disse maledes med egefarve; desuden 12 egetræsstole (note 34 og 35). 69 Se note 13; orglet havde ét manual med følgende stemmer: Gedackt 8-fodstone, Fugava 8 fod, Principal 4 fod, Octav 2 fod, Quinte 2 2/3 fod og Terz 1 3/5 fod. 70 Se note 13. Orglet ejes i dag af pastor P. J. Rysgaard Jensen, Hillerød. 71 E. Gribsø, i ÅrbFrborg 1934, p. 109 f., jfr. DaSaml. I, 99 f. 72 Note 11, året Se note 55 og 3, årene 1758 og Fig. 17. Vinderød. Landsbyplan.

Classens gravmonument

Classens gravmonument Vinderød Kirke Indviet Alle Helgens søndag 2. november 1884 Tekst ved sognepræst Ivan L. Jakobsen for Frederiksværk-Vinderød Menighedsråd. 27. september 2007 Vinderød Kirke - et mødested mellem himmel

Læs mere

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. J. 685/2009 Stednr. 03.01.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 4. marts 2010.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 RUTS KIRKE Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 1 Indledning Ruts Kirke står overfor en indvendig vedligeholdelse i de kommende år. Menighedsrådet har

Læs mere

Nazarethkirken i Ryslinge

Nazarethkirken i Ryslinge Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til indvendig istandsættelse 12. oktober 2007 C & W arkitekter a/s Kullinggade 31 E 5700 Svendborg Tlf. 62 21 47 20 Sag nr. 07005 Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til

Læs mere

Kirken blev opført 1899.

Kirken blev opført 1899. VEDSTED KIRKE KIRKENS HISTORIE I slutningen af 1800-tallet var folketallet i den del af Aaby Sogn, som ligger vest for Ryå, steget så meget, at der blev behov for en kirke. Byen var i rivende udvikling.

Læs mere

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke Nr. 64- Persillekræmmeren - 2009 Den nedbrudte kirke af Gunner Møller Rasmussen, Stensballe Kører man mod Serridslev over Vær og drejer til venstre ved vejskiltet Nebel 2 ad Nordre Strandvej, kommer man

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d. 17.-18. september 2009. J. 1065/2009 Stednr. 21.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 24. februar 2010.

Læs mere

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Kirkerne i Ribe Stift Kirkerne i Ribe Stift er selvejende Ingen af kirkerne er fredet Kirkeordning Menighedsrådet Administrerer

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm Indvendig istandsættelse Kalkede vægge Redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN November 2015 Orientering Skt. Peders kirkes indre - våbenhus, skib, kor, apsis og tårnrum

Læs mere

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande.

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande. Prædikestolen er noget af det første, man får øje på, når man træder ind i kirken. Den er af træ med de fire evangelister Mattæus, Markus, Lukas og Johannes. Med Reformationen i 1500-tallet blev prædikestolen

Læs mere

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east.

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. 3221 Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. mod gavlen. Den fornødne reparation var, sammen med en række andre, så bekostelig, at kirken fik

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Stavning sogn, Bølling hrd., Ringkøbing amt., Stednr. 18.01.09 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen 5. februar 2011

Læs mere

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk Fuglsbølle kirke er bygget i middelalderen og har et romansk skib samt et sengotisk langhuskor. Våbenhus i syd samt sakristi i nord. Kirken har ikke tårn, men over kirkens vestgavl en tagrytter med spåndækket

Læs mere

Af oprindelige ydre enkeltheder

Af oprindelige ydre enkeltheder Krejbjerg Kirke Krejbjerg var engang næsten en ø, omkranset af vand. Og i dag må man passere en bro ved hver af de fire indfaldsveje for at komme hertil. Fra Balling kommer man over åen ved Grundvad. Fra

Læs mere

Tidstavle Gudum kirke

Tidstavle Gudum kirke Tidstavle Gudum kirke Formålet med tidstavlen er, at dokumentere min på stand om, at den kirke har konstant været under forandring og er til alle tider blevet brugt som ramme om sognets gudstjenester,

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen SOLRØD SOGN Solrød sogn har i århundreder kun bestået af Solrød landsby med omliggende marker og landsbykirken påbegyndt omkring år 1200 er sognets ældste hus.

Læs mere

ODDER KIRKE SAG NR: 1203 KIRKEGÅRDSDIGER APRIL

ODDER KIRKE SAG NR: 1203 KIRKEGÅRDSDIGER APRIL ODDER KIRKE SAG NR: 1203 KIRKEGÅRDSDIGER APRIL 2016 HANS LUND, Arkitekt maa Tingvej 12, 6630 Rødding 74841564 20221073 arkilund@gmail.com, www.arkitekt-hanslund.dk 01 ODDER KIRKE Hads Herred Odder Provsti

Læs mere

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012.

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012. Longelse kirke Kirken, som er højt placeret med udsigt til Langelandsbæltet og Lolland, er en middelalderkirke, med romansk skib og sengotisk lanhuskor. Våbenhus i syd, sakristi i nord og tårn i vest.

Læs mere

Huset fortæller. Odense adelige Jomfrukloster

Huset fortæller. Odense adelige Jomfrukloster Huset fortæller Odense adelige Jomfrukloster På afstand et homogent anlæg, men tæt på er der spor fra forskellige byggeperioder. Med udgangspunkt i bygningen kan man fortælle arkitekturhistorie fra middelalder

Læs mere

Historien om Sundkirken

Historien om Sundkirken Historien om Sundkirken Lolland-Falsters Stift største landsogn, Toreby sogn, fik sidst i 1950-erne og først i 60-erne vokseværk i sognets østre del. Mange udenbys flyttede til området. Det førte til en

Læs mere

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Helligaandshuset i Slagelse forekommer første Gang 1372 og samtidig nævnes

Læs mere

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NE fot. 1984. Südostansicht der Kirche. GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Filialkirken i Gredstedbro er opført 1924-25 under ledelse af arkitekt Axel Hansen 1 nær den nordøstlige

Læs mere

Systemet i nærværende bind om Maribo amt er i hovedsagen det samme

Systemet i nærværende bind om Maribo amt er i hovedsagen det samme INDLEDNING Systemet i nærværende bind om Maribo amt er i hovedsagen det samme som i de tidligere publicerede amter, og nedenstående vejledning giver derfor kun et kort uddrag af den udførlige redegørelse

Læs mere

Nordborg Kirkes bygningshistorie

Nordborg Kirkes bygningshistorie Nordborg Kirkes bygningshistorie En summarisk beskrivelse - med udgangspunkt i beskrivelsen i Danmarks Kirker samt iagttagelser gjort under facaderenovering og gennemgang af tagværk i forbindelse med forberedelser

Læs mere

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE Ny farvesætning NIELS-HOLGER LARSEN OKTOBER 2014 Indledning I 2012 blev der udarbejdet et forslag til en indvendig vedligeholdelse, der skulle omfatte afrensning af

Læs mere

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau.

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. af Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm er på 309 ha. Selsø-Lindholm Godser: Lindholm

Læs mere

Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er sydvestre hjørne af en teglstenskælder.

Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er sydvestre hjørne af en teglstenskælder. Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er det 48 sydvestre hjørne af en teglstenskælder. Af Stine A. Højbjerg Budolfi kirkegård og et forsvundet stræde Forbipasserende

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Dreslette Kirke, Båg hrd., Odense amt. Stednr. 8.02.04 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg november 2012 J.nr.

Læs mere

Kirken den er et gammelt

Kirken den er et gammelt RØNBJERG KIRKE Kirken den er et gammelt hus Sådan skrev Grundtvig i 1853. Her hos os, i Estvad og Rønbjerg sogne, passer citatet glimrende. Vores 2 kirker er gamle huse, men de er levende rammer for sognenes

Læs mere

KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE

KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE Ruts Kirke c. 1870 med det gamle tårn og før udvidelse af kirkegården mod vest, Foto; G. Støckel. Ældst kendte foto at Ruts Kirke. Klokketårnets historie og restaureringer NIELS-HOLGER

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009. J. nr. 1130/2008 Stednr. 19.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 23. juni 2009.

Læs mere

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift Ans Kirke Grønbæk Sogn,Viborg Stift ANS KIRKE Ans kirke bærer præg af at være en nyere kirke. Godt nok er den øst/vest vendt som de gamle landsbykirker. Men med kor og apsis mod vest, våbenhus mod øst

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. J. 879/2009 Stednr. 12.07.02 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 27. november

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KLOSTERFLØJEN, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009 Glim sogn, Sømme hrd., Københavns amt., Stednr. 02.04.02 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro januar 2011 J.nr. 518/2009

Læs mere

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg 1378 rudkøbing kirke En ejendommelig, større niche sydligst i østvæggen (fig. 22) rækker dybt ind i muren, hvor den udgør et lille, hvælvet kammer, 95 cm bredt, 42 cm dybt og 110 cm højt; den fladbuede

Læs mere

Altervaser og alterdugenes historie i Vamdrup Kirke

Altervaser og alterdugenes historie i Vamdrup Kirke Tårnmuseum I kirkens tårnrum mellem orgelet og klokkerne, har kirketjener Solvieg Damsgaard Sloth, samlet forskellige effekter fra kirkens historie. Altervaser og alterdugenes historie i Vamdrup Kirke

Læs mere

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden BILAG 19 Bevarings afdelingen Fasangården, Frederiksberg Have Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden Bevaringsafdelingen, Bygning og Inventar - Farvearkæologiske

Læs mere

Lejligheden på 1. sal til venstre er indrettet til og anvendes som bolig. Lejligheden blev besigtiget den 17. juni 2019.

Lejligheden på 1. sal til venstre er indrettet til og anvendes som bolig. Lejligheden blev besigtiget den 17. juni 2019. 2 Denne bygningsbeskrivelse er udelukkende en beskrivelse af lejligheden, Sølvgade 20, 1. sal til venstre, fordi den ikke blev besigtiget i forbindelse med fredningsgennemgangen af ejendommen den 8. september

Læs mere

KIRKEBYGNING INDVIELSESKORS

KIRKEBYGNING INDVIELSESKORS Gudbjerg Kirke Kirken ligger på en bakkeknold midt i landsbyen. Den ældste romanske del er fra begyndelsen af 1100-tallet og er bygget af granitkvadre på en høj profileret dobbeltsokkel. Koret og skibet

Læs mere

Guldbjerg kirke. Skovby herred, 5400 Bogense

Guldbjerg kirke. Skovby herred, 5400 Bogense Guldbjerg kirke Skovby herred, 5400 Bogense Beliggenhed: På Nordfyns moræneflade, den såkaldte Sletten, danner enkelte, ejendommeligt formede bakker en kontrast til det flade landskab. Gennem Guldbjerg

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. J. 752/2012 Stednr. 15.02.05 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur 1. Nordre

Læs mere

S k r ø b e l e v k i r k e

S k r ø b e l e v k i r k e Skrøbelev kirke DK Skrøbelev kirkes alder kan ikke siges helt nøjagtigt, men efter dens stil og byggemåde må den, ligesom en stor del af de danske landsbykirker, stamme fra 1100-tallet. I sin bog om Langelands

Læs mere

Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der er Anneks til Nordrup, nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 under Almstofte Len (»exactio«) med 2 Ploves Land

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008.

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i forbindelse med restaurering af kirkegårdsportelen på Tårnby kirkegård, Sokkelund h., Københavns a. d. 15 maj 2008. J. 674/2007 Stednr. 02.03.11 Rapport ved museumsinspektør

Læs mere

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN HISTORIE ARKITEKTUR NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Historie På Bornholms højeste sted - Rytterknægten, 162 m - inde i den sydvestlige del af statsskoven Almindingen står Kongemindet.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af sakristiet i Hejls kirke d. 9. oktober 2008.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af sakristiet i Hejls kirke d. 9. oktober 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af sakristiet i Hejls kirke d. 9. oktober 2008. J.nr. 650/2008 Hejls sogn, Nr. Tysting hrd., Vejle amt., Stednr. 17.07.02, SB nr. Rapport ved museumsinspektør Nils

Læs mere

Fra menighedsrådets forhandlingsprotokoller hofjægermester A. W. Dinesen og frue, Wiffertsholm

Fra menighedsrådets forhandlingsprotokoller hofjægermester A. W. Dinesen og frue, Wiffertsholm Fra menighedsrådets forhandlingsprotokoller Ved et større restaurering arbejde i 1930 anskaffede kirken nye bænke. Måske var det kirkens første træbænke, der blev udskiftet? I et gammelt dokument fra 1769

Læs mere

SKÆVINGE KIRKE. Helsingør Stift, Hillerød Provsti. Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen

SKÆVINGE KIRKE. Helsingør Stift, Hillerød Provsti. Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen SKÆVINGE KIRKE Helsingør Stift, Hillerød Provsti Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen 1536 Peder Bendtsen (munk i Ebelholt Kloster) 1559 Peder Nielsen 1604 Hans. (født i Strø) 1608 Søren Pedersen

Læs mere

652 FREDERIKSSUND E.M. 1962. Fig. 1. Frederikssund. Ydre, set fra vest. FREDERIKSSUND KIRKE

652 FREDERIKSSUND E.M. 1962. Fig. 1. Frederikssund. Ydre, set fra vest. FREDERIKSSUND KIRKE 652 FREDERIKSSUND Fig. 1. Frederikssund. Ydre, set fra vest. E.M. 1962 FREDERIKSSUND KIRKE UDE SUNDBY KIRKE de Sundby omtales af Saxe, og man ved, at byen 14. maj 1315, af den senere Christoffer II., blev

Læs mere

BROGADE 26 KØGE KOMMUNE

BROGADE 26 KØGE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BROGADE 26 KØGE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 14.10.2016 Besigtiget af: Tine Meyling Journalnummer: 2011-7.82.07/259-0001 Kommune: Køge Kommune Adresse: Brogade 26, 4600

Læs mere

Kirker og ødekirker rundt om Horsens

Kirker og ødekirker rundt om Horsens Kirker og ødekirker rundt om Horsens I skal nu på jagt efter en lille del af de mange spændende kirker, der ligger rundt om Horsens. I kommer til at besøge kirker fra forskellige perioder, kirker bygget

Læs mere

Fig. 1. Lille Lyngby. Ydre, set fra sydøst. LILLE LYNGBY KIRKE STRØ HERRED

Fig. 1. Lille Lyngby. Ydre, set fra sydøst. LILLE LYNGBY KIRKE STRØ HERRED Fig. 1. Lille Lyngby. Ydre, set fra sydøst. Gertrud Købke Knudsen 1947 LILLE LYNGBY KIRKE STRØ HERRED Kirken nævnes 1432 som viet Treenigheden 1. 1324 henlagdes kirken, som netop var ledig ved sognepræstens

Læs mere

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 03.05.2011 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/773-0001 Kommune: Morsø Kommune Adresse: Munkegade 22,

Læs mere

Øster Velling Kirke http://www.oestervellingsogn.dk/

Øster Velling Kirke http://www.oestervellingsogn.dk/ Øster Velling Kirke http://www.oestervellingsogn.dk/ Sognet Øster Velling sogn er omgivet af sognene Helstrup, Grensten, Langå og Vester Velling sogne, der alle ligger i Middelsom Herred og også af Ålum

Læs mere

Rolfsted Kirke. Historie - Arkitektur - Inventar

Rolfsted Kirke. Historie - Arkitektur - Inventar Rolfsted Kirke Historie - Arkitektur - Inventar Historie Den oprindelige romanske kirke fra omkring år 1200, blev - senest da reformationen slog igennem i Danmark i 1536 - Kronens ejendom. Efter 1686 solgtes

Læs mere

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en 1453 Fig. 1. Klejs Kirke set fra syd. Foto AM 2011. The church seen from the south. Klejs Kirke bjerre herred Oversigt. Den lille kirke, der er indviet 31. januar 1909 som filialkirke, er opført efter

Læs mere

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift Forslag til restaurering af kirkebygning installationer inventar varmeanlæg m.v. juni 2012 Arkitekt Kjeld Høgh Thomsen, c/o Arkinord A S, Havnepladsen

Læs mere

Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev,

Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev, INDLEDNING Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev, Tønder, Åbenrå og Sønderborg, er i hovedsagen det samme som i de tidligere publicerede amter, og nedenstående vejledning

Læs mere

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse.

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse. Aastrup 1400 Hovedgården kan følges tilbage til 1400-tallet, hvor familien Bille ejede den Aastrup hovedgård eksisterer samtidig med resterne af landsby Aastrup til 1562. Erik Krabbe opførte nordfløjen

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011 Nim sogn, Nim hrd., Aarhus amt., Stednr. 16.03.05 Rapport ved museumsinspektør Anders C. Christensen nov. 2011 J.nr. 602/2011 Indhold:

Læs mere

Gravminderegistrering

Gravminderegistrering Gravminderegistrering Hvorfor bevare gravminder? Tenna R. Kristensen, Museum Sønderjylland Arkæologi Haderslev Hjordkær Broager Haderslev, klosterkirkegården Haderslev, klosterkirkegården Løgumkloster

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SANKT LAURENTIUS TÅRN, RÅDHUSTÅRNET ROSKILDE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 5.10.2011 Besigtiget af: Troels Østergaard Jørgensen Journalnummer: 2011-7.82.07/265-0001 Kommune:

Læs mere

Fig. 1. Oppe Sundby. Ydre, set fra sydøst. OPPE SUNDBY KIRKE LYNGE-FREDERIKSBORG HERRED

Fig. 1. Oppe Sundby. Ydre, set fra sydøst. OPPE SUNDBY KIRKE LYNGE-FREDERIKSBORG HERRED Fig. 1. Oppe Sundby. Ydre, set fra sydøst. I,. I,. 11)74 OPPE SUNDBY KIRKE LYNGE-FREDERIKSBORG HERRED Sognet, som for reformationen synes at have været selvstændigt 1457 nævnes en sognepræst 1 har i hvert

Læs mere

Kirker i Horsens og omegn

Kirker i Horsens og omegn Kirker i Horsens og omegn Vor Frelsers Kirke Vor Frelsers Kirke fra ca. 1225 er byens ældste. Den var oprindeligt et kongeligt ejet kapel, kaldet Skt. Jacobs kapel. Dette kapel blev besøgt af mange rejsende,

Læs mere

til cirkelblændingerne øst herfor.

til cirkelblændingerne øst herfor. kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og 2 ( )kirke 3 1251 1252 Nyborg Fig. 16. ( )Kirke 3 set fra sydøst. Foto formentlig kort efter 1923. I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3 seen from the south east,

Læs mere

SKITSEPROJEKTER, SELSKABET FOR KIRKELIG KUNST 2008

SKITSEPROJEKTER, SELSKABET FOR KIRKELIG KUNST 2008 SKITSEPROJEKTER, SELSKABET FOR KIRKELIG KUNST 2008 Keramiker Karen Bennicke Altersølv i aluminium i de fem liturgiske farver. Projektet består af følgende elementer: Fem forskellige kalke i anodiseret

Læs mere

Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED h. m. 1936 Fig. 1. Jørsby. Ydre, set fra Sydvest. JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene falder fra Reformationen

Læs mere

Generelt. Kirkens byggeri

Generelt. Kirkens byggeri Antvorskov Kirke November 2009 Generelt Antvorskov Kirke ligger på en bakke 66 m over havet og ca. 400 m i luftlinje fra resterne af det tidligere Antvorskov Kloster. Vandrekirken August 2011 Antvorskov

Læs mere

Grindsted Kirke - 800 års historie

Grindsted Kirke - 800 års historie Grindsted Kirke - 800 års historie Grindsted Kirke - 800 års historie Mødested gennem 800 år Den første, beskedne kirke er bygget allerede i 1100-tallet. Omkring år 1300 blev kirken udvidet første gang.

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af kirkegårdsfundament ved Albæk Kirke, Støvring h., Randers a. d. 8 april 2008.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af kirkegårdsfundament ved Albæk Kirke, Støvring h., Randers a. d. 8 april 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af kirkegårdsfundament ved Albæk Kirke, Støvring h., Randers a. d. 8 april 2008. J. 1104/2007 Sted nr. 14.09.01 Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 10 april

Læs mere

Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg PU møde 21. januar 2014. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård, Konfirmandstuen

Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg PU møde 21. januar 2014. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård, Konfirmandstuen Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg PU møde 21. januar 2014. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård, Konfirmandstuen Fraværende med afbud: Mødepunkt 1 Kregme MR - Forslag til møde med PU vedr. Kregme

Læs mere

Fig. 17. Korsskæringens hvælv over loftet set fra vest (s. 2013). Foto Arnold Mikkelsen Gewölbe der Vierung über der Decke aus Westen.

Fig. 17. Korsskæringens hvælv over loftet set fra vest (s. 2013). Foto Arnold Mikkelsen Gewölbe der Vierung über der Decke aus Westen. Hjerm kirke 2009 Det karakteristiske løgspir over den rigt profilerede krongesims opsattes i sidste halvdel af 1700-tallet, formentlig 1791 (jf. s. 2019), idet kirken 1754 havde sædvanligt tårn uden spir,

Læs mere

Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. MUSSE HERRED

Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. MUSSE HERRED Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. Aa. Rl. 1952 VESTER-ULSLEV KIRKE MUSSE HERRED Efter reformationen hørte kirken under kronen, og med Aalholm len indgik den i dronning Sophies livgeding 1. 1689

Læs mere

URUP KIRKE GRINDSTED SOGN

URUP KIRKE GRINDSTED SOGN 2266 SLAVS HERRED Fig. 1. Grundplan, snit og opstalter 1:300, tegnet af N. Christof. Hansen, januar 1918. Tegningerne opbevares ved embedet. Grundriss, Schnitt und Aufrisse, 1918. Die Zeichnungen werden

Læs mere

Mariagers middelalderlige sognekirke

Mariagers middelalderlige sognekirke 56 Af Christian G. Klinge Mariagers middelalderlige sognekirke Det er ikke ofte, at Nordjyllands Historiske Museum får lejlighed til at lave en arkæologisk udgravning i den lille købstad Mariager. Denne

Læs mere

Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg. PU møde 20. januar 2015. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård - Konfirmandstuen. Fraværende med afbud:

Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg. PU møde 20. januar 2015. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård - Konfirmandstuen. Fraværende med afbud: Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg PU møde 20. januar 2015. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård - Konfirmandstuen Fraværende med afbud: Mødepunkt 1 Revisors udtalelse til Lovgrundlag vedr. frie

Læs mere

Sognet nævnes i 1170 erne, tla biskop Absalon henlagde bispetienden til Æbelholt KREGME KIRKE STRØ HERRED

Sognet nævnes i 1170 erne, tla biskop Absalon henlagde bispetienden til Æbelholt KREGME KIRKE STRØ HERRED Fig. 1. Kregme. Luftbillede af kirken med den udvidede kirkegård. Hans Stiesdal 1970 KREGME KIRKE STRØ HERRED Sognet nævnes i 1170 erne, tla biskop Absalon henlagde bispetienden til Æbelholt kloster 1.

Læs mere

d e t d a n s k e f o r fat t e r - o g o v e r s æ t t e r c e n t e r h a l d

d e t d a n s k e f o r fat t e r - o g o v e r s æ t t e r c e n t e r h a l d forslag til indretning af biblioteket i tårnet på Hald Hovedgaard d e t d a n s k e f o r fat t e r - o g o v e r s æ t t e r c e n t e r h a l d Maj 2004 h o v e d b y g n i n g f r a s y d m e d o r

Læs mere

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G i Gl. Havdrup Kirke Denne folder er ment som en hjælp til at se kirken på en anden måde. Ikke blot som en fin bygning vi som turister

Læs mere

Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing

Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing SAKSKØBING KIRKE Sakskøbing Kirke er en statelig købstadskirke fra middelalderen. Byen fik købstadsrettigheder af kong Valdemar Sejr i 1231. Der har sikkert

Læs mere

Klim. Sted/Topografi Klim by, Klim sogn, Fjerritslev Kommune (Jammerbugt pr. 1/1 2007), Han Herred. Tema Grundtvigiansk miljø

Klim. Sted/Topografi Klim by, Klim sogn, Fjerritslev Kommune (Jammerbugt pr. 1/1 2007), Han Herred. Tema Grundtvigiansk miljø Klim Kulturmiljø nr. 66 Tema Grundtvigiansk miljø Emne(-r) Valgmenighedskirke, friskole Sted/Topografi Klim by, Klim sogn, Fjerritslev Kommune (Jammerbugt pr. 1/1 2007), Han Herred. Klim Valgmenighedskirke

Læs mere

OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018

OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018 OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018 Rekvirent: Jens Henrik Johansen Falkonergårdsvej 15, st. 1959 Frederiksberg C Tlf. 53 77 70 04 E-mail jenshenrikjohansen@gmail.com

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012. J. 868/2012 Stednr. 15.02.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur

Læs mere

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have.

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Rådhuset er bygget i 1881-1883. Men der har været rådhus på pladsen i 400 år. Bag facaden er den nye tilbygning fra 1950 erne

Læs mere

ANDUVNINGSFYR 1747-1837

ANDUVNINGSFYR 1747-1837 ANDUVNINGSFYR 1747-1837 23 Det Gamle fyr / Det Hvide Fyr Fyrvej 2 Arkitekt Philip de Lange 9990 Skagen Opført 1746-48, forhøjet 1816 Skagen Kommune Opr. kulfyr senere spejlapparat Nordjyllands Amt Tårnhøjde

Læs mere

NAZARET. kirke. Bygningen & dens historie. www.fredensognazaret.dk

NAZARET. kirke. Bygningen & dens historie. www.fredensognazaret.dk NAZARET kirke Bygningen & dens historie www.fredensognazaret.dk En kirke bliver til I slutningen af 1800-tallet havde København kun få kirker i forhold til befolkningstallet. Området mellem Østerbrogade,

Læs mere

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke 50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke Måske har du været ude at rejse og besøgt en katolsk kirke. Her kan man se mange altre rundt om i kirken. Ved altrene kan man tænde lys og bede for de afdøde.

Læs mere