Notat. Samlenotat vedr. EU's budget for oktober 2018 F7/JOPET KOM (2018) 709. Revideret notat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Samlenotat vedr. EU's budget for oktober 2018 F7/JOPET KOM (2018) 709. Revideret notat"

Transkript

1 Europaudvalget 2018 Rådsmøde økofin Bilag 1 Offentligt Notat 26. oktober 2018 F7/JOPET Samlenotat vedr. EU's budget for 2019 KOM (2018) 709 Revideret notat 1. Resume Der stiles mod afslutning af forhandlingerne i Forligsudvalget mellem Rådet og Europa- Parlamentet om EU's budget for 2019 d. 16. november 2018, da Forligsudvalgets resultat samme dag skal til afstemning i Rådet (ECOFIN-Budget). Der er forud for forligsproceduren betydelig afstand mellem Rådets og Europa-Parlamentets holdninger til budgettets størrelse. Rådets holdning til 2019-budgettet lægger op til et udgiftsniveau på 164,1 mia. euro i forpligtelsesbevillinger og 148,2 mia. euro i betalingsbevillinger. Europa-Parlamentets holdning indeholder forpligtelsesbevillinger for 166,3 mia. euro og betalingsbevillinger for 149,4 mia. euro. Der er således hhv. 2,3 og 1,2 mia. euro til forskel mellem Rådet og Europa-Parlamentets holdninger fsva. forpligtelses- og betalingsbevillingerne. Kommissionen opdaterede d. 16. oktober 2018 sit budgetforslag for 2019 i form af et såkaldt ændringsbrev. Ændringsbrevet indeholder primært en række tekniske justeringer af udgifterne til landbrugsbudgettet. Hertil kommer, at Kommissionen med ændringsbrevet indbudgetterer en række indgåede aftaler såvel som nyligt fremsatte initiativer, hvorom der for nuværende ikke er opnået enighed. Indbudgettering af Kommissionens forslag til en opnormering af Frontex mandskabet til grænsevagter frem mod 2020 kan i den forbindelse fremhæves. Samlet set medfører ændringsbrevet en mindre reduktion i forpligtelses- og betalingsniveauet med hhv. 45 og 85 mio. euro i Kommissionens budgetforslag for Kommissionens foreslåede udgiftsniveau i 2019 er således nu på 165,6 mia. euro i forpligtelsesbevillinger og 148,6 mia. euro i betalingsbevillinger. Det er i finanslovsforslaget for 2019 lagt til grund, at det danske EU-bidrag i 2019 vil blive ca. 22,3 mia. kr. Der vil på baggrund af en aftale om budgettet for 2019 kunne komme ændringer til skønnet for EU-bidraget i Regeringen vil i forbindelse med forligsproceduren lægge vægt på, at der foretages en skarp prioritering af EU s udgifter, at der sikres et retvisende udgiftsniveau og at en tilstrækkelig margen til håndtering af uforudsete udgifter, fastholdes. Regeringen vil med henblik på dette arbejde for, at Rådets position i videst muligt omfang fastholdes.

2 Side 2 af 8 2. Baggrund Rådet fastlagde i juli 2018 sin holdning til EU's budget for Rådets holdning indebærer et forpligtelsesniveau på 164,1 mia. euro og et betalingsniveau på 148,2 mia. euro. Europa-Parlamentet fastlagde sin holdning til EU's budget for 2019 i oktober Europa-Parlamentets holdning indebærer et forpligtelsesniveau på 166,3 mia. euro og betalingsbevillinger på 149,4 mia. euro. Kommissionen vedtog d. 16. oktober 2018 ændringsbrev 1, der opdaterer Kommissionens oprindelige budgetforslag fra maj. Kommissionens ændringsbrev nedjusterer det oprindelige budgetforslag med 45 mio. euro i forpligtigelsesbevillinger og 85 mio. euro i betalingsbevillinger. Kommissionens foreslåede udgiftsniveau i 2018 er således nu på 165,6 mia. euro i forpligtelsesbevillinger og 148,6 mia. euro i betalingsbevillinger. Ændringsbrevet uddybes i det nedenstående, jf. punkt 3.1. Kommissionens budgetforslag til 2019-budgettet og ændringsbrevet hertil er fremsat med hjemmelsgrundlag i Traktatens art. 314 (beslutningsprocedure for budgettet) og finansforordningens art Formål og indhold 3.1 Kommissionens ændringsbrev 1 til 2019-budgetforslaget Kommissionen vedtog d. 16. oktober 2018 ændringsbrev 1 til forslaget til EU's 2019-budget. Ændringsbrevet nedjusterer forpligtigelsesniveauet med 45 mio. euro og betalingsniveauet med 85 mio. euro ift. Kommissionens oprindelige budgetforslag fra maj, jf. tabel 1. Ændringsbrevet indeholder primært en række tekniske justeringer af landbrugsbudgettet, men ind- eller ombudgetterer endvidere en række initiativer, som der enten er opnået en aftale om siden budgetforslagets fremsættelse, eller som Kommissionen for nyligt har fremsat. Fsva. indbudgetteringen af indgåede aftaler, er der tale om etableringen af Programmet for Udvikling af den Europæiske Forsvarsindustri, Solidaritetskorpset og Reformstøtteprogrammet. Fsva. de forslag, som Kommissionen for nyligt har fremsat, og som der endnu ikke er opnået enighed om, er der tale om forslaget til en ny Frontexforordning, forslaget til en udvidelse af mandatet for Asylstøttekontoret og forslag til en omarbejdning af forordningen for Myndigheden for Europæiske Politiske Partier og Europæiske Politiske Fonde. Følgende fra ændringsbrevet kan særligt fremhæves: Landbrugsbudgettet og strukturfondsbudgettet Kommissionen foreslår, at nedjustere landbrugsbudgettet med 137 mio. euro i forpligtelsesbevillinger og 160 mio. euro i betalingsbevillinger. Nedjusteringen sker som følge af en lang række bagvedliggende bevægelser af teknisk karakter.

3 Side 3 af 8 Der foretages ligeledes en omprioritering af midler fra dne tekniske assistance under budgetkategori 1b, strukturfonde, til dne tekniske assistance under budgetkategori 2, landbrug. Programmet for Udvikling af den Europæiske Forsvarsindustri Kommissionen lægger op til at tilføre netto 38 mio. euro under budgetkategori 1a, vækstpolitikker. Styrkelsen skal dække over etableringen af et sikkert netværk til deling af fortroligt materiale, medlemsstaterne og Kommissionen imellem. Frontex Kommissionen har fremlagt forslag til en ny Frontexforordning, i hvilken mandatet til agenturet udvides samt antallet af grænsevagter opnormeres fra til pr Forslaget er for nuværende under behandling, men Kommissionen foreslår, ud fra en forventning om vedtagelse heraf, at der i 2019-budgettet tilføjes yderligere 19 mio. euro i både forpligtelsesbevillinger og betalingsbevillinger til Frontexbudgettet. Opjusteringen af budgettet skal tilse at agenturet, i det øjeblik en politisk aftale foreligger, kan påbegynde rekrutteringen af nye grænsevagter. Det bemærkes, at Kommissionen ikke anviser finansiering heraf, og derfor foreslår at aktivere fleksibilitetsinstrumentet. Asylstøttekontoret Kommissionen har fremlagt forslag om styrkelse af mandatet til det Europæiske Asylstøttekontor, og lægger i ændringsbrevet op til en budgetstyrkelse på 55 mio. euro i både forpligtelsesbevillinger og betalingsbevillinger. Styrkelsen har til formål at opnormere den tekniske og operationelle assistance til medlemsstaterne fra det øjeblik en politisk aftale foreligger. Kommissionen anviser ej heller finansiering af budgetstyrkelsen af Asylstøttekontoret, og foreslår derfor på lige vis med styrkelsen af Frontexbudgettet en aktivering af fleksibilitetsinstrumentet. Administrative ændringer Kommissionen foreslår en række organisatoriske ændringer i EU s administrative organer. Mest nævneværdig er en styrkelse af EU's Udenrigstjeneste med 5 mio. euro i både forpligtelsesbevillinger og betalingsbevillinger med det formål at åbne nye delegationer i Turkmenistan og Kuwait, skabe en permanent tilstedeværelse af EU i Haag, opretholde EU's kontor i Belfast samt opnormere antallet af militære rådgivere på EU's permanente repræsentationer. Kommissionens forslag til EU's 2019-budget, inkl. ændringsbrev 1, er opsummeret i tabel 1. Som det fremgår, er Kommissionens foreslåede udgiftsniveau i 2019 nu på 165,6 mia. euro i forpligtelsesbevillinger og 148,6 mia. euro i betalingsbevillinger.

4 Side 4 af 8 Tabel 1 Kommissionens ændringsbrev 1 til budgetforslaget for 2019 KOMs oprindelige forslag Mio. euro Ændringsbrev 1 til EU s budget for 2019 KOMs forslag til EU s budget for 2019 inkl. ÆB1 Budgetkategorier Forpligtelser Betalinger Forpligtelser Betalinger Forpligtelser Betalinger 1a) Vækstpolitikker b) Strukturfonde ) Landbrug mv ) Sikkerhed og borgerskab ) Globale Europa ) Administration Særlige fleksibilitetsinstrumenter I alt 2019-budget Kilde: Ændringsbrev 1, KOM(2018) 709 Ændringsbrevet vil indgå som en del af de samlede forhandlinger om budgettet mellem Rådet og Europa-Parlamentet. 3.2 Forhandlingssituationen Tabel 2 giver et overblik over udgiftsniveauerne i Kommissionens opdaterede budgetforslag, Rådets holdning og Europa-Parlamentets holdning til EU's budget for Tabel 2 Oversigt over Kommissionens, Rådets og Europa-Parlamentets budgetforslag for 2019 Mio. euro Kommissionens 2019 budgetforslag inkl. Ændringsbrev 1 Rådets position Europa-Parlamentets position Forpl. Bet. Forpl. Bet. Forpl. Bet. 1a. Vækstpolitikker b. Strukturfonde Landbrug mv Sikkerhed og borgerskab Globale EU Administration Særlige fleksibilitetsinstrumenter Forskel: EP vs. Rådet Forpl. (pct.) (7,7) 352 (0,6) 478 (0,8) 180 (4,9) -507 (-4,6) 74 (0,8) I alt Udgiftsloft Anm: De 4 særlige fleksibilitetsinstrumenter kan fsva. forpligtelsesbevillingerne afholdes ud over loftet, mens betalinger hertil skal afholdes inden for betalingsloftet. Kilde: Kommissionens forslag til EU's 2019-budget inkl. ændringsbrev 1, Rådets holdning samt Europa-Parlamentets (1,4) Bet. (pct.) 700 (3,4) 176 (0,4) 450 (0,8) 93 (2,7) -302 (-3,2) 74 (0,7) (0,8)

5 Side 5 af 8 position. Rådets position indebærer et forpligtelsesniveau på 164,1 mia. euro og et betalingsniveau på 148,2 mia. euro. Rådets position indeholder herved en margen til forpligtigelsesloftet på 0,1 mia. euro og til betalingsloftet på 18,5 mia. euro. Europa-Parlamentets position indebærer et forpligtelsesniveau på 166,3 mia. euro og betalingsniveau på 149,4 mia. euro. Europa-Parlamentets holdning indeholder således forpligtelsesbevillinger for 2,2 mia. euro ud over EU-budgettets forpligtelseslofter, mens der efterlades en margen på 17,3 mia. euro under betalingsloftet. Europa-Parlamentet anviser ikke, hvordan man vil muliggøre den betydelige overskridelse af loftet. Den samlede forskel mellem Rådets og Europa-Parlamentets holdning til EU's 2019-budget er 2,3 mia. euro i forpligtigelsesbevillinger og 1,2 mia. euro i betalingsbevillinger. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet nåede til enighed om et forslag til udgiftsniveauet for budgettet d. 24. oktober 2018, og har i den forbindelse stillet forslag om at afvise Rådets reduktioner på samtlige budgetkategorier. Herudover har Europa- Parlamentet på alle udgiftsområder forøget både forpligtelses- og betalingsniveauet i forhold til Kommissionens forslag, med undtagelse af de særlige instrumenter, hvor det samme udgiftsniveau som Kommissionen foreslår, på lige vis med Rådet, accepteres, og udgiftsområde 4 Globale Europa, hvor Europa-Parlamentet foreslår en reduktion på 507 mio. euro i forpligtelsesbevillinger og 302 mio. euro i betalingsbevillinger, jf. nedenstående afsnit. Det bemærkes, at Europa-Parlamentets foreslåede reduktioner under budgetkategori 4, som vedrører EU s eksterne politikker, der dækker over en række stigninger på underprogrammer samt et ønske om at afvise aftalen mellem Kommissionen og medlemsstaterne om finansieringen af 2. tranche af EU s flygtningefacilitet i Tyrkiet. Aftalen om den videre finansiering af faciliteten for i alt 3 mia. euro indebærer, at medlemsstaterne ekstraordinært bidrager med 1 mia. euro, og at de resterende 2 mia. euro finansieres via EU s budget. Europa-Parlamentet er af den holdning, at finansieringsforholdet skal være modsat, således at medlemsstaterne finansierer 2 mia. euro via bilaterale bidrag. 5. Nærhedsprincippet Eftersom der er tale om et forslag i relation til EU s budget, kan det kun behandles på EU-niveau. Forslaget er derfor i overensstemmelse med nærhedsprincippet. 6. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Når der er opnået enighed om EU's budget for 2019, vil det få betydning for niveauet for det danske EU-bidrag i 2019, der vil blive opført på finansloven for 2019.

6 Side 6 af 8 7. Økonomiske konsekvenser Statsfinansielle konsekvenser Det er på Finanslovsforslaget for 2019 skønnet, at det danske bidrag til EU s budget i 2019 vil være 22,3 mia. kr. På baggrund af en endelig aftale om EU s budget for 2019 forventes dette skøn at blive opdateret. Erhvervsøkonomiske konsekvenser Afhængig af det samlede udgiftsniveau på EU-budgettet og fordelingen af udgifterne på de forskellige udgiftsområder, vurderes forslaget til EU s 2019-budget at have afledte konsekvenser for dansk erhvervsliv i form af fx støtte til danske landmænd, forskningsmidler til danske forskningsinstitutioner, strukturfondsmidler til danske erhverv, støtte til små og mellemstore danske virksomheder mv. De samlede erhvervsøkonomiske konsekvenser kan dog ikke kvantificeres, men afhænger især af hvor stor en andel af budgettet, der tildeles vækstpolitikker. 8. Høringer Nærværende notat vil blive sendt i høring i specialudvalget for EU s budget. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Rådets holdning til EU s 2019-budget er udtryk for et kompromis, hvor en gruppe af budgetansvarlige medlemslande herunder Danmark har arbejdet for, at udgiftsniveauet afspejler det faktiske udgiftsbehov og at der foretages en skarp prioritering af EU s udgifter, så der sikres en tilstrækkelig margen til finansiering af uforudsete udgifter. Et enstemmigt Råd, med undtagelse af ét enkelt land, støtter rådspositionen. 10. Regeringens generelle holdning Fra dansk side lægges der betydelig vægt på, at EU's budget afspejler de konsolideringsbestræbelser og løbende prioriteringer, som udgør rammerne for den nationale budgetlægning i EU s medlemsstater. Fra dansk side lægges der, sammen med andre budgetsansvarlige lande, betydelig vægt på, at forpligtelsesniveauet understøtter finansiel holdbarhed, at der foretages en skarp prioritering af EU s udgifter, og at der sikres en margen, der kan tage højde for uforudsete udgifter i løbet af Regeringen finder ikke, at Kommissionens og Europa-Parlamentets foreslåede forpligtigelsesniveau på lige vis med tidligere år - overholder disse kriterier, hvilket også afspejles i den meget betydelige, og stigende, forskel på forpligtelses- og betalingsniveauerne. Regeringen finder desuden heller ikke, at de foreslåede betalingsniveauer afspejler det faktiske betalingsbehov. Regeringen vil derfor i forbindelse med forligsproceduren lægge vægt på, at Rådets position i videst muligt omfang fastholdes. Inden for ovennævnte ramme vil regeringen i fællesskab med Rådet arbejde for følgende mere specifikke prioriteter:

7 Side 7 af 8 Angående udgiftskategori 1a vækstpolitikkerne arbejdes der for, at der sikres en tilstrækkelig margen til at tage højde for uforudsete udgifter. Under hensynstagen til dette, og inden for en samlet set reduceret ramme, vil der arbejdes for at prioritere udgifterne til vækstpolitikkerne. Det gælder særligt forskning, energi, uddannelse, innovation og grænseoverskridende transportinfrastruktur. Angående udgiftskategori 1b samhørighedspolitik arbejdes der for, at udgiftskategorien også bidrager til en samlet reduktion i forhold til Europa-Parlamentets budgetforslag. Regeringen vil i lyset af de seneste års betydelige fejlskøn fra Kommissionens side i relation til implementeringen af midler under strukturfondene, arbejde for det mest muligt retvisende udgiftsniveau. Det bemærkes hertil, at implementeringen af midler under strukturfondene for nuværende indikerer en stigende afløbstendens. Både Kommissionens og Rådets foreslåede betalingsniveau indebærer i lyset heraf en stigning på 1,1 pct. ift Med hensyn til udgiftskategori 2 landbrugspolitik arbejdes der for, at der afsættes realistiske bevillinger til landbrugspolitikken. Det anerkendes, at langt hovedparten af udgifterne til landbrugspolitikken i form af direkte støtte er fastlagt i forordningen herom. For så vidt angår udgiftskategori 3 sikkerhed og borgerskab lægges der vægt på, at migrations- og flygtningerelaterede udgifter prioriteres. Regeringen finder det positivt, at ankomsttallene nu er tilbage på et førkriseniveauet, men ser fortsat grundlag for at prioritere særligt grænsehåndteringsindsatsen og administrationen af migrantankomster. For udgiftskategori 4 globale EU arbejdes der aktivt for, at EU s humanitære bistand prioriteres i lyset af de udenrigs- og sikkerhedspolitiske udfordringer ved EU s grænser og i EU s nabolande. Danmark vil desuden arbejde for, at finansieringen af Grønlandsinstrumentet fastholdes. Med hensyn til udgiftskategori 5 administration vægtes en stram og budgetansvarlig linje. Der arbejdes således for, at udviklingen i EU s administrationsudgifter afspejler situationen i mange medlemslande, hvor der er et betydeligt fokus på at reducere administrationsudgifterne. Det gælder også for de administrationsudgifter, som er budgetteret under de øvrige udgiftskategorier, herunder især agenturer. Der lægges derfor vægt på, at der tilvejebringes effektiviseringsgevinster i institutionerne bl.a. som følge af nye IT-løsninger, øget samarbejde på tværs af institutionerne og strukturelle reformer. Vedrørende de særlige fleksibilitetsinstrumenter finder regeringen, at aktiveringen af disse til enhver tid skal være retfærdiggjort, og at afsættelse af reserver til disse i forbindelse med det årlige budget bør reduceres til et minimum. Regeringen og de budgetrestriktive lande lægger desuden betydelig vægt på, at de særlige fleksibilitetsinstrumenter finansieres inden for EU's betalingslofter.

8 11. Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg Sagen blev forelagt Folketingets Europaudvalg til forhandlingsoplæg i forbindelse med Rådsmøde (økonomi og finans budget) d. 20. juni. Side 8 af 8

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3424 - økofin Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3424 - økofin Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3424 - økofin Bilag 1 Offentligt 27. oktober 2015 F4 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN budget) den 13. november 2015 1) EU's 2016-budget Side 2 2) Kommissionens forslag

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde økofin Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde økofin Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3483 - økofin Bilag 1 Offentligt Samlenotat vedrørende EU's budget for 2017 6. juli 2016 SEC(2016)280 1. Resume Kommissionen har fremlagt forslag til EU's budget for 2017.

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2015 SEK (2015) 0240 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 SEK (2015) 0240 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 SEK (2015) 0240 Bilag 2 Offentligt Samlenotat vedrørende EU's budget for 2016 21. august 2015 F5/ANASH 1. Resume Kommissionen har fremlagt et forslag til EU's budget for 2016. Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde almindelige anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde almindelige anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3494 - almindelige anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22381 Center for Europa og Nordamerika Den 28. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Samlenotat vedr. EU-budgetsager

Samlenotat vedr. EU-budgetsager Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3500 - økofin Bilag 1 Offentligt Samlenotat vedr. EU-budgetsager 27. oktober 2016 1) Midtvejsevaluering af EU s flerårige finansielle ramme 2 2) EU s budget for 2017 13 3)

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en) 9795/17 FIN 334 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 30. maj 2017 til: Komm. dok. nr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren

Læs mere

Punkt 1. Rådsmøde nr (økonomi og finans - budget) den 22. juli 2016

Punkt 1. Rådsmøde nr (økonomi og finans - budget) den 22. juli 2016 Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 869 Offentligt Europaudvalget REFERAT AF 41. EUROPAUDVALGSMØDE Dato: fredag den 15. juli 2016 Tidspunkt: kl. 10.00 Sted: vær. 2-133 Til stede: Desuden deltog: Mette

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) 14635/16 FIN 804 A-PUNKTSNOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: Rådet Vedr.: Den Europæiske Unions almindelige budget for

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. Teknisk justering af den finansielle ramme for 2012 på grundlag af udviklingen i BNI

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. Teknisk justering af den finansielle ramme for 2012 på grundlag af udviklingen i BNI EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.4.2011 KOM(2011) 199 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Teknisk justering af den finansielle ramme for 2012 på grundlag af udviklingen

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 81 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 81 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del Bilag 81 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. april 2016 Hvordan vedtager EU sit budget? EU s budget

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3499 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22382 Center for Europa og Nordamerika Den 26. oktober 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender inkl.

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.9.2016 COM(2016) 604 final 2016/0283 (APP) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 1311/2013 om fastlæggelse af den flerårige

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Udlændingeafdelingen Samlenotat vedrørende dansk deltagelse i Rådets og Europa- Parlamentets forordning om et instrument for finansiel støtte til

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Budgetudvalget 23.10.2014 2014/2036(BUD) UDKAST TIL BETÆNKNING om Rådets holdning til forslag til Den Europæiske Unions ændringsbudget nr. 3/2014 for regnskabsåret 2014, Sektion

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2012 Rådsmøde økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2012 Rådsmøde økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3197 - økofin Bilag 3 Offentligt Samlenotat vedr. møde i Forligsudvalget med Europa- Parlamentet om EU s budget for 2013 26. oktober 2012 F5, CAZ, ASBRI, KJL, SGJ J. nr. 12/00361

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

ÆNDRINGSBUDGET NR. 2 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR Styrkelse af centrale programmer for EU'S konkurrenceevne: Horisont 2020 og Erasmus+

ÆNDRINGSBUDGET NR. 2 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR Styrkelse af centrale programmer for EU'S konkurrenceevne: Horisont 2020 og Erasmus+ Europaudvalget 2019 KOM (2019) 0320 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.5.2019 COM(2019) 320 final ÆNDRINGSBUDGET NR. 2 TIL DET ALMINDELIGE BUDGET FOR 2019 Styrkelse af centrale programmer

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt 13. august 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Nyt brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER FORELØBIGT FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 8 TIL BUDGETTET FOR 2003 ALMINDELIG OVERSIGT OVER INDTÆGTER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER FORELØBIGT FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 8 TIL BUDGETTET FOR 2003 ALMINDELIG OVERSIGT OVER INDTÆGTER KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.11.2003 SEK(2003) 1297 endelig FORELØBIGT FORSLAG TIL ÆNDRINGSBUDGET NR. 8 TIL BUDGETTET FOR 2003 ALMINDELIG OVERSIGT OVER INDTÆGTER OVERSIGT

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0181 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0181 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0181 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 1. november 2005 Til underretning for

Læs mere

1. Kommissionen sendte den 28. juli 2017 Rådet forslag til ændringsbudget (FÆB) nr. 5 til det almindelige budget for 2017.

1. Kommissionen sendte den 28. juli 2017 Rådet forslag til ændringsbudget (FÆB) nr. 5 til det almindelige budget for 2017. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 207 (OR. en) 2439/7 FIN 562 PE-L 37 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Budgetudvalget De Faste Repræsentanters Komité/Rådet 560/7

Læs mere

Forud for konklavedrøftelsen den 7. december har formandskabet varslet et samlet kompromisudkast, som forventes fremlagt nogle få dage før konklaven.

Forud for konklavedrøftelsen den 7. december har formandskabet varslet et samlet kompromisudkast, som forventes fremlagt nogle få dage før konklaven. Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 121 Offentligt Samlenotat: Flerårige finansielle rammer 2007-2013 KOM(2004) 101 final, KOM(2004) 487 final og KOM(2004)498 final 1. Resumé Det britiske formandskab

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 88. Offentligt. Europaudvalget 2010-11 EU-note E 12.

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 88. Offentligt. Europaudvalget 2010-11 EU-note E 12. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 88 Offentligt Europaudvalget 2010-11 EU-note E 12 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Samlenotat vedr. Kommissionens forslag til revision af EU s Personalevedtægt

Samlenotat vedr. Kommissionens forslag til revision af EU s Personalevedtægt Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3197 - økofin Bilag 2 Offentligt Samlenotat vedr. Kommissionens forslag til revision af EU s Personalevedtægt 23. oktober 2012 F5, CAZ J. nr. 11/00982 1. Resumé Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2685 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. oktober 2005 Med henblik

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.6.2011 KOM(2011) 358 endelig Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om anvendelse af Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen i henhold

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Et mere ambitiøst EU-budget frem mod 2020?

Et mere ambitiøst EU-budget frem mod 2020? 11. maj 2012 Et mere ambitiøst EU-budget frem mod 2020? Peder Lundquist Den flerårige finansielle ramme og Traktaten Den flerårige finansielle ramme blev traktatfæstet med Lissabon traktaten (art. 312)

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund Skatteudvalget 2015-16 L 99 Bilag 9 Offentligt Notat 26. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om etablering af et arbejdsprogram

Læs mere

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final Europaudvalget 2018 Rådsmøde 3663 - almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt Samlenotat 7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final 1. Resumé

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0617 Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0617 Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0617 Bilag 4 Offentligt 12. april 2013 Samlenotat om Europa- Parlamentets og Rådets Forordning om den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligt Stillede. COM(2012)

Læs mere

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 211 Offentligt Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011 Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3068 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 10. februar 2011 FVM

Læs mere

Dokument: KOM(2018) 630 (FIN) Nyt notat Notatet oversendes til Folketingets Forsvarsudvalg til orientering. 12. oktober 2018

Dokument: KOM(2018) 630 (FIN) Nyt notat Notatet oversendes til Folketingets Forsvarsudvalg til orientering. 12. oktober 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0630 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg: Kommissionens forslag til en forordning om oprettelse af det europæiske industri-, teknologi-

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. juni 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. juni 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. juni 2017 (OR. en) 10694/17 FIN 416 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 27. juni 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 17.7.2012 2011/0177(APP) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Budgetudvalget

Læs mere

Europaudvalget 2007 2805 - Transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2007 2805 - Transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2007 2805 - Transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt DEPARTEMENTET Dato J. nr. Telefon Samlenotatsbidrag om Galileo Forslaget er parallelfremsendt til Folketingets Europaudvalg og Folketingets

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark.

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark. Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 613 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. april 2019 Europa-Kommissionens delegerede retsakt om fastlæggelse af kriterier for biobrændstoffer

Læs mere

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Organisation for erhvervslivet juni 2009 Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Den økonomiske krise skærper behovet for at omstille EU s budget, så det understøtter den fremtidige

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2016-17 Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og

Læs mere

Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del EU Note 53 Offentligt

Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del EU Note 53 Offentligt Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del EU Note 53 Offentligt Europaudvalget, Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 18. april 2013 Kommissionen

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2017 COM(2017) 150 final 2017/0068 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastsættelse i henhold til forordning (EU) nr. 1306/2013 af tilpasningssatsen

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE. om anvendelse af margenen til uforudsete udgifter i 2014

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE. om anvendelse af margenen til uforudsete udgifter i 2014 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2014 COM(2014) 328 final Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om anvendelse af margenen til uforudsete udgifter i 2014 DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. februar 2016 Click here to enter text. Click here to enter text. Ændring af EMSA-forordningen,

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg med henblik på møde i Rådet (Konkurrenceevne industri, indre marked, forskning) den 21. 22.

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt NOTAT GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om accept af ændringen til 1998-tungmetalprotokollen

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 218 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0567 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. august 2018 Forordningsforslag vedr. fælles regler og standarder for organisationer, der

Læs mere

Notat. Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund. Til Folketingets Europaudvalg

Notat. Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund. Til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg 2. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Hermed fremsendes notat vedrørende EU-Kommissionens

Læs mere

10939/17 ADD 1 ht/ht/bh 1 DG G 2A

10939/17 ADD 1 ht/ht/bh 1 DG G 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juli 2017 (OR. en) 10939/17 ADD 1 FIN 447 INST 299 PE-L 32 NOTE fra: til: Vedr.: Budgetudvalget De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Forslag til Den Europæiske

Læs mere

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Samlenotatet sendes efterfølgende til Videnskabsudvalget Rådsmøde (konkurrenceevne) (det indre

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget 2015/XXXX(BUD) 23.6.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Transport- og Turismeudvalget til Budgetudvalget om Den Europæiske Unions almindelige budget

Læs mere

Europaudvalget 2009 2940 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 2940 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2940 - Økofin Bilag 2 Offentligt 23. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. april 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for Juni 2010

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for Juni 2010 Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for 2008 Juni 2010 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning

Læs mere

Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt

Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt Folketingets Europaudvalg København, den Sagsnr.: 12679 FVM 565 Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af den 8. juli 2008 (Rådsmøde nr. 2883,

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 31. maj 2013 Rådsmøde (udenrigsanliggender - handel)

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.3.2015 COM(2015) 141 final 2015/0070 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastsættelse i henhold til forordning (EU) nr. 1306/2013 af tilpasningssatsen

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. Finansielle oplysninger om Den Europæiske Udviklingsfond

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. Finansielle oplysninger om Den Europæiske Udviklingsfond EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.6.2017 COM(2017) 299 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET Finansielle oplysninger om Den Europæiske Udviklingsfond Den Europæiske Udviklingsfond (EUF): prognoser

Læs mere

Der forventes ikke administrative eller økonomiske konsekvenser i Danmark af forslaget.

Der forventes ikke administrative eller økonomiske konsekvenser i Danmark af forslaget. Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 281 Offentligt Notat GRUNDNOTAT til Folketingets Europaudvalg Kommissionens forslag til ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 850/2004 om

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3324 - Økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Sagsbehandler DEPTLK Koordineret med 1. Udkast til EU s budget for 2014 - Præsentation

Læs mere

Europaudvalget Økofin Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget Økofin Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 2693 - Økofin Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 11. november 2005 Med henblik på mødet i

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0593 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0593 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0593 Bilag 1 Offentligt G R UNDNO T AT 9. december 2009 J.nr. 2505/1232-0004 Ref. LHO/svf Forslag til forordning om fastsættelse af præstationsnormer for nye lette erhvervskøretøjer

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. januar 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. januar 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. januar 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0010 (APP) 5467/15 FORSLAG fra: modtaget: 20. januar 2015 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: FIN 47 CADREFIN

Læs mere

2. Baggrund Forslaget til forordning blev modtaget i engelsk sprogversion den 19. oktober 2011. Dansk sprogversion forelå den 26. oktober 2011.

2. Baggrund Forslaget til forordning blev modtaget i engelsk sprogversion den 19. oktober 2011. Dansk sprogversion forelå den 26. oktober 2011. Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0659 Bilag 1 Offentligt Notat 22. november 2011 INT/AKJ Grund- og nærhedsnotat om Kommissionens forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om ændring af afgørelse

Læs mere

Fødevareministeriet Slotsholmgade 12, 1216 København K. Sendt via til: og

Fødevareministeriet Slotsholmgade 12, 1216 København K. Sendt via  til: og Dato 27. september 2016 Side 1 af 5 Fødevareministeriet Slotsholmgade 12, 1216 København K Sendt via e-mail til: jwp@mfvm.dk og kad@mfvm.dk Skriftlig høring af 2-udvalget vedrørende forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 29. november 2016 Sagsnummer: 2016-221./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Det Midlertidige Udvalg om Politikudfordringer og Budgetmidler i det udvidede EU Finansielle overslag

EUROPA-PARLAMENTET. Det Midlertidige Udvalg om Politikudfordringer og Budgetmidler i det udvidede EU Finansielle overslag EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Det Midlertidige Udvalg om Politikudfordringer og Budgetmidler i det udvidede EU 2007-2013 Finansielle overslag 2007-2013 17.2.2005 ARBEJDSDOKUMENT NR. 19 om forbindelsen

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december 2012

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december 2012 Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3205 - økofin Bilag 4 Offentligt Enhed International Økonomi Sagsbehandler [INI] Koordineret med [INI] Sagsnr. Doknr. Dato Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 190 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 190 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 190 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 6. januar 2016 Sagsnummer: 2016-221./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt NOTAT Dato: 23. februar 2011 Kontor: Internationalt Supplerende samlenotat til brug for rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 24. 25. februar

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter d. 22.10.2014 Kommentar til lovforslag om udgiftslofter Formandsskabets bemærkninger til lovforslagene indgår i Dansk Økonomi, efterår 2014. Dette notat opsummerer disse bemærkninger. Finansministeren

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00208 Dep. sagsnr. 14890 Den 9. juli 2009 FVM 676 NOTAT

Læs mere