Udkast til generel gruppefritagelsesforordning på statsstøtteområdet (KOM nr. foreligger ikke)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udkast til generel gruppefritagelsesforordning på statsstøtteområdet (KOM nr. foreligger ikke)"

Transkript

1 Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 248 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Udkast til generel gruppefritagelsesforordning på statsstøtteområdet (KOM nr. foreligger ikke) Grundnotat sendes tillige til Folketingets Erhvervsudvalg. Resumé Kommissionen har ultimo april 2007 udarbejdet et udkast til en såkaldt supergruppefritagelsesforordning. Udkastet er en følge af, at et af Kommissionens mål i henhold til statsstøttehandlingsplanen 1 var at simplificere de eksisterende gruppefritagelser på statsstøtteområdet og samle dem i en supergruppefritagelsesforordning. Supergruppefritagelsesforordningen angiver de områder og relevante kriterier for, hvornår Kommissionen med sikkerhed finder, at medlemsstaternes statsstøtte er forenelig med Fællesskabet. Opfylder medlemsstaternes støtteordninger disse betingelser, kan de derfor sættes i værk uden at skulle afvente en anmeldelse til og godkendelse af Kommissionen. Bemyndigelsesforordningen 2 angiver på hvilke områder, Kommissionen har kompetence til at udstede gruppefritagelser. Supergruppefritagelsesforordningen forventes at træde i kraft i løbet af foråret Ud over de eksisterende gruppefritagelser har Kommissionen medtaget nye områder, herunder miljøstøtte, støtte i form af risikovillig kapital, og forsknings- og udviklingsstøtte til store virksomheder. Samtidig omfattes landbrugsområdet i langt større omfang end tidligere af disse generelle gruppefritagelser. 1 KOM (2005) 107 endelig 2 Rådets forordning (EF) 994/98 af 7. maj 1998 om anvendelse af artikel 92 og 93 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab på visse former for horisontal statsstøtte.

2 2/8 1. Baggrund og indhold Kommissionen har ultimo april 2007, som et led i Statsstøtte Handlingsplanen, udarbejdet et udkast til en såkaldt supergruppefritagelsesforordning. Forordningen skal samle de eksisterende gruppefritagelser på statsstøtteområdet, og samtidig er der medtaget følgende nye områder: miljøstøtte, støtte i form af risikovillig kapital og forsknings- og udviklingsstøtte til store virksomheder. Bemyndigelsesforordningen (994/98), giver Kommissionen kompetence til i medført af EF-traktatens art. 87 at erklære, at støtte til små og mellemstore virksomheder (SMV), støtte til forskning og udvikling, støtte til miljøbeskyttelse, støtte til beskæftigelse, uddannelsesstøtte og støtte, der er i overensstemmelse med det kort, som Kommissionen har godkendt for tildeling af regionalstøtte i de enkelte medlemsstater, under visse betingelser er forenelig med fællesmarkedet og ikke er omfattet af anmeldelseskravet i traktatens art. 88, stk. 3. Det er således denne bemyndigelsesforordning, der giver Kommissionen hjemmel til at udstede gruppefritagelser på de nævnte områder. Forordningen indeholder i kap. I de generelle og fælles bestemmelser for alle støtteordninger, og i kap. II er indeholdt de særlige bestemmelser, der gælder for de forskellige former for støtte. Nedenfor redegøres for et uddrag af disse bestemmelser. I. Generelle bestemmelser: Anvendelsesområde: Forordningen finder anvendelse på følgende former for støtte: a) regional investerings- og beskæftigelsesstøtte b) investeringsstøtte til SMV c) støtte til miljøbeskyttelse d) støtte til konsulentbistand og SMV s deltagelse i messer e) støtte i form af risikovillig kapital f) støtte til forskning og udvikling g) uddannelsesstøtte h) støtte til dårligt stillede eller handicappede arbejdstagere Hertil er der en række undtagelser, bl.a. eksportstøtte, samt støtte i bestemte sektorer. Støtte inden for landbrugs- og fiskeriområdet er for en større del end hidtil blevet omfattet af det generelle regelsæt for statsstøtte (art. 1, stk. 3). Som udgangspunkt finder forordningen heller ikke anvendelse på individuel ad hoc-støtte til store virksomheder eller på regionalstøtte, der er målrettet bestemte erhvervssektorer inden for fremstillings- eller servicevirksomhed.

3 3/8 Endelig er der en ny bestemmelse om, at der ikke kan gives støtte i henhold til forordningen, såfremt der hermed gives støtte til en virksomhed, der ikke har efterkommet et krav om tilbagebetaling af støtte, som Kommissionen ved en tidligere beslutning har erklæret ulovlig og uforenelig med fællesmarkedet (art. 1, stk. 6). Støttens gennemsigtighed Forordningen finder kun anvendelse på gennemsigtig støtte. Gennemsigtig støtte defineres som støtte, hvis bruttosubventionsækvivalent (dvs. støttens økonomiske værdi) kan forudberegnes præcist, uden at det er nødvendigt at foretage en risikovurdering, jf. art. 2, nr. 5. Forordningen redegør nærmere for, hvad der skal forstås herved i art. 5. Bl.a. er der en bestemmelse om, at støtte indeholdt i garantiordninger som udgangspunkt kun kan anses for gennemsigtig, når metoden til beregning af bruttosubventionsækvivalenten er blevet godkendt af Kommissionen på grundlag af en anmeldelse (art. 5, stk. 1, litra b). Anmeldelsestærskler for individuel støtte I art. 6 er der en bestemmelse om, at forordningen ikke finder anvendelse på individuel støtte, hvad enten den ydes som ad-hoc støtte eller i henhold til en ordning, hvis støttens subventionsækvivalent overstiger følgende tærskler: a) investeringsstøtte til SMV: 7,5 mio. EUR pr. virksomhed og pr. investeringsprojekt b) investeringsstøtte til miljøbeskyttelse: 5 mio. EUR pr. virksomhed og pr. investeringsprojekt c) støtte til konsulentbistand til SMV og støtte til SMV s deltagelse i messer: 2 mio. EUR pr. virksomhed og pr. projekt d) støtte til forsknings- og udviklingsprojekter og gennemførlighedsundersøgelser: - projekter, der primært vedrører grundforskning 3 : 20 mio. EUR pr. virksomhed og pr. projekt/gennemførlighedsundersøgelse - projekter, der primært vedrører industriel forskning: 10 mio. EUR pr. virksomhed og pr. projekt/gennemførlighedsundersøgelse - alle andre projekter: 7,5 mio. EUR pr. virksomhed og pr. projekt/ gennemførlighedsundersøgelse. - Eureka-projekter: det dobbelte af det beløb, der er fastsat i pkt. d. e) støtte til SMV s udgifter til industrielle ejendomsrettigheder: 2 mio. EUR pr. virksomhed og pr. projekt f) uddannelsesstøtte: 2 mio. EUR pr. uddannelsesprojekt g) støtte til ansættelse af dårligt stillede arbejdstagere: 5 mio. EUR årligt pr. virksomhed 3 Et projekt anses for primært at vedrører grundforskning eller industriel forskning, hvis over halvdelen af de støtteberettigede projektomkostninger vedrører aktiviteter, der falder ind under henholdsvis grundforskning eller industriel forskning, jf. art. 6, stk. 1.

4 4/8 h) støtte til beskæftigelse af handicappede arbejdstagere til dækning af lønomkostninger og som kompensation for ekstraomkostninger: 10 mio. EUR årligt pr. virksomhed Kumulering Kumulering af støtte med anden støtte herunder de minimis støtte kan som udgangspunkt finde sted, med mindre der er tale om støtte til de samme støtteberettigede omkostninger. De nærmere regler herom findes i forordningens art. 7. Tilskyndelsesvirkning Forordningen finder kun anvendelse på støtte, der har tilskyndelsesvirkning. F.s.v.a. støtte til SMV betyder det, at støttemodtageren som udgangspunkt skal have ansøgt om støtten inden det støttede projekt eller den støttede aktivitet påbegyndes. De nærmere regler herom findes i art. 8. Gennemsigtighed og tilsyn I forordningens art. 9 er der nærmere regler for, hvordan medlemsstaten skal give Kommissionen oplysninger om den påtænkte støtteforanstaltning med henblik på offentliggørelse i EU-Tidende. Bl.a. skal medlemsstaten hvert år i elektronisk form udarbejde en rapport om anvendelsen af forordningen (art. 9, stk. 5), ligesom medlemslandene skal føre detaljerede fortegnelser over de individuelle støtteforanstaltninger eller støtteordninger, der er fritaget i henhold til forordningen (art. 9, stk. 6). Særlige betingelser for investeringsstøtte Endelig er der i art. 10 fastsat særlige betingelser for investeringsstøtte, herunder hvad investeringerne skal bestå af for at kunne betragtes som støtteberettigede omkostninger i henhold til forordningen. II. Særlige bestemmelser for de forskellige former for støtte: Regionalstøtte Afsnit 1, art. 11 omhandler de særlige bestemmelser, der gælder for regional investerings- og beskæftigelsesstøtte. Bestemmelserne lægger sig i høj grad op af den gældende forordning (EF) nr. 1628/ af 24. oktober 2006 om anvendelse af traktatens artikel 87 og 88 på medlemsstaternes regionale investeringsstøtte. Investeringsstøtte til SMV Afsnit 2, art. 12 omhandler investerings- og beskæftigelsesstøtte til SMV. I forhold til den gældende SMV forordning 5, er en af de væsentligste ændrin- 4 EUT nr. L 302 af 01/11/ Kommissionens forordning (EF) nr. 70/2001 af 12. januar 2001 om anvendelse af EF- Traktatens artikel 87 og 88 på statsstøtte til små og mellemstore virksomheder.

5 5/8 ger, at forordningen også vedrører forarbejdning og afsætning af landbrugsprodukter, der er opført i bilag I til traktaten (art. 12, stk. 4). Støtte til miljøbeskyttelse Bestemmelserne herom findes i afsnit 3, og vedrører under nærmere angivne betingelser følgende former for støtte: 1) Investeringsstøtte til miljøbeskyttelse, der er mere vidtgående end fællesskabsstandarder (art. 14) 2) Støtte, der sætter SMV i stand til hurtigt at tilpasse sig nye fællesskabsstandarder 6 (art. 15) 3) Miljøstøtte til investeringer i energibesparende foranstaltninger (art. 16) 4) Miljøstøtte til investeringer i højeffektiv kraftvarmeproduktion (art. 17) 5) Miljøstøtte til investeringer i udnyttelse af vedvarende energikilder (art. 18) 6) Miljøstøtte i form af afgiftslempelser (art. 19) For mange af bestemmelserne har Kommissionen anført, at omkostningerne alene omfatter, hvad der er nødvendigt for at opnå den givne miljømæssige fordel. Et eksempel herpå er art. 14, stk. 4, hvorefter de støtteberettigede omkostninger omfatter de ekstra investeringsomkostninger, der er nødvendige for at nå op på et højere miljøbeskyttelsesniveau i forhold til fællesskabsstandarderne. Hvad angår miljøstøtte i form af afgiftslempelser (art. 19), fremgår det, at miljøstøtte i forbindelse med nye miljøafgiftsordninger, der opfylder betingelserne i Rådets direktiv 2003/96/EF, er fritaget for anmeldelse såfremt følgende betingelser er opfyldt: - Støtten må ikke overstige forskellen mellem Fællesskabets minimumsafgiftssats og den nationale afgift før lempelsen. Fællesskabets minimumsafgiftssats betragtes som det minimumsafgiftsniveau, der er fastsat i direktiv 2003/96/EF. - Afgiftslempelser må ikke ydes i perioder på over ti år. Støtte til konsulentbistand og SMV s deltagelse i messer Reglerne findes i afsnit 4, art , og der er ingen ændringer i forhold til bestemmelserne herom i den gældende SMV-gruppefritagelse. Støtte i form af risikovillig kapital (til SMV) De former for støtte i form af risikovillig kapital, der er medtaget i forordningen, fremgår af afsnit 5, art Det fremgår af art. 15, stk. 2, at Fællesskabsstandarderne skal være vedtaget, men fristen for den obligatoriske gennemførelse i national lovgivning må ikke være udløbet.

6 6/8 Der er i art. 23, stk. 2-8 opregnet en række betingelser, der skal være opfyldt, herunder at støtten ydes i form af kapitalinteresser i en profitdrevet investeringsfond, der forvaltes på kommercielt grundlag, og at investeringsfondens finansieringstrancher ikke må overstige 1 mio. EUR pr. målvirksomhed over en given tolvmåneders periode. Støtte til forskning og udvikling Bestemmelserne herom findes i afsnit 6, art Efter forordningen kan der under nærmere angivne betingelser gives støtte til: 1) Støtte til forsknings- og udviklingsprojekter (art. 25) 2) Støtte til tekniske gennemførlighedsundersøgelser (art. 26) 3) Støtte til SMV s udgifter til industrielle ejendomsrettigheder (art. 27) 4) Støtte til forskning og udvikling i landbrugssektoren (art. 28) I hovedtræk er der tale om en videreførsel af de tilsvarende bestemmelser i Kommissionens rammebestemmelser for forskning, udvikling og innovation, der trådte i kraft den 1. januar Ad 1) Den del af forskningsprojektet, hvortil der ydes støtte, skal være fuldstændig omfattet af en af følgende forskningskategorier: a) grundforskning b) industriel forskning c) eksperimentel udvikling Kategorierne er nærmere defineret i art. 24, og er de samme som de definitioner, der fremgår af Kommissionens rammebestemmelser for statsstøtte til forskning, udvikling og innovation. Kommissionen definerer eksperimentel udvikling på følgende måde: eksperimentel udvikling: erhvervelse, kombination, udformning og anvendelse af eksisterende videnskabelig, teknologisk, kommerciel og anden relevant viden og færdigheder med henblik på at udarbejde planer, projekter eller tegninger for nye, ændrede eller forbedrede produkter, produktionsmetoder eller tjenesteydelser. Dette kan også omfatte f.eks. andre aktiviteter, der er rettet mod konceptmæssig formulering og planlægning og dokumentering af nye produkter, produktionsmetoder eller tjenesteydelser. Aktiviteterne kan endvidere omfatte udarbejdelse af udkast, tegninger, planer og anden dokumentation, forudsat at de ikke er beregnet til kommerciel udnyttelse. Forsøgsproduktionen og testningen af produkter, produktionsmetoder og tjenesteydelser er ligeledes støtteberettiget, forudsat at de ikke kan anvendes eller ændres til at blive anvendt i industrien eller kommercielt.

7 7/8 Eksperimentel udvikling omfatter ikke rutinemæssige eller regelmæssige ændringer af produkter, produktionslinjer, produktionsmetoder, eksisterende tjenesteydelser og andre igangværende transaktioner, selv om sådanne ændringer kan medføre forbedringer. Uddannelsesstøtte Bestemmelserne, der findes i forordningens afsnit 7, art , lægger sig i høj grad op af de tilsvarende bestemmelser i den gældende gruppefritagelse for uddannelsesstøtte 7. Dog er der nogle mindre justeringer af støtteintensiteterne. Støtte til dårligt stillede og handicappede arbejdstagere Bestemmelserne står anført i forordningens afsnit 8, art I forhold til den gældende gruppefritagelse 8 er der den relevante ændring, at den gældende gruppefritagelsesforordnings bestemmelse om, at arbejdstageren skal være beskæftiget i mindst 12 mdr., kun er gentaget for så vidt angår handicappede arbejdstagere. Ved dårligt stillede arbejdstagere er der således mulighed for undtagelsesvist at begrænse perioden på 12 mdr. (art. 31, stk. 5 og art. 32, stk. 5) III. Overgangsforanstaltninger m.v.: Kommissionen har bl.a. i art. 35 anført, at forordningen skal finde anvendelse på støtte, der ydes inden dens ikrafttræden, og som opfylder alle dens betingelser. Støtte, der er ydet inden forordningens ikrafttræden, og som ikke opfylder dens betingelser, men opfylder betingelserne i forordning (EF) nr. 70/2001, forordning (EF) nr. 68/2001, forordning (EF) nr. 2204/2002 og forordning (EF) nr. 1628/2006, er fritaget for anmeldelseskravet i traktatens art. 88, stk Europa-Parlamentets holdning Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om sagen. 3. Nærhedsprincippet Kommissionen forholder sig i forslaget ikke nærmere til nærhedsprincippet. Det vurderes, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. 4. Gældende dansk ret Der findes ikke dansk ret på området i form af love eller bekendtgørelser. 5. Høring 7 Kommissionens forordning (EF) nr. 68/2001 af 12. januar 2001 om anvendelse af EF- Traktatens artikel 87 og 88 på uddannelsesstøtte. EFT nr. L 010 af 13/01/2001, side Kommissionens forordning (EF) nr. 2204/2002 af 12. december 2002 om anvendelse af EF-Traktatens artikel 87 og 88 på statsstøtte til beskæftigelse (EFT nr. L 337 af 13/12/2002, side 3-14).

8 8/8 Forslaget er sendt i høring i Specialudvalget for Konkurrenceevne og vækst samt i Fødevareministeriets såkaldte 2 udvalg den 16. maj Andre landes holdninger Kommissionen afholder et første møde med medlemsstaterne den 3. og 4. juli Foreløbig dansk holdning Danmark har tidligere over for Kommissionen tilkendegivet, at Danmark finder det positivt, at visse former for statsstøtte samles i en supergruppefritagelse, hvis det kan antages, at Kommissionen kan frigøre ressourcer brugt på rutinesager til brug for de mest konkurrenceforvridende sager. Danmark har tillige tidligere tilkendegivet, at Danmark finder det afgørende, at en sådan ordning ikke fører til materielle lempelser i forhold til at yde statsstøtte, og at der samtidig sikres en generel stramning af Kommissionens kontrol af medlemsstaterne. Det er endvidere dansk holdning, at reglerne i en gruppefritagelse formuleres så klart, at medlemsstaternes skøn minimeres. Samtidig bør gennemsigtigheden øges mest muligt, så tredjeparter lettere kan klage over støtte tildelt i henhold til supergruppefritagelsen. Overordnet er det således dansk holdning, at det er vigtigt at afbalancere hensynet til fleksibilitet og hurtigere procedurer over for en præcist og klart afgrænset gruppefritagelse. 8. Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser Forslaget vurderes ikke at have lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. 9. Samfundsøkonomiske konsekvenser Forslaget vurderes ikke at have samfundsøkonomiske konsekvenser. 10. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Forslaget vurderes ikke at have administrative konsekvenser for erhvervslivet. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

BILAG III. Oplysninger vedrørende statsstøtte, der er fritaget efter denne forordning

BILAG III. Oplysninger vedrørende statsstøtte, der er fritaget efter denne forordning DA BILAG III Oplysninger vedrørende statsstøtte, der er fritaget efter denne forordning DEL I fremsendes via Kommissionens IT-applikation, jf. artikel 12 Sag nr. Medlemsstat Medlemsstatens referencenr.

Læs mere

Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte

Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den [ ] 2006 K(2006) Udkast KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /.. af [ ] om anvendelse af traktatens

Læs mere

Del III.3. Supplerende informationsskema vedrørende beskæftigelsesstøtte

Del III.3. Supplerende informationsskema vedrørende beskæftigelsesstøtte Del III.3 Supplerende informationsskema vedrørende beskæftigelsesstøtte Dette supplerende informationsskema skal anvendes til anmeldelse af individuel støtte eller en ordning i henhold til artikel 9 i

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 9.8.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 214/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 800/2008 af 6. august 2008 om visse former for støttes forenelighed med fællesmarkedet i henhold til traktatens artikel

Læs mere

Bekendtgørelse om støtte til fordel for fiskeriet i henhold til EU s statsstøtteregler og finansieret af Fiskeafgiftsfonden 1)

Bekendtgørelse om støtte til fordel for fiskeriet i henhold til EU s statsstøtteregler og finansieret af Fiskeafgiftsfonden 1) BEK nr 41 af 03/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j. nr. 15-0171-000024 Senere

Læs mere

Del III.1. Supplerende informationsskema vedrørende støtte til små og mellemstore virksomheder

Del III.1. Supplerende informationsskema vedrørende støtte til små og mellemstore virksomheder Del III.1 Supplerende informationsskema vedrørende støtte til små og mellemstore virksomheder Dette supplerende informationsskema skal anvendes ved anmeldelse af individuel støtte i henhold til artikel

Læs mere

2. BESKRIVELSE AF STØTTEORDNINGEN (N 77/2008)

2. BESKRIVELSE AF STØTTEORDNINGEN (N 77/2008) EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.07.2009 C(2009)6136 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 229/2009 Danmark Ændring af programmet for brugerdreven innovation Hr. udenrigsminister 1. SAGSFORLØB (1) Ved elektronisk

Læs mere

Revision af rammebestemmelserne for statsstøtte til miljøbeskyttelse. Spørgeskema

Revision af rammebestemmelserne for statsstøtte til miljøbeskyttelse. Spørgeskema Revision af rammebestemmelserne for statsstøtte til miljøbeskyttelse Spørgeskema De nuværende rammebestemmelser udløber ifølge planen ved udgangen af 2007. Med henblik på revisionen af rammebestemmelserne

Læs mere

Retningslinjer for gennemgang af statsstøtte til fiskeri og akvakultur (2008/C 84/06)

Retningslinjer for gennemgang af statsstøtte til fiskeri og akvakultur (2008/C 84/06) C 84/10 Retningslinjer for gennemgang af statsstøtte til fiskeri og akvakultur (2008/C 84/06) 1. RETSGRUNDLAG OG ANVENDELSESOMRÅDE 1.1. Disse retningslinjer gælder for hele fiskerisektoren og vedrører

Læs mere

VEJLEDNING OM FÆLLESSKABETS STATSSTØTTEREGLER

VEJLEDNING OM FÆLLESSKABETS STATSSTØTTEREGLER VEJLEDNING OM FÆLLESSKABETS STATSSTØTTEREGLER Bemærk: Faktabladene i bilaget er koncise og, i nogle tilfælde, forenklede sammendrag af statsstøttelovgivningen på de områder, der anses for de mest relevante

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag nr. N 229/ Danmark Regionale teknologicentre

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag nr. N 229/ Danmark Regionale teknologicentre EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13-X-2005 K (2005) 4092 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 229/2005 - Danmark Regionale teknologicentre Kommissionen skal herved meddele Danmark, at den på grundlag af de oplysninger,

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.2.2019 L 51 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/316 af 21. februar 2019 om ændring af forordning (EU) nr. 1408/2013 om anvendelse af artikel 107

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 114/8 Den Europæiske Unions Tidende 26.4.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 360/2012 af 25. april 2012 om anvendelse af artikel 107 og 108 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde på de

Læs mere

21.12.2007 Den Europæiske Unions Tidende L 337/35

21.12.2007 Den Europæiske Unions Tidende L 337/35 21.12.2007 Den Europæiske Unions Tidende L 337/35 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1535/2007 af 20. december 2007 om anvendelse af EF-traktatens artikel 87 og 88 på de minimis-støtte til produktion af

Læs mere

L 193/6 Den Europæiske Unions Tidende 25.7.2007

L 193/6 Den Europæiske Unions Tidende 25.7.2007 L 193/6 Den Europæiske Unions Tidende 25.7.2007 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 875/2007 af 24. juli 2007 om anvendelse af EF-traktatens artikel 87 og 88 på de minimis-støtte i fiskerisektoren og om

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del Bilag 292 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del Bilag 292 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del Bilag 292 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. oktober 2011 11/05089-5 /tlr-dep Kommissionens forslag til nye statsstøtteregler for tjenesteydelser

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

STATSSTØTTE MED REGIONALT SIGTE

STATSSTØTTE MED REGIONALT SIGTE STATSSTØTTE MED REGIONALT SIGTE Formålet med statsstøtte med regionalt sigte er at fremme den økonomiske udvikling og jobskabelsen i særligt ugunstigt stillede regioner i Europa. RETSGRUNDLAG Artikel 107

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Kommissionen er nået frem til denne beslutning ud fra følgende betragtninger:

Kommissionen er nået frem til denne beslutning ud fra følgende betragtninger: EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 04-04-2001 SG (2001) D/ 287440 Vedr.: Støttesag nr. N 459/00 - Danmark Støtte til innovation, forskning og udvikling Hr. minister, Jeg har den glæde at meddele Dem, at

Læs mere

Hovedformålet med ordningen er at fremme den regionale udvikling.

Hovedformålet med ordningen er at fremme den regionale udvikling. EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 02.05.2000 D(2000) 103391 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 808/1999 - Danmark Regionaludviklingsstøtteordning Hr. minister, SAGSFORLØB Ved brev nr. 400.W.3 af 20. december

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX COM(2018) 398 Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EU) nr. 2015/1588 af 13. juli 2015 om anvendelse af artikel 107 og 108 i traktaten om

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.12.2012 COM(2012) 730 final 2012/0344 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 994/98 af 7. maj 1998 om anvendelse af artikel 92

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 8. marts 2019 Sagsnummer:

Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 8. marts 2019 Sagsnummer: Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 MOF Alm.del - Bilag 457 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 8. marts 2019 Sagsnummer: 2019-172./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2016) 2091 final

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2016) 2091 final EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 05.04.2016 C(2016) 2091 final Vedr: Statsstøttesag SA.42498 (2015/N) Danmark Ændring af støtte til husstandsvindmøller Hr. udenrigsminister Europa-Kommissionen skal herved

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2001R0070 DA 01.01.2007 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 70/2001 af 12. januar 2001 om anvendelse

Læs mere

Fællesskabets statsstøtteregler

Fællesskabets statsstøtteregler Europa-Kommissionen Generaldirektoratet for Konkurrence Vejledning Fællesskabets statsstøtteregler 30. september 2008 Denne vejledning findes også på Europa-Kommissionens websted for konkurrence: http://ec.europa.eu/competition/state_aid/studies_reports/studies_reports.cfm

Læs mere

Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD)

Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD) Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD) 1. Er statsstøttereglerne for fiskerisektoren ændret for perioden 2014-2020? Visse fiskerispecifikke

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 21. oktober 2010 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag SA (N/2015) Danmark Ændring af støtte til husstandsvindmøller

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag SA (N/2015) Danmark Ændring af støtte til husstandsvindmøller EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5. april 2016 C(2016) 2091 cor TIL OFFENTLIGGØRELSE Dette dokument er et internt kommissionsdokument, som der udelukkende gives indsigt i til orientering. Vedr.: Statsstøttesag

Læs mere

Høringssvar fra den danske regering vedr. revision af rammebestemmelserne

Høringssvar fra den danske regering vedr. revision af rammebestemmelserne 19. november 2010 Sag 10/00085 /tha Høringssvar fra den danske regering vedr. revision af rammebestemmelserne for statsstøtte til skibsbygning 1. Baggrund Kommissionen har i høringsoplæg af den 4. oktober

Læs mere

EU s statsstøtteregler og de minimis

EU s statsstøtteregler og de minimis EU s statsstøtteregler og de minimis 18. juni 2019 Daniel Lauest Vistisen Dagsorden Hvor er vi henne? Hvad er statsstøtte og hvilke hensyn der ligger bag? EU s forbud mod at yde statsstøtte Overtrædelse

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

RAMMEBESTEMMELSER FOR STATSSTØTTE TIL SKIBSBYGNING (2011/C 364/06)

RAMMEBESTEMMELSER FOR STATSSTØTTE TIL SKIBSBYGNING (2011/C 364/06) 14.12.2011 Den Europæiske Unions Tidende C 364/9 RAMMEBESTEMMELSER FOR STATSSTØTTE TIL SKIBSBYGNING (2011/C 364/06) 1. INDLEDNING 1. Siden begyndelsen af 1970'erne har statsstøtte til skibsbygning været

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0031 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/departementet Sagsnr.: 14-80-00008/24841 Den 28. februar 2014 FVM 247 GRUNDNOTAT

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPDPT Koordineret med: Sagsnr.: 1602936 Dok. nr.: 215934 Dato:

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. MST-6230-00071 Ref. doble GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

28.12.2006 Den Europæiske Unions Tidende L 379/5

28.12.2006 Den Europæiske Unions Tidende L 379/5 28.12.2006 Den Europæiske Unions Tidende L 379/5 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1998/2006 af 15. december 2006 om anvendelse af traktatens artikel 87 og 88 på de minimis-støtte KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 30.10.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 807/2014 om supplerende bestemmelser

Læs mere

Udkast til generel gruppefritagelsesforordning - BEGRUNDELSE

Udkast til generel gruppefritagelsesforordning - BEGRUNDELSE Udkast til generel gruppefritagelsesforordning - BEGRUNDELSE I. FORSLAGETS FORMÅL OG BAGGRUND Den 8. maj 2012 igangsatte Kommissionen med sin meddelelse om modernisering af statsstøttereglerne en generel

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 235 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 7. april 2014 Forslag til Rådets afgørelse om Den Europæiske Unions holdning

Læs mere

FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark

FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark Herunder: støtte til private virksomheder Medlemslandene i den Europæiske Union vil gerne undgå statslige indgreb, der virker

Læs mere

Retningslinjer for statsstøtte med regionalt sigte for , EUT C 54 af , s. 13.

Retningslinjer for statsstøtte med regionalt sigte for , EUT C 54 af , s. 13. EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21-II-2007 K(2007)463 endelig Vedr.: Statsstøttesag nr. N 693/2006 Danmark Regionalstøttekort 2007-2013 Hr. udenrigsminister, 1. SAGSFORLØB (1) Ved e-mail af 13. oktober

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 22 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./2.1 J.nr.: PD 07-201/EU17-000008 Den 12. oktober 2007 MMO/RUBJ/TAER FVM

Læs mere

KRITERIER FOR VURDERING AF FORENELIGHEDEN AF STATSSTØTTE TIL DÅRLIGT STILLEDE OG HANDICAPPEDE ARBEJDSTAGERE UNDERLAGT INDIVIDUEL ANMELDELSESPLIGT

KRITERIER FOR VURDERING AF FORENELIGHEDEN AF STATSSTØTTE TIL DÅRLIGT STILLEDE OG HANDICAPPEDE ARBEJDSTAGERE UNDERLAGT INDIVIDUEL ANMELDELSESPLIGT DA DA DA KRITERIER FOR VURDERING AF FORENELIGHEDEN AF STATSSTØTTE TIL DÅRLIGT STILLEDE OG HANDICAPPEDE ARBEJDSTAGERE UNDERLAGT INDIVIDUEL ANMELDELSESPLIGT 1. INDLEDNING 1. Beskæftigelsesfremme og social

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 408 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. september 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Modernisering af EU's statsstøtteregler giver bedre muligheder for støtte til iværksættervirksomheder

Modernisering af EU's statsstøtteregler giver bedre muligheder for støtte til iværksættervirksomheder Modernisering af EU's statsstøtteregler giver bedre muligheder for støtte til iværksættervirksomheder Af advokat, partner Gitte Holtsø Europa-Kommissionen har indenfor de seneste år foretaget en omfattende

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 21.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 79/7 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 254/2013 af 20. marts 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske

Læs mere

Pulje til forsøg med mere energieffektive transportløsninger Samlet ansøgningsmateriale

Pulje til forsøg med mere energieffektive transportløsninger Samlet ansøgningsmateriale Pulje til forsøg med mere energieffektive transportløsninger Samlet ansøgningsmateriale - 2011 16. maj 2011 3 Forsøgspuljen Indhold Om puljen 4 Formål 5 Hvilke projekter kan der gives tilskud til? 6 Økonomisk

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 23.10.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0265 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 23. oktober 2018 med henblik på vedtagelse

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 6. oktober 2017 Sagsnummer: 2017-439./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat

Læs mere

Statsstøttesag nr. N 394/2007 Danmark Vindmøllers undtagelse fra strammere afskrivningsregler

Statsstøttesag nr. N 394/2007 Danmark Vindmøllers undtagelse fra strammere afskrivningsregler EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.III.2008 K(2008)1083 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 394/2007 Danmark Vindmøllers undtagelse fra strammere afskrivningsregler Hr. udenrigsminister, Kommissionen skal hermed

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. /.. af XXX

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. /.. af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX COMP A3 [ ](2013) XXX draft KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. /.. af XXX om visse former for støttes forenelighed med det indre marked i henhold til traktatens artikel

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

This page intentionally left blank

This page intentionally left blank EU-statsstøtteret This page intentionally left blank Peter L. Vesterdorf og Mogens Uhd Nielsen EU-statsstøtteret Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2009 EU-statsstøtteret 2009 by Jurist- og Økonomforbundets

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg om: Rådsmøde (land og fisk) den 13. juli miljødelen

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg om: Rådsmøde (land og fisk) den 13. juli miljødelen Europaudvalget 2009 2956 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Notat MILJØMINISTERIET 29. juni 2009 EU og Internationalt politisk sekretariat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg om: Rådsmøde (land

Læs mere

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 I medfør af 26 i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet.

Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. Modernisering af EU's statsstøtteregler giver bedre muligheder for støtte til iværksættervirksomheder Europa-Kommissionen har indenfor de seneste

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER ARBEJDSDOKUMENT FORELØBIGT UDKAST. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER ARBEJDSDOKUMENT FORELØBIGT UDKAST. Forslag til RÅDETS FORORDNING DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 05/10/06 ARBEJDSDOKUMENT FORELØBIGT UDKAST Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 994/98 af 7. maj 1998

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 91 Bilag 1 Offentligt 1 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi m.v. (Midlertidig suspension af støtteordninger og indsættelse

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01347/Dep. sagsnr. 16346 Den 3. juli 2012 FVM 052 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0638/2001 2001/0018(COD) DA 10/12/2001 Fælles holdning vedtaget af Rådet den 6. december 2001 med henblik på vedtagelse af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 1.7.2014 L 193/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 702/2014 af 25. juni 2014 om forenelighed med det indre marked efter artikel 107 og 108 i traktaten

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, 01-04-2004 C (2004) 1338 Vedr.: Statsstøtte / Danmark Støtteforanstaltning nr. N 67/04 Stikprøvekontrol af bedrifter med slagtekyllinger Hr. udenrigsminister, Jeg skal herved

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.7.2018 C(2018) 4838 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 30.7.2018 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 808/2014 om fastlæggelse af regler

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 31.8.2007 KOM(2007) 489 endelig 2007/0178 (CNS) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Forenkling: Ændring af forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 24.12.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 352/9 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1408/2013 af 18. december 2013 om anvendelse af artikel 107 og 108 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen.

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen. 30.12.2017 L 351/55 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/2468 af 20. december 2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande, jf. Europa- Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0342 Bilag 1 Offentligt Notat 4. oktober 2006 J.nr. 2006-240-0051 Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Vedrørende meddelelse fra Kommissionen til Rådet nr. 11167/06 af

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0028 Bilag 2 Offentligt Notat 13. marts 2009 J.nr. 2009-739-0203 Grundnotat om Europa-Kommissionens forslag til Rådets direktiv om gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-2301-00738/Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. marts 2011 FVM 886 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat

Grund- og Nærhedsnotat Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0185 Bilag 1 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg (Kopi til Folketingets Skatteudvalg) 22. juni 2012 J.nr. 2012-721-0039 Grund- og Nærhedsnotat Forslag til Rådets

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.9.2016 L 257/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1703 af 22. september 2016 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.7.2011 KOM(2011) 443 endelig 2011/0192 (CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode DA DA BEGRUNDELSE

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

GRUNDNOTAT. Forslaget vil ikke medføre væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark.

GRUNDNOTAT. Forslaget vil ikke medføre væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark. Notat Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. rdh/asc GRUNDNOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF for så vidt angår restriktioner for

Læs mere

Statsstøtte/Danmark Støtte nr. N 124/2006 Velfærdsrådgivning vedrørende slagtekyllinger (udvikling af rådgivningsværktøj til velfærdsvurdering)

Statsstøtte/Danmark Støtte nr. N 124/2006 Velfærdsrådgivning vedrørende slagtekyllinger (udvikling af rådgivningsværktøj til velfærdsvurdering) EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12-IV-2006 K(2006) 1677 Vedr.: Statsstøtte/Danmark Støtte nr. N 124/2006 Velfærdsrådgivning vedrørende slagtekyllinger (udvikling af rådgivningsværktøj til velfærdsvurdering)

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0065 (CNS) 8214/2/15 REV 2 FISC 34 ECOFIN 259 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2013-29-25-07116/Dep sagsnr: 25723 Den 16. april 2014 FVM 268 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2008/0045(COD) 26.6.2008 ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 201 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00430/Dep. sagsnr. 3594 Den 27. januar 2010 FVM 732 NOTAT

Læs mere