Evaluering af Projekt Sprog og It.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af Projekt Sprog og It."

Transkript

1 Evaluering af Projekt Sprog og It. Ved læse- og teknologikonsulent, Vibeke P. Christensen, LæseTek. Udført i samarbejde mellem LæseTek, Vipperød og Ågerup Børnehus samt Kildevangens skole, afd. Vipperød og Ågerup, skoleåret 2015/16. Konklusion Projekt Sprog og It var en indsats med fokus på de sproglige og it-mæssige forudsætninger og færdigheder hos henholdsvis 52 børn i 0. kl. på Kildevangens Skole samt 43 af de kommende skolebørn fra institutionerne i Vipperød og Ågerup børnehuse i skoleåret 2015/16. Projektet bestod af undervisning af børnene ved henholdsvis en konsulent fra LæseTek samt de involverede pædagoger og børnehaveklasseledere. Skolens læsevejleder var desuden tilknyttet projektet. Fokus hos børnehavebørnene var bogstavkendskab, opmærksomhed på sproglyde samt evnen til at fortælle historier. Fokus hos børnehaveklassebørnene var ligeledes bogstavkendskab samt at træne det alfabetiske princip og børneskrivning af fortællinger. Fokusområderne blev udvalgt ud fra hvilke kriterier, der er vigtige i udviklingen af læsning og skrivning og blev arbejdet med gennem apps på ipads. Apps ene var dels træningsapps som f.eks. trænede bogstav-/lydkendskab og syntesedannelse og dels to forskellige multimodale apps, hvor man både kunne tage billeder, skrive, tegne og indtale lyd. Undervisningen blev fuldt op af en række møder med sparring for pædagogerne og børnehaveklasselederne, ligesom børnenes forældre blev inviteret til forældremøder med information og dialog om generel sprogstimulering samt læringsapps til ipad. Projektet blev evalueret ved hjælp af præ- og posttests af børnene samt spørgeskemaer til pædagogerne og børnehaveklasselederne om deres udbytte. Resultaterne af børnehavebørnenes præ- og posttests viste en positiv udvikling af børnehavebørnenes færdigheder. De fleste af børnene kunne således skrive deres eget navn ved projektets afslutning, ligesom de i gennemsnit kunne 7 flere bogstaver ved projektets slutning, end de havde kunnet i starten. Dette svarer til, at børnene i gennemsnit kunne skrive ca. 15 bogstaver, inden de skulle starte i skole. Forskellen på hvor mange bogstaver de enkelte børn kunne skrive var dog stor, og spredningen lå således fra 0 til 27 bogstaver. Resultaterne fra børnehaveklassebørnenes præ- og posttests viste ligeledes en positiv udvikling af deres skriftlige formuleringsevne. Børnene skrev i slutningen af projektet næsten udelukkende bogstaver i stedet for andre tegn (kruseduller, tegninger mv.), de huskede i højere grad at lave mellemrum mellem ordene, og hele 67 % af børnene viste tegn på lydret stavning i deres skriftlige formulering i slutningen af året.

2 Det er vigtigt at understrege, at resultaterne for børnene ikke alene kan tilskrives Projekt Sprog og It, men i lige så høj grad er et resultat af den generelle sprogindsats, der har været i børnehaverne, børnehaveklasserne såvel som i hjemmene. Spørgeskemaundersøgelsen viste en overvejende positiv respons fra de involverede pædagoger og børnehaveklasseledere både i forhold til eget, forældrenes og børnenes udbytte. De vurderede således, at både børnehavebørnene og børnehaveklassebørnene overordnet havde et godt udbytte af projektet i forhold til deres viden om bogstaver og deres lyde, deres evne til at fortælle historier, samt deres itmæssige kompetencer. De beskrev dog også visse udfordringer i projektet hovedsageligt i forhold til manglende ressourcer og struktur. Idet børnehaveklasserne ikke tidligere havde haft ipads til rådighed, havde projektet derudover den meget positive effekt, at børnehaveklasseledernes nu havde mulighed for at inddrage it i børnenes skolehverdag allerede i 0. kl., hvilket de ikke tidligere havde haft. Efter projektets afslutning havde de involverede meget forskellige opfattelser af, om de selv kunne arbejde videre med de sproglige og it-mæssige redskaber, de havde lært i projektet. På trods af at pædagogerne udtalte, at de i nogen eller i høj grad havde fået viden om, hvordan man kunne arbejde med børns evne til at fortælle historier samt arbejde med deres it-mæssige kompetencer, havde pædagogerne meget forskellige oplevelser af at være klædt på til selv at arbejde videre med de sproglige og it-mæssige redskaber fra projektet. Begge børnehaveklasseledere følte til gengæld i høj grad, at de både havde erhvervet sig ny viden og var parate til at arbejde videre selvstændigt. Nu, efter projektets afslutning, kan det anbefales børnehaver og børnehaveklasser at arbejde videre med projektets elementer. De kan således supplere deres sædvanlige arbejde (med bogstaver, lyde, det alfabetiske princip, historiefortælling og børneskrivning) med træningsapps samt multimodale apps på ipads. Derudover kan de med god gavn teste børnehave- samt børnehaveklassebørnene henholdsvis i starten, midten og slutningen af året (mere eller mindre formelt) for at følge deres udvikling samt give viden om, hvilke børn, der evt. skal have ekstra opmærksomhed/en ekstra indsats. Informationen om førskolebørnenes bogstavkendskab samt evne til at skrive eget navn kan desuden være værdifuld i overleveringen fra børnehave til skole for at give en optimal overgang samt kan bruges som ekstra oplysning i vurdering af skoleparathed primært i tvivlssager. Ved tvivl om et barn i børnehaveklassen er i risiko for at udvikle læsevanskeligheder (f.eks. ordblindhed) kan dette søges afklaret ved hjælp af en Ordblinderisikotest, som Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har stillet til rådighed.

3 Projektets formål Formålet med Projekt Sprog og It var at styrke de sproglige og it-mæssige forudsætninger og færdigheder hos henholdsvis børnene i 0. kl. på Kildevangens Skole samt de ældste børn i institutionerne i Vipperød og Ågerup børnehuse. Hypotesen bag projektet var, at en indsats med fokus på læring gennem teknologi kunne være med til at motivere en anden gruppe børn end dem, der naturligt havde en interesse for sprog, læsning og skrivning. Samtidig var målet, at alle børn skulle kunne inkluderes i aktiviteterne. Teknologien blev brugt til at understøtte de læringsmål, der allerede eksisterer i institutionerne og skolen, og blev inddraget for at opfylde disse læringsmål på en anderledes måde. I projektet var der desuden fokus på sammenhængen mellem dagtilbud og skole fra et børne- såvel som forældreperspektiv. Beskrivelse af projektet Projektet bestod af to sideløbende indsatser; en indsats for de ældste børnehavebørn i henholdsvis Vipperød og Ågerup børnehus samt en indsats i børnehaveklasserne på Kildevangens skole afd. Vipperød og Ågerup. Indsatsen bestod af følgende: Elementer i projektet Undervisning af børnehavebørn såvel som børnehaveklassebørn med fokus på bogstavkendskab, sproglyde, historiefortælling/børneskrivning samt it-mæssige færdigheder ved konsulent fra LæseTek Undervisning børnehavebørn såvel som børnehaveklassebørn med fokus på bogstavkendskab, sproglyde, historiefortælling/børneskrivning samt it-mæssige færdigheder ved henholdsvis pædagoger og børnehaveklasselærere Forældremøder Løbende møder med henholdsvis pædagoger og børnehaveklasselærere Testning af børnenes færdigheder før og efter projektet Afsluttende evalueringsrapport Børnehaverne; Vipperød og Ågerup Børnehus En konsulent fra LæseTek samt pædagogerne arbejdede med børnehavebørnene på ipad (se bilag 1 for liste over anvendte apps) med fokus på at styrke deres sproglige og it-mæssige forudsætninger og færdigheder gennem it.

4 Konsulenten testede børnenes bogstavkendskab før og efter projektet (sept. og maj). På baggrund af pædagogernes forhåndskendskab til børnene og deres sproglige niveau opdelte de børnene i mindre og homogene grupper. I disse mindre grupper blev børnene introduceret for forskellige læringsapps, der trænede henholdsvis deres bogstavkendskab og opmærksomhed på sproglyde samt en multimodal app (Book Creator), der kunne facilitere skabningen af fortællinger, idet man både kunne indtale lyd, indsætte billeder samt skrive og tegne. Konsulenten var i starten til stede sammen med 1 pædagog og viste, hvordan man kunne arbejde med både læringsapps og den multimodale app. I Ågerup børnehus var det den samme pædagog, der indgik i al sidemandsoplæringen, mens det i Vipperød børnehus skulle fordeles ud over 3 personer (dog med fokus på 1 pædagog). I arbejdet med den multimodale app blev der f.eks. læst et kort eventyr højt, hvorefter eventyret blev genfortalt via billeder fra bogen og lydindtaling fra børnene. Der blev ligeledes talt om den første lyd og skrevet det tilhørende bogstav ved nogle af de ord, der indgik i fortællingen. Derudover blev der fortalt historier ud fra samme princip i forbindelse med forskellige emner der naturligt indgik i børnehavernes hverdag, f.eks. en tur til biblioteket, en børnefødselsdag, børnenes egne kroppe osv. Begge børnehaver indgik derudover samtidig i Projekt Læsefidus og arbejdede derfor også med lyde og bogstaver på papir. I Ågerup børnehus valgte pædagogen desuden at supplere det digitale fokus med opgavemapper, hvor børnene bl.a. skulle skrive bogstaver i hånden samt forskellige lege f.eks. på et legetæppe med bogstaver. Efter konsulentens deltagelse 5 gange af 1,5 time i hvert børnehus var det pædagogernes opgave at fortsætte undervisningen af børnene. Der blev løbende over året holdt opfølgende møder med pædagogerne, hvor de kunne sparre med hinanden og konsulenten i forhold til, hvad der fungerede rigtig godt, og hvor der var vanskeligheder. Der blev ligeledes holdt et fælles forældremøde, hvor samtlige forældre til børnene i både Vipperød og Ågerup børnehus blev inviteret. Her fik de informationer om projektet, viden om generel sprogstimulering, direkte instruktion i udvalgte træninsapps (med mulighed for selv at downloade dem) samt mulighed for at diskutere forskellige arbejdsspørgsmål med de andre forældre og en pædagog. Indsats i børnehaverne Fokus Bogstavkendskab Opmærksomhed på sproglyde Ordforråd / At få skabt fortællinger Indhold Træningsapps på ipad med fokus på bogstaver, lyde og syntesedannelse En multimodal app på ipad med mulighed for at bruge billeder, indtale lyd, skrive og tegne i skabelsen af fortællinger Udførsel Konsulent fra LæseTek til stede 5 x 1,5 time i hver børnehave sammen med 1 pædagog (sidemandsoplæring)

5 Pædagogerne fortsatte arbejdet med børnene opdelt i mindre grupper Vipperød børnehus: 34 børn og 3 pædagoger Ågerup børnehus: 9 børn og 1 pædagog Børnehaveklasserne; Kildevangens skole afd. Vipperød og Ågerup Konsulent fra LæseTek samt børnehaveklasselederne arbejdede ligeledes med børnehaveklassebørnene på ipad (se bilag 1 for liste over anvendte apps) med fokus på at styrke deres sproglige og it-mæssige forudsætninger og færdigheder gennem it. Læsevejlederen testede børnenes skriftlige formuleringsevne ud fra; børneskrivning af fortællinger, før og efter projektet (jan. og maj). Der blev set på følgende faktorer: Bogstaver >< tegn, mellemrum mellem ordene og lydret stavning. Da børnehaveklasselederne følte sig fortrolige til selv at gå i gang med træningsapps ene, der havde fokus på bogstaver, lyde og syntesedannelse, blev det besluttet at timerne sammen med konsulenten skulle fokusere på den multimodale app Læs og Skriv, og hvordan børnene gennem app en kunne skabe fortællinger og påbegynde børneskrivning. Der blev således arrangeret 3 intensive dage i hver børnehaveklasse, hvor konsulenten fra LæseTek sammen med børnehaveklasselederen og læsevejlederen på skolen arbejdede med den multimodale app. Her blev en historie (Den lille gule kylling) læst op, og børnene skulle efterfølgende to og to genfortælle historien ud fra billeder, indtaling af lyd samt skrivning af henholdsvis børne- og voksenskrift. Ved børneskrivningen skulle børnene skrive bogstaverne på de lyde, de kunne høre i ordene og kunne således ikke skrive noget forkert. Efterfølgende blev de præsenteret for hvordan ordene blev stavet med voksenskrift og skrev det nedenunder. På den måde blev der skabt et rum til at tale om forskellen på børneskrivning og voksenskrivning, samt hvor mange af lydene de faktisk havde kunnet høre. Mens børnehaveklasselederen var sammen med konsulenten (sidemandsoplæring) var resten af børnene sammen med 1 pædagog eller læsevejlederen og arbejdede bl.a. med træningsapps ene på ipad en. De byttede så i løbet af de 3 dage, så alle børn fik prøvet alle aktiviteter. Børnehaveklasselederne var sammen med konsulenten alle 3 dage og havde dermed mulighed for at se, hvordan konsulenten greb læringssituationen an, hvorefter de selv havde mulighed for at prøve kræfter med opgaven under supervision af konsulenten. Efter konsulentens deltagelse de 3 intensive dage i hver børnehaveklasse var det børnehaveklasseledernes opgave at fortsætte undervisningen af børnene. Der blev løbende over året holdt opfølgende møder med børnehaveklasselederne samt skolens læsevejleder, hvor de kunne sparre med hinanden og konsulenten i forhold til, hvad der fungerede rigtig godt, og hvor der var vanskeligheder. Der blev ligeledes holdt et forældremøde for hver børnehaveklasse. Her fik forældrene information om projektet, viden om generel sprogstimulering samt direkte instruktion i udvalgte apps.

6 Indsats i børnehaveklasserne Fokus Bogstavkendskab Opmærksomhed på sproglyde / At træne det alfabetiske princip (bogstav-lyd) Ordforråd / Børneskrivning af fortællinger Indhold Træningsapps på Ipad med fokus på bogstaver, lyde, syntesedannelse samt letlæsningsbøger (med mulighed for oplæsning) En multimodal app på Ipad med mulighed for at bruge billeder, indtale lyd samt skrive henholdsvis børne- og voksenskrift i skabelsen af fortællinger Udførsel Konsulent fra LæseTek til stede i projektuge; 3 dage á 2 timers varighed i hver børnehaveklasse sammen med 1 børnehaveklasseleder (sidemandsoplæring) Børnehaveklasseleder fortsætter arbejdet med børnene opdelt i mindre grupper Afd. Vipperød: 28 elever og 1 børnehaveklasseleder Afd. Ågerup: 24 børn og 1 børnehaveklasseleder Resultater Effekten af Projekt Sprog og It blev evalueret gennem konkrete effektmål som børnehavebørnenes bogstavkendskab før og efter indsatsen, børnehaveklassebørnenes skriftlige formulering før og efter indsatsen samt ved spørgeskemaer til pædagoger og børnehaveklasselærere om deres oplevelse af børnenes, forældrenes og eget udbytte af projektet. Børnehavernes præ- og posttest Børnehavebørnene i henholdsvis Vipperød og Ågerup børnehus blev målt på deres bogstavkendskab samt deres evne til at skrive deres eget navn. Udviklingen blev vurderet ved en prætest inden indsatsens start d og ved en posttest efter indsatsens afslutning d Bogstavtesten blev udført som en gruppetest, hvor børnene først skulle skrive deres navne på et stykke papir. Derefter nævnte konsulenten bogstaverne i vilkårlig rækkefølge, og børnene skulle så efterfølgende skrive bogstavernes form på et stykke papir. Hvis barnet ikke kendte bogstavet, kunne det blot tegne en prik eller en lille tegning i stedet. Til testen var mange børn samlet. Selvom der blev forsøgt afskærmet mellem børnene, kan det ikke helt udelukkes, at de enkelte gange kan have set efter hinanden, hvorfor der kan forekomme en lille usikkerhed i det endelige resultat. Denne mindre usikkerhed gælder dog både præog posttest, hvorfor forskellen i resultaterne formentligt vil være udlignet.

7 Ikke alle børn var til stede både ved præ- og posttest, hvorfor henholdsvis 7 børn fra Ågerup børnehus og 9 børn fra Vipperød børnehus udgår fra opgørelsen. Der indgår således 4 børn fra Ågerup børnehus og 25 børn fra Vipperød børnehus i de endelige resultater. En oversigt over de enkelte børns resultater kan ses i bilag 2. Børnehavebørnenes udvikling blev vurderet ud fra følgende kriterier: Kriterier for børnehavebørnenes udvikling At kunne skrive sit eget navn Bogstavkendskab Det er dog vigtigt at understrege, at de følgende resultater ikke alene kan tilskrives Projekt Sprog og It, men i lige så høj grad er et resultat af den generelle sprogindsats, der har været i børnehaverne og i hjemmene. At kunne skrive sit eget navn Når testene blev opgjort, sås alt i alt en positiv udvikling i børnenes færdigheder til at kunne skrive deres eget navn. Når man ser på den samlede udvikling kunne 14 ud af 29 børnehavebørn skrive deres eget navn i starten af projektet i november, mens 24 ud af 29 børn kunne skrive deres eget navn i slutningen af projektet i maj måned. Hvis man ser nærmere på resultaterne fra de to børnehaver kunne 2 ud af 4 børn i Ågerup børnehus skrive deres eget navn ved præ-testen, mens tallet ved post-testen var 3 ud af 4 børn. I Vipperød børnehus sås ved præ-testen, at 12 ud af 25 børn kunne skrive deres eget navn, mens det ved post-testen var 21 ud af 25 børn. Bogstavkendskab Der sås ligeledes en positiv udvikling i børnenes færdigheder i forhold til at kunne kende bogstavernes navne og form og kunne skrive dem. Når man ser på den samlede udvikling, kunne børnehavebørnene skrive 7,3 bogstav pr. barn ved prætesten, mens de i slutningen af projektet kunne skrive 14,55. Det vil sige, at hvert barn i gennemsnit har lært 7,25 bogstaver i løbet af projektperioden. Forskellen på udviklingen var stor og spredningen lå således på mellem 0 og 15 lærte bogstaver. Spredningen på hvor mange bogstaver det enkelte barn kunne skrive var ligeledes stor og lå mellem 0 og 27 bogstaver. Hvis man ser nærmere på resultaterne fra de to børnehaver, kunne børnene ved præ-testen i gennemsnit skrive henholdsvis 8,25 bogstav pr. barn (Ågerup børnehus) og 6,4 bogstaver pr. barn (Vipperød børnehus). Ved posttesten skrev børnene i gennemsnit henholdsvis 16 bogstaver pr. barn (Ågerup børnehus) og 13,1 bogstaver pr. barn (Vipperød børnehus). Dette var en udvikling på henholdsvis 7,25 bogstav pr. barn (Ågerup børnehus) og 6,68 bogstav pr. barn.

8 Kan skrive sit eget navn Antal korrekte bogstaver pr. barn i gennems nit Samlet Prætest Samlet Posttest Ågerup børnehave Præ-test d børn (7 børn udgår) Post-test d børn (7 børn udgår) Vipperød Børnehave Præ-test d børn (9 børn udgår) 14 / / 29 2 / 4 børn 3 / 4 børn 12 / 25 børn 7,3 bogstav pr. barn 14,55 bogstav pr. barn 8,25 bogstav pr. barn 16 bogstav pr. barn 6,4 bogstav pr. barn Post-test d børn (9 børn udgår) 21 / 25 børn 13,1 bogstav pr. barn Børnehaveklassernes præ- og posttest Børnehaveklassebørnene i henholdsvis afd. Vipperød og afd. Ågerup blev målt på deres skriftlige formulering; børneskrivning af fortællinger. Udviklingen blev vurderet ved en prætest inden indsatsens start d og ved en posttest efter indsatsens slutning d Opgaven gik ud på, at børnene, efter at have hørt en kort historie om Villads fra Valby, der kedede sig, selv skulle skrive, hvad de lavede, når de kedede sig. En oversigt over de enkelte børns resultater kan ses i bilag 3. Deres skriftlige produkter blev vurderet ud fra følgende kriterier: Kriterier i vurderingen af det skriftlige produkt Bogstaver >< tegn Mellemrum mellem ordene Lydret stavning Det er vigtigt at understrege, at de følgende resultater ikke alene kan tilskrives Projekt Sprog og It, men i lige så høj grad er et resultat af den generelle sprogindsats, der har været i klasserne og i hjemmene. Bogstaver >< tegn Generelt sås en rigtig god udvikling. Således skrev 58 % af børnehaveklassebørnene bogstaver uden andre tegn (som f.eks. streger, bølgestreger, prikker, ansigter mv.) inden indsatsen startede i december. Dette tal var vokset til 95 % af børnene ved slutningen af projektet i juni måned. Hvis man ser nærmere på resultaterne fra de enkelte børnehaveklasser, skrev 36 % af børnene fra Vipperød skole bogstaver uden andre tegn, inden indsatsen startede, mens 92 % af børnene udelukkende skrev bogstaver ved skoleårets udgang. I Ågerup gik udviklingen fra 85 % til 95 %.

9 Mellemrum mellem ordene I forhold til parameteret At huske at lave mellemrum mellem ordene (og dermed vise en forståelse for ords afgrænsning i en sætning), sås ligeledes en generel god udvikling. 22 % af børnene i børnehaveklasserne lavede således mellemrum mellem ordene ved præ-testen, mens 47 % huskede det ved post-testen. Hvis man ser mere specifikt på resultaterne, gik børnene fra Vipperød fra 16 % til 62 %, mens børnene fra Ågerup gik fra 30 % til 26 %. Lydret stavning I forhold til det sidste parameter Lydret stavning sås en meget stor udvikling hos børnehaveklassebørnene. Ved præ-testen havde kun 22 % af børnene elementer af lydret stavning i deres skriftlige formulering, mens der ved post-testen var 67 % af børnene, der viste tegn på lydret stavning i deres skriftlige produkt. Hvis man ser nærmere på resultaterne, viste 12 % af børnene fra Vipperød tegn på lydret stavning i deres skriftlige produkt, inden indsatsen begyndte, mens 69 % gjorde det ved posttesten. En lignende udvikling sås hos børnene fra Ågerup, hvor 35 % af børnene viste tegn på lydret stavning ved prætesten, og 63 % gjorde det i slutningen af året. Hvis man yderligere ser på den gruppe børn, der har udviklet deres lydrette stavning, kan vi ved posttesten også se, at der er flere, der staver lydret i høj grad end i nogen grad (Ågerup: 14 % -> 58 % og Vipperød: 0 % - > 50 %). Dette viser, at børnene i høj grad har udviklet sig indenfor deres lyd-/bogstavkendskab, og at mange af børnene er begyndt at knække læsekoden. Bogstaver >< tegn Samlet Bogstaver: 58 % (26/45) Bogstaver: 95 % (18/19) Ågerup bh.kl. Præ-test d børn Bogstaver: 85 % (17/20) Ågerup bh.kl. Post-test d børn Bogstaver: 95 % (18/19) Vipperød bh.kl. Præ-test d børn Bogstaver: 36 % (9/25) Vipperød bh.kl. Post-test d børn Bogstaver: 92 % (24/26) Bogstaver/ tegn: 42 % (19/45) Bogstaver/ tegn: 7 % (3/45) Bogstaver/ tegn: 15 % (3/20) Bogstaver/ tegn: 5 % (1/19) Bogstaver/ tegn: 64 % (16/25) Bogstaver/ tegn: 8 % (2/26) Mellemrum mellem ordene Ja: 22 % (10/45) Nej: 78 % (35/45) Ja: 47 % (21/45) Nej: 31 % (14/45) Ja: 30 % (6/20) Nej: 70 % (14/20) Ja: 26 % (5/19) Nej: 74 % (14/19) Ja: 16 % (4/25) Nej: 84 % (21/25) Ja: 62 % (16/26) Nej: 38 % (10/26) Lydret stavning Ja: 22 % 10/45 Ja: 67 % 30/45 Ja: 35 % 7/20 Ja: 63 % 12/19 Ja: 12 % (3/25) Ja: 69 % (18/26)

10 I nogen grad: 86 % (6) I nogen grad: 42 % (5) I nogen grad: 100% (3) I nogen grad: 50% (9) I høj grad: 14 % (1) I høj grad: 58 % (7) I høj grad: 0 % (0) I høj grad: 50 % (9) Nej: 65 % (13/20) Nej: 37 % (7/19) Nej: 88 % (22/25) Nej: 31 % (8/26) Pædagogernes og børnehaveklasseledernes svar på spørgeskemaet For at måle pædagogernes og børnehaveklasselærernes udbytte af projektet udfyldte de alle et spørgeskema om deres oplevelse af børnenes, forældrenes såvel som deres eget udbytte af projektet. Samtlige spørgsmål og svar kan ses i bilag 4 og 5. Især 2 pædagoger (én fra hvert børnehus) deltog i højere grad i projektet og var mere til stede, når konsulenten fra LæseTek underviste børnene. De fik derved mere sidemandsoplæring. Dette afspejles også i svarene fra spørgeskemaerne, idet pædagogerne havde forskellig opfattelse af udbyttet af projektet. Jeg har valgt at lægge mest vægt på udsagnene fra de 2 pædagoger, der har været mest involveret i projektet, da disses udsagn er mest repræsentative for projektet. Børnenes udbytte Ud fra svarene fra spørgeskemaer ses det, at både børnehavebørnene og børnehaveklassebørnene overordnet havde et godt udbytte af projektet i forhold til deres viden om bogstaver og bogstavernes lyde, deres evne til at fortælle historier samt deres it-mæssige kompetencer. Børnene fik en større interesse, kendskab og glæde og De blev hurtige og dygtige til at arbejde med it (Vipperød børnehus). De har arbejdet godt med apps ene der har understøttet den undervisning vi i øvrigt har lavet. Det har været sjov og lærerig understøttende undervisning. De er blevet gode til genkendelse af bogstaver, sætte lyde sammen, opbygning af historie/fortælling. De er blevet fortrolige med ipad, med at bruge den, lukke programmer ned samt at benytte deres unilogin (Vipperød skole) Også den sociale træning i at deles om ipad en, vente på tur, lade den anden bestemme, samarbejde osv. Det har styrket indlæringen og det støtter dem meget i at styre deres fortællinger; Start handling slutning (Ågerup skole) Nogle grupper af børn fik særligt meget ud af projektet. De børn som også øvede derhjemme blev bedre til bogstaver/lyde og it-kompetencer, Vipperød børnehus

11 50 % af børnene har fået mere fokus på bogstaver, efter projektet gik i gang børn hvor det ikke ligger naturligt at læse f.eks. bogstaver (Ågerup børnehus) De faglige gode har haft stor glæde af at have succes med at skrive sig ind i læsningen. De svage har fået en god lyst til at prøve/lære via app (Vipperød skole) Forældrenes udbytte Pædagogerne og børnehaveklasselederne vurderede ligeledes, at forældrene havde et positivt udbytte af projektet, og at det gavnede dialogen med forældrene omkring deres børns sproglige udvikling. Forældrene finder selv apps med deres børn og prøver selv at lave historier derhjemme (Vipperød børnehus) Vores forældre meldte tilbage, at de syntes, at det var vildt at opleve, at deres barn lige pludselig viste interesse for bogstaver Ca. 50 % af forældrene fik en aha-oplevelse dem der ikke var klar over, hvor bevidst de kan arbejde med deres barn Jeg oplevede, at forældrene var meget interesserede og lydhøre over for alle gode forslag/idéer omkring, hvordan de kunne få bevidst læring ind i deres hverdag (Ågerup børnehus) At deres barn kan bruge ipad en til læring og træning, ikke kun til spil Det har givet en god dialog, især omkring børneskrivning og lydlæsning. Også opmærksomhed på sproget er øget (Ågerup skole) Pædagogernes udbytte Projektet har ændret pædagogerne syn på at arbejde med sproglig stimulering og it i en positiv retning. De har desuden ændret deres praksis i forhold til at arbejde med sproglig stimulering og it i deres hverdag ved projektets afslutning It er et godt redskab at styrke børnenes sproglige kompetencer. Det styrker endvidere også barnets sociale kompetencer Jeg mener, at det er et must, og det har ændret mit syn på den måde, at jeg vil være med til at IT bliver en metode i hverdagen (Vipperød børnehus) Jeg har fået redskaber og mere viden i forhold til, hvordan jeg kan arbejde med Ipad + storskærm (Ågerup børnehus)

12 Pædagogerne udtaler desuden, at de i høj grad eller nogen grad ved mere om, hvordan de kan lære børnene om bogstaver og dets lyde, hvordan de kan arbejde med børnenes evne til at fortælle historier samt ved mere om, hvordan man arbejder med børnenes it-mæssige kompetencer. Pædagogerne udtaler sig ligeledes om de største succeser i projektet. Nærvær. Gode historier, glade og interesserede børn samt plads til den enkelte i en gruppe. At børnene viste stor interesse for at lave en bog/fortælle en historie. At alle får noget ud af det, når man sidder med en lille gruppe (Vipperød børnehus) At se børnenes glade ansigter, når de så og hørte deres egen fortælling/historie på Ipad. (Ågerup børnehus) Pædagogerne har meget forskellige følelser af at være klædt på til selv at arbejde videre med de sprogligeog it-mæssige redskaber fra projektet efter dets afslutning. De scorer således fra I høj grad til Næsten ikke. Ved spørgsmålet om, de synes, at det ville være en god idé at gentage projektet, er de generelt alle positivt indstillet. Børnehaveklasseledernes udbytte Børnehaveklasselederne arbejdede allerede med sproglig stimulering også forud for projektet. Projektet gav dem imidlertid nye muligheder, idet de ikke tidligere havde haft ipads til rådighed og dermed ikke havde haft mulighed for at arbejde med lyde og bogstaver gennem it. Projektet har derfor ændret på børnehaveklasseledernes muligheder for at inddrage it i børnenes skolehverdag allerede i 0. kl. Det har kun vist, at det er et uundværligt redskab i de små klasser og en kæmpe støtte i den vigtige træning, som ellers er svær pga. få voksne og krævende/ivrige børn At øve og træne selvstændigt på ipad, samtidig med at jeg kan arbejde med mindre grupper eller det enkelte barn. Bruger ofte programmet Skriv og Læs til små bøger om aktuelle emner (Ågerup) Brug af ipads var ikke muligt før projektet Læs og Skriv. Det var sjovt at lade børnene skrive sig ind i læsningen Det har været spændende, der er mange gode apps, men de kan ikke stå alene. Jeg har oplevet at der er nogle af apps ene, hvor det er muligt at gætte sig igennem opgaverne uden at have fokus på lyd og det er ærgerligt. Vi har arbejdet med Den første læsning og Kaptajn Karlsen der er apps der følger bogsystemer og de virker rigtig godt som understøttende undervisning (Vipperød) I forhold til hvilke kompetencer projektet har givet dem, svarer børnehaveklasselederne, at de kun i ringe grad har lært om, hvordan man kan lære børnene om bogstaver og lyde, idet de allerede havde denne viden i forvejen. De har til gengæld i nogen eller høj grad fået viden om, hvordan man kan arbejde med børns evne til at fortælle historier samt arbejde med deres it-mæssige kompetencer. Børnehaveklasselederne udtaler sig ligeledes om de største succeser i projektet.

13 At børnene kunne arbejde selvstændigt og meget aktivt. Ro så de voksne bedre kan hjælpe den enkelte. Børnene er gode til at hjælpe hinanden. Øver tålmodighed (Ågerup) At bruge de understøttende apps, det har været let og ligetil, og børnene kan rigtig godt lide det. For børnene: At lave deres egne bøger som man kan læse i (Vipperød) Børnehaveklasselederne udtaler derudover begge, at de i høj grad føler sig klædt på til at arbejde videre med de sproglige og it-mæssige redskaber efter projektets afslutning. Ved spørgsmålet om, hvorvidt de synes, at det ville være en god idé at gentage projektet, er de generelt positivt indstillet. Udfordringer Der opstod forskellige udfordringer i løbet af projektet både for børnehavepædagogerne og børnehaveklasselederne. I Vipperød børnehus var det f.eks. meget vanskeligt for pædagogerne at få tid til at mødes og planlægge og strukturere indsatsen, da der ikke var afsat ekstra ressourcer til at passe børnene imens. Derudover var der mange før-skole-børn i skolegruppen og 3 pædagoger, der alle skulle indgå i projektet. Det tog derfor lang tid, før de fik rammerne på plads og børnene blev inddelt i grupper fordelt på de forskellige pædagoger. De manglende ekstra ressourcer og vanskelighederne med at få fastlagt en struktur, gav derudover vanskeligheder med at få både træningsapps ene og den multimodale app integreret som en del af børnehavens hverdag. Set i lyset af, at 3 pædagoger skulle have sidemandsoplæring, ville det have været optimalt med flere timer, hvor konsulenten havde været til stede. I Ågerup børnehus var børnegruppen markant mindre, og der var kun 1 pædagog i projektet. Denne pædagog modtog derfor en del mere sidemandsoplæring og strukturen for arbejdet med børnene var nemmere at etablere. Denne pædagog blev dog udskiftet ca. halvvejs i forløbet, idet hun overgik til andre opgaver i huset. Hermed gik en del af den nyerhvervede viden og erfaring tabt. Der blev ligeledes beskrevet manglende ressourcer og voksenhænder i den ene af de to børnehaveklasser i forhold til, når der skulle arbejdes med den multimodale app. Her var det nødvendigt at arbejde med små grupper og meget voksenstyring, hvilket gav udfordringer for den pædagog, der var tilknyttet klassen, som samtidig skulle lave meningsfyldte aktiviteter med resten af klassen. Derudover kom der en ny børnehaveklasseleder på Vipperød skole efter projektets afslutning. Det vil derfor af gode grunde være vanskeligt for den nye børnehaveklasseleder at overføre viden og erfaring fra projektet til efterfølgende års undervisning. Udskiftning i personale (både Ågerup børnehus og Vipperød skole) giver generelt en naturlig ringere overførselseffekt af de sproglige og it-mæssige redskaber fra projektet til årene fremover.

14 Forslag til fremtidige tiltag I dette projekt blev børnehavebørnene testet for deres bogstavkendskab samt evne til at skrive eget deres eget navn. Dette kan børnehaverne med god gavn fortsat udføre i fremtiden (mere eller mindre formelt). Det skal dog understreges, at en test af bogstavkendskab og skrivning af eget navn ikke kan påvise hvilke børn, der er i risiko for at udvikle læse-/skrivevanskeligheder på et senere tidspunkt men kan bruges som en indikation af, at man som pædagog skal være opmærksom på hvilke børn, der kunne have brug for ekstra pædagogisk støtte i forhold til at udvikle interesse og færdigheder inden for lyde og bogstaver. Derudover kan informationen hjælpe børnehaveklasselederne i overleveringen fra børnehave til skole samt bruges som oplysning i vurderingen af børns skoleparathed - især ved tvivlssager om udsat skolestart. Børnehaveklassebørnenes skriftlige udvikling kan ligeledes med god gavn følges ved en lignende skriftlig opgave halvvejs og i slutningen af året. Dette kan udføres mere eller mindre formelt, men gøres for at følge med i børnenes generelle udvikling på området samt give viden om, hvilke børn, der evt. skal have ekstra opmærksomhed/en ekstra indsats. Ved tvivl om et barn er i risiko for at udvikle læsevanskeligheder (f.eks. ordblindhed), har Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling stillet en ordblinderisikotest til rådighed for samtlige skoler i landet; Test til tidlig identifikation af elever i risiko for udvikling af alvorlige afkodningsvanskeligheder (herunder ordblindhed). Testen skal tages af skolens læsevejleder. Læs mere på Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings hjemmeside. Det kan derudover anbefales, at projektets elementer fortsat indgår i børnehavernes og børnehaveklassernes dagligdag. F.eks. at der fortsat er forældremøder med information om sproglig simulering samt at der arbejdes med bogstaver, opmærksomhed på lyde, ordforråd og historiefortælling i børnehaverne samt bogstaver, det alfabetiske princip samt børneskrivning i børnehaveklasser også gennem teknologi/apps på ipad en. Forslag til fremtidige tiltag Udførsel af en bogstav-test samt skrivning af eget navn - i starten, midten og i slutningen af sidste børnehave-år Dette kan udføres mere eller mindre formelt, men gøres for at følge med i børnenes generelle udvikling på området samt giver viden om, hvilke børn, der evt. skal have ekstra opmærksomhed/en ekstra indsats allerede i børnehaven. Overlevering fra børnehave til skole En beskrivelse af barnets bogstavkendskab, evne til at skrive eget navn samt evt. ordforråd vil være nyttig viden at videregive fra børnehaven til skolen, således at børnehaveklasselederen allerede fra starten vil have kendskab til de børn, der kan have brug for ekstra opmærksomhed/en ekstra indsats. Værktøj i vurderingen af skoleparathed Bogstavkendskab, evnen til at skrive eget navn samt ordforråd kan ligeledes indgå som oplysninger i forhold til vurdering af skoleparathed - især ved tvivlssager om udsat skolestart.

15 Projektets elementer Forældremøder Arbejde med bogstaver, opmærksomhed på sproglyde, ordforråd og historiefortælling i børnehaverne også gennem teknologi/apps på ipad en. Arbejde med bogstaver, det alfabetiske princip samt børneskrivning i børnehaveklasser også gennem teknologi/apps på ipad en. Præ- og posttest af børnehaveklassebørnenes skrivning Dette kan udføres mere eller mindre formelt, men gøres for at følge med i børnenes generelle udvikling på området samt giver viden om, hvilke børn, der evt. skal have ekstra opmærksomhed/en ekstra indsats. Ordblinderisikotest Ved tvivl om et barn er i risiko for at udvikle læsevanskeligheder (f.eks. ordblindhed), har Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling stillet en ordblinderisikotest til rådighed for samtlige skoler i landet; Test til tidlig identifikation af elever i risiko for udvikling af alvorlige afkodningsvanskeligheder (herunder ordblindhed).

Kompetencecenter for Læsning i Aarhus. Oplæg Strandby skole. Indskolingen

Kompetencecenter for Læsning i Aarhus. Oplæg Strandby skole. Indskolingen i Aarhus Oplæg Strandby skole Indskolingen Program o Rammer for o Hvordan kan et forløb se ud? o Hvordan opdager man læseskrivevanskeligheder tidligt i indskolingen? o Hvad stiller man op med elever i

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole

www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse og skrive på Ollerup Friskole Når dit barn begynder i skolen er det allerede

Læs mere

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme Kortfattet overordnet teori samt en række råd til hjemmet, der bygger på seneste forskning inden for det skriftsproglige område. Det skriftsproglige

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Slotsgårdens Naturinstitution Målgruppe: Antal børn: 14 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer

Læs mere

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SAMMENHÆNG Baggrund og forudsætninger EVALUERING Registrering og vurdering MÅL Hvad vil vi opnå? TEGN Hvordan kan vi se at vi er på vej

Læs mere

Tjørring Skole gode overgange

Tjørring Skole gode overgange Der er mange overgange i et barns forløb fra børnehave til skole og videre op gennem skolens afdelinger. Tjørring Skole har i dette projekt fokus på hvordan pædagoger og børnehaveklasseledere kan samarbejde

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole Mål Evalueringsdesign Resultat af midtvejsevaluering evaluering, evt. foreløbig læring. Udvikling i forhold til første evaluering projektstart. Didaktiske

Læs mere

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Udarbejdet oktober -17 Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være

Læs mere

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom Forældreinformation Læsefolder for indskolingen Læsning er grundlaget for lærdom Giv mit barn læsehunger, det beder jeg om med brændende hjerte. (Astrid Lindgren) Det er i skolen, barnet skal have sin

Læs mere

Evaluering Forårs SFO 2017

Evaluering Forårs SFO 2017 Evaluering Forårs SFO 2017 August 2017 I Faaborg-Midtfyn Kommune blev det i efteråret 2016 besluttet, at der skulle være en Forårs SFO fra 1. april 2017. Forårs SFOen blev derefter planlagt i samarbejde

Læs mere

Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0

Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0 Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0 Nedenstående strategi skal anvendes på Langholt skole i forbindelse med elever, der udviser tegn på ordblinde problematikker

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted Afdeling: Malurt Udfyldt af gruppe: Græsrødder Dato: 20-2-2106 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Skolestart på BillundSkolen

Skolestart på BillundSkolen Skolestart på BillundSkolen Formålet med børnehaveklassen er: 1. At lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018:

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018: Til hvem som måtte have interesse. Sdr. Bjert SFO Engløkke 5 C 6091 Bjert Telefon 76 32 33 44 Telefax 75 57 73 24 EAN 5798005331186 E-mail bjertsfo@kolding.dk www.kolding.dk Plan for kommende GLO 2018

Læs mere

Ordblinderisikotesten

Ordblinderisikotesten Ordblinderisikotesten - Kommunal strategi for tidlig indsats i Roskilde Kommune Roskilde Kommunes 2020 perspektiver Læringsgrundlag Handleplan for læsning Implementering Program Baggrund for Ordblinderisikotesten

Læs mere

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være opmærksom på side 2

Læs mere

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution - sådan samarbejder børnehuse, BFO og skole om kontinuitet og sammenhæng ved barnets overgange mellem hjem, institutioner og skole FORMÅLET

Læs mere

Læse- og skriveteknologi for alle

Læse- og skriveteknologi for alle Læse- og skriveteknologi for alle - En vej til inklusion af elever i læsevanskeligheder. Sofielundskolen I samarbejde med Læse- og skriveteknologi for alle - En vej til inklusion af elever i læsevanskeligheder.

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Evaluering af indsatsområder2015/16

Evaluering af indsatsområder2015/16 Evaluering af indsatsområder2015/16 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Fokusområder 2015-2016... 4 Udmeldt indsatsområde: Digital læring 2015-2016... 5 Eget fokusområde: Sprog... 7 Eget fokusområde:

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse BØRN & UNGE Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få dejlige oplevelser

Læs mere

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Børnehus: Spiloppen Dato: 9. oktober 2013 Gruppe: Ali, Mohammed, Hamid, Axel og Ymer Periode: oktober november 2013 Pædagog: Christina Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Status - læringsforudsætninger

Læs mere

Fra børnehavebarn til skolebarn

Fra børnehavebarn til skolebarn Fra børnehavebarn til skolebarn - Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole Et skriv til dig, der er med til at sende børnehavebørn afsted i skole og dig, der tager imod nye skolebørn

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet.

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet. Uanmeldt tilsyn Institution Dansk Tysk Børnehus Status Privat (selvejende/kommunal/privat) Adresse Mariendalsvej 59 A-B Leder Sophia Gravenhorst Normerede pladser 0-3 år 12 Normerede pladser 3-6 år 44

Læs mere

Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen

Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen 18. august 2015 Skoleåret 2015-2016 1 Vejledning om ordblindhed på Hillerødsholmskolen Det mener vi, når vi taler om ordblindhed Ordblindhed er

Læs mere

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen?

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen? Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Afdeling 1 Hvad er skolens overordnede formål med At gøre Rækker Mølle Skolen til en skole, der er kendt for at sende eleverne videre

Læs mere

MÅL: Barnet oplever tryghed og trygge rammer, når de har viden og kendskab til de nye læringsmiljøer:

MÅL: Barnet oplever tryghed og trygge rammer, når de har viden og kendskab til de nye læringsmiljøer: Distrikt Hedegården Samarbejdsaftale mellem daginstitution, BFO og skole HEDEGÅRDSSKOLEN Magleparken 8 2750 Ballerup Tlf: 4477 3754 www.hedegaardsskolen.dk Dato: Januar 2017 Tlf. dir.: 4477 3754 Fax. dir.:

Læs mere

Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever.

Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever. Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever. Når en elev er testet ordblind, tilmelder skolen eleven til Nota - et digitalt bibliotek for ordblinde. Skolen sørger for at eleven har relevante hjælpemidler,

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området vl Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området 1 Forord Strategi for sprog- og skriftsprog på 0-16 års området tager udgangspunkt i Fredensborg Kommunes Børne- og Ungepolitik og indeholder fire

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen. Billede

Faktaoplysninger. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen. Billede 1 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Mellemgruppen... 6 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TAL MED DIT BARN Et godt talesprog og et solidt kendskab til ords betydning er en vigtig forudsætning for at lære at læse. Når man foretager sig en

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Rudersdals indsats for ordblinde elever

Rudersdals indsats for ordblinde elever Rudersdals indsats for ordblinde elever Hvad kan forventes af Skole og Familie? Hvad kan forventes af skolerne? Hvordan får eleven diagnosen ordblindhed? - hvem, hvad, hvornår, hvilken 7. november 2017

Læs mere

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vores literacymiljø er et redskab, der inviterer jer i indskolingsteamet til at iagttage og samtale om det literacymiljø,

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse BØRN & UNGE FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. bruge bogstavernes lyd, når de læser, og de kan forstå, hvad de læser. De fleste

Læs mere

OVERGANGE MELLEM AFDELINGERNE I SAMUELSGAARDEN

OVERGANGE MELLEM AFDELINGERNE I SAMUELSGAARDEN OVERGANGE MELLEM AFDELINGERNE I SAMUELSGAARDEN MÅL FOR OVERGANGE MELLEM AFDELINGERNE - fra vuggestue til børnehave, fra børnehave til fritidshjem og fra fritidshjem til klub. Målet er at overgangen skal

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune oprettede pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Dagpleje/vuggestue børnehave Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle

Læs mere

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Center for Børn og Undervisning 2015 Indhold Indledning... 2 1. Mødeaktiviteter for ledere, pædagoger, børnehaveklasseledere

Læs mere

Sproghandleplan for Daginstitution Bankager

Sproghandleplan for Daginstitution Bankager Sproghandleplan for Daginstitution Bankager 2012-2014 Mål og indsatsområder Tiltag Tegn Dokumentation Evaluering Læringsmål : Sprogindsatser: Børn fra 3-6 år 3-årige At udvikle sprog og skriftsprog gennem

Læs mere

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Baggrund for indsatsen Et solidt sprogligt fundament i en tidlig alder er det bedste udgangspunkt børn kan få. Sproget er en afgørende faktor for både

Læs mere

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse.

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse. Ellebækskolen Ellebækskolen er en ambitiøs skole med fokus på høj faglighed og trivsel for alle i et rummeligt, anerkendende og mangfoldigt undervisnings- og læringsmiljø. Vi ønsker at skabe en skole,

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Retningslinjer og procedure for afdækning af ordblindhed (dysleksi) i Egedal Kommune

Retningslinjer og procedure for afdækning af ordblindhed (dysleksi) i Egedal Kommune Retningslinjer og procedure for afdækning af ordblindhed (dysleksi) i Egedal Kommune Formål Set i lyset af en national indsats for ordblinde i Danmark, så har Egedal Kommune over de seneste to år iværksat

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune opretter pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder. Hvordan lærer eleven dette

Færdigheds- og vidensområder. Hvordan lærer eleven dette Klasse: 1. Merkur Skoleår: Dansk 2016-17 Uge/måned Emner/tema Hvad underviser skal lære eleven Hvordan lærer eleven dette Hvad eleverne har lært ClioOnline Augustseptember Mig og min familie Familietræ/

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE 2016-2017. At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklassen

Læsning og skrivning i børnehaveklassen Læsning og skrivning i børnehaveklassen Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Gensidige forventninger Børn begynder i skolen med store forventninger om at lære at læse. Som forælder har du sikkert

Læs mere

Førskole Dalmose 2013

Førskole Dalmose 2013 S O R Ø K O M MU N E Førskole Dalmose Førskole Dalmose - er for alle kommende børnehaveklassebørn, og fungerer som overgang fra daginstitutionen til folkeskolen. Førskole Dalmose er et samarbejde mellem

Læs mere

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2014 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne er

Læs mere

Vejledning til sprogvurderinger. -Dagtilbud og indskoling

Vejledning til sprogvurderinger. -Dagtilbud og indskoling Vejledning til sprogvurderinger - og indskoling September 2016 I Holbæk Kommune arbejder vi systematisk og fagligt med udvikling af børns sprog og læsekompetencer. For at sikre pædagoger og lærere de bedste

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Tal med dit barn 3-6 år - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Dit barns sprog Dit barns sproglige udvikling starter før fødslen og udvikles livet igennem. Når du bevidst bruger sproget i

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2017-18 Lærer: Maibritt Olsen Forord til faget i klassen: I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom andre kompetenceområder

Læs mere

Daugård Skole. Introfolder til Daugård Skole

Daugård Skole. Introfolder til Daugård Skole Daugård Skole Introfolder til Daugård Skole Skolestart på Daugård Skole Tidligere startede alle børn samtidigt i 0. klasse i august det år de fyldte seks år. Men på Daugård Skole er der rullende skolestart.

Læs mere

Skoleparathed. At al slags læring forudsætter en god koncentrationsevne/vedholdenhed.

Skoleparathed. At al slags læring forudsætter en god koncentrationsevne/vedholdenhed. Skoleparathed Skoleparathed Dette er en folder, der kan hjælpe os alle med at give et fingerpeg om skoleparatheden. Det kan virke som meget at være opmærksomt på, men det er grundlæggende at huske på:

Læs mere

Opdagende skrivning en vej ind i læsningen. Klara Korsgaard

Opdagende skrivning en vej ind i læsningen. Klara Korsgaard Opdagende skrivning en vej ind i læsningen Klara Korsgaard Dagsorden 1. Baggrund for projektet 2. Opdagende skrivning 3. Søholmprojektet 4. Konsekvenserne for første klasse talesprogsfjeldet Tale Skrift

Læs mere

SAMSKABELSE OM OVERGANG OG SKOLESTART I DISTRIKT SKOVVEJEN

SAMSKABELSE OM OVERGANG OG SKOLESTART I DISTRIKT SKOVVEJEN SAMSKABELSE OM OVERGANG OG SKOLESTART I DISTRIKT SKOVVEJEN Schoug Psykologi & Pædagogik Udvikling og læring i pædagogiske institutioner Organisationsudvikling Forandringsprocesser Samarbejde og kommunikation

Læs mere

Klar, parat, læsestart...

Klar, parat, læsestart... Klar, parat, læsestart... 1 SKOLEOMRÅDET Kom godt i gangmg... Nogle af de vigtigste færdigheder, vi skal lære i skolen, er at læse og stave. At kunne læse og skrive har stor betydning for alle ikke kun

Læs mere

Vejledning og indsatser for arbejdet med ordblinde elever

Vejledning og indsatser for arbejdet med ordblinde elever Skole: Valby Skole Periode: 2018/19 Hvordan forstår vi ordblindhed Nogle elever viser så store vanskeligheder med at lære at læse, fordi de bliver ved med at have svært ved at koble bogstav og lyd. Det

Læs mere

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i overgang 5 Årshjul 7 Skoleparthed 14 Brobygning fællesplatform

Læs mere

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse.

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse. ~ 2 ~ Læsefolder til forældrene i 3. og 4. klasse Kære forælder I 3. og 4. klasse er dit barn godt i gang med at læse og skrive. Barnets læsning vil i løbet af 3. og 4. klasse udvikle sig, så barnet læser

Læs mere

Bilag. Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune

Bilag. Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Bilag Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Bilag 1 Læsetest oversigt: Klassetrin test tidspunkt 0. kl. Sprogvurderings materialet fra Socialstyrelsen august/september 1.kl. OS 64 Resultatet

Læs mere

Biblioteket som medspiller i børns sprog- og læseudvikling Anvendelse af letlæsningsbøger i praksis. Den halve time Præsentation Før: projekt nu: hverdag Teorien bag projektet Teori og projekt men hvordan

Læs mere

Indsatsen i dagtilbud og skole over for børn med vanskeligheder i skolestarten

Indsatsen i dagtilbud og skole over for børn med vanskeligheder i skolestarten Indsatsen i dagtilbud og skole over for børn med vanskeligheder i skolestarten Udarbejdet for Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling Programleder docent Jill Mehlbye KORA Formål og PROBLEMSTILLING

Læs mere

Evaluering af Rullende skolestart på Ørum skole april 2015

Evaluering af Rullende skolestart på Ørum skole april 2015 Evaluering af Rullende skolestart på Ørum skole april 2015 I foråret 2012 startede Ørum skole forsøgsprojekt med Rullende skolestart og aldersintegreret undervisning. Målet med projektet var At skabe en

Læs mere

Kompetencecenter på Sebber Skole

Kompetencecenter på Sebber Skole Kompetencecenter på Sebber Skole Skoleår 2011-2012 Mål Skolens kompetencecenter tilrettelægger den specialpædagogiske indsats og giver sparring til lærere og pædagoger med henblik på at udvikle kompetencer

Læs mere

Forældre evaluering 2015

Forældre evaluering 2015 Forældre evaluering 2015 Hvordan har det været at have sin daglige gang i Børnehaven Toftebo. En glæde at se hvor glad ens barn er hver eneste dag i Toftebo. Alle voksne kender ens barn, det gør forældrene

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Evaluering af projektet

Evaluering af projektet Evaluering af projektet Sprogstimulering af tosprogede småbørn med fokus på inddragelse af etniske minoritetsforældre - om inddragelse af etniske minoritetsforældre og deres ressourcer i børnehaven 1 Indhold

Læs mere

Rapport Forældreinterview Søbjerggård

Rapport Forældreinterview Søbjerggård Rapport Forældreinterview Søbjerggård Hvor gammelt er dit barn? I hvor høj grad oplever du et godt samarbejde med personalet i dit barns dagtilbud? (du kan uddybe dit svar på næste side) Du kan evt. uddybe

Læs mere

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen Handleplan for læsning på Blåbjergskolen I et moderne velfærdssamfund med stigende mængder af skriftlige informationer er det af afgørende betydning for det enkelte menneske at tilegne sig tilstrækkelige

Læs mere

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i Skanderborg

Læs mere

Dagtilbuddets handleplan for sprog og skriftsprog

Dagtilbuddets handleplan for sprog og skriftsprog Dagtilbuddets handleplan for sprog og skriftsprog Dagtilbudslederen skal sikre, at der udarbejdes og implementeres en handleplan for sprog for hele dagtilbuddet. Handleplanen skal udmønte kommunale indsatsområder

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Barnet i centrum - forskningsprojekt 3 2 Matematisk Opmærksomhed i dagtilbud 4 3 Overgange

Læs mere

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL August september VI SKAL LÆRE HINANDEN AT KENDE Fortællertid Oplæsning Dialog At lytte til oplæsning (i - s- t) (konsonanter og vokaler) Sange,

Læs mere

Formål for børnehaveklassen

Formål for børnehaveklassen Formål for børnehaveklassen 1. Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD evaluering, test og tiltag i skolen Forord: Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i

Læs mere

0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læse- skriveindlæring i indskolingen 1 0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Højtlæsning Bogstav- og lydtræning understøttet af it En masse spændende oplæsning Dialogisk oplæsnng Alle

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Egedal kommunale Dagpleje Ro til nærvær - Tid til udvikling Revideret jan 2016 SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Målgruppe: I dagplejen har vi børn fra 0-2,11 år Når de små børn starter i dagplejen, er deres

Læs mere

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning. Kære forældre Denne pjece har til formål, at give dig viden omkring overgangsarbejdet fra børnehaven til fritidsinstitutionen ved Strandvejsskolen. Hensigten er samtidig, at give inspiration til at støtte

Læs mere

Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside.

Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside. Dato 7. marts 2019 Notat Ramme for ordblindindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold til at afdække og understøtte

Læs mere

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling Fælles skolebeskrivelse Skolebestyrelse, medarbejdere og ledelse har arbejdet med Fælles Skolebeskrivelse ved at finde eksempler fra praksis inden for de enkelte temaer. Desuden har man i nogle af temaerne

Læs mere

TIL FORÆLDRE MED BØRN DER SKAL BEGYNDE I SKOLE OG FRITIDSINSTITUTION. En god skolestart

TIL FORÆLDRE MED BØRN DER SKAL BEGYNDE I SKOLE OG FRITIDSINSTITUTION. En god skolestart TIL FORÆLDRE MED BØRN DER SKAL BEGYNDE I SKOLE OG FRITIDSINSTITUTION En god skolestart Jeres barn skal begynde i skole og fritidsinstitution Det er stort at begynde i skole og fritidsinstitution. Det er

Læs mere

Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen.

Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen. Udarbejdet den 30. april 2018. Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen. Vision At ordblinde elever får den støtte, de har brug for, for at kunne deltage aktivt og ligeværdigt i skolelivet og for at blive så

Læs mere