BØRNENOTAT 2/15 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS OPLEVELSER AF BØRNEHUSENE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNENOTAT 2/15 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS OPLEVELSER AF BØRNEHUSENE"

Transkript

1 BØRNENOTAT 2/15 BØRNERÅDET APRIL 2015 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS OPLEVELSER AF BØRNEHUSENE Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold og Socialstyrelsen har iværksat en afdækning af hidtidige erfaringer med de fem landsdækkende børnehuse. Som led i denne erfaringsopsamling, hvor barnets perspektiv er i fokus, har Børnerådet gennemført en række interview med børn, som har været i børnehusene til afhøring, udredning eller behandling. I dette notat præsenteres resultaterne af interviewene.

2 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL INDHOLD Indledning / 2 Barnets viden om børnehuset / 3 Kontakten til de voksne / 5 Hjælp og omsorg / 6 De fysiske rammer / 8 Tid og sted / 11 Efterforløb / 11 Sammenfatning / 13 Gode råd fra børnene / 13 Baggrund og metode / 14 INDLEDNING Som et element i Overgrebspakken til beskyttelse af børn, der blev vedtaget i efteråret 2012, blev fem børnehuse etableret i oktober Børnehusene har til formål at varetage behandling m.m. af børn, der har været involveret i sager om seksuelle overgreb eller vold. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold og Socialstyrelsen har i foråret 2015 iværksat en erfaringsopsamling efter de fem børnehuse nu har fungeret i lidt over halvandet år. Som led i erfaringsopsamlingen indgik Socialstyrelsen i december 2014 en aftale med Børnerådet om en kvalitativ interviewundersøgelse bestående af individuelle interview med børn, som er eller har været i kontakt med børnehusene. Erfaringsopsamlingen giver mulighed for at regulere på indsatsen ved bl.a. at spørge nogle af disse børn, hvordan deres oplevelser har været og ikke mindst indsamle børnenes forslag til forbedringer, som andre børn kan få glæde af. Jeg synes ikke rigtigt, at der er noget, man kan gøre bedre. VIKTORIA 12 ÅR Børnehusene er en landsdækkende ordning, hvor der med barnet i fokus samarbejdes og koordineres mellem sociale myndigheder, politi og sundhedsfagligt personale. Børnehusene skal være børnevenligt indrettede huse, hvor målet er at sikre en tværfaglig indsats af høj kvalitet over for det enkelte barn eller den enkelte unge og dennes omsorgspersoner. Målet er desuden, at indsatsen skal være så skånsom som mulig for barnet. I løbet af det første år af børnehusenes levetid har der været ca sager i de fem børnehuse heraf ca. 600 afsluttede. Også i fremtiden kan man altså forvente et relativt stort antal børn i børnehusene. Resultatet af denne undersøgelse skal tegne et foreløbigt billede af i hvilken grad, det er lykkedes set fra børnenes perspektiv at leve op til formålet med børnehusene og dermed også give en indikation af kvalitet og forbedringsmuligheder inden for forskellige områder af børnenes samlede oplevelse.

3 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL Formålet med notatet er derfor at beskrive, hvordan børn oplever at være i et børnehus. BARNETS VIDEN OM BØRNEHUSET BØRNEHUSENE I HVER REGION Satelit ET BØRNEHUS I HVER REGION Når børnene bliver spurgt, hvad de fik fortalt og forklaret, da de skulle i et børnehus, er det for flere af børnene lidt vanskeligt enten at huske det eller at referere det, fordi det fremtræder uklart for dem. Det har oftest været børnenes mor, der har fortalt, hvad de skulle. Flere børn har, på trods af uklarheden, haft en forventning Edisonsvej om, 18. at 1. børnehuset var et sted, 5000 Odense C hvor de var gode til at hjælpe børn. Dog giver mange Telefon: af børnene udtryk for, at de var usikre på, hvad der konkret skulle foregå. FORESTILLINGER OM, HVAD DER SKAL SKE Viktoria på 11 år havde denne forestilling om børnehuset: De fem børnehuse er placeret i følgende kommuner: Aalborg, Aarhus, Odense, Næstved og København. Der åbnes flere satellitter i foråret BØRNEHUSET: Yder psykologisk krisestøtte og krisebehandling til barnet/den unge og familie/omsorgspersoner. Vurderer barnets/den unges behov for lægelig undersøgelse. Videoafhører børn og unge op til 12 år. Vurderer barnets/den unges fremadrettede behov for særlig støtte og behandling. Rådgiver den kommunale myndighedssagsbehandler og bistår med at udrede og undersøge barnets eller den unges behov for støtte som led i den børnefaglige undersøgelse efter Servicelovens Undersøgelsen består af interview med tre drenge og tre piger i alderen år. Alle børn er blevet informeret om, at undersøgelsen er afgrænset til at handle om deres oplevelser med børnehusene og altså ikke om selve overgrebet eller mistanken om overgrebet. Børnene har ligeledes fået information om anonymitet og tavshedspligt og om, at det er frivilligt at deltage. Der er derudover indhentet skriftligt samtykke fra forældrene. Jeg havde faktisk ikke rigtigt fået noget at vide udover, at det var folk, der hjalp med..., altså hvis der var sket noget med ens forælder, sådan noget med, at de havde gjort noget, som de ikke måtte. For Viktoria var det ikke helt klart, hvad denne hjælp kunne bestå af, og hendes forestilling om det at skulle tale med en psykolog resulterede i tanker om, at der var noget galt med hende. Hun siger: Fordi min far havde gjort noget forkert, og så vidste jeg, at jeg skulle ind og snakke med en psykolog. Og jeg tænkte; psykolog!? Så sagde jeg til min mor: Jamen, jeg er jo ikke psykopat. ja, når jeg tænkte psykolog, så troede jeg, at man var psykopat eller sådan helt tosset i hovedet. Mads på 13 år havde en samtale med sin mor om forløbet efter en afhøring. Han kan ikke fortælle så meget om, hvad han herefter forestillede sig, andet end at han havde fået at vide, at de ville kunne hjælpe ham: Hun sagde bare, at det var der, jeg skulle ind og tale med nogen, der kunne hjælpe mig.

4 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL Hun sagde bare, at det var der, jeg skulle ind og tale med nogen, der kunne hjælpe mig. MADS 13 ÅR Amalie på 11 år husker også, at det var moderen, der fortalte hende om børnehuset, og at Amalie ville kunne forvente hjælp derfra: Ja, hun fortalte, at det er sådan nogle, der hjælper børn og snakker med dem. FORBEREDELSE For nogle af børnene har der på grund af omstændighederne ikke været så meget tid til at blive forberedt på det, der skulle ske. Der har sandsynligvis været tale om, at de personer, som har fået mistanke eller viden om overgreb, har handlet hurtigt. Joakim på 12 år fortæller, at han ikke er helt sikker på, om det var hans mor eller lederen på skolen, som fortalte ham om det, der skulle ske. Hans erindring om det er, at han på skolen fik at vide at, der er en sag som er kommet op. Herefter blev drengen angiveligt hentet af politiet og kørt til børnehuset til afhøring. Joakim: Det var nogen politinogen, der kom i en hemmelig politibil. Interviewer: Vidste du godt det, eller var det noget, du fik at vide bagefter? Joakim: I det at de kom, der sagde de, at de var fra politiet og viste skiltet og sådan. Joakim kan ikke beskrive, hvad han på forhånd vidste om børnehuset, og hvad han kunne forvente derfra, og han kan ikke klart bekræfte, at det ville have været rart at vide noget mere på forhånd. Interviewer: Skulle man have gjort noget mere for at fortælle dig om, hvad det handler om? Joakim: Neej [trækker på det] Sally, som er 12 år, havde heller ikke mulighed for at blive forberedt i god tid på at skulle til børnehuset. Hun fortæller om forløbet, at der blev handlet hurtigt efter, at hun havde fortalt en pædagog om hændelsen, og at hun straks derefter blev kørt til børnehuset til afhøring. Hun fortæller bl.a. om oplevelsen:... mor troede jo, at jeg var i skole og det, men jeg var rigtigt blevet hentet, og så var jeg ovre i børnehuset og sådan noget så det gik ret hurtigt. Det står lidt uklart for hende, hvad hun efterfølgende fik at vide om det videre forløb det hun husker er: Jaa Nej, jeg ved ikke helt, om det var det, men jeg fik i hvert fald at vide, at det var godt for mig, fordi så kunne jeg få snakket ud om ja, hvordan det er. Sally giver også udtryk for, at hun godt er klar over, hvad meningen med børnehuset er: Interviewer: Ved du egentlig, hvorfor man har lavet børnehusene? Sally: Ja. Det er jo for at hjælpe børn, der..., der har været ude for lige præcis det som... ja. Interviewer: Ja..? Sally: Med overgreb. Andre børn har haft mulighed for i større grad at blive forberedt på det, der skulle ske. Amalie på 11 år fortæller om hendes første kontakt til børnehuset, og at hun havde mulighed for på forhånd

5 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL at møde den person, der skulle afhøre hende i børnehuset. Hun giver her udtryk for, at hun tror, at de voksne havde sat sig ind i, hvordan hun havde det. Amalie siger: Først var hun lige herhjemme og snakke lidt med mig, inden jeg skulle derind. Interviewer: Nå, så du vidste godt, hvem du skulle snakke med? Amalie: Ja, fordi at de tænkte nok, at det var bedst, inden jeg bare kom derned, og så kendte jeg slet ikke nogen. KONTAKTEN TIL DE VOKSNE For børnene har det ikke været klart, hvilken funktion de enkelte voksne har haft i børnehuset. Først når der spørges mere ind til det i interviewet, bliver det tydeligere for barnet, at der fx var tale om en fra politiet eller en psykolog. Børnene hæfter sig ved, at de voksne blot præsenterer sig med fornavn, og at deres oplevelse med den voksne har været positiv. Helt samstemmende fortæller børnene, at de kun har mødt voksne, som de synes, er søde. Ingen af børnene har ideer til, hvordan de voksne kunne have opført sig på en bedre måde. Det er tydeligt, at børnene oplever, at de bliver mødt med stor grad af indlevelse, og at deres forventning om, at børnehuset er et sted, hvor de er gode til at hjælpe børnene, holder stik.

6 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL Det var virkelig rart at snakke med hende, for man kunne godt mærke, at hun havde snakket med børn før. VIKTORIA 12 ÅR Amalie har ikke alene en positiv oplevelse af det at blive forberedt på, hvem hun skulle snakke med; hun oplever også personerne som søde. Interviewer: Så du har snakket med to kvinder, og den ene var i hvert fald flink hvad med den anden, hvordan var hun? Amalie: Hun var også sød. Mads har også et positivt indtryk af hende, han snakkede med i børnehuset: Hun var meget flink, sådan meget. Hun kunne godt leve sig ind i det, jeg sagde til hende. Ikke sådan total kold. Hun kunne fint forstå og leve sig ind i det. Meget hyggeligt. Når vi taler om oplevelsen af kontakten til den voksne, svarer Viktoria på 12 år på spørgsmålet: Var der noget ved hende, hun skulle gøre anderledes? Nej, det synes jeg faktisk ikke, jeg synes, hun var rigtig god, som hun var, og det var rigtigt rart at snakke med hende. Det var virkelig rart at snakke med hende, for man kunne godt mærke, at hun havde snakket med børn før, fordi hun kunne forstå, hvis jeg ikke kunne sætte ord på det, så kom hun med nogle ord, det måske kunne være, jeg mente. Oliver på 12 år holder fast på, at han ikke mener, at de personer, han har mødt, kunne gøre det bedre, og han har dermed ikke rigtig noget godt råd til dem. Oliver svarer til spørgsmålet om personerne i børnehuset kunne have gjort noget anderledes, så det var blevet bedre for ham: Næ, de var dygtige nok. HJÆLP OG OMSORG Det positive indtryk af de personer, som børnene møder forstærkes nogle gange af, at de synes, at de konkrete metoder, som fx psykologen anvender, har været hjælpsomme for dem. Derfor er det vigtigt for nogle af børnene at fortælle, om det, de synes, har været særligt godt, og som de synes, man skal huske at blive ved med at gøre. Børnene lægger også mærke til og sætter pris på - når der bliver taget særlige hensyn til dem, eller når der er fokus på små ting, som kan glæde børnene. Det kommer dog også frem, hvor svært det kan være at komme sig over overgrebet, og i den forbindelse fortæller Sally, hvad hun har manglet i den hjælp, hun har modtaget: Øhm, altså for mit vedkommende, der var det sådan, at man..., det var meget godt, man fik snakket ud og sådan, men man fik ikke så meget hjælp til at få tankerne et andet sted hen i hverdagene. Videre fortæller hun, hvor svært det er at koncentrere sig om andet: Jeg ved ikke, om det er sådan for andre, men for mig er det det, der er mest træls ved alt det, jeg har været igennem. Man kan bare ikke lade være med at fokusere på det i skolen det forstyrrer undervisningen også. BEHANDLINGSTILGANG Nogle af de gode konkrete metoder fortæller Viktoria og Oliver om.

7 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL Viktoria: Jeg elsker at sidde herinde, fordi hvis jeg bliver for ked af det, så kan jeg altid gå over og tage en af de der smiley-bamser Nej, men det er faktisk humørbolde. Så bruger man alle fire, så spørger de: Hvilken følelse har du lige nu?, Hvilken følelse har du, når vi snakker om din far eller din mor?. Interviewer: Så kan det være nemmere at tage sådan en bold og sige Det er sådan her jeg har det? Viktoria: Det er denne her følelse blandet med denne her følelse, måske. At man både er bange og ked af det. Så kan man sige: Jeg er både bange for min far, og jeg er faktisk også ked af det, der er sket med min far. Hun fortsætter: nogle gange får jeg bare lyst til at sige må jeg godt tage dem med hjem, for jeg synes, de er så søde, for det er sådan nogle nemme nogen, som man også kan bruge, hvis du bliver sur eller ked af det over noget, der er sket i skolen i stedet for at begynde at slå på dine ting eller kaste med dem, så kunne man bruge dem der. Nogle af børnene fremhæver det gode ved, at psykologen har givet dem mulighed for at tegne det, de gerne vil fortælle. Oliver kommer i tanke om det til sidst i interviewet, og det er meget vigtigt for ham, at det kommer frem som en metode, som har hjulpet ham rigtig meget. Han lægger samtidig vægt på, at det for ham er rigtigt godt at sidde med nogle dimseting, mens der snakkes. Viktoria fremhæver også det med at tegne, som noget af det bedste ved at være i børnehuset: Interviewer: Hvis du skulle fremhæve noget, som er særligt godt herinde? Viktoria: Tegnestativet. Jeg elsker at tegne.

8 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL ET POSITIVT MINDE FRA BØRNEHUSET At få en lille belønning for hårdt arbejde har været vigtigt for nogle af børnene. Amalie fortæller, at det kunne være rart at få et lille klistermærke eller lignende ligesom hos tandlægen. Sally fremhæver, at der altid var saft, og at hun fik en lille slik-ting, inden hun gik hjem. For Viktoria har det også været rigtigt vigtigt, at man i børnehuset var opmærksom på betydningen af at have et godt minde med fra forløbet. Hun fortæller om betydningen:... nede i rummet hernede, der står der sådan et fad med sten i, og der får du en, når du er færdig med at have samtaler altså stenene, de skal minde dig om børnehuset og jeg kan stadig huske, hvordan min sten ser ud. Den ligger derhjemme. Men jeg havde det sådan, at verden den var dårlig, men min sten skal altså minde mig om, at verden kan både være god og dårlig. Hun siger også:... og så sagde Annette [psykologen]: Husk nu, den kan minde dig om, at verden er altså både dårlig og god det er en sten, jeg nok ikke vil smide væk. TRYGHED For Viktoria handler tryghed i børnehuset bl.a. om forudsigelighed. Hun er glad for det rum, hvor hendes samtaler med psykologen har fundet sted i hele forløbet og hun siger: Ja, det har været det her rum hver gang. Det er mit rum det her. For Oliver har det haft betydning for oplevelsen af tillid og tryghed, at de har tilbudt ham noget at spise og drikke. Interviewer: Jeg tænkte på, om du kunne nævne noget af det, der var allerbedst af det, de gjorde? Oliver: Det var den måde, de tilbød Interviewer: Tilbød? Altså tilbød dig at komme i børnehuset? Oliver: Når jeg kom ind, så tilbød de mig et eller andet at drikke eller noget at spise ja, så fik man sådan mere tiltro til dem, man snakkede med. Det kommer også frem, at børnene er opmærksomme på, at børn kan have forskellige behov også når det handler om det, de oplever som tryghedsskabende og hjælpsomt for dem. Sally siger: Ja. Der er jo mange forskellige..., altså det er jo forskelligt fra menneske til menneske, hvad ens behov er. For Sally er det dog fx vigtigt, at hun for at føle sig tryg får mulighed for at føle ro indeni, og det kan hjælpe hende med rolige, afdæmpede farver i rummene. DE FYSISKE RAMMER Overordnet er de interviewede børn meget positive over for indretningen af børnehusene. De fleste af børnene har bidt mærke i, hvordan der var farver på væggene, at der var bløde stole, bamser i sofaen eller fjernsyn i venteværelset. Børnehusene opleves af børnene som et sted indrettet til netop dem. De fleste af børnene har lagt mærke til, at der har været billeder og wall-stickers med træer og dyr, som har virket tryghedsskabende, imødekommende og rare. Interviewer: Kan du huske, hvad du lagde mærke til første gang, du kom? Viktoria: Ja, altså først så lagde jeg mærke til de der knagerækker, der ligner håndtag, synes jeg. Og så lige da jeg kom ind i det første rum, hvor der er kontor, når man kommer ind af døren, der var det første, jeg så, da jeg vendte mig om imod sofaen, det var tapetet med fuglene på, det, synes jeg, er rigtigt flot. Det var sådan... det gjorde mig mere tryg.

9 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL Det var enkelt, børnevenligt. Det var rart at være der. MADS, 13 ÅR Som citatet udtrykker, har børnene virkelig taget indretningen til sig, og mange af dem husker dekorationer og små detaljer i indretningen. Sally forklarer, hvordan hun synes, at børnehuset var indrettet så både børn og voksne følte sig velkomne: Det var sådan, at der var både noget for unge, og så var der noget for voksne og noget for børn, det var ligesom blandet sammen i en god kombi. Så det var rigtigt..., ja det var rigtigt behageligt at være derude. Sally understreger også, at det godt kan blive for voldsomt, hvis der er for mange farver og indtryk i et rum: Jeg synes, det skulle være rolige farver. Så falder man helt ned, så man ikke skal tænke på en hel masse ud over det, fordi man har ligesom nok at tænke på, når man er derinde sådan nogle tilbageholdende farver, så man føler ro indeni. Sally fortæller, at der i afhøringsrummet var afdæmpede mørke farver, som gjorde hende mere rolig. VIDEOAFHØRING At blive afhørt er en af de ting, som børnene nævner, som det sværeste. Dog er de glade for, at afhøringen har fundet sted i børnehuset og ikke på politistationen. Ikke desto mindre er det en svær situation for dem at vide, at samtalen optages på video, og at der sidder mennesker og ser på. Det udfordrende ligger først og fremmest i, at videokameraernes størrelse og placering overrasker børnene. Kameraerne er i et af børnehusene så tydelige, at de gør børnene utrygge. Børn fra et andet børnehus fortæller dog, at de slet ikke kunne se kameraerne. Oliver mener derfor også, at det ville være at foretrække, hvis kameraerne kan gøres så små som muligt, allerhelst så man slet ikke kan se dem. Interviewer: Hvordan er der i afhøringsrummet? Viktoria: Ja men jeg synes, at det var faktisk lidt sjovt, for jeg havde tænkt med det samme, at det var ligesom CSI. Interviewer: Ligesom hvad? Viktoria: CSI sådan en krimiserie, så når de skal afhøres, så er der sådan nogle små kameraer, men de der kameraer, de var bare store, sådan nogle store klodser. Interviewer: Nå og hvor sad de henne? Viktoria: Altså så var der et lige foran mit ansigt, så var der et oppe i hjørnet og et oppe i det andet hjørne, og så var der en mikrofon bag ved mig. Og den skulle Morten så kigge på, fordi hvis han havde glemt at sige noget, så lyste den rødt. Det er forskelligt fra barn til barn, om de har været bevidste om, at der har siddet andre og har kigget på den direkte video fra afhøringen. Viktoria mener, at det var godt, at hun ikke vidste det.

10 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL Interviewer: Hvordan synes du, det var, at du ikke havde vidst det? Viktoria: Det synes jeg var fint, fordi hvis jeg vidste det, så havde jeg jo nok ikke sagt alle de ting, jeg gjorde. Afhøringsrummet beskrives af et af børnene som et alvorsrum, fordi det, sammenlignet med børnehusets andre rum, ikke opleves nær så hyggeligt. Viktoria: Der var ikke så meget i rummet. Det var ikke så hyggeligt. Jeg synes, det var sådan et alvorsrum, virkelig alvor. Det eneste, der stod ved siden af sofaen, var en plante. Selvom videoafhøringen i børnehuset er vanskelig for børnene, så kan de børn, som har oplevet politistationen bekræfte, at det er værd at undgå, at de skal møde op dér. Som et af børnene fortæller, så giver det en dårlig mavefornemmelse at skulle på politistationen, hvorimod børnehusene associeres med noget rart og et sted, der er lavet netop til børnene. Mads som netop var fyldt 13 år, da sagen kom frem, oplevede at blive afhørt på politistationen. For ham var det ikke ubehageligt, men han kan samtidig godt sætte sig ind i, at det kan være ubehageligt for nogle andre børn. Interviewer: Det er jo netop det, man gerne vil undgå. At børnene skal ind på politistationen. Mads: Men jeg havde heller ikke rigtig noget imod det. Altså men jeg kan godt forstå, at det kan være skræmmende at komme ind på en politistation.

11 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL At det for nogle børn kan være en overvældende oplevelse at have med politiet at gøre, er Viktoria et eksempel på. Hun har oplevet at være på politistationen i forbindelse med at hendes mor blev afhørt: Interviewer: Du skulle ikke på politistationen og afhøres? Viktoria: Nej, jeg skulle være et sted, hvor det hed børnehuset, og hvor det var mere for børn. Det var alt, hvad jeg havde fået at vide. Interviewer: Ja, det var lige præcis det, man tænkte, fordi engang var det faktisk sådan, at man skulle afhøres på politistationen, og så tænkte man arh, det her det går ikke. Viktoria: Ja, for jeg kunne ikke så godt lide at komme op på politistationen, det giver en dårlig mavefornemmelse, jeg havde det ikke godt i maven. VENTEVÆRELSE Det er de færreste af de interviewede børn, som har brugt tid i venteværelset, fordi børnehusets personale har modtaget dem med det samme. Dog har de alle lagt mærke til, at venteværelset har været indrettet til børn. En af drengene på 12 år har lagt mærke til, at der var fjernsyn og controllere i venteværelset, hvilket appellerede til ham. Og det, at der er tænkt på, at børnene skal have noget at tage sig til i ventetiden forbindes med noget rart og hyggeligt. Joakim: Der er nogle ting [i venteværelset] børnene kan lege med og et fjernsyn, så de kan hygge sig lidt med det. Andre af børnene bemærker, at de ting, der er i venteværelset er rettet imod yngre børn, da der mest har været legetøj. Et af børnene bemærker også, at det er fint for de voksne at kunne sidde i venteværelset og få sig en kop kaffe, mens de venter på, at børnene er inde til samtale, og det er tydeligt, at det er vigtigt for hende, at hendes forældre også føler sig godt tilpas, mens hun er til samtale. TID OG STED Flere af de interviewede børn fortæller, at de har været nødt til at tage fri fra skole, for at de kan nå deres samtale i børnehuset. Viktoria: Det har altid været sådan, at jeg var nødt til at tage hjem i tolv-frikvarteret. Overordnet er der dog ingen af de interviewede børn, som har oplevet at det var en lang rejse at komme til børnehuset. Flere kan dog godt sætte sig ind i, at det kan opleves som svært at skulle rejse langt for at komme til samtale i børnehuset. Sally har haft en god oplevelse med at blive kørt fra Jylland til børnehuset i Odense, men hun kan samtidig godt sætte sig ind i, at det for nogle kan være en lang tur. Sally fortæller om køreturen: Altså nu blev jeg jo hentet fra skole og hjem igen, så nej, jeg synes ikke, at det var sådan langt. Til spørgsmålet om det var slemt at skulle køre så langt, svarer hun: Nej overhovedet ikke, men jeg tænker også lidt, fra det jeg har hørt fra mine veninder, at de ikke engang kan klare at køre i bil i tyve minutter. EFTERFORLØB Alle børnene giver udtryk for, at det har været et passende forløb i børnehuset, og de synes at deres forløb stoppede på det rigtige tidspunkt. Dog er flere af børnene lidt usikre og vævende, når der spørges ind til et eventuelt efterforløb med en psykolog, og det fremgår, at det kunne have været rart at have muligheden for at komme tilbage og snakke med psykologen fra børnehuset, når man får en skidt periode. Ventetid på nye behandlingsforløb er også noget der bliver lagt mærke til, og det opleves som irriteren-

12 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL de også selvom der tilsyneladende kan være gode grunde til det. Interviewer: Fortalte hun dig, hvor mange gange I skulle snakke sammen? Viktoria: Nej, det vidste jeg ikke. Jeg tror, jeg havde været herinde seks gange, så sagde hun Det kan være, at næste gang bliver den sidste. Og så da vi kom til den næste gang, så sagde hun Jeg tror faktisk, at det er bedre, at du får en tur til. Interviewer: Men hvad så, da hun sagde, at nu skulle I til at afslutte, synes du, det var okay? Viktoria: Ja, jeg synes, det var fint, men jeg kommer også sådan lidt til at savne at komme herind og snakke. For jeg kan rigtig godt lide at være herinde. Sally oplevede at hendes behandlingsforløb gik i stå imellem børnehus og kommune. Da forløbet i børnehuset var afsluttet, opstod der en pause i forløbet, da det tog tid, før kommunen fik sagsbehandlet, og barnet efterfølgende kunne starte i et forløb hos familierådgivningen. Sally fortæller om ventetiden: Jo, de var i hvert fald langsomme i kommunen. Hun siger også, at hun faktisk havde en forventning om, at hun kunne starte med det samme: Der var..., altså det var meningen, at jeg skulle være startet med det samme, men så, som sagt, så Anna, mener jeg nok at hun hedder, hun blev jo syg. Viktoria har en helt klar forventning til, at det er hendes sagsbehandler, som skal følge op på, om hun har brug for yderligere hjælp. Hun kender sin sagsbehandler og ved, at hun interesserer sig for, hvordan Viktoria har det. Hun siger om sagsbehandleren: Fordi det var hende, der skulle snakke videre, det var hende, der skulle snakke med mig og tjekke: Har hun brug for at snakke med en psykolog mere, eller har hun ikke. Hun siger også, når vi snakker om et evt. videre forløb: Jeg tror, at der kommer et møde igen, hvor jeg skal snakke med hende om det. Men det ved jeg ikke endnu. BRUD I RELATIONER Da Mads forløb i børnehuset blev afsluttet, var han enig i, at han havde det bedre og var inde i en god periode. Efterfølgende fik han det igen skidt og havde brug for nye psykologsamtaler. Men hans forløb i børnehuset var endegyldigt afsluttet, og han har ikke mulighed for at komme tilbage. Mads har efterfølgende gået hos to forskellige psykologer, da han af flere omgange har haft brug for at starte i forløb igen. Mads: Mit forløb i børnehuset var afsluttet, men så fik jeg en ny periode, hvor jeg havde det skidt. Så fik jeg nye psykologsamtaler med en ny en. Ikke i børnehuset. Interviewer: Ville du da gerne have været til bage til den du havde snakket med i børnehuset? Mads: Ja, men det kunne vi ikke. Det ville have været rart, hvis jeg havde fortsat med hende. Mads fortæller om forløbet: Det er det igen, at jeg afslutter med en psykolog, så får jeg det skidt igen, og så får jeg et nyt sted. Det er sket tre gange. Mads er ærgerlig over ikke at have mulighed for at komme tilbage til den psykolog, han har haft et forløb med i børnehuset. Det er svært at skulle starte et nyt forløb op og etablere en ny relation til en psykolog, og selv om Mads synes godt om de psykologer, som han har været i forløb hos siden børnehuset, ville han foretrække at kunne have kommet tilbage til børnehuset.

13 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL De gjorde det bedste, som de kunne. OLIVER 12 ÅR SAMMENFATNING Alle seks børn beskriver deres helhedsoplevelse med børnehuset som positiv. Når børnene bliver bedt om at vurdere oplevelsen på en skala fra 0-10, giver stort set alle børn 9 eller 10 en enkelt sågar 10+. Børnene skal generelt tænke lidt over gode råd og forbedringsforslag, og deres råd har generelt karakter af, at børnehuset skal gøre mere af det, de allerede gør. Noget af det, børnene fremhæver som positivt, er: at de voksne er søde. at der tages hensyn, og at de voksne er omsorgsfulde. at man får mulighed for at tale det hele igennem og ikke går rundt med det alene. at have et minde med fra børnehuset. at der er pæne farver og børnevenlig indretning. at opleve at det hjalp at være i børnehuset. Børnene har dog også forslag til forbedringer og konkrete råd til, hvad der kunne gøre det bedre i børnehuset. Børnene foreslår, at man skjuler kameraerne i videorummet lidt mere, at børnene får en slags belønning efter den enkelte samtale eller ved afslutning af forløbet i form af en ting, der kan minde dem om forløbet. De synes også, at man skal huske på, at børn kan have forskellige behov, og at det kan være vigtigt for børnene, at der er noget at vælge imellem, når de får tilbudt tryghedsskabende ting såsom puder, tæpper, bamser etc. Et par af børnene kunne således godt tænke sig, at man blev tilbudt lidt at spise. Et af børnene mener, at det vil være en forbedring, hvis man er opmærksom på at give børnene mere konkret hjælp til at få ubehagelige tanker væk. Der peges også på, at det vil være godt på et senere tidspunkt at kunne snakke med børnehusets psykolog igen, hvis barnet får brug for det. Et barn nævner desuden, at det vil være bedre, hvis der var lidt mere energi og lethed i samtalerne, så det ikke kun handlede om at sidde på en stol og snakke. GODE RÅD FRA BØRNENE Skjul kameraerne lidt i videoafhøringsrummet. Giv en belønning. Giv et minde med hjem fra forløbet. Sørg for mange forskellige puder, tæpper, bamser etc. Tilbyd noget mad. Tilbyd det samme rum fra gang til gang. Giv konkrete råd til, hvordan tankerne kan afledes, så man bedre kan koncentrere sig. Varier samtalerne lidt, så man ikke kun sidder og snakker. Giv mulighed for at fortsætte i efterbehandling med den psykolog, man kender fra børnehuset.

14 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL BAGGRUND OG METODE UDVÆLGELSE AF BØRN OG REKRUTTERING Børnehus Syd, Odense / Esbjerg samt børnehus Sjælland har været Børnerådet behjælpelig med at rekruttere børn til undersøgelsen. Rekrutteringen er derfor foretaget af personer, som har godt kendskab til barnet og familien, hvilket er betydningsfuldt i forhold til de problematikker, som børnehusets målgruppe har, og den potentielle sårbarhed hos det enkelte barn. Børnerådet har derfor opstillet det kriterie for udvælgelsen, at børnehusets medarbejdere skulle lave en vurdering af, i hvilken grad man kunne forvente, at barnet var i stand til at håndtere en samtale med Børnerådets medarbejder om forløbet i børnehuset og ikke om selve overgrebet. Børnerådet har fået kontaktoplysninger på fire børn fra hvert af de to børnehuse og har i februar og marts 2015 taget kontakt til børnene og familierne, indhentet skriftlig samtykke fra forældrene, lavet konkrete aftaler for de enkelte interview og gennemført individuelle interview af ca. ½ times varighed med børnene. Alle familier har taget positivt imod Børnerådets henvendelse, og børnene har fået tilsendt et brev stilet til dem, hvor formålet med interviewet var beskrevet, hvordan det skulle forløbe og med et billede af Børnerådets psykolog, som skulle gennemføre samtalen med barnet. GENNEMFØRELSE To af familierne har måtte aflyse den indgåede aftale af hensyn til barnet. Der er gennemført interview med i alt seks børn. Et enkelt interview er foretaget i børnehuset i Odense, fem interview i barnets hjem. Det overordnede indtryk er, at alle seks børn er blevet godt forberedt på interviewet; de har været bekendt med det brev, Børnerådet har sendt til dem, og de har efter den første indledende snak med Børnerådets medarbejder sagt ja til at blive interviewet på baggrund af en tilsyneladende klarhed over samtalens indhold og afgrænsning. Det er Børnerådets vurdering, at børnene har følt sig trygge ved interview- og samtaleformen, og de har alle vist forståelse for, at samtalen ikke skulle omhandle et eventuelt overgreb. Børnene har med ganske få undtagelser selv været gode til at foretage og holde denne afgrænsning interviewet igennem. Børnene har generelt været imødekommende med hensyn til at fortælle om deres oplevelser, dog med varierende grad af fortællelyst. Der har været stor forskel på, hvor lang tid siden det var, at barnet var i Børnehuset. To børn var stadig i den afsluttende del af et forløb med psykolog, to børn ventede, ifølge moderen, på opfølgende psykologisk behandling. En dreng var i behandlingsforløb nr. to efter afslutningen i børnehuset, og en pige var i gang med et gruppeforløb i andet regi. De fleste af børnene har udtrykt, at de vidste at deres sagsbehandler var involveret i deres forløb. Næsten alle børn har kunne referere oplevelser med politiet og afhøring. Ingen af børnene har kunne bekræfte, at have haft kontakt med sundhedsmyndighederne i forbindelse med deres kontakt til børnehuset. INTERVIEWMETODE Interviewene har været gennemført som semistrukturerede interview med emner og underspørgsmål. Ud fra et indgangsspørgsmål har barnet i høj grad selv kunne lede vejen i interviewet. På den måde får interviewet præg af en samtale med barnet. Barnet er inden interviewets start blevet fortalt, at det betragtes som ekspert på det at have haft oplevelser med børnehuset, og at Børnerådets medarbejder ikke ved, hvordan det er som barn at være i et børnehus. Samtidig har intervieweren talt med barnet om, at det at deltage i interviewet måske kan være med til at gøre forholdende bedre for andre børn, der får kontakt til et børnehus.

15 ERFARINGSOPSAMLING: BØRNS ERFARINGER MED BØRNEHUSENE BØRNENOTAT 2/15 APRIL Hvert interview er blevet lydoptaget. De anonymiserede, transskriberede interview er blevet gennemlæst og analyseret af to af børnerådets medarbejdere. MÅLGRUPPEN Da børnene i undersøgelsen har været involveret i overgreb eller mistanke om overgreb, er der stor sandsynlighed for, at børnene i varieret grad er traumatiserede. Alle børnene har været eller er aktuelt i behandlingsforløb, og de er derfor bekendt med den proces, det er at lukke op og ned for ubehagelige angstprovokerende oplevelser. I den proces gør børn ligesom voksne brug af forskellige forsvarsmekanismer. Det kan derfor ikke udelukkes, at de svar eller forklaringer, som børnene i undersøgelsen giver, kan være præget af fx fortrængninger eller fordrejninger af oplevelsen. Dette gør ikke i sig selv undersøgelsen og børnenes udtalelser utroværdig, men det en faktor, man som læser alligevel bør have in mente. Set i et større perspektiv, hvor barnet måske har været udsat for overgreb igennem længere tid, vil fx et tilbud om omsorg kunne opfattes forholdsmæssigt mere ukritisk og positivt end for andre børn. På samme måde er et barns manglende erindring om noget, ikke nødvendigvis et udtryk for, at det ikke har fundet sted, men for barnet kan det være hensigtsmæssigt ubevidst at skyde erindringen væk og fokusere på andre ting. Denne undersøgelse giver alene et fingerpeg på, hvad barnet oplever som betydningsfuldt, men enhver af barnets udtalelser skal samtidig ses som netop det det er; barnets egen oplevelse. BØRNENOTAT 2/15 APRIL 2015 BØRNEINDDRAGELSE SUSANNE BANG DAHL ANALYSE OG TEKST LINE EMMA JØNSON OG SUSANNE BANG DAHL REDAKTION FLEMMING SCHULTZ BØRNERÅDET VESTERBROGADE 35A 1620 KØBENHAVN V BRD@BRD.DK FOTO JEPPE CARLSEN LAYOUT PETER WALDORPH TAK TIL ALLE BØRN OG VOKSNE DER HAR BIDRAGET TIL UNDERSØGELSEN

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

EN LANDSDÆKKENDE INDSATS. Anette Hammershøi, specialkonsulent Socialstyrelsen aham@socialstyrelsen.dk Tlf: +45 51 37 83 11

EN LANDSDÆKKENDE INDSATS. Anette Hammershøi, specialkonsulent Socialstyrelsen aham@socialstyrelsen.dk Tlf: +45 51 37 83 11 BØRNEHUSE I DANMARK EN LANDSDÆKKENDE INDSATS Anette Hammershøi, specialkonsulent Socialstyrelsen aham@socialstyrelsen.dk Tlf: +45 51 37 83 11 PRÆSENTATION Den danske børnehusmodel Baggrund, lovgivning

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

HVIS DIT BARN SKAL I ET BØRNEHUS

HVIS DIT BARN SKAL I ET BØRNEHUS HVIS DIT BARN SKAL I ET BØRNEHUS HVIS DIT BARN SKAL I ET BØRNEHUS DENNE PJECE GIVER ET OVER BLIK OVER, HVAD DU SOM PÅRØRENDE KAN FORVENTE DIG, NÅR DIT BARN SKAL UDREDES I ET BØRNEHUS. Børnehusets opgave

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Indeklima og medbestemmelse

Indeklima og medbestemmelse Børnepanelrapport nr. 2 / 2011 Indeklima og medbestemmelse BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser I Børnerådet har vi valgt at have ekstra fokus på skolemiljø, og her er indeklimaet en vigtig del.

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 76 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 58% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Alt ok De

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Bilag nr. 5: Interview med Adin

Bilag nr. 5: Interview med Adin Bilag nr. 5: Interview med Adin I: Nu skal du se, jeg har den faktisk her (red. Adins tegning). Kan du ikke prøve at fortælle lidt om den? 5 A: Jeg har tegnet Slenderman. I: Slenderman ja. Hvor var det

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb RÅD OG VEJLEDNING Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Fra delebørn til hele børn

Fra delebørn til hele børn Fra delebørn til hele børn Når far og mor bliver skilt kan verden gå i stå. Et væld af nye følelser og tanker overtager barnets verden, og somme tider er de r ikke plads til så meget andet. Projektet Delebørn

Læs mere

råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Hofteopereret på Ringkjøbing Amts Sygehuse

Hofteopereret på Ringkjøbing Amts Sygehuse Ringkjøbing Amt Kvalitetsafdelingen for Sundhedsvæsenet Hofteopereret på Ringkjøbing Amts Sygehuse En undersøgelse af patienters tilfredshed med operation på Herning Sygehus og efterfølgende pleje og behandling

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 83 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 64% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Det er helt

Læs mere

Kommentarsamling. Ambulante patienter. Fertilitetsklinikken. Kvindesygdomme og Fødsler Hospitalsenhed Midt. LUP Somatik 2017 DEFACTUM

Kommentarsamling. Ambulante patienter. Fertilitetsklinikken. Kvindesygdomme og Fødsler Hospitalsenhed Midt. LUP Somatik 2017 DEFACTUM LUP Somatik 2017 Kommentarsamling Ambulante patienter Fertilitetsklinikken Kvindesygdomme og Fødsler Hospitalsenhed Midt DEFACTUM Social, sundhed & arbejdsmarked LUP Somatik 2017 Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

PS Landsforenings generalforsamling 2009. "At være pårørende til mennesker der kæmper med spiseforstyrrelser" Psykolog Susanne Bargmann

PS Landsforenings generalforsamling 2009. At være pårørende til mennesker der kæmper med spiseforstyrrelser Psykolog Susanne Bargmann PS Landsforenings generalforsamling 2009 "At være pårørende til mennesker der kæmper med spiseforstyrrelser" Psykolog Susanne Bargmann 1 Forældre-perspektiv: Skyld - hvor er det jeg har fejlet som mor/far?

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Børn og unge er eksperter i eget liv

Børn og unge er eksperter i eget liv Børn og unge er eksperter i eget liv NBK Stockholm 14. september 2012 Trine Nyby, Chefkonsulent Flemming Schultz, Kommunikationschef Børnerådets undersøgelse blandt anbragte børn & unge Udspringer af viden

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse Kejserdal Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse CareGroup 20-01-2011 1. Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 2. Indhold og metoder... 3 3. Samlet vurdering og anbefaling... 3 3.1. vurdering... 3 4. De unges

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 70 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 54% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Orientering om, hvad vi ved på nuværende tidspunkt om børnehuse og hvad der skal ske fremadrettet

Orientering om, hvad vi ved på nuværende tidspunkt om børnehuse og hvad der skal ske fremadrettet KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for mål og rammer NOTAT Til kommunerne i Hovedstadsregionen Orientering om, hvad vi ved på nuværende tidspunkt om børnehuse og hvad der skal ske fremadrettet

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Saaffiks Nyhedsbrev. Februar 2014. Saaffiks arbejde Hvad laver Saaffik? Oprettelse af Samarbejdsgruppen. Politiets arbejde i Saaffik

Saaffiks Nyhedsbrev. Februar 2014. Saaffiks arbejde Hvad laver Saaffik? Oprettelse af Samarbejdsgruppen. Politiets arbejde i Saaffik Februar 2014 Saaffiks Nyhedsbrev Billede: Samtalerum i Saaffik Saaffiks arbejde Hvad laver Saaffik? Oprettelse af Samarbejdsgruppen Politiets arbejde i Saaffik Det fortsatte arbejde i 2014 Ilaqutariinnermut

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse august Patient Pårørende Begge i fællesskab

Patienttilfredshedsundersøgelse august Patient Pårørende Begge i fællesskab Patienttilfredshedsundersøgelse august 2018 1. Hvem udfylder skemaet - sæt kryds Patient Pårørende Begge i fællesskab 323 13 14 2. Er du (sæt kryds) Mand Kvinde 130 221 3. Hvor gammel er du - sæt kryds

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge Beredskabet i Bornholms Regionskommune Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge 8.30-8.45 Kaffe/ brød og velkomst og præsentation af formålet med dagen V/Vibeke Juel Blem 8.45-9.15 Hvad er

Læs mere