Der er i det følgende taget små udklip fra rapporten: Bedst i test

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Der er i det følgende taget små udklip fra rapporten: Bedst i test"

Transkript

1 SO - resumé Tekstil A: Bedst i test Elever: Tidsperiode: Periode: 5 semester Særfaglige mål: Projektet Bedst i test var et samspilsprojekt mellem teknik - faget, et eller flere af studieretningsfag og dansk. Opgaven gik ud på, at designe og fremstille en prototype af et moderne tekstilprodukt til børn. SO-mål og dokumentation: - Demonstrere praktisk indsigt i innovative processer og metoder til idegenerering. - Redegøre for sammenhænge mellem den teknologiske udvikling og samfundsudvikling i udvalgte eksempler. - Sætte sig faglige og personlige mål og evaluere kvaliteten af eget arbejde. Opgaven er udvalgt, fordi den illustrerer et godt eksempel på en idegenering. Idegeneringsværktøjet der er blevet brugt i denne opgave er en brainstorming, som er et oplagt valg til at vise denne proces med. Derudover viser opgaven, at man kan redegøre for teknologisk - og samfundsudviklingen i en redegørende sammenhæng. Der bliver ydermere i opgaven vist, at man har sat sig faglige og personlige mål, samt at kunne evaluere kvaliteten af eget arbejde i form af en konklusion. Der er i denne opgave tale om en summativ evaluering, hvor arbejdet vil blive bedømt ud fra karakter fra lærerens side. Men der er ligeledes blevet brugt formativ evaluering i denne rapport, da det indebærer selvevaluering, hvilket bliver vist i konklusionsdelen. Der er i det følgende taget små udklip fra rapporten: Bedst i test Nedenfor vises der to forskellige metoder til idegenering: brainstorming og moodboard: s. 7-8: Idéudvikling Det første man gør når man skal i gang med et helt nyt projekt er, at man begynder at ideudvikle. Der findes mange forskellige metoder til at ideudvikle med. Vi valgte at lave en brainstorm. Det gode ved en brainstorm er netop, at ingen ideer er forkerte og de munder altid ud i noget man kan ideudvikle videre på. Alle ideerne noteres ned. Da vores projektoplæg er børn, er vores fokusområde i denne brainstorm børn.

2 Vi kommer vidt omkring i vores brainstorm, men beslutter os for, at vi gerne vil ideudvikle videre under emnet specielle børn, nærmere hjerneskadede børn. Derfor begyndte vi på en ny brainstorm, hvor fokusset hed hjerneskadede børn. Vi prøver hele tiden at afgrænse hvad det er vi gerne vil ind på og det er brainstorming en god metode til at hjælpe med.

3 Ud fra vores anden brainstorming hvor vores fokuspunkt lå på hjerneskadede børn indsnævrede vores fokus sig til balancen. Vi har altså fundet frem til, at vi gerne vil fremstille et produkt, der kan være til gavn for hjerneskadede børns balanceegenskaber. Da balancen for nogle hjerneskadede børn kan være et handicap, kunne det være et rigtig spændende emne at gå i dybden med og finde en sjov og måske også en lærerig metode til genoptræning af deres balanceevne.

4 s. 20: Moodboard Moodboard er en anden form for idegenering, hvor man viser stemningen og inspirationen i form af farver og former, som man gerne vil finde frem til med sit endelige produkt: Nedenfor vises et eksempel på, hvordan tankegangen bag en produktudvikling skrider frem i form af, at kunne evaluere på sit eget arbejde. s : Produktudvikling Når man produktudvikler skal man fastslå nogle mere specifikke krav til sit produkt, såsom målgruppen, hvad produktet skal bruges til, produktets funktionelle og æstetiske krav.

5 Produktet skal være beregnet som en sjov og anderledes genoptræningsmetode. Det skal være let at anvende, da det skal henvende sig til hjerneskadede børn, derfor lægger vi stor vægt på at det skal være brugervenligt og ikke behøver alle mulige smarte funktioner, men at det er noget som er lige til at gå til for alle Diskussion og udvælgelse af ideer Formen af tæppet Tykkelsen af tæppet. Layoutet af tæppet for funktionen deraf. Rengøring af tættet. Ved udvælgelsen af formen på tæppet har vi diskuteret hvilken form der ville være bedst at bruge. Vi havde forskellige ideer såsom, at tæppet kunne have en sjov og anderledes form for at gøre tæppet mere inspirerende for børnene, men vi nåede frem til, at det ville være smartest at gøre tæppet så enkelt så muligt så børnene ikke ville blive forvirret over spillet. Da det er hjerneskadede børn vi designer et produkt til et det vigtigt at funktionen står klart, og at det ikke at det æstetiske der bliver lagt mest arbejde i Ideer og udvælgelse til brikker Regnespil. Stavespil Billedbrikker. Historie. Firkantet versus runde. Velcro versus naturgummi. Vlieseline, neopren eller pladevat som foer. Vi havde en del ideer til hvordan brikkerne skulle laves, hvilken form de skulle have, hvilken funktion og foer der ville være det smarteste. Vores grundlæggende ide til spillet var, at man skulle kunne vælge forskellige brikker efter hvilken type historie til spillet man ønsker. Der skal både være brikker indenfor stavning, regnespil og billedbrikker. ensformigt Nedenfor er der vist et eksempel på en samfunds og teknologisk udvikling ud fra en bestemt problemformulering: s. 37: Socialt: Vores produkt kommer ikke til at ændre det sociale. Det er underordnet hvilket samfund og hvilken kultur man lever i, eftersom produktet skal sælges landet over, og som sagt så ser man hjerneskadede børn i alle lande, som har brug for genoptræning. Derfor kan alle hjerneskadede børn have brug for dette produkt, med balancetæppet og balanceskoene.

6 Hvis det bliver solgt og man opnår den ønskede effekt for børnene og deres udvikling omkring balanceevnen, vil det kun være en god ting, for salget af netop vores produkt i forhold til andre balancegenstande s. 38: Teknologi: Der er set mange forskellige former for produkter, som skal hjælpe på børns balance. Eftersom målgruppen var børn, ønskede vi især at inkludere noget leg, samtidig med at de trænede deres balance og motorik, men også at der var en form for indlæring. Der er ikke mange produkter, hvor der er inkluderet indlæring og balance, derfor kan vores produkt være en smule nyt, selvom der i forvejen, som sagt, findes mange forskellige produkter på dette marked... Nedenfor vises et eksempel på en evaluering af eget arbejdets kvalitet ved hjælp af en konklusion: s. 43: Konklusion Vi kan konkludere, at efter dette forløb har vi produceret et produkt, som henvender sig til hjerneskadede børn. Dette opfylder hermed projektoplæggets krav og vores egen problemformulering. Vi tog udgangspunkt i problemstillingen omkring hjerneskadede børn. Efter analyse af problemet og udarbejdning af forskellige løsningsforslag er vi kommet frem til et produkt, som genoptræner balanceevnen ved hjerneskadede børn. Ved vores produkt ønskede vi et sammenspil mellem høresansen og synssansen, derudover skulle leg også inkluderes, eftersom målgruppen var børn... Nedenunder ses en teknologiudvikling, som både kan ses som en lineær - og interaktivudvikling: s. 36 : Den lineære udviklingsproces Der findes både en lineære udviklingsproces og en interaktiv. Når man ser på en teknologiudvikling i en lineære proces ser man på processen som en opskrift, hvor man ikke kan gå tilbage i den og lave om, eller man gør det i hvert til fald ikke. Processen starter i en videnskab, hvor man følger processen og ikke vender tilbage og laver om. Det er i dette projekt ikke det mest hensigtsmæssige at gøre, da man låser mig meget fast på sine beslutninger og derned ikke har mulighed for at lave de små ændringer, som kan have store betydninger i et projektarbejde.

7 Den interaktive proces Den interaktive udviklingsproces er mere oplagt, at kigge i dette projekt da man kan analysere et problem og opstille krav til det uden man låser sig fast på sine beslutninger. Man kan sige, at denne form for proces opbygges ved analyse og syntese i en løbende proces. Ved en analyse undersøger man noget, som man kan ud fra sine faglige midler, hvor man i en syntese sammensætter noget ud fra den viden man har fået kendskab til i sin analyse. Nedenfor ses et eksempel via en teknologianalyse en interaktiv proces: s. 37 : Teknologianalyse Teknik: I processen, hvor tæpperne, cirklerne og skoene, skal laves, vil materialerne til ydre-tæppet og cirklerne blive fremstillet i bævernylon, som er 50 % bomuld og 50 % nylon. Det er et slidstærkt stykke stof, som gør det særdeles velegnet til børn, som godt kan være lidt barske overfor sådanne ting. Derudover er det også godt, at det er slidstærkt når man skal gå på det. På den ene side er stoffet blev imprægneret, så det får en helt blank overflade. Derfor skal den ru overflade øverst, så man ikke kan glide på det. Det indvendige tæppe bliver lavet ud af 100 % bomuld, som har en middel slidstyrke Viden: Alle processerne kan laves på maskiner og vi ønsker at produktionen skal sendes til

8 udlandet, som en masseproduktion. Vi vil gerne have gjort vores produkt så bredt som muligt, hvilket vil sige, at folk verden over kan købe produktet, eftersom alle børn kan blive hjerneskadede. De kan købe det over internetbutikker, på denne måde bliver det også udbredt til mange lande. Masseproduktionen vil være lettere ved hjælp af disse maskiner og bliver dermed ikke en særlig kompliceret proces, eftersom den hjælp man kan få nu, som arbejder her ses på maskinernes funktion Organisation: I første omgang vil virksomheden være ret lille, derfor vil det også være nemmere, at sende produktionen til udlandet, da det kan være billigere at producere dér. Dog skal miljøkravene stadig opfyldes, hvilket der er blevet set problemer med, at det ikke altid bliver gjort i udlandet. Arbejderne skal ikke være under sundhedsskadelig produktion og derudover skal vores miljøkrav opfyldes, herunder gerne ingen forurening Produkt: I starten kan det blive svært at sælge produktet til udlandet, men det er vores målsætning. Indtil da kan der eventuelt være en lille virksomhed i Danmark denne kan også forblive, hvis produktionen sendes til udlandet, så vil virksomheden i Danmark blot være overhovederne for produktionerne, arbejderne m.m. De vil være chefer for det. Dette produkt kan tilfredsstille nogle behov og løse nogle problemer for både forældre til de hjerneskadede børn og terapeuterne som står for genoptræningen. Derudover vil det også løse nogle problemer for selve de hjerneskadede børn, som har problemer med deres balance, men samtidig vil der også være en indlæringsproces. Virksomhedens arbejdere, altså lønmodtagerne, har en hvis interesse for at lave et godt produkt, så det kan sælges, men også få løn (måske endda en bedre løn). Forbrugerne af produktet har en interesse for at få stor nydelse og mening af produktet det skal være et produkt som kan bruges hele tiden for dem. Derudover vil de helst ikke give så meget for det, men samtidig er der nogle som tænker på miljøet. Ofte ser man at hvis produktionen ikke har været miljøvenlig, er det dårligere kvalitet og kan sælges til billigere priser. Hertil ønsker vi at finde en kombination, så vi opnår en god brugsværdi, hvor vi tilfredsstiller alle menneskernes behov i virksomheden og forbrugerne.

STUDIEOMRÅDET EKSAMEN 2015 FRA GYMNASIEELEV TIL STUDERENDE SEMESTER PÅ ODENSE TEKNISKE GYMNASIUM

STUDIEOMRÅDET EKSAMEN 2015 FRA GYMNASIEELEV TIL STUDERENDE SEMESTER PÅ ODENSE TEKNISKE GYMNASIUM STUDIEOMRÅDET EKSAMEN 2015 FRA GYMNASIEELEV TIL STUDERENDE 2.-6. SEMESTER PÅ ODENSE TEKNISKE GYMNASIUM DISPOSITION! Indledning! Oversigt over udvælgelse af mål! Opfyldelse af SO-mål! Konkrete eksempler!

Læs mere

Studieområdet. Fra gymnasieelev til studerende. Af Dygtig Anonymsen semester OTG

Studieområdet. Fra gymnasieelev til studerende. Af Dygtig Anonymsen semester OTG Studieområdet Fra gymnasieelev til studerende Af Dygtig Anonymsen 2. 6. semester OTG Disposition Indledning Skematisk SO2-oversigt Opfyldelse af SO2-mål Konkrete eksempler Evaluering Side 2 af 20 Indledning

Læs mere

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C omfatter sammenhængen mellem teknologiske løsninger og samfundsmæssige problemstillinger. Faget belyser samspillet mellem teknologiudviklingen og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Teknisk

Læs mere

Hjælp til SO-prøven 2014

Hjælp til SO-prøven 2014 BILAG Hjælp til SO-prøven 2014 Prøveform og PowerPoint OM PRØVEN SO står for StudieOmrådet og dækker over alt det, man skal kunne som studerende, som ikke hører til et bestemt fag. Studieområdet skal gøre

Læs mere

Robotter med følelser

Robotter med følelser Robotter med følelser Studieretningsforløb Studieretning nr 3: Teknologi A, Informationsteknologi B og Programmering C Fag: Studieområdet Teknologi Dansk Kommunikation/IT Engelsk Projektperiode: 21. oktober

Læs mere

Intro til SO forløbet: Arbejdsmiljø

Intro til SO forløbet: Arbejdsmiljø hvi/cws (1ac), klu/cea/mvaa (1b), mshm/pw (1d) og cwp/svl (1h) Uge 11-2018 Intro til SO forløbet: Arbejdsmiljø Teknologi & kemi FOKUS PÅ KEMIKALIER OG FOREBYGGELSE AF KEMISKE PÅVIRKNINGER I ARBEJDSMILJØET

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014, forår 2012 Institution Københavns Tekniske Gymnasium, Sukkertoppen - Valby Uddannelse og niveau Lærer(e)

Læs mere

Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014. Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige

Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014. Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige [Bilag 2] Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige fagområder

Læs mere

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Introduktion På baggrund af projekt ny service, er der udviklet nogle værktøjer til inddragelse

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx. Tema: Studieretningsprojektet

Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx. Tema: Studieretningsprojektet Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx Tema: Studieretningsprojektet Ministeriet for Børn og Undervisning Departementet Kontor for Gymnasiale Uddannelser September 2012 Hvorfor dette nyhedsbrev? I august

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 BEG.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-4 2010-2012. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-4 2010-2012. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-4 2010-2012 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Teknisk

Læs mere

Vejledning til årsprøven i studieområdet

Vejledning til årsprøven i studieområdet Vejledning til årsprøven i studieområdet Formål Formålet med årsprøven i studieområdet er at give dig mulighed for at få fokus på de studieteknikker og redskaber, der ligger i faget teknologi og dine studieretningsfag.

Læs mere

SO2 Portfolio/Præsentationsmappe

SO2 Portfolio/Præsentationsmappe SO2 Portfolio/Præsentationsmappe Af Navn: Safa Sarac Fødselsdato: 05.06.1993 Klasse: 3.4 Skole: Htx Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 31. marts 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1) Studiekompetenceliste...

Læs mere

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018 Fagformål Eleverne skal i faget håndværk og design gennem praktiske og sansemæssige erfaringer udvikle håndværksmæssige kompetencer til at designe, fremstille og vurdere produkter med æstetisk, funktionel

Læs mere

Mad og mennesker. Overordnede problemstillinger

Mad og mennesker. Overordnede problemstillinger Mad og mennesker Overordnede problemstillinger Behov Vi har brug for mad. Den tilfredsstiller vores naturlige, biologiske behov. Maden giver kroppen energi til at fungere. Jo hårdere fysisk arbejde og

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Faglig Udvikling i Praksis Teknologi. Fagets vidensgrundlag - På vej mod en tradition..

Faglig Udvikling i Praksis Teknologi. Fagets vidensgrundlag - På vej mod en tradition.. Faglig Udvikling i Praksis Teknologi Fagets vidensgrundlag - På vej mod en tradition.. Hvad bygger faget på? Faget teknologi er et engineering -fag Produktudvikling Samspillet mellem teknologiudvikling

Læs mere

Teknologi B særligt gymnasialt fag til brug for tekniske eux-forløb, august 2018

Teknologi B særligt gymnasialt fag til brug for tekniske eux-forløb, august 2018 Bilag eux 8 Teknologi B særligt gymnasialt fag til brug for tekniske eux-forløb, august 2018 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Faget teknologi omhandler sammenhængene mellem teknologiske løsninger og

Læs mere

Vejledning til undervisere

Vejledning til undervisere Vejledning til undervisere Introduktion Formålet med BrickBacker er at tilbyde et digitalt undervisningsmateriale, der kan anvendes i faget Håndværk og Design. Ud fra en designbaseret læringstilgang definerer

Læs mere

UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj 2013 Institution Teknisk Gymnasium Skive - Skive Tekniske Skole Uddannelse HTX Fag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015-2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HANSENBERG HTX Design og produktion A - Tekstil

Læs mere

* 26. januar kl

* 26. januar kl 26. januar kl. 12.00 Grænser Opgave A Du skal undersøge og diskutere en sag, hvor en eller flere grænser eller manglen på grænser er det centrale i sagen. Du skal anvende viden og metoder fra to fag til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj 2010 HTX Vibenhus

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse PLS, fødevarer A ved mfk Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Erhvervsskolerne Aars htx PLS, fødevarer A Marie Fjordside Kvistgaard (mfk) Grethe Venås

Læs mere

Teknologi B htx, august 2017

Teknologi B htx, august 2017 Bilag 81 Teknologi B htx, august 2017 1 Identitet og formål 1.1 Identitet Faget teknologi omhandler sammenhængene mellem teknologiske løsninger og samfundsmæssige problemstillinger i et nationalt og globalt

Læs mere

Læseplan for valgfaget teknolgiværksted. 10. klasse

Læseplan for valgfaget teknolgiværksted. 10. klasse Læseplan for valgfaget teknolgiværksted 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Teknologiudvikling 4 Teknologi i anvendelse 6 Uddannelsesafklaring 7 Indledning Faget teknologiværksted

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2018 maj 2019 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold HTX Teknologi

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Skriftlighed er et flerfagligt tema i studieområdet, hvor de samspillende fag er: Dansk Kom/IT Biologi Teknologi Lektioner 10 8 8 10 Elevtid 2 2 2 0

Skriftlighed er et flerfagligt tema i studieområdet, hvor de samspillende fag er: Dansk Kom/IT Biologi Teknologi Lektioner 10 8 8 10 Elevtid 2 2 2 0 Læreroplæg Skrivning Skriftlighed er et flerfagligt tema i studieområdet, hvor de samspillende fag er: Dansk Kom/IT Biologi Teknologi Lektioner 10 8 8 10 Elevtid 2 2 2 0 Dansk 10 timer Se tv-programmet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer

Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2008-2010 Institution Københavns Tekniske Gymnasium - Valby Uddannelse htx Fag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår, 2016 Institution Rybners Tekniske Gymnasium Uddannelse HTX Fag og niveau Teknologi A Lærer(e) Jonas

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Forår, 2016 Institution Rybners Tekniske Gymnasium Uddannelse HTX Fag og niveau Teknologi B Lærere Jane Harbo,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2015 Institution HTX Vibenhus - Københavns Tekniske Gymnasium

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 010 juni 013 Institution Københavns tekniske Skole Htx-Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug. 2013 Jul. 2014 Institution Teknisk Gymnasium Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Teknologi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsplan:

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsplan: Undervisningsbeskrivelse Undervisningsplan: 2016.09.05 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2016 Institution HANSENBEG Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse Fag og niveau samlæst TI - Lærer Hold Michael Bohl Jenner (mje) 2kt18 Forløbsoversigt (4) Forløb 1 Forløb 2 Forløb

Læs mere

Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG

Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG Siden sommeren 2010 har alle 1. g'ere afviklet en del af deres elevtid på skolen. Fra 2011 gælder det også 2. g'erne, og fra skoleåret 2012-2013 har alle skolens

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug. 2017 Jul. 2018 Institution VID Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Teknologi A Jørgen

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

Teknologisk dannelse i teknologi og teknikfag Trine Pipi Kræmer Teknologilærer (Københavns tekniske gymnasium-vibenhus)

Teknologisk dannelse i teknologi og teknikfag Trine Pipi Kræmer Teknologilærer (Københavns tekniske gymnasium-vibenhus) Teknologisk dannelse i teknologi og teknikfag Trine Pipi Kræmer Teknologilærer (Københavns tekniske gymnasium-vibenhus) Teknologisk dannelse Ikke en definition, men nogle elementer 1. Indeholder en forståelse

Læs mere

Teknologi A htx, august 2017

Teknologi A htx, august 2017 Bilag 80 Teknologi A htx, august 2017 1 Identitet og formål 1.1 Identitet Faget teknologi omhandler sammenhængene mellem teknologiske løsninger og samfundsmæssige problemstillinger i et nationalt og globalt

Læs mere

* 29. januar kl

* 29. januar kl 29. januar kl. 12.00 Alternativer ideer til forandring og fornyelse Opgave A (INNOVATIV) Du skal undersøge et problem, hvor det centrale er, at et eksisterende alternativ til den fremherskende praksis

Læs mere

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT]

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] 2010 Pernille Ketscher & Kasper Lassen [AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] Indhold Skema over fordeling af opgaver.... 3 Kommunikationsplan.... 4 Overvejelser for kommunikationsplanen.... 5 Overvejelserne for

Læs mere

Reflekstions artikel

Reflekstions artikel Reflekstions artikel Kommunikation/IT er et fag hvor vi lærer at kommunikere med brugeren på, og hvorledes mit produkt skal forstås af brugeren. Når man laver en opgave i faget, er det brugeren der lægges

Læs mere

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer

Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2008-2010 Institution Københavns Tekniske Gymnasium - Valby Uddannelse htx Fag

Læs mere

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5 Design Ergonomi Indledning Ergonomi er endnu et projekt hvor vi for lov at arbejde med design, og opleve hvad der kan stå bag et design. Som nu i dette projekt, måden man bruger et produkt på, og hvor

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar-juni 2019 Institution Rybners tekniske skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUX Teknolog C

Læs mere

Almen Studieforberedelse

Almen Studieforberedelse Studentereksamen Forside Opgaven Ressourcerum Almen Studieforberedelse Trailer Vejledning Gammel ordning Print Mandag den 29. januar 2018 gl-stx181-at-29012018 Alternativer ideer til forandring og fornyelse

Læs mere

Samfundsfag - HTX. FIP Marts 2017

Samfundsfag - HTX. FIP Marts 2017 Samfundsfag - HTX FIP Marts 2017 Per Johansson pejo@aatg.dk Underviser på Aalborg Tekniske Gymnasium Fagligt forum Læreplans arbejde Underviser i: Samfundsfag Teknologihistorie Innovation Indhold PowerPoint

Læs mere

https://www.lectio.dk/lectio/427/studieplan/hold_undervisningsbeskrivelse.aspx?hold...

https://www.lectio.dk/lectio/427/studieplan/hold_undervisningsbeskrivelse.aspx?hold... Side 1 af 7 Side 2 af 7 Holdet A 1b Ma - Undervisningsbeskrivelse Udskrevet fra Lectio: 10/5-2017 10:26 Vis samlet undervisningsbeskrivelse samt elevtilknytning til forløb Stamoplysninger til brug ved

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011, plan

Læs mere

Et par håndbøger for naturfagslærere

Et par håndbøger for naturfagslærere 96 Ole Goldbech Et par håndbøger for naturfagslærere Ole Goldbech, UCC Anmeldelse af Naturfagslærerens håndbog, Erland Andersen, Lisbeth Bering, Iben Dalgaard, Jens Dolin, Sebastian Horst, Trine Hyllested,

Læs mere

Opgave i AT med krav om innovativt løsningsforslag

Opgave i AT med krav om innovativt løsningsforslag 13.06.2013 Opgave i AT med krav om innovativt løsningsforslag - tillæg til Vejledning/Råd og vink om Almen Studieforberedelse (AT). I formålet for AT indgår ifølge læreplanen, at Almen studieforberedelse

Læs mere

Bilag 18. It A hhx, juni 2010. 1. Identitet og formål

Bilag 18. It A hhx, juni 2010. 1. Identitet og formål Bilag 18 It A hhx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet It er et samfundsvidenskabeligt fag med berøringsflader til teknologiske fagområder. Faget giver viden inden for databehandlingsteknologier

Læs mere

Evaluering 6. semester foråret 2011

Evaluering 6. semester foråret 2011 Evaluering 6. semester foråret 2011 Afkryds hvilke kurser, du har fulgt på 6. semester: Modul 18 Valgfag 2A Finansielle Markeder Modul 18 Valgfag 2B Economics, Business and Politics Modul 18 Valgfag 2C

Læs mere

Socialtilsyn Midt. Dokumentationskonferencen 27. Maj v. Ulla B. Andersen

Socialtilsyn Midt. Dokumentationskonferencen 27. Maj v. Ulla B. Andersen Socialtilsyn Midt Dokumentationskonferencen 27. Maj 2015 v. Ulla B. Andersen Hvorfor resultatdokumentation på det specialiserede område? For at sikre, at tilbuddene og plejefamilierne skaber udvikling

Læs mere

Projektforløb med innovativ sigte. Arbejdsformer som understøtter produktiv læring.

Projektforløb med innovativ sigte. Arbejdsformer som understøtter produktiv læring. Studieplan for studieområdet på HHX 2017-2020 HHXG3cg19 Opdateret august 2019 Forløb og placering SO1 Innovation 1. semester Uge 46 Fag og timer Tema Indhold Arbejdsformer, metode og produkt Virksomheds-

Læs mere

Didaktik i børnehaven

Didaktik i børnehaven Didaktik i børnehaven Planer, principper og praksis Stig Broström og Hans Vejleskov Indhold Forord...................................................................... 5 Kapitel 1 Børnehaven i historisk

Læs mere

Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15. Avis artikel rapport

Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15. Avis artikel rapport Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15 Avis artikel rapport Indholdsfortegnelse: Indledning Side 3 Problemformulering Side 3 Afsender Side 3 Budskab Side 3 Medie Typografi Side 4-6 Medie Farver Side 7-9 Medie

Læs mere

Innovation C. HH 3. år. Grenaa Handelsskole. J. P. Josiassensvej Grenaa 2008/2009. Jan Clausen

Innovation C. HH 3. år. Grenaa Handelsskole. J. P. Josiassensvej Grenaa 2008/2009. Jan Clausen J. P. Josiassensvej 44 8500 Grenaa 2008/2009 Jan Clausen Indledning... 3 Eksamensprojekt innovation C.........4 Struktur på faget innovation C.6 Evaluering 8 Kilder...8 2 Indledning Hvorfor priorieteres

Læs mere

Y-aksen er dødsfald pr. år, og x-aksen er dødsårsag. Tallene er fra 1990.

Y-aksen er dødsfald pr. år, og x-aksen er dødsårsag. Tallene er fra 1990. Tema: Rygning Rygning er den faktor i samfundet, der har størst indflydelse på folkesundheden. I Danmark er gennemsnitslevealderen lavere end i de andre nordiske lande. Denne forskel skyldes især danskernes

Læs mere

Nyhedsbrev om studieområdet på htx. Tema: Prøven i studieområdet

Nyhedsbrev om studieområdet på htx. Tema: Prøven i studieområdet Nyhedsbrev om studieområdet på htx Tema: Prøven i studieområdet Undervisningsministeriet Uddannelsesstyrelsen April 2011 1 Hvorfor dette nyhedsbrev? I juni 2010 kom der som bekendt en ny læreplan for studieområdet.

Læs mere

Side 1 af 8 Side 2 af 8 Holdet A 1a Fy - Undervisningsbeskrivelse Udskrevet fra : 10/5-2017 10:24 Vis samlet undervisningsbeskrivelse samt elevtilknytning til forløb Stamoplysninger til brug ved prøver

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015-2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HANSENBERG HTX Design og produktion A - Tekstil

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2017 Hansenberg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Anvendelsesorientering i naturvidenskabelige fag

Anvendelsesorientering i naturvidenskabelige fag Anvendelsesorientering i naturvidenskabelige fag - Projektledermøde 16. Januar 2013, Vejle Christine Holm, Jan Alexis Nielsen, Lene Friis, Dansk Naturvidenskabsformidling Dias 1 Program for dagen 10:30-10:45

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse teknologi B, efterår 2014 til forår 2016

Undervisningsbeskrivelse teknologi B, efterår 2014 til forår 2016 Undervisningsbeskrivelse teknologi B, efterår 2014 til forår 2016 Termin August 2014 juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Rybners HTX Teknologi B Peter Iversen Hold 2.E Oversigt over gennemførte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 6. 8. 2011 juni 2012 Institution Københavns tekniske Gymnasium, Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 maj 2019 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer HTX Teknologi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2013 Institution HTX Sukkertoppen, Københavns Tekniske Skole Uddannelse

Læs mere

* 26. januar kl

* 26. januar kl 26. januar kl. 12.00 Kommunikation muligheder og begrænsninger Opgave A Du skal undersøge og diskutere en sag, hvor kommunikation spiller en central rolle. I din undersøgelse af sagen skal du belyse samspillet

Læs mere

Evaluering 8. semester foråret 2011

Evaluering 8. semester foråret 2011 Evaluering 8. semester foråret 2011 Afkryds hvilke kurser, du har fulgt på 8. semester: Modul 4 Arbejdsmarkedsøkonomi 3 75,0% Modul 5 Velfærdsstatens politiske økonomi Modul 6 Valgfag A - Supplerende økonometri

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2012, plan

Læs mere

Innovationsforum. Baggrund og beskrivelse af rammer

Innovationsforum. Baggrund og beskrivelse af rammer Innovationsforum Baggrund og beskrivelse af rammer Indhold 1.Strategierne 2.Den lokale udfordring 3.Innovationsforum 4. Innovationsprojekterne 1.1. Strategierne - overordnede Centrale udfordringer : Stigende

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj, 2016 HANSENBERG

Læs mere

Informatik B hhx, august 2017

Informatik B hhx, august 2017 Bilag 35 Informatik B hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Informatik er et almendannende og studieforberedende it-fag. Faget tager udgangspunkt i virkelighedsnære arbejdsprocesser og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 BEG. HTX Campus

Læs mere

Beskrivelse af titel 1: Produktudvikling. Undervisningsbeskrivelse

Beskrivelse af titel 1: Produktudvikling. Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin August 2017 Juni 2019 Institution Rybners Uddannelse Fag og niveau Lærere HTX Teknologi B Tom Løgstrup Hold 1.B Oversigt over gennemførte og planlagte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2014 Institution HTX Sukkertoppen, Københavns Tekniske Skole Uddannelse

Læs mere

Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx. Tema: Studieretningsprojektet

Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx. Tema: Studieretningsprojektet Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx Tema: Studieretningsprojektet Ministeriet for Børn og Undervisning Departementet Kontor for Gymnasiale Uddannelser September 2012 Hvorfor dette nyhedsbrev? I august og

Læs mere

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Camp - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Introduktion Dette undervisningsforløb er tilrettelagt til at vare seks timer, hvilket gør det anvendeligt til fagdage eller lignende, hvor eleverne skal

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2015-juni 2018 Institution Rybners Tekniske Gymnasium Uddannelse HTX Fag og niveau Teknologi A Lærer(e)

Læs mere

- Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens relevans.

- Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens relevans. Hvor tilfreds er du samlet set med modul? Særdeles godt Godt Mindre godt Dårligt % 7% - Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens relevans.

Læs mere

Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune

Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune Innovation og folkeskolereformen Ved at være med i Edison arbejder man med innovation, som er et af

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

Tilføj hjælpelinjer: Innovation i AT

Tilføj hjælpelinjer: Innovation i AT Innovation i AT Tårnby Gymnasium 21. januar 2014 Kresten Cæsar Torp Kresten Cæsar Torp. fagkonsulenter i almen studieforberedelse Side 1 Innovation i AT Hvordan afvikles eksamen? Efter retningslinierne

Læs mere

PROJEKT BY OG PARK-EUC SYD FIP I PRODUKTUDVIKLING TIETGEN HANDELSGYMNASIUM 18. JANUAR 2018

PROJEKT BY OG PARK-EUC SYD FIP I PRODUKTUDVIKLING TIETGEN HANDELSGYMNASIUM 18. JANUAR 2018 PROJEKT BY OG PARK-EUC SYD FIP I PRODUKTUDVIKLING TIETGEN HANDELSGYMNASIUM 18. JANUAR 2018 INDHOLD Struktur og organisering Projekt By og Park Fagligt indhold Prøven Samlet evaluering Undervisningsmateriale

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 juni 2019 Institution Rybners, HTX Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX Teknologi B Carsten Sørensen

Læs mere

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2012, plan

Læs mere

prøven i almen studieforberedelse

prøven i almen studieforberedelse 2015 prøven i almen studieforberedelse Der er god mulighed for at få vejledning. Du skal blot selv være aktiv for at lave aftale med din vejleder. AT-eksamen 2015 Prøven i almen studieforberedelse er som

Læs mere