Behandle m. erector spinae med et udspændende greb. Gør rede for dine overvejelser før du skal forflytte en patient. Vis et eksempel.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Behandle m. erector spinae med et udspændende greb. Gør rede for dine overvejelser før du skal forflytte en patient. Vis et eksempel."

Transkript

1 UC Lillebælt Fysioterapeutuddannelsen Januar 2011 Eksamensspørgsmål Modul 2 eksamen Vinter 1

2 Eksamensspørgsmål: 1. Lav en lokal inspektion af columna lumbalis. Lav en undersøgelse af huden i området. Fremkald m. erector spinae. Lav en palpations undersøgelse af m. erector spinae. Behandle m. erector spinae med et udspændende greb Gør rede for dine overvejelser før du skal forflytte en patient. Vis et eksempel. Beskriv krisens 5 faser. 2. Lav en muskel fremkaldelse af M. biceps femoris, m. semitendinosus og m. semimembranosus. Lav en palpationsundersøgelse af m. biceps femoris. Vis en udspændende massagebehandling, hvor formålet er at udspænde m. biceps femoris på højre ben. Brug to forskellige greb. Der dannes et tilstrækkeligt stort generatorpotentiale i en mekanoreceptor med lav tærskel i højre fod. Beskriv hvorledes de dannede aktionspotentialer når ind til CNS, deres vej videre i CNS og hvor de præcis ender. Hvad bruger vi anamnesen til i en fysioterapeutisk undersøgelse?

3 3. Lav en holdningsundersøgelse og redegør for de væsentligste biomekaniske og ressourcemæssige fund. Palper os sacrum og os coccygis samt lig. Sacrotuberale og lig. Sacroiliaca posterior. Fremkald m. gluteus maksimus Forklar båd princippet i forbindelse med en forflytning og vis et eksempel. Beskriv kort hvad der forstås ved begrebet digital og analog kommunikation i en professionel samtale med en patient. 4. Palper sternum, sternums ledforbindelser samt tilstødende costae. Fremkald m. rectus abdominus, m. obliquus externus og internus og lav en palpations undersøgelse disse muskler. Vis muskulære æltninger på m. rectus femoris Hvad menes der med blod-hjernebarrieren og hvilken funktion har denne? Hvilke forskelle og ligheder er der mellem: 1. Psykiatere 2. Psykologer 3. Psykoterapeuter

4 5. Palper knogler omkring pelvis, og lig. Iliolumbale, lig. sacrotuberale og lig. sacroiliaca posterior med dit føl lejret i maveliggende. Fremkald m. piriformis og m. gluteus maximus. Vis et fedtet greb på m. gluteus maximus Beskriv placering, forløb og funktion af de to korsbånd. Hvad er forskellen på en struktureret og en ustruktureret samtale? Hvilke overvejelser gør du dig i forbindelse med brug af disse 2 former for samtale? 6. Lav en holdningsundersøgelse fra siden med fokus på biomekanikken og redegør for dine fund. Palper crista iliaca, processus spinosi og processus transversi i lumbal columna Vis opvarmende massage af rygmuskulaturen og redegør for valg af massage greb. Forklar begreberne agonist og antagonist og giv eksempler.

5 Fortæl om forskellen på patientens sygdomsoplevelse og behandlerens sygdoms oplevelse. 7. Palper knogler og ligamentum patellae, mediale og laterale collaterale ligamenter i knæ regionen, samt n. peroneus communis. Vis en opvarmende massage behandling af læg muskulaturen ved brug af forskellige greb. Hvad er de 4 faser i gruppesocialisation (den måde en person gradvist optages på i en gruppe)? Hvilke receptorer sørger for at du føler smerte? Hvad mener man(og du!) at vide om denne type af receptorer? Og er det helt sikker, at du og jægersoldat B.S. Christiansen har ens smerteopfattelse/ smertetærskel? 8 Palper fodens knogler og følgende ligamenter: lig. Talofibulare ant. og post. og lig. Calcaneofibulare, og desuden lig. Deltoideum. Vis en hånds- og tohåndsæltninger af lægmuskulaturen og redegør for virkningen. Nævn mindst 3 forskelle mellem det sympatiske og det parasympatiske nervesystems virkning på kroppen. Gør rede for de vigtigste områder der indgår i en anamnese optagelse. Hvad forstås ved forsvarsmekanismer? Beskriv to af dem du selv benytter? 9 Lav en holdningsundersøgelse set bagfra med fokus på biomekanikken og redegør for dine fund.

6 Fremkald m. adduktor longus og m. pectineus. Lav en palpationsundersøgelse af m. adductor longus. Vis en udspændende massage på m. adductor longus Beskriv kort bækkenets led og ligamenter (hofteleddet skal ikke medtages i besvarelsen). Giv eksempler på reaktioner, der kan opstå i forbindelse med massage behandling og hvordan du vil forholde dig til disse i din rolle som fysioterapeut 10 Lav en undersøgelse af huden på underbenets forside ( lokal inspektion og palpation). Lav en muskelfremkaldelse og palpations undersøgelse af m. tibialis anterior. Lav en massagebehandling med fedtede greb af m. quadriceps femoris, hvor formålet er at nedsætte musklens stivhedsgrad. Angiv de muskler der indgår i pes anserinus! Angiv de enkelte musklers udspring, insertion og funktion. Forklar konflikttrappens 7 faser. 11 Lav en systematisk palpation af thoracal columna og thorax posteriore del. Lav en udspændende massage behandling af den lumbale del af m. erector spinae med tørre greb. Hvad forstås ved professionel distance ved udøvelse af massage? Hvad forstås ved den asymmetriske relation, og hvilken betydning har den i forhold til patienten? Giv eksempler på hvordan du kan påvirke denne relation.

7 Kirurger, pianister og klarinetspillere har brug for at kunne lave det vi kalder hurtige og velkoordinerede bevægelser med deres hænder. Hvorledes aktiveres motorneuronet til venstre pegefingers bøjemuskel når pianisten ønsker at lave et hurtigt, præcist og velkoordineret tryk på en af tangenterne? 12 Fremkald m. tibialis anterior, m. ekstensor hallucis longus og m. ekstensor digitorum longus. Palper a. dorsalis pedis. Palper nervus n. tibialis, n. peroneus communis og n. ischiadicus. Lav en systematisk palpationsundersøgelse af m. tibialis anterior. Angiv navn og innervation for de muskler der henholdsvis udfører inversion og eversion i subtalarleddet. Forklar og vis hvordan du vil flytte en patient med en halvsidig lammelse højere op i sengen. Stanley Milgrams forsøg. Hvad er det? Hvorfor lykkes det? Hvad viser det? 13 Lav en muskel fremkaldelse af m. rectus abdomins, m. obliqus externus og internus samt m. transversus abdominis Palper os saccrum, os coccygis og ligamenterne i området

8 Lav en massagebehandling med tørre greb af m. quadriceps femoris, hvor formålet er at opvarme musklen. Angiv hvilken funktion m. iliopsoas har på henholdsvis standben og svingben ( vær opmærksom på henholdsvis punktum fixum og punktum mobile). Hvilke mulige risiko faktorer skal fysioterapeuten være opmærksom på i forbindelse med løft og forflytninger? 14 Lav en systematisk hud undersøgelse (inspektion og palpation) af gluteal regionen. Fremkald m. gluteus maximus og medius samt m. piriformis. Vis to fedtede greb til denne region og redegør for deres virkning. Opstil nogle retningslinier for hvordan man løfter tunge byrder bedst og hvorfor ved brug af bl.a. begreberne byrdens momentarm og musklernes momentarm. Vis et eksempel. Stanley Milgrams forsøg. Hvorfor lykkes det? Hvad viser det? 15 Lav en muskelfremkaldelse og systematisk palpationsundersøgelse af m. peroneus longus og m. peroneus brevis Lav en palpation af arterie femoralis, a. poplitea og a. tibialis posterior.

9 Vis punktuelle friktioner på m. tibialis anterior. Redegør for og vis hvordan man kan udspænde en kort / stram m. iliopsoas. Hvad er angst og hvordan kan det give sig til udtryk hos en patient? Hvad er eksistentiel angst? 16 Fremkald og lav en palpationsundersøgelse af m. quadratus lumborum. Vis to fedtede greb på lårets bagside muskulatur og redegør for deres virkning. Giv eksempler på og vis en forflytning hvor non-slip kan bruges. Beskriv forløbet af n. tibialis fra fossa poplitea til underbenet og fra underbenet til foden. Forklar og palper indholdet af retinaculum flexorum på foden. Hvad forstås ved og hvad er forskellen på en symmetrisk og en asymmetrisk samtale? 17 Lav en systematisk hud undersøgelse (inspektion og palpation) af lårets bagside. Fremkald m. gluteus maximus og den anteriore og posteriore del af glut.medius samt m. piriformis.

10 Vis to tørre greb til denne region og redegør for deres virkning. Du står og skal til at flytte en tung byrde hvilke forholdsregler tager du for at minimere risikoen for skader på dit eget bevægeapparat og uddyb hvorfor? Beskriv krisereaktionens faser og kom med eksempler 18 Lav en systematisk palpation af thoracal columna og thorax posteriore del. Fremkald m. erector spinae og redegør for anatomien. Lav en udspændende massage behandling af den lumbale del af m. erector spinae med tørre greb. Forklar hvordan rekrutteringen af muskelfibre finder sted ved stigende kraftkrav. Gør rede for dine overvejelser vedrørende din egen personlige placering ved anamnese optagelse. 19 Palper knogler og ligament strukturer i knæ regionen samt n. peroneus communis.

11 Vis en massage behandling med et tørt og et fedtet massage greb på lægmuskulaturen og redegør for grebenes virkning. Beskriv og vis lodliniens forløb i forhold til øvre nakke led, columna lumbalis, hofteled, knæled og ankelled. Hvad er definitionen på en gruppe? Beskriv de fire faser i en persons optagelse i en gruppe 20 Lav en undersøgelse af huden i lumbal og thoracal columna (lokal inspektion og palpation). Lav en fremkaldelse af m. tensor fascie latae og palper tractus iliotibialis. Vis tørre håndrodsæltninger på m. biceps femoris Benævn hofteleddets kraftigste fleksor, ekstensor og abduktor. Beskriv krisens fem faser og uddyb reaktionsfasen 21 Fremkald og palper m. gastrocnemius, m. soleus, m. tib. Post. og mm. Peronei. Vis en massage behandling af m. triceps surae, hvor du anvender gaffelgrebsæltning og petrisage. Beskriv kort rygmarven og karakteriser qauda equina. Hjertet påvirkes af begge dele/ divisioner af det autonome nervesystem. Nævn så mange forskelle mellem de to grene af det autonome nervesystem du kan huske. Beskriv og forklar 2 psykologiske forsvarsmekanismer

12 22 Palper sternum og sternums ledforbindelser samt tilstødende costae. Vis massage af ryggens muskulatur ved brug af forskellige variationer af effleurage. Uddyb hvad der bestemmer effekten af effleurage friktioner. Beskriv knæets collaterale ligamenters forløb og deres relation til ledkapslen og meniscii samt deres funktion. Beskriv hvad der forstås ved de 4 faser i gruppesocialisering - en persons gradvise optagelse i en gruppe 23 Lav en holdningsundersøgelse og redegør for de biomekaniske og ressourcemæssige fund. Vis 3 forskellige fedtede massagegreb på lumbal columna og redegør for deres virkning. Karakteriser knæleddet herunder bevægemuligheder, redegør kort for hvad der menes med bunden / tvungen rotation og flektionsrotation. Hvad er angst og hvordan kan det give sig til udtryk hos en patient? Hvad er eksistentiel angst?

13 24 Palper knogler og ligament strukturer i pelvis med dit føl lejret i maveliggende. Fremkald m. piriformis og m. gluteus maximus og lave en palpationsundersøgelse af disse. Redegør kort for ankelleddet ( art. Talocruralis) herunder ledskål, ledhoved, bevægelser og stabiliserende ligamenter. Hvilke muskler er aktive i fodens inversions- og eversionsbevægelse? Hvad forstås ved en asymmetriske relation, og giv eksempler på hvordan den kan give sig udtryk i praksis 25 Lokaliser de 5 lumbale processi spinosii, de to nederste ribben og crista iliaca. Fremkald m.iliopsoas i rygliggende. Palper musklen de to steder hvor den kan palperes. Vis en massagebehandling hvor du anvender håndrodsæltning af m. erector spinae. Benævn de fibrøse strukturer der sammen med fodens muskler medvirker til opretholdelse af fodens længdebue. Giv eksempler på lukkede spørgsmål og forklar deres relevans i en anamnese optagelse.

14

Program. Hoften Anatomi og massagecases. Hofteleddet

Program. Hoften Anatomi og massagecases. Hofteleddet Program Hoften Anatomi og massagecases Københavns Massageuddannelse Knogler Led Muskler Røde flag og kontraindikationer Cases og massagegreb Os coxae Crista iliaca Spina iliaca posterior superior Spina

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2012 TriLab.dk

Indholdsfortegnelse. 2012 TriLab.dk Indholdsfortegnelse Præsentation... 3 IT bands (Tractus iliotibialis, m. gluteus maximus og m. tensor fascia latae)... 4 Den firehovede knæstrækker (m. Quadriceps)... 6 Haser (m. biceps femoris, m. semitendinosus,

Læs mere

Underekstremiteten. Philip Brainin. Medicinstuderende Københavns Universitet. Danseuddannelsen - 4. UE knogler, led og muskler

Underekstremiteten. Philip Brainin. Medicinstuderende Københavns Universitet. Danseuddannelsen - 4. UE knogler, led og muskler Underekstremiteten Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet Dias 1 Danseuddannelsen - 4. UE knogler, led og muskler Opsummering OE 2,1 + OE 2,2 Dias 2 Danseuddannelsen - 4. UE knogler, led

Læs mere

hoftemusklerne kommentar lændemusklen + sædemusklerne skal nok vægtes højest ved en præsentation, sekundært de små udadrotatorer hvis tiden tillader.

hoftemusklerne kommentar lændemusklen + sædemusklerne skal nok vægtes højest ved en præsentation, sekundært de små udadrotatorer hvis tiden tillader. hoftemusklerne kommentar lændemusklen + sædemusklerne skal nok vægtes højest ved en præsentation, sekundært de små udadrotatorer hvis tiden tillader. lændemusklen navn placering fra til led funktion øvrige

Læs mere

En samling af de bragte månedens muskel

En samling af de bragte månedens muskel En samling af de bragte månedens muskel "" er et nyt indlæg i vores nyhedsbrev. En af læserne af nyhedsbrevet kontaktede os med en spændende idé. Hun havde siddet og talt med nogle af hendes veninder og

Læs mere

Underekstremiteten. Philip Brainin. Medicinstuderende Københavns Universitet. Danseuddannelsen - 4. UE knogler, led og muskler

Underekstremiteten. Philip Brainin. Medicinstuderende Københavns Universitet. Danseuddannelsen - 4. UE knogler, led og muskler Underekstremiteten Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet Dias 1 Danseuddannelsen - 4. UE knogler, led og muskler Opsummering OE 2,1 + OE 2,2 Dias 2 Danseuddannelsen - 4. UE knogler, led

Læs mere

Knæsmerter er et hyppigt problem i almen praksis, og forekommer i alle aldersgrupper.

Knæsmerter er et hyppigt problem i almen praksis, og forekommer i alle aldersgrupper. Knæsmerter Indledning Knæsmerter er et hyppigt problem i almen praksis, og forekommer i alle aldersgrupper. Hos de helt unge drejer det sig om Mb Osgood-Schlatters syndrom. For de lidt ædre og unge er

Læs mere

Studieplan Manuel vævsundersøgelse og behandling Modul 2 FYS 212 Forår 2012

Studieplan Manuel vævsundersøgelse og behandling Modul 2 FYS 212 Forår 2012 Studieplan Manuel vævsundersøgelse og behandling Modul 2 FYS 212 Forår 2012 Uge Dato Lekt. Lokale Underv. Indhold/Emne Obligatorisk Litteratur 23.4 1 (stam) Uge 17 L1.02 LEZE Introduktion til modul 2 Modul

Læs mere

Dagsorden. Knæet; anatomi, palpation og muskelfremkaldelse. Knæleddet. Knæleddet 7/8/14. Københavns Massageuddannelse

Dagsorden. Knæet; anatomi, palpation og muskelfremkaldelse. Knæleddet. Knæleddet 7/8/14. Københavns Massageuddannelse Dagsorden Knæet; anatomi, palpation og muskelfremkaldelse Københavns Massageuddannelse : Art. Genus Gennemgang af lårets muskulatur Udspring, hæfte og funktion Muskelfremkaldelse PAUSE Knæskader Praktisk

Læs mere

En samling af de bragte månedens muskel

En samling af de bragte månedens muskel En samling af de bragte månedens muskel "" er et nyt indlæg i vores nyhedsbrev. En af læserne af nyhedsbrevet kontaktede os med en spændende idé. Hun havde siddet og talt med nogle af hendes veninder og

Læs mere

Underbenssmerter samt fod- og

Underbenssmerter samt fod- og Underbenssmerter samt fod- og ankelsmerter Indledning På dette område må de fleste af os vist erkende, at vor viden er mangelfuld, hvilket også fremgår af den total mangel på litteratur på området. Naturligvis

Læs mere

Program for Sundhedsfaglig grunduddannelse 2014/2015 NB. Med forbehold for ændringer.

Program for Sundhedsfaglig grunduddannelse 2014/2015 NB. Med forbehold for ændringer. Program for Sundhedsfaglig grunduddannelse 2014/2015 NB. Med forbehold for ændringer. Nedenstående undervisning finder sted på Fysioterapeutskolen, Troensevej 8 i Næstved. OBS. I alle fag deltager kursisterne

Læs mere

Columna(Ryggen) Anatomi. Københavns Massageuddannelse

Columna(Ryggen) Anatomi. Københavns Massageuddannelse Columna(Ryggen) Anatomi Københavns Massageuddannelse Dagsorden Knoglepunkter og ledforbindelser Brystkassen Holdning og bevægelser i columna Anatomi Muskler Knogler Knogler Corpus vertebra Processus spinosus

Læs mere

Organ relaterede muskler

Organ relaterede muskler Organ relaterede muskler for DDZ elever INDHOLDSFORTEGNELSE side Indholdsfortegnelse... 1 Pensumbeskrivelse... 2 Muskeloversigter... 3 Lunge meridian oversigt... 5 Musculus serratus anterior... 6 Musculus

Læs mere

Kliniske fund ved lumbal rodkompression i relation til en prolaps. Discus Rod Sensibilitetsforstyrrelser og smerteudstråling

Kliniske fund ved lumbal rodkompression i relation til en prolaps. Discus Rod Sensibilitetsforstyrrelser og smerteudstråling Lændesmerter Indledning Rygsmerter med eller uden udstråling er et hyppigt problem i almen praksis, således angiver en norsk undersøgelse, at 10-15% søger læge herfor, Hunskår 1997. Rent praktisk opdeles

Læs mere

Program for Sundhedsfaglig grunduddannelse 2015

Program for Sundhedsfaglig grunduddannelse 2015 Program for Sundhedsfaglig grunduddannelse 2015 NB. Med forbehold for ændringer. Undervisning i 2015 10. januar Andre behandlingsformer: Thai massage, Zoneterapi, Akupunktur. 11. januar Andre behandlingsformer:

Læs mere

Underekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch

Underekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch Underekstremiteten Michel Bach Hellfritzsch 1 3 2 4 5 Bækkenet: Os coxae og os sacrum Articulatio coxae Femur Articulatio genus Crus Articulatio talocruralis Foden Bækkenet Ossifikationens start angivet

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL BÆKKENET

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL BÆKKENET EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL BÆKKENET 1 En samling af de bragte månedens muskel BÆKKENET Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet

Læs mere

Undersøge og vurdere basale forhold ved overfladiske vævsstrukturer.

Undersøge og vurdere basale forhold ved overfladiske vævsstrukturer. Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 01.08.09 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig mod berøring

Læs mere

Underekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch

Underekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch Underekstremiteten Michel Bach Hellfritzsch 1 3 2 4 5 Bækkenet: Os coxae og os sacrum Articulatio coxae Femur Articulatio genus Crus Articulatio talocruralis Foden HKA optagelse (Hip/knee/ankle eller hofte/knæ

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN 1 En samling af de bragte månedens muskel FODEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet

Læs mere

Vertebrae og columna. Dagsorden. Vertebrae og columna. Vertebrae og columna. Ryggens anatomi 30-07-2014. Ryggens kurver. Lordose Kyfose Skoliose

Vertebrae og columna. Dagsorden. Vertebrae og columna. Vertebrae og columna. Ryggens anatomi 30-07-2014. Ryggens kurver. Lordose Kyfose Skoliose Vertebrae og columna Ryggens anatomi Københavns Massageuddannelse Dagsorden Vertebrae og columna Ryggens opbygning Ryggens knoglepunkter Ryggens led Brystkassens led og knoglepunkter Bevægelser Muskler

Læs mere

Knogler & Muskler. Mellem bådben og Os cuneiforme I-III laterale kileben

Knogler & Muskler. Mellem bådben og Os cuneiforme I-III laterale kileben Knogler: Navn (det danske) og beliggenhed på følgende knogler er pensum (på nær kursiv) Dansk navn Latinsk navn Beliggenhed Kranium Pandebenet Os frontale Danner kraniets forvæg Issebenet Os parietale

Læs mere

Studieplan for Man væv Modul 2 FYS 615 efterår 2015

Studieplan for Man væv Modul 2 FYS 615 efterår 2015 Emne Dato Lektion Lokale Underviser Studieplan for Man væv Modul 2 FYS 615 efterår 2015 SAM Litteratur / Materiale Introduktion til modul 2 09.11 1 L1.03 Anamnesen Den professionelle samtale, sygehistorien

Læs mere

Styrketræning. Vintersæson 2013/14. Del 2 Opbyggende styrketræning

Styrketræning. Vintersæson 2013/14. Del 2 Opbyggende styrketræning Styrketræning Vintersæson 2013/14 Del 2 Opbyggende styrketræning December 2013 Side 1 Sæsonplan Opbyggende styrketræning: Dec. Jan. Fokus: Primær opbygning af maksimal styrke at opbygge muskelstyrke. Sekundært

Læs mere

Studieplan for Man væv - Modul 2 F216 - Forår 2016

Studieplan for Man væv - Modul 2 F216 - Forår 2016 Studieplan for Man væv - Modul 2 F216 - Forår 2016 Emne Dato Lektion Lokale Underviser Introduktion til modul 2 25.04 1 H1.02 Anamnesen Den professionelle samtale, sygehistorien i en narrativ tilgang 2

Læs mere

Studieplan Manuel vævsundersøgelse og behandling Modul 2 FYS 213 Forår 2013 Emne Dato Lektion

Studieplan Manuel vævsundersøgelse og behandling Modul 2 FYS 213 Forår 2013 Emne Dato Lektion Studieplan Manuel vævsundersøgelse og behandling Modul 2 FYS 213 Forår 2013 Emne Dato Lektion Tid Introduktion til modul 2 22.04 1 (st.) Lokale Underviser L1.02 LEZE Studieaktiviteter Selvstændige studieaktiviteter

Læs mere

Anatomic SITT A/S, www.anatomicsitt.com, tlf.: 86 17 01 74, a-sitt@anatomic-sitt.dk

Anatomic SITT A/S, www.anatomicsitt.com, tlf.: 86 17 01 74, a-sitt@anatomic-sitt.dk Anatomic SITT A/S, www.anatomicsitt.com, tlf.: 86 17 01 74, a-sitt@anatomic-sitt.dk 1 En samling af de bragte månedens muskel "" er et nyt indlæg i vores nyhedsbrev. En af læserne af nyhedsbrevet kontaktede

Læs mere

Den rygkirurgiske anamnese og undersøgelse. Annette Bennedsgaard Jespersen, Læge, Kiropraktor og Ph.D stud.

Den rygkirurgiske anamnese og undersøgelse. Annette Bennedsgaard Jespersen, Læge, Kiropraktor og Ph.D stud. Den rygkirurgiske anamnese og undersøgelse Annette Bennedsgaard Jespersen, Læge, Kiropraktor og Ph.D stud. Målsætning Genkende symptomer og undersøgelsesfund, der tyder påen nedre motor neuron læsion,

Læs mere

Muskuloskeletal Ultralydsskanning

Muskuloskeletal Ultralydsskanning Muskuloskeletal Ultralydsskanning Modul 1: fod/ankel og knæ. 1 2 3 4 5 6 Anisotropi Anisotropi 7 DEMO Visuel forståelse af scanningsbilleder - Senevæv - Muskelvæv Senevæv 8 Vævsegenskaber - senevæv Sene-væv

Læs mere

Appendix til artiklen Rehabilitering efter hofteartroskopi i Dansk Sportsmedicin nr. 2, 2012.

Appendix til artiklen Rehabilitering efter hofteartroskopi i Dansk Sportsmedicin nr. 2, 2012. Appendix til artiklen Rehabilitering efter hofteartroskopi i Dansk Sportsmedicin nr. 2, 2012. Af Henrik Hougs Kjær, fysioterapeut Fotos: Fotograf Vibeke Toft har taget billederne A+B, 19a-c, 21a+b, 22a+b,

Læs mere

Undersøge og vurdere basale forhold ved overfladiske vævsstrukturer.

Undersøge og vurdere basale forhold ved overfladiske vævsstrukturer. Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 01.08.09 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig mod berøring

Læs mere

Thorakale og abdominale myogene

Thorakale og abdominale myogene Thorakale og abdominale myogene smerter Indledning Når det angår myogene smerter i nakke og ekstremiteterne, har de fleste et rimeligt kendskab hertil. Når det imidlertid drejer sig om myogene smerter

Læs mere

Studieplan for Man væv, Kommunikation og Forflytningsteknik Modul 2 FYS 315 Forår 2015 Emne Dato Lektion Lokale

Studieplan for Man væv, Kommunikation og Forflytningsteknik Modul 2 FYS 315 Forår 2015 Emne Dato Lektion Lokale Studieplan for Man væv, Kommunikation og Forflytningsteknik Modul 2 FYS 315 Forår 2015 Emne Dato Lektion Lokale Underviser Introduktion til modul 2 20.04 1 (st.) Anamnesen Den professionelle samtale, sygehistorien

Læs mere

Articulatio genus. Articulatio talocruralis Foden

Articulatio genus. Articulatio talocruralis Foden 1 3 2 4 5 Bækkenet: Os coxae og os sacrum Articulatio coxae Femur Articulatio genus Crus Articulatio talocruralis Foden HKA optagelse (Hip/knee/ankle eller hofte/knæ ankel optagelse), giver et godt overblik

Læs mere

Pause. Huskeregler. Gennemgang af greb. Gennemgang af greb. Foldninger. Forskydninger 7/7/14

Pause. Huskeregler. Gennemgang af greb. Gennemgang af greb. Foldninger. Forskydninger 7/7/14 Dagsorden Hel- og halvkropsmassage samt grundlæggende massagegreb Massageopbygning Delkropsmassage Helkropsmassage Huskeregler Københavns Massageuddannelse Repetition af massagegreb Praktisk massage Massageopbygning

Læs mere

Gang & løb. PanumPanik UE B- spørgsmål

Gang & løb. PanumPanik UE B- spørgsmål Gang & løb Gang og løb er menneskets to naturlige måder at bevæge sig på. Bevægelsen er yderst kompliceret og kræver fin koordination af talrige muskler. Svigter denne koordination indtræder afvigelser

Læs mere

Bevægeapparatet del 3

Bevægeapparatet del 3 del 3 Cindy Maria Ballhorn Jensen 1 Dagens program: over- og underarm hånden (manus) brystkassen (thorax) hoften, abdomen, underekstremiteter (uden fod) Cindy Maria Ballhorn Jensen 2 overarmen - brachium

Læs mere

Underben & Fod. Underviser. Underbenet (Crus) 05-08-2014. Anatomi og Fysiologi. Martin Adelgaard. Fysioterapeut P.Ba Biomekanisk løbestilsanalytiker

Underben & Fod. Underviser. Underbenet (Crus) 05-08-2014. Anatomi og Fysiologi. Martin Adelgaard. Fysioterapeut P.Ba Biomekanisk løbestilsanalytiker Underben & Fod Anatomi og Fysiologi 1 Underviser Martin Adelgaard Fysioterapeut P.Ba Biomekanisk løbestilsanalytiker Tidl. Team Danmark Kajakroer Fritid; kajak, løber og svømmer. 2 Underbenet (Crus) Tibia

Læs mere

Grundlæggende styrketræning

Grundlæggende styrketræning Grundlæggende styrketræning Af: Lene Gilkrog Styrketræning & Muskelmasse Dette program henvender sig til dig, der ikke er vant til at styrketræne. Formålet med programmet er primært at vænne kroppen til

Læs mere

Enkelt benpres / Step up

Enkelt benpres / Step up Enkelt benpres / Step up Fire hovedet knæstrækker (Quadriceps femoris) Sædemusklen (Gluteus) Indadførerne (Adduktorgruppen) Mave/Ryg (Abdominis/Erector spinae) Hasemusklen (Bicepsfemori/ Semitendinosus/Semimembranosus)

Læs mere

Bugvæggen. Kapitel 13 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave

Bugvæggen. Kapitel 13 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave Bugvæggen Kapitel 13 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave Bugvæggen Bugen afgrænses ved: Opadtil: thorax Siderne: flankelinjen Nedadtil: sulcus inguinalis Midtlinjen: crista pubica og symfysen Bugvæggen

Læs mere

Styrketræning Vintersæson 2013/14

Styrketræning Vintersæson 2013/14 Styrketræning Vintersæson 2013/14 Sæsonplan Forberedelse: Okt. Nov. Fokus: Grundstyrke at vedligeholde styrke og udholdenhed, og forberede kroppen til den hårdere træning i efterfølgende faser. Opbygning:

Læs mere

Studieplan Funktionel Anatomi Modul 2 FYS 113 Forår 2013

Studieplan Funktionel Anatomi Modul 2 FYS 113 Forår 2013 Emne Dato Lektion Tid Introduktion til modul 2 22.04 1 (st.) Lokale Underviser L1.02 Studieplan Funktionel Anatomi Modul 2 FYS 113 Forår 2013 Studieaktiviteter Selvstændige studieaktiviteter Modul 2 beskrivelsen

Læs mere

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_4 Side 1 af 67. Repetetion af 1. semester. bevægeapparatet del 4. Stud.med. MP, AU 07

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_4 Side 1 af 67. Repetetion af 1. semester. bevægeapparatet del 4. Stud.med. MP, AU 07 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_4 Side 1 af 67 Repetetion af 1. semester bevægeapparatet del 4 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_4 Side 2 af 67 21.1 Hvordan afgrænses på overfladen- benet

Læs mere

Rygsmerter set fra almen praksis hofte- og lyskesmerter

Rygsmerter set fra almen praksis hofte- og lyskesmerter Af Peter Silbye og Charlotte Voglhofer Kontakt peter_silbye@dadlnet. dk Biografi Peter Silbye, speciallæge i almen medicin, tidligere praktiserende læge i Køge, diplomlæge i muskuloskeletal medicin samt

Læs mere

Hoften. Henvendelses årsag: ONDT. Hvad kan jeg. Anamnese. og det vil I så høre om. Hvad er karakteristisk for de patienter jeg ser

Hoften. Henvendelses årsag: ONDT. Hvad kan jeg. Anamnese. og det vil I så høre om. Hvad er karakteristisk for de patienter jeg ser Hvad er karakteristisk for de patienter jeg ser Hoften -Sådan gør jeg -Med udgangspunkt i de patienter jeg ser Set af egen læge Behandlet hos FT Behandlet hos kiropraktor Set af speciallæge Diverse alternative

Læs mere

Dagsorden. Anamnese, journalføring og samtykke, arvævsbehandling samt bryst- og maveregion. Anamnese. Persondata. Ønsker/forventninger

Dagsorden. Anamnese, journalføring og samtykke, arvævsbehandling samt bryst- og maveregion. Anamnese. Persondata. Ønsker/forventninger Dagsorden Anamnese, journalføring og samtykke, arvævsbehandling samt bryst- og maveregion Københavns Massageuddannelse Anamneseoptagelse Journalføring og samtykke PAUSE Gennemgang af muskler i bryst- og

Læs mere

Benet. Kap. 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 og 30 Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave

Benet. Kap. 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 og 30 Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave Benet Kap. 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 og 30 Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave Benets skelet Benets skelet omfatter: Knoglerne i bækkenet, pelvis Lårbenet, femur Knæskallen, patella Skinnebenet,

Læs mere

Truncus. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Danseuddannelsen - 5. Truncus knogler, led, muskler

Truncus. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Danseuddannelsen - 5. Truncus knogler, led, muskler Truncus Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet Dias 1 Danseuddannelsen - 5. Truncus knogler, led, muskler Opsummering UE 1,1 + 1,2 Dias 2 Danseuddannelsen - 5. Truncus knogler, led, muskler

Læs mere

Albuesmerter. Biomekanik og muskel test. Den normale bevægelighed. Differentialdiagnostiske overvejelser

Albuesmerter. Biomekanik og muskel test. Den normale bevægelighed. Differentialdiagnostiske overvejelser Albuesmerter Tennisalbue er formentlig den hyppigste årsag til smerter i albuen i almen praksis og forekommer hos 1.3% af befolkningen Hunskår 1997. Den skyldes ofte inflammation af senefæsterne til m.

Læs mere

Hovedpine og specielle greb. Dagens program. Halsens muskulatur Københavns Massageuddannelse

Hovedpine og specielle greb. Dagens program. Halsens muskulatur Københavns Massageuddannelse Hovedpine og specielle greb Københavns Massageuddannelse Dagens program Halsens muskulatur Hovedpinetyper / årsager Spændingshovedpine Ansigtsmassage Specielle greb Halsens muskulatur M. Sternocleidomastoideus

Læs mere

Hovedpine og specielle greb. Københavns Massageuddannelse

Hovedpine og specielle greb. Københavns Massageuddannelse Hovedpine og specielle greb Københavns Massageuddannelse Dagens program Halsens muskulatur Hovedpinetyper / årsager Spændingshovedpine Ansigtsmassage Specielle greb Halsens muskulatur M. Sternocleidomastoideus

Læs mere

Columna. Columna er den grundlæggende struktur i truncus og bærer hovedet og brystkassen. Derudover beskytter columna den meget

Columna. Columna er den grundlæggende struktur i truncus og bærer hovedet og brystkassen. Derudover beskytter columna den meget Columna Columna Columna er den grundlæggende struktur i truncus og bærer hovedet og brystkassen. Derudover beskytter columna den meget sårbare rygmarv som leder vitale impulser ud til kroppens organer

Læs mere

Behandlingsdagbog. Startdato: År: Deltager-ID: Fornavn: Efternavn: CPR-nr.: Kontakt, læge: Kontakt, plejepersonale: Klinik/afdeling: Adresse:

Behandlingsdagbog. Startdato: År: Deltager-ID: Fornavn: Efternavn: CPR-nr.: Kontakt, læge: Kontakt, plejepersonale: Klinik/afdeling: Adresse: Behandlingsdagbog Startdato: År: Deltager-ID: Fornavn: Efternavn: CPR-nr.: Kontakt, læge: Kontakt, plejepersonale: Klinik/afdeling: Adresse: Telefon- og telefontid: INDOLD Indhold INDLEDNING 3 PATIENT

Læs mere

Sole-MET træning. Sole-MET anbringer modstanden under fodsålen, herved placeres modstanden så distalt som muligt med nær fodkontakt.

Sole-MET træning. Sole-MET anbringer modstanden under fodsålen, herved placeres modstanden så distalt som muligt med nær fodkontakt. Sole-MET træning. Sole-MET anbringer modstanden under fodsålen, herved placeres modstanden så distalt som muligt med nær fodkontakt. Baggrunden for, og fordelen ved at der er brugt en sål og at trækøjerne

Læs mere

SelectTech BD552i håndvægte Instruktionsbog og træningsvejledning

SelectTech BD552i håndvægte Instruktionsbog og træningsvejledning SelectTech BD552i håndvægte Instruktionsbog og træningsvejledning Dette produkt opfylder de gældende CE-krav. Indledning Tillykke med købet af dette Bowflex SelectTech håndvægtssæt. Denne innovative håndvægt

Læs mere

Modulbeskrivelse - Modul 2

Modulbeskrivelse - Modul 2 Fysioterapeutuddannelsen UCN Modulbeskrivelse - Modul 2 - Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning Klinisk undervisning II 1 Modul 2 - Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS Indholdsfortegnelse

Læs mere

Anamnese - Columna Thoracalis

Anamnese - Columna Thoracalis Anamnese - Columna Thoracalis 3,01 3,00 B A 1. Data: alder erhverv, fritidsinteresser, sport. (begrænsninger i disse pga. smerter?) 2. Symptomområder: (indtegn på personkort) a. lokalisation: angiv - dyb/superficiel,

Læs mere

Klinikophold på Neurokirurgisk klinik. Afsnit 2092, Rigshospitalet

Klinikophold på Neurokirurgisk klinik. Afsnit 2092, Rigshospitalet Klinikophold på Neurokirurgisk klinik Afsnit 2092, Rigshospitalet The Brain Anamnese Debut pludselig gradvis ydre begivenhed Tidligere af lignende art Lokalisation præcis som muligt Forløb Intensitet -

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer en

Læs mere

Skadesforebyggende træning

Skadesforebyggende træning Skadesforebyggende træning Akut og sub akut fase & Skadesforebyggende indstilling Program Formiddag Generelt om krop og skaders forebyggelse Akut terapi Skadesforebyggende indstilling Eftermiddag Praktik

Læs mere

Neurodynamisk undersøgelse SLUMP

Neurodynamisk undersøgelse SLUMP Neurodynamisk undersøgelse SLUMP 2,01 J 1 2 1 3 2 4 5 6 SLUMP PT: sidder helt tilbage på lejet, (knæhaser mod lejet), knæene skal være samlet. Hænder på ryggen TP: står på siden af lejet. PT synker sammen,

Læs mere

Opgave. Vævsundersøgelse. Dagsorden. Repetition ANATOMI. Columna(Ryggen) Dag 2 Anatomi og patologi 05-08-2014. Hvilke af truncus muskler bliver brugt

Opgave. Vævsundersøgelse. Dagsorden. Repetition ANATOMI. Columna(Ryggen) Dag 2 Anatomi og patologi 05-08-2014. Hvilke af truncus muskler bliver brugt Opgave Columna(Ryggen) Dag 2 Anatomi og patologi Københavns Massageuddannelse Hvilke af truncus muskler bliver brugt ved. 1. Roning 2. Når man trækker sig op i et reb 3. Når man skal løfte en baby fra

Læs mere

Introduktion til Ultralydsscanning. Introduktion til ultralydsscanning i praksis

Introduktion til Ultralydsscanning. Introduktion til ultralydsscanning i praksis Introduktion til Ultralydsscanning Introduktion til ultralydsscanning i praksis Ultralydsscanning 3D OPFATTELSE AF 2D BILLEDER Ultralydsscanning KOMBINERE DET TRANSVERSELLE OG LONGITUDINELLE I BILLEDFORSTÅELSEN

Læs mere

Løberknæ. (Iliotibial band syndrom) Af Fysioterapeut dennis K. sjøgren

Løberknæ. (Iliotibial band syndrom) Af Fysioterapeut dennis K. sjøgren Løberknæ (Iliotibial band syndrom) Af Fysioterapeut dennis K. sjøgren Løberknæ er den hyppigste årsag til smerter på ydersiden af knæet hos løbere. Og er relateret til stramhed af det iliotibiale bånd,

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Underekstremiteten - massagecases. Københavns Massageuddannelse

Underekstremiteten - massagecases. Københavns Massageuddannelse Underekstremiteten - massagecases Københavns Massageuddannelse Program Massagecases Røde flag og kontraindikationer Massagecases Løberknæ Hvad er det: Ved stramhed af tractus iliotibialis, vil den komme

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL NAKKEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL NAKKEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL NAKKEN 1 En samling af de bragte månedens muskel NAKKEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet

Læs mere

Columna(Ryggen) Dag 2 Anatomi og patologi. Københavns Massageuddannelse

Columna(Ryggen) Dag 2 Anatomi og patologi. Københavns Massageuddannelse Columna(Ryggen) Dag 2 Anatomi og patologi Københavns Massageuddannelse Dagsorden Repetition Opgave Patologi Repetition ANATOMI Opgave Hvilke af truncus muskler bliver brugt ved. 1. Roning 2. Når man trækker

Læs mere

LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE. Fredag den 2. januar 2015. kl. 15.00-16.

LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE. Fredag den 2. januar 2015. kl. 15.00-16. LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE Fredag den 2. januar 2015 kl. 15.00-16.30 Skriftlig prøve A. Eksamen omfatter i alt 16 spørgsmål (nummereret 1-16)

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

- Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning. - Fysiologi, kost og ernæring

- Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning. - Fysiologi, kost og ernæring - Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning - Fysiologi, kost og ernæring Knoglerne: Skelettet består af 208 knogler. - Rørknogler (arme, ben, fingre mm.) Funktion: sørger for kroppens

Læs mere

Undersøgelses teknikker Bækken, Hofte & Lyske. Finn Johansen, Christian Dippmann og Ina Wieland

Undersøgelses teknikker Bækken, Hofte & Lyske. Finn Johansen, Christian Dippmann og Ina Wieland Undersøgelses teknikker Bækken, Hofte & Lyske Finn Johansen, Christian Dippmann og Ina Wieland Regioner Hofteled SI-led Tendinøse/muskulære smertekidler Adduktor Psoas & Rectus Femuris ITB Ekstern og Intern

Læs mere

Thorakale og abdominale myogene smerter. Når det angår myogene smerter i nakke og ekstremiteterne, har de fleste et rimeligt

Thorakale og abdominale myogene smerter. Når det angår myogene smerter i nakke og ekstremiteterne, har de fleste et rimeligt Thorakale og abdominale myogene smerter Palle Rosted Factbox Cochrane review, der foreligger ingen review. Der foreligger ingen arbejder, der belyser emnet. Indledning Når det angår myogene smerter i nakke

Læs mere

REGIONSOVERSIGT. Lumbal columna: Eksamensrelevant indhold til de diagnoser, syndromer og tilstande der undervises i på modul 8

REGIONSOVERSIGT. Lumbal columna: Eksamensrelevant indhold til de diagnoser, syndromer og tilstande der undervises i på modul 8 REGIONSOVERSIGT Eksamensrelevant indhold til de diagnoser, syndromer og tilstande der undervises i på modul 8 Regioner Lumbal columna: Tab af bevægelse Holdnings inspektion(obs overaktivitet i specielt

Læs mere

Bevægeapparat del 2. Cindy Ballhorn

Bevægeapparat del 2. Cindy Ballhorn del 2 1 Dagens Program: - igennem kroppens muskler og led - hoved og en del af armen 2 se side 532-536 det er kroppens overfladiske og dybe muskler vi skal igennem dem alle starter med hoved og hals 3

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Hoftebøjer 2 Stå med benene forskudt, hæderne i siden og ret ryg. Pres hoften frem til der mærkes et stræk på forsiden af hoften. Hold 15-20 sek. og gentag øvelsen med det andet ben. 2 - Inderside

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Inderside lår 4 Stå med spredte ben og lad benene glide langsomt fra hinanden til det strækker på indersiderne af lårene. Hold 15-20 sek. 2 - Yderside lår 2 Stå med siden til væggen og støt dig med

Læs mere

Fysioterapeutuddannelsen Nordsjælland - Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS

Fysioterapeutuddannelsen Nordsjælland - Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS - Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS Modulet starter i uge 17 og 46 Modulets tema Modulet retter sig mod berøring som kontakt og kommunikationsform og som basis for klassisk

Læs mere

Studiespørgsmål til bevægeapparatet

Studiespørgsmål til bevægeapparatet Studiespørgsmål til bevægeapparatet 1. Beskriv, gerne støttet af en figur, opbygningen af et ægte led 2. Beskriv synovialmembranens funktioner 3. Ledfladerne i et ægte led er beklædt med hyalin brusk.

Læs mere

Studiespørgsmål til bevægeapparatet

Studiespørgsmål til bevægeapparatet Studiespørgsmål til bevægeapparatet 1. Beskriv, gerne støttet af en figur, opbygningen af et ægte led 2. Redegør for synovialmembranens funktioner 3. Ledfladerne i et ægte led er beklædt med hyalin brusk.

Læs mere

UNDERSØGELSE AF RYGGEN

UNDERSØGELSE AF RYGGEN UNDERSØGELSE AF RYGGEN Smertetyper Belastningsrelaterede rygsmerter Triaden igangsætningsbesvær, lindring, forværring Inflammatoriske rygsmerter Morgenstivhed Vågner pga smerter Lindring ved aktivitet

Læs mere

2. Har den modulansvarlige introduceret dig til de formulerede læringsmål for modulets tema ved modulets start

2. Har den modulansvarlige introduceret dig til de formulerede læringsmål for modulets tema ved modulets start FN2013se svarprocent 67 1. Hvor tilfreds er du samlet set med modul 2? 2. Har den modulansvarlige introduceret dig til de formulerede læringsmål for modulets tema ved modulets start 3. Undersøge og vurdere

Læs mere

Den segmentære rodirritationsdiagnose

Den segmentære rodirritationsdiagnose Den segmentære rodirritationsdiagnose Undersøgelse af L3- L4 roden L5 roden S1 roden Motorisk udfald Quadricepsparese Test om pt. kan sætte sig på hug og rejse sig igen Test hælgang med løftet forfod Dorsalfleksionsparese

Læs mere

Ortopædkirurgi for ergoterapeuter og fysioterapeuter

Ortopædkirurgi for ergoterapeuter og fysioterapeuter Bevægelighedstræning af knæ Fig. 25.30. Træning af fleksion Bøj og stræk knæet ledet aktivt. Foden glider på tæppeflise. Bevægelighedstræning af knæ A B C Fig. 25.31. Træning af fuld passiv fleksion i

Læs mere

Ortopædkirurgi for ergoterapeuter og fysioterapeuter

Ortopædkirurgi for ergoterapeuter og fysioterapeuter Fig. 22.11. M.transversus abdominis træning i rygliggende. Tænd og sluk m.transversus abdominis. Palper musklen lige over SIAS. Hold muskelspændingen i 5 sekunder. Gentag 3x25. Fig. 22.12. m.transversus

Læs mere

SelectTech BD1090i håndvægte Instruktionsbog og træningsvejledning

SelectTech BD1090i håndvægte Instruktionsbog og træningsvejledning SelectTech BD1090i håndvægte Instruktionsbog og træningsvejledning Dette produkt opfylder de gældende CE-krav. Indledning Tillykke med købet af dette Bowflex SelectTech håndvægtssæt. Denne innovative håndvægt

Læs mere

Skulder og overekstremiteten. Københavns massageuddannelse

Skulder og overekstremiteten. Københavns massageuddannelse Skulder og overekstremiteten Københavns massageuddannelse Dagsorden Knogler i overekstremiteten inkl. skulderbæltet Ledtyper samt gennemgang af skulder-, albue- og håndled Muskler i overekstremiteten inkl.

Læs mere

Fysioterapeutuddannelsen Nordsjælland - Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS

Fysioterapeutuddannelsen Nordsjælland - Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS - Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning 15 ECTS Modulet starter i uge 17 og 46 Modulets tema Modulet retter sig mod berøring som kontakt og kommunikationsform og som basis for klassisk

Læs mere

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater.

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater. Smidighed er vigtig for at kroppen kan fungere og præstere optimalt. Og der er en vis range of motion (ROM) i leddene, som er optimal for forskellige sportsgrene og aktiviteter. Men smidighed alene er

Læs mere

- Kurser hos andre skoler og arrangører ude i landet, foreløbig er der planlagt 2 weekendkurser i Næstved hos Jeppe Tengbjerg.

- Kurser hos andre skoler og arrangører ude i landet, foreløbig er der planlagt 2 weekendkurser i Næstved hos Jeppe Tengbjerg. 1 2016 nærmer sig! MASSAGESKOLEN kommer til at tilbyde - En serie efteruddannelseskurser på hverdage i København, kurser som skal formidle emner, som jeg i den seneste tid har fordybet mig i. Datoer og

Læs mere

Modul 2. Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning. August 2009. Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro

Modul 2. Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning. August 2009. Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro Modul 2 Berøring, kommunikation og manuel vævspåvirkning August 2009 Den Sundhedsfaglige Højskole VIA University College Side 1 af 8 Modulets tema Modulet retter sig mod berøring som kontakt og kommunikationsform

Læs mere

Træning med elastik. Øvelser for hofte, ben og ankel

Træning med elastik. Øvelser for hofte, ben og ankel Træning med elastik Øvelser for hofte, ben og ankel Finn Johannsen, speciallæge i reumatologi, fysiurgi og idrætsmedicin Speciallægepraksis, Stavnsholtvej 33, 3520 Farum Træning med elastik Træning med

Læs mere

Hel - og delvis kropsmassage. Københavns Massageuddannelse

Hel - og delvis kropsmassage. Københavns Massageuddannelse Hel - og delvis kropsmassage Københavns Massageuddannelse Dagsorden Massageopbygning Delvis kropsmassage Hel kropsmassage Huskeregler Repetition af formålsrettet massage Praktisk massage Massageopbygning

Læs mere

Muskuloskeletal Ultralydsskanning

Muskuloskeletal Ultralydsskanning Marius Fredriksen Fysioterapeut Specialist i Muskuloskeletal Ultralydsscanning MPFF Specialist i Muskuloskeletal Injektionsterapi SOMM Medejer af Arkadens Fysioterapi & Sundhedscenter Muskuloskeletal Ultralydsskanning

Læs mere

specialespecifikt kursus i Fod og Ankelkirurgi fodens anatomi og kirurgiske adgange

specialespecifikt kursus i Fod og Ankelkirurgi fodens anatomi og kirurgiske adgange specialespecifikt kursus i Fod og Ankelkirurgi fodens anatomi og kirurgiske adgange Jørgen Baas MD PhD baas@ki.au.dk fodens anatomi ankel subtalar led 30 knogler >20 mulige accessoriske knogler 37 ledfacetter

Læs mere

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Onsdag den 5. januar 2011

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Onsdag den 5. januar 2011 AALBORG UNIVERSITET EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester Onsdag den 5. januar 2011 4 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets

Læs mere