Radio menuen I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Radio menuen I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere."

Transkript

1 Radio menuen RADIO MENUEN Generelt I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere. Det betyder, at målervisninger fra disse radiomålere bliver hentet ind i et IT-system via radiobølger, som så kan leveres videre til Rambøll FAS via nogle tekstbaserede filer. Har forsyningen valgt at opsætte radiomålere i forsyningsområdet, er det nødvendigt at anskaffe et radio-modul til Rambøll FAS, så det er muligt at udveksle filer mellem Rambøll FAS og IT-System til radiomålerne. Denne udveksling foregår indtil videre med tekstbaserede filer. Der er ikke en standard-snitflade for de tekstbaserede filer. Hver radiomålerproducent har deres egen måde, at levere- og modtage radiomålerdata på, så derfor er radiomodulet opdelt efter radiomålerproducent, som så kan håndtere netop hver deres måde at levereog modtage data til radiomålerne på. Procedure Vælg Radio. Efterfølgende dialogboks fremkommer:

2 11.2 Radio menuen

3 Radio menuen Brødrene Dahl Generelt Brødrene Dahl anvender målere, hvor de har et softwareprogram, som kan eksportere på mange forskellige måder. Vi har tilpasset Rambøll FAS, således der kan importeres aflæsninger i forhold til nedenstående beskrivelse. Når der skal eksporteres til Brødrene Dahl kan Kombineret udskrift anvendes under Filer Udskrifter Kombineret udskrift. Bemærk at målerne skal være fremskrevet, hvis aflæsningerne skal bruges i forbindelse med periodeberegning Dvs. Vælg Målere Beregn aflæsninger. Hvis aflæsningerne skal importeres som egenkontrol Vandværk, hvor aflæsningerne ikke skal indgå i periodeberegning, så skal der ikke beregnes måleraflæsninger. Procedure Vælg Radio Brødrene Dahl Importer fra Brødrene Dahl Bemærk, at filformatet forventes at være kommasepareret med følgende kolonner i rækkefølge Forbrugernummer, Maalernummer, Aflæsningsdato (ddmmåååå), Visning Et eksempel på indhold i filen er således , , , , , , , , , , , , , , , , , ,449

4 11.4 Radio menuen Der er udelukkende Aktuel aflæsning, så der kan ikke vælges mellem Aktuel aflæsning og Sidste månedsaflæsning Det kan vælges mellem om aflæsningen skal importeres som Afregningsaflæsning (Husk beregning af aflæsninger) Egenkontrolaflæsning Der kan vælges om der skal udskrives og gemmes en afvigelsesliste, som standard er valgt. Standard er Procentafvigelsen sat til 55% og der udskrives kun procentafvigelse for et forbrug på minimum 30m3. Det er muligt at rette på dette efter eget valg. Knappen Udskriv starter en stifinder til at udpege filen, som så kan udskrives.

5 Radio menuen Flonidan Generelt Flonidan tilbyder ligeledes målere med mulighed for at eksportere data samt import af målervisninger. Yderligere bruger Flonidan ruter, som der i Rambøll FAS er mulighed for at oprette og tildele til forbrugerne efter forskellige kriterier. Procedure Eksporter til Flonidan Vælg Radio Flonidan Eksporter til Flonidan, for at eksportere stamdata evt. med Rutenumre fra Rambøll FAS

6 11.6 Radio menuen Foretag valg af kriterier og klik på Eksporter

7 Radio menuen 11.7 Udvælg drev og mappe, hvor eksport-filen skal placeres. Klik på Save (Gem)

8 11.8 Radio menuen Der er følgende forklaring til Kriterier Felt Forklaring Der kan vælges mellem målere til alle opkrævningsgrupper eller målere til en bestemt Opkrævningsgruppe, som f.eks. kunne være Kvartalsvis, Halvår, Helår mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Centrum, Øst, Vest, Nord og Syd mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Nordre Vandværk, Søndre Vandværk mv. Der kan vælges mellem Alle målerpartier eller et bestemt målerparti, som f.eks kunne være Målerparti 2015 e.a. Der kan vælges mellem Alle målertyper eller mellem Selvaflæsningsmåler og Radiomåler. Der kan vælges mellem alle installationsdatoer og målere installeret fra en angivet dato. Der kan vælges om der skal Sorteres efter Forbrugernummer og Rutenr, som er angivet under Forbrugere.

9 Radio menuen 11.9 Når Flonidan målerne er aflæst i forsyningsområdet skal de indlæses / importeres til Rambøll FAS. Procedure Importer/udskriv fra Flonidan Vælg Radio Flonidan Importer/udskriv fra Flonidan Før knappen Importer vælges er der følgende valg i skærmbilledet, der skal tages stilling til (se næste side)

10 11.10 Radio menuen Vælg herefter Importer for at importere målervisninger fra fil. Der er udelukkende Aktuel aflæsning, så der kan ikke vælges mellem Aktuel aflæsning og Sidste månedsaflæsning Det kan vælges mellem om aflæsningen skal importeres som Afregningsaflæsning (Husk beregning af aflæsninger) Egenkontrolaflæsning Der kan vælges om der skal udskrives og gemmes en afvigelsesliste, som standard er valgt. Standard er Procentafvigelsen sat til 55% og der udskrives kun procentafvigelse for et forbrug på minimum 30m3. Det er muligt at rette på dette efter eget valg. Vælg drev og mappe for at udpege den fil med målervisninger fra Flonidan og klik på Open (Åben) for at indlæse / importere til Rambøll FAS.

11 Radio menuen Vælg Udskriv for at udskrive målervisninger fra fil Vælg drev og mappe for at udpege den fil med målervisninger fra Flonidan og klik på Open (Åben) for at udskrive indholdet af filen.

12 11.12 Radio menuen Procecudure Rediger ruter Vælg Radio- Flonidan Rediger ruter For udvælgelse af ruter er der mange kombinationer.

13 Radio menuen Følgende arbejdsgangs kan anvendes Under Vejnavne på forbrugsadresser vælges hvilken vej der skal tilføjes til rute. F.eks. Bjerggårds Allé. Når den valgte vej fremstår nedenunder, skal der tages stilling til hvilke husnumre, som skal vælges.

14 11.14 Radio menuen Der f.eks. under Markeringer på alle husnumre på vejen vælges mellem Alle numre Alle lige numre Alle ulige numre Fjern Alle Som typisk bruges hvis det er hele vejen der skal vælges indenfor ovennævnte inddeling Der kan under Markeringer på udvalgte husnumre på vejen vælges mellem Alle i interval Lige i interval Ulige i interval Fjern interval som typisk bruges, hvis det ikke er hele vejen, som skal bruges til en rute i ovennævnte interval

15 Radio menuen Når der f.eks. er valgt Bjerggårds Allé og Alle lige numre kan det se ud som ovenstående, hvor de valgte lige adresser er vinget af. Det er muligt med musen at klikke i rubrikkerne til venstre for at vinge ekstra husnumre af og også at fravælge vingede husnumre.

16 11.16 Radio menuen Når de relevante husnumre er valgt for den valgte vej, så kan knappen med pil til højre vælges med musen. Hvis der skal vælges andre veje til ruten, så gentages samme procedure, som beskrevet ovenfor.

17 Radio menuen F.eks. kunne det se ud som nedenstående Når adresserne er valgt, så skal der tages stilling til rutenummer. Der skal i god tid, før man går i gang, findes ud af, om der skal være rutenumre på 2 eller 3 cifre under Tildeling af rutenummer og Antal cifre i rutenummer. Det er en god ide, at der i første omgang springes med 10, således der er mulighed for senere at oprette nogle ekstra ruter mellem 2 allerede oprettede ruter. Ovennævnte valg med 2 cifre i rutenummer og der er valgt Spring med 10 ser sådan her ud. (Se næste side)

18 11.18 Radio menuen Og Antal cifre i rutenummer på 3 og spring med 10 ser således ud

19 Radio menuen Antal cifre i sortering under Tildeling af rutenummer er standard sat til 5, men kan også sættes til 4 eller 6 samt der kan springs med 10. Der tages udgangspunkt, at Antal cifre i rutenummer er sat til 3 og der er valgt Spring med 10 og at Antal cifre i sortering er sat til 5 og er valgt Spring med 10 og Rutenummer er sat til 100 Knappen Nulstil valgt rute og opret ruten med de valgte adresser vil tilføje rutenr og antal cifre til rutenummeret med spring på 10 både på Rutenummeret og antal cifre til rutenummeret. Det kan ses under Forbrugere Stamdata 2 i feltet Rutenr. til aflæsningsrute. Her ses det det første rutenr. er , som er en sammensætning af 100 og Det næste rutenr. vil så være , som så er en sammensætning af 100 og

20 11.20 Radio menuen Hvis man ønsker at tilføje nogle ruter til en eksisterende rute, så skal man først kalde den eksisterende rute frem og tilføje ekstra ruter. I forlængelse af ovenstående vil vi tilføje nogle ekstra veje med ulige husnumre til vores rute 100 med følgende arbejdsgang Sæt Antal cifre i rutenummer til 3 og sæt flueben i feltet Spring med 10 samt Antal cifre i sortering stadig er valgt til 5 samt at der sættes flueben i feltet Spring med 10 som nedenstående Vælg herefter knappen Vis adresser på rute, og der fremkommer de adresser fra ovenstående

21 Radio menuen For at tilføje ekstra adresser bliver disse udvalgt i venstre side som nedenstånde Der er valgt vejen Bjerggårds Allé og Alle ulige numre under Markeringer på alle husnumree på vejen. Herefter vælges knappen med Pil til højre i midten af skærmbilledet.

22 11.22 Radio menuen Herved er de ulige husnumre for Bjerggårds Allé under Vejnavne på forbrugsadresser tilføjet over til skærmbilledet til højre med de andre adresser for rute 100. Herefter kan knappen Nulstil valgt rute og opret ruten med de valgte adresser vælges for at oprette de nye rutenumre. Vælg OK og herefter knappen Afslut

23 Radio menuen Diehl Metering Generelt Ønsker vandværket at benytte elektroniske målere fra Diehl Metering, kan der foretages en eksport af stamdata til Diehl Metering. Der er ligeledes mulighed for at importere målerfil fra de aflæste målere samt udskrive indholdet af filen. Procedure Eksporter til Diehl Metering Gammelt format Vælg Radio Diehl Metering Eksporter til Diehl Metering Gammelt format

24 11.24 Radio menuen Klik på OK for at starte eksport af stamdata. Flg. dialog fremkommer: Find den sti hvori filen med stamdata skal placeres og klik på Save (Gem). Filnavnet foreslås af systemet som dagsdato i følgende layout ååååmmdd.txt Når målerne er aflæst i det ønskede forsyningsområde er det muligt at importere målerfilen samt udskrive indholdet af målerfilen.

25 Radio menuen Der er følgende forklaring til Kriterier Felt Forklaring Der kan vælges mellem målere til alle opkrævningsgrupper eller målere til en bestemt Opkrævningsgruppe, som f.eks. kunne være Kvartalsvis, Halvår, Helår mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Centrum, Øst, Vest, Nord og Syd mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Nordre Vandværk, Søndre Vandværk mv. Der kan vælges mellem Alle målerpartier eller et bestemt målerparti, som f.eks kunne være Målerparti 2015 e.a. Der kan vælges mellem Alle målertyper eller mellem Selvaflæsningsmåler og Radiomåler. Der kan vælges mellem alle installationsdatoer og målere installeret fra en angivet dato. Der kan vælges om der skal Sorteres efter Forbrugernummer og Rutenr, som er angivet under Forbrugere.

26 11.26 Radio menuen

27 Radio menuen Procedure Eksporter til Diehl Metering Nyt format Vælg Radio Diehl Metering Eksporter til Diehl Metering Nyt format Klik på OK for at starte eksport af stamdata. Flg. dialog fremkommer:

28 11.28 Radio menuen Find den sti hvori filen med stamdata skal placeres og klik på Save (Gem). Filnavnet foreslås af systemet som dagsdato i følgende layout ååååmmdd.txt Når målerne er aflæst i det ønskede forsyningsområde er det muligt at importere målerfilen samt udskrive indholdet af målerfilen.

29 Radio menuen Der er følgende forklaring til Kriterier Felt Forklaring Der kan vælges mellem målere til alle opkrævningsgrupper eller målere til en bestemt Opkrævningsgruppe, som f.eks. kunne være Kvartalsvis, Halvår, Helår mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Centrum, Øst, Vest, Nord og Syd mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Nordre Vandværk, Søndre Vandværk mv. Der kan vælges mellem Alle målerpartier eller et bestemt målerparti, som f.eks kunne være Målerparti 2015 e.a. Der kan vælges mellem Alle målertyper eller mellem Selvaflæsningsmåler og Radiomåler. Der kan vælges mellem alle installationsdatoer og målere installeret fra en angivet dato. Der kan vælges om der skal Sorteres efter Forbrugernummer og Rutenr, som er angivet under Forbrugere.

30 11.30 Radio menuen

31 Radio menuen Procedure Importer fra Diehl Metering Vælg Radio Diehl Metering Importer fra Diehl Metering Se næste side.

32 11.32 Radio menuen Der er udelukkende Aktuel aflæsning, så der kan ikke vælges mellem Aktuel aflæsning og Sidste månedsaflæsning Det kan vælges mellem om aflæsningen skal importeres som Afregningsaflæsning (Husk beregning af aflæsninger) Egenkontrolaflæsning Der kan vælges om der skal udskrives og gemmes en afvigelsesliste, som standard er valgt. Standard er Procentafvigelsen sat til 55% og der udskrives kun procentafvigelse for et forbrug på minimum 30m3. Det er muligt at rette på dette efter eget valg. Knappen Udskriv starter en stifinder til at udpege filen, som så kan udskrives.

33 Radio menuen Kamstrup Generelt Ønsker vandværket at benytte elektroniske målere fra Kamstrup, kan der foretages en eksport af stamdata til Kamstrup. Der er ligeledes mulighed for at importere målerfil fra de aflæste målere samt udskrive indholdet af filen. Procedure Eksporter til Kamstrup Vælg Kamstrup Eksporter til Kamstrup, evt. med rutenumre fra Rambøll FAS

34 11.34 Radio menuen Foretag valg af kriterier og om det skal være sortering efter Forbrugernummer eller Rutenr, samt om Rutenummeret skal medtages i eksporten. Klik herefter på OK Find den sti hvori filen med stamdata skal placeres og klik på Save (Gem). Filnavnet foreslås af systemet [dagsdato].txt Når målerne er aflæst i det ønskede forsyningsområde er det muligt at importere målerfilen samt udskrive indholdet af målerfilen.

35 Radio menuen Der er følgende forklaring til Kriterier Felt Forklaring Der kan vælges mellem målere til alle opkrævningsgrupper eller målere til en bestemt Opkrævningsgruppe, som f.eks. kunne være Kvartalsvis, Halvår, Helår mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Centrum, Øst, Vest, Nord og Syd mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Nordre Vandværk, Søndre Vandværk mv. Der kan vælges mellem Alle målerpartier eller et bestemt målerparti, som f.eks kunne være Målerparti 2015 e.a. Der kan vælges mellem Alle målertyper eller mellem Selvaflæsningsmåler og Radiomåler. Der kan vælges mellem alle installationsdatoer og målere installeret fra en angivet dato. Der kan vælges om der skal Sorteres efter Forbrugernummer og Rutenr, som er angivet under Forbrugere. Der kan medtages rutenummer i eksporten.

36 11.36 Radio menuen Procedure Importer fra Kamstrup Vælg Radio Kamstrup Importer fra Kamstrup Der skal først tages stilling til følgende før knappen Importer vælges Der kan vælges om aflæsningen ved import skal være Aktuel aflæsning Sidste månedsaflæsning (Sidste dato forrige måned) Det kan vælges mellem om aflæsningen skal importeres som Afregningsaflæsning (Husk beregning af aflæsninger) Egenkontrolaflæsning

37 Radio menuen Der kan vælges om der skal udskrives og gemmes en afvigelsesliste, som standard er valgt. Standard er Procentafvigelsen sat til 55% og der udskrives kun procentafvigelse for et forbrug på minimum 30m3. Det er muligt at rette på dette efter eget valg. Herefter skal der vælges en fil til import. Klik på Vælg fil Vælg drev og mappe for at udpege den fil med målervisninger fra Kamstrup og klik på Open (Åben) for at indlæse / importere til Rambøll FAS. Der vil også i fremtiden være muligt at foretage automatisk målerudskiftning af målerpartier.

38 11.38 Radio menuen 11.5 Vandtech Generelt Ønsker vandværket at benytte elektroniske målere fra Vandtech, kan der foretages en eksport af stamdata til Vandtech. Der er ligeledes mulighed for at importere målerfil fra de aflæste målere samt udskrive indholdet af filen. Procedure Vandtech Eksporter til Vandtech Vælg Radio Vandtech Eksporter til Vandtech

39 Radio menuen Foretag valg af kriterier og klik på OK Find den sti hvori filen med stamdata skal placeres og klik på Save (Gem). Filnavnet foreslås af systemet dagsdato.txt Når målerne er aflæst i det ønskede forsyningsområde er det muligt at importere målerfilen samt udskrive indholdet af målerfilen.

40 11.40 Radio menuen Der er følgende forklaring til Kriterier Felt Forklaring Der kan vælges mellem målere til alle opkrævningsgrupper eller målere til en bestemt Opkrævningsgruppe, som f.eks. kunne være Kvartalsvis, Halvår, Helår mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Centrum, Øst, Vest, Nord og Syd mv. Der kan vælges mellem måler til alle i Zone 1 eller målere til en bestemt Zone 1, som f.eks kunne være Nordre Vandværk, Søndre Vandværk mv. Der kan vælges mellem Alle målerpartier eller et bestemt målerparti, som f.eks kunne være Målerparti 2015 e.a. Der kan vælges mellem Alle målertyper eller mellem Selvaflæsningsmåler og Radiomåler. Der kan vælges mellem alle installationsdatoer og målere installeret fra en angivet dato. Der kan vælges om der skal Sorteres efter Forbrugernummer og Rutenr, som er angivet under Forbrugere.

41 Radio menuen Procedure Vandtech Importer/Udskriv til Vandtech Vælg Radio Vandtech Importer/Udskriv Der er følgende felter, som der skal tages stilling til (se næste side)

42 11.42 Radio menuen Vælg Importer for at importere målervisninger fra fil. Der er udelukkende Aktuel aflæsning, så der kan ikke vælges mellem Aktuel aflæsning og Sidste månedsaflæsning Det kan vælges mellem om aflæsningen skal importeres som Afregningsaflæsning (Husk beregning af aflæsninger) Egenkontrolaflæsning Der kan vælges om der skal udskrives og gemmes en afvigelsesliste, som standard er valgt. Standard er Procentafvigelsen sat til 55% og der udskrives kun procentafvigelse for et forbrug på minimum 30m3. Det er muligt at rette på dette efter eget valg. Vælg drev og mappe for at udpege den fil med målervisninger fra Vandtech og klik på Open (Åben) for at indlæse / importere til Rambøll FAS.

43 Radio menuen Knappen Udskriv starter en stifinder til at udpege filen, som så kan udskrives Vælg drev og mappe for at udpege den fil med målervisninger fra Vandtech og klik på Open (Åben) for at udskrive indholdet af filen.

44 11.44 Radio menuen

45 Radio menuen Löwener Generelt Ønsker vandværket at benytte elektroniske målere fra Löwener, kan der foretages en import af målerfil til Löwener. Når der foretages målerudskiftninger skal det udføres manuelt både i Rambøll FAS og i Löwener. Procedure Löwener Importer fra Löwener Vælg Radio Löwener Importer fra Löwener Der er følgende felter, som der skal tages stilling til (se næste side)

46 11.46 Radio menuen Vælg knappen Vælg fil for at importere målervisninger fra fil. Der kan vælges om aflæsningen ved import skal være Aktuel aflæsning Sidste månedsaflæsning (Sidste dato forrige måned) Det kan vælges mellem om aflæsningen skal importeres som Afregningsaflæsning (Husk beregning af aflæsninger) Egenkontrolaflæsning Der kan vælges om der skal udskrives og gemmes en afvigelsesliste, som standard er valgt. Standard er Procentafvigelsen sat til 55% og der udskrives kun procentafvigelse for et forbrug på minimum 30m3. Det er muligt at rette på dette efter eget valg.

47 Radio menuen Vælg drev og mappe for at udpege den fil med målervisninger fra Löwener og klik på Open (Åben) for at indlæse / importere til Rambøll FAS.

48 11.48 Radio menuen

49 Radio menuen Egenkontrol - forbrug Generelt Når der er importeret kontrolaflæsninger fra radio-målerne er det muligt udskrive en liste som bl.a. viser et omregnet årsforbrug fra den seneste konrolmåling og skønnet forbrug samt procentafvigelsen mellem omregnet årsforbrug og skønnet forbrug. Listen kan bruges til at revurdere skønnet forbrug på den enkelte måler før næste aconto-beregning, så aconto-beregningen bliver mere rigtig for den enkelte forbruger, og der ikke sker for store udsving på årsgørelsen. Så fremadrettet bør vandværket, før en aconto-beregning, køre rundt og aflæse radiomålerne og indlægge dem som kontrolaflæsninger. Og herefter udskrive denne liste og rette skønnet forbrug på de relevante forbrugere. Procedure Egenkontrol - forbrug Vælg Radio Egenkontrol - forbrug

50 11.50 Radio menuen Før der vælges Dan Fil kan der tages stilling til udvælgelseskriterier En eller Alle zoner (Zone 1) En eller Alle zoner (Zone 2) En eller Alle takstkoder En eller Alle opkrævningsgrupper En eller Alle Anvendelsesgrupper Og afvigelse i procent, hvor der kun skal udskrives forbrugere med en bestemt procentafvigelse og minimumsforbrug Og om der skal sorteres efter Forbrugernummer eller Gadenavn. (Se næste side)

51 Radio menuen Når der er taget stilling til ovennævnte, så kan der vælges Dan fil Udpeg hvor filen skal placeres og vælg Gem (Save) Der oprettes et excel-dokument (se næste side)

52 11.52 Radio menuen For hver måler, hvor der er indberettet en kontrol-aflæsning er der følgende kolonner Forbrugernummer Adresse Målernummer Placering måler Forrige forbrug Egenkontrol visning Egenkontrol dato Egenkontrol aflæsningskode (typisk radio, men selvindtastede kan også bruges) Startvisning på måler Startdato på måler Aflæsningskode på måler Eventuelt forbrug fra målerskifte Aktuelt forbrug fra startvisning på måler til kontrolaflæsning Antal dage for aktuelt forbrug Aktuelt forbrug omregnet til et årsforbrug Skønnet forbrug Afvigelse i procent mellem Aktuelt omregnet årsforbrug i forhold til skønnet forbrug

53 Radio menuen Stamdata Opdater målertype Generelt Det er muligt at angive målertype på en måler. Der kan vælges mellem om det skal være en Selvaflæsningsmåler eller en Radio-måler. Det er f.eks. anvendeligt, når der skal investeres i Radiomålere, hvor det er normalt, at opsættes radio-målere i en periode på 3-5 år, hvor der så vil være en blanding af selvaflæsningsmålere og radiomålere. Fordelen ved denne Stamdata Opdater målertype er, at der kan angives en målertype for flere forskellige udvælgelseskriterier, således at en hel mængde målere f.eks. får målertypen Radiomåler for dette udvælgelseskriterie. Procedure Stamdata Opdater målertype Vælg Radio Stamdata Opdater målertype

54 11.54 Radio menuen Skærmbilledet er delt op i forskellige områder, som vil blive gennemgået i det følgende.

55 Radio menuen Udvælgelseskriterier: De enkelte udvælgelseskriterier vil blive gennemgået i nedenstående skema

56 11.56 Radio menuen Udvælgelseskriterie Forklaring Der kan vælges mellem Alle forbrugernumre eller et forbrugernummer-interval Der kan vælges mellem Alle målernumre eller et målernummer-interval Der kan vælges mellem Alle installationsdatoer eller et installationsdatointerval Der kan vælges mellem Alle opkrævningsgrupper eller en bestemt opkrævningsgruppe Der kan vælges mellem Alle anvendelseskoder eller en bestemt anvendelseskode Der kan vælges mellem Alle zoner (Zone 1) eller en bestemt Zone 1 Der kan vælges mellem Alle zoner (Zone 2) eller en bestemt Zone 2 Der kan vælges mellem Alle målere i partier eller et bestemt målerparti Der kan vælges mellem Alle målertyper eller mellem målertypen Selvaflæsningsmåler eller radiomåler Der kan vælges mellem Alle monteret eller mellem Vandret, Lodret eller ikke Angivet Der kan vælges mellem Alle skønnedet forbrug eller et interval i m3 Der kan vælges mellem Alle fabrikater eller et bestemt fabrikat Der kan vælges mellem Alle qn værdier eller en bestemt qn-værdi

57 Radio menuen Når udvælgelseskriterierne er valgt vælges knappen Find målere der opfylder valgte kriterier. Søgte målere: De søgte målere bliver vist ud fra søgekriterierne, som er valgt i Udvælgelseskriterier. I skærmbilledet for Søgte målere kan der højreklikkes for at få en menu frem. Der kan vælges mellem Medtag alle Medtag markerede Tøm liste Som det kan ses, så er der i dette eksempel valgt nogle målere med flueben til venstre. Der vælges Medtag markerede, og de flyttes ned til Valgte målere.

58 11.58 Radio menuen Foroven kan det ses, at der er valgt 9 målere. Der kan også højreklikkes under de valgte målere.

59 Radio menuen Der kan vælges mellem Fravælg alle Fravælg markerede Tøm liste Hvis der er nogle stykker med, som ikke skulle have været med, så kan det hurtigste være at markere disse under Valgte målere, højreklikke under Valgte målere og vælge Fravælg markerede. Der kan eventuelt vælges nogle andre ud fra andre udvælgelseskriterier og lægges til Valgte målere Når de relevante målere står under Valgte målere kan målertype vælges for disse målere. Enten Selvaflæsningsmåler eller Radiomåler.

60 11.60 Radio menuen I dette tilfælde er der valgt Selvaflæsnignsmåler. Vælg Flyt valgte målere til målertype.

Radio menuen I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere.

Radio menuen I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere. Radio menuen 11.1 11. RADIO MENUEN Generelt I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere. Det betyder, at målervisninger fra disse radiomålere bliver hentet ind i et IT-system via

Læs mere

Radio menuen I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere.

Radio menuen I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere. Radio menuen 11.1 11. RADIO MENUEN Generelt I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, radiomålere. Det betyder, at målervisninger fra disse radiomålere bliver hentet ind i et IT-system via

Læs mere

Radio menuen I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, elektroniske målere.

Radio menuen I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, elektroniske målere. Radio menuen 11.1 11. RADIO MENUEN Generelt I dag er stort set alle nye vandmålere, der opsættes, elektroniske målere. Har forsyningen valgt at opsætte radio målere i forsyningsområdet, er det nødvendigt

Læs mere

Målere menuen MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger

Målere menuen MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN Generelt I denne menu fortages alle de funktioner, som i løbet af året er nødvendige vedr. måleren. Dvs. målerudskiftninger, fremskrivning af målere, udskrivning af aflæsningskort,

Læs mere

Målere menuen MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger

Målere menuen MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN Generelt I denne menu fortages alle de funktioner, som i løbet af året er nødvendige vedr. måleren. Dvs. målerudskiftninger, fremskrivning af målere, udskrivning af aflæsningskort,

Læs mere

Målere menuen MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger

Målere menuen MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN Generelt I denne menu fortages alle de funktioner, som i løbet af året er nødvendige vedr. måleren. Dvs. målerudskiftninger, fremskrivning af målere, udskrivning af aflæsningskort,

Læs mere

menuen kan sende s ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier.

menuen kan sende  s ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier. Email menuen 15.1 15. EMAIL Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier. Email kan sende ud med forskellige skrifttyper, fed, underlineret,

Læs mere

SMK menuen SMK STATISTISK MÅLERKONTROL

SMK menuen SMK STATISTISK MÅLERKONTROL SMK menuen 8.1 8. SMK STATISTISK MÅLERKONTROL Rambøll SMK administrerer kravene til kontrol af vandmålere i drift. Fra d. 1. februar år 2000 skal vandværkets forbrugsmålere inddeles i partier med ensartede

Læs mere

SMS menuen 10.1. Generelt Rambøll SMS eller Beredskabsalarm er et modul som er udviklet til at sende SMS beskeder til forbrugeren via Blue Idea.

SMS menuen 10.1. Generelt Rambøll SMS eller Beredskabsalarm er et modul som er udviklet til at sende SMS beskeder til forbrugeren via Blue Idea. SMS menuen 10.1 10. SMS MENUEN Generelt Rambøll SMS eller Beredskabsalarm er et modul som er udviklet til at sende SMS beskeder til forbrugeren via Blue Idea. Systemet er enkelt at benytte. Rambøll FAS

Læs mere

SMS menuen 10.1. Generelt Rambøll SMS eller Beredskabsalarm er et modul som er udviklet til at sende SMS beskeder til forbrugeren via Blue Idea.

SMS menuen 10.1. Generelt Rambøll SMS eller Beredskabsalarm er et modul som er udviklet til at sende SMS beskeder til forbrugeren via Blue Idea. SMS menuen 10.1 10. SMS MENUEN Generelt Rambøll SMS eller Beredskabsalarm er et modul som er udviklet til at sende SMS beskeder til forbrugeren via Blue Idea. Systemet er enkelt at benytte. Rambøll FAS

Læs mere

Email menuen 15.1. Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier.

Email menuen 15.1. Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier. Email menuen 15.1 15. EMAIL Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier. Email kan sende ud med forskellige skrifttyper, fed, underlineret,

Læs mere

Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger

Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN Generelt I denne menu fortages alle de funktioner, som i løbet af året er nødvendige vedr. måleren. Dvs. målerudskiftninger, fremskrivning af målere, udskrivning af aflæsningskort,

Læs mere

Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger

Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN Generelt I denne menu fortages alle de funktioner, som i løbet af året er nødvendige vedr. måleren. Dvs. målerudskiftninger, fremskrivning af målere, udskrivning af aflæsningskort,

Læs mere

Huskeliste Telefon/Internetaflæsning

Huskeliste Telefon/Internetaflæsning Da aflæsning af vandmåleren med Telefon/Internet normalt kun foretages en gang om året, kan det være svært at huske alle detaljer i arbejdsgangen med systemet. Med tiden er Rambøll FAS og Telefon/Internet

Læs mere

SMS menuen SMS- henvendelse kan være en fordel ved f.eks. flg. Aktiviteter:

SMS menuen SMS- henvendelse kan være en fordel ved f.eks. flg. Aktiviteter: SMS menuen 10.1 10. SMS MENUEN Generelt Rambøll SMS eller Beredskabsalarm er et modul som er udviklet til at sende SMS beskeder til forbrugeren via Blue Idea. Systemet er enkelt at benytte. Rambøll FAS

Læs mere

Restancer menuen RESTANCER MENUEN. 6.1 Udskriv restanceliste

Restancer menuen RESTANCER MENUEN. 6.1 Udskriv restanceliste Restancer menuen 6.1 6. RESTANCER MENUEN Generelt Når datoen for sidste betaling eller datoen for måleraflæsning er overskredet, er der mulighed for at tilskrive et gebyr samt udskrive og udsende et rykkerbrev

Læs mere

Email menuen 15.1. Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier.

Email menuen 15.1. Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier. Email menuen 15.1 15. EMAIL Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier. Email kan sende ud med forskellige skrifttyper, fed, underlineret,

Læs mere

Typisk forløb over 1 år 20.1

Typisk forløb over 1 år 20.1 Typisk forløb over 1 år 20.1 20. TYPISK FORLØB OVER 1 ÅR Generelt For at arbejde med Rambøll FAS er det nødvendigt at have et overblik over, hvornår opkrævninger skal opkræves, og i hvilken rækkefølge

Læs mere

SMK menuen 8.1 8. SMK STATISTISK MÅLERKONTROL

SMK menuen 8.1 8. SMK STATISTISK MÅLERKONTROL SMK menuen 8.1 8. SMK STATISTISK MÅLERKONTROL Rambøll SMK administrerer kravene til kontrol af vandmålere i drift. Fra d. 1. februar år 2000 skal vandværkets forbrugsmålere inddeles i partier med ensartede

Læs mere

Restancer menuen RESTANCER MENUEN. 6.1 Udskriv restanceliste

Restancer menuen RESTANCER MENUEN. 6.1 Udskriv restanceliste Restancer menuen 6.1 6. RESTANCER MENUEN Generelt Når datoen for sidste betaling eller datoen for måleraflæsning er overskredet, er der mulighed for at tilskrive et gebyr samt udskrive og udsende et rykkerbrev

Læs mere

Betjeningsvejledning til Håndterminal og AnyQuest Host

Betjeningsvejledning til Håndterminal og AnyQuest Host Betjeningsvejledning til Håndterminal og AnyQuest Host INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Indledning... 2 2 Generelt for Håndterminalen... 3 2.1 Justering af Dato og Tid.... 3 3 Aflæsning... 6 3.1 Opstart... 6 3.1.1

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL Når man er logget på KMS systemet, vælges Dataudtræk under punktet Vælg modul, hvorefter der klikkes på Gå til: På næste side klikkes på knappen Opret:

Læs mere

DataFraGraf menuen 17.1

DataFraGraf menuen 17.1 DataFraGraf menuen 17.1 17. DATA FRA GRAF Forord Data fra Graf modtager adresser fra Graf til viderebehandling i FAS, hvor der for disse adresser i FAS kan Sendes SMS Sendes e-mail Udskrives breve Flyttes

Læs mere

Kom godt i gang med PcBase Water og MT Pro wm-bus

Kom godt i gang med PcBase Water og MT Pro wm-bus Kom godt i gang med PcBase Water og MT Pro wm-bus Kamstrup A/S Industrivej 28, Stilling 8660 Skanderborg TEL: 89 93 10 00 FAX: 89 93 10 01 info@kamstrup.dk www.kamstrup.dk Indholdsfortegnelse 1 Introduktion...

Læs mere

Restancer menuen 6.1

Restancer menuen 6.1 Restancer menuen 6.1 6. RESTANCER MENUEN Generelt Når datoen for sidste betaling eller datoen for måleraflæsning er overskredet, er der mulighed for at tilskrive et gebyr samt udskrive og udsende et rykkerbrev

Læs mere

NemHandel menuen 14.1

NemHandel menuen 14.1 NemHandel menuen 14.1 14. NEMHANDEL Nemhandel er standard for fakturering af elektroniske fakturaer til EAN-kunder. Nemhandel er obligatorisk til offentlige kunder. Med Rambøll Nemhandel kan du foretage

Læs mere

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10 Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning til Svejsevisitering Indhold Oprettelse af kursister i testsystemet... 2 Opret Booking... 5 Kursisten tager test... 10 Læreren

Læs mere

Forbrugere menuen 2.1

Forbrugere menuen 2.1 Forbrugere menuen 2.1 2. FORBRUGERE-MENUEN Generelt Her vedligeholdes forbrugerkartoteket. Dvs. nye forbrugere indtastes, og allerede indtastede forbrugere vedligeholdes i dette menupunkt. Der er ligeledes

Læs mere

Villys Studiekreds Præsentation af slægten på en hjemmeside.

Villys Studiekreds Præsentation af slægten på en hjemmeside. Vejledning i hvordan man opretter HTML-filer i Brothers Keeper 7.2. Denne vejledning beskriver, hvordan man i Brothers Keeper (BK) danner HTML-filer, som senere kan flyttes til en ekstern server, hvor

Læs mere

Opkrævninger - menuen 3.1

Opkrævninger - menuen 3.1 Opkrævninger - menuen 3.1 3. OPKRÆVNINGER MENUEN Generelt Det er meget vigtigt, hvad enten der vælges den ene eller den anden opkrævningstype, at der forinden tages en sikkerhedskopi, idet de beregninger,

Læs mere

NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS

NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS NR. 67 LUDUS WEB OG LUDUS DEN 16. DECEMBER 2011 Studieretningsvalg og skift af hold og klasser Denne vejledning henvender sig til de skoler, som anvender LUDUS Web til kursisternes valg af studieretning,

Læs mere

KMD Educa WEB-elevfravær Heldagsfravær

KMD Educa WEB-elevfravær Heldagsfravær KMD Educa WEB-elevfravær Heldagsfravær Vejledning til lærer Fraværsindberetning af heldagsfravær via LærerIntra Når din kommune har tilkøbt modulet KMD Educa WEB-elevfravær, kan du som klasselærer eller

Læs mere

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på Oprette projektark med simpel tabel Brug af Discoverer 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på www.kirkeportal.dk 2. Angiv kontonummer, brugernavn og password. Det er det samme som anvendes

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer.

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Elevskema Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Forudsætningen for at arbejde med modulet Elevskema er, at der i Untis er oprettet elever, som er tilknyttet

Læs mere

Hvordan importerer jeg stamdata?

Hvordan importerer jeg stamdata? Hvordan importerer jeg stamdata? I Untis har du mulighed for at importere stamdata fra menuen Filer. Stamdataene (Klasser, Lærere, Lokaler, Fag og Elever) skal importeres enkeltvis. Du vælger selv, hvilke

Læs mere

6.0 Listeværktøjet. For support kontakt FrivilligService: eller

6.0 Listeværktøjet. For support kontakt FrivilligService: eller 6.0 Listeværktøjet Listeværktøjet bruges til at søge på personer, lave lister over medlemmer og frivillige samt ændre oplysninger på frivillige og medlemmer. Du får adgang til oplysninger på medlemmer

Læs mere

Vejledning til Foderplan for Kødkvæg i DMS Dyreregistrering

Vejledning til Foderplan for Kødkvæg i DMS Dyreregistrering Vejledning til Foderplan for Kødkvæg i DMS Dyreregistrering Indhold Vejledning til Foderplan for Kødkvæg i DMS Dyreregistrering... 1 Opstart af Foderplan... 2 Opret en Foderplan... 3 Fanen Dyre og Grundoplysninger...

Læs mere

Samaritan ruteplanlægning

Samaritan ruteplanlægning Samaritan ruteplanlægning Brugervejledning Folkekirkens Nødhjælp 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Kort om Samaritan 3 Sådan logger du på Samaritan 3 Hjælp 5 Planlægning af ruter 5 Ret tekster 6 Import af ruter

Læs mere

Vejledning i brug af imastra

Vejledning i brug af imastra Vejledning i brug af imastra af Daniel Kristian Carlsen 01.06.2010 1 Indholdsfortegnelse 1 Kom i gang... 3 1.1 Åbn imastra... 3 1.2 Skift adgangskode... 3 2 Oprettelse af kryds... 4 2.1 Før vi går i gang...

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Tips & Tricks nr. 67 Studieregningsvalg og skift af hold og klasser

Tips & Tricks nr. 67 Studieregningsvalg og skift af hold og klasser LUDUS Helpdesk T +45 3614 7070 sc-ludus@dxc.com CSC Scandihealth A/S - en del af DXC Technology P.O. Pedersens Vej 2 8200 Aarhus N T +45 3614 4000 Tips & Tricks nr. 67 Studieregningsvalg og skift af hold

Læs mere

WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT

WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT Indhold 1. Kom godt i gang med eksportfunktionen... 3 2. Eksport... 4 2.1 Eksport i WEB-DIRECT... 4 2.2 Brugerdefineret eksport i WEB-DIRECT... 6 2.2.1

Læs mere

6.1 Listeopsætning - Grid

6.1 Listeopsætning - Grid 6.1 Listeopsætning - Grid 6.1.1 Generelt Ved søgninger i DOFPro vil man ofte støde på den såkaldte grid. Gridden indeholder alle kolonnerne i søgeresultatet. Det er også et redskab, der giver dig mulighed

Læs mere

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt.

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt. Indhold Login 2 Udsendelse af besked Udsendelsesmetoder 3 Udsendelse via vejeudvælgelse 4 Udsendelse Send via niveau opdeling (afhængig af abonnementsform) 11 Udsendelse søg på tværs af postnummer 12 Udsendelse

Læs mere

Forbrugere menuen 2.1

Forbrugere menuen 2.1 Forbrugere menuen 2.1 2. FORBRUGERE-MENUEN Generelt Her vedligeholdes forbrugerkartoteket. Dvs. nye forbrugere indtastes, og allerede indtastede forbrugere vedligeholdes i dette menupunkt. Der er ligeledes

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du i gang Sådan kommer du i gang 1. Åbn Internet Explorer 2. Skriv følgende adresse i adresselinjen: http://rudersdal.emshost.dk 3. Tryk på ENTER-tasten 4. Tilføj adressen til dine foretrukne hjemmesider: 1 Log

Læs mere

RUT-ruteplanlægningsvejledning. Brugervejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling

RUT-ruteplanlægningsvejledning. Brugervejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling RUT-ruteplanlægningsvejledning Brugervejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 1 Indholdsfortegnelse Om RUT... 3 Om denne vejledning... 3 Hjælp... 3 Tilgang til RUT via Firefox... 3 Sådan logger

Læs mere

Tabulex Trio. Grunddata. Grønland

Tabulex Trio. Grunddata. Grønland Tabulex Trio Grunddata Grønland Trio Grunddata Grønland Side 2 Indholdsfortegnelse Velkommen til Trio!... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Backup... 4 Dan backup... 4 Indlæs backup... 4 Send backup til

Læs mere

Kom godt i gang: Vejledning vedr. VP Rapport:

Kom godt i gang: Vejledning vedr. VP Rapport: Kom godt i gang: Vejledning vedr. VP Rapport: Denne vejledning beskriver det nye uddatamodul til Vagtplan (VP Rapport). Løsningen skal erstatte det eksisterende Ressourcestyringsmodul og danner samtidig

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Vejledning i LPR-Avanceret (LPR-kuben)

Vejledning i LPR-Avanceret (LPR-kuben) Vejledning i LPR-Avanceret (LPR-kuben) Den avancerede udtræksmulighed bruger samme funktioner, som det nogle brugere vil kende fra pivottabeller i Excel regneark. Denne vejledning er en introduktionen

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

Brugervejledning Kom godt igang

Brugervejledning Kom godt igang 1 Brugervejledning Kom godt igang OPRET AFDELINGER 2 OPRET LOKATIONER 3 OPRET KLASSER 4 OPRET TILLADELSER 5 OPRET PERSONALE 5 OPRET BØRN/ UNGE 6 STATUS SIDEN 9 BESKEDER 10 MAIL 10 SMS 11 UDSKRIFTER 11

Læs mere

Opkrævninger - menuen 3.1

Opkrævninger - menuen 3.1 Opkrævninger - menuen 3.1 3. OPKRÆVNINGER MENUEN Generelt Det er meget vigtigt, hvad enten der vælges den ene eller den anden opkrævningstype, at der forinden tages en sikkerhedskopi, idet de beregninger,

Læs mere

Mamut Enterprise Abonnementsfakturering

Mamut Enterprise Abonnementsfakturering Mamut Enterprise Abonnementsfakturering Mamut Enterprise Abonnementsfakturering er et værktøj til fakturering af kunder, som har faste aftaler eller abonnementer. Løsningen er inkluderet i Mamut Enterprise

Læs mere

Statistikmodul i WinPLC

Statistikmodul i WinPLC Juni 2018 Statistikmodul i WinPLC Indlæs patientfortegnelse fra sundhed.dk Inden du benytter statistikmodulet i WinPLC, er det en god ide at indlæse en opdateret patientfortegnelse fra sundhed.dk. Denne

Læs mere

Hånd@ Finansbilag til ØS

Hånd@ Finansbilag til ØS Hånd@ Finansbilag til ØS Indledning... 3 Gebyr... 3 Gebyrskema... 5 Finansbilag... 7 Finansjournal... 10 Økonomisystemet... 15 Økonomisystemet detaljeret vedr. dommerafregning... 16 Side 2 af 19 Indledning

Læs mere

National sprogscreening af EUD-elever. skolens egne logins

National sprogscreening af EUD-elever. skolens egne logins Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning til National sprogscreening af EUD-elever ved anvendelse af skolens egne logins Sprogscreeningen tilgås via et link Indhold

Læs mere

Vejledning i dataudveksling mellem TransSoft Løn og LetLøn

Vejledning i dataudveksling mellem TransSoft Løn og LetLøn Vejledning i dataudveksling mellem TransSoft Løn og LetLøn Som bekendt er det nu obligatorisk at indberette visse løndata til eindkomst / LetLøn. Det betyder bl.a. at man ikke længere må anvende de trykte

Læs mere

Vejledning til Borgeronline Statistikmodul

Vejledning til Borgeronline Statistikmodul til Borgeronline Statistikmodul Statistikmodul April 2009 publiceret: Juni 2009 rettet: Juli 2009 Suderbovej 24 9900 Frederikshavn Tlf. 9620 6666 dafolo@dafolo.dk www.dafolo.dk Support: deb@dafolo.dk Log

Læs mere

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper.

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. Villy Andersen Frederiksberg den 8. september 2014. Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. For at få samling på nogle af de tidligere udsendte beskrivelser og vejledninger om Brothers Keeper (BK)

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Hånd@ Dommerafregning

Hånd@ Dommerafregning Hånd@ Dommerafregning Indledning... 3 Gebyr... 3 Funktionsbeskrivelse:... 3 Gebyrskema... 5 Funktionsbeskrivelse:... 5 Finansbilag... 6 Funktionsbeskrivelse:... 6 Finansjournal... 8 Funktionsbeskrivelse:...

Læs mere

Trin for trin Overførsel af skema fra Tabulex Skemalægning til oversigtsskemaet i Trio

Trin for trin Overførsel af skema fra Tabulex Skemalægning til oversigtsskemaet i Trio Fase Forklaring Navigation/tast Åbn Tabulex Indlæs det skema, hvis oplysninger du ønsker at Skemalægning eksportere. Dan CSV-filen I menuen Filer vælger du Eksporter til CSV-fil. Gem filen Udpeg, hvor

Læs mere

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012 Vejledning Lønindberetning Opdateret 14. februar 2012 Indhold Forudsætninger... 3 Indberetningsmappe... 3 TF-koder... 3 Lærernes aktiviteter... 4 Forud-oprettelse... 4 Bagud-oprettelse... 4 Indstillinger...

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for Statens Administration og ØSC institutioner. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 2 1.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Lectio. Overgang til Lectio Eksamensmodul. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00

Lectio. Overgang til Lectio Eksamensmodul. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Lectio Overgang til Lectio Eksamensmodul 1992-2008 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Forord

Læs mere

Brugervejledning. til. CR Udvalg

Brugervejledning. til. CR Udvalg Brugervejledning til CR Udvalg Indholdsfortegnelse Afsnit 1 (Forord) Side Forord 1 Hovedmenuen 2 Generelle forhold i CR Udvalg 4 Aktiv periode 7 Afsnit 2 (Systemtilpasning) Side Databasestier 1 Postnumre

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7

vejman.dk Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7 Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Visning af rutelag på kort... 4 3 Opret ny rute... 10 3.1 Udpegning

Læs mere

Indledning... 3 Gebyr... 3 Gruppegebyr... 5 Finansbilag... 5 Finansjournal... 7

Indledning... 3 Gebyr... 3 Gruppegebyr... 5 Finansbilag... 5 Finansjournal... 7 Hånd@ Gruppegebyr Indledning... 3 Gebyr... 3 Gruppegebyr... 5 Finansbilag... 5 Finansjournal... 7 Side 2 af 11 Indledning Dette dokument er en vejledning til brugere af Hånd@ i, hvordan der kan dannes

Læs mere

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Quick guide Dynamicweb 9 Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Indholdsfortegnelse Sådan logger du på... 3 Opbygning... 4 Beskrivelse af

Læs mere

Vejledning. Indlæsning af studerende til gruppedannelse i STADS. Indhold. Studie-IT Tlf.:

Vejledning. Indlæsning af studerende til gruppedannelse i STADS. Indhold. Studie-IT Tlf.: Studie-IT Tlf.: 9940 9720 Vejledning Indlæsning af studerende til gruppedannelse i STADS Indhold Indledning.... 2 Udvælgelse af data. i istads... 2 Generering af data... 5 Generering af data fra et excel-ark...

Læs mere

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Præsentation af tal i regneark Microsoft Excel 2010 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Betinget formatering... 3 Celletypografi... 5 Diagram... 6 Diagram elementer... 8 Diagram grafik... 9 Diagram

Læs mere

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning.

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning. Brugervejledningen. For at kunne arbejde effektivt med programmet, er det vigtigt, at du forstår princippet i programmets brugerflade. I det følgende kan du læse om hovedprincipperne i betjening af Næsgaard

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness

Brugervejledning til EasyBusiness Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness 2. Sådan foretager man en søgning 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning? 4. Hvordan downloader man gemte søgninger?

Læs mere

Statistikudtræk. 1 Introduktion

Statistikudtræk. 1 Introduktion Statistikudtræk MADS MENU: RAPPORT STATISTIK STATISTIKUDTRÆK (D.4.1.) Revideret 20-09-2010 1 Introduktion I MADS kan statistiske data trækkes ud via enten statistikudtræk eller perioderapporter. I statistikudtræk

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Markgrænser. For at programmet kan behandle analysedata, skal du have oprettet et markkort for kunden. Til dette formål anvendes

Markgrænser. For at programmet kan behandle analysedata, skal du have oprettet et markkort for kunden. Til dette formål anvendes Generelt. Følgende afsnit beskriver hvordan man udarbejder analysekort samt beregner tildelingskort i programmet. Opgaven tager udgangspunkt i at prøverne er taget med GPS med en tæthed der muliggør en

Læs mere

Vejledning i brug af Interbook (Frederiksberg) til brugere med adgangskode

Vejledning i brug af Interbook (Frederiksberg) til brugere med adgangskode Vejledning i brug af Interbook (Frederiksberg) til brugere med adgangskode Udarbejdet af Kultur & Fritid, februar 2010. - 1 - Hvad er Interbook?...- 3 - Brugernavn og kodeord...- 3 - Startsiden...- 3 -

Læs mere

Vejledning til KLIAKT for institutionsbrugere. Dette er en vejledning til brug for indberetning af kollektive tjenesteforseelser i kommunerne

Vejledning til KLIAKT for institutionsbrugere. Dette er en vejledning til brug for indberetning af kollektive tjenesteforseelser i kommunerne Vejledning til KLIAKT for institutionsbrugere Dette er en vejledning til brug for indberetning af kollektive tjenesteforseelser i kommunerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oprettelse af institutionsbruger...

Læs mere

VEJLEDNING I DOWNLOAD I ANALYSEPORTAL 9.2

VEJLEDNING I DOWNLOAD I ANALYSEPORTAL 9.2 VEJLEDNING I DOWNLOAD I ANALYSEPORTAL 9.2 Indhold 1. Download af datasæt 2 2. Download af data i Excel (eksempel) 3 3. Åbning af datasæt i SAS 8 4. Indstillinger i Internet Explorer-Browser 9 1 1. Download

Læs mere

OK Fonden. Umbraco CMS Quickguide

OK Fonden. Umbraco CMS Quickguide OK Fonden Umbraco CMS Quickguide 1 Indhold 1 Indhold... 2 2 Indledning... 3 2.1 Kompatible browsere... 3 2.2 Log ind i Umbraco... 3 2.3 Naviger i administrationsområdet... 4 2.4 Brug af træ menu... 5 3

Læs mere

Elevadministrations modulet. Brugervejledning Optagelse.dk

Elevadministrations modulet. Brugervejledning Optagelse.dk Elevadministrations modulet Brugervejledning Optagelse.dk Elevadministrations modulet Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen UNI C UNI C, 19.12.2013 Indhold 1 Indledning... 5 1.1

Læs mere

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1

e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 e-konto manual 01.08.2011 e-konto manual Side 1 Indhold 1. Overordnet beskrivelse... 3 2. Login... 3 3. Se og ret kundeoplysninger... 4 4. Rediger kontaktoplysninger... 6 5. Skift adgangskode... 7 6. BroBizz-oversigt...

Læs mere

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild Du kan bruge opgaveblokken i Outlook som en liste over opgaver, du skal have lavet, men Outlook kan også hjælpe dig til at styre dine opgaver. Du kan fx angive forfaldsdato og det forventede tidsforbrug,

Læs mere

VA-banken. Vejledning til Brugere og Rettighedsgrupper. Implementeret med VA-banken version Sidst redigeret 14/6-2019

VA-banken. Vejledning til Brugere og Rettighedsgrupper. Implementeret med VA-banken version Sidst redigeret 14/6-2019 VA-banken Implementeret med VA-banken version 2019.1 Sidst redigeret 14/6-2019 Side 1 af 25 Indhold Introduktion... 4 Funktioner i formularen Brugere og Rettighedsgrupper... 5 Formularen Brugere... 6 Opret

Læs mere

KMD Educa WEB-elevfravær Heldagsfravær

KMD Educa WEB-elevfravær Heldagsfravær KMD Educa WEB-elevfravær Heldagsfravær Vejledning til lærer Fraværsindberetning af heldagsfravær via LærerIntra Når din kommune har tilkøbt modulet KMD Educa WEB-elevfravær, kan du som klasselærer eller

Læs mere

Vejledning til udførelse af WISEflow opgaver på instituttet

Vejledning til udførelse af WISEflow opgaver på instituttet Table of Contents Tilknyt bedømmer... 2 Tildel bedømmere... 6 Upload eksamensopgave...16 Opret deltagerrækkefølgen på mundtlige flows...19 FLOWcombine tilknytning af bedømmere, bedømmerfordeling, opret

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

Brugervejledning til CRBook. CRBook. Aftalekalender. CRSoft Version Afsnit 0: Side 1 af 17

Brugervejledning til CRBook. CRBook. Aftalekalender. CRSoft Version Afsnit 0: Side 1 af 17 CRBook Aftalekalender CRSoft 2018 Afsnit 0: Side 1 af 17 Forord CRBook er et styringsinstrument for indgåelse af aftaler. Programmet er opbygget omkring en Outlook lignende kalender og man kan anvende

Læs mere

Binært LAS-format Denne indstilling import Laser scan datafiler, i LAS format.

Binært LAS-format Denne indstilling import Laser scan datafiler, i LAS format. Kvadratnetsmodel - Import af Laser Scan Datafiler Funktionen til at oprette kvadratnetsmodeller er nu blevet udvidet og omfatter nu også en funktion til at importere laser scanning datafiler. Metoden bag

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

Muligheden for generering af bogmærkedokumenter i Word slås til på denne måde:

Muligheden for generering af bogmærkedokumenter i Word slås til på denne måde: GENERERING AF WORD-DOKUMENTER I MILJØMODULER Ved behandlingen af miljøsager i GeoEnviron kan I lave dokumenter (til enkeltpersoner), der skrives i Word med udvalgte data fra GeoEnviron. Disse data bliver

Læs mere

Galleri modul. Side 1 af 18

Galleri modul. Side 1 af 18 Galleri modul Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Installation... 3 Oprette menupunkt... 5 Kategoriseret menupunkt (Avanceret)... 6 Opsætning... 9 Generel opsætning... 10 Opsætning

Læs mere