LYSKULTUR. Et kulturelt blik på belysning. Mikkel Bille, adjunkt Center for komparative kulturstudier Københavns Universitet. Foto: Michael Holst

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LYSKULTUR. Et kulturelt blik på belysning. Mikkel Bille, adjunkt Center for komparative kulturstudier Københavns Universitet. Foto: Michael Holst"

Transkript

1 LYSKULTUR Et kulturelt blik på belysning Foto: Michael Holst Mikkel Bille, adjunkt Center for komparative kulturstudier Københavns Universitet

2 Teknik, æstetik og kultur

3 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber

4 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik

5 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik Den kulturelle indlejring

6 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik Den kulturelle indlejring Hvilke kulturelle præmisser tages i brug i anvendelsen af lys?

7 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik Den kulturelle indlejring Hvilke kulturelle præmisser tages i brug i anvendelsen af lys? Hvilke betydninger er lys forbundet med?

8 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik Den kulturelle indlejring Hvilke kulturelle præmisser tages i brug i anvendelsen af lys? Hvilke betydninger er lys forbundet med?

9 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik Den kulturelle indlejring Hvilke kulturelle præmisser tages i brug i anvendelsen af lys? Hvilke betydninger er lys forbundet med? Hvad gør lyset i en social sammenhæng?

10 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik Den kulturelle indlejring Hvilke kulturelle præmisser tages i brug i anvendelsen af lys? Hvilke betydninger er lys forbundet med? Hvad gør lyset i en social sammenhæng? Hvad får det mennesker til (ikke) at gøre?

11 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik Den kulturelle indlejring Hvilke kulturelle præmisser tages i brug i anvendelsen af lys? Hvilke betydninger er lys forbundet med? Hvad gør lyset i en social sammenhæng? Hvad får det mennesker til (ikke) at gøre?

12 Teknik, æstetik og kultur Materielle egenskaber Lysets æstetik Den kulturelle indlejring Hvilke kulturelle præmisser tages i brug i anvendelsen af lys? Hvilke betydninger er lys forbundet med? Hvad gør lyset i en social sammenhæng? Hvad får det mennesker til (ikke) at gøre? Hvilke alternative stemmer er der?

13 Lyskultur

14 Lyskultur

15 Lyskultur Hvilke sociale, religiøse og politiske betydninger er lys del af?

16 Lyskultur Hvilke sociale, religiøse og politiske betydninger er lys del af?

17 Lyskultur Hvilke sociale, religiøse og politiske betydninger er lys del af? -Historisk: Wolfgang Schivelbusch

18 Lyskultur Hvilke sociale, religiøse og politiske betydninger er lys del af? -Historisk: Wolfgang Schivelbusch -Idéhistorisk: Lars-Henrik Schmidt & Jens Erik Kristensen

19 Lyskultur Hvilke sociale, religiøse og politiske betydninger er lys del af? -Historisk: Wolfgang Schivelbusch -Idéhistorisk: Lars-Henrik Schmidt & Jens Erik Kristensen -Kulturelt: hygge? energiforbrug? Økonomi?

20 Lys som handling

21 Lys som handling På mange måder så er belysning bare noget man gør Peter

22 Lys som handling På mange måder så er belysning bare noget man gør Peter - Noget folk sjældent taler om, medmindre det er unormalt

23 Lys som handling På mange måder så er belysning bare noget man gør Peter - Noget folk sjældent taler om, medmindre det er unormalt - Lys er (også) en kulturel praksis, der må ses som en del af forhandlingen af sociale værdier og identiteter

24 Lys som handling På mange måder så er belysning bare noget man gør Peter - Noget folk sjældent taler om, medmindre det er unormalt - Lys er (også) en kulturel praksis, der må ses som en del af forhandlingen af sociale værdier og identiteter - Lys er mellem mennesker, såvel som mellem menneske og ting

25 Det hjemlige lys

26 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem

27 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem

28 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem I: Det skal være lyst. Det skal være åbent og brugbart

29 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem I: Det skal være lyst. Det skal være åbent og brugbart Hvad er forholdet mellem ideal og praksis?

30 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem I: Det skal være lyst. Det skal være åbent og brugbart Hvad er forholdet mellem ideal og praksis?

31 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem I: Det skal være lyst. Det skal være åbent og brugbart Hvad er forholdet mellem ideal og praksis? MB: Hvor meget bruger i brændeovnen?

32 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem I: Det skal være lyst. Det skal være åbent og brugbart Hvad er forholdet mellem ideal og praksis? MB: Hvor meget bruger i brændeovnen? I: I vintersæsonen bruger vi den hver dag. Det giver en god varme og det er hyggeligt

33 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem I: Det skal være lyst. Det skal være åbent og brugbart Hvad er forholdet mellem ideal og praksis? MB: Hvor meget bruger i brændeovnen? I: I vintersæsonen bruger vi den hver dag. Det giver en god varme og det er hyggeligt

34 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem I: Det skal være lyst. Det skal være åbent og brugbart Hvad er forholdet mellem ideal og praksis? MB: Hvor meget bruger i brændeovnen? I: I vintersæsonen bruger vi den hver dag. Det giver en god varme og det er hyggeligt Hvilke ord forbindes lys med?

35 Det hjemlige lys MB: Hvad lægger I vægt på I indretningen af jeres hjem I: Det skal være lyst. Det skal være åbent og brugbart Hvad er forholdet mellem ideal og praksis? MB: Hvor meget bruger i brændeovnen? I: I vintersæsonen bruger vi den hver dag. Det giver en god varme og det er hyggeligt Hvilke ord forbindes lys med? Andre aspekter af belysning? (varme, duft).

36 Det hjemlige lys

37 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår?

38 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys

39 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen

40 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen -Glødepære

41 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen -Glødepære -Brændeovn

42 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen -Glødepære -Brændeovn

43 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen -Glødepære -Brændeovn

44 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen -Glødepære -Brændeovn

45 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen -Glødepære -Brændeovn

46 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen -Glødepære -Brændeovn Hvorledes findes en balance mellem det hjemlige og det institutionelle, og er den vigtig?

47 Det hjemlige lys Hvilken rolle spiller forskellige lyskilder, og hvor/hvornår? -Stearinlys -Halogen -Glødepære -Brændeovn Hvorledes findes en balance mellem det hjemlige og det institutionelle, og er den vigtig?

48 Hygge > Om forholdet mellem hygge, renhed og det sterile

49 El-sparepære i et kulturelt perspektiv

50 El-sparepære i et kulturelt perspektiv

51 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst?

52 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det?

53 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det?

54 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det?

55 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det? -Hvordan er belysning indlejret i moralske og sociale værdisætninger?

56 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det? -Hvordan er belysning indlejret i moralske og sociale værdisætninger? -Kan man tillade sig at bruge mere energi end nødvendigt?

57 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det? -Hvordan er belysning indlejret i moralske og sociale værdisætninger? -Kan man tillade sig at bruge mere energi end nødvendigt?

58 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det? -Hvordan er belysning indlejret i moralske og sociale værdisætninger? -Kan man tillade sig at bruge mere energi end nødvendigt? -Hvordan modtages og tilpasses lysteknologier? -Giver det et koldt lys?

59 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det? -Hvordan er belysning indlejret i moralske og sociale værdisætninger? -Kan man tillade sig at bruge mere energi end nødvendigt? -Hvordan modtages og tilpasses lysteknologier? -Giver det et koldt lys?

60 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det? -Hvordan er belysning indlejret i moralske og sociale værdisætninger? -Kan man tillade sig at bruge mere energi end nødvendigt? -Hvordan modtages og tilpasses lysteknologier? -Giver det et koldt lys? -Hvordan iscenesættes atmosfære?

61 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det? -Hvordan er belysning indlejret i moralske og sociale værdisætninger? -Kan man tillade sig at bruge mere energi end nødvendigt? -Hvordan modtages og tilpasses lysteknologier? -Giver det et koldt lys? -Hvordan iscenesættes atmosfære? -Hvilken atmosfære søges?

62 El-sparepære i et kulturelt perspektiv - Hvad er præmissen for belysning i en given kontekst? -Lever el-sparepæren op til det? -Hvordan er belysning indlejret i moralske og sociale værdisætninger? -Kan man tillade sig at bruge mere energi end nødvendigt? -Hvordan modtages og tilpasses lysteknologier? -Giver det et koldt lys? -Hvordan iscenesættes atmosfære? -Hvilken atmosfære søges? -Hvordan spiller andre materielle fænomener ind?

63 Alternative stemmer

64 Alternative stemmer

65 Alternative stemmer Thor Petersen: Nyder at se lyset skinne ud af vinduerne om aftenen

66 Alternative stemmer Thor Petersen: Nyder at se lyset skinne ud af vinduerne om aftenen Peter Olesen: Oplys natten

67 Alternative stemmer Thor Petersen: Nyder at se lyset skinne ud af vinduerne om aftenen Peter Olesen: Oplys natten Earth Hour: Sluk lyset

68 Alternative stemmer Thor Petersen: Nyder at se lyset skinne ud af vinduerne om aftenen Peter Olesen: Oplys natten Earth Hour: Sluk lyset Per Aldrich: Truslen mod Natnaturen

69 Et blik fra Jordan

70 Når lyset er anderledes

71 Når lyset er anderledes

72 Lys som del af gæstfrihedstraditioner

73 Kaffekander Symbol på gæstfrihed

74 Foranderlige rum Bosættelse af beduiner

75 Foranderlige huse, statsarkitekter 1985

76 Foranderlige huse, statsarkitekter

77 Foranderlige huse, selvbyg Pre-1990 s

78 Foranderlige huse, selvbyg Pre-1990 s 1990 s

79 Foranderlige huse, selvbyg Pre-1990 s 1990 s 2007

80 Foranderlige huse, selvbyg Pre-1990 s 1990 s

81 Det ideelle lys Gæstfrihedens logik

82

83

84

85

86

87

88 Det ideelle lys Gæstfrihedens æstetik

89 Lys & Ånd

90 Lys & Ånd Lys forbindes med åndelighed

91 Lys & Ånd Lys forbindes med åndelighed Allah er lyset, Mohammed Lampen

92 Lys & Ånd Lys forbindes med åndelighed Allah er lyset, Mohammed Lampen Lys som beskyttelse mod onde ånder

93

94 Ekstasi Gernot Böhme

95 Herz Absorbing the evil eye

96 Lys & overflade

97 Lys & overflade Lys skaber visuelt større rum

98 Lys & overflade Lys skaber visuelt større rum Større rum er symbol på større bekendtskabskreds og generøsitet

99 Lys & overflade Lys skaber visuelt større rum Større rum er symbol på større bekendtskabskreds og generøsitet Lys og farver beskytter mod onde ånder

100 Lyskultur

101 Lyskultur Fra et antroplogisk perspektiv handler det om:

102 Lyskultur Fra et antroplogisk perspektiv handler det om: -At forstå på hvilke præmisser lys foregår mellem mennesker.

103 Lyskultur Fra et antroplogisk perspektiv handler det om: -At forstå på hvilke præmisser lys foregår mellem mennesker. -Hvad lys betyder og gør socialt, politisk, og ideologisk.

Find gerne selv på flere!

Find gerne selv på flere! D. 31. marts 2012 kl. 20:30 går Earth Hour kloden rundt. Fra Sidney til Seoul og Brazil til Bangkok sætter kommuner, byer og virksomheder sammen fokus på klimakampen med én times mørke. Vi har samlet en

Læs mere

Ny belysning i boligen. Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København.

Ny belysning i boligen. Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ny belysning i boligen Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Energiingeniør Energivejleder Energitjek i boliger, mm. av@energitjenesten.dk

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 07_018 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 36_017 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 32_018 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

LED-pærer. Sådan vælger du.

LED-pærer. Sådan vælger du. 07_018 LED-pærer. Sådan vælger du. LED er den mest energieffektive form for belysning, der findes. LED-pærer bruger mindre energi og holder op til 20 gange længere end traditionelle glødepærer. Her får

Læs mere

Ann Vikkelsø 40% 26-10-2014. Energibesparelser i boligen. Spar varme og få et godt indeklima. Er energibesparelser i boligen vigtigt?

Ann Vikkelsø 40% 26-10-2014. Energibesparelser i boligen. Spar varme og få et godt indeklima. Er energibesparelser i boligen vigtigt? Energibesparelser i boligen Ann Vikkelsø, energirådgiver. Energitjenesten København Ann Vikkelsø Energitjenesten København Energiingeniør Energirådgiver Energitjek i lejligheder mm. av@energitjenesten.dk

Læs mere

Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning

Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning Lene Tanggaard, Cand.psych., Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Baggrund forskningsprojekt i samarbejde med Klaus Nielsen,

Læs mere

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER Aikaterini Argyraki, Carsten Dam-Hansen, Jakob Munkgaard Andersen, Anders Thorseth, Dennis Corell, Søren S. Hansen, Peter Poulsen, Jesper Wollf og Paul

Læs mere

udendørs belysning i Kristiansund kommune

udendørs belysning i Kristiansund kommune Udendørs CityTouch Kristiansund kommune Fremtidens udendørs belysning i Kristiansund kommune Norske kommuner har et stort behov for at opgradere deres vejbelysning på grund af øgede miljø- og energikrav.

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

Vær bevidst omkring, at køb og salg af fast ejendom, er først og fremmest en emotionelt betinget handling!

Vær bevidst omkring, at køb og salg af fast ejendom, er først og fremmest en emotionelt betinget handling! Forudsætningen for at kunne sælge fast ejendom selv! Sælg din bolig selv Vær bevidst omkring, at køb og salg af fast ejendom, er først og fremmest en emotionelt betinget handling! Det er vigtig at kunne

Læs mere

Indledning. Ole Michael Spaten

Indledning. Ole Michael Spaten Indledning Under menneskets identitetsdannelse synes der at være perioder, hvor individet er særlig udfordret og fokuseret på definition og skabelse af forståelse af, hvem man er. Ungdomstiden byder på

Læs mere

Omsorgscentret Fælledgården

Omsorgscentret Fælledgården På 1. sal på Fælledgården, trænger der til en kærlig hånd. Der er ikke blevet gjort meget de sidste 30 år, for der er ikke penge til de gamle. Både personale og beboere virker meget glade for at være der.

Læs mere

Læs mere på bagsiden. Hent appen Lysguiden NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Læs mere på bagsiden. Hent appen Lysguiden NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Hent appen Lysguiden Læs mere på bagsiden NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Gode råd til dig, der skal skifte pære 1 Gå efter en -pære med energimærke A+, når du køber ny pære. -pærer bruger

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

Indendørsbelysning. Glostrup hospital. Case Study. Sansevenlig og alsidig belysning. til børn med psykiatriske lidelser og deres pårørende

Indendørsbelysning. Glostrup hospital. Case Study. Sansevenlig og alsidig belysning. til børn med psykiatriske lidelser og deres pårørende Indendørsbelysning Glostrup hospital Case Study Sansevenlig og alsidig belysning til børn med psykiatriske lidelser og deres pårørende Vi er rigtig glade for belysningen, fortæller Helle Winding. Den er

Læs mere

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys?

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Energipære giver et frygteligt lys! Jeg slukker meget for at spare på energi. Jeg tænker meget over lys, fordi det bliver mere besværligt at se med

Læs mere

KØBENHAVNS GÅRDHAVER

KØBENHAVNS GÅRDHAVER KØBENHAVNS GÅRDHAVER NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandler sig fra en grå baggård til en grøn oase med duften af blomster, græs og masser af solskin? KØBENHAVNS GARDHAVER Å EN

Læs mere

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan Klimavenlig virksomhed Hvorfor & Hvordan Det globale perspektiv Vores verden er truet af global opvarmning og klimaforandringer grundet øget drivhuseffekt For at undgå uoprettelig skade på naturen, skal

Læs mere

Hvor, hvornår og hvorfor drikker danskerne? Temamøde om alkohol d. 4. december 2012

Hvor, hvornår og hvorfor drikker danskerne? Temamøde om alkohol d. 4. december 2012 Hvor, hvornår og hvorfor drikker danskerne? Temamøde om alkohol d. 4. december 2012 Mette Grønkjær, Sygeplejerske, Ph.d., Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje Oversigt Alkoholbrug i Danmark Historisk

Læs mere

SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger. 1. udgave, 2008

SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger. 1. udgave, 2008 SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger 1. udgave, 2008 90 80 70 60 50 40 30 20 Dagslys i rum og bygninger Dagslys i rum og bygninger Kjeld Johnsen Jens Christoffersen SBi-anvisning 219 Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR 3-500 KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER VI HAR DE RIGTIGE LAMPER TIL ALLE FORMÅL Arbejdspladsen Industri & Lager Sport

Læs mere

Besøg hos Jens og Gitte Simonsen Merrildvej 27 Sinding

Besøg hos Jens og Gitte Simonsen Merrildvej 27 Sinding Besøg hos Jens og Gitte Simonsen Merrildvej 27 Sinding Elforbrug: Elforbrug 2008 14.907 kwh (fælles afregningsmåler for privat og landbrug) 3 personer i husholdningen. normal årsforbrug for en familie

Læs mere

Fokus på anerkendelse og sociale kompetencer (det personlige hus)

Fokus på anerkendelse og sociale kompetencer (det personlige hus) Februar måned er godt i gang og det er også i denne måned vi har vinterferie. Endelig fik vi lidt sne til stor fornøjelse for børnene og kælkebakken er blevet flittigt brugt. Det er med at udnytte det,

Læs mere

Information Tinnitus

Information Tinnitus Information Tinnitus Hørerådgivningen Tinnitus Denne pjece er til dels udfærdiget for at give en kort information om tinnitus, dels for at give dig en inspiration til hvordan du kan arbejde med din tinnitus.

Læs mere

Tænk nyt tænk sammen. Byens Netværk Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen

Tænk nyt tænk sammen. Byens Netværk Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Tænk nyt tænk sammen Byens Netværk 04.06.12 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Hvad gør jeres virksomhed, når I står over for et udviklingsbehov? Kan I se fordele i at blive bedre til at bruge jeres

Læs mere

Lige lidt historie. Go between. Livskvalitet og livsduelighed Samarbejde eller samspil? Hvad kan vi forvente og hvorfor?

Lige lidt historie. Go between. Livskvalitet og livsduelighed Samarbejde eller samspil? Hvad kan vi forvente og hvorfor? Livskvalitet og livsduelighed Samarbejde eller samspil? Hvad kan vi forvente og hvorfor? Go between Konsulent firma med speciale i ASF og ADHD Rådgivning, vejledning og kurser Mentorordninger Supervision

Læs mere

Indledning. Hvad er formålet med at lave en god rendering?

Indledning. Hvad er formålet med at lave en god rendering? DK 12.10.2012 Indledning Hvad er formålet med at lave en god rendering? Indledning Er der nogen retningslinjer eller tips som vi kan følge, for at forbedre renderings kvaliteten? Indledning Retningslinjer

Læs mere

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Gode råd til dig, der skal skifte pære 1 Vær sikker på, at lysstyrken (målt i lumen) passer til dit formål. Se oversigten Farvel til watt - Goddag til lumen

Læs mere

Et diskussionsoplæg fra forskningsprojektet Pædagogers roller i forældresamarbejde

Et diskussionsoplæg fra forskningsprojektet Pædagogers roller i forældresamarbejde Et diskussionsoplæg fra forskningsprojektet Pædagogers roller i forældresamarbejde Om forskningsprojektet Forskningsprojektet Pædagogers samfundsmæssige roller i forældresamarbejde undersøger: Hvad krav

Læs mere

Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil

Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil Interfolk, september 2009, 1. udgave 2 Indhold Om beskrivelsen af din

Læs mere

SIDEGADEN Plads til det skæve

SIDEGADEN Plads til det skæve SIDEGADEN Plads til det skæve PÅ EN GADE PÅ VESTERBRO ER EN DRENG I GANG MED AT KLATRE OP AD MUREN UNDER ET VINDUE I HALVANDEN SALS HØJDE. DRENGEN ER MALET AF KUNSTMALER CHRISTIAN HANSEN OG ER SÅ LIVAGTIG,

Læs mere

TIDLIG BRANDING - Et redskab til evaluering af konceptudvikling

TIDLIG BRANDING - Et redskab til evaluering af konceptudvikling TIDLIG BRANDING - Et redskab til evaluering af konceptudvikling TIDLIG BRANDING Brugerdrevet design med et branding perspektiv standarder Motivation Funktionalitet Æstetik Oplevelsesdesign Værdier Usability

Læs mere

DIODELYS/LED LYS PÆRER & LYSBÅND TIL: ALT I 12 VOLT. SPRØJTER LANDBRUGS-MASKINER TRAILERE/BILER HUS/HJEM LED LYSBÅND LEVERES I METERMÅL

DIODELYS/LED LYS PÆRER & LYSBÅND TIL: ALT I 12 VOLT. SPRØJTER LANDBRUGS-MASKINER TRAILERE/BILER HUS/HJEM LED LYSBÅND LEVERES I METERMÅL UDVIKLET TIL LANDBRUGET DIODELYS/LED LYS PÆRER & LYSBÅND TIL: SPRØJTER LANDBRUGS-MASKINER TRAILERE/BILER HUS/HJEM ALT I 12 VOLT. LED LYSBÅND LEVERES I METERMÅL WWW.JEPOTECH.DK HVAD FÅR DU UD AF AT BRUGE

Læs mere

Lys i daginstitutioner Kvalitetslys med lavt elforbrug. Kjeld Johnsen Inge Mette Kirkeby Astrid Espenhain Katrin Barrie Larsen

Lys i daginstitutioner Kvalitetslys med lavt elforbrug. Kjeld Johnsen Inge Mette Kirkeby Astrid Espenhain Katrin Barrie Larsen Lys i daginstitutioner Kvalitetslys med lavt elforbrug Kjeld Johnsen Inge Mette Kirkeby Astrid Espenhain Katrin Barrie Larsen SBi-anvisning 238 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011

Læs mere

Beretning Generalforsamling den 23-01-2015

Beretning Generalforsamling den 23-01-2015 Beretning Generalforsamling den 23-01-2015 Velkommen til den årlige generalforsamling. Sang nummer? Jeg vil starte med at ønske tillykke til Erik Scherdetzki med 40 år og optagelse som æresmedlem, Morten

Læs mere

Lektion 4: Indføring i etik. Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse. Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20.

Lektion 4: Indføring i etik. Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse. Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20. Lektion 4: Indføring i etik Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20.august 10:00-12:30 Litteratur og tematikker Emne: Indføring i etik Litteratur Husted,

Læs mere

Fare for fugtskader når du efterisolerer

Fare for fugtskader når du efterisolerer Page 1 of 5 Pressemeddelelse 05/11 2009 Fare for fugtskader når du efterisolerer Mange bygningsejere overvejer i denne tid med rette at investere i efterisolering og andre energiforbedringer. Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

Udforskning af ledelsesrummet

Udforskning af ledelsesrummet Ledelsesrum Form eller Fantasi Mette Yde Adjunkt i Ledelse, UCC MBA, MindAction.. Optaget af ledelsespraksis og læring Institut for Ledelse & Innovation - IFLI Udforskning af ledelsesrummet Vi udforsker

Læs mere

Kondens i moderne byggeri

Kondens i moderne byggeri Kondens i moderne byggeri Kondens er et naturligt fænomen og ikke et produktproblem. Det er tegn på høj luftfugtighed, hvilket betyder, at øget ventilation er nødvendig. En gennemsnitlig familie på fire

Læs mere

FORENINGS- UDVIKLING. Få bestyrelsen og foreningslivet gearet til fremtiden

FORENINGS- UDVIKLING. Få bestyrelsen og foreningslivet gearet til fremtiden FORENINGS- UDVIKLING Få bestyrelsen og foreningslivet gearet til fremtiden TID TIL ET PIT-STOP ELLER EN TIME OUT? De fleste foreningsbestyrelser er i hverdagen optaget af foreningens daglige drift og løbende

Læs mere

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning.

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. Kunstlys i hjemmet Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk Kort om LED-lys til ældre Projektholdet, der har testet døgnrytmeunderstøttende belysning hos ældre i private

Læs mere

Fra integration til inklusion

Fra integration til inklusion Fra integration til inklusion Janne Hedegaard Hansen Ph.d., lektor, Institut for læring, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet at tosprogede småbørn understøttes i deres udvikling

Læs mere

DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning. v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune

DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning. v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune Agenda Kort præsentation DOLL Europas førende center for ny energieffektiv

Læs mere

Kathrine Vitus. Paedagoger. perkere. Etniske minoritetsbørn i det sociale system. Aarhus Universitetsforlag

Kathrine Vitus. Paedagoger. perkere. Etniske minoritetsbørn i det sociale system. Aarhus Universitetsforlag Aarhus Universitetsforlag Kathrine Vitus Paedagoger perkere og Etniske minoritetsbørn i det sociale system Pædagoger og perkere Kathrine Vitus Pædagoger og perkere Etniske minoritetsbørn i det sociale

Læs mere

K U R S U S K R Y D D E R I. Kursuskrydderi

K U R S U S K R Y D D E R I. Kursuskrydderi Kursuskrydderi Dyst på Grill! I bliver delt op i hold og får udleveret grill, en kurv med råvarer og kun fantasien sætter grænser i kampen om at blive aftenens grillmester. Vores kyndige grillkok er selvfølgelig

Læs mere

PUNKTLAMPEN 110 Design: focus lighting

PUNKTLAMPEN 110 Design: focus lighting PUNKTLAMPEN 110 Punktlampens rene linier og enkle materialer har gjort den til en klassiker inden for loftsbelysning. Det enkle design er domineret af inderrøret i mundblæst opalglas, som giver en smuk

Læs mere

Hvad er en lyskilde? En lampe

Hvad er en lyskilde? En lampe 1 2 Hvad er en lyskilde? Formål: Sikre, at alle eleverne er med på emnet og begreberne Ordbogen: Naturlig eller menneskeskabt genstand som udsender lys fx Solen, et stearinlys eller en elektrisk pære Spørgsmål:

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 Målformulering 4 Indhold i undervisningen Grundviden Grundviden om lys og

Læs mere

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus Fase 1 Projektbeskrivelse Udarbejdet august 2012 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus For at gøre projektet

Læs mere

SuperBrugsen Ølgod - Hodde Kro Løbet

SuperBrugsen Ølgod - Hodde Kro Løbet Resultatliste SuperBrugsen Ølgod - Hodde Kro Løbet Lørdag d. 8. oktober 2011 Idet vi takker for deltagelsen i SuperBrugsen Ølgod - Hodde Kro Løbet, fremsender vi hermed resultatet af jeres anstrengelser.

Læs mere

Kvorning Design og Kommunikation. Magstræde 6, 1204 Købh. K. 17-11-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen

Kvorning Design og Kommunikation. Magstræde 6, 1204 Købh. K. 17-11-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen Energigennemgang Kvorning Design og Kommunikation. Magstræde 6, 1204 Købh. K 17-11-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen Indhold Formål:... 3 Generelt:... 3 Generelle besparelsesområder:... 4 STAND-BY

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Projekt Almendannelse

Projekt Almendannelse Projekt Almendannelse November 2016 Michael Paulsen, SDU Morten Ziethen, AAU Steen Beck, SDU 1 Agenda A. Hvad går projektet ud på? B. Hvad mener vi overordnet set med almendannelse? C. Nogle eksempler?

Læs mere

INDRET UDELYS SPAR DIT FORM FUNKTION ENERGIFORBRUG LYS & MILJØ ENERGI & PENGE

INDRET UDELYS SPAR DIT FORM FUNKTION ENERGIFORBRUG LYS & MILJØ ENERGI & PENGE INDRET DIT UDELYS FORM FUNKTION ENERGIFORBRUG Gennem mere end 60 år har Konstsmide designet og produceret udendørsbelysning. Klassiske lamper, stilrene lamper, minimalistiske lamper. Lamper der viser vej,

Læs mere

KONFERENCER Vores udsigt giver plads til ro og fordybelse

KONFERENCER Vores udsigt giver plads til ro og fordybelse KONFERENCER Vores udsigt giver plads til ro og fordybelse NÅR RAMMERNE BETYDER NOGET OG GØR EN FORSKEL Fælles for de vigtige møder, kurser og konferencer er, at rammerne er en del af successen. På Konference

Læs mere

URBAN INTERVENTIONS URBAN INTERVENTIONS Q3 2012 MIE NØRGAARD

URBAN INTERVENTIONS URBAN INTERVENTIONS Q3 2012 MIE NØRGAARD URBAN INTERVENTIONS 2012 IDAG Hvem er I, hvem er vi? Hvad vil I gerne blive bedre til på dette kursus? IDAG Introduktion til kurset Hjemmesiden Forudsætninger for deltagelse Kursusbeskrivelse og læringsmål

Læs mere

Fleksibel indretning, så man kan sætte sit eget præg på boligen. Det skal blive ens eget hjem

Fleksibel indretning, så man kan sætte sit eget præg på boligen. Det skal blive ens eget hjem Hvad er dit billede af Fremtidens plejehjem WiFi overalt Gerne en biograf Lyse og friske farver Mulighed for at have husdyr Hjemmelavet mad gerne økologisk. Der skal dufte af mad Beboerne skal kunne hjælpe

Læs mere

Interview PH-Lampe(Mikkel, Lukas, Anders)

Interview PH-Lampe(Mikkel, Lukas, Anders) Interview PH-Lampe(Mikkel, Lukas, Anders) Gruppen producerer en bordlampe, som skal kunne give et godt lys uden at skinne i øjnene. Interviewer Respondent 1 Respondent 2 0:00 Når vi skal arbejde med it-redskaber

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

LED lysteknologier tilbyder nye muligheder inden for området lys, sundhed og ældre

LED lysteknologier tilbyder nye muligheder inden for området lys, sundhed og ældre LED lysteknologier tilbyder nye muligheder inden for området lys, sundhed og ældre Paul Michael Petersen DTU Fotonik Danmarks tekniske Universitet pape@fotonik.dtu.dk Nu viden om lysets betydning for ældres

Læs mere

Lige lidt historie. Hvorfor gives diagnosen? Go between. Livskvalitet og livsduelighed Samarbejde eller samspil? Hvad kan vi forvente og hvorfor?

Lige lidt historie. Hvorfor gives diagnosen? Go between. Livskvalitet og livsduelighed Samarbejde eller samspil? Hvad kan vi forvente og hvorfor? Livskvalitet og livsduelighed Samarbejde eller samspil? Hvad kan vi forvente og hvorfor? Go between Konsulent firma med speciale i ASF og ADHD Rådgivning, vejledning og kurser Mentorordninger Supervision

Læs mere

Vi ved mest om lys...

Vi ved mest om lys... Vi ved mest om lys... Generationers erfaring i ungt firma Dansk Belysnings Service A/S bygger på det gamle, hæderkronede Søren Madsen Lampe A/S, som blev stiftet i Danmark i 1923. Da det gamle familiefirma

Læs mere

Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet

Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet 25.02.2016 Side 0 Side 1 Program 1. Flygtninges livssituation: flugt, eksil og traumer 2.

Læs mere

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål. færdigheds- og vidensområder

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål. færdigheds- og vidensområder FÆLLES mål Forløbet om krop tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, idræt, samfundsfag, historie, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (efter 9. klassetrin)

Læs mere

INTELLIGENT BELYSNING

INTELLIGENT BELYSNING Alberte Maria Lodahl & Alberte Emma Ahrensbøll Antvorskovskole 7. a Vores projekt indeholder: INTELLIGENT BELYSNING - En rapport - En model af en vej med intelligent belysning - To plakater - En model

Læs mere

Har I overblik over energiforbruget

Har I overblik over energiforbruget Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for energiledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Har I

Læs mere

færdigheds- og vidensområder

færdigheds- og vidensområder FÆLLES mål Forløbet om køn og seksualitet tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, historie, samfundsfag, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (efter 9.

Læs mere

Plejecentre i Esbjerg Kommune

Plejecentre i Esbjerg Kommune Velkommen til Esbjerg Kommunes plejecentre Denne pjece giver dig information om tilbud og muligheder for hjælp, pleje, kost og aktiviteter på Esbjerg Kommunes plejecentre. Desuden kan du læse om, hvad

Læs mere

Perspektiver på kvalitet i daginstitutioner Kvalitet i pædagogiske aktiviteter Workshop 5. november 2013

Perspektiver på kvalitet i daginstitutioner Kvalitet i pædagogiske aktiviteter Workshop 5. november 2013 Perspektiver på kvalitet i daginstitutioner Kvalitet i pædagogiske aktiviteter Workshop 5. november 2013 Lone Svinth, ph.d.-stipendiat, Aarhus Universitet Hvad skal der ske i denne workshop? Lones forskning

Læs mere

Læsning og dannelse. Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor DPU, Aarhus Universitet

Læsning og dannelse. Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor DPU, Aarhus Universitet Læsning og dannelse Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor DPU, Aarhus Universitet Læsning og dannelse Dannelse som middel til læsning Dannelse fremmer læsning og læselysten Angår hvordan man forholder

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Side 1 af 9 Pædagogik. Indledning 2. Problemstilling 2. Bourdieu/habitus 3. Anerkendelse 4

Indholdsfortegnelse: Side 1 af 9 Pædagogik. Indledning 2. Problemstilling 2. Bourdieu/habitus 3. Anerkendelse 4 Side 1 af 9 Pædagogik Indholdsfortegnelse: Indledning 2 Problemstilling 2 Bourdieu/habitus 3 Anerkendelse 4 Integration, inklusion og marginalisering 7 Konklusion 8 Litteraturliste 9 Side 2 af 9 Pædagogik

Læs mere

ENERGITJENESTEN. Gode og gratis råd om alt fra sparepærer til energirigtig renovering af din bolig

ENERGITJENESTEN. Gode og gratis råd om alt fra sparepærer til energirigtig renovering af din bolig ENERGITJENESTEN Gode og gratis råd om alt fra sparepærer til energirigtig renovering af din bolig 02 EKSPERTER MED Peter Larsen Energivejleder Energivejlederne i Energitjenesten kan hjælpe dig, når du

Læs mere

Dansk landbrugs produktivitet løsning eller problem?

Dansk landbrugs produktivitet løsning eller problem? Dansk landbrugs produktivitet løsning eller problem? Niels Kærgård, professor Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige fakultet Københavns Universitet nik@ifro.ku.dk Fødevareøkonomisk

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

Workshop: Talepædagogisk rapportskrivning

Workshop: Talepædagogisk rapportskrivning Workshop: Talepædagogisk rapportskrivning FTHF s efteruddannelseskursus 17.9.2015 1 Oplæg og dialog om centrale fokuspunkter og dilemmaer i rapportskrivning. Hvordan kan tale-hørelæreren forme sin rapport,

Læs mere

Holstebro Industri- & Håndværkerforening Bestyrelsesoversigt

Holstebro Industri- & Håndværkerforening Bestyrelsesoversigt 1871-1872 M. H. Petersen Maler Clemen Toft N. Meilsøe N. H. Stochholm N. C. Petersen Carl Graversen 1872-1873 Maler Clemen Toft N. H. Stochholm N. C. Petersen Carl Graversen 1873-1874 N. C. Petersen 1874-1875

Læs mere

Videregående pc-vejledning

Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 11: Billeder 4 Et eventyr 1 Som I ved er jeg installatør og har min egen forretning. For nylig kunne jeg leje et kælderlokale billigt til lagerrum - men der

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

Skift nu! Vejledning til alternativer ved udskiftning af almindelige elpærer

Skift nu! Vejledning til alternativer ved udskiftning af almindelige elpærer Skift nu! Vejledning til alternativer ved udskiftning af almindelige elpærer Sådan bruger du brochuren Du skal blot bladre gennem brochuren og finde den type elpære du søger. Her finder du vore anbefalinger

Læs mere

SOMMERTURNERING FREDAG 2.AUGUST 2019

SOMMERTURNERING FREDAG 2.AUGUST 2019 SOMMERTURNERING FREDAG 2.AUGUST 2019 Dagens turnering var tilrettelagt som en red ball holdturnering sideløbende med en individuel stableford turnering for såvel damer som herrer. 46 spillere deltog på

Læs mere

Én lyskilde, tre lysindstillinger

Én lyskilde, tre lysindstillinger PHILIPS LED Pære 14-7-3,5 W (100 W) E27 varm/meget varm/ ekstra varm Kan ikke dæmpes Én lyskilde, tre lysindstillinger Ind i mellem får man lyst til at ændre stemningen i omgivelserne, så de passer til

Læs mere

PÆDAGOGIKKEN OG KREATIVITETEN

PÆDAGOGIKKEN OG KREATIVITETEN PÆDAGOGIKKEN OG KREATIVITETEN Inspirationsoplæg til Børnenes Grundlovsdag d. 21. november 2011 v. chefanalytiker Morten Fisker, Mandag Morgen, mfisker@mm.dk Hvad skal I høre om den næste time? Hvorfor

Læs mere

Farver til akustiklofter

Farver til akustiklofter Farver til akustiklofter Farver til akustiklofter Rockfon tilbyder 34 nye, eksklusive farver til akustiklofter. Rockfon Color all inspirerer, når det visuelle indtryk og perspektiv i et rum skal styrkes.

Læs mere

Energigennemgang af Harders Boghandel

Energigennemgang af Harders Boghandel 0 Energigennemgang af Harders Boghandel Energivejleder: Miljø- & Energikonsulent Pia Gade for Center for Miljø Formål Formålet med energigennemgangen er at afdække energibesparelser især i elforbruget

Læs mere

FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDER

FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDER FÆLLES Forløbet om køn og seksualitet tager udgangspunkt i følgende kompetence-, færdigheds- og vidensmål for dansk, historie, samfundsfag, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab:

Læs mere

Brugsvejledning. Intelligent LED loftslampe IP20. www.green- id.dk Side 1

Brugsvejledning. Intelligent LED loftslampe IP20. www.green- id.dk Side 1 Brugsvejledning Intelligent LED loftslampe IP20 www.green- id.dk Side 1 Brug Denne lampe er en indendørslampe til brug i fx: Huse Kontorer Butikker Skoler Hoteller Hospitaler Tekniske data Input: AC 220-240V,

Læs mere

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis LOS landsmøde 27. marts 2017 Først: En lille opvarmning Drøftelse to og to i 5 minutter Hvad er pædagogik? Hvad er anerkendelse? Og hvordan kan

Læs mere

Studieplan (HFE-hold)

Studieplan (HFE-hold) Studieplan (HFE-hold) Hold og skoleår: rrebhd 17/2017-18 Underviser: RHT NB! Rækkefølge i forløb samt konkretiseret indhold endnu ikke fastlagt dette sker i samarbejde med kursisterne. Periode Forløb Fag

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO april 2013

Nyhedsbrev fra SFO april 2013 Nyhedsbrev fra SFO april 2013 Kære forældre Så er foråret kommet i hvert fald hvis vi ser på kalenderen. Vi har sågar stillet urerne frem, fordi vi er gået over til sommertid. Det eneste, som ikke er fuldt

Læs mere

Chris MacDonald: Den danske hemmelighed

Chris MacDonald: Den danske hemmelighed Chris MacDonald: Den danske hemmelighed Klumme 0: Hvad Danmark har lært mig om lykke. 1 Af Chris MacDonald Lørdag 0. oktober 0 Sidste år, da Oprah var i Danmark for at se, hvorfor danskerne var verdens

Læs mere

Nye styringsformer i skolen

Nye styringsformer i skolen Nye styringsformer i skolen Jens H. Lund Nye styringsformer 1 s pædagogiske faglighed 2 s pædagogiske faglighed i den organisationsmæssige ramme s pædagogiske diskurs i den organisationsmæssige ramme 3

Læs mere

https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.corerespondentpri...

https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.corerespondentpri... Side 1 af 22 Navn Adresse Postnr By Side 2 af 22 Undersøgelse i Fremtidens Parcelhus Kære beboer i Fremtidens Parcelhus, Vi er glade for, at du vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Hvis du svare

Læs mere

FRA KULTUR- FORSKEL TIL STRATEGISK FORDEL

FRA KULTUR- FORSKEL TIL STRATEGISK FORDEL FRA KULTUR- FORSKEL TIL STRATEGISK FORDEL Kulturelle forskelle i ledelsesteamet kan være nøglen til succes i et globalt marked - hvis forskellene bruges aktivt Hvordan kan det lykkes at sælge et dansk

Læs mere

Lad personer, der ikke er en del af måltidet, vente med deres ærinder, til måltidet er slut.

Lad personer, der ikke er en del af måltidet, vente med deres ærinder, til måltidet er slut. Målsætning 1 Måltidet er i centrum og må ikke forstyrres Beskyt måltiderne mod forstyrrende aktiviteter og støj. Sørg for, at samtalen involverer børnene tal med dem og ikke om dem. Lad personer, der ikke

Læs mere

Unges læring og motivation. Noemi Katznelson Anne Görlich Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet Danmark

Unges læring og motivation. Noemi Katznelson Anne Görlich Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet Danmark Unges læring og motivation Noemi Katznelson Anne Görlich Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet Danmark Øget polarisering Tendenser i tiden: - Øget polarisering - Det perfekte er normen - Forældrerolle

Læs mere

Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde

Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde Mange parklampearmaturer er stadig i så god en kvalitet, at det næsten vil være en dødssynd at skrotte dem, og en erstatning med et nyt lysarmatur,

Læs mere