Annelise Olesen. Orgler i Danmark / Organs in Denmark. Den Danske Orgelregistrant / The Danish Organ Registry

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Annelise Olesen. Orgler i Danmark / Organs in Denmark. Den Danske Orgelregistrant / The Danish Organ Registry"

Transkript

1 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_forside.htm Kristkirken, Tønder På en plads i den ældste del af Tønder, omgivet af gamle huse, bl.a. den gamle latinskole, ligger Kristkirken. Ligesom f.eks. kirken i Slangerup (s.d.) er den bygget i renæssancetiden (o. 1600) med bevarelse af fundamenterne fra en ældre, middelalderlig kirke; hele tårnet, som er fra 1520, er dog bevaret fra forgængeren. Det karakteristiske høje, spåntækkede spir er mod alle fire verdenshjørner udstyret med særprægede urskiver, kronet af trekantgavle. Til trods for opførelsestidspunktet ligner Kristkirken ikke en renæssancebygning, i hvert fald ikke hvad det ydre angår. Den er opført i konservativ stil og ligner mest en gotisk hallekirke, dvs. en treskibet kirke med såvel hoved- som sideskibe under samme store tag. I det indre giver renæssancen sig imidlertid til kende i en del af det usædvanligt overdådige inventar. Prædikestolen (fra 1586) stammer dog fra forgænger-kirken, og det samme gælder døbefonten (dog kun kummen, som er fra o. 1300, foden og himlen er nyere, fra o. 1620). Tværs over korbuen i kirkens østende strækker sig et sangerpulpitur fra 1620'erne, skåret af den lokale mester Peter Petersen (d.æ.). Her har sangerdrengene fra latinskolen haft deres plads, når de medvirkede ved messerne. Kirkens mest iøjnefaldende træskærerarbejder er dog den store mængde udsmykninger i akantus-barok (fra tiden o. 1700). De er ligeledes udført af Peter Petersens værksted, som havde til huse i byen gennem flere generationer og har stået for træskærerarbejderne til den store altertavle (1695) og det store, overdådige epitafium i koret. Men mest overdådigt udsmykket er pulpitur og orgel i vest med facadeudsmykninger, skåret 1701 af Peter Petersen (3. generation). Selve orgelhuset er dog ældre og hørte til et orgel, bygget af Johan Heide Bag facaden står i dag et instrument fra 1946, bygget af Th. Frobenius & Sønner. Foruden det store orgel er der - i kirkens østende - et lille kororgel, bygget o af Frederik Nielsen. Det er flyttet til Tønder o fra Hover Kirke ved Vejle. Litteratur vedr. kirken: Danmarks Kirker, Tønder Amt. Annelise Olesen

2 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_hovedo_facaden.htm Page 1 of 2 Facaden Når man træder ind i Kristkirken i Tønder, overvældes man af den usædvanligt store mængde pragtfuldt inventar fra renæssance- og baroktiden. Ved første øjekast er det nok især den store, overdådigt udsmykkede orgelfacade og de to pulpiturer herunder med malerier i alle felterne, man lægger mærke til. Men før 1946, hvor det nuværende orgel blev bygget bag facaden, mødtes man af et helt andet syn: malerierne på pulpiturerne og udsmykningerne på facaden var siden 1789 overmalet fire gange med gullig-grå maling eller marmorering. Først efter at de fire lag maling var fjernet, og de oprindelige dekorationer og malerier, der lå nedenunder, var restaureret, trådte facade og pulpiturer igen frem med den pragt, vi nu igen kan glæde os over. Mange stilarter er repræsenteret i Kristkirkens orgelfacade: Hvad vi ser i dag, er tilsyneladende en barokfacade med udsmykningen af store frodige akantusblade, som vokser ud overalt, hvor der er plads. "ANNO 1701" under rygpositivet angiver tidspunktet for denne udsmykning. Johan Heide 1630, omdannet 1701 og 1789 Men ser man bort fra al frodigheden, træder en facade frem, som meget ligner den i Ribe Domkirke (s.d.), en senrenæssancefacade, bevaret fra et orgel, bygget 1630 af samme orgelbygger, som byggede Ribe-orglet. Fra kirkens allerførste orgel - fra er dog stadig dele bevaret: rygpositivets underdel med dekorationen af engle i tidlig renæssancestil. Også rokokotiden har bidraget til det store bygningsværk: Brystværket (det lille skab, som ses over rygpositivet) fik 1789 ny facade, der med sine svungne former, draperede "gardiner" og sidevinger med store musikinstrumenter er typisk for denne tid. I 1946, da selve orgelværket bag facaden nybyggedes, kom der som en naturlig følge heraf bl.a. nyt spillebord, og øverst på rygpositivet opsattes nu Christian X's monogram, som afløsning af den tyske kejser Wilhelm II's, der havde haft sin plads her siden en orgelrestaurering i 1894, da Tønder hørte til Tyskland. Bevarede facadedele mv.: Rygpositiv, underdel: tidlig renæssance. Fra den nuværende. kirkes første orgel Hovedværk og pedalhuse(?). Johan Heide. I hovedsagen nyt orgel. De to pulpiturer er også fra Figurer af Tønder-billedskæreren Carsten Hansen. 9 figurer: kong David, to hornblæsende krigskarle og 6 basunengle. Udsmykningen på pulpiturerne omtrent fra samme tid. Bemaling mv. formentlig afsluttet ANNO 1653, hvilket angives øverst på hovedværket sammen med GLORIA IN EXCELSIS DEO Tilbygning af "Bryst-positiv". (Wernitzsky) Akantusudsmykning, som afløser en ældre udsmykning fra en ombygning i 1685.

3 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_hovedo_facaden.htm Page 2 of Ny brystværksfacade i forbindelse med en restaurering af orglet. Sidevinger med musikinstrumenter. Vaser på toppen (og på hovedværkets tårne). Draperede gardiner øverst på RP. Rokokostil. Fra denne ombygning er endvidere akantusvingerne på hovedværkets midttårn og udsmykningen foran piberne forneden i pedaltårnene. Vaserne fjernet igen, da de ikke passede med barokfacaden. En af dem anbragtes på rygpositivets tårn, men afløstes få år senere af Fr. VI's monogram, herefter kejser Wilhelm II's (ved en restaurering 1894) og endelig af Chr. X's i Ved nybygning af orgelværket byggedes det, så det stilmæssigt passede til barokfacaden, hvad orglet fra 1894 ikke gjorde (romantisk o.) Inden restaureringen 1946 var det meste overmalet med gullig-gråt, begyndt 1789 med marmorering, herefter grålig-hvidt med guldblomster fra Fr. VI's tid, hvidt fra 1800-tallets første halvdel og gullig-grå fra 1894.

4 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_hovedo_glem_ikke_lyngby.htm Glem ikke Lyngby Den danske Orgelbevægelses historie ses ofte fremstillet, som om udviklingen i alt væsentligt foregik hos Marcussen & Søn i Aabenraa. Dette billede er imidlertid ikke dækkende; ganske vist var en række af tidens betydeligste danske orgel-ideologer knyttet til Marcussen-firmaet, men også andre steder foregik der et udviklingsarbejde, ikke mindst hos Frobenius-firmaet i Kongens Lyngby. Lyngby-versionen af Orgelbevægelsen prægedes dels af samarbejdet med Albert Schweitzer og tilhængerne af dennes ideer (Ernst Schiess i Schweiz og Emilius Bangert i Roskilde), dels af impulserne fra den begavede tyske orgelteoretiker Hans Henny Jahnn, der var tilknyttet firmaet under sit eksil i Danmark i 30'erne og 40'erne. Orgelbyggeriet i Lyngby. Tønder-orglet var det sidste Frobenius-orgel, Jahnn var med til at planlægge, før han forlod landet. Dispositionen, uden svelleværk, var utypisk for Frobenius, og skyldtes ønsket om kompromisløst at respektere rammerne og værkopbygningen i det fornemme barok-orgelhus.

5 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_hovedo_bogen_om_orglet.htm Bogen om orglet Tønder-orglet fra 1945 var i mange år Frobenius-firmaets flagskib. Det blev betragtet som en milepæl i arbejdet med at reformere dansk orgelbygning, og der blev ligefrem udgivet en lille bog, der belyste orgelprojektets forskellige aspekter: arkitektur, klangstil, orgelbygningsprincipper og restaureringsmetoder (facaden). Skriftet, der stadig forekommer læseværdigt, kan betragtes som et orgelpolitisk manifest, der ikke alene handler om Tønder-orglet, men også - og navnlig - om en ny dansk orgelbygningsæstetik, baseret på en række dogmer og principper, der umiddelbart kan forekomme restriktive og dogmatiske, men ikke desto mindre banede vej for betydelige kunstneriske og håndværksmæssige landvindinger. Bibliografiske oplysninger: Emilius Bangert, Niels Friis og P. K. Andersen: Orgelet i Tønder Kirke gennem 350 Aar. København Indhold: 1. Domkantor Emilius Bangert: Tønder Kirkes Orgel Redaktør Niels Friis: Ældre Orgeler i Tønder Kirke. 3. Konservator P. K. Andersen: Orgel-Facaden og dens Restaurering. 4. Tillæg: Orgeldispositioner 1816, 1894, 1927 og Rygpositivet.

6 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_hovedo_bangerts_laeresaetninger... Bangerts læresætninger Hvis man vil forstå noget af det, der var på færde i den danske orgelverden i 1940'erne kan det anbefales at studere den lille bog om Tønder-orglet, der udkom Her findes et interessant kapitel, der omhandler de principielle overvejelser, man gjorde sig i forbindelse med instrumentets bygning. Det er skrevet af domkantor Emilius Bangert, Roskilde, der i mange år havde et et nært samarbejde med Frobenius-firmaet. Bangert redegør omhyggeligt og pædagogisk for en række af Orgelbevægelsens banebrydende principper; de vigtigste af disse er: Emilius Bangert ved husorglet Orgelværk og facade skal udtrykke samme æstetiske grundholdning. Når man bygger et nyt orgel bag en barokfacade med en tydelig værkopdeling, bør man således respektere dette forhold. (Det nye Tønderorgel er derfor opbygget med 3 manualværker - hovedværk, rygpositiv og brystværk - samt pedalværk). 2. Manualværkerne skal disponeres således, at de hver især udgør en sluttet helhed med sin egen individuelle karakter. 3. Det er af klanglige grunde vigtigt, at det enkelte værk udrustes med et stort antal aliquot- og mixturstemmer. Det er i høj grad disse stemmer, hævder Bangert, der med deres kvinter og tertser giver orgelklangen fylde og farve, og derfor er det en stor fejl, at orgelbygningen i mange år har behandlet disse stemmetyper så stedmoderligt. 4. For at styrke orglets polyfone egenskaber (der er vigtige, hvis man f.eks. skal kunne have fuldt udbytte af at lytte til en fuga) skal den enkelte stemme bygges med variable mensurer. 5. Vindladerne skal af klanglige grunde bygges som sløjfevindlader; sløjfevindladen fremmer nemlig klangsammensmeltningen og tilføjer orgelklangen fylde og farve. 6. Ikke blot trakturen, men også registraturen bør anlægges efter rent mekaniske principper, når man som i Tønder ønsker at bygge bag en barokfacade. Man må i et sådant tilfælde respektere de gamle mestres praksis og undgå de bekvemme, men stilfremmede hjælpemidler, som elektriciteten og pneumatikken byder på.

7 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_hovedo_manglende_pietet.htm Manglende pietet Det må med beklagelse konstateres, at eftertiden har savnet forståelse for, at Tønder-orglet er en betydningsfuld orgelæstetisk manifestation, og at det derfor bør beskyttes mod væsentlige forandringer - navnlig sådanne, der strider mod dets grundlæggende ideer. I 1988 blev der foretaget en modernisering af det tekniske anlæg, og der blev ved denne lejlighed tilbygget et moderne, computerstyret setzersystem. Dette skete uden nogen forudgående diskussion i det faglige miljø. Det ombyggede spillebord. Trykknapperne til setzeranlægget ses over det øverste klaviatur.

8 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_hovedo_tekniske_data.htm Kristkirken, Tønder Christ Church, Tønder Hovedorgel / main organ Th. Frobenius & Co Facade / façade: Johan Heide / III / P Ombygget / rebuilt Hovedværk Quintatøn 16' Principal 8' Spidsfløjte 8' Viola di Gamba 8' Oktav 4' Nathorn 4' Quint 2 2/3' Oktav 2' Mixtur VI-VII Scharf III-IV Dulcian 16' Trompet 8' Rygpositiv Gedakt 8' Quintatøn 8' Principal 4' Rørfløjte 4' Gedakt 2' Gemshorn 1 1/3' Mixtur IV Regal 8' Tremulant Brystværk Gedakt 8' Blokfløjte 4' Quintaton 4' Sivfløjte 2' Oktav 1' Sesquialtera II Cymbel II Krumhorn 8' Tremulant Svelle Pedal Principal 16' Subbas 16' Oktav 8' Gedakt 8' Oktav 4' Rauschquint V Basun 16' Trompet 8' Trompet 4' Manualomfang / manual compass: C-g'''. Pedalomfang / pedal compass: C-f'. Kopler / couplers: HV 4'-HV, RP-HV, BV-HV, BV-RP, HV-P, RP-P, BV-P. Setzer / adjustable combination system. Tutti. Generalcrescendo / register crescendo. Mekanisk traktur / tracker action. Mekanisk og elektrisk registratur / mechanical and electrical stop action. Sløjfevindlader / slider chests.

9 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_koro_landsbyorgel.htm Et gedigent landsbyorgel Det lille kororgel i Tønder Kirke gjorde tidligere tjeneste i Hover Kirke ved Vejle. Det er bygget o af Frederik Nielsen i Århus, og det har 1 manual med 4 stemmer. Frederik Nielsens orgelbyggeri fik især betydning ved at levere små, gedigne og slidstærke instrumenter som dette til en lang række landsbykirker, navnlig i Jylland. De har hovedsagelig fungeret som sangorgler og har ofte været betjent af den lokale skolelærer.

10 file://g:\orgelnet\orgelnet_old\toender_kristkirken_koro_katalog.htm Orgler fra katalog Frederik Nielsens kunder kunne sidde i ro og mag derhjemme og bestille deres orgel efter et katalog, hvor der var 9 forskellige dispositioner at vælge imellem. Havde man andre ønsker, lod disse sig også opfylde, men mange steder valgte man at holde sig til en af standardmodellerne. I Hover faldt valget på disposition nr. 3. Den var billig, men rummede alligevel den yndede stemme Bordun 16 Fod, der gav en vældig dybde til klangen og næsten fik det til at lyde, som om organisten spillede med pedal. Bordunstemmerne gik senere af mode i små orgler, og i 1938 blev Hover-orglets Bordun fjernet til fordel for den Oktav 2', der stadig sidder der. Dette gav mere lys og glans til klangen, men det afstedkom en markant ændring af instrumentets oprindelige karakter. Fr. Nielsens katalog fra o Også mange andre steder blev der fjernet borduner fra landsbyorglerne. Nye samlinger med overkommelige orgelkoraler og satser til gudstjenestebrug - alle fra barokken eller nykomponerede i barokstil - ændrede organisternes repertoire og skabte behov for lysere og friskere orgelklange. Side 5 i Fr. Nielsens katalog. Klik på billedet.

Skandinavisk Orgelcentrum

Skandinavisk Orgelcentrum 1982 2015 Specialtilbud til kirker, kapeller, sygehuse, musikskoler og organister DANHILD 25 Dette instrument bliver bygget med mulighed for to fuldstændigt af hinanden uafhængige dispositioner: En dansk

Læs mere

S. JOHANNES KIRKE. under ledelse af Ejnar Packness. Menighedsrådet bad 1945 Packness om også at tegne kirken. Forinden havde man besøgt Ålborg og

S. JOHANNES KIRKE. under ledelse af Ejnar Packness. Menighedsrådet bad 1945 Packness om også at tegne kirken. Forinden havde man besøgt Ålborg og Fig. 1. Kirken set fra vest. HW fot. 1998. - Kirche von Westen. S. JOHANNES KIRKE Kirken i byens vestre del er indviet 27. nov. 1955, 1. søndag i advent. Den er tegnet af kgl. bygningsinspektør Ejnar Packness,

Læs mere

Samtale med Jens Christensen fra Marcussen & Søn

Samtale med Jens Christensen fra Marcussen & Søn Samtale med Jens Christensen fra Marcussen & Søn Navnet på et dansk orgelbyggerfirma står på tusindvis af orgler både i Danmark og i en lang række andre lande. Dansk orgelbygning er både i ind- og udland

Læs mere

REDEGØRELSE FOR- OG GENNEMGANG AF DISPOSITIONEN OG DEN KLANGLIGE OPBYGNING AF DET NYE ORGEL I JØRLUNDE KIRKE

REDEGØRELSE FOR- OG GENNEMGANG AF DISPOSITIONEN OG DEN KLANGLIGE OPBYGNING AF DET NYE ORGEL I JØRLUNDE KIRKE 1 REDEGØRELSE FOR- OG GENNEMGANG AF DISPOSITIONEN OG DEN KLANGLIGE OPBYGNING AF DET NYE ORGEL I JØRLUNDE KIRKE af Frederik Magle 2 (Den følgende tekst er oprindeligt skrevet i juni 2006 inden dispositionen

Læs mere

Christiansborg Slotskirke

Christiansborg Slotskirke Christiansborg Slotskirke Unterclavier (I) Viola da Gamba 8 Gedackt 8 Fugara 4 Flöte 4 Waldflöte 2 Cornet V, Discant Fagott & Clarinette 8 Hauptwerk (II) Quintatön 16 Principal 8 Quintatön 8 Octave 4 Spitzflöte

Læs mere

Koblinger: I+II, P+I. Kollektivtrin for Oktav 4 og Trompet 8, Pedal. Trin for jalousisveller til Manual II. Calcant.

Koblinger: I+II, P+I. Kollektivtrin for Oktav 4 og Trompet 8, Pedal. Trin for jalousisveller til Manual II. Calcant. Restaureringsrapport ved. orglet i Brødremenighedens kirke, Christiansfeld, 2016-2017. Orglet er bygget i 1865, det har 21 stemmer på 2 manualer, C-f 3, og pedal, C-d 1. Efter flere ombygninger (i 1900,

Læs mere

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande.

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande. Prædikestolen er noget af det første, man får øje på, når man træder ind i kirken. Den er af træ med de fire evangelister Mattæus, Markus, Lukas og Johannes. Med Reformationen i 1500-tallet blev prædikestolen

Læs mere

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk Fuglsbølle kirke er bygget i middelalderen og har et romansk skib samt et sengotisk langhuskor. Våbenhus i syd samt sakristi i nord. Kirken har ikke tårn, men over kirkens vestgavl en tagrytter med spåndækket

Læs mere

KONCERTER. Skt. Nikolai Kirke efterår 2014. Søndag d. 17. august kl. 15.00: Klokkespilskoncert. Mandag d. 18. august kl. 19.

KONCERTER. Skt. Nikolai Kirke efterår 2014. Søndag d. 17. august kl. 15.00: Klokkespilskoncert. Mandag d. 18. august kl. 19. KONCERTER Skt. Nikolai Kirke efterår 2014 Søndag d. 17. august kl. 15.00: Klokkespilskoncert Mandag d. 18. august kl. 19.30: Kiev Kammerkor Fredag d. 29. august: Aftensalg med klokkespil, orgel og saxofon

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN

BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydvest. HW fot. 1998. - Südwestansicht der Kirche. BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN Kirken, der er bygget som aflastning for den middelalderlige sognekirke, er indviet 1. søndag i advent

Læs mere

Fig. 2. Kirken set fra sydvest med fritstående klokketårn tv. HW fot. 1997. - Südwestansicht der Kirche mit freistehendem Glockenturm.

Fig. 2. Kirken set fra sydvest med fritstående klokketårn tv. HW fot. 1997. - Südwestansicht der Kirche mit freistehendem Glockenturm. NØRRELANDSKIRKEN Kirken er indviet og taget i brug 21. september 1969, efter at Nørreland sogn to år forinden var udskilt som selvstændigt. Allerede 1958 var nedsat en kirkekomité, hvis opgave det var

Læs mere

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt oplev Koldinghus Mødet mellem nyt og gammelt Kæmpetårnet Kirkesalen Riddersalen Bibliotekssalen Christian 3.s Kapel Ruinsalen Facade med moderne træbeklædning Det nye trappetårn INDGANG Kæmpetårnet De

Læs mere

Orgler i Gloslunde og Kappel pastorater

Orgler i Gloslunde og Kappel pastorater Orgler i Gloslunde og Kappel pastorater af Hans-Henrik Taarnby Udgivet af Gloslunde Pastorats Menighedsråd 2011 Indholdsfortegnelse Orglerne. s. 2 Gloslunde.. s. 4 Græshave.. s. 5 Dannemare.. s. 8 Tillitze....

Læs mere

Vejledning i orgelsager

Vejledning i orgelsager Kortfattet overblik over dansk orgelbygning Vejledning i orgelsager Den danske Folkekirke forvalter en enestående kulturarv, herunder ca. 2500 kirkeorgler af vidt forskellig alder, oprindelse, størrelse,

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

FREDENS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east.

FREDENS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east. FREDENS KIRKE I foråret 1913 blev planerne om opførelse af en ny kirke i S. Hans sogn, og en deling af den hastigt

Læs mere

400 YEARS OF DANISH ORGAN MUSIC

400 YEARS OF DANISH ORGAN MUSIC 400 YEARS OF DANISH ORGAN MUSIC ORGAN MUSIC IN THE CHAPEL OF FREDERIKSBORG CASTLE COMPENIUS ORGAN 1610 1. Diderik Buxtehude (1637-1707) Praeludium in C, BuxWV 136 5:23 2. Aria: Rofilis, BuxWV 248 2:20

Læs mere

Orgeldispositioner fra Sønderborg amt

Orgeldispositioner fra Sønderborg amt Orgeldispositioner fra Sønderborg amt Af Else-Marie Boyhus. Af kirkeinventar er orglerne vel det mest forgængelige; faca derne kan stå igennem lange tider, men selve værket er udsat for tidernes skiften.

Læs mere

ASKOV KIRKE MALT HERRED

ASKOV KIRKE MALT HERRED Fig, 1. Kirken set fra sydvest. NE fot. 1993. Südwestansicht der Kirche. ASKOV KIRKE MALT HERRED Kirken er opført som valgmenighedskirke 1899-1900 (indviet 28.januar 1900). Efter valgmenighedens nedlæggelse

Læs mere

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af Pilgrimsløbet i Rom Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af arkitekten Vignola mens Gaicomo della

Læs mere

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east.

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east. 2025 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east. Bredballe kirke nørvang herred Oversigt. Kirken nordøst for Vejle er indviet 8. december 1907 og opført

Læs mere

Restaureringsrapport vedr. orglet i Dråby kirke.

Restaureringsrapport vedr. orglet i Dråby kirke. Restaureringsrapport vedr. orglet i Dråby kirke. Arbejdet er udført i 2017 af Marcussen & Søn Orgelbyggeri A/S Orglet er bygget til Mariager kirke i 1858 af Demant & Søn, og i 1972 blev det flyttet til

Læs mere

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012.

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012. Longelse kirke Kirken, som er højt placeret med udsigt til Langelandsbæltet og Lolland, er en middelalderkirke, med romansk skib og sengotisk lanhuskor. Våbenhus i syd, sakristi i nord og tårn i vest.

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm Indvendig istandsættelse Kalkede vægge Redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN November 2015 Orientering Skt. Peders kirkes indre - våbenhus, skib, kor, apsis og tårnrum

Læs mere

STRUER KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Jesper Weng fot. 2000. - Die Kirche von Osten

STRUER KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Jesper Weng fot. 2000. - Die Kirche von Osten Fig. 1. Kirken set fra øst. Jesper Weng fot. 2000. - Die Kirche von Osten STRUER KIRKE Historisk indledning. Struer, der fik købstadsrettigheder 1917, ligger ved bunden af en Limfjordsbugt umiddelbart

Læs mere

VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD. Rosenborg Slot og Kongens Have 1.6

VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD. Rosenborg Slot og Kongens Have 1.6 VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD Rosenborg Slot og Kongens Have 1.6 1.6 ROSENBORG SLOT OG KONGENS HAVE Stedet Kulturmiljøet omfatter Kongens Have og Rosenborg Slot. Det afgrænses

Læs mere

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje.

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Aalborg-turen Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Første mål var Aalborghus Slot, der er opført 1539-1555 af

Læs mere

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Kirkerne i Ribe Stift Kirkerne i Ribe Stift er selvejende Ingen af kirkerne er fredet Kirkeordning Menighedsrådet Administrerer

Læs mere

HERNING KIRKE. Pladsen omkring kirken er brolagt og nyindrettet 1997 ved arkitektfirmaet Søren Jensen. Op-

HERNING KIRKE. Pladsen omkring kirken er brolagt og nyindrettet 1997 ved arkitektfirmaet Søren Jensen. Op- Fig. 1. Kirken, fra 1889, set fra syd. Tv. missionshuset Bethania, opført af kirkens arkitekt Cl. Aug. Wiinholt 1898. HW fot. 1998. - Die 1889 erbaute Kirche von Süden gesehen. Links das Missionshaus Bethania,

Læs mere

Nazarethkirken i Ryslinge

Nazarethkirken i Ryslinge Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til indvendig istandsættelse 12. oktober 2007 C & W arkitekter a/s Kullinggade 31 E 5700 Svendborg Tlf. 62 21 47 20 Sag nr. 07005 Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til

Læs mere

Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing

Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing SAKSKØBING KIRKE Sakskøbing Kirke er en statelig købstadskirke fra middelalderen. Byen fik købstadsrettigheder af kong Valdemar Sejr i 1231. Der har sikkert

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon.

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon. Struer jernbaneklub Januar 2005 Mh 304 ved Struer MR center vest d.2004-09-18 samt formanden Egon. Bestyrelsen: Formand: Egon Petersen 97407433 Kasserer: Erik Linaa 97840687 Bestyrelsesmedlemmer: Kim Hansen

Læs mere

Musik i farver. Fra renæssancens klangunivers. Af Ture Bergstrøm. Vokalpolyfoniens tid

Musik i farver. Fra renæssancens klangunivers. Af Ture Bergstrøm. Vokalpolyfoniens tid Musik i farver. Fra renæssancens klangunivers. Af Ture Bergstrøm Vokalpolyfoniens tid Selv om renæssancemusikken har sin kreds af interesserede udøvere og tilhørere, har den ikke formået at slå igennem

Læs mere

Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke.

Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke. kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Hovedbygningens facade ud mod det store gårdrum. Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke.

Læs mere

ANSGARS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west.

ANSGARS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west. ANSGARS KIRKE Dele af S. Knuds landsogn blev indlemmet i Odense by i 1870'erne, og 1. jan. 1901 nedlagdes landsognet

Læs mere

Program. Orgelfestival. Frederiksholm Kirke alle torsdage i august

Program. Orgelfestival. Frederiksholm Kirke alle torsdage i august Program Orgelfestival 2016 Frederiksholm Kirke alle torsdage i august Velkommen til orgelfestival i Frederiksholm Kirke Det er med stor glæde, at jeg på Sydhavn Sogns Menighedsråds- og egne vegne præsenterer

Læs mere

Historien om Sundkirken

Historien om Sundkirken Historien om Sundkirken Lolland-Falsters Stift største landsogn, Toreby sogn, fik sidst i 1950-erne og først i 60-erne vokseværk i sognets østre del. Mange udenbys flyttede til området. Det førte til en

Læs mere

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 RUTS KIRKE Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 1 Indledning Ruts Kirke står overfor en indvendig vedligeholdelse i de kommende år. Menighedsrådet har

Læs mere

Augsburg og Ulm. af Mads Vej-Hansen

Augsburg og Ulm. af Mads Vej-Hansen Augsburg og Ulm Efteråret 2009 af Mads Vej-Hansen I starten af oktober 2009 var vi på en forlænget weekend i Augsburg og Ulm. Vi rejste med toget fra Danmark torsdag morgen og var hjemme igen søndag aften.

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: MIDTBYEN, HOLBÆK Historie Da Sortebrødrene kom til Holbæk i slutningen af 1200-tallet, blev de henvist til at opføre deres kloster (Sct. Lucius)

Læs mere

"Domkirken har englelyd"

Domkirken har englelyd BOSE PROFESSIONAL SYSTEMS DIVISION SUCCESHISTORIE - ROSKILDE DOMKIRKE "Domkirken har englelyd" Fra Dagbladet Roskildes anmeldelse af det nye lydsystem i Roskilde Domkirke Stedet Roskilde Domkirke blev

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere

OM AT GENOPLIVE EN DINOSAURUS

OM AT GENOPLIVE EN DINOSAURUS OM AT GENOPLIVE EN DINOSAURUS En artikel om det nye Klais-orgel i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus Af Ulrik Spang-Hanssen, professor i orgel ved Det Jyske Musikkonservatorium 1 Den interaktive fortid

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM skole Arkiv nr. Løbenr. 59 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

VOLLSMOSE KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot The church seen from the east.

VOLLSMOSE KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot The church seen from the east. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east. VOLLSMOSE KIRKE Sidst i 1960'erne udbyggedes boligkvarteret Vollsmose hastigt, og da man forventede et befolkningstal

Læs mere

KK96620 FAABORGSTOLEN Design: Kaare Klint

KK96620 FAABORGSTOLEN Design: Kaare Klint KK96620 FAABORGSTOLEN Design: Kaare Klint BESKRIVELSE Faaborgstolen, der generelt anses for at være den første danske moderne designklassiker, blev startskuddet til en ny æra for dansk design og skabte

Læs mere

J A N E H A N S E N H O Y T { M A S T E R P L A N } G U D S O P R I N D E L I G E H E N S I G T M E D M Æ N D O G K V I N D E R

J A N E H A N S E N H O Y T { M A S T E R P L A N } G U D S O P R I N D E L I G E H E N S I G T M E D M Æ N D O G K V I N D E R J A N E H A N S E N H O Y T { M A S T E R P L A N } G U D S O P R I N D E L I G E H E N S I G T M E D M Æ N D O G K V I N D E R Indholdsfortegnelse Forord...5 Kapitel 1: Nutidens virkelighed...7 Kapitel

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE Ny farvesætning NIELS-HOLGER LARSEN OKTOBER 2014 Indledning I 2012 blev der udarbejdet et forslag til en indvendig vedligeholdelse, der skulle omfatte afrensning af

Læs mere

Fløng Kirke KONCERTER 2013 / 2014

Fløng Kirke KONCERTER 2013 / 2014 Søndag den 25. august 2013 kl. 13.00 FDF Gladsaxe Brass Band Friluftskoncert foran Sognets Hus I tilfælde af dårligt vejr gennemføres koncerten i Sognets Hus FDF Gladsaxe Brass Band byder på en varieret

Læs mere

ÅRSBUDGET for Udby-Ørslev Sognes Menighedsråd. i Stege-Vordingborg Provsti. i Vordingborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Udby-Ørslev Sognes Menighedsråd. i Stege-Vordingborg Provsti. i Vordingborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 217 for Udby-Ørslev Sognes Menighedsråd i Stege-Vordingborg Provsti i Vordingborg Kommune Myndighedskode 7477 CVR-nr. 66136817 217 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt

Læs mere

Andre aktiviteter KIRKENS RESTAURERING

Andre aktiviteter KIRKENS RESTAURERING Andre aktiviteter KIRKENS RESTAURERING af Jørgen Demant formand for menighedsrådets kirkeudvalg Det omfattende restaureringsarbejde er nu godt i gang og skrider fremad som planlagt. Kirken er flyttet ned

Læs mere

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke Nr. 64- Persillekræmmeren - 2009 Den nedbrudte kirke af Gunner Møller Rasmussen, Stensballe Kører man mod Serridslev over Vær og drejer til venstre ved vejskiltet Nebel 2 ad Nordre Strandvej, kommer man

Læs mere

RESTAURERING AF EBELTOFT KIRKE 2015

RESTAURERING AF EBELTOFT KIRKE 2015 RESTAURERING AF EBELTOFT KIRKE 2015 HISTORIE Ebeltoft kirkes historie DE INVOLVEREDE Rådgiver, konservatorer og håndværkere RESTAURERING Hvordan gør man Indhold Forord... 3 Ebeltoft kirkes historie...

Læs mere

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen SOLRØD SOGN Solrød sogn har i århundreder kun bestået af Solrød landsby med omliggende marker og landsbykirken påbegyndt omkring år 1200 er sognets ældste hus.

Læs mere

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN HISTORIE ARKITEKTUR NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Historie På Bornholms højeste sted - Rytterknægten, 162 m - inde i den sydvestlige del af statsskoven Almindingen står Kongemindet.

Læs mere

Jeg KRISTUS kan fortælle Jer, at Danmark er et Land, der er udvalgt af selve HIMLENS G U D! Det er der flere forskellige grunde til:

Jeg KRISTUS kan fortælle Jer, at Danmark er et Land, der er udvalgt af selve HIMLENS G U D! Det er der flere forskellige grunde til: Den 26. marts 2018 modtog vi denne storslåede TALE, hvori KRISTUS henvender sig direkte til den danske Befolkning og fortæller os, hvorledes DANMARK på flere forskellige områder adskiller sig væsentligt

Læs mere

Opført 1855 som der står på facaden og med kong Fr.7. monogram i støbejern. Arkiteken er brandkaptajn D.J. Nielsen ( Trap Danmark 1955).

Opført 1855 som der står på facaden og med kong Fr.7. monogram i støbejern. Arkiteken er brandkaptajn D.J. Nielsen ( Trap Danmark 1955). Hasle Gamle Rådhus Denne redegørelse skal ikke give sig ud for at klarlægge rådhuset historie, men har til formål at forstå facadens udformning og ændringer gennem tiden i forbindelse med den restaurering,

Læs mere

VOEL KIRKE GJERN HERRED

VOEL KIRKE GJERN HERRED Fig. 1. Kirken set fra sydøst. KdeFL fot. 1989. - The church, constructed in 1875-76, seen from the south-east. VOEL KIRKE GJERN HERRED Med midler, der siden 1870 var skaffet til veje lokalt, bl.a. ved

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

Smeden hed Peter Hansen

Smeden hed Peter Hansen Smedjen i Himmelev I Himmelev Sogns Historie fortælles, at smeden var en vigtig håndværker i landsbyen. Han skulle fremstille hestesko og plovskær. I 1787 hed smeden i Himmelev by Andreas Kamp. Sognet

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. J. 1003/2009 Stednr. 15.04.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 11. april 2011. Figur 1. Udgravning

Læs mere

ANDUVNINGSFYR 1747-1837

ANDUVNINGSFYR 1747-1837 ANDUVNINGSFYR 1747-1837 23 Det Gamle fyr / Det Hvide Fyr Fyrvej 2 Arkitekt Philip de Lange 9990 Skagen Opført 1746-48, forhøjet 1816 Skagen Kommune Opr. kulfyr senere spejlapparat Nordjyllands Amt Tårnhøjde

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 50 1 Sammenfatning nr. var en

Læs mere

medlemsarrangementer

medlemsarrangementer BYGNINGSKULTURENS HUS BORGERGADE 111 1300 KØBENHAVN K TELEFON: 51 71 75 35 KONTAKTFHF@GMAIL.COM WWW.FORSKØNNELSEN.DK foråret 2016 medlemsarrangementer BEMÆRK BEGRÆNSET DELTAGERANTAL ARRANGEMENTERNE KRÆVER

Læs mere

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NE fot. 1984. Südostansicht der Kirche. GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Filialkirken i Gredstedbro er opført 1924-25 under ledelse af arkitekt Axel Hansen 1 nær den nordøstlige

Læs mere

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Kolding Miniby I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Christian 4 Vej 23 6000 Kolding Tlf.: 75 54 08 21 6 5 7 4 2 3 1 1: Sct. Jørgens Hospital 2: Crome & Goldschmidt 3: Sct. Nicolaj Kirke

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KLOSTERFLØJEN, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

Kunst og Symboler kort udgave

Kunst og Symboler kort udgave 1 Gravsten som nabo til Rådhuset? Gravsten som nabo til Rådhuset? Den er god nok. Rådhuset og rådhusparken blev anlagt på den gamle Søndre Kirkegård, der havde eksisteret siden 1818. Her blev den sidste

Læs mere

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift Ans Kirke Grønbæk Sogn,Viborg Stift ANS KIRKE Ans kirke bærer præg af at være en nyere kirke. Godt nok er den øst/vest vendt som de gamle landsbykirker. Men med kor og apsis mod vest, våbenhus mod øst

Læs mere

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en 1453 Fig. 1. Klejs Kirke set fra syd. Foto AM 2011. The church seen from the south. Klejs Kirke bjerre herred Oversigt. Den lille kirke, der er indviet 31. januar 1909 som filialkirke, er opført efter

Læs mere

Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009

Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009 Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009 (Det talte ord gælder) Allerførst vil jeg gerne sige mange tak for invitationen til at være med til at fejre 150 års jubilæet

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009. J. nr. 1130/2008 Stednr. 19.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 23. juni 2009.

Læs mere

UDVIKLING AF. Prioritering af værdier. Kulturstyrelsens Restaureringsseminar. Peder Elgaard

UDVIKLING AF. Prioritering af værdier. Kulturstyrelsens Restaureringsseminar. Peder Elgaard UDVIKLING AF BOTANISK HAVE Prioritering af værdier Kulturstyrelsens Restaureringsseminar Januar 2012 Peder Elgaard 2 3 4 Mulighedskort fra idékonkurrencen (udskrevet april 2009) med anbefaling af at Sølvtorvskomplekset

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 10 TILSYN - NOTAT 29.2.16 Opdatering af tilsynsnotat nr. 9-24.febr.2016 Flere kalkmalerier - i koret. Under afrensning af væggene i koret den 24.2.2106 fandtes

Læs mere

Kirken ligger på hjørnet af Ej bygade og Ejby Kirkevej i udkanten af Korsløkke kirkegård, der beskrives sammen med Odense bys øvrige kirkegårde.

Kirken ligger på hjørnet af Ej bygade og Ejby Kirkevej i udkanten af Korsløkke kirkegård, der beskrives sammen med Odense bys øvrige kirkegårde. Fig. 1. Odense Å og Vor Frelsers kirke set fra vest. Herluf Lykke fot. ca. 1910. I Møntergården. - The river, Odense Å, and Our Saviour's Church seen from the west. VOR FRELSERS KIRKE KORSLØKKE SOGN Fra

Læs mere

Holme skolers historie.

Holme skolers historie. Holme skolers historie. De første skoler. Holme kirke og skole 1837 I bygningen til højre for kirken boede degnen, som var tilknyttet kirken. Bygningen lå, hvor parkeringspladsen til kirken nu er. Men

Læs mere

Grindsted Kirke - 800 års historie

Grindsted Kirke - 800 års historie Grindsted Kirke - 800 års historie Grindsted Kirke - 800 års historie Mødested gennem 800 år Den første, beskedne kirke er bygget allerede i 1100-tallet. Omkring år 1300 blev kirken udvidet første gang.

Læs mere

Fortællingen om dig. Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9

Fortællingen om dig. Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9 Fortællingen om dig Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9 5 Din personlige identitet Frederik 3. på ligsengen Frederik 3. var den første

Læs mere

Fig. 2. Gartneriet i Bernstorff Slotspark i slottets Musikværelse. Fig. 5. Opstillinger med vaser og kvinder i slottets Hvide Sal

Fig. 2. Gartneriet i Bernstorff Slotspark i slottets Musikværelse. Fig. 5. Opstillinger med vaser og kvinder i slottets Hvide Sal 17 dørstykker på Bernstorff Slot beretter om et personligt og tæt samarbejde mellem den fremsynede Johann Hartwig Ernst von Bernstorffs og Hofmaler Johan Edvard Mandelberg. Malerierne, som er placeret

Læs mere

Der er to gader i Slangerup

Der er to gader i Slangerup Ejegod Tidende 1.09, s. 10-16 14/02/09 12:46 Side 2 10 Skt. Nikolaj Kirke og Vor Frue Kloster Stig Colbjørn Nielsen Der er to gader i Slangerup midtby, der er væsentlig yngre end de øvrige. Det er Svaldergade

Læs mere

Mariagers middelalderlige sognekirke

Mariagers middelalderlige sognekirke 56 Af Christian G. Klinge Mariagers middelalderlige sognekirke Det er ikke ofte, at Nordjyllands Historiske Museum får lejlighed til at lave en arkæologisk udgravning i den lille købstad Mariager. Denne

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

Generelt. Kirkens byggeri

Generelt. Kirkens byggeri Antvorskov Kirke November 2009 Generelt Antvorskov Kirke ligger på en bakke 66 m over havet og ca. 400 m i luftlinje fra resterne af det tidligere Antvorskov Kloster. Vandrekirken August 2011 Antvorskov

Læs mere

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift Forslag til restaurering af kirkebygning installationer inventar varmeanlæg m.v. juni 2012 Arkitekt Kjeld Høgh Thomsen, c/o Arkinord A S, Havnepladsen

Læs mere

midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler

midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler Kom i gang Version 5.0 2002-2013 Jørgen Sørensen Web site: http://www.jososoft.dk/yamaha/software/midi2style E-mail: js@jososoft.dk

Læs mere

ORGELBOG 2004. indeholdende 12 orgelstykker inspireret af melodier som er nye i brug til "Den danske Salmebog 2003"

ORGELBOG 2004. indeholdende 12 orgelstykker inspireret af melodier som er nye i brug til Den danske Salmebog 2003 ORGELBOG 2004 indeholdende 12 orgelstykker inspireret af melodier som er nye i brug til "Den danske Salmebog 2003" Bidragydere til samlingen er: Mikkel Andreassen, Povl Christian Balslev, Peter Gawol,

Læs mere

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke 50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke Måske har du været ude at rejse og besøgt en katolsk kirke. Her kan man se mange altre rundt om i kirken. Ved altrene kan man tænde lys og bede for de afdøde.

Læs mere

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet DTU-Compute Institut for Matematik & Computer Science Danmarks Teknisk Universitet Danmarks Teknisk Universitet (DTU) Lyngby Campus På DTU nord for København har Christensen & Co arkitekter skabt en ny

Læs mere

Blovstrød Præstegård gennem 800 år

Blovstrød Præstegård gennem 800 år Blovstrød Præstegård gennem 800 år Af Flemming Beyer I forbindelse med istandsættelse af graverkontoret har Nordsjællandsk Folkemuseum i december gennemført en meget givtig arkæologisk undersøgelse ved

Læs mere