Slide 1. Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slide 1. Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk. www.lightscapes.dk"

Transkript

1 Slide 1 Kunstlys i hjemmet Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk

2 Slide 2 Kort om LED-lys til ældre Projektholdet, der har testet døgnrytmeunderstøttende belysning hos ældre i private boliger, har bestået af forskere inden for sundhed, lysteknik og byggeri, teknikere, praktikere, myndighed, designere, fabrikanter og udviklere samt formidlere. Projektet LED lys til ældre har været grænseoverskridende på to områder; ét har været den tværfaglige projektgruppe, som en uomgængelig faktor for overhovedet at kunne gennemføre forskning i private hjem. Et andet har været, at så mange organisationer har haft direkte berøringsflade med forsøgsdeltagernes privatsfære gennem hele forsøgsperioden. Der har generelt været et sjovt og meget fagligt samarbejde og det har været fantastisk at få lov at komme ud til beboerne, snakke med dem og høre om deres forventninger og erfaringer. Det har på ingen måde været bare-sådan-lige for teknikken heller, men vi har gjort vores bedste! Beboerne har været tålmodige hele vejen. Jeg personligt har været dybt imponeret over beboernes åbenhed og engagement, og vil benytte lejligheden kan se nogle af jer er her i dag til at sige Kæmpe tak!!!

3 Slide 3 I dette specifikke projekt har jeg repræsenteret lysdesigneren. Jeg har stået for specifikationerne af det installerede lys. Der er ikke tale om en forsøgsopstilling i kontrolleret miljø, men ude i de 20 meget forskellige private hjem. Krav til specifikationerne for lysinstallationen er således minded på at opnå en testopstilling der med så lille en fejlmargin som muligt, kunne påstås at være sammenlignelig i forhold til forskningsprojektet på trods af ukontrollérbare udefrakommende påvirkninger. Dette var ganske enkelt betingelserne men også nødvendigt for at få den mere lave en mere praktisk-orienteret forskning. Et par enkelte fakta fra det tekniske hold: Philips har leveret prøverne og lyskilder, dele af styringen samt forudgående beregninger i henhold til projektets mål. Viso Systems har leveret styringen samt metoden for definering af spektralfordelingen fra lyskilderne. DTU og SBI har også bistået med dagslysmålinger samt før- og efter målinger af det installerede lys. Lysdesignet er en installeret opstilling i 20 boliger for test ude i det ægte hjem og kan således ikke stå alene eller direkte refereres til som et eksempel på godt lysdesign i hjemmet.

4 Slide 4 Overordnet to nye lys-indtryk i hjemmet Rumligt lys (Perifer) i spisestuen Punktlys (Fovea) i spisestuen og soveværelset Hæve lysniveauet i vandret plan, dvs på loft/udhæng og bordflade En rundstrålende og diffus lyskilde placeret i øjenhøjde for spisebord og ved seng Der introduceres mørklægning i soveværelset og rullegardiner i spisestuen skal forblive oppe Styres automatisk som døgnrytmelys Tændes og slukkes manuelt i soveværelset. Styres automatisk som døgnrytmelys i spisestuen i takt med Rumligt lys Vi har i testopstillingen leveret et langt højere lysniveauer vertikalt i øjenhøjde end hvad samtlige beboere havde før installationen og derfor indførte vi to lys-indtryk et direkte/blødt punktlys i kombination med et indirekte rumligt lys. Dette for at udligne meget store kontrastforhold som kunne opstå ved de høje luxniveauer. Beboerne skulle nødigt opleve blænding ved den nye installation. Døgnrytmelysstyringen var bagvedliggende for de installerede lys-indtryk, men kunne overstyres, tændes og slukkes, af beboeren efter behov/præference.

5 Slide 5 Forudsætninger for testen Visuelle effekt fra den foveale belysning Visuel og biologisk effekt fra den rummelige (perifere) belysning Nye armaturer; diffus, større område indirekte belysning reflekteret fra hvide lofter Lyseffekten utraditionel for hjemlig belysning men diskret E(øje, i dagens lys) <100 lx (ekskl dagslys) E(øje, mørkets tid) 30 lx Lysniveau reguleres op til E(øje, 07:00-12:00Hs, periode A+B) 150lx Mindst mulig varierende farvetemperatur (periode A+B) ~ K med varierende spektralfordeling over døgnet, hvor Periode A: Normalt lys: Ra >85 / 2650K /lineær og jævnt fordelt spektralfordeling Periode B: Blåt lys: Ra >85 /<4500K /manipuleret spektralfordeling med overlegent blåt spektrum. Mørklægningsgardiner i soveværelset Ny lampe; direkte lyspåvirkning fra hjemlig lampe med diffus skærm (soveværelse/spisestue) Blænding 100 cd/m2 < 300 cd/m2 Spisestue: Døgnrytmelys med varierende spektralfordeling /farvetemperatur/lysniveau / Ra ~85-90 (se diagram) Soveværelse: Dynamisk farvetemperatur Ra ~85-90 Perceptionelle effekt af lys med overlegent blåt spektrum Testperiode A og B af 2x3 uger + skift af 1 uge alt i alt A-0-B, 7 uger. 10 boliger med A-0-B og 10 andre boliger forløbende samtidig med B-0-A. Periode A er Normalt lys og periode B er Blåt lys. Biologiske effekt fra den foveale belysning Punktbelysning fra diffus lampe (soveværelse/spisestue) E(øje, soveværelse) 40 lx (ekskl dagslys) Farvetemperatur (soveværelse) 2700 E(øje, mørkets tid) 100 lx E(øje, spisestue, 07:00-12:00Hs, periode A+B) 250 lx (ekskl. dagslys) Mindst mulig varierende farvetemperatur (spisestue, periode A+B) ~ K med varierende spektralfordeling over døgnet, hvor Periode A: Normalt lys: Ra >85 / 2650K /lineær og jævnt fordelt spektralfordeling Periode B: Blåt lys: Ra >85 /<4500K /manipuleret spektralfordeling med overlegent blåt spektrum. Spektralfordeling måles på 18-skalaen! Lystekniske forudsætninger baseret på tidligere forskningsdesigns, godkendt af hele projektholdet og installationen levede op til alle punkter, såvel på visuelle som biologiske parametre.

6 Slide 6 Døgnrytmelys, Periode A: Applikation i testperioden Rumlig belysning (periferi) spisestue: ~2650K/ Ra>80, E(øje) 30lx, automatisk Foveal lampe spisestue: ~2650K/ Ra>80, E(øje) 100lx, automatisk Foveal lampe soveværelse: 2650K/rødt spektrum Ra <90, E(øje) 40lx, manuel ON/OFF 18:00-24:00 24:00-07:00 Rumlig belysning (periferi) spisestue: ~2650K/ Ra>80, E(øje) 5x, automatisk Foveal lampe spisestue: ~2650K/ Ra>80, E(øje) 5lx, automatisk Foveal lampe soveværelse: 2650K/rødt spektrum Ra <90, E(øje) 40lx, manuel ON/OFF Rumlig belysning (periferi) spisestue: ~3000K/ Ra >80, E(øje) 50x, automatisk Foveal lampe spisestue: ~3000K/ Ra >80, E(øje) 150lx, automatisk Foveal lampe soveværelse: 2650K/rødt spektrum Ra <90, E(øje) 40lx, manuel ON/OFF 12:00-18:00 07:00-12:00 Rumlig belysning (periferi) spisestue: ~3000K/ Ra >80, E(øje) 150lx, automatisk Foveal lampe spisestue: ~3000K/ Ra >80, E(øje) 250lx, automatisk Foveal lampe soveværelse: 2650K/Rødt spektrum Ra <90, E(øje) 40lx, manuel ON/OFF Der var mange scenarier over døgnet, men her ses den overordnede døgnrytmefunktion for henholdsvis A

7 Slide 7 Døgnrytmelys, Periode B: Applikation i testperioden Rumlig belysning (periferi) spisestue: ~2650K/ Ra>80, E(øje) 30lx, automatisk Foveal lampe spisestue: ~2650K/ Ra>80, E(øje) 100lx, automatisk Foveal lampe soveværelse: 2650K/rødt spektrum Ra <90, E(øje) 40lx, manuel ON/OFF 18:00-24:00 24:00-07:00 Rumlig belysning (periferi) spisestue: ~2650K/ Ra>80, E(øje) 5x, automatisk Foveal lampe spisestue: ~2650K/ Ra>80, E(øje) 5lx, automatisk Foveal lampe soveværelse: 2650K/rødt spektrum Ra <90, E(øje) 40lx, manuel ON/OFF Rumlig belysning (periferi) spisestue: ~3000K/ Ra >80, E(øje) 50x, automatisk Foveal lampe spisestue: ~3000K/ Ra >80, E(øje) 150lx, automatisk Foveal lampe soveværelse: 2650K/rødt spektrum Ra <90, E(øje) 40lx, manuel ON/OFF 12:00-18:00 07:00-12:00 Rumlig belysning (periferi) spisestue: <4500K/ Blåt spektrum Ra >70, E(øje) 150lx, automatisk Foveal lampe spisestue: <4500K/ Blåt spektrum Ra >70, E(øje) 250lx, automatisk Foveal lampe soveværelse: 2650K/Rødt spektrum Ra <90, E(øje) 40lx, manuel ON/OFF og B. Alle overgange var helt bløde og skiftede over flere minutter, dvs. ingen bratte skift.

8 Slide 8 Valg af lampe der kunne leve op til alle lystekniske krav særligt de høje niveauer for kunstlys i formiddagstimerne - blev der forud for installationen og den endelige specifikation, beregnet på af Philips. Her for henholdsvis Stuen

9 Slide 9 og Soveværelset. Lyset på soveværelset fulgte samme cyklus som i stuen, og det var vigtigt for forsøget, at soveværelset var med for at sikre, at beboeren omvendt ikke fik for meget lys i aften/natte-timerne.

10 Slide 10 Udvalgte beboer-citater Lyset er for stærkt ved min pc Lige om morgenen når lyset tændes er det for skarpt Jeg lægger ikke mærke til at lyset skifter i farve, det er ret lyst om aftenen alligevel Nu kan jeg bedre læse min avis og det er dejligt Lyset er behageligt både med farven og intensiteten, selvom jeg normalt er ret lysfølsom og generet af billygter om aftenen Det dejligt, lyset vækker mig blidt kl.7.00 så vender jeg ryggen til og sover videre Det er LYST og underligt når solen også skinner samtidig Det er det bedste lys jeg nogensinde har haft Jeg kan ikke se formålet med lys i soveværelset Det er irriterende og fantastisk unaturligt! Jeg kan godt mærke når lyset dæmper sig og det er stadig okay. Det bliver aldrig for svagt Det sjovt at lyset skifter farve mens jeg spiser morgenmad Det føles lyst, lidt overvældende, men man vænner sig til det Det er svært at læse om aftenen i soveværelset fordi lyset er for svagt, så det har vi droppet i forsøgsperioden Vi skal senere høre om målte resultaterne fra testen ved læge Line Kessel fra Glostrup. Det er også første gang vi fra den anden del af projektholdet, hører om dem. Det glæder vi os til. Men ud over de målte resultater fik vi en række subjektive tilbagemeldinger, som vi er meget taknemmelige for. De er selvfølgelig kun fra forsøget og kan ikke direkte overføres, men kommentarerne kan være med til at give os erfaringer i vores praktiske arbejde Lys i anvendelse. Fx har vi fået en lærdom om, at det er supervigtigt, at den ældre har mulighed for at overstyre belysningen i miljøer med centralt styret døgnrytmelys. Ældre kan have forskellige følsomhedskurver overfor lysstyrke og/eller spektralfarver, hvorfor der skal kunne reguleres for den enkelte. Jeg vil bevæge mig væk fra testprojektet og vil herefter komme lidt ind på mere generelle overvejelser omkring Lys i hjemmet.

11 Slide 11 Dynamisk LED lys til hjemmet LED en er pt absolut den vigtigste lyskilde inden for kunstlysfaget! Professor Paul Michael fra DTU vil fortælle om LED ens fortræffeligheder efter pausen. Ud fra mit arbejde er det dog evnen til at kunne producere alle synlige farver inden for hvide spektrum dvs. farvetemperatur OG de helt reelle farver i pastel eller som primær. LED kan reguleres med helt bløde overgange og helt ned til det mindste minimum og op til at give et meget kraftigt, crispt lys. Dvs. vi kan få kunstlyset til at variere i farve og intensitet i lignende bløde kurver altså som det naturlige lysindfald kan gøre. Med LED en i et armatur har vi umage mange muligheder med form, afskærmning, farver og styring, som kan have direkte indflydelse på os som mennesker i vores hverdag og for vores velbefindende. Det vil få stadigt stigende indflydelse på hvordan vi indretter os med lys i hjemmet. Men vores forventninger til hvad der er behageligt og hvor vi befinder os harmonerer ikke altid med moderne forskningsresultater. Altså, er det det her hun vil have jeg skal sætte op i mit hjem!? Men de personlige forventninger er i virkeligheden én af designerens virkemidler for kan vi ikke fungere i et lys er det som regel fordi beboeren ikke kan afkode eller genkende det. Det er her vi skal finde en balance.

12 Slide 12 Morgen Aften Der er ingen faste regler for hvordan hjemligt lys skal se ud. Her er mit hjem! taget om morgenen og om aftenen! Sådan som lyset bevæger sig, højt som lavt, gennem værelserne skabes der et slags landskab, som ændrer sig over tid. Alle lyskilder er LED med undtagelse af dagslyset og stearinlyset! Lys i det private hjem ofte påvirket af vores fysiske tilstand, personlige præference og selvfølgelig vores kulturelle erfaringsgrundlag, dvs hvor kommer vi fra og hvad har vi boet i før hvilken lampe var der, dengang jeg kyssede min mand for første gang, osv. Vi skal ikke undervurdere betydningen her for hvad der er sundt lys i hjemmet. Vi kan skabe landskaber, variation og stimulere os selv som menneske. Vores komfort-cirkler bliver ikke for små! En praktisk designopgave kan opstå den dag, hvis og når, den ældre beboer skal flytte ud af eget hjem. Her er vi alle nye i faget omkring hvad LED kan gøre af godt for vores hjemlige miljøer.

13 Slide 13 3 Opmærksomhedspunkter Et balanceret landskab med variation i lyspunktshøjder og farver og tekstur samt en omskiftelighed i belysningen over tid. Vi skal selvfølgelig ikke skabe langvarig gene i vores hjemlige miljøer, men vi skal ikke være så bange for kraftigt lys og for den langsomme men forbigående blænding. Dyrk belysningen personligt og vær åben overfor det mere sanselige aspekt af lyset. Her er der ingen eksperter, kun mennesket selv. v Bringer mig frem til en delopsummering

14 Slide 14 3 Opmærksomhedspunkter Et balanceret landskab med variation i lyspunktshøjder og farver og tekstur samt en omskiftelighed i belysningen over tid. Vi skal selvfølgelig ikke skabe langvarig gene i vores hjemlige miljøer, men vi skal ikke være så bange for kraftigt lys og for den langsomme men forbigående blænding. Dyrk belysningen personligt og vær åben overfor det mere sanselige aspekt af lyset. Her er der ingen eksperter, kun mennesket selv. Vi kigger på nogle tænkte eksempler

15 Slide 15 I et privat hjem med delvist dynamisk lys - MORGEN I et fælles hjem med dynamisk lys - MORGEN Men lad os kigge på et tænkt eksempel hvor vi har LED, som er regulérbart i lysintensitet og i lysfarve.

16 Slide 16 I et privat hjem med delvist dynamisk lys - EFTERMIDDAG I et fælles hjem med dynamisk lys - EFTERMIDDAG

17 Slide 17 I et privat hjem med delvist dynamisk lys - AFTEN I et fælles hjem med dynamisk lys - AFTEN

18 Slide 18 I et privat hjem med delvist dynamisk lys - MORGEN I et fælles hjem hvor der i højere grad tages den hjemlige belysning med sig - MORGEN

19 Slide 19 I et privat hjem med delvist dynamisk lys - EFTERMIDDAG I et fælles hjem hvor der i højere grad tages den hjemlige belysning med sig - EFTERMIDDAG

20 Slide 20 I et privat hjem med delvist dynamisk lys - AFTEN I et fælles hjem hvor der i højere grad tages den hjemlige belysning med sig - AFTEN Skabt det perfekte lys efter alle kunstens regler. Eller har vi? Vi skal være selvkritiske omkring det vi udfører i vores ældreboliger. Vi skal være modige med LED en. Vi skal stille krav til kvalitet i teknik og design med de nye muligheder for energibesparende og bedre løsninger vi har. Vi skal dog ikke glemme at mærke og dyrke en vis følsomhed overfor lyset som det var og uomgængeligt skal være fremover.

21 Slide 21 Iben Winther Orton Tlf:

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning.

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. Kunstlys i hjemmet Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk Kort om LED-lys til ældre Projektholdet, der har testet døgnrytmeunderstøttende belysning hos ældre i private

Læs mere

Resultater af forskningsprojektet LED lys til ældre

Resultater af forskningsprojektet LED lys til ældre Resultater af forskningsprojektet LED lys til ældre Line Kessel, 1.reservelæge, phd, FEBO Øjenafdelingerne Roskilde Sygehus og Glostrup Hospital Kan man ved hjælp af ændret indendørsbelysning forbedre

Læs mere

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER Aikaterini Argyraki, Carsten Dam-Hansen, Jakob Munkgaard Andersen, Anders Thorseth, Dennis Corell, Søren S. Hansen, Peter Poulsen, Jesper Wollf og Paul

Læs mere

CARL BRO GRUPPEN. LTS årsmøde hos VELUX Den 2. marts 2006. Dynamisk Lys v. Jesper Aarup

CARL BRO GRUPPEN. LTS årsmøde hos VELUX Den 2. marts 2006. Dynamisk Lys v. Jesper Aarup CARL BRO GRUPPEN LTS årsmøde hos VELUX Den. marts 006 Dynamisk Lys v. Jesper Aarup Baggrund Velux er en virksomhed der arbejder med dagslys Ønskede et belysningskoncept som understreger dette Relativt

Læs mere

Lys, sundhed og velvære - Bedre lys til ældre mennesker

Lys, sundhed og velvære - Bedre lys til ældre mennesker Lys, sundhed og velvære - Bedre lys til ældre mennesker Kjeld Johnsen Statens Byggeforskningsinstitut Aalborg Universitet, København Bedre lys til fremtidens ældreboliger 12. december 2012 Oversigt Synssansen

Læs mere

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys?

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Energipære giver et frygteligt lys! Jeg slukker meget for at spare på energi. Jeg tænker meget over lys, fordi det bliver mere besværligt at se med

Læs mere

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse Visuel komfort sætter mennesket i centrum Alle udendørs miljøer bør planlægges med mennesket i fokus og med hensyn til, hvordan mennesker reagerer og fungerer.

Læs mere

Rambøll Lys. Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11

Rambøll Lys. Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11 Rambøll Lys Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11 Rambøll Organisation Global virksomhed Byggeri og Design Industri og olie/gas Miljø og Natur Energi og klima Infrastruktur og transport

Læs mere

Døgnrytmebelysning. ISR og Energy piano 30 Sep 2017

Døgnrytmebelysning. ISR og Energy piano 30 Sep 2017 Døgnrytmebelysning ISR og Energy piano 30 Sep 2017 Indhold 1. Døgnrytme 2. Døgnrytmebelysning 3. Forbedret Trivsel og Helbred 4. Døgnrytmebelysning i Erhverv 2 1. Døgnrytme Indtil for 200 år siden opholdt

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lys i dagtilbud har, lysets påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket af indeklimaforhold.

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys

Ungt Lys. Dansk Center for Lys Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 7.0.0.0.0.3 Kontinuert dagslysregulering med PIR - enkelt rums løsning Lysstyringsfunktioner Lyset tændes automatisk, når en person går ind i rummet,

Læs mere

Lysregulering teori og praksis

Lysregulering teori og praksis 1 Lysregulering teori og praksis Løsninger på problemer ved lysregulering Af Erwin Petersen, civilingeniør, ph.d. seniorforsker Nærværende artikel er et delresultat af et projekt udført på Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Om natten vågner Hans, da han skal på toilettet. Ude på badeværelset tænder lyset ganske svagt, men ikke musikken, den tænder kun i dagtimerne.

Om natten vågner Hans, da han skal på toilettet. Ude på badeværelset tænder lyset ganske svagt, men ikke musikken, den tænder kun i dagtimerne. Nyt lavenergi byggeri med m2invision som arkitekt og Lasse Larsen Byg som totalentreprenør. Boligen er under opførelse og forventes indflytningsklar i foråret 2013. I det følgende fortælles nogle af de

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 8.0.0.0.0.3 Kontinuert dagsregulering med PIR og manuel dæmp/ betjening Lysreguleringsfunktioner Lyset tændes og slukkes automatisk afhængigt af folks

Læs mere

LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri

LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri Intelligente funktioner på tværs Når en erhvervsbygning skal renoveres eller bygges, er der gennem de seneste år kommet nye punkter på ønskesedlen.

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvorfor lys er vigtigt, samt forskellen på dagslys og kunstigt lys. Herudover beskrives, hvilke lovmæssige krav der

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 8.0.0.0.0.3 Kontinuert dagsregulering med PIR og manuel betjening - enkelt Lysreguleringsfunktioner Lyset tændes og slukkes automatisk afhængigt af

Læs mere

Dagslysstyret LED-belysning

Dagslysstyret LED-belysning Dagslysstyret LED-belysning Om dagslysstyret LED-belysning Resultater Tekniske løsninger Forsøgslokaler Fremtidens lys Målinger og test Kontakter Et lyskoncept til daglysstyret LED-belysning til skoler

Læs mere

ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG

ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG Kunne du tænke dig en nem, intuitiv og smart styring af lys, el, indeklima, tryghed og komfort i din nye bolig? Visility Smart Bolig hjælper dig til netop det, så

Læs mere

hvordan hænger det sammen? Inspiration fra forskningsprojektet LED-lys til ældre.

hvordan hænger det sammen? Inspiration fra forskningsprojektet LED-lys til ældre. LYS, trivsel og alder hvordan hænger det sammen? Inspiration fra forskningsprojektet LED-lys til ældre. LED-LYS TIL ÆLDRE Forskningsprojektet LED-lys til ældre har sat spot på lyset Lumen, Watt, kelvin

Læs mere

personligt lys Dynamisk belysning for aktivitet og velbefindende

personligt lys Dynamisk belysning for aktivitet og velbefindende personligt lys Dynamisk belysning for aktivitet og velbefindende Fordybelse, læsning, kreativitet, hvile. Vælg dit eget lys! Vi er vant til at vi kan justere og indstille næsten alt omkring os. Indstille

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

NETLON. KV2_2b beskrivelse. Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon.

NETLON. KV2_2b beskrivelse. Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon. KV2_2b beskrivelse Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon. 1 Kortbeskrivelse... 4 1.1 Anvendelse... 4 1.2 Lys1 og 2med dagslysstyring 1-10 volt... 4 1.3 Lys3

Læs mere

en himmel i klasseværelset Indira, et naturligt valg

en himmel i klasseværelset Indira, et naturligt valg en himmel i klasseværelset Indira, et naturligt valg Det naturlige lys vores norm Mennesket har eksisteret i næste to millioner år, og vi har udviklet os i det naturlige lys. Vi har haft elektrisk lys

Læs mere

LED-LYS TIL ÆLDRE LYS OG TRIVSEL. Projektrapport februar 2015. Indhold

LED-LYS TIL ÆLDRE LYS OG TRIVSEL. Projektrapport februar 2015. Indhold LED-LYS TIL ÆLDRE Projektrapport februar 2015 LYS OG TRIVSEL Forskningsprojektet Energieffektivt og sundhedsfremmende lys i ældresektoren har undersøgt mulighederne for at forbedre ældre menneskers trivsel

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

Bedre lys til ældre. Om bedre lys til ældre. Hvorfor bedre lys til ældre. Resultater. Tekniske løsninger. Prøveboligens indretning

Bedre lys til ældre. Om bedre lys til ældre. Hvorfor bedre lys til ældre. Resultater. Tekniske løsninger. Prøveboligens indretning Bedre lys til ældre Om bedre lys til ældre Hvorfor bedre lys til ældre Resultater Tekniske løsninger Prøveboligens indretning Fremtidens lys for ældre - og andre Kontakter Nye belysningsløsninger, der

Læs mere

S a r a B j ø r n A a e n, A d j u n k t, D e t D a n s k e C e n t e r f o r M i l j ø v u r d e r i n g, A a l b o r g U n i v e r s i t e t

S a r a B j ø r n A a e n, A d j u n k t, D e t D a n s k e C e n t e r f o r M i l j ø v u r d e r i n g, A a l b o r g U n i v e r s i t e t Effekterne af radar-styring på lysafmærkningerne ved Østerild testcenter S a r a B j ø r n A a e n, A d j u n k t, D e t D a n s k e C e n t e r f o r M i l j ø v u r d e r i n g, A a l b o r g U n i v

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

LED-LYS TIL ÆLDRE LYS OG TRIVSEL. Projektrapport januar 2015. Indhold

LED-LYS TIL ÆLDRE LYS OG TRIVSEL. Projektrapport januar 2015. Indhold LED-LYS TIL ÆLDRE Projektrapport januar 2015 LYS OG TRIVSEL Forskningsprojektet Energieffeektivt og sundhedsfremmende lys i ældresektoren har undersøgt mulighederne for at forbedre ældre menneskers trivsel

Læs mere

Lysstyring. Indendørsbelysning

Lysstyring. Indendørsbelysning Lysstyring Indendørsbelysning Energy piano 30 Sep 2018 Indhold 1. Hvorfor Lysstyring 2. Forskellige former for lysstyring (Overblik) 3. Afgørende for valg af Lysstyring 4. Dagslys 4.1 Velvære og Integration

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 10.0.0.0.0.3 Kontinuert dagslysregulering med PIR i master/slave funktion Lysreguleringsfunktioner Lyset tændes og slukkes automatisk afhængigt af folks

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 Målformulering 4 Indhold i undervisningen Grundviden Grundviden om lys og

Læs mere

Jeg vidste ikke om fiskene har brug for lys og om jeg kunne øge størrelse, fremme farver og parringslyst!

Jeg vidste ikke om fiskene har brug for lys og om jeg kunne øge størrelse, fremme farver og parringslyst! Indholdsfortegnelse: Forord Side 1 Hvad betyder lys for fisk, mig og planter? Side 1 Lysstyrke og beregning! Side 3 LUX Side 3 Lumen! Side 3 PAR Side 3 Farve temperatur! Side 4 Farvegengivelse Side 5 Ra

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated (SMC) 105mm f/2,8 er produceret i årene mellem 1971 og 1976. 105mm eren tilhører en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver, som gang på gang bliver rost meget

Læs mere

Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere

Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere Side 1 af 5 (/) Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere 1. marts 2016 - Medlemsnyhed SafeEXit A/S har skabt et energieffektivt og menneskeorienteret belysningsanlæg. En dynamisk

Læs mere

En brugerrejse med fokus på træning og bevægelse

En brugerrejse med fokus på træning og bevægelse En brugerrejse med fokus på træning og bevægelse Jeg er indlagt på et hospital, hvor bevægelse og fysisk aktivitet er en naturlig del af indlæggelsen. Patienterne er derfor aktive, og omgivelserne inviterer

Læs mere

Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibesparende løsninger i det moderne kontorbyggeri.

Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibesparende løsninger i det moderne kontorbyggeri. Løsninger til energibeelse i erhvervs- og administrationsbyggeri 50% 70% 60% Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibeende løsninger i det moderne kontorbyggeri. Denne brochure giver eksempler

Læs mere

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv 3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv og få mere nærhed og nydelse Af sexolog Susan Ahrensbach www.susana.dk 1. Mere øjenkontåkt Intimitet er lig intensitet Når intimiteten er høj føles samværet

Læs mere

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding.

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding. L Y S t e m a d a g LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding. LYSnET er et tværfagligt netværk, der er etableret med det formål at styrke forskning og undervisning inden

Læs mere

Én lyskilde, tre lysindstillinger

Én lyskilde, tre lysindstillinger PHILIPS LED Pære 14-7-3,5 W (100 W) E27 varm/meget varm/ ekstra varm Kan ikke dæmpes Én lyskilde, tre lysindstillinger Ind i mellem får man lyst til at ændre stemningen i omgivelserne, så de passer til

Læs mere

Farmakonomskolen har valgt at udarbejde undervisningsmiljøvurdering hvert år.

Farmakonomskolen har valgt at udarbejde undervisningsmiljøvurdering hvert år. 1 UndervisningsMiljøVurdering UMV- Farmakonomskolen 2014 Loven om elevers og studerendes undervisningsmiljø kræver, at alle uddannelsessteder udarbejder en skriftlig undervisningsmiljøvurdering (UMV) mindst

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

EWINDOW SKAB TRIVSEL ALLE DE STEDER, HVOR SOLEN IKKE NÅR FREM MED DØGNRYTMELYS FRA EWINDOW

EWINDOW SKAB TRIVSEL ALLE DE STEDER, HVOR SOLEN IKKE NÅR FREM MED DØGNRYTMELYS FRA EWINDOW EWINDOW SKAB TRIVSEL ALLE DE STEDER, HVOR SOLEN IKKE NÅR FREM MED DØGNRYTMELYS FRA EWINDOW Ewindow skaber effektfuld belysning og stemning SKAB DAGSLYS, HVOR NATURLIGT LYS ER BEGRÆNSET Vi opholder os det

Læs mere

AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER

AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER 35 43 10 10 PETER JAHN & PARTNERE A/S pjp@pjp.dk HJALMAR BRANTINGS PLADS 6 www.pjp.dk 2100 KØBENHAVN Ø Formål og læsevejledning

Læs mere

Forskningsprojekt Døgnrytmelys til mennesker med demens. Dokumentation af effekt. Health Promoting Lighting

Forskningsprojekt Døgnrytmelys til mennesker med demens. Dokumentation af effekt. Health Promoting Lighting Forskningsprojekt 2017-2018 Døgnrytmelys til mennesker med demens Dokumentation af effekt Health Promoting Lighting Døgnrytmelys til demens undersøges i nyt studie Kan Døgnrytmelys sikre en bedre overgang

Læs mere

Intelligent styring af dynamisk LED belysning

Intelligent styring af dynamisk LED belysning Intelligent styring af dynamisk LED belysning af Anders Thorseth, Dennis Corell, Søren S. Hansen, Carsten Dam Hansen og Paul Michael Petersen, DTU Fotonik. Januar 2013 Denne slutrapport giver en kort beskrivelse

Læs mere

NEW TECHNICAL. Nøgleordet? er indre velvære og vores mål er at forøge menneskets lys- og livskvalitet.

NEW TECHNICAL. Nøgleordet? er indre velvære og vores mål er at forøge menneskets lys- og livskvalitet. produktblad gå til side 2. NEW TECHNICAL TechnicalMeetsTextile og FAB FAB er første pendel i en ny generation belysningsarmaturer, der tager afsæt i det bløde lys og som er en fusion af teknisk lys og

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends...

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... AAA lys 14.9.10 Lys & lyskilder Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... Lys Lysbegreber Lyskilder Lysformer/lysdesign Bud på trends...og forudsigelse Hvem snakker?? Ib Mogensen,

Læs mere

Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3

Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3 44097 INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3 2-12 Rekv. 7 Prod. 29-11-2005-13:13 Ordre 10720 EFU Opgave 1 Beskriv med ord følgende begreber: Lysstyrke Lysstrøm

Læs mere

parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept

parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept Parcare Parcare er et helt nyt, LED-baseret koncept til garager og parkeringshuse. Den rumskabende kombination, som består af et loftsarmatur og en

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Demonstrationsprojekt Energirenovering af belysningsanlæg på Grøndalsvænge skole

Demonstrationsprojekt Energirenovering af belysningsanlæg på Grøndalsvænge skole Demonstrationsprojekt Energirenovering af belysningsanlæg på Grøndalsvænge skole Deltagere: Gate 21: Per Boesgaard Kejd: Signe Bang Korsnes Philips: Anne Marie Lund Cowi: Nikolaj Birkelund Pedersen Schneider-Electric:

Læs mere

Lys, der passer til øjeblikket

Lys, der passer til øjeblikket Salgsfolder for Danmark () Philips Bordlampe Phoenix hvid LED 31154/31/PH Lys, der passer til øjeblikket med forbindelse til dig Med Philips hue Phoenix får du en bordlampe, der kan dæmpes fra varm hvid

Læs mere

a photonics greenlab MÅLERAPPORT PRØVEBELYSNING, ÆLDREBOLIG Albertslund Kommune Rapportnr.: L-130409-0001

a photonics greenlab MÅLERAPPORT PRØVEBELYSNING, ÆLDREBOLIG Albertslund Kommune Rapportnr.: L-130409-0001 a photonics greenlab MÅLERAPPORT PRØVEBELYSNING, Rapportnr.: L-009-000 a photonics greenlab PRØVEBELYSNING, Operationelle forhold Spektral fordelingerne ved de forskellige positioner og højder er blevet

Læs mere

Lys, der passer til øjeblikket

Lys, der passer til øjeblikket Salgsfolder for Danmark () Philips Indbygningsspot Phoenix hvid LED 31155/31/PH Lys, der passer til øjeblikket Med forbindelse til dig Med Philips hue Phoenix får du en 4" nedadvendt lampe, der kan dæmpes

Læs mere

RCADS Dansk. Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar.

RCADS Dansk. Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar. Navn: Alder: RCADS Dansk Sæt venligst en cirkel omkring det ord, som passer bedst til hvor ofte disse ting sker for dig. Der er ingen rigtige eller forkerte svar. 1. Jeg bekymrer mig om ting Slet ikke

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Lys og trivsel. Carlo Volf Ph.D. studerende Århus Arkitektskole carlo.volf@aarch.dk

Lys og trivsel. Carlo Volf Ph.D. studerende Århus Arkitektskole carlo.volf@aarch.dk Lys og trivsel Carlo Volf Ph.D. studerende Århus Arkitektskole carlo.volf@aarch.dk Program: Lys og trivsel Analyse, Det store rums lys Studie, Det lille rums lys Natur og omgivelser og dagslys >< Teknologi

Læs mere

Kapitel 3: Lys og skygge 1

Kapitel 3: Lys og skygge 1 Kapitel 3: Lys og skygge 1 3 Lys og skygge Egetlys, defineret/specifik lyskilde, reflekteret lys/ambient light, reflekslys I den "virkelige verden" er vi omgivet af lys af flere arter: Der er lyskilderne,

Læs mere

Generelt indtryk. Men både vægten og størrelsen til trods, er det et meget behageligt objektiv at betjene.

Generelt indtryk. Men både vægten og størrelsen til trods, er det et meget behageligt objektiv at betjene. Generelt indtryk Asahi Takumar 200mm, f/3,5 er et ældre og særdeles vægtigt objektiv, der har fundet vej til min lille samling af Asahi objektiver, der foruden 200mm eren pt. også tæller 35mm (f/3,5),

Læs mere

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lyskvalitet og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Problem: vi har begrænsede energi-resourcer kunstlys bruger energi hele

Læs mere

Gør boligen mere energieffektiv med solafskærmning

Gør boligen mere energieffektiv med solafskærmning Gør boligen mere energieffektiv med solafskærmning Markiser Rulleskodder Energigardiner Mørklægningsgardiner Bolig i balance VELUX Danmark A/S 2012 velux.dk VELUX ovenlysvinduer er udstyret med beslag,

Læs mere

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Intelligent bolig uden besvær økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret og tidløst design

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Belysning HORTUS Solcellelampe med sensor sort... 6

INDHOLDSFORTEGNELSE. Belysning HORTUS Solcellelampe med sensor sort... 6 INDHOLDSFORTEGNELSE Belysning... 1 HORTUS Solcellelampe med sensor sort... 1 HORTUS Solcellelampe med sensor sort 2-pak... 2 HORTUS Solcellelampe med sensor sort til vægmontering... 3 HORTUS Solcellelampe

Læs mere

Transskribering af samtale 1

Transskribering af samtale 1 Transskribering af samtale 1 Nå Arne det her det er optrapningsskemaet for Metformin. Nu kan du se her hvordan man sædvanligvis optrapper med ca. 500 mg om ugen. Det du får nu er... Jeg får to gange om

Læs mere

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn.

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn. Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-vejledningen beskriver Arbejdstilsynets krav

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Højdepunkter. PD4-M-TRIO-DIM og PD4-M-TRIO-DALI 2012/1. www.beg-luxomat.com. Bevægelses- og tilstedeværelsessensorer. Lamper og skumringsrelæer

Højdepunkter. PD4-M-TRIO-DIM og PD4-M-TRIO-DALI 2012/1. www.beg-luxomat.com. Bevægelses- og tilstedeværelsessensorer. Lamper og skumringsrelæer Højdepunkter 2012/1 www.beg-luxomat.com Bevægelses- og tilstedeværelsessensorer PD4-M-TRIO-DIM og PD4-M-TRIO-DAI amper og skumringsrelæer V-bokse SMARTHOME KNX Kontakture SAFETYUX Side 4-5 Helt bekvemt

Læs mere

HusCompagniet SmartLiving

HusCompagniet SmartLiving HusCompagniet SmartLiving Med kampagnepakken får du et tryggere og mere komfortabelt hjem og du kan spare på elregningen Kampagnepakken indeholder lysstyring og automatisering af op til otte grupper lys

Læs mere

BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010

BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010 BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010 Side1af10 BARE EN VANDREHISTORIE 1. EXT. SKOV. DAG KATHRINE(14) går hjem fra skole i skoven. Hun har cowboybukser, sorte Converse og

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Case study Philips Workplace Innovation. Beliggenhed Philips Lighting. København, Danmark LED-armaturer og -lyskilder

Case study Philips Workplace Innovation. Beliggenhed Philips Lighting. København, Danmark LED-armaturer og -lyskilder Case study Philips Workplace Innovation Beliggenhed Philips Lighting København, Danmark LED-armaturer og -lyskilder Forbedret belysning er et af de mest effektive midler til at skabe et bedre arbejdsmiljø.

Læs mere

SpaceWise. Kontorbelysning. Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem. Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer

SpaceWise. Kontorbelysning. Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem. Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer Kontorbelysning Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer Nyd fleksibiliteten og de store besparelser, der kommer med den! Spar energi, pas

Læs mere

En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit. Introduktion og oplæring til konceptet

En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit. Introduktion og oplæring til konceptet En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit Da jeg blev konstateret nyresyg, blev jeg meget hurtig tvunget til at spise helt anderledes end jeg havde gjort tidligere. Før havde jeg ikke i særlig høj

Læs mere

Krystallinske Refleksioner

Krystallinske Refleksioner Krystallinske Refleksioner Viera Collaro Forslag til integreret kunst, Syddansk Universitet, Odense, 2012 Krystallinske Refleksioner Skitseforslag til integreret kunst, marts 2012 Syddansk Universitet,

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - løsninger til Erhversbygninger Program 9.0.0.0.0.3 Dagslysstyring tænd/sluk med PIR i master/slave funktion Lysstyringsfunktioner Master-tilstedeværelsesdetektoren måler den aktuelle lysstyrke

Læs mere

DØGNRYTMELYS INVITERER DAGSLYSET INDENFOR

DØGNRYTMELYS INVITERER DAGSLYSET INDENFOR DØGNRYTMELYS INVITERER DAGSLYSET INDENFOR MOTO MUTO LYSER OP Døgnrytmelys skal skabe trivsel i et miljø i bevægelse og forandring. Sådan lyder filosofien i Moto Muto, der har designet og installeret lysstyring

Læs mere

Sommercamp i Barretstown for søskende

Sommercamp i Barretstown for søskende Sommercamp i Barretstown for søskende Hvad er Barretstown? Barretstown er en specialdesignet camp i Irland, der tilbyder rekreationsophold til henholdsvis børn med alvorlige sygdomme og deres søskende.

Læs mere

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer Lær med stil Af Ulla Gammelgaard, lærer Jeg sidder aldrig ved skrivebordet mere. Hvis jeg gør andre ting samtidig, føler jeg mig mere tilpas og har mere lyst til at lave lektier. Jeg har det også bedst

Læs mere

Undervisningsevaluering Kursus

Undervisningsevaluering Kursus Undervisningsevaluering Kursus Fag: Matematik A / Klasse: tgymaauo / Underviser: Peter Harremoes Antal besvarelser: ud af = / Dato:... Elevernes vurdering af undervisningen Grafen viser elevernes overordnede

Læs mere

Vi ved mest om lys...

Vi ved mest om lys... Vi ved mest om lys... Generationers erfaring i ungt firma Dansk Belysnings Service A/S bygger på det gamle, hæderkronede Søren Madsen Lampe A/S, som blev stiftet i Danmark i 1923. Da det gamle familiefirma

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Se lyset: dagslys og kunstlys

Se lyset: dagslys og kunstlys Se lyset: dagslys og kunstlys Kjeld Johnsen, SBi, AAU-Cph Kontormiljø.2014 Se lyset: Dagslys og kunstlys Oversigt Dagslys og potentialer Hvorfor er (dags-)lyset så vigtigt? - Lys og døgnrytme Hvordan bygger

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1 Belysning 0 1 EL BELYSNING Registrering Der foretages en entydig registrering af: anlægsbeskrivelse af belysningsanlæg zone areal almen belysning, installeret effekt i brugstiden,

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Intelligent bolig uden besvær

Intelligent bolig uden besvær Energistyring Større komfort Større sikkerhed Helt enkelt Intelligent bolig uden besvær Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret

Læs mere

Vinduer og dagslys $I.MHOG-RKQVHQ'DJVO\VJUXSSHQ6WDWHQV%\JJHIRUVNQLQJVLQVWLWXW6%, Felt- og spørgeskemaundersøgelse. Generelt om kontor og indeklima

Vinduer og dagslys $I.MHOG-RKQVHQ'DJVO\VJUXSSHQ6WDWHQV%\JJHIRUVNQLQJVLQVWLWXW6%, Felt- og spørgeskemaundersøgelse. Generelt om kontor og indeklima Vinduer og dagslys $I.MHOG-RKQVHQ'DJVO\VJUXSSHQ6WDWHQV%\JJHIRUVNQLQJVLQVWLWXW6%, Lyset, og i særlig grad dagslyset, har altid været omtalt som en meget væsentlig faktor for vores oplevelse af rum. Ikke

Læs mere

Dagslys. Betydningen av dagslys i bygninger hvad er godt og hvad er vigtig for at sikre sundhed og velvære? Jens Christoffersen, VELUX A/S

Dagslys. Betydningen av dagslys i bygninger hvad er godt og hvad er vigtig for at sikre sundhed og velvære? Jens Christoffersen, VELUX A/S Dagslys Betydningen av dagslys i bygninger hvad er godt og hvad er vigtig for at sikre sundhed og velvære? Jens Christoffersen, VELUX A/S Title/Department/Archive/Author 1 Visual aspects of light M. Knoop

Læs mere

Kan du spise & træne efter dit DNA? Kan du skræddersy den perfekte kost og motion ud fra dine gener? fit har testet og se resultatet.

Kan du spise & træne efter dit DNA? Kan du skræddersy den perfekte kost og motion ud fra dine gener? fit har testet og se resultatet. Kan du spise & træne efter dit DNA? Kan du skræddersy den perfekte kost og motion ud fra dine gener? fit har testet og se resultatet. Af: Anne Hermansen, foto: Peter Nørby JEANET KLEVANG Fakta: 43 år.

Læs mere

Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet

Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet Formål med projekt Konkretisering af behov for patienter og personale Brugerbaseret forbedring af belysningsforhold, v.hj.a. lysregistrering samt brugerundersøgelse

Læs mere

SORØ MADMARKED -SOCIALT OG BÆREDYGTIGT INITIATIV

SORØ MADMARKED -SOCIALT OG BÆREDYGTIGT INITIATIV 1 SORØ MADMARKED -SOCIALT OG BÆREDYGTIGT INITIATIV Sorø Madmarked er socialt bæredygtigt, fordi mange i udkanten af arbejdsmarkedet inviteres indenfor og så betyder salg af lokale fødevarer i rå- og forarbejdet

Læs mere

Omsorgscentret Fælledgården

Omsorgscentret Fælledgården På 1. sal på Fælledgården, trænger der til en kærlig hånd. Der er ikke blevet gjort meget de sidste 30 år, for der er ikke penge til de gamle. Både personale og beboere virker meget glade for at være der.

Læs mere

Særlig sensitivitet & mindfulness. Eva Bie Lilleør Ledelses- og Stressrådgiver

Særlig sensitivitet & mindfulness. Eva Bie Lilleør Ledelses- og Stressrådgiver Særlig sensitivitet & mindfulness Eva Bie Lilleør Ledelses- og Stressrådgiver Særlig Sensitivitet har altid været Nervøsitetens tidsalder (Billede & tekst fra Byvandring.nu) 3 I modstand med det, der er

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere