Læringsmål. Materialer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læringsmål. Materialer"

Transkript

1 I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at sundhed ikke er en fast defineret størrelse, men et relativt begreb. Det er altså eleven selv, der er med til at definere, hvad der er sundt. I forløbet om leg, bevægelse og motion fik eleverne blandt andet mulighed for at reflektere over, hvilke muligheder de har for at bevæge sig, hvor meget de bevæger sig, og hvad der giver dem lyst til at bevæge sig. At eleverne reflekterer over, at venskaber og deltagelse i positive fællesskaber har indflydelse på deres trivsel og sundhed. Eleverne skal bl.a. reflektere over, hvad et godt venskab og fællesskab er. Eleverne kommer nærmere en forståelse af, at venner og fællesskaber er vigtige for at trives og være sund, men at det også er individuelt, hvor meget man har brug for at være sammen med sine venner eller være sammen med andre. En rundtur i Sundhedsstjernen // 30 minutter. Aktiv brainstorm // 25 minutter. Tør du se en klassekammerat i øjnene? // 15 minutter. Dobbeltcirkel // 20 minutter. Giv din klassekammerat et klap på skulderen // 30 minutter. Er du enig eller uenig? // 45 minutter. Sundhedsaftalen // 45 minutter. Terning-evaluering // 25 minutter. Introduktion Denne øvelse lavede eleverne også i introforløbet. Det kan være en god ide at lave øvelsen igen, fordi eleverne bliver mindet om, at sundhedsbegrebet skal forstås bredt og positivt, og at levevilkårene og livsstilsfaktorerne påvirker hinanden. Det er vigtigt med denne refleksion og forståelse, før eleverne går i dybden med en specifik livsstilsfaktor.

2 Hvis eleverne lavede øvelsen i introforløbet, kan du vurdere, om det er tilstrækkeligt at tage Sundhedsstjernen frem og snakke med eleverne om, hvordan levevilkår og livsstilsfaktorer påvirker elevernes mulighed for at føle sig og være sund. Eleverne får en dybere forståelse for sammenhængen mellem levevilkår og livsstilsfaktorer og kan reflektere over deres sundhed i relation til venner og fællesskaber. Materialer Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 fra introforløbet se Sundhedsmappen. Kridt kan anvendes til at tegne Sundhedsstjernen frem for de fem ark fra bilag tre. Forberedelse og organisering Læreren/pædagogen beslutter, om de fem ark, der ligger ved bilag tre, skal anvendes, eller om Sundhedsstjernen skal tegnes op med kridt. Hvis de fem ark anvendes, skal de placeres i en stor cirkel. Hvis der er tid, kan læreren/pædagogen få det til at ligne en stjerne. På den måde bliver det nemmere for eleverne at overføre Sundhedsstjernen på tavlen til figuren på gulvet. Øvelsen kræver plads til, at eleverne kan bevæge sig rundt mellem arkene på gulvet. Alle elever placerer sig uden for Sundhedsstjernen (eller arkene, der danner en cirkel). Læreren/pædagogen forklarer, at de nu står i det, der hedder levevilkår, og at det kan være svært at ændre på ens levevilkår. Eleverne går sammen to og to og fortæller hver især om deres levevilkår. Læreren/ pædagogen kan benytte følgende hjælpespørgsmål: o Hvordan bor du? Bor du i lejlighed, hus eller andet? o Har du nogle muligheder for at gå til sport i din fritid? Læreren/pædagogen gør opmærksom på, at eleverne kan vise interesse ved at spørge nysgerrigt ind til hinandens levevilkår. Når eleverne har snakket færdigt, går de i makkerpar videre ud til et af livsstilsområderne (Sundhedsstjernens spidser). Her skal de fortælle om hinandens liv ud fra livsstilsfaktorerne. Eksempler: o Hvis et makkerpar står i feltet Andet?, kan de fx fortælle hinanden, hvor mange timer de sover om natten, hvornår de sidst har været syge, eller om de vasker hænder, før de spiser osv.

3 o Hvis et makkerpar står i feltet Følelser og selvværd, kan de fx fortælle hinanden, hvad de gør, når de synes, at noget er svært enten i skolen eller derhjemme, eller om de glade, når de skal i skole. o Hvis et makkerpar står i feltet Venner og fællesskaber, kan de fx fortælle, hvem de er sammen med, enten i skolen eller derhjemme. Eller om de fx har et godt fællesskab på gymnastik- eller fodboldholdet. o Hvis et makkerpar står i feltet Leg, bevægelse og motion, kan de fx fortælle om deres fritidsinteresser, eller om de går eller cykler til skole. o Hvis et makkerpar står i feltet Mad og måltider, kan de fx fortælle om, hvad de får at spise til aftensmad derhjemme, hvad de godt kan lide at have med i madpakken, om de godt kan lide at spise sammen med andre eller alene. På lærerens/pædagogens signal går alle elever ind i midten af Sundhedsstjernen. Her finder de en ny makker og går ud til et nyt livsstilsområde. Dette fortsætter, indtil alle elever har været omkring alle fem livsstilsområder. Variationer Læreren/pædagogen kan vælge, at eleverne ikke skifter makker undervejs. På den måde bliver det nemmere at holde styr på, at alle elever når ud til alle livsstilsområder. Eleverne reflekterer over og får indsigt i, hvad der kendetegner et godt venskab og godt fællesskab. Materialer To A3 ark til hver gruppe. Det ene A3 ark skal have overskriften venskab og det andet fællesskab. Forberedelse og organisering Hæng begge A3 ark op på væggene, eller læg dem på et bord, således at der er mulighed for, at hver gruppe kan stå på en række foran papiret. Det kan være en god idé at organisere øvelsen sådan, at alle elever står på rækker inde midt i klasselokalet og løber ud fra midten. Elevgrupperne, bestående af fire-fem elever, stiller sig i hver en række et par meter fra deres ark, der hænger på væggen eller ligger på et bord. Den forreste elev i rækken holder en blyant i hånden. Læreren/pædagogen fortæller: På mit signal skal I skrive, hvad I synes, der kendetegner et godt venskab, fx god at snakke med, eller en man kan stole på.

4 På lærerens/pædagogens signal løber den første elev op til arket og skriver sin sætning. Eleven løber tilbage og giver den næste elev i rækken blyanten. Den næste elev i rækken løber op til arket og skriver sin sætning. Læreren/pædagogen vurderer, hvor lang tid aktiviteten skal fortsætte, men regn med ca. fem-syv minutter. Når tiden er gået, går gruppen op til deres ark. Hvis alle i gruppen er enige om, at sætningen siger noget om, hvad der kendetegner en god ven eller et godt venskab, skal de sætte ring om sætningen. Nu skal eleverne lave den samme øvelse, men med fokus på fællesskab. Læreren/pædagogen fortæller: Øvelsen er den samme som før, men denne gang skal I skrive, hvad der kendetegner et godt fællesskab. Et godt fællesskab kan man have mange steder, fx i klassen, på håndboldholdet, ens band eller arbejdsplads. I må meget gerne lade jer inspirere af mange forskellige fællesskaber. Når tiden er gået, går gruppen op til deres ark. Hvis alle i gruppen er enige om, at sætningen siger noget om, hvad der kendetegner et godt fællesskab, skal de sætte ring om sætningen. Arkene gemmes, så de kan bruges i øvelsen Klassens Sundhedsaftale. Opsamling I fællesskab laves en opsamling på, hvad hhv. et godt venskab og fællesskab betyder for eleverne. Lav to cirkler på tavlen, der går lidt indover hinanden, som vist nedenunder. Lad eleverne byde ind med, hvad der er vigtigt i hhv. et godt fællesskab og et godt venskab. Fx i et venskab kan man sige fortrolige ting til hinanden og i et fællesskab sikrer man sig, at alle føler sig godt tilpas. Hvad er vigtigt i både venskaber og fællesskaber? Hvad er de tydelige forskelle mellem et venskab og et fællesskab? Sørg for løbende at spørge eleverne om uddybninger og eksempler på deres ord og sætninger, så det bliver nuanceret. Venskab Fællesskab

5 Introduktion I en klasse søger eleverne tit sammen med dem, de føler sig mest trygge ved. I denne aktivitet gælder det om at udgå så sent som muligt. Derfor vil det være taktisk klogt IKKE at vælge at se på netop den eller dem, som man har det bedst med. Formål Hensigten med øvelsen er, at eleverne ser klassekammerater i øjnene, som de normalt ikke ser i øjnene. Eleverne får indsigt i, at de alle er en del af klassefællesskabet. Eleverne får en forståelse for, at det er vigtigt at se hinanden i klassen også dem, man normalt ikke snakker så meget med. Forberedelse og organisering Klassen deles i to hold, som skal være i samme rum, så læreren/pædagogen kan styre aktiviteten. Det vurderes, om aktiviteten kan foregå i klassen, eller om der skal et større rum til. Som udgangspunkt burde der være plads nok i et klasselokale, hvis eleverne fx står rundt om et bord eller I flytter lidt på møblerne. Hvert hold stiller sig i en rundkreds, hvor eleverne har front mod hinanden. Alle elever skal nu kigge ned i gulvet. Når læreren/pædagogen siger nu, skal alle løfte hovedet samtidig og med det samme se direkte i øjnene på én (og kun én) klassekammerat fra deres egen cirkel. Hvis to elever rammer hinanden altså hvis de ser på hinanden samtidigt er de ude. De elever, der er ude, forbliver i cirklen, men sætter sig på hug/på gulvet, indtil aktiviteten er forbi. Læreren/pædagogen giver et nyt signal. Aktiviteten fortsætter, indtil der kun er en eller to elever tilbage. Det gælder selvfølgelig om at undgå at blive ramt. Hvis den ene gruppe bliver hurtigt færdig, kan den sagtens starte på en ny runde uafhængigt af det andet hold. Læreren/pædagogen vurderer, hvor længe aktiviteten skal fortsætte.

6 Variationer Efter et par runder kan man lave nye hold, fx alle pigerne på et hold og drengene på det andet. Hvis eleverne udgår meget hurtigt, kan man lave holdene større (fx hele klassen samlet). Man kan også lave mindre hold, hvis man ønsker mere udskiftning/aktivitet. Opsamling Under aktiviteten kan læreren/pædagogen holde øje med, om eleverne hele tiden vælger de samme at se på, eller om de er gode til at vælge nye. Tag gerne en snak med eleverne om, hvilke overvejelser de gjorde sig i den forbindelse. I dette tilfælde kunne læreren/pædagogen fx spørge: Hvordan var det at se hinanden i øjnene? Prøvede I at se nogle i øjnene, som I aldrig har set i øjnene før? Hvordan føltes det, når dén man så i øjnene også kiggede på én? Introduktion Denne øvelse minder lidt om Aktiv brainstorm, men forskellen er, at eleverne nu skal fokusere på, hvad de SELV kan gøre for at bidrage til et godt klassefællesskab. Det er vigtigt at holde dem fast på, at det altså ikke er udefrakommende ting som fx klasseture, sofahjørne o.l., men at det er deres egne handlinger og adfærd, det drejer sig om. Eleverne får indsigt i, at de selv kan være med til at skabe et godt klassefællesskab. Forberedelse og organisering Der skal være mulighed for, at eleverne kan stå i en dobbeltcirkel. Alle elever får to minutter til at skrive ca. fem stikord til, hvordan man som elev selv kan være med til at skabe et godt klassefællesskab. Fx sørge for at tage alle alvorligt, hilse på alle i klassen, være en god arbejdsmakker, tage initiativ i gruppearbejde, osv. Herefter skal alle tage deres ark papir og stille sig op i en dobbeltcirkel, så hver elev har en makker, de ser på. Hver elev udvælger et af sine ord/sætninger, som han eller hun præsenterer sin makker for ved at fortælle, hvorfor man har valgt netop det ord/den sætning.

7 Læreren/pædagogen er opmærksom på, hvornår alle makkerparrene har præsenteret deres ord/sætning, så der kan gives signal til, at alle i ydercirklen skal flytte sig en plads til højre, mens alle i indercirklen bliver stående. Øvelsen gentages fire-fem gange, mens eleverne hver gang (så vidt muligt) vælger et nyt ord fra deres stikordsliste. Alle elever skal nu sætte sig på deres pladser igen og tilføje nye stikord eller sætninger til deres liste. Det kan være ord eller sætninger, de har hørt deres makkere sige eller helt nye sætninger, de er kommet i tanke om i mellemtiden. Opsamling Der samles op i klassen ved at læreren/pædagogen tager en runde og spørger ind til, hvilke ord/sætninger eleverne har fået skrevet. Lad gerne eleverne uddybe ved at komme med eksempler på, hvad ordet/sætningen betyder, og hvorfor de synes det er vigtigt for klassefællesskabet. Det er en god idé at bede eleverne gemme deres stikordslister, alternativt samle dem ind. Når I skal lave øvelsen Klassens Sundhedsaftale i slutningen af dette forløb, kan eleverne evt. se på dem igen og bruge det, de har skrevet. Introduktion Alle elever har brug for at føle sig som en del af klassefællesskabet. Denne øvelse kan være med til at give den enkelte en oplevelse af, at han eller hun rent faktisk bidrager med noget godt i klassen. Det er vigtigt, at læreren/pædagogen sørger for, at der kun bliver skrevet positive ting på sedlerne. Formål At få alle elevers positive egenskaber fremhævet. Hver enkelt elev skal have en forståelse af, at han/hun kan bidrage med noget godt til klassefællesskabet. Materialer Post-it (10 lapper pr. elev). Hvert makkerpar skal have noget at skrive med. (Hvis man vælger at arbejde med variationen, skal man i stedet have et A4 ark karton/papir pr. elev samt tuscher og tape)

8 Forberedelse og organisering Hvert makkerpar skal have noget at skrive med plus det antal post-it sedler, som der er elever i klassen. Eleverne sidder sammen to og to. Hvert makkerpar har så mange post-it sedler, som der er elever i klassen. Det første makkerpar stiller sig op til tavlen med ryggen mod klassen. Nu skal alle de andre makkerpar skrive et ord/en sætning på en post-it til hver af de to, der står ved tavlen. Læreren/pædagogen fortæller: Nu gælder det udelukkende om at tænke på hinandens gode egenskaber. Alle her i klassen har noget godt, som de bidrager med til klassefællesskabet. I skal om lidt skrive et positivt ord/en positiv sætning, som passer til den, I skal give jeres post-it. Når I har skrevet en post-it til hver af de to ved tavlen, går I op og sætter dem på jeres klassekammerater og giver dem et klap på skulderen. Læreren/pædagogen kan vælge at komme med nogle eksempler på, hvilke ord/sætninger eleverne kan skrive, fx god til at motivere, god til at lytte når man har det svært, god til at hjælpe med det faglige, god til at invitere alle med i fællesskabet, opmærksom på alle i klassen, osv. Når de to ved tavlen har fået sat en post-it på skulderen af alle makkerparrene, sætter de sig på deres pladser, og et nyt makkerpar stiller sig ved tavlen. Øvelsen fortsætter, til alle har været oppe og fået klap på skulderen af klassekammeraterne. Hver elev sørger for at samle sine post-it sedler og læse dem. Når alle har været oppe, snakker eleverne i deres makkerpar om, hvilke ord/sætninger, der overraskede dem mest, og hvilke, der gjorde dem mest glade. (Det samme gælder for variationen, hvor eleverne skriver på ét ark papir). Variation Man kan lave øvelsen ved at tape et stykke A4 karton/papir på ryggen af hver elev. Nu skal alle elever gå rundt imellem hinanden og skrive ord på hinandens stykker papir. Det fungerer bedst med en tusch. Det er vigtigt, at læreren/pædagogen holder øje med, at alle når rundt til alle. Man kan give eleverne en ekstra udfordring ved at prøve at finde på nye ord dvs. ingen gentagelser på papiret. Opsamling Læreren/pædagogen samler op i klassen ved fx at spørge: Hvad snakkede I om i jeres makkerpar? Hvilke ord gjorde jer mest glade? Hvad overraskede jer? Er der noget, I vil være mere opmærksomme på fremover?

9 Man kan bede eleverne om at tage deres post-it sedler med hjem og vise dem til deres forældre og fortælle om øvelsen. Måske kan de spørge deres forældre om, hvad de selv var gode til at gøre for klassefællesskabet, dengang de gik i skole. Introduktion Ved hjælp af to små film får eleverne indblik i to menneskers valg, fravalg og udfordringer, hvilket sætter gang i elevernes refleksioner om egne valg, fravalg og forskellige handlemuligheder. Eleverne kan danne sig en mening og træffe individuelle valg på baggrund af andres udsagn om livsstil, venner og fællesskaber. Forberedelse og organisering Viktor Axelsen Find filmen om Viktor Axelsen på styrpåsundheden.dk 1. Klik på inspiration og materialer, klik på undervisningsforløb, klik på videoer. Filmen varer 3 minutter og 20 sekunder. Læreren/pædagogen læser udsagn + tillægsspørgsmål til Er du enig eller uenig? Vurdér, om de evt. skal tilpasses yderligere til klassen. Læreren/pædagogen medbringer udsagn + tillægsspørgsmål til Er du enig eller uenig? Læreren/pædagogen læser indledningen til filmen: Nu skal I se en kort film, der handler om at være ung og elitesportsudøver. Filmen er optaget i 2011, da Viktor Axelsen var 17 år og allerede levede som professionel badmintonspiller. Viktor er lige flyttet alene fra fødebyen Odense til København. Her skal han have et meget hektisk liv til at gå op i en højere enhed for at nå sit mål. Han vil være verdens bedste badmintonspiller. Efterfølgende skal I tage stilling til nogle forskellige udsagn, så det er vigtigt, at I følger godt med. Læreren/pædagogen forklarer, at klasseværelset er inddelt i to rum. Den ene rum betyder ENIG, den anden rum betyder UENIG. Læreren/pædagogen forklarer: I skal tage stilling til nogle forskellige udsagn om Viktors og jeres egen livsstil. I har sikkert mange forskellige bud på, hvad der er vigtigt for jeres livsstil og sundhed. I skal tage stilling til, om I er enige eller uenige i det, jeg 1

10 læser op. I skal placere jer i det rum, der passer til det, som I vil svare. Når I har placeret jer, stiller jeg et tillægsspørgsmål, som I skal snakke om med enten en fra det samme eller det andet rum. Det styrer jeg. Det bliver spændende at se, hvad vi er enige eller uenige om. Læreren/pædagogen læser første udsagn op (se længere nede). Eleverne reflekterer over udsagnet, mens de finder hen til den endevæg, som passer til deres svar. Når alle er placeret, siger læreren fx: Nu skal I finde en makker, som står i det samme (eller modsatte) rum som jer. Snak kort om, hvorfor I er enige eller uenige. Efter hvert udsagn er der et tillægsspørgsmål som I kan bruge, men I kan selvfølgelig også lave jeres egne. Tillægsspørgsmålene diskuteres med samme makker, som man allerede står sammen med. Læreren/pædagogen læser næste udsagn op, osv. Er du enig eller uenig? (Viktor Axelsen) 1. Jeg vil som 17-årig gerne leve et liv som Viktor Axelsen. o Hvorfor er du enig eller uenig? 2. Jeg mener, at Viktor lever et sundt liv - tænk på livsstilsfaktorerne i Sundhedsstjernen. o Hvorfor er du enig eller uenig? 3. Jeg ville gerne træne fire-fem timer om dagen, hvis jeg selv kunne bestemme, hvilken sport det skulle være. o Hvad laver du i din fritid? 4. Jeg mener, det er vigtigt at have venner eller veninder, som man kan snakke med om alt muligt. o Hvad snakker du om med dine venner eller veninder? 5. Jeg ville godt være venner med en som Viktor, selvom han prioriterer sin sport før mig. o Hvad er vigtigst for dig i et venskab? 6. Det er sundt at tage til fest. o Hvorfor er du enig eller uenig? 7. Som ung kan man sagtens være en del af fællesskabet, selvom man ikke går til fest eller med i byen. o Hvorfor er du enig eller uenig? 8. Hvis man en dag hellere vil være sammen med familien eller bare lave noget andet, skal man kunne vælge vennerne fra, uden at de bliver sure på en. o Hvorfor er du enig eller uenig? 9. Viktors motivation for at blive verdens bedste badmintonspiller gør, at han stiller urimeligt høje krav til sig selv. o Hvad er du motiveret for at blive dygtig til?

11 Variationer Der kan udarbejdes andre udsagn af enten lærer/pædagog eller elever. Øvelsen har den sidegevinst for læreren/pædagogen, at den kan give indblik i elevernes sociale handlemønstre. Vælger de det samme som deres bedste klassekammerat, eller kan de stå ved deres egne holdninger. Tal evt. med eleverne om dette. Forberedelse og organisering Daniel Harris Find filmen om Daniel Harris på styrpåsundheden.dk 2. Klik på inspiration og materialer, klik på undervisningsforløb, klik på videoer. Filmen varer 4 minutter og 18 sekunder. Læreren/pædagogen læser udsagn + tillægsspørgsmål til Er du enig eller uenig? Vurdér, om udsagnene skal tilpasses klassen. Læreren/pædagogen medbringer udsagn + tillægsspørgsmål til Er du enig eller uenig? Læreren/pædagogen læser indledningen til filmen: Det I skal se nu, er en kort film, der handler om Daniel Harris. Han er dværg og ligner derfor ikke flertallet. I filmen fortæller han om, hvordan det er at være anderledes, og hvorledes han takler det. Daniel går meget op i sin krop og dyrker konditions- og styrketræning. Efterfølgende skal I tage stilling til nogle forskellige udsagn, så det er vigtigt, at I følger godt med. Eleverne ser filmen. Samme fremgangsmåde som øvelsen med Viktor Axelsen (udsagn og tillægsspørgsmål til filmen om Daniel Harris ses nedenfor). Er du enig eller uenig? (Daniel Harris) 1. Daniel Harris virker til at leve et godt og sundt liv ud fra de oplysninger, vi fik i filmen. o Hvorfor er du enig eller uenig? 2. Jeg føler en indre tilfredsstillelse, efter jeg har været fysisk aktiv. o Hvornår og hvordan er du fysisk aktiv? 3. Jeg dyrker fysisk aktivitet, fx konditions- og styrketræning, for at få eller bevare et flot udseende. o Hvem definerer, hvad et flot udseende er? 4. Jeg kan godt lide at svede. o Hvornår sveder du mest? 5. Jeg er fysisk aktiv, fordi jeg gerne vil forbrænde kalorier. 2

12 o Hvad motiverer dig til at være fysisk aktiv? 6. At være en del af et fællesskab er vigtigt for min sundhed. o Hvilket fællesskab er du en del af? o Hvordan er I sammen, og hvad er I fælles om? 7. Man kan ikke komme igennem livet uden den tryghed, som venner og familie giver en. o Hvad er tryghed for dig? 8. Jeg ville have svært ved at være ven med en, der er så anderledes som Daniel. o Har du prøvet at føle dig anderledes? 9. Jeg tror, at Daniel ville have haft det godt, hvis han havde gået i vores klasse. o Hvordan kan man skabe et klassefællesskab, hvor der plads til at være anderledes? Introduktion Eleverne har nu arbejdet en del med emnet venner og fælleskaber. De har undervejs gjort sig tanker, erfaringer og lavet notater, som de kan trække på i denne øvelse. Måske trænger de til at få genopfrisket, hvad de er kommet frem til tidligere. I så fald kan deres ark fra aktiv brainstorm samt stikordslisterne fra dobbeltcirkel bruges. Eleverne kan være med til at lave en eller flere sundhedsaftaler omkring, hvad der skal kendetegne fællesskabet i klassen. Forberedelse og organisering Læreren/pædagogen læser vejledningen til Klassens Sundhedsaftale (Lærervejledning 3 i Sundhedsmappen). Læreren/pædagogen finder en god plads i klasseværelset til Klassens Sundhedsaftale. Materialer Klassens Sundhedsaftale. Elevernes ark fra aktiv brainstorm og stikordslister fra øvelsen med dobbeltcirkel. Læreren/pædagogen forklarer: Vi har fået mere viden om venner, fællesskaber og sundhed i vores klasse. Vores viden skal vi bruge til også at få nogle sunde vaner for fællesskabet i

13 klassen. Nu skal vi på demokratisk vis blive enige om en sundhedsaftale for klassen, som handler om, hvordan vi sikrer et godt fælleskab i klassen. På plakaten Klassens Sundhedsaftale er et eksempel på en aftale. Et andet eksempel kunne være I vores klasse siger vi godmorgen til når vi møder om morgnen, ligesom på en arbejdsplads. Processen frem mod en aftale kunne eksempelvis være: o Eleverne går sammen i grupper på fire til seks personer og bliver enige om én aftale (10 minutter). o To grupper går sammen og vælger den ene eller den anden gruppes aftale eller laver en kombination (ca.10 minutter). o Læreren/pædagogen modtager buddene på sundhedsaftaler på skrift og læser dem op. Hvis der er spørgsmål til aftalerne, diskuteres det i klassen. Hver af sundhedsaftalerne får et nummer, som eleverne kan stemme på. Der foretages nu en anonym afstemning i klassen. Hver elev afgiver en stemme til læreren, som tæller dem op. Den sundhedsaftale, der har fået flest stemmer, skrives på plakaten med Klassens Sundhedsaftale af en elev. Læreren/pædagogen tager en snak med eleverne om, hvordan de vil opfylde deres nye sundhedsaftale. For at sundhedsaftalen skal få en effekt, er det afgørende, at lærerne/pædagogerne jævnligt følger op på aftalen og er gode rollemodeller. Fx ved tydeligt at sige godmorgen, og i tale sætte når eleverne er gode til at gøre det eller ikke. Formål Øvelsen er en opsamling og evaluering på forløbet om venner og fællesskaber. Eleverne kan evaluere forløbet og italesætte deres viden om venner og fællesskaber. Materialer Tre terninger fra Sundhedskassen. Tre ark med kopier af spørgsmålene. Se spørgsmålene længere nede. Forberedelse og organisering Der skal være plads til, at eleverne kan stå i tre cirkler.

14 Eleverne inddeles i grupper, der placerer sig i tre cirkler og får en terning hver. Læreren/pædagogen udvælger en elev fra hver cirkel, som skal læse spørgsmålene op under øvelsen. Den elev, som læreren har valgt til at læse spørgsmålene op, starter med terningen. Eleven kaster terningen stille og roligt ud til en tilfældig elev i sin egen cirkel. Det tal, som tommelfingeren lander på, når terningen gribes, siges højt, fx tallet fem. Oplæseren læser spørgsmål fem højt. Eleven, der greb terningen, svarer så godt han/hun kan og kaster terningen videre til en ny elev, som svarer på det spørgsmål, som tommelfingeren lander på. Øvelsen fortsætter på denne måde. Eleverne skal sørge for, at alle får terningen og svarer på et af spørgsmålene. Variationer Læreren/pædagogen og eventuelt eleverne laver deres egne spørgsmål. Hvis der er flere elever, der gerne vil læse spørgsmålene højt, kan der indlægges byt undervejs. Spørgsmål til terning-evaluering 1. Hvad har du lært? 2. Hvad fandt du interessant? 3. Hvad var svært for dig? 4. Er der noget, du gerne vil lære mere om? 5. Hvad kan du bedst huske fra forløbet? 6. Hvad vil du bruge i andre sammenhænge end skolen? 7. Hvornår er du en god ven? 8. Hvad betyder et godt venskab for dig? 9. Hvad synes du er det bedste ved klassens fællesskab? 10. Hvad vil du gøre for, at klassens fællesskab bliver endnu bedre? 11. Hvad kan dine klassekammerater gøre for, at klassefælleskabet bliver bedre? 12. Hvad er forskellen på et fællesskab og et venskab?

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed.

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed. Forløbet har til formål at arbejde med kompetenceområdet sundhed og trivsel. Øvelserne i forløbet tager udgangspunkt i kompetencemålet Eleven kan fremme egen og andres sundhed med udgangspunkt i demokrati

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for følelser og selvværd eller sundhed. Det er

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

FØLELSER OG SELVVÆRD

FØLELSER OG SELVVÆRD FØLELSER OG SELVVÆRD Forløbet om følelser og selvværd kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for følelser og selvværd

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

Elevernes forforståelse skal aktiveres og de skal finde ud af, at de allerede ved meget om, hvad det vil sige at være sund.

Elevernes forforståelse skal aktiveres og de skal finde ud af, at de allerede ved meget om, hvad det vil sige at være sund. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundhed kan være mange

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse.

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundheden både vedrører

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse.

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundheden både vedrører

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Materialer. Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 (se Sundhedsmappen under introforløbet kl.). Forberedelse og organisering

Materialer. Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 (se Sundhedsmappen under introforløbet kl.). Forberedelse og organisering I introforløbet arbejdede eleverne med, at begrebet sundhed kan være mange ting jf. Sundhedsstjernen. I forløbet om leg og bevægelse legede eleverne bevægelseslege og lavede bevægelseshistorier for at

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Overordnet. Læringsmål

Overordnet. Læringsmål I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet Ud i naturen er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS

SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS BAGGRUND Skolen skal være et rart sted at være. Og klassen skal være et fællesskab, hvor alle elever kan lære noget og udvikle sig og hvor alle kan bidrage til at finde

Læs mere

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

FællesskabsDiagrammer

FællesskabsDiagrammer 1a - Drejebog - Fællesskabsdiagrammer - s1 FællesskabsDiagrammer Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Fællesskabsdiagrammer Indhold Fælles Mål Denne øvelsesrække handler om fællesskaber og deres

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet PTSD Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Husk alle bevægelserne

Husk alle bevægelserne Husk alle bevægelserne Dette er en huskeleg, hvor hver elev introducerer en bevægelse. Eleverne skal stå i en cirkel, så alle kan se hinanden. Den voksne markerer cirklens start- og slutpunkt. Klassetrin:

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar.

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Bordet rundt Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Efter tur giver eleverne deres svar på arket, og giver pen og papir videre

Læs mere

Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen

Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen Trivselspolitik på Ejerslykkeskolen At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer noget. På skolen gør vi vores bedste

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Kragsbjergskolen, efteråret 2010 At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer

Læs mere

1. LÆRERVEJLEDNING. Hvad er mobning? Lærervejledning

1. LÆRERVEJLEDNING. Hvad er mobning? Lærervejledning Lærervejledning 1. LÆRERVEJLEDNING Hvad er mobning? Mobning - det handler om udstødelse Mobning er et dårligt mønster i en gruppe, hvor nogen bliver udstødt fra fællesskabet. Det opstår typisk i grupper,

Læs mere

ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om angst. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som findes

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Filtmåtter med de 120 hyppige ord

Filtmåtter med de 120 hyppige ord VEJLEDNING TIL Fodspor Filtmåtter med de 120 hyppige ord Med bogen På sporet af ordet fang tyven, opgaveæsken og app en På sporet af ordet, Turbo-ord, sækkekort, Læs Lydret bøgerne, gulvtæppet og filtmåtterne

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING 8 MODUL 148 Modul 8 - AFSLUTNING Modul 8 - AFSLUTNING 149 AFSLUTNING MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til at gå i skole

Læs mere

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Forældrenetværk Forældrenetværk er grupper af forældre, der ønsker at sætte

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8% beelser: 145 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8% beelser: 744 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5% beelser: 785 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3% beelser: 597 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,8% beelser: 559 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 217 Svarprocent: 86,8% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I januar og februar 217 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2% beelser: 417 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6% beelser: 757 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9% beelser: 599 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere