Evaluering af NICE Af Oxford Research September 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af NICE 2013-2015. Af Oxford Research September 2015"

Transkript

1 Evaluering af NICE Af Oxford Research September 2015

2 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og formål med evalueringen af NICE 2. Hvad bygger evalueringen af NICE på? 3. Overordnet vurdering af NICE processen fra start til nu 4. NICEs status og målopfyldelse 5. NICE s værdiskabelse 1. Overordnet værdiskabelse 2. NICE Forum s værdiskabelse 3. NICE Research s værdiskabelse 4. NICE Experiment s værdiskabelse 5. NICE Education s værdiskabelse 6. NICE Communication s værdiskabelse 6. Organisering og projektledelse 7. De oftest nævnte ønsker til NICE Læring og anbefalinger til næste skridt (NICE 2.0)

3 Baggrund og formål med evalueringen af NICE I projektet NICE (New Innovative Customer Experiences) arbejdes med serviceinnovation med henblik på at skabe unikke serviceoplevelser inden for turisme. Et centralt virkemiddel i NICE projektet er samarbejde og netværksdannelse mellem en lang række aktører med komplementære kompetencer og viden, herunder turismevirksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner og arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer i hovedstadsregionen. Målet er at skabe vækst inden for turisme via serviceinnovation. NICE-projektet løb fra november 2013 til august 2015 og har fået tilsagn om at kunne fortsætte i en fase 2 med midler fra indtil videre hhv. Vækstforum Hovedstaden og 3F/HORESTA. Konkret har NICE-projektet følgende indsatsområder: NICE Forum NICE Research NICE Experiments NICE Education NICE Communication Nærværende evaluering kortlægger og vurderer NICEs målopfyldelse og værdiskabelse dels den tværgående værdiskabelse og læring fra hele projektindsatsen og dels fra hver af de fem indsatsområder. Evalueringen belyser aktørernes, herunder særligt virksomhedernes udbytte af NICE og holdning til NICE, og har i mindre grad fokus på effekterne af NICE såsom nye arbejdspladser, øget omsætning, mv., som er vigtige, men som typisk først opstår på længere sigt. Evalueringen har desuden haft et særligt fokus på det fremadrettede perspektiv og på at finde indfange forslag til tiltag, som kan øge NICEs værdiskabelse mhp. at levere anbefalinger til det fremadrettede arbejde i NICE.

4 Hvad bygger evalueringen af NICE på? Dialog med og input fra NICEs projektledelse/styregruppe Desk research og gennemgang af projektmateriale og niceproject.dk Interview med 30 aktører, heraf 23 med repræsentanter for virksomheder Evaluerings- og fortolkningsmøde mhp. kvalificering af resultater og anbefalinger

5 Overordnet vurdering af projektet NICE Projektet tager udgangspunkt i et nyt fokusområde - serviceinnovation, oplevelsesudvikling og cocreation - som betinger et fokusskifte, som ikke sker 'over night. Med det in mente, er det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at NICE 1.0 er et vellykket (pilot)projekt, som overordnet set har levet op til de opsatte mål og succeskriterier. De væsentligste resultater er: at det er lykkes at samle en lang række aktører på tværs af turismens værdikæde om en fælles sag - serviceinnovation og co-creation af serviceoplevelser - i hovedstaderegionen, og at der er skabt ny viden og nye erkendelser, som de deltagende aktører har taget til sig. NICE-Projektet har dog også været præget af en række udfordringer, herunder: Det er et projekt, der har udviklet sig hen ad vejen (trial-and-error tilgang). Der har været skiftende projektledere henover projektperioden, da de udpegede projektledere af andre årsager har søgt nye udfordringer. Skiftene er dog blevet håndteret tilfredsstillende. Turismevirksomhederne har hele tiden skulle holdes til ilden bl.a. pga. travlhed. Der har været udfordringer og forsinkelser i NICE s indsatser på uddannelses- og forskningsområdet. Ovenstående udfordringer til trods, er det lykkes at skabe en god platform for det videre arbejde med serviceinnovation og serviceoplevelser hos forsknings- og uddannelsesinstitutionerne og i virksomhederne i NICE 2.0, som skal bidrage til at skabe effekter - vækst og arbejdspladser - inden for turismen på kort og langt sigt.

6 NICE s status og målopfyldelse (1) Der er igangsat og gennemført en lang række aktiviteter inden for fem indsatsområder, hvoraf mange er forløbet godt. Der er dog også enkelte områder, hvor projektet ikke er nået helt i mål, hvor resultaterne af kommet sent, og hvor der har manglet formidling/endnu ikke er blevet formidlet. NICE Forum Der er afholdt syv netværks- og uddannelsesmøder med fokus på diverse temaer ift. at kunne udvikle serviceoplevelser i særklasse, fx digital service, virksomhedskultur og customer experience management. Der er ifm. NICE Forum møder afholdt to workshops med fokus på udviklingen af et servicemanifest. Der ligger nu et udkast til servicemanifest med 10 punkter. NICE Research Der er gennemført en gæsteanalyse blandt ni af NICE medlemmernes gæster ca interviews - i perioden fra december 2014 til maj Der er gennemført en international benchmark-analyse ved konsulentfirmaet TCI (vinteren 2014/15). Til ph.d.-afhandlingen gennemføres dataindsamling af to hold studerende fra Copenhagen Business Academy ifbm. deres praktik i virksomheder. 1. gang om virksomhedernes oplevelse af god service og 2. gang af kundens/gæstens oplevelse af god service. Undervisere har gennemført kvalitative interviews på udvalgte praktiksteder. NICE Research har bl.a. bidraget til, at parter bag NICE har igangsat uddannelsestilpasningsinitiativer på baggrund af ny viden og nye perspektiver.

7 NICE s status og målopfyldelse (2) NICE Experiments Der er igangsat, gennemført og evalueret i alt otte eksperimenter og testcases inden for serviceinnovation med NICE-forum-medlemsvirksomheder i perioden nov til april De virksomheder, der har deltaget i eksperimenterne, giver udtryk for, at de efter eksperimenternes afslutning, er fortsat med at arbejde med serviceinnovation og udvikling af serviceoplevelser. Resultaterne er endnu ikke blevet præsenteret i NICE Forum, men præsenteres på et afsluttende møde med virksomhederne ultimo oktober NICE Education Udbuddet af eksisterende kurser og uddannelser inden for service og turisme er blevet kortlagt og er gjort digitalt tilgængeligt i foråret 2015 på Der gennemføres gap-analyseaktiviteter mhp. at identificere eventuelle gaps mellem udbuddet af uddannelser og behov. Arbejdet præsenteres på det afsluttende møde ultimo oktober NICE Communication Der er bl.a. udviklet en hjemmeside (niceproject.dk), der løbende opdateres, der er udsendt nyhedsbreve, afholdt stor afslutningskonference (NICE LIVE), der er produceret et 32 siders NICE LIVE Magasin mv. Løbende intern kommunikation til medlemmerne af NICE Forum før, under og efter møder.

8 NICE s overordnede værdiskabelse Det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at NICE har været med til at sætte vigtigheden af serviceoplevelser på dagsordenen, herunder at serviceoplevelser i særklasse er et betydningsfuldt konkurrenceparameter. Andre væsentlige resultater er: Der er skabt et nyt netværk for videns- og erfaringsudvekling med aktører fra forsknings- og uddannelsesinstitutioner, politiske- /interesseorganisationer og virksomheder i hovedstadsregionen, herunder forskellige typer virksomheder fx taxaselskaber, lufthavn, hoteller, mv. på tværs af værdikæden. Aktørerne har nye fået nye perspektiver og inspiration ift. arbejdet med serviceoplevelser. Dels har eksempelvis virksomhederne i NICE Experiments fået nye perspektiver på arbejdet med service(oplevelser), som de arbejder videre med, og dels har forsknings- og uddannelsesinstitutionerne fået ny viden, som har ført/fører til uddannelsestilpasning. Det ser ud til, at NICE har fået samlet en masse aktører og der er nu et fælles ståsted et lejrbål på tværs af værdikæden. Det er det væsentligste. At man har samlet parter på tværs, der alle arbejder med service, har været rigtig godt. Det har ikke været nemt, men det er lykkes. Ekstern konsulent Væsentlig pointer i relation til NICE værdiskabelse er: De mest involverede og engagerede har fået mest ud af at deltage i NICE-projektet. Enkelte, men store virksomheder indikerer dog, at de har fået et begrænset udbytte af NICE-projektet og er i tvivl om de fortsat skal deltage.

9 NICE Forum s værdiskabelse Det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at NICE Forum er værdiskabende for de deltagende aktører, herunder for virksomheder, på trods af, at der har været et mindre fald i antallet af deltagere til møderne fra 1. til 7. netværksmøde. Væsentlige resultater er, at: Aktørerne er blevet inspireret af hinanden og har fået ny viden og nye perspektiver. Der er opbygget relationer og netværk. Mange fremhæver det værdiskabende i, at forummøderne afholdes hos forskellige virksomheder, hvor aktørerne får indblik i praksis og konkrete problemstillinger, hvilket medvirker til at aktivere deltagerne. Desuden virker frekvensen af møder tilpas (ca. hver anden måned) ift. at holde gryden i kog, men formen på møderne bør justeres, grundet at: En stor andel af aktørerne efterspørger et større fokus på konkretiserings- og implementeringsdelen fx ved at der nedsættes mindre arbejdsgrupper, der kan igangsætte og gennemføre initiativer mellem møderne. Enkelte, men større aktører, synes at netværksmøderne er blevet for akademiske, for meget snak, en kaffeklub og mangler handlings- og implementeringsfokus og ikke er tilstrækkeligt topledelsesforankret. Netværksmøderne har bidraget med øget viden og indblik i, hvordan brancher og virksomheder arbejder, og hvordan vi kan bruge hinanden. Vi har fået input til, hvordan andre virksomheder har løst udfordringer, som vi også har stået overfor. Leder fra mindre virksomhed Netværksmøderne er blevet lidt af en kaffeklub. Der er kommet meget lidt konkret ud af det såsom fx værktøjer, benchmark/målinger, ti skridt mod bedre service, mv. Vi har ikke fået meget ud af det måske fordi vi arbejder meget med service. Direktør fra større virksomhed

10 Servicemanifestet har bidraget til en vigtig debat, men skal videreudvikles og ud over papiret Det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at arbejdet med at udvikle servicemanifestet har været en værdifuld proces, hvor NICE Forum virksomhederne har været engageret, og har bidraget til skabe en vigtig debat om serviceoplevelser i særklasse. Der er dog delte meninger om servicemanifestet blandt aktørerne i NICE, men enighed om, at det skal videreudvikles og ud over papiret. En stor andel af aktørerne mener, at manifestet er for ukonkret, indeholder for mange punkter, er vanskeligt at formidle, er svært at huske og ikke er handlingsorienteret nok. En stor andel af aktørerne peger desuden på at: Der er behov for at skabe ejerskab til manifestet blandt aktørerne i hele landet, hvorfor aktører fra hele landet skal involveres i (videre)udviklingen af manifestet kulturelle forskelle kan være en udfordring. Der skal tages højde for, at virksomhederne er forskellige. Manifestet skal afprøves og testes. Hvis der skal laves et manifest, skal det være mere åbent og med færre punkter. Det et vigtigere at kommunikere at service er vigtigt bl.a. ift. bundlinjen og løbende drøfte god service med hinanden. Administrerende direktør fra mindre virksomhed Tankegangen omkring manifestet er god, men punkterne er for lidt målrettede og ukonkrete. Fine overskrifter, men det skal være mere håndfest og operationaliserbart. Direktør fra stor virksomhed

11 NICE Researchs værdiskabelse Det er Oxford Researchs vurdering, at NICE Research har bidraget med ny viden og nye perspektiver, som turismens aktører kan handle på. CBA har eksempelvis igangsat nye initiativer på uddannelsesområdet pba. af nye erkendelser fra NICE projektet. Studerende og undervisere på CBA fik til opgave at være dataindsamlere ifbm. de studerendes praktikforløb i virksomheder. Dels for at indsamle data til ph.d.en i NICE pr0jektet og dels til intern brug på CBA. Første gang gik ikke optimalt bl.a. grundet, at spørgerammen, som de studerende skulle anvende, ikke fungerede, og at parterne ikke var klædt ordentlig på. Dette til trods, har nye indsigter og perspektiver bidraget til, at der allerede nu er taget initiativer på CBA ift. uddannelsesudvikling. NICE Research er derfor et vigtigt et indsatsområde, der indirekte og på længere sigt sammen med de øvrige indsatser vil bidrage til effektskabelse i form af fx jobskabelse og vækst i turismeerhvervet. Blandt aktørerne er der dog delte meninger om NICE Research, hvilket er typisk for tilsvarende projekter med deltagelse af virksomheder og forskere: Mens en stor del af aktørerne er positive over for, at der produceres forskning og analyser i regi af NICE, er der dog også virksomheder, som kritiserer NICE projektet for at være for styret af det akademiske fokus. Mange af research-aktiviteterne er kommet sent i gang og har ikke haft samme tempo, som projektets øvrige aktiviteter/indsatsområder. Det kritiseres af nogle, mens andre anser det som naturligt. Ift. sidstnævnte efterspørges, at resultaterne af analyser og ph.d.en formidles løbende, så flere kan drage fordel af heraf. Det, der er særligt godt med NICE, er, at de har stort fokus på at få data frem (analyser og tal) som viser, hvad vi mangler, og hvor turismeerhvervet står. Det har givet noget konkret at tale ud fra. Leder fra mellemstor virksomhed

12 Stort potentiale i løbende nationale gæsteanalyser, men der skal skabes enighed om modellen, så den kan opskaleres, og der skal følges op Det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at gæsteanalysen er et vigtigt tiltag og at arbejdet hermed bør fortsættes. Et tiltag, der er et resultat af en bottom-up proces, hvor spørgerammen og modellen er udviklet i dialog med NICE Forum virksomheder. Løbende gæste(serviceoplevelses)analyser møder generelt opbakning blandt de interviewede aktører, da benchmark og input fra løbende gæste(serviceoplevelses)analyser, som virksomhederne kan følge op på, skaber værdi. Til at udbrede/opskalere gæste-/serviceoplevelsesanalysen peger aktørerne bl.a. på, at: Den ikke skal begrænses til kun at involvere udenlandske turister/gæster af de største turismevirksomheder fra hele landet skal blive enige om en model for en fælles landsdækkende gæsteanalyse, der først afprøves og derefter udbredes og gennemføres løbende. Gerne et velafprøvet og internationalt anvendt værktøj. Flere virksomheder bør involveres, herunder også de som ikke er best cases, både store og små og fra hele landet. VisitDenmark og/eller HORESTA bør tage ejerskab til gæsteanalysen i samarbejde med landets store turismevirksomheder. Der bør tænkes digitalisering/app s ind, så brugerne automatisk vurderer serviceoplevelsen fx ala Tripadvisor.com, booking.com eller servicelovers.com/da. Som et første step er gæsteanalysen fin, men der mangler en del. Godt at benchmarke, men der skal følges op på resultaterne. Fx ved at nedsætte arbejdsgrupper, der arbejder med resultaterne. Direktør fra større virksomhed Der bør hvert år afholdes et større event, hvor fx årets servicevirksomhed og årets serviceoplevelse kåres.

13 NICE Experiments værdiskabelse Det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at eksperimenterne skaber værdi for de involverede virksomheder, og at det fremadrettet er et vigtigt indsatsområde, som med fordel kan opskaleres. De virksomheder, der har deltaget i eksperimenterne, giver udtryk for, at de efter eksperimenternes afslutning, er fortsat med at arbejde med serviceinnovation og udvikling af serviceoplevelser i deres organisationer. En vigtig erfaring fra de virksomheder, der har deltaget i NICE eksperimenter, er, at: Medarbejderne skal inddrages i eksperimenterne. Der afsættes tilstrækkeligt med tid og ressourcer til at gennemføre eksperimenterne. Som led i at øge NICE Experiments værdiskabelse kan sættes ind ift.: Formidlingen af resultaterne til andre. Her skal det nævnes, at det er planen at formidle resultaterne af eksperimenterne og de gode erfaringer til andre virksomheder i løbet af september/oktober Hav en mere systematisk tilgang til igangsættelse af NICE eksperimenter, der bygger på gode erfaringer fra tidligere NICE Experiments aktiviteter. Flere interviewpersoner peger desuden på, at eksperimenterne kan bidrage til at afprøve og teste manifestet. Eksperimentet har rykket ved meget i vores organisationen. Vi er blevet klogere og har et øget fokus på service. Det, der har virket, er der, hvor vi har brugt teorien i praksis. Det virker når medarbejderne prøver. De skal ikke blot snakke om service, de skal gøre det. Leder fra stor virksomhed

14 NICE Education s værdiskabelse Det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at NICE Education er et helt centralt og værdiskabende indsatsområde og fortsat bør være det bl.a. mhp. uddannelsesudvikling/-tilpasning. Væsentlige resultater er, at: Der er i dag et bedre samarbejde mellem aktørerne i uddannelsessystemet og mellem 3F og HORESTA på uddannelsesområdet. Det bidrager til bedre koordinering og informations- og vidensudveksling. Der er skabt overblik over kurser og uddannelser inden for service og turisme på niceeducation.dk. GAP analysearbejdet om uddannelsesudbud og kompetenceefterspørgsel er ikke afsluttet, men vil blive præsenteret på det afsluttende møde i oktober 2015 og vil i øvrigt blive prioriteret højt i NICE 2.0. Det falder fint i tråd med, at flere, herunder interviewede virksomheder, ser det som et vigtigt indsatsområde, der skal føre til handling i form af tilpassede og evt. nye uddannelser, hvor serviceinnovation og co-creation af serviceoplevelser er vigtige fokusområder. Det skal i den forbindelse nævnes, at parterne bag NICE har igangsat initiativer på uddannelsesområdet foranlediget af NICE projektet. Der efterspørges desuden, at ny viden og erkendelser og det videreudviklede manifest indarbejdes i diverse kurser og uddannelser.

15 NICE Communication s værdiskabelse Det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at kommunikationen og formidlingen af og om NICE projektet har haft et højt niveau. Væsentlige resultater er, at: Der fra størstedelen af aktørerne er stor tilfredshed med formidlingen bl.a. kommunikationen før, under og efter møder, hjemmesiden, nyhedsbrevene, NICE LIVE magasin, mv. Der er stor tilfredshed med afslutningskonferencen NICE Live der beskrives som velgennemført og inspirerende. NICE Live tiltrak mere end 400 deltagere. Der har generelt været god formidling af og om NICE projektet, og det var en rigtig god konference og et godt magasin i den forbindelse. Leder fra interesseorganisation Enkelte peger på, at kommunikationen om projektets enkelte indsatsområder har haltet. Det er dog Oxford Researchs erfaring fra lignende projekter med deltagelse af mange aktører, at der er forskellige informationsbehov, og at det kan være vanskeligt at finde en balance, hvilket generelt synes at være lykkes i NICE projektet. Fremadrettet er NICE Communication et vigtigt indsatsområde, hvor der også bør være fokus på, at formidle succes-cases fx fra NICE Experiments, resultaterne af research-delen og at NICE Live gennemføres årligt.

16 Organisering og projektledelse Det er Oxford Researchs overordnede vurdering, at projektledelsen - trods skiftende projektledere - er håndteret med stor tilfredshed. Trods skiftende projektledere peger en stor andel af aktørerne på, at projektledelsen er blevet håndteret godt, og at det fx ikke er gået ud over den løbende kommunikation. Følgende er to gennemgående pointer fra de gennemførte interview, hvad angår organisering og projektledelse: Når NICE 2.0 skal gå nationalt efterspørges, at fx HORESTA og/eller VisitDenmark påtager sig en projektlederrolle, da WoCo - set ude fra - har et lokalt/regionalt sigte på København. Der efterspørges en fremtidig projektledelse, der er forankret i en organisation med et nationalt turismeperspektiv,og med hands-on erfaring fra turismebranchen. Hele konkretiserings- og implementeringsdelen mangler generelt. Problemet er, at WoCo som projektleder ikke til dagligt arbejder med implementering. Måske NICE burde ligge i en af brancheorganisationerne? Der mangler en kobling mellem service og positiv bundlinje. Direktør fra stor virksomhed Ift. til sidstnævnte, vurderer Oxford Research, at det vigtigt, at projektledelsen/sekretariat er sammensat af en bred vifte af kompetencer, herunder både folk med praksis erfaring fra turismebranchen, men også af folk med solid erfaring med at drive projekter såsom NICE med mange typer af aktører, indsatser og bidragsydere.

17 De oftest nævnte ønsker til NICE 2.0 Der efterspørges et klart mål for NICE 2.o., som sætter retning og som kan handles på. NICE Forum netværket giver god værdi, men arbejdshandskerne skal på! Væk fra forelæsninger og fokus på implementering fx ved at nedsætte arbejdsgrupper. Topledelses-commitment er afgørende. Hvis NICE projektet skal skabe ændre på måden, der arbejdes med serviceoplevelser ude i virksomhederne, skal ledere med beslutningskompetence involverer og engagerer sig i NICE. Der skal følges op på gæsteanalysen. Manifestet skal konkretiseres, så det kan anvendes af virksomhederne. Det skal kunne kommunikeres nemt og være handlingsrettet, så virksomhederne fx kan måle på i hvor høj grad de lever op til manifestet og kan rekruttere efter det. Uddannelsessektoren skal involveres. ift. at aktivere manifestet. De studerende skal oplæres i manifestet via grunduddannelser og efteruddannelser.

18 Læring og anbefalinger til næste skridt i NICE 2.0 (1) Et klart og tydeligt formål: Hvilke resultater vil man skabe? og hvad er visionen/retningen (og hvad er ikke visionen) for NICE 2.0? Skalering: Læringen fra NICE 1.0 viser, at der skabes værdi, når der tages ejerskab og aktører engagerer sig fx i NICE Experiments. Tag stilling til om der primært skal bruges ressourcer på de engagerede - og måske en mindre skare - eller på at involvere, så mange som muligt. Resultaterne og erfaringerne fra NICE-projektet skal (fortsat) indarbejdes i kurser og uddannelser, herunder viden fra forskningen/analyserne, GAP-analysen, eksperimenterne og det videreudviklede/afprøvede manifest. Det kan bidrage til skalering via uddannelse ved at flere kan levere serviceoplevelser i særklasse. Kommuniker de gode eksempler på at arbejdet med at skabe unikke serviceoplevelser skaber værdi ikke mindst på bundlinjen (Leading by example).

19 Læring og anbefalinger til næste skridt i NICE 2.0 (2) NICE i hele landet: Vigtigt at skabe ejerskab til projektet og tilpasse projektet de enkelte regioner og de virksomheder, som ligger der man skal ikke undervurdere de kulturelle forskelle landsdelene imellem. Vigtigt at få større aktører fra de forskellige regioner med - fx LEGO, Djurs sommerland og lufthavnene. Forsknings- og uddannelsesinstitutioner fra hele landet bør involveres i NICE 2.0. HORESTA og evt. VisitDenmark skal spille en større rolle ift. at få projektet gjort nationalt. Fra snak til handling: Nedsæt arbejdsgrupper i NICE Forum fx bygget omkring temaer eller underbrancher, der laver hjemmearbejde fra gang til gang. Erfaringsudveksling med de øvrige deltagere i NICE Forum på møderne bl.a. om arbejdsgruppernes konkrete tiltag bør fortsat prioriteres. Manifestet skal videreudvikles, testes og afprøves i praksis fx ved NICE Experiments. Gæsteanalysemetoden skal udvikles i samarbejde med de store aktører, udbredes og der skal følges op. Fortsæt succesen fra NICE Experiments med at tilknytte proceskonsulenter ( serviceeksperter ), der kan hjælpe virksomheder med at implementering og lave handlingsplaner fx på baggrund af resultaterne fra gæsteanalysen.

20

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Uddannelsesråd Lolland-Falster

Uddannelsesråd Lolland-Falster STRATEGI Uddannelsesråd Lolland-Falster UDDANNELSESRÅD LOLLAND-FALSTER 2016 INDLEDNING Uddannelse og uddannelsesinstitutioner har afgørende betydning for landsdelen; De understøtter erhvervslivets adgang

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb

Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb NOTAT Miljøteknologi J.nr.MST-134-00060 Ref. libec/ibnls Den 26. august 2015 Bilag 4: Kravspecifikation: Nationalt rejsehold for grønne indkøb Baggrund Den offentlige sektor køber hvert år ind for knap

Læs mere

Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi

Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi 2015-17 1 Baggrund Kommunalbestyrelsen i Kommune vedtog den 19. marts 2015 Turismestrategi 2015-17, som fastlægger en overordnet målsætning og potentialer

Læs mere

VEU-STRATEGI RAR-Hovedstaden

VEU-STRATEGI RAR-Hovedstaden VEU-STRATEGI RAR-Hovedstaden RAR Hovedstaden Dato: 18. maj 2018 Fremme af voksen- efter- og videreuddannelse i RAR Hovedstadens område Globaliseringen og den teknologiske udvikling medfører forandringer

Læs mere

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser Fremtidens konkurrenceparameter i turisme-erhvervet Mange taler om kundeoplevelsen som et

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner

Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner August 2016 1. Formål og baggrund Programmets formål er at understøtte kommunernes arbejde med digital kompetenceudvikling. Det vil i første omgang ske

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Hvordan følger man effektivt op på en kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø?

Hvordan følger man effektivt op på en kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø? Hvordan følger man effektivt op på en kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø? Seniorforsker Thomas Clausen, tcl@nfa.dk Seniorforsker Johan Simonsen Abildgaard, jss@nfa.dk Program 1. Baggrund for projektet

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kommunikationsstrategi 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Social-, Børne- og Integrationsministeriet arbejder for at skabe reelle fremskridt for den enkelte borger. Det

Læs mere

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor.

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORAs strategi Juni 2016 KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORA er en uafhængig statslig institution, som udfører sin faglige

Læs mere

Midtvejsevaluering af den regionale Task Force for klimatilpasning. Af Oxford Research, august 2017

Midtvejsevaluering af den regionale Task Force for klimatilpasning. Af Oxford Research, august 2017 Midtvejsevaluering af den regionale Task Force for klimatilpasning Af Oxford Research, august 2017 Indholdsfortegnelse Formål og fokus for midtvejsevalueringen s. 3 Metode og datagrundlang s. 4 Om den

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG. Mere samarbejde

IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG. Mere samarbejde IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG Mere samarbejde 2011-2013 IF/MI handlingsplan for lokale uddannelsesudvalg 2011-2013 Handlingsplanens formål og målsætninger Den fælles IF/MI LUU-handlingsplan

Læs mere

Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter

Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter Samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter er i sommeren 2016 blevet evalueret gennem et digitalt spørgeskema udsendt til læsevejlederne

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

Projekt Botilbud Fremtidens boformer for mennesker med omfattende funktionsnedsættelser

Projekt Botilbud Fremtidens boformer for mennesker med omfattende funktionsnedsættelser Projekt Botilbud Fremtidens boformer for mennesker med omfattende funktionsnedsættelser Anbefalinger for god praksis og kvalitet i indsatsen på botilbud og botilbudslignende boformer Baggrunden for projektet

Læs mere

Veje til viden om fremtidens kompetencebehov

Veje til viden om fremtidens kompetencebehov Veje til viden om fremtidens kompetencebehov Veje til viden om fremtidens kompetencebehov_færdig.indd 1 03-06-2015 09:44:53 Veje til viden om fremtidens kompetencebehov Side 2 Hvordan arbejder uddannelsesinstitutionerne

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi fordi vedligehold er mennesker

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi fordi vedligehold er mennesker Netværk for optimering af drift og vedligehold Strategi 2017-2019 fordi vedligehold er mennesker Strategi 2017-2019 Side 2 DDV strategien for 2017-2019 er en opdatering af strategien fra 2015, revideret

Læs mere

Empowerment 2010-2011

Empowerment 2010-2011 Empowerment 2010-2011 Introduktion Bygge- og anlægsbranchen har i mange år været kendetegnet af stigende efterspørgsel og heraf særdeles flotte omsætningstal. Ikke desto mindre har det vist sig, at rigtig

Læs mere

Digitale kompetencer og digital læring

Digitale kompetencer og digital læring Digitale kompetencer og digital læring National handlingsplan for de videregående uddannelser April 2019 Udgivet af Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel.: 3392 9700 ufm@ufm.dk www.ufm.dk Foto

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016 Dagens program 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation af håndbogen 3. Spørgsmål

Læs mere

Oplevelsesbaseret innovation

Oplevelsesbaseret innovation Oplevelsesbaseret innovation I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser oplevelser som fremtidens konkurrenceparameter i fødevarebranchen

Læs mere

2017 STRATEGISK RAMME

2017 STRATEGISK RAMME 2017 STRATEGISK RAMME FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med

Læs mere

Kompetencestrategi

Kompetencestrategi Kompetencestrategi 2017-2018 1 Indhold 1. Strategisk kompetenceudvikling i UCC 2. UCC s kerneopgave 3. Kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder 4. Prioriterede kompetenceudfordringer og indsatsområder,

Læs mere

Socialøkonomiske Virksomheder i Danmark. Brancheorganisation under Kooperationen

Socialøkonomiske Virksomheder i Danmark. Brancheorganisation under Kooperationen Socialøkonomiske Virksomheder i Danmark Brancheorganisation under Kooperationen Formåls paragraf for brancheforeningen Brancheforeningen fungerer som forum for virksomhederne, hvor de kan udveksle erfaring

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

Bilag C; Aktivitetsplan

Bilag C; Aktivitetsplan Bilag C; Aktivitetsplan Projekt: Nye veje nye job Fase Tidsperiode Hovedaktiviteter Delaktiviter Deltagere Resultat 1 a Oktober 2011 februar 2012 Projektetablering Nedsættelse af projektorganisation bestående

Læs mere

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder NOTAT KKR HOVEDSTADEN Bilag vedr. tværkommunale samarbejder I forbindelse med beskæftigelsesreformen er De Regionale Beskæftigelsesråd erstattet af otte Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR). De enkelte arbejdsmarkedsråd

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst 0 Fællesforvaltning Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 29. januar 2017 Sagsid Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst Notatet er et oplæg til drøftelse af processen mod en ny Vision 2025 for velfærd

Læs mere

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy Niels Ejbye-Ernst, VIA UC og Bo Immersen, Nationalpark Thy Efter en projektperiode på tre år med mange forskellige aktiviteter står netværket omkring Nationalpark

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

B i l a g 1 : P r o j e k t b e s k r i v e l s e. Virksomhedscentre og ressourceforløb

B i l a g 1 : P r o j e k t b e s k r i v e l s e. Virksomhedscentre og ressourceforløb B i l a g 1 : P r o j e k t b e s k r i v e l s e 14. december 2012 Virksomhedscentre og ressourceforløb J.nr. 2012-0020057 2. kontor Baggrund Førtidspensionsreformen betyder, at borgere, der er i risiko

Læs mere

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Projektbeskrivelse. Projektets titel Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Baggrund/ problembeskrivelse Kommissionen om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem fremlagde i sin

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Informations- og kommunikationsstrategi for. Fødevareplatform Region Sjælland

Informations- og kommunikationsstrategi for. Fødevareplatform Region Sjælland Informations- og kommunikationsstrategi for Fødevareplatformens mål er at sikre en koordinering mellem relevante aktører og videninstitutioner samt at fungere som katalysator og inspirator indenfor fødevareområdet

Læs mere

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis.

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis. - Et professionelt lærings- og udviklingsrum af folkeskolen Paper - Reforma 14 Baggrund: Folkeskolereformen er en blandt mange reformer, der åbner op for, at der arbejdes med nye løsninger og vidensudvikling

Læs mere

Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi

Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi På suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi blev der i foråret 2009 udbudt undervisning i modulet. Der var 61 studerende tilmeldt dette

Læs mere

BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4

BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4 BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4 JANUAR 2017 1. ORGANISERING AF PROJEKTET Projektet etableres med tre grupper: Arbejdsgruppen har til formål at følge pilotprojektet og levere input til

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Mellemledere. Indsigt i målgruppe behov og ønsker

Mellemledere. Indsigt i målgruppe behov og ønsker Mellemledere Indsigt i målgruppe behov og ønsker Indsigt i målgruppe behov og ønsker I projektet digis har vi i foråret 2019 gennemført work camps og interviews med vores målgrupper. Det har givet viden

Læs mere

Region Hovedstaden. Kontraktbilag 1. Kravspecifikation for evaluering af Wonderful Copenhagen og Copenhagen Capacity.

Region Hovedstaden. Kontraktbilag 1. Kravspecifikation for evaluering af Wonderful Copenhagen og Copenhagen Capacity. Region Hovedstaden Kontraktbilag 1 Kravspecifikation for evaluering af Wonderful Copenhagen og Copenhagen Capacity. 1 1. Indledning Dette dokument indeholder kravspecifikation for indholdet i evalueringen

Læs mere

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Udarbejdet af Merete Hende og Mette Foss Andersen, 2014 1 Formål Dette

Læs mere

KONSULENTFIRMAET IVAN BACH

KONSULENTFIRMAET IVAN BACH VELKOMMEN TIL KONSULENTFIRMAET IVAN BACH RESULTAT INDSATS - KOMPETENCE 1 Idegrundlaget for Konsulentfirmaet Ivan Bach: Konsulentfirmaet Ivan Bach henvender sig til mindre - og mellemstore handels- og produktionsvirksomheder

Læs mere

Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring

Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring Projektperiode: Januar 2018 December 2018 Projektdeltagere: Gry Furhauge, Susanne Ploug, Ann-Louise Holm-Jensen, Mette Stephensen, Kirsa Gytkjær, Kamilla

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Strategiplanen. Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2017 og 2018.

Strategiplanen. Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2017 og 2018. Strategiplan 2017-2018 1 Strategiplanen Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2017 og 2018. Direktionen har arbejdet med emnet siden sommeren 2016 og har

Læs mere

Virksomhedspanelet. Gennemgang af hovedresultater fra 1. runde og 2. runde

Virksomhedspanelet. Gennemgang af hovedresultater fra 1. runde og 2. runde Virksomhedspanelet Gennemgang af hovedresultater fra 1. runde og 2. runde 11-05-2017 1 Fakta om Virksomhedspanelet FORMÅLET MED VIRKSOMHEDSPANELET Virksomhedspanelundersøgelsen gennemføres for at give

Læs mere

Bilag 1: Ramme for projekt Tid til ældre

Bilag 1: Ramme for projekt Tid til ældre Notat Bilag 1: Ramme for projekt Tid til ældre Indledning I budgetaftalen for 2013 er det besluttet at iværksætte et projekt, som skal styrke de ældres mulighed for aktivt at kunne tage del i eget liv

Læs mere

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber 2019 COI S STRATEGI FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med innovations

Læs mere

Projektbeskrivelse for Fremfærd Bruger Projekt Teknologi og tillid

Projektbeskrivelse for Fremfærd Bruger Projekt Teknologi og tillid Projektbeskrivelse for Fremfærd Bruger Projekt Teknologi og tillid Baggrund for projektet Teknologiske løsninger og digitaliseringen udvikler sig eksponentielt og eksplosivt nu og i fremtiden. Vi ser med

Læs mere

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Fælles retning for turismen i Region Sjælland Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Version 16. juni 2017 1 Motivation Turisme vækster i Danmark og internationalt, men i Region

Læs mere

Center for Telemedicin

Center for Telemedicin Center for Telemedicin Strategi 2013-2014 Mission, vision, værdier og strategiske indsatser 1 Center for Telemedicin Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N. www.telemedicin.rm.dk September 2013 Center for Telemedicin,

Læs mere

Kommunal forebyggelse og sundhedsfremme ved øget brug af kommunale haller, motionsstier osv.

Kommunal forebyggelse og sundhedsfremme ved øget brug af kommunale haller, motionsstier osv. PROJEKTBESKRIVELSE Kommunal forebyggelse og sundhedsfremme ved øget brug af kommunale haller, motionsstier osv. Baggrund for projektet Sundhed er på dagsordenen i kommunerne. Med start i strukturreformen

Læs mere

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn Ramme for partnerskabet Investering i efterværn Viden til gavn Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Institutioner dag De Digitale Dage

Institutioner dag De Digitale Dage Hvordan uddanner vi de nye i branchen i de nye værktøjer? DBF, 6.11.2013 Mads Carlsen Civilingeniør i byggeledelse, AAU, 2003 Konsulent i UCN act2learn Teknologi Underviser på UCN bygningskonstruktør Ekstern

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere

Rethink Velfærd videndeling om udvikling af velfærd i Aarhus Kommune

Rethink Velfærd videndeling om udvikling af velfærd i Aarhus Kommune Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 18. december 2014 Rethink Velfærd videndeling om udvikling af velfærd i Aarhus Kommune 1. Resume Forslag om etablering af tværmagistratligt projekt:

Læs mere

Den 21. august 2014. Sags ID: SAG-2013-07271 Dok.ID: 1829028. JSP@kl.dk/hkm Direkte 3370 3252 Mobil 2947 2313

Den 21. august 2014. Sags ID: SAG-2013-07271 Dok.ID: 1829028. JSP@kl.dk/hkm Direkte 3370 3252 Mobil 2947 2313 Projektbeskrivelse: Afdække og arbejde med nye roller på biblioteksområdet. Udvikling af nye funktioner på folkebibliotekerne hvilke roller og kompetencebehov sætter det på dagsordenen Folkebibliotekerne

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Iværksætterprogram for vækstiværksættere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Iværksætterprogram for vækstiværksættere Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Iværksætterprogram for vækstiværksættere Bilag til Regionsrådets møde den 12. december 2007 Punkt nr. 31 Vækstforum for Region Midtjylland

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur

Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur I efteråret 2009 havde de studerende på Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur, mulighed for at følge disse fire moduler:, Pædagogisk

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik BORNHOLMS VÆKSTFORUM Ullasvej 23 3700 Rønne Tlf.: 5692 0000 Fax: 5692 0001 E-mail: regionaludvikling@brk.dk Kommunikationspolitik Bornholms Vækstforum Vedtaget den 4. april 2011 Indledning Vækstforum er

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE - KOMPETENCEUDVIKLING TIL FREMTIDENS BORGERSERVICE

PROJEKTBESKRIVELSE - KOMPETENCEUDVIKLING TIL FREMTIDENS BORGERSERVICE PROJEKTBESKRIVELSE - KOMPETENCEUDVIKLING TIL FREMTIDENS BORGERSERVICE Målgruppe Projektets primære målgruppe er front personale, der møder, betjener og servicerer de borgere, der henvender sig til kommunen

Læs mere

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI VIDEN PEJLEMÆRKER POLITISK MODEL Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor opgaveudvalg for digitalisering og teknologi side 3 2. Digitalisering i DIS-modellen (digitalisering,

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

Evaluering af KLIKOVAND For KLIKOVAND af Oxford Research D. 17. juni 2015

Evaluering af KLIKOVAND For KLIKOVAND af Oxford Research D. 17. juni 2015 Evaluering af KLIKOVAND 2012-2014 For KLIKOVAND af Oxford Research D. 17. juni 2015 Baggrund og formål med evalueringen af KLIKOVAND 2012-2014 Projektet KLIKOVAND (KLIma, KOmmuner, VAND), der er et fagligt

Læs mere

Skabelon for handlingsplan 2012

Skabelon for handlingsplan 2012 Skabelon for handlingsplan 2012 Navn på aktivitetsområde Landsstyrelsen Formål med aktiviteten Landsstyrelsen er URK s øverste ledelse og vil således iværksætte og følge initiativer, som har bred betydning

Læs mere

Task Force - Kvinder og virksomheder i samarbejde (Navn for projektet udadtil, defineres sammen med virksomhedslederne ved første møde)

Task Force - Kvinder og virksomheder i samarbejde (Navn for projektet udadtil, defineres sammen med virksomhedslederne ved første møde) Task Force - Kvinder og virksomheder i samarbejde (Navn for projektet udadtil, defineres sammen med virksomhedslederne ved første møde) I samarbejdet mellem Holstebro kommune og jobcenter, PNVJ, virksomheder/organisationer

Læs mere

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen 20. april 2018 Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen Turismen er et vigtigt erhverv, der bidrager til at skabe vækst, beskæftigelse og oplevelser i Danmark.

Læs mere

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering i Aalborg Kommune Evaluering er fremadrettet og lærende Evaluering er et værktøj til at give indsigt og viden, der bidrager

Læs mere

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Hovedaktivitet 1. Virksomheds udvikling Et helt centralt element i at skabe bedre betingelser for udvikling handler om at skabe overblik

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Vi skaber overskud... - fagligt, økonomisk og personligt

Vi skaber overskud... - fagligt, økonomisk og personligt Vi skaber overskud... - fagligt, økonomisk og personligt Når ildsjæle mødes... Idéen til TANDLÆGENET blev som alle andre rigtigt gode idéer skabt, fordi to visionære mennesker pludselig fandt ud af, at

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Business Region MidtVest. RAR Vestjylland 19. juni 2017

Business Region MidtVest. RAR Vestjylland 19. juni 2017 Business Region MidtVest RAR Vestjylland 19. juni 2017 Fælles DNA Vi vil gerne hinanden og tror på at vi sammen kan rykke på en vækstdagsorden bedre end hver for sig Danmarkskortet havde en hvid plet.

Læs mere

NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING. Hovedresultater

NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING. Hovedresultater NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING Hovedresultater 2 Nationalt Indeks for Kundeorientering INDLEDNING Positive og differentierede kundeoplevelser har udviklet sig fra at være nice-to-have til at være

Læs mere

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019 Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre 2019-2021 Endelig version, september 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 DRØMMEN VIL NÅ 4 FREMFÆRD SUNDHED & ÆLDRE

Læs mere

Moduloversigt: Ny Ungdomspolitik 2017

Moduloversigt: Ny Ungdomspolitik 2017 Moduloversigt: Ny Ungdomspolitik 2017 Udarbejdet d. 20-01-2017 (Version 1) MODUL: KONFERENCE At skabe opmærksomhed omkring vedtagelsen af en ny politik. At involvere relevante interne og eksterne aktører

Læs mere

Brandingproces kombineret med Vision 2021:

Brandingproces kombineret med Vision 2021: Vedrørende: branding proces version 3 Sagsnavn: Branding.Randers.2014 Sagsnummer: 00.13.02-G01-3-14 Skrevet af: Karen Balling Radmer E-mail: karen.balling.radmer@randers.dk Forvaltning: Kommunikation Dato:

Læs mere

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde P R O J EKTBESKRIVELSE Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde 1. Formål og baggrund for projektet Siden strukturreformen har kommunen fået flere opgaver på social- og sundhedsområdet,

Læs mere

DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE

DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE Side 1/5 Undervisningsevaluering på DPU 2016 Nærværende notat er en sammenfatning af drøftelserne i studienævnet på DPU på baggrund af undervisningsevalueringerne for 2016 behandlet og fremsendt af de

Læs mere

Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: aktører, 10 styrker, 4 handlinger. - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014

Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: aktører, 10 styrker, 4 handlinger. - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014 1 Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: 22.000 aktører, 10 styrker, 4 handlinger - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014 Baggrund Stevns Kommunes Kommunalbestyrelse afholdt den 17.

Læs mere

REFERAT MØDE D. 28. APRIL 2016

REFERAT MØDE D. 28. APRIL 2016 REFERAT MØDE D. 28. APRIL 2016 REFERAT Møde i Dialogforum d. 28. april 2016 kl.12.30-15.30 Sted: Erhvervs- og Vækstministeriet, Slotsholmsgade, 1216 København K 1 OPSUMMERING Formand Dan Boyter bød velkommen

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

LIVEABLE CITY LAB KONCEPTUDVIKLING

LIVEABLE CITY LAB KONCEPTUDVIKLING LIVEABLE CITY LAB KONCEPTUDVIKLING HVORFOR ETABLERE ET LIVEABLE CITY LAB (LCL)? Det går godt for Aarhus. Byen oplever betydelig vækst og udvikling som det erhvervsmæssige, uddannelsesmæssige og kulturelle

Læs mere

Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats. Herning 5. september 2013

Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats. Herning 5. september 2013 Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats Herning 5. september 2013 1 Indledning Torsdag den 5. september mødtes 21 deltagere til workshop i Innovatorium, Herning for at diskutere og følge

Læs mere

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Indhold 3 Hvorfor denne guide? 4 Data bedre data frem for mere data 7 SKOLE 2 12 4 10 6 Sparring

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere