Når pointer styrer matematikundervisning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når pointer styrer matematikundervisning"

Transkript

1 40 Artikler Når pointer styrer matematikundervisning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Århus, VIA University College Abstract: Har danske matematiklærere en pointe? I artiklen undersøges og defineres begrebet en matematisk pointe, og der rapporteres fra et forskningsprojekt i hvilket omfang danske matematiklærere i folkeskolen fremhæver sådanne punkter i deres undervisning. Således er 50 tilfældigt udvalgte matematiklærere filmet i en 8.-klasses-matematiklektion, og dialogen undersøgt. Undersøgelsen identificerer store variationer og mange indflydelsesrige komponenter. Der er plads til forbedringer. Det kigger vi på Forskere og undervisere der søger evidens for mål- eller pointestyring i undervisning, kan hente data gennem videooptagelser. Og det er blevet meget almindeligt. Men som påpeget af Staub, så varierer de metoder der anvendes ved identifikation af rutiner og mønstre i en klasserumskultur, meget. Han stiller bl.a. dette grundlæggende metodiske spørgsmål: Based on what unit of analysis are the video recordings of teaching to be analyzed (whole lesson, episodes or sequences of lessons)? (Staub, 2007, s. 320) I TIMSS Video Study (TIMSS Videotape Classroom Study, 1999; Stigler & Hiebert, 1999), hvor et stort antal klasseværelser (50 100) blev tilfældigt udvalgt som nationalt repræsentative, blev der i analysen af én lektion pr. skole identificeret såkaldte nationale scripts for matematikundervisning. Tyske, japanske og amerikanske lærere viste sig at have nationale karakteristika når de blev observeret udefra. Det senere TIMSS-R Video Study (Teaching Mathematics in Seven Countries, 2003) nuancerede dog til en vis grad denne opfattelse af nationale scripts. The Learners Perspective Study, LPS (Clarke, Keitel & Shimizu, 2006), er en anden international undersøgelse. Her var tre dygtige matematiklærere (efter lokal afgørelse) udvalgt i hvert land, og disse læreres undervisning blev så videofilmet i ti på hinanden

2 Artikler Når pointer styrer matematikundervisning 41 følgende lektioner. Fx blev det undersøgt i hvilket omfang den enkelte lærer varierer sin pædagogiske tilgang i et undervisningsforløb (Clarke, Emanuelsson, Jablonka & Mok, 2006). LPS data er siden analyseret for mange tværnationale karakteristika (Clarke, 2004; Clarke & Xu, 2008). I det danske projekt Point-Driven Mathematics Teaching var hensigten at beskrive omfang og art af matematiske pointer i 8.-klassers matematikundervisning. Derfor blev der foretaget en omhyggelig stratificering 1 af 50 skoler og klasser, og én lektion derpå valgt som enhed for analyse. Før de efterfølgende interventionsstudier blev syv af de 50 lærere særligt interviewet for en mere grundig analyse af læreres motiver, valg og handlinger (Mogensen, 2011). Og hvorfor så det? I Danmark anbefalede udvalget til forberedelse af en handlingsplan for matematik i folkeskolen at: Det er de overordnede faglige mål, målene for de enkelte undervisningsforløb samt de didaktiske pointer læreren fokuserer på, der skal være styrende for planlægningen, Ved en didaktisk pointe for et forløb forstår vi det klimaks i form af en tilspidset indsigt ( ahaoplevelse ) i et fagligt begreb eller resultat, en faglig metode eller teknik, i sammenhængen mellem forskellige begreber eller emner m.v. som tilstræbes ved afslutningen af forløbet (Niss et al., 2006, s. 28) I et forskningsprojekt afsluttet med en ph.d.-afhandling (Mogensen, 2011) satte jeg mig bl.a. for at undersøge i hvilket omfang og hvordan danske lærere fremhæver sådanne pointer i matematikundervisning. Pointe hverdagsudtryk og didaktisk begreb Ordet pointe har synonymer som: essens og sagens kerne. Det indgår i sammensatte ord som: hovedpointe og pointestyret. Og det bruges i kollokationer som: en væsentlig pointe, at forstå pointen, at glemme sin pointe eller at komme til pointen. Ifølge Ordbog over det Danske Sprog kan pointe være en tilspidset afslutning eller et kernepunkt: 1 Skolerne var tilfældigt valgt blandt alle kommunale skoler med 8. klasse i 41 af de 96 danske kommuner. I de fire største byer blev 2 5 skoler udvalgt ellers kun 1 skole pr. kommune. Hvis en skole afslog at deltage, blev den næste af kommunens skoler i en alfabetisk sorteret liste spurgt. På hver skole var det matematiklæreren i 8A (eller den første alfabetisk lignende) der var valgt. Skoler der ikke kunne møde dette kriterium, blev fravalgt, bortset fra meget få tilfælde hvor skolelederen kunne garantere vilkårlighed.

3 42 Arne Mogensen Artikler Pointe, en. flt. -r. (fra fr. pointe, egl.: spids, af lat. puncta, til pungere, stikke; jf. Point, pointere(t)) vittig(t), satirisk, bidende indfald, bemærkning; brod (I.4.3); spec. om en elegant, tilspidset afslutning paa et epigram, en anekdote olgn.; nu ogs. (ved sammenblanding m. Point 3) om kernepunktet, det springende punkt i en fremstilling (en vittighed) ell. en sag. ( I udtryk som Get to the point eller Jeg forstod ikke hendes pointe! forstås pointer også som afgørende for mundtlig, interpersonel kommunikation. I mange sammenhænge er pointen en afsluttende overraskelse, en konklusion, en morale eller en løsning. I matematikundervisning afspejler det oprindelsen af ordet point hvis pointen er en udpeget eller formuleret indsigt i et centralt emne i en matematisk tekst eller proces. Hvis ikke det endelige formål med en redegørelse eller en aktivitet er at høre, se eller opleve pointen, kan det være et afgørende sted undervejs, et nødvendigt mellemresultat. Fokuspunkter eller altså pointer kan være relevante mellemstationer for det hverv der (skal kunne) udføres, eller den indsigt der (skal kunne) erhverves. Dette fokus er forudsætning for transport af registreret tænkning fra korttids- til langtidshukommelse og den fortsatte anvendelse: information that is heeded during performance of a task, is the information that is reportable, and the information that is reported is information that is heeded (Ericsson & Simon, 1993, s. 167) En forstået/erkendt pointe kan således støtte erindring og gentagelse af slutningskæder. Jeg har foreslået denne definition: En matematisk pointe er et udsagn, der udgør et klart afgrænset og betydende matematisk indhold eller resultat (Mogensen, 2011, s. 60) Fire slags matematiske pointer er identificeret som relevante og tilstrækkelige i forhold til den matematik der undervises i i folkeskolen: begrebsmæssige, metodemæssige, resultater og fortolkninger. Valget er baseret på vurdering af de matematiske kompetencer, arbejdsmåder og emner som aktuelt beskrives i faghæftet for matematik: Fælles Mål Det er fx almindelig vurdering og praksis at skelne mellem conceptual og procedural knowledge (Hiebert & Lefevre, 1986), og i det danske faghæfte har Matematik i anvendelse givet særlig status til beskrivelse og fortolkning. Men det har også været mit ønske at forenkle analysearbejdet ved at begrænse antallet af kategorier. Nogle definitioner og eksempler følger.

4 Artikler Når pointer styrer matematikundervisning 43 Begrebspointer Et matematisk begreb kan defineres som en abstrakt eller generisk idé generaliseret i en definition fra særlige tilfælde eller hændelser. Fx er både begreberne antal, funktion og sandsynlighed samt begreberne fem, en lineær funktion og et udfaldsrum mulige begrebsmæssige pointer når de defineres, beskrives eller anvendes. Nogle matematiske begreber er også overordnede i forhold til andre. Fx er antalsbegrebet vigtigere end tallet fem-begrebet på grund af generalitet. Andre sondringer kan være mellem matematiske aksiomer, objekter og strukturer eller begreber i mængde- og talteori versus begreber i geometri. Et matematisk begreb er en matematisk pointe hvis det er væsentligt, dvs. hvis det har eller kan forventes at få betydning, og hvis det også er klart afgrænset i definition, gennem symboler eller anvendelser, hvad begrebet er, og hvad det ikke er. Begrebsnavne eller symboler må ikke forveksles med selve begreberne, men er nødvendige for at forstå og anvende dem. Symbol-, repræsentations- og formalismekompetence bliver derfor afgørende for håndtering af begreber, og det antyder flere niveauer af begrebsforståelse og -beherskelse. Metodepointer En matematisk metode (procedure eller algoritme) kan defineres som en bestemt sekvens af trin, beslutninger, beregninger og/eller operationer som når de foregår i en bestemt rækkefølge, giver et matematisk produkt eller resultat. Med andre ord har en gennemført metode også et klart mål. En matematisk metode er en matematisk pointe hvis den er væsentlig, dvs. har eller kan forventes at få betydning gennem mulig anvendelse, og når den klart anviser de trin der skal udføres for at anvende den. Kompetencer i problembehandling, modellering, ræsonnement samt brug af forskellige former for værktøjer bliver afgørende når der indføres flere niveauer af metodemæssige færdigheder og beherskelse. Fx er fremgangsmåden i at vælge og beregne sæt af samhørende (x,y)-værdier for det grafiske billede af en lineær funktion et eksempel på en væsentlig matematisk metode, dvs. en metodepointe. Også når den demonstreres i et eksempel. Resultatpointer Et matematisk resultat kan defineres som et resultat der fås ved en matematisk undersøgelse. Udledte formler og sætninger eller validering af en metode er eksempler på matematiske resultater. Kulminerende tankeprocesser, algoritmer og generelle, ikke simple beregninger betragtes altså som resultater.

5 44 Arne Mogensen Artikler Et matematisk resultat er en matematisk pointe hvis det er væsentligt pga. nødvendighed eller nytte i videre arbejde med matematik som en formel, en sætning eller en vigtig metode, og når dette resultat er klart beskrevet ved betingelser og kontekst. Fx er formlen for arealet af en trekant og Pythagoras sætning væsentlige matematiske resultater, dvs. resultatpointer, når de udvikles eller præsenteres i undervisning. Fortolkningspointer En matematisk fortolkning kan defineres som tildeling af betydning til matematiske begreber, modeller eller parametre eller forklaring på et resultat. Fortolkningen kan suppleres med et godt eksempel, en anvendelse eller en sammenligning af repræsentationer. En fortolkning er en matematisk pointe hvis den er væsentlig, dvs. har eller kan forventes at få betydning som en vigtig model, et vigtigt resultat eller en sammenligning af repræsentationer og når den tydeligt kobles til en kontekst. Kompetencer i matematisk tankegang og kommunikation bliver afgørende og angiver flere niveauer i arbejdet med fortolkning. Fx er sammenligningen af de to repræsentationer 1) det algebraiske udtryk y = ax + b og 2) den rette linje med hældning a og skæringspunktet (0,b) med y-aksen i et koordinatsystem en væsentlig matematisk fortolkning, dvs. en fortolkningspointe. Didaktiske pointer Når en matematisk pointe forfølges eller præsenteres med hensigt i planlægning og udførelse af matematikundervisning, bliver den en didaktisk idé uafhængigt af om den var eksplicit på dagsordenen, og om den formuleres af lærer eller elever. Pointestyret eller pointedrevet undervisning bliver således forløb hvor undervisningen ledes af og mod pointer der forhåbentlig også forstås og formuleres af elever. Pointer kan her indramme og styre undervisningens mål, indhold, metode og organisation og repræsentere passende højdepunkter eller faser i en længere kæde af tanker eller forklaring mod løsning af et mere komplekst, eventuelt åbent problem. I en pointedrevet undervisning bliver de matematiske pointer altså didaktiske. Denne forståelse er forskellig fra Sleep der definerer en matematisk pointe: to include the mathematical goals for an activity, as well as the connection between activity and its goals (Sleep, 2009, s. 13) og undervisning to the mathematical point som:

6 Artikler Når pointer styrer matematikundervisning 45 being composed of three different types of work: articulating the mathematical point; orienting the instrumental activity; and steering the instruction toward the mathematical point (Sleep, 2009, s. 175) Sleep henviser til de to første former for arbejde som matematisk purposing. I min forståelse kan mål i matematiktimer også handle om elevers selvstændige arbejde eller vurdering og omfatter altså ikke altid artikulation eller læring af matematiske pointer. Det er ikke indlysende at matematikundervisning drives med eller mod pointer. Shulman (Shulman, 1986) har i sin udvikling af begreberne Content Knowledge, Pedagogical Content Knowledge og Curricular Knowledge beskrevet hvad det bl.a. kommer an på. Også Ma understreger efter sin sammenligning af kinesiske og amerikanske lærere at det helt afhænger af lærerens egen matematikforståelse hvilke former for matematisk tænkning der kan finde sted i klasserummet (Ma, 1999, s. 153). Og når elever formulerer sig, så beskriver Franke, Kazemi & Battey revoicing som en af lærerens muligheder for at afklare eller styrke elevernes idéer. Lærere synes at kunne gøre det med respekt for elevernes idéer og samtidig tilføre retning og styrke ved at orkestrere den fælles samtale (Franke, Kazemi & Battey, 2007, s. 234). At kode pointer Som allerede anført af Ericsson & Simon (Ericsson & Simon, 1993) kan verbalisering afspejle og også påvirke kognition. Derfor er både lærernes og elevernes artikulation af pointer registreret i det danske projekt. I analysen er disse data trianguleret med spørgeskemaer til matematiklæreren, undervisningsmaterialer og mine memoer for at øge validiteten af resultaterne. Kodningens kategorier er inspireret af de allerede omtalte rammer der skelner mellem begrebsmæssig viden og metodisk viden (Hiebert & Lefevre, 1986) og mellem lærernes matematiske og undervisningsfaglige viden (Shulman, 1986; Stigler & Hiebert, 1999; Ma, 1999; Niss & Jensen, 2002; Krauss et al., 2008), og omfattende videostudier som: TIMMS og TIMSS-R: LPS: Læreres elicitation (lokkedialog), information, hints, supplement og svar (TIMSS Videotape Classroom Study, 1999; Teaching Mathematics in Seven Countries, 2003). Læreres matome (opsummering), kikan-shido (mellem borde-instruktion) og mundtlighed (Shimizu, 2006; Clarke, 2004; Clarke & Xu, 2008).

7 46 Arne Mogensen Artikler LMT: Læreres fejl, upassende respons, rigdom, passende respons og matematisk sprog (Hill et al., 2008). Matematiklektioner blev altså videofilmet i tilfældigt udvalgte 8.-klasser på kommunale skoler fordelt i hele Danmark. Hver videooptagelse blev suppleret med kopi af anvendt undervisningsmateriale fra lektionen. Desuden blev hver matematiklærer i et spørgeskema bedt om at give faktuelle oplysninger om sin læreruddannelse og erfaring og en kort beskrivelse af bl.a. målet for den registrerede lektion og de to tilstødende. Hertil kom et forskermemo med supplerende information og indtryk noteret umiddelbart efter hvert skolebesøg. Sådanne data frembyder selvfølgelig kun et øjebliksbillede af matematikundervisningen i danske skoler i dag da hver lærer blev filmet i blot én lektion. Men 50 tilfældige lektioner er tilstrækkelig mange til en statistisk analyse, så materialet har også gjort det muligt at søge mønstre knyttet til lektioners struktur, læreres køn og anciennitet eller skolens størrelse. Disse beskrivelser blev anvendt i kodningen af pointer: Pointetype Begrebspointe Metodepointe Resultatpointe Fortolkningspointe Beskrivelse En lærer eller en elev præsenterer og kommenterer et matematisk begreb med definition, symbol eller anvendelse. En lærer eller en elev præsenterer og kommenterer en regel eller en metode i en anvendelse eller et eksempel. En lærer eller en elev udvikler eller præsenterer og kommenterer et matematisk resultat som en formel, en sætning eller en algoritme. En lærer eller en elev fortolker en model eller et resultat eller sammenligner repræsentationer. Fx er følgende dialog kodet med en begrebspointe:

8 Artikler Når pointer styrer matematikundervisning 47 Eksempel på begrebspointe Lærer: Mathilde? Elev: Lærer: Den der udregning der, kalder man den udregning af en ret linje eller hvad? Eller har den et specielt navn? Altså den her, som jeg skriver i tide og utide, den her f(x) = ax + b (skriver det på tavlen), det er FORMLEN for en ret linje. Det er ligesom hvis du har formlen for, hvad brugte vi i sidste uge som eksempel? Formlen for en cirkel, eller hvad (viser omkredsen med hænderne). Hvis vi har diameteren gange pi. Den der formel, den kan vi ikke bruge til noget før vi ved hvad diameteren den er. Den her formel (peger igen på f(x) = ax + b), den kan vi heller ikke tegne en ret linje ud fra før vi ved hvad a og b er. Vi er nødt til at have a- og b-værdier for at kunne tegne den rette linje. Andre koder blev anvendt til fx lærernes brug af lokkedialog (elicitering), hints, repetition og opsummering. Læreres værdier og overbevisninger er søgt afdækket i den kvalitative analyse af transskribering og andre data, men for en fyldig rapportering henvises til afhandlingen (Mogensen, 2011). Statistik fra 8.-klasserne Undersøgelsen viste følgende: I 44 % af lektionerne formulerede læreren pointer for hele klassen, dvs. at 56 % af lektionerne var uden blot én fælles lærerpointe! I 30 % af lektionerne var der pointer fra læreren til enkeltelever eller grupper. I 52 % af lektionerne var det elever der inviteret af læreren formulerede pointer, enten i en klassesamtale eller i lærerens vejledning af en gruppe eller eleven selv. Pointetype: Begreb Metode Resultat Fortolkning Lærer klasse Lærer elev Elev Tabel 1. ud af 50 med en formuleret lærer- eller elevpointe.

9 48 Arne Mogensen Artikler I første omgang kan det overraske at der ikke var flere begrebspointer. Matematikfaget byder på mange begreber, og lærere og bogsystemer præsenterer dem vel tilsvarende tydeligt. Men præsenteres begreber overvejende ved introduktion af et nyt fagligt emne, hvor de fleste lektioner så derefter handler mere om at løse opgaver med brug af det etablerede begreb? I hvert fald var de fleste pointer i undersøgelsen netop metodepointer, som det ses af tabellen. Resultatpointer forekom næsten ikke, mens der var en del fortolkningspointer. Pointers omfang kan også måles ved pointeholdige dialogers procentvise andel af lektioners længde eller ved antal referencer i den enkelte lektion. Men mange pointer blev kortvarigt fremført, forekom ikke planlagt eller var så lokale at de bestemt ikke kunne siges at styre den aktuelle lektion. Og næsten halvdelen af de 50 lektioner var helt uden en pointe formuleret af læreren. Indikerer det problemer? Det kan i hvert fald undre! For når jeg i mit spørgeskema til alle lærere spurgte om det vigtigste man som lærer vil have eleverne til at lære i lektionen, så noterede næsten alle et matematisk begreb eller emne, som fx brøker eller koordinater. Tit var det også overskriften på et kapitel eller opslag i klassens matematikbog. Men i klasserummet blev lektionsmålet typisk beskrevet ved aktivitetslister, ofte noteret på tavlen som opgaver. Og i de allerfleste af de 50 lektioner synes undervisningen således reelt at være planlagt og styret af en bog. Undervisningens faser Rutiner i dansk matematikundervisning blev sidst kortlagt i 1980 (Hansen, 1980). Her blev der gennemført to timer lange interviews med fire erfarne matematiklærere (valgt af skoleledere) på en tilfældigt udvalgt skole i hver af dengang 18 kommuner omkring København. I alt medvirkede 71 lærere med matematiktimer i klasse. Data fra disse interviews var om lærernes erfaringer, organisation, pædagogiske strategier og materialer. Men der var ingen observation af undervisning. Rapporten handler primært om lærernes variation i tilrettelæggelse af undervisning, og blandt resultaterne var at matematiklærere primært organiserer traditionel klasseundervisning i tre faser: (1) retning af hjemmearbejde, (2) præsentation af nyt indhold og (3) individuel opgaveregning. Gruppearbejde og eksperimentelt arbejde forekom sjældent. Klasser blev holdt sammen om de samme opgaver. Når dialogen fandt sted i fase 2, var det mellem enkelte elever og læreren. Lærerne brugte en tjekdialog hvor elevernes muligheder for at opfinde svar og bruge gæt var sparsomme da de kun vil have en rimelig mulighed for dette i en anderledes progressiv dialog.

10 Artikler Når pointer styrer matematikundervisning 49 Sådanne faser er også identificeret i TIMSS Video Study i 1999 (2003, s ) Teaching Mathematics in Seven Countries. Og nu har jeg så interesseret mig for tilrettelæggelsen af dansk matematikundervisning i For selvom et overblik over lektioners struktur ikke var hovedformålet med min forskning, er det relevant for at forstå og forklare evt. forekomst af eller mangel på pointer. Af kodningen fremgår det fx hvornår undervisningen starter. Videooptagelsen starter når lektionen starter (som regel ringer det), men der går ofte lidt tid før alle elever (eller læreren) er parat. Og måske skal der gives beskeder af ikkematematisk art før matematikundervisningen. Denne fase er kaldt ankomst i oversigten herunder. De angivne fem faser forekommer ikke alle i hver lektion og evt. i en anden rækkefølge. Tit skiftes der nemlig frem og tilbage mellem lærerens fælles præsentation eller repetition af matematiske forhold og så elevernes oftest individuelle opgaveregning. De fem faser der er statistisk beskrevet efterfølgende, er disse: 1. Ankomst (inkl. beskeder). 2. Lektier (inkl. rettearbejde og returnering af opgaver eller prøver) 3. Nyt stof (inkl. repetition af tidligere lært) 4. Opgaveregning eller elevstyrede undersøgelser 5. Opsummering (inkl. afslutning og beskeder). Tabel 2 viser hvor mange minutter der i alt medgår til hver type aktivitet i de 50 lektioner. Lektionerne var typisk minutter lange. At de ikke altid var på 45 minutter, skyldes at 17 optagelser foregik i den ene halvdel af en dobbeltlektion, som oftest den første. Her placerede læreren en evt. pause under hensyn til det planlagte i lektionen. Tid Tid Lektier Tid Nyt stof Ankomst Opsummering Opgaveregning ]0; 1] 9 9 ]0; 5] 10 ]0; 5] 9 1 ]1; 2] 8 5 ]5; 10] 7 ]5; 10] 13 3 ]2; 3] 10 3 ]10; 15] 3 ]10; 15] 2 5 ]3; 4] 9 0 ]15; 20] 6 ]15; 20] 6 6 ]4; 5] 4 1 ]20; 25] 1 ]20; 30] I alt I alt 50 I alt Tabel 2. ud af 50 med et bestemt tidsforbrug pr. fase.

11 50 Arne Mogensen Artikler Figur 1 viser hvordan tidsforbruget i hver af de 50 lektioner er fordelt på de fem faser. Alle faser forekommer som nævnt ikke i alle lektioner og heller ikke altid i den rækkefølge grafen synes at indikere. Ofte vendes der i løbet af lektionen tilbage til en tidligere aktivitet i fælles klassesamtaler. For en nærmere karakteristik henvises til afhandlingen (Mogensen, 2011, s. 135). Sekunder Lektionens faser Ankomst Lektier Nyt stof Opgaveregning Afslutning Figur 1. Længden af fem faser i hver af de 50 lektioner. Andre koder blev anvendt til fx lærernes brug af lokkedialog (elicitation), hints, repetition og opsummering. Jeg kalder det fx en lokkedialog når læreren stiller spørgsmål til en klasse eller enkeltelever i forventning om bidrag eller svar. Det skete i 78 % af lektionerne. Man kan måske undre sig over at det ikke forekommer i alle lektioner. Mange danske matematiklærere synes at være utilpasse ved denne matematiske samtale! Hints er kodet i 22 % af lektionerne, men vanskeligt at skille fra lokkedialogen, så jeg kan ikke insistere på reliabilitet her. Endelig indeholdt blot 4 af de 50 lektioner en egentlig opsummering i afslutningsfasen. Det anser jeg for direkte bekymrende! Jeg har set mange lektioner hvor klasser engageres overbevisende i faglig dialog. Men på en rejse rundt i landet til tilfældigt valgte lærere ser man altså også det modsat te, desværre. Fx lærere der ikke selv er sikre i stoffet og/eller hurtigst muligt (sådan forekommer det næsten) deler opgaver ud til eleverne og så vælger at støtte par eller enkelt elever i resten af lektionen ofte med et tilsyneladende mistet overblik for resten.

12 Artikler Når pointer styrer matematikundervisning 51 Det er fristende at se på forekomsten af pointer sammenlignet med bl.a. skolernes størrelse samt lærernes anciennitet, køn og evt. linjefag. Tabel 3 viser sådanne sammenhænge: Skolestørrelse Pointer i % af lektionslængde med pointer Lille (< 400) 7, % Mellemstor 9, % Stor (> 600) 14, % Læreranciennitet Pointer i % af lektionslængde med pointer 0 4 år 9, % 5 14 år 8, % 15+ år 11, % Ingen information 16, % Lærers køn Pointer i % af lektionslængde med pointer Kvinde 9, % Mand 11, % Gennemsnit 10, % Linjefag Pointer i % af lektionslængde med pointer Ja 13, % Nej 7, % Ingen information 8, % Tabel 3. ud af 50 sorteret efter forskellige parametre. I tabellerne har jeg markeret tre forhold hvor der synes indikation for en sammenhæng. På de store skoler med mere end 600 elever er en forholdsvis større andel af

13 52 Arne Mogensen Artikler lektionerne med matematiske pointer. Er lærerne mon dygtigere på de store skoler, eller er det mulig sparring eller samarbejde om faget i et større team der slår igennem? Det kunne være fristende at undersøge nøjere. Det ser også ud til at der er en sammenhæng mellem matematik som linjefag og forekomsten af pointer. Alt andet måtte vel også undre. Endelig ser anciennitet ud til at have en betydning. I hvert fald har lærere med nogen anciennitet, men ikke for megen, oftere pointer i deres lektioner end andre. Jeg har endnu ikke haft mulighed for at lede efter sammenhænge mellem fx fasernes vægtning og undervisernes anciennitet. Men måske lægger mange erfarne lærere mere vægt på rutiner med individuel opgaveregning end fælles pointeholdig samtale og refleksion? Og måske er mange yngre lærere så udfordret af klasseledelse at de også vælger at indfri elevers tænkte forventning til en didaktisk kontrakt hvor matematikundervisning overvejende bliver til opgaveregning. Andre faktorer ser ikke ud til at have signifikant betydning. Fx har lærerens køn ingen betydning. I 45 af de 50 lektioner var der tydelig reference til et skolebogssystem, men der er heller ikke nogen evidens for at det har sammenhæng med forekomsten af pointer. Egentlig er det vel tilfredsstillende nok at denne del af kvaliteten er lærerafhængig! I artiklen her har jeg redegjort for iagttagelser der er fyldigt dokumenteret andetsteds (Mogensen, 2011). Fx er to interventionsstudier også gennemført for at undersøge hvordan man så kan styrke forekomsten af og den rolle pointer har i matematikundervisning: Først med en fokusgruppe på 7 af de oprindelige 50 lærere fra hver sin skole i en periode med kollegial sparring med mig Dernæst med alle 18 matematiklærere på én skole i et lesson study-forløb der indeholdt et kort kursus, og hvor jeg således arrangerede aktionsforskning. Studierne med de to lærergrupper peger på forskellige muligheder og udfordringer: Især forekommer lesson study meget lovende. I det aktuelle forløb vægtede lærerne den fælles planlægning af studielektioner, og de anså kollegial sparring efter hver af disse lektioner for værdifuld. Studiet viste at læreres vilje til at handle med professionalisme på den samme skole kan bygge bro på tværs af eventuelle teaching gaps mellem fagkolleger. Derfor anbefaler jeg at alle skoler snarest udnævner en matematikvejleder med ansvar og mulighed for at tilbyde eller arrangere kollegial sparring og vejledning, herunder at matematiklærere i fagteam sætter kollegial sparring i system som lesson study. Det kan bygge på de kvaliteter der klart er i dansk matematikundervisning. Men udfordringerne har vi været for tilbageholdende med at håndtere. Det haster.

14 Artikler Når pointer styrer matematikundervisning 53 Referencer Clarke, D. & Xu, L.H. (2008). Distinguishing between Mathematics Classrooms in Australia, China, Japan, Korea and the USA through the Lens of the Distribution of Responsibility for Knowledge Generation: Public Oral Interactivity and Mathematical Orality. ZDM International Journal on Mathematics Education, 40, s Clarke, D. (2004). Kikan-Shido Between Desks Instruction. Paper præsenteret på symposiet Lesson Events as the Basis for International Comparisons of Classroom Practice, US: San Diego. Lokaliseret 28. april 2012 på Clarke_Kikan-shido.pdf. Clarke, D., Emanuelsson, J., Jablonka, E. & Mok, I.A.C. (2006). Making Connections: Comparing Mathematics Classrooms around the World. Rotterdam: Sense Publishers. Clarke, D., Keitel, C. & Shimizu, Y. (red.). (2006). Mathematics Classrooms in Twelve Countries: The Insider s Perspective. Rotterdam: Sense Publishers. Ericsson, K.A. & Simon, H.A. (1993). Protocol Analysis, Revised Edition: Verbal Reports as Data. Cambridge, Massachusetts: MIT Press. Fernandez, L. & Yoshida, M. (2004). Lesson Study. A Japanese Approach to Improving Mathematics Teaching and Learning. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates. Franke, M.L., Kazemi, E. & Battey, D. (2007). Mathematics Teaching and Classroom Practice. I: F.K. Lester (red.) (2007), Second Handbook of Research on Mathematics Teaching and Learning, (s ). Charlotte, NC: Information Age Publishing. Hansen, K.F. (1980). Regne/matematikundervisningen i Danmark. En undersøgelse af regne/ matematikundervisningen i folkeskolen specielt med henblik på den svage elevgruppes situation. København: Dansk Psykologisk Forlag. Hiebert, J. & Lefevre, P. (1986). Conceptual and Procedural Knowledge in Mathematics: An Introductory Analysis. I: J. Hiebert (red.), Conceptual and Procedural Knowledge: The Case of Mathematics (s. 1 27). Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates. Hiebert, J. et al (2003) Teaching Mathematics in Seven Countries. Results from the TIMSS 1999 Video Study (Australia, the Czech Republic, Hong Kong SAR, the Netherlands, Switzerland and the United States + Japan data from 1995). US Department of Education. Hill, H.C., Blunk, M.L., Charalambous, C.Y., Lewis, J.M., Phelps, G.C., Sleep, L. & Ball, D.L. (2008). Mathematical Knowledge for Teaching and the Mathematical Quality of Instruction: An Exploratory Study. Cognition and Instruction, 26(4), s Kentucky, US: Routledge. Krauss, S., Neubrand, M., Blum, W. & Baumert, J. (2008). The Professional Knowledge of German Secondary Mathematics Teachers: Investigations in the Context of the COACTIV Project. TSG- 30 paper på ICME 11 Mexico. Lokaliseret 28. april 2012 på Ma, L. (1999). Knowing and Teaching Elementary Mathematics. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates. Matematik på grundskolens mellemtrin skolernes arbejde med at udvikle elevernes matematikkompetencer. (2006). København: Danmarks Evalueringsinstitut.

15 54 Arne Mogensen Artikler Mogensen, A. (2011). Point-Driven Mathematics Teaching. Studying and Intervening in Danish Classrooms. Ph.d.-afhandling. Roskilde Universitet, Danmark: IMFUFA. Lokaliseret 28. april 2012 på Niss, M. & Jensen, T.H. (2002). Kompetencer og matematiklæring. Ideer og inspiration til udvikling af matematikundervisning i Danmark. Lokaliseret 28. april 2012 på dk/2002/kom. København, Danmark: Undervisningsministeriet. Niss, M., Andreasen, M., Foss Hansen, K., Matthiasen, J., Mogensen, A., Skånstrøm, M. & Holm, C. (2006). Fremtidens matematik i folkeskolen. København, Danmark: Undervisningsministeriet. Shimizu, Y. (2006). How do You Conclude Today s Lesson? The Form and Functions of Matome in Mathematics Lessons. I: D. Clarke, J. Emanuelssson, E. Jablonka & I. Mok (red.), Making Connections: Comparing Mathematics Classrooms around the World (s ). Rotterdam: Sense Publishers. Shulman, L.S. (1986). Those Who Understand: Knowledge Growth in Teaching. Educational Researcher, 15(2), s Sleep, L. (2009). Teaching to the Mathematical Point: Knowing and Using Mathematics in Teaching. Ph.d.-afhandling. University of Michigan. Lokaliseret 28. april 2012 på deepblue.lib.umich.edu/bitstream/ /64676/1/sleepl_1.pdf. Staub, F.C. (2007). Mathematics Classroom Cultures. Methodological and Theoretical Issues. International Journal of Educational Research, 46, s Stigler, J. & Hiebert, J. (1999). The Teaching Gap. Best Ideas from the World s Teachers for Improving Education in the Classroom. New York: The Free Press. Stigler, J. et al (1999) TIMSS Videotape Classroom Study. Methods and Findings from an Exploratory Research Project on Eighth-Grade Mathematics Instruction in Germany, Japan, and the United States. US: Department of Education. English Abstract Do Danish mathematics teachers have a point? In this article the concept of a mathematical point is clarified and defined, and it is reported from a research project to what extent Danish mathematics teachers in lower secondary schools emphasize such points in their teaching. Thus, 50 randomly selected mathematics teachers are filmed in one grade 8 math lesson and the dialogue investigated. The study identifies large variations and many influential components. There is room for improvement.

Lesson study i Danmark?

Lesson study i Danmark? 79 Lesson study i Danmark? VIA University College Læreruddannelsen i Århus Kommentar til artiklen Et mysterium om tal i MONA, 2009(1). Hvordan præsenteres et stykke matematik (bedst) for skoleelever? Det

Læs mere

Matematik og målfastsættelse

Matematik og målfastsættelse Matematik og målfastsættelse Målfastsættelse, feedforward og evaluering i matematik, oplæg og drøftelse 1 Problemløsning s e k s + s e k s t o l v 2 Punkter Målfastsættelse af undervisning i matematik

Læs mere

Der skal vel være en pointe?

Der skal vel være en pointe? Der skal vel være en pointe? Pointer i hverdagssproget er noget afgørende vig3gt. Fx som konklusion, morale, løsning eller overraskelse. Hvis ikke det endelige mål med en lek3on eller et forløb er at se,

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - Et princip møder praksis Faglige pointer og struktur i statistikundervisningen hvordan virker det?

Undervisningsdifferentiering - Et princip møder praksis Faglige pointer og struktur i statistikundervisningen hvordan virker det? Undervisningsdifferentiering - Et princip møder praksis Faglige pointer og struktur i statistikundervisningen hvordan virker det? DPU Torsdag den 9. januar 2014 VIA UC, Århus 13. januar 2014 v/ Kaj Nedergaard

Læs mere

Projektforslag fra Arne Mogensen: Fagteamets udvikling af samarbejdet

Projektforslag fra Arne Mogensen: Fagteamets udvikling af samarbejdet Projektforslag fra Arne Mogensen: Fagteamets udvikling af samarbejdet Projektansvarlig Foreløbig titel Øvrige deltagere Kort synopsis Forskningsspørgsmål Arne Mogensen Fagteamets udvikling af samarbejdet

Læs mere

En dygtig elev er...

En dygtig elev er... En dygtig elev er... Sheffield (1999) Opmærksom og nysgerrig God til at opfatte, og generalisere. Kan ræsonnere analytisk, deduktivt og induktivt. Evne til let, fleksibelt og kreativt at arbejde med matematiske

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Nye Fælles Mål og årsplanen Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Interview Find en makker, som du ikke kender i forvejen Stil spørgsmål, så du kan fortælle os andre om vedkommende ift.:

Læs mere

Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet

Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet Hans Hüttel 27. oktober 2004 Mathematics, you see, is not a spectator sport. To understand mathematics means to be able to do mathematics.

Læs mere

Projektet bliver gennemført med særligt fokus på klasse i matematik og klasse i litteraturundervisningen i dansk.

Projektet bliver gennemført med særligt fokus på klasse i matematik og klasse i litteraturundervisningen i dansk. PROJEKTET OVERORDNET Bedre kvalitet i dansk og matematik er døbt KiDM Projektet er sat i værk af MBUL i samarbejde med Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforening. Projektet bliver gennemført med særligt

Læs mere

Årsplan for 7. klasse, matematik

Årsplan for 7. klasse, matematik Årsplan for 7. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over grundbogen, også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet

Læs mere

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus UVM s ekspertarbejdsgruppe i matematik: Der mangler viden om, hvordan faglærerne har organiseret sig i fagteam i matematik

Læs mere

At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag

At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag Kapitel 5 At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag Robin Millar Praktisk arbejde er en væsentlig del af undervisningen i naturfag. I naturfag forsøger vi at udvikle elevernes kendskab til naturen

Læs mere

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13. Formulering af forskningsspørgsmål

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13. Formulering af forskningsspørgsmål + Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13 Formulering af forskningsspørgsmål + Læringsmål Formulere det gode forskningsspørgsmål Forstå hvordan det hænger sammen med problemformulering og formålserklæring/motivation

Læs mere

Udviklingen indeni eller udenfor?

Udviklingen indeni eller udenfor? 90 Kommentarer Udviklingen indeni eller udenfor? Henning Westphael, Læreruddannelsen i Århus, VIAUC Kommentar til artiklen Elevers faglige udvikling i matematiske klasserum i MONA, 2011(2). Indledning

Læs mere

Indhold. Indledning 7 Læsevejledning 9

Indhold. Indledning 7 Læsevejledning 9 Indhold Indledning 7 Læsevejledning 9 1 Hvad er åbne opgaver? 13 2 Hvorfor arbejde med åbne opgaver? 17 3 Udfordringer i arbejdet med åbne opgaver 19 4 En ny didaktisk kontrakt 21 5 Et par eksempler 23

Læs mere

SIMPLE OPGAVER GØR MATEMATIK SVÆRERE

SIMPLE OPGAVER GØR MATEMATIK SVÆRERE SIMPLE OPGAVER GØR MATEMATIK SVÆRERE Gennem tre årtier er sproget i de engelske eksamensopgaver i matematik ændret, så sætningerne nu er kortere, der er færre fagudtryk, og der bliver brugt færre matematiske

Læs mere

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver.

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver. Til matematiklæreren Dette er en rapport omtaler prøven med hjælpemidler maj 2016. Rapporten kan bruges til at evaluere dit arbejde med klassen og få ideer til dit arbejde med kommende klasser i overbygningen.

Læs mere

Nogle didaktiske overvejelser vedrørende indledende undervisning i funktionsbegrebet i gymnasiet og nærværende hæftes nytte i så henseende.

Nogle didaktiske overvejelser vedrørende indledende undervisning i funktionsbegrebet i gymnasiet og nærværende hæftes nytte i så henseende. Nogle didaktiske overvejelser vedrørende indledende undervisning i funktionsbegrebet i gymnasiet og nærværende hæftes nytte i så henseende. af Dinna Balling og Jørn Schmidt. Hæftet Lige og ulige sætter

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

THOMAS KAAS (UCC & AU, DPU), WEBINAR, 31. JANUAR, 2018

THOMAS KAAS (UCC & AU, DPU), WEBINAR, 31. JANUAR, 2018 THOMAS KAAS (UCC & AU, DPU), WEBINAR, 31. JANUAR, 2018 Hvad er algebra i grundskolen, og hvorfor er det svært? Hvad er tidlig algebra, og hvorfor skulle det hjælpe? Undervisning med tidlig algebra hvad

Læs mere

Evaluering af matematik undervisning

Evaluering af matematik undervisning Evaluering af matematik undervisning Udarbejdet af Khaled Zaher, matematiklærer 6-9 klasse og Boushra Chami, matematiklærer 2-5 klasse Matematiske kompetencer. Fællesmål efter 3.klasse indgå i dialog om

Læs mere

Hvad får jeg for det?

Hvad får jeg for det? Hvor mange mennesker mon der kommer i dag? Hvordan er de placeret? Er der stole nok eller alt for mange stole? Hvordan finder jeg derud? Hvad tid skal jeg være der? Hvor lang tid er jeg om at cykle derud?

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen

Læs mere

GeoGebra, international videndelingimellem. Morten Misfeldt

GeoGebra, international videndelingimellem. Morten Misfeldt GeoGebra, international videndelingimellem matematiklærere Morten Misfeldt Plan GeoGebra Et stærkt værktøj til matematisk begrebsdannelse GeoGebra en kreativ matematisk legeplads GeoGebra videndelingimellem

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2015 Institution Vestegnens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Matematik C Jack

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018 Formativ brug af folkeskolens prøver Den skriftlige prøve i matematik i 10. klasse, FP10, maj 2018 1 Til matematiklæreren i 10. klasse Dette er en rapport om den skriftlige prøve i matematik maj 2018.

Læs mere

WORKSHOP 2C, DLF-kursus, Krogerup, 26. november 2015

WORKSHOP 2C, DLF-kursus, Krogerup, 26. november 2015 WORKSHOP 2C, DLF-kursus, Krogerup, 26. november 2015 At I får overblik over statistik og sandsynlighed som fagområde i folkeskolen indblik i didaktiske forskeres anbefalinger til undervisningen i statistik

Læs mere

16/01/15. Forsøg med læring i bevægelse

16/01/15. Forsøg med læring i bevægelse WORKSHOP: EMBODIMENT NÅR KROPPEN ER MED I LÆREPROCESSEN Jørn Dam - Brian Olesen, Mona Petersen, Dorthe Kvetny, Lise Rasmussen Midtsjællands Gymnasium, Haslev 16/01/15 Embodiment - som pædagogisk, didaktisk

Læs mere

Mundtlig matematik. - et udviklingsarbejde Startet på Skovshoved Skole fortsætter her. Ikke bare en proces, men i proces..

Mundtlig matematik. - et udviklingsarbejde Startet på Skovshoved Skole fortsætter her. Ikke bare en proces, men i proces.. Mundtlig matematik - et udviklingsarbejde Startet på Skovshoved Skole fortsætter her. Ikke bare en proces, men i proces.. Hjørring 7. sep. 2012 Line Engsig matematikvejleder på Skovshoved Skole og Mikael

Læs mere

ÅRSPLAN Matematik 9.klasse SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Matematik 9.klasse SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Matematik 9.klasse SKOLEÅRET 2017/2018 UGE 35-40 44-47 Matematiske Fokuspunkter Tal, talsystemer regneregler, herunder: - Potens kvadratregner egler Økonomi, herunder: - Decimaltal - Brøktal -

Læs mere

3. klasse 6. klasse 9. klasse

3. klasse 6. klasse 9. klasse Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan 3. klasse 6. klasse 9. klasse Matematiske kompetencer Status tal og algebra sikker i, er usikker i de naturlige tals opbygning

Læs mere

Erfaringer fra et demonstrationsskoleforsøg med perspektiver til læreruddannelse. Matematikkens dag, 3. marts 2017, Charlotte Krog Skott

Erfaringer fra et demonstrationsskoleforsøg med perspektiver til læreruddannelse. Matematikkens dag, 3. marts 2017, Charlotte Krog Skott Erfaringer fra et demonstrationsskoleforsøg med perspektiver til læreruddannelse Matematikkens dag, 3. marts 2017, Charlotte Krog Skott Disposition Motivering af forløbet Unge og medier Design af Unge

Læs mere

Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier

Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier Sammen styrker vi fagligheden: Lektionsstudier Indhold Forord... 3 Hvad er Lektionsstudier?...4 Sådan gør man...4 Vigtigt at vide, når man arbejder med lektionsstudier...6 Spørgsmål og svar om lektionsstudier...6

Læs mere

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen I dette kapitel beskrives det, hvilke Fælles Mål man kan nå inden for udvalgte fag, når man i skolen laver aktiviteter med Space Challenge.

Læs mere

ST. KONGENSGADE 3, BAGHUSET, 1264 COPENHAGEN

ST. KONGENSGADE 3, BAGHUSET, 1264 COPENHAGEN KANT ST. KONGENSGADE 3, BAGHUSET, 1264 COPENHAGEN KSZ 100/70-11, 2016, Ball point on paper, 100 x 70 cm. PATTERN RECOGNITION MAGNUS PETTERSEN MIE OLISE KJÆRGAARD CAROLINE KRYZECKI CLAY KETTER 20. AUGUST

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer skelne mellem definitioner og sætninger, mellem enkelttilfælde og generaliseringer og anvende denne indsigt til at udforske og indgå i dialog om forskellige matematiske begrebers

Læs mere

Matematik på mellemtrinnet. Kort om evalueringen

Matematik på mellemtrinnet. Kort om evalueringen Matematik på mellemtrinnet Kort om evalueringen Kort om evalueringen Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, har i en evaluering set på arbejdet med at udvikle elevernes matematikkompetencer på grundskolens

Læs mere

Undersøgelsesbaseret matematikundervisning og lektionsstudier

Undersøgelsesbaseret matematikundervisning og lektionsstudier Undersøgelsesbaseret matematikundervisning og lektionsstudier Udvikling af læreres didaktiske kompetencer Jacob Bahn Phd-studerende matematiklærer UCC og Institut for Naturfagenes Didaktik (IND), KU Slides

Læs mere

Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin

Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin Kompetencemål for Matematik, 4.-10. klassetrin Matematik omhandler samspil mellem matematiske emner, matematiske arbejds- og tænkemåder, matematikdidaktisk teori samt matematiklærerens praksis i folkeskolen

Læs mere

Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 Årsprøven i matematik

Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 Årsprøven i matematik Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 33 Årsprøven i matematik Årsprøve og rettevejledledning 34-35 36 og løbe nde Talmængder og regnemetoder Mundtlig matematik 37 Fordybelses uge 38-39 Procent - Gennemgå

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 8.A Lærer: Henrik Stillits Fagområde/ emne Færdighedsregning - Typer af opgaver - Systematik

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 8.A Lærer: Henrik Stillits Fagområde/ emne Færdighedsregning - Typer af opgaver - Systematik Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 8.A Lærer: Henrik Stillits Fagområde/ emne Færdighedsregning - Typer af opgaver - Systematik Periode Mål Eleverne skal: 32/33 Få kendskab til opgavetypen og få rutine.

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018

Formativ brug af folkeskolens prøver. Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018 Formativ brug af folkeskolens prøver Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2018 1 Til matematiklæreren i 9. klasse Dette er en rapport om den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler

Læs mere

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Status: 4.b er en klasse der består af ca. 20 elever. Der er en god fordeling mellem piger og drenge i klasser. Klassen har 5 matematiktimer om ugen. Vi fortsætter

Læs mere

UCC - Matematikdag - 08.04.14

UCC - Matematikdag - 08.04.14 UCSJ Målstyret + 21 PD - UCC - 25.02.14 www.mikaelskaanstroem.dk Der var engang. Skovshoved Skole Hvad svarer du på elevspørgsmålet: Hvad skal jeg gøre for at få en højere karakter i mundtlig matematik?

Læs mere

LÆRINGSMÅL, PLANLÆGNING OG FAGTEAMSAMARBEJDE

LÆRINGSMÅL, PLANLÆGNING OG FAGTEAMSAMARBEJDE (HTTP://PURE.AU.DK/PORTAL/DA/TOMAS@EDU.AU.DK) INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK (DPU) OPLÆG PÅ KONFERENCEN MATEMATIK I MARTS I SORØ UNI VERSITET LÆRINGSMÅL GIVER DET MENING? To nødvendige fordringer:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleår 2014/2015, eksamen maj-juni 2015 Institution Kolding HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

KOMPETENCEMÅL OG EVALUERING I MATEMATIK

KOMPETENCEMÅL OG EVALUERING I MATEMATIK (TOMAS@DPU.DK) INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK (DPU) OPLÆG PÅ KENS DAG UC SJÆLLAND, ANKERHUS, SORØ UNI VERSITET DISPOSITION Opvarmning: Hvad er et godt evalueringsoplæg? Oplæg: Om kompetencemål og

Læs mere

TANKERNE BAG DE NYE VEJLEDENDE SÆT I MATEMATIK

TANKERNE BAG DE NYE VEJLEDENDE SÆT I MATEMATIK TANKERNE BAG DE NYE VEJLEDENDE SÆT I MATEMATIK De foreliggende vejledende sæt i matematik er gældende fra sommeren 2012 på matematik B og sommeren 2013 på matematik A. Der er en del ændringer i forhold

Læs mere

Kollegial faglig sparring

Kollegial faglig sparring 7 Kollegial faglig sparring Arne Mogensen, VIA University College, Læreruddannelsen i Århus Abstract: Hvordan kan kollegial faglig sparring finde sted i forbindelse med konkret undervisning helst nemt

Læs mere

Matema10k. Matematik for hhx C-niveau. Arbejdsark til kapitlerne i bogen

Matema10k. Matematik for hhx C-niveau. Arbejdsark til kapitlerne i bogen Matema10k Matematik for hhx C-niveau Arbejdsark til kapitlerne i bogen De følgende sider er arbejdsark og opgaver som kan bruges som introduktion til mange af bogens kapitler og underemner. De kan bruges

Læs mere

Matematiske kompetencer - hvad og hvorfor? DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC

Matematiske kompetencer - hvad og hvorfor? DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC Matematiske kompetencer - hvad og hvorfor? DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC Komrapporten Kompetencer og matematiklæring. Ideer og inspiration til udvikling af matematikundervisningen

Læs mere

Udvikling af faglærerteam

Udvikling af faglærerteam 80 KOMMENTARER Udvikling af faglærerteam Ole Goldbech, Professionshøjskolen UCC Kommentar til artiklen MaTeam-projektet om matematiklærerfagteam, matematiklærerkompetencer og didaktisk modellering i MONA,

Læs mere

Funktioner og ligninger

Funktioner og ligninger Eleverne har både i Kolorit på mellemtrinnet og i Kolorit 7 matematik grundbog arbejdet med funktioner. I 7. klasse blev funktionsbegrebet defineret, og eleverne arbejdede med forskellige måder at beskrive

Læs mere

FFM Matematik pop-up eftermiddag. CFU, UCC 11. Maj 2015

FFM Matematik pop-up eftermiddag. CFU, UCC 11. Maj 2015 FFM Matematik pop-up eftermiddag CFU, UCC 11. Maj 2015 Formål Deltagerne har: Kendskab til Forenklede Fælles Måls opbygning Kendskab til tankegangen bag den målstyrede undervisning i FFM Kendskab til læringsmål

Læs mere

Sprog billeder kortlink.dk/rudd

Sprog billeder kortlink.dk/rudd Sprog billeder kortlink.dk/rudd Workshop beskrivelse I denne workshop vil vi kigge på strategier for ordblinde elever i matematikvanskeligheder samt vigtigheden af, at eleverne laver visuelle repræsentationer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Matematik C Bodil Krongaard

Læs mere

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER Er video vejen frem til at få de studerendes opmærksomhed? Udgivet af Erhvervsakademi Aarhus, forsknings- og innovationsafdelingen DERFOR VIRKER VIDEO 6 hovedpointer

Læs mere

6. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN MATEMATIK

6. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN MATEMATIK 2016-17 Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til matematik i 6. Klasse Vi skal arbejde hen imod følgende kompetencemål: Matematiske kompetencer: Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik.

Læs mere

Kommentarer til matematik B-projektet 2015

Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Mandag d. 13/4 udleveres årets eksamensprojekt i matematik B. Dette brev er tænkt som en hjælp til vejledningsprocessen for de lærere, der har elever, som laver

Læs mere

2 Udfoldning af kompetencebegrebet

2 Udfoldning af kompetencebegrebet Elevplan 2 Udfoldning af kompetencebegrebet Kompetencebegrebet anvendes i dag i mange forskellige sammenhænge og med forskellig betydning. I denne publikation som i bekendtgørelse og vejledning til matematik

Læs mere

Eleverne skal lære at:

Eleverne skal lære at: PK: Årsplan 8.Ga. M, matematik Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 32 uge 50 Tal og algebra Eleverne skal arbejde med at: kende de reelle tal og anvende dem i praktiske og teoretiske sammenhænge

Læs mere

Anvendt litteratur : Mat C v. Bregendal, Nitschky Schmidt og Vestergård, Systime 2005

Anvendt litteratur : Mat C v. Bregendal, Nitschky Schmidt og Vestergård, Systime 2005 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni 2011 Institution Campus Bornholm Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Hhx Matematik C Peter Seide 1AB

Læs mere

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning til Matematik 1-2-3 på Smartboard Materialet består af 33 færdige undervisningsforløb til brug i matematikundervisningen i overbygningen. Undervisningsforløbene

Læs mere

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

Matematikvejlederdag. Ankerhus 3. november Side 1

Matematikvejlederdag. Ankerhus 3. november Side 1 Matematikvejlederdag Ankerhus 3. november 2014 Klaus.fink@uvm.dk Side 1 Oplægget Nyheder Fagligt fokus Læringsmålstyret undervisning Klaus.fink@uvm.dk Side 2 Udviklingsprogrammet Klaus.fink@uvm.dk Side

Læs mere

CAS i folkeskolens matematikundervisning. 1. Baggrund for CAS-projektet 2. Undersøgelsens design 3. Data 4. Resultater 5.

CAS i folkeskolens matematikundervisning. 1. Baggrund for CAS-projektet 2. Undersøgelsens design 3. Data 4. Resultater 5. CAS i folkeskolens matematikundervisning 1. Baggrund for CAS-projektet 2. Undersøgelsens design 3. Data 4. Resultater 5. Anbefalinger 1 Spørgsmål fra Ekspertgruppen i matematik Matematikløftet, 2013 1.

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Introduktion. Design af formative opgaver. Et budskab fra rummet. Opgavedesign som matematikdidaktisk problemfelt

Introduktion. Design af formative opgaver. Et budskab fra rummet. Opgavedesign som matematikdidaktisk problemfelt Opgavedesign som matematikdidaktisk problemfelt Introduktion Opgaver (i bred forstand) har to væsentlige funktioner ift matematikundervisning: Formativ: man kan lære matematik af at løse opgaver opgaver

Læs mere

Fag- og indholdsplan 9. kl.:

Fag- og indholdsplan 9. kl.: Fag- og indholdsplan 9. kl.: Indholdsområder: Tal og algebra: Tal - regneregler og formler Størrelser måling, beregning og sammenligning. Matematiske udtryk Algebra - teoretiske sammenhænge absolut og

Læs mere

Fra ide til handling. Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design

Fra ide til handling. Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design Fra ide til handling Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design Bo Ditlev Pedersen, Cand.pæd.pæd., pædagogisk konsulent/underviser på læreruddannelsen 28. September 2018 Har vi en udfordring

Læs mere

resultaterne og sammenholde dem med hinanden.

resultaterne og sammenholde dem med hinanden. ! "#$%!& ' ( ( ' Hvordan har du fattet interesse for at undervise dine kollegaer i dansk som 2. sprog? Det er meget tilfældighedernes spil. Det startede med, at Lise Thorn bad mig om at tage på et kursus,

Læs mere

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii Årsplan 08/9 Matematik. årgang TriX A Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Kapitlet har især fokus på kerneområderne

Læs mere

Kompetencemål i undervisningsfaget Matematik ældste klassetrin

Kompetencemål i undervisningsfaget Matematik ældste klassetrin Kompetencemål i undervisningsfaget Matematik ældste klassetrin Kort bestemmelse af faget Faget matematik er i læreruddannelsen karakteriseret ved et samspil mellem matematiske emner, matematiske arbejds-

Læs mere

Colofon. Udgivet af Inerisaavik 2009 Udarbejdet af fagkonsulent Erik Christiansen Redigeret af specialkonsulent Louise Richter Elektronisk udgave

Colofon. Udgivet af Inerisaavik 2009 Udarbejdet af fagkonsulent Erik Christiansen Redigeret af specialkonsulent Louise Richter Elektronisk udgave Colofon Udgivet af Inerisaavik 2009 Udarbejdet af fagkonsulent Erik Christiansen Redigeret af specialkonsulent Louise Richter Elektronisk udgave Indhold Evaluering af matematik 2008 2 Tekstopgivelser 2

Læs mere

FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK)

FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK) FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK) Ministeriets Informationsmøde, Hotel Nyborg Strand, 5. marts 2015 Rasmus Greve Henriksen (rgh-skole@aalborg.dk) Det ambitiøse program! 1. Afsæt - Projekt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2010. Denne beskrivelse dækker efteråret 2011 og foråret 2012. Institution Roskilde Handelsskole

Læs mere

STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD

STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD STYRKELSE AF BØRNS TIDLIGE PROBLEMLØSNINGSKOMPETENCER I FREMTIDENS DAGTILBUD PROGRAM 1. Om udviklingsprogrammet Fremtidens Dagtilbud 2. Hvorfor fokus på tidlige matematiske kompetencer og hvordan? 3. Følgeforskningen

Læs mere

IT i matematikundervisningen Hvad er hund og hvad er hale? Mogens Niss IMFUFA/NSM Roskilde Universitet

IT i matematikundervisningen Hvad er hund og hvad er hale? Mogens Niss IMFUFA/NSM Roskilde Universitet IT i matematikundervisningen Hvad er hund og hvad er hale? Mogens Niss IMFUFA/NSM Roskilde Universitet Diskussionen om it i matematikundervisningen er enormt kompleks og vanskelig. Resultatet er oftest

Læs mere

Undervisningsplan for matematik

Undervisningsplan for matematik Undervisningsplan for matematik Formål for faget Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Flipped Classroom. Erfaringsoplæg: Henning Romme lundaringoplæg

Flipped Classroom. Erfaringsoplæg: Henning Romme lundaringoplæg Flipped Classroom Erfaringsoplæg: Henning Romme lundaringoplæg Henning Romme Lund Lektor i samfundsfag og historie Pædaogisk IT-vejleder Forfatter til Flipped classroom kom godt i gang, Systime 2015. http://flippedclassroom.systime.dk/

Læs mere

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet Praktikevaluering Studerende (Internship evaluation Student) Husk at trykke "Send (Submit)" nederst (Remember to click "Send (Submit)" below - The questions are translated into English below each of the

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen 1 Til matematiklæreren

Læs mere

ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN

ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN ELEVERS INTERESSE OG SELVTILLID I NATURFAGENE -OG I FREMTIDEN 1. Oplæg på baggrund af artiklen: Nordic Students self-beliefs in science Publiceret som kapitel 4 i Northern Lights on TIMSS and PISA 2018

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 16/17 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Matematik

Læs mere

Årsplan for matematik

Årsplan for matematik Årsplan for matematik 2016-17 Uge Tema/emne Metode/mål 33 Brøker + talforståelse Matematiske arbejdsmåder(metode) 34 Brøker + procent 35 Excel 35 GeoGebra/Geometri 36 Geometri 37 Emneuge 38 Geometri 39

Læs mere

TRACK. Teaching Routines and Content Knowledge. Pernille Bødtker Sunde og Lóa Björk Jóelsdóttir

TRACK. Teaching Routines and Content Knowledge. Pernille Bødtker Sunde og Lóa Björk Jóelsdóttir TRACK Teaching Routines and Content Knowledge Pernille Bødtker Sunde og Lóa Björk Jóelsdóttir 1 Hvad er TRACK? Udvikling af dansk matematikundervisning med inspiration fra Singapore Professionsudvikling:

Læs mere

Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012

Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012 Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012 Lena Lindenskov & Uffe Thomas Jankvist Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, Campus Emdrup 15 16 januar 2015 Hvad vi bl.a. vil

Læs mere

Hvem sagde variabelkontrol?

Hvem sagde variabelkontrol? 73 Hvem sagde variabelkontrol? Peter Limkilde, Odsherreds Gymnasium Kommentar til Niels Bonderup Doh n: Naturfagsmaraton: et (interesseskabende?) forløb i natur/ teknik MONA, 2014(2) Indledning Jeg læste

Læs mere

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt.

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Introduktion til mat i 5/6 klasse Vejle Privatskole 13/14: Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Udgangspunktet bliver en blød screening,

Læs mere

Bedømmelsesplan for Matematik C

Bedømmelsesplan for Matematik C Bedømmelsesplan for Matematik C Matematik C Hovedområder: Fagretningen: Uddannelser i fagretningen indeholder: Varighed: Læringselementer: Læringsmiljø: Kontor handel og forretningsservice Detail, Handel,

Læs mere

Årsplan for matematik 2012-13

Årsplan for matematik 2012-13 Årsplan for matematik 2012-13 Uge Tema/emne Metode/mål 32 Matematiske arbejdsmåder(metode) 33 Intro 34 Tal + talforståelse 35 Brøker-procent 36 Potens+kvadrat-og kubikrod 37 Emneuge 38 Ligninger-uligheder

Læs mere

Hvem skal samle handsken op?

Hvem skal samle handsken op? 85 Hvem skal samle handsken op? Henrik Peter Bang, Christianshavns Gymnasium, Niels Grønbæk, Institut, Claus Richard Larsen, Christianshavns Gymnasium, Kommentar til Udfordringer ved undervisning i enzymer,

Læs mere

Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015

Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015 Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015 Der arbejdes hen mod slutmålene i matematik efter 10. klassetrin. www.uvm.dk => Fælles Mål 2009 => Faghæfter alfabetisk => Matematik => Slutmål for faget

Læs mere

Danske elevers oplevelser af og syn på udeskole

Danske elevers oplevelser af og syn på udeskole Danske elevers oplevelser af og syn på udeskole Lærke Mygind, Steno Diabetes Center, Niels Ejbye-Ernst, VIAUC & Peter Bentsen, Steno Diabetes Center (2016) Udarbejdet i forbindelse med projekt Udvikling

Læs mere

Kompetencemålstyring

Kompetencemålstyring Kompetencemålstyring Pædagogisk fællesdag i Sønderborg Jens Rasmussen Nationale mål, resultatmål og Fælles Tre nationale mål: 1. folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2.

Læs mere