Kontinentalsokkelprojektet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kontinentalsokkelprojektet"

Transkript

1 Kontinentalsokkelprojektet Pressemøde om kontinentalsokkelprojektet i Videnskabsministeriet fredag den 1. oktober 2004 Udleveret materiale: Fakta-ark om Et multidiciplinært togt sydvest for Færøerne Pilotprojektet nord for Grønland og Canada Etablering af seismiske stationer i Nordgrønland På kontinentalsokkelprojektets hjemmeside findes pressemødets materiale.

2 Multidiciplinært togt sydvest for Færøerne Formål og metode: Området sydvest for Færøerne består af banker (de røde områder på kortet), som formentlig er en naturlig forlængelse af det færøske sokkelområde. Dette togt har til formål at indsamle data for at se om denne antagelse er gyldig. Togtet består af to hoveddele: indsamling af refleksions- og refraktionsseismiske data og indsamling af basaltprøver fra bankerne. Seismiske Data I løbet af juni og juli måned har vi indsamlet seismiske data over de dybe strukturer langs to 400 km lange linier ved hjælp af egne jordskælv, nemlig et stort system af luftkanoner trukket efter et skib. Vi registrerede disse brag på en lang stribe instrumenter (Ocean Bottom Seismometer - OBS), som vi satte ned på havbunden. Det foregår ved at vi slipper en OBS med et anker frit ud over skibssiden, så den kan synke ned på havbunden i op til 2.5 km dybde under dette projekt. Når data er indsamlet kan vi akustisk udløse ankeret, og så stiger OBS en op til havoverfladen, hvor vi så samler den op på skibet. Det er altid nervøse øjeblikke, når vi indsamler disse kostbare instrumenter tænk nu hvis den ikke hører os, eller sidder fast dernede eller. Det skete faktisk for os på dette togt; vi fik ikke noget svar fra en OBS, og vi måtte i første omgang forlade positionen uden instrumentet og uden de data det havde indsamlet. Men som en ekstra forsikring er der en indbygget en reserveløsning. Hvis OBS en ikke har hørt fra os inden et på forhånd fastsat tidspunkt, slipper den alligevel sit anker og stiger så forhåbentlig op til overfladen. Så gælder det om at være på plads og samle det fortabte og temmelig dyre instrument op. Det lykkes for os denne gang, og data var dertil intakte, så vi kunne drage et lettelsens suk. På OBS erne registreres vidvinkel data, der kan modelleres til en hastighedsmodel af hele jordskorpens struktur langs linierne. Hastighedmodellerne danner baggrunden for at vi kan dokumentere den naturlige forlængelse fra Færøerne og ned på Hatton-Rockall Bankeområdet. Langs de samme linier indsamlede vi refleksionsseismiske data, som giver detaljerede strukturer i den øverste (sedimentære) del af undergrunden.

3 På figuren viser vi et udsnit af data fra en OBS på den sydlige linie. Diving waves giver os gode hastigheds informationer i skorpen, og vidvinkel refleksionerne fra bunden af skorpen giver os information om tykkelsen af skorpen. Med i alt 80 OBS kan vi kortlægge både hastighedsstrukturen og tykkelsen af skorpen i stor detaljegrad. Boreprøver På bankerne ved vi fra tidligere undersøgelser at der findes eksponeret basalt. For at kunne fastslå relationen mellem disse basalter og de basalter der danner Færøerne, ønskede vi at indsamle basalt prøver fra bankerne. Sideløbende med de seismiske målinger indsamlede vi højopløsnings sparkerseismik og sidescan sonar data. Disse data dannede baggrund for at udvælge borepositioner. Det 5 m høje boretårn blev sat ned på havbunden på 67 udvalgte positioner, hvor vi forsøgte at bore. I 27 tilfælde fik vi basaltkerner eller vulkanske bjergarter op, 28 positioner indeholdt andre bjergarter og 12 positioner endte uden prøver. Nu skal kernerne analyseres kemisk og dateres, og sammenholdes med de basaltiske og vulkanske bjergarter på Færøerne. Den længste kerne er 5m lang, og er en basaltkerne fra Bill Bailey Banke. Breccieret basalt fra sydflanken af Lousy Banke

4 Hvad sker der nu? Området hvor dette togt foregik er også interessant for andre nationer. Færøerne designerede området tilbage i 1985, men også Storbritannien, Irland og Island er i gang med at undersøge om de kan gøre krav gældende udenfor 200 sømil på Hatton-Rockall Bankeområdet. Så selvom vi måske når frem til, at Færøerne har et gyldigt krav, kan der være andre med samme interesser. Skibe og instrumenter Togtet er gennemført i et samarbejde mellem GEUS og Jarðfrøðisavnið (JFS - den Færøske Geologiske Undersøgelse). Den samlede varighed af togtet var 7 uger i juni og juli. Den seismiske indsamling foregik med to skibe; ESVAGT Connector fra Esbjerg, som var platform for OBS udsætning og bjergning og R/V Polar Princess, et norsk seismisk skib tilhørende FUGRO- Geoteam. Denne del af togtet tog tre uger. Connector fik også tid til indsamling af sidescan sonar data i ledige perioder, mens Polar Princess sørgede for luftkanon skuddene. Derefter forlod Polar Princess projektet, og vi fortsatte med Connector, som først indsamlede yderligere sidescan sonar data samt højopløsnings sparkerseismik. Derefter forsatte Connector som platform for boringerne. OBS erne kom fra hhv. GEOMAR i Tyskland og Ifremer i Frankrig. Boreudstyret ejes af den Britiske Geologiske Undersøgelse (BGS) De videnskabelige deltagere på togtet kom fra mange institutioner. GEUS forestod togtledelsen og den løbende dataevaluering af alle datatyper, ligesom en medarbejder fra JFS deltog med vurdering af boreprøverne. OBS erne blev håndteret af medarbejdere fra Geomar og Ifremer, og boreudstyret blev håndteret af medarbejdere fra BGS. Omkostninger: Det kostede 13,5 mill. kr at gennemføre togtet, heraf ca. 9 mill. kr til de seismiske undersøgelser. Det færøske Landsstyre bidrager med halvdelen af indsamlingsomkostningerne. Kontaktperson Trine Dahl-Jensen, Seniorforsker ved Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) tdj@geus.dk Tel: /

5 Pilotprojektet nord for Grønland og Canada Pilotprojektet er gennemført i et samarbejde mellem Dansk Polar Center (DPC) - projektansvarlig, ASIAQ, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS), Kort og Matrikelstyrelsen (KMS) og Farvandsvæsenet (FRV). Endvidere har Canadian Hydrographic Service (CHS) deltaget for at sammenligne det udstyr CHS anvender med det tilsvarende danske udstyr. Feltarbejdet udgik fra den canadiske forsvarsstation Alert på Ellesmere Island. Afviklingen af pilotprojektet har af flere årsager ikke været så vellykket, som forventet. Grundet vejrforholdene kunne flyvningerne, med helikopter og Twin Otter, ikke gennemføres i den udstrækning og til de positioner der var planlagt. Det lykkedes at gennemføre en sammenlignende test med udstyr fra CHS. De få timers flyvning med helikopter gjorde det muligt at indsamle viden om, hvordan udstyrets sammenbygning bør modificeres med henblik på fremtidige helikopteroperationer. Vi gjorde nogle værdifulde erfaringer om, hvad isens beskaffenhed kan betyde for måleresultaterne. Kvantitativt fik vi ikke tilstrækkeligt med data og der var ikke lejlighed til at teste udstyret på de ønskede vanddybder. Forud for selve Pilotprojektet gennemførtes i samarbejde med en medarbejder fra Reson en test på isen i bunden af Søndre Strømfjord. Formålet var at teste udstyrets mulighed for at måle gennem havisen samt at undersøge driftsikkerhed i forbindelse med en nedkøling. Udstyret blev afprøvet ved målinger gennem isen på flere dybder mellem 50 og 200 meter. Isen havde en tykkelse på ca. 1 meter. Resultatet viste, at 1 meter istykkelse på fjorden svarede til en dæmpning på ca. 10dB. Det viste sig, at ekkoloddet fungerede tilfredsstillende ved temperaturer ned til -25 C. Dataopsamling Det er meget få lodskud der er opsamlet og de der er opsamlet er på potentielt Canadisk område. De få dybdeopsamlinger der blev foretaget viste, at det tilsyneladende var bedre at måle gennem flerårig is frem for nyisen, hvilket dog ikke er helt i overensstemmelse med Canadian Hydrographic Service tidligere erfaringer. Lydgivere (transducere) placeret på havisen Der er opsamlet en måling af lydens hastighed i den øverste del af vandsøjlen. Det var desværre ikke muligt at få en profil af hele vandsøjlen, idet det ikke var muligt med det medbragte udstyr at måle til mere end 200 meters vanddybde. Lydhastigheden i vandet bruges til at beregne dybden.

6 For at kontrollere at målinger var korrekte sænkedes en referenceplade til 30 meters dybde for at kalibrere ekkoloddet. Ekkoloddet målte herefter gennem isen til referencepladen. Resultatet var som forventet, at der skulle tilføjes en korrektion svarende til at lydhastigheden i is er ca. dobbelt så stor som den gennemsnitlige, der måltes på i vandsøjlen til 1440 m/s. Hvis denne korrektion anvendes på alle målinger vil det være ensbetydende med, at der korrigeres med en værdi svarende til værdien (istykkelsen), der findes i forbindelse med kalibrering med en referenceplade. Dette er ensbetydende med, at målingerne vil være fejlbehæftede med en dybdeforskel, der svarer til forskellen i istykkelse mellem kalibreringsmålingen og andre målinger. Hvor og hvorfor havde vi planlagt at måle i forbindelse med testen? Der var planlagt tre linier med ca. 30 lodskud (dybdemålinger) ud fra forskellige kriterier. Den østligste linie ville kunne give den fornødne viden om det ville være muligt at måle på større dybde, idet disse lodskud var planlagt til af være i dybdeintervallet meter. Den mellemste linie var valgt fordi der tilsyneladende findes et område med mindre vanddybde, der strækker sig nordover fra Grønland. Den vestligste linie var udvalgt i samarbejde med KMS der opererede i området med en laserscanner til bestemmelse af istykkelsen. Yderligere havde KMS tidligere opsamlet tyngdedata på denne linie og der var planlagt en operation med opsamling af data til bestemmelse af istykkelser baseret på elektromagnetiske målinger. Hvor blev målingerne foretaget? På grund af de meget dårlige vejrforhold blev de planlagte flyvninger desværre ikke gennemført. I perioden, hvor testen skulle være foretaget var der tåge og lavt skydække. Der gennemførtes en enkelt flyvning til positionen for den nedlagte islejr, idet piloterne på Twin Otter kunne lande på denne position. Det var her ikke muligt at måle gennem nyisen. Der blev dog foretaget en enkelt måling (1119 meter) gennem et hul i isen. Yderligere blev der målt en CTD profil for bestemmelse af lydhastigheden i vandsøjlen. Øst for Alert gennemførtes fire målinger med succes på flerårig is. Som det havde vist sig ved den nedlagte islejr var det heller ikke muligt i dette område at måle fra nyisen, hvilket afprøvedes på 2 positioner.

7 Hvordan ser data ud? Data fra den indledende test ved Kangerlussuaq, der viser en dybde på 178 meter. Årsagen til at bunden tilsyneladende ser forskellig ud er, at forskellige indstillinger af ekkoloddet afprøvedes. Position Overflade Dybdeskala i meter Havbunden Data fra området øst for Alert, der viser en vanddybde på 310 meter. Bemærk at vandsøjlen tilsyneladende ser meget grumset ud. Denne støj er forårsaget af, at helikopteren står på isen umiddelbart ved siden af transduceren. Kontaktperson: Morten Sølvsten, Søopmåler ved Farvandsvæsenet mns@frv.dk Tlf.: /

8 Etablering af seismiske stationer i Nordgrønland Formål og metode Kontinentalsokkelprojektet vil i de kommende år indsamle data, der skal belyse spørgsmålet om den nordgrønlandske sokkel har en naturlig forlængelse nordpå langs den lange, smalle Lomonosov Ryg. Antagelsen er, at Lomonosov Ryggen er kontinental, og at den er sammenhængende med grønlandske/canadiske kontinentalsokkel. En forudsætning for at kunne bevise en naturlig forlængelse er at kende startpunktet inde på den grønlandske kyst. Jordskorpens struktur ned til en dybde på km er karakteristisk for forskellige steder: Oceaner og kontinenter er meget forskellige, ligesom bjergkæder adskiller sig fra sedimentbassiner. Jordskælvsseismiske målinger langs Grønlands nordkyst er første skridt til at kunne karakterisere jordskorpen i Nordgrønland. Når der sker et jordskælv i Indonesien for eksempel vil signalet være præget af den proces der er årsag til jordskælvet. Men undervejs fra jordskælvet til den seismiske station hvor vi registrerer signalet vil de lokale forhold under målestationen sætte sit præg på signalet, og ved at isolere dette særpræg kan vi uddrage lokal information ved en seismisk station ved at registrere jordskælv fra hele kloden. GEUS har derfor opsat tre nye jordskælvsseismiske stationer i Nordgrønland. Stationerne står ved Frankfield Bay (FFB), Aftenstjerne Sø (ASS) og Citronen Fjord (CFJ). De suppleres af de eksisterende stationer i Nordgrønland, bl.a. ved Station Nord (NOR) og den canadiske base Alert (ALE). Data fra disse stationer vil derud over også kunne bruges til seismologisk forskning, både i områdets øvrige storskala strukturer samt til kortlægning af eventuelle lokale jordskælv. Stationernes indretning Stationerne består af et fintfølende seismometer og en datalogger. Strøm genereres af et solpanel samt en vindmølle, der lader på tre store batterier. Data lagres på flashcards, og downloades ved besøg en gang årligt.

9 Stationerne vil blive tilset en gang årligt, hvor data bliver hentet hjem. De forventes at blive stående i to eller tre år. Ved installation af Frankfield Bay stationen havde vi et par ventedage, for at den praktiske planlægning af flyvninger kunne blive optimal. Derfor havde vi mulighed for at se 24 timers data, og minsandten om ikke vi observerede et jordskælv. Det var meget betryggende at konstatere, at alt virkede som det skulle. Desværre er stationen ved Citronen Fjord ikke i funktion, idet vi blev ramt af instrument problemer. Stationen forventes dog i gang i løbet af Stationerne blev installeret i den sidste halvdel af juli samt begyndelsen af august af to seismologer fra GEUS og en medarbejder fra Dansk Polar Center (DPC) som var ansvarlig for logistikken. Transporten foregik med Flugfelag Islands lille fly en Twin Otter der kan lande på de korte naturlandingsbaner. Flyvningerne blev koordineret med et andet DPC projekt i Nordgrønland samt med Sirius patruljens depot udlægning i Nordgrønland. Opholdet ved hver lokalitet varede i nogle dage, afhængig af den praktiske planlægning af flyvningerne. Dataeksemplet viser data fra Danmarkshavn, og viser såkaldte Receiver Functions fra et stort antal jordskælv registret i Danmarkshavn. På de viste spor er den lokale information blevet isoleret, og den røde top er signalet fra bunden af jordskorpen Moho. Ved at addere alle de enkelte spor forbedres signalstøjforholdet.

10 Økonomi Omkostningerne for at etablere og tilse de seismiske stationer i Nordgrønland, et projekt der vil løbe over 2 eller 3 år, forventes i alt at være omkring 2,4 mio. kr. Kontaktperson: Trine Dahl-Jensen, Seniorforsker ved Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) tdj@geus.dk Tel: /

Kontinentalsokkelprojektet

Kontinentalsokkelprojektet Kontinentalsokkelprojektet Pressemøde om kontinentalsokkelprojektet i Videnskabsministeriet fredag den 1. oktober 2004 Udleveret materiale: Kopi af PowerPoint præsentationerne ved Kai Sørensen, Trine Dahl-Jensen

Læs mere

Planer for indsamling af refraktion- og refleksion-seismiske data i Arktis. Trine Dahl-Jensen GEUS

Planer for indsamling af refraktion- og refleksion-seismiske data i Arktis. Trine Dahl-Jensen GEUS Planer for indsamling af refraktion- og refleksion-seismiske data i Arktis Trine Dahl-Jensen GEUS Lomonosov Ryggen Lincolnhavet Moris Jesup Rise Gakkel Ryggen Oversigt 2004-2007 Jordskælvsseismiske stationer

Læs mere

KAMPEN OM RIGETS GRÆNSER AF ANNE TORTZEN

KAMPEN OM RIGETS GRÆNSER AF ANNE TORTZEN KAMPEN OM RIGETS GRÆNSER AF ANNE TORTZEN Det danske rige har fået vokseværk. Danmark bruger nu 150 millioner kroner på at deltage i et internationalt kapløb om hvilke lande i verden, der ejer havbunden

Læs mere

Nogle nedslag i en seismologs arbejde

Nogle nedslag i en seismologs arbejde Nogle nedslag i en seismologs arbejde Trine Dahl-Jensen Seniorforsker De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland GEUS 1. Jordskælv mini kursus 2. Storskala strukturer i Grønland 3. Fjeldskred

Læs mere

FN s havretskonventionens A76:

FN s havretskonventionens A76: FN s havretskonventionens A76: Mulighed for krav ud over 200 sømil i Polhavet Hvilke datatyper skal indsamles og hvordan? Ved Seniorrådgiver Christian Marcussen, GEUS Kontinentalsokkelprojektets indsatsområder

Læs mere

Kontinentalsokkelprojektet

Kontinentalsokkelprojektet Kontinentalsokkelprojektet Pressemøde om kontinentalsokkelprojektet i Videnskabsministeriet fredag den 1. oktober 2004 Udleveret materiale: Baggrundspapir om kontinentalsokkelprojektet På kontinentalsokkelprojektets

Læs mere

Status for Rigsfællesskabets Kontinentalsokkelprojekt i området nord for Grønland

Status for Rigsfællesskabets Kontinentalsokkelprojekt i området nord for Grønland Status for Rigsfællesskabets Kontinentalsokkelprojekt i området nord for Grønland Foredrag ved Christian Marcussen, GEUS Mødei detkongelige Geografiske Selskab 1. december 2009 9.8.2007 Foto: Bjørn Eriksson

Læs mere

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 1. Vejledende opgavesæt nr. 1

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 1. Vejledende opgavesæt nr. 1 Geovidenskab A Vejledende opgavesæt nr. 1 Vejledende opgavesæt nr. 1 Forår 2013 Opgavesættet består af 5 opgaver med tilsammen 16 spørgsmål. Svarene på de stillede spørgsmål indgår med samme vægt i vurderingen.

Læs mere

Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland

Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland En gruppe forskere og teknikkere fra Naturinstituttets afdeling for Pattedyr og Fugle var på togt i Østgrønland i august måned med Professor Dr. Scient.

Læs mere

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2.

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2. 1. Indledning. Nærværende rapport er udarbejdet for Energi E2, som bidrag til en vurdering af placering af Vindmølleparken ved HR2. Som baggrund for rapporten er der foretaget en gennemgang og vurdering

Læs mere

11. marts 2011. - et megajordskælv og en katastrofal tsunami

11. marts 2011. - et megajordskælv og en katastrofal tsunami 11. marts 2011 - et megajordskælv og en katastrofal tsunami Af Tine B. Larsen og Trine Dahl-Jensen, GEUS De kraftigste jordskælv, vi kender til i moderne jordskælvshistorie, har alle fundet sted langs

Læs mere

Skal vi satse på geotermisk varme? Med udsigt til at skaffe varme til den halve pris og en mere bæredygtig varmeproduktion

Skal vi satse på geotermisk varme? Med udsigt til at skaffe varme til den halve pris og en mere bæredygtig varmeproduktion Skal vi satse på geotermisk varme? Med udsigt til at skaffe varme til den halve pris og en mere bæredygtig varmeproduktion Giv din mening til kende på Tønder Fjernvarmes generalforsamling den 7. september

Læs mere

Med postadresse på Nordpolen

Med postadresse på Nordpolen Side 1 af 6 Newton 07.09.2014 kl. 03:00 Med postadresse på Nordpolen AF Lars From To forskere fra Norge er netop blevet sat af på en isflage ikke langt fra Nordpolen. Til næste forår får de om alt går

Læs mere

Supplerende notat om kritiske lokaliteter med mulig høj risiko

Supplerende notat om kritiske lokaliteter med mulig høj risiko Supplerende notat om kritiske lokaliteter med mulig høj risiko På baggrund af Afrapportering af screeningundersøgelse af risiko for alvorlige fjeldskred i Grønland fra GEUS d. 11. december 2018 har formanden

Læs mere

Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland

Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland Seismisk dataindsamling Søndre Strømfjord Vestgrønland Solopgang over Søndre Strømfjord. Foto: Aja Brodal Aja Brodal s050940 Cecilie Dybbroe s050938 Indledning Formålet med denne rapport er at beskrive

Læs mere

Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes)

Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes) Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes) Farum Fjernvarme fik i 2012 koncession l undersøgelse og indvinding af geotermisk

Læs mere

Kvælstofs vej fra mark til recipient

Kvælstofs vej fra mark til recipient Konstituerende møde for Norsminde Fjord Oplandsråd, 10. maj 2012, Odder Kvælstofs vej fra mark til recipient Jens Christian Refsgaard De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Læs mere

Jordens indre. Spg. 1: Hvad består jordens indre af?

Jordens indre. Spg. 1: Hvad består jordens indre af? Jordens indre Spg. 1: Hvad består jordens indre af? Skorpen: Skorpen er cirka ned til 10 km under jorden. Til jordens centrum er der cirka 6.400 km. Skorpen er meget tynd, og sammenlignes med en æggeskal.

Læs mere

Tsunami-bølgers hastighed og højde

Tsunami-bølgers hastighed og højde Tsunami-bølgers hastighed og højde Indledning Tsunamier er interessante, fordi de er et naturligt fænomen. En tsunami er en havbølge, som kan udbrede sig meget hurtigt, og store tsunamier kan lægge hele

Læs mere

Mini-SkyTEM -et nyt instrument

Mini-SkyTEM -et nyt instrument Slide Mini-SkyTEM -et nyt instrument Kurt Sørensen, SkyTEM NICA Seminar - 9. oktober 2014 Outline Geofysiske metoder / geologi / elektrisk formationsmodstand TEM metoden /henfaldskurver / tolkning /måleteknik

Læs mere

Geologi og geosites i Nationalparken Øst og Nord Grønland

Geologi og geosites i Nationalparken Øst og Nord Grønland Aatsitassanut Ikummatissanullu Pisortaqarfik Bureau of Minerals and Petroleum Geologi og geosites i Nationalparken Øst og Nord Grønland Henrik Stendal hdal@nanoq.gl Copyright: NASA Visible Earth, the SeaWiFS

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2012-13 UPN alm. del Bilag 25, FOU alm. del Bilag 9 Offentligt J.nr. 001-7760 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets

Læs mere

GEOFYSISKE METODER TIL DETEKTION AF GRUNDVANDSFORURENING

GEOFYSISKE METODER TIL DETEKTION AF GRUNDVANDSFORURENING GEOFYSISKE METODER TIL DETEKTION AF GRUNDVANDSFORURENING Jesper B. Pedersen HydroGeophysics Group Aarhus University Disposition Induceret polarisation (IP) metoden Casestudy Eskelund losseplads o Lossepladsen

Læs mere

Togt rapport. Dana togt International Bottom Trawl Survey, 3. Quarter

Togt rapport. Dana togt International Bottom Trawl Survey, 3. Quarter Togt rapport Dana togt 07 2002 International Bottom Trawl Survey, 3. Quarter Department HFI Projectleader Jørgen Dalsskov Projectno 2300 Cruisearea ordsøen Cruiseleader Lise Sindahl 1. del. Helle Andersen

Læs mere

FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN.

FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN. FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN. Efterforsknings aktiviteter støder ofte på overraskelser og den første boring finder ikke altid olie. Her er historien om hvorledes det først olie selskab opgav

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn

Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn MAJ j.nr. 2552 Morten Johansen Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn MAJ 2552 KUAS 2008-7.26.02-0013 Morten Johansen Trykt: 9/1

Læs mere

OPTIMERING AF DATAGRUNDLAGET FOR KLIMAMÆSSIG AREALPLANLÆGNING

OPTIMERING AF DATAGRUNDLAGET FOR KLIMAMÆSSIG AREALPLANLÆGNING OPTIMERING AF DATAGRUNDLAGET FOR KLIMAMÆSSIG AREALPLANLÆGNING PETER THOMSEN, CHEF KONSULENT, RAMBØLL CARSTEN VIGEN HANSEN, GEOLOG, SKANDERBORG KOMMUNE DISPOSITION - Baggrund - DualEM - Resultater fra Hørning

Læs mere

Camp Century radarundersøgelser

Camp Century radarundersøgelser DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE RAPPORT 2019/18 Camp Century radarundersøgelser Nanna B. Karlsson, William T. Colgan & Signe Bech Andersen DE NATIONALE GEOLOGISKE UNDERSØGELSER FOR DANMARK

Læs mere

Geologimodeller beskrivelse

Geologimodeller beskrivelse Geologimodeller beskrivelse Denne beskrivelse er fælles for produkterne: 7990.00 Verden i 3-D 7990.10 Grand Canyon Frederiksen A/S Denne produktbeskrivelse må kopieres til intern brug på den adresse hvortil

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT TGS-NOPEC s EMA vedr. seismiske undersøgelser (SWG13)

Læs mere

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg Temadag om geotermi og varmelagring Dansk Fjervarme, møde i Kolding den 20. november 2018 Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg En undersøgelse af de geologiske muligheder for varmelagring i undergrunden

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Jordlag, Forekomst af skifergas i Danmark og globalt

Jordlag, Forekomst af skifergas i Danmark og globalt Jordlag, Forekomst af skifergas i Danmark og globalt Niels H. Schovsbo Reservoir geolog De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-,Energi- og Bygningsministeriet (Foredrag lavet

Læs mere

FELTAKTIVITETER. i GRØNLAND i 2007 GEOCENTER

FELTAKTIVITETER. i GRØNLAND i 2007 GEOCENTER FELTAKTIVITETER i GRØNLAND i 2007 Information fra GEOCENTER KØBENHAVN Geocenter København fremlægger herved planerne for årets feltarbejde i Grønland. Områderne hvor der foregår feltarbejde er indtegnet

Læs mere

Nordkystens fremtid - Forundersøgelser

Nordkystens fremtid - Forundersøgelser Nordkystens fremtid - Forundersøgelser Bathymetrisk opmåling og bestemmelse af sandlag DHI Rapport April 2018 Denne rapport er udarbejdet under DHI s ledelsessystem, som er certificeret af Bureau Veritas

Læs mere

IKKE TEKNISK RESUMÉ. Foreslået projekt

IKKE TEKNISK RESUMÉ. Foreslået projekt IKKE TEKNISK RESUMÉ Foreslået projekt TGS-NOPEC Geophysical Company ASA (TGS) foreslår, at der foretages en todimensionel (2D) seismisk undersøgelse og en prøvetagning af havbunden i det vestgrønlandske

Læs mere

Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit

Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit Pinngortitamut Avatangiisinullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Natur og Miljø Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit 1. Indledning a. Baggrund Lørdag d. 17. juni 2017 skete der

Læs mere

Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis

Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis Charlotte Havsteen Forsvarets Center for Operativ Oceanografi Rigsfællesskabet Miljø Størrelsesforhold Grønland Udfordring nye ruter Udfordring Udfordring

Læs mere

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 1 Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 Indledning Der er udført en mindre test med georadar på grunden med udgangspunkt i bestemmelse af gennemtrængning af radarsignalerne. Endvidere er der

Læs mere

Geologisk kortlægning

Geologisk kortlægning Lodbjerg - Blåvands Huk December 2001 Kystdirektoratet Trafikministeriet December 2001 Indhold side 1. Indledning 1 2. Geologiske feltundersøgelser 2 3. Resultatet af undersøgelsen 3 4. Det videre forløb

Læs mere

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Internt notat udarbejdet af Lærke Therese Andersen og Thomas Nyholm, Naturstyrelsen, 2011 Introduktion Som et led i trin2 kortlægningen af Lindved Indsatsområde,

Læs mere

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen Bilag 2 Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen 1. Landskabet Indsatsplanområdet ligger mellem de store dale med Horsens Fjord og Vejle Fjord. Dalene eksisterede allerede under istiderne i Kvartærtiden.

Læs mere

Ny detaljeret fladekortlægning af øvre jordlag i forbindelse med projektering af klimatilpasningstiltag

Ny detaljeret fladekortlægning af øvre jordlag i forbindelse med projektering af klimatilpasningstiltag Ny detaljeret fladekortlægning af øvre jordlag i forbindelse med projektering af klimatilpasningstiltag Michael Rosenberg, Århus Vand Peter Thomsen, Rambøll Agenda Introduktion Geofysisk kortlægning Cases

Læs mere

BRUGSANVISNING CAL J250

BRUGSANVISNING CAL J250 BRUGSANVISNING CAL J250 Automatisk vanddybde måling Vandsensoren registrerer vand kontakt og starter måling af vanddybde automatisk. Maksimal vanddybde indikation Du kan se den maksimal vanddybde for sidste

Læs mere

HGS. Geotermisk Demonstrationsanlæg. Varmepumpebygning. Geotermivandskreds med boringer. Varmepumpe bygning. Kastrup Luftfoto

HGS. Geotermisk Demonstrationsanlæg. Varmepumpebygning. Geotermivandskreds med boringer. Varmepumpe bygning. Kastrup Luftfoto HGS Geotermisk Demonstrationsanlæg Geotermivandskreds med boringer Geotermivandskreds med boringer Varmepumpebygning Varmepumpe bygning Kastrup Luftfoto HGS - Princip for geotermisk indvinding Drivvarme

Læs mere

TYNGDEKORT. Kilde: O. Andersen, Danmarks Rumcenter

TYNGDEKORT. Kilde: O. Andersen, Danmarks Rumcenter TYNGDEKORT Kilde: O. Andersen, Danmarks Rumcenter Jordens tyngdevariationer er her kortlagt fra satellit. Røde og gule farver på tyngdekortet viser områder med stor tyngdekraft. Her finder man tungt materiale

Læs mere

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Startside Forrige kap. Næste kap. Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Copyright Trafikministeriet, 1996 1. INDLEDNING Klienten for de aktuelle geologiske/geotekniske undersøgelser

Læs mere

Muligheder og udfordringer i Grønland. Mulighed for meget store fund. Stor kommerciel usikkerhed. Miljømæssigt følsomt område

Muligheder og udfordringer i Grønland. Mulighed for meget store fund. Stor kommerciel usikkerhed. Miljømæssigt følsomt område DONGs engagement i Grønland Udfordringer og perspektiver Grønland Muligheder og udfordringer i Grønland Mulighed for meget store fund Stor kommerciel usikkerhed Miljømæssigt følsomt område Multi milliard

Læs mere

Nitratreduktion i geologisk heterogene

Nitratreduktion i geologisk heterogene Indvielse af Rodstenseje minivådområde, 4. april 2011 Nitratreduktion i geologisk heterogene oplande (NICA) et strategisk forskningsprojekt Jens Christian Refsgaard De Nationale Geologiske Undersøgelser

Læs mere

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN - Digital arkæologi Af: Nadja M. K. Mortensen, Forhistorisk arkæolog, GIS-ansvarlig Oversigt over undersøgelsesarealet Digital opmåling og registrering er en vigtig del af

Læs mere

NMU j.nr KUAS j.nr

NMU j.nr KUAS j.nr Survey med wiretræk og magnetometer i den lavvandede del af kabeltracéet fra vindmølleparken Horns Rev 2 ved Blåbjerg Plantage, Henne Strand. NMU 2493 Jørgen S. Dencker Survey med wiretræk og magnetometer

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Vester Skerninge Kirke d. 16. december 2010

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Vester Skerninge Kirke d. 16. december 2010 Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Vester Skerninge Kirke d. 16. december 2010 Vester Skerninge sogn, Sallinge hrd., Svendborg amt., Stednr. 09.04.26 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen

Læs mere

EPIRB. 11.1 COSPAS/SARSAT-systemet

EPIRB. 11.1 COSPAS/SARSAT-systemet 117 (Emergency Position Indicating Radio Beacon) er en nødradiobøje, og GMDSS udrustede skibe skal være udstyret med mindst en. Der er defineret 3 forskellige, som arbejder på hver sin måde. Fælles for

Læs mere

Landsstyret besluttede følgende på sit møde 20. november. Forvaltningsplan for opbygning af en fremtidig torskebestand i grønlandske farvande

Landsstyret besluttede følgende på sit møde 20. november. Forvaltningsplan for opbygning af en fremtidig torskebestand i grønlandske farvande TEMA - Torsk Der er stor forskel på det kystnære og det havgående fiskeri. De havgående fartøjer, der skal have licens, benytter trawl eller langline. Det kystnære fiskeri domineres af små fartøjer der

Læs mere

Brugsanvisning, oversættelse

Brugsanvisning, oversættelse Brugsanvisning, oversættelse Funktionsbeskrivelse Top 1. Display (LCD) 2. Read =tryk for Aflæsning 3. Zero =Nulstil 4. ON/Off Tænd/ sluk 5. Primær display 6. Sekundær display 7. Rustfri stål brønd til

Læs mere

FELTAKTIVITETER I GRØNLAND I 1999 INFORMATION FRA DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE (GEUS)

FELTAKTIVITETER I GRØNLAND I 1999 INFORMATION FRA DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE (GEUS) FELTAKTIVITETER I GRØNLAND I 1999 INFORMATION FRA DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE (GEUS) 1 10 11 2 13 9 3 5 6 4 6 14 7,12 14 8 DANMARKS OG GRØNLANDS GEOLOGISKE UNDERSØGELSE MILJØ- OG ENERGIMINISTERIET

Læs mere

Strømningsfordeling i mættet zone

Strømningsfordeling i mættet zone Strømningsfordeling i mættet zone Definition af strømningsfordeling i mættet zone På grund af variationer i jordlagenes hydrauliske ledningsvene kan der være store forskelle i grundvandets vertikale strømningsfordeling

Læs mere

Forundersøgelse projekt. Sten i Gudenåen i Randers Kommune. Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune

Forundersøgelse projekt. Sten i Gudenåen i Randers Kommune. Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune Forundersøgelse projekt Sten i Gudenåen i Randers Kommune Af Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for Randers Kommune 1 Idé og formål Med ambitionen om at skabe mere fysisk variation i Gudenåen,

Læs mere

Øvelse: Pladetektonik

Øvelse: Pladetektonik Øvelse: Pladetektonik Formålet med øvelsen er at lade eleverne arbejde med jordskælvs fordeling, styrke og dybde med henblik på lokalisering af forskellige typer pladerande. Samtidig indøves relevante

Læs mere

Porte (Gates) Gate 1 bruges både med Puls-Ekko- og Ekko-Ekko-metoden. Den har en tærskel og en starttid.

Porte (Gates) Gate 1 bruges både med Puls-Ekko- og Ekko-Ekko-metoden. Den har en tærskel og en starttid. STRENOMETER INFORMATION Porte (Gates) Nogle ultralydsmålere er udstyret med porte, som kontrollerer tidsmålingsprocessen. Ved at bruge porte til at justere tidsmålingsprocessen, kan man måle et specifikt

Læs mere

Afgørelse om at opsætning af marine målestationer i Femern Bælt ikke er VVM-pligtigt

Afgørelse om at opsætning af marine målestationer i Femern Bælt ikke er VVM-pligtigt Femern Bælt A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sendt elektronisk til: Christian Henriksen; che@femern.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 4178 0101 Fax 7262 6790 heto@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret.

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret. BRUGSANVISNING J280 Før du bruger dette ur Om kompasset Dette ur fungerer ikke som et anerkendt kompas instrument som er godkendt efter gældende standarder. Brug kun den viste kompasretning som en vejledning.

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT TGS-NOPEC s VVM (EIA) vedr. seismiske undersøgelser

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT. Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT Råstofstyrelsen att. Søren Hald Møller NOTAT TGS-NOPEC s EMA vedr. seismiske undersøgelser i Grønlandshavet

Læs mere

Astronomer vil benytte NASA's nye, store Kepler-satellit til at undersøge hvordan stjerner skælver

Astronomer vil benytte NASA's nye, store Kepler-satellit til at undersøge hvordan stjerner skælver Fælles pressemeddelelse fra NASA og konsortiet bag Kepler-satellitten: Astronomer vil benytte NASA's nye, store Kepler-satellit til at undersøge hvordan stjerner skælver Astronomer fra Aarhus Universitet

Læs mere

Geofysik og geologisk kortlægning.

Geofysik og geologisk kortlægning. Geofysik og geologisk kortlægning. Seniorgeofysiker Verner H. Søndergaard og Seniorforsker, Phd, Ingelise Møller Balling GEUS Disposition Indledning - forhistorie Fladedækkende geofysik nye muligheder

Læs mere

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner?

1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? 4. Hvor i verden kan man opleve sidelæns bevægelses zoner? Opgave 1a.01 Geologiske kredsløb Spørgsmålene her kan besvares ved at læse teksterne omkring Vulkaner & jordskælv fra Geologisk Museum 1. Hvad er forskellen på oceanbunds plader og kontinent plader? Oceanbundspladerne

Læs mere

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 2. Vejledende opgavesæt nr. 2

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 2. Vejledende opgavesæt nr. 2 Geovidenskab A Vejledende opgavesæt nr. 2 Vejledende opgavesæt nr. 2 Forår 2013 Opgavesættet består af 5 opgaver med tilsammen 16 spørgsmål. Svarene på de stillede spørgsmål indgår med samme vægt i vurderingen.

Læs mere

Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit

Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit Pinngortitamut Avatangiisinullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Natur og Miljø Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit 1. Indledning a. Baggrund Lørdag d. 17. juni 2017 skete der

Læs mere

Bilag 4.A s MASH. Indhold

Bilag 4.A s MASH. Indhold Bilag 4.A s MASH Indhold 1.1 Indledning 1 1.1.1 Formål med undersøgelsen 1 1.1.2 Beskrivelse af smash metoden 1 1.2 s MASH målinger (omfang, placering og resultater) 1.2.1 Undersøgelsens forløb 5 5 1.2.2

Læs mere

GGeoid14 Ny gravimetrisk geoide for Grønland

GGeoid14 Ny gravimetrisk geoide for Grønland GGeoid14 Ny gravimetrisk geoide for Grønland Rene Forsberg, Tim Jensen Institut for Rumforskning og Teknologi, DTU Januar 2014 rf@space.dtu.dk En ny gravimetrisk geoide er beregnet for Grønland, som første

Læs mere

7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer

7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer 7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer Til besvarelse af nedenstående opgaver anvendes siderne 36-43 og 78-81 i klimatologikompendiet. Opgave 7.1. På en ø opvarmes luften

Læs mere

Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland

Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland Nuuk, 25.april 2006 Meddelelse nr. 8/2006 Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland Resultaterne af NunaMinerals kerneboringer på Storø i 2005 viser, at de guldførende strukturer findes

Læs mere

ARKTISK KOMMANDO ARKTISK KOMMANDO. DTU - Workshop KARL K. KRONSKJOLD AFDELINGSCHEF ARKTISK KOMMANDO

ARKTISK KOMMANDO ARKTISK KOMMANDO. DTU - Workshop KARL K. KRONSKJOLD AFDELINGSCHEF ARKTISK KOMMANDO DTU - Workshop KARL K. KRONSKJOLD AFDELINGSCHEF 29. Oktober 2015 DOMICIL I NUUK OPGAVER Det militære forsvar af Grønland og Færøerne Overvågning og suverænitetshævdelse Andre opgaver Eftersøgnings- og

Læs mere

Ikke Teknisk resumé. Projekt forslag

Ikke Teknisk resumé. Projekt forslag Ikke Teknisk resumé Projekt forslag TGS-NOPEC Geophysical Company ASA (TGS) foreslår at foretage en todimensionel (2D) seismisk undersøgelse og havbunds prøveudtagning ud for den Sydvestlige Grønland mellem

Læs mere

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V).

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 163 Offentligt TALEPUNKTER TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG Det talte ord gælder Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende

Læs mere

THE QUEST FOR OIL. Game Guide

THE QUEST FOR OIL. Game Guide Game Guide THE QUEST FOR OIL Et computerspil der har som generelt mål at give en detaljeret indføring i geografiske forhold og den globale olieindustri. Sådan vinder du i Quest for Oil Du kan både spille

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Dyrking av blåskjell på Færøyene med norsk teknologi for bøyestrekk

Dyrking av blåskjell på Færøyene med norsk teknologi for bøyestrekk Rapport: Dyrking av blåskjell på Færøyene med norsk teknologi for bøyestrekk Birgir Enni, Hávardur Enni, Eilif Gaard og Petur Hovgaard Indledning Hensigten med dette projekt var: i) At fremskaffe den nødvendige

Læs mere

Geologisk kortlægning ved Hammersholt

Geologisk kortlægning ved Hammersholt Center for Regional Udvikling, Region Hovedstaden Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Geologisk kortlægning ved Hammersholt Råstofboringer og korrelation med eksisterende data i interesseområde

Læs mere

Samlevejledning til byg-selv drone

Samlevejledning til byg-selv drone Samlevejledning til byg-selv drone Dette er samlevejledningen. Hvert skridt indledes med en beskrivelse af de nødvendige komponenter, efterfulgt af en generel beskrivelse og et billede. Indhold SDU s byg-selv-drone

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Juli 2000 Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser Jørgen Dencker Marinarkæologisk besigtigelse af side scan sonar kontakter ved Rødsand

Læs mere

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET Blue Reef Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. juni 2013 Karsten Dahl Institut for Institut for Bioscience

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

Velkomst og introduktion til NiCA

Velkomst og introduktion til NiCA NiCA seminar, 9. oktober 2014, AU Velkomst og introduktion til NiCA Jens Christian Refsgaard Professor, leder af NiCA De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) Formål og program

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

Fangst- og redskabsovervågning

Fangst- og redskabsovervågning Kapitel 12 side 72 Fangst- og redskabsovervågning Udstyret til fangst- og redskabsovervågning giver fiskeren oplysninger om trawlet og fangsten. Oplysningerne bliver samlet på en skærm. Det kan være et

Læs mere

Rejsen til Nordpolen

Rejsen til Nordpolen Rejsen til Nordpolen Hvordan ser det Arktiske Ocean ud under isen? Af Arne Nielsen, Divisionschef for Oceanografisk Afdeling, Farvandsvæsenet UNCLOS - Havets Grundlov Danmark underskrev sammen med 118

Læs mere

Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2

Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2 Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet et på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2 NMU j.nr. 2493 Jørgen Dencker Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet

Læs mere

Det første, Erik Jørgensen

Det første, Erik Jørgensen Det første, der møder os i 38-årige Erik Jørgensens lejlighed i Lyngby nord for København, er en riffel. Sammen med resten af hans udstyr ligger den og flyder i et organiseret kaos. Otte store ammunitionskasser

Læs mere

Målinger af tyngdefelt og magnetiske forhold i Polhavet af betydning for kontinentalsokkelprojektet

Målinger af tyngdefelt og magnetiske forhold i Polhavet af betydning for kontinentalsokkelprojektet Målinger af tyngdefelt og magnetiske forhold i Polhavet af betydning for kontinentalsokkelprojektet Rene Forsberg Geodynamikafdelingen, Danmarks Rumcenter, rf@dnsc.dk Denne præsentation: Tyngdefelt og

Læs mere

STANDARDVILKÅR FOR FORUNDERSØGELSER TIL HAVS. Maj 2017

STANDARDVILKÅR FOR FORUNDERSØGELSER TIL HAVS. Maj 2017 STANDARDVILKÅR FOR FORUNDERSØGELSER TIL HAVS Maj 2017 Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K T: +45 3392 6700 E: ens@ens.dk Indhold Indledning 2 1. Generelle vilkår 3 2. Afværgeforanstaltninger

Læs mere

VEJLEDNING OG GUIDE TIL OPSÆTNING AF VEJRSTATION

VEJLEDNING OG GUIDE TIL OPSÆTNING AF VEJRSTATION VEJLEDNING OG GUIDE TIL OPSÆTNING AF VEJRSTATION Vejrdata kan være afgørende for at få det fulde udbytte af moderne markforsøg. Derfor er det vigtigt at få opstillet vejrstationerne i forsøgene senest

Læs mere

Geologi opgave 7 (eksamensopgaven)

Geologi opgave 7 (eksamensopgaven) Geologi opgave 7 (eksamensopgaven) Opgaven her med bilag ligger på http://www.frberg-hf.dk/hf-geografi-geologi.asp 1. Beskriv hvordan modellen for det geologiske kredsløb (- cyklus) kan anvendes til at

Læs mere

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato: 9. august 2011 Forslag

Læs mere

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø NOTAT Ref. JBC Den 11. december. 2017 Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø Baggrunden for ny kystbeskyttelse Kystdirektoratet har i september 2017 færdiggjort en ny kystbeskyttelsesløsning ved etablering

Læs mere

MEMO. Dear ÆNDRINGER AF ARBEJDSOMFANG

MEMO. Dear ÆNDRINGER AF ARBEJDSOMFANG MEMO Job 2013-forundersøgelse i Baffinbugten Kunde Shell Greenland A/S Memo nr. 1100003404-042-006 3 Dato 01/07/13 Til Fra Cc Shell Ditte Marie Mikkelsen Claus Fischer Jensen Dear ÆNDRINGER AF ARBEJDSOMFANG

Læs mere

Lydmåling i klubberne

Lydmåling i klubberne Lydmåling i klubberne Metoder til egenkontrol LYDMÅLING I KLUBBERNE 1 Egenkontrolmålinger Introduktion Støj (Lyd) er den væsentligste miljøpåvirkning fra motorsportsbaner. Egenkontrollen skal give sikkerhed

Læs mere

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Det er altid godt at blive klogere, at lære og opleve noget nyt. Det skete for mig, da jeg havde skrevet den første artikel om de gamle hulveje

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. J. 1003/2009 Stednr. 15.04.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 11. april 2011. Figur 1. Udgravning

Læs mere